20 януари 1994


София, 20 януари 1994 г.
Брой 14 /1059/


София, 20 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕДА И СПОКОЙСТВИЕТО В БЪЛГАРИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ


Парламентарният съюз за социална демокрация /ПССД/ изразява силна тревога от ескалацията на тежката престъпност, насилието и самоуправството в обществото. Тяхна жертва станаха мирни граждани. При изпълнение на професионалния си дълг загинаха служители на органите на сигурността. Изразяваме искрено съчувствие и съболезнование на техните близки и категорично подкрепяме искането на обществото за безкомпромисни и решителни мерки за пресичане на тази разрушителна тенденция.

ПССД отдавна предупреждава за тази опасност и привлича вниманието на обществото към причините, които я пораждат. Това са преди всичко:

- съзнателното разрушаване на основите на държавността, насаждането на чувство за безнаказаност и неуважение към закона, използването на всички и всякакви средства за постигане на користни политически цели под прикритието на т.нар. "нежна революция";

- целенасоченият разгром на службите за сигурност по политическа поръчка отвътре и отвън, умишленото парализиране на тяхната дейност като част от тактиката за пълна дестабилизация на управлението, осъществявана през последната година;

- фактическият отказ на съдебната система от правораздаване поради некомпетентност, политическо слугинство и корумпираност, безсмислената война между съдебната и изпълнителната власт;

- принизяването на ролята на държавата в икономиката и в обществото превръща престъплението, правосъдието и наказанието в бизнес за определени икономически кръгове, срастващи се с държавните органи и подземния свят.

В условията на обща криза борбата с престъпността е постоянна грижа на обществото, но арогантното и агресивно насилие трябва да бъде незабавно пресечено чрез енергични и резултатни действия.

ПССД предлага:

1. Ръководството на Народното събрание да организира широки дебати по проблемите на престъпността и борбата с нея с участието на всички компетентни институции.

2. Парламентът да приеме приоритетно закона за съдебната власт, закона за Консултативния съвет за национална сигурност и най-нужните за дейността на Министерство на вътрешните работи /МВР/ закони.

3. Министерският съвет да внесе предложение за забрана на дейността на"сенчестите” силови структури, за налагане на държавен монопол или забрана на хазарта, за спиране на изтичането на поверителна информация, в т.ч. и чрез налагане на най-тежко наказание за особено опасните престъпления.

4. Министър-председателят и министърът на вътрешните работи да извършат незабавно необходимите структурни, функционални и кадрови промени в МВР.

Тревогата от разразилата се престъпна вълна в родината ни е тревога на всеки български гражданин. ПССД настоява да се прекрати саботирането на дейността на парламента и правителството и призовава всички политически сили да осъзнаят и поемат своята отговорност в борбата срещу престъпния свят за възстановяване на реда и спокойствието на хората, това сега иска България от нас!

София, 18 януари 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "НАШАТА ТРЕВОГА Е ТРЕВОГА ЗА БЪЛГАРИЯ" НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ И НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ


        България доживя гангстерски войни по улиците.

България доживя нелепостта полицаи да загиват от полицейски куршуми.

България доживя висши полицейски шефове да се договарят с престъпници.

България доживя правителството й да застава зад всичко това.

Националният Координационен съвет /НКС/ и Парламентарната група/ПГ/ на Съюза на демократичните сили /СДС/ изразяват съболезнованията си на близките на безсмислено убитите пазители на реда. Те платиха с живота си за некадърността и подкупността на висшата изпълнителна власт. Ние заставаме категорично зад почтените служители на реда и зоконността, които са верни на своя дълг да защитават обществото.

Нашата тревога е тревога за България.

Рекетът и стрелбата от магазините и казината се прехвърлят върху политиката и превръщат политическата воля на хората, от които обществото ни зависи, във функция на мафиотски интереси.

Страхът и несигурността се насаждат в живота на българите. Приемането или неприемането на оставката на вътрешния министър е акт, който вече няма съществено значение. Вината за безпрецедентната в историята на България ситуация е поета и тежи върху цялото правителство. Още по-голяма е отговорността на онези, които сътвориха това правителство и които сега го подкрепят. Това са политическите сили.

По-голямо престъпление към България днес няма.

Затова НКС и ПГ на СДС от днес предлагат поредица от решителни мерки за оздравяване на българското общество.

София, 18 януари 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ СЪЮЗ "СПРАВЕДЛИВОСТ", ЧЛЕН НА СЪЮЗА НА ДЕСНИТЕ СИЛИ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ", ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА ФРАНЦИЯ ФРАНСОА МИТЕРАН. Документът е връчен на посолството на Франция в София.


ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО,

Позволете ми да се обърна към Вас в единствения и претоварен ден от визитата Ви в България, като предварително поднасям своите извинения.

Господин Президент, възможността чрез това писмо и съюз "Справедливост", член на коалиция Съюз на десните сили /СДС/ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ", да сподели с Вас своите виждания , ни обнадежди.

Вашето членуване в Социалистическата партия ми позволи да разбера защо поканените на приема реформатори-марксисти са идеализирани и наречени "12-те апостоли".

Разбираем е за мен и Вашият патриотизъм, който Ви накара да съчувствате на горепосочените "дисиденти" марксисти.

Терминът дисидент, произхождащ от Вашите /някои твърдят еврейски/ революции, които с грандиозен замах сътвориха не република, а Велик Император, написал най-великата и с подмолната ярост на познати "велики" сили трагична страница от френската история. Подобна е и историческата съдба на Царство България. Насилието на подлите сили съпътстваше нашите народи по пътя към свободата.

Какво е Вашето отношение към Сан-Стефанския едикт, Берлинския договор, Ньойския диктат, Ялтенската спогодба, запратили Отечеството ми в разруха. Натрапеното васално положение на България под републиканско-комунистическа форма на диктат позволиха най-тежкия физически и морален геноцид над българската нация. Този процес чрез рафинирани средства продължава и до днес.

Противокомунистите са изолирани, семействата потиснати и фриволно третирани, лишени от всички възможности. Нещо повече, новообявилите се шепа демократи съвместно със зловещата комунистическа Държавна сигурност /ДС/ чрез бандитски действия обсебиха цялото национално богатство, като приведоха средните пенсии до 30 долара месечно, средните работни заплати до 50 долара месечно, а цените на стоките и на услугите - на средно европейско ниво.

Властта е обсебена чрез всички нечестни средства от скрита военно-милиционерска комунистическа хунта, която всява страх чрез насилие в цялата страна. Моля, да попитате г-н Желев кои помилва през 1990 г.?

Буди недоумение фактът, че вие, демократичните държави, отпуснахте милиарди долари заеми на комунистическите диктатори убийци, които днес ще връщаме ние - жертвите. Къде изчезнаха заграбените пари от народите под комунистически диктат? Ще върне ли някой златния трезор на Третото Българско Царство, ограбен по заповед на маршал Толбухин? Законосъобразна ли е васалната републиканска форма на управление, наложена чрез окупация и фалшифицираните избори от 10 юни 1990 г.?

Известно ли Ви е, че през периода от 1944 г. до днес се извършва физически и морален геноцид над българската нация, която загива и изпада в малцинственост. Когато обсъждате "нов световен ред", кой контролира и печата световната парична валута - долара? Известно ли Ви е, че на част от доларовите емисии стои знакът на Луцифер? Какво е Вашето отношение към образуване на Международен съд за геноцида, осъществен от комунистическите режими.

По признания и документи над 50 милиона са жертвите на комунистическите концлагери. Възможен ли е двоен подход на страните победителки за геноцида, когато се борим за справедливост, общочовешка ценностна система и хуманизъм. Защо не се възстанови българската държавност в онзи вид преди нашествието на съветско-азиатската армия, за съжаление одобрена и от Вашата страна.

Във Вашето интервю за Българската национална телевизия /БНТ/ Вие потвърдихте непреходността на българската цивилизация и държавност. Какво означава в този аспект погазената Търновска конституция и изгнанието на Негово Величество цар Симеон Втори.

Ваше Превъзходителство,
Надявам се на Вашите отговори, които ще хвърлят светлина на бъдещето на Европа след Малта.

Моля да приемете нашите най-добри пожелания на Вас и на френския народ, както се моля и на Бог за добра промисъл и Божия благодат за нашите страни и народи!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗ "СПРАВЕДЛИВОСТ" и СЕКРЕТАР НА НДЗПЧ - Септември: Огнян Цеков

София, 19 януари 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ДО НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ 36-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПО ВЪПРОСА ЗА ДЪРЖАВНИЯ ГЕРБ НА БЪЛГАРИЯ


ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Кабинетът на г-н Любен Беров е приел и внесъл на вашето внимание един проект за държавен герб, който унижава националното ни достойнство, представяйки по карикатурен начин символа на национална независимост и суверенитет.

Тържествено декларираме, че тези от вас, които гласуват за този проект, ще бъдат считани от този момент за недостойни да представляват народа.

Каним ви да се вдъхновите от примера на Русия, Чехия, Унгария и Полша, които възстановиха държавните си гербове отпреди комунистическата тоталитарна система.

Народът ни ще се гордее с тези от вас, които приемат за единствено валиден националния ни герб до 1946 г., премахнат от наложения ни от Сталин комунистически режим.

Като ви желаем да бъдете достойни синове на България и да покажете, че държите на нашата национална независимост, оставаме с нашия поздрав:

С БОГА ЗА ЦАРЯ И ОТЕЧЕСТВОТО!

София, 17 януари 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГРАЖДАНСКИЯ КОМИТЕТ ЗА ВРЪЩАНЕ НА СЕДАЛИЩЕТО НА НЕВРОКОПСКАТА МИТРОПОЛИЯ В ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ. Документът е адресиран до президента на Република България, до председателя на Народното събрание, до председателя на Министерския съвет, до средства за масова информация.


ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Поводът да се обърнем към вас е предстоящата 100-годишнина от създаването на Неврокопската българска епархия.

Гражданският комитет по възстановяването на нейното седалище /същото е било преместено от Неврокоп в Горна Джумая през 1951 г./ е правил многократни опити за връщането му, които са завършвали без успех. От принудителното откъсване на Неврокопската митрополия от нейното естествено седалище - Неврокоп, са страдали и страдат интересите на цялата епархия и на Българската православна църква.

Преместена в Благоевград преди 43 години не със съгласието на неврокопското гражданство и на православните християни от цялата епархия, Неврокопската митрополия е престанала да изпълнява пълноценно функциите си, за които е била създадена през 1894 г. - в сложната обстановка за съхраняване на българщината в Източна Македония.

Гражданският комитет, като си дава сметка за опасните процеси, които текат в региона, и опитите на чуждата националистическа и религиозна пропаганда, настоява за незабавното църковно-просветно, социално-политическо и културно-историческо въздигане на Неврокопската българска епархия, което ще бъде най-добрата отплата в отбелязването на нейния 100-годишен юбилей.

Като става изразител на тежненията на православните християни от цялата Неврокопска епархия, гражданският комитет в своето искане е готов и на крайни действия, които биха се отразили неблагоприятно на българската църква и на българската държавност.

Категорично настояваме в срок до 13 април 1994г. - деня, в който преди 100 години е създадена Неврокопската българска епархия - седалището й да бъде върнато в Гоце Делчев.

Гоце Делчев, 5 януари 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПЛАТФОРМА /ЧАСТ ПЪРВА/ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, ПРИЕТА НА 14 КОНГРЕС НА ОРГАНИЗАЦИЯТА /18 И 19 ДЕКЕМВРИ 1993 Г., СОФИЯ/


Демократическата партия /ДП/ е приемник на националните възрожденски идеи и принципи за държавно и обществено устройство. Нейното идейно наследство включва и двата идеала на освободителната ни борба: религиозна и културна самостоятелност и държавна и национална независимост.

Демократическата партия отстоява традиционните добродетели на личния, семейния и обществен морал. Отрича насилието в обществения живот и е последователен защитник на парламентарната демокрация. Демократическата партия търси народното доверие за управлението на страната в името на достойнството на отделната личност, справедливостта в обществения живот и добруването на българския народ. Нейно ръководно начало е стремежът към стопански напредък и културно развитие на българската нация.

Демократическата партия е основана през 1896 г. от бележития български държавник Петко Каравелов. Тя е един от преките приемници на Либералната партия, създадена веднага след Учредителното събрание /1879 г./ от Петко Каравелов, Петко Р. Славейков и други. Поради това Демократическата партия с право се счита за най-старата от съществуващите политически партии в България.

Нейни членове са били Александър Малинов, Алеко Константинов, Трайко Китанчев, Андрей Ляпчев, Никола Мушанов, Александър Гиргинов, Борис Павлов, Стойчо Мушанов, Михаил Такев, Иван Славейков и много други известни личности, оставили трайна следа в българската история.

Общонационалната ни история е тясно преплетена с дейността и възгледите на видни демократи. Търновската конституция е свързана с имената на създателите на Демократическата партия. В нейния изключително демократичен за времето си дух са залегнали идеите на П. Каравелов и П.Р. Славейков. Независимостта на България /1908 г./ е провъзгласена от самостоятелен кабинет на Демократическата партия начело с Александър Малинов.

През дългогодишната си история Демократическата партия никога не се е опетнила със заговори, преврати и насилие.

Тя се противопоставя на личния режим, установен след преврата на 19 май 1934 г., и не участва в т.нар. Отечествен фронт. Застава твърдо против курса на болшевизация и съветизация, провеждан от БКП след преврата на 9 септември 1944 г. Нейните лидери стават жертва на жестоките репресии на комунистическата власт.

Демократическата партия счита, че властта, установена на 9 септември 1944 г., не е законна, тъй като не произтича от народната воля, изразена в свободни избори. Комунистическата партия по указанията и нарежданията на една чужда сила и с решаващото съдействие на съветската армия свали чрез преврат законното правителство на Константин Муравиев, което бе взело вече мерки за възстановяването на Търновската конституция.

Демократическата партия не признава т.нар. "народен съд" и издадените от него присъди. Изборите, провеждани от комунистическия режим в продължение на 45 години, както и резултатите от референдума за премахване на монархията Демократическата партия смята за незаконни.

Стъпила здраво на принципите на парламентарната демокрация, Демократическата партия смята, че народът трябва сам, при пълна свобода на волеизявлението си, да избере формата за устройство на държавата.

Демократическата партия не защитава интересите на отделна класа или съсловие. Тя е общонационална партия вдясно от центъра, в която има място за всички инициативни и трудолюбиви български граждани - интелектуалци, земеделци, занаятчии, търговци, индустриалци и наемни работници.


ОБЩЕСТВЕНО И ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО

Демократическата партия високо цени както българското правно-политическо наследство, така и фундаменталните принципи, идеи и ценности на световната демократична мисъл и практика за устройството на обществото.

Основополагащи принципи на общественото устройство са народният суверенитет и разделението на трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна.

Спазването на тези основни принципи на общественото устройство гарантира правата, свободите и сигурността на членовете на обществото и подхранва доверието и уважението им към държавните институции. За Демократическата партия върховна ценност на българското общество е отделната личност. Държавата гарантира живота, достойнството и свободата на личността.

Интересите на отделната личност се представляват от институциите на гражданското общество. Държавата създава условия за развитие на тези институции, за да се съгласуват интересите на отделната личност, семейство, род и обществена група с интересите на обществото и нацията. Свободата на всеки се простира дотам, откъдето започва свободата на другия.

Парламентарната демокрация е най-подходящата форма за поддържане на демократичното самосъзнание на индивида и на обществото като цяло. Политическият живот се осъществява върху принципите на плурализма.

Българското национално самосъзнание се основава на християнските ценности, културните постижения и традициите, запазени през вековете и допринесли за оцеляване на българската народност.

ПАРЛАМЕНТЪТ е законодателен център на демократичното общество. Конституцията и законодателството трябва да гарантират:
- правото на всеки български гражданин да участва пряко или непряко в упражняването на властта независимо от неговата социална, етническа и религиозна принадлежност;
- спазване на основните човешки права съгласно признатите от България международни правни актове и правата, произтичащи от народните традиции, бит и обичаи /национална ценностна система/;
- неприкосновеност на частната собственост;
- многопартийна парламентарна система;
- правото на мнозинството, установено чрез свободни избори, и защита на малцинството от произвол;
- отричане на насилието като средство за решаване на политически, социални, религиозни и етнически спорове;
- свободно движение на хора, капитали и информация;
- спазване нормите на международното право.

ПРАВИТЕЛСТВОТО осъществява самостоятелно и законосъобразно изпълнителско-разпоредителските си функции. Пряка намеса в работата му от страна на синдикати, партии и други организации е недопустима.

СЪДЕБНАТА ВЛАСТ е независима, силна и надеждно функционираща. Тя санкционира всички прояви на беззаконие и нарушаване правата на човека.
Демократическата партия е за морална основа на властта, отхвърля политическото лицемерие и счита грижата за обществените дела за върховен дълг на властта.


ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И ДЪРЖАВАТА

Трите независими власти в държавата съществуват в името на стабилния обществен ред, като осигуряват основните права, свободи и задължения на българските граждани.

Демократическата партия е застъпник на неоконсервативните възгледи за ролята на държавата в обществото.

Държавата насърчава способностите и възможностите на своите граждани.

По своята същност държавата е средство за изразяване и защита на всеобщите интереси, потребности, ценности, цели, воля и т.н. на обществото като цяло. Нейното призвание е да гарантира пълнокръвен живот на гражданското общество, като подкрепя всички форми на съществуване на елементите му - групи, кръгове, сдружения, съюзи, партии и др. Развитието на гражданското общество е източник на идеи и инициативи за промени в законодателната система и води до необходимите промени в управлението на държавата и общественото устройство.

Отделната личност и човешкото достойнство са основните ценности за Демократическата партия. Индивидуалната свобода е неотменимо условие за постигане на всеобщо благополучие.

Хората са равноправни по рождение. Техните права и свободи са неограничени до границите на определените от тях самите обществени отношения. Държавата създава условия за тяхното осъществяване.

СЕМЕЙСТВОТО е основната социална единица за възпитаване на българския гражданин в нравственост, гражданско и национално чувство. Една от функциите на държавата е да закриля и подкрепя семейството като носител на основните национални добродетели.

МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ има здрави и трайни корени във Възраждането и в следосвобожденските години. Народните традиции издигат общината като най-важна основа за самоуправлението на по-малките общества. Посредством законодателна уредба отделните местни единици получават възможности за управление и контрол над общинските дела.

СИНДИКАТИТЕ играят важна демократична роля в обществото на пазарната икономика и плурализма. На тях се предоставят всички условия, необходими за нормалното им функциониране. Същевременно е недопустимо синдикатите да упражняват натиск и намеса в политическия живот на страната и по този начин да осъществяват диктат върху изпълнителната власт.


РЕЛИГИЯ

БЪЛГАРСКАТА ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА е била и трябва да остане основен гарант за народностното самосъхранение и запазване на българщината.

Православната църква е важен фактор за националното ни единение и носител на обществено-възпитателни функции. Тя трябва да има своето традиционно и първостепенно място в живота на българския народ. Църквата е отделена от държавата, неангажирана с политически тежнения и борби.

Демократическата партия е за въвеждане на факултативно обучение по вероучение в началните, основните и средните училища.

Същевременно Демократическата партия е за религиозна търпимост. Всеки български гражданин може свободно да избере и да изповядва своята религия. Дейността на вероизповеданията не може да противоречи на законите или да ограничава правата и свободите на други лица.


ИКОНОМИКА

Още от самото си основаване Демократическата партия съчетава либералната си стопанска политика с един, според възможностите и нуждите на обществото, социален коректив. Ето защо философията и практиката на пазарното стопанство са много близки с традиционните възгледи на Демократическата партия. Принципите на социалното и при това екологично пазарно стопанство, възприети днес от почти всички християндемократически, консервативни и неколективистични партии, са в състояние да дадат най-правилен отговор на проблемите, които стоят пред българската икономика.

Пазарът е основен регулатор на социалните процеси. Основен стимулатор в пазарното стопанство е свободната лоялна конкуренция - източник на ефективни икономически решения.

В пазарната икономика държавата е гарант, партньор и участник в стопанската дейност. Нейни основни задачи са: да създава благоприятна среда за развитие на стопанската дейност, да насърчава стопанската инициатива на всеки човек, да пресича опитите за нелоялна конкуренция и неикономическа интервенция на пазара, да осъществява приватизацията и реституцията, да защитава неприкосновеността на частната собственост и да съдейства за формирането на стабилна средна класа. Демократическата партия подкрепя и едрия бизнес, но се застъпва за законен контрол на натрупването на огромни по размер капитали.

Богатството на нацията се определя от благосъстоянието на индивида и неговото семейство и създадените фондове за социално подпомагане.

Икономическите взаимоотношения се основават на неприкосновената частна собственост, като свободата на придобиването, ползването, разпореждането и наследяването й се гарантират от конституцията.

Държавната форма на собственост и стопанисване съществува доколкото е обществено необходима и не ограничава правата на личността. Отчуждаване на частната собственост се допуска само в посочени от закона случаи при безусловна необходимост в общонационален интерес срещу заплащане по пазарни цени и ефикасен съдебен контрол.

В стопанския живот съществуват равноправно двата основни вида доходи, които съответстват на основните фактори на производството - от капитал /собственост/ и от труд.

Цените на труда и капитала  се формират от свободния пазар при свободна конкуренция, която се осигурява чрез антимонополни закони.

Държавата упражнява определено макроикономическо регулиране с цел преструктурирането и стабилизирането на икономиката и разкриване на нови работни места, прогнозира и планира развитието на отделни процеси в интерес на цялото общество. Данъчната система трябва да съдейства за разгръщане на частната инициатива, разширяване на стопанската дейност и натрупване на инвестиции и капиталовложения от български и чуждестранни фирми, граждани и капитали.

Демократическата партия е за независима от правителството централна банка, освободена от стопански функции, която се грижи за стабилност във финансовата сфера и провежда политика на борба с инфлацията.

Държавният дефицит се кредитира с облигационни заеми. Народното събрание определя лимит на нарастване на вътрешния дълг.

Външноикономическата дейност се осъществява от всички стопански единици.

Даренията и отчисленията от печалбата за социални помощи, здравеопазване, образование, развитие на културата и спорта и за фондации с идеална цел се ползват от облекчен данъчен режим.

Държавата трябва да подпомага ефективното интегриране на българската икономика в европейските икономически структури.

Чрез своите международни връзки Демократическата партия съдейства за установяване на нови бизнес контакти и пазари.

/Пресслужба "Куриер"/
 


15:30:00
20.01.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Йорданова
Технически изпълнители: Траянка Каличкова
                                           Тинка Христова
                                           Славка Кочева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1992 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!