15 септември 1992


София, 15 септември 1992 година
Брой 181 /711/

Ръководител Пресслужба "Куриер"

Стефан Господинов


София, 15 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКО ЕДИНОДЕЙСТВИЕ НА ЦЕНТРИСТКИТЕ СИЛИ.


КАТО СПОДЕЛЯМЕ опасенията на президента на Република България от антидемократичните тенденции в управлението на страната и развитието на СДС (д); от компрометирането на очакваната от българският народ ПРОМЯНА;

ОБЕЗПОКОЕНИ от изкуствено поддържаната конфронтация, истеричен тон и начин на действие на част от парламентарното мнозинство; от безпомощните стъпки на правителството;

УБЕДЕНИ, че верният път за излизане на страната от задълбочаващата се стопанска, политическа, морална и духовна криза е конструктивният диалог, сближаването на позициите и съвместните действия на всички демократи,

ПРЕДЛАГАМЕ провеждане на консултативна среща за изясняване на позициите и консолидация на действията в бъдеще на всички центристки ориентирани партии и организации. В Р Е М Е  Е!

София, 5 септември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 15 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗДРАВИТЕЛНА ТЕЛЕГРАМА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ, ЧЛЕН НА КОАЛИЦИЯТА БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ПРИЕМАНЕТО МУ ЗА ЧЛЕН НА ЛИБЕРАЛНИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ.


УВАЖАЕМИ Д-Р ЖЕЛЕВ,

Приемете нашите най-искрени поздравления по случай приемането Ви за индивидуален член на Либералния интернационал. Това е едно голямо международно признание за Вашите изключителни заслуги за мирния преход от тоталитаризъм към демокрация, осъществяващ се в България, както и за Вашите лични качества на достоен български интелектуалец, бивш дисидент и настоящ политик с либерални възгледи.

Позволете ни да изразим задоволството си от Вашето институционално приобщаване към международните ценности на Либералната демокрация, като се надяваме, че то ще продължи и на българската политическа сцена.

На днешното заседание на Националния съвет на партия ЛИБЕРАЛИ, проведено съвместно с председатели на клубове на партия ЛИБЕРАЛИ от цялата страна, беше решено да подкрепим отново Вашия навременен призив за национално съгласие.

В тази връзка, като политическа конкретизация на Вашия призив, е идеята на Българския демократичен център за Национална кръгла маса.

ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЧЕСТИТО!

С ЛИБЕРАЛЕН ПОЗДРАВ!


НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ

        София, 5 септември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 15 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗКАЗВАНЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ АХМЕД ДОГАН ПРЕД НАЦИОНАЛНОТО СЪВЕЩАНИЕ НА КООРДИНАТОРИТЕ НА АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ, ПРОВЕДЕНО НА 5 СЕПТЕМВРИ 1992 Г. В СОФИЯ.


Задавам си въпроса защо се наричате Алтернативна социаллиберална партия (АСП)? Като алтернативна социалистическа идеология, стратегия или като програма? Вас, сигурно знаете, ви свързват с вариант на социалистическата партия, но прескачайки ви като мозъчния тръст на СДС.

Вашето съвещание сега (при тази политическа обстановка) може да доведе до събития в страната. Тринайсетте точки на Николай Василев, посочени в доклада му за развитието на СДС, са начало на новата политическа ситуация. А деветте месеца са период на ембрионално развитие, но ако след тях не може да се роди детето, къде е тръгнал тогава човекът? А, господин Йорданов?

Аз уважавам господин Филип Димитров. А смяната не е опасна, това означава, че СДС има готови хора за смяна или поне трябва да имате готов екип за смяна.

Ние даваме сигнали от 4-5 месеца, че в правителството нещо не върви. Какво, да чакаме да падне ли? Няма да позволим, ще му помогнем!

За мене е гаф да се приема "Подкрепа”, а да се отхвърля Тренчев. Това е балкански парадокс! Все едно да приемате ДПС, а да отхвърляте мен! Опитайте се и ще видите какво ще стане! (Доган гледа изразително към Александър Йорданов - бел на "НИЕ".) Не могат да се правят такива неща с "Подкрепа" и с Тренчев. Това никой няма да го позволи!

Ние сме вляво и с компромиси в коалицията защитаваме центристки позиции. Нашият електорат е беден и не искайте да мина вдясно, защото моят електорат не е там!

Аз вече виждам новото правителство - това не трябва да си прави илюзии, че ще остане! Но и в новото ние пак няма да имаме претенции за министерски кресла - не че нямаме подготвени хора.

Да се утвърждава в политическия ни живот формулата: "Който не е с нас - е комунист" е пагубно!

Ние често сме имали основание да критикуваме президента и аз съм го правил. Но когато той излиза пред цялата нация, за да покаже, че нещо е станало в СДС, то ние не трябва да му се сърдим, а парламентарното мнозинство трябва да си изясни позициите.

Отговорността на АСП сега е голяма. Тя може да бъде силна и в СДС, и в парламента. Ние ще ви помагаме в структурите, но по принцип мозъчния тръст не се нуждае от особена помощ.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 15 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО ОТ НАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СВЕТИЯ СИНОД НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ ПИМЕН ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ГОЛЯМА ОБЩИНА ВЪВ ВРЪЗКА С ОБЯВЕНОТО ПО БЪЛГАРСКОТО РАДИО НАЧАЛО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ.


УВАЖАЕМИ Г-Н КМЕТЕ,

Вчера, 10 септември 1992 г. в 17.00 часа чухме по програма "Хоризонт" на Българското радио бившият ректор на Софийската духовна семинария Константийския епископ Григорий да сипе куп лъжи по адрес на сегашното ръководство на Семинарията.

По-неприятното е, че същият си позволи да свика на 13 септември 1992 г. сутринта митинг в района на Семинарията, като го свързва с откриване на учебната година. Това би означавало, според нас, подготовка за насилствено влизане в Семинарията.

Молим Ви да ни известите получена ли е от тях молба за провеждане на горепосочения митинг и какъв е Вашият отговор.

С уважение,

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ ПИМЕН

НАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ.СИНОД

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 15 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО НА КМЕТА НА СТОЛИЧНАТА ГОЛЯМА ОБЩИНА ДО БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ В ЛИЦЕТО НА НЕВРОКОПСКИЯ МИТРОПОЛИТ ПИМЕН, НАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВЕТИЯ СИНОД, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СВЕТИЯ СИНОД И ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ МАКСИМ, ДО СТОЛИЧНАТА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ.


Във връзка с призива на бившия ректор на Софийската духовна семинария Константийския епископ Григорий, излъчено в ефир по Българско радио, програма "Хоризонт”, на 10 септември 1992 г. в 17.00 ч., Ви уведомяваме, че до днес в Столичната голяма община (СГО) не е постъпило искане за провеждане на митинг в района на Софийската духовна семинария.

Длъжни сме да заявим, че такива призиви представляват подбуди към улични безредици и сборища, които нарушават спокойствието на гражданите и изострят социалното напрежение. С такива призиви трябва да се съобразява и Българско радио, когато излъчва предаване в ефира.

Обръщам внимание, че ако привържениците на патриарх Максим и епископ Григорий проведат своята неразрешена от СГО демонстрация, както това своеволно си позволиха свещеници и епископи, предвождани от патриарх Максим на обяд на 3 септември 1992 г. в центъра на София, ще приложа цялата строгост на закона, забраняващ несъгласувани улични демонстрации и митинги.

Призовавам Столична дирекция на вътрешните работи да прояви особена бдителност и охрана на района около Семинарията на 13 и 14 септември, като не допусне да се смути гражданският мир и да се предотврати провеждането на несъобразената със Закона за стачките, митингите и манифестациите проява, към която е призовал по радиото епископ Григорий.

София, 11 септември 1992 г.

КМЕТ НА СТОЛИЧНАТА
        ГОЛЯМА ОБЩИНА: проф. Ал.Янчулев

/Пресслужба "Куриер"/

 

*  *  *

София, 15 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО НА РЕКТОРА НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ КОНСТАНТИЙСКИ ЕПИСКОП ГРИГОРИЙ В ОТГОВОР НА ПИСМО НА КМЕТА НА СТОЛИЧНА ГОЛЯМА ОБЩИНА. Документът е адресиран до Столичната дирекция на вътрешните работи и до Българското радио.


МНОГОУВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Във връзка с Вашето писмо под N 92-00-92 от 11 септември 1992 г. Ви уведомяваме, че Вие сте подведен с непристойни спекулации.

На 13 септември 1992 г. от 14 часа в Софийската духовна семинария "Св.Иван Рилски" - София, няма да се състои никакъв митинг. Става въпрос за регулярното започване на новата учебна година съгласно решението на Учителския съвет, взето още в края на миналата учебна година.

Писмото Ви под горния номер представлява грубо нарушение на Конституцията на Република България и погазване на елементарните човешки права, още повече че в случая става дума за деца. Достатъчно беше 45 години да бъде преследвана Семинарията, поради което протестирам и ще уведомя там, където трябва, международния свят за свещеното право да се молим и обучаваме във вярата на нашите деди. Въпросът за нов ректор и ново управление на Семинарията е поредна спекулация от низвергнати и отлъчени хора и това съвсем не утвърждава демократичното развитие в нашата страна, както и свободата на вероизповеданията.

Благопожелавайки Ви много успехи в развитието на нашата демокрация и надявайки се, че правилно ще бъда разбран, оставам искрено Ваш,


РЕКТОР НА СОФИЙСКА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ: † Константийски епископ Григорий

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 15 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ - ОБРЪЩЕНИЕ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ ПРИ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" ДО БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ПО ПОВОД НА ПОВЕДЕНИЕТО НА РЪКОВОДСТВОТО НА ФАКУЛТЕТА КЪМ СЪСТОЯНИЕТО В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА.


Силно обезпокоени, ние - студентите от Богословския факултет при СУ "Свети Климент Охридски" - алармираме българската общественост за поведението на ръководството на нашия факултет начело с декана проф. Иван Денев за времето от началото на разкола в Българската православна църква (БПЦ). Водени от лични амбиции, част от преподавателите неколкократно и демонстративно афишират своята подкрепа към разколниците в БПЦ.

Ние предупреждаваме, че ще предприемем законосъобразни протестни действия, ако ръководството на факултета покани за откриване и водосвет на учебната година лица, отлъчени от църквата, които според християнския канон ще осквернят ритуала и ще осуетят нормалния учебен процес.

Надяваме се, че благоразумието ще надделее!

София, 14 септември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 15 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИКОНОМИЧЕСКА ПРОГРАМА (ЧАСТ ВТОРА) "ЗА МОДЕРНО СТОПАНСТВО И ВСЕОБЩО ЗАМОГВАНЕ" НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК.


ЗА РАБОТЕЩА ПРИВАТИЗАЦИЯ

Там, където хората са лишени от правото на частна собственост и на нейното наследяване, човекът става играчка в ръцете на политическите манипулатори и губи своята свобода на самоизява. Частната собственост, поставена под разумен законодателен контрол както във всички цивилизовани страни, е единствената възможна и мислима основа за нормално функциониране на икономиката, за включване на собственика-стопанин в руслото на икономическия прогрес.

Българският бизнес блок (БББ) счита, че не е нормално частната собственост върху производствените фондове да не може да надхвърли 5 %, а в сферата на заетостта - 15 %. При това положение никаква пазарна реформа не е възможна. Всяка стъпка към премахване на контрола върху цените или интензифициране на конкуренцията се "стопява" в неефективността на бюрократизирания държавен сектор. Доказателствата са около нас: редом до чистите и спретнати частни ресторанти и магазини стоят мръсни и запуснати държавни "обекти".

БББ е за рационална, съдействаща за пазарната реформа приватизация. Ние считаме, че, за да тръгне реформата, в първите три години частната собственост трябва да достигне поне 40 % дял. Иначе няма да видим реална конкуренция, няма да дочакаме чуждия частен капитал да инвестира сериозно в българското стопанство.

БББ е за бърза, но цивилизовано извършена приватизация. Тя трябва да отговаря на следните условия:

- да се основе на модерна правна уредба, съобразена със световния опит, и да се концентрира върху "малката и средната" приватизация;

- да изключи всякаква възможност за разпродаване на национален капитал на чужди страни над границите на контрола за съхраняване на националния суверенитет;

- самата процедура на приватизацията да изключи възможността за корупция. Да се концентрира изключително внимание при оценките на всеки обект;

- да се гарантират социалните измерения на приватизацията, да не се допусне рязко покачване на безработицата при приватизирането на държавни обекти;

- да се осъществи "поетапност", а не да се превръща в самоцел ("приватизация на всяка цена”) в случаи, когато не са създадени предпоставки за разграждане на държавната собственост (като например във военнопромишления комплекс).

Приватизацията не означава "война” с държавния сектор. Както показва едно изследване, финансирано от програмата ФАР, в България са налице съществени връзки между прохождащия частен бизнес и държавния сектор. Около 50 % от частните предприемачи имат за главен доставчик държавен производител или търговец.

Логиката на приватизацията, работеща за пазарната реформа, е следната: държавният сектор е призван да съдейства за развитието на един здравословен за икономиката частен сектор, докато сам влезе в нормалните си за една модерна икономика граници.

БББ с тревога наблюдава как около приватизацията се завихря един необуздан стремеж към корупция. За нас е нормално най-способните ръководители от държавните фирми и предприятия да се превръщат в бъдещи мениджъри и собственици. Ние сме противници на поголовните уволнения по политически признак.

Унищожаването на интелектуалния и професионален потенциал на нацията няма да може да се компенсира с десетилетия. Същевременно се обявяваме категорично против преобразуването на държавната собственост в частни фирми на сегашни стопански ръководители, техни роднини и близки.

Някои групировки в страната започнаха жестока борба във връзка с приватизацията. Тази борба е с далечни цели. Става въпрос за влияние върху икономиката и политиката ни за десетилетия напред. БББ ще направи всичко възможно, за да не позволи политиката отново да доминира над стопанския живот на нацията, привилегията на властта да не бъде свързана с облаги за сметка на народа.

Ние сме против плановете за приватизация на българския военнопромишлен комплекс с участието на чужди капитали. Този комплекс е изграден със средствата на целия български народ, все още разполага с модерна технологична база, която може да се превърне в гръбнак на българската промишленост. Нека не позволим този "голям залък" да отиде в ръцете на близки до властта икономически групировки и народът отново да бъде ощетен. БББ счита, че като примерен модел за приватизация може да се използва следното разпределение: 20 % от акциите на приватизиращите се предприятия да отидат към работещите в тях, като се изплащат в разстояние на 25 години. По този начин хората ще станат съсобственици!

По-съпричастни към съдбата на предприятието и по-компетентно ще могат да прилагат своите мениджърски умения и изпълнителен опит. От 20 до минимум 51 % от активите на обекта да се продадат на български инвеститори, с цел да се запази националният характер на българското стопанство, а останалата част да се предложи на чуждестранни инвеститори.

Не трябва да се допуска никаква приватизация без щателно изграден приватизационен план за отделния обект. Той трябва да включва икономическите перспективи за развитието на предприятието, социалния аспект на идеите на новия собственик (или собственици), как те виждат съдбата на работещите в приватизираните предприятия и как ще допринесат за развитие на заетостта в региона и екологическия аспект.

ДАНЪЧНА СИСТЕМА И КРЕДИТНА ПОЛИТИКА

Данъчната система е кръвоносната връзка между бизнеса и държавния бюджет. От нея зависят както стимулирането на частния бизнес, така и осъществяването на функциите на държавата в условията на пазарната икономика (социална политика, наука, образование и т.н.). За БББ данъкът не е наказателно средства, а отговорността на бизнеса към обществото. Ето защо ние настояваме за нова данъчна система, съобразена със световния опит, която да не посяга безконтролно върху предприемаческия дух и да стимулира конкурентоспособността на нашата икономика. Тя трябва да бъде:

- съобразена с видовете и размера на данъците в Европейската икономическа общност с цел да се ускори интегрирането на България към европейските пазари;

- да изключва двойното и тройното облагане;

- да бъде диференцирана и стимулираща към новите частни производители и търговци;

- да стимулира производството и орязва спекулативните доходи;

- да третира равнопоставено българските и чуждестранните юридически лица с цел да улесни преливането на капитал към нашата страна.

БББ счита, че при изграждането на новата данъчна система в България може да се приеме принципът, при който "таваните" за основните данъци в страната да не надхвърлят 12 на сто за горна граница за данък оборота и 25 на сто за данък печалбата, съответно диференцирани в зависимост от това дали бизнесът е нов, или е в производствената сфера. Такъв данък ще помогне на частния бизнес да се укрепи, което неминуемо ще даде своята отплата в бъдеще.

Прилагането на принципите на монетарната политика в една изпаднала в криза страна като България, с нарушени стопански връзки и дефицитна икономика доведе до ситуация, представляваща стопанска катастрофа с последици, отиващи далече в бъдещето.

Отдръпването на държавата от разпределението на ресурсите при липса на развит стоков, капиталов и валутен пазар доведе до структурна деградация на икономиката ни и до спад на инвестиците под равнището на простото възпроизводство. Избраният модел на прехода създаде редица трудноразрешими проблеми на макро- и микроравнище. Антиинфлационната "котва" на работната заплата в държавните предприятия пречи на ефективния труд и води до остри социални конфликти.

Данъчната система и високите лихви не откриват простор за частната инициатива. Банковият сектор, който при старта на реформата бе един от малкото отбелязали растеж и високи печалби, е изправен пред неясно бъдеще предвид на реалната опасност от банкрут на неговите клиенти.

Налага се цялостно преосмисляне на парично-кредитната и фискалната политика. Това жертване на реалната икономика заради борбата с инфлацията и укрепването на паричния сектор трябва да се замени с подчиняване на парично-кредитните и бюджетните механизми за стимулиране на стопанската активност и на икономическия растеж.

БББ е за такава парично-кредитна реформа, която ще стимулира икономиката и ще осигури ликвидни средства без "прегряване" и инфлация. Всяка мярка за борба с инфлацията трябва да бъде съчетана със съответната стъпка за разширяване на производството и на пазара в условията на действена приватизация.

Високият лихвен процент, оправдан сега с антиинфлационната политика, би могъл да спадне, ако производството се стимулира с "евтини кредити", при създаване благоприятно финансиране на бюджетните разходи и на бюджетния дефицит. Тук би могъл да се използва опитът на Унгария.

БББ е за евтин кредит с нормален лихвен процент, воден от идеята, че само стимулирането на производството може да доведе до ограничаване на инфлацията. Лихвата и валутният курс следва в по-голяма степен да се формират от пазарните сили при съответни стабилизиращи операции на БББ на открития пазар. Така фискът би получил по-широки възможности за стимулиране на производството без остраняване на предприятията от капиталовия пазар.

БББ е за антиинфлационна политика, която да възпре инфлационната спирала, да сложи край на спекулата с движими и недвижими имоти, да създаде условия за модерна кредитна система.

Частният бизнес не е заинтересован от инфлацията. Повишаването на цените е естествена реакция в борбата на частния бизнес с държавните мастодонти. Убедени сме, че единственият път в борбата с инфлацията е създаването на равни условия за бизнес, поетапно вдигане на контрола върху цените, съчетано с демонополизация и приватизация, при създадена стимулираща кредитна система.

Воден от идеята за кредитно подпомагане на частния бизнес, БББ чрез своите братства в страната ще организира взаимоспомагателна каса за кредитирането му. Основните принципи, при които ще функционира касата, са: минимални лихвени проценти, достъпност, откритост и преференцирана политика към нови фирми-производителки.

Особено внимание взаимоспомогателната каса ще отдели за стимулиране на дребния бизнес и на екологически чистите производства.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

ПРИЛОЖЕНИЕ - МЕЖДУНАРОДНИ ДОКУМЕНТИ

София, 15 септември - Следва пълният текст на:

АМЕРИКАНСКА КОНВЕНЦИЯ (ЧАСТ СЕДМА - ПОСЛЕДНА) ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА.


Ч А С Т  ІІІ
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ И ПРЕХОДНИ РАЗПОРЕДБИ

Г Л А В А  X
ПОДПИСВАНЕ, РАТИФИКАЦИЯ, РЕЗЕРВИ, ИЗМЕНЕНИЯ, ПРОТОКОЛИ И ДЕНОНСИРАНЕ

Член 74

1. Настоящата Конвенция е открита за подписване и ратификация, а така също и за присъединяване на всички държави - членки на Организацията на американските държави.

2. Ратификацията или присъединяването към настоящата Конвенция се извършва чрез депозирането в генералния секретариат на Организацията на американските държави на ратификационен документ или документ за присъединяване. Конвенцията ще влезе в сила от момента на депозирането на ратификационните документи или документи за присъединяване от страна на единадесет държави. По отношение на държава, която впоследствие ратифицира или се присъедини към Конвенцията, тя ще влезе в сила от датата на депозирането на собствения й ратификационен документ или документ за присъединяване.

3. Генералният секретар уведомява всички държави - членки на Организацията, за влизането на настоящата Конвенция в сила.

Член 75

Резерви към настоящата Конвенция са допустими единствено в съответствие с разпоредбите на Виенската конвенция за правото на договорите, подписана на 23.V.1969 година.

Член 76

1. Предложенията за изменение на настоящата Конвенция се внасят пряко от която и да е държава-членка, или чрез генералния секретар от Комисията или Съда в Общото събрание, което предприема действия, каквито намери за необходими.

2. Измененията влизат в сила за ратифициралите ги държави от датата, на която две трети от държавите - страни по настоящата Конвенция, депозират своите ратификационни документи. По отношение на останалите държави - страни по Конвенцията, измененията влизат в сила от датите, на които те депозират съответните си ратификационни документи.

Член 77

В съответствие с чл. 31 всяка държава - страна по Конвенцията, а също и Комисията имат право да внасят в Общото събрание проекти за протоколи към настоящата Конвенция за разглеждане от държавите - страни по Конвенцията, с цел нови права и свободи постепенно да започнат да се ползват от системата за защита, установена в тази Конвенция.

2. Във всеки протокол се определят условията за неговото влизане в сила, като той ще бъде приложим единствено по отношение на държавите - страни по него.

Член 78

1. Всяка държава - страна по Конвенцията, има правото да я денонсира след изтичането на петгодишен срок от датата на влизането й в сила, като уведоми за това една година предварително. Съобщението за денонсиране се адресира до генералния секретар на Организацията, който уведомява останалите държави - страни по Конвенцията.

2. Подобно денонсиране не освобождава държавата - страна по Конвенцията, от задълженията й по настоящата Конвенция, отнасящи се до действие, нарушаващо тези задължения и извършено от съответната държава преди датата, от която денонсирането влиза в сила.

Г Л А В А  XI
ПРЕХОДНИ РАЗПОРЕДБИ

Раздел 1. Междуамериканска комисия за правата на човека

Член 79

След влизането на настоящата Конвенция в сила Генералният секретар изисква писмено от всяка държава - членка на Организацията, да представи в деветдесетдневен срок кандидатите си за членове в Междуамериканската комисия за правата на човека. Генералният секретар съставя по азбучен ред списък на представените му кандидати и го представя на държавите - членки на Организацията, най-малко тридесет дни преди следващата сесия на Общото събрание.

Член 80

Членовете на Комисията се избират от Общото събрание с тайно гласуване от списъка на кандидатите, посочен в чл. 79. Кандидатите, получили най-голям брой гласове и абсолютното мнозинство от гласовете на представителите на държавите - членки, се обявяват за избрани. При необходимост от допълнителни турове за избиране на пълния състав на Комисията по ред, определен от Общото събрание, последователно отпадат кандидатите, получили най-малко гласове.

Раздел 2. Междуамерикански съд по правата на човека

Член 81

След влизането на настоящата Конвенция в сила генералният секретар изисква писмено от всяка държава - членка на Организацията, да представи в деветдесетдневен срок кандидатите си за членове на Междуамериканския съд по правата на човека. Генералният секретар съставя по азбучен ред списък на представените му кандидати и го представя пред държавите - членки на Организацията, най-малко тридесет дни преди следващата сесия на Общото събрание.

Член 82

Съдиите от Съда се избират в Общото събрание от държавите - страни по Конвенцията, чрез тайно гласуване от списъка на кандидатите, посочен в чл. 81. Кандидатите, получили най-голям брой гласове и абсолютното мнозинство от гласовете на представителите на държавите - страни по Конвенцията, се обявяват за избрани. При необходимост от допълнителни турове за избиране на пълния състав на Съда поред, определен от държавите - страни по Конвенцията, последователно отпадат кандидатите, получили най-малко гласове.

/Пресслужба "Куриер"/


11:43:29
15.09.1992 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Любомир Йорданов - деж. ред.
Технически изпълнител: Емилия Генадиева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1992 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!