20 септември 1990

СОФИЯ, 20 СЕПТЕМВРИ 1990 ГОДИНА                                          БРОЙ 186 /204/

СОФИЯ, 20 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТКРИТОТО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА—3" СЛАВОМИР ЦАНКОВ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА” Д-Р КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ.


Д-Р ТРЕНЧЕВ,

ПИША ТИ ТОВА ПИСМО, КАТО ИЗПОЛЗУВАМ ВЕСТНИКА, ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ ГО ИЗДАВАМЕ. ДА ТИ КАЖА ИСКРЕНО, НЕ ЗНАЯ ТОЧНО КАКВО СИ ГОВОРИЛ ПО ВРЕМЕ НА ВЪПРОСНАТА НОЩ НА ПОДПАЛВАНЕ НА СГРАДАТА НА БСП, ИМА ВСЯКАКВИ ПРОТИВОРЕЧИВИ ДАННИ, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ДАЛЕЧЕ ПО-ЯСНО МИ Е ПОЗНАТ ЦЕЛИЯТ СЦЕНАРИЙ НА ЕДНА ИЛЮЗИЯ, В ЧИЯТО ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА СЕ ПРЕВРЪЩАШ В МОМЕНТА. ШЕ ЗАПОЧНА ОТ ВРЕМЕТО ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА, В ЛЯТОТО НА 1989 - 3 АВГУСТ, КОГАТО С КУЛЕВ, СОБАДЖИЕВ, Д.ТОМОВ, ХРИСТО ЦАЧЕВ И ДР. ПРОВЕДОХМЕ ЩАФЕТНА ГЛАДНА СТАЧКА В ЗНАК НА ПРОТЕСТ ЗА ЗАДЪРЖАНЕТО ТИ. ТОГАВА МНОГО ХОРА ЗАГУБИХА РАБОТАТА СИ И ПОПАДНАХА ПОД УДАРИТЕ. ПОСЛЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО НА ЕКОФОРУМА, НА ПЪРВИТЕ ЛЪЧИ НА НАДЕЖДАТА, ВЯРВАХМЕ ЗАЕДНО - АЗ, ТИ, ГАГАЛОВ, Н.КОЛЕВ, ДЕЯН КЮРАНОВ И РЕДИЦА ДРУГИ, С ИСКРЕНАТА УВЕРЕНОСТ, ЧЕ ТОЗИ ЖИВОТ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ. ПРЕСКАЧАМ СЕДМИЦИ И МЕСЕЦИ, ЗА ДА ВЛЯЗА В ОНАЗИ СТАЯ НА БУЛ. "ВИТОША", КЪДЕТО БЕШЕ РАЗПЪВАН НА КРЪСТ ОТ "ДЕМОКРАТИТЕ" КАТО ЖЕЛЕВ, СИМЕОНОВ, ДРЕНЧЕВ, ДЕРТЛИЕВ, ВСЕ ПОДБРАНИ КАДРИ, ЗА СТАЧКАТА НА "ПОДКРЕПА". ПОМНЯ БЛЕДОТО ТИ ЛИЦЕ, ЗНАМ ДОБРЕ, ЧЕ И ТИ БЕШЕ ИЗНЕНАДВАЩО ВЪВЛЕЧЕН В ТАЗИ СТАЧКА, ИЗБУХНАЛА ВСТРАНИ, НО ПРИЮТИЛА МНОГО ХОРА. НЕ ТЕ ИЗОСТАВИХ И ЗАСТАНАХ ДО ТЕБ. СТАНАЛОТО, СТАНАЛО. ВОДЕХМЕ Я ЗАЕДНО, ПРЯКО УПРЕЦИТЕ НА "ВСЕ НИЩО НЕ ЗНАЕЩИТЕ" ДРУГИ РЪКОВОДИТЕЛИ ОТ СДС. ЧАСОВЕ НАРЕД МИ КОСТВАШЕ ДА ОТКЛОНЯ ПРИГОТВЕНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ СЕДЕСАРИ СРЕЩУ "ПОДКРЕПА". УСПЯХ ДОНЯКЪДЕ. НО КАКВО БЕШЕ УЧУДВАНЕТО МИ, КОГАТО НА ДРУГИЯ ДЕН С ГРЕЙНАЛИ ЛИЦА, СПАЛИ СПОКОЙНО ПРЕЗ НОЩИТЕ, В КОИТО СТОЯХМЕ КРАЙ ОГЪНЯ НА ПЛОЩАДА ДО "СВЕТИ АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ", ВЕДНО С МНОГО РАБОТНИЦИ, СЪЩИТЕ, ТРЕНЧЕВ, СЕ ВЪЗПОЛЗУВАХА ОТ ТАЗИ СТАЧКА, ЗА ДА СЕДНАТ НА "КРЪГЛАТА МАСА". МНОГО ХОРА НЕ ЗНАЯТ НАПРИМЕР, ЧЕ ОБЯВЯВАНЕТО Й ОТ "НЯКАКВИ" СОФИЙСКИ СИЛИ ДОЙДЕ ИЗНЕНАДА И ЗА ДВАМА НИ. НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ШЕСТВИЯТА С ВИКОВЕ “СМЪРТ НА КОМУНИСТИТЕ", ВОДЕНИ УЖ ОТ ”ПОДКРЕПА"  БЯХА ЕДНО ЗАБЛУЖДЕНИЕ, КАК ТО ПОСТАВЯШЕ И ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ПРЕД СВЪРШЕН ФАКТ. ОЩЕ ТОГАВА КАЗВАХ НА СОБАДЖИЕВ: "ВНИМАВАЙ. ТИ СИ РАБОТНИК. А ТЕЗИ ИНТЕЛИГЕНТИ, ПРОЧУЛИ СЕ ЗА МЕСЕЦ, НЕ ТЪРПЯТ ТАКИВА." АЗ НАМЕРИХ СИЛИ ДА СИ ОТИДА САМ. ТАКИВА СИЛИ НАМЕРИХА И ДРУГИ. "ВСЕКИ ТРЪГНА ПО СВОЯ ПЪТ", КАЗВА ДНЕС СТЕФАН КОМИТОВ,ЗАБРАВЕН ВЕЧЕ ОТ ХОРАТА.

"ТЕЗИ НЕ СТРУВАТ" - КАЗА ЧАВДАР КЮРАНОВ И ПОТЪРСИ ДРУГ ПЪТ. НО ТИ И СОБАДЖИЕВ ПРОДЪЛЖИХТЕ НА ОПАШКАТА НА ХОРОТО ИМ. КОЙ ЩЕ РАЗКАЖЕ, ТРЕНЧЕВ, ЧЕ ТИ БЕШЕ ЦЕЛИЯТ ПРОПИТ ПРЕДИ ОТ ГРИЖА ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА РАБОТНИЦИТЕ? КОЙ ЩЕ ОБЯСНИ, ЧЕ ЕДИН ПРОЦЕС, МНОГО ЧЕСТО ИЗВЪРШВАН ОТ ДРУГИ, СЕ ПРЕХВЪРЛЯ В ТРУДЕН МОМЕНТ НА ТВОЕТО ИМЕ. МАЛКО ХОРА ЗНАЯТ ИСТИНСКИЯ ЛИК НА ТЕЗИ ПОДЛЕЦИ, ПРЕВЗЕЛИ ОПОЗИЦИЯТА, ПРОВОКИРАЛИ ГРАЖДАНИТЕ ПО ТВЪРДЕ ХИТЪР НАЧИН И ИЗТЕГЛЯЩИ СЕ МАЛКО ПРЕДИ КРАЯ, КОЙТО Е ПАГУБЕН ЗА ХВАНАЛИТЕ СЕ НА ВЪДИЦАТА ИМ.

ИМА ЛИ ПО-ГОЛЕМИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ПРИЗОВАЛИТЕ МЛАДЕЖТА ДА ОКУПИРА УНИВЕРСИТЕТИТЕ ПО ВРЕМЕ НА МИТИНГА ПРЕД НДК, ПОДЛОЖИЛИ ГРУПИ НА УДАР С ЦЕЛ ПОСТИГАНЕ НА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ. КОИ БЯХА? ЦЯЛ НАРОД ГО ЗНАЕ. КЪДЕ ЗАБЯГНА ТОЗИ ГЛУПАК ЕМИЛ КОШЛУКОВ, ЖАЛЪК СТРАХЛИВЕЦ, КОЙТО НЕ СМЕЕШЕ ДА ПРЕВЕЖДА ИНТЕРВЮТАТА МИ ПРЕД АМЕРИКАНСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ В ГРАДИНКАТА ПРЕД "КРИСТАЛ" ПО ВРЕМЕ    НА ЕКОФОРУМА С ДУМИТЕ: "СТРАХ МЕ Е, ЧЕ МОГАТ ДА МЕ ПРИВИКАТ".

КЪДЕ Е ХРИСТОФОР СЪБЕВ, СЪЩАТА ФИГУРА, ТИЧАЩА ПРЕДИ САМО ПОКРАЙ НАС, ЗА ДА НЕ ГО БИЯТ. "СТРАХ МЕ Е... " СТО ПЪТИ Е ПОВТАРЯЛ    ПРЕД МЕН ТАЗИ ФРАЗА. А НЕ ГО БЕШЕ ГРИЖА ЗА ХОРАТА, КОИТО НАПАДНА ПРЕД ТЕЛЕВИЗИЯТА С ЕДНА РАЗБЕСНЯЛА СЕ ТЪЛПА.

КОЙ СЪЗДАДЕ "ГРАДОВЕТЕ НА ИСТИНАТА" И ПРЕВЪРНА ПЛОЩАДА В ЦИРКОВО СРЕДИЩЕ, ПОРУГАВАЙКИ МЪРТЪВЦИТЕ И СВОЯТА СОБСТВЕНА ИСТОРИЯ? КОЙ ХОДЕШЕ В ПАЛАТКИТЕ ИМ ИНКОГНИТО? ЩЕ ТИ КАЖА, ТРЕНЧЕВ, - ЖЕЛЕВ, ДЕРТЛИЕВ И ПРИБЛИЖЕНИТЕ ИМ. ПО ТОВА ВРЕМЕ ТИ ПРИЕМАШЕ РАБОТНИЦИ, РЕШАВАШЕ ПРОБЛЕМИТЕ ИМ. НЕ ЧУХ ИМЕТО ТИ В НИТО ЕДНА АКЦИЯ ПРЕДИ    НОЩТА НА 26 АВГУСТ. НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ВИДЯХ ЕДНО ПРОВОКИРАНО БЕЗГРИЖИЕ КЪМ ТРУДНОСТИТЕ НА ТРУДОВИЯ НАРОД, КЪМ АПЕЛИТЕ НА СИНДИКАТИТЕ BEДHO С "ПОДКРЕПА". БЕЗГРИЖИЕ ОТ "ИЗБРАНИЦИТЕ    ДЕПУТАТИ". СЪЩИТЕ НЕПРИКОСНОВЕНИ ОСОБИ, С ГРЪНЦИ, ВЪРХУ КОИТО СА    СЛОЖИЛИ ИМЕНАТА СИ, НЕЩО КАТО ОВЧЕТО СТАДО. СЪЩИТЕ БЕ, ТРЕНЧЕВ, HE ГИ ЛИ ПОМНИШ, ИЗВИНИ МЕ, ЧЕ ГОВОРЯ ПО-ОБИКНОВЕНО, НО КАК ДА НАРЕКА С ДРУГО ИМЕ МУШЕЩИЯТ СЕ ТУ ТУК, ТУ ТАМ ДАРАКЧИЕВ И ИЗПЪЛНЯВАЩ ПОРЪЧКИТЕ ИЛИ НЕДОРАСЛИЯ РЕДАКТОР. С ГОСПОЖО И ГОСПОДИНЕ ЛИ ДА СЕ ОБРЪЩАМ КЪМ КОНСТАНТИНОВА И ДЕРТЛИЕВ, ПАДНАЛИ ОТ НЕБЕТО ПРЕДИ СЯДАНЕТО НА "КРЪГЛАТА" МАСА С НЯКАКВИ ПАРТИИ ПО ТРИМА ЧОВЕКА. А ГАЙТАНДЖИЕВ? ПОДТИЧВАЩИЯТ С ЧАНТИЧКАТА, КОГОТО НЕ ЗАБЕЛЯЗВАХМЕ. СЕГА СА ВЕЧЕ ГОСПОДА. С БЛЕСТЯЩИ ОРАТОРСКИ СПОСОБНОСТИ И НЕОТКРИТ ТАЛАНТ. КАК НЕ СМЕ ГО ЗАБЕЛЯЗАЛИ ПРЕДИ!

НЕЩО ДА СИ ЧУЛ ЗА ДЕЯН?    ТОЙ ПЪРВИ СЕ СБЛЪСКА С ПРАТЕНИЦИТЕ НА ЖИВКОВ КРАЙ "КРИСТАЛ". ЗАСРАМИ СЕ МОМЧЕТО ПРИ ТОЛКОВА ДЕМОКРАТИ, ОПЛЮЛИ БЕЗОЧЛИВО ЧАВДАР КЮРАНОВ. КЪДЕ СА ГАГАЛОВ, КОЛЕВ, ЛЕНКО И РЕД ДРУГИ? СТАНАХ МАЙ РАЗТОЧИТЕЛЕН В ПИСАНЕТО. МНОГО ТЕ ПРОВОКИРАХА ТЕЗИ "ИЗБРАНИЦИ”. СИГУРНО НЕ СИ ИЗДЪРЖАЛ И СИ СЕ НАМЕРИЛ ТОЧНО ТАМ. И ПАК ТИ - ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ. А "РЪКОВОДСТВОТО" НА СДС, ЖЕЛЮ, ТЕ СЕ ОТДРЪПНАХА. НЕ СА ВИНОВНИ И НЯМАТ НИЩО ОБЩО. НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ. ТЕ ИЗОСТАВИХА И ХОРАТА ОТ "ГРАДОВЕТЕ НА ИСТИНАТА", КОИТО САМИ ПРИЗОВАХА ЗА "ИСТИНАТА" НА 26 АВГУСТ. ЖЕЛЮ СЕ ОБАДИЛ ОТ ЕВКСИНОГРАД. РЕШИЛ ДА СИ ПОЧИНЕ В РЕЗИДЕНЦИЯТА НА ТОДОР. РАЗБИРАШ ГО, НАЛИ? НЕ БЕШЕ ЛЕСНО ДА ИЗЛЪЖЕ ВСИЧКИ НИ. И ТАКА - ТИ СИ СЛЕДСТВЕН, ТРЕНЧЕВ. ПОПОВ, ПАСХОВ, МИНЕВ, БАЙКО СА ПАК КАКТО СА БИЛИ ПО ЗАТВОРИТЕ. ОБИКАЛЯТ С ВЕСТНИЦИ И ТРЪБИ ПО УЛИЦИТЕ. ПРОДАВАТ. ИНАЧЕ ИМАТ И ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НЯКОИ. КОСТА ЕДВА КАРА С ПАРИТЕ. ДРАГО - В ПРИЮТ В МАРСИЛИЯ. АЗ ИЗДЪРЖАМ НЯКАК, ОБВИНЯВАН ТУ В КОМУНИЗЪМ, ТУ В ЕКСТРЕМИЗЪМ И Т.Н. СПОРЕД ОЦЕНКИТЕ НА ВИСШИТЕ ЕШЕЛОНИ. ИНАЧЕ НИЩО. СТАЯТА НА ДОБРИ, ПРЕВЪРНАТА И В РЕДАКЦИЯ, И В ЦЕНТЪР НА РЪКОВОДСТВОТО. СОБАДЖИЕВ ЧУХ, ЧЕ КАРАЛ НЯКАКВА КОЛА. ПАЗЕЛ "ДЕПУТАТИТЕ" ПРИ ИЗХОДА. АМЕРИКАНЦИТЕ ВЪЗХВАЛЯВАТ ЖЕЛЮ. ДОНЯКЪДЕ И НЯКОИ. НАРОД ПОД ДИКТАТУРА, НО ВЕЧЕ НЕ КОМУНИЗЪМ, А РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ. ОСОБЕНО ПОНЯТИЕ, КОЕТО НЕ СИ СХВАНАЛ. И АЗ СЕ МЪЧА С НЕГО. НЕ НАМИРАМЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ВИДИМ С ТЕБ. ТАКА ПОНЕ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕШ. И ДА НЕ ЗАБРАВЯ ДА ТИ КАЖА ОТНОВО, ТРЕНЧЕВ. НАРОДЪТ НИ Е ДОБЪР... САМО МАЛКО НАИВЕН, КАКТО СМЕ И НИЕ, ЧАСТ ОТ НЕГО. НЕ ЗАБРАВЯЙ, ПОВЕДОХА ГО БАНДИТИ. НЕВЕРОЯТНИ БАНДИТИ, ИЗПЛУВАЛИ ОТ СТАРАТА ЯМА И ХАОСА.

НЕ СЪМ СИГУРЕН И АЗ ДАЛИ ЩЕ ГИ ИЗТЪРПЯ. ПРИ ТОЛКОВА БЕЗРАБОТНИ, TOЛKOBA НЕДОХРАНЕНИ ДЕЦА И РАСТЯЩА МИЗЕРИЯ. ТЕ УНИЗИХА И ИЗХВЪРЛИХА ЧРЕЗ УЛИЧНИТЕ АКЦИИ МНОГО ХОРА - ЧОВЕЦИ, СЛАБИ ПРИ ТОТАЛИТАРИЗМА, С ТИПИЧНАТА ЧОВЕШКА СЛАБОСТ. РАЗПЛАКАХА МНОГО ЧЕСТНИ СЕМЕЙСТВА. ИЗМАМИХА СОБСТВЕНИТЕ СИ ЧЛЕНОВЕ И ПОРУГАХА НАЙ-МЛАДАТА И НАЙ-СВЕЖА НОВА ИСТОРИЯ. И НИКОЙ ОЩЕ НЕ ГИ СЪДИ. ОБРАТНО. ПРАВИ ГИ ПРЕЗИДЕНТ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТРИ. АКО СИ СПОМНЯШ, НАВРЕМЕТО СИ КАЗАХМЕ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, КОЯТО ИСКАМЕ ДА ВИДИМ, ТРЯБВА ДА Я СЪЗДАДЕМ С ЧЕСТЕН, ГРАДИВЕН ТРУД, С РАДОСТ, ПОВЕЧЕ РАДОСТ И СЛЪНЦЕ ЗА НАС И ЗА ХОРАТА. КАК НИ ИЗМАМИХА, ТРЕНЧЕВ. РАЗБРА ЛИ ГО ДОБРЕ. ЩЯХ ДА ЗАБРАВЯ. НЯКЪДЕ ДА ЗНАЕШ ДА СЕ ПРОДАВАТ ПОХАБЕНИ НЕРВИ И ПОХАБЕНИ НАДЕЖДИ, ТОЕСТ ЕДИН ЦЯЛ ЖИВОТ. МНОГО КРАЙ МЕН ИСКАТ ДА СИ ВЗЕМАТ. ЩЕ ОПИТАМЕ ДА СЪБЕРЕМ ПАРИ, ДА СИ КУПИМ.

НО АЗ ЩЕ ИЗДЪРЖА, ТРЕНЧЕВ. ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖА!

СЛАВОМИР ЦАНКОВ

СЕПТЕМВРИ, 1990 Г.         /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА КОМЮНИКЕТО НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ НА ОБЩОНАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ.


НА 24 ЮЛИ 1990 ГОДИНА В СОФИЯ БЕШЕ ПРИЕТ УСТАВЪТ И СТАНА ФАКТИЧЕСКОТО УЧРЕДЯВАНЕ НА ОБЩОНАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ. ПО СЪЩЕСТВО ТОВА Е ОБЕДИНЕН АНТИФАШИСТКИ ФРОНТ НА ВСИЧКИ ПРОГРЕСИВНИ ПАТРИОТИЧНИ СИЛИ В СТРАНАТА, КОЙТО ТРЯБВА ДА ПРЕГРАДИ ПЪТЯ НА НАДИГАЩИЯ СЕ ФАШИЗЪМ И ДА ЗАЩИТИ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И СОЦИАЛНИТЕ ЗАВОЕВАНИЯ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ В БЪЛГАРИЯ.

В ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО КАТО КОЛЕКТИВНИ ЧЛЕНОВЕ УЧАСТВУВАТ: СЪЮЗ НА БОРЦИТЕ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА, СЪЮЗ НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА, ОБЩОНАРОДНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ОБЩЕСТВЕН ФОРУМ ЗА ПРЕУСТРОЙСТВО И ЗАЩИТА НА СОЦИАЛИЗМА, ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА ОБЕКТИВНА И НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, ОБЩОНАРОДЕН КОМИТЕТ ЗА ОПАЗВАНЕ И ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА ПРИРОДНАТА СРЕДА, СЪЮЗ НА РЕПРЕСИРАНИТЕ КОМУНИСТИ, СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ, ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЛАДЕЖ, ДВИЖЕНИЕ "ЖЕНИ И МАЙКИ ПРОТИВ НАСИЛИЕТО" И ДРУГИ ОРГАНИЗАЦИИ.

В ДВИЖЕНИЕТО - КАТО ИНДИВИДУАЛНИ ЧЛЕНОВЕ - ВЕЧЕ СА СЕ ЗАПИСАЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ЗАПИСВАТ СТОТИЦИ ГРАЖДАНИ.

ИНИЦИАТИВНИЯТ КОМИТЕТ ПРИКАНВА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ ДА ИЗГРАЖДАТ КОМИТЕТИ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ГРАДОВЕ И СЕЛА.

ПОСТОЯННО ВРЪЗКА С ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ НА ОБШОНАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ МОЖЕ ДА СЕ ПОДДЪРЖА НА АДРЕС: СОФИЯ, УЛ. "ПОЗИТАНО" 20, СТАЯ 409; ТЕЛЕФОНИ: 88-45-81, 80-12-06, 85-141 /ВЪТРЕШНИ 290 И 258/.

СОФИЯ, 14 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.           ПРЕДСЕДАТЕЛ: СЛАВЧО ГЕОРГИЕВ
                                                         СЕКРЕТАР: ПЕТРАНКА ДЕМИРЕВА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПРИЗИВ-ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА ПАРТИЯ.


УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
БРАТЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ,

БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОТНОВО Е УЧАСТНИК И СВИДЕТЕЛ НА СЪБИТИЯ, КОИТО ЧЕРТАЯТ КОНТУРИТЕ НА НАЙ-НОВАТА НИ ИСТОРИЯ. ОТНОВО СМЕ ВЪВЛЕЧЕНИ В МЕЖДУПАРТИЙНИ БОРБИ, КОИТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯМАТ ТВОРЧЕСКИ ХАРАКТЕР. БОРБИ, КОИТО СЪЗДАВАТ НОВА БЮРОКРАТИЧНА ВЪРХУШКА, ЗАДЪРЖАТ ИКОНОМИЧЕСКОТО И СОЦИАЛНОТО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА. ВЪРХУШКА С НОВ, НО ДОБРЕ ПОЗНАТ МАНТАЛИТЕТ, ЗА КОЯТО ГОСПОДА ЩЕ БЪДАТ САМО НЯКОИ, А ДРУГИТЕ ШЕ БЪДАТ ЧИРАЦИ, СЛУГИ И ХАМАЛИ.

НИКОЯ ПАРТИЯ НЕ ПРЕДЛОЖИ И НЕ ЖЕЛАЕ ДА ПРИДВИЖВА НАПРЕД НЕОБХОДИМАТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА ПРОГРАМА. ПРОГРАМАТА НА СДС Е ПЪЛНА С ПРОТИВОРЕЧИЯ, НЕ ОСИГУРЯВА ЯСНО И ТОЧНО РАЗРЕШАВАНЕ НА НИТО ЕДИН ПРОБЛЕМ. ПРОГРАМАТА НА БСП, КАКТО И НА СДС, НЕ ИЗИСКВА ОЧИСТВАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО ОТ ПРИДОБИТИТЕ ПО СПЕКУЛАНТСКИ НАЧИНИ ОТ НЯКОИ ЛИЦА ЛЕВОВИ ПАРИЧНИ СУМИ, ВАЛУТА, ЗЛАТО, ДВИЖИМИ И НЕДВИЖИМИ ИМУЩЕСТВА, ЗНАЧИТЕЛНО НАДВИШАВАЩИ ЕДНА ПРАВОМЕРНО ОПРЕДЕЛЕНА НОРМА ЗА СЪОТВЕТНОТО ВРЕМЕ. ПАРТИЙНАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА ТЕЗИ ЛИЦА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ, ТАКИВА ИМА ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ И БЕЗПАРТИЙНИ. БЗНС ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ ПРОИЗНАСЯ ЯСНО И ТОЧНО ПО ВЪПРОСА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ИЗПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЯТА.

СЪЗДАДЕНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, ТЕХНИТЕ ЛИДЕРИ ЗАБРАВИХА ИЛИ ПРЕНЕБРЕГНАХА УПОТРЕБАТА НА ПОНЯТИЕТО РАБОТНИК. ПРЕНЕБРЕГНАХА ФАКТА, ЧЕ ЗА ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ КРИЗАТА, ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗВЪРНЕ ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА В УТРЕШНИЯ ДЕН, А НЕ ДА БЪДАТ ПЛАШЕНИ С УТРЕШНИЯ ДЕН; ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗВЪРНЕ СТРЕМЕЖЪТ КЪМ ДОБРОНАМЕРЕН ПОЧТЕН ТРУД, А НЕ ДА СЕ ПООЩРЯВАТ СПЕКУЛАТА И СПЕКУЛАНТИТЕ НА ЕДРО И НА ДРЕБНО, КОЕТО ПО ВИНА НА КРЪГЛАТА МАСА Е НАЙ-ЯРКОТО ЯВЛЕНИЕ В НАШЕТО ОБЩЕСТВО СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г.

КАТО ВЗЕМА ПОД ВНИМАНИЕ СЕРИОЗНОСТТА НА ПОЛОЖЕНИЕТО, ФАКТА, ЧЕ СА ЗАСЕГНАТИ И ОПАСНО ЗАСТРАШЕНИ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ОТ ВАРНА И НЕГОВИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ УЧРЕДИХА И РЕГИСТРИРАХА В СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД БЪЛГАРСКА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА ПАРТИЯ /БРСП/.

БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА ПАРТИЯ ОБОБЩАВА, ЧЕ СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г. ПО ВИНА НА КРЪГЛАТА МАСА ПРИДВИЖВАНЕТО НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО ПО ПЪТЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И СПОЛУКАТА СБ ОСЪЩЕСТВЯВА МНОГО МЪЧИТЕЛНО И КРАЙНО НЕЕФЕКТИВНО. ПОХАБЕНИ СА ШЕСТ МЕСЕЦА, БЕЗ ДА СЕ ПОСТИГНЕ НАПРЕДЪК В ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКАТА И МОРАЛНО-ЕТИЧНАТА КРИЗА. ЕДИНСТВЕНИТЕ НОВИ ПОЛОЖИТЕЛНИ ЯВЛЕНИЯ В НАШЕТО ОБЩЕСТВО СА ПЛУРАЛИЗМЪТ И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И ПЕЧАТА, НО ТЕ СЕ ИЗПОЛЗУВАТ НЕУМЕЛО, КОРИСТНО И ПОРОЧНО. НЕ Е СЪТВОРЕНО НИЩО РАДИКАЛНО ЦЕННО И ЕФЕКТИВНО.

ШЕСТ МЕСЕЦА СА МНОГО ВРЕМЕ В ЕПОХАТА НА БЪРЗО РАЗВИВАЩИТЕ СЕ В СВЕТА НАУЧНО-ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРОЦЕСИ И ФОРМИРАНЕТО НА ЕФЕКТИВНИ ПРАВОВИ ОБЩЕСТВА. ПРИ НАС Е ТОЧНО ОБРАТНОТО - НЕ ПОДЛЕЖИ НА СЪМНЕНИЕ, ЧЕ СЕГА, СЛЕД ИЗБОРИТЕ, ЩЕ ИЗМИНАТ В КОРИСТНИ ПРЕПИРНИ И ОТНОСИТЕЛНО БЕЗДЕЙСТВИЕ НАЙ-МАЛКО ОЩЕ ШЕСТ МЕСЕЦА. ТЕЗИ ПРЕПИРНИ И БЕЗДЕЙСТВИЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЩЕ ЗАПЛАЩА СЪС ЗАТЯГАНЕ НА КОЛАНИТЕ ОЩЕ ДОСТА ГОДИНИ. НЯКОИ ЛИДЕРИ ВЕЧЕ НАПРАВИХА ДЕКЛАРАЦИИ. ЧЕ ДЪРЖАТ ДА БЪДЕ ИМЕННО ТАКА.

ЕТО ЗАЩО ДОЙДЕ ВРЕМЕ РАБОТНИЯТ НАРОД, РАБОТНИЦИТЕ И РЕДОВАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, НАЙ-МАСОВИЯТ СЪСТАВ НА НАЦИЯТА ДА ИЗРАЗИ ЯСНО И ТОЧНО СВОИТЕ ИСКАНИЯ ЗА РАДИКАЛНИ РЕФОРМИ И БЪРЗО ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ КРИЗАТА. С ПРОГРАМАТА НА БРСП ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯТ ВСИЧКИ, ЗАЩОТО СИМВОЛИТЕ СЪРП, ЧУК И РАБОТНИЧЕСКИ ЮМРУК ОЗНАЧАВАТ ТРУД, ДРУЖБА И СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ, БЕЗ КОИТО НЕ Е ВЪЗМОЖНО ФОРМИРАНЕТО НА МОДЕРНА, ПРАВОВА И СИЛНА ДЪРЖАВА СЪС СВОБОДЕН И БЛАГОДЕНСТВАЩ НАРОД.

ГРАЖДАНИ, ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА БРСП ВИ ОБЛИЧА С ДОВЕРИЕ И ВИ УПЪЛНОМОЩАВА:

СЪЗДАВАЙТЕ ИНИЦИАТИВНИ КОМИТЕТИ; ИЗГРАЖДАЙТЕ ОСНОВНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА БРСП В ГРАДОВЕ, СЕЛА И ПО КВАРТАЛИ В ЦЯЛАТА СТРАНА.

УСТАВЪТ И ПРОГРАМАТА НА БРСП СА НА BAШE РАЗПОЛОЖЕНИЕ ДО ПРОВЕЖДАНЕТО НА КОНГРЕС.

ПРИ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ УЧАСТВУВА И БРСП И НАШИЯТ ГЛАС ЩЕ БЪДЕ ПО-СИЛЕН ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ, ЗАЩОТО ИДЕИ И ПРОГРАМИ МОГАТ ДА СЕОСЪЩЕСТВЯВАТ САМО ЧРЕЗ НАШИЯ УМ И НАШИТЕ РЪЦЕ.

ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ, РАБОТНИЦИ ОТ ВСИЧКИ ОТРАСЛИ НА НАРОЛНОТО СТОПАНСТВО, ЗЕМЕДЕЛЦИ, ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ОТ ВСИЧКИ ПРОФЕСИИ И ДЛЪЖНОСТИ, УЧЕЩИ СЕ, ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ОРГАНИ НА МВР, БЕЗПАРТИЙНИ И ЧЛЕНУВАЩИ В ДРУГИ ПАРТИИ, СЪЮЗИ И ДВИЖЕНИЯ, ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В СЪСТАВА НА БРСП.

ВКЛЮЧВАЙТЕ СЕ В СЪСТАВА НА БРСП, ЗА ДА БЪДЕ ГАРАНТИРАНО БЪРЗО И ВЪЗХОДЯЩО РАЗВИТИЕ ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА ОБЩЕСТВЕНАТА И ЛИЧНАТА ДЕЙНОСТ.

БРСП ПРЕДЛАГА И ЩЕ ОТСТОЯВА ЕФЕКТИВНИ РЕФОРМИ ЗА БЪРЗО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА, СОЦИАЛНАТА И ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ.

БРСП Е ЗА СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ И ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА АКТИВНО ИЗЯВЯВАНЕ НА ВСЯКА ЛИЧНОСТ ЧРЕЗ ДОБРОНАМЕРЕН, ПОЧТЕН, ДОБРЕ ОЦЕНЕН И ЗАПЛАТЕН ТРУД; ЗА ПРЕМАХВАНЕ В КРАТЪК СРОК НА ВСИЧКИ ФОРМИ НА СПЕКУЛАЦИЯ И ПРИСВОЯВАНИЯ. ЗА КРАТЪК ПЕРИОД В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО МОГАТ ДА СЕ ФОРМИРАТ НОВИ ЕФИКАСНИ СТРУКТУРИ И ЩЕ СЕ ПОСТИГНЕ:

ЕФЕКТИВНА ИКОНОМИКА, ОСИГУРЯВАЩА ПЕЧАЛБА В ДЪРЖАВНО, ЛИЧНО, ЧАСТНО И ОБЩЕСТВЕНО НАПРАВЛЕНИЕ;

ПРИОРИТЕТ В РАЗВИТИЕТО НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ, СТРОИТЕЛСТВОТО И ТУРИЗМА;

АКТИВНО САЛДО НА ВЪНШНОТЪРГОВСКИЯ БАЛАНС;

ВИСОКО НИВО НА ОСНОВООПОЛАГАЩИТЕ НАЦИОНАЛНИ ДОБРОДЕТЕЛИ; ДОБРОСЪВЕСТЕН ПОЧТЕН ТРУД; ПРИОРИТЕТ ЗА ПОХАБЕНИЯ ПАТРИОТИЗЪМ; СВОБОДА НА ЛИЧНОСТА ПРИ НЕОТДЕЛИМАТА ОТ НЕЯ ОТГОВОРНОСТ ПРЕД ЗАКОНА; СРЕДНА МАТЕРИАЛНА И КУЛТУРНА ОСИГУРЕНОСТ ЗА ВСЕКИ, БЛИЗКА ДО НИВОТО НА СРЕДНАТА ЗА ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ.

ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА ЩЕ БЪДАТ ЗА НАС, ЗА НАШАТА ПРОГРАМА.

ЧРЕЗ СВОЯТА ПРОГРАМА БРСП ГАРАНТИРА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И НА РОДИНАТА БЪЛГАРИЯ МАТЕРИАЛНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА ЛИЧНОСТТА, ДУХОВНО И ФИЗИЧЕСКИ ЗДРАВО НАСЕЛЕНИЕ, БОГАТА И ЕДИННА НАЦИЯ, МОДЕРНА И СИЛНА ДЪРЖАВА.

ГРАЖДАНИ, УЧРЕДЯВАЙТЕ НОВИ ОРГАНИЗАЦИИ НА БРСП В ГРАДОВЕ, СЕЛА И ПО КВАРТАЛИ, ИЗЯВЯВАЙТЕ СЕ КАТО НЕЙНИ ЛИДЕРИ И АКТИВИСТИ.

БЕЗПАРТИЙНИ, ЧЛЕНУВАЩИ В БЕЗПЕРСПЕКТИВНИ ПАРТИИ И ПРИВЛЕЧЕНИ В ОБЕЗЛИЧАВАЩИТЕ КОАЛИЦИИ, СТАНЕТЕ ЧЛЕНОВЕ НА БРСП, ЗА ДА ЗАСИЯЕ ЯСНОТА ЗА ВСЕКИ И ВСИЧКО ДА СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА Д-Р ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ОСНОВАТЕЛЯ НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НАПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ - СЕДАЛИЩЕ В ГР. СЕПТЕМВРИ - ИЛИЯ МИНЕВ. КОПИЯ ОТ ОБРЪЩЕНИЕТО СА ИЗПРАТЕНИ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ И ДО БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

В РАЗГОВОР С АТАНАС ЦОНКОВ, ОТРАЗЕН ВЪВ В-К "ЛИТЕРАТУРЕН ФРОНТ” БР.7, 15 ФЕВРУАРИ 1990 Г., ВИЕ ЗАЯВЯВАТЕ, ЦИТИРАМ: "И СЕГА СЕ СМЯТАМ МАРКСИСТ!"

НИЩО ЛОШО В ТОВА. АЗ СЪМ ЗА СВОБОДАТА НА СЪВЕСТТА И МИСЪЛТА. ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПРИЕМЕ ДАДЕНО ПОЛИТИЧЕСКО УЧЕНИЕ И ДА ДЕЙСТВУВА КАКТО МУ ДИКТУВА СЪВЕСТТА, СЪОБРАЗНО УЧЕНИЕТО СИ.

НО ВИЕ ЗНАЕТЕ МНОГО ДОБРЕ, ЧЕ МАРКС СПИРА ВНИМАНИЕТО НА ЧИТАТЕЛЯ: "ДОСЕГА ФИЛОСОФИТЕ СЪЗЕРЦАВАХА СВЕТА; А НИЕ ЩЕ ГО ИЗМЕНИМ...” КАК ЛИ? "НАСИЛИЕТО Е АКУШЕРКА НА ИСТОРИЯТА”, ИЗРАЗ НА ГЛАВНИЯ ГЕРОЙ НА "ВЕНЕЦИАНСКИЯТ ТЪРГОВЕЦ” - УЙЛЯМ ШЕКСПИР.

ПОРАДИ КОЕТО МАРКС ПРОКАРВА КАТО ЧЕРВЕНА НИШКА НАСИЛИЕТО ВЪВ ВСИЧКИ СВОИ ТРУДОВЕ, НЕ ЗАЩОТО МАРКС Е РОДЕН ТЕРОРИСТ, А ПРОСТО ЗА ДА СЕ СТИГНЕ ДО СИЯЙНИТЕ ВЪРХОВЕ НА КОМУНИЗМА, КЪДЕТО ЩЕ ПОТРЕБЯВАМЕ СПОРЕД НУЖДИТЕ И ЩЕ ОТДАВАМЕ СЕБЕ СИ СПОРЕД СПОСОБНОСТИТЕ. НО ВЕДНАГА ВЪЗВИКВА ВЪПРОСЪТ КОЙ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ НУЖДИТЕ И СПОСОБНОСТИТЕ НА ГРАЖДАНИНА? ЕСТЕСТВЕНО, НЯКОЙ ОТГОВОРЕН ДРУГАР!... И ТО ТЛЪСТ С МИЛИОНИТЕ СИ И С РУТИНИРАНА МАРКСИСТКА ДУША.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ ЖЕЛЕВ, НИМА НА ВАС НЕ Е ИЗВЕСТНО, ЧЕ ДВАТА ПРИНЦИПА НА МАРКС: ИЗМЕНЕНИЕ НА СВЕТА И НАСИЛИЕТО, СА ОСНОВНИТЕ АТРИБУТИ НА МАРКС, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ПОВЕДЕНИЕТО НА МАРКСИСТА В ОБЩЕСТВОТО?!? ВАШЕТО ТВЪРДЕНИЕ, ЧЕ НИКОЯ ПАРТИЯ, КОЯТО Е БИЛА НА ВЛАСТ ДОСЕГА, НЕ Е БИЛА МАРКСИСТКА, НЯМА НИКАКВА СТОЙНОСТ. АКО ДЕЙСТВИТЕЛНО ВИЕ СТЕ МАРКСИСТ, КАКТО ТВЪРДИТЕ САМ, ДРУГ ПЪТ НЯМАТЕ, ОСВЕН ПЪТЯ НА НАСИЛИЕТО И ПРИ УПРАЖНЯВАНЕ НА ПЕРМАНЕНТНО НАСИЛИЕ, ТО ПОСЛЕДНОТО ПРЕРАСТВА В ТЕРОР. БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ Е ДАЛИ ГРАЖДАНИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ТЕРОРИЗИРАН ПОСРЕДСТВОМ АВТОМАТА В НАЧАЛНАТА ФАЗА НА ВЛАСТВУВАНЕТО, ИЛИ ЧРВЗ ПАРАЛИЗИРАНИЯ ИНТЕРФЕРОН - ДИСПЕЧЕРА В БИОНИКАТА НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ И ПО-СПЕЦИАЛНО НА СИВОТО ВЕЩЕСТВО НА ИНДИВИДА; НО НАСИЛИЕТО СИ ОСТАВА НАСИЛИЕ. А ИЗВЕСТНО Е, ЧЕ ПЕРМАНЕНТНОТО НАСИЛИЕ ВОДИ НЕИЗБЕЖНО ДО ПАРАЛИЗА НА МОЗЪЧНИТЕ ЦЕНТРОВЕ НА РАБОТНИКА, БИЛ ТОЙ ФИЗИЧЕСКИ ИЛИ НАУЧЕН РАБОТНИК. НЕ Е НЕОБХОДИМО, НО ОБЩОИЗВЕСТНО ЯВЛЕНИЕ - ПРАЗНИ МАГАЗИНИ И КИЛОМЕТРИЧНИ ОПАШКИ ЗА ПРОДУКТИ, ДА СЕ НАПОМНЯ, ДОСТАТЬЧНО Е ДА ЦИТИРАМ ИЗКАЗВАНЕТО ВИ, ОТРАЗЕНО В "ЛИТЕРАТУРВН ФРОНТ" ОТ 15 ФВВРУАРИ 1990 Г. "... СМЯТАМ, ЧЕ ИСТОРИЧЕСКИЯТ МАТЕРИАЛИЗЪМ Е НАЙ-СЕРИОЗНОТО УЧЕНИЕ В СОЦИОЛОГИЯТА. ТО Е ЕДИСТВЕНАТА ГЛОБАЛНА СОЦИОЛОГИЯ, КОЯТО МОЖЕ НАДЕЖДНО ДА ОБЯСНЯВА НЕЩАТА." ЕТО Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, ОТ МОМЕНТА НА ПОЕМАНЕ ЮЗДИТЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО ОТ ВАС БОГАТИТЕ ПАРТИЙНИ ЧЛЕНОВЕ ОТ БСП СТАВАТ ПО-БОГАТИ, А МАСАТА - НАРОДЪТ - СТАВА ПО-БЕДЕН. И ВИЕ, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, ИЛИ СТЕ В НЕДОРАЗУМЕНИЕ С МАРКСИЗМА, ИЛИ ТЪРСИТЕ НЕГРАМОТНИ РАБОТНИЦИ-СЕЛЯНИ И НАИВНИ ПОЛИТИЦИ ДА ВЯРВАТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО ВИ: "ЗАКОНЪТ И САМО ЗАКОНЪТ". НИМА ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, ЧЕ ДИАЛЕКТИЧЕСКИЯТ И ИСТОРИЧЕСКИЯТ МАТЕРИАЛИЗЪМ НА МАРКС ВИ ПОВЕЛЯВА В ДАДЕН МОМЕНТ ДА ПРАВИТЕ ЗИГ-ЗАГ, КОЕТО ЩЕ КАЖЕ НА ОБИКНОВЕН ТЕКУЩ ЕЗИК: "МАМИ, ЛЪЖИ И ПУСКАЙ КРЪВ, КЪДЕТО Е НЕОБХОДИМО, НО ЗАДРЪЖ ВЛАСТТА." /ЛЕНИН/ ЗА МЕНЕ, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, Е СЪВСЕМ ЯСНО, ЧЕ В ОСНОВАТА НА ОПОЖАРЯВАНЕТО НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ СТОИ БСП; А ВИЕ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, ТЪРСИТЕ ОЩЕ ОТСЕГА ИЗКУПИТЕЛНАТА ЖЕРТВА ЗА УТРЕШНИТЕ НАРОДНИ ВЪЛНЕНИЯ. И ВИЕ СЛАГАТЕ ТЕРМИНА "ЕКСТРЕМИЗЪМ” В УСТАТА НА ВСИЧКИ АНТИКОМУНИСТИ И АНТИСЕДЕСИСТИ, ЗА ДА ОПРАВДАЕТЕ ТЕРОРА, ПРОИЗТИЧАЩ ОТ САМАТА ПРИРОДА НА МАРКСИЗМА. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ВАШЕТО САМООПРЕДЕЛЕНИЕ, ЧЕ СТЕ МАРКСИСТ, ПОРАДИ КОЕТО ВИЕ КАТО ТАКЪВ СТЕ ЕКСТРЕМИСТ. СЪВЕТВАМ ВИ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ ИЗРАЗА ВЪВ ВАШЕТО ОБРЪЩЕНИЕ ДО "ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ": "... ДЕМАГОГСКИЯТ ИЛИ АВАНТЮРИСТИЧЕН ХАРАКТЕР НА ПОДОБНИ ОПИТИ И УВЕРЕНИЯ ЩЕ СЕ РАЗКРИВА ПРЕДВАРИТЕЛНО." ЗАЩОТО АЗ СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ВИЕ, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВС НА БСП СТЕ ДВАМА РОДНИ МАРКСИСТКИ БРАТЯ. И КАКТО БСП ПОДПАЛИ ПАРТИЙНИЯ ДОМ, ТАКА И ВИЕ В ЕДИН ЧАСА ПРЕЗ НОЩТА НА 27 АВГУСТ ПРОИЗНЕСОХТЕ СЛОВО ЗА СПИРАНЕ НА ОЖАРА НЕ ЗАРАДИ САМИЯ ПОЖАР, А ПРОСТО ДА СПРЕТЕ РЕЗИЛА НА БСП, КОЯТО СКЛАДИРАЛА КАФЕ, ЗАХАР, СЛАДОЛЕД, КОМПЮТРИ, ЦВЕТНИ ТЕЛЕВИЗОРИ, СПИРТНИ НАПИТКИ /ВОДКА, РАКИЯ, РАЗЛИЧНИ СОРТОВЕ ВИНА/, САЛАМ, ЛУКАНКИ И ДР.

ЗАВЪРШВАЙКИ, ОТПРАВЯМ АПЕЛ КЪМ ВАС: ЗАКОННО ИЛИ НЕЗАКОННО, ВИЕ СТЕ ПРЕЗИДЕНТ НА НРБ. ВЪВ ВАШЕТО ЛИЦЕ СВЕТЪТ ВИЖДА БЪЛГАРИЯ. ЕТО ЗАЩО ВЪВ ВСЯКА ВАША ПОСТЪПКА И ИЗРАЗ СВЕТЪТ ЩЕ СЪДИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА КУЛТУРА НА БЪЛГАРСКИЯ ГРАЖДАНИН. А ЗА НАС, АНТИКОМУНИСТИТЕ И АНТИСЕДЕСИСТИТЕ, ЧОВЕКЪТ И БЪЛГАРИЯ СТОЯТ НАД ВСИЧКО.

ГР. СЕПТЕМВРИ, 17 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯ МИНЕВ                  /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 20 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА /НДЗПЧ/, АДРЕСИРАНО ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА, ДО МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ДО СДС И ДО КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА".


ВЪВ ВРЪЗКА С ПОЖАРА В ДОМА НА ВС НА БСП И ОБРАЗУВАНОТО СЛЕДСТВЕНО ДЕЛО HP.53/90 ГОД. НА ГЛАВНО СЛЕДСТВЕНО УПРАВЛЕНИЕ /ГСУ/ НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАШИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ ИМА ДА ЗАЯВИ СЛЕДНОТО:

ОСОБЕНО ВАЖНО ЗА ОТКРИВАНЕ НА СЦЕНАРИСТИТЕ, РЕЖИСЬОРИТЕ И ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ Е ДА СЕ ИЗЯСНЯТ ИМЕНАТА НА ПЪРВОНАЧАЛНО ЗАДЪРЖАНИТЕ 50 ЧОВЕКА. ДО МОМЕНТА ГСУ И СГП УСПЕШНО КРИЯТ ТЕЗИ ИМЕНА. ВЪПРЕКИ НАПРАВЕНИТЕ ПОСТЪПКИ НЕ БЕ ПОЗВОЛЕН ДОСТЪП НА НЕЗАВИСИМИ ПРАВОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ ДО ЗАДЪРЖАНИТЕ С ЦЕЛ УДОСТОВЕРЯВАНЕ, ЧЕ СРЕЩУ ТЯХ НЕ СЕ ПРИЛАГАТ ПРОТИВОЗАКОННИ МЕРКИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ПОБОЙ, ХАРАКТЕРНИ ЗА ОРГАНИТЕ НА СЛЕДСТВИЕТО, МИЛИЦИЯТА И СИГУРНОСТТА. УМИШЛЕНОТО УКРИВАНЕ НА ТЕЗИ ФАКТИ И ОБСТОЯТЕЛСТВА, КОИТО НЕ СА СВЪРЗАНИ СЪС СЛЕДСТВЕНАТА ТАЙНА, ПРАВЯТ ОЩЕ ПО-ВЕРОЯТНА ХИПОТЕЗАТА, ЧЕ ПОЖАРЪТ Е ИНСПИРИРАН ОТ САМАТА БСП И КОНТРОЛИРАНИТЕ ОТ НЕЯ ОРГАНИ ЗА СИГУРНОСТ.

МНОГО ОТ УЧАСТВУВАЛИТЕ В НАХЛУВАНЕТО, ОПОЖАРЯВАНЕТО И ОГРАБВАНЕТО НА СГРАДАТА НА БСП СА ЛИЦА, НЕПОЗНАТИ В ОПОЗИЦИОННИТЕ СРЕДИ. ОЩЕ НЯМА ОТГОВОР ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ НА ВЪПРОСА УЧАСТВУВАЛИ ЛИ СА СЛУЖИТЕЛИ НА ШЕСТО ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, КАКТО И НА ДРУГИ СЕКРЕТНИ СЛУЖБИ В ИНЦИДЕНТА КАТО ПОДСТРЕКАТЕЛИ И ОРГАНИЗАТОРИ. В ТОВА ВИЖДАМЕ И ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА ИМЕНАТА НА ЗАДЪРЖАНИТЕ ДА СЕ КРИЯТ ОТ ОБЩЕСТВЕНОСТТА. АКО ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА Е СЛЕДСТВЕНАТА ТАЙНА, ЗАЩО СЕ СЪОБЩАВАТ ИМЕНАТА НА ПЛАМЕН СТАНЧЕВ И Д-Р КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ, КАКТО И НА НЯКОИ ДРУГИ?

ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ ОГРОМНА ПОЛИТИЧЕСКА ИЗГОДА ОТ ИНЦИДЕНТА ИМА ЕДИНСТВЕНО И ВЕЧЕ Я ИЗВЛИЧА БСП, ПОРАДИ КОЕТО СЛЕДСТВИЕТО В ВДНА ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА БИ СЛЕДВАЛО ДЕТАЙЛНО ДА ПРОУЧИ ТАЗИ ВЕРСИЯ. ВМЕСТО ТОВА ГСУ, КОЕТО БЕ ГЛАВНИЯТ РЕПРЕСИВЕН ОРГАН ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ И В КОЕТО НЯМА СЪЩЕСТВЕНИ КАДРОВИ ПРОМЕНИ, И АНАЛОГИЧНАТА ПО СВОЯТА ПРИРОДА ПРОКУРАТУРА СЕ СТРЕМЯТ ДА ПРОКАРАТ ОБЯВЕНАТА НА МИТИНГА НА БСП НА 27 АВГУСТ Т.Г. ВЕРСИЯ. ПОДНАСЯЙКИ ОТКЪСЛЕЧНА И ПОДБРАНА ИНФОРМАЦИЯ, ГСУ И СГП СЕ ОПИТВАТ ДА НАСОЧАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ И ДА ПОДГОТВЯТ УСЛОВИЯ ЗА РЕПРЕСИВНИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ НЕУДОБНИ ЗА БСП ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙЦИ. В ПРАВОЗАЩИТНАТА СИ ДЕЙНОСТ И СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА НДЗПЧ КОНСТАТИРА РЕДИЦА ФАКТИ И ОБСТОЯТЕЛСТВА, КОИТО НЕСЪМНЕНО ПОКАЗВАТ, ЧЕ ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ ОСТАВАТ ПОД ПЪЛНИЯ КОНТРОЛ НА БКП И БСП. ЗА ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК ЗА НАСТОЯЩАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА И ОРГАНИЗАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ НА МНОГОЧИСЛЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРВЗ ПОСЛЕДНИТЕ 45 ГОДИНИ - ТОДОР ЖИВКОВ, ЧЕРВЕНИТЕ ВСЕ ОЩЕ ПРОКУРАТУРА И СЛЕДСТВИЕ ТАКА И "НЕ УСПЯХА" ДА УСТАНОВЯТ В КАКВО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБВИНЕН. В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЛЕД ЕДИН СЪШИТ С БЕЛИ КОНЦИ ПОЖАР ЧРЕЗ ТЕЗИ ОРГАНИ РЕЖИМЪТ СЕ ОПИТВА ДА СИ РАЗЧИСТИ СМЕТКИТЕ С МАЛКОТО НЕУДОБНИ ОПОЗИЦИОНЕРИ. НА ТАЗИ МАНИПУЛИРАНА ПСИХОЗА И РЕПРЕСИВНИ ДЕЙСТВИЯ ПРИГЛАСЯТ И ОПРЕДЕЛЕНИ "ДЕЙЦИ" НА ОПОЗИЦИЯТА, ЗА КОИТО Г-Н ТРВНЧВВ Е ТОЧНО ТОЛКОВА НЕУДОБЕН, КОЛКОТО И ЗА КОМУНИСТИТЕ.

В СЪБИТИЯТА ОТ 26 И 27 АВГУСТ Т.Г. И ПОСЛЕДВАЛИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА БСП И НЕЙНИТЕ ПРОКУРАТУРА И СЛЕДСТВИЕ НДЗПЧ В БЪЛГАРИЯ ВИЖДА ОПАСЕН СИМПТОМ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВЪОБРАЖАЕМ ВРАГ, КОЙТО ДА СЛУЖИ ЗА ОПРАВДАНИЕ НА ЕДНИ ИЛИ ДРУГИ РЕПРЕСИВНИ ДЕЙСТВИЯ, ОТ КОИТО РЕЖИМЪТ СЕ НУЖДАЕ. УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ПЪЛНОМОЩИЯТА НА ОРГАНИТЕ ЗА СИГУРНОСТ ОТ СТРАНА НА МС Е САМО ЕДНА ОТ ПЪРВИТЕ СТЪПКИ В ТАЗИ НАСОКА. УЧАСТИЕТО НА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ "ОПОЗИЦИОННИ ДЕЙЦИ" В ТАЗИ КАМПАНИЯ НИТО ЩЕ ОПРАВДАЕ ТЕЗИ АНТИДЕМОКРАТИЧНИ ДЕЙСТВИЯ, НИТО ЩЕ ЗАБЛУДИ ДЕМОКРАТИЧНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ В СТРАНАТА И В ЧУЖБИНА.

НДЗПЧ ЩЕ ИНФОРМИРА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПРАВОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ДРУГИ ДЕМОКРАТИЧНИ ИНСТИТУЦИИ ЗА РАЗВОЯ НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО ИНЦИДЕНТА И МАНИПУЛАЦИИТЕ НА РЕЖИМА, КАКТО И ЗА ВСИЧКИ СЛУЧАИ НА НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИ ПРАВА И ЗАДУШАВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА, НЕЗАВИСИМО КАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ И ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ЗА ПРИКРИТИЕ.

СОФИЯ, 12 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.

СЪПРЕДСЕДАТЕЛИ:
1. НИКОЛАЙ КОЛЕВ - БОСИЯ
2. ВАСИЛ КОСТОВ

КОНТРОЛНА КОМИСИЯ:
1. САШО СТОЯНОВ
2. ВЕСЕЛИН ПЕТКОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/
 

X   X   X

СОФИЯ, 20 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПИСМОТО НА ОКРЪЖНОТО ОПЕРАТИВНО БЮРО НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - ПЛЕВЕН ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА НРБ.


ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВЕДОМЯВАМЕ ВИ, ЧЕ НЕКОЛКОКРАТНО ОТПРАВИХМЕ УСТНИ И ПИСМЕНИ ИСКАНИЯ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ ГР. ПЛЕВЕН ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КЛУБНА БАЗА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ГР. ПЛЕВЕН, КАКВАТО Е ПРЕДОСТАВЕНА НА БСП, СДС, БЗНС И ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ, ЗА ДА МОГАТ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ДПС ДА ВОДЯТ НОРМАЛЕН ОРГАНИЗАЦИОНЕН ЖИВОТ.

ПРИ ПРОВЕДЕНИТЕ РАЗГОВОРИ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЩИНСКИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ ТЕ НИ ОТГОВОРИХА, ЧЕ ПРИ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА НАЛИЧНАТА КЛУБНА БАЗА, СОБСТВЕНОСТ НА ОБЩИНСКИ НАРОДЕН СЪВЕТ, ПРОСТО СА НИ ЗАБРАВИЛИ И КЛУБОВЕТЕ СА РАЗПРЕДЕЛЕНИ МЕЖДУ ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ ПАРТИИ И СЪЮЗИ И СЪЩИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ НОВО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ, ПОРАДИ КОЕТО НЕ МОГАТ ДА НИ ПРЕДОСТАВЯТ КЛУБ.

ВЪЗМУТЕНИ СМЕ ОТ ПИСМЕНИЯ ОТГОВОР НА ОБЩИНСКИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ ГР. ПЛЕВЕН, КОЯТО ПРИЛАГАМЕ КЪМ НАСТОЯЩОТО ПИСМО.

ЗА НАС ТОВА Е ТЕНДЕНЦИОЗНО СПЪВАНЕ НА НОРМАЛНАТА НИ РАБОТА И ЕДИН ВИД ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ.

НАДЯВАМЕ СЕ ЧРЕЗ ВАШАТА КОМПЕТЕНТНА НАМЕСА ЩЕ ПОМОГНЕТЕ ЗА РЕШАВАНЕТО НА ТОЗИ ВАЖЕН ПРОБЛЕМ ЗА ДПС ГР. ПЛЕВЕН.

ПЛЕВЕН, 11 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.

 

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/