21 януари 1997


София, 21 януари 1997 година
Брой 6 (1702)


София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ В ОСТАВКА НИКОЛАЙ ДОБРЕВ ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА В СТОЛИЦАТА НА 10 И 11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА. Документът е адресиран и до средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

В пресата се появиха снимки, направени на 11 януари 1997 година, събота, на митинга пред президентството, който се е провел по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. От снимките личи, че някои от Вашите подчинени от органите на реда, независимо че носят своето редовно въоръжение, включително полицейска палка, нападат граждани с откъртени крака на кресла, които явно нанасят по-голямо поражение на хората.

Господин министър,
Молим Ви да ни отговорите кой е разрешил на Ваши подчинени да нападат мирно протестиращите граждани с нестандартното си "оръжие", още повече че явно те са ги откъртвали предния ден от инвентара на Народното събрание, което доказва, че материалните щети вътре в Народното събрание са дело на органите на Министерството на вътрешните работи (МВР). Кой от преките началници е разрешил на полицаите да мародерстват в Народното събрание и да взимат части от инвентара със себе си?

Освен това молим да ни бъде предоставен пълният телевизионен запис на събитията на 10 и 11 януари т.г., включително и записът, направен в самото Народно събрание.

ЗА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ:

ЗА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС):
ИВАН КОСТОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДС;
ЙОРДАН СОКОЛОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СДС;

ЗА НАРОДЕН СЪЮЗ - БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ:
АНАСТАСИЯ МОЗЕР - ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА БЗНС;
СТЕФАН САВОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ;

ЗА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ (ДПС):
АХМЕД ДОГАН - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС;
КЕМАЛ ЕЮП - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДПС

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЕДИНЕНИЕТО ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА В СТОЛИЦАТА НА 10 И 11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА


Обединението за социална демокрация (ОСД) в Българската социалистическа партия (БСП) категорично осъжда посегателството върху българския парламент. Ако сега не се намери пътят на съгласието, изправени сме пред реалната заплаха от взривяване на гражданския мир с всички произтичащи от това последици.

Като изхожда от това разбиране, ОСД предлага Демократичната левица да започне незабавни преговори за:

1. Провеждане на предсрочни парламентарни избори.

2. Изработване на програма за неотложните мерки в осъществяването на икономическата реформа и за оцеляването на хората, която да се приеме с консенсус от Народното събрание.

3. Ново правителство на възможно най-широка политическа основа, което да реши тези задачи.

София, 13 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРОВЕДЕНА СРЕЩА МЕЖДУ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ АКАДЕМИК БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ И РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ПО ПОВОД НА ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА СЛЕД СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА


Днес, 13 януари 1997 година, се състоя среща между председателя на Народното събрание академик Благовест Сендов и председателя и заместник-председателя на Българска партия либерали Петко Симеонов и Светлана Шаренкова. На срещата от името на българските либерали е била подкрепена идеята на акад. Сендов за започване на диалог между политическите сили и за определяне на дата на предсрочни парламентарни избори. Заедно с това определянето на предсрочните парламентарни избори не трябва да препятства предприемането на необходимите законодателни и управленски мерки за стабилизиране на националната икономика.

Академик Сендов благодари за изразената подкрепа от Българска партия Либерали и за обявената позиция за спазване на законността и опазване авторитета на легитимните институции.

София, 13 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ РЪКОВОДЕН СЪВЕТ НА ХРИСТИЯН-АГРАРНАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ


С отхвърлянето на декларацията на Обединените демократични сили (ОДС) за национално спасение върхушката на Българската социалистическа партия (БСП) доказа за сетен път, че поставя кастовите си олигархични интереси над интересите на България и на българския народ.

Преди две години бившите комунисти се добраха до властта с гръмките обещания, че ще спрат разрухата и ще обновят България.

Обещанията се оказаха лъжа и демагогия, защото на практика България бе спряна, България бе разрушена.

Безотговорното и некадърно управление на така наречената Демократична левица доведе страната до тотален икономически и финансов крах, до катастрофално обедняване на народа, граничещо с геноцид. Това "социалистическо" управление остана глухо за нуждите на обикновените хора и се постави изцяло в услуга на интересите на мафиотските, червени приятелски кръгове.

Днес на карта е заложено физическото оцеляване на огромното мнозинство от народа, на карта е заложено оцеляването на България.

Спасението зависи от всички нас, от волята и решителността на милионите българи за борба срещу второ правителство на БСП, за предизвикването на предсрочни парламентарни избори. Защото днес повече от всякога българският народ трябва да направи своя суверенен избор и да даде вот на доверие на една нова политика и на политически субекти, които да спасят България!

Изразяваме дълбоко възмущение и отвращение от бруталните действия на полицията срещу мирно протестиращите граждани и срещу депутати от опозицията. Виновните ще получат възмездието на народа.

София, 11 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ С ПРЕДСЕДАТЕЛ Д-Р КИРИЛ БОЯДЖИЕВ, ЛИБЕРАЛЕН СЪЮЗ "НОВ ИЗБОР" И ПАРТИЯ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА В СТОЛИЦАТА НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА И ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА


Радкалдемократическата партия (РДП), Либерален съюз (ЛС) "Нов избор" и Партия "Нова демокрация" категорично подкрепяме и участваме в националните протести против режима на управление на Българската социалистическа партия (БСП). Правото на съпротива срещу узурпацията на народния вот от управляващото мнозинсво е свещено либерално право. Националните протести са качествено нов политически фактор, който не трябва да бъде манипулиран и използван за теснопартийни и икономически интереси.

Според Радикалдемократическата партия (РДП), Либерален съюз (ЛС) "Нов избор" и партия "Нова демокрация" създаването на поредно правителство на БСП е невъзможно поради драстичното нарушаване на обществения договор между управляващите и избирателите. Ние, либералните партии, сме убедени, че единственият изход от икономическата катастрофа и дълбоката политическа и обществена криза са предсрочните парламентарни избори през 1997 година, последвани и от предсрочни местни избори. До провеждането на изборите трябва да бъде съставено програмно правителство, което да осигури въвеждането на паричния съвет, да гарантира икономическа стабилизация и да създаде оптимални условия за провеждането им. Мандат за съставяне на програмно правителство трябва да бъде възложен само на основата на политическо споразумение за излизане от кризата.
РДП, ЛC "Нов избор" и Партия "Нова демокрация" сме убедени, че отново на дневен ред е необходимостта от решителна и цялостна декомунизация на политическия, икономическия и обществения живот. За изминалите седем години след 1989 година БСП не само че не се разграничи от предшественичката си Българска комунистическа партия (БКП), но натрупа огромна управленска и политическа вина, с която се превърна във фокус на обществено недоволство и източник на омраза. Ние, либералните партии, се обявяваме за снемане на депутатския имунитет на Жан Виденов и търсене на лична и съдебна отговорност за тоталната разруха и ограбването на страната при престъпното му управление, както и за побоя над отчаяно протестиращите български граждани.

Настоящата декларация е приета на съвместно заседание на националните ръководства на Радикалдемократическата партия, Либерален съюз "Нов избор" и Партия "Нова демокрация", проведено на 12 януари 1997 г.

За РДП: д-р КИРИЛ БОЯДЖИЕВ

За ЛС "Нов избор": Иван Пушкаров

За "Нова демокрация": Иво Трайков

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ "В ЗАЩИТА НА СВОБОДНОТО СЛОВО И НА ЖУРНАЛИСТА" НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, ЛИБЕРАЛЕН СЪЮЗ "НОВ ИЗБОР" И ПАРТИЯ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА


Ние, българските либерали, се обръщаме с тревога към всички граждани на България:

Станаха известни факти за разправа на полицията с български и чуждестранни журналисти, опитали се да документират неправомерните й действия по време на събитията около българския парламент на 10 и 11 януари 1997 година.

Нанася се побой над журналисти, изпълняващи служебните си задължения. Умишлено са счупени фотоапарати, иззети са видеоматериали.

В Българска национална телевизия брутално се цензурират материали, които изобличават безсмисленото насилие на властта.

Българските либерали високо и категорично заявяват: правото на информация е основно градиво на демокрацията.

Затова власт, която чупи журналистически камери и фотоапарати, избожда очите на обществото. Власт, която бие журналисти, може да бъде фашистка или комунистическа, но никога демократична!

Ние се обръщаме към всички творчески съюзи на България, към всички политически сили, към всички демократи ясно и недвусмислено да осъдят полицейския произвол над журналистите.

Ние настояваме:

1. Незабавно да бъдат отстранени от постовете им и да бъдат предадени на правосъдните органи министърът на вътрешните работи Николай Добрев и отговорните полицейски служители. Те трябва да отговарят както за престъпните си разпореждания, така и за престъпното си бездействие. На демокрацията са нужни решителни и силни мъже на закона, а не злостни и отмъстителни партийни биячи.

2. Незабавно да бъде отстранено ръководството на Българската национална телевизия, многократно доказала партийната си тенденциозност и зависимост. "Перата" и маските паднаха.

Българската социалистическа партия (БСП) трябва трябва да се откаже от политически сцени, и нейната върхушка да се приготви за срещата си с правосъдието.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА СЛЕД СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-И ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА


България е в пропастта! Всички по-нататъшни политически препирни са равносилни на национално предателство. В тази ситуация нито една политическа сила не може самостоятелно да изкара страната от катастрофата. Времето за самодоказване изтече!

Ето защо Зелената партия в България подкрепя декларацията за национално спасение на Обединените демократични сили (ОДС).

Зелената партия вижда единствения път за излизане от кризата в съставянето от настоящия парламент на програмно правителство, подкрепено от основните политически сили.

Програмното правителство трябва да бъде доминирано от опозицията и след приемането на неговата програма от парламента да има пълна подкрепа за своите действия.

Срокът на действие на програмното правителство, след който да се проведат предсрочни избори за Народно събрание, е необходимо да бъде минимум шест месеца.

По време на своя мандат програмното правителство трябва да изпълни две основни задачи:

1. Да извърши необходимите действия за финансово и икономическо стабилизиране на страната въз основа на приетата при неговото назначаване програма.

2. Да подготви провеждането на предсрочни избори в края на срока, за който е назначено.

Зелената партия в България призовава политическите сили, представени в Народното събрание, да проявят отговорност и политическа мъдрост!

София, 8 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ПРОТЕСТИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА СРЕЩУ УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ


Зелената партия подкрепя всички законни протести на опозицията, както и на отделни граждани, насочени срещу некадърното управление на Българската социалистическа партия (БСП). Зелената партия застава твърдо зад техните справедливи искания и призовава своите членове и симпатизанти да изразят с активни действия своята солидарност.

Едновременно с това Зелената партия категорично не приема вандалските действия, извършени от група граждани в и около Народното събрание. Нека не забравяме, че това могат да бъдат провокации, които да целят дискредитирането на справедливите протести.

Зелената партия още веднъж подчертава, че изходът от създалата се взривоопасна обстановка е в назначаването на преходен кабинет (програмен, експертен и т.н.) с мандат от шест месеца, който в края на този срок да извърши предсрочни избори. Основна цел на този кабинет трябва да бъде икономическата стабилизация на страната и подписването на споразумение с Международния валутен фонд. По този начин се отхвърлят възраженията на противниците на предсрочните избори, които се аргументират с необходимостта от ефективна изпълнителна власт за периода на изборите и до съставянето на ново мнозинство в парламента.

Зелената партия призовава основните политически сили да проявят разум и политическа отговорност и да седнат на масата за преговори.

София, 13 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ КЪМ ВЛАСТИМАЩИТЕ И ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ СИЛИ ПО ПОВОД ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ В ОТЕЧЕСТВОТО НИ


Съсипахте България...

София, 13 януари 1997 година

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛДП:

ВЕСЕЛИН КОШЕВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪЮЗ ЗА ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА СЛЕД СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА


Управителният съвет (УС) на Конституционния съюз (КС) изразява подкрепата си на националните протести, организирани от Обединените демократични сили (ОДС) срещу отказа на Демократичната левица да приеме декларация на ОДС за национално спасение, и същата да бъде изцяло и без поправки гласувана от Народното събрание като акт на национален консенсус по въпроса за необходимостта от предсрочни парламентарни избори. Конституционният съюз е готов да подкрепи националните протести в цялата страна, ако ОДС поиска подкрепата на организацията ни. Същевременно Управителният съвет на Конституционния съюз призовава всички българи да не се оставят да бъдат провокирани от отделни лица или институционални решения, взети единствено с гласовете на парламентарното мнозинство.

Очевидно е, че Българската социалистическа партия (БСП) и нейните сателити ще използват всички възможности за оставането си на власт и ще търсят в народните протести срещу обедняването и кризата елементи на конфронтация срещу институциите.

Управителният съвет на Конституционния съюз припомня на представените в настощето Народното събрание политически сили, че действащите днес институции са продукт на политически сговор от 1990-1991 година и не се споделят от значителна част от българския народ. Неоспорим факт е, че българският народ не се е произнесъл по въпроса каква форма на държавно устройство желае и ако това беше станало, днес националните институции едва ли щяха да бъдат обект на национални протести. Ето защо най-адекватното политическо решение за ескалиращата в негативен за България план ситуация изисква решение за предсрочни парламентарни избори за Велико Народно събрание, нова Конституция и нови държавни институции, избрани с безспорна легитимност, уважавани от всеки българин.

София, 12 януари 1997 година

ГОВОРИТЕЛ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪЮЗ:

инж. НИКОЛАЙ БУЧКОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ И РЕШЕНИЯ НА НАЦИОНАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ И СВЕТОВНИ ЩАТИ, ПРИЕТИ НА ЗАСЕДАНИЕ В СОФИЯ НА 11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ


На извънредно заседание, състояло се на 11 януари 1997 година по повод трагичните събития, станали в София на 10 януари с.г., Националното ръководство на Българската демократическа партия за европейски и световни щати (БДПЕСЩ) взе следните решения:

1. Пълна подкрепа на всички протестни действия с мирни средства на антиправителствените опозиционни сили в страната и участие в тях на нашите членове, симпатизанти, съмишленици а приятели.

2. Създаване на Национален съвет на лидерите на всички демократични партии, регистриран по Закона за политическите партии (ЗПП) за спасението на България.

3. Насрочване на предсрочни парламентарни избори в най-близко време, най-късно до лятото на настоящата година.

4. Съставяне на служебно правителство за произвеждането на предсрочните избори.

5. Неизменна поддръжка на свещената Търновска конституция.

6. Искане за незабавното завръщане на Н. В. цар Симеон Втори в България и заставането му начело на българската държава.

София, 11 януари 1997 година

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БДПЕСЩ:

ИВАН ВЕСЕЛИНОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА


Ръководството на Републиканската партия в България (РПБ) отчита настъпилата тежка материална криза в страната и моралната деградация в обществото - резултат от политическа демагогия, изборни манипулации и конфронтация между водещите политически сили.

Републиканската партия в България смята, че в тази ситуация успешен изход може да се намери само ако се състави широко коалиционно програмно правителство от политически необременени, морално чисти и компетентни хора, което да стабилизира производството, да се противопостави на престъпността и да проведе предсрочни честни мажоритарни избори.

София, 13 януари 1997 година

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РПБ:

проф. АЛЕКСАНДЪР ПОПОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА СИНЯ ПАРТИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА, ПРИЕТА НА ВТОРАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ПАРТИЯТА (СОФИЯ, 11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА)


Участниците във Втората национална конференция на Националната синя партия са възмутени и потресени от действията на манипулираната от режима на Българската социалистическа партия (БСП) полиция срещу законно упражняващите правото си на протест граждани на България.

Нощта срещу 11 януари 1997 година показа истинския лик на "обновените" комунисти от БСП. Точно когато хората около Народното събрание танцуваха и пееха, окрилени от надеждата за предсрочни парламентарни избори, внушителни полицейски сили, докарани от цялата страна, предприеха масирана атака срещу тях. Безогледно и свирепо бяха бити жени, мъже, студенти и дори деца. Сериозно пострадаха и депутати от опозицията. Към 3 часа в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" бяха постъпили 76 души предимно с травми на главата от ударите на полицейските палки. Цинично и срамно е, че в тази акция бяха използвани и младежи, отбиващи военна си служба в Национална служба "Вътрешни войски".

Кървавата януарска нощ показа, че след двегодишно управление правителството на БСП е не само некадърно, но и престъпно. След като доведе народа до глад, студ и мизерия, унизителни за края на XX век, то посегна и на неговите човешки права.

Националната синя партия приветства решението на опозицията да напусне Народното събрание, за да бъде избран качествено нов парламент - с нови политически сили в него и с нови лица на неподкупни и некорумпирани народни представители.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ПОЗОР ЗА РУШИТЕЛИТЕ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ!" НА ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ С ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА


БРАТЯ БЪЛГАРИ,

Вече седем години нашият народ страда трагично разделен на две части, противопоставени една на друга. Заговорът срещу парламентарната демокрация на двете главни политически сили Съюзът на демократичните сили (СДС) и Българската социалистическа партия (БСП), наречен пропорционална избирателна система, установи двуполюсния модел в Народното събрание и обрече останалите сдружения на гражданите да бъдат единствено безсилни наблюдатели на тяхното противоборство. Народният вот беше подменен с избор в партийните централи, а народният суверенитет в нарушение на Конституцията беше узурпиран от Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС и Висшия съвет (ВС) на БСП. Българският народ отново е наясно, че от него сега не зависи нито едно решение, свързано с външната политика и жизнения му стандарт. Българската интелигенция се оттегли от политиката, оставяйки простор за агресивната посредственост, част от която в момента е концентрирана в 37-то Народно събрание.

Българските граждани искат само две неща: стабилни цени и защита на техния живот и собственост. Неуспехът в политиката на правителството в оставка на БСП не можа да им гарантира нито едното от тях. Рязкото обедняване на българите в последните две години предизвика справедливото народно недоволство. За съжаление то беше оглавено от опозицията, наречена Обединени демократични сили (ОДС), която, бидейки в дълбока криза, беше реанимирана от грешките на управляващите. Сега лидерите на тази безпринципна коалиция умело използват икономическите затруднения на гражданите за своите партизански цели, за спечелване на властта и за разправа с политическите си противници.

БСП изгуби моралното право да управлява сама, защото стопи спестяванията на гражданите и предизвика зърнена и банкова кризи. Но тези, които разсипаха селското стопанство през 1992 година, лишиха България от външните й пазари и причиниха огромната безработица, са не по-малко виновни за неуспешния преход. А това са днешните лидери на СДС. Изгарящи от нетърпение да влязат отново във властта и да се облагодетелстват от нея, те все по-невъздържано призовават българските граждани, митингуващи по улици и площади, към практикуване на съмнителна пряка демокрация, към неплащане на данъци и такси и към открито гражданско неподчинение.

Срамният погром на върховната държавна институция на Република България за пореден път разкри истинския лик на лидерите на опозицията. На 10 и 11 януари 1997 година беше извършена добре замислена мащабна манипулация на хиляди справедливо протестиращи хора. Ако за подпалването на Партийния дом през 1990 година главният подстрекател беше лидерът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, сега подстрекателите са повече, а подпалвачът на Народното събрание е лидерът на СДС Иван Костов, мавърът-майкопродавец, който е готов да мине и през трупове на депутати, за да осъществи болната си амбиция да бъде следващият министър-председател на България.

Прокурори, запомнете имената на новия президент Петър Стоянов, на лидерите на ОДС Стефан Савов, Анастасия Мозер и Ахмед Доган, на Йордан Соколов, Александър Божков, Надежда Михайлова, Александър Йорданов, Муравей Радев, Асен Агов и др., на кмета на София Стефан Софиянски (забранил отдалечаването на загражденията), на кмета на Пловдив Спас Гърневски, на Евгени Бакърджиев, на анархосиндикалистите Константин Тренчев, Кръстю Кръстев и Кръстю Петков. Добре запомнете тези имена на рушителите на съвременна България, защото ще дойде време, когато без страх ще можете да ги подведете под отговорност за грозното им престъпление.

Масираната дезинформация, която залива през тези дни българския ефир от частните радиостанции, финансирани от ВВС и "Гласът на Америка", показва колко е "независима" българската журналистика. В драматичната нощ срещу 11 януари съобщенията от площада пред Народното събрание бяха в съотношение 9:1 срещу обективността в полза на лъжата и манипулацията. Шампион по лъжи, инсинуации и насъскване беше и остава радио "Дарик". Радиото на Томислав Русев и Владимир Танев изигра на практика ролята на CNN по време на разстрела на руския парламент на 3 октомври 1993 година. Лумпените, опустошили Народното събрание, запалили националното знаме и издигнали лозунга "Всички при Луканов" бяха представяни като мирно протестиращи демократи, а правозащитните органи, защитаващи без изстрели конституционния ред и имунитета на депутатите - като побойници и кръволоци.

Позорният погром над Народното събрание показа за сетен път, че българският политически елит е негоден да приема със съгласие съдбоносни за страната решения. Безспорно е, че този елит трябва час по-скоро да бъде заменен от българи-патриоти, които са в състояние да подтиснат партийните си пристрастия, когато бъдат овластени от народа. Предсрочни парламентарни избори може и да са необходими, но те биха били безполезни, ако междувременно не бъде променен съществуващият пропорционален избирателен закон - закон - "убиец" на парламентарната демокрация.

Общонародният комитет за защита на националните интереси (ОКЗНИ) призовава българите, които милеят за Отечеството, да заклеймяват лидерите на СДС и ОДС, лидерите на партиите на погромите и атентатите, на наглите лъжи и на грозните компромиси с протурската, антиконституционна партия Движение за права и свободи (ДПС).

ОКЗНИ ще бъде солидарен с всички национално отговорни сили, които са готови да си подадат ръка за защита на Конституцията и националния суверенитет.

ОКЗНИ призовава патриотичното българско офицерство да следи внимателно действията на продажните политици и да бъде готово да не допусне разпадането на българската държавност.

Да живее България!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОКЗНИ:
РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОКЗНИ:
МИНЧО МИНЧЕВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАРОДНО-ПАТРИОТИЧНИЯ ЛЯВ ФРОНТ ПО ПОВОД СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА


Тази нощ политическата обстановка в България коренно се промени.

Фашизмът започна своето организирано и отдавна подготвяно извън и в България настъпление. След погрома над българския парламент никой няма право да храни повече илюзии, че това не е така.

В България, след Освобождението й от турско робство в края на миналия век, е имало всякакви партии, политически борби и конфликти, но никой никога не е дръзвал да прави опити да громи и подпалва българския парламент. Това през изтеклата нощ го направиха българските фашисти.

Играта на демокрация, на парламентаризъм, на ред и законност тази нощ свърши, фашизмът излезе със своето истинско озъбено лице. Фашистките бойни групи спираха и започнаха да чупят дори и линейките за бърза помощ, част от организаторите бяха платени. Таксата беше 50 дойче марки на ръководител на група. Част от тълпата беше постоянно зареждана с алкохол.

Ние, участниците в Народно-патриотичния ляв фронт, не одобряваме (и това сме го заявили публично) политиката на досегашното правителство на Българската социалистическа партия (БСП) и на досегашното ръководство на БСП. Това е политика на реставрация на един див, варварски и криминален капитализъм. Политика, която довежда българския народ до отчаяние и мизерия, до хищническо разграбване на народната собственост от нашия и чуждестранен капитал, до поставяне на страната във васална зависимост от чужди финансови институции и групировки. Ние и сега сме против тази политика. Ние сме за коренно различна от досегашната социална и икономическа, вътрешна и външна политика и никога няма да приемем настъплението на фашизма в България.

Погромите, които бяха извършени през тази страшна нощ срещу сградата на българския парламент и срещу депутатите бяха противоконституционни, противозаконни и антидемократични.

Народно-патриотичният ляв фронт призовава своите сили в цялата страна към организирана защита на демократично приетата конституция, на законите и на законно избраните държавни институции.

В същото време искаме да предупредим опозиционните лидери, че ако фашисткото насилие продължи, ние ще призовем нашите поддръжници, всички леви и патриотични сили да се противопоставят на противозаконното насилие с адекватни средства.

Ние сме против гражданската война в България и поради това искаме да предупредим лидерите на опозицията: опомнете се! Не си играйте с огъня! Вие лекомислено, еуфорично и безотговорно тръгвате по пътя на разпалването на гражданска война. Ако тръгнете по този път, никой не знае кой ще изгори в нея първи, кой впоследствие и какъв ще бъде резултатът. При всчики случаи обаче България ще загуби.

Ако се стигне до такъв сблъсък, Народно-патриотичният ляв фронт ще застане рамо до рамо със силите на реда и сигурността, със силите, които защищават Конституцията, законите и демократично избраните институции.

Ние протягаме ръка на всички политически сили, които са за това.

Ние ще мобилизираме всичките си поддръжнци в защита на полицията, на Национална служба "Вътрешни войски" и на армията против хаоса, анархията и насилието - в това никой не трябва да се съмнява!

София, 11 януари 1997 година

ЗА ОРГАНИЗАЦИОННИЯ КОМИТЕТ НА
НАРОДНО-ПАТРИОТИЧНИЯ ЛЯВ ФРОНТ:

МИНЧО МИНЧЕВ - Отечествена партия на труда

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА, ПРИЕТА НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ НА СЪЮЗА ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ (СОФИЯ, 11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА)


Съюзът за Търновска конституция напълно и без резерви подкрепя политическата линия на Съюза на демократичните сили (СДС) за:

1. Излизане на парламентарните групи на Обединените демократични сили (ОДС) от парламента.

2. Подготовка и провеждане на национална политическа стачка и гражданско неподчинение.

3. Насрочване на извънредни парламентарни избори.

Съюзът за Търновска конституция предлага на СДС:

1. Да бъде сезиран главният прокурор на Република България Иван Татарчев за престъпните действия на правителството и на полицията на Жан Виденов срещу мирните демонстранти в ранното утро на 11 януари 199 година около парламента.

2. Да бъдат сезирани Конституционният съд на Република България и главният прокурор Иван Татарчев за образуване на процедура за обявяване на Българската социалистическа партия извън закона като антипарламентарна, антинационална и терористична организация.

Да живее Търновската конституция!

София, 11 януари 1997 година

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТЪР X. ПОПОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ЗА СЪБИТИЯТА В И ОКОЛО БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА И ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА


Федерация "Царство България" участва решително в протестните действия и в борбата за оцеляване на българския народ. Предсрочните парламентарни избори са абсолютно необходими като първа крачка за връщането на Н. В. Цар Симеон Втори като държавен глава. Единствен той има качествата и възможността да изведе народа от пропастта и да спаси българската нация и държава.

Призоваваме всички членове и симпатизанти от цялата страна да вземат активно участие в протестните действия!

София, 13 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ МЛАДЕЖКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ, МЛАДЕЖКИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, МЛАДЕЖКАТА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ, МЛАДЕЖКИЯ КЛУБ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ И СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИЯ СЪЮЗ НА МЛАДЕЖТА КЪМ МЛАДИТЕ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА И ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В СТРАНАТА


СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Социалното напрежение, породено от непоносимата мизерия и задълбочаващата се криза, ескалира в последните дни до степен, която заплашва самото оцеляване на българската младеж. Ние, младите хора, сме най-силно засегнати от бедността и стагнацията, младите са и сред пръвите жертви на бруталното полицейско насилие.

Младежките организации на Обединените демократични сили (ОДС) са убедени, че Декларацията за спасение на България дава единствения шанс за продължаване на демократичния процес у нас и категорично настояват за предсрочни парламентарни избори.

Обявяваме се за най-строго наказание на отговорните за кървавото, с нищо неоправдано насилие над мирни граждани, борещи се за своите човешки права. Главен виновник за полицейското изстъпление е предлаганият от Българската социалистическа партия (БСП) за министър-председател Николай Добрев.

Убедени сме, че справедливият съд над виновниците за националната катастрофа е необходимо условие за нормализиране на ситуацията в България. Политическата отговорност за трагичните събития от последните дни пада изцяло върху управляващото комунистическо мнозинство.

Изказваме благодарност и се солидаризираме с действията на студентите от Софийския университет "Св. Климент Охридски", като изцяло подкрепяме декларацията до посланиците на европейските държави. Призоваваме академичната общност от цялата страна да се присъедини към протеста на софийските студенти.

Изразяваме възмущението си от пристрастното, манипулативно отразяване на събитията от Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР), превърнали се в пропагандна машина на управляващата партия. Настояваме категорично за незабавна оставка на ръководствата на националните телевизия и радио, поради тяхната антинационална дейност.

Демокрацията е преди всичко отговорност, нека не превръщаме справедливото си недоволство в насилие.

Призоваваме всички млади хора към подкрепа и участие в обявената от Обединените демократични сили (ОДС) национална политическа стачка и гражданско неподчинение.

София, 12 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА ОКОЛО И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 10-11 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА


Ние, членовете и симпатизантите на Българския социалистически младежки съюз (БСМС), изразяваме категоричния си протест срещу вандалските изстъпления в София, на които сме свидетели след 10 януари 1997 година.

България е избрала пътя на парламентарната демокрация и ние отхвърляме тероризма и погазването на демократичните норми и принципи. Затова смятаме, че насилието като форма на протест изразява неграмотността на политическия елит в България и неговата невъзможност чрез политически средства да решава проблемите на страната.

Протестираме срещу наглостта на сини депутати и наглостта на новоизбрания президент да раздават оценки от името на българската младеж и на българския народ.

Протестираме срещу политическата демагогия на българските политици, използвайки тежкото състояние на българския народ.

Нашият любим преподавател по история на Българската комунистическа партия (БКП) и по научен комунизъм Иван Костов носи основната отговорност за резила, който кошлуковци отново навлякоха на България. Протестираме срещу мерака на физически посинелия Иван Костов да превърне чрез насилие обедняла България във фалирало "Сапио".

Призоваваме посинелите от злоба да говорят само от свое име. Ще противодействаме на всеки опит на действия срещу демокрацията и вече изразената воля на избирателите. Обявяваме се против организираната вандалщина, резултат от безотговорното подстрекаване на огладнели хора и лумпенизираната маса от ръководството на Съюза на демократичните сили (СДС).

Настояваме да бъде отнет депутатският имунитет и да бъде приложено действащото законодателство и по-специално Наказателният кодекс към тези партийни лидери, които подстрекават към насилие и улична вандалщина, и да бъдат предадени на прокуратурата.

За съжаление в тези беззакония отново са въвлечени младежи. Ние не бива да допуснем в България да се повторят събитията от 1990 година, когато младите хора бяха употребени за лични меркантилни цели и съмнителни политически подбуди. Обикновено след подобни мероприятия определени личности получаваха валута или самолетни билети за Америка.

Ние считаме, че за сериозните материални и морални щети, в това число и за персонално пострадалите хора, вина носят както безотговорни депутати, така и някои частни електронни медии, тенденциозно отразяващи събитията.

Призоваваме ръководителите на СДС да не се държат като българските Тупак Амару.

Призоваваме Народното събрание, президентството, Министерсткия съвет и ръководителите на политическите сили да осигурят гражданския мир, законността и реда в страната.

София, 12 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")

 


----------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 15 януари 1997 година.


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова, Нина Гаврилова - деж. ред.
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1997 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.