14 юли 1992

София, 14 юли 1992 година
        Брой 136 /666/

Ръководител Пресслужба "Куриер"

Стефан Господинов


София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РАЗШИРЕНИЯ СЪСТАВ НА ГРАДСКОТО НАСТОЯТЕЛСТВО НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ
- НИКОЛА ПЕТКОВ И НА СЪВЕТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ОБЩИНСКИТЕ РЪКОВОДСТВА НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - ЕДИНЕН ОТ СТОЛИЧНА ГОЛЯМА ОБЩИНА ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА СТОЛИЧЕН СЪЮЗЕН СЪВЕТ. Документът е подписан от председателите на всичките 24 общински ръководства в столицата и е адресиран до средства за масова информация.


Днес, 9 юли 1992 г., в София на заседание на двете ръководства се направи анализ на настоящето и бъдещето на земеделското движение. Двете организации съзнават ясно, че Конференцията от 8 и 9 май 1945 година е нелегитимна и не приемат политиката на БЗНС, който е създаден от тази конференция, като сателит на БКП. Обявеното през лятото на 1991 г. обединение на двата съюза не е станало.

Констатирано бе, че най-важната повеля на деня е борбата за демокрация, която е неотделима от единството на земеделските сили.

Отчитайки политическата обстановка в страната, двете ръководства
РЕШИХА:

1. Създава се СТОЛИЧЕН СЪЮЗЕН СЪВЕТ, излъчен от двете ръководства, който да координира действията на двете организации за реалното осъществяване обединението на всички земеделски сили.

2. Препоръчват на своите общински ръководства по териториални общини да изградят структури в общинските и местни дружби.

3. Да излизат в средствата за масово осведомяване с общо становище по значими въпроси.

Двете ръководства отправят апел към всички дружби в цялата страна да започнат сплотяване на силите и да организират своята дейност така, че да можем в най-скоро време да се поздравим с един-единствен БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ.

София, 9 юли 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАЯВЛЕНИЕ НА ДЕПУТАТИ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. Документът е приет на работно съвещание на 12 юли 1992 г. в София, организирано от
Българския демократичен център във връзка с навършването на 1 година от приемането на Конституцията.


Ние, народните избраници от парламентарната група на бившия Съюз на демократичните сили /СДС/ в Седмото Велико народно събрание, автори на сега действащата Конституция, заявяваме, че независимо от всичко продължаваме своята последователна политическа линия, която се основава върху:

- конституционност и законност в Република България;
- еволюционен преход към демократично гражданско общество единствено по пътя на гражданския мир.

Заявяваме, че ще положим всички усилия да не допуснем:

- политически репресии, идващи отляво или отдясно и водещи до реваншизъм, хаос и потъпкване на човешки права;
- властнически авантюри, които унищожават малкото останало от българската икономика,
националната сигурност и православната църква.

Убедени сме, че настъпи моментът за създаване на мощна демократична, умерена и не-комунистическа алтернатива на властимеющите. В това вече се уверява и мнозинството от българите.

Заедно ще успеем!

София, 11 юли 1992 год.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДЕПУТАТИ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - ЕДИНЕН ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД НА РЕПРЕСИВНИ ДЕЙСТВИЯ НА ПОЛИЦИЯТА
СРЕЩУ СТУДЕНТИ. Документът е приет на работно съвещание, състояло се на 12 юли в София в чест на 1 година от приемането на Конституцията на Република България.


Ние, депутатите от Парламентарния съюз на демократичните сили /ПСДС/ и Български земеделски народен съюз /БЗНС/ - /единен/ на Великото народно събрание /ВНС/, декларираме своето възмущение от грубите и неаргументирани действия на столичните власти срещу младите хора и студенти, предприети на 10 и 11 юли 1992 г. Заявявяме, че напълно подкрепяме исканията на студентите от Варненския свободен университет /ВСУ/. И сега, както преди две години, когато в същата зала на улица "Гочо Гопин" N 2 взехме решение за подкрепа на първата студентска стачка, ние отново заставаме зад мирния протест на студентите. Не може да не ни тревожат организираните побоища, които много напомнят за действията на милицията около и след 10 ноември 1989 г. и които доказват, че е налице тенденцията полицията да се използва от управляващите за неправомерни действия. Всичко това става в момент, когато безработицата сред младите хора надхвърля цифрата 25 000, когато стипендиите са ниски, а общежитията недостатъчни. Вместо да решава младежките проблеми, правителството се стреми да отклони вниманието на хората, провокирайки социални сблъсъци. Ние се надяваме, че конфликтите ще намерят своето разумно  решение и призоваваме студентите да не се поддават на провокации. Всеки, който някога е предприемал силови действия срещу студенти и млади хора, е слагал началото на края на своята политическа кариера.

София, 11 юли 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА РЪКОВОДСТВАТА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕКЪСВАНЕТО НА УЧАСТИЕ В РАБОТАТА НА ПАРЛАМЕНТА.


На 7 юли всички депутати от Парламентарния съюз за социална демокрация /ПССД/ временно прекъснаха участието си в работата на Народното събрание в знак на протест. От вчера започнаха срещите на народните представители с избирателите: Нора Ананиева участвува в общоградско събрание в Плевен, на което присъства и Румен Воденичаров; Александър Лилов бе в общините на Шуменския регион; Станка Величкова и Петя Шопова - в столичните общини "Надежда” и "Слатина”; Георги Пирински говори пред участниците в пловдивския "Южен парк".

Още първите срещи потвърдиха позицията на ПССД, че Народното събрание не се занимава с най-острите проблеми на хората, а работи в интерес на реставрацията и реституцията.

На тези срещи прозвуча и първият остър протест срещу ареста на Андрей Луканов. Междувременно стана известно, че за задържането му са научили федералният канцлер на Австрия Франц Враницки и председателят на парламента и зам.-председател на Австрийската социалдемократическа партия Хайнц Фишер. Те са поискали допълнителна информация по случая.

Протестът на ПССД очевидно вече принуди СДС да внесе някои корекции в работата на парламента. Алексанъдр Йорданов изведнъж заговори за необходимостта да се ратифицира Европейската конвенция по правата на човека, да се ускори законодателството по жилищните въпроси и за други социални проблеми. Въпроси, които ПССД настоява да бъдат разгледани в парламента вече месеци наред и които бяха блокирани от СДС-ДПС.

ПССД ще продължи да изисква парламентът без отлагане да се заеме със законите за заетостта, здравното осигуряване, пенсиите и другите жизненоважни проблеми.

ПССД настоява и за пълно изясняване на фактите около "Нефтохим" и търговията с нефт и нефтопродукти. Такова предложение бе направено от ПССД още преди две седмици. Анкетата комисия, създадена от парламента, се предвижда да докладва едва след три седмици. Срокът за доклад, съставът на комисията, будят сериозни съмнения дали тя ще даде задоволителен отговор на всички въпроси.

ПССД ще се постарае обществото да разбере цялата истина за бездействието на кабинета, за корупцията във висшите органи на държавната администрация.

Депутатите от ПССД ще дадат израз на решимостта си да се противопоставят на политиката на режима на СДС и по време на участието си в проявите по честването на годишнината на Конституцията в неделя, 12 юли сутринта, в Националния дворец на културата.

София, 10 юли 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ИДЕЙНО ОБЕДИНЕНИЕ "МАРКСИСТКА ПЛАТФОРМА ЗА ЕДИНСТВО И ОБНОВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ" ПО ПОВОД НА ЛИШАВАНЕТО ОТ ДЕПУТАТСКИ ИМУНИТЕТ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ.


ДРУГАРИ СОЦИАЛИСТИ И СИМПАТИЗАНТИ,

Демокрацията в България отново е подложена на тежко изпитание. Управляващата върхушка на Съюза на демократичните сили /СДС/ подготвя поредния удар срещу социалистическата партия. Лишаването от депутатски имунитет на народни представители от ПССД и надигащата се вълна от политически процеси е начало на нов кръг на репресивни действия, които засягат всички привърженици на социалистическата идея, груба провокация към целия български народ.

След като показаха на дело, че не могат да решат дори  най-елементарните проблеми на обществото и водени от неистово желание за политически реванш, най-реакционните кръгове в така наречените демократични сили правят всичко за задълбочаване на обществената криза.

Обединението "Марксистка платформа за единство и обновление в БСП" призовава всички социалисти, привърженици на всички идейни течения в партията, да обединят усилията си за преграждане пътя на реваншистката неофашистка вълна.

Тежките последствия, до които може да доведе репресивната политика на днешните управници, рано или късно ще ги постави пред съда на историята.

В единството е нашата сила.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА
ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА


Насила налаганият и поддържан и от Българската социалистическа партия /БСП/, и от Съюза на демократичните сили /СДС/ дух на конфронтация и разделение на обществото бе грубо привнесен и в Българската православна църква /БПЦ/. Неоспорим факт е, че ръководството на БПЦ в резултат на задушаващата прегръдка на БКП се оказа с нелегитимно ръководство, изпаднало в немощна летаргия, неможещо, пък и неискащо да извърши каквито и да било промени в своя състав. Факт е обаче и това, че опитът за промени се извършва с недемократични средства - в нарушение на канона, при недопустимата намеса на държавата и отново в полза на  политически ангажирани личности и за задоволяване на користни цели.

Ние, българските националдемократи, оценяваме предизвиканото разцепление в Светия синод като тежък удар върху престижа на БПЦ - институцията, която векове наред е носител и пазител на народностната ни самоличност и на националното ни единство. Това е особено недопустимо днес, когато духовното и националното ни единство отново са поставени на изпитание - добре субсидирани проповедници от какви ли не религии и секти изкушават православното паство, а раздухваните политически страсти замъгляват взора ни за националните стойности и интереси.

Вековната история на църквата ни учи, че нейната сила винаги е била в приемствеността, умереността и разума. На противоборстващите днес в БПЦ припомняме това, защото зад действията им прозира откровена политическа борба, при това в ущърб на националните ни интереси. Единствено черковно-народният събор е този, който може и трябва да избере духовните ни водачи и да сплоти православното българско паство.

БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЗАЩОТО СЕГА ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА РАЗЧИТА НА ТВОИТЕ СЛУЖИТЕЛИ!

София, 9 юли 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА МОРЯШКИ СИНДИКАТ "ПОДКРЕПА" КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪЮЗ ПО ПОВОД НАКЪРНЯВАНЕ НА АВТОРИТЕТА НА СИНДИКАТА.


БРАТЯ И СЕСТРИ,

Портовият флот, член на Моряшки синдикат на Независимия професионален съюз /НПС/ и на Международната транспортна федерация, стачкува ефективно от 2 юли. Бяхме на преговори в Министерството на транспорта, където изготвихме проект за споразумение, ако се удовлетворят исканията. За съжаление министърът на транспорта отказа да го подпише и стачката продължи. В часа, в който в Пристанище Бургас Стачният комитет на Портовия флот преговяряше с управата на пристанището и на Министерството на траспорта научихме, че господин Даракчиев се е договорил с министъра на транспрота да спре стачката.

Никога Стачният комитет, избран на общо събрание, не е упълномощавал г-н Даракчиев да преговаря и спира стачката от негово име. Още повече че Националният стачен комитет е предупреден с вписване в стачния дневник, че информацията от стачката в Бургас ще идва от Бургас.

Като се има предвид, че г-н Даракчиев си е позволил да води кореспонденция, различна от кореспонденцията на Моряшкия синдикат до Ай Ти Еф и с това е поставил под сериозен Удар авторитета ни пред тази организация и като се има предвид, че той постъпи по сходен начин с моряците и докерите от Варна и Русе, които сега ще отговарят пред съда за стачните си действия, имаме към Вас един въпрос:

Как бихте постъпили Вие, ако се случи подобен факт и с Вашата организация?

Така постъпваше и Тренчев...

Бургас, 11 юли 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МОРЯШКИ СИНДИКАТ: инж. Дамянов  
        ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТАЧЕН КОМИТЕТ ПОРТОВИ ФЛОТ: Тома Палев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА МЕДИЦИНСКА ФЕДЕРАЦИЯ "ПОДКРЕПА" КЪМ КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА ПРТЕСТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ. Документът е адресиран до
средствата за масова информация.


На 11 юли 1992 г., след анализ на досегашните протестни действия и негативните резултати от водените досега преговори в Националния съвет за социално партньорство /НССП/, федеративният съвет на Медицинска федерация/ "Подкрепа” реши:

От 13 юли 1992 г. се ескалират протестните действия както следва:

1. Стъпаловидно увеличаване на протестите пред здравните заведения ежедневно с 1 час.
2. Спиране на плановите операции.
3. Организиране на митинги и шествия с бели престилки.

Категорично се разграничаваме в нашите протестни действия от протестите на Българската социалистическа партия /БСП/ по други поводи. Ние считаме, че именно управлението на БКП/БСП доведе здравеопазването ни до сегашното състояние и призоваваме нашите членове да се дистанцират от тях.

София, 11 юли 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УСТАВ /част първа/ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА И НА СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ.
  Документът е приет на Национална конференция на Съюза на тракийските културно-просветни дружества в България на 7 февруари 1990 г. в София и е изменен и допълнен на XIX конгрес на Съюза на тракийските дружества на 26 март 1992 г. в Хасково.


I. ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. /1/ Българите, бежанци от Източна Тракия, Западна /Беломорска/ Тракия и Мала Азия и техните потомци, се организират доброволно в тракийски дружества.

/2/ Тракийските дружества са юридически лица. Седалището на дружеството е населеното място, където то е образувано.

/3/ Тракийските дружества се сдружават в Съюз на тракийските дружества в България.

Чл. 2. /1/ Съюзът на тракийските дружества в България е независимо, непартийно обществено-патриотично сдружение на тракийските дружества.

/2/ Съюзът на тракийските дружества в България /наричан по-нататък за краткост "Съюз на тракийските дружества"/ е отделно юридическо лице със седалище София, ул. "Стефан Караджа" N 7.

/3/ Печатен орган на Съюза на тракийските дружества е вестник "Тракия".


II. ОСНОВНИ ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ

Чл 3. Тракийските дружества и Съюзът на тракийските дружества ратуват за единна независима, демократична и целокупна България, както и за справедливо и мирно решаване на националния въпрос и на тракийската кауза като негова неразделна част. За постигане на тези цели те:

1. съхраняват, развиват и предават на поколенията историческата истина за тракийския въпрос и работят за неговото решаване в съответствие с идеите на изграждащата се европейска общност и интересите на България;

2. организират и развиват обществена, патриотична, културно-просветна и художественотворческа дейност; съхраняват, възстановяват и изграждат паметници, свързани с тракийското минало и наследство;

3. работят за защита на правата на тракийските българи, както и за справедливото и своевременно решаване на въпросите по възмездяването на бежанците и техните наследници за изоставено и отнето имущество в родните им места; подпомагат материално нуждаещи се бежанци и техни потомци;

4. организират изнасянето на лекции, беседи и доклади за героичното минало на българския народ, за революционните борби на тракийци, за техните духовни и културни ценности, както и по актуални международни, вътрешнополитически, стопански и други въпроси;

5. провеждат родови и землячески срещи, тематични вечери, литературни четения, вечеринки, рецитали, кинопрожекции и други културни мероприятия;

6. организират тракийски събори, чествания на исторически дати и събития, откриване на паметници и паметни плочи и други културно-просветни и масови прояви, свързани с борбите на тракийци;

7. издават книги, сборници, библиотечни поредици, вестници, календари и други; съдействат за поместването на материали във всекидневните и периодичните издания;

8. извършват самостоятелна и в сътрудничество с Тракийския научен институт събирателска дейност на исторически, мемоарни и архивни материали, свързани с историята на тракийските българи; осигуряват записването, съхраняването и популяризирането на фолклорното богатство на тракийци;

9. провеждат екскурзии, излети и походи по родните места на видни тракийски българи и до други забележителни обекти;

10. организират митинги и демонстрации в рамките на закона за отстояване и защита на каузата на тракийското движение;

11. закрилят тракийските българи извън страната и им оказват морална, материална и международноправна подкрепа, за да поддържат българското си самосъзнание и да съхраняват патриотичното и културното наследство;

12. развиват чувства на сближение и солидарност между своите членове.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ
РЕГИСТЪР НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ


100. ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ ЛИБЕРАЛИ /ПЗЛ/ /ЕКОЛИБЕРАЛИ/


Идеята за нейното създаване възниква през април 1991 г. след Втората национална конференция на Зелената партия в България. Сред инициаторите са Бистра Филипова, Владимир Дулов, Таньо Козарев, Захари Тошков и други, общо към 56 души, които стават нейни учредители. На събрание в клуб на

СДС в София на 6 юли 1991 г. се обявява нейното съществуване. По Закона за политическите партии е регистрирана официално на 29 август 1991 г. от Софийски градски съд.

Като основна цел Партията на зелените либерали си поставя постоянната защита на демократичната система на управление и устойчивото екологично и социално равновесие в обществото. ПЗЛ изповядва либерална програма и е с десноцентристка насоченост.

Не развива активна дейност.

Ръководен орган е Политическият съвет. Съпредседатели са Бистра Филипова и Владимир Дулов.

Адрес за контакти: София-1000, ул. "Средна гора" N 56, тел. 89-10-68.

/Пресслужба "Куриер"/


14.07.1992 г.    
11:30:00   


Редактори: Нина Гаврилова  
                    Любомир Йорданов - деж. ред.
Технически изпълнители: Павлина Стефанова  
                                           Иванка Тодорова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1992 г. Всички права запазени. При препечатване или използуване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!