21 март 1990

СОФИЯ, 21 МАРТ 1990 ГОДИНА                    БРОЙ 57 /75/


     СОФИЯ, 21 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НЕЗАВИСИМОТО СДРУЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ" ДО ЦС НА БСФС, ДО ФИРМА "ЧЕРНИ ВРЪХ" И ДО БТА.

     НЕЗАВИСИМОТО СДРУЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ" Е ОБЕЗПОКОЕНО ОТ ДОСТИГАЩИТЕ ДО НЕГО СЛУХОВЕ И СВЕДЕНИЯ ЗА ПРОВЕДЕНИ  РАЗГОВОРИ МЕЖДУ БСФС И БИВШИЯ ГОРСКОСТОПАНСКИ КОМБИНАТ - СОФИЯ, СЕГА ФИРМА "ЧЕРНИ ВРЪХ", ОТНОСНО СЪВМЕСТНАТА ДЕЙНОСТ ПО ПОВОД ПРЕДСТОЯЩО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО СКИ - АЛПИЙСКИ ДИСЦИПЛИНИ. НА ТЯХ СА БИЛИ РАЗГЛЕЖДАНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРОСИЧАНЕ НА НОВИ СКИ-ПИСТИ ПО СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ НА РИЛА В МЕСТНОСТИТЕ МЕЖДУ БОРОВЕЦ И МАЛЬОВИЦА.
     ПРАКТИКАТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ В ЕВРОПА ПОКАЗВА, ЧЕ СПОРТНОТО СТРОИТЕЛСТВО В ПЛАНИНИТЕ, И ПО-СПЕЦИАЛНО СТРОИТЕЛСТВОТО НА СКИ-СЪОРЪЖЕНИЯ, ПРАВИ СКИ-СПОРТА НАЙ-ВРЕДНИЯ В ЕКОЛОГИЧНО ОТНОШЕНИЕ СПОРТ. В ТОВА ОТНОШЕНИЕ НАШЕТО СТАНОВИЩЕ Е КАТЕГОРИЧНО. СТРОЕЖЪТ НА ТАКИВА ПИСТИ ЩЕ НАНЕСЕ НЕПОПРАВИМИ ВРЕДИ НА ПЛАНИНАТА И ОСОБЕНО НА КУРОРТА БОРОВЕЦ, КОЙТО И БЕЗ ТОВА ПОСТРАДА СИЛНО ОТ ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВИТЕ ХОТЕЛИ В НЕГО, ПРИ КОЕТО БЯХА УНИЩОЖЕНИ СТОТИЦИ ДЕКАРИ ГОРА. СМЯТАМЕ, ЧЕ САМОТО ПРОВЕЖДАНЕ НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО СКИ-ДИСЦИПЛИНИ У НАС Е НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНО.
    С ТОВА ПИСМО ОТПРАВЯМЕ ДО БСФС И ФИРМА "ЧЕРНИ ВРЪХ" ЗАПИТВАНЕ - ДОКОЛКО ТЕЗИ СВЕДЕНИЯ СА ВЕРНИ? АКО ПЛАНОВЕ ЗА ТАКОВА  СТРОИТЕЛСТВО СЪЩЕСТУВАТ ИЛИ СЕ ПРИЕМАТ В  БЪДЕЩЕ, "ЕКОГЛАСНОСТ", КАТО ИЗХОЖДА ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО И ГИ ПОСТАВЯ НАД ТЯСНОВЕДОМСТВЕНИТЕ, ЗАЯВЯВА, ЧЕ ЩЕ НАПРАВИ ВСИЧКО, КОЕТО Е В НЕЙНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ТЯХНОТО ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ.
                                          /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


                         X  X  X

     СОФИЯ, 21 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНОДЕМОКРАТИЧЕСКА РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ /БНДРП/.


    БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНОДЕМОКРАТИЧЕСКА РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ /БНДРП/ ПОСРЕЩА С ТРЕВОГА ЗАЧЕСТИЛИТЕ НАПОСЛЕДЪК ПРОЯВИ НА ВАНДАЛЩИНА И БЕЗКУЛТУРИЕ ПО МИТИНГИТЕ, ПРОВЕЖДАНИ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ /СДС/.
     "ПОДВИЗИ" КАТО ПОКАТЕРВАНЕТО НА МАВЗОЛЕЯ НА Г. ДИМИТРОВ, НЕИСТОВОТО КРЕЩЕНЕ "СМЪРТ НА БКП!" И Т.Н. НИ ТРЕВОЖАТ НЕ САМО КАТО ГРАЖДАНИ НА ТАЗИ СТРАНА, А БУДЯТ И СЕРИОЗНИ ОПАСЕНИЯ ОТНОСНО ПРЕДСТОЯЩАТА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ НА НАШАТА, А И НА ДРУГИТЕ ОПОЗИЦИОННИ ПАРТИИ. СЪС СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА СДС КОМПРОМЕТИРАТ НЕ САМО СВОЯ СЪЮЗ /НАПРЕКЪЛ СЕБЕ СИ "ОПОЗИЦИЯТА"/, А И ОСТАНАЛИТЕ ОПОЗИЦИОННИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, КОИТО ДЪРЖАТ ДА НЕ БЪДАТ ОТЪЖДЕСТВЯВАНИ С НЕГО.
     ЕСТЕСТВЕНО Е ЕДИН СЪЮЗ, КОЙТО Е ЗАВОЮВАЛ ПОПУЛЯРНОСТ ЕДИНСТВЕНО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДЕКЛАРИРАНОТО СИ ОТРИЦАНИЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМА, ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЛУМПЕНИЗИРАНА СБИРЩИНА ОТ ХУЛИГАНИ. НО ТОВА ЛИ Е ИСТИНСКАТА ОПОЗИЦИЯ? СПОРЕД НАС НЕ. ТАКАВА "ОПОЗИЦИЯ" СЛУЖИ ПОВЕЧЕ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ, ОТКОЛКОТО НА СЕБЕ СИ И НА ДЕМОКРАЦИЯТА.
     СПОРЕД НАС Е НЕОБХОДИМО ВСЯКА ПАРТИЯ, ДВИЖЕНИЕ ИЛИ СЪЮЗ ДА ПОЕМАТ ПЪЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА ПРИСЪСТВАЩИТЕ НА СВОИТЕ МАСОВИ ПРОЯВИ. АКО ИМ ЛИПСВАТ СИЛИ ЗА ТОВА, НЕКА НЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ОБЯСНЯВАТ СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ КАТО ""ПРОВОКАЦИЯ" ОТВЪН.
     ДРУГ ПОВОД ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НИ ДАВА ИЗКАЗАНОТО ОТ ЕМИЛ КОШЛУКОВ "ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ" ЗА "ПАЛКИ И СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗ" ПРЕДИ ШЕСТВИЕТО, ОРГАНИЗИРАНО ОТ НЕЗАВИСИМОТО СТУДЕНТСКО ДРУЖЕСТВО /НСД/. КАКТО  ВИДЯХМЕ, ШЕСТВИЕТО ПРЕМИНА НОРМАЛНО. ПСИХОЗАТА ОСТАНА ЗА СМЕТКА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ.
     БНДРП СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ПО-ГОРЕ ПОСОЧЕНИТЕ И ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ, КАТО РАТУВА ЗА ВИСОКА ЕТИКА НА ПРОПАГАНДНАТА РАБОТА.

СОФИЯ, 4 МАРТ 1990 Г.
                                  /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


                        X   X   X

     СОФИЯ, 21 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА СЪС СЕДАЛИЩЕ В ГР. СЕПТЕМВРИ.


     ЧЛЕН 19 ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ГЛАСИ: "ВСЕКИ ЧОВЕК ИМА ПРАВО НА УБЕЖДЕНИЕ И НА ИЗРАЗЯВАНЕТО МУ; ТАЗИ СВОБОДА ВКЛЮЧВА ПРАВОТО ДА СЕ ПРИДЪРЖА КЪМ СВОЕТО УБЕЖДЕНИЕ, КАКТО И ПРАВОТО ДА ТЪРСИ, ДА ПОЛУЧАВА И РАЗПРОСТРАНЯВА ИНФОРМАЦИЯ И ИДЕИ, ЧРЕЗ ВСИЧКИ СРЕДСТВА И БЕЗ ОГЛЕД НА ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА."
     НА 5 МАРТ 1990 Г. ЦЯЛАТА НАША И МЕЖДУНАРОДНА ОБЩЕСТВЕНОСТ, КАКТО И СДС, БЯХА ЗАПОЗНАТИ С ЧУДОВИЩНАТА МАНИПУЛАЦИЯ, НАСОЧЕНА СРЕЩУ Г-Н ИЛИЯ МИНЕВ И КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ. ПОДПИСИТЕ НА МНОЖЕСТВО РАДЕТЕЛИ ЗА РАДИКАЛНИ ПРЕОБРАЗОВАНИЯ СТОЯТ ПОД РАЗОБЛИЧАВАЩАТА Г-Н РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ И СИЕ ГОРЕСПОМЕНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ.
     В КРАЯ НА 1989 Г. НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ НАПРАВИ ДОСТОЯНИЕ ФАКТИ И СЪБИТИЯ, СОЧЕЩИ ГРУБО ВМЕШАТЕЛСТВО ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И БКП ПО ОТНОШЕНИЕ ДЕЙНОСТТА И РЪКОВОДСТВОТО НА ДРУЖЕСТВОТО. КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ НА СДС И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ Г-Н Ж.ЖЕЛЕВ ТЕНДЕНЦИОЗНО ОТМИНАХА ИЗЛОЖЕНИТЕ НАРУШЕНИЯ, КАТО ПРИЕХА В БЛОКА НА СДС Г-Н ВОДЕНИЧАРОВ, УЗУРПИРАЛ  ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ДРУЖЕСТВОТО. ПО-КЪСНО, НА 17 ФЕВРУАРИ 1990 Г., СЕ ПРОВЕДЕ ДОБРЕ РЕЖИСИРАНА КОМЕДИЯ ОТ Г-Н Р.ВОДЕНИЧАРОВ И СОФИЙСКАТА ГРУПА, НАРЕЧЕНА "НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ" НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ.
      СЛУЧАЕН ЛИ Е ФАКТА, ЧЕ ТАМ ПРИСЪСТВАХА НАТРАПЧИВО КРЕАТУРИ НА БИВШИЯ ШЕСТИ ОТДЕЛ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И НА БКП?
      ПРЕЗ МЕСЕЦ ЯНУАРИ 1990 Г. РЪКОВОДСТВОТО НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ ИЗПРАТИ ИЗОБЛИЧИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ ДО БТ И ПРЕСАТА. "РЕФОРМАТОРИТЕ" НЕ ПУБЛИКУВАХА МАТЕРИАЛИТЕ. СЪЩАТА ИНФОРМАЦИЯ БЕ ВРЪЧЕНА И НА В. "ДЕМОКРАЦИЯ". КАКВА ИЗНЕНАДА ПРЕДИЗВИКА ФАКТЪТ, ЧЕ ЦЕНЗУРАТА Е ВНЕДРЕНА И ВЪВ В."ДЕМОКРАЦИЯ".
     Г-Н СИМЕОНОВ, ЦЕНЗУРАТА И ЛЪЖАТА СА ПРИСЪЩИ НА ТОТАЛИТАРИЗМА - СПРАВКА "ФАШИЗЪМ" - Ж.ЖЕЛЕВ. ИЗРАЗИ  КАТО "ДЕМОКРАЦИЯ" НЕ БИВА ДА БЪДАТ ПРИКРИТИЕ ЗА ФРАКЦИОНЕРИТЕ НА БКП. ДОСТОЕН ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е МЕТОДЪТ, НАКАРАЛ ХОРАТА ДА СКАНДИРАТ "ДОЛУ БКП", А ВИЕ ТИХО ЗАД КУЛИСИТЕ ДА УСТОЯВАТЕ БОЛШЕВИШКИ МЕТОДИ.
     НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА Е ХУМАНИТАРНО СДРУЖЕНИЕ, ОБЩЕСТВЕН КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД, НАДПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ, ПРИЗВАНА ДА РЕАГИРА КОНКРЕТНО НА ВСИЧКИ НАРУШЕНИЯ, ОТ КОГОТО И ДА ПРОИЗЛИЗАТ ТЕ. ТО ПРЕДСТАВЛЯВА НЕЗАВИСИМА СТРАНА ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ НА ОБЩЕСТВЕНО-СОЦИАЛНИТЕ ОТНОШЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ.
     НЕДОПУСТИМО Е ДРУЖЕСТВОТО ДА БЪДЕ ОБВЪРЗАНО В ПОЛИТИЧЕСКА ГРУПИРОВКА. В "РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО" ОТ 6 МАРТ 1990 Г. ЧЕТЕМ СТАТИЯ С НАДСЛОВ "НЕЧИСТИ АМБИЦИИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКО ЛИДЕРСТВО". ГОСПОДАТА, ПОДПИСАЛИ ТАЗИ СТАТИЯ ДОРИ НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ Е НЕПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ. СЪЩИТЕ ТЕЗИ ГОСПОДА ПРЕТЕНДИРАТ ЗА РЪКОВОДСТВО НА НЕЩО, КОЕТО ТЕ НЕ РАЗБИРАТ. НИЕ АПЛОДИРАМЕ У ПОДДЪРЖАМЕ ВСИЧКИ ПЛАТФОРМИ, ДАВАЩИ ГАРАНЦИИ ЗА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
     Г-Н ЖЕЛЕВ, НЕУМЕСТНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО Е СТАТУТЪТ НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ НА КРЪГЛАТА МАСА.
     ДРУЖЕСТВОТО Е НЕЗАВИСИМА СТРАНА, УКАЗАНА И ПРИЕТА В МЕЖДУНАРОДЕН МАЩАБ. ВСЛЕДСТВИЕ ТРУДНОСТИТЕ, СЪЗДАДЕНИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И НА РЪКОВОДНИЯ СЪСТАВ НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, ТО НЕ УСПЯ ДА РЕАЛИЗИРА ОСНОВНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ФУНКЦИИ, А ИМЕННО:
     1. ПРЕДСТАВИТЕЛИ НЕ СЕ ДОПУСНАХА В КОМИСИЯТА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ КОРУПЦИЯТА И ЗЛОУПОТРЕБАТА С ВЛАСТ, ОГЛАВЕНА ОТ Г-Н РУМЕН СЕРБЕЗОВ.
     2. В КОМИСИИТЕ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЖИЛИЩАТА НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ СЕМЕЙСТВА НЯМА НАШИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ. СТОТИЦИ ЖАЛБИ, ОТНЕСЕНИ ДО НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, ЧАКАТ РЕШЕНИЕ.
     3. ЗАКОНОДАТЕЛНАТА КОМИСИЯ Е БЕЗ НАШ НАДЗОР.
 4. ЗАТВОРИТЕ, ПСИХИАТРИЧНИТЕ КЛИНИКИ, ПОПРАВИТЕЛНИТЕ УЧИЛИЩА ЗА МАЛОЛЕТНИ, СТАРЧЕСКИТЕ ДОМОВЕ, ДОМОВЕТЕ ЗА ДЕЦА БЕЗ РОДИТЕЛИ - ВСИЧКИ ТЕЗИ СОЦИАЛНО ДЕЛИКАТНИ ЯВЛЕНИЯ СА ПРЕДМЕТ НА НАША КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ. НО ЗАСЕГА СМЕ ЛИШЕНИ ОТ ТАЗИ ВЪМОЖНОСТ.
    5.  СОЦИАЛНО ОНЕПРАВДАНИТЕ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, КОИТО СЪСТАВЛЯВАТ 42 ПРОЦЕНТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА, ТЪРСЯТ НАШАТА ПОДКРЕПА. ЗА СЕГА НОМЕНКЛАТУРАТА СЕ РАЗПОРЕЖДА ПО СТАР ВИД, БЕЗ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА НАША НАМЕСА.
     6. ЗАТРУДНЕНИ СА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ НИ ПРОЯВИ.
     ПРИЗОВАВАМЕ КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СДС ДА ИЗЛЕЗЕ С ДЕКЛАРАЦИЯ ПРЕД БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ, В КОЯТО ДА ИЗЛОЖИ СВОЕТО СТАНОВИЩЕ ПО ГОРЕПОСОЧЕНОТО.
      ДА ДАДЕ ОТГОВОР - ИМА ЛИ КОМУНИСТИЧЕСКА ФРАКЦИЯ В  КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ И КАКВО Е НЕЙНОТО ВЛИЯНИЕ? ЗАЩО Г-Н ЯНКО  ЯНКОВ ИЗЛЕЗЕ ОТ КРЪГЛАТА МАСА И ПОД ЧИЕ ДАВЛЕНИЕ?
      НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ,  ОТЧИТАЙКИ ТРУДНОТО МИНАЛО, В КОЕТО ЖИВЯ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, ВЯРВА,  ЧЕ ИМА ЗДРАВИ СИЛИ - ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАТВОРНИЦИ, РЕПРЕСИРАНИ ОТ  ОФ-ВЛАСТ И ДРУГИ, КОИТО ЩЕ ПОВЕДАТ ОБЩЕСТВОТО ПО ТРУДНИЯ ПЪТ НА ВЪЗРАЖДАНЕТО.  НИЕ, ПРАВОЗАЩИТНИЦИТЕ ЩЕ ОТВОРИМ ОЧИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА ЗА ИСТИНАТА. БЕЗ ИСТИНА НА ТОЗИ СВЯТ НЕ СЕ ТВОРЯТ ИСТИНСКИ НЕЩА.
      ДНЕС НЕЛСЪН МАНДЕЛА Е ИЗДИГНАТ В ЗНАМЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЗАТВОРНИЦИ В СВЕТА С ДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ ГОДИНИ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР. ТРИДЕДЕСТ И ТРИ ГОДИНИ  ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ БЕЛЕЖАТ ПЪТЯ  НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ, ОСНОВАНО НА 16.01.1988 Г. В ГР. СЕПТЕМВРИ, Г-Н ИЛИЯ  МИНЕВ.
     ОЧАКВАМЕ НЕЗАБАВНА ПОДКРЕПА ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ОТ ПРЕЗИДЕНТА Г-Н  ЖАКОБИ.

СОФИЯ, 6 МАРТ 1990 Г.
                                        /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

                           Х   Х   Х
    
     СОФИЯ, 21 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПРОГРАМНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ СТОМАТОЛОГИЧЕН СЪЮЗ /БСС/, УЧРЕДЕН НА 10-11 МАРТ 1990 Г. В ПЛОВДИВ.


     БЪЛГАРСКИЯТ СТОМАТОЛОГИЧЕН СЪЮЗ /БСС/ Е ПРОФЕСИОНАЛНА И ДЕМОКРАТИЧНА, НЕПАРТИЙНА  ОРГАНИЗАЦИЯ, ОБЕДИНЯВАЩА НА ДОБРОВОЛЕН ПРИНЦИП СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ-СТОМАТОЛОЗИ.
     БЪЛГАРСКИЯТ СТОМАТОЛОГИЧЕН СЪЮЗ НЕ ИЗЗЕМВА ФУНКЦИИТЕ НА СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ЗДРАВНИТЕ РАБОТНИЦИ.
     ЗА ОСНОВЕН СВОЙ МОРАЛЕН ПРИНЦИП ПРИЕМА ДУХА НА ХИЛЯДОЛЕТНАТА ТРАДИЦИЯ НА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА.


                    ЦЕЛИ  НА СЪЮЗА

     1. БСС ИМА ЗА ЦЕЛ ДА РАБОТИ ЗА ЗДРАВНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
     2. БСС СЕ СТРЕМИ КЪМ УТВЪРЖДАВАНЕ НА ВИСОК ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И КЪМ ИЗДИГАНЕ НА ПРЕСТИЖА НА СТОМАТОЛОГИЧНАТА ПРОФЕСИЯ.
     3. БСС СЕ ОБЯВЯВА ЗА НЕЗАБАВНИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА НАРОДНОТО ЗДРАВЕ, РЕГЛАМЕНТИРАЩИ РАВНОПОСТАВЯНЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ ФОРМИ НА СТОМАТОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ - ДЪРЖАВНА, АКЦИОНЕРНА, КООПЕРАТИВНА, ЧАСТНА И СЪЗДАВАНЕ НА ЕФЕКТИВНА СИСТЕМА ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ.
     4. БСС Е ЗА ЕФЕКТИВНА ПРОФИЛАКТИКА НА СТОМАТОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ЗА ПРИОРИТЕТНО ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ И НА СОЦИАЛНО СЛАБИ СЕМЕЙСТВА.
     5. БСС ЩЕ ПОЛАГА НЕПРЕСТАННИ ГРИЖИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЧРЕЗ ОСИГУРЯВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИОННИ КУРСОВЕ В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА.
     6. БСС НАСТОЯВА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАДЕЖДНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРОТИВ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ОРАЛНО ПРЕНОСИМИТЕ И ТРАНСМИСИВНИ ИНФЕКЦИИ.
     7. БСС Е ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СПЕЦИФИЧНА ЗАСТРАХОВКА СРЕЩУ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ И РИСКОВЕТЕ, ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЕФЕКТИВНА СИСТЕМА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ И ПРАВНА ЗАЩИТА НА СВОИТЕ  ЧЛЕНОВЕ.
     8. БСС СЧИТА ЗА СВОЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ МАТЕРИАЛНОТО ПОДПОМАГАНЕ НА ИЗПАДНАЛИТЕ В БЕДА СВОИ ЧЛЕНОВЕ.
     9. ЦЕЛ НА  БСС Е ДА СЕ ИНТЕГРИРА С ДРУГИ ПОДОБНИ СЪЮЗИ, ДА ОБЕДИНИ  ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В СФЕРАТА НА СТОМАТОЛОГИЧНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРСКА СТОМАТОЛОГИЧНА АСОЦИАЦИЯ И НА ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАHETO НА РАВНОПРАВНА ОСНОВА В БЪЛГАРСКА МЕДИЦИНСКА АСОЦИАЦИЯ.

ПЛОВДИВ, 11 МАРТ 1990 Г.
                                     /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


                           X  Х  Х

СОФИЯ,  21 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ИСКАНЕ НА КЛУБ "ДЕМОКРАЦИЯ" - СДС - ЛОВЕЧ АДРЕСИРАНО ДО ОБЛАСТНИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ - ЛОВЕЧ, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ -  ЛОВЕЧ И ДО НАЦИОНАЛНАТА КРЪГЛА МАСА.


                УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

     НА ОСНОВАНИЕ ТОЧКА 4 БУКВА "Г" ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО ПО ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА, ПОДПИСАНО НА 12 МАРТ 1990 ГОДИНА ОТ СЪПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА КРЪГЛА МАСА ГОСПОДИН ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ /ЗА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ/ И ГОСПОДИН АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ /ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА  ПАРТИЯ/
  
                      И С К А М Е:

     1. ОТДЕЛНИ ПОМЕЩЕНИЯ В ЛОВЕЧ ЗА ВСИЧКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ  НА ОПОЗИЦИЯТА.
     2. ОТДЕЛНИ ТЕЛЕФОНИ ЗА ВСЯКА ПАРТИЯ И ДВИЖЕНИЕ.
     3. ЗА КЛУБ "ДЕМОКРАЦИЯ" - СДС - ЛОВЕЧ - ТРИ ТЕЛЕФОНА. ПРЯКА ВРЪЗКА С ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ НА ОБЩИНА ЛОВЕЧ.
     4. СВОБОДЕН ДОСТЪП ДО ВСЕКИ КВАРТАЛЕН КЛУБ В ДНИТЕ ПОНЕДЕЛНИК, СРЯДА, ЧЕТВЪРТЪК И НЕДЕЛЯ.
     5. ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО ПЪЛЕН ДОСТЪП ДО ГОЛЕМИТЕ ЗАЛИ В ГРАДА. /ЧИТАЛИЩЕ "ГОГОЛ", ДОМ ЗА ПОЛИТПРОСВЕТА, МЛАДЕЖКИ ДОМ  И ГОЛЯМАТА ЗАЛА НА ВРЕМЕННО ПОЛЗУВАНАТА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ СГРАДА./
     6. СВОБОДЕН ЕЖЕДНЕВЕН ДОСТЪП ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ В ОБЩИНАТА, ОБЛАСТТА И СТРАНАТА. /ПОЛОВИНАТА ОТ ОБЕМА НА ВЕСТНИК "НАРОДЕН ГЛАС", 50 ПРОЦЕНТА ОТ РАДИОВРЕМЕТО/
     ВАШИЯТ ОТГОВОР ДО ПОЩ. КУТИЯ 42 - ЛОВЕЧ ОЧАКВАМЕ В 3-ДНЕВЕН СРОК.

ЛОВЕЧ, 16.03.1990 Г.
                                  /ПРЕССЛУЖБА  "КУРИЕР"/


                        X   X   X


     СОФИЯ, 21 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ОТ ЧЛЕНОВЕ НА БНДРП ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ДРУЖЕСТВО ЗА БЪЛГАРО-ТУРСКО ПРИЯТЕЛСТВО.


     НИЕ,  ИНИЦИАТОРИТЕ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ДРУЖЕСТВО ЗА БЪЛГАРО-ТУРСКО ПРИЯТЕЛСТВО, РЪКОВОДЕНИ ОТ ХУМАННИ ЦЕЛИ И ИДЕИ, С НЕУГАСИМА ВЯРА И СЕБЕОТРИЦАНИЕ РЕШИХМЕ ДА ИЗПЪЛНИМ ЗАВЕТИТЕ НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ И НА КЕМАЛ АТАТЮРК, ТВЪРДО РЕШЕНИ, ЧЕ С ТАЗИ СТЪПКА ДОПРИНАСЯМЕ ЗА ДЕЛОТО НА МИРА КАКТО НА БАЛКАНИТЕ, ТАКА И В ЕВРОПА.
     ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИТЕ ИДЕОЛОГИИ СПИРАТ ПРОГРЕСА. ТЕ НЯМАТ БЪДЕЩЕ. ОСТАВАТ В МИНАЛОТО, КОЕТО ЩЕ ПОМНИМ И ОТ КОЕТО ЩЕ СЕ ПОУЧАВАМЕ. ЩЕ ДОКАЖЕМ, ЧЕ ДВА СЪСЕДНИ НАРОДА, ВЪПРЕКИ РЕЛИГИОЗНИТЕ РАЗЛИЧИЯ, ВЪПРЕКИ ГРОЗНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ СТЕЧЕНИЯ НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ СЪБИТИЯ, МОГАТ ДА СИ ПОДАДАТ РЪКА И ДА ЗАЖИВЕЯТ В ТРАЕН МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО КАТО ДОБРИ СЪСЕДИ В ОБЩИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ДОМ. ГЛАСОВЕТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА ТОВА ПРИЯТЕЛСТВО С ТЕХНИТЕ БЕЗПОЧВЕНИ ТВЪРДЕНИЯ, ИЗКУСТВЕНО РАЗПАЛВАЩИ ОМРАЗА И КОНФОРНТАЦИЯ, ЩЕ ЗАГЛЪХНАТ КАТО ГЛАС В ПУСТИНЯ.
     НИЩО НЕ БИ НИ СПРЯЛО ДА ОСЪЩЕСТВИМ УЧРЕДЯВАНЕТО НА ТОВА ДРУЖЕСТВО И ДА ИЗПЪЛНИМ ПОСТАВЕНИТЕ ОТ НЕГО ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ.
     "РАВЕНСТВО, БРАТСТВО, ЧОВЕЧНОСТ!"

БЪЛГАРИЯ, СОФИЯ, 19.03.1990 Г.                         X   X   X

     СОФИЯ, 21 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРИЗИВ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ДО УЧАСТНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ОПОЗИЦИЯ В ПЛОВДИВ.


     УВАЖАЕМИ ПАРТНЬОРИ,


         ПРИВЕТСТВУВАМЕ ВИ ОТ ИМЕТО НА ИНИЦИАТИВНАТА ГРУПА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ. ПАРТИЯ НА РАВЕНСТВОТО, НА СВОБОДАТА И СОЛИДАРНОСТТА. НА РАВЕНСТВОТО, ЗАЩОТО ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ ПРЕД СЪДБАТА. НА СВОБОДАТА - ЗАЩОТО ТЯ Е НЕОТМЕННА СЪЩНОСТ НА ЧОВЕКА.
НА СОЛИДАРНОСТТА - ЗАЩОТО БОРБАТА ЗА БЛАГОПОЛУЧИЕ И ДОСТОЙНСТВО НА НАРОДА Е ЗАЩИТА ОТ ВСИЧКИ НА ИЗКОННИТЕ ЛИЧНИ ПРАВА И ИНТЕРЕСИ.  НЕ ПРАВИМ ТОВА ИЗЯВЛЕНИЕ, ЗА ДА СПОДЕЛЯМЕ НАШИТЕ СХВАЩАНИЯ И СВЕТОГЛЕД. НИЕ ВСИЧКИ - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИИ И СЪЮЗИ, УЧАСТВУВАХМЕ В НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ, ЗА ДА ИЗЯСНИМ ПОЗИЦИИТЕ СИ И ДА ПОСТИГНЕМ СЪГЛАСИЕ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ, ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПАРТИЕН ОПОЗИЦИОНЕН БЛОК - ОБЕДИНЕНА ДЕМОКРАТИЧНА ОПОЗИЦИЯ ЗА ОБЩА БОРБА ПРОТИВ ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА, СРЕЩУ  НЕЙНАТА СЪЩНОСТ И КОНСТРУКЦИЯ - ОРТОДОКСАЛНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, КОЯТО Е УЗУРПИРАЛА ВЛАСТТА И НАСИЛСТВЕНО Е НАЛОЖИЛА ДЪРЖАВНА КАЗАРМЕНА ПОЛИТИЧЕСКА НАСТРОЙКА.
     НИЕ СЕ СЪБРАХМЕ С ВАС, ЗА ДА ОБЯВИМ, ЧЕ СЪЗНАВАЙКИ  ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МОМЕНТ, НА ДЕЛО СЕ ЗАХВАЩАМЕ ДА СЕ ОБЕДИНИМ С ОБЩ СТАТУТ, ПЛАТФОРМА, СЪВМЕСТНИ СТРУКТУРИ И ЕДИНОДЕЙСТВИЕ В ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА, КАКТО И ДА ВЪРВИМ С ОБЩИ ЛИСТИ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ.
     НИЕ СЕ СРЕЩНАХМЕ С ВАС УБЕДЕНО ДА ЗАЯВИМ, ЧЕ ИЗГОТВЯНЕТО НА ВСИЧКИ ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ И СЪГЛАСУВАНЕТО НА ДЕЙСТВИЯТА НА ЕДИНСТВОТО СА ПО-ВАЖНИ ОТ СТРЕМЛЕНИЯТА И ИНТЕРЕСИТЕ НА ОТДЕЛНИТЕ ПАРТИИ. ТРЯБВА ДА Е ЯСНО, ЧЕ СЕГА НАЙ-ВАЖНО Е ДА ПОБЕДИМ ПОТИСТИЧЕСТВОТО, ДА ОСИГУРИМ ИСТИНСКО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА ЦЯЛОСТНИЯ НАШ ОБЩЕСТВЕН ЖИВОТ. А ПЪТЯТ КЪМ ТАЗИ СПОДЕЛЕНА ВИСОКА ЦЕЛ Е ОБЕДИНЕНИЕТО НА ВСИЧКИ
БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ.
     НЕОБХОДИМО Е ЧЕСТНО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ДА ИЗГРАЖДАМЕ ТОЗИ СЪЮЗ И ДА ОТСТОЯВАМЕ НЕГОВИТЕ ПОЗИЦИИ С НАШИТЕ ОБЩИ СИЛИ И ВЪЗМОЖНОСТИ. НЕДОПУСТИМО Е ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ВЛАСТВАНЕТО НА ПОЗОРНАТА И КОРУМПИРАНА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА, КОЯТО ДОВЕДЕ СТРАНАТА ДО ТОТАЛНА КРИЗА И СЪЗДАДЕ НЕВИЖДАН МНОГО ЕФЕКТИВНО ЖЕСТОК И ДИКТАТОРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН РЕЖИМ. БЕЗОТГОВОРНО Е ДА СЕ ДОПУСКА УСТАНОВЯВАНЕТО ОТНОВО НА ЕДНОЛИЧНА ПАРТИЙНА ДИКТАТУРА, КОЯТО ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ УНИЩОЖИ И МАЛКОТО ОСТАНАЛИ КУЛТУРНИ, НРАВСТВЕНИ И СТОПАНСКИ ЦЕННОСТИ. ПРЕДИ ВСИЧКО, ЗАЩОТО ТОЗИ АВТОРИТАРЕН АЗИАТСКИ МОДЕЛ, ТОЗИ НЕОБОСНОВАН СОЦИАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ - ЗАКОНОМЕРНО СРИВАШЕ ВСИЧКИ УСТОИ НА СТОПАНСТВОТО НИ.
     НЕРАЗУМНОТО ПРОМЕНЯНЕ НА ОБЩЕСТВОТО, СТЪПКА ПО СТЪПКА ДОВЕДЕ СТРАНАТА ДО РАЗРУХА, ДО НЕИМОВЕРЕН ПАРИЧЕН ВЪТРЕШЕН И ВЪНШЕН ДЪЛГ, ДО НЕЕФЕКТИВНА И НЕБАЛАНСИРАНА ИКОНОМИКА. ЛОГИЧНО СЛЕДСТВИЕ СА: ОТРОВЕНИТЕ ЗЕМЯ И ВЪЗДУХ, ИЗСЕЧЕНИТЕ ГОРИ, ЗАМЪРСЕНИТЕ РЕКИ И МОРСКО КРАЙБРЕЖИЕ. НАЙ-ПЕЧАЛЕН РЕЗУЛТАТ Е ОГРАБЕНИЯТ НЕРАДОСТЕН ЖИВОТ, ИЗПЪЛНЕН С ПРИТЕСНЕНИЯ И ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ЦЯЛ ЕДИН ОБЕДНЯЛ НАРОД - БЪЛГАРСКИЯ. ЗАРАДИ ТОВА Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ СЪЗДАДЕ ОПОЗИЦИОННИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ  СЪЮЗ, КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗПЪЛНЕН С ГОТОВНОСТ ДА УЧАСТВУВА В ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ ПРИ УСЛОВИЯ НА ШИРОКА ДЕМОКРАТИЧНОСТ И СВОБОДА И ДА СЪДЕЙСТВУВА ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА ПРИЧИНИТЕ ЗА ВСЕОБЩИЯ ДЕФИЦИТ И ОГРАНИЧЕНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ. ЕСТЕСТВЕНО Е ТОЗИ СЪЮЗ ДА СЕ СТРЕМИ РАЗУМНО ДА СЕ ОПОЛЗОТВОРЯТ: ЗНАНИЯ, ТРУД, КАПИТАЛ, ПРИРОДНИ БОГАТСТВА, И ПО-СПРАВЕДЛИВО ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ. ПОТРЕБНО Е НАШАТА ДЪРЖАВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ ПОСТЕПЕННО В СВОБОДНА И СИГУРНА ОБЩНОСТ, В КОЯТО ВСЕКИ ЩЕ ПОЛЗУВА ШИРОКИ ПОЛИТИЧЕСКИ, СОЦИАЛНИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ПРАВА, ПРЕДИ ВСИЧКО - ПРАВОТО НА ИЗБОР, КАТО ТЕЗИ СВОБОДИ ЩЕ СЕ ОТСТОЯВАТ ОТ ВСИЧКИ С ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ И
ВЗАИМОПОМОЩ.
     СЕГА УПРАВНИЦИТЕ НИ ПРИЗОВАВАТ ДА РАБОТИМ В СЪГЛАСИЕ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА УЖАСНИТЕ ТРУДНОСТИ, ПРЕД КОИТО Е ИЗПРАВЕНА СТРАНАТА. ТЕ ИСКАТ ДА СВАЛЯТ СВОЯТА СТРАШНА ВИНА, КАТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ТВЪРДЯТ, ЧЕ Е ВИНОВЕН ЦЕЛИЯТ НАРОД. ТА ТОВА Е КОЩУНСТВО!
     ВИНОВЕН ЛИ Е БЪЛГАРИНЪТ, НАБРАЛ ГОРЧИВ И КЪРВАВ ОПИТ ОТ БЛИЗКОТО И ДАЛЕЧНОТО  МИНАЛО, КОЙТО КАТО НИКОЙ ДРУГ, БАВНО, НО НЕПРЕКЪСНАТО С УПОРИТА СЪПРОТИВА ОБЕЗМИСЛИ ТИРАНИЧНАТА СИСТЕМА, ПОКАЗА НЕЙНАТА АБСУРДНОСТ И УРОДЛИВАТА Й СЪЩНОСТ. ТОЙ Е НЕОПЕТНЕН И СКОРО ЩЕ СПОДЕЛЯМЕ НЕГОВАТА ГОРДОСТ ОТ ИЗВОЮВАНАТА СВОБОДА.
    НИЕ, СОЦИАЛИСТИТЕ, НЕ КРИЕМ НАШЕТО ЖЕЛАНИЕ ДА РАБОТИМ В СЪГЛАСИЕ И СЪТРУДНИЧЕСТВО С НЕОПЕТНЕНИ И НЕКОМПРОМЕТИРАНИ ЧЛЕНОВЕ И ДЕЙЦИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, НО ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ, ДА ПРИЕМАТ И ПРИЗНАВАТ ВЕЛИКИТЕ ИДЕАЛИ НА СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА, БЕЗ ПРЕТЕНЦИИ ЗА МОНОПОЛ И РЪКОВОДНА РОЛЯ НА ПАРТИЯТА И ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА.
    ДРАГИ ПАРТНЬОРИ, НИЕ СМЕ ЗА БРАТСТВО, ПОМИРЕНИЕ И МИЛОСЪРДИЕ, А НЕ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ И МЪСТ; ОТМЪЩЕНИЕТО РАЖДА НОВО НАСИЛИЕ.
    АКО ВИ СА СКЪПИ ИДЕИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА, ДА СЕ СЪЮЗИМ БЕЗ ДА СЕ БАВИМ В НАШАТА ЧЕСТНА И ЗАКОННА БОРБА, ДА ПОКАЖЕМ СИЛАТА НА НЕНАСИЛИЕТО!
    ДА РАЗРУШИМ НОВОТО БЪЛГАРСКО СРЕДНОВЕКОВИЕ, ДА СЪЗДАДЕМ  ЗАЕДНО С ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ НЕЗАВИСИМА, ЦИВИЛИЗОВАНА, ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
    ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, ДА ЖИВЕЕ СВОБОДАТА!
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!

СОФИЯ, 9 МАРТ 1990 Г.
                                 /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/                          X   Х   Х

СОФИЯ,  21 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПРОГРАМНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА СЪЮЗА НА УЧАСТНИЦИТЕ В БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ.


     СЪЮЗЪТ Е ГРАЖДАНСКА, ДЕМОКРАТИЧНА, ПАТРИОТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ, КОЯТО ОБЕДИНЯВА ВСИЧКИ ПОКОЛЕНИЯ УЧАСТНИЦИ В МЛАДЕЖКОТО БРИГАДИРСКО ДВИЖЕНИЕ В НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО КОНСОЛИДИРА СИЛИТЕ ИМ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕУСТРОЙСТВОТО И НА ОБНОВЛЕНИЕТО В НАШЕТО ОБЩЕСТВО.
     КАТО ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ СЪЮЗЪТ ЩЕ РАБОТИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПРАВОВА, ДЕМОКРАТИЧНА, ХУМАННА И ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА.
     СЪЮЗЪТ СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ОБЕДИНЯВАНЕТО НА УСИЛИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА ШИРОКА ДЕМОКРАТИЧНА ОСНОВА, КОИТО ЖЕЛАЯТ С ДОБРОВОЛЕН ТРУД И ИНИЦИАТИВА ДА ПОДПОМОГНАТ ОБЩЕСТВОТО В РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ЕКОЛОГИЯТА, В ОПАЗВАНЕТО НА МАТЕРИАЛНИТЕ И ДУХОВНИТЕ ЦЕННОСТИ, ДА УЧАСТВУВАТ В СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА И ДА ПОДПОМАГАТ СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ. СЪЮЗЪТ Е ПРОДЪЛЖИТЕЛ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ТРАДИЦИИ НА МЛАДЕЖКОТО БРИГАДИРСКО ДВИЖЕНИЕ В НОВИТЕ СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ УСЛОВИЯ.
     СЪЮЗЪТ ЗАЩИЩАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ СИ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА СВОИТЕ ЦЕЛИ И ОСИГУРЯВА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТРУД НА ЖЕЛАЕЩИТЕ.
     СЪЮЗЪТ ЩЕ БЪДЕ ОРГАНИЗАТОР НА ДОБРОВОЛНИ БРИГАДИ В ПОМОЩ НА СТРОИТЕЛСТВОТО И НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, ПРИ ПРИРОДНИ И ДРУГИ БЕДСТВИЯ, В ЕКОЛОГИЧЕСКИ ЗАСТРАШЕНИ РАЙОНИ, КАКТО И ЗА УЧАСТИЕ В ДРУГИ СОЦИАЛНО ЗНАЧИМИ ДЕЙНОСТИ.
     В СВОИТЕ РЕДИЦИ СЪЮЗЪТ ЩЕ ПРИЕМА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В МЛАДЕЖКОТО БРИГАДИРСКО ДВИЖЕНИЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТЕЗИ ОТ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИТЕ МЛАДЕЖИ БРИГАДИ, ОРГАНИЗИРАНИ В ДРУГИТЕ СТРАНИ, БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЕ НА ЕЗИКОВА, ВЕРСКА, ПОЛИТИЧЕСКА ИЛИ ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.
     СЪЮЗЪТ ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ЮРИДИЧЕСКА ЛИЧНОСТ С ВСИЧКИ ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ТОВА ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ.
     УЧРЕДИТЕЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ СЕ ОБРЪЩА КЪМ ВСИЧКИ ПОКОЛЕНИЯ - УЧАСТНИЦИ В МЛАДЕЖКОТО БРИГАДИРСКО ДВИЖЕНИЕ ДА  СЕ ВКЛЮЧВАТ В РЕДИЦИТЕ НА СЪЮЗА, ЗА ДА УЧАСТВАТ СЪС СВОИТЕ СИЛИ, ЕНЕРГИЯ, ЗНАНИЯ И ТВОРЧЕСТВО, ВИСОК ПАТРИОТИЗЪМ И НЕПОКОЛЕБИМОСТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО И ЩАСТЛИВОТО БЪДЕЩЕ НА НАШИЯ НАРОД.

                                                                                                                                     /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/