20 юли 1990

СОФИЯ, 20 ЮЛИ 1990 ГОДИНА                                         БРОЙ  142 /159/

СОФИЯ, 20 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРТИЯТА НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ - ЦЕНТЪР /ПСД - Ц/ ПО ПОВОД ОБРЪЩЕНИЕТО НА СЪЮЗА ЗА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

ПРЕДИ ВСИЧКО ПОЗВОЛЕТЕ НИ ДА ИЗРАЗИМ ВЪЗХИЩЕНИЕТО СИ ОТ ВАС, ОТ ВАШАТА ЗАВЛАДЯВАЩА СМЕЛОСТ, ОТ ЗАРАЗЯВАЩАТА ВИ ДЪРЗОСТ, ОТ ВИСОКОТО ВИ ГРАЖДАНСКО СЪЗНАНИЕ И ОТ ДОСТОЙНСТВОТО ВИ ДА ЗАЩИТИТЕ РЕШИТЕЛНО ВСИЧКО ТОВА. В ТЕЗИ СЪДБОНОСНИ ЗА БЪЛГАРИЯ МЕСЕЦИ ВИЕ БЕЗ КОЛЕБАНИЕ НАПРАВИХТЕ ПЪРВАТА КРАЧКА ПО ЕДИНСТВЕНИЯ СПАСИТЕЛЕН ЗА СТРАНАТА ПЪТ - РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА. СПОРЕД НАС В ОБСТАНОВКАТА НА ОБЩ ДЕФИЦИТ В СТОПАНСТВОТО, НА НЕРЕНТАБИЛНА И ПОСТЕПЕННО ЗАМРЪЗВАЩА ИКОНОМИКА, НА ПОЛИТИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН ХАОС НЯМА ПО-ВЯРНО И ТОЧНО МЕРИЛО ЗА ПАТРИОТИЗЪМ И ИЗВИСЕНО ГРАЖДАНСКО СЪЗНАНИЕ ОТ ТОВА ДА ПОЕМЕШ ОГРОМНОТО БРЕМЕ, ОГРОМНИЯ РИСК И ЗАСТАВАЙКИ СРЕЩУ ВСЕ ОЩЕ НЕПРЕОДОЛИМАТА СЪПРОТИВА НА ВЛАСТИТЕ, ДА СЕ ОПИТАШ ДА ПРОИЗВЕЖДАШ МАТЕРИАЛНИ И ДУХОВНИ БЛАГА. ТОВА Е УМСТВЕНАТА БАРИЕРА, КОЯТО БИХМЕ МОГЛИ ДА ИЗДИГНЕМ ПРЕД ГРОЗЯЩИТЕ НИ ИНФЛАЦИЯ, БЕЗРАБОТИЦА И НЕИЗБЕЖНИТЕ ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ СОЦИАЛНИ СЪТРЕСЕНИЯ. ТОВА НА ТЕОРИЯ ПРИЗНАВАТ ВСИЧКИ, НО НА ПРАКТИКА СРЕЩУ ТАЗИ ПЕРСПЕКТИВА С ВСИЧКИ СИЛИ СЕ СЪПРОТИВЛЯВАШЕ КАКТО БИВШАТА БКП, ТАКА И ВСЕ ОЩЕ УПРАВЛЯВАЩАТА БСП.

БКП ПОСТАВИ ПОТИСКАЩО НИСЪК ТАВАН НА ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА С УКАЗ 56, А БСП Й СЛОЖИ ОЩЕ ЕДНА СПИРАЧКА С ПОСЛЕДВАЛИТЕ ПОСТАНОВЛЕНИЯ. ТОВА УБЕЖДАВА ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА, ЧЕ В ТАЗИ ПАРТИЯ СЕ Е ПРОМЕНИЛО САМО ИМЕТО Й.

ПАРТИЯТА НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ-ЦЕНТЪР Е ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ. ТЯ СЕ БОРИ ЗА ДЕМОКРАТИЧНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО, КАКТО И МНОГО ДРУГИ ПАРТИИ. НО НИЕ СЕ ОТЛИЧАВАМЕ ОТ МНОГО ОТ ТЯХ ПО ТОВА, ЧЕ В ИКОНОМИКАТА СМЕ РАДЕТЕЛИ ЗА ПЪЛНА СВОБОДА И РЕШИТЕЛНО ДОМИНИРАНЕ НА ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА. НИЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ ПОЛИТИЧЕСКАТА ЗАЩИТА, А ПРИ БЛАГОПРИЯТНО РАЗВИТИЕ НА ПАРТИЯТА НИ И ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ГАРАНЦИИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДРЕБНИТЕ И СРЕДНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ В ПАРЛАМЕНТА.

НАШАТА ПАРТИЯ САМА РАЗВИВА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ, С КОЯТО СЕ СТРЕМИ КЪМ НЯКОЛКО ЦЕЛИ: ПЪРВО, ДА СЕ САМОИЗДЪРЖА, КОЕТО ЩЕ Й ОСИГУРИ ПО-ГОЛЯМА НЕЗАВИСИМОСТ; ВТОРО, ДА ПРЕДПАЗИ МАКСИМАЛНО СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ ОТ ПРЕДСТОЯЩАТА БЕЗРАБОТИЦА И ЕВЕНТУАЛНА СОЦИАЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ ДО ОКОНЧАТЕЛНОТО РАЗГРАЖДАНЕ НА ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА; ТРЕТО, КОЕТО Е НАЙ-ВАЖНО ЗА НАС ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА, ДА ПОМОГНЕ ЗА ПОКЪЛВАНЕТО, РАЗВИТИЕТО И ПЛОДОНОСИЕТО НА ОНЗИ СОЦИАЛЕН СЛОЙ ОТ ДРЕБНИ И СРЕДНИ СОБСТВЕНИЦИ, КОЙТО Е ГРЪБНАКЪТ НА ВСЯКО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО. ТЕЗИ ПОСТАНОВКИ СА ФУНДАМЕНТЪТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ ПРОГРАМА, ЗАЩОТО НИЕ СМЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ ТОВА Е, КОЕТО ЩЕ СЪЗДАДЕ САМОЧУВСТВИЕ НА БЪЛГАРИНА. САМО НЕЗАВИСИМИЯТ, ОСИГУРЕНИЯТ, БОГАТИЯТ ГРАЖДАНИН МОЖЕ ДА ИЗГРАДИ СВОБОДНО ОБЩЕСТВО И ЩАСТЛИВА И УСТРЕМЕНА КЪМ БЪДЕЩЕТО НАЦИЯ.

ТЕЗИ КАЧЕСТВА ДОСЕГА БЯХА СЪЗНАТЕЛНО ПОТИСКАНИ У НАС, ЗАЩОТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИМАХА ИНТЕРЕС ОТ ПОЛУГРАМОТНИ, ПОЛУИНТЕЛИГЕНТНИ, ПОЛУРАБОТЛИВИ, НЕИНИЦИАТИВНИ, УПЛАШЕНИ И ПОТИСНАТИ ГРАЖДАНИ. САМО ТАКИВА ХОРА МОГАТ ДА СЕ СЪГЛАСЯТ ДА РАБОТЯТ СРЕЩУ МИЗЕРНО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ТЕСЕН И ГРИЖЛИВО ПОДБРАН КРЪГ ПРИВИЛЕГИРОВАНИ. ЗАТОВА ПРИВЕТСТВУВАМЕ КУРАЖА ВИ ДА ЗАЯВИТЕ ЧОВЕШКИТЕ СИ ПОТРЕБНОСТИ И ЗАЕДНО С ТОВА ДА ИЗПЪЛНИТЕ ГРАЖДАНСКИЯ СИ ДЪЛГ ПО НАЙ-БЛАГОРОДНИЯ НАЧИН - ЧРЕЗ УМА И ТРУДА СИ.

ТЪЙ КАТО ИНТЕРЕСИТЕ НИ СА ОБЩИ, НИЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ КЪМ ВАШИТЕ СПРАВЕДЛИВИ ИСКАНИЯ, ПУБЛИКУВАНИ В ОБРЪЩЕНИЕТО ВИ КЪМ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ПАРТИЯТА НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ -ЦЕНТЪР С ВСИЧКИ СВОИ ЧЛЕНОВЕ И ВЪЗМОЖНОСТИ ЗАСТАВА ЗАД ВАС, ПОДКРЕПЯЙКИ ВСИЧКИ ВАШИ ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМИ НА БОРБА ЗА СПРАВЕДЛИВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. ЗАЯВЯВАМЕ НАШАТА ГОТОВНОСТ ЗА БЪДЕЩО ПОЛИТИЧЕСКО И ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО СЪС СЪЮЗА ЗА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ.

СОФИЯ, 15 ЮЛИ 1990 Г.    НАЦИОНАЛЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА ПСД-Ц
                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОЦ. ХРИСТО САНТУЛОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРИЗИВ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ДЕМОКРАТИЧЕСКИ СОЦИАЛИЗЪМ /ДЕМОС/ ДО БОРЦИТЕ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА.


ДРУГАРИ!

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВАС С ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ИСТОРИЧЕСКИЯ МОМЕНТ, КОЙТО ПРЕЖИВЯВА СТРАНАТА. СЕГА ВИЕ, БОРЦИТЕ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА, ТРЯБВА ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДА ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ ПОСТАВЯТЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО НАД СВОИТЕ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ.

ВИЕ ВОЮВАХТЕ СРЕЩУ ФАШИЗМА В ИМЕТО НА СВОБОДАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА, ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ НА НАРОДА. В ТАЗИ БОРБА ПАДНАХА ХИЛЯДИ ВАШИ ДРУГАРИ.

МНОГО ОТ ВАС ЗАГУБИХА ЗДРАВЕТО СИ В ЗАТВОРИТЕ, КОНЦЛАГЕРИТЕ И ПАРТИЗАНСКИТЕ ЗЕМЛЯНКИ. ХОРАТА НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВЯТ ТОЗИ ПОДВИГ.

ЗАЕДНО С ТОВА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НИКОГА НЕ ПОЖЕЛА ДА ПРИЕМЕ ПРИВИЛЕГИИТЕ, С КОИТО ТОТАЛИТАРНИЯТ РЕЖИМ ВИ ОТДЕЛИ ОТ НЕГО. ТОЙ РАЗБИРАШЕ, ЧЕ ТОВА ВЛИЗА В ПРОТИВОРЕЧИЕ С ИДЕАЛИТЕ НА АНТИФАШИСТКА СЪПРОТИВА, С ИДЕАЛИТЕ НА ДЕМОКРАТИЧНОТО И СПРАВЕДЛИВО СЪЩЕСТВУВАНЕ.

ТОЛКОВА ПО-НЕПРИЕМЛИВИ СА ТЕЗИ ПРИВИЛЕГИИ СЕГА, КОГАТО СТРАНАТА СЕ НАМИРА В ПЕРИОД НА ВСЕОБХВАТНО ОБНОВЛЕНИЕ И ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ, КОГАТО ВСЯКАКВИ НЕТРУДОВИ ПРИВИЛЕГИИ СА НЕ САМО АНАХРОНИЗЪМ, НО И ДРАСТИЧНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ ДЕМОКРАЦИЯТА.

ЕТО ЗАЩО ДЕМОС СЕ ОБРЪЩА КЪМ ВАС - ПРОЯВЕТЕ СВОЯТА МЪДРОСТ И ГРАЖДАНСКА ДОБЛЕСТ!

ОТКАЖЕТЕ СЕ ДОБРОВОЛНО ОТ ВСИЧКИ ПРИВИЛЕГИИ, КОИТО ПОЛЗВАТЕ КАТО БОРЦИ ПРОТИВ ФАШИЗМА. ПРИРАВНЕТЕ ВАШИТЕ ПРАВА С ТЕЗИ НА ВСИЧКИ ВЕТЕРАНИ ОТ ВОЙНИТЕ. ТАКА ВЕЧЕ ПОСТЪПИХА МНОЗИНА ОТ ВАШИТЕ ДРУГАРИ, ЧИИТО ИМЕНА НИЕ ЩЕ ПУБЛИКУВАМЕ.

ПОСЛЕДВАЙТЕ ТЕХНИЯ ПРИМЕР!
НАРОДЪТ ЩЕ ОЦЕНИ ВАШАТА ДОБЛЕСТ!

ИНФОРМИРАЙТЕ НИ ЗА ВАШЕТО РЕШЕНИЕ НА ТЕЛЕФОН 80-24-01

СОФИЯ, 18 ЮЛИ 1990 Г.            /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОКРЪЖНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - КЪРДЖАЛИ, ВЪВ ВРЪЗКА С ЕФЕКТИВНАТА СТАЧКА, ПРОВЕЖДАЩА СЕ В ГРАДА. ДЕКЛАРАЦИЯТА Е ИЗПРАТЕНА ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ.

ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ВЕЧЕ ХОРА, ПРЕСЛЕДВАЩИ КОРИСТНИ ЦЕЛИ, СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ЛИШАВАТ ДРУГИ ОТ ПРАВАТА ИМ?

ЩЕ ПОСТАВИМ НЯКОЛКО ВЪПРОСА, НА КОИТО ВСЕКИ САМ, ПО СЪВЕСТ, ДА ОТГОВОРИ И ДА СИ НАПРАВИ СЪОТВЕТНИТЕ ИЗВОДИ.

КОМИТЕТЪТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ /КЗНИ/ - КЪРДЖАЛИ ОРГАНИЗИРА ОКУПАЦИОННИ СТАЧКИ И ПРИЗОВАВА ПРОДЪЛЖАВАНЕТО ИМ ДО ПЪЛНА ПОБЕДА. ПОБЕДА? В ИМЕТО НА КАКВО? ЗА СМЕТКА НА КОГО? НАД КОГО? НА КАКВА ЦЕНА? РЕДНО ЛИ Е НА ФОНА НА ПЪРВИТЕ СТЪПКИ В СЪЗДАВАНЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ ДА СЕ ПОДРОНВА И БЕЗ ТОВА НЕ ДОТАМ ЗАВИДНИЯТ АВТОРИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ? РЕДНО ЛИ Е, КОГАТО ИКОНОМИКАТА НИ ЕДВА КРЕТА И СЕ ЗАДЪХВА, ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ РАСТЕ, ДА СЕ ПРИСТЪПВА КЪМ ОКУПАЦИОННИ СТАЧКИ, ЛИШАВАЙКИ ПО ТОЗИ НАЧИН ДРУГИ ХОРА ОТ ПРАВОТО ИМ НА ТРУД? ЩЕ ПРОКОПСА ЛИ БЪЛГАРИЯ, БЕЗ ДА СЕ РАБОТИ? ЗАКОНОСЪОБРАЗНО ЛИ Е ВЪОБЩЕ ОКУПИРАНЕТО КАТО АКТ НА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ? ТЪЙ ЛИ СЕ ЗАЩИТАВАТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ? КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПРОКУРАТУРАТА ДА ВЗЕМЕ ОТНОШЕНИЕ ПО ПОРЕДНАТА НЕЗАКОННА ПРОЯВА НА ТОЗИ КОМИТЕТ. СПИРАТ СЕ ВЛАКОВЕ, АВТОБУСИ, А ШОФЬОРИТЕ НА ЛИЧНИ ТАКСИМЕТРОВИ КОЛИ НАЙ-ОХОТНО ПРЕДЛАГАТ УСЛУГИТЕ СИ. СЛУЧАЙНО ЛИ Е ТОВА? СЛУЧАЙНО ЛИ СЕ ИЗКАЗВА ОПАСЕНИЕ ОТ НЯКОИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА МИТИНГА ОТ 18 ЮЛИ 1990 Г., ЧЕ "НЯКОИ ДРУГИ СИЛИ МОГАТ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ИНЦИДЕНТИ"? НЕ Е ЛИ ТОВА СЪЗНАТЕЛНА И ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ПОДГОТОВКА НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В УЩЪРБ НА "НЯКОИ ДРУГИ СИЛИ" И В ПОЛЗА НА КЗНИ, КОИТО САМИ МОЖЕ БИ ЩЕ ИНСЦЕНИРАТ ПОГРОМИ?

ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/, НИЕ НАЙ-ОТГОВОРНО ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ОТ НАША СТРАНА НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРОЯВИ НА АГРЕСИВНОСТ И ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА ИНЦИДЕНТИ. НАПРОТИВ, НИЕ ПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА УСПОКОИМ ПОЛОЖЕНИЕТО КАКТО В ГРАДА, ТАКА И В РАЙОНА.

ОТПРАВЯМЕ АПЕЛ КЪМ ВСИЧКИ ЗДРАВОМИСЛЕЩИ ГРАЖДАНИ ДА ПРОЯВЯТ НЕОБХОДИМАТА СДЪРЖАНОСТ И ЗДРАВ РАЗУМ, КАТО НЕ СЕ ПОДДАВАТ НА ПРОВОКАЦИИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА.

ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ТЕЗИ СТАЧКИ ТРЯБВА НАЙ-СЕТНЕ ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДЕЛИ: ЗА ЕДНИ ДА ИМА, ЗА ДРУГИ ДА НЯМА.

ЧАС ПО-СКОРО ОЧАКВАМЕ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ПРИЕМЕ ЕФИКАСНИ ЗАКОНИ, ГАРАНТИРАЩИ СПОКОЙНОТО И СВОБОДНО УПРАЖНЯВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ, ПРИДЪРЖАЙКИ СЕ КЪМ ХАРТАТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРЕНОСТИ.

РАНО ТАЗИ СУТРИН ОКРЪЖНИЯТ СЪВЕТ НА ДПС-КЪРДЖАЛИ ИЗЛЕЗЕ И С ПРИЗИВ КЪМ НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ГРАДА, В КОЙТО СЕ КАЗВА:

ГРАЖДАНИ НА КЪРДЖАЛИ, ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ВИ ПРИЗОВАВА - ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ, ПРОЯВЕТЕ РАЗУМ, НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ЕМОЦИИ И ПРОВОКАЦИИ. ИЗБЯГВАЙТЕ КОНФЛИКТИ СЪС СТАЧНИЦИТЕ. НЕ ВЛИЗАЙТЕ В ПРЕРЕКАНИЯ С ТЯХ. ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ РЪКОВОДСТВАТА НА ПРЕДПРИЯТИЯТА ДА ВИ ОСИГУРЯТ НОРМАЛЕН РЕЖИМ НА РАБОТА. ПРИ СЛУЧАЙ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ВЪЗМОЖНО, НЕ СЕ ТРУПАЙТЕ ПРЕД СТАЧНИТЕ КОМИТЕТИ.

НЕКА ПРОЯВИМ ЧУВСТВО НА ВИСОКА ПОЛИТИЧЕСКА КУЛТУРА И РЕАЛНО ДА ОСЪЗНАЕМ НАЖЕЖЕНАТА ОБСТАНОВКА В ГРАДА.

ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА В СТРАНАТА И ПРАЗНИТЕ РАФТОВЕ ПО НАШИТЕ МАГАЗИНИ НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА МИСЛИМ ПОВЕЧЕ ЗА РАБОТА, ОТКОЛКОТО ЗА СТАЧКИ.

КЪРДЖАЛИ, 19 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЕКРЕТАРИАТ НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ /ХРП/.


"АКО ЕДИН ЧОВЕК ИСКА ВЛАСТТА, ТОВА ВСЕ ОЩЕ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ Е ГОДЕН ЗА НЕЙНОТО БРЕМЕ. АКО ОБАЧЕ ТВЪРДИ, ЧЕ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ПОЕМЕ ТОЗИ РИСК - ТОВА Е ЯВНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НЕГОВАТА НЕПРИГОДНОСТ."

ТОВА Е ИЗВАДКА ОТ ВЪЗВАНИЕТО НИ ДО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ 24 НОЕМВРИ 1989 Г., КОГАТО БЯХМЕ ВСЕ ОЩЕ ЕДИНСТВЕНАТА НЕКАЗИОННА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ В СТРАНАТА. НЕ СМЕ ДОПУСКАЛИ, ЧЕ БЛИЗО ОСЕМ МЕСЕЦА ПО-КЪСНО, КОГАТО В БЪЛГАРИЯ ИМА НАД 40 ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ПРЕДСТОИ СФОРМИРАНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВО, ТЕЗИ НАШИ ДУМИ ЩЕ ЗВУЧАТ ТАКА АКТУАЛНО.

БСП СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ, НО НЕ ЖЕЛАЕ ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА САМА. В ТОВА ОТНОШЕНИЕ ТЕ СА РЕАЛИСТИ. ТАКИВА БЯХМЕ И НИЕ ОЩЕ НА 12 ДЕКЕМВРИ 1989 Г., КОГАТО ЗАЯВИХМЕ, ЧЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА Е КОАЛИЦИОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ГО ТВЪРДИМ И ДНЕС, НО НЕ ЗНАЕМ КАКВА Е ВЪЗМОЖНОСТТА ПРИНЦИПНИЯТ РЕАЛИЗЪМ НА БСП /ПО ТОЗИ ВЪПРОС/ ДА СЕ ПРЕВЪПЛЪТИ В КОНКРЕТНИ ДЕЙСТВИЯ.

ВОДЯТ СЕ ТРЕСКАВИ ЗАДКУЛИСНИ ПАЗАРЛЪЦИ МЕЖДУ "ПАРТИЯТА ПОБЕДИТЕЛКА" И НЕЙНОТО НЕПОКОРНО СИНЬО ОТРОЧЕ. ПРАВИ СЕ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ПРЕСТЪПНИЯ СГОВОР МЕЖДУ ДВЕТЕ "ГЛАВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ". НЕ МУ Е ЛЕСНО НА "ОТРОЧЕТО", КОЕТО УСПОРЕДНО С ПАЗАРЛЪЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ТВЪРДИ, ЧЕ С "КОМУНИСТИТЕ КОАЛИЦИЯ НЕ ПРАВИ". НЕ ИМ Е ЛЕСНО И НА "РОДИТЕЛИТЕ", НА КОИТО ИМ ПРЕДСТОИ ДА УДОВЛЕТВОРЯВАТ ВЪЛЧИЯ АПЕТИТ НА "ДЕТИЩЕТО": ТО ИСКА СВОЯТА ИГРАЧКА, ЦЯЛАТА И ВЕДНАГА. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЗАПЛАШВА, ЧЕ ЩЕ ОПЪНЕ ЦИГАНСКИ КАТУНИ НЕ САМО ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, НО И БОГ ЗНАЕ КЪДЕ.

ТОЗИ ТРАГИКОМИЧЕН ВИДЕОКЛИП СЕ РАЗИГРАВА ПРЕД МНОГОСТРАДАЛНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, КОЙТО Е С ПОЛУОТВОРЕНИ ОЧИ. ТЕ ЩЕ СЕ ОТВОРЯТ ВСЕКИ МОМЕНТ И ТОГАВА, НЕ ДАЙ БОЖЕ, ЩЕ ЗАПОЧНЕ СТРАШНОТО.

ТОВА "СТРАШНО", КОЕТО ВИТАЕ ВЪВ ВЪЗДУХА ОЩЕ ОТ КОЛЕДА 1989 Г. ОНОВА СТРАШНО, КОЕТО НИ "ЗАБАВЛЯВАШЕ" ПРЕЗ КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ, ТЪЙ КАТО БЕШЕ САМО ОТ ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ЕКРАН И НИЕ НЕ ПРОЗРЯХМЕ КОЛКО СТРАШНО Е В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ. НЕ ГО РАЗБИРАМЕ И СЕГА И ТЪКМО ПОРАДИ ТОВА МНОГО ОТ НАС В ОТЧАЯНИЕТО СИ СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ НЕГО КАТО КЪМ СЛАМКАТА НА УДАВНИКА.

ХЕЙ, ВИЕ СИНИ ИЛЮЗИОНИСТИ, КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ, ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ ЩЕ ИМА "НЕЖНА ЧЕШКА РЕВОЛЮЦИЯ", НИТО "УНГАРСКИ МОДЕЛ”, НЕ СЕ ЛИ УВЕРИХТЕ, ЧЕ СДС НЯМА СИЛАТА НА "СОЛИДАРНОСТ" В ПОЛША, НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ТУК СА БАЛКАНИТЕ ПРИ СЪСЕДКА РУМЪНИЯ, ЧЕ НА ВСИЧКО ОТГОРЕ СА ЮГОСЛАВИЯ И ТУРЦИЯ?! ИМА НЯКАКВА РАЗЛИКА МЕЖДУ ТОВА СЪСЕДСТВО И СЪСЕДСТВОТО ФРГ-ГДР, НЕ ЧУВСТВАТЕ ЛИ?

И ВСЕ ПАК ГЛАВНАТА ОТГОВОРНОСТ ЩЕ ЛЕГНЕ ВЪРХУ БСП, ЗАЩОТО, С КАВИЧКИ ИЛИ НЕ, Е ПАРТИЯ ПОБЕДИТЕЛКА. КОАЛИЦИЯ Е НУЖНА, НО ЗАЩО ТЪРСИТЕ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ? ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ ИСТИНСКАТА ОПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ. НИЕ, ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНЦИТЕ, Я ПОЗНАВАМЕ ДОБРЕ, ЦЯЛАТА.

ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ НАС ЗА КОНСУЛТАЦИИ, ПОБЕДИТЕЛИ /СЪС ИЛИ БЕЗ КАВИЧКИ/!

ВРЕМЕТО НЕ ЧАКА. ТО Е НА ТОЗИ, КОЙТО УСПЕЕ ДА ГО ХВАНЕ.

СОФИЯ, 16 ЮЛИ 1990 Г.

НАЦИОНАЛЕН СЕКРЕТАРИАТ НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО КЪМ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТ КОМИТЕТА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ - ЛОМ.


НА 11 ЮЛИ 1990 ГОДИНА ИНИЦИАТИВНИЯТ КОМИТЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ ПРОВЕДЕ ОБЩОГРАДСКО СЪБРАНИЕ, НА КОЕТО ПРИСЪСТВАХА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РАЗЛИЧНИТЕ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ГР. ЛОМ - ЛЕКАРИ, УЧИТЕЛИ, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, ЖУРНАЛИСТИ, ВЕТЕРАНИ ОТ ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА, БОРЦИ ПРОТИВ ФАШИЗМА, СЕЛСКОСТОПАНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, РАБОТНИЦИ ОТ ПРОМИШЛЕНОСТТА, ТРАНСПОРТА, ТЪРГОВИЯТА И ДРУГИ.

НИЕ ПРИВЕТСТВАМЕ ОТКРИВАНЕТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ В СТАРОПРЕСТОЛНИЯ ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

ИЗРАЗЯВАМЕ СЪГЛАСИЕТО И ПОДКРЕПАТА СИ НА КАЗАНОТО В ПРИВЕТСТВЕНИТЕ СЛОВА НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ. ОЧАКВАМЕ, ЧЕ И ОСТАНАЛИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ДРУГИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ЩЕ НОСЯТ ХАРАКТЕРА НА ПРИЗИВ ЗА НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ, ГРАЖДАНСКИ МИР И НЕНАСИЛСТВЕН ПРЕХОД КЪМ ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО И ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ, НАДЯВАМЕ СЕ И В ПО-НАТАТЪШНАТА РАБОТА ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА НАДДЕЛЕЕ РАЗУМЪТ И ПАТРИОТИЗМЪТ, ПОСТАВЕНИ В УСЛУГА НА НАРОДНИТЕ ИНТЕРЕСИ НАД ТЯСНОПАРТИЙНИТЕ.

НИЕ, ИЗБИРАТЕЛИТЕ, ИЗПРАТИХМЕ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ВАШИТЕ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ - СВОБОДНО ПО СВОЯ ВОЛЯ И ГРАЖДАНСКА СЪВЕСТ, ЕТО ЗАЩО ЖЕЛАЕМ ТЕ ДА БЪДАТ ДОСТОЙНИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ.

ТВЪРДО ВЯРВАМЕ, ЧЕ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЩЕ ПРИЕМЕ НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНАТА, НАЙ-СПРАВЕДЛИВАТА И ХУМАННА КОНСТИТУЦИЯ НА СТРАНАТА, ЗАЩОТО ТРУДОЛЮБИВИЯТ И ИЗСТРАДАЛ БЪЛГАРСКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА ТОВА.

ИНИЦИАТИВНИЯТ КОМИТЕТ И СЪБРАНИЕТО СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ДВИЖЕНИЯ И ГРАЖДАНИ НА СТРАНАТА ДА КАЖАТ "НЕ" НА УЛИЧНАТА ДЕМОКРАЦИЯ", "НЕ" НА МИТИНГОВИЯ ТЕРОР, СОЦИАЛНОТО НАПРЕЖЕНИЕ И КОНФРОНТАЦИЯ, "НЕ" НА ОКУПАЦИОННИТЕ СТАЧКИ! "ДА" НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР И СПОКОЙСТВИЕ, "ДА" НА ЗАКОННОСТТА, "ДА" НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ.

АПЕЛИРАМЕ КЪМ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ДВИЖЕНИЯ И ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ДА СЪДЕЙСТВАТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ИЗБЕРЕ ПРАВИТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНСТВО, КОМПЕТЕНТНО И ДЕЕСПОСОБНО, ЗА ДА ИЗВЕДЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ОБЩАТА КРИЗА.

БЪЛГАРИЯ ЗА ЧЕРВЕНИ, СИНИ И ОРАНЖЕВИ, ЗА ВСИЧКИ Е ЕДНА. ЗАТОВА ДА СЕ СЪБЕРЕМ ПОД НАЦИОНАЛНИЯ ТРИБАГРЕНИК И ЗАРАБОТИМ ЗА СВОБОДАТА, ДЕМОКРАЦИЯТА, ГРАЖДАНСКИЯ МИР И ЗАКОННОСТ.

ДА ПОСТИГНЕМ НАРОДНО ДОБРУВАНЕ И СПОКОЕН ГРАДИВЕН ТРУД. ДА БЪДЕМ ДОСТОЙНИ ЗА ОБЩОЕВРОПЕЙСКИЯ ДОМ.

ЛОM, 11 ЮЛИ 1990 ГОДИНА                   /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО СТАНОВИЩЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БКП/.

СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г. СЕ СЪЗДАДОХА БЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ, В РЕЗУЛТАТ НА КОИТО СЕ ПОЯВИХА НАЙ-РАЗЛИЧНИ СДРУЖЕНИЯ, ДВИЖЕНИЯ, ПАРТИИ, ГРУПИРОВКИ И КОАЛИЦИИ.

ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ БЕШЕ ПРЕИМЕНУВАНА В БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БСП/. МНОГО ОТ КОМУНИСТИТЕ, КОИТО С НИЩО НЕ СА ОПЕТНЕНИ, ГЛАСУВАХА ПРОТИВ СМЯНАТА НА ИМЕТО НА ПАРТИЯТА.

ГЛАСЪТ НА ТЕЗИ НЕОПЕТНЕНИ И ЧЕСТНИ КОМУНИСТИ НЕ БЕ ЧУТ. МНОГО ОТ КОМУНИСТИТЕ НА РАЗПУСНАТИТЕ ПЪРВИЧНИ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО ПРЕДПРИЯТИЯ И УЧРЕЖДЕНИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА СЕ ЗАЧИСЛИЛИ В ОСНОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА БСП, ЗАЩОТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ЧЛЕНУВАТ В ТАЗИ ПАРТИЯ, ТЪЙ КАТО ТЯ НЕ ОТГОВАРЯ НА ТЕХНИТЕ ИДЕАЛИ И КОМУНИСТИЧЕСКИ УБЕЖДЕНИЯ.

ЧЕСТНИТЕ И НЕОПЕТНЕНИ КОМУНИСТИ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ИЗВЪРШЕНИТЕ ДЕФОРМАЦИИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ЖИВКОВИСТКАТА ПРЕСТЪПНА НОМЕНКЛАТУРА. ТЕ НЯМАХА НИКАКВИ ПРАВА И ПРИВИЛЕГИИ, ОСВЕН ДА ПЛАЩАТ КАТО КОМУНИСТИ

ЧЛЕНСКИЯ СИ ВНОС. ТЕХНИЯТ ГЛАС БЕШЕ ГЛАС В ПУСТИНЯ. НИКОЙ ОТ САМОЗАБРАВИЛАТА СЕ НОМЕНКЛАТУРА НИТО СЕ СЪОБРАЗЯВАШЕ, НИТО СЕ ВСЛУШВАШЕ В ПРАВДИВИЯ ГЛАС И ПРОТЕСТ НА БЕЗПРАВНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЧЛЕНСКИ СЪСТАВ. АКО ОТИДЕТЕ В ДОМА НА КОЙТО И ДА БИЛО ОБИКНОВЕН И НЕОПЕТНЕН КОМУНИСТ, ЩЕ СЕ УВЕРИТЕ, ЧЕ И СЕГА ТЕЗИ ТРУДОВИ ХОРА - КОМУНИСТИ ЕДВА ВРЪЗВАТ ДВАТА КРАЯ И ЖИВУРКАТ В БЕДНОСТ, ДА НЕ КАЖА В ПОЛУМИЗЕРИЯ. ОТ ДРУГА СТРАНА, АКО ПОСЕТИТЕ ДОМА НА КОЙТО И ДА БИЛО ОТ ЖИВКОВИСТКАТА ПРЕСТЪПНА НОМЕНКЛАТУРА, ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ ТЕ ЖИВЕЯТ КАТО ИСТИНСКИ ФЕОДАЛИ. НЕ СЛУЧАЙНО НАРОДЪТ ОСНОВАТЕЛНО НАРИЧАШЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА ГИ НАРИЧА "ЧЕРВЕНА БУРЖОАЗИЯ". ТЕ ЖИВЕЯТ В ОХОЛСТВО.

ТЕХНИТЕ АПАРТАМЕНТИ СА НА НАЙ-ХУБАВИТЕ МЕСТА В ГРАДОВЕТЕ, А ВИЛИТЕ ИМ СА ИСТИНСКИ ДВОРЦИ И РЕЗИДЕНЦИИ, СТРОЕНИ ОТ УБО И СТРОИТЕЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ С ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА, ЗА КОИТО СА ПЛАЩАЛИ НЕ ДЕЙСТВИТЕЛНАТА ЦЕНА, А САМО ПРОЦЕНТ ОТ НЕЯ. НЯМАШЕ НИКАКВО ПОКРИТИЕ МЕЖДУ ДУМИТЕ И ДЕЛАТА НА НОМЕНКЛАТУРАТА ПРЕЗ АВТОРИТАРНИЯ РЕЖИМ.

ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЖИВКОВИСТКАТА НОМЕНКЛАТУРА ПРЕМИНА В ДРУГИ ПАРТИИ
И ДВИЖЕНИЯ.

ДЕЦАТА НА НОМЕНКЛАТУРАТА ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА УЧАТ ТАМ, КЪДЕТО РОДИТЕЛИТЕ ИМ ПОЖЕЛАЕХА.

ДЕЦАТА НА ПРИВИЛЕГИРОВАНАТА "ЧЕРВЕНА БУРЖОАЗИЯ" БЯХА НАЗНАЧАВАНИ НА ОТГОВОРНИ ДЛЪЖНОСТИ В АПАРАТИТЕ НА БКП, МВР, МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ, МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНОИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ, В КОМИТЕТА ЗА КУЛТУРА И ИМ СЕ ПОДСИГУРЯВАХА СТАБИЛНИ ЗАПЛАТИ, А ДЕЦАТА НА ПРОСТОЛЮДИЕТО, В ТОВА ЧИСЛО И НА НЕОПЕТНЕНИТЕ ЧЕСТНИ КОМУНИСТИ, ПОЛУЧАВАХА ЗАПЛАТИ, С КОИТО ЕДВА ВРЪЗВАХА ДВАТА КРАЯ.

НИЕ РЕШИТЕЛНО ПРЕЗИРАМЕ, ОСЪЖДАМЕ И НЕНАВИЖДАМЕ ИЗВЪРШЕНИТЕ ДЕФОРМАЦИИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ 1944 Г. ДО ДНЕС. РАЗГРАНИЧАВАМЕ СЕ ОТ ЖИВКОВИСТКАТА НОМЕНКЛАТУРА И ЩЕ СЕ БОРИМ ЗА ОКОНЧАТЕЛНОТО РАЗГРАЖДАНЕ НА ТАЗИ ВРЕДНА И ДЪЛБОКО АНТИНАРОДНА БАНДА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ ПО ЦЯЛАТА ВЕРИГА НА ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА.

НОВОСЪЗДАДЕНАТА БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е МАРКСИСТКА ПАРТИЯ. ТЯ ЩЕ БЪДЕ ПАРТИЯ НА ЧИСТАТА ЧОВЕШКА СЪВЕСТ И НЯМА ДА ПОЗВОЛИ НА НИКОГО ПОД КАКВАТО И ДА БИЛО ФОРМА ДА ИЗВЪРШВА ДЕФОРМАЦИИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. ТЯ ЩЕ БЪДЕ ПАРТИЯ ПРОТИВ ЛЪЖАТА, ФАЛША, ЛИЦЕМЕРИЕТО, ЗАБЛУДАТА, ИЗМАМАТА, ИЗНУДВАЧЕСТВОТО, ПОДКУПИТЕ, НЕЧЕСТНОСТИТЕ. ТЯ Е ПАРТИЯ НА ЧИСТА И СВЯТА ПРАВОВА И ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА, ПРИ КОЯТО ТРИТЕ ВЛАСТИ - СЪДЕБНА, ИЗПЪЛНИТЕЛНА И ЗАКОНОДАТЕЛНА, ЩЕ БЪДАТ РАЗДЕЛЕНИ. БКП НЯМА ДА ДОПУСКА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА КАКВИТО И ДА БИЛО ФОРМИ НА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ТРУДОВИТЕ ХОРА. ТЯ Е ПАРТИЯ ЗА РАВНИ ПРАВА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. БКП НЯМА ДА ПОЖАЛИ СИЛИТЕ СИ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ И НА ТРУДОВИТЕ ХОРА. ЗАКОНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЕДНАКВО ВАЛИДНИ ЗА ЦЕЛИЯ НАРОД, ТЯ ЩЕ ВОЮВА ПРОТИВ НАРУШАВАНЕТО НА КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ ОТ КОГОТО И ДА БИЛО. НЯМА ДА ПОЖАЛИ СИЛИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА НАТРАПЕНАТА НИ ОТ АВТОРИТАРНИЯ РЕЖИМ ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА.

НОВАТА БКП НЯМА ДА ПОЗВОЛИ В БЪДЕЩЕ ДА СЕ НАРУШАВА ПРИНЦИПЪТ ДА ЗАЕМАТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МАНДАТА ОТ ЧЕТИРИ ГОДИНИ НА ИЗБОРНИ ДЛЪЖНОСТИ.

АКО НЕ БЯХМЕ ВЪЗСТАНОВИЛИ БКП, БЪДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ НЯМАШЕ ДА НИ ПРОСТЯТ.

ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕАЛИ НЕ САМО ЧЕ НЕ СА ИЗЧЕРПАНИ, А ИЗОБЩО ДОСЕГА НЕ СА ИЗПОЛЗВАНИ, ЗА КОЕТО ОСНОВНА ВИНА НОСИ АВТОРИТАРНИЯТ РЕЖИМ НА ЖИВКОВИЗМА. ДА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ - ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ ДО МОМЕНТА В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НИКОГА НЕ СА БИЛИ НА ВЛАСТ.

НЯКОИ ГОСПОДА КАЗВАТ, ЧЕ КОМУНИЗМЪТ Е НЕДОСТИЖИМ БЛЯН - ТА НАЛИ И ЗВЕЗДИТЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕМ ДА ДОСТИГНЕМ, НО ПОЧТИ ВИНАГИ СЕ ОРИЕНТИРАМЕ ПО ТЯХ КАТО МОРЯЦИТЕ В ОТКРИТО МОРЕ. В КРАЯ НА КРАИЩАТА СВЕТЪТ ВИНАГИ Е БИЛ ТАКЪВ, КАКЪВТО ТРУДОВИТЕ ХОРА ГО НАПРАВЯТ. ВЪПРЕКИ ТОТАЛИТАРНИЯ АНТИНАРОДЕН ПЕРИОД В НАШЕТО РАЗВИТИЕ И ВРЕДИТЕ, КОИТО НАНЕСЕ, ВСИЧКО, КОЕТО БЕШЕ НАПРАВЕНО, Е ДЕЛО НА ТРУДОВИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, КОЙТО ЩЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ КРИЗАТА. НЕОПЕТНЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ КОМУНИСТИ БЕЗ СЪМНЕНИЕ ЩЕ БЪДАТ В ПЪРВИТЕ РЕДИЦИ НА СПАСИТЕЛНАТА МИСИЯ.

ЗА КОМУНИСТИТЕ БЕШЕ ОБИДА НАСИЛА ДА НИ СЕ НАТРАПВА НЕЖЕЛАНОТО ИМЕ СОЦИАЛИСТИ. ВЪЗМОЖНО Е ОБРАТНОТО - СОЦИАЛИСТИ ДА СТАНАТ КОМУНИСТИ, ЗАЩОТО КОМУНИЗМЪТ Е ПО-ВИСШИЯТ ЕТАП В ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ.

ХУЛИТЕЛИТЕ НА МАРКСИЗМА СА ИЗХВЪРЛЯНИ НА БУНИЩЕТО ОТ 1848 ГОДИНА ДО ДНЕС. ТАКАВА ЩЕ Е НЕЗАВИДНАТА ИМ СЪДБА И В БЪДЕЩЕ. ВИНАГИ Е ИМАЛО РЕНЕГАТИ И ПРЕДАТЕЛИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ТРУДОВИТЕ ХОРА, ИМА ГИ, ЩЕ ГИ ИМА И В БЪДЕЩЕ. КЛАСОВАТА БОРБА Е ЖЕСТОКА, НО КРАЙНИЯТ ПОБЕДИТЕЛ ЩЕ БЪДЕ ЧОВЕКЪТ НА ТРУДА.

НОВОСЪЗДАДЕНАТА БКП СИ ПОСТАВЯ ЗА ОСНОВНА ЗАДАЧА НА ЖИВОТ И СМЪРТ ДА СЕ БОРИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА МЕЧТИТЕ И ИДЕАЛИТЕ, С КОИТО В НЕРАВНИТЕ БИТКИ С ОЗВЕРЕНИЯ ФАШИЗЪМ ХИЛЯДИ ЧЕСТНИ КОМУНИСТИ ОТДАДОХА НАЙ-СВЯТОТО - ЖИВОТА СИ, ЗА ТЪРЖЕСТВОТО НА СПРАВЕДЛИВО И ХУМАННО, ДЕМОКРАТИЧНО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО. НЯМА СИЛА, КОЯТО БИ МОГЛА ДА НИ ОТКЛОНИ ОТ БОРБАТА НИ ЗА ОТСТОЯВАНЕ И ЗАЩИТА НА ТЕЗИ ИДЕАЛИ.

СВЕТЛАТА ПАМЕТ НА ТЕЗИ ГЕРОИ ИЗВИКА БКП НА ЖИВОТ В ТОЗИ СЪДБОВЕН ЗА БЪЛГАРИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ. РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ТАЗИ ПАРТИЯ НЯМАТ МОРАЛНОТО ПРАВО ДА СЕ СРАМУВАТ ОТ ИМЕТО НА ПАРТИЯТА СИ.

ПОД НИКАКЪВ ПРЕДЛОГ И ФОРМИ В НОВАТА БКП НЯМАТ МЯСТО КОМПРОМЕТИРАНИ АПАРАТЧИЦИ И НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ ОТ ПЕРИОДА НА ЖИВКОВ. ТОВА ОСОБЕНО ВАЖИ ЗА РЪКОВОДНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ В ПАРТИЯТА, НЯКОИ ОТ ТЕЗИ "КАДРИ" ВСЕ ОЩЕ ИМАТ НАГЛОСТТА ДА ЗАБЛУЖДАВАТ ПАРТИЙНИТЕ ЧЛЕНОВЕ, ЧЕ БИЛИ НАКАЗАНИ И СВАЛЕНИ ОТ ТОДОР ЖИВКОВ. ВСЕКИ БИ ЖЕЛАЛ ДА Е БИЛ "НАКАЗАН" КАТО ТЕЗИ ХОРА, НА КОИТО БЯХА  ЗАПАЗЕНИ МЕРЦЕДЕСИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ НА СЕКРЕТАРИ НА ЦК И НА ЧЛЕНОВЕ НА ПОЛИТБЮРО. ЗА ТАКИВА ХОРА МЯСТО В РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ НА НОВАТА БКП НЯМА ДА ИМА. РЕДНО Е ТЕ ДА РАБОТЯТ НА НИЗОВА РАБОТА ПО СПЕЦИАЛНОСТИТЕ, КОИТО ИМАТ. ТОВА ВАЖИ ЗА ПОЧТИ ВСИЧКИ НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ ОТ РЕЖИМА НА ЖИВКОВ.

НОВАТА БКП ОСТРО ПОСТАВЯ И ВЪПРОСА КОЙ И ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ Е ВЗЕЛ ТОЛКОВА МНОГО ЗАЕМИ, КАКТО И ЗА КАКВО СА ИЗРАЗХОДВАНИ ДО ЦЕНТ И СТОТИНКА ПОЛУЧЕНИТЕ ЗАЕМИ. СЪЩО ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ДАДЕ ПОДРОБЕН ОТЧЕТ ЗА СЪДБАТА НА СЪБРАНИТЕ ПО ВЕДОМОСТИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ОТ РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ПОД ФОРМАТА УЖ В ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ГР. СТРАЖИЦА И ОКОЛНИТЕ СЕЛА. АКО СА НАПРАВЕНИ ЗЛОУПОТРЕБИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ВИНОВНИЦИТЕ Е РЕДНО ДА СЕ ПРЕДАДАТ НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА.

НЕ ПО-МАЛОВАЖЕН Е И ВЪПРОСЪТ ЗА ПЪЛНОТО ОЧИСТВАНЕ НА ВОДИТЕ, ВЪЗДУХА И ПРИРОДАТА ОТ ВСИЧКИ ЗАМЪРСИТЕЛИ, С ЦЕЛ ДА СЕ ПОДСИГУРИ ЧИСТ ВЪЗДУХ, ЧИСТА ВОДА И ЧИСТА ХРАНА НА НАРОДА, КОЕТО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ДОБРО ЗДРАВЕ, КЪМ КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СТРЕМИ НЕ САМО НАШАТА ПАРТИЯ, А ТОВА Е МОРАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И НА ВСИЧКИ ДРУГИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ. КОМПРОМИСИ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ И ВЪПРОСИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ УСУКВАТ И ПРОТАКАТ.

ТОВА Е ЧАСТИЦА ОТ ВЪПРОСИТЕ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ НА ВНИМАНИЕТО НА РЪКОВОДСТВОТО НА НОВОСЪЗДАДЕНАТА БКП, ОТ КОИТО НЯМА ДА ОТСТЪПИМ.

НАШАТА ПАРТИЯ НЯМА ДА ПРАВИ НИКАКВИ КОМПРОМИСИ. НАЙ-СТРИКТНО ЩЕ ОТСТОЯВА ПРИНЦИПИТЕ СИ ЗА ВЯРНА И ПРЕДАНА СЛУЖБА НА ТРУДОВИЯ НИ НАРОД.

ДЕЙЦИТЕ НА БКП НЯМАТ ДРУГИ ЦЕЛИ, ЗАДАЧИ И ИНТЕРЕСИ ОСВЕН ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ И НА ТРУДОВИЯ НИ НАРОД.

СОФИЯ, ЮНИ 1990 ГОДИНА                     /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА МАНИФЕСТА НА ТРУДА НА НАЦИОНАЛНОТО АЛТЕРНАТИВНО ДВИЖЕНИЕ НА ТРУДА И СПРАВЕДЛИВОСТТА "ОТЕЧЕСТВО", АДРЕСИРАН ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ.


КАТЕГОРИЧЕН, СЪВРЕМЕНЕН, С ГРИЖА ЗА НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО НА ТРУДОВА БЪЛГАРИЯ - МАНИФЕСТ НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА! САМО ТАКА МОЖЕ ДА СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА МЕМОРАНДУМЪТ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ.

ЖИВЕЕМ В ТРУДНИ ДНИ, ВЪВ ВРЕМЕ ОТДУШНИК НА БЛИЗО ПОЛОВИНВЕКОВЕН ЗАДУХ, КОЙТО ВСЕ ПОВЕЧЕ ПАРАЛИЗИРА КАКТО НАЦИОНАЛНАТА НИ ИКОНОМИКА, ТАКА И НАЦИОНАЛНИЯ НИ ДУХ. И МОЖЕ БИ ЗАТОВА ВЪЗДУХЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА МАЛКО НИ ПООПИЯНИ. ЗА ДА ЗАБРАВИМ, ЧЕ ВСЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ПОЧИВА ПРЕДИ ВСИЧКО НА ЗДРАВА ИКОНОМИКА! И ТОВА МНОГО ДОБРЕ И МНОГО НАВРЕМЕ Е ДОЛОВЕНО ОТ СТРАНА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА, ЗА ДА БИЕ ТРЕВОГА ЗА ТОВА, КОЕТО СТАВА - ТОВА КОЕТО САМИ СИ ПРАВИМ, - ТРУДОВАТА ДИСЦИПЛИНА Е СРИНАТА, ПЛАНОВЕТЕ НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ... ЗА ТОВА ГОВОРЯТ И ЦИФРИТЕ ОТ БЛИЗО ЧЕТИРИМИЛИАРДНИЯ ДЕФИЦИТ ЗА ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ!

КЪМ МЕМОРАНДУМА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА, ПУБЛИКУВАН В БРОЙ 134 ОТ 10 ЮЛИ НА ВЕСТНИК "ТРУД", СЕ ПОДПИСВА ПОД ВСЯКА ДУМА И ВСЕКИ РЕД ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА НАЦИОНАЛНОТО АЛТЕРНАТИВНО ДВИЖЕНИЕ НА ТРУДА И СПРАВЕДЛИВОСТТА В БЪЛГАРИЯ "ОТЕЧЕСТВО" - ФЛАГМАН НА БЛИЗО 2 МИЛИОНА ЗНАТНИ ХОРА НА ТРУДА, НАУКАТА И КУЛТУРАТА, КАТО ДОБАВЯМЕ САМО МЪДРОСТТА НА НАРОДА "ЗА ЛОЗЕТО И МОТИКАТА". И ГЛАВНОТО, ЧЕ САМО СТАЧКИ И УЛИЧНИ НАДВИКВАНИЯ НЕ ПЪЛНЯТ ТРАПЕЗА. НАШАТА УЛИЧНА И БУЛЕВАРДНА ДЕМОКРАЦИЯ ВЕЧЕ НИ НАНЕСЕ МНОГО ЗЛИНИ. И АКО НЕ СЕ НАМЕРИ "СИЛА", КОЯТО ДА ВРАЗУМИ ДЕМОКРАТОКЛАКЬОРИТЕ, ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЗАДЪЛБОЧЕНА ВЕЧЕ ГАЛОПИРАЩАТА КРИЗА НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ИКОНОМИКА, ЩЕ ЗАЛИНЕЯТ МОРАЛНИЯТ ДУХ И ТЪЙ НЕОБХОДИМОТО ЕДИНСТВО НА НАЦИЯТА.

ПОДПИСВАЙКИ МЕМОРАНДУМА, НИЕ ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ЗНАТНИ ХОРА НА ТРУДА, НА НАУКАТА, НА ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРОГРЕС И НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА - ВСЕКИ ДА НАМЕРИ СВОЕТО МЯСТО, ЗА ДА ОТДАДЕМ СВОИТЕ СИЛИ, ВОЛЯ, ЗНАНИЯ И МОЖЕНЕ В ПОЛЗА НА ИКОНОМИКАТА И НАРОДНОТО СТОПАНСТВО, КОЕТО В ТЕЗИ ДНИ ПЕЧЕ ХЛЯБА ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!

НЕКА ДНИТЕ ДО КРАЯ НА 1990 ГОДИНА ПРЕВЪРНЕМ В ДНИ НА ТРУДОВА ВСЕОТДАЙНОСТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВСИЧКИ ПЛАНОВЕ! НЕКА ЗАБРАВИМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ЦВЕТОВЕ И СТРАСТИ И РАМО ДО РАМО НА ТРУДОВИТЕ СИ МЕCTA ДА ОПЛОДИМ БОГАТСТВАТА НА РОДИНАТА!

НЕКА МЕМОРАНДУМЪТ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ИСТИНСКИ МАЯК ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ И ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, ЗА ДА НИ ИЗВЕДЕ КЪМ ЧОВЕШКИ ДОБРОТИ, КЪМ ПРИСТАНИЩЕТО НА ЕВРОПА, КОЕТО Е ТЪЙ ПЛЕНИТЕЛНО ЗА ВСИЧКИ, НО ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ, ЧЕ ЗЛАТНАТА КОТВА Е В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА, НА КЛАСАТА!

НЕКА БЪДЕМ РАБОТЛИВИ, УМНИ И ВСЕОТДАЙНИ - ТОВА Е ПОВЕЛЯТА НА НАШЕТО "ВРЕМЕРАЗДЕЛНО" ВРЕМЕ!

СОФИЯ, 16 ЮЛИ 1990 Г.             /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СЪОБЩЕНИЕТО НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ".

УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" ОГЛАСЯВА СЛЕДНОТО: В РЕЗУЛТАТ НА ПУБЛИКУВАНИЯ ПРИЗИВ ЗА ПОДКРЕПА НА СТУДЕНТСКАТА СТАЧКА СЕ ПОЛУЧИХА МНОГО ПИСМА, ПРИДРУЖЕНИ С ДЕСЕТКИ СТОТИЦИ ПОДПИСИ НА ГРАЖДАНИ. В ТЯХ СЕ ИЗРАЗЯВА СОЛИДАРНОСТ С ИСКАНИЯТА
НА СТУДЕНТИТЕ, ПРОЯВЕНАТА ОТ ТЯХ ГРАЖДАНСКА ДОБЛЕСТ И ВИСОКА НРАВСТВЕНОСТ. ПИСМАТА С ПОДПИСИТЕ И ПОЛУЧЕНАТА СУМА ОТ 416 ЛВ. СВОЕВРЕМЕННО СА ПРЕДАДЕНИ НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ В СУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ".

СТУДЕНТИТЕ ПИСМЕНО ИЗКАЗАХА СВОЯТА ГОЛЯМА БЛАГОДАРНОСТ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ", СИМПАТИЗАНТИ И ГРАЖДАНИ, КОИТО МОРАЛНО И МАТЕРИАЛНО СЕ ОТЗОВАХА НА ПРИЗИВА.

СОФИЯ, 17 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/