14 февруари 1997


София, 14 февруари 1997 година
Брой 13 (1709)


София, 14 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ "ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ, КАТО ЗАПОЧНЕМ ОТНОВО И НАЧИСТО!" НА ОПЕРАТИВНОТО БЮРО НА НАЦИОНАЛНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, КЛУБА "ХУДОЖНИЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ", БЪЛГАРСКИЯ ЖЕНСКИ СЪЮЗ, БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ, НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ", СЪЮЗА НА РЕПРЕСИРАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА И ФОНДАЦИЯ "ДЕМОКРАЦИЯ" ДО ПРЕДСТОЯЩАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ


Досега това не бе възможно, но вече избрахме президент, дал клетва пред Бога да пази най-голямата ценност на България - нейния народ. През последните седем години нашата страна потъва неудържимо надолу, защото невидимата система на тайните служби държи в мрежите си все още много граждани.

Затова ние се обръщаме с молба към президента да съдейства за спешно отваряне на досиетата преди изборите на лицата, заемащи отговорни държавни постове, ръководни длъжности и кандидат-депутати.

Нека подкрепим президента в усилията му да възстанови държавността, морала и нормалните човешки отношения в България.

София, 9 февруари 1997 година

ОПЕРАТИВНО БЮРО НА НАЦИОНАЛНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТОСЛАВ ЛУЧНИКОВ

КЛУБ "ХУДОЖНИЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ":
ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТ. МИЛЕВ

БЪЛГАРСКИ ЖЕНСКИ СЪЮЗ:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ БЕРБЕРЯН

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д-Р ДИМИТЪР ИГНАТОВ

НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ":
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕДВИН СУГАРЕВ

СЪЮЗ НА РЕПРЕСИРАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН СТАНЧЕВ

ЗА ФОНДАЦИЯ "ДЕМОКРАЦИЯ":
ЧЛЕН НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ: ФИЛИП ДИМИТРОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 14 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ


На заседание на Политическия съвет и на ръководството на Парламентарната група на Българския бизнес блок (ПГ на БББ) беше взето решение Българският бизнес блок да участва във всички редовни и извънредни заседания на Народното събрание до края на неговия мандат.

Бойкотирането на работата на парламента от Българската социалистическа партия (БСП) е безотговорна позиция. Наложително е приемането на Закона за селскостопанската техника, отпускането на средства от бюджета за осигуряване на реколтата през 1997/1998 година с торове и препарати, както и преразглеждането на ставките по данъка за общия доход (ДОД). БББ ше подкрепи в парламента правомощия на служебния кабинет да сключва заеми за зърно и други социално неотложни нужди.

БББ няма да участва с политически лица в служебното правителство, назначено от президента. При необходимост БББ има готовност да предложи експерти в служебния кабинет особено по подготовката на предсрочните избори.

София, 7 февруари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 14 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ОБЩИНСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ В ГРАД РАДНЕВО ЗА СНЕМАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКО ДОВЕРИЕ ОТ ИЗДИГНАТИЯ ОТ ОБЩИНАТА КАНДИДАТ ЗА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ


На общинска конференция на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) в град Раднево, където присъстваха представители на всички местни земеделски дружби от общината, бе свалено политическото доверие от избрания с листата на Народен съюз - Български земеделски народен съюз, Демократическа партия, депутат Петко Илиев. Това е общината, която преди две години издигна същото лице за кандидат за народен представител.

София, 7 февруари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 14 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ "ДА СПРЕМ ОГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ЗАЩИТАВАТ ДЪРЖАВАТА НИ И БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ!" НА ИДЕЙНО ОБЕДИНЕНИЕ "МАРКСИСТКА ПЛАТФОРМА" В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ


Днес българските граждани са жертва на безпрецедентен грабеж.

Водени от личните си интереси, безотговорни политици и корумпирани чиновници хвърлиха страната ни в смерча на хиперинфлацията.

Само за два месеца бяха извзети над 90 на сто от левовите спестявания на обикновените хора. Ограбени бяха точно тези честни българи и патриоти, които в най-голяма степен подкрепяха своята държава и националната валута.

Поредното посегателство върху заделените от оскъдните доходи спестявания, детски влогове и оборотни средства е жесток удар срещу трудовите хора, безработните, пенсионерите и социално слабите, срещу кооперативното движение, срещу дребния и средния бизнес.

Народните представители са длъжни да защитят българските граждани, които с левовите си спестявания субсидират държавата ни, като приемат Закон за превалутиране на левовите депозити.“Българска народна банка, търговските банки с държавно участие и Държавна спестовна каса трябва да бъдат задължени:

1. Да извършат превалутиране на левовите депозити на гражданите и на фирмите, като се прикрепи главницата им към курс от 300 лева за щатски долар към 22 ноември 1996 г. (курсът на БНБ е съответно за 21 и 22 ноември 1996 г. - 287,91 лв и 344,28 лв за щатски долар).

2. Да извършат превалутиране на кредитите към същата дата.

3. Дългът на "кредитните милионери" и на кредити със спрени плащания да се превалутира към датата на спиране на плащанията.

София, 7 февруари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 14 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до председателя на Висшия съвет на Българската социалистическа партия Георги Първанов, до Висшия съвет на БСП, до Николай Добрев, определен от Демократичната левица за кандидат за министър-председател на Република България, и до средства за масово осведомяване.


През последните седмици политическата ситуация у нас доведе страната до ръба на поредната национална катастрофа. На изпитание бе поставена зрелостта на българския политически елит и структурите на демократичното ни общество.

Свидетели бяхме на драматични събития, довели до съдбовен поврат в държавното управление. Бруталният уличен натиск и действията, погазващи конституцията, взеха връх над несправедливо осъжданите трезви политически решения. Във връзка с това ние, младите социалисти, изразяваме своята категорична подкрепа на политическите действия на Николай Добрев и на председателя на Българската социалистическа партия (БСП) Георги Първанов относно излизането от ненормалната политическа обстановка в страната.

София, 9 февруари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 14 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗИЦИЯ "ЗАЩО МЕ ИЗКУШАВАТЕ, ЛИЦЕМЕРИ" НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" ИВАН ЛАЗАРОВ ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ


Наричате ни извънпарламентарна опозиция. Да, така ни наричате нас, подтиснатите, протестиращите. Но питам аз, кои сте вие там властимащите? Не сте ли вие, които сте узурпирали радио, телевизия, вестници и клубове? Не сте ли вие, които имате пари и средствата за власт? Не сте ли вие, които и днес доограбвате грабените? Години наред аз, председателят на Български национален съюз "Нова демокрация", драскам с нокти гузната ви "демократична" съвест за малко телевизионно време, за малко радиовреме, за малко въздух, ако щете. И все едно - почакайте! Почакайте да съмне, че тъмно е сега! Нали така, другари властници, прекръстени в господа?..

Не! Не казвам край - на сцената ви слагам червените и сините. Сценарият познат - ха на мен, ха на теб...

Ех, пиеса ли е то? И циркът се срамува. Синчагите на татко си се сърдят, пък таткото се кара уж и чака той, народът наш - вълкът да стане вегетарианец.

Ще чакаме и ние! Ще чакаме в заводите, ще чакаме по нивите, ще чакат и студентите, ще чакат и надеждите...

Съотечественици, завесата е спусната. Зад сцената какво видях - актьорите, декорите. Промъкнах се до главните, дебелите, червени и сини. Побутнах ги по рамото и скочиха - "виктория". И викаха "полиция, полиция, опозиция". Помолих ги: Послушайте, бе хора, аз искам да помагам, към разум да посегнете, че дълъг път ни чака.

Разхождам се из рая. Обувките подгизват, стомахъм ми е празен, душата ми е лека - душевна е храната...

А сега към вас, държавници - червените и сините. Гласите нови избори, гласите нови клипове, гласите нови типове. Не се обиждайте, че тип за мене значи вид. И цирк, и парламент за мене значи бърборилня и прах, и прах, и кал... И там ще бъде пак "човекът" уж с новичък костюм от черен хубав плат, но без декиш, тропосан с бял конец. Нали така? И виждам как позира депутат с вдигната ръка за поздрав ли - цитат и някакъв инат в червеничък халат посяга и крепи, тропоската пращи и късат се конци, трибуната крещи: "На голо си отзад, поне се засрами."

Простете ми пак хора, мои бедни братя, отрудени за хляб и малко свобода. Простете ми, не мога да мълча. Така съм изграден. Така съм сътворен, да бъда все с вас и моя Господ Бог...

Та бях започнал аз за избори да мисля, за изборна платформа. Но как да я покажа - червените не дават, с нови сили се сродяват - макар че са роднина и днеска, до амина. "Демокрация!"... Светът им се надсмива, но те си нямат срам и съвест, и морал. Едни и същи невзрачни субекти години се въртят низ морния екран в ръката с ятаган. Алъш-вериш голям в този светски храм, където с рога е влязъл и слуга. Но ние сме на своя пост! Извънпарламентарните партии не се боят. Те бяха в Балкана, по лагери и затвори. Те бяха пред бесилото, но оцеляха. Оцеляха и днес казват "Не смърт, долу, у-у-у..." Днес те казват "Мир, свобода и благополучие за всички". Днес те казват "Възход за всички". Днес те казват "Народ сме ние, един народ! Да бъдеме народ!".

А вие там, донкихотовци в политиката, икономиката и социалното равновесие, запомнете едно, ние идем нравствени, горди и непобедими. Ние идем не от рабфакове и съмнителни университети, а от каторги, лагери, емиграция и изолация.

Ние идем не с червени знамена, а с Аспарухов пряпорец, Борисова хоругва и знамето на Симеон II. Ние сме българи - монархисти.

Да живее Търновската конституция!

София, 10 февруари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 14 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ "ДА ОТСТОИМ КОНСТИТУЦИОННИЯ РЕД И ДУХА НА НАЦИОНАЛНОТО РАЗБИРАТЕЛСТВО" НА РОДОЛЮБИВИ ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, СЪЮЗИ И ДВИЖЕНИЯ


Постигнатото споразумение между парламентарно представените политически сили да се откажат от мандат за съставяне на правителство в рамките на 37-то Народно събрание и за произвеждане на предсрочни парламентарни избори през втората десетдневка на април тази година е първата разумна стъпка към национално отговорно поведение и така необходимото разбирателство, за преодоляване на проявите на беззаконие и насилие, за съхраняване на гражданския мир.

Този възраждащ се дух на съгласие, който лежи в основата и в сърцето на българската конституция, трябва да завладее и предстоящите действия на държавните органи и на политическите партии.

Ние се обръщаме към тях, към всички, които милеят за България, да се обединим и да не допуснем по-нататък:

1. Абсурдната конфронтация да изтощава и парализира обществения организъм, а омразата и ненавистта да подкопават единството на българската нация и устоите на българската държавност;

2. Да помръкне надеждата на българина в бъдещето, да се унизява неговото човешко и национално достойнство, да се застрашава сигурността на неговия живот, на неговото семейство и на неговия дом;

3. Да се рушат и да се ограбват материалните блага, да се разпадат духовните ценности на обществото, да се срива авторитетът на държавните институции;

4. Да се застрашават конституционният ред и резултатите от мирните демократични промени.

Ние се надяваме, че президентът в името на тези национални цели и в духа на дадените вече от него доказателства ще състави службено правителство, което да отразява климата на разбирателство и на разумния компромис, с участието на обществено признати и високо квалифицирани специалисти с управленски опит.

На това правителство ще лежи отговорността да отговори на исканията на хората за оцеляване, изхранване и социална защита на населението; за овладяване на смазващата инфлация, за спиране на спекулативното нарастване на цените; за остри мерки срещу корупцията и престъпността.

Ние сме убедени, че 37-то Народно събрание освен Декларацията за пинципите за излизане от кризата трябва да създаде и минималната законодателна основа за финансова стабилизация чрез въвеждане на валутен борд, както и за произвеждане на предсрочните парламентарни избори при подобрена избирателна система, за по-широко представителство на различните обществени слоеве и среди.

Дошъл е часът политическите сили да надмогнат тяснопартийните си пристрастия, за събиране на усилията и на възможностите на цялото общество в името на общогражданските и общонационалните интереси.

София, 6 февруари 1997 година

ОТЕЧЕСТВЕН СЪЮЗ:
ГИНЬО ГАНЕВ

СЪЮЗ НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА:
ген. о.з. АНГЕЛ АНГЕЛОВ

СЪЮЗ НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ:
акад. ЕФРЕМ КАРАНФИЛОВ

СЪЮЗ НА ВОЕННОИНВАЛИДИТЕ И ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ:
д-р ВИТАН АНЧЕВ

КОНФЕДЕРАЦИЯ ЗА СОЦИАЛНА ЗАЩИТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ:
ИВАН ТАСЕВ

СЪЮЗ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:
ТОДОР КОЛЕВ

СЪЮЗ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ:
КОСТАДИН КАРАМИТРЕВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 14 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ВЪЗВАНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА НАРОДНИЯ ПАТРИОТИЧЕН ЛЯВ ФРОНТ


БРАТЯ И СЕСТРИ,

В съдбоносния исторически момент, който преживява нашата родина, днес отново високо бие камбаната на тревогата. Отново България епоставена на тежко изпитание и пред съдбоносния въпрос - накъде? Напред към социална справедливост за народа или назад към дива и жестока реставрация на капитализма, към пълна разруха на страната ни, към национална катастрофа, експлоатация и глад. Зловещ сигнал за това даде и фашисткият погром над парламента, извършен през нощта на 10 срещу 11 януари 1997 година.

В продължение вече на 7 години пагубните процеси на разложението съсипват България. От стабилна и преуспяваща социалистическа страна тя се превърна в рухнала държава. С организираните действия на външните сили и вътрешната контрареволюция бяха разрушени основите на нашата икономика, държавност, култура и нравственост. Това доведе бързо до дълбоко социално-класово разслоение на много богати и убийствено бедни, до масова безработица, нарастваща инфлация, невиждана престъпност, корупция, спекула, наркомания, масова проституция и погром над всякакви нравствени ценности. Сега се извършва ценови геноцид над българския народ. Засилва се дейността на религиозни секти, партии на етническа основа, на фашизма и монархизма, които са вече реална опасност.

Кой е виновен за всичко това? Първо разрушителите на България са онези наши ръководства и дейци, които още от началото на 1990 г. активно съдействаха за прилагането на американската програма на Ран и Ът за "демократичен капитализъм". Такива продължават да бъдат и обединените в СДС и в другите опозиционни групи реставратори и реакционери, президентът Желев и неговото обкръжение. През последните две години най-голяма е вината и отговорността на досегашното ръководство на Демократичната левица и на досегашното правителство, които не само не промениха тази политика, а още повече засилиха нейните разрушителни процеси. Това увеличи недоволството и напрежението. От него най-широко се възползваха реакционните сили, за да завземат властта и да наложат пълно капиталистическо господство. За съжаление те увличат и твърде широки народни маси, които действително страдат от дълбоката криза, които основателно са недоволни и възмутени, но все още не могат правилно да се ориентират и да разберат какво ги чака после. Зад лявата демагогия на опозицията се крият интересите на сините лидери за доразграбването на страната, за увековечаване на експлоатацията на трудовите хора, за ново натрупване на огромни лични богатства за сметка на държавата и мизерията на населението. Националната телевизия и радио се включиха в акцията като подстрекатели, а отчасти и организатори.

В сегашната обстановка е застрашена националната сигурност на България, нейната независимост и държавен суверенитет. Международните сили, които активно действаха за нашата разруха, сега се готвят да поставят България под свое подчинение, да я откъснат и противопоставят на нейните вековни съюзници - Русия и държавите от ОНД, Югославия, Китай и други страни. С тази цел се засилва и влиянието на турския фундаментализъм. На етническа и религиозна основа всестранно се поддържа и насърчава една противоконституционна и антибългарска партия - Движението за права и свободи (ДПС).

При тези тежки условия категорично пред всички нас се поставя съдбоносният въпрос: какво да се прави и как да се борим за спасението и развитието на нашата страна, на нашите семейства и деца, за спасението и бъдещето на България?

Братя и сестри,
Ние ви зовем на борба срещу катастрофата, която е надвиснала над народа и родината!

Първото условие за това е да се обединят и сплотят всички национални, демократични, патриотични и леви сили, всички комунисти, социалисти, земеделци, безпартийни, работници, селяни и интелигенция, стари и млади в могъщ фронт срещу настъпващата катастрофа и нейните движещи сили. Такава е и главната цел на нашия народно-патриотичен ляв фронт.

Братя и сестри,
Заставайте под знамената и в редиците на този фронт! Създавайте навсякъде негови комитети, организации, групи и клубове, без да чакате инструкции отгоре!

Народно-патриотичният ляв фронт в България излиза с програма за нова политика за изход от кризата. Главната и непосредствена задача на тази политика е:
- да осигури на първо място и на всяка цена развитието на производството;
- да създаде финансова стабилност и де се преодолее банковата криза;
- да спре ограбването и разпродажбата на народното богатство и на обществената собственост. Запазване на държавната собственост в решаващите отрасли и предприятия;
- да установи равнопоставеност на всички видове собственост;
- да окаже всестранна помощ на селското стопанство, на кооперативното дело и на земеделските кооперации;
- да ограничи и по-късно да спре инфлацията;
- постепенно да премахне безработицата;
- да създаде необходимите условия за успешна борба срещу престъпността, спекулата и корупцията;
- да съдейства за развитието на науката, културата и нравствените отношения между хората;
- да защитава човешките права и свободи.

Всичко това изисква силна държава и държавно регулиране на икономическото развитие.

На преден план в нашата програма излиза социалната политика, особено по отношение на трудовите хора, на бедните и социално слабите групи и слоеве - пенсионерите, безработните, младите хора, учещите се.

Нашите основни лозунги са:
- Работа за всички!
- Хляб за всички!
- Сигурност и спокойствие за всички!
- Образование и здравеопазване за всички!
- Всестранни грижи за децата и за младежта!

Това не е утопия. Всичко това доскоро ние реално го имахме.

Даваме си ясна сметка, че сега вече тези задачи са тежки и трудно изпълними, че те не могат да се осъществяват бързо и изискват средства. Тези средства трябва да се върнат от онези, които ги заграбиха чрез корупция и спекула, финансови далавери, бандитизъм и рекетьорствво, чрез невъзвращаеми кредити и контрабандна търговия.

Тежко бреме за страната е и външният дълг. Сега, когато тя не е в състояние да го изплаща, необходимо е да се направи всичко възможно за неговото разсрочване и редуциране (намаление), както и за събирането на всичките ни валутни вземания от други страни.

Предстоящите парламентарни избори ще са от решаващо значение за съдбата на България. Ние призоваваме всички демократични и патриотични сили, всички наши структури и организации, съмишленици и симпатизанти незабавно да започнат подготовка за тях, да вземат най-активно участие за избирането на свои депутати - предани и верни на своя народ дейни, способни, висококвалифицирани, нравствени и уважавани хора. Заедно с това, там, където е възможно и целесъобразно, ние ще подкрепим представителите на другите патриотични леви сили в страната.

Братя и сестри,
В името на България и на своя народ да се организираме и да се сплотим против националната гибел, против варварските изстъпления на фашизма, за нов път на развитие, за сигурност и независимост на нашата родина!

Хора, бдете! На работа и борба за успеха на нашето велико дело!

София, 29 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 14 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ЕВРЕЙСКИЯ КОМИТЕТ "ЦИОН" - БЪЛГАРИЯ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В СТРАНАТА


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Ние, българаските евреи, организирани от Комитета "Цион", сме морално и емоционално съпричастни с големия напредък на демокрацията у нас. Мнозина от нас участваха в изявите на народната воля в подкрепа на промяната. С вълнение и надежда, но и с ясно съзнание за предстоящите трудности сме отправили поглед към бъдещите дни на България. Уверяваме Ви, че с нашите убеждения и действия ще допринесем за по-натътшното демократизиране на България.

София, 5 февруари 1997 година

ПРЕЗИДЕНТ:

ЯКОВ ДЖЕРАСИ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 14 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ПО ПРОБЛЕМИ В НАЦИОНАЛНИТЕ МЕДИИ. Документът е адресиран до президента на Република България, до председателя на Народното събрание, до председателите на парламентарните групи на представените в Народното събрание политически сили и до средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Съюзът на българските журналисти е длъжен да Ви обърне внимание, че положението, в което са поставени журналистите в националните ни медии - теливизия и радио, не е нормално. Съществува напрежение, прилагат се предварителни и реални протестни и стачни действия. Покрай всички останали ясни вече за цялото общество синдикални и политически основания за това състояние на нещата има и една основна.

А тя е неизпълненият ангажимент на държавата!

Държавата е длъжна да гарантира независимостта на Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР) като публично правни организации с общонационално значение от политическа и икономическа намеса. Тя трябва да гарантира такива условия за упражняване на журналистическата професия, при които журналистиката да служи на свободата на изразяване, свобода, която включва правото да се получава и разгласява информация и да зачита другите основни права, свободи и интереси, защитени от българските закони и от Европейската конвенция за правата на човека.

И ако част от пътя бавно и трудно бе извървян - беше приет и публикуван Закон за радио и телевизия (ЗРТ) (ДВ, бр. 77/1996 г.), Решение No 21 на Конституционния съд (ДВ, бр. 102/1996 г.) - той трябва да се продължи нататък.

Или до разпускане на 37-о Народно събрание парламентарно-представените политически партии да постигнат съгласие и приемат конституционно съобразен закон за изменение и допълнение на Закона за радио и телевизия, или да определят "правилата на играта" в идващия предизборен период според изискванията на гражданското общество.

Днес за България е от първостепенно значение да се укрепи демократичната реформа на медиите и да се гарантират основните принципи, необходими за демократичното им функциониране и развитие.

Съюзът на българските журналисти смята, че днес отговорността за начина на функциониране на медиите е изключително висока. Нужна е ясна законова основа, върху която те да осъществяват дейността си.

Съществува определена опасност основните институции в държавата да абдикират от задълженията си и да оставят (за кой ли път!) журналистите като заложници на недовършени задължения поради политическа недалновидност.

Журналистите не могат повече да бъдат играчка в ръцете на управляващи, на опозиция или на силни с "доларовите си позиции" групи и отделни лица.

Като разпространители на информация, идеи, гледища, медиите са основополагащи за демокрацията и гражданското общество.

София, 5 февруари 1997 година

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

д-р АЛЕКСАНДЪР АНГЕЛОВ

(Пресслужба "Куриер")

 

* * *

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ

РЕГИСТЪР НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ


165. БЪЛГАРСКА СЕЛСКА НАРОДНА ПАРТИЯ

Националната разруха и особено разрухата на селското стопанство, свързана с реституиране и раздробяване на земята, ликвидиране на ТКЗС-та, процеси, които не са в полза на демокрацията и на народа, раждат идеята да се създаде партия, която да разреши проблема чрез създаване на селски кооперации от реални собственици на земя.

Българската селска народна партия /БСНП/ е учредена от Стою Стоев, Стефан Василев, Стефан Стоев на събрание в с. Комарево, Варненско, на 16 април 1994 г. Регистрацията по Закона за политическите партии е на 7 юни 1994 г.

Партията е за силна социална държава, която да не позволи продаването на земята на национални латифундисти или на чужденци; за пазарно стопанство, в което и пазарът, и държавата ще имат стимулиращи функции чрез частната собственост и свободната инициатива, чрез кооперативната собственост във всички сфери на стопанския живот и чрез държавната собственост в някой стратегически места, свързани с националната сигурност и с общонационалните интереси. Едрото земеделие ще се осъществи чрез кооперацията и комасацията. Гръбнакът на обществото трябва да са средните слоеве, като за тях трябва да се изградят в селата и в малките градове средни и малки предприятия от хранителната и леката промишленост.

БСНП издига лозунга за безмитен внос на селскостопанска техника и за износ на български селскостопански продукти за първите 10 години; за отпускане на безлихвени кредити за първите 5 години.

Социалните елементи в програмата на партията се простират и над младите семейства, многодетните, над майчинството и детството, създаванета на жилищни фондове, на здравно-осигурителна система.

Просперитета на България в международен план е в интегрирането на страната в европейските структури, но без НАТО.
Северноатлантическата асамблея да бъде заменена от европейски съюз за сигурност и сътрудничество, съобразен с днешните нови условия на единна Европа.

Ръководният орган на БСНП е седемчленният Общонароден комитет. Председател на партията е Стою Стоев.

Адрес за контакти:
София 1229, кв."Надежда" 5; бл.533, вх.А, ап.11 тел.36-71-60

 


-------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 11 февруари 1997 година.


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова, Нина Гаврилова - деж. ред.
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"
 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1997 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.