18 юли 1995


София, 18 юли 1995 година
Брой 138 /1439/


София, 18 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕЗОЛЮЦИЯ "ЗА ЧЕТВЪРТАТА ВЛАСТ" НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ, ПРИЕТА НА ТРЕТИЯ КОНГРЕС /8 И 9 ЮЛИ 1995 Г.,СОФИЯ/.


Динамичните отношения в съвременното общество определят неговото съществуване в непрекъснат поток от информация. Формирането и развитието на гражданското общество зависи от независимото и свободното осведомяване на неговите членове. Информираният човек е компетентен в мненията си и свободен в решенията си. Това определя изключителната роля на средствата за масово осведомяване в обществото. Те осигуряват публичност и прозрачност върху действията и намеренията на властта.

Масмедиите освен че реализират правото на гражданите за информираност по всички въпроси на обществения живот, имат възможност да формират мнения, настроения, нагласи. Това определя тяхната изключителна роля и отговорност при формирането на гражданското общество.

Масмедиите могат да диктуват посоки и обществено поведение и е от изключително значение самоосъзнаването на отговорността, която носят.

Безспорно медиите са власт и затова те са обект на политически интереси и натиск и на опити за ограничаване на тяхната свобода.

Българска партия либерали смята, че регулирането на тези взаимоотношения трябва да стане със закон за печата и електронните медии. Необходимо е да има закон, който да защити свободата на медиите и тяхната независимост. В закона трябва да бъдат предвидени и механизми, които да попречат на медиите да нарушават правото на гражданите за информация, да накърняват лични и обществени интереси и да уронват достойнството на личността.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 18 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КЛУБ "АЛТЕРНАТИВА" ПО ПОВОД НА УЧРЕДЯВАНЕТО НА СДРУЖЕНИЕТО.


Клуб "Алтернатива" е сдружение на лица, на които правителствата на България са поверявали един от най-отговорните постове: заместник на титуляра в централните органи на изпълнителната власт.

Натрупаният в тази дейност управленски опит не е нещо абстрактно. Между хората, пребивавали в горните етажи на изпълнителната власт, няма да попаднете на нереализирани личности. Всички онези, които учредиха клуб "Алтернатива", са намерили професионална изява и достойно жизнено поприще извън структурите на властта. В това отношение те могат само да бъдат - и са - обект на благородна завист.

Клуб "Алтернатива" е далеч от идеята да подпомага или да лансира своите членове. Те нямат нужда от това. Клубът не търси и няма намерение да предлага алтернатива на личности или на структури. Думата "Алтернатива" в името на нашия клуб означава, че за хора, които са опознали разнообразието, не съществуват еднозначно фиксирани стойности. Една идея може да се замени с друга - по-добра или по-разбираема, или по-лесна за изпълнение. Веднъж възприета, една идея може да се прилага по най-различни начини и да доведе до най-неочаквани резултати. За нас предизвикателството е именно там, в алтернативните решения, в алтернативните пътища и в алтернативните резултати.

Клуб "Алтернатива" не се създава, за да служи на някого. Той не търси клиенти. За неговите членове животът е интересен и те искат да го направят още по-интересен чрез добронамерено изслушване на другото мнение.

Защото ние сме обединение на хора, политически ангажирани, но няма да политизираме клуба. Не търсим алтернатива на органи, институции и партии, а свободно общуване, размяна на мнения и обобщаване на натрупан управленски опит между лица, участвали в изпълнителната власт като заместник-министри.

Обединяваме се професионално реализирани хора и затова ни е чужда идеята за реваншизъм и противопоставяне, за налагане на определени политически виждания.

Дейността ни ще бъде подчинена единствено на девиза ни "Добра воля и доверие".

София, 29 юни 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 18 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДЕПУТАТА ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС БЛОК Д-Р ОРЛИН ДРАГАНОВ И НА ДЕПУТАТА ОТ ПГ НА НАРОДЕН СЪЮЗ Д-Р БОРИСЛАВ КИТОВ ПО ВЪПРОСА ЗА ЦЕНИТЕ НА КУПОНИТЕ ЗА ХРАНА НА СТУДЕНТИТЕ.


Увеличаването над два и половина пъти на цените на купоните за храна, което е във връзка с Постановление на Министерския съвет /МС/ 116 от 6 юни 1990 г, изменено с постановление на МС 131/26 юни 1995 г. и заповед на Министерството на образование, науката и технологиите /МОНТ/ стойността на един студентски купон от 12 става 29 лв., което важи за цялата страна. Увеличаването на цените е форма на икономически геноцид спрямо българските студенти. При средна студентска стипендия 1580 лв. не може да се компенсират необходимите 2600 лв. за столова храна. Студентите нямат доходи. Тяхната основна задача е да се образоват, а не да стават хамали. Поскъпването на храната на студентите е крайно неприемливо за нас. Това ще влоши социалния статус и ще нанесе удар върху качеството на подготовката на бъдещето на българската държава.

Ето защо категорично възразяваме срещу повишението на цените на купоните в студентските столове в страната, което е една голяма крачка в крайно грешна посока.

София, 13 юли 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 18 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КЛУБА НА МНОГОДЕТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ПО ПОВОД НА СРЕЩАТА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА С ЛИДЕРИ НА ЦИГАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ.


Бащата на нацията, президентът Желев, за сетен път показа трогателна загриженост за нашите цигани. Отново прие тяхна делегация /естествено, срещата бе широко отразена от медиите/, обеща им малкия дворец на културата за срещи, преспивания и подпечатване на командировъчните /как ли ще го стопанисват; на другия ден ще го ограбят до керемидите/ и щедрата си държавническа закрила. Няма как, задават се на хоризонта президентските избори и въпреки заричанията си отпреди две години, Желев няма да се отдаде на компилативните си трудове и мирното бракониерстване на шарани по селските вирове, а пак ще се кандидатира /тъй сладка е властчицата и облагите й/. Желев нито веднъж не пожела да приеме и да изслуша група на многодетни български родители, загрижени за демографската катастрофа на нацията си. Къде по-изгодно му е да приеме по правило многодетните цигани, които като електорат са хилядократно повече от далеч по-рядко срещаните многодетни българи. Гласове, гласове жъне отсега президентът на България... И това го вълнува много повече от нерадостното бъдеще на стопяващата се нация.

Отвратени сме от демагогията и родоотстъпничеството на Желев.

ЗА КЛУБА НА МНОГОДЕТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ:

д-р Тотко Найденов

София, 13 юли 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 18 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИНДИКАТИ ПО ПОВОД НА ИНЦИДЕНТ В СГРАДАТА НА СИНДИКАТА.


С известните от 1992 г. похвати щаб-квартирата на Тренчев изпрати на 10 юли 1995 г. двама свои "синдикални" гарда в сградата на ул."Екзарх Йосиф" 37, за да отстранят неудобния за "Подкрепа" Изпълнителен съвет на Асоциацията на демократичните синдикати /ИС на АДС/. Те бяха доведени от Димитър Анастасов, който преди известно време бе внедрен в АДС, без въобще да е бил член на синдиката. Назначен противоуставно на несъществуваща длъжност в ИС, Анастасов бе освободен на 30 юни 1995 г. по искане на Централната контролна комисия.

Подпомогнати от касиерката на АДС Павлина Пейчева, тримата "специалисти по смяна на брави" поставиха нови ключалки на някои от стаите на АДС. Срещу услугата Павлина Пейчева получи трудовите досиета на служителите на АДС, по които е изплащала заплатите им. Изпълнителният директор бе подготвил тези документи за предстоящата финансова ревизия, която да провери многобройните сигнали за финансови нарушения. Пейчева се надява, че с отстраняването на изпълнителния директор ще бъде избягната финансовата ревизия.

Извиканите четирима служители на МВР не направиха нищо срещу самоуправството. Те дори не снеха самоличността на Тренчевите "синдикалисти", нито запечатаха стаите, в които остава имущество и документи на ИС.

На следващия ден Анастасов доведе нов екип от площад "Гарибалди" и с взлом разби и останалите врати на АДС. Извиканите от охраната на сградата служители на BMP [МВР?] и този път не предприемат нищо. Замислената провокация обаче не мина, защото ИС своевременно напусна сградата.

Тренчев си отмъщава, защото КС на АДС отхвърли предложението на "Подкрепа" за"синдикален" блок и категорично отказа всякакво сътрудничество с Тренчевата централа.

ИС на АДС очаква от организациите и институциите, които уважават демокрацията, разбиране и съдействие, а от органите на реда - да изпълнят задълженията си съгласно закона.

/Пресслужба "Куриер"/


14:00:00
18.07.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Валентина Игнова
Технически изпълнители: Павлина Стефанова
                                           Тинка Христова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!