21 юни 1996


София, 21 юни 1996 година
Брой 88 (1643)


София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЖАН ВИДЕНОВ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 17 ЮНИ 1996 ГОДИНА, ПО ПОВОД ИЗДИГАНЕТО НА КАНДИДАТУРАТА НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


УВАЖАЕМИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Българската социалистическа партия определи своя кандидат за предстоящите избори за президент. Решението на нейния Висш съвет е естествен завършек на продължителна и задълбочена дискусия, която се проведе с участието на хиляди социалисти, на многобройни симпатизанти на партиите от Демократичната левица.

Ние издигаме кандидатурата на Георги Пирински. Нашият кандидат е добре познат. Той е изразител на нашия стремеж към национално разбирателство и съгласие. През последните години той е активен участник във всички етапи от промените в българското общество. Политическата му дейност категорично свидетелства за неговата привързаност към принципите на демокрацията. Георги Пирински неизменно защитава националните интереси на Република България и се ползва с висок авторитет както в страната, така и сред чуждестранните ни партньори. Нашият кандидат за президент има богат политически и управленски опит и се отличава с умереност, толерантност и уважение към чуждите мнения.

България е в решаващата година от своя преход. Икономическата криза, разклащането на моралните устои на нацията, на реда и законността изискват единодействие на всички обществени сили и държавни институции за извеждане на страната към по-добра перспектива. Демократичната левица е огласила пред обществото своята стратегия за осъществяването й. Убедени сме, че успехът на Георги Пирински ще бъде гаранция за стабилизацията на българската държавност.

На България е необходим президент, който да олицетворява единството на нацията, да подчинява личните си политически пристрастия на големите национални задачи и стремления, да внася дух на спокойствие, умереност и взаимно уважение между участниците в политическия живот.

На България е необходим президент, който да осигурява взаимодействието между институциите, да съдейства за тяхната стабилност, да бъде фактор в съхраняването на социалния мир.

Георги Пирински е излъчен от БСП като личност, която ще се ръководи единствено от конституцията на републиката и от законите на страната. Той ще отстоява достойнството на нацията в сложните и динамични взаимоотношения на Балканите, в Европа и в света.

Предлагаме на обществото кандидатурата на Георги Пирински с категоричната убеденост, че той ще бъде президент, който ще защитава интересите на всеки български гражданин, ще помогне на България да приеме предизвикателствата на XXI век!

17 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ГЛАСУВАНИТЕ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОМЕНИ В СЪСТАВА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ОГЛАСЕНА ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 10 ЮНИ 1996 ГОДИНА


И вчера в Народното събрание Българската социалистическа партия /БСП/ продължи да налага своята антинародна и несъобразена с политическите реалности политика. Мнозинството на левицата си гласува промени в състава на правителството.

Новите министри с нищо няма да променят икономическата политика на БСП. По-вероятно е да я влошат и да задълбочат негативните тенденции от управлението. Хората в България трябва да знаят, че докато управлява БСП, нищо добро не ги чака.

Не случайно изборът на новите министри за пореден път стана в една недемократична атмосфера. Отказани бяха дебати, а самото заседание не бе излъчвано директно по националното радио и телевизия. БСП може да работи само на тъмно, да скрива истината от българския народ. Имената на новите министри не говорят нищо на съвременния български гражданин. Това са стари партийни номенклатурни кадри, някои от тях изхвърляни вече веднъж поради некадърност още по Живково време.

Министър-председателят днес не отрони и дума за липсата на хляб, за високите цени, за ликвидираните предприятия, за инфлацията, за безработицата и престъпността. Сякаш тези проблеми не съществуват в България. Най-важна в момента се оказа смяната на министъра на културата.

Днес Съюзът на демократичните сили /СДС/ ще постави въпроса за недоверие към цялото правителство на БСП, защото икономическата му политика е погрешна и некадърна, независимо от имената на членовете на правителството. Всички виждаме как месеци наред приятелският кръг на Жан Виденов съсипва и разграбва България. БСП очевидно не може да се справи с положението въпреки денонощните заседания и скандали. Причината за това е, че теснопартийните интереси в тази партия винаги са стояли над националните и над проблемите на хората в България.

Днес СДС ще настоява дебатите по вота на недоверие да се предават директно по националното радио и телевизия, за да могат всички да чуят и видят истината за управлението на БСП.

Скъпи приятели, оставката на цялото правителство и свалянето на БСП от власт е единственият път към спасението на България. Бъдете с нас в днешния ден - ние, цял народ, срещу една партия!!!

София, 11 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА НА ИДЕЙНО ОБЕДИНЕНИЕ "МАРКСИСТКА ПЛАТФОРМА" В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПРИЕТА В СОфИЯ НА 30 МАЙ 1996 ГОДИНА


От приемането на програмните документи на Българската социалистическа партия /БСП/ идейно обединение "Марксистка платформа" многократно предупреждаваше със свои изявления и декларации, че реставрацията на капитализма в България е пагубна за народа и държавата. За съжаление ръководството на БСП и правителството на Демократичната левица не обърнаха внимание на тези предупреждения и по същество продължиха разрушителната политика на така наречения "преход". В резултат на това България започна да се свлича в пропастта, за което говорят хлебната криза, сривът на финансово-икономическата и банкова система, галопиращата инфлация, безработицата, ширещата се престъпност, довели до тежкото положение на народа ни.

Реакционните сили в страната използват всички позволени и непозволени средства, включително провокации и груби форми на саботаж, за задълбочаване на кризата, за дискредитация на управлението на демократичната левица.

Правителството, вместо да се опре на здравите сили в партиите от коалицията и обществото, в паниката от собствения си управленски недъг, се подчини на диктата на международната финансова олигархия и пое ангажименти, които водят до разрушаване на националната ни икономика и българската държавност.

Приетата структурна реформа на правителството е в услуга преди всичко на международния и спекулативния капитал у нас. Всичко това налага бърза и коренна смяна на цялостната социално-икономическа политика и издигане на кадри, способни да реализират нов курс, водещ към възраждане на социализма в България. За това е необходима незабавната намеса на Висшия съвет /ВС/ за решително преструктуриране на кабинета.

Събитията вече не търпят никакво отлагане на тези болезнени мерки.

София, 30 май 1996 г.

ЗА ИДЕЙНО ОБЕДИНЕНИЕ "МАРКСИСТКА ПЛАТФОРМА В БСП"

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Минчо Минчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПЕТЪР СТОЯНОВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СДС ПО ПОВОД ЗАВЪРШИЛИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗБОРИ ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ НА КАНДИДАТ НА ОПОЗИЦИЯТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 4 ЮНИ 1996 ГОДИНА


Българската опозиция спечели категорична победа по пътя към президентските избори през есента.

Така бе затворена страницата на взаимното съмнение и недоверие, бяха надвити мрачните предсказания на скептиците за изхода от предварителните избори и бяха изтрити ироничните усмивки на онези, които предричаха провал на опозицията в смелото начинание.

Опозиционните политически сили на България показаха политическа зрялост и политически реализъм, и което е най-важно - политическа отговорност пред съдбата на страната. Не амбицията за власт, а тревогата за пропилените надежди на милиони българи ни накара да си подадем ръце.

Благодаря на всички, които гласуваха в предварителните избори и така подкрепиха обединението на българската опозиция в този драматичен момент, когато социалистическата партия е готова за пореден път да проиграе интересите на България.

Благодаря на всички, които с труда, волята и вярата си направиха предварителните избори не само възможни, но ги превърнаха в триумф на българската опозиция.

Благодаря на д-р Желю Желев за политическото мъжество да участва в предварителните избори и да поеме своя дял от отговорността за обединението на българската опозиция, както и да ме подкрепи.

Благодаря на всички членове и симпатизанти на СДС, които ни повярваха и свързаха обществените очаквания с моето име.

Днес мога спокойно да ви уверя:

Ние ще победим и на същинските избори!

Мога да ви обещая и нещо повече:

Ние с вас ще бъдем заедно и след окончателната ни победа.

Защото аз няма да ви излъжа и няма да ви предам.

София, 4 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ВЪВ ВРЪЗКА С ДЕЙНОСТТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА, ВЗЕТО НА ЗАСЕДАНИЕ В СОфИЯ НА 4 МАЙ 1996 Г.


Констатациите, изводите и решенията, които Националният съвет на Българска партия Либерали приема, са израз за тревогата на състоянието на България днес - шест години след началото на демократичните процеси, и на националноотговорна грижа за нейното бъдеще. На тази основа и от тази позиция Националният съвет на Българска партия Либерали

Р Е Ш И:

Първо. Оценява работата на Изпълнителното бюро /ИБ/ на Българска партия Либерали / БПЛ/ по наблюдението и оценката на дейността на правителството на Демократичната левица като несистематична и недостатъчна. Премълчаването, независимо от политическите договорености и споразумения с Българската социалистическа партия /БСП/, е ненужно и вредно за България.

Второ. Като отчита същността на прехода и необходимостта от либерален коректив и критика на действията на правителството, БПЛ декларира, че ще следи и ще реагира на негативните му решения и стъпки.

Трето. Предлага на ръководството на БСП да обсъди своевременно в кръга на своята коалиция варианти и възможности за смяна на формулата на управление, предвиждащи:

- разширяване на коалицията при запазване на политическия характер на правителството;

- решително отстояване провеждането на реформите при ангажиране на възможно най-голяма част от обществото в тяхното осъществяване;

- радикални промени в принципите на политическия и управленския диалог;

- ускорени консултации за структурни и кадрови промени в Министерския съвет /МС/.

Четвърто. Сегашният стил на управление на БСП изостря и ескалира управленската и политическа криза. Необходима е промяна в посока на засилен национален диалог, постигане на национално съгласие и на националноотговорно поведение.

Националният съвет на Българска партия Либерали възлага на Изпълнителното бюро да организира и осъществи организацията по изпълнението на взетите решения.

София, 4 май 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД ПРЕБИВАВАНЕТО НА СИМЕОН ВТОРИ В БЪЛГАРИЯ


Писанията в някои вестници, според които имало опасност местната организация на Либерално-демократическата партия в гр. Русе да провокира посещението на Негово величество Цар Симеон са поредната клевета и политическа инсинуация срещу българските либералдемократи.

Либерално-демократическата партия винаги се е отнасяла с респект към Н.В. Цар Симеон II и много преди върволицата набедени царедворци ясно и точно заяви, че Негово величество е единствената обединителна фигура на българския народ.

Либерално-демократическата партия подготвя меморандум-обръщение до Н.В.Цар Симеон II, което ще бъде оповестено след приключване на визитата му в България.

Бог да пази България и Царя от набедени демократи и "информатори"!

София, 3 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛДП: Веселин Кошев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ТЪЖБА ОТ ВЛАДИМИР СПАСОВ, ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП И НА НОВИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ, ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПО ПОВОД ОКЛЕВЕТЯВАНЕ С ПЕЧАТНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ. Документът е адресиран и до средства за масово осмедомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Лицето Алан Николов Андонов, живущ на бул. "Свобода" номер 39, ет. 7, гр. Сандански, Софийска област, с Тъжба номер 2832 от 11.III. 1996 г. до Главна прокуратура ме оклеветява пред прокуратурата, полицията и др. с печатно произведение, като ме нарича "маниак, така наречен и наричащ се генерален секретар на БКП", че съм писал материали на нелегална пишеща машина, че съм разрушавал живота на стотици хора и ред други клевети, за което моля да бъде подведен под наказателна отговорност, да бъде наказан и да заплати на Българската комунистическа партия /БКП/ обезщетение в размер на 10 милиона лева за нанесени неимуществени вреди на генералния секретар на ЦК на БКП по следните причини и съображения:

1. Аз съм легитимно избран за генерален секретар на Централния комитет /ЦК/ на БКП на проведения 14 конгрес на БКП на 5.11.1994 г., на който г-н Алан Андонов не е бил и не знае какви решения е взел конгресът.

2. Алан Андонов ми нанася оскърбителни обиди, като ме нарича маниак. По този начин той ме оклеветява като представител на обществеността у нас и в света като генерален секретар на ЦК на БКП и на Новия комунистически интернационал /НКИ/. На 5.11.1995 г. на Учредителния конгрес на НК Интернационал бях единодушно избран за генерален секретар на ИК на НК Интернационал, на който г-н Алан Андонов не е присъствал и не знае НКИ какви решения е взел.

3. Господин Алан Николов Андонов ми приписва авторство на пасквили, на които по всяка вероятност автор е самият той, за които подписва някой си. Аз поставям въпроса: Как тези пасквили от този някой си са станали негово достояние, ако с този "някой си" не са изфабрикували тези пасквили, за да злепоставят БКП и НКИ, а така също техния генерален секретар.

4. Алан Андонов ме обвинява и оклеветява пред Главна прокуратура, че съм издавал смъртни присъди. И по този въпрос той ме оклеветява с печатно произведение. Не аз, а Алан Андонов през 1993 г. обяви чрез средствата за масово осведомяване, че бил създал революционен трибунал в Благоевград, който ме бил осъдил. Тогава аз го предадох на Главна прокуратура, но тя си затвори очите пред този терорист, който е създал червени руски отряди в грубо нарушение на Закона за политическите партии /ЗПП/ и на Конституцията на Република България. С тях /червените отряди/ по телефона и лично Алан Андонов ме тероризира от 1993 г. до сега непрекъснато.

5. Алан Николов Андонов е включен в правителството на ОМО "Илинден" на поста министър на вътрешните работи и министър-председател, за което прилагам ксерокопие.

6. Алан Николов Андонов ми приписва в тъжбата си чудовищното престъпление, че съм разрушавал живота на стотици хора. Моля Главна прокуратура да задължи този лъжец и клеветник да докаже и това клеветническо обвинение.

В противен случай, най-учтиво моля да бъде приложен законът с цялата му строгост срещу този опасен фалшификатор, лъжец и клеветник. Моля да се приложи или оригиналът, или ксерокопие на клеветническата тъжба на Алан Николов Андонов до Главна прокуратура към настоящата ми тъжба като доказателствен клеветнически документ.

С уважение:

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП

И НА НКИ: Владимир Спасов

София, 20 май 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОБЛЕМИ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до председателите на териториалните съюзи на БЛС и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

При създалата се икономическа обстановка в страната, която доведе здравните заведения до изключително тежка криза, изразяваща се в липса на лекарства, храна и консумативи, на фона на голямата задлъжнялост на Министерството на здравеопазването, всички болници са изправени пред прага на невъзможността да съществуват. Заплащането на лекарите, медицинските сестри и помощния персонал ги изпраща на прага на бедността и възможността за оцеляване.

Предвид на слепотата и глухотата на управляващите, въпреки многократно поставяните пред тях по-горе изложени въпроси, Ви приканваме към масови протестни действия в единодействие със синдикатите по места, с ръководствата на които ние сме в координация.

Телефони за връзка - УС на БЛС: 59-30-96 и 59-81-03

София, 29 май 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитър Игнатов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СДРУЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ

 

Страната отива по дяволите! За всеки нормален човек е безпощадно ясно. Ясно е и кой ни докара до този хал! С лъжата и демагогията си управляващите задълбочават агонията на нацията и разрушават самия фундамент от нравствени ценности, понятия и норми, на които се гради човешкото общество. Икономическата разруха е само функция на генетично увредената морална същност на Българската социалистическа партия /БСП/. Сдружението на българските писатели изразява своето възмущение от циничната и реваншистка политика на тази партия и декларира пълната си подкрепа на усилията на обединената демократична общност.

София, 3 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ ЗА ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАЧЕН КОМИТЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА", ПРИЕТО В СОфИЯ НА 3 ЮНИ 1996 ГОДИНА


Като обсъди катастрофалната социално-икономическа обстановка в страната, липсата на социален диалог и започналата необоснована ликвидация на промишлени предприятия, както и поредицата от ценови шокове, наложена едностранно от правителството, Националният стачен комитет на Конфедерацията на труда /КТ/ "Подкрепа"

РЕШИ

Призовава всички свои структури да проведат едночасови протестни действия на 6 юни 1996 г. в подкрепа на колегите си, провеждащи митинги в Пловдив, Стара Загора и Карлово, с едно искане - оставка на правителството на Жан Виденов.

София, 3 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАЧЕН КОМИТЕТ НА КТ "ПОДКРЕПА":

Ирен Зафирова - конфедерален секретар

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ХЛЕБНАТА КРИЗА В СТРАНАТА НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА", ПРИЕТА В СОфИЯ НА 21 МАЙ 1996 ГОДИНА


Отчитайки изключително тежките последици от предизвиканата по вина на правителството зърнена и хлебна криза за българското население;

Като взе предвид криминалния начин, по който бе изнесено житото на българина и намесата на отговорни лица от висшия ешелон на Българската социалистическа партия /БСП/ в тази криза;

И като се съобрази с обстоятелството, че трудно без външна помощ ще се реши изхранването на широки слоеве от населението,

КОНФЕДЕРАТИВНИЯТ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАцИЯТА НА ТРУДА /КТ/ "ПОДКРЕПА" ПРЕДЛАГА:

1. Правителството на Република България да се обърне с апел за спешна помощ към ООН и Европейската общност.

2. Да се сформира парламентарна анкетна комисия, която да разследва причините и да посочи виновниците, довели до безпрецедентната в цялата българска история зърнена и хлебна криза.

София, 21 май 1996 г.

ЗА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА КТ "ПОДКРЕПА"

ПРЕЗИДЕНТ: Д-р Константин Тренчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СЪЮЗ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩ ПРОТЕСТ НА ЧЛЕН НА СЪЮЗА ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ


Демократичният съюз на пенсионерите в България с тревога съобщава за решението на свой член-пенсионер

ДА СЕ ЗАПАЛИ ЖИВ, ЗА ДА ИЗГОРИ КАТО ФАКЛА

пред Министерския съвет, ако Народното събрание гласува доверие на това правителство.

Обреченият на тази страшна смърт пенсионер очаква най-после този народ да се събуди и спре със всички възможни средства своята окончателна гибел.

София, 31 май 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 21 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕЗОЛЮЦИЯ ПО АКТУАЛНИ ПРОБЛЕМИ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА В КРАЯ НА УЧЕБНАТА 1995/1996 ГОДИНА, ПРИЕТА НА 17 МАЙ 1996 ГОДИНА В СОфИЯ ОТ РЕГИОНАЛНИЯ СЪЮЗ НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ /РАБОТОДАТЕЛИТЕ/ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ, УЧИЛИЩА И ОБСЛУЖВАЩИ ЗВЕНА В СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА В БЪЛГАРИЯ.
Документът е адресиран до президента на Република България, до председателя на 37-то Народно събрание, до министър-председателя, до министрите на образованието, науката и технологиите, на финансите и на труда и социалните грижи, и до средства за масово осведомяване.


Днес, 17 май 1996 год. Регионалният съюз на работодателите в училищата - София, обсъди актуални проблеми на образователната система в края на учебната 1995/96 год. и на прага на новата 1996/97 учебна година.

С тревога за бъдещето на българските учебни заведения, загрижени за оцеляване на образователната система.

КОНСТАТИРАХМЕ:

1. Веществената издръжка на училищата е мизерна, като не надхвърля тази за 1995 година. С разполагаемите за 1996 година средства учебните заведения могат да просъществуват, в най-добрия случай, до средата на годината. Отново крайно недостатъчни са средствата, предвидени за основни и текущи ремонти на материално-техническата база, Направените, но неразплатени разходи за 1995 година, които се разплащат със средства от бюджета за 1996 година, допълнително утежняват финансовата картина в българското училище. Превежданите до момента субсидии едва обезпечават изплащането на работните заплати. Директорите не са в състояние да разплащат разходите, направени от началото на 1996 година - консумирана вода, топло и електроенергия, поради което се налагат глоби и наказателни лихви. За същите при финансови ревизии на директорите се налагат парични начети.

2. Не са осигурени средства за прилагане на 68 ПМС/29.03.1996 година, поради което се поставя под съмнение изпълнението на Наредба 02/11.04.1996 за работните заплати в средното образование. Учебните заведения с общинско финансиране не са получили до днес новите заплати.

3. Липсват средства за закупуване на хигиенни и канцеларски материали, а закупуването на учебно-технически средства и дидактически пособия е лукс. Не говорим за това, че в училищата не достигат дори столове, чинове, работни маси, че учебната практика в професионалните училища не е обезпечена с материали, инструменти, работно облекло, лични предпазни средства поне за учениците. Наличните машини и съоръжения за практическо обучение са в най-добрия случай на 15-20 години, напълно амортизирани и морално остарели.

4. Като работодатели не сме в състояние да осигурим нормални условия за труд на своите колеги - учители и служители. Нещо повече, работните заплати на непедагогическите кадри със средно образование са близки до минималната за страната работна заплата, което ни поставя в невъзможност да подберем и назначим необходимите ни специалисти - работници по поддръжката, майстори в учебните работилници, техници, счетоводители, обслужващ персонал в детските градини.

5. За разлика от мнението в синдикатите смятаме, че заплатите на директорите, помощник-директорите и главните счетоводители са неадекватни на всички отговорности и труд, който те влагат в ежедневната си работа.

6. Съгласно Закона за държавния бюджет стипендиите са приоритетен параграф. Същите към днешна дата са покрити с пари едва за м.януари. Нашите випускници ще бъдат още един месец в училище. При този темп на финансиране не можем в рамките на учебната година да ги изплатим и тяхната социална функция се обезсмисля.

7. Здравното и стоматологично обслужване на учениците на практика е формално поради липса на средства за закупуване на медикаменти и превързочни материали. Не говорим за летен отдих, поевтиняване на храната, и т.н. Още по-остро стоят тези въпроси в специалните училища, които тънат в мизерия и разчитат основно на спонсори - кампанийно, по време на християнски празници.

8. Категоризацията на учебните заведения е в тясна връзка с изпълнението на чл. 12 от КТД, в което МОНТ е поел задължението не по-късно от 30.11.1995 година да разработи Държавно образователно изискване за едногодишна издръжка на ученик в различните видове и степени училища. Това до момента не е изпълнено. Считаме, че категоризацията, използвана за въвеждане в действие на Наредба 02, е необоснована и не отразява спецификата на различните учебни заведения. Това временно решение не отменя задължението на МОНТ да разработи методологически издържана категоризация в учебните заведения в страната.

9. Очевидна е междуведомствената несъгласуваност на правно-нормативната уредба в образованието. Като пример можем да посочим няколко документа:
- липса на кореспонденция между Закона за народната просвета и Закона за местното самоуправление.
- Кодекс на труда - Наредба 1 "За приемане и преместване на ученици в държавните и общински общообразователни и професионални училища".
- Кодекс на труда - Указание 2/02.06.1995 за организиране на дейността на училищата през учебната 1995/96 година - ППЗНП.
- Закон за квалификацията и Указание 1/26.05.1995 за провеждане на квалификационната дейност в училищата и пр.

Горните констатации са само част от съществуващите проблеми в системата, които вместо да се решават поетапно, продължават да се задълбочават.

КАТЕГОРИЧНО НАСТОЯВАМЕ ЗА:

1. Актуализиране на бюджета на отрасъл "Образование" в размери, които да осигурят нормалното му функциониране.

2. Редовно превеждане на субсидиите на училищата.

3. Работната заплата на директорите да се определя чрез пряко договаряне с министъра, работодател на директорите.

4. Осигуряването на средствата за изпълнение на наредба 02/11.04.1996 година да не бъде за сметка на и без това не достигащата веществена издръжка.

5. МОНТ да изпълни задълженията си по чл. 12 от КТД, като разработи и приеме Държавно образователно изискване за едногодишна издръжка на учениците в различните видове и степени училища.

6. На детските градини и училищата, финансирани от общините, да се открият и утвърдят собствени бюджетни сметки.

7. Съгласуване на междуведомствената законова и нормативна уредба на образованието, както и на вътрешноведомствените нормативни документи.

8. Гарантиране на изпълнението на постигнатите договорености на всички нива.

9. Да се прекрати порочната практика да се извършат проверки по анонимни жалби и сигнали.

10. Народното събрание по спешност да разгледа и приеме промените в Закона за народната просвета.

София, 17 май 1996 год.

/Пресслужба "Куриер"/


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 18 юни 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.