14 юли 1994


София, 14 юли 1994 година
Брой 136 /1181/


София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ КЪМ ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ В 36-ТО ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


Както е добре известно, кризисното състояние, в което се намират българската държава и българската икономика, с всеки изминал ден става все по-драматично. Ширят се престъпност и корупция, цари икономически хаос, огромната част от нацията обеднява неудържимо. Многократно представители на политическите сили в България, институциите на българската държава и чужди наблюдатели изразяват становището, че продължаването на това положение ще има тежки последици за страната.

Съюзът на демократичните сили /СДС/ нееднократно е изразявал своето мнение, че единственият изход са предсрочни парламентарни избори още през тази есен. В последно време бяха направени много изказвания, включително и от представители на вашата формация, за необходимостта от предсрочни избори. Въпреки това сред нацията съществува неяснота относно реалността на тези намерения и възможността да се стигне до такива избори. Конституционно определените процедури правят невъзможно провеждането на избори през тази година, ако най-късно в началото на септември не се стигне до оставка на кабинета, последвана от категоричните действия от страна на парламентарно представените формации по бързо изчерпване на процедурата на чл.99 от конституцията.

Националният координационен съвет на СДС смята, че нацията има право да получи яснота за бъдещето си. Това ще помогне за по-леко понасяне бремето на настоящата ситуация. Дължимото уважение към българските граждани накара Националния координационен съвет ясно и недвусмислено да заяви, че ако правителството на Беров не подаде оставка, СДС е готов да гласува недоверие на това правителство, а след падането му ще се откаже от своя мандат и няма да подкрепи мандата на никоя друга парламентарно представена формация. Намираме, че е необходимо българските граждани да научат ясното и недвусмислено становище на останалите политически формации в парламента.

Ето защо, като повтаряме своите изявления, ви приканваме с цялата отговорност към нацията да заявите и вашата позиция по тези три основни въпроса, а именно:
- готови ли сте да гласувате недоверие на правителството на Беров, ако той не подаде оставка, и в какъв срок;
- готови ли сте да се откажете от мандата си за съставяне на нов кабинет в този парламент след падането на Беровото правителство;
- готови ли сте да откажете подкрепа за съставяне на правителство и на всяка друга формация, ако би приела мандат.

Вашите изявления ще бъдат израз на уважението ви към българските граждани и могат да създадат яснота за бъдещето на България. Те ще бъдат и доказателство за отговорното отношение, което представените в парламента политически формации отделно и заедно могат да проявят към българската нация.

София, 13 юли 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НКС НА СДС:

Филип Димитров

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА "ДВИЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА ПЕНСИОНЕРИ, БЕЗРАБОТНИ И СОЦИАЛНО СЛАБИ ГРАЖДАНИ" /ДВИЖЕНИЕ ОЦЕЛЯВАНЕ/.


Ние, членовете на "Движение за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани" /Движение оцеляване/, внимателно следейки четиригодишното развитие на демокрацията в България и шоковата смяна на икономическата система, възможностите и перспективите за добруване на населението, достигнахме до следните изводи:

1. В България има демокрация само за онези, които могат да купят хранителни продукти с десетки пъти увеличени цени. Такива граждани са новите милионери, бизнесмени, депутати, президент, съветници, министри, висши чиновници и тем подобни граждани.

Обикновените хора, които представляват 90% от населението на страната, нямат тази възможност и са принудени да се лишават от жизненоважни продукти, необходими за тяхното физическо оцеляване.

2. Гражданите в страната са разединени, противопоставени един на друг. Държавните институции, които дойдоха на власт в името на демокрацията, не направиха нищо за сплотяване на населението, за премахване на съществуващите недостатъци в управлението, а напротив, засилиха разединението, като прилагаха съзнателно или несъзнателно максимата "Разделяй и владей!", неприложима за нас.

3. За тези четири години няколко десетки граждани използваха тоталното противопоставяне в обществото и станаха милионери, като ограбиха последните левчета от пенсионери, безработни, трудещи се. 90% от населението обедня до неузнаваемост. Девизът "Всичко в името на демокрацията" беше забравен и изоставен.

4. Ние, членовете на движението, не приемаме такава "демокрация". Ние знаем, че след нашата декларация политически хиени ще нададат вой срещу нас, но те трябва да знаят също, че никаква хиена не може да се нахрани от изпосталялата снага на народа.

Ние сме за демокрация, която може да се приеме от мнозинството, а не само от несъществена част от управляващите и правоимащи.

5. Всичко, което става в нашата страна в името на демокрацията, всъщност е антидемокрация, пладнешки обир и геноцид срещу обикновения български гражданин.

Шоковата смяна на икономическата система се прави на гърба на бедния българин, който е мнозинство от населението и с пълно право вече казва: "Стига!!!"

Ние, членовете на движението, довеждаме до знанието на всички държавни институции и политически сили, че движението ще участва в предстоящите избори, че ще се борим да не допуснем такава демокрация в нашата страна.

Нашата демокрация е коренно различна от демокрацията, която ни предлагат днешните политически сили.

Нашата демокрация е за нормално човешко съществуване на мнозинството от българското население.

Нашата демокрация е за връщането на ограбените левчета от новите спекуланти, мошеници, мафиоти.

Нашата демокрация е за социално, справедливо, демократично общество, против диктатурата и насилието.

София, 3 юли 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ВМРО - СЪЮЗ НА МАКЕДОНСКИТЕ ДРУЖЕСТВА ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗБОРИ ЗА КМЕТ НА САНДАНСКИ.


Резултатите от първия тур на изборите за кмет на Сандански са красноречиво доказателство за политическата апатия и всеобщо недоверие във възможностите на която и да е политическа партия да упражнява реално и ефективно властта в общината.

Предложението на ВМРО-СМД преди изборите да се постигне политическо разбирателство между по-голям брой демократични формации, което да размие политическото противопоставяне и да даде възможност за избор на национално мислещ, компетентен и независещ пряко от партийна ангажираност кандидат, не срещна необходимото разбиране. Надделя партийният егоизъм и късогледство пред политическия реализъм!

Поради това ВМРО-СМД официално се въздържа от подкрепа на когото и да било от кандидатите при първия тур. Организацията потвърждава тази своя позиция и преди вторите избори с ясното съзнание, че неубедителният резултат за разделените демократични сили изключва възможността ВМРО да заложи своя авторитет в тяхна подкрепа.

София, 11 юли 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗДРАВИТЕЛНО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА АРТИЯ Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ ДО НАЦИОНАЛНИЯ ФУТБОЛЕН ОТБОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.


Вашите победи, изковани чрез висок български дух, сплотиха българския народ и възвърнаха националното самочувствие и гордост, за което Българската национално-радикална партия винаги се е борила.

Благодарим ви, братя!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП: д-р Иван Георгиев

София, 12 юли 1994 г.

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АНАЛИЗ /ЧАСТ ВТОРА - ПОСЛЕДНА/ НА ДЕЙНОСТТА НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СЪЮЗ НА ЖЕНИТЕ ВЪВ ВРЪЗКА С МЕЖДУНАРОДНАТА ГОДИНА НА СЕМЕЙСТВОТО, ПРИЕТ НА ЗАСЕДАНИЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА /18 ЮНИ 1994 Г., СОФИЯ/.


През този период Демократичният съюз на жените укрепи своите позиции в политическата система на страната. С необвързаността си към една или друга политическа сила нашата организация е притегателен партньор както за парламентарните партии, така и за тези извън парламента. Това се потвърждава от редицата срещи-разговори с ръководствата на Българската социалдемократическа партия /БСДП/, Политически клуб "Екогласност” /извън СДС/, Гражданското обединение за републиката /ГОР/, Българска партия Либерали, Българската социалистическа партия /БСП/, Сбор за демокрация, ”Нова България” и други. Становището на съюза по едни или други проблеми на обществото е изразявано и зачитано на форумите, организирани от политически партии и организации. Такава дискусия бе "Заплахите за демокрацията", организирана от партия ”Нова България”, Българския антифашистки съюз /БАС/ и Българска партия Либерали. Тесни контакти ДСЖ поддържа с Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/. Проведоха се няколко съвместни семинара, свързани със социалната политика и пазарните условия. Активна бе и нашата подкрепа на исканията, които синдикатите поставиха пред парламента и правителството за намаляване на социалния риск на реформата.

Както ви е известно, учредиха се и други женски организации. Като израз на демокрацията това е добре. С всички женски организации Демократичният съюз на жените поддържа толерантни отношения и изразява готовност за съвместни действия и инициативи. Учреди се Национален женски форум, който не е отделна организация, няма структури и ръководство. Целта е да бъдат организирани общи дискусии по проблемите на жените, на които всяка женска или друга обществена организация да изрази своето становище.

Особено внимание заслужава международната дейност, която през този период бе доста активна. Постоянни контакти на двустранна основа се поддържаха с редица женски организации като Средиземноморския институт за изследвания за жените - Гърция, Всеобща федерация на белгийските трудещи се /ФЖТБ/ и Националния съвет на жените - Белгия, Общокитайската федерация на жените, Асоциацията на турските жени, Японското културно дружество "ЧИКОКАЙ", "Майки за мир" - Великобритания. В процес на възстановяване са връзките със Съюза на руските жени, "Жени за съвместна сигурност" - Гърция, Панкипърската женска организация - ПОГО, и др. Направени бяха успешни опити за по-тесни контакти и с Комитета за равенство между жените и мъжете към Европейската комисия. През декември 1993 г. Демократичният съюз на жените участва в Европейската конференция по проблемите на равенството, организирана от Съвета на Европа, със заключителен доклад на председателката на съюза. Съвместно с ФЖТБ и други белгийски орга- | низации започна реализацията на проект, целящ структурното и практическо развитие на организацията. Вече се проведе семинар за изграждането на женски кооперации в областта на услугите и на ръчните занаяти и първата част на семинар за институционалното изграждане и развитие на неправителствените организации. Финансирането на проекта се осъществява от Фламандската общност на Белгия. По линия на Програмата ФАР в Европейската общност е одобрен съвместен проект със Средиземноморския институт за изследване на жените /КЕГМЕ/ - Гърция, чиято цел е създаването на учебен и консултантски център за жени в България, както и развитието на фамилен туристически бизнес.

В рамките на двустранното сътрудничество с японското културно дружество "ЧИКОКАЙ" бе проведен българско-японски семинар на тема "Положението на жената в съвременното общество".

Членки на Демократичния съюз на жените участваха в погранична среща с гръцките жени, на която изразиха солидарността си за мир на Балканите.

По покана на Демократичния съюз на жените бе приета четиричленна делегация на Асоциацията на турските жени и бе подписано Споразумение за двустранно сътрудничество. Една от проявите му бе организираната погранична среща в Одрин. Предстои втора такава среща на българска територия.

Софийската градска организация на Демократичния съюз на жените /ДСЖ/ установи и вече поддържа постоянни контакти с женската организация в Скопие - Македония, и с жените от Саранск. Жените от Видински регион провеждат регулярни срещи с жените от Зайчар.

Със свои представителки Демократичният съюз на жените участва и в редица международни форуми у нас и в чужбина:
- семинар "Жените и синдикализмът", организиран от ФЖТБ, КНСБ и ДСЖ;
- семинар "Създаване и развитие на малки и средни предприятия в хотелския и ресторантския сектор", организиран от Международната организация на труда /МОТ/ и Българската стопанска камара;
- субрегионална среща - "Социални и законови права на жените в балканските страни и тяхното приложение", организирана от ЮНЕСКО - Анкара;
- международна консултативна среща - "Влияние на социалноикономическия преход върху положението на жените", организирана от ДСЖ и Националния комитет /НК/ на ЮНЕСКО;
- европейска среща по проблемите на жените, залегнали в програмата на ЮНЕСКО - Стокхолм;
- международна конференция - "Достъп до успеха. Разширяване на образованието и възможностите за квалификация на жените в Европа", организирана от Европейската мрежа за достъп - Лондон;
- международен семинар - "Ролята на неправителствените организации в прехода към демократично общество", организиран от Съвета на Европа и Федерацията на дружествата за разпространение на знания;
- среща на ИБ на ДСЖ с Интерпарламентарната комисия за връзки с Албания, България и Румъния към Съвета на Европа.

През този период бяха проведени над 20 срещи с представители на различни международни институции, женски организации и др. Поддържат се и регулярни контакти с посолствата на Китайската народна република /КНР/, Русия, Белгия, Гърция, Турция, Япония, Румъния, Чехия, Словакия, Италия, Израел, Франция и др.

Представителки на ДСЖ участваха във Втория конгрес на Асоциацията на дружествата за междубалканско сътрудничество на жените, който се проведе в Букурещ.

В заключение може да се каже, че Демократичният съюз на жените, като използва максимално възможностите си и правомощията, които има като обществена организация, през този период съдействаше за решаването или поне смекчаването на проблемите на семейството. На първо място - данните от изследванията, анализите и изводите бяха използвани за база при изготвянето на компетентни мнения и становища по въпроси на семейството пред законодателните и изпълнителните органи.

На второ място - бяха използвани различни начини и подходи на общественото мнение и упражняване на обществен натиск за решаване на проблемите на семейството - дискусии, кръгли маси, семинари, публикации и др.

На трето място - успешни бяха всички форми за съвместни действия с държавни, синдикални и други обществени организации.

Тази положителна оценка, разбира се, не означава, че ние не съзнаваме големите трудности, които българското семейство изживява в прехода. Днес ние отчитаме нашата дейност и задачите, които си поставихме преди една година. Все още обаче социалните проблеми на семейството не са предмет на обсъждане в парламента и не стоят пред изпълнителната власт. Нещо повече, в страната ни вече няма социална политика и това ни лишава от възможността да реагираме по един или друг въпрос. Омагьосаният кръг се затвори и ние стигнахме до положение на държава от края на миналия или началото на нашия век, когато трябва да настояваме за най-елементарна социална справедливост. Това няма да е толкова страшно, ако има кой да ни чуе.

Дилемата пред обществото - болезнените проблеми на семейството да бъдат разглеждани като първостепенни стратегически проблеми или да бъдат поставени на втори план, да изчакват стабилизирането на икономиката, все още не е на вниманието на нашите политици и държавници. Въпреки това ние и всички наши членки сме убедени в това и ще използваме всички форми на въздействие за подобряване на условията във и вън от семейството, свързани с образованието, възпитанието, здравето, за повишаване на семейната култура и развитие на традициите в българското семейство.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА СОЦИАЛНА ЗАЩИТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до председателя на Народното събрание Александър Йорданов и до председателя на Министерския съвет проф. Любен Беров.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Положението на пенсионерите рязко се влоши от ценовия шок през март-юни 1994 г. Средните пенсии в този период се увеличиха с 26%, а инфлацията надмина 60%. Действителното увеличение на цените на стоките и услугите, които ползват пенсионерите, бързо изпревари средната инфлация. Средната пенсия за първото полугодие е около 1562 лв, а жизненият минимум за пенсионерите за януари е 1490 лв, за февруари - 1558 лв, за март - 1674 лв, за април - 2032 лв, за май - 2199 лв, и за юни прогнозно - 2300 лв. Ако за първото тримесечие средната пенсия се движи около жизнения минимум, то за април тя изостава с 470 лв, за май - 637 лв, за юни 738 лв. Това е най-ниското равнище на пенсиите от 4 години и то поражда голямо безпокойство и силно социално напрежение сред пенсионерите, инвалидите и др. социално слаби слоеве от населението.

Конфедерацията за социална защита на пенсионерите, която обединява Отечествения съюз, Съюза на пенсионерите в България, Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Българския антифашистки съюз, Синдикалистите - пенсионери, Националното движение на пенсионерите, Съюза на бригадирското движение, фондация "Обществени организации и движения" и др., се обръща към Народното събрание и неговите народни представители, парламентарни групи да съдействат за осигуряване на:

1. Пълна компенсация на последиците от ценовия шок от 1 април, до края на годината по тримесечия - 1 април, 1 юли и 1 октомври, тъй като милиони пенсионери вече преживяват физиологичен глад.

2. Финансови средства, които да гарантират през 1995 г. поне средна пенсия с 12-15% над жизнения минимум за пенсионерите.

3. Най-строг контрол върху цените и разширяване на списъка на стоки и услуги от първа необходимост с пределни цени.

4. Придобивките на пенсионерите за безплатно лечение и зъболечение, за безплатни и с намалени цени лекарства.

Ние, пенсионерите, разбираме, че радикално решение на проблемите на пенсионерите може да се постигне с ново социално законодателство, включително и нов Закон за пенсиите, и при решително оживление на производството и цялата икономика. Заедно с това е крайно необходимо до приемането на нов закон да се коригират някои най-несправедливи текстове на действащия Закон за пенсиите. А те са:

1. Да отпадне текстът на параграф 44, алинея 1 и 2 от Закона за изменение и допълнение на Закона за пенсиите от 1992 г., които деформират пенсиите и по-специално добавката, свързана с трудовия стаж. В случая искаме да отпадне регресивният коефициент, който намалява размера на добавката и максималния размер на увеличението на пенсията от 350 лв. Тези текстове засягат почти всички пенсионери и особено тези, които имат по-дълъг трудов стаж.

2. Да се създаде нов параграф със следния текст:

"На самотните пенсионери, които сами издържат своите жилища и нямат допълнителни доходи, се дава добавка от 10% от средната работна заплата. По този начин хиляди самотни пенсионери, главно жени с влошено здраве, ще могат да посрещат непосилно увеличените разходи за поддържане на своите жилища.

3. Към параграф 33 да се запише нова алинея 6 със следния текст:

"При замяна на инвалидни, наследствени, социални, за особени заслуги и др. пенсии, отпуснати до 30 април 1992 г. с пенсия за изслужено време и старост, средното месечно възнаграждение се актуализира с коефициентите по алинея /3/". По този начин лицата, които сега са несправедливо ощетени, ще могат да ползват правата си и да получат пенсиите си за изслужено време и старост.

4. Да се замени текстът на член 45-а точка б от раздела за социалните пенсии със следния:

"Лицата, навършили 70 години получават социална пенсия."

Да се отмени и алинея 2.

По конституция всеки гражданин има право на социално осигуряване и горният текст привежда закона към изискванията на конституцията.

Ние се надяваме и очакваме, че народните представители ще се отнесат с пълно разбиране към законните искания на пенсионерите и ще направят необходимото за тяхното удовлетворяване.

София, 11 юли 1994 г.

С уважение,

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ст. Атанасов

/Пресслужба "Куриер”/


15:00:00
14.07.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Цанка Стойчева - деж. ред.
Технически изпълнители: Маргарита Анева
                                           Цветанка Любомирова
                                           Славка Кочева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!