19 февруари 1991

СОФИЯ, 19 ФЕВРУАРИ 1991 ГОДИНА                                                                      БРОЙ 35 /310/

СОФИЯ, 19 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА "ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ЗА МИРЕН ПРЕХОД", ПРИЕТА НА ВТОРИЯ КОНГРЕС НА СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА, СЪСТОЯЛ СЕ НА 31 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА В СОФИЯ.


КОНГРЕСЪТ ПОТВЪРЖДАВА РЕШИМОСТТА И ИСКРЕНОТО НАМЕРЕНИЕ НА СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА ДА РАБОТИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕТО НА МИРЕН ПРЕХОД НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ, ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КАТО ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА.

НИЕ ЩЕ ПОДКРЕПЯМЕ ОНЕЗИ УСИЛИЯ И МЕРКИ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, КОИТО СА НАСОЧЕНИ КЪМ УКРЕПВАНЕ ЕДИНСТВОТО НА НАРОДА И ОСИГУРЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА СТРАНАТА. СИЛНО СМЕ ОБЕЗПОКОЕНИ ОТ ОПАСНОТО РАЗДЕЛЕНИЕ НА НАРОДА НА ОТДЕЛНИ ВРАЖДУВАЩИ ПОМЕЖДУ СИ ЧАСТИ, ОТ НАСАЖДАНЕТО НА ОМРАЗА И НЕНАВИСТ МЕЖДУ ХОРАТА, ОТ РАЗВИХРИЛАТА СЕ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЗАНЩИНА, КОЕТО ПОСТАВЯ КОНЮНКТУРНИТЕ ТЯСНОПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ НАД ТРАЙНИТЕ ОБЩОНАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ. ОЦЕНЯВАМЕ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ВРЕДНО И ОПАСНО ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ НА РЕЛИГИОЗНА И ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА, КАКВОТО Е ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ.

СЪЮЗЪТ НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ ТВЪРДО И РЕШИТЕЛНО НА КАКВИТО И ДА БИЛО ОПИТИ ЗА НАСАЖДАНЕ НА СЕПАРАТИЗЪМ ЧРЕЗ ИСЛЯМСКИЯ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ, МАКЕДОНИЗМА ИЛИ ДРУГИ АНТИБЪЛГАРСКИ ИДЕИ. ДНЕС ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА НА БЪЛГАРИЯ Е НЕОБХОДИМА ТРАЙНА ОБЩОНАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА И ПРОГРАМА ЗА ДЕЙСТВИЕ ПО НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС.

СЪЮЗЪТ Е ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ЗА МИРЕН ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ, ЗА ОБЕДИНЯВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ И НАЦИОНАЛНИТЕ СИЛИ В ИМЕТО НА ИЗВЕЖДАНЕТО НА СТРАНАТА ОТ КРИЗАТА И ДОБРУВАНЕТО НА НАРОДА. ПОДКРЕПЯМЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ, ПРЕДСТАВЕНИ В ПАРЛАМЕНТА, И НАСТОЯВАМЕ ТО ДА СЕ СПАЗВА НЕОТКЛОННО. ЗАПАСНОТО ВОЙНСТВО РЕШИТЕЛНО ШЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ВСИЧКИ ОПИТИ НА ЕКСТРЕМИСТКИТЕ И НЕОФАШИСТКИТЕ СИЛИ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА. ДА НАРУШАВАТ ЗАКОНИТЕ И ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД.

НАСТОЯВАМЕ ТЕЛЕВИЗИЯТА И РАДИОТО СЪС СВОИТЕ ПРЕДАВАНИЯ ДА СЪДЕЙСТВУВАТ НЕ ЗА РАЗЕДИНЯВАНЕТО, А ЗА ОБЕДИНЯВАНЕТО НА НАЦИЯТА, ДА НЕ ПОДСТРЕКАВАТ НЕЗАКОННИТЕ ДЕЙСТВИЯ, А ДА ВОЮВАТ ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР И ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД В СТРАНАТА ЗА УКРЕПВАНЕ НА НЕЙНАТА СИГУРНОСТ, ЗА УТВЪРЖДАВАНЕТО Й КАТО ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА.

ДЪЛБОКАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА, КОЯТО ПРЕЖИВЯВА НАШЕТО ОБЩЕСТВО, ЗАСЯГА НЕПОСРЕДСТВЕНО И ЗАПАСНОТО ВОЙНСТВО. НИЕ ВИЖДАМЕ ИЗХОДА ОТ КРИЗАТА В УСКОРЯВАНЕТО НА РАДИКАЛНАТА ИКОНОМИЧЕСКА РЕФОРМА, В МОБИЛИЗИРАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ СИЛИ И РЕСУРСИ ЗА НЕЙНОТО ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ.
КОНГРЕСЪТ ИЗРАЗЯВА СВОЯТА ТРЕВОГА ОТ ЗАПОЧНАЛАТА ВОЙНА В РАЙОНА НА ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ МЕЖДУ МНОГОНАЦИОНАЛНИТЕ СИЛИ И ИРАК, КОЯТО МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА И РЕАЛНА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ. КАТО ОСЪЖДАМЕ АГРЕСИЯТА НА ИРАК СРЕЩУ КУВЕЙТ И ПОДКРЕПЯМЕ ПОЗИЦИЯТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА РЕПУБЛИКАТА, НИЕ НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ ПОЛОЖАТ ВСИЧКИ УСИЛИЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ И ЗА ЦЯЛОСТНО ТРАЙНО И СПРАВЕДЛИВО УРЕЖДАНЕ НА КОНФЛИКТИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ПО МИРЕН ПЪТ.

НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ РАЗРАБОТИ ЦЯЛОСТНА ДОКТРИНА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА CTРAHATA. СЕРИОЗНО И ОТГОВОРНО ДА СЕ ОЦЕНЯТ СЛОЖНАТА ВОЕННОСТРАТЕГИЧЕСКА ОБСТАНОВКА НА БАЛКАНИТЕ И КОМПЛЕКСА ОТ ФАКТОРИ, КОИТО ДА ОСИГУРЯТ НАДЕЖДНА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНАТА НЕЗАВИСИМОСТ И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА НАШАТА СТРАНА. ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА РЕШИТЕЛНО ОСЪЖДАМЕ НЕОБМИСЛЕНИТЕ И БЕЗОТГОВОРНИ ПРОЯВИ НА АНТИСЪВЕТИЗЪМ И РУСОФОБСТВО, КОИТО ПОДКОПАВАТ СВЕЩЕНИ ЗА БЪЛГАРИТЕ ПРИНЦИПИ И СЪДБОВНИ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ИСТОРИЧЕСКИ ДАДЕНОСТИ.

КОНГРЕСЪТ ПРИЗОВАВА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА В ТОЗИ ТРУДЕН И СЛОЖЕН ЗА НАРОДА МОМЕНТ ДА СЕ ПРОНИКНАТ ОТ СЪЗНАНИЕТО ЗА ДЪЛГ И ОТГОВОРНОСТ ПРЕД ОТЕЧЕСТВОТО И С ВСИЧКИ СИЛИ ДА ОТСТОЯВАТ НЕГОВИТЕ ВЪРХОВНИ ИНТЕРЕСИ.

 /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 19 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НАДВИЖЕНИЕТО ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ.


ДВИЖЕНИЕТО ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ С ГОЛЯМА ТРЕВОГА И РАСТЯЩО БЕЗПОКОЙСТВО ОТБЕЛЯЗВА, ЧЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА И ПОЛИТИКО-ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В БЪЛГАРИЯ РЯЗКО СЕ ВЛОШИ. ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДИМИТЪР ПОПОВ АДМИНИСТРАТИВНО ОБЯВИ ЦЕНИ И ЛИХВИ, КОИТО НИТО ИМАТ ИКОНОМИЧЕСКА ОСНОВА, НИТО СА ПО СИЛАТА НА ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТРУДОВИТЕ ХОРА СА ИЗПРАВЕНИ НЕ САМО ПРЕД ЕДНА НЕВИЖДАНА ДОСЕГА СОЦИАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ, НО И ПРЕД ОПАСНОСТ ЗА ФИЗИЧЕСКОТО СИ ОЦЕЛЯВАНЕ.

ЧРЕЗ СОЦИАЛНА ДЕМАГОГИЯ ЗА "УТРЕШНО ЩАСТЛИВО БЪДЕЩЕ" И НЕОБУЗДАНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ЩЕДРО ПОДПОМАГАНИ ОТ РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА, С ДЕТСКО НЕТЪРПЕНИЕ ВОДЯТ СТРАНАТА ДО УСТАНОВЯВАНЕ НА ЕДИН ДИВ, ПЕЩЕРЕН КАПИТАЛИЗЪМ, ДО ПОДЧИНЯВАНЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧУЖДИЯ КАПИТАЛ И ПРЕДИ ВСИЧКО НА САЩ.

ЗАСТРАШИТЕЛНО РАСТЕ БЕЗРАБОТИЦАТА.

ИНФЛАЦИЯТА ГАЛОПИРА С ФАНТАСТИЧНИ РАЗМЕРИ, ШИРОКО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА СПЕКУЛАТА, НЕЗАКОННОТО ЗАБОГАТЯВАН, НАСИЛИЕТО, ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, КАТАСТРОФАЛНО ПАДА ПРОИЗВОДСТВОТО, РАЗРУШАВА СЕ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО. САМО ЗА МЕСЕЦИ ЖИЗНЕНОТО РАВНИШЕ НА НАРОДА ПАДНА ДВА, ТРИ ПЪТИ.

ПРЕД СЕРИОЗНА ОПАСНОСТ СА НАЦИОНАЛНИЯТ СУВЕРЕНИТЕТ, НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА БЪЛГАРИЯ.

В СТРАНАТА СЕ РАЗГРЪЩА ГРУБА ПРОВОКАЦИОННА, АКТИСЪВЕТСКА И АНТИРУСКА КАМПАНИЯ. НАЙ-БЕЗОЧЛИВО СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ МНОГО ИЗВЕСТНИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ ОТ ЖИВОТА И БОРБИТЕ НА НАРОДА.

ВОЙНАТА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ ВЕЩАЕ ЗЛОВЕЩИТЕ ПРИЗНАЦИ НА ЕДНА НОВА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА.

ИСТОРИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ЗА ВЪТРЕШНИТЕ СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ГИБЕЛНИ ЗА БЪЛГАРИЯ, НОСЯТ ДВЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВА НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, РЪКОВОДСТВАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ, УЧАСТВУВАЩИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДИМИТЪР ПОПОВ.

В ТОЗИ СЪДБОНОСЕН ЗА НАРОДА НИ МОМЕНТ НИЕ СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ И ПРОГРЕСИВНИ СИЛИ, КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ.


                                П Р И З И В

ДА СПАСИМ НАРОДА ОТ СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИЯ ГЕНОЦИД.

ДА ЗАЩИТИМ НАШИТЕ СОЦИАЛНИ ПРАВА И ЗАВОЕВАНИЯ, ДА НЕ ДОПУСНЕМ ГОСПОДСТВО НА НОВАТА СОЦИАЛНА И ПОЛИТИЧЕСКА ОЛИГАРХИЯ!

НА РЕШИТЕЛНА БОРБА ПРОТИВ СПЕКУЛАТА, РАЗРУХАТА, РАЗХИЩЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНОТО ИМУЩЕСТВО!

СТИГА СОЦИАЛНА ДЕМАГОГИЯ И ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ!

НОВИТЕ ЦЕНИ И ЛИХВИ СА ВОДЕНИЧЕН КАМЪК НА ШИЯТА НА НАРОДА.

ДА СПРЕМ БЕЗУМИЕТО НА ШОКОВАТА ТЕРАПИЯ!

ЗА СВОБОДНА, ДЕМОКРАТИЧНА, НЕУТРАЛНА И НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ!

ДА НЕ ПОЗВОЛИМ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПОЛУКОЛОНИЯ НА ГОЛЕМИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ И НОВ ВАСАЛ НА ТУРЦИЯ!

ДА СЪХРАНИМ ИСТОРИЧЕСКИТЕ СИ ВРЪЗКИ С РУСИЯ И СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ.

"НЕ" НА ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКАТА ВОЙНА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ!

ПРЕЗИДЕНТЪТ БУШ ВОДИ ЧОВЕКОНЕНАВИСТНА ВОЙНА СРЕЩУ ИРАКСКИЯ НАРОД.

С ОБШИ УСИЛИЯ ДА СПРЕМ ЗЛОВЕЩИТЕ ПРИЗНАЦИ НА НОВА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА.

БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ, ВЗЕМИ СЪДБАТА СИ В СОБСТВЕНИ РЪЦЕ! УТРЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО.

МЛАДЕЖИ И ДЕВОЙКИ, НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА СТАНЕТЕ ЧУЖДО ОРЪДИЕ ПРОТИВ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И ИНТЕРЕСИ!

ДА ЗАЩИТИМ МЛАДЕЖТА ОТ СОЦИАЛНА И ДУХОВНА ДЕГРАДАЦИЯ!

ГРАЖДАНИ И ГРАЖДАНКИ, ПАТРИОТИ, ДЕМОКРАТИ, АНТИФАШИСТИ:
ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ, ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЕ, БОРЕТЕ СЕ МЪЖЕСТЕЕНО ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!

 /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 19 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНО ПИСМО НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СЪЮЗ НА ЖЕНИТЕ, АДРЕСИРАНО ДОМИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ДО СЪЮЗА НА ЧАСТНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВАС, ВОДЕНИ ОТ ПРИНУДАТА НА НАШИЯ НЕ ЛЕК ДЕЛНИК. ВСЕ ПО-ТРУДНО СТАВА ЗА НАС, БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ, ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ МИСИЯТА СИ НА МАЙКИ И СЪПРУГИ В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ.

СВИДЕТЕЛКИ СМЕ НА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО И НЕ ВИНАГИ ОСНОВАТЕЛНО ПОКАЧВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ У НАС. ТОВА ПОРАЖДА СИЛНО СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ, КОЕТО Е СЪВСЕМ ОБЯСНИМО, ИМАЙКИ ПРЕДВИД ОБЩОТО СНИЖАВАНЕ НА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ НА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО. ЗА НАС ЗВУЧИ НЕУБЕДИТЕЛНО ОБЯСНЕНИЕТО, ЧЕ НАШИЯТ СТАНДАРТ СЕ СНИЖАВА В ПРОЦЕНТИ, КОГАТО ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ СЕ ПОКАЧВАТ В ПЪТИ. ОСОБЕНО ТЕЖКО ПОНАСЯТ КРИЗАТА И ПРЕХОДА КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА МНОГОДЕТНИТЕ, САМОТНИТЕ МАЙКИ И ИНВАЛИДИТЕ.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА, НА КОИТО ТОЛКОВА МНОГО РАЗЧИТАМЕ ДА СЪЗДАДАТ И ВЪЗПИТАТ БЪДЕЩЕТО НА НАЦИЯТА, СЪЩО СА СИЛНО ЗАСЕГНАТИ ОТ МЕРКИТЕ, КОИТО ПРЕДЛАГА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КРИЗАТА.

ВСЕИЗВЕСТЕН Е ФАКТЪТ, ЧЕ ПОЧТИ ВСЯКО МЛАДО СЕМЕЙСТВО Е ДЛЪЖНИК НА ДЪРЖАВАТА И С ЖИЛИЩЕН ПРОБЛЕМ, КОЕТО Е РЕЗУЛТАТ НА ДЪЛГОГОДИШНАТА НЕДАЛНОВИДНА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НА ДЪРЖАВАТА. УНИЩОЖАВАТ СЕ РЕДИЦА ДОСЕГА СЪЩЕСТВУВАЩИ МЕХАНИЗМИ ЗА СОЦИАЛНА ЗАЩИТА, БЕЗ ДА СЕ ПРЕДЛАГА АЛТЕРНАТИВА.

НЕОБЯСНИМИ ЗА НАС СА НЕРАЗУМНО ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА СТОКИТЕ И ИЗДЕЛИЯТА, ПРЕДЛАГАНИ НИ ОТ ЧАСТНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ НЯМА СЪЩЕСТВЕНА ПРОМЯНА В ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ И КАЧЕСТВОТО НА СТОКИТЕ.

ДРУГ СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ ЗА БЪЛГАРСКАТА ЖЕНА Е БЕЗРАБОТИЦАТА. ПО НАШИ ДАННИ 62 НА СТО ОТ ВСИЧКИ СЪКРАТЕНИ КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ СА ЖЕНИ.

ИМАМЕ СЕРИОЗНИ ОПАСЕНИЯ, ЧЕ ПРОЦЕНТЪТ НА РАЗВОДИТЕ У НАС СИЛНО ЩЕ СЕ ПОВИШИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВСИЧКИ НЕГАТИВНИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ ПЕРИОДА НА ПРЕХОДА И СЛАБАТА СОЦИАЛНА ЗАЩИТА.

НАШИЯТ СЪЮЗ РАЗБИРА И ПРИЕМА НЕОБХОДИМОСТИТЕ НА ДНЕШНИЯ ДЕН. ЗА НАС Е ЯСНО, ЧЕ ТЕЗИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОМЕНИ СА ПОВЕЧЕ ОТ НЕОБХОДИМИ. СТАРАЕМ СЕ СЪС СВОЯТА ДЕЙНОСТ ДА ОБЛЕКЧАВАМЕ ПОЛОЖЕНИЕТО НА ЖЕНИТЕ, ОКАЗВАЙКИ ИМ КОНКРЕТНА ПОМОЩ. РАЗБИРАМЕ, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ ИГРАЯТ СЪЩЕСТВЕНА РОЛЯ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА ПОЛЯРИЗАЦИЯТА НА СОЦИАЛНОТО НАПРЕЖЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО.

ТОВА НИ ДАВА ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ОСНОВАНИЕ ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ВАС, Г-Н ПОПОВ И Г-Н МОЛЛОВ, ЗА ДА ОТДЕЛИТЕ СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ЖЕНИТЕ.

ДЕМОКРАТИЧНИЯТ СЪЮЗ НА ЖЕНИТЕ ИЗКАЗВА СВОЯТА ГОТОВНОСТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО И ПАРТНЬОРСКИ ОТНОШЕНИЯ ПРИ РЕШАВАНЕТО НА ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ.

  /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*   *   *

СОФИЯ, 19 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БСП/ ПО ВЪПРОСА ЗА ДЕЙНОСТТА НА ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ НА ОБЩИНСКИТЕ НАРОДНИ СЪВЕТИ В СОФИЯ.


СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИИ Е ОБЕЗПОКОЕН ОТ СЪСТОЯНИЕТО И ДЕЙСТВИЯТА НА ОБЩИНСКИТЕ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА В СТОЛИЦАТА.

ОБЩОИЗВЕСТНО Е, ЧЕ ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ В ОБЩИНИТЕ НЕ СА ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНИ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ. ТЕ БЯХА НАЗНАЧЕНИ, ЗА ДА ПОДГОТВЯТ ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ НАРОДНИ СЪВЕТИ И ДА РЕШАВАТ ТЕКУЩИ ПРОБЛЕМИ НА НАСЕЛЕНИЕТО. ВМЕСТО ТОВА ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ, КОИТО ДАЛЕЧ НАДХВЪРЛЯТ ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ, ЗАРАДИ КОИТО БЯХА СЪЗДАДЕНИ.

СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ КАТЕГОРИЧНО ВЪЗРАЗЯВА СРЕЩУ ОПИТИТЕ ВРЕМЕННИТЕ УПРАВИ, НЕОВЛАСТЕНИ С ВОТА НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ, ДА ПРЕДПРИЕМАТ ЗНАЧИМИ СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ В ОБЩИНСКИТЕ НАРОДНИ СЪВЕТИ, ДА НЕ ЗАЧИТАТ ЗAKОHHО ВЗЕТИ РЕШЕНИЯ НА ПРЕДИШНИТЕ СЪСТАВИ НА ОБНС И ТЕХНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ, ДА ПРИЕМАТ ДЪЛГОСРОЧНИ ПРОГРАМИ, ПО КОИТО СЛЕДВА ДА СЕ ПРОИЗНЕСАТ БЪДЕЩИТЕ ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНИ ОРГАНИ НА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ НЕ РЕШАВАТ ЕЖЕДНЕВНИТЕ ЖИЗНЕНИ ПРОБЛЕМИ НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЩИНИТЕ. КОМУНАЛНОТО СТОПАНСТВО, РЕМОНТЪТ, ПОДДЪРЖАНЕТО НА ОБЩИНСКОТО ИМУЩЕСТВО ВИДИМО ЗАПАДАТ. ВЛОШАВА СЕ ХИГИЕНАТА НА СТОЛИЦАТА. ШУМИ СЕ ОКОЛО ПЪТНО-ТРАНСПОРТНАТА ОБСТАНОВКА, ЕКОЛОГИЧНОТО СЪСТОЯНИЕ, ВЛОШАВАЩИЯ СЕ ОБЩЕСТВЕН РЕД И ЗАКОННОСТ, А ЛИПСВАТ РЕАЛНИ ЕФЕКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ В ТЕЗИ НАСОКИ. ДОПУСКА СЕ БЕЗОГЛЕДНО УНИЩОЖАВАНЕ НА АРХИТЕКТУРНИ, ХУДОЖЕСТВЕНИ И ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ. СУЕТНЯТА НА ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ ОКОЛО СПЕКУЛАТА НЕ Е НАМАЛЯЛА. ТРЕВОЖНО Е БЕЗГРИЖИЕТО СРЕД НАДИГАЩАТА СЕ ВЪЛНА НА БЕЗРАБОТИЦАТА.

ОКАЯНО Е СЪСТОЯНИЕТО НА ПАЗАРА. В ТЕЖКО ПОЛОЖЕНИЕ ИЗПАДАТ ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ. ОБРАЗОВАНИЕТО НА ДЕЦАТА В СТОЛИЦАТА Е ЗАСТРАШЕНО ОТ СРИВ ПОРАДИ СТАЧКИ И "ДЪРВЕНИ" ВАКАНЦИИ В УЧИЛИЩАТА. СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ НАСТОЯВА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ВЪВ ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ КАТЕГОРИЧНО И В КРАТЪК СРОК ДА ПОСТАВЯТ ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ В ЦЕНТЪРА НА РАБОТАТА НА ВРЕМЕННИТЕ УПРАВИ.

ЗАД КРИТИКИТЕ НА ПРЕДИШНИТЕ ОБЩИНСКИ НАРОДНИ СЪВЕТИ СЕ ПРИКРИВА ПРОИЗВОЛ ПРИ РАЗДАВАНЕ НА ОБЩИНСКО ИМУЩЕСТВО. ОТ ОБЩЕСТВЕНИ, МЛАДЕЖКИ И ДРУГИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ОТНЕМАТ СГРАДИ И ПОМЕЩЕНИЯ, ПРЕУСТАНОВЯВАТ СЕ СТРОИТЕЛНИ ПРОГРАМИ.

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ВЪВ ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ ВРЪЩАТ И НАЛАГАТ ДОБРЕ ПОЗНАТ ТОТАЛИТАРЕН СТИЛ. ТРЕВОЖНА Е И КРИЕ ОПАСНОСТ ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА СТРУКТУРНО И КАДРОВО СРАСТВАНЕ НА СДС С ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ В ОБЩИНИТЕ.

В РЕДИЦА ВРЕМЕННИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРИСТРАСТИЯ ВЗЕМАТ ВРЪХ НАД ГРАДИВНИЯ ТОН.

СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЪЗРАЗЯВА СРЕЩУ ПРЕДПРИЕТАТА ЧИСТКА В АПАРАТА НА ОБЩИНСКИТЕ НАРОДНИ СЪВЕТИ, КОЯТО Е ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА МИРЕН ПРЕХОД ОТ 3 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА. УВОЛНЯВАТ СБ ЧЛЕНОВЕ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕХНИЯ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И КОМПЕТЕНТНОСТ, СЪЗДАВАТ СЕ ДУБЛИРАЩИ СТРУКТУРИ И СЕ OTKРИBAT ДЛЪЖНОСТИ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СДС ВЪПРЕКИ ПРЕДСТОЯЩОТО СЪКРАЩАВАНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ НАРОДНИ СЪВЕТИ.

ВЗЕМАТ СЕ РЕШЕНИЯ И СЕ ПРЕДПРИЕМАТ ДЕЙСТВИЯ, БЕЗ ВЪОБШЕ ДА СЕ СПАЗВАТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОЦЕДУРИ НА ОТЧИТАНЕ МНЕНИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА, ПРОИЗВОЛНО СЕ ПРЕИМЕНУВАТ РАЗЛИЧНИТЕ ОБЕКТИ.

ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ИЗПОЛЗВАТ ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ ЗА БЕЗОГЛЕДНО ТРУПАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНИ ДИВИДЕНТИ. ИЗВЕСТНИ СА ФАКТИ, ЧЕ ПОМОЩИ ОТ ЧУЖБИНА, ПРИСТИГАЩИ В ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ ПО ДЪРЖАВНА ЛИНИЯ, СЕ РАЗДАВАТ НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ИМЕТО НА СДС.

СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ НАСТОЯВА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА УСКОРИ РАБОТАТА ПО ПРИЕМАНЕТО НА НУЖНИТЕ ЗАКОНИ, ТАКА ЧЕ ИЗБОРИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ НАРОДНИ СЪВЕТИ ДА СЕ ПРОИЗВЕДАТ СЪГЛАСНО СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ.

СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПРЕДЛАГА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ОТ СТОЛИЦАТА ДА ИЗГРАДЯТ СВОЙ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ. НАСЕЛЕНИЕТО НА СОФИЯ ИМА НУЖДА ОТ ТОВА И ГО ОЧАКВА В ТЕЗИ ТРУДНИ И ЗАРЕДЕНИ С КОНФЛИКТ ВРЕМЕНА. ТАКА ЩЕ СЕ ОГРАНИЧИ И БРОЯТ НА СЪДЕБНИТЕ ДЕЛА МЕЖДУ ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ И РАЗЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ И ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ.

СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е ГОТОВ ДА ИНФОРМИРА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, СТОЛИЧНИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ И БЪДЕЩИЯ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА ВСИЧКИ СЛУЧАИ НА НАРУШЕНИЯ НА ЗАКОНИТЕ И АДМИНИСТРАТИВНИТЕ РАЗПОРЕДБИ, НА САМОУПРАВСТВО И СВОЕВОЛИЕ ВЪВ ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ, ЗА НЕПРАВОМЕРНИ КАДРОВИ РЕШЕНИЯ, ПРОДИКТУВАНИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ, НА НАРУШЕНИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЯТА ЗА МИРЕН ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ.

В ИНТЕРЕС НА ЛЕГИТИМНОТО И КОМПЕТЕНТНО РЕШАВАНЕ НА НЕЛЕКИТЕ ПРОБЛЕМИ НА СТОЛИЧНИЯ ГРАД, НА ПО-НАТАТЪШНСТО РАЗВИТИЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС В СТРАНАТА И В СТОЛИЦАТА ПОВЕЧЕ ОТ НЕОБХОДИМО Е ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА ДА СТАНЕ В НАЙ-КРАТКИ СРОКОВЕ.

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ 1991 Г.                                          /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*   *   *

СОФИЯ, 19 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЕДАКЦИОННАТА КОЛЕГИЯ НА В. "РЕФОРМА", СЕДМИЧНИК НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


НА 11 ФЕВРУАРИ 1991 Г. ГЛАВНИЯТ РЕДАКТОР НА В. "РЕФОРМА" БОГДАН МОРФОВ ОБЯВИ ЕФЕКТИВНА ГЛАДНА СТАЧКА В ЗНАК НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРЕДНАМЕРЕНО НАЛАГАНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ПРЕД ОПОЗИЦИОННИЯ ПЕЧАТ И НЯКОИ ДРУГИ СЕДМИЧНИ ИЗДАНИЯ. ТЪЙ КАТО ТОЗИ АКТ ОСТАНА БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ СТРАНА НА ПРЕДИЗВИКАЛИТЕ ГО ИНСТАНЦИИ, ЧАСТ ОТ РЕДАКЦИОННИЯ КОЛЕКТИВ НА В. "РЕФОРМА" /ЕЛКА ТОТОЛАКОВА, ИВАН БЕШКОВ И АНГЕЛ ГАЛЧЕВ/, КАКТО И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ Д-Р ВАСИЛ МИХАЙЛОВ ОТ ДНЕС - 18 ФЕВРУАРИ 1991 Г. - СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ АКЦИЯТА НА Б. МОРФОВ. ЗАПОЧНАТАТА ОТ НЕГО ГЛАДНА СТАЧКА ПРЕМИНАВА В ЩАФЕТНА ДО ПЪЛНОТО И КОМПЕТЕНТНО РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА ОТ СТРАНА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ОТВЕТНИТЕ ВЕДОМСТВА.

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ЗАСЕГНАТИ КОЛЕГИ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ НАС, ЗАЩОТО СВОБОДАТА НА ПЕЧАТА Е ИСТИНСКОТО МЕРИЛО ЗА ДЕМОКРАЦИЯ.

СОФИЯ, 18 ФЕВРУАРИ 1991 ГОДИНА                                         /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*   *   *

СОФИЯ, 19 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ/БРМП/ КЪМ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ДЪРЖАВИ - УЧАСТНИЧКИ В КОАЛИЦИЯТА НА МНОГОНАЦИОНАЛНИТЕ СИЛИ В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ И КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ОЗАГЛАВЕНО "КОЙ Е АГРЕСОРЪТ?".


                         КЪМ МНОГОНАЦИОНАЛНИТЕ СИЛИ

ПОЛОЖИЛ РЪКА ВЪРХУ БИБЛИЯТА, Г-Н БУШ СЕ ЗАКЛЕ И СТАНА ПРЕЗИДЕНТ. ЗАКЛЕ СЕ ВЪРХУ "НЕ УБИВАЙ!".

ОТ 1 АВГУСТ ХИЛЯДИ ПОЛИТИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ "БОМБАРДИРАХА" ЦЯЛ СВЯТ, ЧЕ САДДАМ ХЮСЕИН СЕ БИЛ КЛЕЛ В КОРАНА И В ЗАРЪКАТА НА МОХАМЕД - "УБИЙ НЕВЕРНИКА!

СЛЕД НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА Е ЯСНО - НИТО БУШ, НИТО ХЮСЕИН ИЗПЪЛНЯВАТ БОЖИИТЕ ЗАПОВЕДИ.

БУШ - ВЕРЕН НА НЕОКОЛОНИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА САЩ - ЗАПОЧНА БОМБАРДИРОВКИ НА НАСЕЛЕНИ С МИРНИ ЖИТЕЛИ ИРАКСКИ ГРАДОВЕ, УБИ НЕВИННИ ХОРА. ВОЙНИЦИТЕ МУ - СЛЕД ДУШ, ЗАКУСКА ОТ ТОПЛА КИФЛА, МЛЯКО И ШОКОЛАД - ЛИТВАТ С МОДЕРНИ ЖЕЛЕЗНИ ПТИЦИ, ЗА ДА ПОРЪСЯТ "КОМПЮТЪРНО" ТОЧНО СЪС СМЪРТ ИРАКСКАТА ЗЕМЯ.

ХЮСЕИН - ЗАЩИТНИКЪТ НА ЦЕЛИЯ АРАБСКИ СВЯТ - НЕ ПРИЗОВА НА СВЕЩЕНА ВОЙНА СРЕЩУ НЕВЕРНИЦИТЕ, А ОБЯВИ ДЖИХАТ ЗА СПАСЕНИЕТО НА МЮСЮЛМАНИТЕ. НЯМА ЗАПЛАХА ЗА ХРИСТИЯНИТЕ - ИМА ПРИЗИВ ЗА ЖЕРТВОГОТОВНОСТ, ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ, ЗА ОТБРАНА - ОТБРАНЯВА СЕ НАПАДНАТИЯТ!

ДЕЦАТА НА ИРАК НЕ ЗАКУСВАТ С ТОПЛА КИФЛА, МЛЯКО И ШОКОЛАД, ТЕ ОЧАКВАТ СМЪРТТА - ПОДАРЪК ОТ ЧИЧО ДЖО, ЗАЩИТНИКА НА ЖИЗНЕНОВАЖНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА САЩ В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ.

ДЕЦАТА НА ИРАК ЧАКАТ ЧИЧО ДЖО И ЛЕЛЯ АН - ЧИЧОТО СЪС САМОЛЕТИ, ЛЕЛЯТА С АРМАДА ОТ ФОЛКЛЪНД И АВТОМАТИ ОТ ИРЛАНДИЯ. ЛЕЛЯТА ЩЕ ЗАШИТАВА СЪЩО ЖИЗНЕНИ ИНТЕРЕСИ.

ДЕЦАТА НА ИРАК - АКО ОЖИВЕЯТ, - ЩЕ ПОЛУЧАТ МЛЯКО И ШОКОЛАД; ЩЕ ИМАТ ЧИЧО И ЛЕЛЯ - НЯМА ДА ИМАТ МАЙКА И БАЩА; НЯМА ДА ИМАТ ДОМ; НЯМА ДА ИМАТ ИРАК.

                     ДЕЦАТА НА ИРАК ПРЕДПОЧИТАТ СМЪРТТА!

ПИТАМЕ ВИ, ГОСПОДА ОСВОБОДИТЕЛИ, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА "ДЕМОКРАТИЧНИ" ДЪРЖАВИ, ПИТАМЕ ВИ, КОЙ Е АГРЕСОРЪТ?

АКО ОТГОВОРИТЕ НА ВЪПРОСИТЕ КОЙ РАЗДЕЛИ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1878 Г., КОЙ ТЕРОРИЗИРА ИРЛАНДИЯ, КОЙ ИЗВЪРШВА ГЕНОЦИД СРЕЩУ ПАЛЕСТИНСКИЯ НАРОД, КОЙ ЕДВА НЕ ПОТОПИ АРЖЕНТИНА, КОЙ..., ЩЕ ВИ Е ЯСНО КОЙ Е АГРЕСОРЪТ!

                    КЪМ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ

ПРЕДИ 45 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ МАГАРЕ, РАЛО И СКЪСАНИ ЦЪРВУЛИ. ВЪЗХОДЪТ ЗАПОЧНА С ПОДАРЕН ОТ СССР ТРАКТОР. КОГАТО СЪВЕТСКАТА СТРАНА ЛЕКУВАШЕ РАНИТЕ ОТ ВОЙНАТА, ОТДЕЛИ ОТ ЗАЛЪКА СИ, ЗА ДА ВЪОРЪЖИ НАШЕТО НАРОДНО СТОПАНСТВО С ТЕХНИКА. ПРОХОДИХА МТС-ТАТА. УКРЕПНА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО. РАЗВИ СЕ ПРОМИШЛЕНОСТТА, ИНДУСТРИЯТА.

ПЛАЩАХМЕ НЕПОСИЛНИ РЕПАРАЦИИ ... НА ЧИЧО САМ.

... И СЛЕД 45 ГОДИНИ ЧИЧО ДЖО НИ ПРАТИ ПОДАРЪК - ДАР ЗА ОСКВЕРНЕНИЯ МАВЗОЛЕЙ НА ДИМИТРОВ, ЗА СЪБОРЕНИЯ ПАМЕТНИК НА ЛЕНИН, ЗА ХУЛИТЕ СРЕЩУ СЪВЕТСКАТА СТРАНА, ДАР ЗА СЪУЧАСТИЕТО В "СПРАВЕДЛИВАТА И ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА".

Г-Н ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
СПИТЕ ЛИ СПОКОЙНО, КОГАТО ЗНАЕТЕ, ЧЕ ИЗХРАНВАНЕТО НА ХИЛЯДИ ГОВЕДА СЪС СТОТЕ ХИЛЯДИ ТОНА ФУРАЖ Е ЦЕНАТА НА ХИЛЯДИ ЖИВОТА НА ИРАКСКИ ДЕЦА.

СКЪП ДАР, ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, НО НАЛИ "БЪЛГАРИЯ НЕ Е ВЕЧЕ КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА!" ...

О, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
КЪДЕ Е ЩАСТЛИВЕЦА, КОГОТО В "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" УБИХА - ДА НИ ПОГЛЕДНЕ ВСИЧКИ НАС, ПОТОМЦИ НА ДОБРО И ЛОШО, ПА ДА РЕЧЕ:
"ПАЗИ БОЖЕ, СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА!"

...И НЕ СИ ЗАДАВАМЕ ВЪПРОСА "КОЙ Е АГРЕСОРЪТ СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ? ", ЗАЩОТО ЗНАЕМ ОТГОВОРА.

  /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 19 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ РАЗДЕЛ "БАНКОВИ СИСТЕМИ И ПАЗАРИ НА КАПИТАЛИ" /ЧАСТ ВТОРА/ ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТНАТА ПРОГРАМА "РАн - ЪТ"/. ПРОЕКТЪТ КАТО ЦЯЛО Е ПОДГОТВЕН ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. АВТОРИ НА РАЗДЕЛА СА ВИДНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ИКОНОМИСТИ И ДЪЛГОГОДИШНИ ЕКСПЕРТИ КЪМ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ЕКИП МЕРИ К. БУШ И ДЖ. УИЛИАМ МИДЪНДОРФ.


ФОРМУЛИРАНЕ НА ПОТРЕБНОСТИТЕ

НЕОБХОДИМОСТТА ОТ РЕФОРМА НА БАНКОВАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ И ПО-ОБЩО НА СРЕДСТВАТА, С КОИТО СЕ ПРЕДОСТАВЯ КАПИТАЛ В ИКОНОМИКАТА, В КРАЙНА СМЕТКА Е СВЪРЗАНА С ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕФОРМА И ПРЕХОДЪТ КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. НАМЕРЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДА "РАЗВЕДЕ" ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТ ТРАДИЦИОННИТЕ МУ РОЛИ ДА БЪДЕ СОБСТВЕНИК И ДА УПРАВЛЯВА ПРЕДПРИЯТИЯТА ЩЕ ИЗИСКВА ТЕЗИ РОЛИ СЕГА ДА СЕ ПОЕМАТ ОТ ЧАСТНИ ЛИЦА И ФИРМИ. ПОДОБНО НА ТОВА ИНСТИТУЦИИТЕ, ИНСТРУМЕНТИТЕ И СПОСОБИТЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КАПИТАЛ ЗА ИКОНОМИКАТА ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРЕТЪРПЯТ ЗНАЧИТЕЛНА РЕФОРМА. КАКТО ВСИЧКИ ИКОНОМИКИ, ДВИЖЕНИ ОТ ЧАСТНИЯ ПАЗАР, ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА НА КАПИТАЛА И РАЗВИТИЕТО НА ПРАВАТА НА ЧАСТНАТА СОБСТЕЕНОСТ Е ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО ЗНАЧЕНИЕ.

ПРИ ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕФОРМА И ПРЕХОДА КЪМ ПАЗАРНА СИСТЕМА, ПОВЕЧЕ НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПОДДЪРЖА СИСТЕМА, ПРИ КОЯТО НЕ-ПАЗАРНИ СИЛИ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТОВА КОИ ЕДИНИЦИ В ИКОНОМИКАТА ЩЕ БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ. ЕДНА ДИНАМИЧНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ЩЕ ИЗИСКВА ДИНАМИЧНА БАНКОВА СИСТЕМА И ФИНАНСОВИ ПАЗАРИ, КОИТО МОГАТ ДА ОТГОВОРЯТ ГЪВКАВО ПРИ ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КАПИТАЛ.

ВАЖНО Е СЪЩО ТАКА КРЕДИТОРИТЕ И КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ ДА РАЗБИРАТ НЯКОИ ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ, КОИТО РЪКОВОДЯТ ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА КРЕДИТ В ЧАСТНА, СВОБОДНО-ПАЗАРНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА. ЕДИН ВАЖЕН РЪКОВОДЕН ПРИНЦИП Е, ЧЕ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ УЧАСТНИЦИ В ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА КАПИТАЛ ПРИЗНАВАТ В ТЕХНИТЕ ОПЕРАЦИИ, ЧЕ ВСИЧКИ ИКОНОМИЧЕСКИ УЧАСТНИЦИ ТРЯБВА ДА ИМАТ ЕДНАКЪВ ДОСТЪП ДО КРЕДИТ. БАНКИТЕ ПОВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА ПРЕДОСТАВЯТ КАПИТАЛ САМО НА ПРИВИЛЕГИРОВАНИТЕ. /ПО-НАТАТЪК ЗАЕМИТЕ, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ПАРИ НА ДЕПОЗИТОРИ, ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗПЛАТЕНИ ОБРАТНО/. ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВСЕКИ ПРОЕКТ ИЛИ ТЪРГОВСКА /БИЗНЕС/ ИДЕЯ, ПРЕДСТАВЕНИ НА ЕДНА БАНКА /ИЛИ НА ДРУГА ФИНАНСОВА ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ/, ЩЕ БЪДЕ ФИНАНСИРАНА.

ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЗНАЕ, ЧЕ ВСИЧКИ ПРОЕКТИ НЯМА ДА БЪДАТ ЕДНАКВО ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИЗНЕСПОСОБНИ. ТОВА, КОЕТО Е ВАЖНО, Е ЧАСТНИТЕ ЛИЦА, КОИТО ЩЕ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КРЕДИТ, ДА ГО ПРАВЯТ, БАЗИРАЙКИ СЕ НА ОБЕКТИВНИТЕ ПРЕЦЕНКИ НА ПРОЕКТИТЕ С ОГЛЕД НА ДОХОДНОСТ, КРЕДИТНО КАЧЕСТВО И Т.Н., А НЕ НА ИЗКУСТВЕНИ ЛИМИТИ ИЛИ НАСОКИ. ОСВЕН ТОВА, ВАЖНО Е БАНКЕРИТЕ В НОВИЯ ЧАСТЕН СЕКТОР ДА ПОЛУЧАТ СЪОТВЕТНОТО ДОСТАТЪЧНО ОБУЧЕНИЕ КАКТО В МАРКЕТИНГА НА ТЕХНИТЕ УСЛУГИ, ТАКА И В КРЕДИТНИЯ АНАЛИЗ.

ТЕЗИ, КОЙТО ЖЕЛАЯТ ДА ИМАТ ДОСТЪП ДО КАПИТАЛ, ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ ПРИ НОВИТЕ ПРАВИЛА В ЕДНА ЧАСТНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА ТЕ ИМАТ ДОСТЪП ДО КАПИТАЛ КАКТО ВСИЧКИ ДРУГИ БЪЛГАРИ. ОБАЧЕ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ТОЗИ ДОСТЪП ЩЕ ЗАВИСИ ОТ ТОВА ТЕ ДА ПОЕМАТ ИНИЦИАТИВАТА, ДА РАЗБЕРАТ ОБЕКТИВНИТЕ КРИТЕРИИ, КОИТО ПАЗАРЪТ ОЦЕНЯВА ПРИ ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КРЕДИТ, И ОТ ТОВА ДА СЪЗДАВАТ ФИНАНСОВО СТАБИЛНИ ПРЕДПРИЯТИЯ В БИЗНЕСА, КОИТО ВКЛЮЧВАТ В СЕБЕ СИ ЕЛЕМЕНТИ, ОТГОВАРЯЩИ НА КРИТЕРИИТЕ НА ПРЕДОСТАВЯЩИТЕ КАПИТАЛИ.

ПРИ РЕФОРМИРАНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ, ЦЕНАТА НА КАПИТАЛА /ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ЦЕНИ/, КАКТО ВСИЧКИ ДРУГИ ЦЕНИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СВОБОДНО ОПРЕДЕЛЯНИ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ НА ПАЗАРА. ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА ДА ДЕЙСТВУВА ПРИ ЧАСТНИТЕ ПАЗАРИ НА КАПИТАЛ. ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО, КРЕДИТНОТО КАЧЕСТВО И РИСКЪТ, ЕСТЕСТВЕНО, ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЦЕНАТА НА КАПИТАЛА. ЕДНА СИСТЕМА НА ЦЕНООБРАЗУВАНЕ, ОСНОВАНА НА ТЕЗИ ФАКТОРИ, ЩЕ ОБЛЕКЧИ СЪЩО ТАКА ИЗКРИВЯВАНЕТО НА ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ, КОЕТО СЪЩЕСТВУВА ПОНАСТОЯЩЕМ В БЪЛГАРИЯ. ТОВА Е ТАКА, ЗАЩОТО ИНВЕСТИТОРИТЕ, ДЕЙСТВУВАЩИ В СВОЙ СОБСТВЕН ИНТЕРЕС, ЕСТЕСТВЕНО, ЩЕ ИЗИСКАТ ДОХОД, КОЙТО КОМПЕНСИРА РИСКА, КРЕДИТНОТО КАЧЕСТВО И ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ОЧАКВАНИЯ. ИНВЕСТИТОРИТЕ, ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ ИЗИСКАТ PAЗMEР НА ДОХОД, КОЙТО КОРИГИРА ПРОБЛЕМА С ОТРИЦАТЕЛНИТЕ РЕАЛНИ ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ, КОЙТО СЪЩЕСТВУВА СЕГА.

НАКРАТКО, НЕОБХОДИМО Е БЪЛГАРИЯ НЕЗАБАВНО ДА ПРЕВЪРНЕ БАНКОВАТА СИ СИСТЕМА В ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ. НЕОБХОДИМИ СА ГОЛЕМИ СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАЧИНА, ПО КОЙТО СЕ ПРЕДОСТАВЯТ СРЕДСТВА НА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ, КАКТО И ПО ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ЦЕНАТА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ. НЕОБХОДИМО Е БЪЛГАРИЯ ДА НАСЪРЧИ И ДА ОСИГУРИ ГЪВКАВОСТ ЗА НЕЗАБАВНО СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ КАТО ИЗХОД ЗА СВРЪХЛИКВИДНОСТТА В ИКОНОМИКАТА; НЕОБХОДИМО Е ДА НАСЪРЧИ СЪЗДАВАНЕТО НА ИНСТРУМЕНТИТЕ ЦЕННИ КНИЖА И НА ПАЗАР ЗА ЦЕННИ КНИЖА; НЕОБХОДИМО Е ДА РАЗРЕШИ СВОБОДНО ПАЗАРНО ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕНАТА НА КАПИТАЛА; НЕОБХОДИМО Е ДА НАСЪРЧИ СЪЗДАВАНЕТО НА НОВИ ЧАСТНИ БАНКИ И НА ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ, КОИТО ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ИНВЕСТИРАНЕТО НА СРЕДСТВАТА В ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ И ВЪОБЩЕ НА ФИНАНСОВИТЕ АКТИВИ. НЕОБХОДИМО Е СЪЩО ТАКА ДА СЪЗДАДЕ СИСТЕМА НА ПЛАЩАНИЯ И АВТОМАТИЗАЦИЯ НА ТРАНЗАКЦИИТЕ НА БАНКОВИТЕ И КАПИТАЛОВИТЕ ПАЗАРИ, КОЕТО, РАЗБИРА СЕ, ЩЕ УЛЕСНИ ТЪРГОВИЯТА СЪС СТОКИ И УСЛУГИ И ФИНАНСОВИТЕ ТРАНЗАКЦИИ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ УЧАСТНИЦИ.


СЪСТОЯНИЕТО НА СЕГАШНИТЕ БЪЛГАРСКИ РЕФОРМИ И НАМЕРЕНИЯ

БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ВЕЧЕ Е ЗАПОЧНАЛО ПРОЦЕС НА РЕФОРМИРАНЕ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА. ПРЕДПРИЕТАТА РЕФОРМА ВКЛЮЧВА ДОСЕГА НЯКОИ СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ, КАКТО И НЯКОИ МОДИФИКАЦИИ НА ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ И НА НАЧИНА, ПО КОЙТО СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ КРЕДИТ. СЛЕДВАЩИТЕ РЕДОВЕ ОЧЕРТАВАТ НАШЕТО РАЗБИРАНЕ НА СТЪПКИТЕ, КОИТО СА ПРЕДПРИЕТИ ДОСЕГА, ЗА НАМЕРЕНИЯТА ЗА ПО-НАТАТЪШНИ ПРОМЕНИ И ЗА БАНКОВАТА СИСТЕМА, КАКТО Е СТРУКТУРИРАНА ПОНАСТОЯЩЕМ.

ДО 1987 ГОДИНА ГЛАВНИТЕ БАНКОВИ ИНСТИТУЦИИ СА БИЛИ БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА БАНКА /БНБ/ /ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА/, ВЪНШНОТЪРГОВСКАТА БАНКА /БВБ/, ДЪРЖАВНАТА СПЕСТОВНА КАСА И МИНЕРАЛБАНК /ТЪРГОВСКА БАНКА, УЧРЕДЕНА ПРЕЗ 1980 Г./. БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА БАНКА Е ИЗПЪЛНЯВАЛА ДЕЙНОСТТА И НА ЦЕНТРАЛНА, И НА ТЪРГОВСКА БАНКА, ВКЛЮЧИТЕЛНО НАПРИМЕР ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КРЕДИТ НА ПРЕДПРИЯТИЯ.

В СРЕДАТА НА 1987 Г. БЪЛГАРИЯ ПРЕДПРИЕ ПЪРВИЯ ЕТАП НА БАНКОВАТА РЕФОРМА. БЯХА ОБРАЗУВАНИ ОСЕМ НОВИ БАНКИ /НАРИЧАНИ "АСОЦИАЦИИ"/. ВСЯКА БАНКА, УЧРЕДЕНА КАТО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО, СЕ Е СПЕЦИАЛИЗИРАЛА В КРЕДИТИРАНЕ НА СПЕЦИФИЧНА ИНДУСТРИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО НАПРИМЕР ЕЛЕКТРОННАТА ИНДУСТРИЯ, МЕТАЛУРГИЯТА И Т.Н. МАКАР ЧЕ ТЕЗИ БАНКИ СЕ КЛАСИФИЦИРАТ КАТО ТЪРГОВСКИ БАНКИ, ТЕ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ПРЕДОСТАВЯТ КРЕДИТ САМО ЗА ПО-ДЪЛГОСРОЧНИ ИНВЕСТИЦИОННИ ЦЕЛИ И ПО-СКОРО ПРИЛИЧАТ НА БАНКИ ЗА РАЗВИТИЕ, ОТКОЛКОТО НА ТЪРГОВСКИ БАНКИ.

ПРЕЗ ЮНИ 1989 Г. БЕ ПРЕДПРИЕТА ВТОРАТА СТЪПКА. 59 КЛОНА НА БНБ, РАЗПОЛОЖЕНИ В ГОЛЕМИ И/ИЛИ ИНДУСТРИАЛНИ ГРАДОВЕ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, БЯХА ПРЕОБРАЗУВАНИ В ТЪРГОВСКИ БАНКИ. ПРИЕМАЙКИ ФОРМАТА НА АКЦИОНЕРНИ ДРУЖЕСТВА. В СЪЩОТО ВРЕМЕ БНБ ПРЕХВЪРЛИ КРЕДИТНИТЕ СИ ДЕЙНОСТИ НА ТЕЗИ 59 ТЪРГОВСКИ БАНКИ, ПРЕКРАТЯВАЙКИ ПО ТОЗИ НАЧИН КРЕДИТНАТА СИ ДЕЙНОСТ.

ТОВА ОТБЕЛЯЗА СЪЩО НАЧАЛОТО НА ТРАНСФОРМИРАНЕТО НА БНБ В ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ИЗПЪЛНЯВА БАНКОВИ ФУНКЦИИ, ПО-ТИПИЧНИ ЗА ЗАПАДНИ ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ, И ОТБЕЛЯЗА ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА НЕЙНАТА ТЪРГОВСКО-БАНКОВА ДЕЙНОСТ. ОСВЕН ТОВА ИЗВЪРШЕНА БЕ И ГОЛЯМА ПРОМЯНА, КОЯТО ЦЕЛИ ДА СЕ ДАДЕ НА БНБ ПО-ГОЛЯМА СТЕПЕН НА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ВЛИЯНИЯ. ПРОМЯНАТА Е, ЧЕ БНБ ВЕЧЕ НЕ ПОДЛЕЖИ НА КОНТРОЛ ОТ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, А ЩЕ ОТГОВАРЯ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА. ЗА ДА СЕ ОТДАЛЕЧИ ПО-НАТАТЪК ПОЛИТИЧЕСКОТО ВЛИЯНИЕ И ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯТ КОНТРОЛ, ОТНОШЕНИЕТО С ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗРАЗЯВА В ДОКЛАДВАНЕ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ИКОНОМИКАТА И ДЕЙНОСТТА НА БАНКАТА, А НЕ В ПРИЕМАНЕ НА ДИРЕКТИВИ ОТ ДРУГ, МАКАР И РАЗЛИЧЕН, ПРАВИТЕЛСТВЕН ОРГАН.

ПОДГОТВЕНО Е ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, КОЕТО ЩЕ ОПРЕДЕЛИ ПО-НАТАТЪК СТРУКТУРАТА И ДЕЙНОСТТА НА БАНКОВАТА СИСТЕМА. ЕДИНИЯТ ПРОЕКТОЗАКОН СЕ ОТНАСЯ ЗА БНБ, А ДРУГИЯТ - ЗА БАНКОВАТА СИСТЕМА. КАТО МОДЕЛИ ЗА ТЕЗИ ЗАКОНИ СА ИЗПОЛЗВАНИ БАНКОВИТЕ СИСТЕМИ НА САЩ, ГЕРМАНИЯ, ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО /ВЕЛИКОБРИТАНИЯ/ И АВСТРИЯ. РАЗБИРАМЕ, ЧЕ ЗАКОНЪТ, ОТНАСЯЩ СЕ ЗА БНБ, ПРЕДВИЖДА ТЯ ДА БЪДЕ ПРЕСТРУКТУРИРАНА В "БАНКА НА БАНКИТЕ".
НАМЕРЕНИЕТО Е БНБ ДА:

- ОПРЕДЕЛЯ ПОЛИТИКАТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА БАНКОВОТО ДЕЛО;
- СЪЗДАВА И АДМИНИСТРИРА ПРАВИЛА ЗА БАНКОВОТО ДЕЛО;
- ОПРЕДЕЛЯ ПОЛИТИКАТА НА ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ;
- УСТАНОВЯВА ЛИКВИДНИ ЦЕЛИ И ИЗИСКВАНИЯ ЗА РЕЗЕРВИ, И
- ОПРЕДЕЛЯ МЕЖДУБАНКОВИТЕ ОТНОШЕНИЯ.

ТРЯБВА ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ, КАТО СЕ ИМАТ ПРЕДВИД ПРЕПОРЪКИТЕ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА, ЧЕ ТАЗИ ГЛАВА ТРЯБВА ДА СЕ ЧЕТЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ГЛАВА 5 "ПАРИЧНА РЕФОРМА".


СОБСТВЕНОСТ НА 59-ТЕ ТЪРГОВСКИ БАНКИ

СЕГА БНБ Е В ПОЛОЖЕНИЕТО НА ЗНАЧИТЕЛЕН СОБСТВЕНИК НА 59-ТЕ БАНКИ; ФАКТИЧЕСКИ ТЯ ИМА КОНТРОЛИРАЩА ЧАСТ /ОТ АКЦИИТЕ/ НА ВСЯКА БАНКА. РАЗБИРАМЕ, ЧЕ ОСТАНАЛИТЕ АКЦИИ СЕ ДЪРЖАТ ОТ ПРЕДПРИЯТИЯ, НО ТРЯБВА ДА СЕ НАПОМНИ, ЧЕ СЕ ПРЕДПОЛАГА, ЧЕ ПРЕДПРИЯТИЯТА, КОИТО ДЪРЖАТ АКЦИИТЕ, ВЕРОЯТНО СА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. ТАКА ЧЕ КРАЙНИЯТ СОБСТВЕНИК НА ТЕЗИ БАНКИ ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО.

СЪГЛАСУВАНА Е ПОЛИТИКА БНБ ПОСТЕПЕННО ДА СЕ ЛИШИ ОТ ПОЛОЖЕНИЕТО СИ НА АКЦИОНЕР С МНОЗИНСТВО ЧРЕЗ ПРОДАЖБА КА АКЦИИ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА. СЧИТА СЕ СЪЩО, ЧЕ ОСЕМТЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ БАНКИ В КРАЯ НА КРАИЩАТА ЩЕ СЕ СЛЕЯТ С НЯКОИ ОТ 59-ТЕ ТЪРГОВСКИ БАНКИ.


КРЕДИТНИ ОГРАНИЧЕНИЯ

ПРИ СЕГАШНАТА СИСТЕМА БНБ УСТАНОВЯВА КРЕДИТЕН ТАВАН ЗА ВСЯКА ТЪРГОВСКА БАНКА. ТОЗИ ТАВАН СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО ПРОЦЕНТ ОТ ТАВАНА ЗА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА. ЗА ТАЗИ ГОДИНА ТАВАНЪТ ЗА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ КРЕДИТИ Е РАВЕН НА МИНАЛОГОДИШНИЯ ТАВАН, А ЗА КРАТКОСРОЧНИ КРЕДИТИ ТАВАНЪТ Е ОПРЕДЕЛЕН НА 95 %.


ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ /ДЪРЖАВНА СПЕСТОВНА КАСА/ ФИНАНСИРАНЕ НА
ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ

ТЪЙ КАТО ТЕЗИ ТРИ ВЪПРОСА СА ВЗАИМОСВЪРЗАНИ, ТЕ ЩЕ БЪДАТ ОБСЪЖДАНИ ОБЩО ПО-НАТАТЪК. СПЕСТОВНАТА КАСА С НЕЙНИТЕ 1000 КЛОНА В ЦЯЛАТА СТРАНА Е ГОЛЯМ ИЗТОЧНИК НА СРЕДСТВА ЗА БНБ И ЗА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ. КЛОНОВЕТЕ НА СПЕСТОВНАТА КАСА ПРИЕМАТ ВЛОГОВЕ ОТ ЛИЦА ПРИ 2 ПРОЦЕНТА ЛИХВА. ТАЗИ ЛИХВА НЕОТДАВНА Е БИЛА УВЕЛИЧЕНА ОТ 1 ПРОЦЕНТ. ОЧЕВИДНО ПРИ ВИСОКИЯ ПРОЦЕНТ НА ИНФЛАЦИЯ ТОВА ВСЕ ОЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ОТРИЦАТЕЛНА ЛИХВА ВЪРХУ СПЕСТЯВАНИЯТА.

ОБЩАТА СУМА НА ВЛОГОВЕТЕ В СПЕСТОВНАТА КАСА СЕГА Е ПРИБЛИЗИТЕЛНО 21 МИЛИАРДА ЛЕВА. СПЕСТОВНАТА КАСА ДАВА ЗАЕМИ НА ЛИЦА, НО ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЗАЕМИТЕ Е НАСОЧЕНА КЪМ БНБ. НА СВОЙ РЕД БНБ ДАВА ЗАЕМИ НА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ; ОТ СВОЯ СТРАНА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ ДАВАТ ЗАЕМИ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА. ПРИБЛИЗИТЕЛНО 80 ПРОЦЕНТА ОТ СРЕДСТВАТА НА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ ИДВАТ ОТ БНБ, А ОСТАНАЛИТЕ 20 ПРОЦЕНТА - ОТ ДИРЕКТНИ ВЛОГОВЕ ОТ ПРЕДПРИЯТИЯ И ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ. НА ВСЯКА СТЪПКА ПО ПЪТЯ НА ТЕЗИ РАЗЛИЧНИ СТЪПКИ НА ЗАЕМОДАВАНЕ, ОТ СПЕСТОВНАТА КАСА ДО ПРЕДПРИЯТИЕТО /КРАЕН КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛ/, СЕ ДОБАВЯ ИЗВЕСТЕН ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ.

ЛИХВАТА, ПРИ КОЯТО БНБ ОТПУСКА ЗАЕМИ НА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ /СКОНТОВИЯТ ПРОЦЕНТ/, Е БИЛА ОКОЛО 4,5 ПРОЦЕНТА; НЕОТДАВНА Е БИЛА УВЕЛИЧЕНА НА 8 ПРОЦЕНТА И БНБ ОЧАКВА ДА УВЕЛИЧИ ТОЗИ ПРОЦЕНТ НА 10 НА СТО В ПЪРВИТЕ ДНИ НА СЕПТЕМВРИ. ОСВЕН ТОВА ТЯ ОЧАКВА В БЪДЕЩЕ 10-ПРОЦЕНТОВАТА ЛИХВА ДА БЪДЕ РЕГУЛИРАНА СПОРЕД ИНФЛАЦИЯТА. ТРЯБВА ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ, ЧЕ ВЪПРЕКИ НЕОТДАВНАШНИТЕ И ПЛАНИРАНИТЕ УВЕЛИЧЕНИЯ, ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ ОСТАВАТ ДАЛЕЧ ПОД ПРИБЛИЗИТЕЛНИЯ ПРОЦЕНТ НА ИНФЛАЦИЯТА. ОСОБЕНО СЛЕД НЕОТДАВНАШНОТО ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ МНОГО ХОРА СМЯТАТ, ЧЕ ПРОЦЕНТЪТ НА ИНФЛАЦИЯТА СЕ ИЗРАЗЯВА С ДВУЦИФРЕНО ЧИСЛО.

РАЗБИРАМЕ ОБАЧЕ, ЧЕ ИМА РАЗЛИКИ В ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ ВЪРХУ З[А]ЕМИТЕ, КОИТО ИЗРАЗЯВАТ РАЗЛИЧИЯТА В РИСКА И МАТУРИТЕТА И, КОЕТО Е МНОГО ВАЖНО, КРЕДИТНИЯ РИСК.

  /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ
РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА


10:54:47    19-02-1991