22 юни 1990

22 ЮНИ 1990 ГОДИНА                                    БРОЙ 122 /140/

СОФИЯ, 22 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРОГРАМНА ДЕКЛАРАЦИЯ /ЧАСТ ПОСЛЕДНА/ НА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ СЪЮЗ "МАКЕДОНИЯ", ПРИЕТА НА 1 МАРТ 1990 ГОД.


ТЕЗАТА ЗА НОВОПОЯВИЛАТА СЕ НАЦИЯ ВЪРХУ ГЪРБА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД  СТАНА ПРИЧИНА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ПАРАДОКСА В СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ,  - БЪЛГАРИН ДА ОТРИЧА ПРАВОТО НА ДРУГ БЪЛГАРИН ДА НОСИ СОБСТВЕНОТО СИ НАЦИОНАЛНО ИМЕ - БЪЛГАРИН! ВЪЗПРИЕМАНЕТО НА ТАЗИ ТЕЗА СЛЕД 1945 Г. В ПИРИНСКИЯ КРАЙ ДОВЕДЕ ИЗВЕСТНИТЕ ПРЕБРОЯВАНИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО, ПРЕВЪРНАЛИ СЕ В НАЦИОНАЛНА ТРАГЕДИЯ, НАПОМНЯЩА СЪБИТИЯТА НА МАСОВИТЕ ПОТУРЧВАНИЯ, ИЗВЪРШЕНИ ПРЕЗ ПЕТВЕКОВНОТО ТУРСКО РОБСТВО. В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ КРЪГОВЕ ЖЕЛАЯТ ДА РАЗДУХВАТ СПОМЕНИТЕ ОТ ТЕЗИ СЪБИТИЯ, ЗА ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТ С КОРИСТНА ПОЛИТИЧЕСКА ЦЕЛ. КАКТО НАВРЕМЕТО ПРЕДИ ПАРИЖКАТА МИРНА КОНФЕРЕНЦИЯ ОТ 1946 Г., КОГАТО БЕ ИЗДИГНАТА ТЕЗАТА ЗА "МАКЕДОНСКАТА" НАЦИЯ, ПОЯВИЛА СЕ В БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИЗМА, ТАКА И СЕГА, СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г., СЕ ЦЕЛИ БОРБАТА ЗА ПРЕУСТРОЙСТВО И ДЕМОКРЦИЯ ДА ДОНЕСЕ САМООПРЕДЕЛЕНИЕТО НА НЯКАКВО "МАКЕДОНСКО" МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ. ЗАТОВА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯТ СЪЮЗ "МАКЕДОНИЯ" СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ:

- ДА ПРОПАГАНДИРА ИСТИНАТА ЗА ФОРМИРАНЕТО И РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ЕЗИК У НАС И ЗАД ГРАНИЦА;
- ДА РАБОТИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА "КОМИТЕТ ЗА НЕРЕШЕНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ВЪПРОСИ В ЕВРОПА", В РАМКИТЕ НА ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ ПРОЦЕС;
- ДА СЕ БОРИ С ДЕМОКРТИЧНИ СРЕДСТВА И ГЛАВНО ЧРЕЗ НАУКАТА ПРОТИВ ВСИЧКИ ОПИТИ ЗА ИЗВРАЩАВАНЕ И ПРИСВОЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ У НАС И В ЧУЖБИНА;
- ДА СЕ БОРИ ПРОТИВ АСИМИЛИРАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В СЪСЕДНИ НА БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВИ И ПО СВЕТА;
- ДА СЕ БОРИ ЗА МОРАЛНОТО РЕАБИЛИТИРАНЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И ЧУЖДЕНЦИ, КОИТО СА УЧАСТВУВАЛИ В НАЦИОНАЛНООСВОБОДИТЕЛНОТО ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ.

ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ СЪЮЗ "МАКЕДОНИЯ" МОГАТ ДА БЪДАТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, ЧЛЕНУВАЩИ В ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ ИЛИ БЕЗПАРТИЙНИ, КОИТО ПРИЗНАВАТ БЪЛГАРСКИЯ ХАРАКТЕР НА БОЛШИНСТВОТО ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В МАКЕДОНИЯ И СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ВСИЧКИ БИВШИ И НАСТОЯЩИ ПАРТИЙНИ ПРОГРАМИ И ДОКУМЕНТИ, ОТРИЧАЩИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БЪЛГАРИ В МАКЕДОНИЯ КАТО ПРОТИВОРЕЧАЩИ НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЧОВЕКА И ДЕМОКРАЦИЯТА.

СЪЮЗЪТ Е ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВСИЧКИ ИНТЕРЕСУВАЩИ СЕ ОТ СЪДБАТА НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ. ТОЙ Е ПРИЗВАН ДА ГАРАНТИРА КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНАТА ДЕЙНОСТ НА БЕЖАНЦИТЕ БЪЛГАРИ ОТ МАКЕДОНИЯ И ТЕХНИТЕ ПОТОМЦИ В ЛИЦЕТО НА СЪЮЗА НА МАКЕДОНСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ И ДРУГИ СРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО СВЕТА. ТОЙ ЩЕ РАТУВА ДА НЕ СЕ ДОПУСКА В БЪДЕЩЕ ПО ПОЛИТИЧЕСКИ СЪОБРАЖЕНИЯ ДА СЕ ПРЕКРАТИ ДЕЙНОСТТА ИМ. ВСЕКИ ЧЛЕН НА СЪЮЗА МОЖЕ ДА БЪДЕ ЧЛЕН НА КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИТЕ ДРУЖЕСТВА И ИЗБРАН В ТЕХНИТЕ РЪКОВОДНИ ТЕЛА.

ОБЩОБЪЛГАРСКИЯТ СЪЮЗ "МАКЕДОНИЯ” ЩЕ ПОДДЪРЖА ВРЪЗКИ СЪС СРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ, ЩЕ ОРГАНИЗИРА СРЕЩИ И НАУЧНИ КОНФЕРЕНЦИИ В БЪЛГАРИЯ И В ЧУЖБИНА, ЩЕ ОТПЕЧАТВА ПРОПАГАНДНИ МАТЕРИАЛИ, КНИГИ, БРОШУРИ И ЩЕ ИМА СВОЙ ПЕРИОДИЧЕН ПЕЧАТЕН ОРГАН, КОЙТО ЩЕ ОТРАЗЯВА ДЕЙНОСТТА НА СЪЮЗА И НЕГОВИТЕ ЦЕЛИ.

ФИНАНСОВИТЕ СРЕДСТВА СЪЮЗЪТ ЩЕ ОБЕЗПЕЧАВА ЧРЕЗ ДАРЕНИЯ И ЧЛЕНСКИ ВНОСКИ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ИЗВЕСТИЕ, АДРЕСИРАНО ДО РЪКОВОДСТВАТА НА ОБЩИНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ, ДО ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА ХРП, ДО БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ, ДО ВСИЧКИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ, ПОДПИСАНО ОТ НАЦИОНАЛНИЯ СЕКРЕТАРИАТ НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ.


ДАМИ И ГОСПОДА,

НИЕ, ХРИСТИЯНРЕПУБЛИКАНЦИТЕ, ЗАЯВИХМЕ В ПРЕДИЗБОРНИЯ СИ МАНИФЕСТ, ЧЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ СВОЯ ДЯЛ ОТГОВОРНОСТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА. ДНЕС, 17 ЮНИ 1990 Г., ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ПРЕТЪРПЯХМЕ ПЪЛНО ПОРАЖЕНИЕ В ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ТАКОВА ПОРАЖЕНИЕ, КАКВОТО И НАЙ-ВЪРЛИТЕ НИ ПРОТИВНИЦИ НЕ СМЕЕХА ДА ПРЕДВИДЯТ.

НА 7 ЮНИ 1990 Г. ДЕВЕТИМА /ВЕЧЕ БИВШИ/ ЧЛЕНОВЕ НА ХРП ОБЯВИХА НА МИТИНГ НА СДС В ПЛОВДИВ, ЧЕ ХРП СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ТАЗИ ОПОЗИЦИОННА КОАЛИЦИЯ И ЧЕ ГЛАСУВАНЕТО ЗА НАС ЩЕ СТАВА СЪС СИНЯ БЮЛЕТИНА. СЪОБЩЕНИЕТО БЕ ПОДЕТО ОТ РАДИОСТАНЦИИТЕ, А НА 8 ЮНИ БЕ ОТПЕЧАТАНО ВЪВ ВЕСТНИК "ДЕМОКРАЦИЯ". НЕ МОЖАХМЕ ДА НАПРАВИМ ОПРОВЕРЖЕНИЕ В НИКОЙ ПЕЧАТЕН ОРГАН, ТЪЙ КАТО ОТ 9 ЮНИ ВЛИЗАШЕ В СИЛА МОРАТОРИУМЪТ ВЪРХУ ПОЛИТИЧЕСКАТА АГИТАЦИЯ.

ТОЗИ БЕЗОТГОВОРЕН АКТ НА ГРУБА МАНИПУЛАЦИЯ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ НАНЕСЕ ВРЕДА НА ОПОЗИЦИЯТА КАТО ЦЯЛО. ВЯРНО Е, ЧЕ ЧАСТ ОТ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НИ ГЛАСУВАХА СЪС СИНЯ БЮЛЕТИНА, НО ИМАШЕ И МНОГО ДРУГИ, КОИТО ПУСНАХА ПРАЗЕН ПЛИК ИЛИ СЕ ВЪЗДЪРЖАХА ОТ ГЛАСУВАНЕ. ДОТОГАВА ТЕ ГЛЕДАХА НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ КАТО НА НЕЩО РАЗЛИЧНО, КОЕТО СИ ЗАСЛУЖАВА, НО ЕТО, ЧЕ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ ИЗЛЕЗЕ, ЧЕ "СМЕ ИЗЛЪГАЛИ" ДОВЕРИЕТО ИМ.

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ХРП И СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ, НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ЕМОЦИИ И СТРАСТИ. В РЕЗУЛТАТ НА СЛЯПАТА АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ИСТЕРИЯ В ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕДАЛНОВИДНОСТ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ИМА САMO МЮСЮЛМАНИ и АТЕИСТИ. НИТО ЕДИН ВЯРВАЩ ХРИСТИЯНИН В ПАРЛАМЕНТА НА СТРАНА, В КОЯТО НАД 70 ПРОЦЕНТА СА ВЯРВАЩИ ХРИСТИЯНИ, НИТО ЕДИН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПАРТИЯ, В ЧИИТО ОСНОВИ Е ЗАЛЕГНАЛА ХРИСТИЯНСКАТА НРАВСТВЕНОСТ.

ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА ВСЕКИ ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНЕЦ ТРЯБВА ДА ОТСТОЯВА ПРИНЦИПИТЕ НА СВОЯТА ПАРТИЯ, А ИМЕННО: НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ИСКАМЕ НЕ ОТ ВЛАСТТА, А ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ, КАТО СЕ ГОТВИМ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ; НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ СЕ ПРАВИ ДЕМОКРАЦИЯ С НЕДЕМОКРАТИЧНИ СРЕДСТВА; КАТО ОПОЗИЦИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА БЪДЕМ НЕ ПРОТИВНИЦИ, А НЕОБХОДИМ ПАРТНЬОР НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.

НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ЕКСТРЕМИСТКИ НАСТРОЕНИЯ. СИЛНИЯТ ТРЯБВА ДА МОЖЕ ДА ГУБИ С ДОСТОЙНСТВО. НИЕ СМЕ СИЛНИ, ЗАЩОТО ЗА СЕДЕМ МЕСЕЦА ИЗГРАДИХМЕ ПАРТИЯ СЪС СОБСТВЕНО ЛИЦЕ. НИЕ СМЕ РАЗЛИЧНИ И НЕ Е ДАЛЕЧ ВРЕМЕТО, КОГАТО НАЦИЯТА ЩЕ ИМА НУЖДА ОТ НАС.

НИЕ ЩЕ РАБОТИМ ЗА БЛАГОТО НА ОТЕЧЕСТВОТО С ВСЕКИ, КОЙТО ИЗПОВЯДВА ХРИСТИЯНСКАТА НРАВСТВЕНОСТ, ЧАСТНАТА СОБСТЕНОСТ И РЕПУБЛИКАНСТВОТО, С ВСЕКИ, КОЙТО Е ЗА ЗАЩИТА НА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ И ПОСТЕПЕННИЯ ПРЕХОД, КОЙТО Е ЗА ЕДИННА И СИЛНА БЪЛГАРСКА НАЦИЯ. А БОГ НАИСТИНА Е С НАС, ТОВА ГО ДОКАЗВА И ВРЕМЕННАТА НИ ЗАГУБА. ПОМИСЛЕТЕ И САМИ ЩЕ СЕ УВЕРИТЕ.

ПЛОВДИВ, 17 ЮНИ 1990 Г.          НАЦИОНАЛЕН СЕКРЕТАРИАТ НА
                                                 ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СЪВМЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЕГИОНАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ /НЕМАРКСИСТИ/ В СЛИВЕН.


ДНЕС, 18 ЮНИ 1990 Г. В ГРАД СЛИВЕН НА РАЗШИРЕН КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ И ДРУЖЕСТВОТО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА СЕ ПОСТИГНА СЪГЛАСИЕ ДВЕТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ДА СИ СЪДЕЙСТВАТ И ПОДКРЕПЯТ ВЗАИМНО, КАТО РАБОТЯТ ЗА ЕДНА ЦЕЛ.

СТРУКТУРИТЕ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ СЕ ЗАПАЗВАТ, НО НЕ СЕ АНГАЖИРАТ С КАКВАТО И ДА Е ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ. ДРУЖЕСТВОТО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ИЗЛИЗА ОТ СЪСТАВА НА СДС-СЛИВЕН В ЗНАК НА ПРОТЕСТ И НЕСЪГЛАСИЕ С ДЕЙСТВИЯТА НА МЕСТНОТО РЪКОВОДСТВО. ОБЕДИНЕНИЕТО Е НА САМОСТОЯТЕЛЕН ТЕРИТОРИАЛЕН ПРИНЦИП.

НИЕ ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ СДС НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА РЕАЛНА И ДЕМОКРАТИЧНА ОПОЗИЦИЯ, ЗА КОЯТО ПРЕТЕНДИРА. СЪЩЕВРЕМЕННО ОТПРАВЯМЕ УПРЕК КЪМ ЦЕНТРАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА СДС-СОФИЯ И КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СДС-СЛИВЕН. УПРЕКВАМЕ ГИ В ТОВА, ЧЕ НЕ САМО НЕ СЪОБРАЗИХА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В БЪЛГАРИЯ ДО ИЗБОРИТЕ, НАДЦЕНИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ И СИЛИТЕ СИ, КАТО ОТБЛЪСНАХА ОСТАНАЛИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ И ОПОЗИЦИОННИ ПАРТИИ ОТ СДС, НО НА ПРАКТИКА ПОСТИГНАХА НА ИЗБОРИТЕ ПОЛОВИНЧАТ УСПЕХ. УПРЕКВАМЕ ГИ СЪЩО, ЧЕ КЛЕВЕТЯТ И УРОНВАТ АВТОРИТЕТА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, В ТОВА, ЧЕ СА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА, КОМУНИСТИЧЕСКА И ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ, С ДЕЛАТА И ДУМИТЕ СИ ГОСПОДАТА НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ БИВШИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДОКТРИНЕРИ. С ТЕХНИТЕ ИЗЯВЛЕНИЯ И ДЕЙСТВИЯ ТЕ УНИЩОЖИХА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ ОЩЕ В НЕЙНИЯ ЗАРОДИШ. ГОСПОДИН РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ НА ВСЕОСЛУШАНИЕ ЗАЯВЯВАШЕ, ЧЕ ДПС ПРЕДСТАВЛЯВА НЕ ПАНТЮРКИСТКА, А ПАНДОГАНИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ И МЯСТОТО НА НЕЙНИЯ ЛИДЕР АХМЕД ДОГАН БИЛО В ЗАТВОРА. ГОСПОДИН ВОДЕНИЧАРОВ И НЕГОВИЯТ АНТУРАЖ ИЗВЪРШИХА БЕЗКРАЙ ПРОИЗВОЛИЯ В ДРУЖЕСТВОТО ЗА ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, БЕЗЗАКОННО, БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С РЕШЕНИЯТА НА НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ДРУЖЕСТВОТО. ГОСПОДИН ВОДЕНИЧАРОВ ИЗЗЕ ПРАВАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВУВАЩ НА ДРУЖЕСТВОТО И ОТСТРАНИ ОТ РЪКОВОДСТВОТО ОСНОВАТЕЛЯ НА ТОВА ДУЖЕСТВО И ЗАКОННО ИЗБРАН ПРЕДСЕДАТЕЛ ГОСПОДИН ИЛИЯ МИНЕВ, В СЛИВЕН ЧЛЕНОВЕТЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СДС ХРИСТО МИХАЛЕВ И ДИМИТЪР СЪБЕВ ЗАЯВЯВАХА МНОГОКРАТНО НА ГОСПОДИН ИЗЗЕТ ХАТИБ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДРУЖЕСТВОТО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В СЛИВЕН, ЧЕ ЩЕ СЪЗДАДАТ НАЦИОНАЛИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРОТИВ ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ И ЩЕ ГО РАЗТУРЯТ. НЕ ЗНАЯТ ЛИ ГОСПОДАТА, ЧЕ ДПС НЕ Е НИТО МЮСЮЛМАНСКО-НАЦИОНАЛИСТИЧНА, НИТО САМО ТУРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ? ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ Е НАДПАРТИЙНА И СЕ БОРИ ЗА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД. В ДПС ЧЛЕНУВАТ ХОРА ОТ РАЗЛИЧНИ НАРОДНОСТНИ ГРУПИ С РАЗЛИЧНИ РЕЛИГИОЗНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЗГЛЕДИ.

ГОСПОДИН ЖЕЛЕЗЧЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СДС - СЛИВЕН, Е ЗАЯВИЛ НА ГОСПОДИН ИЗЗЕТ ХАТИБ И ГОСПОЖА ЕЛЕНА РАДЕВА - ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДРУЖЕСТВОТО ЗА ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА - СЛИВЕН, ДА НАПУСНАТ СГРАДАТА НА СДС, ЗАЩОТО ЗА ТЯХНОТО БЮРО НЯМА МЯСТО ТАМ.

ЦЕЛИЯТ КОНФЛИКТ СЕ СЪСТОИ И В ТОВА, ЧЕ НИЕ ПРИВЕТСТВУВАМЕ И ПОДКРЕПЯМЕ СЪЗДАВАНЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНОТО СДРУЖЕНИЕ - ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - СЛИВЕНСКИ РАЙОН. ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА СПОРЕД ГОСПОДАТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА НАСТЪПИ В НАШАТА СТРАНА?

С ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ НИЕ ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ СЕ РАЗГРАНИЧАВАМЕ ОТ ПОЛУДЕМОКРАТИТЕ И НЕКА ГОСПОДАТА НЕ СИ ПРАВЯТ ИЛЮЗИЯТА, ЧЕ САМО ТЕ ПРЕДСTABЛЯВАТ ОПОЗИЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ЩЕ НИ ИЗВЕДЕ ОТ ХАОСА.

ПОДПИСАЛИ ДЕКЛАРАЦИЯТА:

СЮЛЕЙМАН ДЖЕЛЕБ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС - СЛИВЕН
Д-Р БОНЧО РИДЖАКОВ - ЧЛЕН НА ДПС, КООРДИНАТОР НА СДП - НЕМАРКСИСТИ  ЕЛЕНА РАДЕВА - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДРУЖЕСТВОТО ЗА ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА
ИЗЗЕТ ХАТИБ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДРУЖЕСТВОТО ЗА ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА

18 ЮНИ 1990 Г. СЛИВЕН

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ХРИСТИЯНРАДИКАЛНАТА ПАРТИЯ /ХРП/.


ХРИСТИЯНРАДИКАЛНАТА ПАРТИЯ /ХРП/ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ПОГРЕШНАТА ИНФОРМАЦИЯ, ПОДАДЕНА ДО В."ДУМА" /БР.78 ОТ 20 ЮНИ 1990 Г./, ВЪВ ВРЪЗКА С КОНФЕРЕНЦИЯТА, ОРГАНИЗИРАНА ОТ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ НА 19 ЮНИ 1990 ГОДИНА В НДК.

МОЛИМ ДА БЪДЕ ПУБЛИКУВАНО В СЛЕДВАЩИЯ БРОЙ НА В."ДУМА" ОПРОВЕРЖЕНИЕ. ПЪРВО - ХРИСТИЯНРАДИКАЛНАТА ПАРТИЯ УЧАСТВУВА В КОНФЕРЕНЦИЯТА КАТО САМОСТОЯТЕЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ И НЕ ЧЛЕНУВА В БЪЛГАРСКИЯ ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКИ СЪЮЗ - ЦЕНТЪР. ВТОРО - СЛЕД СЪГЛАСУВАНЕ МЕЖДУ ПРИСЪСТВУВАЩИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА РЪКОВОДСТВОТО ХРИСТИЯНРАДИКАЛНАТА ПАРТИЯ НАПУСНА СПОМЕНАТАТА КОНФЕРЕНЦИЯ.

СОФИЯ, 20 ЮНИ 1990 Г.    
ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХРП: ЛИЛИ ПЕТКОВА                                                     СЕКРЕТАР: ОГНЯН ЦЕКОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПРОТЕСТА НА ДВИЖЕНИЕТО "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ".

 
ПРОТЕСТ
ДВИЖЕНИЕТО "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" ПРОТЕСТИРА НАЙ-ЕНЕРГИЧНО СРЕЩУ РЕПОРТАЖА ОТ НАРОДНИЯ ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА /НДК/, ИЗЛЪЧЕН НА 19 ЮНИ 1990 Г. В ПОСЛЕДНАТА ЕМИСИЯ "НОВИНИ" НА БТ, КАКТО И СРЕЩУ СЪОБЩЕНИЕТО НА БТА, ПОМЕСТЕНО ВЪВ В. "ДУМА", БР.78 ОТ 20 ЮНИ Т.Г., ТЪЙ КАТО В ТЯХ НЕ СЕ СПОМЕНАВА, ЧЕ ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА ДВИЖЕНИЕТО "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" Е ИЗРАЗИЛ НЕСЪГЛАСИЕ С ИЗРАЗЕНАТА ПОЗИЦИЯ ДА БЪДЕ СЪСТАВЕНО ПРАВИТЕЛСТВО В КОАЛИЦИЯ С БСП И СЪЩО Е НАПУСНАЛ СРЕЩАТА.

ДВИЖЕНИЕТО "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" КАТЕГОРИЧНО ПОДДЪРЖА СТАНОВИЩЕТО НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЗА ОТКАЗ ОТ УЧАСТИЕ В КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО С БСП.

СОФИЯ, 20 ЮНИ 1990 Г.
КУЗМАН КУЗМАНОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДВИЖЕНИЕТО "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ"

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СЪОБЩЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ СЕКРЕТАРИАТ НА ХРИСТИЯН- РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ И НА ПЛОВДИВСКИЯ ОБЩИНСКИ СЕКРЕТАРИАТ НА ХРП.


НА 10 ЮНИ 1990 Г. НА СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЕКРЕТАРИАТ НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ И ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА ХРП БЯХА ОБСЪДЕНИ ОРГАНИЗАЦИОННИ ВЪПРОСИ И ВЗЕТИ СЛЕДНИТЕ РЕШЕНИЯ:

1. ИЗКЛЮЧЕНИ БЯХА ОТ РЕДОВЕТЕ НА ХРП СЪГЛАСНО ГЛАВА 6-А, ТОЧКА 1 И 2 ОТ УСТАВА НА ХРП ЛИЦАТА ТОДОР БЪЧВАРОВ, ПЕТЪР ЙОРДАНОВ, ПЕТЪР КАВРЪКОВ И ГОСПОДИН ГОСПОДИНОВ - ВСИЧКИ ОТ ПЛОВДИВ; ДИМИТЪР ДИМИТРОВ И ИВАН КУЦАРОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ЛЮДМИЛ ЦВЕТКОВ ОТ ВАРНА. СЪГЛАСНО ГЛАВА 6-А ТОЧКА 5 ОТ УСТАВА БЯХА ИЗКЛЮЧЕНИ ОТ ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ ГЕОРГИ ФИЛИПОВ, ПЕТЪР КАРАЯНЕВ, НЕДКА КАРАГЬОЗОВА, МИЛКО РАНГЕЛОВ, КОСТАДИН ДЖЕВИЗОВ ОТ ПЛОВДИВ.

2. ВЗЕТО БЕ РЕШЕНИЕ РАЗПУСНАТИЯТ НА 3 МАЙ 1990 Г. ПЛОВДИВСКИ ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ ДА НЕ БЪДЕ ВЪЗОБНОВЯВАН, ТЪЙ КАТО, СЕ ОКАЗВА В НЕЗАСЛУЖЕНО ПРИВИЛЕГИРОВАНО ПОЛОЖЕНИЕ В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ХРП В СТРАНАТА, КОИТО СА НА ОБЩИНСКО РАВНИЩЕ.

3. ИЗБРАН БЕ ОБЩИНСКИ СЕКРЕТАРИАТ-ПЛОВДИВ НАЧЕЛО С ОБЩИНСКИ ПЪЛНОМОЩНИК РУМЕН АВРАМОВ. РЕШЕНИЕТО Е В СЪОТВЕТСТВИЕ С ГЛАВА 5 Т.8 ОТ УСТАВА НА ХРП, КАТО НА СЪБРАНИЕТО ПРИСЪСТВАШЕ НЕОБХОДИМИЯТ КВОРУМ ОТ ЧЛЕНОВЕ НА БИВШИЯ ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ, НА РАЙОННИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, АКТИВИСТИ НА ХРП ОТ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ КОМИСИИ, ЗАСТЪПНИЦИ И ПР.

ПЛОВДИВ, 17 ЮНИ 1990 Г.            

ЗА НАЦИОНАЛНИЯ СЕКРЕТАРИАТ НА ХРП:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН АДЖАРОВ

ЗА ПЛОВДИВСКИЯ ОБЩИНСКИ СЕКРЕТАРИАТ:
ОБЩИНСКИ ПЪЛНОМОЩНИК: РУМЕН АВРАМОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ВТОРА ЧАСТ НА ПРОГРАМАТА /РАЗДЕЛ СЕДМИ/ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-3".

С ЦЕЛ ДА СЕ УСКОРИ ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА СЪЮЗ "ЕРА-3" ПРЕДЛАГА:

1/ ДА СЕ ВЪВЕДЕ ИСТИНСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, КОЕТО НА ТОЗИ ЕТАП ДА ОСИГУРИ ПРИХОДИ И ПЕЧАЛБИ ЗА ЧАСТНИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ ВЪВ ВИСОКА СТЕПЕН С ЦЕЛ ДА РАЗРАСТВА ПРОИЗВОДСТВОТО МУ И ДА СЕ УВЕЛИЧИ НЕГОВАТА САМОСТОЯТЕЛНОСТ, А ОТТАМ И ОТГОВОРНОСТ.
2/ ДА СЕ ОСИГУРИ ОТ ДЪРЖАВАТА САМОСТОЯТЕЛНОСТ НА БАНКИТЕ, В ОПРЕДЕЛЕН ПРОЦЕНТ ДА ПОДПОМАГАТ СЪЩО ЧАСТНИЯ СЕКТОР.

СЕЛСКО СТОПАНСТВО

КАКВО Е НУЖНО:
1/ ВЪЗВРЪЩАНЕ НА НЕОБХОДИМАТА РАБОТНА РЪКА.
2/ ПОДГОТОВКА НА НАСЕЛЕНИЕТО И НАСТРОЙКА КЪМ САМОСТОЯТЕЛНИ ПРАВА И ОТГОВОРНОСТИ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР.
3/ ПОДГОТВЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА РАБОТА С НОВИ МАШИНИ.
4/ НОВО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЗЕМЯТА, ИЗВОР НА БЛАГА И ПЕЧАЛБИ.
5/ САМОСТОЯТЕЛНОСТ НА РАЗВИТИЕТО НА ЧАСТНОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО И ПРОДАЖБА НА ПРОДУКТИТЕ СВОБОДНО БЕЗ НАЛАГАНЕ НА ОПЕКУНСТВО ОТ ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ.
6/ ПРЕВРЪЩАНЕ НА СЕЛАТА В СЪВРЕМЕННИ СЕЛИЩА.

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО Е НЕОБХОДИМО ДА ПРОМЕНИ ЦЯЛОСТНАТА ФОРМА НА РАЗВИТИЕ. ТО ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ ШИРОКА САМОСТОЯТЕЛНОСТ И ДА СЕ РАЗВИВА СПОРЕД ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА КАТО ЦЯЛО И НА МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ, ЖИВЕЕЩИ И СЪЗДАВАЩИ СЕЛСКОСТОПАНСКИТЕ БЛАГА. НЕГОВАТА ЗАВИСИМОСТ ОТ ГРАДА В АДМИНИСТРАТИВНО ОТНОШЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ И ВРЪЗКИТЕ ОТ ЦЯЛОСТНО ПОДЧИНЕНИЕ ДА ПРЕМИНАТ НА ВЗАИМНОИЗГОДНИ ДОГОВОРЕНОСТИ И ОСНОВИ.

КАКВО ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕМ:
1. СЪЗДАВАНЕ НА ЧАСТНИ СДРУЖЕНИЯ ОТ ПРЕДПРИЕМЧИВИ СТОПАНИ, НА КОИТО:
А/ СЕ ДАВА ПЛОДОРОДНА ЗЕМЯ ЗА ЧАСТНО ПОЛЗВАНЕ.
Б/ ОСИГУРЯВАТ СЕ ОТ ДЪРЖАВАТА В ПЪРВАТА ФАЗА КРЕДИТНО-СЪВРЕМЕННИ МАШИНИ, НАЧАЛНИ СУБСИДИИ И СПЕЦИАЛИСТИ.
В/ НОВИТЕ ОБЩИНСКИ ОРГАНИ ОСИГУРЯВАТ ВРЪЗКА НА ЧАСТНИТЕ СТОПАНИ СЪС ЗАПАДНИ ФИРМИ И ИМ ПОМАГАТ ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ОБУЧЕНИЕ ПОЕТАПНО В ДРУГИ СТРАНИ.
Г/ СИГУРНИ ГАРАНЦИИ СРЕЩУ ПОСЕГАТЕЛСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА ВЪРХУ
РАЗРАСТВАНЕТО ИМ. ТОЧНО РЕГЛАМЕНТИРАНЕ НА ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ИМ.
Д/ ВЪЗМОЖНОСТ В ПЪРВИТЕ ГОДИНИ ЗА ИЗПОЛЗУВАНЕ НА НАЛИЧНАТА МАТЕРИАЛНА И ТЕХНИЧЕСКА БАЗА.
Е/ ПРЕМАХВАНЕ НА БЮРОКРАТИЧНИТЕ ПРЕЧКИ ЗА ДОГОВОРИ С ОТДЕЛНИ ПРЕРАБОТВАТЕЛНИ ПРЕДПРИЯТИЯ В СТРАНАТА.
2. СЕЛОТО ДА СЕ РЕКОНСТРУИРА ВЪВ ВИД НА РАЗВИТО МОДЕРНО СЕЛИЩЕ, СЪС СГРАДИ И ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ УСЛОВИЯ ЗА ЗАДОВОЛЯВАНЕ И ПРИВЛИЧАНЕ НА НОВА, МЛАДА РАБОТНА РЪКА, С ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА НЕЙНОТО ДУХОВНО РЕАЛИЗИРАНЕ. ТОВА Е ВЪЗМОЖНО ПРИ ДОГОВОРЕНОСТИ В ГРАДСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И ФИРМИ.

"ЕРА-3" ПРЕДЛАГА:

НА РАЗНОСКИ НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ИЛИ НА ВЗАИМНА ДОГОВОРЕНОСТ ДА БЪДАТ ИЗПРАТЕНИ ЗА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ЧАСТНИ СТОПАНИ ОТ СЕЛСКИТЕ ОБЩИНИ НА ЦЯЛАТА СТРАНА ЗА ОБУЧЕНИЕ, НАБЛЮДЕНИЕ И ОПИТ В СТРАНИ С ИНТЕРЕС КЪМ БЪЛГАРСКАТА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ И РАЗВИТО МОДЕРНО ЗЕМЕДЕЛИЕ. ТАМ ТЕ САМИ ДА ПРЕЦЕНЯТ, ИМАЙКИ ПРЕДВИД И МЕСТНИТЕ УСЛОВИЯ, КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА КУПЯТ И КАКВИ ДОГОВОРИ ДА СКЛЮЧАТ.

СЪЮЗ "ЕРА-3" СМЯТА, ЧЕ ПРЕДАВАНЕТО НА ЗЕМЯТА КАТО АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ В РЪЦЕТЕ НА ЧАСТНИ СТОПАНИ ДАЛЕЧ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ЗА РАЗВИТИЕТО НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО. ТО НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА НИЩО, АКО НЕ Е СЪПЪТСТВАНО С ПОРЕДИЦА ОТ ДЕЙСТВИТЕЛНИ МЕРКИ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА ЗА РАЗВИТИЕТО МУ. СИТУАЦИЯТА Е ТАКАВА, ЧЕ ОТДЕЛНИТЕ СЕЛСКИ ТРУЖЕНИЦИ НЕ ПРИТЕЖАВАТ ОРГАНИЗАЦИОНЕН ОПИТ, СРЕДСТВА, ТЕХНИКА И НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ, ОСТАВЕНИ САМИ НА СЕБЕ СИ, ДА СЕ РЕОРГАНИЗИРАТ. ЕТО ЗАЩО ОСНОВНОТО ПОДПОМАГАНЕ В ПЪРВАТА ГОДИНА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД. ЛЮБОВТА КЪМ ЗЕМЯТА, КЪМ СЕЛСКИЯ ТРУД ЩЕ СЕ ВЪРНЕ С ВРЪЩАНЕТО НА ИНТЕРЕСИТЕ ИМ, С ВЪЗМОЖНОСТТА РЕАЛНО ДА ВЛОЖАТ И ИЗПОЛЗВАТ РЕЗУЛТАТА НА СВОЯ ТРУД. ТОВА ОЗНАЧАВА НАМАЛЕНА ДАНЪЧНА СИСТЕМА, ОРГАНИЗАЦИЯ, АДМИНИСТРАТИВНО БРЕМЕ,  ОБРЪЩАНЕ НА БАНКИТЕ С ГОЛЕМИ ЗАЕМИ КЪМ ТЯХ.

ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЕЛСКИ СДРУЖЕНИЯ ИЗХОДЪТ Е В ОГРАНИЧАВАНЕ НА СЕКТОРНАТА МУ ДЕЙНОСТ НА ПОЛЗВАНИ ЗЕМИ, В ДИРЕКТНО АКЦЕНТИРАНЕ НА ПО-МАЛКА ПЛОЩ, С ПО-ВИСОКА ТЕХНИЧЕСКА И СПЕЦИАЛИЗИРАНА БАЗА, В ДОПЪЛВАНЕ И ВРЪЗКА С ЧАСТНИЯ СЕКТОР.

ПРИ ВЛАГАНЕ НА КАПИТАЛИ ЩЕ СЕ РЪКОВОДИМ НЕ САМО ОТ НАЛИЧНИТЕ ПРИРОДНИ УСЛОВИЯ, НО И ОТ НАЛИЧНАТА РАБОТНА РЪКА. ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ ЩЕ СЕ ВЛОЖАТ В РАЙОНИТЕ С АКТИВНО СЕЛСКО НАСЕЛЕНИЕ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА УСТАВА /ЧАСТ ПОСЛЕДНА/ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА".


РАЗДЕЛ ЧЕТВЪРТИ
ФОНДОВЕ И ИМУЩЕСТВО

ЧЛ. 59. КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ПРИТЕЖАВА ДВИЖИМИ И НЕДВИЖИМИ ИМУЩЕСТВА, НАЛИЧНИ ПАРИ И ЦЕННИ КНИЖА.

ЧЛ.60 ФОНДОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА СЕ ПОПЪЛВАТ ОТ:
1. ЧЛЕНСКИ ВНОС;
2. ДОБРОВОЛНИ ВНОСКИ;
3. ДАРЕНИЯ И ЗАВЕЩАНИЯ ОТ ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА;
4. ДОХОДИ, ПОЛУЧАВАНИ ОТ КОНФЕДЕРАТИВНО ИМУЩЕСТВО, А СЪЩО ТАКА И ОТ ДЕЙНОСТ, ИЗВЪРШВАНА ПО РЕШЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАТИВНИТЕ ОРГАНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И СТОПАНСКА;
5. ДОХОДИ ОТ КУЛТУРНИ, СПОРТНИ И ДРУГИ МЕРОПРИЯТИЯ.

ЧЛ. 61. ФОНДОВЕТЕ СЕ ИЗРАЗХОДВАТ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИОННАТА, СОЦИАЛНАТА И КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНАТА ДЕЙНОСТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА, А СЪЩО И ЗА МЕРОПРИЯТИЯ, ПРОВЕЖДАНИ В СЪОТВЕТСТВИЕ С УСТАВА.

ЧЛ.62 ОСНОВА НА ФИНАНСОВАТА ДЕЙНОСТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА Е БЮДЖЕТЪТ, КОЙТО СЕ ИЗРАБОТВА И УТВЪРЖДАВА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА.

ЧЛ.63. ТЕКУЩИЯТ ОТЧЕТ ЗА ФИНАНСОВАТА ДЕЙНОСТ СЕ ПУБЛИКУВА В СПЕЦИАЛЕН ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ПО ПЕРА.

ЧЛ.64. РАЗМЕРЪТ НА ОТЧИСЛЕНИЯТА ОТ ФИНАНСОВИТЕ ПОСТЪПЛЕНИЯ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ КОНГРЕСА ИЛИ ОТ КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ.

ЧЛ. 65. ЗАПЛАТИТЕ НА ИЗБОРНИТЕ ОРГАНИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" СЕ ИЗПЛАЩАТ ОТ БЮДЖЕТА В РАЗМЕР, ОПРЕДЕЛЕН ОТ КОНГРЕСА ИЛИ ОТ КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ.

ЧЛ.66. ЗАПЛАТИТЕ НА НАЗНАЧЕНИТЕ ПО ЩАТ ЧЛЕНОВЕ НА  ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ И СПЕЦИАЛИСТИ, КАКТО И ХОНОРАРИ НА ЛИЦАТА, ПРИВЛЕЧЕНИ В ЕКСПЕРТНИ КОМИСИИ, СЕ ИЗПЛАЩАТ ОТ КОНФЕДЕРАТИВНИЯ БЮДЖЕТ В РАЗМЕР, ОПРЕДЕЛЕН ОТ КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ.

ЧЛ.67. РЕДЪТ И НАЧИНЪТ ЗА НАБИРАНЕ, РАЗХОДВАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ФИНАНСОВИТЕ СРЕДСТВА СЕ ОПРЕДЕЛЯ С НАРЕДБА, УТВЪРДЕНА ОТ КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ.

ЧЛ.68. КОНФЕДЕРАЦИЯТА МОЖЕ ДА РАЗПОЛАГА СЪС СМЕТКИ В БАНКИ, В СПЕСТОВНИ КАСИ И ДРУГИ ПОЗВОЛЕНИ ОТ ЗАКОНА ФИНАНСОВИ ИНСТИТУТИ, КАКТО И ДА ЗАСТРАХОВА ИМУЩЕСТВОТО СИ. СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ДО НЕЙНИТЕ КОЛЕКТИВНИ ЧЛЕНОВЕ.

ЧЛ.69. ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ ОТ ИМУЩЕСТВЕН ХАРАКТЕР СЕ ПОДПИСВАТ ОТ ПРЕЗИДЕНТА, ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР, ИКОНОМИЧЕСКИЯ ДИРЕКТОР ИЛИ ДРУГО УПЪЛНОМОЩЕНО ЛИЦЕ, ПО РЕШЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ.

ЧЛ.70. ФИНАНСОВАТА ДЕЙНОСТ СЕ ОТЧИТА ПЕРИОДИЧНО ПРЕД КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ.

РАЗДЕЛ ПЕТИ
ЕКСПЕРТНИ КОМИСИИ. ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ

ЧЛ.71. КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ МОГАТ ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ДА СЕ
СФОРМИРАТ ВРЕМЕННИ ИЛИ ПОСТОЯННИ ЕКСПЕРТНИ КОМИСИИ, КОИТО ДА РАЗРАБОТВАТ ПРОБЛЕМИ ОТ ОБЛАСТТА НА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИТИКА И ДА ИЗВЪРШВАТ ПРОУЧВАНИЯ НА ЖИЗНЕНОТО РАВНИЩЕ, УСЛОВИЯТА НА ТРУДА И ДРУГИ.

ЧЛ.72. ЕКСПЕРТНИТЕ КОМИСИИ СЕ СЪЗДАВАТ, ЗА ДА ПОДПОМАГАТ СЪОТВЕТНИТЕ РЪКОВОДНИ ОРГАНИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА В КАЧЕСТВОТО СИ НА СЪВЕТНИЦИ.

ЧЛ.73. СТРУКТУРАТА НА ЕКСПЕРТНИТЕ КОМИСИИ, ПРИНЦИПИТЕ И ФОРМИТЕ НА ТЯХНАТА ДЕЙНОСТ, КАКТО И ФИНАНСОВАТА И ТЕХНИЧЕСКАТА ОБЕЗПЕЧЕНОСТ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ. В ТЕЗИ ЕКСПЕРТНИ КОМИСИИ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРИВЛИЧАНИ И СПЕЦИАЛИСТИ, НЕЧЛЕНУВАЩИ В КОНФЕДЕРАЦИЯ "ПОДКРЕПА".

ЧЛ.74. КОНФЕДЕРАЦИЯТА "ПОДКРЕПА" МОЖЕ ДА РАЗПОЛАГА СЪС  СОБСТВЕНИ ИНФОРМАЦИОННИ СРЕДСТВА. СТАТУТЪТ НА ТЕЗИ ИНФОРМАЦИОННИ СРЕДСТВА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.

РАЗДЕЛ ШЕСТИ
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

ЧЛ.75. В КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" МОГАТ ДА ЧЛЕНУВАТ ЧУЖДИ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО СПОДЕЛЯТ ЦЕЛИТЕ И ИДЕАЛИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА, СЪС СТАТУТ НА ПОЧЕТНИ ЧЛЕНОВЕ. ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪЩИТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ В РЪКОВОДНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ОРГАНИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.

ЧЛ.76. /1/ В ОРГАНИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯ "ПОДКРЕПА" НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ ИЛИ НАЗНАЧАВАНИ ЛИЦА, КОИТО ЧЛЕНУВАТ В ПОЛИТИЧЕСКИ
ПАРТИИ.
/2/ В ОРГАНИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ ИЛИ НАЗНАЧАВАНИ СЪПРУЗИ ИЛИ ЛИЦА, КОИТО ИМАТ РОДСТВЕНА ВРЪЗКА ПО ПРАВА ЛИНИЯ БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ И ПО СЪРЕБРЕНА ЛИНИЯ ДО ЧЕТВЪРТА СТЕПЕН.
/3/ В ОРГАНИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ЗАЕМА САМО ЕДНА ИЗБОРНА ИЛИ ЕДНА НАЗНАЧАЕМА ДЛЪЖНОСТ.
/4/В ОРГАНИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАЕМА ЕДНА И СЪЩА ИЗБОРНА ДЛЪЖНОСТ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МАНДАТА.

ЧЛ.77 ВСИЧКИ НЕУРЕДЕНИ ОРГАНИЗАЦИОННИ И ИМУЩЕСТВЕНИ ВЪПРОСИ В ТОЗИ УСТАВ СЕ УРЕЖДАТ С РЕШЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ, ДОКОЛКОТО НЕ СА РЕГЛАМЕНТИРАНИ ОТ ДЕЙСТВУВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.

СОФИЯ, 22 МАРТ 1990 Г.                                /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ УСТАВ /ЧАСТ ПЪРВА/, НА НАРОДНОЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ "СТЕФАН СТАМБОЛОВ".


ПЪРВО - ХАРАКТЕР

ЧЛ.1.    /1/ НАРОДНОЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ "СТЕФАН СТАМБОЛОВ" Е ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ С НАЦИОНАЛНА, ЛИБЕРАЛНА, ДЕМОКРАТИЧЕСКА, ХУМАНИТАРНА, СОЦИАЛНА И ИНТЕЛЕКТУАЛНО-ТЕХНОКРАТИЧЕСКА ИДЕЙНА НАСОЧЕНОСТ, ОБЕДИНЯВАЩА СЪМИШЛЕНИЦИ И ДЕЙСТВАЩА ВЪЗ ОСНОВА НА СОБСТВЕНАТА СИ ПРОГРАМА И УСТАВ. ТЯ ИЗВЪРШВА СВОЯТА ДЕЙНОСТ НАПЪЛНО ОТКРИТО И В СЪОТВЕТСТВИЕ С КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.

СЕДАЛИЩЕТО НА НАРОДНОЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ "СТЕФАН СТАМБОЛОВ" Е В ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО, УЛ."МАРМАРЛИЙСКА" НОМЕР 24, ВХ.Б, ТЕЛЕФОН 2-73-98.

ВТОРО - ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ

ЧЛ.2.    /1/ ОСНОВНА ЦЕЛ НА НАРОДНОЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ "СТЕФАН СТАМБОЛОВ" Е ПРЕВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВИСОКОРАЗВИТА ИКОНОМИЧЕСКИ, ТЕХНОЛОГИЧЕСКИ И СТРУКТУРНО МОДЕРНА, БЛАГОДЕНСТВАЩА, ЕКОЛОГИЧЕСКИ ЧИСТА, ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА, СЪЩЕСТВУВАЩА В ЕСТЕСТВЕНИТЕ СИ НАЦИОНАЛНИ ГРАНИЦИ, КОЕТО ДА СЕ ПОСТИГНЕ ПО МИРЕН ПЪТ, ЧРЕЗ УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЕЛА КАТО ДОСТОЕН, ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ РАВНОПРАВЕН ЧЛЕН.

ЧЛ.З. /1/ НАРОДНОЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ "СТЕФАН СТАМБОЛОВ" ПРИЗНАВА ЧАСТНАТА, КООПЕРАТИВНО-АКЦИОНЕРНАТА И ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ.
     /2/ РАТУВА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА СОБСТВЕНОСТТА, ЧРЕЗ БЕЗВЪЗМЕЗДНО РАЗДАВАНЕ НА АКЦИИ, РАЗДАВАНЕ НА ЗЕМЯ НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ.
     /3/ ТЯ Е ЗА СВОБОДНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА СЪС СОЦИАЛНИ ГАРАНЦИИ, ЗА ПОЛИТИКА НА ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ, ТЕХНИЗАЦИЯ, ДЪРЖАВНО СТИМУЛИРАНЕ НА ТЕХНОЛОГИЧНОТО РАЗВИТИЕ И СЪЗДАВАНЕ НА МОДЕРНА ИНФРАСТРУКТУРА.

ЧЛ.4 /1/ НАРОДНОЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ "СТЕФАН СТАМБОЛОВ" Е ЗА РЕПУБЛИКАНСКО УСТРОЙСТВО НА БЪЛГАРИЯ, СЪЧЕТАВАЩО ПРЕДИМСТВАТА НА ЦЕЛИЯ РЕПУБЛИКАНСКИ ОПИТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ НА: ЗАКОНОДАТЕЛНА - ПРИНАДЛЕЖАЩА ПРЯКО НА НАРОДА; ИЗПЪЛНИТЕЛНА - ОСЪЩЕСТВЯВАНА ОТ СВОБОДНО ИЗБРАНИ КОМПЕТЕНТНИ ЛИЦА; СЪДЕБНА - ОСЪЩЕСТВЯВАНА ОТ НЕЗАВИСИМИ СЪДИЛИЩА С ИЗБРАНИ ПО ЖРЕБИЙ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ; КОНТРОЛНА - ОСЪЩЕСТВЯВАНА ОТ КОНТРОЛНИ СЪБРАНИЯ И КОМИСИИ ОТ ГРАЖДАНИ, УЧАСТВАЩИ ПО ПРАВО НА ВЪЗРАСТ ПЕРИОДИЧНО ЗА КРАТЪК СРОК.

ЧЛ.5 /1/ НАРОДНОЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ ЩЕ СЕ БОРИ ЗА ЗАЧИТАНЕ НА ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ПРАВА И СВОБОДИ И ВПИСВАНЕТО ИМ В КОНСТИТУЦИЯТА. ОСИГУРЯВАНЕ ПРАВНА И МАТЕРИАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ВСЕКИ ЧОВЕК ДА СЕ РАЗВИВА СВОБОДНО И ДА ПРОСПЕРИРА.

ЧЛ.6 /1/ НАРОДНОЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ Е ЗА НАПЪЛНО СВОБОДЕН ДУХОВЕН ЖИВОТ И ИНТЕЛЕКТУАЛИЗИРАНЕ НА НАЦИЯТА, ЧРЕЗ ШИРОКА И МОДЕРНА ОБРАЗОВАТЕЛНА И ИНФОРМАЦИОННА МРЕЖА, СЪЧЕТАВАЩА ВИСОКОТО КАЧЕСТВО НА ЧАСТНОТО ОБРАЗОВАНИЕ С БЕЗПЛАТНОСТТА НА ДЪРЖАВНОТО.

ЧЛ.7 /1/ НАРОДНОЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ Е ЗА НЕЗАВИСИМА ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ, ИЗХОЖДАЩА ЕДИНСТВЕНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ.

ТРЕТО - СРЕДСТВА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ

ЧЛ.8 /1/ В СВОЯТА ДЕЙНОСТ НАРОДНОЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ "СТЕФАН СТАМБОЛОВ" ИЗПОЛЗВА ВСИЧКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ И ДРУГИ ЗАКОННИ, МИРНИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ОБЩЕСТВЕНИ ФОРМИ, МЕТОДИ И СРЕДСТВА.
    /2/ УКРЕПВА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ И ИЗГРАЖДА НОВИ ПАРТИЙНИ КЛУБОВЕ.
    /3/ УЧАСТВА В УПРАВЛЕНИЕТО САМОСТОЯТЕЛНО ИЛИ В КОАЛИЦИЯ С ДРУГИ ПАРТИИ, ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ДВИЖЕНИЯ.
    /4/ ИЗЛИЗА В ОПОЗИЦИЯ, КОГАТО ИНТЕРЕСИТЕ НА ПАРТИЯТА НАЛАГАТ ТОВА.
    /5/ ИЗДИГА КАНДИДАТУРАТА НА ПАРТИЙНИ ЧЛЕНОВЕ СЪОБРАЗНО ТЯХНАТА КОМПЕТЕНТНОСТ И ПОПУЛЯРНОСТ В ИЗБОРИ ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД.
    /6/ ДЕЙСТВА ЗА ПРИЕМАНЕ НА КОНСТИТУЦИОННИ ПОЛОЖЕНИЯ, ЗАКОНИ И ДРУГИ АКТОВЕ В ДУХА НА ПРОГРАМАТА НА ПАРТИЯТА.
    /7/ ОРГАНИЗИРА И УЧАСТВА В МИРНИ ФОРМИ НА ПРОТЕСТ И НАТИСК ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПРОГРАМНИТЕ ЦЕЛИ.
    /8/ СЪТРУДНИЧИ С ДРУГИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО ИМАТ ОБЩИ ЦЕЛИ С НЛП.
    /9/ ПОДПОМАГА И ЗАЩИТАВА ПАРТИЙНИТЕ ДЕЙЦИ, ЧЛЕНОВЕ И ПОДДРЪЖНИЦИ.
   /10/ ЗАЩИТАВА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И ЗАКОННОСТТА, РАЗГЛАСЯВА ЗА ТЕХНИ НАРУШЕНИЯ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПРИЗИВА НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ - СЕДАЛИЩЕ ГР.СЕПТЕМВРИ, КЪМ ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ.


ДАМИ И ГОСПОДА,

ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ЗАСТАВИ ИЗБРАНИКА ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА Е ЕТИЧЕН, ФОРМИРАЩ ЧОВЕШКИ ОБРАЗ. ПРИ ВСИЧКИ РАЗЯСНЕНИЯ, КОИТО Г-Н ПРОФ.СТАЛЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ, ДАДЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА В НДК, СТАНА ЯСНО ЗА ВСЕКИ ГРАМОТЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ЧОВЕК, ЧЕ ИЗБОРИТЕ, ПРОВЕДЕНИ ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮНИ 1990 Г. ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, СА ОПОРОЧЕНИ.

ЗА ЧЕСТТА НА ЧОВЕКА, ЗА ЧЕСТТА НА БЪЛГАРИЯ НИЕ СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ.

ПОД ЕДНА ИЛИ ДРУГА ФОРМА ДА КАСИРА ИЗБОРА НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЗА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ТАКА ЩЕ СЕ ДАДЕ ЗЕЛЕНА УЛИЦА НА СЪВЕСТТА - ГРАЖДАНИНЪТ, ОСВОБОДЕН ОТ СТРАХА,
ЩЕ ПОСОЧИ ОНЗИ КАНДИДАТ, КОЙТО ЗАСЛУЖАВА НЕГОВОТО УВАЖЕНИЕ.
- ДА СЕ НАЗНАЧАТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТИ, КАКТО И ДА СЕ ПРОИЗВЕДАТ ИЗБОРИ ЗА СЪДИИ. ТЕЗИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ЩЕ СЪДЕЙСТВАТ ПО НАШЕ МНЕНИЕ ЗА ОФОРМЯНЕТО НА ЧОВЕШКИЯ ОБРАЗ НА ИЗБИРАТЕЛЯ. ПРИ ТАКОВА ВИЖДАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРОБЛЕМИ ОСВОБОДЕНИЯТ ОТ СТРАХ ГРАЖДАНИН ЩЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ВКЛЮЧИ СЕБЕ СИ ПО СЪВЕСТ ДА УЧАСТВА В ЧЕСТНИ ИЗБОРИ.

НИЕ ДЕКЛАРАТИВНО ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ СТОИМ ТВЪРДО ЗАД СТАЧНИЯ КОМИТЕТ НА  СТУДЕНТИТЕ ПРИ СУ "КЛ.ОХРИДСКИ", БОРЕЩИ СЕ ЗА ДОСТОЙНА ЧОВЕШКА СЪВЕСТ И ЧЕСТНИ ИЗБОРИ.

СОФИЯ, 20 ЮНИ 1990 Г.    ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ИЛИЯ  МИНЕВ
                                       СЪВЕТНИК: Б.ВАСИЛЕВ

 
/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/