21 януари 1991

СОФИЯ, 21 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА                         БРОЙ 14 /289/

СОФИЯ, 21 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СЪВМЕСТНО РЕШЕНИЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-3" И НА ДРУГИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОЕТАПНА ГЛАДНА СТАЧКА ДО ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ЗАКОННИТЕ ИСКАНИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ.


СЛЕД СЪЗДАВАНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА Г-Н ДИМИТЪР ПОПОВ, ОБЯВЕНО ЗА КОАЛИЦИОННО И НЕКОМУНИСТИЧЕСКО ОТ ДЕМОКРАТА ЛУДЖЕВ, С ДВАМА ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ СДС, В БЪЛГАРИЯ СЕ НАБЛЮДАВА ПРОЦЕС НА ПЪЛНА ПСЕВДОДЕМОКРАЦИЯ. ОСОБЕНО ОТРАЖЕНИЕ НА ПОЛИТИКАТА НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕ ЧУВСТВА В ОБЛАСТТА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ. ОПИРАЙКИ СЕ НА ВИСШИТЕ ЕШЕЛОНИ НА БСП И СДС, ГОСПОДА МИНИСТРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ИНЕРЦИЯТА НА ПЪЛНО НЕЗАЧИТАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И НА УТВЪРЖДАВАНЕ ГОСПОДСТВОТО НА ДВА ВИСШИ ЕШЕЛОНА. СЛЕД ПРОЦЕС НА СПИРАНЕ НА ВЕСТНИЦИТЕ НА ДЕЙСТВИТЕЛНАТА ОПОЗИЦИЯ В. "ХРИСТИЯНДЕМОКРАЦИЯ", В. "ПРЯПОРЕЦ" И ДРУГИ, КАКТО И НА ОТКАЗ ОТ МЕСТНИ СЛУЖБИ НА РЕП ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ АБОНАМЕНТА ЗА В."НОВА ЕРА" - ОСНОВЕН ОРГАН НА СЪЮЗ "ЕРА-3" С НАСТОЯЩ АБОНАМЕНТ, РАВЕН НА В. "СВОБОДЕН НАРОД", И ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ ОТ В. "ПОДКРЕПА", СЕ ПРОЯВЯВА ПЪЛНО ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ КЪМ ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ УСЛОВИЯ, ПРЕДВИДЕНИ ЗАКОНОСЪОБРАЗНО ЗА РАБОТА - КАКТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, ТАКА И НА НЕЗАВИСИМО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА /НДЗПЧ/ - ГР. СЕПТЕМВРИ. НА ПЛОЩ ОТ 48 КВ.МЕТРА РАБОТЯТ ВЕЧЕ ЧЕТИРИ РЕДАКЦИИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И В. "СВОБОДНО СЛОВО" НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО, И 11 ПАРТИИ, ИЗГРАДЕНИ ОТ РЪКОВОДСТВАТА С УПОРИТА ДЕЙНОСТ ПРОТИВ ТОТАЛИТАРИЗМА, ДАЛЕЧ ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА.

СЛЕД ПОРЕДИЦА ПИСМА ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ДИМИТЪР ПОПОВ НЕ СЕ ВЗЕ НИКАКВО СПРАВЕДЛИВО ОТНОШЕНИЕ НА ЗАКОНОСЪОБРАЗНА ОСНОВА.
ЯВНО ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ЦЕЛЯТ ДА БЛОКИРАТ РАБОТАТА НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ В ПРЕДСТОЯЩАТА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ И
ДА УТВЪРДЯТ ОТНОВО САМО ДВЕ ГРУПИРОВКИ. ПРЕДВИД ГОРЕПОСОЧЕНОТО, ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ В ЕДИНСТВО С НДЗПЧ - ГР. СЕПТЕМВРИ, ОБЯВЯВАТ ОТ 17 ЯНУАРИ 1991 Г. ПОЕТАПНА ЩАФЕТНА ГЛАДНА СТАЧКА ДО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПОМЕЩЕНИЯ, НЕОБХОДИМИ ЗА РАБОТАТА ИМ, ТАКА КАКТО ИЗИСКВА ЗАКОНЪТ. НИЕ НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ОТНОВО ДИКТАТУРА, ЗАЯВЯВАТ ТЕ - ПОД КАКВОТО И ЗНАМЕ ДА СЕ НАЛАГА ТЯ.

В ПЪРВИЯ ЕТАП от 5 ДНИ /17-21 ЯНУАРИ 1991 Г. ВКЛЮЧИТЕЛНО/ В СТАЧКАТА УЧАСТВУВАТ ОБЩО 10 ДУШИ РЪКОВОДИТЕЛИ:

1. Г-Н ИЛИЯ МИНЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА - ГР.СЕПТЕМВРИ.
2. Г-Н СЛАВОМИР ЦАНКОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗ "ЕРА-3".
3. Г-Н ИВАН АМБАРЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ.
4. Г-Н ГЕОРГИ ГЕЛЕМЕНОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БХДП /ЦЕНТЪР/.
5. Г-Н КОНСТАНТИН ГЕОРГИЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ.
6. Г-Н МИЛЧО ПОПОВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НДЗПЧ.
7. Г-Н ИВАН НАЙДЕНОВ /БАЙКО/ - НДЗПЧ.
8. ОТЕЦ ТОТЬО ПЕТРОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХРИСТИЯНРАДИКАЛНАТА ИАРТИЯ.
9. Г-Н ДРАГАН БАЧЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НОВА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ.
10. Г-Н ЙОЛО ДЕНЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ.

КЪМ ГОРНИЯ СПИСЪК НА СТАЧКУВАЩИТЕ ОТ ГОРНАТА ДЕСЯТКА СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ ЧРЕЗ ОБАЖДАНИЯ ПО ТЕЛЕФОНА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НАШИТЕ ЕМИГРАНТСКИ ИЗВЪНГРАНИЧНИ СТРУКТУРИ. ЗАТОВА ПРЕДЛАГАМЕ И ИМЕНАТА НА ПРИСЪЕДИНИЛИТЕ СЕ КЪМ ГЛАДНАТА СТАЧКА БЪЛГАРИ В ИЗГНАНИЕ - СТАНИМИР ВАСИЛЕВ И НИКОЛАЙ СТОЙКОВ, ЖИВУЩИ В ГЕРМАНИЯ.

СТАЧКАТА ЩЕ БЪДЕ ПРОДЪЛЖЕНА ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ И КОМИТЕТИ В СТРАНАТА ДО СПРАВЕДЛИВО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЧЛ.15 И ЧЛ.17 ОТ ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ САМО ЗА ОЧИ ПРЕД СВЕТА ОТ ДВЕТЕ ОБВЪРЗАЛИ СЕ НА КРЪГЛАТА МАСА СИЛИ. МОЛИМ МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ С ТОВА КАК СЕ РАЗВИВА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ.

СОФИЯ, ЯНУАРИ 1991 Г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗ "ЕРА-З": СЛАВОМИР ЦАНКОВ


X   X   X

СОФИЯ, 21 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ ПОД ПОЧЕТНИЯ ПАТРОНАЖ НА ПРЕЗИДЕНТА /ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА/, ВКЛЮЧВАЩ ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ, ПАРТИЯ НАЦИОНАЛЕН ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ, РЕПУБЛИКАНСКА ПАРТИЯ, ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ - ПЕРНИК, БЪЛГАРСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ И ХРИСТИЯНСКО ЖЕНСКО ДВИЖЕНИЕ, ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАПОЧНАЛАТА ВОЙНА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ.


НИЕ, КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ НА БЪЛГАРИЯ, КАТЕГОРИЧНО ОСЪЖДАМЕ ЗАПОЧНАЛАТА ВОЙНА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ И ПРИЗОВАВАМЕ ЗА НЕЙНОТО НЕЗАБАВНО ПРЕКРАТЯВАНЕ!

ХРИСТОС, МОХАМЕД И ПРОРОЦИТЕ ПРЕДИ ТЯХ НИ УЧАТ: "НЕ КРАДИ, НЕ ЛЪЖИ, НЕ УБИВАЙ! "

ИРАК, В ПРОТИВОВЕС НА ТЕЖКОТО НАСЛЕДСТВО ОТ КОЛОНИАЛИЗМА, ТВЪРДИ, ЧЕ КУВЕЙТ Е НЕРАЗДЕЛНА НЕГОВА ЧАСТ. ООН В СЪГЛАСИЕ С ЮРИДИЧЕСКИЯ СТАТУС НА НЕЩАТА ОКАЧЕСТВЯВА АНЕКСИЯТА НА КУВЕЙТ ОТ ИРАК КАТО АГРЕСИЯ И ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ДЪРЖАВНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ. В СЪЩНОСТТА И НА ДВЕТЕ ТРАКТОВКИ ИМА РЕАЛНИ ОСНОВАНИЯ И ОТГОВОРЪТ ТРЯБВА ДА ДОЙДЕ ЕДИНСТВЕНО ОТ МАСАТА ЗА ПРЕГОВОРИ.

НИЕ ПИТАМЕ: МОЖЕ ЛИ ЕДНА ДОКАЗАНА "КРАЖБА" ДА СЕ НАКАЗВА СЪС СМЪРТ? - ЩЕ ПРИПОМНИМ, ЧЕ ПРИ ОКУПАЦИЯТА НА КУВЕЙТ ПРЕЗ АВГУСТ 1990 Г. ЗАГИНАХА 30 ДУШИ. МОЖЕ ЛИ РАЗПАЛЕНАТА В ОТГОВОР НА ТОВА ВОЙНА, КОЯТО ЩЕ ОТНЕМЕ ЖИВОТА НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ НЕВИННИ ЖЕНИ, СТАРЦИ И ДЕЦА, ДА СЕ НАРЕЧЕ СПРАВЕДЛИВА?! МОЖЕ ЛИ ПОСТАВЯНЕТО НА КАРТА НА СВЕТОВНИЯ МИР ДА БЪДЕ ИЗРАЗ НА НРАВСТВЕНА ДОБРОДЕТЕЛ?

ВОЙНАТА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ И ОПИТИТЕ ДА Й БЪДЕ ПРИДАДЕН МОРАЛЕН ОБЛИК НАРУШАВАТ ЗАПОВЕДТА: "НЕ КРАДИ. НЕ ЛЪЖИ, НЕ УБИВАЙ!" ТАЗИ ЗАПОВЕД Е ПО-ВИСША ОТ ВСЯКО РЕШЕНИЕ КА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ ПРИ ООН.

ИМА САМО ЕДИН ПЪТ ЗА СИЛИТЕ НА РАЗУМА: ДА СЕ СПРАТ БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ И НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ НАСРОЧЕНА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА КОМПЛЕКСНО РЕШАВАНЕ НА ВЪПРОСИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК, А ИМЕННО: ПАЛЕСТИНА, КУВЕЙТ И КИПЪР. НЕПРАВОМЕРНО Е КАТО УСЛОВИЕ ДА СЕ ИЗИСКВА ИЗТЕГЛЯНЕТО НА ИРАК ОТ КУВЕЙТ, СЛЕД КАТО НЕ СЕ ПОСТАВЯТ АНАЛОГИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ИЗРАЕЛ ОТНОСНО ЗАПАДНИЯ БРЯГ НА РЕКА ЙОРДАН, ГОЛАН И ГАЗА, И КЪМ ТУРЦИЯ, КОЯТО ПРОДЪЛЖАВА С ОКУПАЦИЯТА СИ НА СЕВЕРЕН КИПЪР.

ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО БЪЛГАРИЯ, ВМЕСТО ДА ПРЕДЛАГА РАБОЛЕПНО СВОЯ "ОГРАНИЧЕН" И "СИМВОЛИЧЕН" ВОЕНЕН КОНТИНГЕНТ В АРАБСКАТА ПУСТИНЯ, НЕКА ОБЯВИ НЕУТРАЛИТЕТ И ДА ПРЕДЛОЖИ ДОМАКИНСТВОТО СИ ЗА ЕДНА МИРНА КОНФЕРЕНЦИЯ.

В ИМЕТО НА БОГА, КОЙТО Е ЕДИН ЗА ХРИСТИЯНИ, МЮСЮЛМАНИ И ЮДЕИ - СПРЕТЕ ВОЙНАТА!

СОФИЯ, 18 ЯНУАРИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х

СОФИЯ, 21 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ - ВАРНА.


ЦЕНТРАЛНИЯТ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ С НЕГОДУВАНИЕ ПРИЕМА АНТИСЪВЕТСКАТА КАМПАНИЯ В ДОСКОРОШНИТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СТРАНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И В БЪЛГАРИЯ ЗАСЯГАЩИ ДЕЙСТВИЯТА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ В ПРИБАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИ, ДЕЙСТВИЯ, НАПЪЛНО ЗАКОННИ И КОНСТИТУЦИОННО ГАРАНТИРАЩИ РЕДА И СИГУРНОСТТА В СССР.

ВЪЗМУТЕНИ СМЕ ОТ ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И ОТ АНТИСЪВЕТСКИЯ МИТИНГ ПРЕД ПОСОЛСТВОТО НА СССР В СОФИЯ. ИЗЯВЛЕНИЯТА И ДЕЙСТВИЯТА НАКЪРНЯВАТ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА НИ СЪС СССР, ОБРИЧАТ БЪЛГАРИЯ НА ПЪЛНА СТОПАНСКА РАЗРУХА И ПРЕДСТАВЛЯВАТ НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СЪВЕТСКАТА СТРАНА.

УЧУДВАЩО Е, ЧЕ НАШИТЕ ЛЪЖЕДЕМОКРАТИ ЗАБРАВИХА ИСТОРИЧЕСКАТА РОЛЯ И ЗАСЛУГА НА МИХАИЛ ГОРБАЧОВ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА И МИРА И КАТО ИСТИНСКИ НЕБЛАГОДАРНИЦИ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ ПРОАМЕРИКАНСКИЯ ХОР НА ОБВИНИТЕЛИТЕ МУ.

ВЕРНИ НА РУШИТЕЛНАТА СИ СЪЩНОСТ, ТЪМНИТЕ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ ЗАБРАВИХА ТВЪРДЕ СКОРО, ЧЕ ПРЕУСТРОЙСТВОТО, ЗАМИСЛЕНО ОТ ГОРБАЧОВ, Е БОРБА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, РАВНЯВАЩА СЕ НА БОРБАТА ЗА СОЦИАЛИЗЪМ.

КАТО СЕ ПРИКРИВАТ ПОД МАСКАТА НА ДЕМОКРАЦИЯ И РЕФОРМАТОРСТВО, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИСОЦИАЛИЗЪМ ПРЕКРАЧВАТ ПРАГА КЪМ ГРУБ, НЕСЪВМЕСТИМ С РАЗБИРАНИЯТА НА МНОЗИНСТВОТО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ АНАХРОНИЧЕН АНТИСЪВЕТИЗЪМ.

ЦЕНТРАЛНИЯТ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ КАТЕГОРИЧНО ПРОТЕСТИРА ПРОТИВ НАМЕСАТА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СССР ОТ КОЯТО И ДА Е ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ.

ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА СА НУЖНИ ДЕМОКРАТИ, А НЕ "ГЛАШАТАИ" НА ДЕМОКРАЦИЯТА!
   
ВАРНА, 15 ЯНУАРИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х

СОФИЯ, 21 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ОТ
НАЦИОНАЛНИЯ СЪЮЗ "БЪЛГАРИЯ" СЪС СЕДАЛИЩЕ В СИЛИСТРА И ОТ РЕГИОНАЛНИТЕ РЪКОВОДСТВА НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА И НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ.


Г-Н ЖЕЛЕВ,

ПОВОД ЗА ТОВА ПИСМО Е БЕЗПОКОЙСТВОТО НИ ОТ ЗАЧЕСТИЛИТЕ ИНТЕРВЮТА, КОИТО ДАВАТЕ ПРЕД ТУРСКИ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ. САМИ ПО СЕБЕ СИ ПОЯВАТА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА ПРЕД ЖУРНАЛИСТИ И ИЗЯВЛЕНИЯТА МУ НЕ СА НЕЩО НЕОБИЧАЙНО И НЕ БИВА ДА ПРЕДИЗВИКВАТ ТРЕВОГА. НО В СЛУЧАЯ СТАВА ДУМА ЗА ИЗЯВЛЕНИЯ, В КОИТО ПРОЗИРАТ ТЕНДЕНЦИИ В БЪДЕЩАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА СТРАНАТА. СТАВА ДУМА ЗА ОПАСНОСТТА, ЧЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ, АКО НЕ БЪДАТ В РУСЛОТО НА ОБИЧАЙНИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ, БИХА МОГЛИ ДА СЕ ОТРАЗЯТ ОТРИЦАТЕЛНО НА УСИЛИЯТА ЗА ДЕМОКРАТИЧНО РЕШАВАНЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ НАЦИОНАЛЕН ВЪПРОС.

ВИЕ ВИНАГИ ЗАЯВЯВАТЕ, ЧЕ СТЕ ЧИСТОКРЪВЕН БЪЛГАРИН. ПОЗНАВАМЕ ДРУГ "БЪЛГАРИН" - ЛАЗАР МОЙСОВ, НО ТОЙ ПРОВЕЖДАШЕ ВЕЛИКОСРЪБСКА ПОЛИТИКА. НЕ НИ СЕ ЩЕ ДА ВЯРВАМЕ, ЧЕ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА МОЖЕ ДА НАКЪРНИ ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА НИ, НО ВЕРОЯТНОСТТА ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ НЕ Е МАЛКА, АКО НЕ СЕ НАПРАВИ ПРЕОЦЕНКА НА БЪЛГАРСКАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА КЪМ ЮЖНАТА НИ СЪСЕДКА.

ИСКАМЕ ДА ВИ ПРЕДУПРЕДИМ, ЧЕ ВОДИТЕ БЪЛГАРСКИЯ КОРАБ В ПОГРЕШНА ПОСОКА И МОЖЕ ДА СЕ НАТЪКНЕ НА РИФОВЕ. ЕДИН ОТ ВИДИМИТЕ Е ПРЕДСТОЯЩОТО ВЪВЕЖДАНЕ НА ИЗУЧАВАНЕТО НА ТУРСКИ ЕЗИК В БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА. ТОЙ СЕ ВИЖДА, НО НЕ СА ВИДИМИ УСИЛИЯТА НА ДЪРЖАВНОТО РЪКОВОДСТВО ДА ГО ИЗБЕГНЕ. "ПОДВОДНА СКАЛА" В МОРЕТО НА "ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА" МОГАТ ДА СЕ ОКАЖАТ ТУРСКИТЕ КАПИТАЛИ И НАЛАГАНОТО ВЕЧЕ ЧРЕЗ ПЕЧАТНИТЕ ИЗДАНИЯ ДВУЕЗИЧИЕ В СТРАНАТА.

СЧИТАМЕ ЗА НАШ ДЪЛГ ДА ВИ ПРЕДУПРЕДИМ, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, ЧЕ ВСИЧКО ТОВА МОЖЕ ДА ИМА НЕПРЕДВИДИМИ ПОСЛЕДИЦИ. УБЕДЕНИ СМЕ, ЧЕ МОЖЕТЕ ТРЕЗВО ДА ПРЕЦЕНИТЕ ОБСТАНОВКАТА И ДА ВЗЕМЕТЕ ДАЛНОВИДНО РЕШЕНИЕ.

ЕДНА ГРЕШКА - СЪЗДАВАНЕ НА ПАРТИЯ НА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА ОСНОВА ЗА МЮСЮЛМАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НА СТРАНАТА - ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/, ВЕЧЕ Е НАПРАВЕНА. ТЯ НЕ БИВА ДА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА.


ЗА НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "БЪЛГАРИЯ" И ЗА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА:
ПЕТЪР ПЕТРОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪЮЗ "БЪЛГАРИЯ" И ПЪЛНОМОЩНИК НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА.

ЗА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ:
ТИХОМИР БАЛТОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕГИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БНРП

СИЛИСТРА, 15 ЯНУАРИ 1991 Г.   

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/X   X   X

СОФИЯ, 21 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ НА ОБЩЕСТВОТО ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННИ ТРАДИЦИИ.


ОБЯВЯВАМЕ, ЧЕ ПРЕЗ ЮНИ 1988 Г. В СОФИЯ БЕ УЧРЕДЕНО ОБЩЕСТВО, ЧИЯТО ЦЕЛ И ДНЕС Е ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕТО, ИЗЯСНЯВАНЕТО, РЕАБИЛИТИРАНЕТО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЦЕННОСТНИТЕ ТРАДИЦИИ В БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА.

ВЪЗВАНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО БЕШЕ ПРОЧЕТЕНО И РАЗИСКВАНО НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ЛЕГИЯТА "Г.С. РАКОВСКИ" ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА. ТО СЪДЪРЖА ВЪПРОСИ, КОИТО ОТСЪСТВУВАТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ЛЕГИЯТА И ОТ ДРУГИ ПОДОБНИ ДОКУМЕНТИ, МЕЖДУ КОИТО ГЛАВНИТЕ СА:

- ПРЕОЦЕНКА НА УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ОСВОБОЖДЕНИЕ И ОБЕДИНЕНИЕ И РОЛЯТА НА БЪЛГАРСКОТО ОФИЦЕРСТВО В ТЯХ;

- ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА СПОРНИ СЪДЕБНИ ДЕЛА И ПОИМЕННО СЪДЕБНО РЕАБИЛИТИРАНЕ НА НЕПРАВОМЕРНО ОСЪДЕНИ ОФИЦЕРИ В ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕДИ И СЛЕД 1944 ГОДИНА;

- ИЗДИРВАНЕ НА ОСТАНКИТЕ НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ ОФИЦЕРИ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г.;

- ПОДПОМАГАНЕ НА МАЛЦИНАТА ЖИВИ ДНЕС ОФИЦЕРИ - ЖЕРТВИ НА НЕСПРАВЕДЛИВИ УВОЛНЕНИЯ;

- ИЗГОТВЯНЕ НА АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКОТО ВОЙНСТВО, УЧАСТВУВАЛО ВЪВ ВОЙНИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ОСВОБОЖДЕНИЕ И ОБЕДИНЕНИЕ.

НА 16 АВГУСТ 1990 Г. ВЪЗВАНИЕТО, ПОДПИСАНО ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ: ГЕОРГИ МАРКОВ, КЛАВДИЯ ЗАИМОВА, НИКОЛА РУХЧЕВ, ЛЮДМИЛА СТОЕНЧЕВА - ГЕНОВА И СИМЕОН БЛАГОЕВ БЕ ВРЪЧЕНО НА КОМИСИЯТА ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ ПРИ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

С ПИСМО ДО СЪЩАТА КОМИСИЯ ОТ 5 НОЕМВРИ 1990 Г. НАПОМНИХМЕ, ЧЕ ДО ТАЗИ ДАТА ТЯ НЕ Е УВЕДОМИЛА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ДАЛИ Е БИЛО НАСРОЧЕНО ЗАСЕДАНИЕ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ПОСТАВЕНИТЕ ВЪВ ВЪЗВАНИЕТО ВЪПРОСИ И ДАЛИ Е ВЗЕТО СЪОТВЕТНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ТЯХНОТО ОБСЪЖДАНЕ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

ТЪЙ КАТО И ДВЕТЕ ПИСМА НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ОСТАНАХА БЕЗ ОТГОВОР, А СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ СЪЩО НЕ ВЗЕХА ОТНОШЕНИЕ ПО СЪДЪРЖАНИЕТО НА НАШЕТО ВЪЗВАНИЕ, СЧИТАМЕ ЗА НЕОТЛОЖНО ДА УВЕДОМИМ ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ИНСТИТУЦИИ, КАКТО И ПОТОМЦИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ВОЙНСТВО У НАС И В ЧУЖБИНА, ЗА НЕГОВОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ.

СОФИЯ, 21 ДЕКЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 21 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА КОМЮНИКЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ДЕСНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН АЛИАНС /ДДА/, УЧРЕДЕН НА 13 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА В СОФИЯ.


В НЕДЕЛЯ /13 ЯНУАРИ 1991 Г./ ОТ 13 Ч. В ЗАЛА 13 НА НДК В СТОЛИЦАТА СЕ ПРОВЕДЕ УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ, КОЕТО ГЛАСУВА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ДЕСЕН ДЕМОКРАТИЧЕН АЛИАНС /ДДА/.

ПРЕДСТАВЕНИ БЯХА ДВИЖЕНИЯТА "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" И "ДЕМОКРАТИ ЗА РАЗГРАЖДАНЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМА", КОИТО СА И ИНИЦИАТОРИ НА АЛИАНСА. МЕЖДУ ЛИЧНОСТИТЕ-УЧРЕДИТЕЛИ СА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДВИЖЕНИЕТО "ГРАЖДАНИ ЗА СТАБИЛНА ИКОНОМИКА" И СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА.

ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ НА ДЕСНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН АЛИАНС СА СЛЕДНИТЕ:

1. ОБЕДИНЯВАНЕ НА ПО-ШИРОКА ОСНОВА НА ДЕСНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ.

2. СМЯНА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА И ИКОНОМИЧЕСКАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ ПО ПАРЛАМЕНТАРЕН ПЪТ.

3. УСТАНОВЯВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕМОКРАЦИЯ ВЪРХУ ПРИНЦИПИТЕ НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА И НЕОКОНСЕРВАТИЗМА.

4. ПРИЕМАНЕ НА ВТОРА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ И РЕШАВАНЕ НА ФОРМАТА ЗА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ.

5. ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРОГРАМАТА "РАН-ЪТ".

6. УЧАСТИЕ В ОБЩИНСКИТЕ И ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ С ОБЩА ЛИСТА, ВКЛЮЧВАЩА НРАВСТВЕНИЯ, ДУХОВНИЯ И ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ЕЛИТ НА БЪЛГАРИЯ.

РЪКОВОДНИ ПРИНЦИПИ НА ДЕСНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН АЛИАНС СА ОБЩОЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, ДЕМОКРАЦИЯТА, ХУМАНИЗМЪТ И ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА. НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ, КАКТО И НЕОКОНСЕРВАТИЗМЪТ КАТО ФИЛОСОФСКИ КОНЦЕПЦИИ, ЗАЛЕГНАЛИ В ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ДЕСНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН АЛИАНС, СА ПОДЧЕРТАНО ДЯСНОПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАТФОРМИ.

АЛИАНСЪТ Е ОТВОРЕН ЗА РАВНОПОСТАВЕНО УЧАСТИЕ.

ЧЛЕНОВЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЮРИДИЧЕСКИ И ГРУПИ ЛИЦА /КОЛЕКТИВНИ ЧЛЕНОВЕ И ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА/ И ИНДИВИДУАЛНИ ЧЛЕНОВЕ С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД, НАМИРАЩИ СЕ В СТРАНАТА ИЛИ В ЧУЖБИНА, СТОЯЩИ НА ДЯСНОПОЛИТИЧЕСКИ ПОЗИЦИИ И ПРИЕМАЩИ ПРОГРАМАТА, УСТАВА, ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ НА ДЕСНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН АЛИАНС.

ЗА ВРЪЗКА С ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ - ТЕЛ: 75-50-98 /СЛЕД 20 ЧАСА/, КУЗМАН КУЗМАНОВ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 21 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДПОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНО ПИСМО НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ МЛАДЕЖИ СЪЮЗ ПО ПОВОД ЗАКРИВАНЕТО НА ВУЗ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БИВШАТА ГДР.


РЕШЕНИЕТО ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ХУМБОЛТОВИЯ УНИВЕРСИТЕТ Е ЯВНА ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО СТУДЕНТИТЕ ОТ БИВШАТА ГДР.

ТОВА Е АКТ, КОЙТО ОПОРОЧАВА ЦЕЛИТЕ НА ОБЕДИНЕНИЕТО НА ДВЕТЕ ГЕРМАНИИ И СЛАГА ВЪРХУ МЛАДЕЖТА ОТ ИЗТОЧНАТА ЧАСТ НА ГЕРМАНИЯ ПЕТНОТО НА "БЕЛЯЗАНИТЕ".

АКО ФЕДЕРАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИЗПЪЛНИ НАМЕРЕНИЕТО СИ ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ОКОЛО 30 ХУМАНИТАРНИ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БИВШАТА ГДР, ТОВА ЩЕ БЪДЕ СОЦИАЛНО СЪТРЕСЕНИЕ ЗА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НЕМСКАТА МЛАДЕЖ И ЩЕ ДОВЕДЕ ДО УВЕЛИЧАВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО ПО ПЪТЯ КЪМ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА.

СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ РЕШИТЕЛНО СЕ ОБЯВЯВА СРЕЩУ ТОЗИ НЕСПРАВЕДЛИВ АКТ.

ПОДКРЕПЯМЕ МОРАЛНО СТАЧКАТА НА СТУДЕНТИТЕ И ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ОТ ХУМБОЛТОВИЯ УНИВЕРСИТЕТ.

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ СТУДЕНТИ В БЪЛГАРИЯ ДА ПОКАЖАТ НА ДЕЛО СОЛИДАРНОСТТА СИ СЪС СВОИТЕ ДИСКРИМИНИРАНИ КОЛЕГИ.

СОФИЯ, 15 ЯНУАРИ 1991 Г.                 /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 21 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗДЕЛА "ЗОНА ЗА СВОБОДНА ИНИЦИАТИВА В БЪЛГАРИЯ: "ХОНКОНГ" НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА" /ЧАСТ ПЪРВА/ ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТНАТА ПРОГРАМА "РАН - ЪТ"/. ПРОЕКТЪТ Е РАЗРАБОТЕН ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА САЩ КАТО ПОДАРЪК НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.


РЕЗЮМЕ

ТЪРСЕЙКИ НОВИ ПЪТИЩА ЗА РАЗВИТИЕ, БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ОТДЕЛИ ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ НА СЪЗДАВАНЕТО НА ЗОНА ЗА СВОБОДНА ИНИЦИАТИВА ОТ ТИПА НА ХОНКОНГ ИЛИ СИНГАПУР. ПРОВЕЖДАНЕТО НА СЪВРЕМЕННА ЛИБЕРАЛИЗИРАНА ПОЛИТИКА, ПЪРВОНАЧАЛНО ПРИЛОЖЕНА В ЗОНА ОТ 500 ИЛИ 1000 КВ.КМ, БИ СЪЗДАЛО ЕДИНСТВЕН ПО РОДА СИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА СТОПАНСКИ КЛИМАТ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ, СЪЗДАВАНЕ НА РАБОТНИ МЕСТА, РАЗВИТИЕ НА ИЗНОСА И КВАЛИФИКАЦИЯ НА КАДРИТЕ. ОТ ТВЪРДЕ ОГРАНИЧЕНИЯ УСПЕХ НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ЗОНИ ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ В БЪЛГАРИЯ СТАВА ЯСНО, ЧЕ ПРЕДОСТАВЕНИТЕ ИМ ВЪЗМОЖНОСТИ И НАЛОЖЕНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ НЕ СЪОТВЕТСТВУВАТ НА ТЕЗИ, ПРИЛАГАНИ В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН.

В ДРУГИ РАЙОНИ НА СВЕТА СВОБОДНИТЕ ЗОНИ, КОИТО ПРЕДЛАГАТ ШИРОК ДИАПАЗОН ОТ СТИМУЛИ, ОСИГУРИХА ПРОСПЕРИТЕТ НА СТРАНИТЕ-СПОНСОРИ. ИЗДИГАНЕТО НА АЗИЯ КАТО ЦЕНТЪР НА ПРОИЗВОДСТВО, ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА ЕКСПОРТ, СЕ ДЪЛЖИ НАЙ-ВЕЧЕ НА СВОБОДНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗОНИ. СВОБОДНИТЕ ПРИСТАНИЩА НА СИНГАПУР И ХОНКОНГ ПОВДИГНАХА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ НА СВОЕТО НАСЕЛЕНИЕ ДО ВТОРО МЯСТО В АЗИЯ /СЛЕД ЯПОНИЯ/ ЧРЕЗ СВЕЖДАНЕ ДО МИНИМУМ НА МИТНИЧЕСКИТЕ И ДАНЪЧНИ ТАКСИ. КОРЕЯ, ТАЙВАН И МАЛАЙЗИЯ ВИДЯХА В СВОИТЕ ЗОНИ ЗА ОБРАБОТКА НА СТОКИ ЗА ИЗНОС - ИНДУСТРИАЛНИ ПАРКОВЕ СЪС СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ /ОСВОБОДЕНИ ОТ ДАНЪЦИ И ОТНОСИТЕЛНО НЕБЮРОКРАТИЗИРАНИ/, КАТАЛИЗАТОРИ ЗА ПРЕОРИЕНТИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА СИ ОТ ЗАТВОРЕНА КЪМ ОТКРИТА. В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА, МАВРИЦИЙ, ИНДИЯ И ДОМИНИКАНСКАТА РЕПУБЛИКА СТАНАХА ЛИДЕРИ В ИЗГРАЖДАНЕТО НА СВОБОДНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗОНИ.

ПОДОБНИ "ПАРНИКОВИ" УСЛОВИЯ ЗА ЕКСПОРТНАТА ИНДУСТРИЯ СЕ ОКАЗАХА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНИ ЗА МНОГО СТРАНИ. ДО ТОЗИ МОМЕНТ В СВЕТА СВОБОДНИТЕ ЗОНИ СА СЪЗДАЛИ НАД 3 МИЛИОНА РАБОТНИ МЕСТА И НАД ПОЛОВИНАТА ОТ НЕТНИЯ ВАЛУТЕН ПРИХОД ОТ СТОКООБМЕН НА ТАКИВА СТРАНИ КАТО ТАЙВАН СЕ ОСИГУРЯВА ОТ ФИРМИ ОТ СВОБОДНИ ЗОНИ. МНОГО ОТ ЗОНИТЕ СЕГА СА ВОДЕЩИ ПРИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВИ ТЕХНОЛОГИИ. ЗАОБИКАЛЯЙКИ ТРАДИЦИОННИЯ ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ ВЪРХУ САТЕЛИТНИТЕ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ И ЕНЕРГЕТИКАТА НАПРИМЕР СВОБОДНИТЕ ЗОНИ ЗАПОЧВАТ ДА ПРИВЛИЧАТ ТРУДОЕМКИ СОФТУЕЪРНИ РАЗРАБОТКИ И ОПЕРАЦИИ ПО ОБРАБОТКА НА ИНФОРМАЦИЯ. КОНКУРЕНТОСПОСОБНИТЕ ЦЕНИ КА КОМУНИКАЦИОННИТЕ ВРЪЗКИ ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ НА ФИРМИТЕ И ТЕХНИЧЕСКИТЕ ИНСТИТУТИ, С ФИЛИАЛИ В ЗОНИТЕ, ДА ПОЛУЧАВАТ С ПОМОЩТА НА ДИСТАНЦИОННИ СИСТЕМИ ЗА ОБУЧЕНИЕ ДОСТЪП ДО МЕНИДЖЬРСКИ И ИНЖЕНЕРИНГОВИ КУРСОВЕ НА ПРИЕМЛИВИ ЦЕНИ.

ЕДНА ЧАСТНА КОРПОРАЦИЯ "ЧЕРНО МОРЕ", ИЗПОЛЗВАЩА ЧУЖД И МЕСТЕН ЧАСТЕН КАПИТАЛ, БИ МОГЛА ДА СЕ НАЕМЕ С ИЗГРАЖДАНЕТО В БЪЛГАРИЯ НА ЗОНА ЗА СВОБОДНА ИНИЦИАТИВА С РАЗМЕРА НА ХОНКОНГ. ЗА ПОСТИГАНЕТО НА ТЕЗИ ЦЕЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ БИ ТРЯБВАЛО ДА ПРИЛОЖИ ОПРЕДЕЛЕНИ СТИМУЛИ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР, КАКТО ТОВА СЕ ПРАВИ В НАЙ-ДОБРИТЕ СВОБОДНИ ЗОНИ. ЗЕМЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДЛАГА ПОД НАЕМ, А НЕ ДА СЕ ПРОДАВА НА ЧУЖДИТЕ ФИРМИ, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ПРИТЕЖАНИЕТО Й ОТ ЧУЖДЕНЦИ. БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ И БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ УЧАСТВАТ В ПОДЯЛБАТА НА ДОХОДИТЕ, НАТРУПАНИ ЧРЕЗ ДАВАНИТЕ ПОД НАЕМ ЗЕМИ НА ЗОНАТА. ТЕЗИ ПРИХОДИ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЪОТВЕТСТВАТ НА РАЗМЕРА НА ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕТО НА ДЕЛОВИ КЛИМАТ В ЗОНАТА. БЪЛГАРИЯ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА НАБЕРЕ ОПИТ ЧРЕЗ ПЪЛНИ, А НЕ ЧАСТИЧНИ РЕФОРМИ И ДА РЕАЛИЗИРА СОБСТВЕНА ИКОНОМИЧЕСКА ИЗГОДА В ТАКАВА ЗОНА ЗА СВОБОДНА ИНИЦИАТИВА. НЕШО ПОВЕЧЕ, В УСЛОВИЯТА НА НАРАСТВАЩАТА КОНКУРЕНЦИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР ТАКАВА СТРАТЕГИЯ МОЖЕ ДА ПРЕВЪРНЕ БЪЛГАРИЯ В СИНОНИМ НА НЕПРОПУСНАТИ ВЪЗМОЖНОСТИ В ОЧИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ БИЗНЕС.
НАЙ-ГОЛЯМАТА ПЕЧАЛБА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ТАЗИ ДЕЙНОСТ БИХА БИЛИ НОВИТЕ РАБОТНИ МЕСТА, НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, НОВИЯТ ОПИТ В УПРАВЛЕНИЕТО, ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ НА СТОКИ И УСЛУГИ И ПО-ВИСОКИЯТ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ.


ВЪВЕДЕНИЕ

СТРАНИТЕ, ТЪРСЕЩИ НАЧИНИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ РАБОТНИ МЕСТА И ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА СВОЯ ИЗНОС, РАЗБРАХА, ЧЕ ПОЛИТИКАТА НА ИКОНОМИЧЕСКА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ Е СРЕДСТВО ЗА УСПЕХ.

ВСЕ ПАК В УСЛОВИЯ, ПРИ КОИТО ЦЕНТРАЛИЗИРАНОТО ПЛАНИРАНЕ, БЮРОКРАЦИЯТА И ВИСОКИТЕ ДАНЪЦИ ПРЕОБЛАДАВАТ, ПРОВЕЖДАНЕТО НА РАДИКАЛНИ РЕФОРМИ ОСТАВА ПОД СЪМНЕНИЕ. ЗА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ ПРИ МИНИМУМ ПОЛИТИЧЕСКА СЪПРОТИВА СТРАНИТЕ ВСЕ ПО-ЧЕСТО НАМИРАТ СМИСЪЛ В СЪЗДАВАНЕТО НА СВОБОДНИ ЗОНИ - ГЕОГРАФСКИ ОБЛАСТИ, ПРЕДЛАГАЩИ ВСЕСТРАННИ ОБЛЕКЧЕНИЯ НА ТРАДИЦИОННИ УПРАЖНЯВАНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪРХУ ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ СЕКТОРИ. ТАКИВА ЗОНИ ПОДПОМАГАТ МОБИЛИЗИРАНЕТО НА ЧАСТНИТЕ ЧУЖДИ И МЕСТНИ ИНВЕСТИЦИИ И СЪЩЕВРЕМЕННО СЪЗДАВАТ НЕОЦЕНИМ ДЕМОНСТРАЦИОНЕН ЕФЕКТ /И ОРГАНИЗАЦИОНЕН ОПИТ/ ЗА ПРАВИТЕЛСТВА-СПОНСОРИ НА НОВАТА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА.


ВИДОВЕ ЗОНИ

СВОБОДНИТЕ ЗОНИ СА ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ И НОВИ ИНИЦИАТИВИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ. ОЩЕ ОТ БРЕМЕТО НА ФИНИКИЙЦИТЕ СТРАНИТЕ, ТЪРСЕЩИ НАЧИН ДА ПРИВЛЕКАТ МЕЖДУНАРОДНАТА ТЪРГОВИЯ, СА ОПРЕДЕЛЯЛИ ГЕОГРАФСКИ ЗОНИ, СВОБОДНИ ОТ ОБИЧАЙНИТЕ ДАНЪЦИ, МИТА И БЮРОКРАТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ.

НЕЗАВИСИМО ОТ НАЛИЧИЕТО НА РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ СВОБОДНИ ЗОНИ В МОМЕНТА ОБЩОТО В ТЯХ Е:

- ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ДАНЪЦИ ИЛИ РЯЗКО НАМАЛЯВАНЕ НА РАВНИЩЕТО ИМ ПРИ ОБЛАГАНЕ НА СТОПАНСКИ ДЕЙНОСТИ;
- БЕЗМИТЕН ВНОС НА СТОКИ, ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА СТОКИ ЗА ИЗНОС;
- ОБЛЕКЧЕН КОНТРОЛ НА ОБМЕНА НА ВАЛУТА;
- СЪЗДАВАНЕТО НА "ЕДНОСТЕПЕННИ” ЦЕНТРОВЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ;
- РАЗРЕШЕНИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ФИРМИ, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ 100 ПРОЦЕНТА ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ.

НО НАЙ-ВАЖНИЯТ ЕЛЕМЕНТ В УСПЕХА НА ДАДЕНА ЗОНА Е ПРЕДСКАЗУЕМ - БЕЗОТКАЗЕН ДОСТЪП НА ЧАСТНИТЕ ФИРМИ ДО СТИМУЛИТЕ НА СВОБОДНАТА ЗОНА
- ГОТОВНОСТ /ПРАКТИЧЕСКА И ПО ДОКУМЕНТИ/ ЗА АВТОМАТИЧНО И ЕКСПЕДИТИВНО УЗАКОНЯВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПРОЕКТИ В ЗОНИТЕ.

РАЗВИТИЕТО НА СВОБОДНИТЕ ЗОНИ В НАШИ ДНИ ПРЕМИНА ПРЕЗ ТРИ ОСНОВНИ ЕТАПА:

ЕТАП I: ЗОНИ ЗА СКЛАДИРАНЕ /ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ТОВАРИ/

ТОВА Е КЛАСИЧЕСКИ ВИД СВОБОДНА ЗОНА, ДАВАЩА ВЪЗМОЖНОСТ НА ФИРМИТЕ ДА СКЛАДИРАТ, ИНСПЕКТИРАТ, ПАКЕТИРАТ, ЕТИКЕТИРАТ И ПРЕХВЪРЛЯТ ТОВАРИ СЪС СТОКИ, ОСВОБОДЕНИ ОТ МИТНИЧЕСКИ ТАКСИ И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ НАЛОЗИ. ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ФИНИКИЙЦИТЕ, СТАРИТЕ ГЪРЦИ И РИМЛЯНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВАТА СА ПРИВЛИЧАЛИ ТЪРГОВИЯТА ЧРЕЗ ПРИЕМАНЕТО НА ПОЛИТИКА "ДОЛУ РЪЦЕТЕ" ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ОБЛАСТИ. ЛИГАТА НА ХАНЗАТА НА СВОБОДНИТЕ ЗОНИ ПОСЛУЖИ КАТО ДВИГАТЕЛ ЗА ИЗЛИЗАНЕТО НА СЕВЕРНА ЕВРОПА ОТ СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ. ДНЕС ПО СВЕТА СЪЩЕСТВУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ 200 МАЛКИ СВОБОДНИ ЗОНИ ЗА СКЛАДИРАНЕ И ПЛАСМЕНТ.

ЕТАП II: СВОБОДНИ ПРОМИШЛЕНИ ЗОНИ /ЗОНИ ЗА ОБРАБОТКА НА СТОКИ ЗА
ИЗНОС/

ПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ В ШАНЪН - СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ, БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН ПОВРАТ В ИСТОРИЯТА НА СВОБОДНИТЕ ЗОНИ. СЪЗДАДЕНА БЕШЕ ПЪРВАТА ЗОНА ЗА ОБРАБОТКА НА СТОКИ ЗА ИЗНОСА /ЗОИ/ - ПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС, ПРЕДЛАГАЩ СТИМУЛИТЕ НА СВОБОДНИТЕ ЗОНИ ЗА ИЗНОС НА МОНТАЖНИ И ПРОИЗВОДСТВЕНИ ДЕЙНОСТИ. ОТТОГАВА ЗОИ СЕ РАДВАТ НА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН УСПЕХ, КОЕТО ДОВЕДЕ ДО БЪРЗОТО НАРАСТВАНЕ НА БРОЯ ИМ В РАЗВИВАЩИТЕ СЕ СТРАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ. В МОМЕНТА ФУНКЦИОНИРАТ ПОВЕЧЕ ОТ 145 ЗОНИ В НАД 40 СТРАНИ, В СРАВНЕНИЕ С ПО-МАЛКО ОТ ДВАЙСЕТИНА В СТРАНИ ПРЕЗ 1969 ГОДИНА.

ТАМ, КЪДЕТО СЪЩЕСТВУВАТ БЛАГОПРИЯТНИ И ЯСНИ УСЛОВИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЗОИ, ТЕНДЕНЦИЯТА Е ЧУЖДИТЕ И МЕСТНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ДА ОТКЛИКВАТ БЪРЗО НА СЪОТВЕТНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ, НАЙ-ВЕЧЕ НА ИКОНОМИЯТА НА РАБОТНА ЗАПЛАТА, КОЯТО ПОНЯКОГА ДОСТИГА 90 ПРОЦЕНТА ОТ ТАЗИ В РАЗВИТИТЕ СТРАНИ /ТЕЗИ ИКОНОМИИ С ВРЕМЕТО НАМАЛЯВАТ, ТЪЙ КАТО НОВИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ В ЗОИ ПОВИШАВАТ НАДНИЦИТЕ/. ФИРМИТЕ ЗА ЕЛЕКТРОНИКА И КОНФЕКЦИЯ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЗАЕДНО ОКОЛО 75 ПРОЦЕНТА ОТ ДЕЙНОСТТА НА ЗОИ. ДРУГИ ВАЖНИ СЕКТОРИ ВКЛЮЧВАТ ПРЕРАБОТВАНЕ НА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ, МЕБЕЛНА И ОБУВНА ПРОМИШЛЕНОСТ, КОЖЕНИ ИЗДЕЛИЯ, ИГРАЧКИ, СПОРТНИ АРТИКУЛИ, ДОМАШНИ ПОТРЕБИ, ФАРМАЦЕВТИЧНИ И ДРУГИ ПРОИЗВОДСТВА НА ЛЕКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ. ПОВЕЧЕТО ФИРМИ В ЗОИ ВНАСЯТ ПОЛУГОТОВИ КОМПОНЕНТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО, МОНТАЖ И ОПАКОВАНЕ И ИЗНАСЯТ ГОТОВАТА ПРОДУКЦИЯ ЗА ПЪРВОНАЧАЛНИТЕ Й ПАЗАРИ, ОБИКНОВЕНО САЩ, ЗАПАДНА ЕВРОПА, А НАПОСЛЕДЪК К РАЗВИТИТЕ СТРАНИ НА ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК.

ЕТАП III: КОМПЛЕКСНИ ЗОНИ ЗА СВОБОДНА ИНИЦИАТИВА (СВОБОДНИ ПРИСТАНИЩА, СПЕЦИАЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗОНИ, ЗОНИ ЗА ОБРАБОТКА НА ИНФОРМАЦИЯ).

ПОСТИЖЕНИЯТА В ПРАКТИКАТА НА СВОБОДНИТЕ ЗОНИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ ВЕЧЕ НЕ СЕ СВЕЖДАТ ДО УЛЕСНЕНИЯТА, ПРЕДОСТАВЕНИ НА ДАДЕНА ГРУПА ИНВЕСТИТОРИ, БИЛО ТО ЗА СКЛАДИРАНЕ ИЛИ ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ. ДНЕС НАЙ-МОГЪЩИТЕ ПРИМЕРИ ЗА УСПЕХ НА СВОБОДНИ ЗОНИ МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ В ЗАРОДИЛИЯ СЕ ВИД КОМПЛЕКСНИ СВОБОДНИ ЗОНИ.

ТОЗИ ВИД ВОДИ НАЧАЛОТО СИ ОТ СВОБОДНИТЕ    ПРИСТАНИЩА НА ХОНКОНГ И СИНГАПУР, КОИТО ПЪК ВОДЯТ СВОЕТО НАЧАЛО ОТ СКЛАДОВИТЕ И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ ЦЕНТРОВЕ ОТ 19 ВЕК. В СЛЕДВОЕННИЯ ПЕРИОД И ДВАТА ЦЕНТЪРА УСПЕШНО ПРИВЛЯКОХА ЧУЖДЕСТРАННИ МОНТАЖНИ ОПЕРАЦИИ И ПРОИЗВОДСТВА НА ЛЕКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ УСПОРЕДНО С РАЗВИТИЕТО НА ЗОНИТЕ ЗА ОБРАБОТКА НА СТОКИ ЗА ИЗНОС. И ДО ДНЕС ТЕЗИ СВОБОДНИ ПРИСТАНИЩА В МНОГО ОТНОШЕНИЯ СА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ С УСПЕХА СИ В ПРИВЛИЧАНЕ НА ЧАСТНИ ИНВЕСТИЦИИ ВЪВ ФИНАНСОВОТО ОБСЛУЖВАНЕ, ТУРИЗМА И ИНФОРМАТИКАТА, КАКТО И СЪС СТИМУЛИРАНЕТО ПОВЕЧЕ НА МЕСТНАТА, ОТКОЛКОТО НА ЧУЖДЕСТРАННАТА ИНИЦИАТИВНОСТ.

СПЕЦИФИЧНИ МОМЕНТИ В ТАЗИ НОВА КАТЕГОРИЯ СА:

* ИНТЕГРИРАНИ ПРОМИШЛЕНИ ФИНАНСОВИ И КУРОРТНИ ОБЛАСТИ

СЪГЛАСНО СЪГЛАШЕНИЕТО ОТ ХОКСБИЛ КРИК - (1955 Г.), ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БАХАМСКИТЕ ОСТРОВИ РАЗРЕШИ БЕЗМИТЕН РЕЖИМ, ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ И ИМИГРАЦИОННА ГЪВКАВОСТ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА РАЗВИТИЕТО НА ЧАСТНИЯ СЕКТОР ТЕРИТОРИЯТА ОТ 138 888 АКРА НА ОСТРОВ ГОЛЯМА БАХАМА. ПРЕЗ ИЗТЕКЛИТЕ 30 ГОДИНИ ЧАСТНО ФИНАНСИРАНАТА ПРИСТАНИЩНА СЛУЖБА НА ГОЛЯМА БАХАМА ФИНАНСИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДНО ЛЕТИЩЕ, ДЪЛБОКОВОДНО ПРИСТАНИЩЕ, ПРОМИШЛЕН ПАРК, ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ИНТЕНЗИВЕН ТУРИЗЪМ И ЖИЛИЩНО СТРОИТЕЛСТВО. УСПЕХЪТ НА СВОБОДНОТО ПРИСТАНИЩЕ ВЪОДУШЕВИ АМЕРИКАНСКАТА МНОГОНАЦИОНАЛНА КОРПОРАЦИЯ "GULF + WESTERN" ДА ЗАПОЧНЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПОДОБЕН ПРОЕКТ ПРЕЗ 1969 Г. В ЗАПАДНАТА ЗОНА ЛА РОМАНА В ДОМИНИКАНСКАТА РЕПУБЛИКА. ЧРЕЗ БЛОКИРАНЕ НА ВАЛУТАТА КОРПОРАЦИЯТА СЪЗДАДЕ ПЪРВАТА ЗОНА ЗА ОБРАБОТКА НА ЕКСПОРТНИ СТОКИ В СТРАНАТА (ДНЕС С НАД 15 000 РАБОТНИЦИ), А ОСВЕН ТОВА ПОСТРОИ ЛЕТИЩЕ, МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАТ ИНСТИТУТ ПО ИЗКУСТВАТА И СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИЯ КУРОРТ КАЗА ДЕ КАМПО.

* СПЕЦИАЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗОНИ

ПРЕЗ 1978 Г., В СЪОТВЕТСТВИЕ С ЕДНО РЕШЕНИЕ НА КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА С ПО-СИЛНА ВЪНШНА ОРИЕНТАЦИЯ, БЯХА ОПРЕДЕЛЕНИ ЧЕТИРИ СПЕЦИАЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗОНИ С ЦЕЛ ПРИВЛИЧАНЕ НА ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ, ПОДПОМАГАНЕ НА ДОБРАТА КВАЛИФИКАЦИЯ И ЗАСИЛВАНЕ ТРАНСФЕРА НА ТЕХНОЛОГИИ. ДО КРАЯ НА 1980 Г. УСПЕХЪТ НА ТЕЗИ ПЪРВИ ЗОНИ НАКАРА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ДАДЕ СТАТУТ НА СПЕЦИАЛНА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА НА ЦЕЛИЯ ОСТРОВ ХАЙНАН И ДА ПРЕДОСТАВИ ПОДОБНИ СТИМУЛИ НА НАД 140 КРАЙБРЕЖНИ ГРАДОВЕ. КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ СЪЩЕСТВУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ 9 МИЛИАРДА ЩАТСКИ ДОЛАРА, ПОЛУЧЕНИ ОТ ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ В СПЕЦИАЛНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗОНИ, ПРЕДИМНО ОТ ПРЕДПРИЕМАЧИ СЪС СЕДАЛИЩЕ В ХОНКОНГ.

* ЗОНИ ЗА ОБРАБОТКА НА ИНФОРМАЦИЯ

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ В ЯМАЙКА И ДОМИНИКАНСКАТА РЕПУБЛИКА СЕ ПОЯВИХА НОВ ТИП КОМПЛЕКСНИ СВОБОДНИ ЗОНИ. В СБОБОДНАТА ЗОНА МОНТЕГО БЕЙ: ПЪРВАТА ЗОНА, ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ЧУЖДИ ИНФОРМАЦИОННИ ИНДУСТРИИ. НАД 1000 ЖИТЕЛИ НА ЯМАЙКА В МОМЕНТА РАБОТЯТ ПО ИЗНОСА НА ТЕКСТООБРАБОТКА, ВЪВЕЖДАНЕ НА ДАННИ, НАБИРАНЕ И "ТЕЛЕМАРКЕТИНГОВИ" УСЛУГИ. ПРЕЗ ОКТОМВРИ 1989 Г. БЕШЕ ПУСНАТ В ДЕЙСТВИЕ ТЕЛЕПОРТ, ФИНАНСИРАН ОТ AT&T (CABLES&WIRELESS) И РАЗПОЛОЖЕН В ЗОНАТА, КОЙТО ПРЕДЛАГА НАЙ-КОНКУРЕНТОСПОСОБНИТЕ УСЛУГИ ЗА ПРИЕМАНЕ И ПРЕДАВАНЕ НА ЗВУК И ДАННИ В РАЙОНА. В ДОМИНИКАНСКАТА РЕПУБЛИКА ПОЛЗУВАТЕЛИТЕ НА ЗОНИТЕ ЗА ОБРАБОТКА НА ИНФОРМАЦИЯ СЕ ОБСЛУЖВАТ ОТ ДВА ЧАСТНИ ТЕЛЕПОРТА - ЕДНА НЕПОДВИЖНА ЗЕМНА СТАНЦИЯ, ИЗПОЛЗВАЩА СПЪТНИК НА PAN AMERIKAN И ЕДНА ПОДВИЖНА ЗЕМНА СТАНЦИЯ, СОБСТВЕНОСТ НА GTE.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ

РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА

12:42:23    21-01-1991