16 октомври 1990

СОФИЯ, 16 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА                                        БРОЙ 204 /222/

СОФИЯ, 16 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЗИЦИЯ "ВМЕСТО ПРОГРАМА” НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ - ЧЛЕН НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-3".


СТАРАТА БЪЛГАРСКА ДУМА "ПРЯПОРЕЦ" ОЗНАЧАВА ЗНАМЕ, ХОРУГВА, А СЪШО И ЕЗИК НА ЗВЪНЧЕ. В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ ГОДИНИ - ОТ 1898 ДО 1932 ГОДИНА ВЕСТНИК "ПРЯПОРЕЦ" Е ОРГАН НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ. И НЕСЪМНЕНО БИ ОСТАНАЛ ТАКЪВ ДОКРАЙ, АКО НЕ БЯХА ОСТРИТЕ КРИВОЛИЦИ НА ИСТОРИЯТА, ВИХРУШКИТЕ И ПОДМОЛИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ И СУРОВОСТТА И КОВАРСТВОТО НА БАЛКАНСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ НРАВИ. В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТЕЗИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, РЕДАКТИРАН И СПИСВАН ОТ ДОСТОЙНИ ПОЛИТИЧЕСКИ МЪЖЕ, ТОЙ ПРИСЪСТВУВАШЕ ТРАЙНО В АВАНГАРДА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА МИСЪЛ, БЕШЕ В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ ЗНАМЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.

ЗНАЕ СЕ, ЧЕ ГОЛЕМИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ СЪБИТИЯ, ЕПОХИТЕ НА ПОВРАТ И ПРЕЛОМ, НА ПРЕХОД И РЕВОЛЮЦИЯ ПОДЛАГАТ НА ИЗПИТАНИЕ ПАРТИИТЕ, ТЕХНИТЕ ЛИДЕРИ, АКТИВИСТИ И ПРИВЪРЖЕНИЦИ. ТЕ СА ВОДОРАЗДЕЛ И ИЗПИТ, КОЙТО ЕДНИ ИЗДЪРЖАТ, А ДРУГИ НЕ, И ТЕЗИ, КОИТО УЛУЧВАТ ВЕРНИЯ ПЪТ, НЕ ВИНАГИ СА НАЙ-СТАРИТЕ И ЗАСЛУЖИЛИ ИЛИ ТЕЗИ, С КОИТО НАЙ-ТЯСНО СЕ СВЪРЗВА ЛЕГИТИМНОСТТА НА ДАДЕНА ПАРТИЯ. ЗА ДЕМОКРАТИТЕ, ЧИЯТО ТРИБУНА БЕШЕ ВЕСТНИК "ПРЯПОРЕЦ", ТАКЪВ ВОДОРАЗДЕЛ СЕ ОКАЗА БУРНАТА 1923 ГОДИНА И СЪЗДАВАНЕТО НА ДЕМОКРАТИЧЕСКИЯ СГОВОР, ТОГАВАШЕН АНАЛОГ НА ДНЕШНИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.

ГОЛЯМА БЕШЕ ЗАДАЧАТА, КОЯТО СТОЕШЕ ТОГАВА ПРЕД ПАРТИИТЕ - ДА СЕ ПРЕБОРЯТ С НАСТЪПВАЩИЯ В ЕВРОПЕЙСКИ МАЩАБ БОЛШЕВИЗЪМ. КАКТО БЕШЕ ГОЛЯМА ЗАДАЧАТА - ДА СЛОЖАТ КРАЙ НА ГОСПОДСТВОТО МУ, - СТОЯЩА ПРЕД ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ, СЪЗДАЛИ СДС. ГОЛЕМИ БЯХА ТОГАВА СЪБЛАЗНИТЕ, ИЗНИКНАЛИ ПРЕД ПАРТИИТЕ, УДОСТОИЛИ СЕ С ЧЛЕНСТВО В НЕГО. КАКТО И СЕГА ПРЕД ОЩЕ НЕ ВЪЗСТАНОВИЛИТЕ СЕ КАТО ФИРМА, СЪСТАВ И КОНФИГУРАЦИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМИРОВАНИЯ.

ДЕМОКРАТИЧЕСКИЯТ СГОВОР, КАПИТУЛИРАЛ ПРЕД СЪБЛАЗНИТЕ НА ВЛАСТТА, СЕ ОПИТА ДА ПРЕВАРИ СЪСТАВИЛИТЕ ГО ПАРТИИ, ВЪПРЕКИ ТЯХНОТО МИНАЛО, АВТОРИТЕТ И ФИЗИОНОМИЯ В СОБСТВЕНИЯ СИ ПОЛИТИЧЕСКИ КАЗАН. ЗАПОЧНАЛ КАТО КОАЛИЦИЯ, ТОЙ ТРЯБВАШЕ ДА ЗАВЪРШИ КАТО ПАРТИЯ. ВЛЕЗЛИТЕ В КАПАНА МУ ТРЯБВАШЕ В ИМЕТО НА ВЛАСТВАНЕТО ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ СВОЯ СУВЕРЕНИТЕТ И САМОБИТНОСТ, А НЕРЯДКО    И ОТ ТРАДИЦИИ, ПРИНЦИПИ И БЪДЕЩЕ. И МНОЗИНА, ЗАСЛЕПЕНИ ОТ ЕФИМЕРНИТЕ СЛАДОСТИ НА ГОЛЯМАТА ВЛАСТ, БЕЗ КОЛЕБАНИЕ    ГО НАПРАВИХА.

СДС В ДРУГА, НО АНАЛОГИЧНА ПОЛИТИЧЕСКА СИТУАЦИЯ ПРЕСЪЗДАВА - НА НОВ ЕТАП СВОЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЯДО. ГОЛЯМАТА ЦЕЛ - ИЗЛИЗАНЕ ОТ МРАКА НА ТОТАЛИТАРИЗМА - ОБЕДИНИ ПОД ШАПКАТА МУ ТРАДИЦИОННИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, СЪЩЕСТВУВАЩИ ТОГАВА, А И СЕГА ВСЕ ОЩЕ НОМИНАЛНО. БЕЗ ТЯХ ТАЗИ ШАПКА, СЪЗДАДЕНА ОТ ОТЯВЛЕНИ КОМУНИСТИ И НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ, ЩЕШЕ ДА ОСТАНЕ ПРАЗНА КАТО КУКУВИЧЕ ГНЕЗДО. НО, ВЛИЗАЙКИ В НЕЯ, ТЕ НА СВОЙ РЕД ПРЕЖИВЯХА ЧУДО - ПОСТАВЕНАТА В ДЕЙСТВИЕ ПАРТИЙНО-ДЪРЖАВНА МАШИНА, ЧИИТО ВИНТОВЕ БЯХА ДЕЙЦИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ КЛУБ ЗА ПОДКРЕПА НА ПРЕУСТРОЙСТВОТО В БКП, НАПРАВИ СВОЕТО. БЯХА ИЗВАДЕНИ ОТ НЕБИТИЕТО НА ИСТОРИЯТА НЯКОЛКО ПАРТИЙНИ ВЕХТОРИИ, БЯХА СЪОТВЕТНО ИЗТУПАНИ ОТ НАФТАЛИНА И НЯКОЛКО ПОЛИТИЧЕСКИ МУМИИ, ОСТАНАЛОТО СВЪРШИХА ТЕЛЕВИЗИЯТА, ПЕЧАТЪТ, ЛИПСАТА НА КАДРИ И ЧЛЕНСКА МАСА И ЛЕКОВЕРИЕТО И ПОЛИТИЧЕСКАТА HEГРАМОТНОСТ НА ЧАСТ ОТ НАРОДА. В СРАВНЕНИЕ СЪС СГОВОРА ЗАДАЧАТА НА ВНУЧЕТО МУ СЕ ОКАЗА НЕСРАВНИМО ПО-ЛЕКА. АКО ТАМ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ АСИМИЛИРАТ, ПОДЧИНЯТ И ОБЕЗЛИЧАВАТ ПАРТИИ И ВОДАЧИ, НА СЕДЕСАРСКИТЕ КЕСЕДЖИИ ПРЕДСТОЕШЕ ДА ИЗТИКАТ НЕКОЛЦИНА ПРОПУСНАТИ ОТ ФИЛТЪРА ХОРА С МИНАЛО, УБЕЖДЕНИЯ ИЛИ СЪВЕСТ, КОИТО НЕ ПРИЕХА РОЛЯТА НА ПОСЛУШНИЦИ, НИТО БЕ ВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЪБЛАЗНЯТ С ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ, ПЪТУВАНИЯ В ЧУЖБИНА И ПРОЧИЕ СУЕТА. НЕОПИСУЕМО ЛЕСНА БЕШЕ ТАЗИ ЗАДАЧА НА ФОНА НА КАМПАНИЯТА, ФОРМИРАНА ОТ ГРИЖЛИВАТА РЪКА НА СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ.

НО БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НЕ РАЖДА САМО РОБИ, ПАРВЕНЮТА И ПРЕДАТЕЛИ. КАКТО ГОСПОД БОГ СИ БЕШЕ ОСТАВИЛ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ МЪЖЕ, НЕПРЕВИЛИ КОЛЯНО ПРЕД ВААЛА, ТАКА И У НАС ВИНАГИ СЕ НАМИРАХА ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ, ПРЕДПОЧИТАЩИ ДА СЕ СЧУПЯТ, НО НЕ ДА СЕ ОГЪНАТ, НАМИРАЩИ ВЕРНИЯ ПЪТ В ЛАБРИНТА НА ИЗКУШЕНИЯТА. В ОНОВА ВРЕМЕ ТОВА БЯХА ХОРАТА, КОИТО НИЕ ДНЕС СЧИТАМЕ ЗА ЛИЦЕ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ И ОТ ЧИЙТО АВТОРИТЕТ И ДЕЛА ИЗВЕЖДАМЕ СВОЯТА ПРИЕМСТВЕНОСТ И ЛЕГИТИМНОСТ КАТО ДЕМОКРАТИ.

СЪЗРЕЛИ ОПАСНОСТИТЕ, КОИТО КРИЕ В СЕБЕ СИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИЯ СГОВОР КАТО ФОРМАЦИЯ С АНТИДЕМОКРАТИЧНИ И ТОТАЛИТАРНИ ТЕЖНЕНИЯ, ТЕ НИТО МИГ НЕ СЕ ПОКОЛЕБАХА ДА СЕ ОТДРЪПНАТ ОТ НЕГО. НЕ СЕ ПОКОЛЕБАХА ВЪПРЕКИ ПЕРСПЕКТИВИТЕ ЗА ВЛАСТ, КОИТО ТОЙ ОБЕЩАВАШЕ. НЕ ГИ СПРЯ И БЕЗСПОРНИЯТ АВТОРИТЕТ НА ВОДАЧИТЕ, НЕ НАМЕРИЛИ СИЛИ ДА СЕ ОТКЪСНАТ ОТ МАГИЯТА МУ. ЗА ТЯХ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРИНЦИПИ И БЪДЕЩЕТО НА ПАРТИЯТА СТОЯХА НАД ЖАЖДАТА ЗА ВЛАСТ И ЛИЦЕМЕРНИТЕ ПРИЗИВИ ЗА ЕДИНСТВО. ТЕ ИЗЛЯЗОХА ОТ ХИПНОЗАТА НА ВЛАСТОГОНСКАТА КООПЕРАЦИЯ И С ТОВА СИ ОСИГУРИХА ПОЛИТИЧЕСКО БЕЗСМЪРТИЕ.

ОЩЕ В ПЪРВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИКА, КОЙТО ТЕ ИЗДАВАТ КАТО ИЗВЪНСГОВОРИСТКА ПАРТИЯ, АЛЕКСАНДЪР МАЛИНОВ ПИСА:    "ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ ПОИСКАХА ДА ПОВАЛЯТ ДЕМОКРАТИЧЕСКОТО, ПАРТИЙНОТО НИ ЗНАМЕ. ТОЯ ПЪТ, УВИ, СВЕТОТАТСТВЕНО ПОСЕГНАХА ВЪРХУ НЕГО И ХОРА, КОИТО ДО ВЧЕРА ОЩЕ ГО ИМАХА ЗА СВОЯ ГОРДОСТ И ЧЕСТ. МАЛОДУШИЕТО В УПРАВЛЕНИЕТО Е ВСЯКОГА ПАКОСТНО; ВЪВ ВРЕМЕНА КАТО ДНЕШНИТЕ ТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И СЛЕДОВАТЕЛНО, НЕКА ГО ПОДЧЕРТАЕМ ЗА ЛИШЕН ПЪТ, НУЖНА ИМ Е СИЛНА И АВТОРИТЕТНА ВЛАСТ. ВСИЧКИ Я ДИРЯТ В СГОВОРА. ТАМ Я ДИРИМ И НИЕ. НО ДОКАТО НАШАТА ДУМА Е ЗА СГОВОР КАТО ИДЕЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, РАЗЛИЧНИТЕ КОМБИНАЦИИ, НА КОИТО ЩЕ СЕ НАЛАГАТ ОТ ОБЕКТИВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ НА ДАДЕН ПОЛИТИЧЕСКИ МОМЕНТ, У ПРОТИВНИЦИТЕ НИ СГОВОРЪТ Е САМО ИМЕ НА НОВОСЪЗДАЛАТА СЕ ПАРТИЯ И НИЩО ПОВЕЧЕ."

С ПОЛИТИЧЕСКИ УСЕТ И РЕАЛИЗЪМ ГОЛЕМИЯТ ДЕМОКРАТ ПРЕДВИЖДАШЕ ДО КАКВО ВСЪЩНОСТ ЩЕ ДОВЕДЕ СГОВОРЪТ ПАРТИИТЕ, ЧИИТО ВОДАЧИ НЯМАТ ЛИЧНА РЕШИТЕЛНОСТ И ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ ДА МУ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ. "НА БЪЛГАРИЯ, ПИСА ТОЙ, СА НУЖНИ ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, КОИТО БИХА ИМАЛИ ЗА ЗАДАЧА ДА КРЕПЯТ СЕГАШНАТА НЕЙНА ДЪРЖАВА. НЕКА ОСТАВИМ ТИЯ СИЛИ СВОБОДНО ДА СЕ РАЗВИВАТ. КЪСОГЛЕДА Е ПОЛИТИКАТА, КОЯТО ГИ РУШИ, ЗАЩОТО ЗАЕДНО С ТЯХ РУШИ И ЕДНИ ОТ ЗДРАВИТЕ УСТОИ, НА КОИТО СЕ КРЕПИ СЕГАШНИЯТ НИ ПОЛИТИЧЕСКИ И СТОПАНСКИ СТРОЙ." НЕ БЯХА И ТОГАВА МАЛКО УПРЕЦИТЕ И ХУЛИТЕ КЪМ РУШИТЕЛИТЕ НА НЕНУЖНОТО И ГИБЕЛНО ”ЕДИНСТВО". НАМЕРИХА СЕ И ТОГАВА ХОРА, КОИТО ЗАГОВОРИХА ЗА ДВЕ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ПАРТИИ. СЪС СЪЗНАНИЕТО, ЧЕ ТАЗИ ДВОЙСТВЕНОСТ Е САМО ВИДИМОСТ И ИЗМАМА ЗА ПОВЪРХНОСТНО МИСЛЕЩИТЕ, НИКОЛА МУШАНОВ ПИСА,  ОБРЪЩАЙКИ СЕ КЪМ СГОВОРИСТИТЕ: "ВАШАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗАГИВА В ПАРТИЯТА НА СГОВОРА, НАШАТА Е НА АЛ. МАЛИНОВ.” ТОЙ НЕ СЕ ПОКОЛЕБА ДА РАЗОБЛИЧИ ЗАБЛУДАТА, СПОРЕД КОЯТО "ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ СТАВА ТОЛКОВА ПО-СИЛНА И ЕДИННА, КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПОТЪВА ВЪВ ВЪЛНИТЕ НА ПАРТИЯТА ДЕМОКРАТИЧЕСКИ СГОВОР".

А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА НАБЕДЕНИТЕ ДНЕШНИ ПАРТИЙНИ ВОДАЧИ, ПОТЪНАЛИ НЕ, А УДАВИЛИ СЕБЕ СИ И ИМЕНАТА НА ПАРТИИТЕ, КОИТО СА СЕ НАЕЛИ ДА ПРЕДСТАВЛЯВАТ В КЛОАКАТА НА СЕДЕСАРСКИЯ СГОВОР? КАК БИХА ОТГОВОРИЛИ ТЕ НА ВЪПРОСА ОБЕДИНЕНИЕ, КОАЛИЦИЯ ИЛИ ОТДЕЛНА ПАРТИЯ СЪС СВОЙ ОБЛИК, СЪСТАВ И РЪКОВОДСТВО Е СДС? И КАТО КАК - МОНОПАРТИИНО ИЛИ ПЛУРАЛИСТИЧНО СЕ ВЪЗПРИЕМА ТОЙ ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ, КОЙ ГО РЪКОВОДИ ФАКТИЧЕСКИ И КАКВА РОЛЯ ИГРАЯТ В ЦЯЛОСТНИЯ МУ ОБЛИК СЪСТАВЯЩИТЕ ГО ПАРТИЙНИ ИПОСТАЗИ? ВСЕ ВЪПРОСИ, НА КОИТО ЕДИН ДЕН ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА ОТГОВОР.

СЕГА, РАЗБИРА СЕ, ТИЯ ВЪПРОСИ СА ЗА ТЯХ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ. ТЕ СА [ДОБРИ?] СЕДЕСАРИ, ОТКАЗАЛИ СА СЕ ФАКТИЧЕСКИ ОТ ПАРТИЙНАТА СИ ПРИНАДЛЕЖНОСТ, АКО ИЗОБЩО НЯКОГА СА Я ИМАЛИ, В ИМЕТО НА ТОВА, КОЕТО ИМ ДАВА ОБЕДИНЕНИЕТО, СЪТВОРЕНО ОТ КОМУНИСТИТЕ. И СА ГОТОВИ НЕ ТРИ, А ТРИДЕСЕТ ПЪТИ ДА СЕ ОТРЕКАТ ОТ НЕЯ В ИМЕТО НА ТОВА, КОЕТО ТЕПЪРВА ОЧАКВАТ КАТО ДИВИДЕНТИ ЛИЧНО ЗА СЕБЕ СИ ОТ УЧАСТИЕТО В НЕГО. И УВЕРЕНИ СМЕ, ЧЕ ТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ СВОЕТО. КАКТО НАВРЕМЕТО ГО ПОЛУЧИХА СГОВОРИСТИТЕ. НО ЖИВОТЪТ НА ПАРТИИТЕ ПРОДЪЛЖИ ИЗВЪН СГОВОРА, В НЕГО САМО ЗАВЪРШИХА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ БИОГРАФИИ НА АЛЧНИТЕ ЗА ВЛАСТ, БЕЗПРИНЦИПНИ И МЕРКАНТИЛНО УСТРОЕНИ ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ. ТОГАВА ИСТИНСКИТЕ ДЕМОКРАТИ НЕ СЕ ПОКОЛЕБАХА ДА ОБОСОБЯТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ ИЗВЪН СГОВОРА, СЪС СВОЯ РЕГИСТРАЦИЯ И ПЕЧАТЕН ОРГАН. НИЕ ДНЕС ПРАВИМ СЪЩОТО И НАШ ОРГАН ЩЕ БЪДЕ ВЕСТНИК "ПРЯПОРЕЦ".

ДВОЙНА Е НАШАТА УВЕРЕНОСТ, ЧЕ УЧАСТТА НА МИМОЛЕТНИТЕ ДНЕШНИ СЕДЕСАРСКИ ВЕЛИЧИЯ, СПЕКУЛИРАЩИ С ИМЕНАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, ЩЕ БЪДЕ СЪЩАТА, КАКТО Е ТРОЙНА И ЧЕТВОРНА УВЕРЕНОСТТА НИ, ЧЕ БЪДЕЩЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ Е ИЗВЪН СДС. А НА ТЕЗИ, КОИТО СЕ СЪМНЯВАТ В ТОВА, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ДА СЕ СПРАВЯТ С ИСТОРИЯТА - НАРИЧАНА УЧИТЕЛКА НА НАРОДИТЕ.

ТЯ МНОГО ЧЕСТО ПОВТАРЯ УРОЦИТЕ СИ.

И ЧЕСТО ЛОШИТЕ Й УЧЕНИЦИ БИВАТ НАКАЗВАНИ.

ОКТОМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 16 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА /ОПТ/ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА Д-Р ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,
ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА /ОПТ/ С ББЗПОКОЙСТВО СЛЕДИ СЪБИТИЯТА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ. ОПТ ОЦЕНЯВА АГРЕСИЯТА НА ИРАК СРЕЩУ КУВЕЙТ НЕ САМО КАТО НЕДОПУСТИМО ПОСЕГАТЕЛСТВО СРЕЩУ СУВЕРЕНИТЕТА НА ЕДНА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА, НО И КАТО ПЪРВИ ОПИТ ЗА ГЛОБАЛНА АГРЕСИЯ И ИСЛЯМСКИЯ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ СРЕШУ ЦЕННОСТИТЕ НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ.
ПОРАДИ ТЕЗИ ПРИЧИНИ ОПТ РЕШИТЕЛНО ПОДКРЕПЯ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ВИ АКТ ДА ПРИЕМЕТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИНИЦИАТИВНАТА ГРУПА ЗА НАБИРАНЕ НА ДОБРОВОЛЦИ - БЪЛГАРСКИ КОНТИНГЕНТ, КОЙТО ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ВОЕННИТЕ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ ОТ МНОГОНАЦИОНАЛНИТЕ СИЛИ НА ООН В РАЙОНА НА ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ, ОСИГУРЯВАЩИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА САНКЦИИТЕ НА СВЕТОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ СРЕЩУ ИРАКСКАТА АГРЕСИЯ ПРОТИВ КУВЕЙТ.

ОПТ ПОДКРЕПЯ ВАШЕТО ИСКАНЕ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧАС ПО-СКОРО ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО ВЪПРОСИТЕ, ОТ КОИТО ЗАВИСИ НАСРОЧВАНЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ ИЗБОРИ, НЕЩО, ЗА КОЕТО НАШАТА ПАРТИЯ ОТДАВНА НАСТОЯВА.

СОФИЯ, 10 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА
С УВАЖЕНИЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОПТ: РУМЕН ПОПОВ


X   X   X

СОФИЯ, 16 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПРОТОКОЛА НА ПЪРВИЯ ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /ЦЕНТЪР/.


КОНГРЕСЪТ СЕ СВИКВА ПО ИНИЦИАТИВА НА РЪКОВОДСТВОТО НА БХДП /Ц/ И РЕГИОНАЛНИТЕ СТРУКТУРИ НА ПАРТИЯТА ВЪЗ ОСНОВА НА ЧЛ.5, АЛ.2, 3, 4 ОТ УСТАВА НА ПАРТИЯТА, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС, 1 ОКТОМВРИ 1990 ГОД. ПРИ СЛЕДНИЯ ДНЕВЕН РЕД:

1. ПРОМЯНА В РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЯТА;

2. ПРОМЯНА В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ:

3. ПРИЕМАНЕ НА НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ПЛАТФОРМА, СВЪРЗАНА С УЧАСТИЕТО НА ПАРТИЯТА В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА, КАКТО И НАСТЪПИЛИТЕ ПРОМЕНИ В СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА СЛЕД СЪСТАВЯНЕТО НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО;

4. ПРИЕМАНЕ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ПЕЧАТ НА ПАРТИЯТА.

ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЗАСЕДАНИЕТО НА КОНГРЕСА БЕ ИЗБРАН ГОСПОДИН РУМЕН ПЕТРОВ ВАСИЛЕВ И ЗА ПРОТОКОЛЧИК - ГОСПОЖА ЗОРНИЦА ГЕОРГИБВА ВЪРБАНОВА.

БЕШЕ ИЗВЪРШЕНА ПРОВЕРКА НА ПРИСЪСТВУВАШИТЕ ДЕЛЕГАТИ ОТ РЕГИОНАЛНИТЕ СТРУКТУРИ И ОТ СОФИЯ-ГРАД. ПРИСЪСТВУВАХА ВСИЧКИ ИЗБРАНИ ДЕЛЕГАТИ. ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЯТА НЕ СЕ ЯВИ ПО НЕУВАЖИТЕЛНИ ПРИЧИНИ САМО ПЪРВИЯТ СЕКРЕТАР НА ПАРТИЯТА.

ЗАСЕДАНИЕТО НА КОНГРЕСА БЕ ОТКРИТО С ОБЗОРЕН ДОКЛАД ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ Г-Н ГЕОРГИ ИВАНОВ ЦЕНОВ. БЕШЕ ИЗТЪКНАТО, ЧЕ ОТ МОМЕНТА НА РЕГИСТРИРАНЕТО НА ПАРТИЯТА И ВЛИЗАНЕТО В ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА ЗА ИЗБОР НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧАСТ ОТ РЪКОВОДСТВОТО В ЛИЦЕТО НА ПЪРВИЯ СЕКРЕТАР Г-Н ГЕОРГИ ГЕЛЕМЕНОВ ПРОЯВИ ПОЛИТИЧЕСКА НЕДАЛНОВИДНОСТ, ГРАНИЧЕЩА С ПОЛИТИЧЕСКА АВАНТЮРА, КОЕТО ДОВЕДЕ ДО КОМПРОМЕТИРАНЕ НА ПАРТИЯТА КАТО ЦЯЛО КАКТО В ОПОЗИЦИОННИТЕ СРЕДИ, ТАКА И В ЧУЖБИНА. БЕЗ ДА ИМА ПРАВОМОЩИЯ КАКТО ОТ РЪКОВОДСТВОТО, ТАКА И ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ, ПЪРВИЯТ СЕКРЕТАР БЕЗОТГОВОРНО СКЛЮЧВАШЕ ВСЕВЪЗМОЖНИ СЪЮЗИ, ИЗЛИЗАШЕ ОТ ПОДОБНИ, БЕЗОТГОВОРНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕКЛАРАЦИИ, ГРАНИЧЕЩИ С КЛЕВЕТИ, УЗУРПИРАНЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСКИЯ ПОСТ И ПОДПИСВАНЕ НА ВСИЧКИ ПАРТИЙНИ ДОКУМЕНТИ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ, БЕЗ НЯКОЙ ДА ГО Е ОТОРИЗИРАЛ ЗА ТОВА. ПРИКРИВАНЕ НА ФИНАНСОВИ ЗЛОУПОТРЕБИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ КООРДИНАТОР Г-Н ПЕТКО ВАЛЕНТИНОВ КАМЕНАРСКИ, КАТО ПО ТОЗИ НАЧИН СТАВА НЕГОВ СЪУЧАСТНИК. БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ГРУБИЯ И ОБИДЕН ТОН НА НЕГОВИТЕ СТАТИИ И ДЕКЛАРАЦИИ, ПУБЛИКАЦИИ В ПЕЧАТА И ЗАСЯГАЩ ПЕРСОНАЛНО ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ТЕХНИТЕ ЛИДЕРИ, КОИТО ДИСКРЕДИТИРАХА БХДЛ /Ц/, БЕЗ ИЗОБЩО ДА СА СЪГЛАСУВАНИ С РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЯТА. С ТАЗИ СВОЯ ДЕЙНОСТ ТОЙ ОТДАВНА НЕ РАБОТИ ЗА КАУЗАТА НА ПАРТИЯТА, А ПРЕДИЗВИКВА ДОВЕРИЕ И РАЗЦЕПЛЕНИЕ СРЕД ЧЛЕНОВЕТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ Й.

ПО-НАТАТЪК БЕ ПОДЧЕРТАНО НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРОМЯНА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ЛИНИЯ НА ПАРТИЯТА С ОГЛЕД ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ЗАСТОЯ И ИЗОЛАЦИЯТА ОТ ДРУГИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ.

ПРЕДЛОЖЕНО БЕ ПРОМЯНА В РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЯТА, КАТО ДОСЕГАШНИЯТ ПЪРВИ СЕКРЕТАР Г-Н ГЕОРГИ ГЕЛЕМЕНОВ БЪДЕ ОСВОБОДЕН ОТ ЗАЕМАНАТА ДЛЪЖНОСТ, ИЗВАДЕН ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ И ИЗКЛОЧЕН ОТ ПАРТИЯТА.

ПО Т.2 БЕ РАЗГЛЕДАНО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ЧАСТИЧНА ПРОМЯНА В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ, КАТО НА МЯСТОТО НА Г-Н ГЕОРГИ ГЕЛЕМЕНОВ БЪДЕ ИЗБРАН Г-Н РУМЕН ВАСИЛЕВ. КОНГРЕСЪТ ИЗБРА ЕДИНОДУШНО Г-Н РУМЕН ВАСИЛЕВ.

ПО Т.3 БЕ РАЗГЛЕДАНА И ПРИЕТА НОВАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПЛАТФОРМА НА ПАРТИЯТА.

ПО Т.4 БЕ ПРЕДЛОЖЕНО И ПРИЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ПЕЧАТ НА ПАРТИЯТА - КРЪГЪЛ С ДВА КОНЦЕНТРИЧНИ КРЪГА ЕДИН В ДРУГ СЪС СЛЕДНИЯ ТЕКСТ: "БЪЛГАРСКА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ", А В СРЕДАТА НА ВЪТРЕШНИЯ КРЪГ Е ИЗПИСАНО "ЦЕНТЪР".

СЛЕД ТОВА СЕ ПРИСТЪПИ КЪМ ГЛАСУВАНЕ НА НОВО РЪКОВОДСТВО.

1. ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ БЕ ИЗБРАН ЕДИНОДУШНО ДОСЕГАШНИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯТА Г-Н ГЕОРГИ ИВАНОВ ЦЕНОВ.

2. ЗА ПЪРВИ СЕКРЕТАР БЕ ИЗБРАН ЕДИНОДУШНО Г-Н ВЕНЦИСЛАВ КОНСТАНТИНОВ ЯНЕВ, ДОСЕГАШЕН ВТОРИ СЕКРЕТАР.

3.ЗА ВТОРИ СЕКРЕТАР БЕ ИЗБРАН Г-Н РУМЕН ПЕТРОВ ВАСИЛЕВ.

КОНГРЕСЪТ РЕШИ С БОЛШИНСТВО ЗА ИЗВЪРШЕНИ ФИНАНСОВИ ЗЛОУПОТРЕБИ СЪС СРЕДСТВА НА ПАРТИЯТА ОТ ДОСЕГАШНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ КООРДИНАТОР Г-Н ПЕТКО КАМЕНАРСКИ ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕН ОТ ПАРТИЯТА.

НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА БХДП /Ц/
1. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БХДП /Ц/ Г-Н ГЕОРГИ ИВАНОВ ЦЕНОВ

2. ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА БХДП /Ц/ Г-Н ВЕНЦИСЛАВ КОНСТАНТИНОВ ЯНЕВ

3. ВТОРИ СЕКРЕТАР НА БХДП /Ц/ Г-Н РУМЕН ПЕТРОВ ВАСИЛЕВ

ДЕЛЕГАТИ НА КОНГРЕСА:

1.СТЕФАН ПЕТКОВ ИВАНОВ
2.ПАНАЙОТ ГЕОРГИЕВ КАРАУШЕВ
3.РУМЕН ГЕОРГИЕВ НИКОЛОВ

1.ЗОРНИЦА ГЕОРГИЕВА ПЪРВАНОВА
2.ЦВЕТАН ДИМИТРОВ ИЛИЕВ
3.ЕВГЕНИЯ НИКОЛОВА НЕДЯЛКОВА

1.ОТЕЦ БОРИСЛАВ ЙОРДАНОВ ГЕОРГИЕВ
2.ЕВГЕНИ МАРИНОВ УЗУНОВ
3.ЯНИС ЯНЯДЕЛС БЕНИНЪШ

1.ЛЮБОМИР СИМЕОНОВ ПЕТРОВ
2.ДИМИТРИНА НЕДЕЛЧЕВА ПЕТРОВА
3.ИЛИЯ ПРОДАНОВ ПРОДАНОВ

1.КАТЕРИНА НЕОФИТОВА ПЕТКОВА
2.ЮЛИЯ ГОЦЕВА ЯВОРСКА
3.ВЛАДИМИР ТОДОРОВ МИШЕВ

1.ТАНЬО ДИНЕВ ТАНЕВ
2.НИКОЛАЙ ЕНЧЕВ ЕНЧЕВ
3.ПЕТКО ГЕОРГИЕВ ВЪЛЧКОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

X   X   X

СОФИЯ, 16 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛНИ ТЕКСТ НА АПЕЛА НА АКАДЕМИЧНИЯ ФОРУМ "МЛАДА ДЕМОКРАЦИЯ" И НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ КЛУБ "МЛАДА ДЕМОКРАЦИЯ" КЪМ БЪЛГАРСКАТА МЛАДЕЖ.


ГОСПОДИН ЛУКАНОВ И НЕГОВОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО С ПРЕДЛОЖЕНИЕТО СИ ПРЕД ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА "300-ДНЕВЕН МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ", ДЕМОНСТИРАХА ДОСТА КЪСА ПОЛИТИЧЕСКА ПАМЕТ.

1. ЗАБРАВИХА ДА ПРЕЦИЗИРАТ КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБИРА ПОД "ДЕЙСТВИЯ, КОИТО МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ДЕСТАБЛИЗАЦИЯ".

2. Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ И НЕГОВОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО ЗАБРАВИХА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е СТРАНА ПО МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАКТ ЗА ГРАЖДАНСКИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРАВА ОТ 1966 ГОДИНА. НЕШО ПОВЕЧЕ, БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ ДЪРЖАВИТЕ, КОИТО ПЪРВИ ГО РАТИФИЦИРАХА С УКАЗ HP 1199 ОТ 23 ЮНИ 1970 Г. НА ПРЕЗИДИУМА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.

3. Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ И НЕГОВОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО ЗАБРАВИХА, ЧЕ СЪГЛАСНО ВСЕОБЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ВСЯКО СВОБОДНО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ОТ СВОИТЕ ГРАЖДАНСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРАВА, КОИТО НАРЕД С ВСИЧКО ОСТАНАЛО ВКЛЮЧВАТ ПРАВОТО НА СЪБРАНИЯ, МИТИНГИ, ДЕМОНСТРАЦИИ И СТАЧКИ.

НА СРЕЩАТА ОТ 2 ОКТОМВРИ 1990 Г. МЕЖДУ ПРВДСТАВИТЕЛИ НА СТУДЕНТСКИТЕ ДВИЖЕНИЯ И ПРЕМИЕРА ПОСЛЕДНИЯТ НЕДВУСМИСЛЕНО ЗАЯВИ, ЧЕ "ВСЯКАКВИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ БИХА СЕ СБЛЪСКАЛИ С ПРАВИТЕЛСТВОТО". ТОВА НИ КАРА ДА МИСЛИМ, ЧЕ ПОД "ДЕЙСТВИЯ, КОИТО МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ" СЕ РАЗБИРАТ ВСИЧКИ ПРОЯВИ С ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРЕН ХАРАКТЕР, ДОРИ ТЕ ДА СА В РАМКИТЕ НА ЗАКОНА.

АКАДЕМИЧНИЯТ ФОРУМ "МЛАДА ДЕМОКРАЦИЯ" И ПОЛИТИЧЕСКИЯТ КЛУБ "МЛАДА ДЕМОКРАЦИЯ" КВАЛИФИЦИРАТ МОРАТОРИУМА, ПРЕДЛОЖЕН ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, КАТО ПОРЕДЕН ГРУБ И НЕДОПУСТИМ ОПИТ ЗА ПОГАЗВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИ СВОБОДИ, КАТО ОПИТ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА СТРАНАТА НИ ДЕФАКТО ВЪВ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ.

АПЕЛИРАМЕ КЪМ ВСИЧКИ:

1. НЕ ПОДКРЕПЯЙТЕ ПОРЕДНИЯ ОПИТ НА ГОСПОДА СОЦИАЛИСТИТЕ ДА СТЪПЧАТ ЕДВА ПРОХОДИЛАТА ДЕМОКРАЦИЯ.

2. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ С ЕДНО МАХВАНЕ ГОСПОДА СОЦИАЛИСТИТЕ ДА НИ ПРАТЯТ ЗАД УСЛОВНАТА ГРАНИЦА НА 10 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА.

3. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА УРОДЛИВИЯ ЛИК НА КОМУНИЗМА ОТНОВО ДА СЕ СРЕЩА ПО УЛИЦИТЕ, ДА НАДНИЧА В ПРОЗОРЦИТЕ НИ; НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНО Е, ЧЕ ЗАЕДНО С НЕГО ЧАКАМЕ НА БЕЗКРАЙНИТЕ ОПАШКИ.

ТОЗИ ПЪТ НАИСТИНА НЕ ГО ПОЗВОЛЯВАЙТЕ!

СОФИЯ, 11 ОКТОМВРИ 1990 Г.

ЗА АКАДЕМИЧЕН ФОРУМ "МЛАДА ДЕМОКРАЦИЯ": АТАНАС КИРЧЕВ
ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "МЛАДА ДЕМОКРАЦИЯ": ИВАН САВОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 16 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ КЪМ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ.

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ,
СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА РАЗВИХРИЛАТА СЕ СПЕКУЛА СЪС СТОКИ ОТ НАЙ-РАЗЛИЧЕН ХАРАКТЕР. С ВСЕКИ ИЗМИНАТ ДЕН ТЯ СЕ РАЗШИРЯВА И ОБХВАЩА ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ И ПО-ГОЛЕМИ ГРУПИ ЧЕРНОБОРСАДЖИИ, КОИТО НАЙ-ВУЛГАРНО ОГРАБВАТ ДЪРЖАВАТА И ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА И ЗА СМЕТКА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ. ОРГАНИЗИРАТ СЕ МАФИИ, КОИТО ЗАПОЧВАТ OТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, ТРАНСПОРТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, ТЪРГОВСКИТЕ СКЛАДОВЕ И ОБХВАЩАТ МАГАЗИНИТЕ, УЛИЦИТЕ, ПОДЛЕЗИТЕ, БИТПАЗАРИТЕ.

МНОГО ЧЕСТО КАЧЕСТВОТО НА СТОКИТЕ Е СЪМНИТЕЛНО, НО ВИНАГИ ЦЕНАТА ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ Е ДВОЙНА, ТРОЙНА И ПО-ГОЛЯМА.

ОТ 9 ОКТОМВРИ Е В СИЛА ЗАКОНЪТ ЗА БОРБА СЪС СПЕКУЛАТА. ТАЗИ БОРБА НЯМА ДА БЪДЕ ЛЕКА, ЗАЩОТО СПЕКУЛАНТИТЕ НАМИРАТ НОВИ ФОРМИ НА НЕЛЕГАЛНО ДЕЙСТВИЕ.

ФЕДЕРАЦИЯТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЪС СВОИТЕ РЕГИОНАЛНИ СЪЮЗИ И КЛУБОВЕ В СТРАНАТА АКТИВНО СЕ ВКЛЮЧВА В НАСТЪПЛЕНИЕТО СРЕЩУ СПЕКУЛАТА И СПЕКУЛАНТИТЕ.

ДРАГИ ПОТРЕБИТЕЛИ,
ГРАЖДАНИ,

КАТО ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ, ИМАЩА БЛАГОРОДНАТА И ТРУДНА ЦЕЛ ДА ЗАЩИТАВА НАРУШЕНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ПРАВА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, ФЕДЕРАЦИЯТА ВИ ПРИЗОВАВА ДА УЧАСТВУВАТЕ МАСОВО В ТАЗИ БОРБА. СИГНАЛИЗИРАЙТЕ НА ОРГАНИТЕ НА ВЛАСТТА, ФЕДЕРАЦИЯТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, СЪЮЗИТЕ И КЛУБОВЕТЕ ПО ОБЩИНИ, ЗА ДА РАЗОБЛИЧИМ СПЕКУЛАНТИТЕ. ПРИКАНВАМЕ ВИ ДА ПОВИШАВАТЕ СВОЯТА ПОТРЕБИТЕЛСКА ЕУЛТУРА И СТРОГО ДА ПРЕЦЕНЯВАТЕ ВАШИТЕ ПОКУПКИ. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ФАЛШИФИКАТИ И СПЕКУЛАТИВНИ СДЕЛКИ. ОБЯВЕТЕ БОЙКОТ НА НЕЗАКОННИТЕ ТЪРЖИЩА. НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ ТЯХ КРАДЕНАТА ВАША СТОКА.

РАБОТНИЦИ ОТ ТЪРГОВИЯТА,
И ОТ ВАШЕТО ЛИЧНО ОТНОШЕНИЕ, ОТ ГРАЖДАНСКАТА ВИ ДОБЛЕСТ И ДОСТОЙНСТВО ЗАВИСИ СПОКОЙСТВИЕТО И СИГУРНОСТТА НА ПАЗАРА=

СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИЛИЦИЯТА, ФИНАНСИТЕ И НАРОДНИТЕ СЪВЕТИ, В РЪЦЕТЕ СИ ИМАТЕ СТРОГ, НО СПРАВЕДЛИВ ЗАКОН. ИЗПОЛЗУВАЙТЕ ГО РАЗУМНО И ЕФЕКТИВНО.

ЖУРНАЛИСТИ, РЕПОРТЕРИ, КОМЕНТАТОРИ,
ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ПРЕСАТА, РАДИОТО, ТЕЛЕВИЗИЯТА ЗА ПРЕСИЧАНЕ И ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА ТОВА СРАМНО ЯВЛЕНИЕ В НАШИЯ ЖИВОТ.

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ,
РАЗЧИТАМЕ НА СМЕЛАТА ВИ И ЧЕСТНА ПОЗИЦИЯ.

СОФИЯ, 12 ОКТОМВРИ 1990 Г.   ФЕДЕРАЛЕН СЪВЕТ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 16 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СЪОБЩЕНИЕТО НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ.

УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ УВЕДОМЯВА ВСИЧКИ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ В СТРАНАТА, ЧЕ НА 13 ОКТОМВРИ 1990 Г. В КЛУБА НА ПАРТИЯТА В СОФИЯ НА УЛ."РАКОВСКИ" HP. 163 НА СЪБРАНИЕ НА ИЗКЛЮЧЕНИ ЧЛЕНОВЕ НА ПАРТИЯТА ОТЕЦ ДИМИТЪР НОНЧЕВ АМБАРЕВ ОТ ПЛОВДИВ В ПРИСЪСТВИЕТО НА ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЕСЕТ ДУШИ Е НАНЕСЪЛ ПОБОЙ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СОФИЙСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ И ЧЛЕН НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ПАРТИЯТА СИМЕОН БЛАГОЕВ. СЪЩИЯТ Е ОСВИДЕТЕЛСТВУВАН И ЩЕ ЗАВЕДЕ ИСК СРЕЩУ ПОБОЙНИКА. ПРИСЪСТВУВАЛИТЕ НЯКОЛКО ДУШИ ПАРТИЙНИ ЧЛЕНОВЕ ПОРАДИ ПАСИВНОТО СИ ПОВЕДЕHИЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗКЛЮЧЕНИ ОТ ПАРТИЯТА ВЪЗ ОСНОВА НА ЧЛЕН 5 ОТ УСТАВА. МОЛИМ ВСИЧКИ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ ДА НАПРАВЯТ СЛУЧАЯ ДОСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ.

ПЛОВДИВ, 14 ОКТОМВРИ 1990 Г.

СЕКРЕТАР: АЛ.ДОЛЕВ

 
/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/