20 май 1994


София, 20 май 1994 година
Брой 98 /1143/


София, 20 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОСЕЩЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО МОСКОВСКИЯ И НА ЦЯЛА РУСИЯ ПАТРИАРХ АЛЕКСИЙ II.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Негово светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Алексий II е изразил желание да говори пред българския парламент. Негово светейшество беше приет и говори пред парламента на католическа Унгария и в Скупщината на православна Сърбия, така че искането му не е прецедент.

Предвид ролята на православната църква в Русия смятаме, че уважението на българския парламент към главата на Руската православна църква ще бъде от съществено значение за подобряване на политическите и на икономическите връзки с Русия. Заедно с това словото на Негово светейшество пред българското Народно събрание ще бъде потвърждение, че парламентът е обърнат с лице към изконните духовни ценности на нацията.

Българска партия Либерали настоява Негово светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Алексий II, придружен от главата на светата Българска православна църква патриарх Максим, да бъде приет в Народното събрание и да говори пред народните представители. Чрез микрофоните на парламентарната зала посланието му ще бъде чуто и от българския народ.

София, 18 май 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ПО ПОВОД НА ГЕНЕРАЛНАТА СТАЧКА, ОБЯВЕНА ОТ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ, И ПО ВЪПРОСА ЗА ОТНОШЕНИЕТО НА СИНДИКАТА КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПРОФ. ЛЮБЕН БЕРОВ.


Ако Съюзът на демократичните сили /СДС/ и най-вече г-н Филип Димитров е решил с действията си да смае плахо прохождащата демокрация и своите симпатизанти в България, ефектът е поразителен. Достатьчно е само да посочим заглавията от днешните вестници /17 май 1994 г./: в. "Новинар" - "БСП и СДС подкрепят Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/"; в. "Континент" - "КНСБ ще дава компромати на СДС"; в."24 часа" - "СДС подкрепя стачката на КНСБ"; в. "Труд" - "СДС ще подкрепи стачката на КНСБ"; в. "Отечествен вестник" - "Синдикатите се обединяват за генералната стачка", и т. н.

Тази прегръдка може да смае не само нашите доброжелатели в чужбина, но и самия Збигнев Бжежински, който мисли, че процесите в посткомунистическите държави са извън контрол, но чак пък толкова не допуска.

След като на Шестата конференция на СДС се взе решение за недопускане до управлението на деца на "активни борци", то самото ръководство на СДС отива при активните борци.

На такива "ловки" дипломатически ходове българският народ не е свикнал и е прав!

Конфедерация на труда /КТ/ "Подкрепа" е взела решение да не допуска до ръководни постове бивши комунисти и въобще да не влиза в контакти с Българската комунистическа партия /БКП/, сега Българска социалистическа партия /БСП/, още на Третия си конгрес.

И го спазва!

КТ "Подкрепа" не търси ретуширане на състава на правителството на Беров, а неговата оставка!

И то не от вчера!

Не е маловажно и "Отвореното писмо" на Конфедеративния съвет от 10 май 1994 г. до народните представители, което ги призовава да бойкотират това зловредно правителство и да тръгнат към избори.

Сега, след като някои политици са забравили това, умело представят решенията на КТ "Подкрепа" за свое откритие.

КТ "Подкрепа" не персонифицира политиката си, напротив - приветства присъединяването на Националния координационен съвет /НКС/ на СДС към решенията на Третия конгрес на конфедерацията и същевременно напомня, че има още едно решение, също позабравено, а именно... че КТ "Подкрепа" е естествен съюзник на СДС и негов основател.

Тези неща не бива да се забравят, те са естествени, както е и естествено човек да търси подкрепа от приятелите, а не от враговете си.

София, 17 май 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЯ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИНДИКАТИ ПО ВЪПРОСА ЗА ОТНОШЕНИЕТО НА СИНДИКАТА КЪМ РАБОТАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.


По т. 1 от дневния ред: "Анализ на политическата обстановка в страната и организирани действия на Асоциацията на демократичните синдикати /АДС/ против правителството и парламента" Координационният съвет /КС/

Реши:

1. АДС е първата синдикална организация, която се обяви срещу антисоциалната и антисиндикалната политика на правителството на Беров. Ние винаги сме били за неговата оставка и за нови парламентарни избори - единствения изход от кризата.

2. АДС продължава протестните си действия на 18 и 19 май 1994 г. от 17 до 19,30 ч и на 20 май 1994 г. от 10 до 16 часа на пл. "Народно събрание" N 1 пред сградата на парламента.

3. КС на АДС обявява стачна готовност на всички свои структури с искане за незабавна оставка на правителството и насрочване на парламентарни избори. Организациите да внесат при съответните работодатели, в Министерския съвет и в парламента стачните си искания. Действията да бъдат съгласувани с централата на АДС. Ако парламентът промени или запази това правителство и не бъдат насрочени избори, АДС ще призове към протестни действия, включително и стачки.

4. Тези дни в някои средства за масова информация бе обявено, че Асоциацията на демократичните синдикати се присъединява към генералната стачка на КНСБ. Координационният съвет заявява, че не е вземал такова решение. Членовете на АДС имат право сами да решават как да постъпват по време на стачката.

5. КС на АДС подкрепя решението на Шестата национална конференция на СДС за обвързване на участието на Парламентарната група на СДС в работата на този парламент със съдбата на правителството.

6. АДС призовава своите членове да се включат активно във всички митинги, шествия, демонстрации и гражданско неподчинение в рамките на закона, които НКС на СДС ще организира, изпълнявайки решението за предизвикване на предсрочни избори.

7. АДС предлага незабавно да се свика Временният междусиндикален консултативен съвет.

София, 17 май 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КС НА АДС:

Иван Таушанов

/Пресслужба "Куриер"/

 

*  *  *

София, 20 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГЕНЕРАЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪЮЗ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ НА СИНДИКАТА.


Националният професионален съюз неведнъж е предупреждавал за това, че с действията си прокомунистическото правителство на господин Любен Беров води страната към разруха и хаос. Още при избора на формулата на този кабинет ние заявихме, че България няма нужда от такова управление. Изминалата година и няколко месеца потвърди истината, че страната има нужда от политически отговорно правителство, опиращо се на реално, а не кърпено с комбинации мнозинство в парламента. За периода на своето управление кабинетът предизвика незапомнена инфлация, дестабилизира финансовата система, прие нереален бюджет, не отдели социалните фондове от бюджета и не прекрати дискриминационната си политика спрямо демократичните синдикати.

На настоящия етап повече от ясно е, че трябва да се предприемат спешни мерки за компенсиране на доходите на населението, да се установят нови размери на минималната работна заплата, на базовия доход за социално подпомагане и на средната пенсия. Необходимо е максимално бързо да бъде реанимирана системата за социално подпомагане, като се осигурят средства за всички общини и се спазват строго сроковете им за изплащане.

Всичко това обаче не може да бъде договаряно със сегашното правителство. Съвършено ясно е, че то не може да поеме и изпълни такива ангажименти, защото единствената му грижа е удържането на властта, продължаване на живота на този парламент и обслужване на икономическите интереси на формиращите се финансово-спекулантски кръгове, свързани с бившата номенклатура и служби за сигурност. Ние не можем да приемем също така, че с това правителство може да се говори за прекратяване на дискриминацията на демократичните синдикати и за промени в този дух на някои нормативни актове. Навсякъде по света, където едно правителство тръгне срещу собствения си народ, то получава отпор и си отива под натиска на същия този народ.

По гореизложените причини Генералният съвет на Националния професионален съюз /НПС/ обявява стачна готовност във всички организации на НПС и призовава онези от тях, които имат готовност, да започнат предупредителни протестни действия, включително и предупредителни едночасови и еднодневни стачки. Нашето искане е едно:

Оставка на правителството, насрочване на парламентарни избори, възстановяване на икономическия, социалния и обществения ред в страната.

Призоваваме към синдикална солидарност, за да осигурим спокойния труд и хляба на хората на наемния труд, да спасим България от окончателна разруха.

София, 18 май 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "АСОЦИАЦИЯТА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ОБЩИНИ Е ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ". Документът е адресиран до Шестата национална конференция на Съюза на демократичните сили.


Кметовете и общинските управи в Асоциацията на демократичните общини /АДО/ разчитат на правилни решения, които ще вземе Шестата национална конференция на Съюза на демократичните сили /СДС/. АДО обединява 73 общини в България с над 5 милиона население.

В своето приветствие до делегатите на конференцията председателят на АДО и кмет на София проф.Александър Янчулев подчерта голямата загриженост на общинските управи от финансово-икономическия колапс, в който са изпаднали много градове и общини в страната. Със своите оскъдни бюджети общините могат да издържат едва до есента на настоящата година. Сегашните условия на тяхното съществуване са ненормални. Само 60 са процентите от необходимия за годината бюджет, извънредно слаба и неритмично постъпваща е държавната субсидия, развихря се престъпност, която правителството не може да обуздае със своите органи на Министерство на вътрешните работи /МВР/ и Министерството на правосъдието. Ширят се безнаказана корупция и неадекватни на демократичните принципи действащи законови уредби.

Говорим непрекъснато за присъединяването на България към структурите на Европа, но все още правителството не е подписало, а Народното събрание не е ратифицирало Европейската харта за автономия на местната власт. По този начин Министерският съвет държи в зависимост и в подчинение общините и не изпълнява ангажиментите, регламентиращи тяхната автономия в Европейската харта.

При тези непосилни условия работят сините кметове и общинските управи, полагайки огромни усилия да поддържат живота в населените места. Кметовете, техните заместници и помощници не могат да се скрият от гражданите, не могат да избягат от тях. Те се срещат с тях ежедневно и ежечасно, поемат отговорности при вземане на решения, проявяват воля и сила, за да изпълнят програмата на СДС и да утвърждават коалицията като единствено възможна политическа сила, способна да управлява общините и страната като цяло. Хулени и заплашвани от опозицията, морално и физически тероризирани от нея, общинските ръководители вече се доказаха със своята воля и своите управленски решения, добиха опит и професионализъм през изминалите 2,5 години, достойно защитиха каузата на СДС. Но само след няколко месеца, още през есента, бюджетът ще се изчерпи. Какво ще кажем на нашите граждани? Че ние ще се откажем, че ще си отидем, тъй като без средства не се управлява? Че не можем повече да изплащаме заплати и да изпълняваме социалната програма за помощ на бедните, на болните, на инвалидите, на пенсионерите и на сираците? Това би означавало начало на стачки и протести, но насочени не срещу правителството - истинския виновник за бедственото положение на страната, а срещу нас - сините общински управи. Именно това очакват комунистите, за да повторят своя рефрен, че СДС не може да управлява нито държавата, нито общините. Техните пропагандни лозунги ще бъдат: провали се правителството на Ф.Димитров, провалиха се и сините общински кметове.

Ето защо АДО е за предсрочни избори през есента на 1994 г.

Избори, които СДС трябва да спечели. Има сила, която може да гарантира пълен успех в полза на демократичната реформа у нас - това е широкият и мощен единен антикомунистически блок на СДС с монархисти, с Българския земеделски народен съюз /БЗНС/, с демократичните сдружения и съюзи на интелигенцията, студентите, Българския женски съюз и пенсионерите. Истински широк фронт с ясно поети и договорирани ангажименти за съюз в предизборната и после в парламентарната борба с Българската социалистическа партия /БСП/ и нейните креатури.

Към тази стратегическа цел трябва да се насочат усилията на Националния координационен съвет /НКС/ и Парламентарната група /ПГ/ на СДС, да се вземат прагматични решения в няколко тактически направления: Единство на СДС, избор на съюзници на коалицията, овладяване и професионално оздравяване на печатните органи на СДС и стремеж за привличане към нашата кауза на електронните медии и независимите вестници.

АДО вярва, че Националната конференция ще вземе най-точните решения и ще набележи най-верния път за тяхното реализиране. Това е единствената гаранция за успех в предсрочните парламентарни избори.

София, 14 май 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АДО И КМЕТ НА ГРАД СОФИЯ: проф. Ал.Янчулев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА СЪЮЗ НА ЛЕВИТЕ СИЛИ.


На 20 април 1994 г. в София беше проведена среща между Владимир Спасов - първи секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/, арх. Манол Димитров - първи секретар на Централния комитет на Българската работническа социалдемократическа партия /ЦК на БРСДП/, и Георги Иванов - председател на Централния комитет на Българската работническо-селска партия /ЦК на БРСП/, които се споразумяха да учредят предизборна коалиция - Съюз на левите сили. Те насрочиха за 14 май 1994 г. заседание на секретариатите на трите партии и решиха да поканят и други ляво ориентирани партии.

БСПТ на проведен пленум е решила да се влее в БКП и призовава членовете си да се влеят в структурите на БКП в цялата страна.

На 14 май 1994 г. се проведе насроченото заседание, на което присъстваха представители на БКП, БРСДП, БРСП, Българска лига за защита на правата на човека и гражданина и на Политически клуб "Екогласност".

Конференцията учреди Съюз на левите сили /СЛС/ като предизборна коалиция. Беше взето решение всяка партия да се представлява от по двама членове в ръководните органи на СЛС.

Приети бяха декларации за принципите на СЛС и за отношението му към властта, за предизборна коалиция и декларация за разгласяване чрез средствата за масова информация.

София, 14 май 1994 г.

Учредителният протокол е подписан от:

1. БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ: Владимир Спасов

2. БЪЛГАРСКА РАБОТНИЧЕСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ: арх. Манол Димитров

3. ЗА БЪЛГАРСКА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА ПАРТИЯ: Александър Петров

4. БЪЛГАРСКА ЛИГА ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНИНА: Иван К.Георгиев

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 20 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ НА СЪЮЗА НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ "ЗАВРЪЩАНЕ", НА СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА, НА ВМРО, НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ "СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ" И НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ - КЪРДЖАЛИ, ВЪВ ВРЪЗКА С БЪЛГАРИТЕ ОТ ПРИДНЕСТРОВИЕТО И ОТ ДУШАНБЕ.


БРАТЯ И СЕСТРИ, БРАТЯ БЪЛГАРИ,

Обръщаме се към вас и вярваме, че всяка българска душа, всяко българско сърце ще откликне на повика на нашего брата бежанец, нуждаещ се от нашата протегната ръка.

Братя българи, известяваме ви, че очакваме след проучване на място от наша делегация да посрещнем и настаним изстрадали наши братя от Приднестровието и Душанбе в границите на 30 000 до 40 000 души, вследствие на етническо прочистване при разпадането на СССР.

Повечето от тези семейства са загубили свои близки, сестри, братя, майки, бащи и свои чеда. А сега са на палатков лагер в Русия.

Братя и сестри, известени са за това парламент, правителство, президентство, искано е и среща.

Но господата псевдодемократи и звонколюбци мълчат, а господин Беров подхвърли между другото в парламента, че ще трябват много пари, като че става въпрос за добитък, а не касае човешките съдби на наши братя.

Питаме откъде вземете, господа, милионите, давани за издръжка на мюсюлманите от Босна, настанени във Велинград, и за лагерите, които подготвяте между Видин и Благоевград. Защо, господа, не помислите така бащински и за нашите братя от Приднестровието и Душанбе, където от 115 000 души са останали между 10 000 до 15 000 души, защото войната затри цели фамилии.

Братя и сестри, запомнете, те бяха гонени и клани от турци, малтретирани, заточвани и разселвани от сталинския режим. Сега следва да намерят братски прием от техни родни братя, на родна земя, на земята на техните предци.

Братя българи, на всички ни е трудно в днешно време, виновните също ги знаем, вярваме, че ще дойде ден, за да им потърсим и сметка. Но българската нация е била винаги единна и сплотена от време Шишманово. Ние вярваме, че и този път ще проявим това си единство. Нека всеки от нас в себе си даде обет и приеме като национален дълг този наш призив. Нека във всеки българин заговори зовът на майка-България, за дълг, величие и прослава на българския род и родина.

Нека светът се увери в това ни единство.

Дело национално, дело велико!

България и българската нация над всичко.

Кърджали, 1 август 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНОТО РЪКОВОДСТВО И НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНОТО СДРУЖЕНИЕ НА КРИМСКИТЕ ТАТАРИ, ЖИВЕЕЩИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, "АСАБАЙ".


Преди петдесет години, на 18 май 1944 г., когато съюзническите войски проливаха кръвта си в боевете срещу кафявата чума в подстъпите на Берлин, тогавашното съветско правителство начело с червения диктатор Сталин извършиха поредното престъпление срещу човечеството - този път срещу един цял народ - кримските татари. Рано сутринта на тази дата съветски автоматчици с нечувани жестокости натоварват във вагони, предназначени за животни, едномилионното мирно и изтерзано население на полуостров Крим и за 24 часа изпразват зеления полуостров. След дълги митарства по ограбените пътища на войната разтоварват ги в безводните пустини на Средна Азия, в неприветливия Сибир и в Задуралието. На мястото на историческото и изконно население са настанени руснаци от Централна Русия. Заедно със седемстотин и петдесет хилядно население от татарски произход от полуострова са прокудени също евреи, арменци, немци, понтийски гърци и други и в това число и петдесет хиляди българи, които векове наред са живели в пълна хармония и в разбирателство. Половината от заточените, главно старци и деца, загиват по пътищата и докато си построят землянки и бордеи в непознатите и неприветливи места. Много от героите, завърнали се живи от дългата война в родния полуостров Крим, се застрелват, когато виждат безчинствата на Червената армия и се научават за страшния геноцид, извършен над техните майки и бащи...

Ние, всички кримски татари, живеещи повече от 200 години в България, и Централният съвет на сдружението "Асабай" /"Родство"/ остро заклеймяваме насилствената денационализация на Кримските татари и страшния геноцид, извършен над коренното население на Крим от комунистическия сатрап Сталин и от бившето съветско правителство и призоваваме световната демократическа общественост никога да не позволи такова нечувано престъпление над един цял народ.

Силистра, 18 май 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Зия Селямет

/Пресслужба "Куриер"/

 


12.30.00
20.05.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Цанка Стойчева - деж. ред.
Технически изпълнители: Маргарита Анева
                                           Цвета Любомирова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!