19 декември 1996 г.

19.12.1996

- Декларацията за спасение на България е депозирана в НС от Иван Костов и Анастасия Мозер.

- Иван Костов огласява в пленарната зала внесената от ОДС проектодекларация на парламента за спасение на България.

"В този изключително тежък за България момент е необходимо реално национално съгласие за спасението на страната."

Четири са условията за постигане на консенсус и те произтичат от изчерпаното доверие в правителството и парламента, както и от необходимостта да се вземат съдбовни решения за години напред.

1. Нов избор на управител и поуправители на БНБ;

2. Сформиране на екип, който да разработва програма със Световната банка и МВФ за структурна политика;

3. Приемане на законите за въвеждане на валутен борд;

4. След което НС да се разпусне и да се проведат предсрочни парламентарни избори.

- От парламентарната трибуна Стефан Гайтанджиев прочита в декларация становището на ПГДЛ, че решаването на такъв тежък проблем за страната трябва да стане с консенсус на политическите сили. Депутатите от левицата са поели пълна отговорност пред българския народ и нямат никакво намерение да абдикират от властта.

ПГДЛ определя условията на ОДС като "странни и неразбираеми", обвинявайки опозицията в бягство от отговорност, защото отказва да подкрепи борд, въведен от Виденов.

- Подписка от 48 депутати от СДС, НС и ДПС е изготвена за свикване на извънредно заседание на парламента на 03.01., на което да бъде разгледана и гласувана проектодекларацията.

- Премиерът Виденов отлага с една седмица отговорите на депутатските питания в деня за парламентарен контрол. Зам.-председателят на СДС Васил Гоцев депозира на 17.12. актуален въпрос към министър-председателя - каква е официалната българска позиция за събитията в Сърбия и защо месец след тяхното начало тя не е оповестена. Отговорът ще бъде чут не по-рано от 17.01., когато ще е следващият парламентарен контрол след новогодишната почивка.

- В интервю за "Демокрация" съпредседателят на ОНСГД "Промяна" Камен Лечев споделя, че обединението е учредено на трети октомври с една-единствена цел - да помогне за разпускане на парламента и предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Още с нашето учредяване се прие меморандум между СДС, от една страна, и КНСБ, "Подкрепа" и "Промяна", от друга. В документа бе записано, че всички протестни действия и стачки ще бъдат съгласувани помежду ни. Кръстьо Петков насрочи стачка първо за 20.11., после за 04.12., без да я съгласува със страните, подписали меморандума.

Аз се надявам, че с нашата акция /19.12./ ще успеем да повдигнем духовете на младите, които ще покажат своята сила.

Интервюиращата Рени Нешкова: "Още при основаването на "Промяна", макар и не съвсем официално заявихте, че обединението ще има временен характер и след като изпълни целите си - предсрочни парламентарни избори, ще се саморазпусне."

Камен Лечев: "Да, впоследствие обаче у много организации, членове във формацията възникна мнението, че подобни структури с неправителствен характер, граждански организации вече се утвърждават и в Европа, докато на чистите синдикати не се гледа с такова око."

- Провежда се протестно шествие-митинг, организирано от обединение "Промяна" и СДС-София. На митинга се изказват Петър Угрински, от Лекарския синдикат на АДС, Юлия Берберян от БЖС, председателят на ПГ на СДС Йордан Соколов прочита Декларацията на ОДС с мерките за спасение на България, представители на Булатка и Съюза на частните превозвачи, Филип Димитров, Александър Йорданов - близо 20 оратори.

Чучелото на Виденов, стиснало в едната ръка хляб и протегнало в другата - паста, е запалено пред парламента.

Огражденията пред БНТ и охраната не позволяват на лидерите на "Промяна" да връчат протеста си срещу цензурата.

Петър Угрински: "Докога ще търпим геноцида над народа на България, която беше водеща страна на Балканите преди 1944, а сега масово открива кухни за бедни."

Юлия Берберян: "Правото на щастие е свещено, но както и в спорта за него трябва да се воюва."

- От парламентарната трибуна Иван Костов заявява, че Военната прокуратура е установила подслушване на сградата на СДС на "Раковски" 134 и по следствието е заведено дело. Чакаме министър Добрев да си подаде оставката.

От Прокуратурата на въоръжените сили потвърждават, че на 18.12. е образувано следствие за противозаконно подслушване чрез използване на специални технически средства. Следствието се води срещу неизвестен извършител, заявява военният прокурор подп. Вельо Велев, който заедно с полк. Георги Кювлиев е натоварен със случая.

- Министър Добрев е в отпуск.

- За "Дума" Николай Добрев заявява, че настоява Военната прокуратура да провери най-пълно, строго и обективно фактите около съобщението на Иван Костов, че централата на СДС се подслушва, въпреки че е убеден, че е провокация. Служебното разследване на МВР, водено от шефа на служба "Инспекторат" полк. Йордан Ковачев не показва никакви факти, потвърждаващи "разкритията" на Костов.

Той кани лидера на СДС лично да се запознае с резултатите от проверката. Призовава Костов и колегите му от СДС да не политизират въпроса и да не вкарват МВР в партизански политически битки.

- Стефан Гайтанджиев от ПК "Екогласност" коментира, че е напълно възможно "кинжалите" и "пеликаните" в СДС да се подслушват взаимно.

- В отворено писмо до главния прокурор Иван Татарчев зам.-председателят на Парламентарната комисия против корупцията Едвин Сугарев поисква предварителни проверки и следствени действия срещу премиера Жан Виденов. Той, както и председателят на Комитета по пощи и далекосъобщения Любомир Коларов, шефът на БТК Михаил Данов, икономическият съветник на премиера Владимир Жеглов, ексшефът на премиерския пресцентър, председателят на БНБ Любомир Филипов, шефката на ДСК Бистра Димитрова са обвинени за конкретни случаи на корупция, злоупотреба с власт и накърнени държавни интереси.

- Членовете на правителството се запознават с работния вариант на плана "Виденов" за изход от кризата, който премиерът готви по поръчка на ръководството на БСП и нейните депутати с акцент върху стабилността на националната валута и финансовата система.

- Кабинетът настоява БНБ да оформи задължението за плащане на главницата по пряк кредит от централната банка като нов кредит. Размерът - 6,5 млрд. лв., срокът - 18.12. Искането не е прието, кабинетът отказва да плати сумата.

- БНБ отнема лиценза на нови две финансово-брокерски къщи и 30 обменни бюра за нарушаване на банковото законодателство.

- ВС на БСП одобрява на пленум отчета за дейността си между 41 и 42 конгрес, който трябва да бъде приет на форума.

Очакват се 677 делегати, над 300 журналисти.

- Вицепремиерът Румен Гечев съобщава след подписването на приватизационната сделка, че белгийската компания "Солвей" е станала собственик на 60% от акциите на "Соди"-Девня. Офертата на "Солвей" е предпочетена пред тази на "Дженеръл кемикъл груп".

- Петър Стоянов е на работно посещение в Италия, където трябва да проведе разговори на високо равнище.

* Половин час продължава срещата на Петър Стоянов с президента на Италия Оскар Луиджи Скалфаро. По време на срещата италианският премиер се свързва по телефона с министъра на външната търговия Фантоци и уговаря среща на Петър Стоянов с министъра.

Петър Стоянов разговаря и с премиера Романо Проди. Неговите първи думи са, че в лицето на президента на Италия България има един добър приятел. Проди заявява, че евентуалното желание на България за членство в НАТО би срещнало подкрепата на Италия.

- Председателят на ПГ на СДС Йордан Соколов заявява, при завръщането на българската парламентарна делегация от Тел Авив, че шефът на Централната банка на Израел Яков Френкел ни е посъветвал да поискаме от МВФ няколко варианта за механизъм на валутен борд, ако се стигне до въвеждането му. Според него България трябва да приеме борд, след като сме се убедили, че всички други възможности са изчерпани. Френкел познавал добре финансовото състояние на страната ни, защото преди години е бил изпълнителен директор на МВФ.

Българската длегацията е имала срещи с президента Езер Вайцман, с председателя на парламента Дан Тихон, с външния министър Давид Леви, с българската колония в Тел Авив.

- След среща в парламента експертът от МВФ Хенри Шифман казва, че валутният борд трябва да се въведе най-късно до февруари.

Той казва, че на 21.12. докладът на техническата мисия на фонда ще бъде внесен в кабинета, подготвителната работа по въвеждането на валутния борд ще отнеме 45 дни.

- В Криптата на катедралата "Св. Ал. Невски" се провежда предколедна среща на НКС и ПГ на СДС с посланиците и ръководителите на дипломатически мисии, акредитирани в София.

- Жалба до ВАС и Дирекцията по вероизповеданията внася Пимен. С нея той оспорва изпратеното до местните църковни ръководства циркулярно писмо на Бончо Асенов с нови правила за регистрация, с които се заменя законовият ред, уреден с наредба от 1994.

- Свещеници протестират пред Светия синод на патриарх Максим, заради неполучените си заплати от 6 месеца.

- 4-месечна условна присъда получава главният редактор на в. "Нощен Труд" Пламен Каменов. Състав на Софийски районен съд го признава за виновен, че с публикацията "Татарчев ще тараши Желю" от февруари 1993 е приписал на висшия магистрат престъпление по служба, като е съобщил невярна информация, че главният прокурор ще претърсва вилата и кабинета на президента.

Журналистът е осъден заедно с "Медиа холдинг" като издател да заплати обезщетение за нанесените морални вреди на Татарчев в размер на 200 хиляди, както и разноските по делото.

- Комисията за контрол на приходите, разходите и имуществото на политическите партии констатира, че само 6 от общо 13-те двойки, участвали в президентската надпревара, са се отчели пред Комисията. Сред тях не са Петър Стоянов - Тодор Кавалджиев и Иван Маразов - Ирина Бокова. Законният срок е едномесечен, т.е. до 03.12.

- Конституционният съд не допуска иска на 94 депутати от левицата и БББ за обявяване на ДПС за противоконституционна. Мотивът на КС за отклоняването на иска е, че съдът вече се е произнесъл по проблема с решение от април 1992 г. По закон КС не може да бъде сезиран повторно за спор, с който вече се е занимавал веднъж.

- СЪРБИЯ: след 120 км поход пеша в столицата пристигат студенти от Крагуевац.