22 юни 1995


София, 22 юни 1995 година
Брой 120 /1421/


София, 22 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД ГЛАСУВАНАТА ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ КАНДИДАТУРА НА БИСТРА ДИМИТРОВА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНА СПЕСТОВНА КАСА, ПРОЧЕТЕНА НА 14 ЮНИ 1995 Г. ПО БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ОТ АЛЕКСАНДЪР БОЖКОВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Днешното гласуване в Народното събрание, чрез което мнозинството наложи кандидатурата на г-жа Бистра Димитрова за председател на Държавна спестовна каса /ДСК/, доказва по неопровержим начин, че и това правителство, подобно на кабинета на Беров, е правителство на Мултигруп. Същата кандидатура, протежирана от Мултигруп, вече бе отхвърлена отведнъж - включително и с гласове на Българската социалистическа партия /БСП/. Днес, поставени под натиска на своето ръководство, депутатите от мнозинството бяха подложени на унижението да се отметнат от своя първоначален вот и да гласуват в полза на бъдещото ограбване на своите избиратели. От трибуната на Народното събрание вицепремиерът Румен Гечев обяви ДСК за държавна собственост и така на бърза ръка одържави спестяванията на милиони граждани.

С този избор в ръцете на г-жа Димитрова и респективно на Мултигруп са оставени на разположение над 150 млрд. лева спестявания на българските граждани - без гаранции и възможности за ефективен контрол. Проблемът не е свързан само с факта, че г-жа Димитрова е служител на контролираната от Мултигруп и близки до нея структури фирма "Балкан билдинг", че като бивш служител на ДСК тя е разрешавала кредити без покритие и че нейният проект за жилищно кредитиране експроприира средствата на вложителите срещу неясни обещания за бъдещи жилища. Проблемът е, че самата Мултигруп има вече утвърдени вълчи навици спрямо парите на ДСК. Още в края на 1991 г. групировката дължи близо 217 млн. лева на ДСК и за да покрие заемите си, тегли пак от ДСК още четири заема в размер общо на 225 млн. лева. Пари на ДСК са били обменяни в долари и изнасяни зад граница, за да обслужват спекулативния внос на дефицитната по това време захар на българския пазар. Пак с пари на ДСК е формиран и уставният капитал на основната банка на Мултигруп - Кредитна банка. И днес БСП иска да подари на своята икономическа креатура Мултигруп всички ваши спестявания.

Иска, защото Мултигруп е другото лице на БСП. Почти всички босове в групировката са бивши партийни и комсомолски ръководители, бивши шефове на разграбващи се днес държавни предприятия и най-често бивши кадри на Държавна сигурност /ДС/. Такива са например Димитър Иванов - последният шеф на прочутия Шести отдел на 6-о управление на ДС, а сега вицепрезидент на Мултигруп; Младен Младенов, полковник от 6-о управление на ДС, а сега ръководещ специалната служба за сигурност на Мултигруп; Светлин Апостолов, бивш служител на 6-о управление на ДС, а сега заместник на Младен Младенов; Георги Петков, бивш служител на 6-о управление, сега вицепрезидент на Мултигруп; Захари Петков, бивш служител на Първи отдел на 6-о управление, сега завеждащ службата за сигурност на Кредитна банка; Пламен Йотов, бивш служител в информационно-аналитичния блок на ДС, сега шеф на информационно-аналитичния блок в службата за сигурност на Мултигруп; ген. Боян Велинов, бивш заместник-началник на 6-о управление на ДС, сега консултант на Мултигруп, и много други.

Правителството на Жан Виденов даде не едно и две доказателства, че има ангажименти към Мултигруп и обслужва интересите на групировката. Месеци наред бе заобикалян и прикриван с лъжи скандалният прецедент с договора за цесия за дълговете на Химко и Кремиковци, сключен с фирми на Мултигруп и ощетяващ държавата с милиарди левове. Зад гърба на кабинета при посещението на руския премиер Черномирдин бе учредено българско-руското газово дружество "Топенерджи" с шеф Андрей Луканов, в чийто управителен и надзорен съвет въпреки декларираното 100 процента държавно участие от българска страна присъстват двама президенти на фирми от Мултигруп. В същото време руският партньор в дружеството Газпром е с 62 процента частно участие, договорени неблагоприятни за българската страна условия. Това едва ли може да ни учуди, като се има предвид фактът, че президент на руския клон на Мултигруп е бившият съветски посланик в България Виктор Шарапов. Само че днес Андрей Луканов и сродните нему продават България под носа на собствения си кабинет не на СССР, а направо на руската мафия, а интересите на най-голямата българска групировка се защитават директно от комунистическото мнозинство в българския парламент.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 22 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ДА СПРЕМ КАТАСТРОФАТА И ХАОСА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО!" НА КОАЛИЦИЯ НАРОДЕН СЪЮЗ - БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПО ПОВОД НА ОТМЯНАТА ОТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НА 19 ТЕКСТА ОТ ГЛАСУВАНИТЕ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ. Документът бе прочетен по Българската национална телевизия от съпредседателя на Народен съюз и главен секретар на Българския земеделски народен съюз Анастасия Мозер на 20 юни 1995 г.


Часът на истината дойде!

Вчера Конституционният съд отмени деветнадесет от приетите от комунистическото мнозинство в 37-то Народно събрание изменения и допълнения на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Отменени са:
- ограничаването на пазара на земята;
- ограничаването на връщаната земя само до внесената писмено в ТКЗС;
- ограниченията при доказване на собствеността;
- създадените привилегии с групиране на земята и общ въвод за новите ТКЗС, наречени орсовки;
- отнемането на земя на собствениците в изгода на ползвателите по параграф четири и следващите;
- премахването на съдебния контрол при уволнения на членове на поземлените комисии и др.

Решението за отмяна беше прието с подавляващо мнозинство от конституционните съдии. По някои текстове отмяната е гласувана единодушно.

Решението на Конституционния съд не ни изненада. То може да учуди само тези, които не са запознати с конституционните разпоредби относно неприкосновеността на частната собственост, еднаквите правни условия за стопанска дейност, защитата на труда и съдебния контрол. Ако са ги знаели, те са смятали по инерция от тоталитарния режим, че това са думи без съдържание. Отмяната на противоконституционните разпоредби представлява победа на демокрацията и на установеното от конституцията разделение на властите.

Заплахите на някои депутати от Българската социалистическа партия /БСП/ с предсрочни президентски избори и разправа с Конституционния съд са несериозни, разбира се, ако те не замислят държавен преврат.

Решението на Конституционния съд не отстранява всички недостатъци на закона. Остава хаосът с така наречените общи събрания на правоимащите. Не съществуват никакви гаранции за уведомяване на желаещите да участват, за правилното протичане и за вярното отразяване на взетите решения.

Това се използва от Висшия съвет на БСП, който със специална инструкция разпореди до партийните организации да проведат под свой диктат събранията.

До обнародване на решението на Конституционния съд съществува опасност БСП да се опита да постави собствениците пред свършени факти. Ако това бъде направено, засегнатите ще трябва да търсят помощта на съда.

Междувременно хаосът и разрухата в земеделието ще се увеличават. В действителност това е целта на икономическите групировки, които стоят зад БСП и налагат ниски изкупни цени и рекет при изкупуване на земеделските продукти, какъвто е случаят с черешите в Кюстендилско.

Коалиция Народен съюз - Български земеделски народен съюз, Демократическа партия /БЗНС, ДП/, се обръща към всички разумни хора независимо от партийната им принадлежност и симпатии. Обръщаме се и към някои депутати от БСП, които виждаха редица от недостатъците на приетия закон, да намерят смелост и да защитят убежденията си. Само така Законът за собствеността и ползването на земеделските земи ще може да спре катастрофата и хаоса в земеделието и да създаде предпоставки за възраждане на България.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 22 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛЕН КЛУБ "РОТВАЙЛЕР", СЪГЛАСУВАНА С БЪЛГАРСКА РЕПУБЛИКАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО КИНОЛОГИЯ, ПО ПОВОД НА НАПАДКИ В СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ СРЕЩУ ПОРОДАТА РОТВАЙЛЕР.


По повод на зачестилите напоследък нападки срещу любимата ни порода в печата, радиото и телевизията, където ротвайлерът се характеризира с термини от рода на "свирепи породи", "бойни кучета" и др., искаме да изразим своето най-дълбоко несъгласие и възмущение.

Не закъсня и проектозаконът за защита на животните на д-р Орлин Драганов, публикуван отчасти във в. "Отечествен фронт" от 12 април 1995 г. В този проектозакон ротвайлерът с лека ръка е зачислен към групата на т.нар. бойни кучета и е предвидена забрана за неговото развъждане, селекциониране и отглеждане.

Много ни се иска това да е резултат на недоглеждане или в краен случай на некомпетентност и недоразумението да бъде преодоляно. Все пак ние се чувстваме длъжни да дадем някои пояснения, свързани с тази порода.

Тя е селекционирана в Германия, в областта Ротвайл, в края на миналия и началото на този век. Никога и никъде в историята на ротвайлера не е била провеждана селекция с цел постигане на порода куче за борба. Преди всичко той е бил пастирско куче, чиято основна задача е била да съпровожда едрия рогат добитък по време на паша, преходите му до тържището и да пази парите на стопанина си, вързани в торбичка на шията му. В днешни дни се използва като стражево куче, пазач и куче за водене на слепи. Въпреки внушителния си вид той е добродушен, спокоен и затова е много подходящ за отглеждане. Характеризира се с изключително стабилна нервна система, която му дава възможност да реагира на околните влияния спокойно и изчакващо.

Към предимствата му можем да причислим привързаността му към двора и къщата, отбранителна будност, добро обоняние, висока издръжливост, афинитет към водата и адаптивност към децата. Не е страстен ловец.

Според вътрешния правилник на Национален клуб "Ротвайлер" /НКР/, точка 5, напълно изключени от оценка и отглеждане са всички плашливи, плахи, подли, боязливи, зли и прекалено недоверчиви, нервни ротвайлери...

С тези и всички други останали изисквания за правилното отглеждане, селекциониране и развитие на породата се съобразяват членовете на НКР, който е регистриран от Софийски градски съд /СТС/ като сдружение с нестопанска цел. Провеждат се изложби и изпитания за селекционна годност. На тях се наблюдават не само екстериорните качества на кучетата, но и тяхното поведение спрямо околните дразнители.

Нека дам един пример: По време на специализирана изложба в Ловния парк член на нашия клуб допусна /забележете допусна, а не предизвика/ сбиване между кучето си и кучето на друг присъстващ. Това доведе до незабавното изключване на този член от клуба.

Ротвайлерът е една от осемте световно признати служебни породи и в целия свят се ползва с уважение и любов. Никъде и никога по света не е бил забраняван за отглеждане и навсякъде любителите му са обединени [в] сдружения като нашето. Както по света, така и у нас той се развъжда и отглежда, като се спазват правилата и изискванията, наложени от Международната федерация на любителите на ротвайлера, чийто член е и нашият клуб.

Ние в никакъв случай не се опитваме да застанем на страната на безсъвестните стопани на ротвайлери, които използват кучетата си за борба със себеподобни. Още по-малко сме на страната на хора, допускащи кучетата им да нападат хора, не дай боже, деца. Не смятаме, че поради недобросъвестността на едни трябва да страдат други. Нека да не се допуска създаването на закон, резултат на неквалифициран подход, забраняващ правото на съществуване на една порода кучета в страната ни, без каквото и да е било основание. Нека този Закон за защита на животните наблегне и акцентира преди всичко върху забраната за провеждане на боеве между животни и санкции срещу техните организатори, а не върху забраната на определени породи. В обратен случай това би довело до обезсмислянето на самия закон. Ако някога някъде ротвайлерът е бил използван като оръдие на престъплението, нека това да не резонира върху правото на съществуване на тази порода, а да намира своето отражение в Наказателния кодекс. По силата на същата логика би трябвало да бъдат забранени продажбите и движението на всички автомобили, които много често се явяват оръдие на престъпление в ръцете на недобросъвестни водачи.

Накрая искаме да уверим, че в нашия клуб, както и в който да е клуб по породи в Българската републиканска федерация по кинология /БРФК/, членуват хора, чиято единствена идея е създаването на кучета, приятели на човека, с отлични екстериорни и интериорни качества и всяка една общественоопасна проява по каквато и да е било причина е недопустима и заплашва членството на всеки един от нас в съответните формации.

София, май 1995 г.

                                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Владимир Петков

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 22 юни - Следва предоставеният за разпространеше пълен текст на:

УСТАВ /ЧАСТ ВТОРА/ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ПРИЕТ НА ИЗВЪНРЕДНИЯ ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН КОНГРЕС /7-8 НОЕМВРИ 1992 Г., СОФИЯ/ И ИЗМЕНЕН И ДОПЪЛНЕН НА РЕДОВНИЯ 29 КОНГРЕС НА СЪЮЗА /29-30 АПРИЛ 1995 Г., СОФИЯ/.


Чл.9 /1/ Членството в БЗНС се прекратява:
1. Чрез писмено заявление до местната дружба или ясно изразено устно заявление на нейно събрание, отразено в протокола.
2. При виновно неплащане на членския внос за повече от шест месеца.
3. При смърт или обявяване на недееспособност.
4. При изключване.
5. При възникване на обстоятелства, които водят до отпадане на някои от изискванията за членуване по чл.6, ал.2.

/2/ Прекратяването на членството освен при изключване се извършва от ръководството на местната дружба и се съобщава на първото общо събрание. Събранието може да реши извършването на допълнителни проверки, въз основа на които да отмени решението на ръководството.

Чл.10 /1/ За нарушаване на устава, уронване на престижа или увреждане интересите на съюза, включително и чрез злепоставяне и клевети по адрес на съюзни членове, както и за неизпълнение решения на негови компетентни органи, се налагат следните наказания:
1. Порицание.
2. Изваждане от състава на ръководен орган или контролен орган.
3. Изключване.

/2/ Наказание порицание се налага от събранието на местната дружба, в която членува предложеният за наказание.

/3/ Наказанието изключване се налага от събранието на местната дружба, а ако тя не се произнесе с решение в продължение на един месец от предложението - от общинското настоятелство.

/4/ Наказанието изваждане от състава на ръководен или контролен орган се налага от органа, който е компетентен да извърши съответния избор.

/5/ Наказанията по предходните алинеи за членовете на някои ръководни и контролни органи се налагат, както следва:
1. На членове на окръжните настоятелства и окръжните контролно-ревизионни комисии - от Управителния съвет.
2. На членовете на УС, Върховния контролно-ревизионен съвет и Върховния съюзен съвет - от Конгреса или от Върховния съюзен съвет.

/6/ Наказанията се налагат по предложенията на ръководствата на местните дружби или на висшестоящите ръководни органи.

В случаите на ал. 5 предложението се прави от Върховния контролно-ревизионен съвет след проверка на получените сигнали.

/7/ Във всички случаи преди налагането на наказанието основанието трябва да бъде съобщено на предложения за наказание и той да бъде поканен да даде обяснение.

/8/ Решението за налагане или отказ да се наложи наказание може да се обжалва в 30-дневен срок пред общинската контролно-ревизионна комисия, а ако решението е на УС - пред Върховния контролно-ревизионен съвет.

/9/ Наказанието порицание се смята заличено, ако не са наложени нови наказания в срок от една година.

/10/ Членове, изключени от съюза, могат да бъдат приемани наново след една година от налагане на наказанието.

Чл.11. Организационната структура на БЗНС включва местни, общински и окръжни дружби.

Чл.12 /1/ Основната структурна единица на съюза е местната дружба.

/2/ Броят на местните дружби и техните териториални райони се определят от съответното общинско настоятелство. По принцип в селата се създава една дружба.

/3/ В един район, определен по реда на предходната алинея, може да съществува само една дружба.

/4/ Дружба се създава, когато има най-малко 10 членове. Общинското настоятелство може да допусне по изключение да се създават и по-малочислени дружби, но с не по-малко от петима членове.

/5/ Висш орган на местната дружба е общото й събрание, което се състои от всички нейни членове. То има следната компетентност:
1. Приема отчетите на ръководството и на контролно-ревизионните комисии.
2. Избира ръководство и контролно-ревизионна комисия с двегодишен мандат.
3. Избира делегати за общинското делегатско събрание по норми за представителство, определени от окръжното настоятелство.
4. Определя кандидати за кметове на съответните населени места съгласувано с общинското и окръжното ръководства.
5. Предлага кандидати за общинските изборни органи на власт на общинското делегатско събрание.
6. Прави и други предложения пред общинското делегатско събрание.
7. Изисква отчети и обяснения от кметовете и общинските съветници, членове на дружбата.
8. Обсъжда и дава становище по всички съюзни и национални въпроси.
9. Взема и други решения съгласно този Устав.

/6/ Общото събрание се свиква:
1. По решение на дружбеното ръководство.
2. По искане на най-малко една трета от членовете на дружбата.
3. По искане на висшестоящи ръководни органи.

/7/ Събранието може да взема решения, ако присъстват повече от половината от членовете на дружбата. Решенията се вземат с мнозинство повече от половината от присъстващите.

/8/ Ръководството на местната дружба се състои от 3 до 7 членове, които определят помежду си най-малко председател, зам.-председател и секретар-касиер. Местни дружби под 10 души имат само председател.

/9/ Ръководството на местната дружба:
1. Организира дейността на дружбата.
2. Привежда в изпълнение решенията на общото събрание и на висшестоящите органи.
3. Събира редовно членския внос, като внася отчисленията за висшестоящите органи и набира абонати за съюзните печатни издания.

/10/ Дружбената контролно-ревизионна комисия има състав от трима души. Вместо комисия може да се избере и едноличен ревизор. Тя контролира приходите на дружбата и тяхното изразходване.

/Пресслужба "Куриер"/


14:30:00
22.06.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Валентина Игнова - деж. ред.
Технически изпълнители: Галина Дамянова
                                           Иванка Тодорова
                                           Маргарита Анева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!