23 ноември 1995


София, 23 ноември 1995 година
Брой 230 /1531/

Редактор: Нина Гаврилова


София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ С ПРЕДСЕДАТЕЛ АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ, ПРИЕТА НА ЗАСЕДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА 18 НОЕМВРИ 1995 Г. В ПЛОВДИВ.


Радикалдемократическата партия /РДП/ като член на коалицията Съюз на демократичните сили /СДС/ преценява, че политиката на отворената ръка се оказа стратегически верен ход, който потвърждава, че Съюзът на демократичните сили е единствената политическа коалиция с реални възможности да се противопостави на настъпващата комунистическа реставрация.

РДП дава реална оценка на проведените избори за местни органи на властта. Радикалдемократическата партия благодарение на участието си в коалицията на Съюза на демократичните сили се представи достойно на изборите. Доказателство за това е, че РДП има над 100 общински, районни съветници и кметове в цялата страна. РДП съдейства за утвърждаване на СДС като най-голяма демократична политическа коалиция в страната.

РДП след изборните резултати отчита, че само единна и мощна опозиционна сила с национално влияние и значение е в състояние да противостои в следващите етапи на борбата срещу комунизма.

С подкрепата на тази идея РДП потвърди категорично своето право, освен законните си основания и морални предимства, да бъде единствен наследник на историческата Радикалдемократическа партия в България.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
МЕМОРАНДУМ НА НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ” ПО ВЪПРОСА ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА РЕАЛНОСТ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ.


В качеството си на лоялен член-основател на Съюза на демократичните сили /СДС/ и с оглед на рязко променената политическа реалност след местните избори ние сме задължени да напомним на своите коалиционни партньори следното:

1. Резултатите от местните избори бяха интерпретирани от всички политически сили като завоеване на електорални пространства и домогване до стартови позиции с оглед предстоящите президентски и парламентарни избори. Всякакви анализи на техните резултати извън този контекст са лишени от смисъл.

2. Политиката на "протегнатата ръка" и подписването на меморандума с парламентарно представените опозиционни сили имаше освен позитивен и негативен ефект за СДС. Обединението на опозицията беше използвано от Народния съюз /НС/ като политическа индулгенция, като механизъм за превръщането му в реална политическа сила, като шанс за равнопоставяне на СДС и НС в съзнанието на избирателите и като стартова позиция за легитимирането на т.нар. "втори опозиционен център".

3. Кампанията за президентските избори на практика отдавна е започнала. Нещо повече - самите местни избори могат да се интерпретират като прелюдия към президентските. Лансирането на кандидатурата на Ренета Инджова целеше да нанесе съкрушителен удар на СДС, за да се открие електорално пространство за пропрезидентска политическа формация и за да бъде принудена синята коалиция да се примири с издигането отново на кандидатурата на Желю Желев за президент.

4. В случай, че СДС не номинира своя кандидатура за президентските избори, приемлива и за други политически сили и с необходимото обществено влияние,той ще бъде принуден да се съобразява с кандидатурата на досегашния президент, към която вероятно ще се присъединят повечето от досегашните ни партньори от местните избори, от Демократична алтернатива за републиката /ДАР/, Патриотичен съюз, а вероятно и някои фракции от Българската социалистическа партия /БСП/.

5. При подкрепа на досегашния президент СДС ще повтори грешката си от 1992 г. само че с много по-тежки последици. Длъжни сме да напомним, че:

- От лятото на 1991 г. насам всички усилия на президента са насочени към разединяване и унищожаване на СДС.

- Желю Желев носи вината и отговорността за сегашната политическа реалност в България. Без организирания от него заговор срещу нашето правителство страната ни щеше да бъде друга.

- Повече от явни бяха опитите на президента да провали СДС по време на току-що отминалите местни избори чрез кандидатурата на Ренета Инджова.

- България се нуждае от политически и интелектуално по-адекватен държавен глава, отколкото беше досегашният.

6. Настоящите политически реалности изискват номиниране на убедителна президентска кандидатура от страна на СДС.

7. Национално движение /НД/ "Екогласност" настоява СДС да изрази своето конкретно и ясно отношение към президентските избори. Бъдещите ни политически действия зависят от този избор.

София, 18 ноември 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Едвин Сугарев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ ПО ПОВОД НА ПРОВЕДЕНИТЕ ИЗБОРИ ЗА КМЕТ НА КЪРДЖАЛИ.


Общонародният комитет за защита на националните интереси /ОКЗНИ/ вече няколко години предупреждава българската общественост, че дейността на етнорелигиозната партия Движение за права и свободи /ДПС/ е насочена срещу българската държава и крие непредвидими опасности за националната сигурност.

В противоречие с Конституцията на Република България /чл.2, ал. 4/ ДПС бе допуснато за четвърти път за участие в демократични избори като самостоятелна политическа сила. Нарушаването на основния закон е извършено от Централната избирателна комисия /ЦИК/, президента Желев и от Конституционния съд под натиска на външни сили.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган демонстрира явно пренебрежение към българското законодателство, не признава българската конституция, не работи в българското Народно събрание и извърши държавна измяна през 1992 г. Той не крие, че ДПС е етническа партия, че преследва регионална икономическа автономия и заплашва българите с етнически конфликт в случай на намеса на централната власт в Родопите.

ОКЗНИ разглежда изборната кампания, проведена от ДПС в община Кърджали, като кампания на тоталитарна партия, която с недопустими средства заставя симпатизантите си да гласуват единствено за посочената им кандидатура. Лекият превес за кандидата на ДПС Расим Муса /658 гласа/ е постигнат с цената на многобройни драстични нарушения на избирателния закон, от които по-важни са:
- гласуване по няколко пъти в различни избирателни секции с различни паспорти /с българско и с турско име/.
- вписване на твърде много нови граждани в избирателните списъци след датата 9 август 1995 г.
- гласуване на лица без адресна регистрация /над 700/ в личните паспорти
- гласуване на непълнолетни граждани
- гласуване с чужди паспорти на наши сънародници, изселници в Република Турция.

ОКЗНИ като една от 32 организации, подкрепящи независимия кандидат за кмет Георги Георгиев, заявява, че при толкова много регистрирани явни нарушения изборите в Кърджали на 2-и тур не могат да се разглеждат като честни и следва да бъдат касирани от ЦИК и съдебната власт. Изборът между кандидатите за кмет - Г.Георгиев и Расим Муса - трябва да бъде проведен отново с присъствие на наблюдатели във всички изборни секции на община Кърджали.

Главният прокурор на Република България вече има достатъчно основания да предложи на Народното събрание да отнеме депутатския имунитет на лидера на ДПС Ахмед Доган, за да му бъде търсена съдебна отговорност за действия, "целящи допускане на автономни образувания в единна държава".

ОКЗНИ призовава за пореден път българските народни представители да предприемат повторно сезиране на Конституционния съд по въпроса за легитимността на Движението за права и свободи с цел да се стигне до решение на съда, което не подлежи на обжалване.

ОКЗНИ заявява, че до момента на публикуване на това решение в "Държавен вестник" няма да признае избора на Расим Муса за кмет на община Кърджали.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОКЗНИ:
Р.Воденичаров

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА ОКЗНИ: М.Минчев

София, 20 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС ЯНКО ЯНКОВ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА Д-Р ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ И ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЖАН ВИДЕНОВ ПО ПОВОД НА ИСКАНЕТО МУ ЗА ЗАКОННОСТ В СТРАНАТА.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Преди много години, когато постъпих на научна работа в Института по науките за държавата и правото при Българската академия на науките и в Юридическия факултет на Софийския университет "Св.Климент Охридски", всемогъщата тогава Държавна сигурност предприе специални репресивни мерки против мен, цялото ми семейство и цялата ми фамилия. Тогавашните ми многогодишни опити да получа защита на нарушените ни права се сблъскваха с пълния отказ на всичките държавни и обществени органи и организации до спазят действащото законодателство. Всичките репресивни операции се ръководеха от зловещото Шесто управление на Държавна сигурност /ДС/. Нека не възпроизвеждам съдържанието на колосалния брой жалби, които съм написал до абсолютно всички органи и организации, защото това са няколко хиляди страници. Крайният резултат от всичките ми опити за получаване на законосъобразно правосъдие бе получаването на още по-брутално нарушение на правата ми, на правата на членовете на семейството и на фамилията ми. От жестокия тормоз починаха баба ми, дядо ми, брат ми и баща ми, а аз престоях в затвора цели шест години по присъда която по-късно Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд призна за напълно недоказана и ме оправда като невинно осъден при пълна липса на доказателства. През това време международните правозащитни организации ме признаха за "политически затворник N 1 за България и N 3 за Европа".

Всичките тези жестокости получих като специално организирани от Шесто управление на Държавна сигурност, а демоните, които ми поднесоха всичко това, днес са ръководители на мултимафията "Мултигруп". Един от най-зловещите демони и тогава, и днес е Димитър Христов Иванов.

От затвора излязох на 31 октомври 1989 г. и докато създадената от ДС фалшива опозиция твърдеше, че е разбила зловещото Шесто управление, същото спокойно се преустрои като стоящо над обществото и държавата мултимафия, а аз и членовете на семейството и на фамилията ми започнахме да имаме същите проблеми, каквито имахме по-рано, а в редица отношения - и по-жестоки. Така започнах да пиша новата си серия жалби за спазване и прилагане на законите и днес те се намират преди всичко в Главната и Софийската градска прокуратура, а също и в Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието. Но както по-рано, така и днес същите тези призвани да прилагат и спазват законите държавни органи отказват да направят това и продължават да служат на стария си господар, макар и вече трансформирал се като мафия. Абсолютно всичките написани от мен през последните шест години искания за правосъдие са останали без абсолютно никакъв официален отговор, което не е нищо друго, освен мълчалив отказ от правосъдие в полза на мултимафията.
 
Господин президент,
Господин министър-председател,
Не ми е възможно приложено към настоящето ми писмо до Вас да приложа копия от всичките си искания пред посочените държвани органи за прилагане и спазване на законите, защото това са колосално много страници. Надявам се в най-скоро време поне основните материали да бъдат отпечатани в специален и твърде обемист сборник, ако мафията не попречи на това, защото вече са налице сериозните й опити в това отношение. Все пак приложено предоставям ви една малка част от тези материали, а ако пожелаете да получите по-пълна представа за останалите материали, бихте могли да се обърнете към държавните инстанции, които съм посочил по-горе.

Това ще ви бъде необходимо и поради обстоятелството, че само борени дни след изтичането на разумния срок за получаването на отговор от Вас, аз ще предприема специални процедури за търсене на правосъдие по реда на международноправните ангажименти на България.

София, 20 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


09:20:00    
23.11.1995 г.    


Технически изпълнител: Тинка Христова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!

 

♦ Коментирайте на страницата на Омда във Фейсбук