22 ноември 1994


София, 22 ноември 1994 година
Брой 229 /1274/


София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ "ДА ГЛАСУВАМЕ ЗАРАДИ БЪЛГАРИЯ" НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО НА 19 НОЕМВРИ 1994 Г.


Идва денят, когато всеки от нас трябва да направи съдбовен избор - ще позволим ли отново нашата България да стане плячка на Ахмед Доган и бившата комунистическа партия, или заедно ще съградим живот, достоен за всички.

Близо две години нашият народ беше подложен на непоносим тормоз от коалиционното правителство на Българската социалистическа партия /БСП/ и Движението за права и свободи /ДПС/. Така нареченият ляв завой на Ахмед Доган и Нора Ананиева захвърли в нищета милиони българки и българи.

Храната непрекъснато поскъпва. Отново се появиха опашки за стоки от първа необходимост като олиото. Огромен брой наши сънародници с по-ниски доходи не могат да платят дори отоплението и осветлението в своя дом с мизерните си заплати, пенсии или социални помощи.

През време на управлението на БСП и ДПС улиците на България бяха превърнати в бойно поле от развихрилата се престъпност. Посред бял ден бяха извършени брутални убийства, грабежи, изнасилвания. Никой не е сигурен вече за живота и имуществото си. Бандитите вилнеят безнаказано. Корупцията е проникнала навсякъде, дори сред органите за сигурност. Ние всички изпитахме на свой гръб унижението да ни управляват БСП и ДПС.

Когато през 1992 г. БСП и ДПС свалиха от власт първото българско демократично правителство, Ахмед Доган ни се закани с шутове. Двайсет и два месеца нашите синове и дъщери, нашите братя и сестри, нашите майки и бащи понасяха болката и оскърблението от шутовете на Доган и комунистическата партия. Двайсет и два месеца бяхме подложени на морален и физически тормоз от единния фронт на ДПС и БСП. Двайсет и два месеца милиони българки и българи изпитаха безкрайни страдания, нищета и гавра с националното им достойнство и човешка чест. Двайсет и два месеца търпяхме. Но повече няма да търпим!

Нека не допуснем отново в България да властват бившите комунисти и върхушката на Ахмед Доган. Нека никога повече българите да не изпитват подобни унижения. Нека всички заедно дадем своя глас за победата на Съюза на демократичните сили. Нека на 18 декември кажем НЕ на Нора Ананиева и Ахмед Доган. Нека всеки от нас допринесе за победата.

Защото, ако не победим на тези избори, очаква ни нерадостно съществуване. Защото ако не вземем повече гласове от БСП и ДПС, взети заедно, отново ще бъдем подложени на шутове, мизерия, несигурност, страдания.

Гласът на всеки от вас, българки и българи, ще бъде необходим на 18 декември.

Да гласуваме заради децата и родителите си.

Да гласуваме заради нас самите.

Да гласуваме заради БЪЛГАРИЯ!

Победа, България!

/Пресслужба "Kypиеp"/


* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОГРАМА /ЧАСТ ПЪРВА/ НА ХРИСТИЯНСКО ЖЕНСКО ДВИЖЕНИЕ, ПРИЕТА НА 22 ОКТОМВРИ 1994 Г.


Ние, членовете на Християнското женско движение, се ръководим в живота си и възпитаваме децата си в духа на християнската нравственост и общочовешките ценности, в дух на национално самосъзнание и гордост от принадлежността ни към българската нация. Нашето верую се изразява с триадата БОГ - ОТЕЧЕСТВО - СЕМЕЙСТВО.

Ние смятаме, че изграждането на България като модерна правова държава не може да се постигне без личното ни участие във всички сфери на обществения и политически живот. Нашето общество е болно и да го излекуваме можем само ние, хората на България.

Ние сме женско движение, но не разделяме света на мъжки и женски. Бог е създал мъжът и жената да живеят в хармония, както живее цялата природа. Нашата основна грижа и първа задача е защитата на семейството и на децата - бъдещето на нацията.

Християнското женско движение е готово да участва в управлението на България и да поеме своя дял отговорност. Разнообразието и сложността на процесите на прага на XXI век изискват богатство от идеи и възгледи, широко подкрепяни от гражданите на страната, за бързо излизане от кризата. Затова смятаме, че бъдещето на управлението на България е в политическите коалиции. Нашите потенциални партньори са онези, които предлагат и провеждат политика за хората, а не чрез хората - за себе си.

Волята на Християнското женско движение за изграждане на пълноценно гражданско общество ни задължава да поискаме ново законодателство за местното самоуправление. Днес връзката гражданин - власт е прекъсната, неефективна, не е общественополезна. Затова Християнското женско движение поставя на челно място ролята на местните органи на управление за демократизиране на обществото. Само с възстановяването на техния обществен и управленски статус е възможно да се контролира системата за управление и провежданата политика. Ние имаме откъде да черпим опит - това е нашата история.

Ние сме убедени, че свободно гражданско общество се гради от личности. Свободни личности се изграждат в семейството.

Днес българското семейство, което успя да съхрани жива връзката между поколенията, живее трудно. В неговото ежедневие се отразяват всички проблеми на държавата и обществото. Стресовите ситуации на прехода доведоха до сериозна демографска криза и излизането от нея е също толкова важно, колкото и преодоляването на икономическата криза. Затова Християнското женско движение настоява за спешни икономически мерки по отношение на демографския проблем.

За да се промени сегашното положение, е необходим старт на социалната реформа. От нейния модел зависи моделът на пазарното стопанство. За Християнското женско движение социалната част на реформата трябва да включва запазването на социалния статус на българската жена и модернизиране на средствата за неговото финансово осигуряване. Трудът по отглеждане на децата е труд в полза на обществото и изисква ангажирането на държавата за неговото заплащане наравно с квалифицирания труд в другите сфери.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ПАТРИОТИЧНИЯ СЪЮЗ ПО ПОВОД НА 21 НОЕМВРИ - ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО.


В обявената от ООН Международна година на семейството 1994 г. Патриотичният съюз поздравява всички български семейства с големия празник 21 ноември - Деня на християнското семейство. Утвърдило се през вековете като основа на социалния и обществен живот на хората, семейството днес е упование и надежда в нашия бързо променящ се свят.

Убедени сме, че почти всичко зависи от семейството - радостта и щастието в живота, просперитетът на държавата, разбирателството и мирът между народите, процъфтяването на църквата. Ние знаем, че няма по-добра школа за възпитание на деца и родители от благочестивото и добродетелно семейство.

Затова нека в понеделник - 21 ноември, празника на Светата православната църква "Въведение Богородично" да отбележим като ден на българското семейство. Да посветим мислите и деянията си на християнската любов, онази вътрешна спойка, която дарява живота с чистота, хармония, всеотдайност и саможертвеност. Любов, която светият апостол Павел нарича вълшебна огърлица от тези най-отбрани бисери, каквито са християнските добродетели.

Каним всички, за които християнското семейство е свято, на общ молебен с водосвет за здравето на всички християни и техните семейства. Молебенът ще бъде отслужен на 21 ноември 1994 г. от 10,30 ч. в църквата "Свети Георги Софийски".

Честит празник, български семейства!

София, 20 ноември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА СТУДЕНТСКИТЕ КЛУБОВЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ ПО ПОВОД НА 17 НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СТУДЕНТИТЕ.


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Студентските клубове в Българската демократична младеж поздравяват всички студенти в България по случай Международния ден на студентите - 17 ноември. Нека, обръщайки се към постиженията на световното студентско демократично движение, да погледнем отговорно към едно справедливо и толерантно бъдеще.

София, 17 ноември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ДИРЕКТНО ИЗЛЪЧЕНОТО ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ТЕГЛЕНЕ НА ЖРЕБИЯ ЗА УЧАСТИЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В НАЦИОНАЛНИТЕ МЕДИИ.


Съюзът на демократичните сили изразява възмущението си от безвкусното мажоретно шоу, излъчено директно по националната телевизия. Тегленето на жребия за участието на политическите сили в националните медии беше превърнато в пошъл спектакъл.

Ние възприемаме това като подигравка с националното достойнство на всички българи.

Нашето отечество се намира пред избор и не заслужава гаврата, на която бяха подложени политиците и милионите граждани на България.

София, 19 ноември 1994 г.

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДС: Евгений Михайлов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОГРАМА /ЧАСТ ПЕТА/ НА ДВИЖЕНИЕ "НАПРЕД, БЪЛГАРИЯ", ПРИЕТА НА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА /8 НОЕМВРИ 1994 Г., СОФИЯ/.


9. АГРАРНАТА РЕФОРМА

Проблемът

Аграрната реформа се провали. Провали я липсата на правителствена аграрна политика. Ликвидационните съвети ликвидираха българското село до основи. Продукцията намаля в сравнение с 1990 г. с 28,3%. Размерът на незасетите площи достигна до 9,2%. Земеделските стопани нямат пари нито да орат, нито да засеят. Обещаното кредитиране с облекчен лихвен процент остана само празна надежда. България е търговски изолирана от Европейския зърнен пазар. Производителите на зърно са обречени на съсипия и фалит. Земеделието ни издъхва. Животновъдството също. Срина се производството на свинско и птиче месо. Висока е смъртността в държавните свинеугоителни комплекси. Говедата са намалели с 60% в сравнение с 1989 г., а млякото с 40%. Производството на месо е спаднало с 34% спрямо миналия август, а на млякото с 39%. Наложените на сила нищожни изкупни цени на животинската продукция и разпуснатите цени на горива, материали, фуражи и всичко, нужно за производството, докараха до разруха комбинатите и големите фирми.

Възстановяването на частната собственост върху земята, ако продължава с тези темпове, ще продължи още три-четири години. Връщането на земята в "реални граници" възпроизвежда отдавна минала времето си структура на поземлена собственост, която не създава необходимите условия и предпоставки за съвременно фермерско земеделие. Преобладава централизирането и регламентирането при утвърждаване на формата на организация на селското производство.

Предложения

1. Приемане на закон за закрила на земеделските производители и закон за арендните отношения.

2. Пълна свобода при избора на формата на организация - фермерска /семейна/, кооперативна /на основата на частната собственост върху земята/ и арендата.

3. Разработване и прилагане на система от икономически средства и стимули за активна държавна намеса и икономическо подпомагане на земеделските производители. Либерализацията на изкупните цени да се осъществява при определени условия. Да се утвърдят защитни изкупни цени на основните жизненоважни продукти и на пределни цени /тавани/ на цените на дребно.

4. Адаптиране на кредитния механизъм към спецификата на селскостопанския производствен процес. Въвеждане на привилегирован лихвен процент.

5. Изграждане на гъвкава застрахователна система.

6. Осигуряване на значителни данъчни облекчения, независимо от формата на организация.

7. Външнотърговският режим да стимулира и защитава българския производител. Необходими са не забрани, а икономически отработен външноизносен режим, изгоден и за производителя, и за държавата.

8. Регулиране и частично субсидиране за торове, препарати, машини и други основни промишлени средства за производство.

9. Създадените на основата на комплексните опитни станции звена за научно обслужване активно да подпомагат земеделските стопани.

10. Осъществяване на контрол на търговията и вноса на земеделската техника. Да се приеме закон за механизацията за селското стопанство.


10. ЖИЛИЩЕТО

Проблемът

Жилището е една от основните потребности на човека. Въпреки съществуващата крещяща нужда за жилище броят на построените през последните години е незначителен. Те са изградени от частни фирми на частни терени, с разход на много материали и труд. Стойността им е много висока. Те са предназначени предимно за семейства с големи финансови възможности.

Масовото строителство е замразено. Лоша е реорганизацията, недостатъчни са инвестициите. Бавно се завършват започнатите обекти по прилаганата система за кредитиране чрез ДСК. Не са намерени форми, които да дадат възможност за най-правилно използване на свободните общински територии за нуждите на младите и социално слаби домакинства. Все още няма съвременно виждане за водещата роля на държавата по жилищната политика. Не е оценена ролята и значението на единния инвеститор при масовото жилищно строителство, който ще има възможност да проучва, ръководи и контролира инвестиционния процес между банките, общините и строителите. Реализираното ново строителство през последните години показва, че жилищната задоволеност на семействата бързо се влошава.

Предложения

1. Изготвяне на съвременна наредба за жилищно кредитиране, която да стимулира младите семейства и социално слабите домакинства при изграждане на собствено жилище.

2. Дългосрочна държавна програма за обема, структурата и темповете на жилищното строителство.

3. Ново съдържание трябва да имат: нормативите за жилищно проектиране, наредбата за жилищно кредитиране и съвременната материално-техническа база и организация на строителството.


11. ДЪРЖАВНИТЕ ФИРМИ

Проблемът

Драстично е влошено състоянието на държавните фирми, които на този етап определят националната ни икономика. Увеличаването на техните приходи от продажби възлиза едва на 13%, докато средствата за дейност са скочили цели 20,9%. Паралелно с това финансовите им разходи са нараснали 35%, а разходите за заплати с 46,3%. Само през последната година те увеличиха кредитната си задлъжнялост с 28,5 млрд. лева. Те не са в състояние да реагират адекватно на пазара. За това допринасят и редицата закони и подзаконови нормативни актове. Те не създават и не гарантират еднакви правни условия за стопанска дейност. Нарушава се член 19 на конституцията. Редът за упражняване на правата на собственост въвежда ограничителен режим при извършване на различни сделки. Отстранени бяха от държавните предприятия елитни ръководители, които доказаха своите качества в частния бизнес. Задълбочава се порочната практика предприятията изкуствено да се довеждат до лошо финансово състояние, за да се привитизират по-евтино.

Предложения

1. Ускоряване на раздържавяването чрез гъвкаво съчетаване на механизмите на пазарната и масовата приватизация. Законодателно да се реши държавните фирми да продават част от активите си, за да разчитат на вътрешни източници за финансиране.

2. Предпазване от разруха съществуващите мощности и резерви на държавния сектор. Предимство на професионалистите, на хората, които могат да управляват собствеността. Тясно сътрудничество с органите на властта.

3. Привличане на чуждестранни инвестиции.

4. Запазване и разширяване на пазарите.

5. Създаване на фондове за финансово подпомагане на перспективни държавни предприятия.

6. Анализ и оценка за състоянието на държавните фирми и предложение за подпомагане и изчистване на лошите кредити.


12. ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ

Проблемът

Рязко спадна делът на външната ни търговия в общия обем на производството. Нарушиха се външноикономическите връзки. Значително нараснаха конкретният внос и загубите от ембаргото, намали се ефективността на стокообмена. Съотношението на цените на вноса и износа се наруши в полза на внасяните. Цените на износните стоки, особено на някои основни продукти, значително намаляват. Политиката на западните страни е насочена към ограничаване вноса от България.

Предложения

1. Приемане на закон за външната търговия.

2. Строг външнотърговски режим: стимулиране и ограничаване на вноса чрез мита, такси, акцизи и квоти на стоки, които могат да бъдат заменени от български стоки при подходящо качество, техническо равнище и разходи; подпомагане на вноса на суровини, горива и технически средства, необходими за поддържане и разширяване на производството.

3. Поддържане на относително стабилен валутен курс на лева. Засилване на контролните и регулиращи функции на БНБ.

4. Възстановяване на традиционните, завоюване и разширяването на нови пазари чрез постепенно усъвършенстване и диверсификация на износа.

5. Прекъсване на глобалното стимулиране на износа и ограничаване на вноса чрез занижен валутен курс на лева.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 22 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗИЦИЯ /ЧАСТ ВТОРА/ "ДА РАЗСЕЕМ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЗАБЛУДИ" НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "ВРАБЧА 1" /ДИМИТЪР ГИЧЕВ/ С ПРЕДСЕДАТЕЛ АСЕН ДИМИТРОВ, ПОДПИСАНА ОТ ЧЛЕНА НА ПОСТОЯННИЯ СЪСТАВ И ГОВОРИТЕЛ НА ПАРТИЯТА ЙОРДАН ВЕЛКОВ.


ВТОРО. Друга груба лъжа и спекулация - от всички политически посоки, когато става дума за Българската комунистическа партия /БКП/, по-точно /не/ Българската комунистическа партия, откраднала името "социалистическа", се използва определението "столетница". Това, разбира се, е изцяло невярно, защото комунистическата партия у нас е създадена през 1991 г. по нареждане на Коминтерна и на правителството на Съветска Русия. От създаването си до 9 септември 1944 г. БКП е била политическа организация с незначително обществено значение и влияние сред малък брой членове и поддръжници, главно из средите на неграмотното селско население. Даже да приемем за реално нейното съществуване през тези години, изниква един интересен исторически въпрос-парадокс: как е било възможно функционирането й в условията на представяния за брутален монархически режим при царуването на Фердинанд I, а след това - на обявяваното за жестоко монархо-фашистко управление на цар Борис III? Фактите от българската история недвусмислено показват, че преди 1923 г. няма никакво преследване, нито дадени жертви от политически убийства от страна на комунистите. След това, до есента на 1944 г., времето, през което БКП предприема и води въоръжен курс за сваляне на законната държавна власт, общият брой на дадените жертви от комунисти възлиза на около 6000 души, при това в рамките на нормалното държавно военно противопоставяне срещу недопустими нелегални терористични, подривни и разбойнически действия. След престъпното завземане на властта комунистите унищожиха над 20 хил. невинни българи чрез извършването на убийства, терор и насилия във война срещу собствения си беззащитен и невъоръжен народ. Обективно погледнато, комунистическата партия, независимо от наименованието, което е имала /Независима партия на труда Работническа партия, Работническа партия /комунисти/, сега окичила се като лъжесоциалистическа партия/, винаги без прекъсване е действала против българските национални интереси като чужда съветска шпионска и терористична политическо-военна организация, условията на едностранно обявяване на война и брутално въоръжено нахлуване и окупаци на нашата държава от страна на Съветския съюз на 9 септември 1944 г. е извършено чудовищно национално предателство - Отечественият фронт под ръководството на комунистическата партия извършва престъпен военен преврат срещу легитимния държавен строй и демократичното правителство на Константин Муравиев. След узурпацията на властта от отечественофронтовските комунистически сили у нас е наложен чрез грубо насилие и терор жесток комунистически тоталитарен режим, който изцяло обслужва чужди, съветски държавни интереси. Извършеният през това време комунистически геноцид срещу нашия народ, е нещо безпримерно по своята жестокост и престъпност в българската многовековна история. Така че - и това е основното за днешната политика! - комунистическата /лъжесоциалистическата/ партия не е била, не е и не може да бъде традиционна масова партия от парламентарно-демократичен тип и няма място в нашето демократично политическо бъдеще. При наличието на комунистическа партия не може да има и да се утвърди демокраци в България.

ТРЕТО. Комунистите с всички възможни начини постоянно натрапват, че имат в своя ръководен и членски състав най-добре подготвените, високо интелигентни и способни специалисти и професионалисти във всички обществени области и най-вече в управленскат дейност. Изтъква се, че партията им има в своя портфейл най-модерните и отлично подготвени комплексни политически и икономически програми за динамично развитие на обществото. Тези твърдения са абсурдни, безпочвени, по-скоро - смешни, ако нямаха трагични последици за страната. Въпреки това комунистическата партия продължава да играе мръсната пародия, че може да управлява държавата. Знае се от всички българи, че целият период на комунистическото управление се отличава като време на безкрайни неуспешни експерименти, нисък стандарт, бедност, недоимък и слаборазвита икономика. И така е не само у нас, а и във всички бивши и настоящи комунистически страни в света. В края на краищата, през 1989 г. комунистическата партия обяви банкрута на държавата и доведе нашата страна до най-страшната национална катастрофа. Всички комунистически програми - така е от 1917 г., та чак до наши дни - са завършвали с крах, с провал. Настоящата национална катастрофа е по-тежка, отколкото военно поражение. В днешно време дори воюващи страни имат по-жизнеспособна и продуктивна икономика. Комунистическата партия не можа да управлява, когато притежаваше тотално всички инструменти на държавната власт, цялата собственост и използваше всички възможни средства за въздействие, в т.ч. и груба сила и насилие. И всичко това се осъществяваше безконтролно и без ограничения в комунистическата тоталитарни система. Що се отнася до тяхната програма, приета на поредния им конгрес, трябва определено да се каже, че тя представлява една объркана смесица от различни принципи и идеи, които няма да имат никакъв практически реален ефект за общественото развитие на страната. Не си струва да се представят доказателства за неспособността на комунистите да управляват, при това в демократични условия и при наличието на колосален външен и вътрешен дълг. Тук е мястото обаче да се изясни едно много важно обстоятелство и колкото и да е трудно това, да се направи констатация за политическия резултат от петте години след ноември 1989 г.: със своите действия внедрената комунистическа агентура в СДС не позволи да се осъществи политика на декомунизация на страната, а точно обратното - легализира се и се затвърди позицията на комунистическата /лъжесоциалистическата/ партия в обществото. Същевременно определени кръгове от СДС съвсем лековато поеха отговорностите на тоталната национална катастрофа, предизвикана от дългогодишното престъпно комунистическо управление. За днешното ръководство на СДС е от изключително значение да осъзнае, че който не знае своето минало, който не извлича поуки от него, той не може да изгради своето добро бъдеще.

ЧЕТВЪРТО. Друга масова измама, афиширана от комунистите, за която за съжаление подпомагат и представители от ръководните среди на СДС, е абсурдното твърдение, че комунистическата /лъжесоциалистическата/ партия ще води лява социалистическа политика, която ще се отличава с по-голямата си социална насоченост. Като противовес на нея СДС обещава да провежда дясна либерална политика за възраждане на страната. Това е поредната заблуда на комунистите, а възприетата позиция в това отношение от СДС е крайно безполезна и дори вредна. Всякакви аналогии и съпоставки в тази посока за сравнение със съществуващото положение и равнище в развитите демократични страни в света са не само неправилни, но са и крайно неконструктивни за демократичната консолидация у нас. В свободните демократични страни по света в рамката на конституционната парламентарна демокрация, включително и с монархическо държавно устройство, и в зависимост от предпочитанието и изборния вот на мнозинството от населението се провежда консервативна, респективно либерална, социалдемократична или социалистическа политика в държавното управление. За илюстрация могат да се посочат много примери в редица западноевропейски и в други страни по света: в Испания, Норвегия, Холандия, Финландия, Австрия, Белгия, Япония и Швеция - в някои от тях от десетилетия управляват социалистически, социалдемократически и работнически партии и водят на практика последователна лява социалистическа политика. В други страни в зависимост от изборните резултати управляват консервативни или центристки либерални партии, които по принцип провеждат дясна политическа линия с консервативна или либерална ориентация. В тези рамки в някои страни: Унгария и Холандия, функционират партийни коалиции между социалисти и либерали, в които се провежда лявоцентристка политика със силен либерален коректив. Силната идеологическа и политическа поляризация между десни и леви политически партии обаче винаги се вмества в границите на легитимния държавен строй при спазване устоите на конституционната парламентарна демокрация и на основата на стабилна политическа и икономическа система .

Обстановката в нашата страна е съвсем различна и комунистическата измама, че ще провеждат лява социалистическа политика може да бъде оборена с прости факти. Същността на комунистическата система в България е непокътната, само е трансформирана и външно илюзорно променена. Декомунизацията и пълната демократизация на страната е революционен процес при спазването на демократично-парламентарни принципи. Превръщането на военизираната комунистическа икономическа система в свободна пазарна икономика не може да стане автоматично, а още повече - това да бъде извършено от комунистическата партия. БКП/БСП няма нищо общо със социалистическите, социалдемократическите работнически партии от западноевропейски тип; тя няма парламентарно-демократичен характер и продължава да действа като подмолна политическа организация от болшевишки тип. Комунистическата партия не е възможно да провежда лява социалистическа политика, политика, полезна за цялото българско общество, тя, както е традиционно за нея, винаги е действала ограничено, като е обслужвала интересите на партийната бюрократична номенклатура, както и свързаните с нея кръгове на новата криминална комунистическо-мафиотска олигархия. В последна сметка за България има една-единствена алтернатива - не дясна или лява политика, не консервативна, либерална или социалдемократическа ориентация, а прокомунистическо или противокомунистическо управление, т.е. - комунизъм или демокрация.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ ’94

 

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ N 283

София, 18 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Регистрация на Българска работническо-селска партия.


Постъпило е заявление за регистрация за участие в изборите за народни представители за Тридесет и седмо народно събрание на 18 декември 1994 г. от Българска работническо-селска партия /БРСП/. Заявлението е заведено в регистъра на Централната избирателна комисия под N 57 от 18 ноември 1994 г.

Към заявлението е приложено: заверен препис от решение по фирмено дело N 3078 по описа за 1990 г. на Софийски градски съд. Заявление от ръководството на Българска работническо-селска партия за излизане от коалиция Обединение за социализъм. Върху заявлението са поставени образец от подписа на председателя на партията Станчо Иванов Станчев и образец от печата на партията.

Направено е алтернативно искане за цвят на бюлетината бяла с хоризонтални синя и оранжева ивица.

Предвид на гореизложеното и на основание чл.47 във връзка с чл.34, ал.1, т.3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира за участие в изборите за народни представители за Тридесет и седмото народно събрание на 18 декември 1994 г. Българска работническо-селска партия с бяла бюлетина със синя и с оранжева ивица, разположени хорнзонтално.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 284

София, 18 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Регистрацията на политическа партия Движение "Гражданска инициатива" /ДГИ/ - СДС.


Постъпило е заявление от политическа партия Движение "Гражданска инициатива" /ДГИ/ - СДС за регистрация за участие в изборите на 18 декември 1994 г., подписано от председателя на партията Тодор Димов Гагалов. Заявлението е заведено под N 88 от 18 ноември 1994 г. в регистъра на ЦИК.

Към заявлението са приложени: решение на Софийски градски съд по ф.д. N 1762/1990 г.; устав на партията, както и образец от подписа на председателя и печата на партията.

Заявено е желание за участие в изборите с бяла бюлетина със синя и със зелена ивица, разположени вертикално, и надпис на нея "Движение "Гражданска инициатива" /ДГИ/ - СДС". Искането е основателно, тъй като е заявено първо по време в регистъра на ЦИК.

Предвид гореизложеното и на основание чл.47 във връзка с чл.34, ал.1, точка 3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира за участие в изборите за народни представители на 18 декември 1994 г. политическа партия Движение "Гражданска инициатива" /ДГИ/ - СДС с бяла бюлетина със синя и със зелена ивица, разположени вертикално, и надпис на нея "Движение "Гражданска инициатива" /ДГИ/ - СДС".

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 285

София, 18 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Регистрацията на Българската работническа социалистическа партия.


Постъпило е предложение за регистрация за участие в изборите за народни представители за 37-о Народно събрание на 18 декември 1994 г. от Българската работническа социалистическа партия. Предложението е заведено в регистъра на ЦИК под N 59 от 18 ноември 1994 г.

Към предложението са приложени:

- заверен препис от Решение на Софийски градски съд от 14 ноември 1994 г. по фирмено дело N 20 081 по описа на съда за 1994 г. за регистрация на Българската работническа социалистическа партия;

- удостоверение от Изпълнителното бюро на Българската работническа социалистическа партия от 17 ноември 1994 г. с подписите на председателя, заместник-председателя и секретаря на партията, представляващи партията, и с образец от печата на партията.

В предложението е посочен бял цвят на бюлетината с една червена, една синя и една червена ивица.

Видно от заверения препис от съдебното решение, до приключване на законовоустановения срок за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за 37-о Народно събрание на 18 декември 1994 г, а именно 18 ноември 1994 г., съдебното решение не е влязло в сила, тъй като не е изтекъл седемдневният срок от съобщаването му.

Предвид гореизложеното и на основание чл.47 във връзка с чл.34, ал.1, т.3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отказва да регистрира за участие в изборите за народни представители за 37-о Народно събрание на 18 декември 1994 г. Българската работническа социалистическа партия.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 286

София, 18 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Промяна в регистрацията на коалиция Политически съюз - Демократична алтернатива за републиката.


Постъпило е заявление от коалицията Политически съюз - Демократична алтернатива за републиката, подписано от нейните представляващи, с искане за промяна на извършената регистрация с Решение N 266 от 17 ноември 1994 г. Изявено е желание за промяна на регистрирания цвят на бюлетината, като вместо двете розови ивици, разположени вертикално, се регистрира с бяла бюлетина със зелена, синя и със зелена ивица, разположени също вертикално в лявата част на бюлетината.

Искането е основателно, тъй като е заявено първо по време в регистъра на ЦИК.

Предвид гореизложеното и на основание чл.34, ал.1, точка 3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Изменя Решение N 266 от 17 ноември 1994 г. за регистрацията на коалицията Политически съюз - Демократична алтернатива за републиката в часта му относно цвета на бюлетината, като регистрира за участие в изборите за народни представители на 18 декември 1994 г. коалицията от политически партии Политически съюз - Демократична алтернатива за републиката с бяла бюлетина със зелена, синя и зелена ивици, разположени вертикално в лявата част на бюлетината и надпис върху нея "Политически съюз - демократична алтернатива за републиката".

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

РЕШЕНИЕ N 287

София, 18 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Гласуването на екипажите на плавателни съдове в открито море.


Централната избирателна комисия на основание чл.34, ал. 1, точка 1 от ЗИНПОСК

РЕШИ:

1. На плавателни съдове, които тръгват от страната на 16 и 17 декември 1994 г. и чиито екипажи наброяват повече от 30 души, да се сформират избирателни секции, да им се дадат бюлетини и да им се разреши да гласуват.

2. Резултатите от гласуването да се предадат на районните избирателни комисии посредством радиовръзката.

3. Отметката за гласуване да се прави на предпоследната страница на моряшкия паспорт.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 288

София, 18 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Заличаване регистрацията на коалицията "Демократично обединение за монархия "Царство България".


С решение N 220 от 14 ноември 1994 г. Централната избирателна комисия е регистрирала за участие в изборите за народни представители на 18 декември 1994 г. коалиция Демократично обединение за монархия "Царство България" в състав Партия на свободата и прогреса и Движение за връщане на Н.В. цар Симеон II с бяла бюлетина с една черна хоризонтална ивица и надпис върху бюлетината "Демократично обединение за монархия "Царство България".

С молба вх. N 581/18 ноември 1994 г. от Партията на свободата и прогреса и Движението за връщането на Н.В. цар Симеон II, подписана от техните председатели Иван Георгиев и Владимир Никифоров, които ги представляват, е заявено желание за оттегляне от участие в изборите за народни представители на 18 декември 1994 г. Към молбата е приложен протокол от 18 ноември 1994 г. на съвместно съвещание на ръководствата на двете партии, с които е взето решение за оттегляне от участие в изборите за народни представители на 18 декември 1994 г. на коалицията Демократично обединение за монархия "Царство България".

С оглед молбата за оттегляне от участие в изборите на изборната коалиция Демократично обединение за монархия "Царство българия" регистрацията на тази коалиция в ЦИК следва да се заличи.

Предвид гореизложеното и на основание чл.47 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Заличава регистрацията за участие в изборите за народни представители на 18 декември 1994 г. на коалиция Демократично обединение за монархия "Царство България" в състав Партия на свободата и прогреса и Движение за връщане на Н. В. цар Симеон II с бяла бюлетина с една черна хоризонтална ивица и надпис върху нея "Демократично обединение за монархия "Царство България".

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

РЕШЕНИЕ N 289

София, 18 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Заличаване на извършена регистрация на политическа партия Българска национална демократическа партия.


Постъпило е заявлението от Българската национална демократическа партия /БНДП/, подписано от председателя Лъчезар Стоянов Стоянов, с искане за заличаване на извършената с Решение N 46 от 8 ноември 1994 г. на Централната избирателна комисия регистрация на партията за участие в изборите за народни представители на 18 декември 1994 г. В заявлението изрично е посочено, че молбата се базира на решение на Изпълнителния комитет на БНДП.

Предвид гореизложеното и на основание чл.47 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Заличава извършената регистрация с Решение N 46 от 8 ноември 1994 г. на Централната избирателна комисия регистрация на Българската национална демократическа партия за участие в изборите за народни представители на 18 декември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепов

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 290

София, 18 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Регистрация на политическа партия Социално либерално движение "Справедливост".


Постъпило е заявление от Социално либерално движение "Справедливост", подписано от неговия председател Румен Илиев Николов за регистрация за участие в изборите за Народни представители на 18 декември 1994 г. Заявлението е заведено под N 60 от 18 ноември 1994 г. в регистъра на Централната избирателна комисия.

Към заявлението са приложени: решение на Софийски градски съд /СГС/ по фирмено дело N 18420 от 4 ноември 1994 г. на СГС, както и образец от подписа на представляващия партията и печат.

Заявено е желание за участие в изборите с бяла бюлетина с една черна ивица и надпис на нея: "СЛД "Справедливост". Искането за регистрация е неоснователно, поради което следва да се откаже регистрацията.

Съгласно чл.11 от Закона за политическите партии, решението на съда за вписване на политическата партия в регистъра се обнародва в "Държавен вестник" в 7-дневен срок, от който момент тя придобива качеството на юридическо лице. Според чл.13, ал. 1 от същия закон обществената организация, която не е регистрирана като политическа партия, не може да осъществява дейност на такава, включително и да участва в избори за народни представители.

От служебната проверка, която Централната избирателна комисия извърши, се констатира, че в "Държавен вестник" не е извършена публикация на решението на Софийски градски съд по цитираното фирмено дело за регистрация на политическата партия Социално либерално движение "Справедливост", поради което тя не е получила статут на юридическо лице и съответно не може да осъществява дейност на политическа партия.

Според чл.41, ал.3 от Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове /ЗИНПОСК/ партиите, издигащи кандидатски листи за изборите за народни представители, трябва да съответстват освен на изискванията на този закон и на Закона за политическите партии. Щом като политическата партия Социално либерално движение "Справедливост" не отговаря на изискванията на Закона за политическите партии - чл.11 и 13 от него, тя не може да се регистрира за участие в изборите за народни представители на 18 декември 1994 г.

Предвид гореизложеното и на основание чл.47 във връзка с чл.41, ал.3 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отказва регистрация на политическата партия Социално либерално движение "Справедливост" за участие в изборите за народни представители на 18 декември 1994 година с цвят на бюлетината бял с една черна вертикална ивица и надпис на нея: "СЛД "Справедливост".

Решението може да се обжалва пред Върховния съд на Република България в тридневен срок от съобщението.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 291

София, 18 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Отмяна на отказ на Районна избирателна комисия при 2-и многомандатен избирателен район Бургас за регистрация на политическа партия Съюз "Справедливост".


Постъпила е жалба от Националното ръководство на Съюз "Справедливост" срещу решението на Районната избирателна комисия /РИК/ при 2-и многомандатен избирателен район Бургас срещу решение N 3, взето с протокол N 2 от 15 ноември 1994 г., с което се отказва регистрирането на партията по съображение, че молбата е нередовна.

С решението се задължава партията Съюз "Справедливост" да представи заверен препис от решението на Централното ръководство за определяне на кандидатската листа и заверен препис от решението на Софийски градски съд /СГС/, записано в регистъра за определяне на представителите на същата в срок до два дни, както и в същия срок да посочи името на лицето, поставило подпис за секретар.

В жалбата се изтъква, че посочените изисквания за регистрирането на партията не са съобразени със закона.

Жалбата е основателна. Съгласно чл.45 от ЗИНПОСК изискванията за регистриране на кандидатските листи са лимитативно изброени в същия текст. Заверен препис от решението на централното ръководство не се изисква, а също така и препис от решение на СГС, записано в регистъра.

С оглед на гореизложеното Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отменя решение N 3 по протокол 12 от 15 ноември 1994 г. на Районната избирателна комисия при 2-и многомандатен избирателен район Бургас.

Регистрира предложената от политическа партия Съюз "Справедливост" кандидатска листа във 2-и многомандатен избирателен район Бургас.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 292

София, 18 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Отказ на районна избирателна комисия при 25-и многомандатен избирателен район София-град да регистрира като четвърти кандидат в листата на Български бизнес блок Петър Димитров Петров.


Постъпило е възражение /жалба/ от Български бизнес блок в София против решението на Районната избирателна комисия при 25-и многомандатен избирателен район - София, от 16 ноември 1994 г., с което се отказва регистрирането на Петър Димитров Петров като четвърти кандидат в кандидатската листа на партията.

Към възражението е приложено предложение от Централното ръководство на партия Български бизнес блок за издигане като кандидат под N 4 на Петър Димитров Петров и заявление от същия по чл.45, ал.1, т.2 и 3 от ЗИНПОСК. С обжалването решение е отказано регистрирането на Петър Димитроз Петров по съображение, че листата на партията е била вече регистрирана на 15 ноември 1994 г.

Жалбата е основателна. Видно от данните по самото решение, първоначално предложената кандидатска листа се е състояла от трима души. Няма законна пречка допълнително в срока по чл.44, ал.2 да бъдат предложени допълнителни кандидати, както това е сторено в случая.

С оглед на гореизложеното Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отменя решението на Районната избирателна комисия на 25-и многомандатен избирателен район в София-град от 16 ноември 1994 г., с което се отказва регистрирането на Петър Димитров Петров като четвърти кандидат в листата на партия Български бизнес блок.

Регистрира Петър Димитров Петров в кандидатската листа на партия Български бизнес блок в 25-и многомандатен избирателен район в София под N 4.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 300

София, 19 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Отказ за регистрация на кандидат за народен представител от Районна избирателна комисия в 3 Варненски многомандатен избирателен район.


Постъпила е жалба от Илия Стоилов Илиев срещу решение на Районна избирателна комисия в град Варна, с което е отказано регистрирането му като кандидат за народен представител в 3 Варненски многомандатен избирателен район. В жалбата се твърди, че поради допусната грешка в списъка с кандидатите на Конфедерация "БЗНС" - Национален блок "Търновска конституция" името му като кандидат за народен представител на коалицията е било пропуснато.

Моли Централната избирателна комисия да отмени отказа на Районна избирателна комисия в град Варна, като го регистрира за кандидат за народен представител в кандидатската листа на посочената коалиция.

Жалбата е неоснователна. Законосъобразно Районна избирателна комисия в град Варна е отказала да регистрира като кандидат за народен представител за изборите на 18 декември 1994 г. жалбоподателя Илия Стоилов Илиев в кандидатската листа на Конфедерация "БЗНС" - Национален блок "Търновска конституция", тъй като не е представено изискуемото по чл.45, ал.1, точка 1 от ЗИНПОСК предложение от Централното ръководство на коалицията за регистрирането му като кандидат за народен представител. Представеното от него към жалбата писмо N 567/17 ноември 1994 г. от БЗНС "Врабча-1" /Димитър Гичев/ не може да се счита за предложение на Централното ръководство на партийната коалиция Конфедерация "БЗНС" - Национален блок "Търновска конституция", тъй като е подадено само от един член на коалицията, поради което отказът на Районната избирателна комисия в град Варна следва да се потвърди.

Предвид гореизложеното и на основание чл.34, ал.1, точка 2 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Потвърждава отказа на Районна избирателна комисия в град Варна за регистрирането на Илия Стоилов Илиев като кандидат за народен представител в изборите на 18 декември 1994 г. в кандидатската листа на Конфедерация "БЗНС" - Национален блок "Търновска конституция" в 3 Варненски многомандатен избирателен район.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


15:15:00    
22.11.1994 г.    


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Стойчева
Технически изпълнител: Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!