20 юни 1990

СОФИЯ, 20 ЮНИ 1990 ГОДИНА                              БРОЙ 120 /138/

СОФИЯ, 20 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРИЗИВ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА ОТ НЕЗАВИСИМИЯ ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ "ЗАЩИТА".


СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ!

ВОДЕН ОТ ЖЕЛАНИЕТО ДА БЪДЕ ПОЛЕЗЕН НА СВОЯ НАРОД И ОКРИЛЯН ОТ НАДЕЖДАТА, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ПОДКРЕПЕН В ДОБРОТО СИ НАЧИНАНИЕ ОТ ВСЕКИ БЪЛГАРИН, НЕЗАВИСИМИЯТ ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ "ЗАЩИТА" РЕШИ ДА СЪЗДАДЕ ФОНДАЦИЯ "БЪДЕЩЕ", ЧИЯТО ЗАДАЧА Е ДА ПОДПОМАГА МАТЕРИАЛНО, А ПРИ ВЪЗМОЖНОСТ - ДА ПОЕМЕ ИЗЦЯЛО ИЗДРЪЖКАТА НА ВСЯКО ЧЕТВЪРТО, ПЕТО И Т.Н. ХРИСТИЯНСКО ДЕТЕ В СЕМЕЙСТВОТО. ЧРЕЗ СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ, РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА НАШАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ЩЕ БЪДЕ ТОЧНО ОСВЕДОМЯВАНА ВЕДНЪЖ ГОДИШНО ЗА РАЗХОДИТЕ НА ФОНДАЦИЯ "БЪДЕЩЕ", ЗА СЪСТОЯНИЕТО И ПО-НАТАТЪШНОТО Й РАЗВИТИЕ. БЕЗ ВАС ОБАЧЕ, БЕЗ ВАШЕТО БЪЛГАРОЛЮБИЕ И ПАТРИОТИЧНО ЧУВСТВО НАМЕРЕНИЕТО НИ ДА СТИМУЛИРАМЕ БЛАГОПРИЯТНО ДЕМОГРАФСКИЯ ПРОЦЕС Е НЕОСЪЩЕСТВИМО, ЕТО ЗАЩО НЕЗАВИСИМИЯТ ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ "ЗАЩИТА" СЕ ОБРЪЩА КЪМ ВСИЧКИ ВИ, КЪМ СВЕТАТА БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, КЪМ ВСИЧКИ ПАТРИОТИЧНИ ФОРМАЦИИ, КЪМ ВСИЧКИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОБЕДИНЕНИЯ, ПРЕДПРИЯТИЯ И ФИРМИ И КЪМ ВСЕКИ БЪЛГАРИН У НАС И В ЧУЖБИНА С ПОКАНА ЗА СПОНСОРСТВО И ДАРИТЕЛСТВО.

УЧАСТИЕТО ВИ ВЪВ ФОНДАЦИЯ "БЪДЕЩЕ" ЩЕ ИМА НАЙ-ЧОВЕШКАТА И НАЙ-ЦЕННАТА ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ НА ВЛОЖЕНИТЕ СРЕДСТВА - СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА, ИЗТРЪГНАТИ ОТ ПОБЕДЕНАТА НЕСИГУРНОСТ НА ВРЕМЕТО ЗА ЖИВОТА И НАШЕТО БЪДЕЩЕ.

ИМЕНАТА НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ И ДАРИТЕЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ СВОЕВРЕМЕННО ОГЛАСЯВАНИ ПРЕД ЦЕЛИЯ НАРОД И ВПИСВАНИ В СПЕЦИАЛНА КНИГА. ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ СПРАВКИ И ПОДРОБНОСТИ - ТЕЛ.75-43-11 /10-12 Ч./
СРЕДСТВАТА ИЗПРАЩАЙТЕ НА АДРЕС: HP БЪЛГАРИЯ, ГР.СОФИЯ БНБ-2, 423-121-818-001-0; ДСК-2 188/438, С ОТБЕЛЯЗВАНЕ В ЗАПИСА: "ЗА ФОНДАЦИЯ "БЪДЕЩЕ"

СОФИЯ, МАЙ 1990 ГОДИНА    ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НЕЗАВИСИМИЯ ПАТРИОТИЧЕН
                        СЪВЕТ "ЗАЩИТА": Д-Р ГЕО ДОНЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА, ИЗПРАТЕНА НА 12 ЮНИ 1990 ГОДИНА ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ДО МИНИСТЪРА НА НАРОДНАТА ОТБРАНА И ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ОТ НАРОДНИЯ БЛОК - ЦЕНТЪР.


ДЕКЛАРИРАМЕ ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЧЕ ПАРТИИТЕ, ВЪЗСТАНОВИТЕЛКИ НА НАРОДНИЯ БЛОК /УПРАВЛЯВАЛ СТРАНАТА НИ ПРЕЗ ПЕРИОДА 1931-1934 Г. И 1944 Г./: БЗНС "ВРАБЧА-1", НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ - НДП И БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПАРТИЯ - БНП, ОТКАЗАХА ДА УЧАСТВУВАТ В НАТРАПЕНИТЕ ИМ ПО ТОТАЛИТАРЕН ОБРАЗЕЦ НЕЧЕСТНИ ИЗБОРИ. ТОВА НЕ СА ТЕЗИ ИЗБОРИ, КОИТО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОЧАКВА ОТ 45 ГОДИНИ, И ЗАТОВА НИЕ ГИ БОЙКОТИРАМЕ!

НАРОДНИЯТ БЛОК - ЦЕНТЪР СЕ ВКЛЮЧИ АКТИВНО И ДОБРОВОЛНО В НЕЗАВИСИМИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ЗА НЕНАСИЛИЕ, ЗА ДА ОСИГУРИ СЪС СВОЯ АВТОРИТЕТ МИРЕН ПРЕХОД ОТ ДИКТАТУРА КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ.

ОКАЗА СЕ, ЧЕ И ТУК СЕ ИЗВЪРШИ ОПИТ ЗА ПРИТЪПЯВАНЕ НА УСИЛИЯТА НИ ДА УСТАНОВИМ РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ И ЧРЕЗ УЧАСТИЕТО НИ В ТОЗИ СЪВЕТ ДА КАЖЕМ "НЕ" НА НАСИЛИЕТО В ОБЩЕСТВЕНИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ У НАС.

ПРОВЕДЕНИТЕ ИЗБОРИ НА 10 ЮНИ 1990 Г. ДОКАЗАХА ВЕРНОСТТА И ТОЧНОСТТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОЦЕНКИ, НАПРАВЕНИ И ОТРАЗЕНИ ОТ НАРОДНИЯ БЛОК - ЦЕНТЪР В ДЕКЛАРАЦИИ НОМЕР 1,2 И 3. ПРИПОДПИСАНИ ОТ ПАРТИИТЕ НА РЕАЛНАТА ОПОЗИЦИЯ.

ТОТАЛИТАРНИЯТ ТРИУМВИРАТ - БСП, БЗНС "АЛ.СТАМБОЛИЙСКИ" И СДС - ОТНОВО ОТНЕ ПРАВОТО НА БЪЛГАРИТЕ ДА УЧАСТВАТ В СВОБОДНИ И ЧЕСТНИ ИЗБОРИ И ЗАТОВА НАСТОЯВАМЕ ЗА КАСИРАНЕТО ИМ.

ДЪЛЖИМ ДА ВИ НАПОМНИМ, ЧЕ НАРОДНИЯТ БЛОК НА ДВА ПЪТИ БЕ СВАЛЕН С ФАШИСТКО-КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕВРАТ: НА 19 МАЙ 1934 Г. И НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г.

ИМЕННО НАРОДНИЯТ БЛОК Е ВЪЗСТАНОВЯВАЛ ДЕМОКРАЦИЯТА И БЕЗБОЛЕЗНЕНО ИЗВЕДЕ СТРАНАТА НИ ПРЕЗ 1944 Г. ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
НАРОДНИЯТ БЛОК - ЦЕНТЪР НАСТОЯВА ПРЕД ВАС В ТОЗИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МОМЕНТ ДА НИ БЪДЕ ВЪРНАТА ЦЯЛАТА ВЛАСТ.
НИЕ ИМАМЕ ИСТОРИЧЕСКОТО, МОРАЛНОТО И ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРАВО НА НЕЯ.

ЗА НАРОДЕН БЛОК ЦЕНТЪР:
БЗНС "ВРАБЧА 1": СТРАХИЛ ГИЧЕВ
НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/: ПЕТЪР ГОГОВ
БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПАРТИЯ /БНП/: ДИМИТЪР БРАНКОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ 12 ЮНИ 1990 ГОДИНА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕКИП НА НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/.


БЪЛГАРИЯ НАПРАВИ ГИГАНТСКА КРАЧКА НАЗАД ПО ПЪТЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА, МАНИПУЛИРАНА ОТ БКП И СДС В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СЕДЕМ МЕСЕЦА - 10 НОЕМВРИ 1989 Г. - 10 ЮНИ 1990 Г.

ТРИЧЛЕННИЯ СЪВЕТ НА НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/ ИНФОРМИРА, ЧЕ:

1. ПРЕДАДЕНИТЕ НА 4 ЮНИ 1990 Г. НА В. "ВЕЧЕРНИ НОВИНИ" И НА В. "ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ" ДЕКЛАРАЦИИ N 1, N 2 И N 3 НА НАРОДНИЯ БЛОК - ЦЕНТЪР, ЧИИТО ЧЛЕНОВЕ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ СА: НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/, БЗНС "ВРАБЧА-1" И БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ - БНП, НЕ СА ВСЕ ОЩЕ ПУБЛИКУВАНИ!... ЗАЩО? ...

2. ПОЕТИЯТ АНГАЖИМЕНТ ОТ БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ НА КОНТАКТНАТА СРЕЩА, ПРОВЕДЕНА В ПЕТЪК, 8 ЮНИ 1990 Г., В 13,15 ЧАСА, НА КОЯТО СЕ ВЗЕ ОБЩО РЕШЕНИЕ ДА БЪДЕ ИЗЛЪЧЕН НА 11 И 12 ЮНИ ВИДЕОФИЛМЪТ,
ОТРАЗЯВАЩ КОНФЕРЕНЦИЯТА НА РЕАЛНИТЕ ОПОЗИЦИОННО-ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ, ПРОВЕДЕНА НА 19 МАЙ 1990 Г., НЕ БЕ СЪЩО ИЗПЪЛНЕН! ... ЗАЩО?

3. ДЕМОКРАТИЧНИТЕ И ЗАКОННИ ИЗИСКВАНИЯ НА НДП, ИЗРАЗЕНИ В ПРЕДАДЕНОТО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПИСМО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦИК - BX.N 47 ОТ 30 МАЙ 1990 Г., СЪЩО НЕ БЯХА ИЗПЪЛНЕНИ КАКТО ПОДОБАВА,
КОЕТО Е ЕДНО ПОВЪРХНОСТНО ОТНОШЕНИЕ ИЛИ НАПЪЛНО УМИШЛЕНО ДЕЙСТВИЕ В ПРОТИВОРЕЧИЕ С НОВИЯ ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН... ЗАЩО? ...
ЗА КАКВИ ДЕМОКРАТИЧНИ И ЧЕСТНИ ИЗБОРИ С РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ПАРТИИТЕ В ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА ПРЕТЕНДИРАТ ТЕЗИ, КОИТО СЕДЕМ МЕСЕЦА РАЗИГРАВАТ ПОЛИТИЧЕСКИ ФАРСОВЕ НА ДЕМОКРАЦИЯ ПРЕД И ЗАД ГЪРБА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!

ИЗБОРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ КАСИРАТ! ТЕ СА НЕДЕМОКРАТИЧНИ И НЕЧЕСТНИ! ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ БЕЗПОРЯДЪК, КОЙТО ОСЪЩЕСТВИХА БКП И СДС ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 5-6 МЕСЕЦА, ВОДИ СТРАНАТА НИ КЪМ ХАОС И БЕЗПЪТИЦА!...
НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/ НАСТОЯВА И МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ НАЛОЖЕНИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИЗБОРИ ПО СЛОЖНАТА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА - МАЖОРИТАРНО-ПРОПОРЦИОНАЛНА - ЗА 10 И 17 ЮНИ 1990 Г. ТРЯБВА ДА БЪДАТ КАСИРАНИ, ЗАЩОТО СА НЕДЕМОКРАТИЧНИ И НЕЧЕСТНИ.
НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/ НАСТОЯВА И МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ КАНДИДАТ-ДЕПУТАТИТЕ И ЗА ТЕЗИ ИЗБОРИ СА МАНИПУЛИРАНИ В ПРЕДИЗБОРНИЯ ПЕРИОД НА ДЕЙНОСТТА ИМ, А И ЧРЕЗ ИМЕНАТА, НЕЗАКОННО ОТПЕЧАТАНИ В БЮЛЕТИНА НА ПОБ/Ц, Е НАЛИЦЕ И МАНИПУЛАЦИЯ ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИТЕ.

НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/ НАСТОЯВА И МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ ПЪТЯТ НА ДЕМОКРАЦИЯ, КОЙТО НИ ПРЕДЛАГА ПРАВИТЕЛСТВОТО, Е НЕДЕМОКРАТИЧЕН И ОПАСЕН ЗА ЕДНА РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ, КОЯТО Е НЕ САМО НА НДП ЦЕЛ, А ЦЕЛ И НА НАЙ-ДОБРАТА И ЧИСТА В МОРАЛНО ОТНОШЕНИЕ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

ЗА ДА ИЗГРАДИМ РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ ОТ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИ ТИП, НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/ НАСТОЯВА И ИСКА ОТ ПРЕЗИДЕНТА И ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НРБ:

1. ИЗБОРНИ, НЕЗАВИСИМИ И НЕСМЕНЯЕМИ СЪДИИ, ЗА ДА БЪДЕ ДЕ ФАКТО РАЗДЕЛЕНА СЪДЕБНАТА ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ;

2. НОВАТА СЪДЕБНА ВЛАСТ ДА РАЗСЛЕДВА И ОСЪДИ ВИНОВНИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНО-МОРАЛНАТА, ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА И ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКАТА КАТАСТРОФА, В КОЯТО БКП /БСП/ НАТИКА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА.

3. РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ВСИЧКИ РЕГИСТРИРАНИ ПАРТИИ В МАТЕРИАЛНО И ИНФОРМАЦИОННО ОТНОШЕНИЕ, ЗА ДА МОЖЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДА СЕ ОРИЕНТИРА ПОЛИТИЧЕСКИ И ДА ПОДКРЕПИ С ГЛАСА СИ САМО ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ И ПАРТИИ, КОИТО ТОЙ ОПРЕДЕЛИ, ЧЕ СА ДОСТОЙНИ ЗА ДОВЕРИЕТО МУ.

4. ДА БЪДЕ ОБРАЗУВАНО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ РЕГИСТРИРАНИТЕ ПАРТИИ, КОЕТО ДА ПОЕМЕ ВЛАСТТА ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА В МОМЕНТА БСП /БКП/.

5. НАСРОЧВАНЕ НА ИЗБОРИ ЗА НОВИ МЕСТНИ ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ ЗА М.НОЕМВРИ - М.ДЕКЕМВРИ 1990 Г. /НЕ ПО-РАНО/, ЗА ДА РАЗГРАДИМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СТРУКТУРИ НА ДИКТАТУРАТА В ПРОВИНЦИЯТА И ОСВОБОДИМ НАРОДА ОТ ВЛЕДЕНЯВАЩИЯ СТРАХ И ОБЩЕСТВЕН ХАОС, КОЙТО НОМЕНКЛАТУРАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА НАСАЖДА ЧРЕЗ ЗАПЛАХИ И ИНСИНУАЦИИ, СЛУХОВЕ И ДРУГИ, ПО МЕСТА.

БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ ЧЕСТНИТЕ И БЛАГОРОДНИ УСИЛИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ, ДЕМОКРАЦИЯ И ПРОГРЕС, КОИТО КАТО КРАЙНА ЦЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЙ РЕАЛИЗАЦИЯ НДП /ЕН-ДЕ-ПЕ/ ПРЕСЛЕДВА БЕЗКОМПРОМИСНО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО, С ЛЕГАЛНИ СРЕДСТВА И ПО ПАРЛАМЕНТАРНО-ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА Й.

ЗА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕКИП НА НДП:
ПЕТЪР ГОГОВ, ТОДОР НЕСТОРОВ, БОГДАН ЙОЦОВ, ЗДРАВКА МАРИНОВА, ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ, ГЕОРГИ КАЦАРСКИ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ ДЕКЛАРАЦИЯ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СДС ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.


 
ДЕКЛАРАЦИЯ
НА 18 ЮНИ 1990 Г. СЕ СЪСТОЯ ОТКРИТО ЗАСЕДАНИЕ НА КС НА СДС ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. ЕДНА ОТ ТОЧКИТЕ НА ДНЕВНИЯ РЕД БЕШЕ ВЗЕМАНЕ НА ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА НА СТУДЕНТИТЕ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ". ЦЕЛИЯТ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ ЕДИНОДУШНО ПОДКРЕПЯ СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ НА СТУДЕНТИТЕ И ЗАЯВЯВА:

1. ИЗРАЗЯВА МОРАЛНА ПОДКРЕПА НА СТАЧКАТА И ПРИЗОВАВА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ КЪМ МОРАЛНА ПОДКРЕПА.

2. ЩЕ ИЗПОЛЗУВАМЕ ВСИЧКИ ЗАКОННИ СРЕДСТВА, ЗА ДА ЗАЩИТИМ МЛАДЕЖТА ОТ ЕВЕНТУАЛНО НАСИЛСТВЕНО СМАЗВАНЕ НА СПРАВЕДЛИВИЯ Й ПРОТЕСТ.

3. НАСТОЯВА ЗА НЕЗАБАВНО ИЗЛЪЧВАНЕ НА ТЯХНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ВСИЧКИ ОСНОВНИ МАСМЕДИИ.

4. ДА БЪДАТ ОСИГУРЕНИ ЛЕКАРСКИ ЕКИПИ, КОИТО ДА СЛЕДЯТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА СТУДЕНТИТЕ, ОБЯВИЛИ ГЛАДНА СТАЧКА.

5. СДС ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЯМА ДА СЕ НАМЕСВА В ОТКРИТИЯ ПРОТЕСТ, ДОКАТО НЕ СМЕТНЕ, ЧЕ ВЪРХУ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАЖНЯВА НЕЗАКОННО НАСИЛИЕ.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО, 18 ЮНИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ АПЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ /БДФ/.


ПОЛИТИЧЕСКАТА БОРБА И ПОНЕСЕНИТЕ ЖЕРТВИ ЗА СВОБОДАТА И ДОСТОЙНСТВОТО НА ОТЕЧЕСТВОТО СА НЕСЪВМЕСТИМИ С МАТЕРИАЛНО ОБЕЗЩЕТЯВАНЕ.

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СМЯТАМЕ ЗА НЕДОСТОЙНО И ОСЪДИТЕЛНО ПОЕМАНЕТО ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА ИЗПЛАЩАНИТЕ МАТЕРИАЛНИ ПРИВИЛЕГИИ НА "АКТИВНИТЕ БОРЦИ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА". ПРИКАНВАМЕ И ТЯХ В ТОЗИ ТРУДЕН ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА МОМЕНТ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ТЕЗИ СВОИ ПРИВИЛЕГИИ.

СЧИТАМЕ ЗА НЕДОСТОЙНО ДА ПРИЕМЕМ ТАКОВА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ И ДА СЕ НАРЕДИМ В ЕДНА РЕДИЦА С ХИЛЯДИТЕ "АКТИВНИ БОРЦИ..."

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ РЕПРЕСИРАНИ ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ НАШИЯ ОТКАЗ.

НАД ВСИЧКО СТОЯТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА И ОТЕЧЕСТВОТО.
ЩЕ ДОКАЖЕМ ТОВА С ДЕЛАТА СИ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

СОФИЯ, МАЙ 1990 ГОД.                      /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ВТОРАТА ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА /РАЗДЕЛ ПЕТИ/ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-3".


ИКОНОМИЧЕСКИ РАЗДЕЛИ

ИКОНОМИЧЕСКИ ИНВЕСТИЦИИ

1/ ДЪРЖАВНИ ИНВЕСТИЦИИ С ПРИОРИТЕТ В ДЪРЖАВНИЯ КООПЕРАТИВЕН СЕКТОР - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ /8 ПРОЦЕНТА ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ/, ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВА ПРОМИШЛЕНОСТ, СТРОИТЕЛСТВО НА ЖИЛИЩА, СЕЛСКО СТОПАНСТВО, ТУРИЗЪМ.

2/ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР: 1/ НАЧАЛНО ПОДПОМАГАНЕ НА ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА СЪС СИЛНИ СУБСИДИИ; 2/ НОВА ДАНЪЧНА СИСТЕМА, НАСЪРЧАВАЩА ПЪРВИТЕ ГОДИНИ НА СТАБИЛИЗАЦИЯ НА ЧАСТНИЯ СЕКТОР.

3/ ИНВЕСТИЦИИ СЪС СРЕДНО- И ДЪЛГОСРОЧНИ ЗАЕМИ В ЧАСТНИ СТОПАНСКИ ФИРМИ ИЛИ ЧАСТНИ КООПЕРАТИВНИ СДРУЖЕНИЯ.

4/ ОТКРИТИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА АКЦИОННА ДЕЙНОСТ НА ЧАСТНИ СТОПАНИ И  СДРУЖЕНИЯ.

ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, ГАРАНТИРАЩО ГОРЕПОСОЧЕНОТО.
ПОМОЩИ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ

1. ДА СЕ ВКЛЮЧАТ ПРИ НОВИ СТРУКТУРНИ ОБЩЕСТВЕНО-ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОМЕНИ МЕХАНИЗМИ И ЗАКОНИ
2. ДА СЕ ВЛОЖАТ В 4 ОСНОВНИ НАПРАВЛЕНИЯ
А/ ПРОИЗВОДСТВА С ВИСОК ДОХОД И ВЗАИМОИЗГОДА С КРАЙ - ВЪНШНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ СВЯТ, ОСИГУРЯВАЩИ НАЙ-ДОБРИ ВАЛУТНИ ПОСТЪПЛЕНИЯ.
Б/ В ЖИЛИЩНО СТРОИТЕЛСТВО, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
В/ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР, СПОРЕД ИНТЕРЕСИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, С ОСНОВНО НАПРАВЛЕНИЕ СЕЛСКО СТОПАНСТВО, ХРАНИТЕЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ, С ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ.
ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯТ НА НОВИТЕ СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ ОРГАНИ КЪМ ВСЯКА ОБЩИНА, КОИТО ДА СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ЗА СИЛНО РАЗВИТИЕ И ИНВЕСТИЦИИ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР И ЗА БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА ХОРАТА.
ЗАЕМИТЕ ОТ РАЗВИТИ СТРАНИ И ЧУЖДИ БАНКИ ДА СЕ ВЛАГАТ В ПРОИЗВОДСТВА, КОИТО МОГАТ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ СРЕДСТВАТА С ПРОДУКЦИЯ ЗА СЪЩИТЕ СРОКОВЕ, ЗА КОИТО ОТГОВАРЯТ ИЗИСКВАНИЯТА НА ДОГОВОРИТЕ. СЪЩОТО ДА СЕ ПРИЛАГА И СПРЯМО ЧАСТНИТЕ СТОПАНИ.
1/ ДА СЕ ОТВОРЯТ ВРАТИТЕ ЗА ВСИЧКИ ЗАПАДНИ ФИРМИ НА ФОНА НА ВЗАИМНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ДОГОВОРЕНОСТ И ИЗГОДА. СЛЕД ИНВЕСТИЦИИ И СТРУКТУРНО ИЗГРАДЕНИ ЧАСТНИ ФИРМИ И СДРУЖЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ ДА ЗАПОЧНАТ МАСИРАНИ ВЗАИМНИ ДОГОВОРЕНОСТИ НА ЕДИН ПРОЦЕС НА ВЛИЗАНЕ И ИЗЛИЗАНЕ НА КАПИТАЛИ, КАТО ЕДНО ЗВЕНО В ПЪРВИТЕ ГОДИНИ ЗА ВДИГАНЕ НА ЧАСТНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ВСЯКО НИВО В СТРАНАТА.
ЗА ТАЗИ ЦЕЛ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, КОЕТО ДА ГАРАНТИРА ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ВЪТРЕШНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, КАТО ИМ ОСИГУРИ ВИСОКИ ПЕЧАЛБИ ПРИ ПОКРИТИЕ НА ДОГОВОРИТЕ И ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ ПРИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ. ИЛИ ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ГАРАНТ ЗА ЗАПАДНИЯ ВЛОЖИТЕЛ ЗА КАПИТАЛИТЕ МУ И ПОМОЩНИК ЗА ВЪТРЕШНИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДОГОВОРА.
ДА РЕГЛАМЕНТИРА ТОЧНО СИГУРНОСТТА НА ЗАПАДНИЯ КАПИТАЛ И НЕГОВИЯ ПРОЦЕНТ ПЕЧАЛБА И ИНТЕРЕС.

В ПЪРВИТЕ ГОДИНИ УСИЛИЯТА ДА СЕ НАСОЧАТ КЪМ ПОВЕЧЕ МНОГООБРАЗНИ ДОГОВОРИ СЪС ЗАПАДНИ ВЛОЖИТЕЛИ ОТ РАЗЛИЧНИ НИВА, КАТО В СТРАНАТА НИ ЩЕ СЕ АКЦЕНТИРА НЕ ТОЛКОВА ВЪРХУ ПЕЧАЛБАТА ЗА НАС, КОЛКОТО ВЪРХУ ВЪВЕЖДАНЕТО И РАЗВИТИЕТО НА НОВОТО ПРОИЗВОДСТВО В БЪЛГАРИЯ.

ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ

1. ДА СЕ ИЗВЪРШИ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ СПОРЕД НОВИТЕ СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ И АКЦЕНТИ В ОБЩЕСТВОТО.
2. РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО В ПЪРВАТА ГОДИНА ДА СЕ НАПРАВИ ОТ ГЛЕДИЩЕ НА ПЪРВОСТЕПЕННИТЕ ЗАДАЧИ И ИЗИСКВАНИЯ С ОГЛЕД НА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ И ПАЗАРЕН ПРЕХОД.
3. ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ В СЛЕДНОТО СТЕПЕНУВАНЕ:
     1/ НЕОБХОДИМИЯТ ЖИЗНЕН МИНИМУМ ЗА ВСЕКИ ЧОВЕК - 230 ЛВ;
     2/ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 8 ПРОЦЕНТА;
     3/ ПРОИЗВОДСТВА ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО;
     4/ ПРОИЗВОДСТВА С ПРОДУКЦИЯ НА БЪРЗО ЛАНСИРАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР.

В ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА И ЗАСИЛВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА ПРОГРАМА СЪЮЗ "ЕРА-З" ПРЕДЛАГА ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ:

1/ ВОЙСКАТА В СРОК ДО 1993 Г. ПОСТЕПЕННО ДА УЧАСТВА МАСИРАНО В СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЖИЛИЩА, С АКЦЕНТ ОСОБЕНО НА ЖИЛИЩНИ РАЙОНИ. ЗА ЦЕЛТА да БЪДЕ ВЪВЕДЕНА ТЕХНИКА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ ЗА ВСЕНАРОДНА АКЦИЯ В ПОМОЩ ОТ СТРАНА НА АРМИЯТА. ОСНОВНАТА ЧАСТ ОТ ИЗРАБОТЕНИТЕ СРЕДСТВА ДА ОТИДАТ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА СОЦИАЛНО БЕДНИТЕ СЛОЕВЕ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ УСТАВ /ЧАСТ ТРЕТА/ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА".


ЧЛ.36. КОНФЕДЕРАТИВНИЯТ СЪВЕТ ИЛИ УПЪЛНОМОЩЕНИ ОТ НЕГО ЛИЦА СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ПРЕДПРИЕМАТ ДЕЙСТВИЯ ЗА ТЪРСЕНЕ НА ИМУЩЕСТВЕНА И НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ. ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ СЕ НОСИ ОТ ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ ЗА ДЕЙСТВИЯ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЯ, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ НАРУШЕНИЕ НА УСТАВА И ОБЩАТА СИНДИКАЛНА ПРОГРАМА.

ЧЛ.37. ЗАСЕДАНИЯТА НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ СА РЕДОВНИ, КОГАТО НА ТЯХ ПРИСЪСТВАТ ДВЕ ТРЕТИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ МУ.

ЧЛ.38. РЕШЕНИЯТА НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ СА ДЕЙСТВИТЕЛНИ, КОГАТО СА ВЗЕТИ С ОБИКНОВЕНО МНОЗИНСТВО ПРИ ЯВНО ГЛАСУВАНЕ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА СЛУЧАИТЕ ПО ЧЛ.35 /9/. РЕШЕНИЯТА НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.

ЧЛ.39. КОНФЕДЕРАТИВНИЯТ СЪВЕТ МОЖЕ ДА БЪДЕ СВИКАН НА ИЗВЬНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ ПО ИНИЦИАТИВА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ, РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ ИЛИ ПО ИСКАНЕ НА ЕДНА ДЕСЕТА ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.

ЧЛ.40. ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ Е ПОСТОЯННО ДЕЙСТВАЩ КОЛЕКТИВЕН ОРГАН, КОЙТО РЪКОВОДИ И ОРГАНИЗИРА ЦЯЛОСТНАТА ДЕЙНОСТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА МЕЖДУ КОНГРЕСИТЕ. ТОЙ СЕ СЪСТОИ ОТ ПРЕЗИДЕНТ, ДВАМА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТИ, ГЛАВЕН СЕКРЕТАР, ГОВОРИТЕЛ И ЧЕТИРИМА ДИРЕКТОРИ.

ЧЛ.41. ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ
    /1/ ОРГАНИЗИРА И ПОДГОТВЯ ЗАСЕДАНИЯТА НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ И ИЗПЪЛНЯВА ПРИЕТИТЕ РЕШЕНИЯ НА КОНГРЕСА.
    /2/ ВЗЕМА РЕШЕНИЯ    ПО ТЕКУЩИ ВЪПРОСИ, ЗАСЯГАЩИ ДЕЙНОСТТА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА. РЕШЕНИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ СЕ ВЗЕМАТ С ОБИКНОВЕНО МНОЗИНСТВО НА ЧЛЕНОВЕТЕ МУ С ЯВНО ГЛАСУВАНЕ.
    /3/ ИЗРАБОТВА БЮДЖЕТА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ПО ПЕРА.
    /4/ НАЗНАЧАВА ЩАТНИЯ СЪСТАВ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
    /5/ ИЗГОТВЯ ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН ЗА ДЕЙНОСТТА СИ И ГО ДОВЕЖДА ДО ЗНАНИЕТО НА ЧЛЕНОВЕТЕ СИ.
    /6/ КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ СЕ ОРГАНИЗИРАТ ПОСТОЯННИ ЕКСПЕРТНИ И ТЕХНИЧЕСКИ ОРГАНИ.

ЧЛ.42. ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ ВКЛЮЧВАТ ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ЧЛЕНОВЕТЕ МУ.

ЧЛ.43 /1/ ПРЕЗИДЕНТЪТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА СЕ ИЗБИРА ОТ КОНГРЕСА С МАНДАТ ДВЕ ГОДИНИ.
   /2/ ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ФУНКЦИИ, ИЗРАЗЯВА ВОЛЯТА НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ ПРЕД ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА.
   /З/ ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОДПИСВА ДОКУМЕНТИТЕ ОТНОСНО ДЕЙНОСТТА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
   /4/ ПРЕЗИДЕНТЪТ СВИКВА И РЪКОВОДИ ЗАСЕДАНИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ И НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ, ДОКОЛКОТО В НАСТОЯЩИЯ УСТАВ НЕ Е ПРЕДВИДЕНО ДРУГО.
   /5/ ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТЧИТА ДЕЙНОСТТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ ПРЕД КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ И КОНГРЕСА.
   /6/ ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМА ПРАВАТА И НОСИ ОТГОВОРНОСТТА ПО ЧЛ.36.

ЧЛ.44 /1/ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА СЕ ИЗБИРАТ ОТ КОНГРЕСА С МАНДАТ ДВЕ ГОДИНИ.
   /2/ В ОТСЪСТВИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ИЛИ ПО НЕГОВО ПОРЪЧЕНИЕ ТЕ ИМАТ ПPABATA И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ПО ПРЕДХОДНИЯ ЧЛЕН, КАКТО И ДА РЪКОВОДЯТ ОРГАНИЗАЦИОННАТА ДЕЙНОСТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.

ЧЛ.45 /1/ ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА СЕ ИЗБИРА ОТ КОНГРЕСА С МАНДАТ ДВЕ ГОДИНИ.
   /2/ ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР ВОДИ И ПОДПИСВА ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ЗАСЕДАНИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ И КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ.
   /З/ ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР СЪХРАНЯВА АРХИВА И ПЕЧАТА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
   /4/ ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР РЪКОВОДИ РАБОТАТА НА СФОРМИРАНИЯ КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ ТЕХНИЧЕСКИ СЕКРЕТАРИАТ.
   /5/ ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР ИМА ПРАВАТА И НОСИ ОТГОВОРНОСТТА ПО ЧЛ. 36.

ЧЛ.46 /1/ ГОВОРИТЕЛЯТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ИЗРАЗЯВА СТАНОВИЩАТА ПРЕД СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.
   /2/ ГОВОРИТЕЛЯТ ОБНАРОДВА РЕШЕНИЯ И ДОКУМЕНТИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ПО РЕШЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ.
   /3/ ГОВОРИТЕЛЯТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН ЗА НЕСЪГЛАСУВАНИ ИЗЯВЛЕНИЯ, КОИТО ПРОТИВОРЕЧАТ НА УСТАВА И ОБЩАТА СИНДИКАЛНА ПРОГРАМА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ПО РЕШЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ, СЪГЛАСУВАНО С КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ ДО СВИКВАНЕ НА РЕДОВЕН ИЛИ ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС.
   /4/ ГОВОРИТЕЛЯТ ИМА ПРАВАТА И НОСИ ОТГОВОРНОСТТА ПО ЧЛ.36.

ЧЛ.47 /1/ ДИРЕКЦИЯ "ИКОНОМИКА" СЕ ОГЛАВЯВА ОТ ДИРЕКТОР, КОЙТО СЕ НАЗНАЧАВА ОТ ИЗБОРНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ СЛЕД КОНКУРС.
    /2/ ДИРЕКТОРЪТ ОРГАНИЗИРА ЦЯЛОСТНАТА ФИНАНСОВА ДЕЙНОСТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
    /3/ ДИРЕКТОРЪТ РЪКОВОДИ РАБОТАТА НА ДИРЕКЦИЯ "ИКОНОМИКА".
    /4/ ДИРЕКТОРЪТ ПОДПИСВА ВСИЧКИ ФИНАНСОВИ ДОКУМЕНТИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
    /5/ ДИРЕКТОРЪТ ИЗГОТВЯ И ПРЕДЛАГА ИКОНОМИЧЕСКАТА ПРОГРАМА НА РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
    /6/ ДИРЕКТОРЪТ НА ДИРЕКЦИЯ "ИКОНОМИКА" ИМА ПРАВАТА И НОСИ ОТГОВОРНОСТТА ПО ЧЛ.36.

ЧЛ.48. /1/ ДИРЕКЦИЯ "ПРАВНА” НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА СЕ ОГЛАВЯВА ОТ ДИPEKTOP, КОЙТО СЕ НАЗНАЧАВА ОТ ИЗБОРНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ICbBET СЛЕД КОНКУРС.
    /2/ ДИРЕКТОРЪТ ОРГАНИЗИРА И РЪКОВОДИ ДЕЙНОСТТА НА ДИРЕКЦИЯ "ПРАВНА".
    /3/ ДИРЕКТОРЪТ ИЗРАБОТВА И ПРЕДЛАГА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ И НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ ЗАКОНОПРОЕКТИ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ИНИЦИАТИВА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
    /4/ ДИРЕКТОРЪТ ИЗГОТВЯ И ПРЕДЛАГА НА РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ПРОЕКТИ ЗА ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ НА ДЕЙСТВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, СВЪРЗАНИ СЪС ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ИНИЦИАТИВА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
    /5/ ДИРЕКТОРЪТ ОРГАНИЗИРА ЦЯЛОСТНАТА ТРУДОВОПРАВНА ЗАЩИТА НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
    /6/ ДИРЕКТОРЪТ ОРГАНИЗИРА И КОНТРОЛИРА СПАЗВАНЕТО НА ПРАВИЛАТА ПO ОХРАНАТА НА ТРУДА НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
    /7/ ДИРЕКТОРЪТ НА ДИРЕКЦИЯ "ПРАВНА" ИМА ПРАВАТА И НОСИ ОТГОВОРНОСТТА ПО ЧЛ.36.

ЧЛ.49. /1/ ДИРЕКЦИЯ "МЕЖДУНАРОДНИ ВРЪЗКИ" СЕ ОГЛАВЯВА ОТ ДИРЕКТОР, КОЙТО СЕ НАЗНАЧАВА ОТ ИЗБОРНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ СЛЕД КОНКУРС.
    /2/ ДИРЕКТОРЪТ ОСЪЩЕСТВЯВА КОНТАКТИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА С ДРУГИ НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ И РЪКОВОДИ ЦЯЛОСТНАТА ДЕЙНОСТ НА ДИРЕКЦИЯТА.
    /3/ ДИРЕКТОРЪТ НА ДИРЕКЦИЯ "МЕЖДУНАРОДНИ ВРЪЗКИ" ИМА ПРАВАТА И
НОСИ ОТГОВОРНОСТТА ПО ЧЛ.36.

ЧЛ.50. /1/ ДИРЕКЦИЯ "ВЪТРЕШНИ ВРЪЗКИ" СЕ ОГЛАВЯВА ОТ ДИРЕКТОР, КОЙТО СЕ НАЗНАЧАВА ОТ ИЗБОРНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ СЛЕД КОНКУРС.
    /2/ ДИРЕКТОРЪТ ОРГАНИЗИРА И РЪКОВОДИ ЦЯЛОСТНАТА ДЕЙНОСТ НА ДИРЕКЦИЯТА.
    /3/ ДИРЕКТОРЪТ ОСЪЩЕСТВЯВА КОНТАКТИТЕ МЕЖДУ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.
    /4/ ДИРЕКТОРЪТ ИНФОРМИРА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ЗА ВЗЕТИТЕ РЕШЕНИЯ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ, КАКТО И КООРДИНИРА ДЕЙНОСТТА ИМ.
    /5/ ДИРЕКТОРЪТ АНАЛИЗИРА И ОБРАБОТВА ИНФОРМАЦИЯТА, ПОДАДЕНА ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА И ЗАПОЗНАВА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ С НЕЯ.
    /6/ ДИРЕКТОРЪТ НА ДИРЕКЦИЯ "ВЪТРЕШНИ ВРЪЗКИ" ИМА ПРАВАТА И НОСИ ОТГОВОРНОСТТА ПО ЧЛ.36.

ЧЛ.51. /1/ ВИСШ КОНТРОЛЕН ОРГАН НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА Е РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ, КОЯТО ОСЪЩЕСТВЯВА НАДЗОР И ФИНАНСОВ КОНТРОЛ ВЪРХУ ЦЯЛОСТНАТА ДЕЙНОСТ НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ И НЕГОВИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ.
    /2/ КОНФЕДЕРАТИВНАТА РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ КОНТРОЛИРА СЪОТВЕТСТВА ЛИ ДЕЙНОСТТА НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ И ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА УСТАВА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА И НА РЕШЕНИЯТА НА КОНГРЕСА.
    /3/ КОНФЕДЕРАТИВНАТА РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ РЕГИСТРИРА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА АСОЦИИРАНЕ НА ЧЛЕНОВЕ КЪМ КОНФЕДЕРАЦИЯТА И ГИ ВНАСЯ В ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ.
    /4/ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАТИВНАТА РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ И НАЗНАЧАВАНИ В РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА, НО МОГАТ ДА БЪДАТ ДЕЛЕГАТИ НА КОНГРЕСА.
    /5/ КОНФЕДЕРАТИВНАТА РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ МОЖЕ ДА СВИКА КОНФЕДЕРАТИВИЯ СЪВЕТ НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ.
    /6/ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАТИВНАТА РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ПО ЧЛ.36.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА УСТАВА /ЧАСТ ПЪРВА/ НА НЕЗАВИСИМИЯ СЪЮЗ НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ /НСББХ/.


ЧЛЕН 1. НЕЗАВИСИМИЯТ СЪЮЗ НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ Е СИНДИКАЛЕН И ТВОРЧЕСКИ СЪЮЗ, НЕЗАВИСИМА И ПОЛИТИЧЕСКИ НЕОБВЪРЗАНА ОБЩЕСТВЕНА И ПРОФЕСИОНАЛНО-ТВОРЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ, СЪЮЗ ОТ НЕЗАВИСИМИ ДРУЖЕСТВА ПО СПЕЦИАЛНОСТИ И НИВО НА ОБРАЗОВАНИЕ, НА КОНФЕДЕРАТИВНА ОСНОВА.

ЧЛЕН 2. СЪЮЗЪТ Е СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ, ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ С НАИМЕНОВАНИЕ НЕЗАВИСИМ СЪЮЗ НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ с ОБЛАСТНИ И ОБЩИНСКИ СЕКЦИИ И СЪС СЕДАЛИЩЕ СОФИЯ.

ЧЛЕН 3. ЦЕЛИТЕ НА СЪЮЗА СА:
     1.ДА ЗАЩИТАВА НЕЗАВИСИМОСТТА НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ, ТЕХНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ, СОЦИАЛНИ И ТВОРЧЕСКИ ПРАВА И ИНТЕРЕСИ, КАКТО И ДА ИЗДИГА АВТОРИТЕТА НА ХУДОЖНИКА В ОБЩЕСТВОТО:
     2. ДА ОТСТОЯВА И ЗАЩИТАВА ВСИЧКИ ГАРАНТИРАНИ ОТ ЗАКОНИТЕ И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ ПРАВА НА ГРАЖДАНИНА ОТ ВСЯКО ПОСЕГАТЕЛСТВО И ПОТИСНИЧЕСТВО И ДА СЕ БОРИ ПРОТИВ ВСЯКО УНИЖЕНИЕ НА ЧОВЕШКАТА ЛИЧНОСТ:
     3. ДА НАСЪРЧАВА И ИЗИСКВА ВИСОКА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА, ДРУГАРСКИ ОТНОШЕНИЯ, СОЛИДАРНОСТ И ВЗАИМОПОМОЩ МЕЖДУ ХУДОЖНИЦИТЕ; НЕНАМЕСА В ТВОРЧЕСКАТА ИМ ДЕЙНОСТ; ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ ПРИ ВРЕМЕННА И ТРАЙНА НЕТРУДОСПОСОБНОСТ, ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА, РАЖДАНЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ, ПОЧИВКА, ПЕНСИОНИРАНЕ И ДР.; ОТПУСКАНЕ НА ЗАЕМИ ЗА ТВОРЧЕСКИ НУЖДИ И Т.Н.
     4. ДА СЪЗДАВА ТВОРЧЕСКИ КОНТАКТИ СЪС СРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ ДРУГИ СТРАНИ, ДА СЪЗДАВА ТЪРГОВСКИ КОНТАКТИ С ЧУЖДЕСТРАННИ ФИРМИ, ГАЛЕРИИ И ПР. НА РАВНОПРАВНИ НАЧАЛА МЕЖДУ ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА.

ЧЛЕН 4.
     1. ЗА ПОСТИГАНЕ НА СВОИТЕ ЦЕЛИ СЪЮЗЪТ СЕ ЗАСТЪПВА ПРЕД ВСИЧКИ ОРГАНИ И ВЛАСТИ, УСТРОЙВА СЪБРАНИЯ И КОНФЕРЕНЦИИ, ИЗДАВА СВОИ ПЕЧАТНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, УЛЕСНЯВА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КОНТАКТИ НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ И ВЗАИМОПОМОЩТА МЕЖДУ ТЯХ И ПОДПОМАГА ТЕХНИТЕ ТВОРЧЕСКИ ИЗЯВИ.
     2. ДА ВНАСЯ И ОТСТОЯВА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЧРЕЗ СВОЙ ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗАКОНОПРОЕКТИ, СЪОТВЕТСТВАЩИ НА УСТАВА НА СЪЮЗА И НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ И КОНВЕНЦИИ ЗА ГРАЖДАНСКИ И ЧОВЕШКИ ПРАВА.
ДА СЪДЕЙСТВА ЗА ЗАКОНОДАТЕЛСТВО В ДУХ НА ДЕМОКРАТИЗЪМ И ХУМАНИЗЪМ И ЗА НЕГОВОТО УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ.

ЧЛЕНСТВО

ЧЛЕН 5.
1. ЧЛЕН НА СЪЮЗА МОЖЕ ДА БЪДЕ ВСЕКИ ХУДОЖНИК, ЗАВЪРШИЛ ВИСШЕ ХУДОЖЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ВТУ "КИРИЛ И МЕТОДИЙ", ИЛИ В ЧУЖБИНА, ИЛИ ЗАВЪРШИЛ ПОЛУВИСШЕ ИЛИ СРЕДНО ХУДОЖЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ, СЪЩО И ТОЗИ, КОЙТО НЕ Е ЗАВЪРШИЛ, НО Е С ДОКАЗАНИ ТВОРЧЕСКИ ИЗЯВИ, СТУДЕНТ ИЛИ УЧЕНИК ВЪВ ВИСШИТЕ И СРЕДНИТЕ УЧИЛИЩА ПО ИЗКУСТВАТА; МАЙСТОР НА ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ, МАЙСТОР-ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ХУДОЖЕСТВЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, КОЙТО ПРИЕМА УСТАВА И ЖЕЛАЕ ДА ЧЛЕНУВА В НСББХ.
2. ЧЛЕНУВАНЕТО Е ДОБРОВОЛНО, ПРИЕМАНЕТО СЕ ИЗВЪРШВА ЧРЕЗ ЛИЧНО ВПИСВАНЕ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ОСНОВАТА НА ЗАПОЗНАВАНЕ И ПРИЕМАНЕ НА УСТАВА НА СЪЮЗА И ЛИЧЕН ПОДПИС, УДОСТОВЕРЕНО С ПЕЧАТА НА СЪЮЗА.
3. ОТКАЗВАНЕТО ОТ ЧЛЕНСТВО СЕ ИЗВЪРШВА ЧРЕЗ ЛИЧНО ОТПИСВАНЕ /ЗАДРАСКВАНЕ/ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ И ПОВТОРНО ПОДПИСВАНЕ, УДОСТОВЕРЕНО С ПЕЧАТА НА СЪЮЗА.

ЧЛЕН 6. ЧЛЕНОВЕТЕ НА НСББХ СЕ ОРГАНИЗИРАТ В ДРУЖЕСТВА ПО НИВО НА ХУДОЖЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ, КАКТО СЛЕДВА:
1. ДРУЖЕСТВО НА ЗАВЪРШИЛИТЕ ВИСШЕ ХУДОЖЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ.
2. ДРУЖЕСТВО НА ЗАВЪРШИЛИТЕ ПОЛУВИСШЕ ХУДОЖЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ.
3. ДРУЖЕСТВО НА ЗАВЪРШИЛИТЕ СРЕДНО ХУДОЖЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ.
4. СТУДЕНТСКО И УЧЕНИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО.
5. ДРУЖЕСТВО НА ХУДОЖНИЦИТЕ-САМОДЕЙЦИ.
6. ДРУЖЕСТВО НА МАЙСТОРИТЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ.
7. ДРУЖЕСТВО НА МАЙСТОРИТЕ-ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ.

ЗА ВСИЧКИ НИВА НА ОБРАЗОВАНИЕ СПЕЦИАЛНОСТИТЕ СА:
1. ГРАФИКА
2. ДИЗАЙН
3. ЖИВОПИС
4. КАРИКАТУРА
5. ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА.
6. ПРИЛОЖНА ГРАФИКА.
7. РЕСТАВРАЦИЯ И КОНСЕРВАЦИЯ.
8. СКУЛПТУРА.
9. СТЕННИ МОНУМЕНТАЛНИ ИЗКУСТВА.
10. СЦЕНОГРАФИЯ.
11. ХУДОЖЕСТВЕНО-ПРОСТРАНСТВЕНО ОФОРМЛЕНИЕ.
ЧЛЕНОВЕТЕ НА НСББХ В ОБЛАСТИТЕ, ОБЩИНИТЕ И КМЕТСТВАТА ЗА УДОБСТВО НА СВОЯТА ДЕЙНОСТ СЕ ОРГАНИЗИРАТ В СЕКЦИИ, КОИТО СА ПОДЕЛЕНИЯ НА ДРУЖЕСТВАТА.

ПРИ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЧИСЛЕНИЯ СЪСТАВ НА ДРУЖЕСТВАТА ПО НИВО НА ОБРАЗОВАНИЕ НАД 120 /СТО И ДВАДЕСЕТ/ ЧЛЕНОВЕ СЕ ДОПУСКА ОБРАЗУВАНЕ НА ДРУЖЕСТВА ПО СПЕЦИАЛНОСТИ.

ХУДОЖНИЦИТЕ ОТ СОФИЯ-ГРАД ЩЕ ИМАТ ОТДЕЛНА СЕКЦИЯ ОТ ОСНОВНИТЕ ДРУЖЕСТВА.

ВСЕКИ ЧЛЕН ИМА ПРАВО НА УЧАСТИЕ И ГЛАС В ОБЩИТЕ СЪБРАНИЯ И ДА БЪДЕ ИЗБИРАН В ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ И КОНТРОЛНАТА КОМИСИЯ НА ДРУЖЕСТВАТА.

ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪЮЗА СА ДЛЪЖНИ ДА СПАЗВАТ УСТАВА МУ, ДА ИЗПЪЛНЯВАТ РЕШЕНИЯТА НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ, КООРДИНАЦИОННИЯ И ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ, ДА ПЛАЩАТ ВСТЪПИТЕЛНА ВНОСКА И ЧЛЕНСКИ ВНОС И СИНДИКАЛЕН ФОНД. ВСТЪПИТЕЛНАТА ВНОСКА ДА БЪДЕ В РАЗМЕР НА 10 /ДЕСЕТ/ ЛВ.; СИНДИКАЛНИЯТ ФОНД - В РАЗМЕР НА 2 /ДВА/ ЛВ. И ТВОРЧЕСКИ ФОНД - 1 ПРОЦЕНТ ОТ ВСЕКИ ХОНОРАР. РАБОТЕЩИТЕ НА СВОБОДНА ПРАКТИКА ХУДОЖНИЦИ ЩЕ ПЛАЩАТ ДЪРЖАВНО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ /ДОО/.
ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА.

ЧЛЕН 7. ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ ИЗКЛЮЧВА ЧЛЕНОВЕТЕ, КОИТО НЕ СПАЗВАТ УСТАВА, НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, НАРУШАВАТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ЕТИКА И МОРАЛНАТА ЧИСТОТА НА ПРОФЕСИЯТА ИЛИ ИМАТ ПОВЕДЕНИЕ, С КОЕТО СЕ УРОНВА ДОБРОТО ИМЕ НА ХУДОЖНИКА И СЪЮЗА.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ СЕ ОБЖАЛВА ПРЕД ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ДРУЖЕСТВОТО, КОЕТО ГО ПОТВЪРЖДАВА ИЛИ ОТМЕНЯ.

ЧЛЕНОВЕ, КОИТО БЕЗ УВАЖИТЕЛНИ ПРИЧИНИ НЕ ПЛАЩАТ ЧЛЕНСКИЯ СИ ВНОС В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЕДНА ГОДИНА, СЕ САМОИЗКЛЮЧВАТ.

СТРУКТУРА.

ЧЛЕН 8. ЕДИНСТВЕН ОРГАН НА УПРАВЛЕНИЕ НА СЪЮЗА Е ОБЩОТО СЪБРАНИЕ. ПОРАДИ КОНФЕДЕРАТИВНАТА ОСНОВА, НА КОЯТО Е СЪЗДАДЕН СЬЮЗЪТ, ОБЩОТО СЪБРАНИЕ Е ОТЧЕТНО. ТО ПРИЕМА ГОДИШНИЯ БЮДЖЕТ И ГО РАЗПРЕДЕЛЯ, ОПРЕДЕЛЯ РАЗМЕРА НА ВСТЪПИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ, ЧЛЕНСКИЯ ВНОС И ТВОРЧЕСКИЯ ФОНД, ОБСЪЖДА И ПРИЕМА ПЛАНА ЗА ДЕЙНОСТТА НА СЪЮЗА ПРЕЗ ГОДИНАТА.

ЧЛЕН 9. ОБЩИТЕ СЪБРАНИЯ БИВАТ РЕДОВНИ И ИЗВЪНРЕДНИ. РЕДОВНИТЕ ОБЩИ СЪБРАНИЯ СЕ СВИКВАТ ОТ КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ ПРИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕН ДНЕВЕН РЕД ВСЯКА ГОДИНА.

ЗА РЕШАВАНЕ НА ВАЖНИ ИЛИ НЕОТЛОЖНИ ВЪПРОСИ МОЖЕ ДА СЕ СВИКА ИЗВЪНРЕДНО ОБЩО СЪБРАНИЕ ПО РЕШЕНИЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ ИЛИ ПО ИСКАНЕ НА 1/5 ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪЮЗА.

СВИКВАНЕТО НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ СТАВА С ПОКАНИ, КОИТО СЕ ИЗПРАЩАТ ОТ ДРУЖЕСТВАТА ДО ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА НАЙ-МАЛКО 15 ДНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО, КОИТО СЕ ОБНАРОДВАТ В ПЕЧАТНИТЕ ИЗДАНИЯ НА СЪЮЗА. ПОКАНАТА СЪДЪРЖА ДНЕВНИЯ РЕД.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

X   X   X

СОФИЯ, 20 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СЪОБЩЕНИЕТО НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.

НА ИЗВЪНРЕДНО СЪВЕЩАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ /ЛДП/ БЕШЕ УДОВЛЕТВОРЕНА МОЛБАТА ЗА ОСТАВКА НА Г-Н ЗДРАВКО ДАСКАЛОВ, ДОСЕГАШЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛДП, НА КОГОТО БЕ ИЗКАЗАНА БЛАГОДАРНОСТ ЗА НЕГОВИТЕ ЗАСЛУГИ ПО УЧРЕДЯВАНЕТО И ОРГАНИЗАЦИОННОТО ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРТИЯТА.

ИЗБРАНО БЕ ВРЕМЕННО ЦЕНТРАЛНО РЪКОВОДСТВО ДО ПРОВЕЖДАНЕТО НА 1-Я КОНГРЕС НА ЛДП НА 10 ДЕКЕМВРИ 1990 ГОД. В СЪСТАВ:

ВЕСЕЛИН КОШЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ
СТЕФАН КАРАСТОЯНОВ И ВАНО БАНЧЕВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛИ
НЕДЯЛКО ВЪЛКОВ - ПОЛИТИЧЕСКИ СЕКРЕТАР СВЕТОСЛАВ БОЖИЛОВ И ПЕТЬО НИКОЛОВ - ЧЛЕНОВЕ
ЛЮБОМИР ДЕЛИРАДЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕВИЗИОННАТА КОМИСИЯ.

ВРЕМЕНЕН АДРЕС И ТЕЛ. НА ЛДП: СОФИЯ, 1113, "ХХХХХ" 10 ТЕЛ. ХХ-ХХ-ХХ; ХХ-ХХ-ХХ; ХХ-ХХ-ХХ - ВЕСЕЛИН КОШЕВ, ЛДП

СОФИЯ, 18 ЮНИ 1990 ГОД.

 
/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/