14 януари 1992

София, 14 януари 1992 година
        Брой 9 (539)

Ръководител Пресслужба "Куриер"

Стефан Господинов


София, 14 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА АКАДЕМИЧНИЯ ФОРУМ ЗА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА, СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ ДРУЖЕСТВА, КОМИТЕТА "ЕДИННА БЪЛГАРИЯ", СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА, КЛУБА "РОДОПИ”, ДРУЖЕСТВО "РОДЕН КРАЙ" - ЛУДОГОРИЕ, СОФИЙСКОТО ДРУЖЕСТВО НА БЪЛГАРСКИЯ СЪЮЗ ЗА ЗАЩИТА НА РОДОПИТЕ И КОНФЕДЕРАЦИЯТА "РОДОЛЮБИЕ".


БРАТЯ И СЕСТРИ,

Вече две години България е разпъвана между естествения си стремеж към демократичен живот и инстинкта за национално и държавно самосъхранение.

Наивност и неопитност, политически пристрастия, партизански егоизъм и пресметливост обективно отприщиха амбициите, умножиха мераците и изостриха наглостта на отдавна чакащи този момент сили. Те нахлуха в най-съкровените дълбини на деликатно-сложния, поради ред исторически причини, български национален живот и започнаха да се разпореждат в него чрез внушения, съвети и брутален натиск. Така едно движение, родено уж като реакция на груба политическа несправедливост - Движение за права и свободи (ДПС), се превърна постепенно в антипод на прокламираните от него цели, което овластените да бдят за бъдещето на нацията не забелязват. Тревожните предупреждения на хилядите честни българи се посрещат високомерно и надменно. Патриотично и трезвомислещите се обявяват за националисти, шовинисти и за врагове на демокрацията. Както че ли народът ни помни нещо друго освен крушение на националните си идеали и бедствия, като че ли тези бедствия са ставали не вчера и не на родната ни земя, като че ли се намираме в Канада, а не на Балканите. Както всички българи, както преобладаващата част от членовете на представляваните от нас организации, ние не приемаме този карикатурен превод на западната демокрация, който ни се предлага. Поставянето на цели райони от страната ни под чужд духовен, административен и политически диктат е проява не на демократизъм, а на политическо невежество и държавническо късогледство. Монополът на властта, упражняван в тези райони от ДПС, въплъщаващо в себе си тоталитаризма и средновековната схоластика, заплашва реално страната ни да бъде тласната в онази историческа епоха, от която тя се измъкна още през 1878 г.

Никакви минали грешки не могат да оневинят извършваното сега престъпление.

Ръководната върхушка на ДПС, окуражена от липсата на каквато и да е съпротива пред нейните постоянно растящи антиконституционни претенции и прищевки, започва да се саморазобличава. Особено тревожи фактът, че в научния и културния ни живот все по-често се правят опити чрез подставени "наши” говорители да се чува гласът на чужди внушения. В България се организират колоквиуми, семинари, конференции с външна помощ и с висша държавна благословия, но без участието на най-авторитетните български учени и научни институти с доказан принос по разглежданите теми и проблеми.

Едва отърсили се от кошмара на коминтерновските "открития" за "македонска", "тракийска" и "добруджанска" нация, нови български политически и научни месии със завиден ентусиазъм вече създават "общностни структури", "малцинства", "междинни етноси".

Нежеланието на силните и овластените да чуят гласа на тези, които издържаха на всички напъни да бъдат отчуждени от своя народ, да чуят гласа на бежанците и на техните потомци от Северна Добруджа, от Тракия и Македония, да чуят гласа на българските учени, на трезвомислещите българи затвърдява убеждението, че хазартното отношение към националните ни интереси и проблеми е хроническо заболяване, което трябва да се лекува вещо и с любов.

Ние се обръщаме към българите: мохамедани, християни, атеисти, живеещи в районите, станали обект на чужд натиск:

Вие сте чада на най-изстрадалата част от нашия народ в миналото. Не забравяйте - вашите деди отстояха пред много по-тежки изпитания, без да се отродят от този народ. Вие не сте сами. Цяла България е с вас. България е преживяла всякакви превратности, но ще пребъде, както винаги.

Българи,
Надеждата е в нашето единство. Да подкрепим братята ни от застрашените райони с доверие и протегната ръка. Историята ни подлага отново на изпитание, нека да отговорим и на това предизвикателство с единство и с воля да защитим националното си достойнство!

януари, 1992 година.

АКАДЕМИЧЕН ФОРУМ ЗА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА
ПРЕДСЕДАТЕЛ: академик Д. Ангелов

СЪЮЗ НА ТРАКИЙСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ ДРУЖЕСТВА ПРЕДСЕДАТЕЛ: Костадин Карамитрев

КОМИТЕТ "ЕДИННА БЪЛГАРИЯ"
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Христо Смоленов

СЪЮЗ НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА:
о.з. генерал доцент Нешо Нешев    

КЛУБ "РОДОПИ" КЪМ СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ ДРУЖЕСТВА: проф. Димитър Шишманов

ДРУЖЕСТВО "РОДЕН КРАЙ" - ЛУДОГОРИЕ: Костадин Крайнов

СОФИЙСКО ДРУЖЕСТВО НА БЪЛГАРСКИЯ СЪЮЗ ЗА ЗАЩИТА НА РОДОПИТЕ: инж. В. Пачилов
 
КОНФЕДЕРАЦИЯ "РОДОЛЮБИЕ": проф. Йордан Шопов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТКРИТО ПИСМО НА Г-Н ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ - РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ТАНДЕМ БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ - ОГНЯН САПАРЕВ - ДО ГОСПОДАТА ФИЛИП ДИМИТРОВ, ЙОРДАН ВАСИЛЕВ, СТЕФАН САВОВ, ДИМИТЪР КОРУДЖИЕВ И ВОЛЕН СИДЕРОВ.


ГОСПОДА,

Обръщам се към вас с чувство на уважение и с чувство на отговорност пред олтара на истината.

Господа, ще признаете ли сега, че аз взех наистина честна и принципна позиция през септември 1991 г., когато отказах да се наредя като заместник-председател на Централната избирателна комисия на СДС рамо до рамо с толкова защитавания от вас в този момент Христо Иванов? Имах ли право, когато ви казах, че не съм изминал своя труден жизнен път, борейки се против една лъжа, за да започна да служа сега, на 50-годишна възраст, на друга лъжа?

Тогава аз ви казах, че се срамувам от вашето обкръжение. Срамувам се, защото то е пълно с момченца и момиченца, които са се самозабравили и са пияни от мисълта, че сега е дошло тяхното време. Според мен те нямат елементарни критерии за добро и зло, за лъжа и истина, за справедливост и несправедливост. Но най-вече нямат представа за тежестта на политическата отговорност. Хората от вашето обкръжение до такава степен са заслепени от желанието си да се качат на стълбата, че не са в състояние да разберат колко е прогнила тя, че преди да се стъпи на нея, е необходим къртовски труд за укрепване и подновяване. В противен случай със сигурност стълбата ще се срути под напора на подивялата за власт глутница и ще стане на пух и прах. Да, но на нея се крепи и народът ни, а също и всичко онова, което малко или много стотици години са се опитвали да градят нашите близки и далечни прадеди!

Филипе, може и да греша, но наистина имах чувството, че добре разбираш моите аргументи, но по достатъчно интелигентен начин ми даваше да разбера, че някъде зад теб стои една сянка, сянката на изключително тъмната и неясна личност - Желю Желев. Желев - покровителят на Христо Иванов... А ти самият на какво можеш да се опреш в своята младост и може би в своето чисто желание да бъдеш едновременно и ефикасен, и лоялен, и честен!? Убеден съм, че ти беше тежко. Но какво да се прави - тежко е носенето на политическата отговорност. Дано Бог те пази и по-рядко те замесва с такива тъмни личности като Христо Иванов - Александър и като ревностния му покровител Желю Желев.

Желю Желев отстрани навремето Петър Берон, като искаше с един куршум да убие два заека - Петър Берон и Константин Тренчев. Това бе причината, която водеше Ж. Желев към формулата да използва емоционално-експанзивния характер на д-р Тренчев за разпространяване на истината или мълвата и аз не съм сигурен още.

Дали Ж. Желев ще има сега смелостта и достойнството да информира българската общественост по въпроса за своя любимец Христо Иванов? Имам и друг въпрос: как Желев, който от дълго време ръководи Националната разузнавателна служба (бившето Първо главно управление - ПГУ), може да ни убеди, че не е бил информиран за това КОЙ Е БИЛ ХРИСТО ИВАНОВ?

Господа, ако наистина ви е скъпа демокрацията, нещо, което искрено искам да вярвам, спрете да лъжете и без друго изстрадалите български избиратели! Кажете им истината, че най-презираните хора не само у нас, но и в целия свят - ТАЙНИТЕ АГЕНТИ И ДОНОСНИЦИ, РЪКОВОДЕХА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА СДС ПРЕЗ ЮНИ 1990, ПРЕЗ ОКТОМВРИ 1991 И ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА Г-Н ЖЕЛЕВ СЕГА!

Не мога да не си задам въпроса откъде идва тези неприязън у г-н Желев към всички честни противници на тоталитарно-комунистическата система? Разбира се, имам и други въпроси, на които бих поканил г-н Желев да отговори под клетва. Например да се закълне, че по времето на така наречения негов период на безработица той не е получавал заплата по ведомост от Комитета за култура, че не е бил на т.нар. "асамблейски щат", че не е имал паспорт, издаден от "Отдел задгранични паспорти" към Комитета за култура... Нека г-н Желев отрече под клетва, че изнесеното от доц. Драгомир Драганов във в. "168 часа" не е вярно.

Убеден съм, а и вярвам, че вие ще се съгласите с мен - България никога няма да тръгне по пътя на демокрацията чрез лъжи, манипулации на общественото мнение и задкулисни машинации. България няма да бъде демократична страна, ако в нея се разиграват сценарии както в Румъния, писани от тайните служби на чужди страни. Пътят към демокрацията минава през истината, а не през нечистите задкулисни сделки!

София, 9 януари 1992 г.

Искрено ваш: Петър Бояджиев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ЕКИП ДИМИТЪР ПОПОВ - ХРИСТО ГЕНЧЕВ ЗА НЕОБХОДИМОСТТА БЪЛГАРИЯ ДА ЗАЩИТИ ВОЛЯТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ДА БЪДЕ НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА. Документът се публикува със закъснение по вина на предизборния щаб на кандидатите.


Впечатляващи са последните инициативи на българската външна политика: от опита да бъде арбитър между либийското и великобританското правителства в спора за терористическия акт срещу самолета на Пан Ам над Локърби до желанието на България да бъде мост между арабските държави и Европа.

Но наистина учудващи са изявленията, че съдбата на народа на Вардарска Македония била вътрешноюгославска работа! (Та нали Югославия вече не съществува!)

Не познаваме българин, чието сърце би приело подобна неистина! Македония винаги във вековете е била съдбовно свързана с България. Всяко пето или шесто българско семейство има своя корен в тази страдална земя. Ние нямаме право да се откажем от дълга си да защитим българската искра в съзнанието и сърцата на нашите вардарски братя, единствени на Балканите измъчени повече от нас. Има в живота ни ценности, заради които не можем да си позволим дипломатическо маневриране. Една от тях е Македония. Народът й се бори да оцелее срещу сръбската опека, натиск и надвиснала агресия и има нужда от подкрепата ни.

На 26 февруари 1991 г. оглавяваното от Димитър Попов правителство на мирния преход ("Правителството на надеждата") заяви недвусмислено пред цял свят, че народът на Македония има право на самоопределение и независимост и че България признава правото му на държавност. По различни поводи и неведнъж то потвърди тази си позиция. Направи го и по време на преговорите през септември 1991 г. в София между Димитър Попов и г-н проф. Никола Клюсев, председател на правителството на Македония. В състава на това правителство влизаха четирима представители на Съюза на демократичните сили, трима от които заемат важни постове в сегашния Министерски съвет. В държавната политика приемствеността е правило. Нищо не налага сегашното правителство на България да променя външнополитическата й линия, особено ако искаме тя да бъде стабилизиращ фактор на Балканите.

Прави чест на Турция готовността й да признае новата балканска държава, макар и с известни условности, тя - някогашната поробителка.

Но срам, велик срам ще бъде за България, ако тя не признае на братята ни в Македония правото им на държавност - единствения начин да бъдат свободни - без да изчаква това да направят преди нея други, а тя да застане на края на опашката. Няма какво и кого да чакаме. Помощта е ценна, когато се дава навреме. Длъжни сме да я дадем!

Нека сръбското правителство си даде сметка, че признаването на Република Македония и то без каквито и да било условия не е някакъв реванш, дължим на България, а необходима стъпка към укрепването на южнославянската православна общност на трите държави: България, Сърбия и Македония. Това е единствения път да защитим и опазим за Европа и света лоното на класическата славянска цивилизация.

Не признае ли България първа държавността на Вардарска Македония, тя ще задълбочи процеса на отродяването на нашите братя от общия им корен, наложено от титовизма преди 45 години.

Призоваваме българското правителство и президента на Република България към незабавно признаване на новата балканска независима ържава - Република Македония! Там, където тя е и назована така, както народът й иска!

София, 2 януари 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПЛЕНУМА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (РЕВОЛЮЦИОННА), ПРОВЕДЕН НА 25 ДЕКЕМВРИ 1991 ГОДИНА. Документът се публикува за първи път.


СТАНОВИЩЕ ПО ВЪТРЕШНАТА ПОЛИТИКА

Първо: Във връзка с отказа на Конституционния съд да разгледа конституционносъобразността на решението на Върховния съд по делото за регистрация на БКП(р). Пленумът на ЦК на Партията реши:

Трансформира Българската революционна младежка партия (БРМП) в БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (революционна) (БКП(р) и в МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИЯ - МПБ. До регистрация от съда двете партии ще действат чрез легалната Българска революционна младежка партия.
Всякакъв опит на забрана на двете комунистически партии, обединяващи новото поколение комунисти в България, ще бъде посрещнат по достоен начин.

Младежката партия на България (МПБ) ще бъде идеологически свързана с БКП(р) и организационно подчинена до регистрацията на БКП(р) от съда. Двете партии ще участват в политическия живот на страната, обединени вполитическа коалиция "ОБЕДИНЕН НАРОДЕН ФОРУМ". Коалицията ще бъде отворена и за други партии, движения и организации, които зачитат политическото равнопоставяне е недопускане организационно единство в коалицията, същевременно желаят установяване на социалистическа демокрация.

Второ: Като взе под внимание рушителните действия на управляващите социалисти - явно вчера, прикрито управление днес; дезорганизацията в стопанския живот; загубата на националния пазар; националното противопоставяне; наченките на национал-социалистически изяви, подкрепени от най-голямата партия в страната; и антинародните действия на оформящата се дребнобуржоазна клика, пленумът на ЦК на БКП(р) реши:

- Поставя като първостепенна задача пред партията завземането по парламентарен път на политическата власт в страната. През следващите пет-шест години главните усилия да бъдат насочени срещу ликвидирането на десния уклон в социалистическото движение, чийто носител е БСП. Притежаващи огромен научен и технически потенциал, социалистите използват и ще продължат да използват срещу трудовите хора с цел да узаконят незаконно придобитите средства, които оформиха дребнобуржоазна класа в България.

Основно задължение на новото поколение комунисти в борбата му за отстраняване от властта на Социалистическата партия е недопускане изграждането на образа на "социалисти-мъченици".

Главна, непосредствена задача в близките години пред партията е:

Очистването от опортюнистични възгледи на работническото движение и организирането му в дееспособна синдикална организация. Като се вземе най-ценното от опита на независимия профсъюз "Солидарност" - Полша, КТ "Подкрепа" и Българските професионални съюзи да се пристъпи в близките месеци към създаване отдолу на ОБЕДИНЕН СИНДИКАЛЕН СЪЮЗ "СОЛИДАРНОСТ"- съюз на трудещите се от всички сфери на стопанския и културния живот на България.

Трето: Пленумът на ЦК на БКП(р) определя събитията в България след 10 ноември 1989 г. като контрареволюция. След като управляващата клика начело с изявени опортюнисти от БКП извърши партиен преврат, беше използвана потенциалната сила на желаната от народа промяна за разрушаване на десетилетия изграждана държавна структура.

Като потъпкаха Конституцията на HP България, десетоноемврийците погазиха единствения суверен на властта: народа - самоизбраха се във Велико народно събрание, назначиха временни изпълнителни органи на властта, натрапиха на българския народ конституция, която да обслужва интересите на зародилата се дребнобуржоазна прослойка.

Като използваха огромния пропаганден апарат, десетоноемврийците представиха в най-черни краски комунистите и комунистическата партия, създадоха образа на "комуниста терорист", "комуниста екстремист", "комуниста палач". По този начин избягаха от отговорността да носят конкретна вина.

Пленумът на ЦК на БКП(р) преценява, че с приемането на президентската институция десетоноемврийците напълно погазиха дълбоко вкорененото у българина чувство за демокрация. Премахването на колективното държавно ръководство и заменянето му с еднолично управление е грубо посегателство върху правата на българския народ.

Във връзка с обявените на 12 януари 1992 г. избори за президент, пленумът реши:

- обявява бойкот на изборите за президент на Република България;
- призовава гражданите, които считат, че са свободни хора, да не участват в политическата игра на група политици шарлатани;
- да се проведат от страна на новите комунисти агитационни действия в подкрепа на бойкота.


СТАНОВИЩЕ ПО ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА

Първо: Пленумът на ЦК на БКП(р) отдава заслужена почит на комунистическите функционери Николае и Елена Чаушеску, зверски убити от превратаджиите на Илиеску преди две години. Извършеният държавен преврат под опеката на съветски контрареволюционери, е грубо посегателство към самоопределението и суверенитета на народите. Пленумът изразява надежда, че Румънската комунистическа партия ще възкръсне и ще организира масите за борба с контрареволюцията.

Второ: Новите комунисти преценяват, че създаването на общ икономически и политически съюз на 12-те западноевропейски държави е реална стъпка към изграждане на общността "Обединена Европа”.

В същото време разпадането на съветската държава е дълбоко законспириран опит на империализма да овледее източния (социалистическия) пазар. Според БКП(р) това е наистина само опит, тъй като съветската страна е изправена пред гражданска война и българските неокомунисти са убедени, че КПСС ще бъде възстановена; ще бъде възстановена макар и под друга форма и съветската държава.

ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА БЕЗ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ Е САМО МИРАЖ!

Трето: Балканите си остават ябълката на раздора.

Главно американски и английски интереси диктуват войната в Югославия. За голямо съжаление два славянски народа воюват помежду си, а българската пропаганда прави опити да наложи гледище, че в основата на войната е сръбският национализъм.

Като преценява, че заслуга за конфликта има и национализмът, БКП(р) смята, че войната се подклажда отвън и сръбският национализъм вече има функция да запази югославската държава, най-малкото да създава "Велика Сърбия".

БКП(р) смята, че българското държавно ръководство не бива повече да гледа "сеир" (ние, българите, сме майстори на това!). Наложителна е среща с ръководителите на югославските републики.

Повече от наложително е България да стане ИНИЦИАТОР за среща на югославските ръководители за мирно уреждане на конфликта. Не бива да позволяваме нашите работи (славянските) да бъдат уреждени от други, още повече че тези, другите, имат военни, политически и икономически интереси на Балканите.

България не бива да подклажда войната в Югославия, като изчаква действия на САЩ и Великобритания. Разрешаването на българските национални интереси в никакъв случай не бива да става за сметка на Република Сърбия, тъкмо обратното - с Македония и Сърбия ще вървим към отваряне на границите, към единен икономически и политически съюз в бъдеще - това, което правят западноевропейците (Обединена Европа), това, което е бъдещето на Земята.

Славяни сме и сме длъжни да бъдем заедно, не един срещу друг.

Мисълта на всеки честен човек е, че преди Обединена Европа ще бъде създадена федерация на балканските славянски държави.

25 декември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА НЕЗАВИСИМАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПОЖАРНИКАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА СЪСТОЯНИЕТО И ПРОБЛЕМИТЕ НА ПРОТИВОПОЖАРНАТА ОХРАНА. Документът е адресиран до Председателя на Народното събрание, до Президента на Републиката, до Председателя на Министерския съвет, до парламентарната Комисия по националната сигурност, до министъра на вътрешните работи и до директора на Националната служба за противопожарна охрана.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Още в началото на 1991 г. Независимата професионална организация на пожарникарите в България изрази своето отношение към съществуващите проблеми в системата на противопожарната охрана и неблагоприятните последици, които ще настъпят както за личния състав, така и за пожарната безопасност на страната.

За възникналото остро социално напрежение сред пожарникарите, за неблагополучията в системата на противопожарната охрана вина имат ръководните служители в Националната служба за противопожарна охрана, някои от началниците на поделенията, които въпреки многобройните искания от страна на дружествата за промени не направиха почти нищо.

Много декларации за решаване на проблемите на професията бяха изпратени от дружествата и до най-висшите държавни институции, но до 10 декември 1991 г. нищо не се промени.

За да защитят правото си на труд, пожарникарите от Пловдивския регион излязоха на митинг. Ескалацията на напрежението принуди много от дружествата на организацията да поискат оставката на цялото ръководство на Националната служба - от Долни Чифлик, от Ловешки, Варненски, Пазарджишки, Русенски, Великотърновски и Смолянски региони, от организацията при факултет "ПО" при ВИ - МВР и военизираното противопожарно поделение в София, от дружествата в градовете Видин, Сливен, Благоевград, Павликени, Враца, Търговище и дружеството в Националната служба за противопожарна охрана.

Декларацията на пожарникарите от Варненския регион и ефективните протестни действия на 10 декември 1991 г. принудиха част от ръководството на Националната служба да подаде оставка.

Независимата професионална организация на пожарникарите в. България е удовлетворена от назначаването на нов директор на Националната службаза противопожарна охрана.

Убедени сме, че системата на противопожарната охрана се нуждае от цялостна реорганизация и по-нататъшни структурни и кадрови промени.

Заявяваме, че ще подкрепим действията на директора на Националната служба за противопожарна охрана и на министъра на вътрешните работи, когато промените се извършват след преценка на професионалните, делови и морални качества на служителите, убедени в необходимостта от демократични преобразования в системата на противопожарната охрана.

София, 10 януари 1992 г.

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН КОМИТЕТ НА НПО-ПО

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Никола Бенчев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 14 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ЕВРОФЕДЕРАЛИСТИТЕ И КОСМОФЕДЕРАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ.


Асоциацията развива и ще развива своята вътрешно- и международно обхватна дейност в съответствие с конституционно гарантираните закони на страната и на останалите страни в Европа и в света, като тази дейност чрез идейно мултиплициране ще бъде насочвана по магистралите на европеизацията на Евро-континента и космополитизацията на света и превръщането му в единен космосоциум.

Нейните изяви се осъществяват в широк аспект в такива сфери като културни връзки между всички народи на базата на общочовешката любов, подхранваща европолитното верую, което в много люде по земята прераства и в космополитно верую; социално общуване между народите чрез спазване на нормите на взаимоуважението и елитизирането на механизмите на това общуване; взаимно проникване в духовните сфери с тяхната самобитна национална специфика, прерастваща в европсихика на бъдещата евроформация; контакти, диктувани от идеалите на филантропията и най-вече поощряване на индивидуално-персоналните връзки между гражданите на различните страни.

Усилията на нейните членове ще бъдат насочвани към опазването на природата в неговите еколого-футурологични аспекти и хармонизирането на религиозните отношения - върховни задачи пред борещото се за своето оцеляване човечество, които могат да се решат само с неговите обединени усилия, направлявани от светлите звезди на европолитизма и космополитизма.

В учредените лектории организираните европолити и всички съмишленици по евроидеи ще могат да получават обилна информация по въпросите на историята и теоретичните аспекти на европолитизма и космополитизма по избор и насоченост към всеки от тях; на европейското и на световното право при прехода от националните към наднационалните формации; по евро-космо-екологическите проблеми, които могат да се решават единствено чрез обединени усилия и датиране в бъдеще; по психологическите аспекти на прехода от националните към наднационалните структури, както и на трудния, но неизбежен преход от националното към евросъзнанието - като основна задача за решаване от страна на европолитизма.

Кам асоциацията е учреден първият в Европа Общоевропейски Съвет за планиране и изграждане на реални Европейски съединени щати като неправителствена организация с международно присъствие. Гражданските европолитни организации са много по-дейни и ще допринесат за по-скорошното решаване на сложните процеси по обединяването на континента. Правителствените организации са с висок бюрократичен статус и решаването на проблемите тук би се проточило за десетилетия. Емоционалният фактор е включен в първите и той ще мобилизира необходимото огромно напрежение особено на младите поколения по пътя към преустройството на евроконтинента, за да бъде превърнат той в тяхна обща родина с гарантиран общ просперитет - родина, в която евросъзнанието ще диктува поведението на евросъбратство и ще изключва военните сблъсъци като стародавен анахронизъм на войнстващия европейски национализъм. Сега изграждащите се структури за обединяване са извън сферата на федералното структуриране и извън базата на формиране на щати, които биха могли да бъдат замразени за десетилетия от по-големите европейски държави, които много трудно ще се освободятот своя хегемонизиращ икономически национализъм, прерастващ и в политически национализъм, от който тандем отново би могло да се стигне до критическо неравновесие на континента с опасни за мира последствия за все още недемилитаризираните и неизживяли изцяло антагонистичното си противопоставяне европейски райони.

Съветът ще обедини всички усилия и ентусиазъм на европолитите и жадуващите за обединяването на континента за планиране и изграждане на еврощатска структура и за получаване на статут на наблюдател във вече формираните органи с общоевропейска политическа дейност. Не трябва да се забравя, че тези органи бяха учредени благодарение дейността на гражданските организации, чиито ведущи представители и ентусиазирани и вдъхновени дейци проникваха и в правителствените организации и оторизирани с власт да свещенодействат за постепенното наднационалструктурирането на Европа.

/Пресслужба "Куриер"/

 
*  *  *

София, 14 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДИЗБОРЕН СЪЮЗ ЗА НАЦИОНАЛНО СПАСЕНИЕ, ВКЛЮЧВАЩ БЪЛГАРСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ "НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ" И ДВИЖЕНИЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ. Документът е адресиран до районния прокурор на Пловдив, до държавни институции и средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

На 11 януари 1992 г. следобед, един ден преди президентските избори, беше извършен взлом в офиса на Българската отечествена партия "Национален съюз" и на Съюза за национално спасение (БОП - НС и СНС), равен на терористичен акт, от група лица, представили се за властници от Общинския съвет на Пловдив в лицето на неоторизирани лица, без официално писмено предварително уведомение. За ръководството на съюза и на партията това е акт на политически шантаж, грабеж и беззаконие над две политически сили, издигнали тандема от коалиционната им листа за кандидат-президент Крум Куманов и за кандидат-вицепрезидент Венчеслав Георгиев.

За нас този взлом е акт на тероризъм и нашите две ръководства го класифицират като фашистко престъпление от управляващите общински управници в Пловдив, несъобразяващи се със законността и с демократичността. Ние се обръщаме към обществото и към прокуратурата, за да покажем, че се надига беззаконие в страната от сегашните управници поради тяхната непрофесионалност и некомпетентност. Възвръщат се старите стереотипи на тоталитарната власт, боравещи с методите на фашистите, което деяние беше извършено сега от сините тоталитаристи. Ние се противопоставяме най-енергично срещу тая мерзост, като заклеймяваме деянието като недопустимо в предстоящите президентски избори, опорочаващо крехката демокрация в България и е срамно петно за страната ни.

В офиса на партията и на предизборния щаб на Съюза за национално спасение се намираха много секретни документи, както и парични средства в размер на хиляди левове.

Уведомяваме и настояваме почитаемия районен прокурор на Пловдив за спешна намеса в изпълнение на своите законни задължения и за налагане на законосъобразните санкции на виновниците чрез допълнително изясняване на обстоятелствата по случая.

София, 11 януари 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


09:44:38    
14.01.1992 г.    

Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител: Емилия Генадиева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!