19 януари 1995


София, 19 януари 1995 година
Брой 14 /1315/


София, 19 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА 37-О НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРИЕТА НА ЗАСЕДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ НА ПАРТИЯТА /14 ЯНУАРИ 1995 Г., СОФИЯ/.


Националният комитет на Българската социалдемократическа партия намира, че изборите за 37-о Обикновено народно събрание, състояли се на 18 декември 1994 г., не бяха демократични.

Главната причина за това е самият Закон за избиране на народни представители, който нарушава конституционното изискване за равнопоставеност на всички политически сили.

Законът за избиране на народни представители облагодетелства големите парламентарни коалиции и партии, на които предоставя повече места в избирателните комисии, повече и безплатно време в средствата за масово осведомяване - Българското национално радио и Българската национална телевизия, правото на цветова бюлетина и т.н.

Съществуват много факти, които свидетелстват и за нарушение на закона при самото провеждане на изборите и в отчитането на резултатите от тях.

При тези обстоятелства участието на Политическия съюз Демократична алтернатива за републиката /ДАР/ и на БСДП в неговия състав беше опорочено. Разбира се, нашата коалиция претърпя загуба на изборите на 18 декември 1994 г. и поради някои собствени недостатъци и грешки.

Въпреки всичко безспорен факт е, че за ДАР гласуваха хора, които разбират, че националното съгласие е единственото решение за изход от тежката криза и за ново европейско бъдеще на България. Техният глас е гаранция за жизнеността на националното единство и за будния български дух.

Националният комитет на БСДП благодари най-сърдечно на всички, които гласуваха доверие на нашата партия в отминалите избори, и ги уверява, че социалдемокрацията в България ще продължи да защитава интересите на трудовите хора и ще провежда последователна национално отговорна политика.

                                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСДП:

                                                                                         д-р П. Дертлиев

                                                                                         ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА БСДП:

                                                                                         Ст. Радославов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЕДИНЕН ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ "ПАРТИЯ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ" ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА В ЧЕЧНЯ.


МАЙКИ И ЧЕСТНИ ХОРА В НАШАТА СТРАНА,

Партията за справедливост и нейното ръководство - Управителният съвет, внимателно следят още от началото развоя на събитията в Чечня /досегашния им кървав развой от страна на кръволока Елцин/. Като партия за справедливост - единствена в Европа и на Балканите с такова наименование, ние не сме съгласни с такива брутални и кървави разправи над мирното население на чеченския народ, не така трябва да се решават тяхната независимост и демокрация. Партията за справедливост се надява, че ще се намерят здрави сили в руския народ, за да укротят кръволока, защото всеки се е родил на тая земя не по своя воля и не Елцин трябва да им го отнема чрез танкове и самолети, като се лее кръв по улиците. Ръководството на партията за справедливост смята, че това, което Хитлер не постигна с танкове и самолети да разруши Русия, това го постигна кръволока Елцин. Нима, за да защити своята конституция, трябва да се лее кръв по улиците? Не е това най-добрият начин, той е обречен на пълен провал.

Смятаме, че независимо от икономическите интереси на някои държави, може би и на България, не бива да се пролива невинна кръв и да загиват невинни мирни хора, независимо от какъв произход са те. Има много по разумни начини от Елциновите.

Тетевен, 16 януари 1995 г.

                                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: Йосиф Захариев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДРУЖЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ НА ТРАКИЙСКОТО ДРУЖЕСТВО В СТАРА ЗАГОРА ПО ВЪПРОСА ЗА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ОБЛИГАЦИИТЕ ПО СПОГОДБАТА МОЛЛОВ - КАФАНДАРИС. Документът е адресиран до президента на Републиката, до председателя на Министерския съвет, до Българска телеграфна агенция, до Българско национално радио и до средствата за масово осведомяване.


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ИНДЖОВА,

С недоумение прочетохме в пресата решението на Министерския съвет регистрираните облигации от тракийските бежанци и техните потомци по спогодбата Моллов-Кафандарис да бъдат изплатени не по номиналната им стойност, а по 66 лева на 1000 лева.

Десетилетия наред почти всички правителства са подминавали и избягвали решаването на нашия въпрос. Повече от 60 години тракийци чакат мълчаливо и непримиримо връщане на това, което държавата е ограбила от залъка на децата им.

Парите от обезщетението на имота им от гръцкото правителство са влезли в държавната хазна и ние си ги искаме, те са наши и с тях можем да разполагаме само ние. Нашите облигации имат пълно златно покритие и са защитени от Обществото на народите. Вероятно това Вие и министрите Ви не знаете.

А Вашето правителство с лека ръка решава с 30-те милиона лева да извърши цялото възмездяване, включително и заплащането на лихвите. Ние не Ви упрекваме. Може би Вие и Вашият кабинет не познавате трагичната история на тези българи.

Дано българските майки да раждат повече такива чеда, които и на най-висока цена, загубвайки всичко - имот, покъщнина, роден дом, - запазват в себе си българщината като тракийци, за да я има България!

Срещу Вашето несправедливо решение ние протестираме и настояваме:

- Служебният кабинет под Ваше ръководство да отмени решението си, докато още е на власт.

- Ако Вие не сторите това, се обръщаме към новия Министерски съвет да отмени несправедливото Ваше решение.

- Призоваваме тракийци и техните потомци - притежатели на облигации, да не предават на спестовна каса своите ценни книжа срещу унизителните, определени от Вас стотинки.

- Обръщаме се към Народното събрание да преразгледа Закона за реституцията и в него да бъде внесено допълнение за тракийските имоти, което е също вид реституция, и то с чист доказан произход на имотите им. Те да бъдат с предимство пред всички реституции, на някои от които произходът е съмнителен.

- Обръщаме се към всички народни избраници-депутати, независимо с какъв цвят на бюлетината са избрани, да работят за решаването на тракийските социални проблеми. Ние сме гласували за всички тях и нека не забравят, че нашата бюлетина е националният ни трибагреник, който обединява всички.

Стара Загора, 16 януари 1995 г.

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДРУЖЕСТВЕН СЪВЕТ НА ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО СТАРА ЗАГОРА:

                                                                      П. Мечева

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 19 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОГРАМА /ЧАСТ ОСМА/ "ДА ОВЛАДЕЕМ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА НАСТЪПВАЩАТА ЕПОХА" НА СВОБОДНАТА КООПЕРАТИВНА ПАРТИЯ, ПРИЕТА ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮЛИ 1993 Г.


Свободната кооперативна партия се отнася определено критично към политиката, която провеждат т. нар. главни политически сили, представени в парламента. Тя смята, че както ВНС, така и сега действащото Обикновено народно събрание не изразяват волята на целия народ. То подмени очакванията на народа за енергични икономически, политически и социални реформи, които да изведат страната от блатото, в което я натикаха предишните управници. Но за сметка на това избраните депутати изразяваха и защитаваха своите теснопартийни и групови интереси. В името на тези интереси обществото беше поставено в екстремална политическа конфронтация, едно удобно оправдание за буксуване на реформата и разграбване на съществуващото и създадено национално богатство от клановете на старата и нова олигархия. Всичко това доведе не само до колосално обедняване на голяма част от народа, но и до невиждано в новата ни история нарастване и безнаказаност на престъпността.

Свободната кооперативна партия смята, че досега управлявалите екипи на А. Луканов, Д. Попов и Ф. Димитров не само че не допринесоха за преодоляване на конфронтацията и отслабването на системата на национална сигурност, но съзнателно продължаваха негативните тенденции, оформяйки в последна сметка своята антинационална политика. Особено се отличи в това отношение "чистото" правителство на СДС, водено от Ф. Димитров. Страхливата, без национална стратегия политика продължава и днес. Всичко това утежнява още повече ситуацията и увеличава дефицита на време, така необходимо за успешно провеждане на реформите и укрепване на държавата.


I. Отсъствието на самостоятелна външна политика в годините на тоталитарния строй продължи по инерция и в годините след 10 ноември 1989 г. Този път вместо в съответствие със съветската външна политика нашата дипломация, в която навлязоха редица некомпетентни хора или се ослушваше, или слушаше американските съветници, или надуваше дипломатически балони с разни необосновани ходове и инициативи, които често я поставяха в конфузно положение. Особено се отличи външният министър от правителството на СДС Ст. Ганев. Тази външна политика не само че не повиши престижа на България в световната общност, но в голяма степен я изолира, поставяйки я в групата на треторазредните страни.

Свободната кооперативна партия смята, че на страната ни е необходима активна, разумна, със стратегически промислени ходове за евентуални въздействия и последствия външна политика. Нашата партия смята, че тази политика трябва да се провежда от професионалисти, които не само имат поглед върху световните политически процеси, съотношението на силите в органите на ЕО и на ООН във всеки момент, но и ще представят интересите на българската държава, а не своите лични и групови партийни интереси. Ние трябва да имаме дипломация, която да вдъхва респект и уважение, а не присмех и снизходителност. Такава външна политика може да реши много въпроси на националната сигурност, защото ще умее стратегически, превантивно да разрешава или неутрализира евентуални и опасни за страната конфликти.


II. Свободната кооперативна партия смята, че от особено значение за националната сигурност на нашата държава са както състоянието на икономиката, така и доминиращите форми на собственост върху основните средства за производство - земя, машини, енергийни мощности, сграден фонд и т.н., и формите на тяхната реализация. Очевидно е, че ако голяма част от обществото е отчуждена от собствеността и се намира в състояние на наемна работна сила, тя нито ще се чувства съпричастна към сигурността на държавата, нито пък отговорна за нейната защита при евентуални изпитания.

В своята икономическа програма Свободната кооперативна партия предвижда такива поправки в законите за земята и приватизацията, както и за горите, които да гарантират съхраняването им от граждани на България, от тези, които са създавали тези богатства или те изконно им принадлежат.

Свободната кооперативна партия ще се обявява решително срещу предоставянето в собственост на друга държава или в разпореждане на български земи и природни обекти, както и на ефира на страната за антибългарска пропаганда или пропаганда срещу друга страна.

Свободната кооперативна партия смята, че трябва да се учреди специализиран Комитет за държавен контрол, който да следи за спазването на нормите, законите, разпоредбите, стандартите, тарифите и т.н. от различните икономически субекти както вътре в страната, така и в междудържавните отношения.


III. Свободната кооперативна партия е за издигане на престижа на Българската армия в обществото. Тя ще работи постепенно основната част от армията да премине на професионална основа. В същото време Свободната кооперативна партия смята, че всички здрави и нормални младежи трябва да преминават редовно военно обучение, чийто срок да не бъде повече от една година. Съществено да се повиши както общата и специална подготовка на офицера, така и неговият статус в обществото. Да се използват възможностите за икономично, но ефективно военно обучение. Постепенно да се реши въпросът цялото военно оборудване и въоръжение да се изготвя у нас или да се постави неговото доставяне на твърди договорни основи.

Свободната кооперативна партия смята, че вътрешната сигурност, редът и спазването на нормите на обществено поведение, гарантирането правата и свободите на всички граждани, неприкосновеността на личната, частната, колективната, общинската и държавна собственост трябва да се осигурят от полицията при активното подпомагане от обществеността.

Крайно време е да се приеме един цялостен и непротиворечив в отделните си положения и клаузи закон за полицията. В него да се предвиди също така възможността следствието по дребни престъпления, чието разследване не търпи отлагане, да се поеме от съответните отдели на полицията.

Необходимо е да се работи за издигане професионализма на отделните служители. С цел да се сложи сериозна бариера пред разрастващата се вълна на престъпността, преминаваща вече нашите граници и придобиваща регионални и световни измерения, системата на нашата полиция да се включи в съответната система на Европа и Интерпол. Двустранните договори във все по-голяма степен се оказват неефективни срещу организираната международна престъпност.


IV. Като национална партия, която иска да отговори на доминиращите в обществото ни стремежи към социална справедливост, Свободната кооперативна партия е за социална политика, която да гарантира обществото от крайни разслоявания и противопоставяне, да се опира на стабилни социални фондове, формирани не само от бюджета на държавата, но и от самите граждани в различните акционерни и свободни кооперативни сдружения, общински и частни фирми и т.н.


V. Загрижена и отговорна за съхраняването на природните богатства на страната и предаването им на бъдещите поколения на България като зестра, Свободната кооперативна партия предлага в своята програма дълбоко промислена, рационална и ефективна екологична политика, неотделима от политиката в областта на икономиката, както и на всички останали обществени дейности. Нашата партия е убедена, че само такава екологична политика, която се опира на цялостно промислена система от закони, санкции, технологии и подходи за съхраняване чистотата на почвите, въздуха и водите на България, за умножаване на нейните гори и рекултивиране на запустелите и ерозирани почви, може да гарантира живота и здравето на нейните граждани, нейната сигурност днес и утре.

Във връзка с енергийния проблем Свободната кооперативна партия смята, че с вземането и прилагането на всички необходими за сигурността й мерки България може в близките години да осигурява необходимата й електроенергия за сметка на АЕЦ "Козлодуй", а също построяването на АЕЦ "Белене". В същото време трябва да се разработват интензивно проекти за използване на природно възстановими и безопасни източници на енергия, а също и на съвършено нови източници на енергия. Вероятно трябва да се изграждат и включват в действие малки водни и вятърни централи, които да задоволяват локални потребности.


VI. Свободната кооперативна партия разглежда националната политика и политиката по отношение на различните етноси и малцинствени групи като съществен елемент от системата на националната сигурност. Тя ще работи съвместно с другите патриотични партии и движения за съхраняването и издигането престижа на националната култура и идентичност на българския народ не само в страната, но и навсякъде по света. Тя ще предложи своя програма за преодоляване на националния нихилизъм и за повишаване националното самочувствие на българина, без това да става за сметка на другите етноси и малцинствени групи, които живеят в България, нито пък на съседните или други народи.

Свободната кооперативна партия ще провежда политика на равнопоставеност на всички граждани, родени в България, които независимо от своето етническо самосъзнание трябва да я считат за своя майка и отечество. Особено внимание в това отношение нашата партия ще отдели на българските турци и цигани. Като им позволи да развиват своя език и култура, тя заедно с това ще работи за приобщаването им към българската култура. Свободната кооперативна партия ще държи на свободни, открити национални структури. Всяко капсулиране и самозатваряне на едни или друти етнически и национални общности води до тяхното отделяне и противопоставяне на останалата част на българския народ.

Свободната кооперативна партия ще настоява и работи за оземляване от селищните и общински фондове на населението от турски и цигански произход. Тя ще предложи и сама ще съдейства структурите на редовната армия и полицията да бъдат окрити и достъпни за представители от турското и циганското население на страната. Само като ги правим съпричастни и им гласуваме доверие за осигуряване на реда и сигурността на обществото ни, ние ще ги направим отговорни за този ред и сигурност, ще им покажем на дело тяхната равнопоставеност като български граждни. Само такава национална политика може да работи за сигурността на страната.

/Пресслужба "Куриер"/


14:30:00
19 01.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Цанка Стойчева - деж. ред.
Технически изпълнители: Галина Димитрова
                                           Тинка Христова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!