19 октомври 1990

СОФИЯ, 19 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА                                        БРОЙ 207 /225/

СОФИЯ, 19 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА КЛУБОВЕТЕ ЗА ГЛАСНОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ КЪМ ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ, ПРИЯТЕЛИ И СЪМИШЛЕНИЦИ НА КЛУБОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОЕКТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЛИБЕРАЛНОДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ /ЛДС/.


ПРИЯТЕЛИ И СЪМИШЛЕНИЦИ,

ЖИВЕЕМ В СЛОЖНО И ТРУДНО ВРЕМЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И НЕГОВАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ. КЛУБОВЕТЕ ЗА ГЛАСНОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ С РАБОТАТА СИ ПРЕДИ И СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г. ЗАЩИТИХА СВОЕТО ИСТОРИЧЕСКО МЯСТО В ПОЛИТИЧЕСКАТА И ДУХОВНАТА ПРОМЯНА НА СТРАНАТА НИ. НО ДИНАМИЗМЪТ НА ПРОЦЕСИТЕ В ОБЩЕСТВЕНИЯ НИ ЖИВОТ, НАСТЪПВАНЕТО НА ПОСРЕДСТВЕНОСТТА /ЛЯВА И ДЯСНА/, КОЯТО СE СТРЕМИ ДА БОЛШЕВИЗИРА ОТНОВО ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС У НАС ИЛИ ДА ГО ОБЕЗМИСЛИ, НАЛАГА И КЛУБОВЕТЕ ЗА ГЛАСНОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ ДА ИМАТ НОВИ ЗАДАЧИ, НОВИ ПО-ДИНАМИЧНИ СТРУКТУРИ И ПО-ОПРЕДЕЛEНА ПОЛИТИЧЕСКА НАСОЧЕНОСТ В СВОЯТА ДЕЙНОСТ. НА МНОГО МЕСТА СЕГА КЛУБОВЕТЕ СА ЗАГУБИЛИ ПЪРВОНАЧАЛНАТА СИ ЖИЗНЕНОСТ И ОЧЕРТАНИЯТА СИ. ЧЛЕНОВЕТЕ НА КЛУБА СЕ ВКЛЮЧИХА ВЪВ ВСИЧКИ ПАРТИИ, ОБЕДИНЕНИ В СДС. ТЕ УЧАСТВУВАТ В МОЗЪЧНАТА АТАКА НА ВСИЧКИ ИДЕИ И ПРОГРАМИ НА СДС, А СЪЩЕВРЕМЕННО КЛУБЪТ НЯМА СВОЯ ЯСНО ОПРЕДЕЛЕНА ПОЛИТИЧЕСКА СТРАТЕГИЯ И ТАКТИКА ЗА ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ И ОСОБЕНО НА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ЧЛЕНУВАТ В НИКАКВА ПАРТИЯ. ОТВОРЕНАТА СИСТЕМА НА КЛУБОВЕТЕ Е ПРЕДИМСТВО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ИСТИНСКА ТВОРЧЕСКА, ДИСКУСИОННА СРЕДА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПЛУРАЛИЗЪМ, НО, ОТ ДРУГА СТРАНА, ТЯ ОГРАНИЧАВА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА РЕАЛНО УЧАСТИЕ В ПОЛИТИЧЕСКАТА БОРБА ЗА ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ И ХУМАНИЗИРАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО НИ, ТЪЙ КАТО ДНЕС ВСЕ ПОВЕЧЕ НАРАСТВА РОЛЯТА НА ОТДЕЛНИТЕ ПАРТИИ.

ЗАТОВА ПРЕДЛАГАМЕ НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА ПРЕДСТОЯЩАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ И ЕДИН ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕТО КЛУБОВЕТЕ /А НЕ ВМЕСТО ТЯХ/ НА ЛИБЕРАЛНОДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ, ЧИИТО ЧЛЕНОВЕ МОГАТ ДА ОСТАНАТ ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБОВЕТЕ ЗА ГЛАСНОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ, НО НЯМА ДА ИМАТ ПРАВО ДА СЕ ВКЛЮЧВАТ В ДРУГИ ПАРТИИ.

/ПРEССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА: ПУБЛИКУВАНЕТО НА УЧРЕДИТЕЛНИТЕ ТЕЗИСИ НА ЛИБЕРАЛНОДЕМОКРАТИЧНИЯ СЪЮЗ /ЛДС/ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОТ БРОЙ 208, 22 ОКТОМВРИ 1990 Г. НА БЮЛЕТИНА НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР".


X   X   X

СОФИЯ, 19 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ГРАЖДАНСКОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНА И ОБЕКТИВНА ТЕЛЕВИЗИЯ, АДРЕСИРАНА ДО БТА И ДО ЧУЖДЕСТРАННИ АГЕНЦИИ.


ПО ВРЕМЕ НА СВОЕТО ПОСЕЩЕНИЕ В САЩ И ФРАНЦИЯ ПРЕЗИДЕНТЪТ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ИЗТЪКНА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА СВОБОДНА, ДЕМОКРАТИЧНА, НЕЗАВИСИМА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ. ТОЗИ АРГУМЕНТ БЕШЕ ИЗПОЛЗВАН НЕКОЛКОКРАТНО ОТ НЕГО, ЗА ДА СИ ПРИДАДЕ БЛЯСЪК НА ЛИЧНОСТ СЪС ЗАСЛУГИ ПРЕД ДЕМОКРАЦИЯТА У НАС.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ФАКТИЧЕСКАТА РОЛЯ НА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Е МНОГО ДАЛЕЧЕ ОТ ПРЕДСТАВЯНАТА ОТ ПРЕЗИДЕНТА КАРТИНА. ТЕЛЕВИЗИЯТА СЕ УПРАВЛЯВА НЕЗАКОННО ОТ ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА ЛИЧНОСТ - КЕВОРК КЕВОРКЯН, КОЯТО КОНТРОЛИРА И ДИКТУВА СЪДЪРЖАНИЕТО НА ВСИЧКИ ПРЕДАВАНИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА НОВИНИТЕ. ТАЗИ СВОЯ ВЛАСТ ТОЙ ДЪЛЖИ НА ЛИЧНИТЕ УСЛУГИ, ОКАЗВАНИ НА БИВШИЯ РЕЖИМ, И НА СЕГАШНАТА СИ БЛИЗОСТ С ПРЕЗИДЕНТА. В ТЕЛЕВИЗИЯТА ТОЙ СЕ ОПИРА НА ХОРАТА ОТ АНТУРАЖА НА ИВАН СЛАВКОВ - БИВШ ШЕФ НА ТЕЛЕВИЗИЯТА И ЗЕТ НА ТОДОР ЖИВКОВ. ТЕ НЕ ДАДОХА ОТГОВОР ЗА ПРИНАДЛЕЖНОСТТА ИМ КЪМ ТАЙНАТА ПОЛИЦИЯ НА БИВШИЯ РЕЖИМ. ЗА СВОЯТА ДЕЙНОСТ КЕВОРКЯН НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ПРЕД НИКОЯ ДЪРЖАВНА ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ИНСТИТУЦИЯ И ТОВА МУ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИЗПОЛЗВА ОГРОМНОТО ВЛИЯНИЕ НА ТЕЛЕВИЗИЯТА ЗА НЕГОВИ ЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ АМБИЦИИ. ТОВА Е ГОЛЯМА ОПАСНОСТ ЗА ФОРМИРАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА КУЛТУРА.

ПОРЕДЕН ПРИМЕР БЕ И ОТРАЗЯВАНЕТО У НАС НА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА ЖЕЛЕВ В САЩ. ПО ДВЕ СЪДБОНОСНИ ЗА СТРАНАТА СТАНОВИЩА - ИЗПРАЩАНЕТО НА САПЬОРИ СРЕШУ ИРАК И ДЕМОНТАЖА НА ОПЕРАТИВНИ РАКЕТИ В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ - НЯМА НИКАКВА ДИСКУСИЯ И КОМЕНТАР. В ЕФИР Е САМО ЕДНА ОФИЦИАЛНА ВЕРСИЯ, НА КОЯТО ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА РЪКОПЛЯСКАТ, КАКТО ПРЕДИ. ТАЗИ ОБСТАНОВКА СЕ ДОПЪЛВА ОТ ЯРОСТНА АТАКА СРЕЩУ ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПЕЧАТ И СРЕЩУ ЖУРНАЛИСТИ ОТ ТЕЛЕВИЗИЯТА, КОИТО НЕ СА ГОТОВИ ДА ПРИЕМАТ ЛИЧНИЯ ДИКТАТ НА ПРЕЗИДЕНТА, ОСЪЩЕСТВЯВАН ЧРЕЗ КЕВОРКЯН. ЛИПСАТА НА ЗАКОН ЗА ПЕЧАТА И ИНФОРМАЦИЯТА ГИ ЛИШАВА ОТ ЕФИКАСНО УПРАЖНЯВАНЕ НА ПРАВОТО НА ОТГОВОР - ОСНОВНА ИНСТИТУЦИЯ В ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА ЕТИКА.

ВМЕСТО РЕАЛНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ НИЕ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ЗАКАНИ ОТ ЕКРАНА В ПОЛИЦЕЙСКИ СТИЛ ЗА СЪДЕБНА РАЗПРАВА С НЕУДОБНИЯ ПЕЧАТ.

ПРИЗОВАВАМЕ ДЕМОКРАТИЧНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ У НАС И ПО СВЕТА КЪМ ПО-ГОЛЯМА БДИТЕЛНОСТ И ПОДКРЕПА В ДУХА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ТРАДИЦИИ.

СОФИЯ, ОКТОМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 19 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДОПЪЛНЕН НА 8 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА ТЕКСТ НА МЕМОРАНДУМА НА ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯ СЪЮЗ /ХСС/. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ, ДО ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА НА БЪЛГАРИЯ, ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ЙОАН-ПАВЕЛ ВТОРИ - ПАПА РИМСКИ, ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ГОСПОДИН МАКСИМ - ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ, ДО ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА ООН, ДО ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ, СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ, РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И ФРАНЦИЯ, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ДО КАНЦЛЕРА НА ГЕРМАНИЯ, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА ИТАЛИЯ, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, ДО ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА НАТО, ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВВДОМЯВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ДО РОЙТЕР, БИ БИ СИ, ФРАНС ПРЕС, ЮПИ, ЕЙ БИ СИ, ТАСС, СВОБОДНА ЕВРОПА, ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, ГЛАСЪТ НА АМЕРИКА, ПАП И ДРУГИ. ПЪРВОНАЧАЛНИЯТ ТЕКСТ НА МЕМОРАНДУМА БЕШЕ РАЗПРОСТРАНЕН НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ХСС НА 4 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА.


ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯ СЪЮЗ /ХСС/ В БЪЛГАРИЯ. ПРЕДСТАВЕН ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ: БЗНС "ВРАБЧА 1", НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/, БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПАРТИЯ /БНП/, ПАРТИЯ НА ТРУДА /ПТ/, ХРИСТИЯН-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ /ХРП/, БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ /БСВФ/, БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ”, ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ НА ТРУДА /ОПТ/ И БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ /БНРП/, СЕ ОБРЪЩА КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И КЪМ СВЕТОВНАТА ДЕМОКРАТИЧНА ОБЩЕСТВЕНОСТ, ЗА ДА ПРИВЛЕЧЕ ВНИМАНИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ И НА ДЪРЖАВНИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ДЕЙЦИ КЪМ КАТАСТРОФАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, В КОЕТО СЕ НАМИРА ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА - БЪЛГАРИЯ.

В РЕЗУЛТАТ НА 45-ГОДИШНОТО СИСТЕМАТИЧНО УНИЩОЖАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ, ЦЕННОСТИ И ИКОНОМИКА НА СТРАНАТА И НА ФИЗИЧЕСКИЯ ГЕНОЦИД, НА КОЙТО СТАНАХА ЖЕРТВА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ ОТ ТРИ ПОКОЛЕНИЯ - ИЗБИТИ, ОСАКАТЕНИ, ПСИХИЧЕСКИ ИЗТОРМОЗЕНИ И МАТЕРИЛНО РАЗОРЕНИ, ДНЕС БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И НЕГОВАТА ЗЛОЧЕСТА СТРАНА СА ИЗПРАВЕНИ ПРЕД РЕАЛНАТА ЗАПЛАХА ДА ЗАГУБЯТ СВОЯТА СТОПАНСКА, ПОЛИТИЧЕСКА И НАЦИОНАЛНА САМОЛИЧНОСТ И ДА ПОСЛЕДВАТ ПЕЧАЛНАТА СЪДБА НА МНОГО ИЗЧЕЗНАЛИ НАРОДИ, СТРАНИ И ЦИВИЛИЗАЦИИ.

ЕДНА БЕЗБОЖНА ПАРТИЯ ВСЕ ОЩЕ ПОДДЪРЖА ПРЕСТЪПНОТО СИ ГОСПОДСТВО В НАШАТА СТРАНА С ПОМОШТА НА НАСАЖДАНИЯ ПОЛОВИНВЕКОВЕН СТРАХ, С ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСИНУАЦИИ, С ДИВЕРСИОННИ АКЦИИ И С ДИРИЖИРАН ГЛАД. ТАЗИ ПАРТИЯ ТРЯБВА ДА СЛЕЗЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА НА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА СЕ ОТКРИЯТ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИСТИНСКО БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ И ЗА ПРИОБЩАВАНЕТО НИ ОТНОВО КЪМ ЕВРОПА.

ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯТ СЪЮЗ /ХСС/ ПРЕДУПРЕЖДАВА НАЙ-ОТГОВОРНО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ, ЧЕ ТОТАЛИТАРИСТИТЕ ОТ БСП И СДС В БЪЛГАРИЯ ТЛАСКАТ СЪВЪРШЕНО СЪЗНАТЕЛНО И ПРЕДНАМЕРЕНО СТРАНАТА КЪМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, ЗА КОЕТО ПРИЛАГАТ ВЕЧЕ СЦЕНАРИЯ НА ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ЗАШИТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА". ВНИМАТЕЛНИЯТ АНАЛИЗ НА ЦЯЛАТА ДЕЙНОСТ НА ТЕЗИ ОРГАНИЗАЦИИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ - ОТ ДИВЕРСИЯТА ПО ТАКА НАРЕЧЕНОТО ОПОЖАРЯВАНЕ НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ ДО ПРИЗИВИТЕ НА ПАРТИЙНИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ И ЖУРНАЛИСТИ ЗА ОТПОР СРЕЩУ МНИМИТЕ ЕКСТРЕМИСТКИ СИЛИ - ГОВОРЯТ ЯСНО И НЕДВУСМИСЛЕНО ЗА ГРИЖЛИВО ПОДГОТВЕНА И ВЕЧЕ ПРИЛАГАНА ПРОВОКАЦИЯ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И РЕАЛНАТА ДЕМОКРАТИЧНА ОПОЗИЦИЯ.

ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ НАМЕРИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЕЦ, ОБЩЕСТВЕНИК И РАЗУМЕН ГРАЖДАНИН, КОЙТО ДА НЕ СИ ДАДЕ СМЕТКА, ЧЕ ЕКСТРЕМИЗЪМ, НАСИЛИЕ И ПРОВОКАЦИИ В ОБЩОДЪРЖАВНИ МАЩАБИ МОЖЕ ДА ИЗВЪРШВА САМО ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, КОЯТО ИМА СТРУКТУРИТЕ НА ВЛАСТТА, ПАРИТЕ И Е ИНФОРМАЦИОННО ОБЕЗПЕЧЕНА, Т.Е. ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, КОЯТО ПРИТЕЖАВА ВСИЧКИ ЛОСТОВЕ НА ДЪРЖАВНАТА МАШИНА. ДНЕС С ПЪЛНА СИЛА НИЕ ЧУВАМЕ КРАДЕЦА ДА ВИКА: "ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА”...

ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯТ СЪЮЗ /ХСС/ Е ДЕМОКРАТИЧНА КОАЛИЦИЯ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ, КОЯТО БЕ ОБРАЗУВАНА, ЗА ДА ЗАЩИТИ СВОБОДАТА, ДЕМОКРАЦИЯТА И ДОСТОЙНСТВОТО НА 1300-ГОДИШНАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА И НАРОД. НАШИТЕ ОРЪЖИЯ СА ХРИСТИЯНСТВОТО, ИСТИНАТА, ЗАКОНЪТ, СВЯТОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА РЕЧ И ИМЕ, КАКТО И ВОЛЯТА НИ ДА СЛОЖИМ КРАЙ НА ТОТАЛИТАРИЗМА В БЪЛГАРИЯ.

ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯТ СЪЮЗ /ХСС/ ЗАЯВЯВА:

1. КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ УСТАНОВИ ГОСПОДСТВОТО СИ В НАШАТА СТРАНА С ПОМОЩТА НА ПРЕВРАТ, ДИРИЖИРАН ОТ СТАЛИНОВИЯ ТОТАЛИТАРИЗЪМ, И В ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ТЯ НЯМА БЪДЕЩЕ!

2. ДНЕС ВСИЧКИ ОПИТИ И ФОРМИ НА ПАРЛАМЕНТАРНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОМУНИСТИТЕ ОТ СТРАНА НА ДРУГИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМИРОВАНИЯ, ПАРТИИ    И СЪЮЗИ САМО ЩЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ НАЦИОНАЛНАТА КРИЗА В СТРАНАТА И ЩЕ ДОВЕДАТ ДО НЕПРЕДВИДИМИ И ВЕРОЯТНО НЕПОПРАВИМИ ПОСЛЕДИЦИ.

3. СЕГАШНОТО ТАКА НАРЕЧЕНО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Е РОЖБА НА ТОТАЛЕН СТРАХ, ЛЪЖИ, МАНИПУЛАЦИИ, ПОЛИТИЧЕСКИ НАСИЛИЯ И ФАЛШИФИКАЦИИ ОТ СТРАНА НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ И НЕЙНИТЕ ДИВЕРСИОННИ ЦЕНТРАЛИ. ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА И ПАРЛАМЕНТАРНА БЪЛГАРСКА ОПОЗИЦИЯ ТРЯБВА ДА ГО НАПУСНАТ, КАТО ГО ОБЯВЯТ ЗА НЕЛЕГИТИМНО, ТАКОВА, КАКВОТО Е В СЪЩНОСТ.

4. УПРАВЛЕНИТО НА СТРАНАТА ДА СЕ ПОВЕРИ НА СЛУЖБЕНО ПРАВИТЕЛСТВО НА ШИРОКА КОАЛИЦИОННА ОСНОВА, ИЗХОДЯЩО ИЗ СРЕДАТА НА РЕАЛHATA ОПОЗИЦИЯ, КОЯТО ИНФОРМАЦИОННО БЕ ОТСТРАНЕНА ОТ ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС У НАС.

5. СЛУЖЕБНОТО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ЗАПОЧНЕ ЦЯЛОСТНО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА СТРАНАТА, СЪЗДАВАНЕ НА НОВА НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА ВЛACT И УСЛОВИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НОВА КОНСТИТУЦИЯ, КАТО ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА ИЗБОР НА ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО.

6. СЛУЖЕБНОТО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД ПРИЕМАНЕ НА НОВА КОНСТИТУЦИЯ ВЕДНАГА ДА ПРОВЕДЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ОБЩИНСКО САМОУПРАВЛЕНИЕ, А СЛЕД ТОВА С ПОМОЩТА НА ОБЩЕСТВЕНИ НЕПОЛИТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И ДВИЖЕНИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА И ПОД КОНТРОЛА НА ООН В НАШАТА СТРАНА ТРЯБВА ДА СЕ ПОДГОТВЯТ И ПРОВЕДАТ ДЕЙСТВИТЕЛНО СВОБОДНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

7. СЛУЖЕБНОТО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ВЕДНАГА ДА ЗАПОЧНЕ СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ФИНАНСИТЕ НА СТРАНАТА, ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТОПАНCTBOTO И УНИЩОЖЕНАТА, ХИЩНИЧЕСКИ ЕКСПЛОАТИРАНА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ И ПРИРОДА; ДА НАПРАВИ УСИЛИЯ ЗА БЪРЗО ПОЛУЧАВАНЕ НА ФИНАНСОВА, СТОПАНСКА И ПОЛИТИЧЕСКА ПОДКРЕПА ОТ ВЕЛИКИТЕ ДЪРЖАВИ И ДРУГИТЕ СВОБОДНИ ДЕМОКРАТИЧНИ СТРАНИ.

8. СЛУЖЕБНОТО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ВЪВЕДЕ РЕЛИГИОЗНО ОБУЧЕНИЕ В НАЧАЛНИТЕ И СРЕДНИТЕ УЧИЛИЩА И ДА ВЪРНЕ НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ДУХОВНАТА АКАДЕМИЯ, ОТ КОЯТО БОГОСЛОВСКИЯТ ФАКУЛТЕТ БЕ ОТДЕЛЕН ПРЕЗ 1950 Г.

9. СЛУЖЕБНОТО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ПОЕМЕ ЗАЩИТАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЛЦИНСТВА В ЧУЖБИНА В СЪОТВЕТСТВИЕ С МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАКТОВЕ И ЗАКОНИ И ДА СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ ЗА ЗАВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ, ПРОГОНЕНИ ОТ ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ ОТ СТРАНАТА НИ ОТ ОФ-ПАРТИИТЕ И БКП.

10. ХСС ДА ПОДГОТВИ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ЗЕМЯТА И ИМОТИТЕ НА ПРЕДИШНИТЕ ИМ СОБСТВЕНИЦИ ИЛИ ТЕ ДА БЪДАТ КОМПЕНСИРАНИ, АКО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ГИ СТОПАНИСВАТ. ХСС ДА ПОДСИГУРИ ПОЛУЧАВАНЕТО НА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, КООПЕРАТИВНО ИЛИ АКЦИОНЕРНО УЧАСТИЕ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, КОИТО ЖЕЛАЯТ ДА БЪДАТ СОБСТВЕНИЦИ.

11. ХСС СЕ ОБЯВЯВА СРЕЩУ ТОТАЛИТАРИЗМА НА ЛЪЖЕДЕМОКРАЦИЯТА, НАЛАГАНА ОТ СДС - НОВИЯ ОТЕЧЕСТВВН ФРОНТ И БСП, КОИТО ЗАБЛУЖДАВАТ СВЕТОВНОТО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ИМА ДЕМОКРАЦИЯ.

12. ХСС СЕ ОБЯВЯВА РЕШИТЕЛНО СРЕЩУ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ И ПОЛИТИЧЕСKOTO ОТМЪЩЕНИЕ И НАСТОЯВА ДА БЪДЕ ИЗНЕСЕНА ЦЯЛАТА ОБЕКТИВНА ИСТИНА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА КЪМ НАРОДА И ДЪРЖАВАТА НИ, КАКТО И ДА БЪДАТ НАЗОВАНИ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ПОСЛЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.

САМО ЧРЕЗ РЕШИТЕЛНИ РАДИКАЛНИ СТЪПКИ, С ДЕМОКРАТИЧНИ СРЕДСТВА, ТОЛЕРАНТНОСТ И ХРИСТИЯНСКА ЛЮБОВ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЩЕ РАЗРЕШИ НАЦИОНАЛНАТА КРИЗА И ЩЕ ГАРАНТИРА МИРНИЯ ПРЕХОД КЪМ КОНСТИТУЦИОННА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ ЧРЕЗ РАВЕНСТВО ПРЕД ЗАКОНИТЕ, ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, ЛИЧНА ИНИЦИАТИВА И СИГУРНОСТ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯТ СЪЮЗ /ХСС/ РАЗПОЛАГА С ТАКАВА РАДИКАЛНА ПРОГРАМА: ПРОГРАМА ЗА БЪРЗО ПОЛИТИЧЕСКО И СТОПАНСКО ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРИЯ.

ДНЕС Е АБСОЛОТНО НЕОБХОДИМО ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ПРОЦЕС В СТРАНАТА ДА ЗАПОЧНЕ И ДА БЪДЕ ПРОДЪЛЖЕН ОТТАМ, ОТКЪДЕТО ПРЕДИ 45 ГОДИНИ БЕШЕ НАСИЛСТВЕНО ПРЕКЪСНАТ ОТ ПРЕВРАТА НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ ФРОНТ /ОФ/ И НЕДАЛНОВИДНИТЕ МУ СЪЮЗНИЦИ.

ДЕМОКРАЦИЯТА, ГРАЖДАНСКИЯТ МИР И БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЯТ НЕЗАБАВНО ОТ ОБРАЗУВАНЕ НА ВРЕМЕННО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО, СЪСТАВЕНО ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ЗАКОННИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, УЧАСТВУВАЛИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА Г-Н МУРАВИЕВ, СВАЛЕНО НАСИЛСТВЕНО ОТ ВЛАСТ НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г.

ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА И ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

СОФИЯ, 28 СЕПТЕМВРИ 1990 ГОДИНА

ПОДПИСАЛИ ЗА ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯ СЪЮЗ /ХСС/:

ОТ НАРОДЕН БЛОК - ЦЕНТЪР /НБ-Ц/ И ПОЛИТИЧЕСКОТО МУ РАЗШИРЕНИЕ КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ /КОС/:
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХСС И СЕКРЕТАР НА БЗНС "ВРАБЧА 1": СТРАХИЛ ГИЧЕВ ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХСС И
ЗА НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ-НДП: ПЕТЪР ГОГОВ
ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПАРТИЯ-БНП: ДИМИТЪР БРАНКОВ
ЗА ПАРТИЯ НА ТРУДА: ИВАН ВЕЛКОВ
ЗА ХРИСТИЯНРАДИКАЛИА ПАРТИЯ: OTЕЦ ТОТЮ ПЕТРОВ
ЗА БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ: ДИМИТЪР ПОПОВ

ОТ ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ /ХСК/:
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХСК, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДТЕЛ НА ХСС И ЗА БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ": ИВАН ЛАЗАРОВ
ЗА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ НА ТРУДА: ГИНЧО ПАВЛОВ
ЗА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ: ИВАН ГЕОРГИЕВ

/ПРЕССЛУЖБА “КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 19 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА СОЦИАЛДEMOKРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БРСДД/.


ВЪВЕДЕНИЕ

БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е ЛЯВА, ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ. В СВОЕТО РАЗВИТИЕ ТЯ СЕ РЪКОВОДИ ОТ ИДЕИТЕ НА СВОЯ ОСНОВОПОЛОЖНИК ДИМИТЪР БЛАГОЕВ - ДЯДО. ПАРТИЯТА ПРИЕМА НЯКОИ ТЕОРЕТИЧЕСКИ ИЗВОДИ И ПОСТАНОВКИ ОТ МАРКСИЗМА, НО НЕ КАТО ДОГМА, А ТВОРЧЕСКИ. ОСЪВРЕМЕНЯВА ТЕОРИЯТА МУ, НО СЪЩЕВРЕМЕННО Я ОБОГАТЯВА И С ТЕОРИЯТА НА ДРУГИ МИСЛИТЕЛИ И НЕГОВИ КРИТИЦИ, ПРИВЕЖДА Я В КРАК СЪС СЪВРЕМЕННОТО РАЗВИТИЕ НА СВЕТОВНАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. БРСДП Е КОНСТИТУЦИОННА, ПАРЛАМЕНТАРНА И ГРАЖДАНСКА ПАРТИЯ, ПРОТИВНИК НА НАСИЛИЕТО, БРУТАЛНОСТТА И ТОТАЛИТАРИЗМА. В НЕЙНИТЕ РЕДОВЕ НЕ МОГАТ ДА НАМЕРЯТ МЯСТО ВКСТРЕМИСТКИ, КОНСЕРВАТИВНИ ЕЛЕМЕНТИ. ТЯ Е ЗА ДЕМОКРАТИЧНО РАЗВИТИЕ НА ОБЩЕСТВОТО, ЗА СВОБОДА И ПЪЛНА ТВОРЧЕСКА ИЗЯВА НА ЛИЧНОСТТА.

В СВОЯТА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И РАЗВИТИЕ ТЯ ЩЕ СЕ СТРЕМИ ДА ОТСТОЯВА СЛЕДНИТЕ ПО-ВАЖНИ ПРИНЦИПИ:

ПЪРВО - АДМИНИСТРАТИВНА ПОЛИТИКА

1. ПРОВЕЖДАНЕ НА НОВО АДМИНИСТРАТИВНО ДЕЛЕНИЕ НА СТРАНАТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ОКОЛИИТЕ, СЪЩЕСТВУВАЛИ ДО 1956/58 ГОДИНА.

2. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ОКРЪЗИТЕ КАТО НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ АДМИНИСТРАТИВНИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ЕДИНИЦИ. ТЕХНИТЕ СЕДАЛИЩА СЛЕДВА ДА НАМЕРЯТ СВОИТЕ ЕСТЕСТВЕНИ МЕСТА - БЛАГОЕВГРАД, СОФИЯ, СОФИЯ-ГРАД, ВРАЦА, ПЛЕВЕН, ШУМЕН, РУСЕ, ВАРНА, ПЛОВДИВ, СТАРА ЗАГОРА И БУРГАС.

3. ПЪЛНА РЕОРГАНИЗАЦИЯ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ПРЕВРЪЩАНЕТО МУ В НОРМАЛНО ГРАЖДАНСКО МИНИСТЕРСТВО, БЕЗ ВОИНСКИ ЗВАНИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ МУ. ВОИНСКИТЕ ЗВАНИЯ ДА СЕ ПРИСВОЯВАТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ УНИФОРМЕНАТА МИЛИЦИЯ И ППО. МИНИСТЪРЪТ ДА БЪДЕ ГРАЖДАНСКО ЛИЦЕ.

ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА БРСДП Е ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА МОЩНИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ И КОНТРАРАЗУЗНАВАТЕЛНИ УПРАВЛЕНИЯ ЗА БОРБА СЪС СТОПАНСКАТА И КРИМИНАЛНАТА ПРЕСТЪПНОСТ.

4. ПОДЕЛЕНИЯТА НА ВЪТРЕШНИТЕ ВОЙСКИ, ЧЕРВЕНИТЕ БАРЕТИ, КОРПУСЪТ ЗА ЗАЩИТА НА КОНСТИТУЦИЯТА ДА БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ КАТО СТРАШИЛИЩА ЗА ХОРАТА, ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ДЪРЖАВАТА В ДЪРЖАВАТА.

5. МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНАТА ОТБРАНА ДА ПОЕМЕ КОМАНДВАНЕТО НА ГРАНИЧНИТЕ ВОЙСКИ И ОСИГУРИ ОХРАНАТА НА ГРАНИЦИТЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО НИ, КАКТО БЕШЕ ДО 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА. МНО МОЖЕ И ТРЯБВА ДА СЪЗДАДЕ ОТРЕДИ ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ ПРИ СЛОЖНИ СИТУАЦИИ В СТРАНАТА. ТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПО ЗАПОВЕД НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА. БРСДП ЩЕ ОТСТОЯВА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ВОИНСКИТЕ ЗВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ, УСТАНОВЕНИ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ ОТ ОСМАНСКО ИГО. ЗВАНИЕТО СТАРШИНА ДА СЕ ЗАПАЗИ ВМЕСТО СТАРОТО ФЕЛДФББЕЛ. ЗВАНИЕТО ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕНО С ГЕНЕРАЛ-ПОДПОЛКОВНИК.

ВТОРО - ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА

1. БРСДП ЩЕ ОТСТОЯВА ПРИНЦИПИТЕ НА СОБСТВЕНОСТ - ДЪРЖАВНА, КООПЕРАТИВНА И ЧАСТНА, КАТО ОТДАВА ПРИОРИТЕТ НА КООПЕРАТИВНАТА И КООПЕРАТИВНО-АКЦИОНЕРНАТА ФОРМА НА ПРОИЗВОДСТВО И СТОПАНИСВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО.

2. СЕКТОРЪТ НА ТЪРГОВИЯТА, НА ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВАТА ПРОМИШЛЕНОСТ, НА УСЛУГИТЕ И НА ТУРИЗМА ДА ПРЕМИНАТ В КООПЕРАТИВНИ И КООПЕРАТИВНО-АКЦИОНЕРНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И В ЧАСТНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ.

3. ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА, ГОРИТЕ, ВОДАТА, ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА ДА СЕ ЗАПАЗЯТ КАТО ДЪРЖАВНИ. БРСДП ЩЕ СЕ ПРИДЪРЖА КЪМ ПРИНЦИПА ГОЛЕМИТЕ И СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯЩИ МОЩНОСТИ ДА СЕ ЗАПАЗЯТ КАТО ДЪРЖАВНИ.

ТРЕТО - СЕЛСКО СТОПАНСТВО

1. БРСДП ЩЕ ОТСТОЯВА ПРИНЦИПА ЗЕМЯТА ДА БЪДЕ НА ТЕЗИ, КОИТО РЕАЛНО МОГАТ ДА Я ОБРАБОТВАТ.

2. ПРОВЕЖДАНЕ НА АГРАРНА РЕФОРМА В РАМКИТЕ НА СЕГАШНИТЕ ТКЗС, БЕЗ ДА СЕ РАЗКЪСВАТ МАСИВИТЕ ОТ ОБРАБОТВАЕМАТА ЗЕМЯ. НАШАТА ПАРТЯ Е ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ЗБМЯТА НА ХОРАТА, КАТО АГРАРНАТА РЕФОРМА ОПРЕДЕЛИ РАЗУМНИ ГОРНИ ГРАНИЦИ НА СОБСТВЕНОСТ СЪОБРАЗНО АГРАРНО-ЕКОЛОГИЧЕСКИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ВСЯКА ОКОЛИЯ И ОКРЪГ. НИЕ СМЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ИСТИНСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНСТВА НА ЧИСТО КООПЕРАТИВНИ И КООПЕРАТИВНО-АКЦИОНЕРЕН ПРИНЦИП, КАТО ЗА ДЯЛОВ КАПИТАЛ СЕ ПРИЕМЕ СТОЙНОСТТА НА ЗЕМЯТА, ВНЕСЕНА ИЛИ ОТНЕТА НА ХОРАТА ПРИ СЪЗДАВАНЕТО НА ТКЗС И В РЕЗУЛТАТ НА АГРАРНАТА РЕФОРМА.

ЧЕТВЪРТО - ПРОСВЕТНА И ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА

1. ВЪВЕЖДАНЕ НА 12-ГОДИШЕН СРОК ЗА ОБУЧЕНИЕ В СРЕДНИТЕ УЧИЛИЩА, ПО ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЗА ВСЯКО СТЪПАЛО. ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ГИМНАЗИАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ДА БЪДЕ ПРОФИЛИРАНО ПО ИНТЕРЕСИ И ДАРОВАНИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ - ЛИТЕРАТУРА, ФИЗИКА И МАТЕМАТИКА, ХИМИЯ И БИОЛОГИЯ, ИСТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ, ИЗКУСТВА.

2. ПРЕВРЪЩАНЕ НА ВУЗ ВЪВ ВИСШИ УЧИЛИЩА ЗА ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ СЪС СРОК НА ОБУЧЕНИЕ 4 1/2 ГОДИНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ДИПЛОМИРАНЕТО.

3. СЪЗДАВАНЕ НА ВИСШИ ИНСТИТУТИ ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ И УСЪВЪРШЕНСТВУВАНЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ, ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСОК ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ. СРОКЪТ НА ОБУЧЕНИЕ В ИНСТИТУТИТЕ ДА БЪДЕ 3 1/2 ГОДИНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЯ.

4. ОБУЧЕНИЕТО ВЪВ ВУ И ИНСТИТУТИТЕ ДА СЕ ЗАПЛАЩА ДИФЕРЕНЦИРАНО СПОРЕД ДОХОДИТЕ НА СЕМЕЙСТВАТА. ДА СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ТАКСИ САМО СЛАБИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ СЕМЕЙСТВА, ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ КУРСИСТЪТ ПОКАЖЕ УСПЕХ НАД ДОБЪР /4/ ПРИ ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА. ДА СЕ ОТПУСКАТ СТИПЕНДИИ НА СТУДЕНТИТЕ НА СЪЩИЯ ПРИНЦИП.

ПЕТО - ЗДРАВНА ПОЛИТИКА

1. БРСДП Е ЗА РАЗШИРЯВАНЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, ЗА ДА ОТГОВАРЯТ НА СВЕТОВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В СТРАНАТА.

2. БЕЗПЛАТНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ И ЛЕЧЕНИЕ НА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И ДИФЕРЕНЦИРАНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО.

ШЕСТО - НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА

1. БЪЛГАРИЯ Е РОДИНА НА ВСИЧКИ РОДЕНИ НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ И НА ТЕЗИ, РОДЕНИ ОТ БЪЛГАРИ, НО ЖИВЕЕЩИ ВРЕМЕННО ИЛИ ПОСТОЯННО ЗАД ПРЕДЕЛИТЕ НА СТРАНАТА; БЪЛГАРИЯ Е РОДИНА НА ВСИЧКИ, БЕЗ РАЗЛИКА НА ВЯРА И ЕТНИЧЕСКО САМОСЪЗНАНИЕ, КОИТО ПРИЗНАВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ЗА ОФИЦИАЛЕН, НЕЗАВИСИМО КЪДЕ ЖИВЕЯТ.

2. БРСДП ЩЕ ВОДИ РЕШИТЕЛНА И ПОСЛЕДОВАТЕЛНА БОРБА ПРОТИВ ВСЯКА ПРОЯВА НА НАЦИОНАЛИЗЪМ И ПРОТИВ ТЕЗИ, КОИТО БИХА ПОЖЕЛАЛИ ДА НАРУШАТ ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА ОТЕЧВСТВОТО НИ.

3. БРСДП Е ЗА СВОБОДНА ИЗЯВА НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА, ПОДДЪРЖА НАРОДНИТЕ ПРАЗНИЦИ, ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ ЗА ВСЯКА РЕЛИГИЯ, НО Е ЗА ОТДЕЛЯНЕТО НА ЦЪРКВАТА ОТ ДЪРЖАВАТА.

СЕДМО - ВЪНШНА ПОЛИТИКА

1. БРСДП Е ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА НЕЗАВИСИМА ВЪНШНА ПОЛИТИКА, ЗА ДРУЖБА ИСЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ НАРОДИТЕ. ТЯ Е ЗА ДОБРОСЪСЕДСКИ ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ, ЗА НЕНАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЕДНА НА ДРУГА.
БРСДП Е ЗА СТРИКТНО СПАЗВАНЕ НА ВСИЧКИ МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ И СЪГЛАШЕНИЯ, ПОДПИСАНИ И РАТИФИЦИРАНИ ОТ НАШАТА ДЪРЖАВА.

ОСМО - СИНДИКАЛНА ПОЛИТИКА

БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ КАТО ПРЕДСТАВИТЕЛКА НА ТРУДОВО-ПРОИЗВОДИТЕЛНИТЕ СИЛИ В СТРАНАТА Е ЗА СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ СИНДИКАТИ. БКНС Е НАЙ-МОЩНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ И НАШАТА ПАРТИЯ ЩЕ ОТСТОЯВА ПРАВОТО Й ДА БЪДЕ БЕЗ "ШАПКИ" ОТГОРЕ. ЩЕ СТОИ БЕЗРЕЗЕРВНО ЗАД ТЯХ В БОРБАТА ИМ ПРОТИВ БЕЗОГЛЕДНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ХОРАТА, ЗА СПРАВЕДЛИВО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА ИМ.
ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА БРСДП Е И ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАКРИЛНИК НА БКНС, ТЪЙ КАТО В ТЯХ ЧЛЕНУВАТ МНОГО ЧЛЕНОВЕ И ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА ПАРТИЯТА НИ.

ДЕВЕТО - ЗА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

1. БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е ЗА СВОБОДНО И ДЕМОКРАТИЧНО ОРГАНИЗИРАНЕ НА МЛАДЕЖТА. ЩЕ ПРИВЕТСТВА И ПОДКРЕПЯ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ РАБОТНИЧЕСКИ МЛАДЕЖКИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ - ШКОЛА ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЛЮБОВ КЪМ ТРУДА НА МЛАДИТЕ ХОРА И КАТО РЕЗЕРВ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА РЕДИЦИТЕ НА ПАРТИЯТА.

2. БРСДП ЩЕ ПОДКРЕПЯ ВСЯКА ИНИЦИАТИВА НА МЛАДЕЖТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ И МАТЕРИАЛНИ БАЗИ ЗА СПОРТУВАНЕ И РАЗВИТИЕ.

ДЕСЕТО - ЕКОЛОГИЧЕСКА ПОЛИТИКА

1. БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПРИСЪЕДИНЯВА СВОИТЕ СИЛИ КЪМ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА ЗАЩИТА НА ОКОЛНАТА СРЕДА. НИЕ НЕ СМЕ ЗА ЗАКРИВАНЕТО НА ПРЕДПРИЯТИЯТА - ЗАМЪРСИТЕЛИ, А ЗА БЪРЗОТО И НЕОТЛОЖНО ВЪВЕЖДАНЕ НА СЪВРЕМЕННА ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЯ, КОИТО ДА ОСИГУРЯТ БЕЗВРЕДНИ ЗА ХОРАТА И ПРИРОДАТА ПРОИЗВОДСТВА.

2. БРСДП Е ЗА СТРОГА ОХРАНА НА ВОДИТЕ И ГОРИТЕ ПРОТИВ ЗАМЪРСИТЕЛИТЕ ИМ И ЗА НАЛАГАНЕ НА СТРОГИ НАКАЗАНИЯ ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЛИШАВАНЕТО ИМ ОТ СВОБОДА СЪГЛАСНО ЗАКОНИТЕ В СТРАНАТА.

СОФИЯ, ЮЛИ 1990 ГОДИНА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 19 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БКП/.


ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ УВЕДОМЯВА ОБЩЕСТВЕНОСТТА У НАС И В ЧУЖБИНА, ЧЕ СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД "ФИРМЕНО ОТДЕЛЕНИЕ" НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 9 ОТ ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ С РЕШЕНИЕ N 1 ОТ 7 МАЙ 1990 Г. ПО Ф.Д. N2809 БЕШЕ РЕГИСТРИРАНА И ВПИСАНА В РЕГИСТЪРА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ ПОД N 59, ТОМ II, СТР. 54, ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПАРТИЯ НА ТРУДОВИЯ НАРОД, СОФИЯ, БУЛ. "МЛАДЕЖКИ ПРОХОД", БЛ. 5, ВХ. Б.
С РЕШЕНИЕ N 2 ОТ 24 СЕПТЕМВРИ 1990 Г. СА РЕГИСТРИРАНИ СЛЕДНИТЕ ПРОМЕНИ:

1. ПАРТИЯТА СЕ ПРЕИМЕНУВА В БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ;
2. РЕГИСТРИРАН Е НОВ УСТАВ;
3. ИЗБОР НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ОРГАНИ НА ЦК НА БКП А ИМЕННО: ВЛАДИМИР АСЕНОВ СПАСОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ, ИВАН ВЛАДИМИРОВ ПЕЙЧЕВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ, И ИВАН ЦВЕТАНОВ ГЕОРГИЕВ - СЕКРЕТАР. ИЗВЕСТЯВАМЕ ВСИЧКИ ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТОЗИ ФАКТ В СВОИТЕ ИЗЯВЛЕНИЯ, РЕЧИ, ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ И ДА НЕ СМЕСВАТ КВАЛИФИКАЦИИ ОТ РАЗЛИЧЕН РОД, ДАВАНИ НА ПРЕСТЪПНИ ДЕЙЦИ ОТ БИВШАТА БКП, ФУНКЦИОНИРАЛА ДО М. АПРИЛ Т.Г., С ТАКИВА ЗА СЕГАШНАТА БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.

ДНЕС В БЪЛГАРИЯ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ НЯМА, НЯМАМЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ; В БКП НЕ ЧЛЕНУВАТ ЛИЦА, ОТГОВОРНИ ЗА ТЕЖКОТО СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС.

ЕТО ЗАЩО ВСИЧКИ КВАЛИФИКАЦИИ, НАКЪРНЯВАЩИ ДОСТОЙНСТВОТО НА ПАРТИЯТА, НА НЕЙНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ И ЧЛЕНОВЕ, ИЗПОЛЗУВАНИ СЪЗНАТЕЛНО ИЛИ НЕ, ЩЕ ТРЕТИРАМЕ КАТО КОНСТИТУЦИОННО НАРУШЕНИЕ И ЩЕ ТЪРСИМ ПРАВАТА СИ ПО АДМИНИСТРАТИВЕН И СЪДЕБЕН РЕД.

УМОЛЯВАМЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТ/ НА БЪЛГАРИЯ ДА СЛЕДИ ЗА ЗАЩИТАТА НА НАШИТЕ ЧОВЕШКИ И КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА.

СОФИЯ, 5 ОКТОМВРИ 1990 Г.

 
/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/