22 септември 1995


София, 22 септември 1995 г.
Брой 186 /1487/


София, 22 септември- Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ /ЧАСТ ВТОРА - ПОСЛЕДНА/ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЗА ИСКАНИЯ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЖАН ВИДЕНОВ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СДС ИВАН КОСТОВ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА 20 СЕПТЕМВРИ.


Ние не твърдим, защото нямаме доказателства за това, а нямаме, защото не сме следствие, че "съществува пряка връзка между трагедията и престъпния свят". На министър-председателя му е лесно да отрече това свое собствено твърдение. Ние твърдим обаче, че "трагичният случай е резултат от лавинообразно нарасналата у нас престъпност". Ние не знаем имало ли е престъпление, имало ли е умисъл. Знаем само, че по камиона е стреляно и че той се е врязал без спирачен път в трактора. Не можем да приемем, че може да се стреля по камион на Българската армия в мирно време. Вътрешният министър носи отговорност за това. След като премиерът не му я иска, а предпочита да я вменява на "черната предизборна пропаганда" на опозицията, трябва да му се гласува недоверие.

Ние не знаем каква връзка има между трагедията и престъпния свят, но знаем, че съществува връзка между престъпния свят и органите за сигурност. Шофьор на движещия се след камиона на войниците известен подследствен Иво Карамански е сержант от полицията. Това става, след като министърът на вътрешните работи от правителството на Любен Беров - Виктор Михайлов, отмени разрешението полицаи да работят в извънработно време.

Две полицейски коли се намират в близост до катастрофата. Тя става срещу блокове, в които живеят служители на МВР. Не можем да приемем, че не са чули изстрелите, че едва на 11-я ден след трагедията са открити следите от куршумите и е започната работа по това направление. Не можем да приемем, че министър Начев не носи отговорност за "изпуснатите горещи следи", по думите на председателя на парламентарната Комисия по национална сигурност Николай Добрев.

Четири дни след трагедията бе обявен национален траур. Това означава, че дори безчувственото и със силно забавени реакции правителство си дава сметка за размерите на нещастието. Не можем да се съгласим, че е нормална реакцията на министър Начев да оставя следствието на младия лейтенант Мариан Маринов, който да търси свидетелски показания чрез вестниците 3 дни след трагедията. Не е нормално да не се състави правителствена комисия, за да се обединят усилията на всички органи на МВР, на следствието, на Транспортни войски и на заинтересованите държавни институции.

Искаме недоверие на министър-председателя, защото се опитва да представи трагедията като обикновено пътнотранспортно произшествие, защото не си дава сметка за реалната ситуация с престъпността в страната.

Г-н Виденов имаше напълно несъответстваши реакции след трагедията. Той предпочете да излъже най-нагло Народното събрание, че Транспортни войски могат да извършват жилищно строителство, и да се позове на нормативни документи. В ПМС N 3 от 1975 и ПМС N 59 от 1987 изрично се казва, че задачите на Транспортни войски "са строителство на железни пътища и автомагистрали, подготовка на необходими кадри и развръщане на военновременни формирования". Извън времето на войсковото си обучение "срочнослужещият състав на Транспортни войски работи по железопътни и пътни обекти по утвърден план". Вместо правителството да възмезди материално семействата на загиналите, то не направи нищо нито в случая, нито за да компенсира бъдещи потърпевши. По инициатива на един вестник виновният министър Стаменов откри сметки, чрез които обществеността да прави дарения. Обществеността не може да компенсира това, което не е устроено и организирано в самата държава.

На другия ден след трагедията министър-председателят участва в тържествата и игра хоро в Копривщица.

Заедно с него беше и виновният министър на транспорта Стамен Стаменов. Знаели ли са двамата за загиналите 14 военнослужещи? Този въпрос ние си задавахме многократно, когато обсъждахме реакциите на правителството. Всеки път стигаме до извода, че със сигурност са знаели. Защото ако г-н Стаменов не е посмял да каже на г-н Жан Виденов, той, разбира се, е малодушен и въобще не става за министър. Ясно е, че и в бъдеще освен нещастия нищо друго не може да се очаква от него. Вярно е и другото, че имаме министър-председател с обратни обществени реакции.

За разлика от премиера Жан Виденов разграничаваме трагедията на 14-те военнослужещи от местните избори. Само в напълно идеологизираното му комунистическо съзнание може да се намери връзка между политическата непригодност на провалилия се министър Начев и изборите за кмет на Чирпан.

Искаме да се гласува вот на недоверие на министър-председателя Жан Виденов за това, че политизира трагедията на 14-те военнослужещи от Транспортни войски с цел да прикрие негодността на своите министри Стаменов и Начев. Никой в СДС не си е правил илюзии, че парламентарното мнозинство ще гласува оставка на премиера преди местните избори. Никой между нас до отговора на г-н Жан Виденов не е свързвал трагедията с него самия и поради това не е политизирал въпроса. Ние искахме оставките на министрите на транспорта и вътрешните работи като пряко отговорни. Но министър-председателят ги прикри с политически щит, което бе ненужна и вредна демонстрация на политически мускули.

Искаме недоверие на министър-председателя Жан Виденов за това, че не прояви рефлекс и държавнически разум да приключи трагичния случай вътре в своето правителство още преди началото на есенната сесия на Народното събрание. В този смисъл напълно нелепо е перченето му "да се изправя като премиер пред вота на парламента", защото в този парламент БСП има значително мнозинство. Това е много евтина смелост. Няма същество, което да не е смело, когато е дълбоко скрито сред своето стадо. Мнозинството сигурно ще снеме от премиера отговорността и ще я размие докрай. Бившата комунистическа партия никога не е допускала конкретна личност да носи политическа отговорност. Управляващите казаха, че няма виновни, няма отговорни, няма причини. Е, ако има, то това са проклетият СДС и взводният командир - загиналият лейтенант Вълчев.

Искаме недоверие на г-н Жан Виденов за това, че с неподправена арогантност и цинизъм, репетирайки преддеветосептемврийската си реч, нарече "извратена представа" искането на опозицията за оставка на двама политически отговорни министри.

Но това искане всъщност е на потърпевшите, на семействата на загиналите. Цитирам: "Трябва да се потърси отговорност и да има наказание за виновните. Съболезнованията на държавниците са лицемерие. Щом командващите не могат да овладеят положението, да си подадат оставката. Иначе ще има още жертви, защото в казармата човешкият живот не е гарантиран." Цитирам г-жа Десислава Вълчева: "Дано след тази страшна трагедия нещо в армията ни се промени. Дано спрат да мрат децата и мъжете ни." Цитирам оцелелия Кръстьо Дунчев: "Кой е виновен?... Ще ми кажеш ли кой е виновен?"

Ние се присъединяваме към "извратената" според министър-председателя представа за отговорност на тези хора и също питаме заедно с тях.

Непоетата отговорност заплашва да превърне трагедията във фарс. Вината на Стаменов и Начев се понесе във въздуха и полепна по институциите, по следствието, по прокуратурата, по медиите, по опозицията, по загиналия офицер, разбира се, и по министър-председателя г-н Жан Виденов. Накрая ще полепне и по парламента. Като епидемия ще поразява всички и ще продължи да разкапва държавата и обществото.

Става отново точно това, което стана след 10 ноември 1989 г., когато комунистическата партия не пое вината за политическата и икономическата катастрофа на България. Виновни станаха американският империализъм, ЦРУ, НАТО, кликата на Горбачов, които поради простотия не успя да ни продаде на американците, рухналият Съветски съюз, СДС и разделението на властите, което разруши българската и съветската икономика, виновна стана демокрацията, т.е. властта на народа.

Непоетата вина порази българското общество и държава. Тя го разяжда и руши, защото прави всички виновни.

Всички се разболяваме от непоетата вина.

Всички с изключение на възродената и променена БСП.

Обръщам се към всички народни представители. Спрете безотговрността!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 22 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА СИНДИКАТА НА ПОЖАРНИКАРИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до президента на Републиката, до председателя на Народното събрание, до председателя на Министерския съвет, до министъра на вътрешните работи и до директора на Националната служба за противопожарна охрана.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Изпълнителният комитет на Синдиката на пожарникарите в Република България многократно е отправял сигнали за нерешените проблемни въпроси, свързани с организацията и дейността на противопожарната охрана в Република България и кризата, в която се намира.

Отчитайки обективните причини, произтичащи от недоброто състояние на икономиката на страната, и оскъдните средства, които се предоставят за развитието на противопожарната охрана, сме заявявали, че поради чисто субективни причини и фактори в значителна степен се забавя провеждането на ефективни действия, които да изведат противопожарната охрана от кризата.

Директорът на Националната служба за противопожарна охрана /НСПО/ и ръководеният от него екип повече от година и половина ни показват, че не притежават необходимите управленски качества. Те не можаха правилно да организират и да изпълнят основната задача, стояща пред НСПО, произтичаща от чл. 16, ал. 1, т. 2 от Закона за МВР, и да разработят ясна научнообоснована национална стратегия, формите и средствата за осъществяване на противопожарната охрана в страната.

Управленската немощ на сегашното ръководство беше доказана и при извършената проверка през месец април 1995 г. в дирекцията на НСПО. Въпреки направените опити за манипулиране на проверката и прикриването на недостатъците в дейността на ръководството на НСПО и конкретните закононарушения и престъпления, за които сигнализирахме, до ръководството на МВР достигна необходимата информация, за да може правилно да бъде оценена дейността, извършена от дирекцията на НСПО, и да се вземат съответните решения. В резултат на това Министерският съвет на Република България предложи за освобождаване от заеманата длъжност директора на НСПО подп. Кирил Войнов.

Изразяваме учудване и недоумение от категоричните откази на президента на Република България да подпише съответния указ. Мотивите, които той изрази от екрана на БНТ на 28 август 1995 г., според нас са нереални. Наред с конкретните факти и документи, които представихме на проверяващите от МВР, съществуват и множество сигнали и критични материали, внесени при проверката от служители на противопожарната охрана, които не членуват в синдиката.

От тези материали проличава и се доказва: управленската некомпетентност на директора на НСПО; неправилният стил и методи на ръководство; бездействието с предоставената власт и склонността да се прикриват явни закононарушения и престъпления, извършвани от ръководни служители; провеждането и поощряването на открити антисиндикални действия и нарушаването на правата на служителите и др.

Тези недостатъци, отнесени и съпоставени със стремежа на правителството за водене на борбата с престъпността, правят невъзможно оставянето на подобни ръководители в дирекцията на НСПО.

Ние очаквахме подп. Кирил Войнов да прояви офицерска чест и доблест и сам да си подаде оставката, но вместо това той извърши действия и допусна проблемните въпроси на противопожарната охрана да се политизират ненужно, което забавя решаването им. Опасяваме се, че това политизиране нанася вреда и на системата за националната сигурност, важен елемент от която е и противопожарната охрана. От това произтича и съответната лична отговорност на президента на България.

Синдикатът на пожарникарите в Република България изцяло застава зад предложението на Министерския съвет на Република България за освобождаването на подполковник Кирил Михайлов Войнов от длъжността директор на Националната служба за противопожарна охрана и настояваме президентът на Република България да подпише съответния указ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

майор инж. Владимир Георгиев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *


ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ’95


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ


РЕШЕНИЕ N 343
София, 19 септември 1995 г.

ОТНОСНО: Възнаграждението на избирателните комисии


На основание чл. 33, ал. 1 от Закона за местните избори, приет от 37-то Народно събрание на 13 юли 1995 г., Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Определя възнаграждение на членовете на общинските, районните и секционните избирателни комисии за времето, необходимо за произвеждането на изборите за съветници и кметове, насрочени за 29 октомври 1995 г., както следва:

1. Месечно възнаграждение за общински избирателни комисии:

а/ в общини с брой на населението над 200 хиляди:
Председател                     13 000 лв.
Заместник-председател   11 000 лв.
Секретар                          10 000 лв.
Членове                              8 500 лв.

б/ в общини с брой на населението от 100 001 до 200 000:
Председател                     11 000 лв.
Заместник-председател   10 000 лв.
Секретар                            9 000 лв.
Членове                              8 000 лв.

в/ в общини с брой на населението от 50 001 до 100 000:
Председател                     9500 лв.
Заместник-председател  9000 лв.
Секретар                         8500 лв.
Членове                           7500 лв.

г/ в общини с брой на населението под 50 000:
Председател                    9000 лв.
Заместник-председател  8500 лв.
Секретар                         8000 лв.
Членове                           7500 лв.


2. Месечно възнаграждение за районните избирателни комисии в градовете София, Пловдив, Варна:
Председател   9000 лв.
Заместник-председател  8500 лв.
Секретар  8000 лв.
Членове   7500 лв.

3. Еднократно възнаграждение за секционните избирателни комисии:

а/ в населените места на територията на Столичната голяма община - за произведени 5 избора:
Председател 1600 лв.
Заместник-председател и секретар   1500 лв.
Членове   1400 лв.

б/ в градовете с районни деления - за произведени четири избора:
Председател   1600 лв.
Заместник-председател и секретар   1500 лв.
Членове   1400 лв.

в/ в населени места, които не са център на община - за произведени три избора:
Председател   1500 лв.
Заместник-председател и секретар   1400 лв.
Членове   1300 лв.

г/ в населени места, център на община - за произведени два избора:
Председател   1500 лв.
Заместник-председател и секретар   1400 лв.
Членове      1300 лв.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *


РЕШЕНИЕ N 344
София, 20 септември 1995 Г.

ОТНОСНО: Регистрацията на Движение "Гражданска инициатива" - СДС


Постъпило е заявление за регистрация за участие в местните избори на 29 октомври 1995 г. на партия Движение "Гражданска инициатива" - СДС. Заявлението е подписано от лицето, което представлява партията, и е заведено в регистъра на ЦИК с N 60 от 18 септември 1995 г.

Към заявлението са приложени следните документи:
1. Заверено на 18 септември 1995 г. решение на СГС по ф. д. 1762 по описа на съда за 90 г. от 10 април 1990 г. за вписване на партията.
2. Заверено на 4 септември 1995 г. решение на СГС по ф. д. 1762/1990 г. от 23 юни 1993 г. за вписване на промени за партията.
3. Фотокопие от "Държавен вестник" - бр. 33 от 1990 г., в който е обнародвано съдебното решение за вписване на партията.
4. Образец от подписа на лицето, което представлява партията, и образец от печата на партията.
5. Устав на Движение "Гражданска инициатива" - СДС.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 25, ал.1, т. 3 от ЗМИ, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Регистрира за участие в местните избори на 28 октомври 1995 г. Движение "Гражданска инициатива" - СДС.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *


РЕШЕНИЕ N 345
София, 20 септември 1995 г.

ОТНОСНО: Сроковете, които общинските избирателни комисии, съответно районните избирателни комисии, трябва да спазят при изпълнението на задълженията си съгласно Закона за местните избори


На основание чл. 22, ал. 2, чл. 23, ал. 4, чл. 29, чл. 41, ал. 1, чл. 42, ал. 3, чл. 56, чл. 59, ал. 2, и чл. 67 от Закона за местните избори Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Напомня на общинските избирателни комисии, съответно на районните избирателни комисии, че в изпълнение на Закона за местните избори следва:

1. Незабавно да изискат от общинските администрации и кметствата, които поддържат регистри за населението, данни за броя на избирателите по чл. 3, ал. 1 от ЗМИ за всяко кметство, като основание за определяне на една пета от броя на избирателите, необходими за регистрацията на независими кандидати за кметове на кметства.

2. До 29 септември 1995 г. да изискат от кметовете на общините списъка на населените места, в които кметовете са оправомощени да осъществяват адресна регистрация. /Решение N 27 от 1995 г. на ЦИК./

3. До 19 часа на 23 септември 1995 г.:
а/ да назначат секционните избирателни комисии в съответната община /Решение N 17 от 1995 г. на ЦИК/;
б/ да приключат регистрацията на партиите и коалициите за участие в местните избори на 29 октомври 1995 г. /Решение N 19 от 1995 г. на ЦИК/;
в/ да изпратят незабавно след приключване на регистрациите в ОИК на ЦИК списъците на регистрираните в ОИК партии и коалиции.

3. До 19 часа на 28 септември 1995 г.:
а/ да определят номерата на избирателните секции в общината /Решение N 7 от 1995 г. на ЦИК/;
б/ да приключат регистрацията на:
     - кандидати и кандидатски листи /Решения NN 5, 129 и 334 от 1995 г. на ЦИК/;
     - инициативни комитети за издигане на независими кандидати за съветници и кметове;
     - подписки за издигане на независими кандидати за съветници и кметове при условие, че съответният инициативен комитет е вече регистриран от същата ОИК, съответно РИК.

4. До 29 септември 1995 г. да създадат работна група от специалисти по медиите по направени от местните политически сили предложения в състав от трима специалисти, ако на територията на съответната община са разположени регионални радиостанции на БНР, частни радиостанции, регионални телевизионни центрове на БНТ, кабелни и частни телевизии, местни или общински радиовъзли.

5. До 19 часа на 18 октомври 1995 г. да приключат регистрацията на социологически звена, които желаят да извършват допитвания и проучвания в изборния ден по процедура, определена с решение на ЦИК.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


14:30:00
22.09.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Валентина Игнова
Технически изпълнители: Цветанка Любомирова
                                           Галя Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!