16 юли 1991

София, 16 юли 1991 година
        Брой 137 (412)

Ръководител Пресслужба "Куриер" Стефан Господинов


София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА СТУДЕНТСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ И НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СТУДЕНТСКИ ДРУЖЕСТВА ПО ПОВОД НАПРЕЖЕНИЕТО, ВЪЗНИКНАЛО СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ.


ПРЕЗ ИЗТЕКЛИТЕ СЕДМИЦИ СТАНАХМЕ СВИДЕТЕЛИ НА БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН АКТ В РАЗВИТИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - ПРИЕМАНЕТО ЗАД ГЪРБА НА НАРОДА И ВЪПРЕКИ НЕСЪГЛАСИЕТО НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НЕГО НА НОВА КОНСТИТУЦИЯ, ЗАКРЕПВАЩА РАЗПАДА НА ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И ОБРИЧАЩА ОБЩЕСТВОТО НА ПЕРМАНЕНТНА КРИЗА. Със събитията около това на демократичната опозиция бе нанесен тежък удар. БСП успя да наложи сред нея взаимно недоверие и противостоене и с това да отклони вниманието от себе си в момент, в който консервативните реваншистки сили все повече вземат надмощие в нея.

Ние заявяваме, че в тази обстановка повече от всякога ДЕМОКРАЦИЯТА И ОТЕЧЕСТВОТО СА В ОПАСНОСТ!

В тази връзка ние НАСТОЯВАМЕ:

1. Новата конституция да бъде подложена на национален референдум, за да се произнесе по нея върховният суверен - народът.

2. Да се даде публичност за хода на делото по финансовия иск на държавата срещу БСП.

3. БСП да предостави, в духа на желанието на голяма част от народа, незаконно притежавания от нея Партиен дом за нуждите на националните културни институции.

4. Да бъде съставена обществена комисия за анкетиране на изборните манипулации на БСП през юни 1990 г. във връзка с новооткритите обстоятелства.

ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ТЕЗИ ИСКАНИЯ, които ние поставихме с двете си стачки, очакваме официалното становище на компетентните институции в най-кратък срок. В противен случай ще считаме за свой граждански дълг да продължим протестните си действия в защита на българската демокрация.

ТЪЙ КАТО САМО СИЛНАТА И СПЛОТЕНО ДЕЙСТВАЩА ОПОЗИЦИЯ Е СПОСОБНА ДА ГАРАНТИРА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ, НИЕ ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ОПОЗИЦИОННИ СИЛИ И ДЕМОКРАТИЧНО МИСЛЕЩИ ГРАЖДАНИ ДА ОСЪЗНАЯТ ОГРОМНАТА ЗАПЛАХА, КОЯТО Е НАДВИСНАЛА НАД ОТЕЧЕСТВОТО И ДЕМОКРАЦИЯТА, ДА ПРЕОДОЛЕЯТ НЕДОВЕРИЕТО И ВРАЖДИТЕ ПОМЕЖДУ СИ И ЗАЕДНО С МИСЪЛ И РАБОТА ДА ЗАЩИТЯТ ДЕМОКРАЦИЯТА - СЕГА И В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ.

София, 14 юли 1991 г.

ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНА СТУДЕНТСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ: А. Кирчев

ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СТУДЕНТСКИ ДРУЖЕСТВА: Ив. Моров

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА "НАЦИОНАЛНИЯТ ВЪПРОС И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ", ОРГАНИЗИРАНА ОТ БЪЛГАРСКА ОФИЦЕРСКА ЛЕГИЯ "Г.С. РАКОВСКИ" НА 13 ЮЛИ 1991 ГОДИНА В ХАСКОВО.


Участниците в конференцията "Националният въпрос и националната сигурност" - видни учени, депутати, обществени дейци, духовници и военнослужещи - призовават Народното събрание, президента, правителството и политическите сили да съсредоточат усилията си за постигане на национално съгласие по националния въпрос и по националната сигурност. Принципите на това съгласие би трябвало да бъдт формулирани в Конституцията на Република България и да бъдат спазвани от всяко правителство, независимо от неговия цвят и състав.

Без трайна, прагматична и лишена от конюнктурни компромиси политика по националния въпрос под заплаха е оцеляването на българската нация. Всяко забавяне или пренебрегване на проблема е смъртна отсност за Отечеството ни.

Напомняме на държавните власти, че е време да защитят интересите на националното мнозинство в районите със смесено население и по цялата територия на страната. Призоваваме политическите сили да не превръщат националния въпрос в предмет на предизборна борба.

Националната идея може и трябва да бъде обединяващият център, около който да се формира и да укрепне духът на новото българско възраждане. Време е да изправим снага, да строшим оковите на националния нихилизъм, да повдигнем националното ни самочувствие и опрени върху славната ни история, върху неунищожимия дух на българския род, да се обединим за демократичния възход на нашето единствено, свидно, многострадално, малко и велико в обичта и всеопрощението си Отечество!

Горе главите, братя българи!

Хасково, 13 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА "НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ СДС" ВЪВ ВРЪЗКА С ИНЦИДЕНТА МЕЖДУ СИЛИ НА СИГУРНОСТТА И ДЕПУТАТИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


Ние, народните представители от парламентарната група "Национално движение СДС", изразяваме своето възмущение от бруталната и противозаконна разправа на силите за сигурност към МВР, нанесли побой на депутати и граждани.

Като порицаваме действията на органите на МВР в този случай, ние осъждаме поведението и позицията на министъра на вътрешните работи г-н Христо ДАНОВ, изразени в предаването на Българското радио "Неделя-150" на 14 юли 1991 година.

НАСТОЯВАМЕ ЗА НЕЗАБАВНАТА ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ХРИСТО ДАНОВ.

Основания за това ни дават следните факти:

1. Преднамереното изпращане на кордон от силите за сигурност в близост със сградата на Софийския университет.

2. Двудневното премълчаване от страна на министър Данов на случая с побоя на депутатите.

3. Липсата на официално извинение от страна на министъра и на Министерството на вътрешните работи.

4. Изразената от министър Данов цинична благодарност към "момчетата от милицията" за действията им при въдворяването на реда.

5. Преднамерената дискриминация към стачкуващите народни представители чрез изразеното недоверие и съмнение към техните показания за инцидента.

На министър Данов трябва да му е добре известно, че народните представители са неприкосновени и притежават депутатски имунитет. Нарушаването на този имунитет е достатъчен аргумент за оставката на министъра на вътрешните работи във всяка демократична страна.

София, 14 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДРУЖЕСТВО "ПРОСВЕТЛЕНИЕ", КЛУБ "СВ. ИВАН РИЛСКИ", КОНСТИТУЦИОНЕН СЪЮЗ И ДРУЖЕСТВО НА СВОБОДНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ "ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ", С КОЯТО СЕ ОСПОРВА ЛЕГИТИМНОСТТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И СЕ НАСТОЯВА ЗА ОБЩЕСТВЕНА ПРОВЕРКА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ ЮНИ 1990 ГОДИНА.


Ние не признаваме легитимността на Великото народно събрание и неговите решения!

Приетата на 12 юли 1991 г. Конституция е дело на парламент, чийто избор с основание смятаме, че е станал чрез фалшифицирани резултати и задкулисни ходове по време на предизборната кампания. Политическите споразумения, включително "кръглата маса", не създадоха необходимите условия за преход от тоталитарна към демократична система. Смятаме, че единствено обществена проверка на резултатите от изборите може да утвърди легитимността на Великото народно събрание.

Ето защо се обръщаме към всички политически сили - парламентарни и извънпарламентарни - да се сформира комисия, която да извърши тази проверка и подготви доклад за обществено публикуване. Референдум можеда се проведе само ако се установи, че Великото народно събрание е избрано честно и законно. Ако президентът, Народното събрание, другите държавни институции и обществено-политически сили не приемат това искане, определяме политическата система в България като тоталитарна, в която едни средства на репресии и подчинение са заменени със стимулативно-демократични и перфидни и заявяваме, че ще се борим с всички мирни и законни начини за нейното премахване.

София, 13 юли 1991 година

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА НАЦИОНАЛНАТА СТУДЕНТСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ ДО 58 НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПОДПИСАЛИ НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.


На 14 ноември 1990 г. 105 депутати от VII-то Велико народно събрание подписаха декларация, с която подкрепиха справедливите искания на стачкуващите студенти, а именно:

1. Конфискация на имуществото на БСП и на нейните сателити ДКМС и ОФ, като се приложи принципът "До доказване на противното да се счита за държавно".

2. Даване под съд на виновниците за Третата национална  катастрофа.

Днес 58 от 105-те депутати подписаха новата соцконституция.

Ние питаме господата: Протойерей Любомир Попов, Тодор Ташев, Ценко Цветков, Трифон Георгиев, Иван Върбанов Иванов, Любомир Иванов, Петър Обретенов, Кирил Дунев, Виктория Димова, Александър Попов, Иван Величков, Атанас Узунов, Борис Димовски, Димитър Езекиев, Петър Слабаков, Венцислав Бъчваров, Емануил Манев, Ангел Ахрянов, Григор Шишков, Иван Палчев, Стойчо Стойчев, Красен Станчев, Драгомир Драганов, Стефан Гайтанджиев, Георги Мишев, Кольо Георгиев, Богдан Атанасов, Михаил Михайлов, Леа Коен, Димитрина Петрова, Вили Цанков, Петър Стайков, Бахри Юмеров, Хасан Хасанов, Юлиан Карамфилов, Рангел Огнянов, Върбан Иванов, д-р Петър Таслаков, Красимир Петров, Ира Антонова, Славян Сапарев, Николай Близнаков, Братислав Талев, Александър Каракачанов, Петър Берон, Еленко Божков, Петър Корнажев, Стефан Златев, Борислав Манолов, Петко Стефанов, Димитър Баталов, Александър Димитров, Петко Огойски, Борис Спиров, Светослав Шиваров, Асен Райнов и Росен Михайлов, дами и господа депутати, кой от двата подписа да считаме за валиден?

София, 14 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ПРИ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА", ПРОВЕДЕНА НА 11-12 ЮЛИ 1991 ГОДИНА В ПЛЕВЕН. Документът е адресиран до Великото народно събрание, до президента на Републиката, до Конфедеративния съвет на КТ "Подкрепа" и до средства за масово осведомяване.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
ДАМИ И ГОСПОДА,

Изразяваме съгласието си с изявленията на г-н Константин Тренчев за поемане на гаранции за провеждане на честни и свободни избори.

При осъществяването на трудния преход към пазарна икономика ние се явяваме единствените, упражняващи контрол в страната. Водени от чувството за отговорност пред народа,

Н А С Т О Я В А М Е:

Контролът за спазването на законността по провеждане на изборите да бъде осъществен и от нас.

Считаме, че нашето участие ще бъде гаранция за демократичния характер на изборите.

Плевен, 12 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА МАШИНОСТРОИТЕЛИТЕ КЪМ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА". Документът е адресиран до Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа" и до Синдикалната федерация на телевизионните работници.


БРАТЯ И СЕСТРИ,

Федеративният съвет на Синдикалната федерация на машиностроителите (ФС на СФМ) към КТ "Подкрепа”, изразявайки общото становище на своите членове, подкрепя справедливите искания на стачкуващите телевизионни работници, призовавайки всички свои структури да подкрепят справедливите им искания и да изразят своята солидарност и братска помощ със синдикални действия. Едновременно с това ФС изразява своето недоволство от неконструктивното поведение на ръководството на Министерство на индустрията, търговията и услугите по нееднократно поставените въпроси, касаещи отрасъл "Машиностроене", от страна на СФМ и заявява готовност за стачни действия.

София, 12 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРАНСПОРТНИТЕ РАБОТНИЦИ "ПОДКРЕПА". Документът е адресиран до Министерския съвет, до Министерството на транспорта и до средства за масова информация.


ДАМИ И ГОСПОДА,

Органите на държавна власт и управление предадоха интересите на транспортните работници в страната.

Всекидневно се срещаме не само с тяхното бездействие, но и със злонамерените им действия. Стопанската номенклатура се окопа и съзнателно пречи на създаването на пазарна икономика в страната.    

Налице е хаос в транспортната дейност. Частните фирми на стопанската номенклатура в транспорта поглъщат държавната собственост и изхвърлят нашите колеги в армията на безработните.

Н А С Т О Я В А М Е:

1. Господин министърът на транспорта да спре да решава еднолично съдбата на транспортните фирми в интерес на стопанската номенклатура. От тези негови еднолични действия пострадаха нашите колеги от Габрово, Шумен, Варна и др.

2. Господин министърът да спазва решенията на Отрасловата комисия за съгласуване на интересите към Министерство на транспорта и да потърсиперсонална отговорност на всички стопански ръководители в отрасъла, които не са създали комисии по фирмите или пречат на тяхната работа.

3. Господин министърът на транспорта да подпише Споразумението за запазване на социалния мир в транспорта с Федерацията на транспортните работници "Подкрепа”.

4. Присъединяваме се към законните искания на стачниците от мина "Челопеч", одобряваме техните действия и ще им окажем всестранна помощ.

5. Заставаме на страната на синдикалните организации в Българска телевизия и настояваме за разрешаване на техните проблеми в името на независима и високо професионална Българска телевизия.

6. Настояваме Конституцията на България да се приеме чрез референдум.

В изпълнение на исканията по тази декларация обявяваме стачна готовност за всички структури на Федерацията на транспортните работници "Подкрепа" в цялата страна.

При неизпълнение на нашите искания ще използваме всички форми на синдикална борба по Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Декларацията е приета единодушно на извънредно заседание на Управителния съвет, проведено на 12 юли 1991 г. в София.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА (ОПТ) ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ВЪВ ВРЪЗКА С НАРУШЕНАТА КООРДИНАЦИЯ НА БЪЛГАРО-СЪВЕТСКИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ВРЪЗКИ.


ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Поради редица причини сериозно се нарушава координацията между български и съветски предприятия, развивали досега традицонно добри икономически връзки.

Отечествената партия на труда категорично подкрепя идеята за незабавно сключване на Договор за приятелство и взаимопомощ със СССР и вече проведе редица мероприятия в тази насока.

При нашите срещи и разговори с трудови колективи и стопански ръководители възникнаха разнообразни идеи за интензифициране на икономическите контакти - фирмени кредити, бартърни сделки, съвместнитърговски и производствени предприятия между съветски фирми и български фирми от различни отрасли в особено важни за икономическия живот, за националната сигурност и за гражданския мир региони в съседство с Югославия, Гърция и Турция.

Настоятелно Ви моля да подкрепите стопанските инициативи от страна набългарските фирми от тези райони и да направите необходимото за незабавното сключване на търговски договори между тях и общосъюзни и републикански институции в СССР. Ние сме готови да предоставим конкретни предложения в тази насока.

София, юли 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ на ОПТ: Р. Попов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ (БДФ) ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА В ЮГОСЛАВИЯ.


Историческият опит учи, че многонационалните държави ги чака едно от двете: или основната националност поглъща по-малките съставки, нещо много рядко в историята, или разпадане.

И великосръбският шовинизъм не е в състояние да опровергае тези закони на историята. Мирът на Балканите ще спечели, щом сръбският народ се прибере в рамките на собствените си граници.

Дипломатическата куртоазия налага да се заявява, че се уважава териториалната цялост на нашата западна съседка и че никой няма намерение да се меси в нейните "вътрешни” работи. Но това няма да спре неудържимото. Руши се едно от последните звена на насилническата Версайска система.

Словения е само началото.
Ние сме с вас, братя словенци!

София, 9 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА РЪКОВОДСТВОТО НА НЕЗАВИСИМАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА ПРИ СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, АДРЕСИРАНО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕЗИДЕНТА, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ДО РЪКОВОДИТЕЛИ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ В СТРАНАТА.


Във връзка с гласуването и приемането на Конституцията на Република България в столицата се изостри политическата и социалната обстановка. Това наложи Столичната дирекция на вътрешните работи да вземе необходимите мерки за охрана на обществения ред и за недопускане на неразрешени от закона действия, целящи извънпарламентарен натиск върху Великото народно събрание, Президентството и Министерския съвет.

Не приемаме отправените чрез средствата за масова информация упрециза политическо пристрастие на органите на полицията.

Не сме съгласни с негативните оценки за дейността ни по охрана на обществения ред, изразени от някои народни представители, и не желаем да бъдем въвличани в политически интриги и конюнктурни съображения.

Считаме, че исканата оставка на министър Данов цели блокиране дейността на полицията и създаване на условия за дестабилизиране на обстановката в столицата и в страната.

Заявяваме, че и в бъдеще ще осигуряваме обществения ред, гражданския мир и ще се борим срещу престъпността само и единствено на основата на закона. Със синдикални действия ще подкрепим всички, срещу които се отправят неоснователни нападки, и изразяваме солидарност с всички професионални организации, защитили законността и достойнството на служителя от МВР.

София, 15 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ДО БЮРОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА И ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ.


Националният координационен съвет на Съюза на демократичните сили подкрепя стачката на гладуващите депутати и предвид влошеното здравословно състояние на гладуващите и справедливите им искания,

НАСТОЯВА:

1. Да бъде констатирано от Великото народно събрание, че депутатите, положили клетва, не следва да полагат такава повторно.

2. Да бъдат насрочени парламентарни избори на 29 септември 1991 г.

3. Да бъде взето решение за провеждане на референдум за утвърждаване на новата Конституция.

Така държавните институции в Република България ще покажат хуманно отношение към гладуващите и мъдро държавническо поведение.

София, 15 юли 1991 г., 17 часа

ПРЕДСЕДАТЕЛ на НКС на СДС:
Филип Димитров

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КООРДИНАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР НА АСОЦИАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СТУДЕНТСКИ СИНДИКАТИ (АНСС) "ЗАКРИЛА" В ПОДКРЕПА НА ИСКАНИЯТА НА СТАЧКУВАЩИТЕ ДЕПУТАТИ. Документът е адресиран до Бюрото на Народното събрание, до президента на републиката и до средства за масово осведомяване.


Като представители на организация, защитаваща единствено и само синдикалните интереси на българската академична младеж, ние винаги сме се въздържали от намеса в политическите събития в страната. Същевременно смятаме, че приемането на нова Конституция като основа за бъдещото развитие на демократична България е исторически акт, който засяга всички сфери на обществения живот и всеки отделен гражданин.

Ето защо Координационният център на Асоциацията на независимите студентски синдикати "Закрила" подкрепя идеята за референдум за основния закон в републиката. В обстановката на изострящо се социално напрежение, когато цели парламентарни групи и райони на страната отхвърлят новоприетата конституция, последна и решителна дума трябва да има народът. От друга страна, неморално е да бъдем безучастни към съдбата на хора, отстояващи своята човешка и гражданска позиция с риск за живота си, още повече когато става дума за народни представители.

София, 15 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 16 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТКРИТО ПИСМО НА ГРУПА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" И ОТ ДРУГИ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ПОДКРЕПА НА СТАЧКУВАЩИТЕ ДЕПУТАТИ. Писмото е адресирано до Бюрото на народното събрание и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Ние, преподавателите от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите висши училища в столицата, сътрудници от научни институти и представители на творческата интелигенция, започваме демонстративни протестни акции в подкрепа на стачкуващите депутати.

Ние настояваме:

1. Народното събрание да вземе решение за провеждане на парламентарни избори в срок, който да позволи на президента да ги насрочи през м. септември 1991 г.

2. Народното събрание да вземе решение новата конституция да бъде утвърдена чрез референдум.

3. Народното събрание да отмени решението си за повторна клетва от депутатите, членовете на правителството и президента.

Нашето поведение не е израз на емоции или политически увлечения, а е становище на онези, които са натоварени с мисията да обучават и възпитават новата генерация на българската интелигенция и да развиват българската наука и култура. То е продиктувано от чувството ни за граждански дълг и oт създалата се тревожна обществено-политическа ситуация.

София, 15 юли 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


10:05:12            
16.07.1991 г.            


Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител: Емилия Генадиева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!