19 юли 1991

София, 19 юли 1991 година
         Брой 140 (415)

Ръководител Пресслужба "Куриер" Стефан Господинов

София, 19 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ СДС - ЛИБЕРАЛИ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. СДС - ЛИБЕРАЛИ включва Зелената партия, Федерацията на клубовете за демокрация, Политически клуб "Екогласност" и Демократическата партия - консервативен сговор.


СЪНАРОДНИЦИ,

Обръщаме се към вас в съдбоносен за България момент.

В края на септември ще има избори. Ако бившата комунистическа партия победи в тях, чакат ни тежки дни. Кризата ще се задълбочи, цените и безработицата ще растат, Европа и развитите страни ще ни обърнат гръб. Сигурно е, че отчаянието на милиони хора ще изправи страната пред непрестанни социални конфликти и нестабилност.

Ние се обръщаме към вас, защото ни тежи това, което става в Съюза на демократичните сили. Има хора и групи, които със своите действия и изявления са готови да подарят изборната победа на БКП/БСП. Не можем повече безучастно да наблюдаваме как те рушат СДС и на негово място се опитват да създадат политическо движение, заложило на заплахите, отрицанието и лишено от каквато и да е конструктивна програма. Това, че някои от тях имат лични амбиции, си е тяхна работа, но ние повече няма да търпим да объркват цялата държава и да се налагат със сила.

Ние държим на светлия образ на СДС, който възникна в края на 1989 година. Светли надежди и чисти намерения ни водеха през тези месеци.

За една година СДС извоюва президент. Показа, че може да управлява България и да създава закони. Сега всичко, което направихме, се представя от наши колеги като интрига на комунистическото мнозинство. Зачерква се с лека ръка и върху него се лепи етикет "Внимание - комунистическо!". Охулват се и дори се изключват от СДС авторитетни партии и лидери, които имат активно участие в борбата с комунистическата система.

Увлечени във вътрешни противоборства доведохме БКП/БСП да издига лозунги в защита на парламентарната демокрация, а членове и организации от СДС да я хулят.

Изборите не са война, а борба за спечелване на доверие. Време е да стъпим на здрава основа. Стига с тези ефектни жестове, насочени единствено против собствените членове и водещи до обезсилване на опозицията.

Обръщаме се към вас: "Незабавната смяна на системата" е утопия, както и "Сполуката". СДС - ЛИБЕРАЛИ залага на работата на Парламента, на стабилния преход чрез изграждане на законовата база, което ще ликвидира комунизма.

СЪНАРОДНИЦИ,
Обръщаме се към вас да прецените трезво и разумно това, което става. Претеглете всяка дума, която чуете по митингите, и сами решете - кой път ще изведе България към демокрацията. Решете за кого трябва да гласувате.

Ние, СДС - ЛИБЕРАЛИ, ви предлагаме реални действия за излизане от кризата, бедността, безработицата и безредиците:

1. Уважение към закона и нашата си, българска държава.
2. Отстраняване на БСП от власт чрез избори.
3. Съд за виновниците за националната катастрофа.
4. Връщане на имуществото и парите на БСП и на другите комунистически организации на държавата.
5. Твърда подкрепа за президента. Подкрепяме неговата политика да запази гражданския мир. Подкрепяме присъединяването на страната към цивилизования свят. Подкрепяме икономическата реформа и ускорената приватизация на собствеността.
6. Мирен преход. Възможно най-бърз, но мирен!

НА ИЗБОРИТЕ - ПОБЕДА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

София, 18 юли 1991 год.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПИСМО НА ПРЕЗИДЕНТА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" Д-Р КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ПО ПОВОД НА ИЗЯВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА ВЪВ В. "ДУМА".


С голямо учудване и тревога прочетохме Вашето изявление във вестник "Дума" за съществуването на организациите на Конфедерацията на труда "Подкрепа" в Българската телевизия и Българското радио.

Ако тази публикация не е резултат на недоразумение, то ние считаме, че тя е в грубо нарушение на националното и на международното законодателство и по-специално на чл. 33 от Кодекса на труда, на договореностите, постигнати в Националната постоянна тристранна комисия, и на ратифицираните от Република България Конвенции N 87 и N 98 на Международната организация на труда (МОТ).

Конфедерация на труда "Подкрепа" е независим синдикат и тази независимост е официално международно призната чрез нашето приемане в Международната конфедерация на свободните профсъюзи (МКСП).

Господин президент, настояваме да изясните публично Вашето становище по въпроса за синдикалната независимост на Конфедерацията на труда "Подкрепа".

София, 18 юли 1991 година

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГЛАДУВАЩИТЕ ДЕПУТАТИ ОТ СДС ОТ ИМЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Обръщам се към вас като председател на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили, от който вие сте част и трябва да продължите да бъдете, живи и здрави.

Вашите усилия и страдания през тези дни донесоха на каузата на демокрацията резултати, които са очевидни за всички.

БКП се бои от избори. Избори ще има - те са насрочени за 29 септември 1991 г. И по този начин е изпълнено първото от вашите искания.

Великото народно събрание се саморазпусна.

Опитът да бъдете отстранени от пленарните заседания доказа, че Българската комунистическа партия се бои от вашето слово.

В резултат на вашата стачка вие получихте подкрепата на министрите и президента и можете да се върнете в пленарната зала, за да отстоявате позициите си - така, както бяхте заявили още на 14 май 1991 г.

Въпросът за произнасянето на народа по новата конституция е вече поставен и от тук нататък имате възможност да отстоявате това свое демократично желание в настоящия и бъдещия парламент. Очевидно комунистите се боят да чуят гласа на народа и вие помогнахте това да се разбере от всички.

Гладната стачка не е средство за насилие, а средство за създаване на възможност за диалог.

Сега вашият глас е чут.

Започва предизборна кампания, в която вие сте необходими на СДС. Привържениците на демокрацията ви искат здрави и жизнеспособни, за да изразходвате силите си за победата на демократичните сили.

Ето защо аз ви призовавам да прекратите гладната си стачка и да започнете активна дейност за извоюване на тази изборна победа.

Нуждаем се от вас сега. Незабавно.

София, 18 юли 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НКС НА СДС: Ф.Димитров

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 19 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕТО НА ГРУПА ОСНОВАТЕЛИ НА ПЪРВИЯ КЛУБ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ ЗА УЧРЕДЯВАНЕТО НА НОВ КЛУБ - КЛУБ ЗА ЛИБЕРАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ, КОЙТО ЩЕ ОСТАНЕ ДА ЧЛЕНУВА ВЪВ ФЕДЕРАЦИЯТА НА КЛУБОВЕТЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ.


Ние, група основатели на първия Клуб за демокрация, сме принудени да уведомим, че напоследък някои членове на Федерацията с трудно обяснимо упорство разрушават нашата организация, тласкайки я към политически авантюризъм. За съжаление в тези акции се включиха и известни личности от Софийския клуб.

Ние уведомяваме членовете на Федерацията, че отстояваме принципите на коалицията СДС и подкрепяме действията на нашето ръководство.

Призоваваме ФКД да се придържа към избраната либерално-демократична политическа линия. Онези клубове и техни членове, които желаят да преминат в други организации, нека го сторят. Ние твърдо ще остояваме своята политическа самостоятелност.

Днес се е състояло събиране на представители на няколко софийски и провинциални клуба. Те се опитват да обсебят ръководството на Федерацията по сценарий вече разигран в други организации от политическите авантюристи, взели връх в Националния Координационен Съвет на СДС.

Предлагаме на Федеративния съвет да потвърди фактическото самоизключваме от Федерацията на тези Клубове, чиито представители грубо нарушават основополагащи демократични принципи и Устройствения правилник. Те не за първи път правят опит да разцепят организацията ни.

Ние заявяваме, че желаем да останем членове на ФКД и учредяваме Клуб за либерална демокрация. Подаваме документи за членство във Федерацията на Клубовете за демокрация, като признаваме решенията на Националната конференция, проведена в Банкя на 20 и 21 юни 1991 г.

Нашият Клуб е отворен за всички членове на самоизключилия се Клуб, както и за всички граждани, споделящи нашите виждания.

София, 16 юли 1991 г.

Георги Мишев
Трайко Петков
Светлана Шаренкова
Антонина Желязкова
Мария Бойкикева
Копринка Червенкова
Кристина Тошева
Марко Ганчев


*  *  *

Като съучредители на новия клуб се присъединяват и Вили Цанков, Еленко Божков, Веселин Панайотов, Иван Евтимов, Теодор Шишманов, Петко Абаджиев, д-р Милка Генова


*  *  *

Като имат предвид убежденията на д-р Желю Желев, учредителите на новия Клуб за Либерална Демокрация го поканиха да стане член на клуба.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БЪЛГАРСКОТО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ И ГРАЖДАНСКИ ПРАВА (БСЧИГП) ЗА ПРОМЕНИ В ИЗБИРАТЕЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И В ПРОЦЕДУРИТЕ.


Българското сдружение за честни избори и граждански права като непартийна и независима, отворена и доброволна организация на граждани, призвана да подпомага процесите на демократизация в България, изразява своята готовност да допринесе за свободния и демократичен характер на очакваните избори. Сдружението възнамерява да даде този принос чрез:

- навременна подготовка на гласоподавателите и информирането им за техните права и задължения, за избирателния закон и процедури;
- взаимодействие с държавните органи, политическите сили и обществените организации за осигуряване на спокойна и толерантна атмосфера на предизборната кампания и технически безупречен изборен процес;
- стимулиране на гласоподавателите за участие в изборите;
- наблюдение на процесите на гласуване и броене в деня на изборите и провеждане на паралелно изчисляване на гласовете;
- събиране, проучване и огласяване на оплаквания и сигнали за нарушения в предизборния период и в деня на изборите.

Като имаме предвид сложността на тези задачи, ние преценяваме, че подготовката за предстоящите избори неоправдано се забавя. Очертава се реален риск тази подготовка отново да бъде извършена в условията на остър дефицит на време, при което никоя институция, партия или обществена организация няма да е в състояние да даде солидни гаранции за честността на изборите. Смятаме, че един от най-неотложните проблеми, който трябва да стане предмет на дискусии във Великото народно събрание и пред обществеността, е за някои необходими промени в избирателното законодателство и процедури. В желанието си да провокираме и подпомогнем тази дискусия, огласяваме нашите предложения. Те са разработени въз основа на:

- опита на БС ЧИГП от наблюдението на парламентарните избори през юли 1990 г. и проведеното паралелно изчисляване на гласовете;
- впечатленията от участието на представители на БСЧИГП в международни делегации за наблюдение на многопартийни избори в Румъния, Албания, Пакистан, САЩ, Гватемала, провеждани при различни избирателни системи и техники на гласуване;
- информацията за характера на избирателните системи и закони, прилагани в различни страни, включително сравнителни анализи на техните предимства и недостатъци;
- доклада на 60-членната международна делегация, организирана от Националния демократически институт за международни връзки на САЩ /НДИ/ и Националния републикански институт за международни връзкина САЩ, наблюдавала юнските избори в България през 1990 г.;
- мненията на други чуждестранни експерти, в това число - гостите отСАЩ, Дания, Чили и Чехословакия, участници в семинара, организиран през май 1991 г. от БСЧИГП и НДИ, както и дискусията между представители на клубовете на сдружението от цялата страна, проведенапо време на семинара;
- публикациите в българския печат и предложенията, постъпили в БСЧИГП в отговор на призива на сдружението от 10 юни 1991 г.

1. ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА. Българското сдружение за честни избори и граждански права няма предпочитания към вида на избирателната система - мажоритарна, пропорционална или смесена, което е въпрос на договореност между политическите сили. Ние обаче смятаме, че новият избирателен закон трябва да осигури възможност за гласоподавателите да избират не само между коалициите и партиите, но и между отделни партии и фракции в рамките на една коалиция или партия.

Ние предлагаме на законодателите да разгледат предимствата на една изибрателна система, използвана в Уругвай и Хондурас, приложима и при мажоритарната, и при пропорционалната или смесената система, позволяваща не на политическите лидери, а на гласоподавателите да определят представителството и влиянието на всяка партия в Народното събрание.

Необходимо е също да се извърши още един критичен оглед на предимствата и недостатъците на различните системи за разпределяне на местата в Народното събрание според броя на подадените гласове.

наблюдателите трябва да се поставят върху страницата с резултатите от избора или на всяка страница от протокола, така че да са невъзможни последващи поправки или подмяна на листове. В протокола трябва да е предвидено място за регистриране и описване на постъпилите възражения и жалби.

Необходимо е законът да определи реда, сроковете и длъжностните лица, отговорни за предаването на протоколите от секционните към висшестоящите избирателни комисии.

7. ЗАЯВЛЕНИЯ, ВЪЗРАЖЕНИЯ, ЖАЛБИ. Избирателният закон трябва ясно да определя процедурата за подаване и разглеждане на заявления, възражения и жалби. Необходимо е да се уточнят и разширят правомощията на избирателните комисии с цел бързо и ефективно да се вземат решения по тях. Например Централната избирателна комисия да е в състояние да налага санкции за нарушения, да предава нарушителитена прокуратурата и т.н.

Законът също така би трябвало да разграничи два вида заявления, възражения и жалби, подадени след изборите: такива, при които са изразени претенции, че нарушението е повлияло цялостните резултати отизборите, и такива, при които става дума за единични, изолирани нарушения. Централната избирателна комисия би трябвало да има правомощия да разглежда в първа инстанция и двата вида жалби. В първия случай тя трябва да има правомощия, ако реши, че нарушението действително е било извършено, да насрочи нови избори. За втория случай трябва да е овластена да налага наказателни мерки.

8. ДОСТЪП ДО ДЪРЖАВНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ. Избирателният закон трябва да осигурява справедливо разпределяне на времето за предизборна агитация по телевизията и радиото, като се отчитат резултатите от пропорционалната система при миналогодишните избори и броят на издигнатите кандидати.

Според БСЧИГП е наложително държавните средства за масова информация да бъдат задължени да отделят повече програмно време и вестникарска площ за образоване на избирателите по отношение процедурата и техниката на гласуване.

9. НАБЛЮДАТЕЛИ. БСЧИГП смята, че присъствието на наблюдатели по време на юнските избори през миналата година допринесе за доверието на избирателите в честността на процеса и на международната общественост - в демократизацията на страната. В съответствие с чл.8 на Документа от Копенхаген, одобрен през юни 1990 г. от всички страни - участнички в Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа, смятаме, че избирателният закон трябва да позволява достъпа на наблюдатели на всички фази на избирателния процес.

10. ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ. Предлагаме избирателният закон точно и ясно да специфицира видовете информация за изборите, която подлежи на съхраняване, сроковете и длъжностните лица, отговорни за съхраняването й, условията за достъп на политическите партии и обществени организации до тази информация, както и видовете информация, подлежаща на незабавно или последващо публикуване, и начина на публикуването й.

В частност ние смятаме, че протоколите на избирителните комисии на различни нива трябва да са достъпни за преглед от представители на политическите партии, обществените организации и заинтересувани граждани и да се съхраняват до следващите избори.

11. ГЛАСУВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ, НАМИРАЩИ СЕ ЗАД ГРАНИЦА. В днешните условия на обща криза и преход към демокрация, когато нашето общество разчита на силите и участието на всеки българин, смятаме, че избирателният закон трябва да създаде улеснения за участие в изборите на всички правоспособни български избиратели, включително намиращите се в чужбина. Предлагаме да се проучат и заимстват елементи на системата за задочно гласуване (гласуване по пощата), практикувана в САЩ. Българското правителство трябва да поеме ангажимента и разходитеда информира чрез националните и местните чуждестранни средства за масово осведомяване българите, живеещи в чужбина, за възможностите и изискванията, които им се предоставят.

12. НАКАЗАТЕЛНИ МЕРКИ ЗА НАРУШЕНИЯ. Членовете, засягащи престъпленията срещу избирателното право в Наказателния кодекс, практически цитират неговия предшественик и визират само преките и груби случаи на нарушения на избирателното право и фалшифициране на изборните резултати. Смятаме, че избирателният закон и/или Наказателният кодекс могат да бъдат допълнени в съответствие с правото на развити западни страни с нови разпоредби, предвиждащи наказателни мерки например за опити за заблуда на избирателите чрез разпространяване на невярна информация, за купуване и продаване нагласове, а също така да се прецизират съществуващите текстове всъответствие с опита от изборите за Велико народно събрание и да се увеличат размерите на наказателната отговорност.

В заключителната част на избирателния закон да се включи норма, в която да е предвидено наказание глоба в подходящ размер (примерно от 1000 до 5000 лева), което да се осъществява по административен ред за нарушения на основните изрично формулирани забрани в закона, които не представляват престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

13. ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ ПРИ ТЪЛКУВАНЕТО И ПРИЛАГАНЕТО НА ЗАКОНА. За да се гарантират стабилността на избирателния процес, нормалната работа на длъжностните лица и пълната осведоменост на гласоподавателите, предлагаме да се регламентира срок, примерно от една седмица преди деня на изборите, в който да не се допускат разпореждания, променящи издадени по-рано решения по прилагането на избирателния закон.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТКРИТО ПИСМО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ГРАЖДАНСКОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНА И ОБЕКТИВНА ТЕЛЕВИЗИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ИНЦИДЕНТА ПРЕД СГРАДАТА НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 16 ЮЛИ 1991 ГОДИНА. Писмото е адресирано до Народното събрание, до Координационния съвет на СДС, до Висшия съветна БСП и до средства за масово осведомяване.


На 16 юли 1991 г. Гражданското движение за национална и обективна телевизия проведе своя официално разрешен от Столичния народен съвет митинг. Бяха поканени всички съмишленици и симпатизанти на движението. С този митинг се отбеляза една година от нанесения побой на привържениците на движението от страна на хората на "реформатора" на православната църква в България Христофор Събев.

Ако политическите сили, устремили се към демокрация, са се договорили как да я постигнат в България, нямаме нищо против това да става по един избран от тях път.

Ако те са се разбрали, че телевизията ще бъде важен инструмент в изпълнението на техните цели, нямаме нищо против да я използуват за постигането им.

Но едно не разбираме, че те не държат сметка за това, че телевизията обслужва електоратите на политическите сили, а не самите политически сили.

Не можем да възприемем насъскването на едни привърженици срещу други.

Когато провеждаме своя митинг, на който говорят лидери на партии и движения, чиито привърженици не са може би в София, какво търсят другите на такъв митинг, който не обслужва техните интереси.

Ето това тези политически сили, ако не разберат, че не могат всъщност да контролират собствения си електорат, тогава можем само да съжаляваме такава политическа сила.

Съжаляваме и онези, които се мъчат в телевизията и обслужват политически сили, които не могат да владеят положението.

Откъде накъде ще ни обиждат и наричат с изрази, които всъщност трябвада отправят към опонентите си.

Не е ли време тези политически сили, които не могат да носят отговорност за действията на своя електорат, да им се потърси някаква сметка, защото не е работа на полицията да ни пази, когато провеждаме своя митинг.

Предполагаме, че бъдещият Конституционен съд трябва да се заеме с това, защото по тази Конституция спорните проблеми ще се уреждат от него. Но сега политическите сили да се съберат и да решат. Ще се държат ли на ниво? Или като разсърдени деца ще се обвиняват взаимно пред невидимия родител, а телевизията ще им бъде средството за това.

Е, с това като лидери на Гражданското движение за национална и обективна телевизия не можем да се съгласим!

Членове на Изпълнителния съвет на Гражданското движение за национална и обективна телевизия:

Генадий Велчев - съпредседател
Николай Момеров - говорител
Господин Петров
Митко Грозев

София, 17 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМ" НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА "НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ СДС" ВЪВ ВРЪЗКА С УКАЗА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ЗА НАСРОЧВАНЕ НА ИЗБОРИТЕ ЗА 29 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА.


Днес е щастлив ден за българската демокрация. Указът на президента на Република България д-р Желю Желев, с който той насрочи новите парламентарни избори, е голяма победа за Съюза на демократичните сили, за всички приятели на демокрацията. Още на 26 април бъдещата парламентарна група Национално движение - СДС ясно и категорично заяви, че Великото Народно събрание трябва да се саморазпусне и през тази година да се проведат нови парламентарни избори.

На 14 май, напускайки пленарните заседания на Великото народно събрание, ние заявихме, че ще се завърнем в него само когато видим президентския указ за избори. За нас насрочването на изборите представлява истинска морална и политическа победа, която ни дава сили и увереност, че през целия този период, когато понасяхме незаслужени клевети, злословия и обиди, именно ние сме били верни на дадената клетва пред родината и народа.

Днес ние продължаваме нашата гладна стачка и борбата си в парламента, защото искаме да се чуе и гласът на гражданите на свободна и демократична България за новата българска конституция. И нека тези, коитo подписаха конституцията, обяснят на целия български народ защо не искат да чуят неговия глас.

Избори ще има. Ще има и референдум. И ние благодарим на българското правителство за неговата морална подкрепа, за ясно изразеното становище в полза на нашите искания. Ние поздравяваме и д-р Желю Желев за неговата принципна и вслушана в народния глас позиция. Ние очакваме в близките дни Народното събрание да вземе отношение и изрази становище по върховното право на всеки народ - да бъде чутнеговият глас. Защото никой не е по-мъдър и по-искрен от народа.

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА,
Днес е щастлив ден за всички нас. Ще има нови парламентарни избори. И ние вече знаем как да ги спечелим. Рано или късно ще има и референдум.

София, 17 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ГРАЖДАНСКИЯТ МИР Е В ОПАСНОСТ!" НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БКП) И НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ - МАРКСИСТИ (БКП (м) ПО ПОВОД НА ПОВИШЕНИЯ ГРАДУС НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА.


СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,

След излизането на групата депутати от Великото народно събрание, избрани с листата на СДС, градусът на политическото и социалното напрежение се повиши. Самоотлъчилите се "велики" народни представители открито призовават по митинги и събрания към уличен натиск и физическо насилие, поставяйки ултимативни искания за незабавно разпускане на Великото народно събрание и "избори до дупка", докато не се добере опозицията до властта - до "цялата власт"!

Сградата на Великото народно събрание ежедневно е окупирана от лумпени и екзалтирани привърженици на господата Йорданов, Ганев, Марков и други, което пречи на неговата делова и отговорна работа и смущава спокоствието на столичани. Напуснаха Великото народно събрание и група представители от Движението за права и свободи, което допълнително нажежи обстановката в страната и може да стане причина за етнически сблъсъци с непредсказуеми последици.

От друга страна, радиото, телевизията и останалите средства за масово осведомяване в познатия стил и сценарий все повече и повече наливат масло в огъня. Всичко това дава основание на Националния координационен съвет за обединение на БКП и БКП (марксисти) да заяви:

ГРАЖДАНСКИЯТ МИР Е В ОПАСНОСТ, ДЕМОКРАЦИЯТА ЩЕ ЗАГИНЕ!!!

Новото повишение на цените се стовари като дамоклев меч на главата на съсипания, изстрадал и объркан български народ.

Безрасъдното поведение на председателя на СДС Филип Димитров тласка страната в бездната на гражданската война и братоубийството.

Ние не можем да гледаме на всичко това като ням свидетел или страничен наблюдател.

Съзнавайки своята историческа отговорност за защита на гражданския мир, правата и свободите на личността, на демокрацията, социалната и националната сигурност и териториалната цялост на страната, Националният координационен съвет за обединение на БКП и БКП (м) прави следната

ДЕКЛАРАЦИЯ:

1. Категорично осъжда поведението на 39-те народни представители и тяхното намерение да предизвикат граждански междуособици с цел СДС понасилствен начин да се добере до властта, и то "до цялата власт".

2. Решително осъжда готвещите се окупационни действия на шепа студенти в различните ВУЗ и призивите за ефективни стачки от страна на КТ "Подкрепа" и КНСБ.

3. Осъждаме бездействието на президента, главния прокурор и ръководните органи на МВР, като отправяме настоятелен призив към тях най-после да си влязат в ролята, за да бъдат защитени мирът, демокрацията и човешките права на гражданите в Република България.

4. Оценяваме положително работата на Великото народно събрание и го призоваваме да не се поддава на никакъв натиск и да си свърши работата - приемане на новата конституция.

Като съжаляваме за поведението на ръководството на БЗНС "Никола Петков" (неговите представители напуснаха Великото народно събрание), ние призоваваме всички партии, организации, движения и съюзи, които милеят за България, на които са скъпи гражданският мир, демокрацията, човешките права и свободи, да се присъединят към нашата декларация.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА ЦК                      ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИС НА
НА БКП Гено Влахов                           ЦК НА БКП (м) Б. Петков

София, 1 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗИЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА РЕФЕРЕНДУМА ЗА КОНСТИТУЦИЯТА.


ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ,

Националният координационен съвет на Нова социалдемократическа партия (НКС на нова СДП) счита, че провеждането на референдум за ратифициране на конституцията на България е мотивирано единствено от факта, че народът е върховен суверен в Република България.

Заявяваме, че всякакви опити от политически сили, организации, държавни институции или отделни лица да обвържат датата и смисъла на референдума с други събития от политическия живот на България, например избори за ново Народно събрание, е опит да се отнеме това право на нашия народ.

В този смисъл първото политическо събитие от национален мащаб, след законно приемане на конституция на България от Народно събрание, е референдум за ратифициране от народа.

Като се има предвид, че след 45-годишно безвремие българският народ сключва граждански договор, проектът за конституция трябва да бъде подкрепен от две трети от гражданите, имащи право на глас.

НКС на нова СДП ще квалифицира всякакви действия, насочени срещу тези условия за провеждане на референдума, като решаваща фаза от опитите за подмяна на демократичните процеси с нови форми на политическо, икономическо и духовно господство на правещата опити за мутации комунистическа номенклатура.

София, 15 юли 1991 г., 18 часа

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 19 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ, ПОДПИСАНА ОТ ЛИДЕРИТЕ НА 16 ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ, КОИТО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА ВСЯКАКВИ ОПИТИ НА САМОЗВАНИ ВОДАЧИ НА НЯКАКВИ "НАЦИОНАЛНИ ОПОЗИЦИОНИ СИЛИ" ДА ГОВОРЯТ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ.


Обръщаме се към нашата общественост и към политическите партии, за да напомним, че опозицията в България след 10 ноември 1989 година не е била и не е само Съюзът на демократичните сили. СДС обединява само част от политическите партии и движения у нас.

Политическият живот повече от година дава многобройни примери за това КЪДЕ и КОЯ е истинската опозиция, КОЙ поставя интересите на България над боричканията за депутатски мандат или за бърза и шумна популярност чрез телевизията, радиото и печата.

Затова са обясними напъните на някои господа - лидери на почти фантомни формации, съюзи и блокове, които не са приети в СДС, да се провъзгласяват за обединители и водачи на извънпарламентарната опозиция. Те бързат да заемат удобна позиция в предизборния старт, като се прикрепят към онези опозиционни партии, които не се компрометираха в досегашния политически живот, включително и с участие в парламента.

Обезпокоени от тези апетити за "лидерство", зад които стоят нечисти намерения и меркантилни лични интереси, уведомяваме българската общественост, че не сме упълномощавали нито един политически лидер да говори и да действа от името на извънпарламентарната опозиция, а още повече от името на някакви "обединени национални опозиционни сили".

Политическите партии, подписали тази декларация, подготвят своите предизборни платформи, с които ще запознаят в най-близко време избирателите си.

София, 17 юли 1991 година

ПОДПИСАЛИ:

Българска отечествена партия
Национален патриотичен съюз
Свободна кооперативна партия
Партия на труда
Консервативна партия
Българска бизнес партия
Българска народна партия
Българска демократическа партия
Българска християндемократическа партия (ц)
Християнрадикалдемократическа партия
Българска национална демократическа партия
Българска национално-радикална партия
Партия на свободата и прогреса
Партия на свободните демократи (център)
Бълг.национален съюз "Нова демокрация"
НООГ "Демократичен фронт"

/Пресслужба "Куриер"/


10:55:48
19.07.1991 г.

Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител: Емилия Генадиева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!