18 юни 1990

СОФИЯ, 18 ЮНИ 1990 ГОДИНА                                   БРОЙ 118 /136/

СОФИЯ, 18 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БАТАК, ПАНАГЮРИЩЕ, БРАЦИГОВО, СТРЕЛЧА, СЕПТЕМВРИ И ПЕЩЕРА.


БРАТЯ И СЕСТРИ,

НИЕ, ЖИТЕЛИТЕ НА ТЕЗИ РАЙОНИ, ОТКЪДЕТО ЗАПОЧНА НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ, КОИТО С ПРАВО МОГАТ ДА СЕ НАРЕКАТ УЧАСТНИЦИ В ПЪРВОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ В СВЯТОТО ОБОРИЩЕ, СМЕ СИЛНО РАЗТРЕВОЖЕНИ ОТ НЯКОИ НЕГАТИВНИ ЯВЛЕНИЯ В СОФИЯ И В ДРУГИ СЕЛИЩА НА СТРАНАТА.
БЪЛГАРИЯ ТРЪГНА УВЕРЕНО ПО ПЪТЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ПОКАЗА НА СВЕТА, ЧЕ Е ГОТОВ ЗА МИРЕН ПРЕХОД В ПО-НАТАТЪШНОТО СИ РАЗВИТИЕ. ПРОВЕДЕ СЕ ПРИ ПОКАЗНА ДИСЦИПЛИНА И РЕД ПЪРВИЯТ ТУР НА СВОБОДНИТЕ ИЗБОРИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. НА ТОЗИ ФОРУМ ПРЕДСТОИ ТЕЖКАТА ЗАДАЧА ДА ИЗКОВЕ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА. ЗА ЦЕЛТА СА НЕОБХОДИМИ РЕД И СПОКОЙСТВИЕ, ВИСОКА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ КАКТО СЕГА, ПРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ВТОРИЯ ТУР, ТАКА И ПО ВРЕМЕ НА РАБОТАТА НА БЪДЕЩИЯ ПАРЛАМЕНТ.

НЕОБУЗДАНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЯВИ И ЕЛЕМЕНТИТЕ НА АНАРХИЯ И НА НЕПОДЧИНЕНИЕ НА УСТАНОВЕНИЯ РЕД И НА СЪОТВЕТНИТЕ ЗАКОНИ СА ЯВЛЕНИЯ, КОИТО МОГАТ ДА ИМАТ НЕПРЕДВИДИМИ И ОСОБЕНО ТЕЖКИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА НАЦИЯТА И НАРОДА НИ.

НЕКА ОСТАВИМ ЕМОЦИИТЕ, НЕКА ПРЕОДОЛЕЕМ ПАРТИЗАНЩИНАТА И НЕКА ДА НЕ ДЕЛИМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. НЕЗАВИСИМО ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ УБЕЖДЕНИЯ НИЕ РАБОТИМ В ЕДНИ И СЪЩИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ЗАВОДИ, ЖИВЕЕМ В ЕДНИ И СЪЩИ КВАРТАЛИ И СЕЛИЩА.

БЪДЕЩАТА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ САМО НЯМА ДА ИЗКЛЮЧВА ТОВА, НО ТО ЩЕ СТАНЕ УСТАНОВЕН НАШ НАЧИН НА ЖИВОТ. ЗАЩО ДА НЕ СЕ ГЛЕДАМЕ ДОСТОЙНО В ОЧИТЕ, ДА НЕ СИ ПОМАГАМЕ В ТЕЖКИ МОМЕНТИ И ЗАЕДНО ДА
ИЗЖИВЯВАМЕ РАДОСТИТЕ В ЖИВОТА СИ. НАШИТЕ СЕЛИЩА, СВЪРЗАНИ С ИСТОРИЧЕСКОТО МИНАЛО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ПОНЕСЛИ СТРАДАНИЯТА НА ЧУЖДОТО ИГО И МРАКОБЕСИЕ, ДОБРЕ ЗНАЯТ ЦЕНАТА НА НАСИЛИЕТО, ДОБРЕ ЗНАЯТ КАКВИ СА НЕГОВИТЕ ПОСЛЕДИЦИ. НИЕ НЕ ЖЕЛАЕМ НОВИ КОСТНИЦИ И ЧЕРНИ ЗАБРАДКИ!

НЕКА ДА ДАДЕМ ЦИВИЛИЗОВАН ОТПОР НА ОПИТИТЕ ЗА ПРОВОКАЦИИ.
НЕКА ДА НЕ ДОПУСКАМЕ ДА СЕ СРАМУВАМЕ ПРЕД ОЧИТЕ НА ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПА И ДА ДОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ НАЦИЯ, ДОСТОЙНА ЗА СВОЯТА 1300-ГОДИШНА ИСТОРИЯ. НЕКА ДА СИ ПОДАДЕМ РЪКА!

НЕКА ДА ПОДЧИНИМ ДЕЙСТВИЯТА СИ НА РАЗУМА И ДА ДОКАЖЕМ НА СВЕТА, ЧЕ СМЕ ДОСТОЙНИ ЗА УВАЖЕНИЕ И ЗА ОБЩИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ДОМ. НИЕ СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ ВАС - ВСИЧКИ ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ - РАБОТНИЦИ, СЕЛЯНИ, ИНТЕЛИГЕНЦИЯ И ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ - ПОДКРЕПЕТЕ НАШИЯ ПРИЗИВ В ИМЕТО НА ПАТРИОТИЗМА, ДЕМОКРАЦИЯТА И ЕДИНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ.

БРАЦИГОВО, 13 ЮНИ 1990 ГОДИНА    /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

Х   Х   Х

СОФИЯ, 18 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО ДО КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО И КОНТРОЛНАТА КОМИСИЯ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ.

НА МИТИНГА, ОРГАНИЗИРАН ОТ ВАС НА 11 ЮНИ 1990 Г. В ГР. СОФИЯ ОБЯВИХТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА ПОБЕДА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И ПРИЗОВАХТЕ КЪМ СПЛОТЯВАНЕ НА ОПОЗИЦИЯТА.
ВАШАТА РАДОСТ ОТ ТАЗИ СТРАННА ИЗБОРНА "ПОБЕДА" Е НАПЪЛНО РАЗБИРАЕМА ЗА НАС. ВИЕ ПОЧТИ УСПЯХТЕ ДА МОНОПОЛИЗИРАТЕ ОПОЗИЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ И ИЗТИКАХТЕ ДЕСЕТКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ В ТЪМНИТЕ КЬОШЕТА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ. НО И НИЕ, И ВИЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМ ПОНЕ ДВЕ НЕЩА: СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ Е ОРГАНИЗАЦИЯ, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА СЛЕД ПАДАНЕТО НА КОМУНИСТИТЕ И ФАКТИЧЕСКОТО РАЗПАДАНЕ НА ТОЗИ СЪЮЗ ЗАПОЧНА С ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ПРАВОЛИНЕЙНИТЕ И ЧЕСТНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ БЗНС "НИКОЛА ПЕТКОВ". ИЗБОРНАТА ПОБЕДА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ДНЕС БИ ОЗНАЧАВАЛА ЗА ПОВЕЧЕТО ОТ АМБИЦИОЗНИТЕ ЛИДЕРИ СЛИЗАНЕ ОТ ТРИБУНИТЕ НА ГРАНДИОЗНИТЕ МИТИНГИ И ЗАВРЪЩАНЕ В ТЕХНИТЕ МАЛКИ И НЕПОПУЛЯРНИ ОРГАНИЗАЦИИ. НИЕ СЧИТАМЕ, ЧЕ Е НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕНО СЕГАШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ДА ВИ УДОВЛЕТВОРЯВА. РАЗБИРАЕМА ЗА НАС Е РАДОСТТА, ИЗРАЗЕНА ОТ Г-Н ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ, ЧЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ НЯМА ДА СЕ НАЛОЖИ ДА ПОЕМЕ ТЕЖКИТЕ ОТГОВОРНОСТИ ЗА ДНЕШНАТА ИКОНОМИЧЕСКА И ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ. НЕ НИ УЧУДВА ВАШЕТО ЖЕЛАНИЕ ДА УВЕКОВЕЧИТЕ ОПОЗИЦИЯТА, СЛЕД КАТО Я МОНОПОЛИЗИРАХТЕ.

НО НИЕ НЕ РАЗБИРАМЕ ВАШИЯ ПРИЗИВ ЗА ОБЕДИНЯВАНЕ НА ОПОЗИЦИЯТА. СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ, ЧИЯТО ПРОТЕГНАТА РЪКА ВИЕ ДВА ПЪТИ ОТБЛЪСНАХТЕ, НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛА. ВАШИЯТ ПРИЗИВ ЗА ОБЕДИНЯВАНЕ НА ОПОЗИЦИЯТА ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ СЕ Е ПРОМЕНИЛ?! ИЛИ ПЪК ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ВИ СА НАСОЧЕНИ, КАКТО СЕ ОЧЕРТА НА МИТИНГА НА 11 ЮНИ 1990 Г., КЪМ КАЗИОННИЯ БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ И КЪМ АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ?!

НО АКО ТОВА Е ТАКА, ТОГАВА ЗА КАКВО СПЛОТЯВАНЕ НА ОПОЗИЦИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ?! ЧРЕЗ СБЛИЖАВАНЕТО С АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВИЕ ФАКТИЧЕСКИ ВЛИЗАТЕ В СЪЮЗ С ЕДНО ОТ КРИЛАТА НА КОМУНИСТИТЕ И ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА УТОЧНИТЕ СРЕЩУ КОЯ ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ ФРАКЦИИ НА КОМУНИСТИТЕ ЩЕ СЕ БОРИТЕ. ВИЕ ЩЕ СЕ ОБЕДИНЯВАТЕ С ТЯХ - КОМЕНТАРЪТ Е ИЗЛИШЕН. ВПРОЧЕМ ТОЗИ МИТИНГ ПОКАЗА И ТОВА, ЧЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ВИЕ СЕ ОПИТВАТЕ ДА ОТКЛОНИТЕ НАРОДНОТО НЕГОДУВАНИЕ С ЕСТРАДНИ ПЕСНИ, БДЕНИЯ И МЪЛЧАЛИВИ ПРИСЪСТВИЯ.

СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ СЧИТА ЗА НЕОБХОДИМО ДА ЗАЯВИ, ЧЕ ИСКРЕНО ЖЕЛАЕ СЪЗДАВАНЕТО НА ЕДИННА ОПОЗИЦИЯ, НО В БЕЗПРИНЦИПНИ ОБЕДИНЕНИЯ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ.

13 ЮНИ 1990 Г.

ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО И КОНТРОЛНАТА КОМИСИЯ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКО ЯНКОВ
ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д-Р БОЙКО ПРОЙЧЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КК: ЮЛИЯН КОЦЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 18 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ /ХРП/ ОТНОСНО ОСНОВНИТЕ ПОЛОЖЕНИЯ НА БЪЛГАРСКАТА
СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БСДП/ ЗА ПО-НАТАТЪШНОТО УКРЕПВАНЕ НА ОТБРАНАТА И НАЦИОНАЛНАТА СИУГРНОСТ
.


В МАНИФЕСТА СИ ДО ИЗБИРАТЕЛИТЕ ОТ 23 АПРИЛ 1990 Г. НИЕ, ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНЦИТЕ, ЗАЯВИХМЕ, ЧЕ СМЕ ЗА СИЛНА И ЕДИННА БЪЛГАРСКА НАЦИЯ. ПОСОЧИХМЕ ОЩЕ, ЧЕ КАТО РЕАЛИСТИ СИ ДАВАМЕ СМЕТКА, ЧЕ ОСВЕН СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ Е НЕОБХОДИМА И ОТБРАНИТЕЛНА СПОСОБНОСТ, ЧЕ СМЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ ЕФЕКТИВНОСТТА НА БНА, КОЕТО НЕ ИЗКЛЮЧВА НАМАЛЯВАНЕТО НА ВОЕННИТЕ РАЗХОДИ И ЧИСЛЕНИЯ СЪСТАВ НА АРМИЯТА. НИЕ СМЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ВОЙСКАТА ОТ НЕСВОЙСТВЕНИ ДЕЙНОСТИ, ЗА ОСИГУРЯВАНЕТО Й СЪС СЪВРЕМЕННА ТЕХНИКА, ЗА ВИСОКО ПРОФЕСИОНАЛНО МАЙСТОРСТВО НА ЛИЧНИЯ СЪСТАВ. ТРЯБВА ДА СЕ НАБЕЛЕЖАТ ПЕРСПЕКТИВИТЕ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНА НАЕМНА АРМИЯ. НИЕ СМЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ВОЙНСКАТА ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО В ДУХА НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ: ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА, ПРЕДАНИ НА ОТЕЧЕСТВОТО, ЗАЩИТНИЦИ НА СЛАБИТЕ.

В ТОЗИ СМИСЪЛ ОСНОВНИТЕ ПОЛОЖЕНИЯ НА БСДП ЗА ПО-НАТАТЪШНО УКРЕПВАНЕ НА ОТБРАНАТА И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ СА ПРИНЦИПНО В УНИСОН С НАШИЯ ПРЕДИЗБОРЕН МАНИФЕСТ, ЗА КОЕТО ИЗКАЗВАМЕ ЗАДОВОЛСТВО. ОСОБЕНО АКТУАЛНА Е КРИТИКАТА В ДЕКЛАРАЦИЯТА НА БСДП ОТНОСНО СОЦИАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ - БИТОВИ УСЛОВИЯ, ЖИЛИЩЕН ПРОБЛЕМ, СТАНДАРТА НА ЖИВОТ НА ВОЙНИЦИТЕ.

ПОДКРЕПЯМЕ ИЗЦЯЛО ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ Е НЕОБХОДИМО ДА НАПРАВИМ ВСИЧКО, ЗА ДА НЕ СЕ ДОПУСНАТ ВОЕННИ АВАНТЮРИ И ПРОВОКАЦИИ НА БАЛКАНИТЕ, ДОСТОЙНО ДА ЗАЩИТИМ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ, ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ И ДА ПРЕДАДЕМ НА БЪДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ЕДНА СВОБОДНА, СИЛНА И НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ.

ПЛОВДИВ, 13 ЮНИ 1990 Г.        НАЦИОНАЛЕН СЕКРЕТАРИАТ НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 18 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ", АДРЕСИРАНА ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ /ЦИК/.


СЛЕД ВЧЕРАШНОТО ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ И ПОВЕДЕНИЕТО НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ /ЦИК/, КОЯТО ВЪПРЕКИ ИСКАНИЯТА НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЖУРНАЛИСТИ НЕ ПУБЛИКУВА КОНКРЕТНИ ПОДРОБНОСТИ ОКОЛО СЛУЧАИТЕ НА МАНИПУЛАЦИИ И ФАЛШИФИКАЦИИ В ОТДЕЛНИТЕ РАЙОНИ И СЕКЦИИ В СТРАНАТА, СТАЧНИЯТ КОМИТЕТ ПРИ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В КООРДИНАЦИЯ СЪС СТАЧНИЯ КОМИТЕТ НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ", ОЦЕНЯВАЙКИ ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА В СТРАНАТА, РЕШИ ДА ПРОДЪЛЖИ СВОЯ МИРЕН ПРОТЕСТ БЕЗСРОЧНО, ДОКАТО ОФИЦИАЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ НЕ СЪОБЩИ ПО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ ПЪЛНИЯ СПИСЪК НА ФИКСИРАНИТЕ НАРУШЕНИЯ.

НЕОБХОДИМО Е ТОВА ДА СТАНЕ В НАЙ-КРАТЪК СРОК - ПРЕДИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ВТОРИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ.

НАСТОЯВАМЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ ДА УЧАСТВУВАТ КАТО НАБЛЮДАТЕЛИ ВЪВ ВТОРИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ВЪЗ ОСНОВА НА ДОПЪЛНИТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И СТАЧНИЯ КОМИТЕТ.

ТОВА ШЕ СЪЗДАДЕ НОРМАЛНА ОБСТАНОВКА ЗА ЧЕСТНА ПРЕДИЗБОРНА БОРБА, ЗА СПОКОЙНОТО ПРОТИЧАНЕ НА САМИТЕ ИЗБОРИ И ЗА ДОВЕРИЕ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ.

ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ УТВЪРДИМ ПРЕСТИЖА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА КАТО ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА.

ДЕКЛАРАЦИЯТА Е ПРИЕТА НА 15 ЮНИ 1990 Г. В 9.40 ЧАСА НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СТАЧКУВАЩИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО, 15 ЮНИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 18 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКCT НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ”СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ.


НИЕ, СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ", ПОДКРЕПЕНИ ОТ МНОЖЕСТВО СВОИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, КОЛЕГИ И СЪМИШЛЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА,

СЧИТАМЕ:

ЗАБАВЯНЕТО НА ОБЯВЯВАНЕТО НА ОКОНЧАТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗБОРИТЕ И В ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА СТЕПЕН НЕОБЯВЯВАНЕТО НА СПИСЪКА НА ДОПУСНАТИТЕ НАРУШЕНИЯ В ИЗБОРНИЯ ДЕН, ПРЕБРОЯВАНЕТО НА БЮЛЕТИНИТЕ, СЪСТАВЯНЕТО НА ПРОТОКОЛИТЕ И ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ ОТ РАЙОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ СЪЗДАДЕ НАПРЕЖЕНИЕ В СТРАНАТА, ПОРОДИ СЪМНЕНИЯ У МНОЗИНА ЧЕСТНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ ЗА СПЕКУЛАЦИИ С ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ. ИНФОРМАЦИОННИЯТ ВАКУУМ ПО СЪЩЕСТВО Е МАНИПУЛАЦИЯ С ИЗБИРАТЕЛИТЕ ПРЕДИ ПРЕДСТОЯЩИЯ ВТОРИ ТУР.

ЗАЯВЯВАМЕ:

НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ БЛОКАДНАТА СТАЧКА, ПОДКРЕПЕНИ ОТ НАШИТЕ КОЛЕГИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА, ДОКАТО ОФИЦИАЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ НЕ СЪОБЩИ ПО ОСНОВНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ ПЪЛНИЯ СПИСЪК НА ФИКСИРАНИТЕ ОТ ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ НАРУШЕНИЯ ПО ИЗБОРИТЕ.

СЧИТАМЕ, ЧЕ Е БЕЗУСЛОВНО НЕОБХОДИМО ТОВА ДА СТАНЕ В НАЙ-КРАТЪК СРОК, ПРЕДИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ВТОРИЯ ТУР. ТОВА ЩЕ СЪЗДАДЕ НОРМАЛНА ОБСТАНОВКА ЗА ЧЕСТНА ПРЕДИЗБОРНА БОРБА, ЗА НОРМАЛНОТО ПРОТИЧАНЕ НА САМИТЕ ИЗБОРИ И ДОВЕРИЕ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ.

ЧЕСТНИТЕ ХОРА НЯМА ДА НИ ПРОСТЯТ, АКО ОСТАНЕМ БЕЗВОЛЕВИ И БЕЗДЕЙНИ, СКЛОННИ НА КОМПРОМИСИ И ПРИМИРЕНИЕ СЕГА, КОГАТО СЕ РЕШАВА СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ И СЕ ГРАДИ ПРЕСТИЖЪТ Й ПРЕД ЕВРОПА И ОСТАНАЛИЯ СВЯТ КАТО ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА.

СОФИЯ, 14 ЮНИ 1990 ГОДИНА                                         /ПРЕССЛУЖБА    "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 18 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА - ГР. СИЛИСТРА.


НИЕ, ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КОАЛИЦИЯ ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ НА ТРУДА В СИЛИСТРА, РЕШИТЕЛНО ОТХВЪРЛЯМЕ ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ПП НА БЗНС ОТ 12 ЮНИ 1990 Г., ПРИЗОВАВАЩА РЕДОВИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА БЗНС ДА ГЛАСУВАТ СЪС СИНЯ БЮЛЕТИНА НА 17 ЮНИ.

КОИ СТЕ ВИЕ, ГОСПОДА ОТ ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ? ВИЕ СТЕ ТЕЗИ, КОИTO ГОДИНИ НАРЕД БЯХТЕ НА НАРОДНАТА СОФРА, И СЕГА, КОГАТО СОФРАТА ОСТАНА ПРАЗНА, БЪРЗАТЕ ДА СЕ НАРЕДИТЕ НА СОФРАТА НА СДС.
ВИЕ СТЕ ТЕЗИ, КОИТО НЕ НАМЕРИХТЕ ДОБЛЕСТ ДА ПРИЗНАЕТЕ И ВАШАТА ВИНА ЗА МИНАЛОТО.

ВИЕ СТЕ ТЕЗИ, КОИТО И СЕГА ОБЪРКВАТЕ БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛЕЦ, ПОДКРЕПЯЙКИ ЗАРОБВАЩИ РЕФОРМИ В БЪЛГАРСКОТО СЕЛО.

ВИЕ ПОДКРЕПЯТЕ ТЕЗИ, КОИТО СЛЕД 10 НОЕМВРИ ХОДЕХА ИЗ РОДОПСКИЯ КРАЙ И НАСИЛА ЗАТВАРЯХА БЪЛГАРЧЕТАТА МОХАМЕДАНИ В ДЖАМИИТЕ И ГИ УЧЕХА НА ТУРСКИ.

ТАЗИ ЛИ ДЕМОКРАЦИЯ ПОДКРЕПЯТЕ?

ГОСПОДА, НЕ СИ ЛИ ЗАДАВАТЕ ВЪПРОСА КОЙ ЩЕ ВИ ПОВЯРВА? ВСИЧКИ ЧЕСТНИ ХОРА СЕГА СЕ ПИТАТ: КОГА ДА ВЯРВАМЕ НА ПП НА БЗНС? КОГАТО КОЛЕНИЧЕХА ПРЕД ТОДОР ЖИВКОВ ИЛИ СЕГА, ВЪРШЕЙКИ СЪЩОТО ПРЕД Г-Н
ЖЕЛЕВ?

ПОЛИТИЧЕСКАТА КОАЛИЦИЯ ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ НА ТРУДА ПРИЗОВАВА СВОИТЕ МНОГОБРОЙНИ СИМПАТИЗАНТИ: НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СТРАНАТА ИЗИСКВАТ НА 17 ЮНИ ДА СЕ ПОДКРЕПЯТ КАНДИДАТИТЕ НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА, НА БСП И АКО ИМА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЗНС, НО САМО ТАКИВА, КОИТО ИМАТ ЯСНА ПОЗИЦИЯ ПО НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС.

НАЙ-ОТГОВОРНО ЗАЯВЯВАМЕ: КОЙТО ГЛАСУВА СЪС СИНЯ БЮЛЕТИНА, НЕ ГЛАСУВА ЗА БЪЛГАРИЯ, А ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ.

ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ НА ТРУДА - СИЛИСТРА /КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ, ОБЩОБЪЛГАРСКИ СЪЮЗ "ДОБРУДЖА", ОБЩОБЪЛГАРСКИ СЪЮЗ "МАКЕДОНИЯ", НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "БЪЛГАРИЯ"/

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 18 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-З".


В ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ НАРАСТВА ТРЕВОЖНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА.
БОЛНИТЕ АМБИЦИИ НА СДС И БСП НАДХВЪРЛЯТ ГРАНИЦИТЕ НА РАЗУМА И ПРЕНАСОЧВАТ СЪЗНАНИЕТО НА ХОРАТА В ПОСОКА НА ФИЗИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ. СТРАХ, БЕЗЗАКОНИЕ И ХАОС, КОИТО ЯВНО УСТРОЙВАТ И ДВЕТЕ КОАЛИЦИИ ОТ НАСТОЯЩИ И "БИВШИ" КОМУНИСТИ, ПОДГОТВЯТ НАЧАЛОТО На НОВА ДИКТАТУРА, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА ЦВЕТА Й. ВЕРОЯТНО ДВУЦВЕТНА.
ПРОДЪЛЖАВА 45-ГОДИШНИЯТ ПРОЦЕС ДА СЕ ЗАЛАГА НА ИНСТИНКТА НА ХОРАТА В ПОСТИГАНЕ НА ДАДЕНИ ЦЕЛИ. ОПАСНОСТТА НАРАСТВА ОТ СЛЕДНИТЕ ЯСНИ ФАКТИ:

1/ РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ОТ ФАШИЗИРАНЕ НА ЕДНА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, ОСОБЕНО МЛАДОТО, ПО НАЧИН, ПО КОЙТО БЕШЕ КОМУНИЗИРАНО;

2/ НАРАСТВАНЕ МОНОПОЛА НА ДВЕ КРАЙНИ РЪКОВОДСТВА НАД ЦЕЛИЯ НАРОД.
СЪЮЗ "ЕРА-3" ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ Е УЛИЧЕН СБЛЪСЪК, НИТО ИЗПОЛЗУВАНЕ НА ЕМОЦИИТЕ НА ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ С ФАНАТИЗИРАНА НАСОЧЕНОСТ, НАПОМНЯЩИ ВРЕМЕТО НА ХИТЛЕР, А БОРБА НА ИДЕИ И РАБОТА ЗА НАРОДА ПРИ РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ВСИЧКИ.

СЪЮЗ "ЕРА-3" ИЗИСКВА:

1/ БСП ДА СПРЕ ИНФОРМАЦИОННОТО ЗАТЪМНЕНИЕ И НАТИСКА НАД НАСЕЛЕНИЕТО ЧРЕЗ НЕРАЗГРАДЕНИТЕ ЗВЕНА НА НОМЕНКЛАТУРНАТА ВЛАСТ;

2/ РЪКОВОДСТВОТО НА СДС ДА ПРЕСТАНЕ ДА НАСТРОЙВА МЛАДЕЖТА И ДА ГИ ПОДЛАГА НА УДАРИ В ЕДИН ОПАСЕН ПРОЦЕС, В КОЙТО НЕ МОЖЕ ПОСЛЕ ДА ЗАЕМЕ РОЛЯТА НА БЛАГОДЕТЕЛ И ЧРЕЗ ТЯХ ДА ТЪРСИ КОМПЕНСАЦИЯ НА СВОЯТА НЕКАДЪРНОСТ;

3/ И ДВЕТЕ РЪКОВОДСТВА ДА СЕ ОПОМНЯТ И ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ СИ ИГРАЯТ С ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И ДА ПОЧУВСТВУВАТ СРАМ ОТ ТОВА.

АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО В СРОК ОТ 48 ЧАСА НЕ СЕ НАМЕСИ РЕШИТЕЛНО ЗА:

1/ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕДА И СИГУРНОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ;

2/ ПРЕМАХВАНЕ НА НАСИЛСТВЕНИТЕ, НЕ ПО ЗАКОНЕН ПЪТ ОПИТИ ЗА МОНОПОЛИЗИРАНЕ НА ТЕЛЕВИЗИЯТА И СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ;

3/ ПРЕМАХВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКИЯ И ПСИХИЧЕСКИЯ ТОРМОЗ СРЕЩУ ОТДЕЛНИ ХОРА.

СЪЮЗ "ЕРА - 3" С ДРУГИ ОПОЗИЦИОННИ ПАРТИИ ЩЕ ПРЕМИНЕ КЪМ СЪЗДАВАНЕ НА БАЛАНС НА СИЛИ ЗА СПАСЯВАНЕ НА НАЦИЯТА. СЪЩЕВРЕМЕННО ТЯ ЩЕ ПРИЗОВЕ ХИЛЯДИ СВОИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ - БЪЛГАРИ, РАБОТЕЩИ В СССР, ДА СЕ ВЪРНАТ ЗА ЗАЩИТА НА СЕМЕЙСТВАТА СИ. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ИМА НУЖДА ОТ МИР, СПОКОЙСТВИЕ И ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, ОТ УМНИ И РЕШИТЕЛНИ РЪКОВОДИТЕЛИ, КОИТО СЕГА ИЗКУСТВЕНО СА ОТСТРАНЕНИ ОТ ОБЩЕСТВОТО. СЪЮЗ "ЕРА-3" ОБЯВЯВА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ НА ИЗБРАНИЦИТЕ-ДЕПУТАТИ, ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КОИТО СА РЕЗУЛТАТ НА ПРЕДИЗБОРНИ И НАСТОЯЩИ КОМБИНАЦИИ, А НЕ НА ИСТИНСКОТО ЖЕЛАНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ МОРАЛ И УМ ЛИПСВАТ НА ДВЕТЕ РЪКОВОДСТВА.

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ ТОВА И ДА СЕ ДАДЕ ПЪТ НА ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА ОПОЗИЦИЯ.

СОФИЯ, 14 ЮНИ 1990 Г.    ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА
ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-3": СЛАВОМИР ЦАНКОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 18 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ.


ОБРЪЩЕНИЕ

ВЪПРЕКИ ПРОГРАМНИТЕ И ТАКТИЧЕСКИТЕ РАЗЛИЧИЯ, КОИТО ИМА СЪС СДС, СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ /СДПН/ СЪВЕТВА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ:

НА 17 ЮНИ 1990 Г. ГЛАСУВАЙТЕ СЪС СИНЯ БЮЛЕТИНА.

ВПРОЧЕМ, ВОДЕЙКИ ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ, НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО СДПН НЯМАШЕ СВОИ КАНДИДАТИ, РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЯТА ПРИЗОВА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ ДА ГЛАСУВАТ ЗА СДС.

МОМЕНТЪТ ИЗИСКВА ВРЕМЕННО ЕДИНОДЕЙСТВИЕ СРЕЩУ БСП.

СОФИЯ, 14 ЮНИ 1990 Г.   

ЗА    ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО    БЮРО    И
КОНТРОЛНАТА КОМИСИЯ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКО ЯНКОВ
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д-Р БОЙКО ПРОЙЧЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КК: ЮЛИЯН КОЦЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 18 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ УСТАВ /ЧАСТ ПЪРВА/ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА".


НИЕ, СВОБОДОМИСЛЕЩИТВ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ИМАЙКИ ПРЕДВИД ОСНОВНИТЕ ПРАВА И НУЖДИ НА ХОРАТА, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ЧОВЕШКАТА ИМ СЪЩНОСТ И НОРМИ НА ЦИВИЛИЗОВАНО ПОВЕДЕНИЕ, ПРИЕТИ И ПРОВЪЗГЛАСЕНИ от ООН ВЪВ ВСЕОБЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА;

КАТО ОСНОВАВАМЕ ИСКАНИЯТА СИ НА БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ И ДЕЙСТВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, А СЪЩО ТАКА И НА ПАКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ, СОЦИАЛНИТЕ И КУЛТУРНИТЕ ПРАВА, СПОРАЗУМЕНИЯТА ОТ ХЕЛЗИНКИ, МАДРИД И ВИЕНА, КОНВЕНЦИЯ НОМЕР 87 НА МОТ, ПО КОИТО БЪЛГАРИЯ Е СТРАНА,

СЧИТАЙКИ, ЧЕ ЧРЕЗ СЪЗНАТЕЛНА, ЧЕСТНА, ЗАКОНОСЪОБРАЗНА И ГРАДИВНА ДЕЙНОСТ МОЖЕМ ДА ДОПРИНЕСЕМ ЗА РЕАЛНА ЗАЩИТА НА НАШИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ И ТВОРЧЕСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ТРУД;

ДЪЛБОКО УБЕДЕНИ, ЧЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЧРЕЗ СЪЗНАТЕЛНАТА ВОЛЯ НА СВОБОДНИ ГРАЖДАНИ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОТСТРАНЯТ И ПРЕОДОЛЕЯТ ЗАВИНГИ ДЪЛБОКИТЕ ДЕФОРМАЦИИ В ИКОНОМИКАТА, ЕКОЛОГИЯТА, ДУХОВНАТА И СОЦИАЛНАТА СФЕРА, КУЛТУРАТА И МОРАЛА, НАТРУПАНИ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ТОТАЛИТАРНО УПРАВЛЕНИЕ;

ВОДЕНИ ОТ СЪЗНАНИЕТО ЗА ГРАЖДАНСКА И ЧОВЕШКА СОЛИДАРНОСТ И ИCKPEHO РЕШЕНИ ДА СПОМОГНЕМ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЕДНО СПРАВЕДЛИВО, ХУМАННО И ЦИВИЛИЗОВАНО ОБЩЕСТВО, ОСНОВАВАЩО СЕ ВЪРХУ ПРИНЦИПИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ПЛУРАЛИЗМА,

РЕШИХМЕ ДА ОБРАЗУВАМЕ КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА".

РАЗДЕЛ ПЪРВИ

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

ЧЛ.1 КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" Е ДОБРОВОЛНА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГРАЖДАНИ, ПОЛАГАЩИ НАЕМЕН ТРУД.

ЧЛ.2 /1/ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" Е ЮРИДИЧЕСКА ЛИЧНОСТ СЪС СЕДАЛИЩЕ ГРАД СОФИЯ. ТОВА Й КАЧЕСТВО ВЪЗНИКВА ОТ ДЕНЯ НА НЕЙНОТО УЧРЕДЯВАНЕ, БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО КАКВОТО И ДА Е ОДОБРЕНИЕИЛИ РЕГИСТРАЦИЯ - ЧЛ.49 КТ.
/2/ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ПРИТЕЖАВА ПЕЧАТ.
ЧЛ.З КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" Е НЕЗАВИСИМА ОТ ДЪРЖАВНИТЕ, АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ОРГАНИ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ.

ЧЛ.4. КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ИМА ЗА ЦЕЛ И ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ ЗАЩИТАТА НА ПРАВАТА, ДОСТОЙНСТВОТО И ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ ЧРЕЗ:

ЗАЩИТА НА ЗДРАВЕТО, МАТЕРИАЛНИТЕ, ОБЩЕСТВЕНИТЕ И КУЛТУРНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА;

ОБЕЗПЕЧАВАНЕ ПРАВАТА НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ В СФЕРАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ИМ ДЕЙНОСТ, ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТРУДА, СОЦИАЛНО-БИТОВИТЕ УСЛОВИЯ, А СЪЩО ТАКА И ТЕХНИЧЕСКАТА БЕЗОПАСНОСТ И ОХРАНАТА НА ТРУДА;

СЪГЛАСУВАНЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ С ИНТЕРЕСИТЕ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ С ОГЛЕД УСПЕШНО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ТРУДОВИЯ ПРОЦЕС;

ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ;

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИ ИДЕИ И УКРЕПВАНЕ НА ДОВЕРИЕТО, ВЗАИМОПОМОЩТА И СОЛИДАРНОСТТА МЕЖДУ ТРУДЕЩИТЕ СЕ;

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ СФОРМИРАНЕТО НА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИТИКА ЗА НЕПРЕКЪСНАТО ПОВИШАВАНЕ БЛАГОДЕНСТВИЕТО, МАТЕРИАЛНОТО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ, КАКТО И ЗА СПРАВЕДЛИВОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА
ОБЩЕСТВЕНИЯ ПРОДУКТ.

ЧЛ.5. КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ОСЪЩЕСТВЯВА СВОИТЕ ЗАДАЧИ КАТО:
1. ПРЕДСТАВЛЯВА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ ПРЕД РАБОТОДАТЕЛИТЕ, ВЛАСТИТЕ И ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, А СЪЩО ТАКА И ПРЕД ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ИНСТИТУЦИИ;
2. УЧАСТВУВА В ПРЕГОВОРИ С РАБОТОДАТЕЛИТЕ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА КОЛЕКТИВНИ ТРУДОВИ ДОГОВОРИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ СИ;
3. ОКАЗВА ЮРИДИЧЕСКА И ДРУГА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОМОЩ И ПОСРЕДНИЧЕСТВО В СЛУЧАЙ НА КОНФЛИКТ МЕЖДУ СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ И РАБОТОДАТЕЛИТЕ;
4. ОРГАНИЗИРА АКЦИИ НА КОЛЕКТИВЕН ПРОТЕСТ И ГИ РЪКОВОДИ В СЛУЧАЙ НА СЪЩЕСТВЕНИ НАРУШЕНИЯ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ, В ЧАСТНОСТ И ОБЯВЯВАНЕ НА СТАЧКА, СЛЕД КАТО ДРУГИТЕ СРЕДСТВА НА ПРОТЕСТ СА СЕ ОКАЗАЛИ НЕЕФИКАСНИ;
5. ПООЩРЯВА ДОВЕРИЕТО И ВЗАИМОПОМОЩТА МЕЖДУ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА;
6. ПРЕДПРИЕМА ДЕЙСТВИЯ, НАСОЧЕНИ КЪМ ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА НА ГАРАНТИРАНИ ОТПУСКИ, ЗА ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИТЕ ИМ ПОТРЕБНОСТИ, ПРЕДОСТАВЯНЕ НА МЕСТА В ЯСЛИТЕ И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ЗА ДЕЦАТА ИМ, А СЪЩО ТАКА И ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОЛАГАЩИТЕ СЕ ПОМОЩИ ОТ СОЦИАЛНИ И ДРУГИ ФОНДОВЕ ПО МЕСТОРАБОТА;
7. ПОДДЪРЖА НАЧИНАНИЯ, НАСОЧЕНИ КЪМ УСЪВЪРШЕНСТВУВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА, КУЛТУРАТА, НАУКАТА И РАЗВИТИЕТО НА ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРОГРЕС.
8. ПРОВЕЖДА КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНА ДЕЙНОСТ И СЪЗДАВА ОПТИМАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ОТДИХ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ ИЗВЪН РАБОТНО ВРЕМЕ;
9. СЪТРУДНИЧИ С ВЛАСТИТЕ И ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В СТЕПЕН, КОЯТО НЕ ПРОТИВОРЕЧИ НА ПРИНЦИПИТЕ, ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА;
10. ОСЪЩЕСТВЯВА КОНТРОЛ ВЪРХУ СЪСТОЯНИЕТО НА ТЕХНИЧЕСКАТА БАЗА, БЕЗОПАСНОСТТА И ОХРАНАТА НА ТРУДА. ПЕРИОДИЧНО ИНСПЕКТИРА РАБОТНИТЕ МЕСТА И ПРЕПОРЪЧВА НА ЧЛЕНОВЕТЕ СИ ДА НЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ТРУДОВА ДЕЙНОСТ НА РАБОТНИ МЕСТА, КЪДЕТО УСЛОВИЯТА СА НЕПОДХОДЯЩИ И НЕ СЪОТВЕТСТВУВАТ НА ПОДПИСАНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ МЕЖДУНАРОДНИ СТАНДАРТИ;
11. СЪТРУДНИЧИ С ОРГАНИТЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА ПОВИШАВАНЕ ЗДРАВНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ СИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА;
12. ИЗУЧАВА УСЛОВИЯТА НА ЖИВОТ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО НИВОТО НА ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ;
13. ИЗДАВА КНИГИ, БРОШУРИ, БЮЛЕТИНИ И ПЕРИОДИЧЕН ПЕЧАТ;
14. ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДА ПРОЕКТИ И ПРЕДПИСАНИЯ, ОТНАСЯЩИ СЕ ДО ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ, ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО И УЧАСТИЕТО ИМ В УПРАВЛЕНИЕТО, СОЦИАЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, А СЪЩО И ТАКИВА КЛЮЧОВО ВАЖНИ ВЪПРОСИ КАТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ДОХОД, РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЯТА, РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ФОНДОВЕТЕ ОБЩЕСТВЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ, ПАЗАРНОТО СНАБДЯВАНЕ, УСТАНОВЯВАНЕ ЦЕНИТЕ, РАЗМЕРИТЕ НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА И ДРУГИ ВЪПРОСИ ОТ ЖИЗНЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ТРУДЕЩИТЕ СЕ;
15. ОКАЗВА МАТЕРИАЛНА И МОРАЛНА ПОМОЩ НА ЧЛЕНОВЕТЕ СИ;
16. СЪЗДАВА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДАЧИТЕ, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ УСТАВА И ПРОГРАМАТА;
17. ОРГАНИЗИРА ДЕЙНОСТИ, СРЕДСТВАТА ОТ КОИТО СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СПЕЦИФИЧНИТЕ ЗАДАЧИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ НАСТОЯЩИЯ УСТАВ.

ЧЛ.6. КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" МОЖЕ ДА СКЛЮЧВА ДОГОВОРИ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ДРУГИ ПРОФЕСИОНАЛНИ СЪЮЗИ, АКО УСТАВЪТ И ДЕЙНОСТТА ИМ НЕ СА В ПРОТИВОРЕЧИЕ С ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА НАСТОЯЩИЯ УСТАВ.

ЧЛ.7. КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" МОЖЕ ДА ИЗВЪРШВА СЪВМЕСТНА ДЕЙНОСТ С ДРУГИ И СЪС СРОДНИ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ, КАТО ЗАПАЗВА ЮРИДИЧЕСКАТА СИ САМОСТОЯТЕЛНОСТ.

ЧЛ.8. КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" МОЖЕ ДА УЧАСТВУВА В МЕЖДУНАРОДНИ ПРОЯВИ, СВЪРЗАНИ С ДЕЙНОСТТА Й.

ЧЛ.9. КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ДЕЙСТВУВА НА ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА СТРАНАТА. ДЕЙНОСТТА Й НЕ СЕ ОГРАНИЧАВА В ПРЕДПРИЯТИЯТА И УЧРЕЖДЕНИЯТА, КОНТРОЛИРАНИ ОТ ВЪНШЕН КАПИТАЛ.

ЧЛ.10. ПРЕД СЪДИЛИЩАТА В СТРАНАТА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" СЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ОТ ПРЕЗИДЕНТА ИЛИ ОТ ЧЛЕН НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ.

ЧЛ.11. ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ВЛАСТ НА ТЕЗИ ЛИЦА СЕ ЛЕГИТИМИРА С НАДЛЕЖНО ПЪЛНОМОЩНО, ИЗДАДЕНО ОТ КОМПЕТЕНТНИЯ ОРГАН НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.

ЧЛ.12. КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕДСТАВЛЯВАНА И ОТ АДВОКАТИ, РЕДОВНО УПЪЛНОМОЩЕНИ ОТ ПРЕЗИДЕНТА.

ЧЛ.13. КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" МОЖЕ ДА ЗАЩИТАВА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ ПРИ ТРУДОВИ СПОРОВЕ ПРЕД СЪДИЛИЩАТА В СТРАНАТА,
КАКТО И ПРЕД ДРУГИ ЮРИСДИКЦИИ, СЪГЛАСНО ДЕЙСТВУВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.

ЧЛ.14. ИЗМЕНЕНИЯТА НА УСТАВА СЕ ИЗВЪРШВАТ С РЕШЕНИЕ НА КОНГРЕСА, ВЗЕТО С МНОЗИНСТВО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ТРЕТИ ОТ ДЕЛЕГАТИТЕ ПРИ ЯВНО ГЛАСУВАНЕ.

ЧЛ.15. КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" СБ РАЗПУСКА С РЕШЕНИЕ НА КОНГРЕСА, ВЗЕТО С МНОЗИНСТВО ОТ ДВЕ ТРЕТИ ОТ ДЕЛЕГАТИТЕ ПРИ ЯВНО ГЛАСУВАНЕ.

/ ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 18 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТКРИТО ПИСМО ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙЦИ И ОРГАНИЗАЦИИ, ИЗПРАТЕНО ОТ БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ.В СЪДБОНОСНИТЕ ДНИ, КОИТО ПРЕЖИВЯВАТ НАРОДЪТ И СТРАНАТА НИ, ПОГЪЛНАТИ ЦЯЛОСТНО В ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА, КОЯТО ЩЕ РЕШИ БЪДЕЩИЯ СТАТУТ НА ОТЕЧЕСТВОТО, ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ГРУПИРОВКИ КАТО ЧЕ ЛИ НЕ СЪЗИРАТ ЗАПЛАХАТА ОТ АНТИБЪЛГАРСКАТА АГРЕСИЯ, ПРОВЕЖДАНА ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ СРЕДИ В ЗАПАДНАТА НИ СЪСЕДКА.

НАСТЪПЛЕНИЕТО НА ПРОТИВОБЪЛГАРСКИЯ МАКЕДОНИЗЪМ ПРЕМИНА ДЪРЖАВНАТА НИ ГРАНИЦА И СЕ ШИРИ В ГОРДИЯ ПИРИНСКИ КРАЙ, ПОДКРЕПЯН ЩЕДРО С ЧУЖДИ СРЕДСТВА И ПРОВЕЖДАН ОТ ПЛАТЕНИ ЧУЖДИ АГЕНТИ.

В ТАКЪВ МОМЕНТ БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ И ОБЩЕСТВЕНИ ДЕЙЦИ И ОРГАНИЗАЦИИ - ДНЕШНИ И УТРЕШНИ - СА ДЛЪЖНИ НЕДВУСМИСЛЕНО И КАТЕГОРИЧНО ДА ИЗРАЗЯТ СТАНОВИЩЕТО СИ - ДНЕС И С ОГЛЕД НА БЪДЕЩЕТО.

АГРЕСИЯТА НА МАКЕДОНИЗМА ИЗХОЖДА ОТ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ И ИМА ЗА ЦЕЛ ЧРЕЗ ИЗМАМНИЧЕСКИ ПОХВАТИ, ЛЪЖИ И ОБЕЩАНИЯ ДА ПРЕВЪРНЕ БЪЛГАРИТЕ В ПИРИНСКИЯ КРАЙ - ЧАСТ ОТ ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ - В НЕБЪЛГАРИ И ДОРИ В АНТИБЪЛГАРИ, КАКЪВТО ПРОЦЕС БЕ В ХОД ВЪВ ВАРДАРСКАТА ЧАСТ НА МАКЕДОНИЯ ОТ ПОЛОВИН ВЕК НАСАМ И КОЙТО ПРОЦЕС ВСЕ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВА. ЗА ЩАСТИЕ В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ ДНЕС ТОЗИ ПРОЦЕС НЕ МОЖЕ ДА РАЗЧИТА НА НАСИЛНИЧЕСКИТЕ СРЕДСТВА ОТ СТРАНА НА ВЛАСТТА, КАКТО ТОВА СТАНА ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ, КЪДЕТО МАКЕДОНИЗИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ СЕ ПРОВЕЖДАШЕ С НАЙ-МОЩНИТЕ И ПЕРФИДНИ МЕХАНИЗМИ НА ВЛАСТТА, УПРАЖНЯВАНА ОТ БЕЛГРАДСКИТЕ ТИТОВО-КОМУНИСТИЧЕСКИ ТИРАНИ И ТЕХНИТЕ СКОПСКИ СЛУГИ - ОТЦЕРУГАТЕЛИ.

ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ ПОВЕЧЕ ОТ ХИЛЯДА ГОДИНИ Е БИЛА И ДНЕС Е БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, С БЪЛГАРСКО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО БИТИЕ, НАСЕЛЕНА ПРЕДИМНО ОТ БЪЛГАРИ И НЕДЕЛИМО СВЪРЗАНА СЪС СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА.

ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ ОТ СЕДЕМ ВЕКА НЕ Е ЖИВЯЛА СВОБОДЕН ЖИВОТ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ДВАТА ТРИГОДИШНИ ПЕРИОДА ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВАТА И ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.

ДНЕШНИЯТ СТАТУТ НА ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ Е СТАЛИНОВОТО РЕШЕНИЕ НА МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС, ВЗЕТО ВЪЗ ОСНОВА НА ЧУДАТИТЕ ТЕОРИИ И ДЕЙСТВИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ ЗА ИЗКУСТВЕНО ФОРМИРАНЕ НА РЕГИОНАЛНИ "НАЦИИ" И "ЕЗИЦИ".

СТАЛИНОВОТО РЕШЕНИЕ НА МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС, ВЗЕТО ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, ПОТЪПКА ВОЛЯТА НА НАСЕЛЕНИЕТО ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ ДА ОСТАНЕ ПРИСЪЕДИНЕНО КЪМ БЪЛГАРИЯ И В ЧАСТНОСТ - ВОЛЯТА НА МАКЕДОНСКАТА ПОКРАЙНСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ПРИОБЩАВАНЕ КЪМ БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.

НАСЕЛЕНИЕТО НА ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ НИКОГА ДО ДНЕС НЕ Е УПРАЖНИЛО ПРАВОТО СИ НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ.

РЕГИОНАЛНИТЕ МАКЕДОНСКИ "НАЦИЯ" И "ЕЗИК", ИЗМЪТЕНИ В ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛАБОРАТОРИИ НА КОМИНТЕРНА, СА СВОЕОБРАЗНИ ХОМОНУКЛУСИ НА ДВАДЕСЕТИЯ ВЕК, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ САМО ПОРАДИ ТОТАЛИТАРНАТА ВЛАСТ И НАСИЛИЕТО, УПРАЖНЯВАНО НАД БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ ВЕЧЕ НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ НАРЕД.
ПОЧТИ ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА БЪДЕ БЪЛГАРИН.

ПОЛИТИЧЕСКОТО ИЗМАМНИЧЕСТВО С ПРАВОТО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ, ИЗВЪРШЕНО СПРЯМО МАКЕДОНИЯ В 1943-1944 Г. ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО РЪКОВОДСТВО НА СЪПРОТИВАТА В ЮГОСЛАВИЯ, Е В КРЕЩЯЩО ПРОТИВОРЕЧИЕ С МЕЖДУНАРОДНОПРАВНИТЕ НОРМИ. НИТО ЕДИН-ЕДИНСТВЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА НАСЕЛЕНИЕТО ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ НЕ Е ПРИСЪСТВАЛ ПРИ ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯТА, КОИТО СА ОПРЕДЕЛИЛИ СЪДБАТА МУ СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.

ОТЪЖДЕСТВЯВАЙКИ "БЪЛГАРИЗМА" С "ФАШИЗМА", БЕЛГРАДСКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ГОСПОДАРИ НАЧЕЛО С ТИТО И СВЕТОЗАР ВУКМАНОВИЧ-ТЕМПО И ТЕХНИТЕ СКОПСКИ СЛУГИ - КОЛИШЕВСКИ, МОЙСОВ И С-ИЕ СЛЕД ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЮГОСЛАВИЯ ВЪВ ВЕРСАЙСКИТЕ Й ГРАНИЦИ ПРИСТЪПИХА КЪМ УНИЩОЖЕНИЕ - СИСТЕМНО И ДОКРАЙ - НА ВСЯКА МАТЕРИАЛНА И ДУХОВНА СЛЕДА ОТ ХИЛЯДОЛЕТНОТО БЪЛГАРСКО СЪЩЕСТВУВАНИЕ НА ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ И НЕЙНОТО НАСЕЛЕНИЕ.

ДНЕС КОВАРНИТЕ РЪЦЕ ОТ БЕЛГРАД И СКОПИЕ ПОСЯГАТ И КЪМ ПИРИНСКИЯ КРАЙ.

ЧАШАТА ПРЕЛЯ. ТЪРПЕНИЕТО НА БЪЛГАРИНА Е ИЗЧЕРПАНО.
БЪЛГАРСКИЯТ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ ВИ ПРИЗОВАВА:
КЪМ РЕШИТЕЛНО НАСТЪПЛЕНИЕ ЗА ОТСТОЯВАНЕ ДУХОВНИТЕ ГРАНИЦИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА БАЛКАНИТЕ.

ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЦЪРКВИ, УЧИЛИЩА, ЧИТАЛИЩА И ДРУГИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ, БЕЗЖАЛОСТНО УНИЩОЖЕНИ ПРИ СРЪБСКАТА ОКУПАЦИЯ В 1913 ГОДИНА.

ОТКРИТО И ЯСНО ДА БЪДЕ ЗАЯВЕНО ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙЦИ И ОРГАНИЗАЦИИ СТАНОВИЩЕТО ИМ ПО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЛЕГНЕ В КУЛТУРНАТА И ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, БЕЗ ОГЛЕД НА ВЪЗМОЖНИТЕ УСЛОЖНЕНИЯ СЪС ЗАПАДНАТА НИ СЪСЕДКА.

ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ НЕЗАБАВНО.
БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ЩЕ ДАДАТ ДОВЕРИЕТО СИ И С ОГЛЕД НА ИЗРАЗЕНИТЕ СТАНОВИЩА ПО ТОЗИ ЖИЗНЕНОВАЖЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И НАЦИЯ ВЪПРОС.

ПРИЗОВАВАМЕ ВИ КЪМ ЕДИННО СТАНОВИЩЕ НА ВСИЧКИ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ. ТУК ИМЕННО ТРЯБВА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ ЕДИНЕНИЕ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ.

ПОЛИТИКАТА НА "КАМИЛСКА ПТИЦА" ДО ДНЕС НЕ Е ДОНЕСЛА НИЩО ДОБРО ЗА OTЕЧECTBOTO.

САМО КАТЕГОРИЧНОТО ОТСТОЯВАНЕ НА ИСКОННИТЕ СТРЕМЕЖИ НА ЦЕЛОКУПНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, ФОРМУЛИРАНИ ПО ВРЕМЕ НА ВЪЗРАЖДАНЕТО, ЩЕ ОСИГУРИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО НИ ДОСТОЙНСТВО - БЕЗУСЛОВНО НЕОБХОДИМО, ЗА ДА МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ДА НАМЕРИ МЯСТОТО СИ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ.

14 МАЙ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/X   X   X

СОФИЯ, 18 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА.


ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА УВЕДОМЯВА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЧРЕЗ БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ, БЪЛГАРСКО РАДИО И БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ ЗА ПОДАДЕНАТА КОНТЕСТАЦИЯ ОТ ИМЕТО НА НЕЙНОТО РЪКОВОДСТВО ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ЗА ОПОРОЧАВАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ В 165-ТИ ХАСКОВСКИ ЕДНОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН.

ПАРТИЯТА РАЗПОЛАГА С НЕОБХОДИМИТЕ ДОКУМЕНТИ, РАЗКРИВАЩИ ФАЛШИФИКАЦИЯТА НА ИЗБОРИТЕ В ПОСОЧЕНИЯ ПО-ГОРЕ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН, КОЕТО Й ДАВА ОСНОВАНИЕ ДА НАСТОЯВА ЗА АНУЛИРАНЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПЪРВИЯ ТУР И НЕГОВОТО ПОВТОРНО ПРОВЕЖДАНЕ.

СОФИЯ, 13 ЮНИ 1990 ГОД.     ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА
                                            ПАРТИЯ НА ТРУДА: РУМЕН ПОПОВ

 

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/