15 април 1991

СОФИЯ, 15 АПРИЛ 1991 ГОДИНА                                                                          БРОЙ 73 /348/

СОФИЯ, 15 АПРИЛ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СТАНОВИЩЕТО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В БЪЛГАРИЯ.


ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА СЛЕД 38-Я КОНГРЕС НА БСДП РЯЗКОСЕ ИЗОСТРИ. НАДИГНАХА СЕ СИЛИ, КОИТО, ПРЕСЛЕДВАЙКИ НЕЧИСТИ ЦЕЛИ, СЕСТРЕМЯТ ДА ЗАДУШАТ КЪЛНОВЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА.

БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ИМА, ОСВЕН ОБЩИТЕ ОСНОВАНИЯНА СДС, И СВОИ ОСНОВАНИЯ ДА ИСКА СКОРОШНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ. НИЕЯСНО СЪЗНАВАМЕ, ЧЕ ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕФОРМА, ЗАПОЧНАТА В БЪЛГАРИЯ, НЕСАМО ЧЕ НЕ Е СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА, НО И НЕ ОТГОВАРЯ НА ОЧАКВАНИЯТА НА ОГРОМНОТО МНОЗИНСТВО ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.

БСДП ЩЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮНИ. ЗАЕДНО С ТОВА НАШАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА ЩЕ СЛОЖИ АКЦЕНТ ВЪРХУ ИЗРАБОТВАНЕТО НА КОНСТИТУЦИЯТА НА СТРАНАТА И ОСНОВНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАКОНИ. ТЯХНОТО ОТЛАГАНЕ ЧРЕЗ НЕЗАБАВНА ПАРЛАМЕНТАРНА КРИЗА ОЗНАЧАВА ДА СЕ ПОСТАВЯТ В НЕОПРЕДЕЛЕНОТО БЪДЕЩЕПОТРЕБНИТЕ ПРЕОБРАЗУВАНИЯ В ИКОНОМИКАТА И ОБЩЕСТВОТО В УСЛУГА НА УПРАВЛЯВАЩАТА НОМЕНКЛАТУРНА КАСТА. НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ОСТАВИМ МЪРТЪВ ЕДИН ПЕРИОД, ПРЕЗ КОЙТО ЖИВОТЪТ ЧАКА ЗАКОНИ.

БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ В СЪЮЗ С БЗНС - НИКОЛА ПЕТКОВ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОРГАНИЗАЦИИ, ПРИСЪЕДИНИЛИ СЕ КЪМ СДС-ЦЕНТЪР, ПРИЗОВАВАТ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА В ИМЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ПРОГРЕСА.

СОФИЯ, 11 АПРИЛ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 15 АПРИЛ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ НА "ЕКОГЛАСНОСТ" И НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА БСДП И БЗНС - НИКОЛАПЕТКОВ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА СДС-ЦЕНТЪР.


ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ НА "ЕКОГЛАСНОСТ" И НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ ПРИВЕТСТВАТ И ПОДКРЕПЯТ ДЕКЛАРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - НИКОЛА ПЕТКОВ И НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ КАТО СТЪПКА КЪМ ОТСТОЯВАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРИНЦИПИ И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА ЛЕВИЧАРСКИТЕ ПРОЯВИ И ПСЕВДОРЕВОЛЮЦИОННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В ДНЕШНИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ.

ОБЕДИНЯВАНЕТО НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ ОКОЛО ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА ПРОМЕНИТЕ У НАС, ЗА СМЯНА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА И ИКОНОМИЧЕСКАТА СИСТЕМА И Е ГАРАНЦИЯ КОМУНИЗМЪТ В БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ПОБЕДЕН ОКОНЧАТЕЛНО.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ КЛУБ НА "ЕКОГЛАСНОСТ": ГЕОРГИ АВРАМОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ: ЛЮБОМИР ИВАНОВ

СОФИЯ, 10 АПРИЛ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

НА 13 АПРИЛ /СЪБОТА/ 1991 Г. ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ Г-Н АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ ОПРОВЕРГА УСТНО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА СВОЯТА ПАРТИЯ КЪМ НОВОСЪЗДАДЕНИЯ СДС - ЦЕНТЪР.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 15 АПРИЛ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА АНТИКРИЗИСНАТА ПРОГРАМА /ЧАСТ ПЪРВА/ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ И СВЕТОВНИ ЩАТИ.


НОЖЪТ ОПРЯ ДО КОКЪЛА!
ТРЯБВА ДА БИЕМ ТРЕВОГА!
ВРЕМЕ Е НЕЩАТА ДА БЪДАТ НАЗОВАНИ С ИСТИНСКИТЕ ИМ ИМЕНА, ВРЕМЕ Е ДА НАПРАВИМ НЕЩО ЗА ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ, АКО СМЕ ЗАПАЗИЛИ ПОНЕ МАЛКО СЪВЕСТ И МАЛКО ОТ ЧОВЕШКОТО СИ И НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО!

СКЪПОТИЯТА, НЕМОТИЯТА, БЕЗРАБОТИЦАТА И ПРЕСТЪПНОСТТА СТЕГНАХА С ЖЕЛЕЗНИ КЛЕЩИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ /А ТЕ СА ПОДАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО В СТРАНАТА!/, НА КОИТО СЕ КРЕПИ ДЪРЖАВАТА, ХОРАТА, КОИТО РАБОТЯТ ПО ПОЛЯТА И ГОРИТЕ, В МИНИТЕ, РАБОТИЛНИЦИТЕ, ФАБРИКИТЕ, ЗАВОДИТЕ, ТРАНСПОРТА, КАНЦЕЛАРИИТЕ, УЧЕБНИТЕ И ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО СЛУЖАТ ВОЙНИЦИ, КОИТО НОСЯТ ВСИЧКИ ТЕГОБИ, КОИТО СА РЕДОВНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ И Т.Н., Т.Е., КОИТО СЪЗДАВАТ БЛАГАТА, КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА ПРАВИЛНОТО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ОБРАЗОВАНИЕТО, ВЪЗПИТАНИЕТО, ЗДРАВЕТО И ЗАЩИТАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО, ВМЕСТО ДА СА БОГАТИ И ОХОЛНИ, ТРЯБВА ДА ЗАТЯГАТ КОЛАНИТЕ, ДА ТЪРПЯТ ЛИШЕНИЯ И НЕСГОДИ, ДА ПЛАЩАТ ТЕ И ДЕЦАТА ИМ ЗА ЧУЖДИ ГРЕХОВЕ! И ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЧЕРТАЕ, ЧЕ ИЗВЪН ТЯХ ПАК ОСТАНАХА НОМЕНКЛАТУРАТА, СПЕКУЛАНТИТЕ, ХИТРЕЦИТЕ, ПАРАЗИТИТЕ, КРАДЦИТЕ НА КООПЕРАТИВНО, ДЪРЖАВНО И ДРУГО ОБЩЕСТВЕНО ИМУЩЕСТВО, ПОДЛЕЦИТЕ, МНИМИТЕ "ПОЛИТИЧЕСКИ", "СТОПАНСКИ", "КУЛТУРНИ" И ТЕМ ПОДОБНИ "ДЕЙЦИ", КОИТО И СЕГА ЖИВЕЯТ ОТ ДОБРЕ ПО-ДОБРЕ!

НА ВСИЧКИ СА НИ ИЗВЕСТНИ ПРИЧИНИТЕ И ИМЕНАТА НА ВИНОВНИТЕ! ОЧАКВАНИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ - ДА БЪДЕ УСТАНОВЕНА ВИНАТА ИМ И ПОТЪРСЕНА ОТГОВОРНОСТ, ЗА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ДА БЪДЕ ВЪРНАТО ОГРАБЕНОТО ОТ ТЯХ НА ДЪРЖАВАТА, НА НАРОДА - ОСТАНАХА ИЗЛЪГАНИ!

МОЖЕ ПОЧТИ СЪС СИГУРНОСТ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ НЕЩАТА ПАК ТРЪГНАХА ПО СТАРОТО СИ РУСЛО - ДА СЕ ПРИСВОЯВАТ ПЛОДОВЕТЕ, СЪЗДАДЕНИ С МНОГО ТРУД И УСИЛИЯ ОТ НАРОДА, ДА СЕ ХАРЧИ БЕЗМИЛОСТНО НАРОДНАТА ПАРА И ДА СЕ ПРАВЯТ ПАК КАКВИ ЛИ НЕ ЛУДОРИИ! И БЪЛГАРИЯ, ВМЕСТО ДА ВЪРВИ НАПРЕД, ВМЕСТО ДА Е В ПЪРВИТЕ РЕДИЦИ НА УРЕДЕНИТЕ И БОГАТИ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА И В СВЕТА, СЕ ВЛАЧИ НА ОПАШКАТА, В БЕЗПЪТИЦА, С ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ И ЧАКА ПОДАЯНИЯ! И АКО НЯКОЙ КАЖЕ, ЧЕ НЕ СЕ ЗНАЯТ ИЛИ ЧЕ НЕСА ИЗВЕСТНИ ТЕЗИ ХОРА, ТО ПРОЧЕТЕТЕ ВЕСТНИЦИТЕ, ИЗЛИЗАЛИ ОТ 1944 ДО1989 ГОДИНА /ЧЕ И СЛЕД ТОВА!/ И ЩЕ ВИДИТЕ ИМЕНАТА НА ВСИЧКИ ТЕЗИ,КОИТО ДОВЕДОХА БЪЛГАРИЯ ДО ДНЕШНИЯ Й ХАЛ! ЗАТОВА ПОНЯТНО Е ЗАЩО ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ "ПРИЯТЕЛИ" ПОБЪРЗАХА ДА ПРЕМИНАТ ОТ ЕДИНИЯВ ДРУГИЯ ЛАГЕР И ДА СМЕНЯТ БЪРЗО, БЪРЗО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ЦВЕТОВЕ.ТОВА ЗА ЖАЛОСТ СА БЕЗБРОЙНИТЕ /НЕКА ПАК ГИ НАЗОВЕМ!/ "ПОЛИТИЧЕСКИ"И"СТОПАНСКИ" ДЕЯТЕЛИ И "КУЛТУРТРЕГЕРИ" - ПОЕТИ, ПИСАТЕЛИ, ЖУРНАЛИСТИ, АРТИСТИ, "КОМПОЗИТОРИ", МУЗИКАНТИ И ДР., КОИТО ЛАКЕЙНИЧЕХА, РАБОЛЕПНИЧЕХА, ПЕЕХА ДИТИРАМБИ И ВЪЗХВАЛЯВАХА ТИРАНИЯТА И ЗЛОТО; "ЗАКОНОДАТЕЛИ", КОИТО "ИЗРАБОТИХА" И ПРИЕХА БЕЗБРОЙ ЗАКОНИ ВЪВ ВРЕДА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД; ПРОФЕСОРИ, КОИТО ДО ВЧЕРА КАКАНИЖЕХА ДРУГО И НАНЕСОХА НЕИЗЧИСЛИМИ ВРЕДИ НА НАРОДА; СЪДИИ И ПРОКУРОРИ, КОИТО ИЗДАВАХА СТРОГИ ПРИСЪДИ ЗА НИЩО И НИКАКВО, ОСОБЕНО В ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБЛАСТ; "АДМИНИСТРАТОРИ" И "БЛЮСТИТЕЛИ" НА РЕДА, КОИТО ВЪРШЕХА КАКВИ ЛИ НЕ БЕЗЗАКОНИЯ И НЯМАХА НИЩО ОБЩО С ЧОВЕЩИНАТА; "ИСТОРИЦИ", КОИТО НАНЕСОХА МЪЧНО ПОПРАВИМИ ВРЕДИ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, ОСОБЕНО ПО НАЦИОНАЛНИЯ НИ ВЪПРОС /ЗА ЗЕМИТЕ ПОД ЧУЖДА ВЛАСТ - ДОБРУДЖА, ТРАКИЯ, МАКЕДОНИЯ И ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ!/ И ПРОЧИЕ, И ПРОЧИЕ. ВСИЧКИ ТЕЗИ МЕРЗАВЦИ СЕГА СЕПРАВЯТ, ЧЕ НИЩО НЕ ЗНАЯТ, КАТО ЧЕ НИЩО НЕ Е БИЛО, КАТО ЧЕ НЕ СА БИЛИ ТЕ, И КОИТО БЕЗСРАМНО СЕ ПРИСЛАМЧИХА КЪМ НОВОТО, КОЕТО ИДЕ, ЗАДА БЪДАТ ПАК МЕНТОРИ, ЗАЛОВИХА СЕ ДА "КОВАТ" ЗАКОНИ, ДА "ПОПРАВЯТ"ИКОНОМИКАТА, НАУКАТА И КУЛТУРАТА, ДА НИ ПРЕДСТАВЯТ ПРЕД ВЪНШНИЯ СЕЯТ, ДА СЕ ДОКАРВАТ НА ТЕЗИ, КОИТО ДОВЧЕРА СЕ ГОТВЕХА ДА СМАЖАТ "ИМПЕРИАЛИСТИТЕ", "ГНИЛИЯ ЗАПАД", "КАПИТАЛИСТИТЕ", "КАПСТРАНИТЕ", ЧЕ И ДА СИ ПРИПИСВАТ ЗАСЛУГИТЕ НА ПОБОРНИЦИ ЗА СВОБОДА, ДЕМОКРАЦИЯ И ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ, Т.Е. ВСИЧКИ ОНИЯ, КОИТО СЕ ПОЛЗВАХА, И ТО КАК!!! ОТ БЛАГИНИТЕ, ГРАБЕХА И БЕЗЧИНСТВАХА ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ЦЯЛОСТНИЯ НИ ЖИВОТ, ОТНОВО СА НА ПЪРВИТЕ ЛИНИИ, ЗА ДА ГРАБЯТ /А И ВЕЧЕ ГРАБЯТ!/. И ТОВА СТАНА ПОНЕЖЕ НИКОЙ НЕ ГИ ЗАКЛЕЙМИ, НИКОЙ НЕ ИМ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ И НЕ ГИ СЛОЖИ ТАМ, КЪДЕТО ТРЯБВА!

КАЗАХМЕ, ЧЕ ПОЛОЖЕНИЕТО Е МНОГО ТЕЖКО, БЕДСТВЕНО, КАТАСТРОФАЛНО! ТРЯБВА ОБАЧЕ ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОВА ТРЕСАВИЩЕ НА НИЩЕТАТА, НА МОРАЛНАТА ДЕГРАДАЦИЯ И КРАХ, НА МНОГОМИЛИАРДНИТЕ НИ ДОЛАРОВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, ЗА ДА ТРЪГНАТ РАБОТИТЕ В БЛАГОПРИЯТНА НАСОКА ПОЛЗА НА ДОБРУВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

ВЯРНО Е, ЧЕ МНОГО СА СКЕПТИЦИТЕ, ПЕСИМИСТИТЕ, НЕВЯРВАЩИТЕ В БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! ВЯРНО Е НАИСТИНА, ЧЕ В НАРОДА ЖЕЛАНИЕТО ЗА РАБОТА Е УБИТО, МЪРТВО!

НО ВЯРНО Е И ТОВА, ЧЕ ИМА ХОРА, КОИТО ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ЗАПОЧНЕ ОТНОВО,ЧЕ МНОГО СА ЧЕСТНИТЕ, БЕЗКОРИСТНИТЕ И ТРУДОЛЮБИВИТЕ ХОРА, ХОРА С МОРАЛ, СЪС СЪВЕСТ, С ЧУВСТВО ЗА СИНОВЕН ДЪЛГ ПРЕД СЪДБИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!

ВЯРНО Е, ЧЕ С ЧИНОВНИЦИ, МЪРЗЕЛИВЦИ, ПАРАЗИТИ, СИМУЛАНТИ, КРАДЦИ И ПОДЛЕЦИ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ.

НО ВЯРНО Е И ТОВА, ЧЕ ХОРАТА, КОИТО ИСТИНСКИ ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, КОИТО ВИНАГИ СА Й БИЛИ ПОЛЕЗНИ, КОИТО САМО СА ДАВАЛИ, БЕЗ ДА ПОЛУЧАТ НЕЩО /ИЛИ СА ПОЛУЧАВАЛИ МНОГО МАЛКО!/, СА ГОТОВИ ДА ВЪЗРОДЯТ БЪЛГАРИЯ!

И КОЛКОТО ПО-БЪРЗО СТАНЕ ТОВА, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ! ЗАТОВА НЕ ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ДА СЕ ЧАКА!

БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ И СВЕТОВНИ ЩАТИ ПРЕДЛАГА ДВА ВАРИАНТА ЗА ИЗБАВЯНЕ НА СТРАНАТА ОТ КАТАСТРОФАТА, ЗА ДА СЕ ИЗПРАВИ БЪЛГАРИЯ НА КРАКА, ЗА ДА СТАНЕ МОДЕРНА, БОГАТА, СИЛНА, ПРОСПЕРИРАЩА, ТА ДА ЗАЕМЕ ДОСТОЙНО МЯСТО СРЕД СВОБОДНИТЕ, БОГАТИ И КУЛТУРНИ НАРОДИ В ЕВРОПА И В СВЕТА!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 15 АПРИЛ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПЛАТФОРМАТА /ЧАСТ ПЕТА - ПОСЛЕДНА/ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ" /ПФП/, ПРИЕТА НА 3 ДЕКЕМВРИ 1990 ГОДИНА В СОФИЯ ОТ ВРЕМЕННИЯ НАЦИОНАЛЕН КОМИТЕТ.


ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ" /ПФП/ Е ЗА НОВА ДАНЪЧНА СИСТЕМА И НОВА ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА, КОЯТО ДАВА:

- ПРЕДИМСТВО НА ПРЯКОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, А НЕ НА КОСВЕНИТЕ ДАНЪЦИ.
- ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕДИНЕН ПРОПОРЦИОНАЛЕН ДАНЪК ВЪРХУ ЛИЧНИТЕ ДОХОДИ И ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ, КОИТО ДА ЗАМЕНЯТ СЕГА ДЕЙСТВАЩИЯ ДАНЪК ВЪРХУ ОБОРОТА И ЧАСТ ОТ АКЦИЗИТЕ.
- ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ДЕЙСТВЕН РЕГУЛАТОР НА ДОХОДИТЕ.
- ДАНЪЧНАТА ПОЛИТИКА ДА СТИМУЛИРА ВЛАГАНЕТО НА НОВИ ИНВЕСТИЦИИ.

29. ПФП Е ЗА ЦЯЛОСТНА РЕФОРМА НА БАНКОВОТО ДЕЛО. ДАВАНЕ ПЪЛНА САМОСТОЯТЕЛНОСТ НА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ. СЪЗДАВАНЕ НА ЧАСТНИ /АКЦИОНЕРНИ/ ТЪРГОВСКИ БАНКИ С БЪЛГАРСКИ, ЧУЖДИ И СМЕСЕНИ КАПИТАЛИ.

БНБ ДА СЪСРЕДОТОЧИ ВНИМАНИЕТО СИ ВЪРХУ ЕМИСИОННАТА ДЕЙНОСТ И ПЕРИОДИЧЕСКИ КОРЕКЦИИ НА ЗАПЛАТИТЕ, ПЕНСИИТЕ, СТИПЕНДИИТЕ И ДРУГИ ВЪВ ВРЪЗКА С ИНФЛАЦИОННИТЕ ПРОЦЕСИ.

30. ДА СЕ ЗАСИЛЯТ ВРЪЗКИТЕ С МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД И МЕЖДУНАРОДНАТА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ, КАТО СЕ ДАДАТ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА МАЛКИ И СРЕДНИ ЧАСТНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ЗА ОБОСОБЯВАНЕ НА СВОБОДНИ БЕЗМИТНИ ЗОНИ КАТО ЕТАЛОН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОСТАНАЛАТА ТЕРИТОРИЯ ОТ СТРАНАТА.

31. ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ Е ЕДИН ДАЛЕЧЕН ПЕРИОД. ДОТОГАВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ ИКОНОМИЧЕСКАТА И СОЦИАЛНАТАКРИЗА, ДА СЕ СТАБИЛИЗИРА ЛЕВЪТ, ДА СЕ ПОВИШИ СТАНДАРТЪТ НА ЖИВОТ,ДА СЕ ПОДГОТВЯТ УСЛОВИЯТА ЗА КОНВЕРТИРУЕМОСТ НА ЛЕВА, ЗА СБЛИЖАВАНЕСЪС СОЦИАЛНИТЕ СТАНДАРТИ В ЕВРОПА. ЕВРОПА ТЪРСИ В ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДОСТОЕН ПАРТНЬОР, А НЕ ПРОСЯК.

КЪМ 1992 Г. ТРЯБВА ДА СЕ ГОТВИМ ЗА ЕДИННИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ВЪТРЕШЕН ПАЗАР.
КЪМ 1995 Г. - ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ВАЛУТЕН СЪЮЗ И
КЪМ 2000 Г. - ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗ.

ИМА СТРАНИ КАТО ИСПАНИЯ И ПОРТУГАЛИЯ, КОИТО СА СЕ ГОТВИЛИ ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ 10 ГОДИНИ.

ВСИЧКО ЗАЛОЖЕНО В ПРОГРАМИТЕ НА БКП /БСП/ И СДС ЗА МИГНОВЕНИ МЕЖДУНАРОДНИ ВРЪЗКИ И ПОЛУЧАВАНЕ НА КРЕДИТИ И ПОМОЩИ ОТ ЗАПАД НЕ ПОЧИВА НА РЕАЛНА ПОЧВА И ИЗЯВЛЕНИЯТА ЗА ПОЕМАНЕ НА ПЪТЯ НА ВЪОБРАЖАЕМАТА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ОЩЕ НЕ ОЗНАЧАВАТ ОТВОРЕНИ БАНКИ И ФИРМИ ОТ ЗАПАД.

ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЦЯЛАТА НАЦИЯ /ЧРЕЗ ПРОИЗВОДСТВОТО, ПАЗАРА, ТРУДА, ПОВИШАВАНЕ КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА НАПРОДУКЦИЯТА/, ИКОНОМИЧЕСКИЯТ РАСТЕЖ И СТАНДАРТЪТ НА ЖИВОТ ТРЯБВА ДАСЕ ГОТВЯТ ПОНЕ ОЩЕ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ.

ПФП Е ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ НА БЪЛГАРИЯ С ЕВРОПА И СЪС СВЕТА. ЦЕЛТА Е ПРЕВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В РАВНОСТОЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ПАРТНЬОР.

НА БЪЛГАРИЯ НЕ СА Й НУЖНИ ПОМОЩИ, А РАВНОСТОЙНО ПАРТНЬОРСТВО, ОЦЕНКА НА ТРУДА НА БЪЛГАРИТЕ, ЕДНАКВА С КОНВЕРТИРУЕМИЯ ТРУД ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ.

32. ПРИ ПАРТНЬОРСТВОТО С ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НА ПЪРВО МЯСТО ТРЯБВА ДА СТОЯТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ДОКАЗАНАТА ТЕХНИКО-ИКОНОМИЧЕСКА, СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА, ЕКОЛОГИЧЕСКАТА И КОМПЛЕКСНА ЕФЕКТИВНОСТ НАВАРИАНТНИ РЕШЕНИЯ. РАЗКРИВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ НА ЧУЖДИ КАПИТАЛИ И РЕИНВЕСТИЦИИ НА ПЕЧАЛБИТЕ ИМ.

ФИРМИ И ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО РАБОТЯТ ЗА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАЗАРИ, ИЗНАСЯТ СТОКИ ВЪВ ВАЛУТА ИЛИ ИЗНАСЯТ НАУЧЕН, КОНСУЛТАНТСКИ И ДРУГ КОНВЕРТИРУЕМ ТРУД, ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ ЧАСТ ОТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО СИ В КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА.

ПРИ БЪДЕЩОТО РАЗВИТИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ВРЪЗКИ ДА НЕ СЕ ИЗПУСКАТ СУРОВИНИТЕ И ПАЗАРИТЕ НА СССР И ОТТАМ КЪМ ТРЕТИЯ СВЯТ. ПО-ГОЛЯМО ВНИМАНИЕ ДА СЕ ОБЪРНЕ НА СТРАНИТЕ ОТ ИЗТОЧНА АЗИЯ - ЯПОНИЯ, ЮЖНА КОРЕЯ, ТАЙВАН И ДРУГИ.

ЛИКВИДИРАНЕТО НА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ЧРЕЗ ПРИБИРАНЕ НА СПЕКУЛАТИВНИТЕ ПАРИ /В ЛЕВА И ВЪВ ВАЛУТА/ НАД ОПРЕДЕЛЕНА ГРАНИЦА, И БАЛАНСИРАНЕТО НА АКТИВНО САЛДО ВЪВ ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ.

ПФП ПРЕДВИЖДА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОГРАМАТА С НЯКОЛКО ПОДПРОГРАМА И РЕФОРМИ:

1. ТЕХНИЧЕСКА ПРОГРАМА, КОЯТО ОБХВАЩА:
1.1. РЕФОРМА НА ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВО;
1.2. РЕФОРМА НА СИСТЕМАТА ЗА КОМПЛЕКСНО ОБСЛУЖВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКОТО СНАБДЯВАНЕ;
1.3. РЕФОРМА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА КОМПЛЕКСНА ТОТАЛНА, ПОЕТАПНА ПРИВАТИЗАЦИЯ.

2. СОЦИАЛНА ПРОГРАМА С:
2.1. РЕФОРМА НА СОЦИАЛНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА ВСЯКО СЕМЕЙСТВО И ВСЕКИ ЧЛЕН НА ОБЩЕСТВОТО;
2.2. РЕФОРМА НА ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТРУДА И НОВИ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ;
2.3. РЕФОРМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА МОРАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ В ОБЩЕСТВОТО.

3. ПОЛИТИЧЕСКА ПРОГРАМА
3.1. РЕФОРМА НА ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА, КОЯТО ПРЕДВИЖДА СЪЗДАВАНЕТО НА НЕОГРАНИЧЕН БРОЙ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, КОИТО ДА МОГАТ МИРНО ДА СЕ СЪРЕВНОВАВАТ ПРИ НАМИРАНЕТО НА НОВИ РЕШЕНИЯ ЗА ВСЕКИ ПРОБЛЕМ;
3.2. РЕФОРМА НА ТЕРИТОРИАЛНОТО И СЕЛИЩНОТО УСТРОЙСТВО С ОСНОВНА КЛЕТКА - ОБЩИНИТЕ И КМЕТСТВАТА.
3.3. РЕФОРМА НА ДАНЪЧНАТА И МИТНИЧЕСКАТА СИСТЕМА.

ПФП СМЯТА, ЧЕ ВСИЧКИ РЕФОРМИ БИХА МОГЛИ ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ С ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ, А СЛЕД ТОВА ДА СЕ ПРИСТЪПИ КЪМ ИЗМЕНЕНИЕ НАКОНСТИТУЦИЯТА ОТ 1971 Г., КОЯТО Е ДОСТАТЪЧНО ДЕМОКРАТИЧНА.

ЦЯЛОСТНАТА ПРОГРАМА НА ПФП Е СВЪРЗАНА С ПРОМЯНА НА РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ОТНОШЕНИЯ, НОВА ТРУДОВА МОТИВАЦИЯ И НОВ ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМФОРТ, НОВА ПОЛИТИКА НА ИМПЛАНТИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА НИ КЪМ ЗАПАДНИТЕ СИСТЕМИ.

СЪПРЕДСЕДАТЕЛИ:

1. СИЙКА ГЕОРГИЕВА

2. АНГЕЛ МОЛЛОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 15 АПРИЛ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СТАНОВИЩЕ НА СЪЮЗА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ СОЦИОЛОЗИ В БЪЛГАРИЯ И НА СЪЮЗА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ РАЗРАБОТВАНЕ НА СТРАТЕГИИ И ПРОГРАМИ ЗА ИЗХОД ОТ КРИЗАТА И ЗА ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪЕЕТ, ДО СЪЮЗИТЕ И ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА ТЕХНИЧЕСКАТА, НАУЧНАТА И ТВОРЧЕСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


С ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО МЕРКИ В ИКОНОМИЧЕСКАТА И СОЦИАЛНАТА СФЕРА СТРАНАТА НИ НАВЛЕЗЕ В НОВ ЕТАП НА ЗАПОЧНАТИТЕ СЛЕД10 НОЕМВРИ 1989 Г. ПРОМЕНИ. ДОКОЛКОТО ТЕЗИ МЕРКИ СЕ ТРЕТИРАТ И КАТОНАЧАЛО НА РЕФОРМИТЕ У НАС, СЪЮЗЪТ НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ СОЦИОЛОЗИ В БЪЛГАРИЯ И СЪЮЗЪТ НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЧИТАТ ЗА НЕОБХОДИМО ДА ИЗРАЗЯТ СВОЕТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЯХ.

ЗАБАВЯНЕТО НА РЕФОРМИТЕ ОТ ПРЕДИШНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ОСНОВАТЕЛНО ПРЕДИЗВИКА НЕДОВОЛСТВОТО НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА. ЗАТОВА ЗАПОЧВАНЕТО ИМ ОТ КАБИНЕТА НА Г-Н ДИМИТЪР ПОПОВ СЕ ПРИЕ С РАЗБИРАНЕ И ПОДКРЕПА НЕ САМО ОТ ПАРЛАМЕНТА, ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ И СИНДИКАТИТЕ, НО И ОТ НЕМАЛКА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО.

ПОДКРЕПА НА ПРОЯВЕНАТА РЕШИТЕЛНОСТ ДАВАМЕ И НИЕ. ЗАЕДНО С ТОВА ОБАЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА НЕ ОТБЕЛЕЖИМ, ЧЕ ПРЕДПРИЕТИТЕ МЕРКИ ПОСТАВИХА НАЧАЛОТО НА НЯКОИ ТЕНДЕНЦИИ, КОИТО ВЪПРЕКИ ОТСЪСТВИЕТО НА ЕКСПЛИЦИТНА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ПРОГРАМА МОГАТ ДА БЪДАТ УСТАНОВЕНИ И ДЕФИНИРАНИ.

ТЕЗИ ТЕНДЕНЦИИ СА СВЪРЗАНИ С НЯКОЛКО МОМЕНТА:

ПЪРВО, НАЛИЦЕ Е РАЗШИРЯВАНЕ НА ПРЕРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ФУНКЦИИ НА ДЪРЖАВАТА И НА НЕЙНИТЕ ОРГАНИ ПО ЛИНИЯТА КАКТО НА УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЧРЕЗ НОВИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, ТАКА И ЧРЕЗ ФОРМИРАНЕТО НА НОВИ ОСИГУРИТЕЛНИ И ДРУГИ ФОНДОВЕ, КОИТО СА НА РАЗПОРЕЖДАНЕ НА РАЗЛИЧНИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА.

ВТОРО, АДМИНИСТРАТИВНОТО ПО СВОЯ ХАРАКТЕР ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НЕ ПРЕМАХВА ДЕФИЦИТА, ТЪЙ КАТО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ОТЛАГАТ И ЩЕ ОТЛАГАТ ПРОДАЖБИТЕ, ЗА ДА ПОЛУЧАТ ПО-ВИСОКА ЦЕНА. ПОВИШАВАНЕТО НА ЗАПЛАТИТЕЧРЕЗ КОМПЕНСАЦИИ И ИНДЕКСАЦИИ НЕ ВОДИ ДО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ТРУДОВАТА АКТИВНОСТ, ЗАЩОТО НЕ Е ПОСТАВЕНО В ЗАВИСИМОСТ ОТ УВЕЛИЧАВАНЕТО НА  РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТРУДА, А В ЗАВИСИМОСТ ОТ ПОВИШАВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ. ПОВИШАВАНЕТО НА ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ НЕ Е РЕЗУЛТАТ ОТ НАРАСТВАНЕТО НА ТЪРСЕНЕТО НА КАПИТАЛИ И НЕ ОТРАЗЯВА НАРАСТВАЩА СТОЙНОСТ НА КАПИТАЛИТЕ, ЗАТОВА НЕ УВЕЛИЧАВА ИНВЕСТИЦИИТЕ И НЕ УМНОЖАВА КАПИТАЛИТЕ НА НАЦИЯТА.

ТРЕТО, ПОВИШЕНИТЕ ЦЕНИ И ЛИХВИ, ДАНЪЦИ И ТАКСИ ИЗЗЕМВАТ НЕОБХОДИМИЯИ ПОЛАГАЩИЯ СЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЧАСТНИЯ БИЗНЕС КАПИТАЛ И С ТОВА ПОДКОПАВАТ МОРАЛНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА И СА НЕПОСРЕДСТВЕНА ПРЕЧКА ЗА ФОРМИРАНЕТО НА ЧАСТЕН СЕКТОР У НАС. РАЗДАВАНИТЕ КОМПЕНСАЦИИ И ИНДЕКСАЦИИ НА РАБОТЕЩИТЕ В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР, СЪЧЕТАНИ С АДМИНИСТРАТИВНИ ЗАБРАНИ ЗА РАБОТА В ЧАСТНИ ФИРМИ, ОТ ДРУГА СТРАНА, ИЗКУСТВЕНО СТИМУЛИРАТ ЗАДЪРЖАНЕТО НА РАБОТНА РЪКА И СПЕЦИАЛИСТИ В ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ И ОГРАНИЧАВАТ ПРЕМЕСТВАНЕТО НЕ САМО НА ТРУД, НО И НА КАПИТАЛИ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР.

ЧЕТВЪРТО, ПОДДЪРЖАНАТА /ЧРЕЗ МЕРКИТЕ И НАМЕРЕНИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ОТ КРИВОРАЗБРАНАТА ПОДКРЕПА НА ПРОФСЪЮЗИТЕ/ ЗАВИСИМОСТ НА ТЕХНИЧЕСКАТА, НАУЧНАТА И ТВОРЧЕСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ ОТ СРЕДСТВАТА НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, ОТ ОТПУСКАНИТЕ ЩАТОВЕ И ОТ ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ФОНДОВЕ ПРЕЧИ НА ОРГАНИЗИРАНЕТО Й В НОВ ТИП СЪЮЗИ И ОРГАНИЗАЦИИ НА СВОБОДНИЯ ТРУД. НЕЩО ПОВЕЧЕ, ДЕЙСТВИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОСТАВЯТ ПОД ЗАПЛАХИТЕ НА БЕЗРАБОТИЦАТА И ИНФЛАЦИЯТАПРЕДИ ВСИЧКО НАЙ-СПОСОБНАТА ЧАСТ ОТ ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА.

ПЕТО, МЕРКИТЕ И НАМЕРЕНИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗЦЯЛО СЕ ОПИРАТ [..] И ИЗВИКВАТ НА НОВ ЖИВОТ СТАРИТЕ СТРУКТУРИ, СТАРИЯ АПАРАТ, МЕХАНИЗМИТЕ И РЕСУРСИТЕ, НА КОИТО РАЗЧИТАШЕ ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА. ТАКА НАПРИМЕР В ОБЛАСТТА НА ЗАЕТОСТТА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАБРАНЯВА ДЕЙНОСТТА НА ЧАСТНИТЕ ПОСРЕДНИЧЕСКИ ФИРМИ ЗА ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ НА РАБОТА ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ ИЗВЪРШВАТ ПЛАТЕНИ УСЛУГИ, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЗАПАЗВА И РАЗДУВА ЩАТА НА ДОСЕГАШНИТЕ БЮРА ПО ТРУДА, ЗА ЧИЯТО ИЗДРЪЖКА ФИРМИТЕ И ОТДЕЛНИТЕ ГРАЖДАНИ ТРЯБВА ДА ОТДЕЛЯТ СРЕДСТВА П[О] СПЕЦИФИЧНИ ФОНДОВЕ.

ТОВА СА ВСЕ ТРЕВОЖНИ ТЕНДЕНЦИИ, КОИТО МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ НА КРИЗАТА В ОБЩЕСТВОТО НИ, ДО СЪХРАНЯВАНЕ И ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ДОСЕГАШНИТЕ СТРУКТУРИ, ДО ЗАПАЗВАНЕ НА ПРЯКАТА НАМЕСА НА ДЪРЖАВАТА В СТОПАНСКИЯ И В СОЦИАЛНИЯ ЖИВОТ И ДО ОГРАНИЧАВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА БЪДЕЩА ПРИВАТИЗАЦИЯ. ПРОЯВЛЕНИЕТО НА ТЕЗИ ТЕНДЕНЦИИ ПОКАЗВА, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГО СИЛИИ ИНСТИТУЦИИ, В Т.Ч. И ПАРЛАМЕНТЪТ, НЕ ОТЧИТАТ В НЕОБХОДИМАТА СТЕПЕН ХАРАКТЕРА НА ПРОТИВОРЕЧИЯТА У НАС И ЕСТЕСТВОТО НА НЕОБХОДИМИТЕ ЗА ПРЕХОДА КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА И ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВОРЕФОРМИ. ЕТО ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ВЪПРОСЪТ ЗА РЕФОРМИТЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ КАБИНЕТИ И ОТ ЗАСЕДАТЕЛНАТА ЗАЛА НА ПАРЛАМЕНТА И ДА БЪДЕ ПОСТАВЕН НА ШИРОКО ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ, А ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА РЕФОРМАТА ДА СТАНЕ ДЕЛО НА САМИТЕ ГРАЖДАНИ И НА ПРИЗНАТИТЕ ОТ ЗАКОНА ФОРМИ НА ТЯХНОТО ОРГАНИЗИРАНЕ.

БЕЗ ЦЯЛОСТНА И АРГУМЕНТИРАНА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ОБЩЕСТВОТО, В KOETО СЕГА ЖИВЕЕМ, И ЗА ОБЩЕСТВОТО, КЪМ КОЕТО СЕ СТРЕМИМ, НЕ МОЖЕ ДА ИМА В УСПЕШНА ПРАКТИЧЕСКА РАБОТА.

ВОДЕНИ ОТ ТОВА РАЗБИРАНЕ, СЪЮЗЪТ НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ СОЦИОЛОЗИ В БЪЛГАРИЯ И СЪЮЗЪТ НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ПОДКРЕПЯНИ ОТ ПЪРВА И ЧАСТНА БАНКА, ОРГАНИЗИРАХА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ТЕМА "СТРАТЕГИИ И ПРОГРАМИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ КРИЗАТА И ЗА ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНАИКОНОМИКА И ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО".

ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ЗАДЪРЖАНЕТО НА РЕФОРМИТЕ И ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ СПАД У НАС СПОРЕД НАС Е ЗАБАВЯНЕТО НА ИЗГРАЖДАНЕТО HА СТРУКТУРИ И ИНСТИТУЦИИ, ГАРАНТИРАЩИ СЪЗДАВАНЕТО И ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА КАПИТАЛ, СТИМУЛИРАЩИ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ, ИНИЦИАТИВАТА И ПРЕДПРИЕМЧИВОСТТА НА ХОРАТА И УТВЪРЖДАВАЩИ МОРАЛА И ЦЕННОСТИТЕ НА РАБОТЕЩОТО, ПРОИЗВЕЖДАЩОТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО. ЕТО ЗАЩО ВСИЧКИ СИЛИ В ОБЩЕСТВОТО СЛЕДВА ДА БЪДАТ НАСОЧЕНИ КЪМ ИЗГРАЖДАНЕТО, ФУНКЦИОНИРАНЕТО И РАЗВИТИЕТО НА ТЕЗИ СТРУКТУРИ И ИНСТИТУЦИИ.

ЗАДАЧА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ Е ПРЯКО ДА УЧАСТВА В СТОПАНСКИЯ, СОЦИАЛНИЯ И ДУХОВНИЯ ЖИВОТ, НЕ Е ПРЯКО ДА ПРОВЕЖДА РЕФОРМАТА, А ДА СЪЗДАВА ПРЕДПОСТАВКИТЕ ЗА ТАЗИ РЕФОРМА И ДА СЪБЛЮДАВА ОБЩИТЕ ПРАВИЛА, ОСИГУРЯВАЩИ ХАРМОНИЯТА И СОЦИАЛНИЯ РЕД В ОБЩЕСТВОТО. И ТОВА Е ТАКА, ЗАЩОТО НИТО ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ, НИТО КАПИТАЛЪТ, НИТОМОРАЛЪТ МОГАТ ДА БЪДАТ СЪЗДАДЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ИЛИ ОТ ЗАКОНА. ТЕ СЕСЪЗДАВАТ ОТ ХОРАТА, ЗА ДА СЛУЖАТ НА ХОРАТА И В ПРОЦЕСА НА ТОВА СЪЗИДАНИЕ ХОРАТА СТАВАТ ГРАЖДАНИ.

РЕФОРМАТА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ БЕЗ РАЗРАБОТВАНЕТО НА ЯСНИ СТРАТЕГИИ И ПРОГРАМИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА И ЗА ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ИГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО, БЕЗ КОНКРЕТНИ ПРОЕКТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО, ФУНКЦИОНИРАНЕТО И РАЗВИТИЕТО НА НОВИ ДЕЙНОСТИ, СТРУКТУРИ И ИНСТИТУТИ, КОИТО ЕДНОВРЕМЕННО ДА СЕ ОПИРАТ И ДА ИЗГРАЖДАТ СВОБОДАТАИ ИНИЦИАТИВАТА НА ХОРАТА И ЧРЕЗ КОИТО, ТАКА ДА СЕ КАЖЕ, ДА СЕ ПРИВАТИЗИРА САМАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ.

РАЗГЛЕЖДАНА ПО ТОЗИ НАЧИН, РЕФОРМАТА У НАС ТРЯБВА ДА СЕ СХВАЩА И ОСЪЩЕСТВЯВА НЕ КАТО ОТДЕЛНИ АКТОВЕ И МЕРКИ, А КАТО НЕПРЕКЪСНАТ ПРОЦЕС, ПРОТИЧАЩ СЪОБРАЗНО ДОБРЕ ОБОСНОВАНА СТРАТЕГИЯ ЗА ИЗХОД ОТ КРИЗАТА И ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. СТРАТЕГИЯ, КОЯТО Е:

- НАЦИОНАЛНА ПО СВОЯ ХАРАКТЕР, Т.Е. ОТРАЗЯВАЩА КОНКРЕТНИТЕ УСЛОВИЯ,ПРОТИВОРЕЧИЯ И ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПЪТ НА РАЗВИТИЕ КЪМ ПАЗАРНО СТОПАНСТВО И СЪЩЕВРЕМЕННО ДА СЕ ОСНОВАВА НА ОБЩИТЕ ЗАКОНОМЕРНОСТИ,ДА ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА СВЕТОВНИЯ ПАЗАР И ДА РАЗЧИТА НА ПОМОЩ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ СЪС СВЕТОВНИЯ КАПИТАЛ;
- ЦЯЛОСТНА, Т.Е. ОБХВАЩАЩА ВСИЧКИ ФАЗИ И СФЕРИ НА ЕДИННИЯ ОБЩЕСТВЕНВЪЗПРОИЗВОДСТВЕН ПРОЦЕС, КАТО СВЪРЗВА В ЕДНО РАЗЛИЧНИ ПРОТИВОПОЛОЖНИ СТРАНИ НА ТОЗИ ПРОЦЕС И ДАВА ПРОСТОР НА МНОЖЕСТВО ПЪТИЩА И РЕШЕНИЯ;
- АКТИВНА, Т.Е. ОСНОВАВАЩА СЕ ВЪРХУ ВКЛЮЧВАНЕТО НА ПРОИЗВОДИТЕЛНАТАЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И ТЪРПЯЩА ПОСТОЯННИ ПРОМЕНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ИЗМЕНЯЩАТА СЕ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.

В РАЗРАБОТВАНЕТО И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ТАЗИ СТРАТЕГИЯ РЕШАВАЩА РОЛЯ Е ПРИЗВАНА ДА ИГРАЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА - НАУЧНА, ТЕХНИЧЕСКА, ТВОРЧЕСКА.ЗАТОВА РЕФОРМАТА И ПРИВАТИЗАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ С ПРИВАТИЗАЦИЯНА ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ТРУД, С ФОРМИРАНЕТО НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ГРУПИ И СЪЮЗИ НА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ НА СВОБОДНИЯ ТРУД. БЕЗ СВОБОДЕН ОБМЕН НА ПРОТИВОРЕЧИВИ И ВЗАИМНОИЗКЛЮЧВАЩИ СЕ ИДЕИ И КОНЦЕПЦИИ СВОБОДНО ОБЩЕСТВО И ПАЗАРНА ИКОНОМИКА СА НЕВЪЗМОЖНИ.

ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ИНДУСТРИЯТА И ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ФИНАНСОВАТА И ТЪРГОВСКАТА СИСТЕМА, ОБРАЗОВАНИЕТО И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СА НУЖНИ ПРЕДИ ВСИЧКО НОВИ ИДЕИ И ТЕХНОЛОГИИ. ИЗПРЕВАРВАЩОТО РАЗВИТИЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ТРУД, НА ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО Е ВАЖНО УСЛОВИЕ ЗА УСПЕХА НА РЕФОРМАТА, ЗА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ПОДЕМ И РАЗЦВЕТ НАОБЩЕСТВОТО.

ЗА УЧАСТИЕТО НА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА В РАЗРАБОТВАНЕТО И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА РЕФОРМАТА ОБАЧЕ Е НУЖНА КОРЕННА ПРОМЯНА В ПРИНЦИПИТЕ НА НЕЙНИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ДЪРЖАВАТА И С ПРАВИТЕЛСТВОТО. ПРОМЯНА, КОЯТО СЕ ОСНОВАВА НЕ НА ЗАКРИВАНЕТО НА НАУЧНИ ИНСТИТУТИ, ЦЕНТРОВЕ И ТВОРЧЕСКИ ЗВЕНА, НЕ НА НЕПРЕКЪСНАТОТО УВЕЛИЧАВАНЕ НА БЕЗРАБОТНИТЕ ИНТЕЛИГЕНТИ И НА ПРЕВРЪЩАНЕТО ИМ В ЧИНОВНИЦИ, А НА ОТКРИВАНЕТО НА НОВИ ИНСТИТУТИ, НА СТАРТИРАНЕТО НА НОВИ НАУЧНО-ПРИЛОЖНИ ПРОГРАМИ, КОЕТО ЩЕ НАТОВАРИ ДО МАКСИМУМ НАУЧНИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА НАЦИЯТА И ЩЕ ДАДЕ ТЛАСЪК ЗА РАЗВИТИЕТО И НА ДРУГИТЕ СФЕРИ. ВКЛЮЧВАНЕТО НА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА В РАЗРАБОТВАНЕТО НА НЕОБХОДИМИТЕ ЗА ПРЕХОДА СТРАТЕГИИ И ПРОГРАМИ ЩЕ СЕ ОСНОВАВА НЕ НА ОТПУСКАНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ЩАТОВЕ, ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ, ПРЕВРЪЩАЩИ ОБЩЕСТВЕНИТЕ РЕСУРСИ В ПОТРЕБИТЕЛСКИ ФОНДОВЕ, А НА ФИНАНСИРАНЕТО И КРЕДИТИРАНЕТО НА НАУЧНИ, ФУНДАМЕНТАЛНИ И ПРИЛОЖНИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ, ПРЕВРЪЩАЩИ ОТДЕЛЯНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА СРЕДСТВА В ИНВЕСТИЦИИ, В ПРОИЗВОДИТЕЛЕН КАПИТАЛ.

ЕТО ЗАЩО ПРИОРИТЕТНА ЗАДАЧА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕГА Е ПРОУЧВАНЕТО НАСТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ЗА РЕФОРМАТА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ, ПРЕДОСТАВЯНЕТО ИМ НА ШИРОКО ОБСЪЖДАНЕ И ТЯХНОТО ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРИНЦИПА НА СЪСТЕЗАТЕЛНОСТТА И В ЗАВИСИМОСТ ОТ ОЧАКВАНИЯ ЕФЕКТ.

НА ОСНОВАТА НА ТЕЗИ ПРИНЦИПИ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ СОЦИОЛОЗИ И АРХИТЕКТИ СА ГОТОВИ ДА ПРЕДЛОЖАТ СВОИТЕ ВИЖДАНИЯ ЗА СТРАТЕГИЯТА ЗА ИЗХОД ОТ КРИЗАТА И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, А ТАКА СЪЩО СВОИ КОНКРЕТНИПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ. НА ОСНОВАТА НА ТЕЗИ ПРИНЦИПИ СЪЮЗЪТ НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ СОЦИОЛОЗИ И СЪЮЗЪТ НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОТСТОЯВАТ СВОЕТО ПРАВО ДА УЧАСТВАТ В УСЪВЪРШЕНСТВАНЕТО И ПО-НАТАТЪШНОТО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА РЕФОРМИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

СОФИЯ, 19 МАРТ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 15 АПРИЛ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА ХРИСТИЯН-ДЕМОКРАТИЧНИЯ ФРОНТ ПРИ СДС, АДРЕСИРАНО ДО МИНИСТЪРА НА ВЪНШНОИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ.


Г-Н ПАПАРИЗОВ,

СТРАННИ РАБОТИ СТАВАТ В ПОДЧИНЕНОТО ВИ ТЪРГОВСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В ГР. ТРИПОЛИ, ЛИБИЯ.

В НАЧАЛОТО НА М. ЯНУАРИ 1991 Г., Т.Е. НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД СФОРМИРАНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ ЕКИП НА Г-Н ДИМИТЪР ПОПОВ И ОСТАВЯНЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНОИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ В РЪЦЕТЕ НА БСП, В ТРИПОЛИ ПРИСТИГА Г-Н ИВАН ГРАДЕВСКИ. ПРИСТИГА В ТЪРГОВСКОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО КАТО "ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ВИСШИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА БСП". ТАБЕЛКА С ТОЧНО ТОВА НАИМЕНОВАНИЕ Е ОКАЧЕНА НА ВРАТАТА НА КАБИНЕТА МУ НА ТРЕТИЯ ЕТАЖ И КАТО ТАКЪВ ГО ЗНАЯТ БЪЛГАРИТЕ, ИМАЩИ КОНТАКТИ С НАШЕТО ТЪРГОВСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО. КАЗВАМЕ НАШЕТО, ИМАЙКИ ПРЕДВИД БЪЛГАРСКОТО, НО ДАЛИ НЕ ГРЕШИМ. МОЖЕ БИ ЩЕ ОТГОВОРЯ ПО-ТОЧНО НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА НАИМЕНОВАНИЕТО "ТЪРГОВСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА БСП В ТРИПОЛИ", КАТО СЕ ОТЧЕТЕ ОТ КОЯ ПАРТИЯ СА РАБОТЕЩИТЕ ТАМ И ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВАТ.

В КРАЯ НА ЯНУАРИ И НАЧАЛОТО НА ФЕВРУАРИ СЕ ИЗВЪРШВА СЪКРАЩЕНИЕ НА ЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ ПЕРСОНАЛА НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО. ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА СЕ ОСВОБОЖДАВАТ МНОГО ЛЕКИ КОЛИ И МИКРОБУСИ. СЪГЛАСНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НА СТРАНАТА-ДОМАКИН АВТОМОБИЛИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ ИЛИ ДА СЕ ПРОДАДАТ В ЛИБИЯ ИЛИ В ТРЕТИ СТРАНИ. ЗАДА СЕ ЗАОБИКОЛЯТ ОГРАНИЧЕНИЯТА, СЕ ВЗЕМАТ ОТ СКЛАДОВО-РЕМОНТНА БАЗА ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ РЕГИСТРАЦИОННИ НОМЕРА И ДОКУМЕНТИ НА МАШИНИ, ЗА КОИТО СА ПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ПРИ ВНОСА. ТОВА СА БРАКУВАНИ АВТОМОБИЛИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ПРОДАВАНИ В СТРАНАТА-ДОМАКИН. И С ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ ЗАПОЧВА ПРОДАЖБАТА НА ОСВОБОДЕНИТЕ ЛЕКИ КОЛИ И МИКРОБУСИ НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО. ЦЯЛАТА ОПЕРАЦИЯ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ПОДРЪКОВОДСТВОТО ЛИЧНО НА Г-Н ГРАДЕВСКИ СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА НАЧАЛНИКАНА СКЛАДОВО-РЕМОНТНАТА БАЗА ИНЖ. СТОЙНЕ НИКОЛОВ И БИВШИЯ /А МОЖЕ БИИ ДЕЙСТВАЩ/ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР КОСЬО ИВАНОВ. ГОВОРИ СЕ, ЧЕ ПОЛУЧЕНИТЕОТ ПРОДАЖБАТА СУМИ - ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ТЯХ - СЕ ПРЕВЕЖДАТ ПО СМЕТКА НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БСП. ИМА СЪМНЕНИЯ, ЧЕ ЧАСТ ОТ СУМИТЕ - ПО-МАЛКАТА ЧАСТ ИЛИ КОЙ ЗНАЕ? - ПОПАДА В ДЖОБОВЕТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ОСЪЩЕСТВЯВАТ "ТАЙНАТА" ОПЕРАЦИЯ.

ВСИЧКО ГОРЕОПИСАНО СТАВА С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА ТЪРГОВСКИЯ НИ /ВИ/ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ТРИПОЛИ.

ТАКИВА РАБОТИ СЕ ГОВОРЯТ, ЧЕ СТАВАТ ПОД ЛИБИЙСКО НЕБЕ. И НЕ САМО ТАКИВА. И ЕДВА ЛИ САМО В ТРИПОЛИ! И САМО В ЛИБИЯ! ОТДАВНА НИЩО НЕМОЖЕ ДА НИ УЧУДИ ИЛИ СМАЕ. ДРУГАРИТЕ "КОМУНИСТИ-СОЦИАЛИСТИ" НА "РЪКОВОДНИ ДЛЪЖНОСТИ" ИЛИ, ИНАЧЕ КАЗАНО, НОМЕНКЛАТУРАТА НА БКП, МНОГО ОТДАВНА И ПО МНОГО КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН СА ДОКАЗАЛИ, ЧЕ ПРЕД НИЩО НЕ СЕ СПИРАТ, КОГАТО ЗАЩИТАВАТ ЛИЧНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ. ВСИЧКО, РАЗБИРА СЕ, ПОД БУЛОТО НА КОНСПИРАЦИЯТА. АХ, КАКЪВ ПРЕБОГАТ ОПИТ ИМАТ ТЕ В НЕЛЕГАЛНАТА "БОРБА".

МАЙ ПРЕКАЛИХМЕ С ПОНЯТИЯТА КОНСПИРАЦИЯ И НЕЛЕГАЛНА БОРБА. В ТРИПОЛИ ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ПРОВОКИРАЩО ОТКРИТО ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ. ТАМВРЕМЕТО ТЕЧЕ С ДВЕ ГОДИНИ ЗАКЪСНЕНИЕ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ГЪКНЕ. КОЙТО ПРОТЕСТИРА, МУ ВРЪЧВАТ САМОЛЕТЕН БИЛЕТ ЗА БЪЛГАРИЯ. ДЕМЕК, ВИЖТЕ НИ КОЛКО СМЕ СИЛНИ И КАК ЗДРАВО ДЪРЖИМ И НОЖА, И ХЛЯБА. САМО ДЕТО ЗАБРАВЯТ ЕДНА ПРОСТА БИБЛЕЙСКА ИСТИНА: "БОГ ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ".

СОФИЯ, 5 АПРИЛ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ

РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА

12:29:14    15-04-1991