21 юни 1990

СОФИЯ, 21 ЮНИ 1990 ГОДИНА                                   БРОЙ 121 /139/

СОФИЯ, 21 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРОГРАМНА ДЕКЛАРАЦИЯ /ЧАСТ ПЪРВА/ НА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ СЪЮЗ "МАКЕДОНИЯ", ПРИЕТА НА 1 МАРТ 1990 ГОД. В СОФИЯ.


ОБЩОБЪЛГАРСКИЯТ СЪЮЗ "МАКЕДОНИЯ" ЗАЯВЯВА, ЧЕ ОТ ФАТАЛНОТО РАЗПОКЪСВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ПРЕЗ 1878 Г. С РЕШЕНИЯТА НА ЕЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС, ВЗЕТИ В ОТСЪСТВИЕТО НА БЪЛГАРСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЗАПОЧНА МАСОВА БОРБА ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО СИ. ОСОБЕНО ТЕЖКО ПОЛОЖЕНИЕ СЕ СЪЗДАВА В МАКЕДОНИЯ. ПРАВОТО НА ВСЯКА НАЦИЯ ЗА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ НАЛОЖИ НА БЪЛГАРИТЕ ДА ВОДЯТ ТРИ КРЪВОПРОЛИТНИ ВОЙНИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА СВОЕТО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ. НИТО ВЕЛИКИТЕ СИЛИ СЛЕД БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС ДО ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, НИТО ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ СЛЕД ТОВА ПОИСКАХА ДА РАЗБЕРАТ И РЕШАТ СЪДБАТА НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ В ДУХА НА ДЕМОКРАЦИЯТА, ЧОВЕЧНОСТТА И САМООПРЕДЕЛЕНИЕТО НА НАРОДИТЕ.

НАПРОТИВ, ТЕ ПРЕНЕБРЕГВАХА ЦЕЛОСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД В ИМЕТО НА СВОИТЕ КОРИСТНИ ИНТЕРЕСИ, МЯРКА, КОЯТО БЕ ПРИЛАГАНА И КЪМ ДРУГИ НАРОДИ В ЕВРОПА И В СВЕТА. ТАЗИ ПОЛИТИКА СПОМАГАШЕ ЗА РАЗЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ЗА АСИМИЛАЦИЯТА НА ГОЛЕМИ ЧАСТИ ОТ НЕЯ. ВСИЧКО ТОВА СЕ ВЪРШЕШЕ В ИМЕТО НА ВЪЗМЕЗДИЕТО КЪМ "СЪЮЗНИКА" НА АГРЕСОРА, ВЪПРЕКИ ЧЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ МОТИВ ЗА УЧАСТИЕТО ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЪВ ВОЙНИТЕ Е БИЛ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ ИДЕАЛЪТ НА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ - БЪЛГАРИТЕ ОТ МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ ДА ЖИВЕЯТ В ОБЩ БЪЛГАРСКИ ДОМ.

ОТ 112 ГОДИНИ НОВАТА И НАЙ-НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е РЕГИСТРИРАЛА ЕДИНСТВЕНО ТРАГИЧНИТЕ ФАКТИ ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО И АСИМИЛИРАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ, ОДРИНСКА ТРАКИЯ, ДОБРУДЖА И ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ, ОСТАНАЛИ ПОД ЧУЖД НАЦИОНАЛЕН ГНЕТ. ПРЕЗ ТОЗИ ПЕРИОД СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е БИЛА ПОСТОЯННА "РАЗМЕННА МОНЕТА" В СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА. БЪЛГАРИТЕ ОТ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА БЯХА ОБЯВЕНИ ЗА "МАКЕДОНСКА" НАЦИЯ, НЕСЪЩЕСТВУВАЩА В ЕВРОПА ДОТОГАВА.

НИТО ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ И ПРАВИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ ДО ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА НЕ СА МОГЛИ ДА ИЗРАБОТЯТ ПРАВИЛНА СТРАТЕГИЯ И ТАКТИКА ЗА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ НА ОСТАНАЛИТЕ ПОД РОБСТВО БЪЛГАРИ. СЛЕД ТОВА ТЕЗАТА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА "МАКЕДОНСКА" НАЦИЯ ЗАПОЧНА БЪРЗО ДА СЕ ВНЕДРЯВА СРЕД БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ПОРАДИ НЕПРАВИЛНОТО ТЪЛКУВАНЕ НА БОРБАТА ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И БОРБАТА ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ. В ИДЕОЛОГИЯТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ В БЪЛГАРИЯ БЕ НАТРАПЕНА ОТВЪН ТЕЗАТА ЗА ПОДЧИНЕНОСТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС НА СОЦИАЛНИЯ, ВЪПРЕКИ ОТДАВНА УТВЪРДЕНОТО СХВАЩАНЕ, ЧЕ НИТО ЕДИН НАРОД НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ СВОИТЕ СОЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ, ДОКАТО НЕ СЕ САМООПРЕДЕЛИ И ОБЕДИНИ НАЦИОНАЛНО. ЧРЕЗ ТАЗИ НЕПРАВИЛНА ДОГМА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 46 ГОДИНИ СЕ ПРАВЕШЕ ОПИТ ДА СЕ ЗАМЪГЛИ СЪЗНАНИЕТО НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН, С КОЕТО СЕ ЗАТРУДНЯВАШЕ НАУЧНОТО ОБЯСНЕНИЕ НА СЪБИТИЯТА ОТ КРАЯ НА 19 ВЕК.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

X   X   X

СОФИЯ, 21 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ КЪМ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, СЪБРАНИ НА КОНСУЛТАТИВНА СРЕЩА НА 19 ЮНИ 1990 ГОД.


ДАМИ И ГОСПОДА,

ИЗБОРИТЕ ПРЕМИНАХА. КАТО КУЛТУРНИ ХОРА НИЕ ИСКАМЕ ДА ПОЗДРАВИМ ПОБЕДИТЕЛИТЕ. ЧЕСТИТО! ЖЕЛАЕМ ИМ ЗДРАВЕ И УСПЕХ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЗА БЛАГОТО НА БЪЛГАРИЯ.

ТУК ТАЗИ ВЕЧЕР ИСКАМЕ ДА КАЖЕМ, ЧЕ НИЕ, ПАРТИИТЕ, КОИТО НЕ МОЖАХМЕ ДА ИЗПРАТИМ СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В СГРАДАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, СЪЩО СПЕЧЕЛИХМЕ. НАТРУПАХМЕ СЕРИОЗЕН ОПИТ И РАЗБРАХМЕ МНОГО ИСТИНИ, ТАКА ЧЕ ПРЕЗ ВСИЧКИ СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ ЩЕ БЪДЕМ ДОСТОЙНИ ВАШИ ОПОНЕНТИ.

МОЖЕМ ДА ОТБЕЛЕЖИМ ОЩЕ, ЧЕ ИЗБОРИТЕ МИНАХА МИРНО, БЕЗ ПРОЯВИ НА НАСИЛИЕ И ИЗКАЗВАМЕ НАШЕТО УВАЖЕНИЕ КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ. НЕКА ДА ПОЖЕЛАЕМ В СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ОЩЕ ПО-ДОБЪР РЕД И ВИСОКА ПОЛИТИЧЕСКА КУЛТУРА.

НА НАШИТЕ ОПОНЕНТИ - ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, КОИТО СПЕЧЕЛИХА ИЗБОРИТЕ, ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ В ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА ТЕ НАРУШИХА УСЛОВИЯТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И ТОЛЕРАНТНОСТ, ЗА КОИТО ТОЛКОВА МНОГО ГОВОРЕХА И ОБЕЩАВАХА. ЕТО ЗАЩО ТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОПИЯНЯВАТ ОТ ПОБЕДАТА И ДА МИСЛЯТ, ЧЕ ТОВА Е ПОСЛЕДНАТА ДУМА НА НАРОДА. ЗАЩО МИСЛИМ ТАКА:

НА "КРЪГЛАТА МАСА" ТЕ СЪЗДАДОХА ЗАКОН ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОЙТО ИМ ГАРАНТИРА МНОГО ПРИОРИТЕТИ. ПОСТАВИХА ВИСОКА 4-ПРОЦЕНТНА БАРИЕРА, КОЯТО НАШИТЕ НОВИ ПАРТИИ НЯМАХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРЕМИНАТ. ЗАПОЧНАХА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ, ПРЕДИ ДА БЪДЕ ОПОВЕСТЕН ЗАКОНЪТ ЗА ИЗБОРИТЕ. СЪЗДАДОХА ЗАКОН ЗА ПАРТИИТЕ, В КОЙТО ПРОЗИРА ЖЕЛАНИЕТО ДА СЕ РАЗЕДИНЯТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В СТРАНАТА. ТЕ НАИСТИНА УСПЯХА! ДНЕС БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-БОГАТАТА СТРАНА В СВЕТА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ НА ФОНА НА ЕДНА РАЗБИТА ДЪРЖАВНА ИКОНОМИКА.
ПО ТВЪРДЕ НЕКОРЕКТЕН НАЧИН ТЕ ОБСЕБИХА ТЕЛЕВИЗИЯТА, РАДИОТО, ПРЕСАТА И ПЕЧАТНАТА БАЗА. НЕ ПОЗВОЛИХА НА Т.НАР. "МАЛКИ ПАРТИИ" ДА ОГЛАСЯТ СВОИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ ПРОГРАМИ И ДА ВЛЯЗАТ В ДИАЛОГ С ИЗБИРАТЕЛИТЕ. ТЕ ХВЪРЛИХА ОГРОМНИ СРЕДСТВА ЗА "УЛИЧНА ПРОПАГАНДА", ВМЕСТО ДА ВНЕСАТ ТЕЗИ ПАРИ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЪЛГОВЕТЕ НА СТРАНАТА.
ПОСТИГНАЛИ ЦЕЛТА СИ, СЕГА ТЕ СЕ ОПИЯНЯВАТ ОТ ПОБЕДАТА. ОБАЧЕ НИЕ НЯМАМЕ ПРАВО ДА ОТМИНАВАМЕ ФАКТА, ЧЕ РАЗДЕЛИХМЕ ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА "ЧЕРВЕНИ" И "СИНИ" И РАЗЦЕПИХМЕ ЕДИНСТВОТО НА НАЦИЯТА. УЛИЧНАТА ЕУФОРИЯ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВА. ЗАГУБИТЕ, КОИТО ПОНАСЯ СТРАНАТА ВСЕКИДНЕВНО, СА ОГРОМНИ. НЕДОВЕРИЕТО ПРОНИКВА ВСЕ ПО-ДЪЛБОКО В ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ. ЛИЧНИТЕ АМБИЦИИ СЕ ПОСТАВЯТ НАД ОБЩОНАРОДНИТЕ ИДЕАЛИ. НАСИЛИЕТО ЗАПЛАШВА ДА НАРУШИ ЗДРАВАТА АТМОСФЕРА В ОБЩЕСТВОТО. В СТРЕМЕЖА КЪМ ВЛАСТТА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ НЕ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ НА ЯВЛЕНИЯ, КОИТО ЧЕРТАЯТ ТЕЖКА ПЕРСПЕКТИВА НА БЪДЕЩЕТО НИ КАТО ДЪРЖАВА.

ХОРАТА, КОИТО ДО ВЧЕРА РАБОТЕХА И ЖИВЕЕХА ЗАДРУЖНО, ДНЕС СЕ ГЛЕДАТ КАТО ВРАГОВЕ. ПРЕД ПРАГА СМЕ НА НЕУРЕДИЦИ, КОИТО МОГАТ ДА НАНЕСАТ НЕПОПРАВИМИ ЩЕТИ НА ДЪРЖАВАТА. ДА БЪДЕМ БЛАГОРАЗУМНИ, ДА НЕ ОСТАВЯМЕ ДА НИ ВОДЯТ СТРАСТИТЕ. ТЕ НЯМА ДА НИ ДОНЕСАТ ЖЕЛАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, КОЯТО ТАКА ДЪЛГО ЧАКАХМЕ. НИЕ СЕ УВЛИЧаМЕ ОТ ПАРТИЙНИ ПРИСТРАСТИЯ И ЗАБРАВЯМЕ БЪЛГАРИЯ, КОЯТО НАВЛИЗА ВСЕ ПО-ДЪЛБОКО В СТОПАНСКАТА КРИЗА. В ТОЗИ МОМЕНТ ЗДРАВИЯТ РАЗУМ НАЛАГА ДА СЕ ПОМИСЛИ КАК ДА УКРЕПИМ ЕДИНСТВОТО НА НАЦИЯТА. ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ САМО ЧРЕЗ СЪЗДАВАНЕТО НА КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ЗАД КОЕТО ДА ЗАСТАНЕ ЦЕЛИЯТ НАРОД. В ТОВА Е СПАСЕНИЕТО, ДРУГА АЛТЕРНАТИВА НЯМА!

ЧРЕЗ МАСИРАНАТА ПРЕДИЗБОРНА ПРОПАГАНДА БЕШЕ ПОПРЕЧЕНО НА НАШИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА РЕДИЦА ИЗВЕСТНИ, УМНИ, ТРУДОЛЮБИВИ ХОРА, КОИТО СЪС СВОЯТА ВИСОКА КОМПЕТЕНТНОСТ МОЖЕХА ДА ПОМОГНАТ НА СТРАНАТА ДА ИЗЛЕЗЕ С НАЙ-МАЖО ЗАГУБИ ОТ СТОПАНСКАТА КРИЗА, В КОЯТО ТЯ БЕШЕ ВКАРАНА!

ДА СПРЕМ ДОТУК! СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО! ДА НЕ РАЗГОРЕЩЯВАМЕ ПОВЕЧЕ СТРАСТИТЕ. НИЕ ОТ ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ КАНИМ ВСИЧКИ ПАРТИИ В СТРАНАТА НА РАЗГОВОР, ПОДАВАМЕ РЪКА НА ДРУЖБА И РАЗБИРАТЕЛСТВО В ИНТЕРЕС НА РОДИНАТА. ВИЖТЕ УЛИЦИТЕ, ПЪЛНИ С ВЪЗБУДЕНИ ХОРА, ВИЖТЕ ОБЪРКАНИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ! ВИЖТЕ ЗАВОДИТЕ, В КОИТО ВЛОЖИХМЕ НАШАТА МЛАДОСТ И НАШИТЕ НАДЕЖДИ, КАК ЗАТВАРЯТ ВРАТИ. АМИ ХОРАТА, КОИТО ОСТАВАТ БЕЗ РАБОТА! УТРЕ ТЕ ЩЕ СТАНАТ ХИЛЯДИ, НА ТЯХ И НА ГЛАДНИТЕ ИМ ДЕЦА КАКВО ЩЕ КАЖЕМ? ЗАЩО ВИ Е ВЛАСТ В СТРАНА, РАЗДЕЛЕНА ОТ ВРАЖДУВАЩИ ХОРА? РАЗБЕРЕТЕ - ВСИЧКИ СТРАДАМЕ И ЧАКАМЕ ДА ДОЙДЕ ИЗБОРЪТ НА БЛАГОРАЗУМИЕТО.

ПОЛЯРИЗАЦИЯТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ПО ВРЕМЕ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ НЕ ОТРАЗИ ИСТИНСКАТА ВОЛЯ НА НАРОДА И НЕГОВИТЕ ИНТЕРЕСИ. СКОРО ТОВА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО, НО НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СПРЕМ РАЗРУХАТА! ВЪТРЕШНИЯТ БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ, ГОЛЕМИТЕ ВЪНШНИ ДЪЛГОВЕ, МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ИЗОЛАЦИЯ НА СТРАНАТА НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ НА КОЙТО И ДА Е ЛИДЕР ОТ БСП И СДС САМ ДА ОСИГУРИ ДЪЛГО ЧАКАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И БЛАГОДЕНСТВИЕ, НАШИЯТ НАРОД ИМА ПРАВО НА ТОВА, ЗАЩОТО ТОЙ ПРЕКАРА ПОЛОВИНАТА ОТ ХИЛЯДОЛЕТНАТА СИ ИСТОРИЯ В  РОБСТВО, ДА НЕ ПРОПУСНЕМ ДНЕШНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ. НЕКА НАШИЯТ РАЗУМ НИ ПОДСКАЖЕ ИСТИНСКИЯ ПЪТ НА РАЗБИРАТЕЛСТВО, СЪГЛАСИЕ И ЛЮБОВ КЪМ ОТЕЧЕСТВОТО, ЗА КОЕТО ЗАГИНАХА ТОЛКОВА СВЕТЛИ УМОВЕ.

НИЕ ВИ ПОКАНИХМЕ НА ТАЗИ ПЪРВА СРЕЩА ЗА СПОКОЕН И МИРЕН РАЗГОВОР ПОД ДЕВИЗА "ЗА БЛАГОТО НА РОДИНАТА, ЗА ПО-ЩАСТЛИВО БЪДЕЩЕ НА НАРОДА НИ"!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 21 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И НА РЪКОВОДНИ ДЕЙЦИ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ /НЕМАРКСИСТИ/.


НИЕ, ДОЛУПОДПИСАНИТЕ ЯНКО ЯНКОВ, ДРАГОМИР ЦЕКОВ И КОСТАДИН ГЕОРГИЕВ, ДЕКЛАРИРАМЕ СЛЕДНОТО:

1. СЛЕД ПУБЛИКУВАНЕТО НА НАШЕТО ПОЛИТИЧЕСКО СТАНОВИЩЕ "С ЛИЦЕ КЪМ ИСТОРИЯТА" В БЮЛЕТИНИТЕ НА "КУРИЕР" И "АПИА" ТЕКСТЪТ БЕ ПРЕПЕЧАТАН В ТЕНДЕНЦИОЗНО СЪКРАТЕН И ОСАКАТЕН ВИД ОТ ВЕСТНИК
"ДУМА". ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА ТВЪРДЕ МНОГО ЛИЦА ИЗРАЗИХА ЗАПЛАШИТЕЛНА ПОЗИЦИЯ ПРЕД НАС И ПО ТЕЛЕФОНА.

2. СЛЕД МИТИНГА, ПРОВЕДЕН НА 11 ЮНИ 1990 Г. ПРЕД НДК В СОФИЯ, 1.00 ЧАСА И 10 МИНУТИ ПРЕЗ НОЩТА НЕИЗВЕСТНИ ЛИЦА СА ПОЗВЪНИЛИ В ДОМА НА ЯНКО ЯНКОВ И СА ПОИСКАЛИ ДА ИМ БЪДЕ ОТВОРЕНО.

3. НА 13 ЮНИ 1990 Г. ДРАГОМИР ЦЕКОВ, КОСТАДИН ГЕОРГИЕВ И БОГДАНА ЖЕЛЯВСКА СЛУЧАЙНО СА ПРЕДОТВРАТИЛИ ГРОЗЯЩАТА ГИ АВТОМОБИЛНА КАТАСТРОФА ПО МАГИСТРАЛАТА ПЛОВДИВ-СОФИЯ. ОПАСНОСТТА Е ИДВАЛА ОТ ТОВА, ЧЕ НЕИЗВЕСТНА ЗЛОСТОРНИЧЕСКА РЪКА Е БИЛА ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗХЛАБИЛА БОЛТОВЕТЕ, ПОДДЪРЖАЩИ ЗАДНОТО ЛЯВО КОЛЕЛО НА АВТОМОБИЛА, С КОЙТО СА ПЪТУВАЛИ.

НИЕ СЧИТАМЕ, ЧЕ ТОВА СА ТВЪРДЕ ВАЖНИ ФАКТИ И ЧЕ ЗАД ТЯХ СТОЯТ ТЪМНИ СИЛИ С ГОЛЕМИ ВЪЗМОЖНОСТИ.

СОФИЯ, 18 ЮНИ 1990 Г.    ЯНКО    ЯНКОВ
                                       ДРАГОМИР ЦЕКОВ
                                       КОСТАДИН ГЕОРГИЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х
СОФИЯ, 21 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕKCT НА ВТОРАТА ЧАСТ НА ПРОГРАМАТА /РАЗДЕЛ ШЕСТИ/ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-З".


ОСОБЕНОСТИ НА ПРЕХОДА КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА /1990-1993 Г./ И КОНКРЕТНОТО МУ ПРИЛАГАНЕ

СЪЮЗ "ЕРА-З" СМЯТА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ СЕ ПРЕВРЪЩА В СТРАНА С ПОЛИТИЧЕСКИ КЛИМАТ НА НАРАСТВАЩА СТАГНАЦИЯ, ПОВИШЕНО СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ, НЕКОМПЕТЕНТНИ ПЛАТФОРМИ И НЕЯСНИ ИДЕИ. ТОВА СЪСТОЯНИЕ, СИМПТОМ НА ПЕЧАЛНА РАЗРУХА, ИЗИСКВА БЪРЗИ, ВЯРНО ПРЕЦЕНЕНИ И БАЛАНСИРАНИ ДЕЙСТВИЯ. ПРОГРАМИТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ТОЧНИ ПОЗНАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ, ДЪЛБОК АНАЛИЗ, БАЛАНС МЕЖДУ ПРОИЗВОДСТВО, НАСЕЛЕНИЕ И ВЪНШНА ПОМОЩ. ТОВА Е ОСНОВАТА НА ПРОГНОЗИТЕ И МЕРКИТЕ. "ЕРА-З" РАЗДЕЛЯ ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ НА СФЕРИ, РАЗПРЕДЕЛЯ ГИ ПО СВОЯТА ЗНАЧИМОСТ И ПЪРВОСТЕПЕННОСТ КАТО ИЗИСКВАНЕ ЗА ЧОВЕКА И ВЛАГА В ПРИЛАГАНЕТО ИМ ДОЗИРАНОСТ СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ. НИЕ ЩЕ НАПРАВИМ В НАЧАЛНИЯ ПЕРИОД /1-2 ГОД./

1. С НАЛИЧНИТЕ СРЕДСТВА ЩЕ ОСИГУРИМ ПЪРВО НЕОБХОДИМИТЕ СТОКИ И СУРОВИНИ ЗА ИЗХРАНВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО.

2. ЩЕ ДАДЕМ ВЕДНАГА ПРИОРИТЕТ НА ТЕЗИ СФЕРИ НА ПРОИЗВОДСТВОТО В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ЛЕКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ, КАТО ИЗХОЖДАМЕ ОТ ДВА КРИТЕРИЯ - ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР И ЛАНСИРАНА ПРОДУКЦИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ. ВЪПРОСЪТ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ПРОДУКЦИЯТА ЩЕ ОТПАДНЕ ВЛАГОДАРЕНИЕ НА ВНОС НА СЪВРЕМЕННА ТЕХНОЛОГИЯ.

3. ЗАСИЛЕН АКЦЕНТ НА ВРЪЗКАТА МЕЖДУ КОЛИЧЕСТВОТО И ИЗИСКВАНЕТО В ТЕЗИ ПРОИЗВОДСТВА.

4. МАКСИМАЛНО ЩЕ УВЕЛИЧИМ ИЗИСКВАНЕТО ЗА КАЧЕСТВОТО В ПРИОРИТЕТ НА НАЙ-СЪВРЕМЕННО ОБОРУДВАНЕ И МАСОВ ВНОС НА ЛЕКАРСТВА, МЕДИКАМЕНТИ, МЕДИЦИНСКА ТЕХНОЛОГИЯ КАТО НЕИЗБЕЖНА НЕОБХОДИМОСТ. ТУК ЩЕ ЗАСИЛИМ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА СВОБОДНО ВЛИЗАНЕ И ИЗЛИЗАНЕ НА ЧУЖДЕСТРАНЕН КАПИТАЛ.

ИКОНОМИКА И ВРЪЗКА С ЧУЖДЕСТРАННИ ПАРТНЬОРИ

ПОГЛЕЖДАЙКИ НА ИКОНОМИКАТА КАТО НА ОБЛАСТ НА ВЗАИМНОИЗГОДНА ПЕЧАЛБА, НА "БИЗНЕС" В СЪВРЕМЕННИЯ СМИСЪЛ НА ТАЗИ ДУМА, СЪЮЗ "ЕРА-3" СМЯТА, ЧЕ ЕВЕНТУАЛНИ ВРЪЗКИ С ВИСОКО РАЗВИТИ СТРАНИ БИХА ЗАВИСЕЛИ ОТ ДВЕ ОСНОВНИ ПОСТАНОВКИ:

1/ В ЧИИ РЪЦЕ И КОЙ ЩЕ СТОИ ЗАД РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ВЛОЖЕНИ КАПИТАЛИ  И ПОМОЩИ.

2/ КАКВИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ СТРУКТУРНИ ФОРМИ, КОИТО БИХА ДОВЕЛИ ДО РЕАЛЕН УСПЕХ НА ВЛОЖЕНИТЕ СРЕДСТВА, ДО ПЕЧАЛБА И ЗА ВЛОЖИТЕЛЯ, И ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, СИГУРНОСТТА И ОБЕЗПЕЧЕНОСТТА НА ВЛИЗАЩИЯ В СТРАНАТА НИ КАПИТАЛ, НЕЗАВИСИМО ПОД КАКВА ФОРМА, ТРЯБВА ДА ИМА ПРЕДХОЖДАЩА ФАЗА НА ГАРАНТ КАКТО ОТ ДЪРЖАВАТА, ТАКА И ОТ ОТДЕЛНИТЕ СДРУЖЕНИЯ ИЛИ ЛИЧНОСТ, ПРИЕМАЩА ГО, КОЯТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪЩЕВРЕМЕННО И ОСИГУРЕНА С ПРАВА ЗА РЕАЛНА ПЕЧАЛБА И НОСЕЩА ОТГОВОРНОСТ.

ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ДОСЕГА ПРОГРАМИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ СТРАДАТ ОТ ЛИПСАТА НА ТЕЗИ ИЗБРОЕНИ КОМПОНЕНТИ КАТО ЦЯЛО. ОБЩАТА ФРАЗЕОЛОГИЯ  В ТЯХ И ЛИПСАТА НА ЯСНА ПОЗИЦИЯ ПРЕДИЗВИКВАТ НЕСИГУРНОСТ В ЕВЕНТУАЛНИТЕ НИ ЗАПАДНИ ПАРТНЬОРИ И НЕЖЕЛАНИЕ ЗА ИНВЕСТИЦИИ.
В ИКОНОМИКАТА ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСИ НАЙ-ДОБРАТА ФОРМА НА ПРОЯВЛЕНИЕ НА СКРИТИТЕ ТВОРЧЕСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ХОРАТА, НА СПОСОБНОСТИТЕ, ЖЕЛАНИЯТА И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ДА РАЗВИВАТ ТАКИВА ПРОИЗВОДСТВА, ЧИИТО ПРОДУКЦИИ ИМАТ ТЪРСЕНА ЗНАЧИМОСТ НА ПАЗАРА, НЕОБХОДИМИ СА ЗА НАРОДА И НОСЯТ ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ В ПЕЧАЛБА. НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ПРЕМИНЕ ОТ ПОДЧИНЕНИЕ НА ПАЗАРА И ПРИНУЖДЕНИЕ НА КУПУВАЧИТЕ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ КЪМ УДОВЛЕТВОРЯВАНЕ И ПРЕДВИЖДАНЕ ЖЕЛАНИЯТА И ВКУСОВЕТЕ НА КЛИЕНТИТЕ.

СВЕТОВНИЯТ ПРИМЕР ПОКАЗА, ЧЕ ВЕДУЩА ФОРМА Е ЧАСТНИЯТ КАПИТАЛ. ТОЙ СЪБУЖДА СТРЕМЕЖА НА ИНДИВИДА, НА БРИГАДАТА ИЛИ ФИРМАТА ДА РАБОТИ ТОЧНО, ДА СЕ СТРЕМИ ДА ДОБИЕ СИГУРНОСТ НА ВЛОЖЕНИТЕ СРЕДСТВА И ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ. ОБРАТНАТА СТРАНА НА ТОВА Е УДОВЛЕТВОРЕНИЯТ КЛИЕНТ, КОЙТО НЕУСЕТНО НАЛАГА СВОИТЕ ИЗИСКВАНИЯ. СЪЩЕВРЕМЕННО ТАКА СЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ВСЯКА ЛИЧНОСТ ДА СЕ ОРИЕНТИРА И РЕАЛИЗИРА В ОБЛАСТ, КОЯТО МУ ПРИЛЯГА И В КОЯТО ДА ИЗРАСНЕ СПОРЕД ТРУДА И СВОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ.

ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕВЕНТУАЛНО ВНЕСЕН КАПИТАЛ "ЕРА-3" ЩЕ НАПРАВИ:

1. РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО МУ В ДЪРЖАВНА ФОРМА ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ СТРАНАТА СЕ РАЗПРЕДЕЛИ НА ОБЛАСТИ, В КОИТО СПОРЕД ПРИРОДНИТЕ УСЛОВИЯ РАБОТНАТА РЪКА И НАРОДНОСТНИЯ ПОМИНЪК НА НАСЕЛЕНИЕТО СЕ АКЦЕНТИРА В ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ ПРОИЗВОДСТВА.

2. ОСНОВНИЯТ КАПИТАЛ ЩЕ ИНВЕСТИРА В ЧАСТНИ ФИРМИ, БРИГАДИ, СДРУЖЕНИЯ И ОТДЕЛНИ ХОРА, КОИТО ЩЕ ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТТА ЗА РАЗРАБОТВАНЕТО МУ В НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ ВИД.

3. ЩЕ СКЛЮЧИ МАСИРАНИ СДЕЛКИ С ФИРМИ, ОСОБЕНО ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ РАЗВИТИ СТРАНИ, ПРИ УСЛОВИЯ, ИЗГОДНИ ДОРИ В ОТДЕЛНИ КЛАУЗИ САМО ЗА ТЯХ. ЦЕЛТА ЩЕ БЪДЕ ДА СЕ ПРИВЛЕКАТ ТЕ И ДА ПРЕОБРАЗЯТ ОПРЕДЕЛЕНИ ОТРАСЛИ, КОИТО В СТРАНАТА ИМАТ ОТЛИЧНИ УСЛОВИЯ - ТУРИЗМА, СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ДР. СЪЩЕВРЕМЕННО ТОВА ЩЕ ОБЕЗПЕЧИ ПРИВЛЕЧЕНИТЕ В ТЯХ БЪЛГАРСКИ РАБОТНИЦИ, ЩЕ УСКОРИ ХОДА НА ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ГАРАНТИРА ПЕРСПЕКТИВНО ПРЕНАСТРОЙВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ЗА НОВИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ФОРМИ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 21 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ УСТАВ /ЧАСТ ЧЕТВЪРТА/ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА".


РАЗДЕЛ ТРЕТИ ЧЛЕНСТВО. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ.

ЧЛ.52. ЧЛЕНОВЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" МОГАТ ДА СТАНАТ ФЕДЕРАЦИИ, ИЗГРАДЕНИ НА ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРИНЦИП, ОТРАСЛОВИ СЪЮЗИ, КОИТО НЕ ВЛИЗАТ BЪB ФЕДЕРАЦИИ, И СЪЮЗИ, ИЗГРАДЕНИ НА ТЕРИТОРИАЛЕН ПРИНЦИП, ЧИИТО УСТАВИ НЕ ПРОТИВОРЕЧАТ НА УСТАВА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА. ЗА ЦЕЛТА СЕ ПРЕДСТАВЯ ПИСМЕНО ЗАЯВЛЕНИЕ ПРЕД ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ, ПРИДРУЖЕНО ОТ ПРОТОКОЛ, УДОСТОВЕРЯВАЩ СЪГЛАСИЕТО НА РЪКОВОДНИЯ МУ ОРГАН.

ЧЛ.53. ЧЛЕНСТВОТО ВЪВ ФЕДЕРАЦИИТЕ, ИЗГРАДЕНИ НА ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРИНЦИП, СЕ УРЕЖДА ОТ ТЕХНИТЕ УСТАВИ.

ЧЛ.54. ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗИТЕ, ИЗГРАДЕНИ НА ТЕРИТОРИАЛЕН ПРИНЦИП, И ОТРАСЛОВИТЕ СЪЮЗИ, КОИТО НЕ ВЛИЗАТ ВЪВ ФЕДЕРАЦИИ, МОГАТ ДА СТАНАТ ОТДЕЛНИТЕ СЕКЦИИ ЧРЕЗ ПОДАВАНЕ НА ПИСМЕНО ЗАЯВЛЕНИЕ, ПРИДРУЖЕНО ОТ УЧРЕДИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ, УДОСТОВЕРЯВАЩ СЪГЛАСИЕТО НА ЧЛЕНОВЕТЕ ИМ.

ЧЛ.55. В СЪЮЗИТЕ И СЕКЦИИТЕ МОЖЕ ДА ЧЛЕНУВА ВСЯКО ДЕЕСПОСОБНО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ, КОЕТО ПОЛАГА НАЕМЕН ТРУД, НЕЗАВИСИМО ОТ ВЪЗРАСТТА СИ.

ЧЛ.56. /1/. ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ИМАТ ПРАВО:
1. ДА УЧАСТВАТ В РАЗРАБОТВАНЕТО НА СИНДИКАЛНАТА ПРОГРАМА И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ДЕЙНОСТТА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА;
2. ТЕХНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ ВЪВ ВСИЧКИ ИЗБОРНИ ОРГАНИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА;
3. ДА ПОЛУЧАВАТ ТЕКУЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА;
4. ДА НАПУСНАТ КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
   /2/ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА МОГАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ФИНАНСОВА И ОРГАНИЗАЦИОННА ПОМОЩ ОТ НЕЯ.
ЧЛ.57. /1/ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА СА ЗАДЪЛЖЕНИ:
1. ДА СЪБЛЮДАВАТ РАЗПОРЕДБИТЕ НА УСТАВА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА;
2. ДА ПРАВЯТ ОТЧИСЛЕНИЯ ОТ ФИНАНСОВИТЕ СИ ПОСТЪПЛЕНИЯ В РАЗМЕР, ОПРЕДЕЛЕН ОТ КОНГРЕСА;
3. ДА СЪДЕЙСТВУВАТ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА РЕШЕНИЯТА НА ОРГАНИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА, КАКТО И ДА ПРОВЕЖДАТ ОБЩА СИНДИКАЛНА ПРОГРАМА;
4. ДА УЧАСТВУВАТ СОЛИДАРНО В АКЦИИ, ПРЕПОРЪЧАНИ ОТ КОНФЕДЕРАЦИЯТА;
5. ДА НЕ ПРОПОВЯДВАТ ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА НАСИЛИЕ, РАСОВА, НАЦИОНАЛНА И РЕЛИГИОЗНА ОМРАЗА ИЛИ ДИСКРИМИНАЦИЯ, МИЛИТАРИЗЪМ И ТОТАЛИТАРНА ИДЕОЛОГИЯ;
6. ДА ИНФОРМИРАТ РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ ЗА СВОЯТА ТЕКУЩА ДЕЙНОСТ;

ЧЛ.58. ЧЛЕНСТВОТО В КОНФЕДЕРАЦИЯТА СЕ ПРЕКРАТЯВА В СЛУЧАИТЕ НА:
   /1/ ПОДАВАНЕ ПИСМЕНО ЗАЯВЛЕНИЕ ПРЕД ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ, ПРИДРУЖЕНО ОТ ПРОТОКОЛ, УДОСТОВЕРЯВАЩ СЪГЛАСИЕТО НА ЧЛЕНОВЕТЕ. ОСВОБОЖДАВАНЕТО ОТ ЧЛЕНСТВО СЕ ОФОРМЯ С РЕШЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ.
   /2/ ИЗКЛЮЧВАНЕ ПРИ НЕВНАСЯНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС ПО НЕУВАЖИТЕЛНИ ПРИЧИНИ ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ МЕСЕЦА И ЗА ДЕЙСТВИЯ, ПОДРОНВАЩИ АВТОРИТЕТА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ИЛИ НЕСЪОТВЕТСТВУВАЩИ С УСТАВА И ОБЩАТА СИНДИКАЛНА ПРОГРАМА. РЕШЕНИЕТО ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ СЕ ВЗЕМА ОТ КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ С КВАЛИФИЦИРАНО МНОЗИНСТВО СЛЕД ИЗСЛУШВАНЕ НА ЗАСЕГНАТАТА СТРАНА. ЗАИНТЕРЕСОВАНИЯТ ЧЛЕН НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА МОЖЕ ДА ОБЖАЛВА РЕШЕНИЕТО ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ ПРЕД РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ. ПРИ КОНСТАТИРАНИ НАРУШЕНИЯ РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ МОЖЕ ДА ВНЕСЕ СПОРА ЗА НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ В КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ.
ЗАИНТЕРЕСОВАНИЯТ ЧЛЕН НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ КОНГРЕСА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА НАКАЗАНИЕТО И ВЗЕМАНЕ НА СТАНОВИЩЕ. КОНГРЕСЪТ НА ДЕЛЕГАТИТЕ МОЖЕ ДА ВЪЗСТАНОВИ НЕПРАВИЛНО ИЗКЛЮЧЕНИЯ ЧЛЕН.
   /3/ КОГАТО ЧЛЕН НА РЪКОВОДЕН ОРГАН НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА Е ОСЪДЕН С ВЛЯЗЛА В СИЛА ПРИСЪДА ЗА УМИШЛЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР И ТОВА УРОНВА АВТОРИТЕТА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА, ТОЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕН С РЕШЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ С КВАЛИФИЦИРАНО МНОЗИНСТВО.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 21 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ РЕГИОНАЛНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ /НЕМАРКСИСТИ/ В СЛИВЕН.


БРАТЯ И СЕСТРИ,

НИЕ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА СДП - НЕМАРКСИСТИ, СМЕ ПАРТИЯ НА ОБЩЕСТВЕНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ, НОСИТЕЛКА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ТРАДИЦИИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ТАЗИ ПАРТИЯ НЕ ОБЕЩАВА РЕКИ ОТ МЕД И МАСЛО, НО ЩЕ РАБОТИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКИ СИЛНА, ДУХОВНО РАЗВИТА, ДЕМОКРАТИЧНА И ПОЛИТИЧЕСКИ СТАБИЛНА ДЪРЖАВА. НАШАТА ПАРТИЯ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ НЕ Е АНГАЖИРАНА С МАРКСИЗМА И ЛЕНИНИЗМА. НАШАТА ЦЕЛ Е: ИЗВЕЖДАНЕ НА СТРАНАТА НИ ОТ ИКОНОМИЧЕСКАТА И ДУХОВНАТА КРИЗА, СВЕЩЕНА И НЕПРИКОСНОВЕНА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ТРАДИЦИИ И ПРАЗНИЦИ И ХИМНА "ШУМИ МАРИЦА". ПЪЛНА СВОБОДА НА СЛОВОТО, ПЕЧАТА И РЕЛИГИЯТА, ЗАЩИТА НА СВОБОДАТА И ПРАВАТА НА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН. КАТЕГОРИЧНО ОТХВЪРЛЯМЕ РАСОВАТА, НАЦИОНАЛНАТА И РЕЛИГИОЗНАТА ДИСКРИМИНАЦИЯ. УВАЖЕНИЕ И СПАЗВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ И МЮСЮЛМАНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ И ТРАДИЦИИ. ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАТВОРНИЦИ И НЕВИННО ОСЪДЕНИ. НЕЗАБАВНО ДА СЕ ПОТЪРСИ И НАЛОЖИ НАЙ-СТРОГА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ НА ЧЛЕНОВЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И РЪКОВОДИТЕЛИ, ДОВЕЛИ БЪЛГАРИЯ ДО ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 45 ГОДИНИ БКП СЕ ПРОЯВИ КАТО ПАРТИЯ НА НАСИЛИЕТО, ИЗВЪРШИЛА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО, ГЕНОЦИД НАД СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И ОПИТ ЗА АСИМИЛАЦИЯ НА МАЛЦИНСТВАТА В БЪЛГАРИЯ. ДА СЕ ВЪРНАТ ИМЕНАТА НА ТУРСКОТО И МЮСЮЛМАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В НАШАТА СТРАНА, ПРОТИВОЗАКОННО ОТНЕТИ ПО ВРЕМЕТО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БКП. ДО МОМЕНТА ИМЕНАТА СЕ ВРЪЩАТ ЧРЕЗ ЮРИДИЧЕСКО ПРОТАКАНЕ И БЮРОКРАТИЧНИ СПЪНКИ. ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ИЗУЧАВАНЕТО НА ТУРСКИ ЕЗИК В РАЙОНИТЕ, НАСЕЛЕНИ С ТУРЦИ. ДА СЕ СЪЗДАДЕ РЕАЛНО СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ НА ИНВАЛИДИТЕ, ХОРАТА С НИСКИ ДОХОДИ, МНОГОДЕТНИТЕ СЕМЕЙСТВА, БРЕМЕННИТЕ, ПЕНСИОНЕРИТЕ И САМОТНИТЕ МАЙКИ И ГРАЖДАНИ. НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ ПРОКАРАН ЗАКОН ЗА ОТНЕМАНЕ НА ВСИЧКИ ПРИВИЛЕГИИ И НА ТРУПАНИТЕ ЧРЕЗ ТЯХ БОГАТСТВА НА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВУВАНИТЕ ОТ ВЛАСТТА И ПРАВИТЕЛСТВАТА. ПРЕДИМСТВА И ПРИВИЛЕГИИ ДА ИМАТ САМО СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ И ОЩЕТЕНИТЕ ОТ ПРИРОДАТА. НИЕ ЩЕ СЕ БОРИМ МАКСИМАЛНАТА ПЕНСИЯ В БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ 500 ЛЕВА, А МИНИМАЛНАТА - 250 ЛЕВА. ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ ДА РАСТАТ СЪОБРАЗНО С ИНФЛАЦИОННИТЕ ПРОЦЕСИ В СТРАНАТА НИ. НАРЕД С ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА ДА СЕ ЗАПАЗЯТ БЕЗПЛАТНОТО ОБУЧЕНИЕ И ВЪВЕЖДАНЕ НА РЕАЛНО БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. НИЕ ЩЕ СЕ БОРИМ ЗА ПОВИШАВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА АВТОРИТЕТА НА БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ. НЕЗАБАВНО ДА СЕ ЗАКРИЯТ ВСИЧКИ ШКОЛИ НА БСП /БКП/, А СГРАДИТЕ И ИМУЩЕСТВОТО ИМ ДА СЕ ПРЕДАДАТ В ПОЛЗА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - ГАРАНЦИЯ ЗА ТОВА ДА БЪДЕ НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ. ДА СЕ ИЗУЧАВА БОГОСЛОВИЕ ПО ЖЕЛАНИЕ ОТ УЧАЩИТЕ СЕ. ДА СЕ ВЪРНАТ ПО ЖЕЛАНИЕ ГОРИТЕ, ЗЕМЯТА И ФАБРИКИТЕ НА ТЕХНИТЕ ЗАКОННИ СОБСТВЕНИЦИ ИЛИ НА ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ. ДА БЪДЕ АНУЛИРАН ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНИЯТ И АНТИХУМАНЕН ЗАКОН ЗА ЕДРАТА ГРАДСКА СОБСТВЕНОСТ. СПОСОБЕН И ЗАКОНЕН РЪКОВОДИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ НИЕ ВИЖДАМЕ САМО В ЛИЦЕТО НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО СИМЕОН ВТОРИ - ТЪРНОВСКИ.

БРАТЯ И СЕСТРИ, НЕКА ВСИЧКИ МИЛЕЕЩИ ЗА РОДИНАТА И ВСЕКИ, КОЙТО СПОДЕЛЯ ТЕЗИ ИДЕИ, ДА НИ ПОДКРЕПИ, КАТО СЕ ВЛЕЕ В НАШИТЕ РЕДИЦИ.
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

ИЗЕТ ХАТИБ
ОТЕЦ ЯНКО ГЕОРГИЕВ
Д-Р БОНЧО РИДЖАКОВ
ЯНКО    КАРАМАЛАКОВ

СЛИВЕН, 15 ЮНИ 1990 Г.   

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


X   X   X

СОФИЯ, 21 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ ДО ЦЕНТРАЛНИТЕ РЪКОВОДСТВА НА АЛБАНСКАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА, КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ, КУБИНСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И НА ЧЕХОСЛОВАШКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


ДРУГАРИ,

ЛЕВОСЕКТАНТСКИ И ОПОРТЮНИСТИЧНИ ТЕЧЕНИЯ КАТО ПЕПЕЛЯНКИ ПЛЪЗНАХА В РАБОТНИЧЕСКОТО И КОМУНИСТИЧЕСКОТО ДВИЖЕНИЕ - НАПРАВИХА И ПРАВЯТ КОНТРАРЕВОЛЮЦИОНЕН ОПИТ ЗА РАЗЕДИНЕНИЕ НА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКОТО ЕДИНСТВО - ПРАКТИЧЕСКА СТЪПКА ЗА СКЪСВАНЕ С МАРКСИЗМА-ЛЕНИНИЗМА, ЗА ОТСТЪПЛЕНИЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕИ И ПРИНЦИПИ.
НА КРЪСТОНОСНИЯ ПОХОД СРЕЩУ КОМУНИЗМА СЕ ПОДДАДОХА РЕДИЦА КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ ОТ ИЗТОЧНИТЕ СТРАНИ, ДОСКОРО ИМЕНУВАЩИ СЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ.

В СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА РУМЪНИЯ БЕШЕ ИЗВЪРШЕН ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ И ЗВЕРСКИ УБИТ ГЕНЕРАЛНИЯТ СЕКРЕТАР НА РКП - ДР.НИКОЛАЕ ЧАУШЕСКУ, А РУМЪНСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ - ПОСТАВЕНА ИЗВЪН ЗАКОНА.
В ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ ОТ ИЗТОЧНИЯ БЛОК АНТИКОМУНИСТИЧЕСКАТА ИСТЕРИЯ ПРИДОБИВА ЗАПЛАШИТЕЛНИ РАЗМЕРИ - КОМУНИСТИТЕ СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ ПОГРОМИ.

ДРУГАРИ, ЦЕНТРАЛНИЯТ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ ВИ ПРИЗОВАВА НА СРЕЩА ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ЧЕТВЪРТИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ.

НЕ РАЗЕДИНЕНИ, А ОБЕДИНЕНИ В ЧЕТВЪРТИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ, НИЕ ЩЕ МОЖЕМ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ НА ИДЕОЛОГИЧЕСКИТЕ СИ ПРОТИВНИЦИ ВЪН ОТ ОТЕЧЕСТВАТА СИ И ВЪТРЕ В ТЯХ.
ДРУГАРИ, НЕКА ГЛЕДАМЕ В БЪДЕЩЕТО!

НЕКА ЧЕТВЪРТИЯТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ БЪДЕ ОСВОБОДЕН ОТ ГРЕШКИТЕ, ДОПУСКАНИ ДОСЕГА В МЕЖДУНАРОДНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО И РАБОТНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ.

НЕКА ЧЕТВЪРТИЯТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ БЪДЕ ОБЕДИНЯВАЩ МАРКСИСТКО-ЛЕНИНСКИТЕ ПАРТИИ, ПОСТАВЕНИ НА РАВНИ НАЧАЛА, КЪДЕТО НЕ ЩЕ ИМА "МАЛКИ" И "ГОЛЕМИ" ПАРТИИ; А ЕДНА ВЕЛИКА ИДЕЯ - КОМУНИЗМА, ИДЕЯ - ОСВОБОДЕНА ОТ ДОГМАТИЗМА И ФАНАТИЗМА; ИДЕЯ - ДЪЛБОКО НАУЧНА И НЕОБОРИМА; ИДЕЯ - КОЯТО ВЪПРЕКИ ОБЯВЯВАНЕТО Й ОТ НАШИТЕ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ ЗА ФИКЦИЯ - Е РЕАЛНОСТ, КОЯТО С ОБЩИ УСИЛИЯ ЩЕ ОСЪЩЕСТВИМ В БЛИЗКОТО БЪДЕЩЕ!

ДРУГАРИ, БЪДЕЩЕТО Е НАШЕ!

РАБОТНИЦИТЕ И СЕЛЯНИТЕ - НАРОДНИТЕ МАСИ, ЧАКАТ ОТВЕТНАТА СТЪПКА ОТ СТРАНА НА КОМУНИСТИТЕ. ЩЕ СТОИМ ЛИ НАСТРАНА, ЩЕ ГИ ОСТАВИМ ЛИ САМИ?!

КОЙ ЩЕ ОТСТОЯВА ЗАВОЕВАНИЯТА НА СОЦИАЛИЗМА, ЖЕРТВИТЕ, ДАДЕНИ ЗА ТОЗИ СПРАВЕДЛИВ ОБЩЕСТВЕН СТРОЯ? ЩЕ БЪДЕМ ЛИ НАЧЕЛО НА НАРОДНИТЕ МАСИ ИЛИ ОТСТРАНИ ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ ОНЕПРАВДАВАНЕТО ИМ. ТРУДОВИТЕ ХОРА ИСКАТ МИР, РЕД И СПОКОЙСТВИЕ.

НИЕ, КОМУНИСТИТЕ, КЪДЕТО И ДА СЕ НАМИРАМЕ - В ЕВРОПА, АЗИЯ, АМЕРИКА, НЕ "ДРЪНКАМЕ" С ОРЪЖИЕ, ЗАЩОТО НАШЕТО ОРЪЖИЕ Е КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕЯ - НЕПОБЕДИМА И ВСЕВЛАСТНА.

ИДЕОЛОГИЧЕСКИТЕ НИ ПРОТИВНИЦИ ЗНАЯТ ТОВА - ТЕ ИСКАТ ДА УНИЩОЖАТ НЕ НАС, А ИДЕЯТА ЗА КОМУНИЗМА И СА ПРЕДПРИЕЛИ КРЪСТОНОСЕН ПОХОД СРЕЩУ НЕЯ.

ДРУГАРИ, ЩЕ ВДИГНЕМ ЛИ РЪЦЕ, ПРИЗНАВАЙКИ СЕ ЗА СЛАБИ, ИЛИ ДОСТОЙНО ЩЕ СРЕЩНЕМ ИДЕОЛОГИЧЕСКИЯ СИ ВРАГ - УБЕДЕНИ В СИЛАТА СИ, В НЕПОБЕДИМОСТТА СИ, УВЕРЕНИ В ЩАСТЛИВОТО БЪДЕЩЕ.

КАКВО ЩЕ ИЗБЕРЕМ?! ПОРАЖЕНИЕ ИЛИ ОБЕДИНЕНИЕ ЗА ДОСТОЙНА ЗАШИТА. ОБЕДИНЕНИЕ, ЗА ДА ИМА БЪДЕЩЕ!

ОБЕДИНИМ ЛИ СЕ ДНЕС - БЪДЕЩЕТО ЩЕ БЪДЕ НАШЕ!

ДРУГАРИ, ПРИЗОВАВАМЕ ВИ - ДА СЕ ОБЕДИНИМ В ЧЕТВЪРТИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ, ЗАЩОТО ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

ВАРНА, ЮНИ 1990 Г.    С КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОЗДРАВ -
                                  ЦЕНТРАЛЕН КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 21 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРОТЕСТНО ПИСМО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНАТА КОМИСИЯ ЗА КОНТРОЛ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА НЕНАСИЛИЕ ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ.


ДР.ПРЕДСЕДАТЕЛ,

БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА НЕНАСИЛИЕ БЕЗУСЛОВНО. ТЯ ГО СПАЗВА И ЩЕ ГО СПАЗВА СТРИКТНО. БРМП Е ГАРАНТИРАЛА И ОЩЕ ВЕДНЪЖ ГАРАНТИРА ЗАЧИТАНЕ НА ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА НА HP БЪЛГАРИЯ, СЪЩЕВРЕМЕННО ТЯ Е В ПРАВОТО СИ ДА ИЗИСКВА И ОТ ДРУГИТЕ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ОРГАНИ И ЧАСТНИ ЛИЦА СЪБЛЮДАВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА НИ.

ЦЕНТРАЛНИЯТ КОМИТЕТ НА БРМП НА ОСНОВАНИЕ Т.12 ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА НЕНАСИЛИЕ ВЪЗДИГА В ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ ОТКАЗА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ НАРОДЕН СЪВЕТ - ВАРНА НА МОЛБАТА НИ ОТ 2 МАЙ 1990 Г. /ЗАВЕДЕНА ПОД НОМЕР 103/ ЗА ВИТРИНА, КОЯТО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЗА ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ, И НЕУВАЖЕНИЕ НА ПРОТЕСТА НИ ОТ 27 МАЙ 1990 Г. /ГРАЖДАНСКО ДЕЛО 9200-336-27 МАЙ 1990 Г./ ПО СЪЩИЯ ВЪПРОС.
ЦЕНТРАЛНИЯТ КОМИТЕТ НА БРМП ВЪЗДИГА ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ НАРОДЕН СЪВЕТ - ВАРНА ЗА ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ПО ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, ЗАКОНА ЗА ИЗБИРАНЕ НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА НЕНАСИЛИЕ /ПОДПИСАНО ОТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ОБВЪРЗВАЩО ИЗПЪЛНИТЕЛНИТЕ ОРГАНИ/.

ЦЕНТРАЛНИЯТ КОМИТЕТ, ПОЗОВАВАЙКИ СЕ НА Т.12 ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА НЕНАСИЛИЕ, ОБЯВЯВА ЗА ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТКАЗА НА ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР И ЗАМЕСТНИК-ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА ВЕСТНИК "НАРОДНО ДЕЛО" ДА ПУБЛИКУВАТ 90 РЕДА БЕЗПЛАТНО ЧАСТ ОТ СТАНОВИЩАТА НА ПАРТИЯТА НИ ЗА ПРЕДИЗБОРНА БОРБА И ЗА ОПИТА ИМ ДА РЕДАКТИРАТ ПРЕДЛОЖЕН ТЕКСТ ОТ ПРЕДИЗБОРНАТА ПЛАТФОРМА НА БРМП.

ДР. ПРЕДСЕДАТЕЛ, ДАЛИ HP БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ НАИСТИНА ПРАВОВА ДЪРЖАВА ЩЕ СТАВА ЯСНО С ВСЕКИ ИЗМИНАТ ДЕН И КОГАТО ПРЕД ЗАКОНА ВСИЧКИ ОТГОВАРЯТ ЗА ПРОВИНЕНИЯ НАРАВНО, ТАКА КАКТО И СЕ ПОЛЗВАТ ОТ НЕГО НАРАВНО.

ДР.ПРЕДСЕДАТЕЛ, ДОЖИВЯХМЕ И В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕЧИ И ЗАДУШАВА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА. ТАКАВА ЛИ ЩЕ НИ БЪДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА?!
ЦЕНТРАЛНИЯТ КОМИТЕТ НА БРМП НАСТОЯВА НАЦИОНАЛНАТА КОМИСИЯ ДА РАЗГЛЕДА ПОВДИГНАТИТЕ ОТ НАС ОБВИНЕНИЯ.

С УВАЖЕНИЕ - ЦЕНТРАЛЕН КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ

ВАРНА, 18 ЮНИ 1990 Г.
/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 21 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА УСТАВА /ЧАСТ ВТОРА/ НА НЕЗАВИСИМИЯ СЪЮЗ НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ /НСББХ/.


ЧЛЕН 10. ОБЩОТО СЪБРАНИЕ Е ЗАКОННО, КОГАТО ПРИСЪСТВУВАТ 2/3 ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСЯКО ЕДНО ОТ СЪСТАВНИТЕ ДРУЖЕСТВА. АКО НЕ СЕ ЯВЯТ 2/3 ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ДРУЖЕСТВАТА НА СЪЮЗА, ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НЕ СЕ ПРОВЕЖДА.

ВСЕКИ ЧЛЕН НА СЪЮЗА ИМА ПРАВО НА ЕДИН ГЛАС. ГЛАСУВАНЕТО С ПЪЛНОМОЩНО НЕ СЕ ДОПУСКА.

РЕШЕНИЯТА СЕ ВЗЕМАТ С КВАЛИФИЦИРАНО МНОЗИНСТВО - 2/3 ОТ ГЛАСУВАЩИТЕ.

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ ГЛАСУВА ОБРЪЩЕНИЯ, РЕЗОЛЮЦИИ, ПРЕДЛОЖЕНИЯ ИЛИ ПРОТЕСТИ ДО ДЪРЖАВНИ ИЛИ ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ВЪВ ВРЪЗКА С ЦЕЛИТЕ НА СЪЮЗА, ВНАСЯ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ЗАКОНОПРОЕКТИ ПРЕД ЗАКОНОДАТЕЛНИЯ ОРГАН.

ЧЛЕН 11. КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ НА СЪЮЗА СЕ СЪСТАВЯ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА СЪСТАВНИТЕ ДРУЖЕСТВА, РЕШЕНИЯТА СЕ ВЗЕМАТ С ПЪЛНО СЪГЛАСИЕ - КОНСЕНСУС. ДОКУМЕНТИТЕ СЕ ПОДПИСВАТ ОТ ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ.

СЪЮЗЪТ СЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ОТ КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ.

КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ ОРГАНИЗИРА СИНДИКАЛНИТЕ И ТВОРЧЕСКИТЕ РАБОТИ НА СЪЮЗА, ОСВЕН ТЕЗИ, КОИТО СА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА КОМПЕТЕНТНОСТ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ, ТОЙ ПРИЕМА ГОДИШНИЯ БЮДЖЕТ И ГО УПРАВЛЯВА, ИЗРАБОТВА ПЛАН ЗА РАБОТАТА И МАНДАТА СИ, НАЗНАЧАВА ПЕРСОНАЛА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА, СЪСТОЯЩА СЕ НА ПЪРВО ВРЕМЕ ОТ: ДИРЕКТОР-МЕНАЖЕР, СЧЕТОВОДИТЕЛ, ЮРИДИЧЕСКИ СЪВЕТНИК, КАСИЕР, ДОМАКИН И ИНФОРМАТОР, УПРАВЛЯВА СЪЮЗНОТО ИМУЩЕСТВО, ДАВА ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА СИ ПРЕД ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СЪЮЗА.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗБИРАН ЗА ЧЛЕН НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА, ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ДРУЖЕСТВО И РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ДВА ПОРЕДНИ МАНДАТА.

КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ НЯМА КОМАНДНА ВЛАСТ. ПРАВАТА НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МУ ДА ПРИВЕЖДА В ДЕЙСТВИЕ РЕШЕНИЯТА НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СЪЮЗА. ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ СА ПРЕДВАРИТЕЛНО ГЛАСУВАНИ И ПРИЕТИ ОТ ДРУЖЕСТВАТА И ИЗРАЗЯВАТ ТЯХНАТА ВОЛЯ, А НЕ СА ЛИЧНИ МНЕНИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ ИМ.

МАНДАТЪТ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ Е ЗА ЕДНА ГОДИНА.

ЧЛЕН 12. ВЪРХОВЕН ОРГАН НА УПРАВЛЕНИЕ НА ДРУЖЕСТВОТО Е ОБЩОТО СЪБРАНИЕ. ТО СЕ ПРОВЕЖДА ВЕДНЪЖ НА ЕДНА ГОДИНА.

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ДРУЖЕСТВОТО СЕ ПРОВЕЖДА ЕДИН МЕСЕЦ ПРЕДИ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СЪЮЗА. НА НЕГО СЕ ИЗБИРА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ И РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ НА ДРУЖЕСТВОТО.

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НЯМА КОМАНДНА ВЛАСТ. ПРАВАТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МУ ДА ПРИВЕЖДА В ДЕЙСТВИЕ РЕШЕНИЯТА НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СЪЮЗА И ДРУЖЕСТВОТО.

ИЗБОРИТЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ И РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ СЕ ПРОВЕЖДАТ С ЯВНО ГЛАСУВАНЕ.

ЧЛЕН 13. ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ДРУЖЕСТВОТО ВЗЕМА РЕШЕНИЯ ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ НА ДЕЙНОСТТА НА ДРУЖЕСТВОТО И СЪЮЗА И СПЕЦИАЛНО:

1. ИЗБИРА, СНЕМА ОТ ДЛЪЖНОСТ И ОСВОБОЖДАВА ОТ ОТГОВОРНОСТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ И РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ ИЛИ ОТДЕЛНИ ТЕХНИ ЧЛЕНОВЕ.
1.А/ ДОКЛАДВА ПРИХОДИТЕ И РАЗХОДИТЕ И ГЛАСУВА БЮДЖЕТА ЗА ГОДИНАТА.
2. СЪСТАВЯ И ОДОБРЯВА ПРОГРАМА И РАЗПРЕДЕЛЯ БЮДЖЕТА ЗА ДЕЙНОСТТА НА ДРУЖЕСТВОТО, КОЯТО ВЪЗЛАГА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ ИЛИ НА СПЕЦИАЛНИ КОМИСИИ, КАКТО И НА ОТДЕЛНИ ЧЛЕНОВЕ В ОТДЕЛНИ СЛУЧАИ.
3. ПРИЕМА ОТЧЕТИТЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ И РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ.
4. ОТМЕНЯ ИЛИ ИЗМЕНЯ РЕШЕНИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ ПО СВОЙ ПОЧИН, КОГАТО ПРОТИВОРЕЧАТ НА УСТАВА.

ЧЛЕН 14. ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА ДРУЖЕСТВОТО СЕ ИЗБИРА ПО БРОЯ НA ЧЛЕНОВЕТЕ НА ДРУЖЕСТВОТО - ЕДИН НА ПЕТНАДЕСЕТ ЧЛЕНОВЕ.
ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ДРУЖЕСТВОТО ИЗБИРА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ДРУЖЕСТВОТО С ПРЯКО ЯВНО ГЛАСУВАНЕ ПРИ ЛИЧНИ КАНДИДАТУРИ С ОБИКНОВЕНО МНОЗИНСТВО - 50 О/О ПЛЮС 1.
ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ ИЗБИРА ДВАМА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛИ, СЕКРЕТАР, КАСИЕР И ЧЛЕНОВЕ.

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ СЕ СВИКВА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ПОНЕ ВЕДНЪЖ В МЕСЕЦА, А ПРИ НУЖДА И ПО ИСКАНЕ НА 1/3 ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ МУ.
ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ РЪКОВОДИ ДРУЖЕСТВЕНИТЕ РАБОТИ, ОСВЕН ТЕЗИ, КОИТО СА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА КОМПЕТЕНТНОСТ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ.
ТОЙ ПРИЕМА ГОДИШНИЯ БЮДЖЕТ И ГО УПРАВЛЯВА, ИЗРАБОТВА ПЛАН ЗА РАБОТАТА И МАНДАТА СИ, НАЗНАЧАВА АДМИНИСТРАТИВНИЯ ПЕРСОНАЛ, СЪСТОЯЩ СЕ НА ПЪРВО ВРЕМЕ ОТ: ДИРЕКТОР-МЕНАЖЕР, СЧЕТОВОДИТЕЛ, КАСИЕР И ДОМАКИН И ИНФОРМАТОР; УПРАВЛЯВА ДРУЖЕСТВЕНОТО ИМУЩЕСТВО, ДАВА ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА СИ ПРЕД РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ И ОБЩОТО СЪБРАНИЕ.

ЧЛЕН 15. ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ СЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ДВАМАТА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛИ, А В ОТСЪСТВИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ - ОТ ДВАМАТА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛИ И СЕКРЕТАРЯ.

ЧЛЕН 16. РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ СЕ СЪСТОИ ОТ ТРИМА, ПЕТ ИЛИ СЕДЕМ ЧЛЕНОВЕ, В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЧИСЛЕНИЯ СЪСТАВ НА ДРУЖЕСТВОТО, КОИТО СЕ ИЗБИРАТ ОТ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ С ОБИКНОВЕНО МНОЗИНСТВО ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА, КОЙТО СЪВПАДА С МАНДАТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ.

РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ НА ДРУЖЕСТВОТО ПРОВЕРЯВА ПРИХОДИТЕ И РАЗХОДИТЕ, СЪСТОЯНИЕТО НА ИМУЩЕСТВОТО И НАЧИНА НА СТОПАНИСВАНЕТО ИУ, ПРИЕМА ЖАЛБИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ДРУЖЕСТВОТО ЗА ОТКЛОНЕНИЕ И НЕЗАЧИТАНЕ НА УСТАВА И ДОКЛАДВА НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СВОЯТА ДЕЙНОСТ.

ЧЛЕН 17. ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪЮЗА ЗА УДОБСТВО НА ТЯХНАТА ДЕЙНОСТ ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ СЕ ОРГАНИЗИРАТ В СЕКЦИИ, КОИТО СА ПОДЕЛЕНИЯ НА ДРУЖЕСТВАТА. ТЕ ИЗБИРАТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ, ПРЕДСЕДАТЕЛ, СЕКРЕТАР И КАСИЕР И РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СЕКЦИЯТА, КОЕТО СЕ ПРОВЕЖДА НАЙ-МНОГО ДВЕ СЕДМИЦИ СЛЕД ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ДРУЖЕСТВАТА.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ И СЕКРЕТАРЯТ ПОДДЪРЖАТ ВРЪЗКА С ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЬВЕТ НА ДРУЖЕСТВАТА И ИЗПЪЛНЯВАТ НЕГОВИТЕ И НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ РЕШЕНИЯ.
ДРУЖЕСТВАТА И СЕКЦИИТЕ ПРИ НУЖДА ИЗБИРАТ ДЕЛЕГАТИ ЗА ДЕЛЕГАТСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ - ПО ЕДИН НА ПЕТНАДЕСЕТ ДУШИ. ТЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, ЗА КОИТО СА УПЪЛНОМОЩЕНИ ОТ ДРУЖЕСТВАТА И СЕКЦИИТЕ ПРЕД ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ.

ЧЛЕН 18. ДЕЛЕГАТСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ СЕ СВИКВА, КОГАТО НЕ Е ВЪЗМОЖНО СВИКВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНО ОБЩО СЪБРАНИЕ, ПРИ ОСОБЕНО ВАЖНИ СЛУЧАИ ОТ КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ.

ЧЛЕН 19. ДРУЖЕСТВОТО И СЕКЦИЯТА СА ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА.
СЕКРЕТАРИТЕ НА ДРУЖЕСТВАТА И СЕКЦИИТЕ ОТЧИТАТ ВСТЪПИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ И ЧЛЕНСКИЯ ВНОС.

ЧЛЕН 20. НИКОЙ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ И ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ И РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ ИЛИ ПРЕДСЕДАТЕЛ, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ И СЕКРЕТАР НА ДРУЖЕСТВО И СЕКЦИЯ НЕ ПОЛУЧАВА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ, НАГРАДИ И ПР. ОБЛАГИ ЗА ИЗВЪРШВАНАТА ОТ НЕГО ДЕЙНОСТ.

ИМУЩЕСТВО.

ЧЛЕН 21. ИМУЩЕСТВОТО НА СЪЮЗА СЕ НАБИРА ОТ ВСТЪПИТЕЛНИ ВНОСКИ, ИЗЛОЖБИ, ЧЛЕНСКИ ВНОС, ТВОРЧЕСКИ ФОНД, СУБСИДИИ, СПОНСОРСТВО, ПОДПИСКИ, ДАРЕНИЯ И ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ.

СЪС СРЕДСТВАТА НА СЪЮЗА МОГАТ ДА СЕ ПРИДОБИВАТ ВЕЩИ, ИМОТИ, ЦЕННИ КНИЖА И ДРУГИ АКТИВИ, ДА СЕ ПОДПОМАГАТ СОЦИАЛНО СЛАБИ ЧЛЕНОВЕ, КАКТО И ДА СЕ ПОСРЕЩАТ РАЗХОДИТЕ ЗА ДЕЙНОСТТА НА СЪЮЗА.
ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ ОТ СЪЮЗА СЪВМЕСТНО С НЕГОВИТЕ ЧЛЕНОВЕ КОНФЕДЕРАТИВЕН КРЕДИТНО-ОСИГУРИТЕЛЕН БАНКОВ КООПЕРАТИВ.

ЧЛЕН 22. СЪЮЗЪТ ИЗДАВА СВОЙ ПЕЧАТЕН ОРГАН - "НЕЗАВИСИМ ХУДОЖНИК", РЕДАКТИРАН ОТ ТРИЧЛЕНЕН РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ, ИЗБРАН ОТ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СЪЮЗА, БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЕ ЗА БРОЯ НА МАНДАТИТЕ.
ЧЛЕНОВЕТЕ И СЪТРУДНИЦИТЕ МУ /СЪЮЗНИ ЧЛЕНОВЕ/ НЕ ПОЛУЧАВАТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕБДИ.

ЧЛЕН 23. НИКОЙ ЧЛЕН НА СЪЮЗА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОГРАНИЧАВАН В СВОБОДАТА НА УБЕЖДЕНИЯТА СИ ОТ СТРАНА НА СЪЮЗА, НО ОБРАЗУВАНЕТО НА КАКВИТО И ДА БИЛО ОРГАНИЗАЦИИ И ГРУПИ В РАМКИТЕ НА СЪЮЗА НЕ СЕ ДОПУСКАТ.

ЧЛЕН 24. ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА СЪЮЗА СТАВА ПРИ ПРЕДВИДЕНИТЕ В ЗАКОНА СЛУЧАИ.

ЧЛЕН 25. СЪЮЗЪТ ИМА ПЕЧАТ С НАДПИС "НЕЗАВИСИМ СЪЮЗ НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ".

ЧЛЕН 26. СЪЮЗЪТ ИМА ПРАВО ДА СЕ ОБЕДИНЯВА В РАМКИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА БЕЗПАРТИЙНАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ В БЪЛГАРИЯ И КОНФЕДЕРАЦИЯ НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ ТРУДЕЩИ СЕ В БЪЛГАРИЯ И ДРУГИ, КОИТО НЕ ПРОМЕНЯТ УСТАВА МУ И НЕ НАКЪРНЯВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НЕГОВИТЕ ЧЛЕНОВЕ.

ЧЛЕН 27. УСТАВЪТ НА НСББХ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН. ТОЙ Е ПРИЕТ КАТО ОКОНЧАТЕЛЕН ОТ УЧРЕДИТЕЛИТЕ МУ.

 

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/