19 ноември 1996 г.

 

19.11.1996

- Доларът достига нива над 300 лв.

- НИС на СДС предлага в обръщение синята формация да се трансформира от коалиция в партия.

- Пленум на ВС на БСП, който продължава 1,5 ч. и приема решение: свиква на 21-22.12. извънреден конгрес на БСП с първа точка от дневния ред - за обществено-политическата и социално-икономическата обстановка в страната и задачите пред БСП.

- В парламента се провежда обща среща при Благовест Сендов, съвместно с Жан Виденов, Димитър Костов и Любомир Филипов със синдикалните лидери на КНСБ и КТ "Подкрепа". Жан Виденов: Положението в страната налага без отлагане да се търси ефективно решение за стриктна финансова дисциплина и спиране на инфлацията. Политическата стабилност е необходимо условие за реализирането на предложената от МВФ система валутен борд.

Кръстьо Петков казва след срещата, че е питал за социалната цена на предложението за въвеждане на валутен борд у нас.

Константин Тренчев: "Управляващите не обясниха каква ще е социалната цена. По всичко личи, че министър-председателят си вярва, че освен него никой друг не може да управлява в този момент страната. Премиерът Виденов нямал намерение да си признае вината за сегашното състояние на държавата."

- ПГДЛ участва в среща при Благовест Сендов с Жан Виденов, Димитър Костов, Любомир Филипов.

- След срещата при Сендов на свое заседание ПГДЛ възлага на проф. Стефан Стоилов да координира работата на депутатите от левицата в Икономическата и Бюджетната комисия за проучване на възможностите от въвеждането на валутен борд в страната. ПГДЛ настоява за срещи с представители на МС и БНБ за валутния борд.

- Става ясно, че шефът на правителствената пресслужба Красимир Райдовски е подал оставката си и че тя е приета.

- Светослав Лучников става зам.-председател на ПГ на СДС на мястото на Петър Стоянов.

- МВР предупреждава гражданите да не се подават на паниката и да излагат на риск своите спестявания, а да ги съхраняват в сигурни банкови институции и в надеждни сейфове.

Според тях в последните дни са зачестили нападенията над граждани, съхранили крупни суми по домовете си, без да са взели необходимите предпазни мерки.

- СЪРБИЯ: първи протестен митинг в Ниш, на който говорят опозиционните лидери Вук Драшкович и Зоран Джинджич. Според тях управляващите правят опити да анулират изборите.