14 февруари 1991

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ 1991 ГОДИНА                                                                                     БРОЙ 32 /307/

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА В ЛИТВА.


С ОГРОМНО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ И ДЪЛБОКА СИМПАТИЯ ПОСРЕЩАМЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ЗА НЕЗАВИСИМА И ДЕМОКРАТИЧНА ЛИТВА. ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ И НАШИЯ ГЛАС КЪМ ГЛАСА НА ЛИТОВСКИЯ НАРОД, ИЗВИСИЛ СЕ НАД ДУЛАТА НА СЪВЕТСКИТЕ ТАНКОВЕ.

УБЕДЕНИ СМЕ В НЕОБХОДИМОСТТА ОТ БЪРЗО И БЕЗАПЕЛАЦИОННО ПРИЗНАВАНЕ НА ЛИТОВСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ. ТОВА ЩЕ БЪДЕ АКТ НА ПОЛИТИЧЕСКА ДАЛНОВИДНОСТ, СЕРИОЗЕН ПРИНОС В УКРЕПВАНЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНА, НЕКОМУНИСТИЧЕСКА ЕВРОПА. УПЪЛНОМОЩАВАМЕ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ДА ПОДГОТВИ И ВНЕСЕ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ВЪПРОСА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА ЛИТВА.

СОФИЯ, 11 ФЕВРУАРИ 1991 Г.         /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПИСМО НА КОАЛИЦИЯ ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ "СВОБОДА", АДРЕСИРАНО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ БАВИ НЕОПРАВДАНО ЗАКОНА ЗА ЗЕМЯТА, А ВРЕМЕТО НЕ ЧАКА. АКО ТОВА ПРОДЪЛЖАВА, ЩЕ ЗАГУБИМ ОЩЕ ЕДНА СТОПАНСКА ГОДИНА С ВСИЧКИ КАТАСТРОФАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА НИ.

ЗАГРИЖЕНИ ЗА НОРМАЛНОТО ИЗХРАНВАНЕ НА НАРОДА И ЗА БЪДЕЩЕТО НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, АПЕЛИРАМЕ, В СЛУЧАЙ ЧЕ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НЕ ГЛАСУВА ЗАКОНА ЗА ЗЕМЯТА ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ, ДА ИЗПОЛЗВАТЕ КОНСТИТУЦИОННИТЕ СИ ПРАВОМОЩИЯ И НАРЕДИТЕ ДА СЕ ПРИСТЪПИ НЕЗАБАВНО КЪМ БЕЗУСЛОВНО ВРЪЩАНЕ НА ЗЕМЯТА НА НЕЙНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ, КАКТО И ОТ ДЪРЖАВНИЯ ФОНД ДА БЪДАТ ОЗЕМЛЕНИ ТАКИВА ЛИЦА, КОИТО ЩЕ Я ОБРАБОТВАТ.

ЗА КОАЛИЦИЯ ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ "СВОБОДА":

1. ЛИБЕРАЛЕН СЪЮЗ: ИВ. ГЕОРГИЕВ
2. НАЦИОНАЛЕН ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ "ОБЕДИНЕНИЕ": В. ЗЛАТАРОВ
3. ХРИСТИЯН-СОЦИАЛЕН СЪЮЗ: Д. БРАНКОВ

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ 1991 Г.                /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ СТУДЕНТСКИ СЪЮЗ /БСС/.


БЪЛГАРСКИЯТ СТУДЕНТСКИ СЪЮЗ, ЗАЩИТАВАЩ НЕОТКЛОННО ИДЕИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ, ВИНАГИ СЕ Е СТРЕМЯЛ КЪМ ИСТИНАТА И Я Е ПОСТАВЯЛ КАТО НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ ЗА ДОБЛЕСТНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО.

СЛЕД ДРАМАТИЧНИТЕ СЪБИТИЯ, ПОСЛЕДВАЛИ ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ 1990 Г. И СЛЕД УВЕРЕНИЯТА НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ, ЧЕ ИЗБОРИТЕ СА ЧЕСТНИ И СВОБОДНИ И ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРИЕТИ ОТ ВСИЧКИ, СЕГА /СЛЕД ОСЕМ МЕСЕЦА!/ НИЕ РАЗБИРАМЕ, ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА БЪДЕ КАСИРАН ИЗБОРЪТ НА ЕДИН НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ, ПО-ТОЧНО СТОЯН ГАНЕВ.

НО ТОВА СА ОСЕМ МЕСЕЦА! ЦЕЛИ ОСЕМ МЕСЕЦА ТОЙ Е "ТВОРИЛ" СЪДБАТА НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ, БЕЗ ДА ИМА ПРАВО НА ТОВА! И МОЖЕ ЛИ СЕГА НЯКОЙ ДА ДОКАЖЕ ДО КАКВА СТЕПЕН ТОЙ Е ПОВЛИЯЛ НА РЕШЕНИЯТА В ПАРЛАМЕНТА И НА СЪБИИТИЯТА В СТРАНАТА В КАЧЕСТВОТО СИ НА ДЕПУТАТ?...

НИЕ, РАЗБИРА СЕ, НАСТОЯВАМЕ ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕНО НЕЗАБАВНО НЕПРАВОМЕРНОТО ПРЕБИВАВАНЕ НА СТОЯН ГАНЕВ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ. ЗАЕДНО С ТОВА НАСТОЯВАМЕ ДА БЪДЕ ПОТЪРСЕНА ВЕДНАГА ОТГОВОРНОСТ ОТ ВСИЧКИ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, КОИТО НАПРАВИХА ВЪЗМОЖНО РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

ВЯРВАМЕ, ЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ПОДХОДЯТ ПРИНЦИПНО КЪМ РЕШАВАНЕТО НА ТОЗИ ВЪПРОС, БЕЗ ДА ПРОЯВЯТ ТЯСНОПАРТИЙНИ ПРИСТРАСТИЯ И КАТО СЕ РЪКОВОДЯТ ОТ ПРЕУСПЯВАНЕТО И ЧЕСТТА НА РОДИНАТА!

НАСТОЯВАМЕ ЗА ПЪЛНАТА ИСТИНА ПО ВЪПРОСА!

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ 1991 Г.                 /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРИЗИВ НА ЕДИННИЯ НАРОДЕН СЪЮЗ /Е Н С/ КЪМ ЛИДЕРИТЕ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ОПОЗИЦИЯ. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА.


ЕДИНЕН НАРОДЕН СЪЮЗ КАКТО ВИНАГИ, ТАКА И СЕГА ПРАВИ ОПИТ ДА ОБЕДИНИ ВСИЧКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ - СВАЛЯНЕ НА БСП ОТ ВЛАСТ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНА ПРАВОВА ДЪРЖАВА.

ЕДИНЕН НАРОДЕН СЪЮЗ Е ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЕДИН НОВ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ /СДС/, ИЗЧИСТЕН ОТ КОМПРОМЕТИРАНИ ЛИЧНОСТИ КАТО Д-Р ПЕТЪР БЕРОН, Г-Н РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ, Г-Н ПЕТКО СИМЕОНОВ, Г-Н ГЕОРГИ СПАСОВ И ДРУГИ, ОКИЧИЛИ СЕ С ЛАВРИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА. ЕДИНЕН НАРОДЕН СЪЮЗ ПРИКАНВА Г-Н ДЕРТЛИЕВ, Г-Н СОБАДЖИЕВ, ЙЕРОМОНАХ ХРИСТОР СЪБЕВ И Д-Р КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ - ДА ОБЕДИНИМ УСИЛИЯТА СИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА НАШИТЕ ОБЩИ ЦЕЛИ. ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ЩЕ НАСТЪПИ САМО ТОГАВА, КОГАТО СЕ ОБЕДИНИМ СРЕЩУ ОБЩИЯ ТОТАЛИТАРЕН ВРАГ НА ДЕМОКРАЦИЯТА - БСП И НЕЙНИТЕ РАЗПРОСТРАНЕНИ ЛИДЕРИ В СДС. НОВИЯТ СДС, ИЗГРАДЕН ОТ НЕПОКВАРЕНИ ЛИЧНОСТИ, НЯМА ДА ОТКАЗВА ПРИЕМАНЕТО НА НИТО ЕДНА ПАРТИЯ ИЛИ ДВИЖЕНИЕ, ВОДЕНИ ОТ НЕОПЕТНЕН В МИНАЛОТО ЛИДЕР, НЕЗАМЕСЕН В ПОЛИТИЧЕСКИ КАРИЕРИЗЪМ И ТОТАЛИТАРНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЛИЧНОСТТА.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТКРИТОТО ПИСМО НА БЪЛГАРО-ИТАЛИАНСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА ИНИЦИАТИВИ "ОТЕЦ ПАИСИЙ" СЪС СЕДАЛИЩЕ В МИЛАНО. ПИСМОТО, АДРЕСИРАНО ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА АВИОКОМПАНИЯ "БАЛКАН", Е ПОДПИСАНО ОТ РЬКОВОДИТЕЛЯ НА ЦЕНТЪРА СТЕФАН ВЕЛЧЕВ.


УВАЖАЕМИ Г-Н ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР, НЯМАМ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПОЗНАВАМ ЛИЧНО, НО РЕД ОБСТОЯТЕЛСТВА МЕ ПРИНУЖДАВАТ ДА СЕ ОБЪРНА КЪМ ВАС.

ПИША ВИ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ В МИЛАНО И ЛОМБАРДИЯ. ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ НАШИТЕ УСИЛИЯ СА НАСОЧЕНИ КЪМ СЪБИРАНЕ НА ЛЕКАРСТВА ЗА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ НАШИ СЪНАРОДНИЦИ. УВЕРЕВЯМА ВИ, ЧЕ НЕ Е МНОГО ПРИЯТНО ДА СЕ ЧАКА ПО ПРИЕМНИ, ДА СЕ ОБЯСНЯВА И ДА СЕ ИСКА НЕЩО, КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАПЛАТИ. ИТАЛИАНСКИТЕ НИ ПРИЯТЕЛИ СЕ ОТЗОВАХА С ГОТОВНОСТ И НИЕ УСПЯХМЕ ДА СЪБЕРЕМ КАТО НАЧАЛО 4 КАСИ ЛЕКАРСТВА, ПРЕДИ ВСИЧКО, КАКТО НИ ПОСЪВЕТВА Г-Н ПОСЛАНИКЪТ Л.ПОПОВ, ИНСУЛИН, ЛОМЕТ АЗВ И АНТИБИОТИЦИ. С ТОВА НЕ СЕ НАДЯВАМ, ЧЕ НЕДОСТИГЪТ ОТ ЛЕКАРСТА ЩЕ БЪДЕ ЧУВСТВИТЕЛНО ОБЛЕКЧЕН, НО КОЛКОТО И МАЛКО ДА Е, ВСЕ ПАК НА НЯКОГО ЩЕ СЕ ПОМОГНЕ.

ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА "БАЛКАН" В МИЛАНО Г-Н ЛЮБОМИР ВИТКОВ МЕ УВЕРИ, ЧЕ ТОИ БИ МОГЪЛ ДА ГИ ПРЕВОЗИ ДО СОФИЯ, А БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ, КОЯТО ЩЕ ГИ ПОЛУЧИ ТАМ, ЩЕ ПЛАТИ ПО 8 ЛВ. НА КИЛОГРАМ СВРЪХБАГАЖ.

КОГАТО, ПРЕМИНАЛИ МИТНИЧЕСКА ПРОВЕРКА И СНАБДЕНИ СЪС СЪОТВЕТНАТА ДОКУМЕНТАЦИЯ, ЛЕКАРСТВАТА БЯХА НАТОВАРЕНИ НА САМОЛЕТА НА "БАЛКАН". ДНЕС, 11 ФЕВРУАРИ, Г-Н ВИТКОВ ПОИСКА ДА СЕ ЗАПЛАТЯТ 180 000 ИТАЛИАНСКИ ЛИРИ /ОКОЛО 160 ДОЛАРА/. ОБЯСНИХ НА Г-Н ВИТКОВ, ЧЕ АЗ СЪМ ЧАСТНО ЛИЦЕ И ПОЛУЧАВАМ ЗАПЛАТА КАТО НЕГО И НЕ СЪМ В СЪСТОЯНИЕ ДА ЗАПЛАТЯ ТАЗИ СУМА, А И НЕ Е РЕДНО, СЛЕД КАТО В СОФИЯ ЕДНА ОГРАНИЗАЦИЯ ЩЕ ЗАПЛАТИ ПРЕВОЗА. АРГУМЕНТЪТ, ЧЕ ТЕЗИ ЛЕКАРСТВА ОТИВАТ ЗА ХОРА, КОИТО АЗ ДОРИ НЕ ПОЗНАВАМ, НО НУЖДАЕЩИ СЕ, ИЗГЛЕЖДА НЕ БЕШЕ ДОСТАТЪЧНО УБЕДИТЕЛЕН. Г-Н ВИТКОВ РАЗПОРЕДИ ЛЕКАРСТВАТА ДА БЪДАТ СВАЛЕНИ.

ТОГАВА СЕ ОБЪРНАХ КЪМ ИТАЛИАНСКАТА КОМПАРТИЯ В ЛИЦЕТО НА Г-Н САПОРИТИ И ПОЛУЧИХ СЪДЕЙСТВИЕТО, ОТКАЗАНО МИ ОТ Г-Н ВИТКОВ. ЛЕКАРСТВАТА ЩЕ ПЪТУВАТ С ПОЛЕТА НА "БАЛКАН" НА 15 ФЕВРУАРИ 1991 ГОДИНА.

Г-Н ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР, АЗ ОТКАЗАХ ДА ПРИЕМА ИЗВИНЕНИЯТА НА ВАШИЯ СЛУЖИТЕЛ НЕ ЗАЩОТО ГИ ОСЪЖДАМ, А ЗАЩОТО ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОТПРАВЕНИ НЕ КЪМ МЕН, А КЪМ ТЕЗИ БОЛНИ, КОИТО СА СЪНАРОДНИЦИ И НА Г-Н ВИКТОВ. НА ТЯХ ТОЙ БИ ТРЯБВАЛО ДА ОБЯСНИ ФОРМАЛНИТЕ ОТГОВОРНОСТИ, НА КОИТО Е ИЗЛОЖЕН.

АЗ НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ИМАМ ПРАВО ДА ЧЕТА МОРАЛ НА КОГОТО И ДА БИЛО, НО НАЙ-МАЛКОТО ИМАМ ПРАВО ДА ЗАДАМ НЯКОЛКО ВЪПРОСА:

1. НИ НАЙ-МАЛКО НЕ ПОДЦЕНЯВАМ ФОРМАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ, НО МЕЖДУ ХУМАННАТА И ФОРМАЛНАТА КОЯ Е ПО-ЦЕННА?
2. КАКВА Е ЦЕНАТА НА ЧОВЕШКОТО СТРАДАНИЕ И НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ - 160 ДОЛАРА, 16 000, 160 000... КОЛКО?
3. ТЕЗИ ЛЕКАРСТВА, КОЛКОТО И МАЛКО ДА СА, АКО ОБЛЕКЧАТ СТРАДАНИЯТА НА ЕДИН-ЕДИНСТВЕН ЧОВЕК ИЛИ СПАСЯТ ЕДИН ЕДИНСТВЕН ЖИВОТ - ТОВА МАЛКО ЛИ Е?

ОТГОВОРЪТ, КОЙТО "БАЛКАН" ДЪЛЖИ НЕ НА МЕН, А НА БЪЛГАРИТЕ, ПРИКОВАНИ КЪМ БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА БЕЗ НЕОБХОДИМАТА ПОМОЩ, НЯМА ДА Е ЛЕСЕН. КОЛКОТО ДО ПОВЕДЕНИЕТО НА Г-Н ВИТКОВ, СМЯТАМ, ЧЕ Е ПО-ДОБРЕ ДА ВИ СПЕСТЯ КОМЕНТАРИТЕ КАКТО НА ПРИСЪСТВАЩИТЕ ПЪТНИЦИ, ТАКА И НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ЛЕТИЩЕ МАЛПЕНСА.

ЗАВЪРШВАМ ТОВА ПИСМО С ГОРЕЩА МОЛБА, КОЯТО ОТПРАВЯМ ЛИЧНО КЪМ ВАС, Г-Н ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР:

ТЕЗИ ЛЕКАРСТВА СА ПЪРВИТЕ, КОИТО НИЕ УСПЯХМЕ ДА СЪБЕРЕМ, НО НЕ И ПОСЛЕДНИТЕ. НАПРАВЕТЕ ТАКА, ЧЕ СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ ДА БЪДАТ ПРЕВОЗЕНИ ОТ "БАЛКАН" КАКТО Е РЕДНО. ТОВА Е ВЪЗМОЖНО И ВИЕ ГО ЗНАЕТЕ.

МИЛАНО, 12 ФЕВРУАРИ 1991 Г.        /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО НА РЕДАКЦИОННИЯ КОЛЕКТИВ НА В. "БЪЛГАРИЯ" ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ДИМИТЪР ПОПОВ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОТЕСТНАТА АКЦИЯ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ В. "ТРУД”.


ГОСПОДИН ПРЕМИЕР,

ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ ВЕСТНИК "БЪЛГАРИЯ" ПОДКРЕПЯТ ИЗЦЯЛО И СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ ПРОТЕСТА НА КОЛЕКТИВА НА ВЕСТНИК "ТРУД".

ЗА НАС БЕЗЦЕРЕМОННИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПЕЧАТА И ВЕСТНИКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ СА ГРУБО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ГЛАСНОСТТА И ДЕМОКРАЦИЯТА.

НАСТОЯВАМЕ ЗА СПЕШНИ МЕРКИ ОТ СТРАНА НА КАБИНЕТА И ПАРЛАМЕНТА ЗА СПАСЯВАНЕ НА ВЕСТНИЦИТЕ И СПИСАНИЯТА КАТО ГАРАНЦИЯ ЗА УСПЕХА НА ВСИЧКИ РЕФОРМИ ПО ПЪТЯ НА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СТРУКТУРИ В СТРАНАТА, ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ДЪРЖАВА.

СОФИЯ, 12 ФЕВРУАРИ 1991 ГОД.            /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНОТО ПИСМО НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЛАДЕЖ /ФБСМ/ ДО СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ НА ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ.


ФЕДЕРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЛАДЕЖ ИЗРАЗЯВА НАЙ-ДЪЛБОКИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ПО ПОВОД ТРАГИЧНАТА КОНЧИНА НА ЧОВЕКА, ПОЕТА, ГРАЖДАНИНА, ИСТИНСКИЯ БЪЛГАРИН ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ.

С НЕГОВАТА СМЪРТ СЕКВА ЕДНО СИЛНО, ОТДАДЕНО НА ЧИСТИТЕ МЕЧТИ ПЕРО, ЕДИН СВЕТЪЛ УМ, ЕДИН ЧЕСТЕН ЧОВЕК, КОЙТО ПОСВЕТИ ЦЯЛАТА СИ ОБИЧ И СЕБЕ СИ НА ХОРАТА, НА МЛАДИТЕ.

СЪС СВОИТЕ ПОСЛЕДНИ ДУМИ ТОЙ НИ ЗАВЕША ЛЮБОВТА СИ КЪМ БЪЛГАРИЯ, КЪМ НЕЙНИЯ НОВ ПЪТ, КЪМ ЕДИНЕНИЕТО НА НАЦИЯТА.

КАТО СЕ ПРЕКЛАНЯМЕ ПРЕД СИЛАТА И ДОСТОЙНСТВОТО НА ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ, ИЗКАЗВАМЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАШИТЕ ИСКРЕНИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ, ЗАПАЗВАЙКИ В СЪРЦАТА СИ СВЕТЛА ПАМЕТТА МУ.

СОФИЯ, 12 ФЕВРУАРИ 1991 ГОДИНА            /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СИНДИКАТА НА ВОЛНОНАЕМНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ ОРГАНИТЕ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ.


ВЪВ ВРЪЗКА С ПУБЛИКАЦИИТЕ НА ВЕСТНИЦИТЕ "ДУМА" И "ДЕМОКРАЦИЯ" ОТ 11 ФЕВРУАРИ 1991 Г. СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ЗАЯВИМ СЛЕДНОТО:

1. ОБЕЩАНИЯТА, ДАДЕНИ НА МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ХРИСТО ДАНОВ ОТ ГОСПОДАТА КРЪСТЮ ПЕТКОВ И КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ    МОГАТ ДА СЕ ОТНАСЯТ САМО ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МВР. ТОВА    ПРОФСЪЮЗНО ФОРМИРОВАНИЕ ПРЕДСТАВЛЯВА САМО ВОЕНИЗИРАНИЯ СЪСТАВ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ.

2. ТЕЗИ ОБЕЩАНИЯ НЕ ЗАСЯГАТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА СИНДИКАТА НА ВОЛНОНАЕМНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ ОРГАНИТЕ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ. СИНДИКАТЪТ Е ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ ОТ ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ И ОРГАНИЗАЦИИ, НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ И Е ЕДИН ОТ УЧРЕДИТЕЛИТЕ НА ТЕЗИ ДВЕ ЦЕНТРАЛИ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СИНДИКАТА
НА ВОЛНОНАЕМНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ
ОРГАНИТЕ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ:
АНДРЕЙ ПЕТРИНСКИ

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ 1991 Г.             /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА БОРЦИТЕ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА И ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ПО НАРЕЖДАНЕ НА КМЕТА НА ГАБРОВО Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ /СДС/ Е ДЕМОНТИРАНА СКУЛПТУРНАТА ГРУПА НА КОСТНИЦАТА НА ЗАГИНАЛИТЕ В АНТИФАШИСТКАТА БОРБА /1923-1944 Г./ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА, СИМВОЛИЗИРАЩА БОЙНОТО ЕДИНСТВО МЕЖДУ ПАРТИЗАНИ, НАРОД И АРМИЯ. ПРОКАРВА СЕ ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА ЛИКВИДИРАНЕТО И НА САМАТА КОСТНИЦА. ПОСЕГАТЕЛСТВА СРЕЩУ ТАКИВА СВЕТЛИНИ ИМА И НА ДРУГИ МЕСТА. БЕЗСПОРНО Е, ЧЕ ПОДОБНА ВАНДАЛЩИНА СЕ ДЪЛЖИ НА ПОЛИТИЧЕСКО КЪСОГЛЕДСТВО, НА ПОЛИТИКАНСКИ ПОДХОД, А НЕ НА ЗРЯЛА ИСТОРИЧЕСКА ОЦЕНКА, ДЪЛЖИ СЕ НА ПЕЩЕРЕН АНТИКОМУНИЗЪМ. НИМА Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ЗАЛИЧИ ОТ ПАМЕТТА НА ПОКОЛЕНИЯТА ТАКЪВ ГЕРОИЧЕН ПЕРИОД ОТ НАШАТА НЕОТДАВНАШНА ИСТОРИЯ, КАКЪВТО Е ПЕРИОДЪТ НА БОРБАТА ПРОТИВ БЪЛГАРСКИЯ МОНАРХО-ФАШИЗЪМ И ХИТЛЕРИСТКОТО ПОТИСНИЧЕСТВО?! В КОЯ СТРАНА НА СВЕТА СЕ ОТНАСЯТ ТАКА ВАРВАРСКИ КЪМ СВОИТЕ БОРЦИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКА, СОЦИАЛНА И НАЦИОНАЛНА СВОБОДА, ПО СЪЩЕСТВО НАЙ-БЕЗЗАВЕТНА И ПОСЛЕДОВАТЕЛНА БОРБА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ?!

ОТ ИМЕТО НА ХИЛЯДИТЕ ВСЕ ОЩЕ ЖИВИ УЧАСТНИЦИ В АНТИФАШИСТКАТА БОРБА НА НАШИЯ НАРОД, ОТ ИМЕТО НА БЛИЗКИТЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ В ТАЗИ БОРБА ВИ МОЛЯ, ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛЮ, ТЕЗИ НЕМОРАЛНИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО УРОНВАТ ЧЕСТТА И ДОСТОЙНСТВОТО НА НАРОДА НИ И МИНИРАТ УСИЛИЯТА НИ В БОРБАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ. НИМА ТОВА НЕ Е ВЪЗРАЖДАНЕ НА ФАШИЗМА У НАС?

СОФИЯ, 12 ФЕВРУАРИ 1991 Г.             /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/X   X   X

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ. ДОКУМЕНТЪТ Е ПРИЕТ НА ПРОВЕДЕНАТА НА 10 ФЕВРУАРИ 1991 Г. В ГР. СТРЕЛЧА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ И Е АДРЕСИРАН ДО БЮРОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


НИЕ, ДЕЛЕГАТИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МВР, ПОДКРЕПЯМЕ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОЦЕСИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, СЧИТАМЕ, ЧЕ ЕДНО ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ТЯХНОТО НОРМАЛНО ПРОТИЧАНЕ Е СЪХРАНЯВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР И СТАБИЛНОСТТА НА ОБЩЕСТВОТО. ОСЪЗНАВАМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ, КОЯТО СЕ ВЪЗЛАГА НА НАС, СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА МИРНИЯ И БЪЗКРЪВЕН ПРЕХОД КЪМ НОВОТО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО.

ПОДКРЕПЯМЕ УСИЛИЯТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА МВР ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА МОДЕРНИ ПОЛИЦЕЙСКИ, СПЕЦИАЛНИ И ПРОТИВОПОЖАРНИ ОРГАНИ. ТОВА ЩЕ ОТГОВОРИ НА ЖИЗНЕНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ НА ОБЩЕСТВОТО.

ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МВР ЩЕ РАБОТИ ЗА ИЗДИГАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИЗМА ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ ПРЕСТИЖА НА ПРОФЕСИЯТА, ЗА ПОДОБРЯВАНЕ УСЛОВИЯТА НА ТРУД, ЗА МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ И ЗА ИЗДИГАНЕ НА СОЦИАЛНИЯ СТАТУС НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ СИСТЕМАТА НА МВР.

ЩЕ ОТСТОЯВАМЕ ТВЪРДО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ДЕПОЛИТИЗАЦИЯТА НА ОРГАНИТЕ НА МВР - ВАЖНО УСЛОВИЕ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА В ДЕЙНОСТТА НИ.

СЪЩЕВРЕМЕННО КАТО ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ИЗРАЗЯВАМЕ СЕРИОЗНО БЕЗПОКОЙСТВО ОТ ПОДЦЕНЯВАНЕТО НА ОПАСНОСТТА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ ДА БЪДАТ БЛОКИРАНИ ОТ ЛАВИНООБРАЗНОТО НАРАСТВАНЕ НА ПРЕСТЪПНОСТТА, ШИРЕЩАТА СЕ СПЕКУЛА И ОТ ПОРОДИЛИЯ СЕ В ОБЩЕСТВОТО ПРАВЕН НАХИЛИЗЪМ. НАСТОЯВАМЕ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОМПЕНТЕНТНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ДА СЪЗДАДАТ В НАЙ-КРАТЪК СРОК НЕОБХОДИМИТЕ ПРАВНИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ГАРАНЦИИ ЗА УСПЕШНА БОРБА С ПРЕСТЪПНОСТТА И ЗАКОНОНАРУШЕНИЯТА.

ГР. СТРЕЛЧА, 10 ФЕВРУАРИ 1991 Г.          /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х

СОФИЯ, 14 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗДЕЛА "СТИМУЛИРАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО" /ЧАСТ ТРЕТА/ ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТНАТА ПРОГРАМА "РАН-ЪТ"/. ПРОЕКТЪТ КАТО ЦЯЛО Е ПОДГОТВЕН ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. АВТОРКА НА РАЗДЕЛА Е ИЗВЕСТНАТА АМЕРИКАНСКА ИКОНОМИСТКА ГРАЦИЕЛА Д. ТЕСТА.


ДРУГА ПОСОКА НА ЗАКОНОДАТЕЛНИТЕ И АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ПРОМЕНИ Е УЗАКОНЯВАНЕТО НА ПРАВОТО НА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ И АВТОРСКОТО ПРАВО. УЗАКОНЯВАНЕТО И ЗАЩИТАТА НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ДЕЛОВАТА АКТИВНОСТ. "ДА СЕ ОТКАЖЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ ОЗНАЧАВА ХОРАТА ДА БЪДАТ ЗАКРЕПОСТЕНИ... ТЕ БИВАТ ПРИНУДЕНИ ДА РАБОТЯТ ЗА ДРУГИ, ДА ДАВАТ ПЛОДОВЕТЕ НА СВОЯ ТРУД НА ДРУГИ." /11/. ЕМПИРИЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НАЦИИТЕ, КОИТО ЗАЩИТАВАТ ПРАВОТО НА ИНДИВИДУАЛНА СОБСТВЕНОСТ, СЕ РАДВАТ НА ПО-ВИСОКИ ТЕМПОВЕ НА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И ЕФЕКТИВНОСТ ОТ ОНЕЗИ, КОИТО НЕ ГО ВЪРШАТ. ПРОФЕСОР ДЖЕРАЛД СКЪЛИ ОТ ТЕКСАСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ОБОБЩАВА СТАТИСТИЧЕСКИТЕ АНАЛИЗИ НА 115 ПАЗАРНИ ИКОНОМИКИ, КЛАСИФИЦИРАНИ ПО СТЕПЕНТА И ТИПА НА ОТНОШЕНИЕТО ИМ КЪМ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ И ЛИЧНАТА ИНИЦИАТИВА. ТОЙ КОНСТАТИРА, ЧЕ:

КАТО СРЕДНО ОБЩЕСТВАТА, КОИТО ПОДДЪРЖАТ ПРАВОТО НА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ И ПАЗАРНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РЕСУРСИТЕ, ИМАТ ТЕМП НА РАСТЕЖ 2,76, СРАВНЕНО С ТЕМП 1,1 НА НАЦИИТЕ, В КОИТО ПРАВОТО НА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ Е ОГРАНИЧЕНО И ДЪРЖАВАТА СЕ НАМЕСВА В РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА РЕСУРСИТЕ /12/.

ЗА ДА МОГАТ ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ЧАСТНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ДА ПОЕМАТ РИСКОВЕТЕ, ПРИСЪЩИ НА БИЗНЕСА, ПРАВАТА ИМ НА СОБСТВЕНОСТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДОБРЕ ДЕФИНИРАНИ, ЗАЩИТЕНИ ДА ПОДЛЕЖАТ НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ. НЕОБХОДИМА Е ЗАЩИТА НА ИДЕИТЕ ПОД ФОРМАТА НА ПАТЕНТНО И АВТОРСКО ПРАВО. ЗА ДА БЪДЕ СТИМУЛИРАНА ЕСТЕСТВЕНАТА ИНИЦИАТИВНОСТ И ТВОРЧЕСТВО НА НАСЕЛЕНИЕТО. ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ Е СЪЩЕСТВЕНО СЪЩО ТАКА И ПРИ ОСИГУРЯВАНЕ НА ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ С КРЕДИТИ. ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА КРЕДИТ СРЕЩУ ПОЛИЦА НА СОБСТВЕНОСТТА Е БИЛА СЪЩЕСТВЕН ИНСТРУМЕНТ ПРИ СЪЗДАВАНЕТО НА ДРЕБЕН БИЗНЕС В РЕДИЦА РАЗВИТИ СТРАНИ. МНОГО БИЗНЕСМЕНИ СА ЗАПОЧНАЛИ, КАТО СА ЗАЛОЖИЛИ ДОМОВЕТЕ СИ, ЗА ДА ПОЛУЧАТ КАПИТАЛА, НЕОБХОДИМ ИМ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА НЯКОЯ ИДЕЯ. В ПЕРУ ЕРНАНДО ДЕ СОТО УСПЕШНО ПРОПАГАНДИРА ИДЕЯТА ЗА УЗАКОНЯВАНЕ НА ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ НА МАСА БЕДНИ ГРАЖДАНИ, ИЗГРАДИЛИ ДОМОВЕТЕ СИ НА ПУСТЕЕЩИ ОБЩИНСКИ ЗЕМИ. НЕЗАБАВНАТА ПРОДАЖБА И РЕГИСТРАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ ЖИЛИЩА НА ТЕХНИТЕ ОБИТАТЕЛИ ЩЕ ДАДЕ БЪРЗО ВЪЗМОЖНОСТ НА ЕВЕНТУАЛНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ В БЪЛГАРИЯ ДА ПОЛУЧАТ ИМУЩЕСТВО, КОЕТО ДА ИЗПОЛЗВАТ КАТО ЗАЛОГ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ЗАЕМ, ЗА ДА ЗАПОЧНАТ ДЕЛОВА АКТИВНОСТ. 
НЕОБХОДИМИ СА И ЗАКОНИ ЗА БАНКРУТИТЕ И РЕОРГАНИЗАЦИИТЕ, КОИТО ДА ОКУРАЖАТ ХОРАТА ДА ПОЕМАТ РИСКОВЕ. ЗАКОНЪТ ЗА БАНКРУТА ОГРАНИЧАВА ОТГОВОРНОСТТА НА ИНДИВИДА ТАКА, ЧЕ ТОЙ ДА НЕ РИСКУВА ЦЯЛОТО СИ ИМУЩЕСТВО ПРИ ЕВЕНТУАЛНА НЕУСПЕШНА ОПЕРАЦИЯ. МНОГО АМЕРИКАНСКИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ФАЛИРАТ НЕЕДНОКРАТНО, ПРЕДИ ДА ПОСТИГНАТ УСПЕХ. ВЪЗМОЖНОСТТА И ЛЕКОТАТА ДА СЕ ПРЕКРАТИ ЕДНА ДЕЛОВА ДЕЙНОСТ Е НЕ ПО-МАЛКО ВАЖНА ОТ ЛЕКОТАТА НА ЗАПОЧВАНЕ НА СЪЩАТА. ЗАКОНИТЕ ЗА РЕОРГАНИЗАЦИЯ НА ГУБЕЩИ ПРЕДПРИЯТИЯ РЕГУЛИРАТ ПРЕНАСОЧВАНЕТО НА КРЕДИТНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ. ПО ТОЗИ НАЧИН ВРЕМЕННО ЗАТРУДНЕНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ПОЛУЧАВАТ ОТСРОЧКА, ПО ВРЕМЕ НА КОЯТО МОГАТ ДА СЕ ПРЕГРУПИРАТ. НАКРАЯ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ИЗИСКВА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДОГОВОР ПО СЪДЕБЕН РЕД Е СЪЩО МНОГО ВАЖНА. БИЗНЕСМЕН, КОЙТО ТЪРПИ ЗАГУБИ ПОРАДИ НЕВЪЗМОЖНОСТТА НА ДАДЕН ДОСТАВЧИК ДА ИЗПЪЛНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ В СРОК, ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКВА ЗАКОННА ОПОРА. /ВИЖ РАЗДЕЛА ЗА ТЪРГОВСКИЯ КОДЕКС/.

ИКОНОМИЧЕСКА СРЕДА

ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ЧАСТНИЯ БИЗНЕС ОБЩАТА ИКОНОМИЧЕСКА СРЕДА Е НЕ ПО-МАЛКО ВАЖНА ОТ ЗАКОНОДАТЕЛНАТА И АДМИНИСТРАТИВНАТА УРЕДБА. ДАНЪЧНАТА ПОЛИТИКА ТРЯБВА ДА СЕ НАСОЧИ КЪМ НИСКИ ПРЕДЕЛНИ ДАНЪЧНИ ТАРИФИ НА КООПЕРАТИВНИЯ И НА ЛИЧНИЯ ДОХОД, ЗА ДА СТИМУЛИРА СПЕСТЯВАНИЯТА, ИНВЕСТИЦИИТЕ И ТРУДОВИТЕ УСИЛИЯ /13/. ОПИТЪТ НА МНОГО СТРАНИ ПОКАЗВА, ЧЕ НИСКОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ Е ЖИЗНЕНОВАЖНО ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ЧАСТНИЯ СЕКТОР. ЧРЕЗ СИСТЕМА ОТ НИСКО ОБЩО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ ХОНКОНГ, ТАЙВАН И ЮЖНА КОРЕЯ ПОСТИГНАХА СТАБИЛНО ПОВИШЕНИЕ НА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ НА СВОИТЕ ГРАЖДАНИ В РАМКИТЕ НА ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ. ПОДОБНО БЪРЗО РАЗВИТИЕ Е НЕОБХОДИМО, АКО ЦЕЛТА Е БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ДА НАСТИГНЕ ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ ЕВРОПА. ПРАКТИЧЕСКИЯТ ОПИТ НА ТАКИВА РАЗНООБРАЗНИ ИКОНОМИКИ КАТО ЯПОНИЯ, МАВРИЦИЙ, ИСПАНИЯ И ТАЙЛАНД ПОКАЗВА НАЛИЧИЕ НА НЕОПРОВЕРЖИМА ВРЪЗКА МЕЖДУ ПОНИЖАВАНЕТО НА ДАНЪЧНОТО БРЕМЕ И БЪРЗОТО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ. /14/

ДРУГИ ИЗИСКВАНИЯ СА СТАБИЛНАТА, НЕИНФЛАЦИОННА МОНЕТАРНА ПОЛИТИКА И СЪЗДАВАНЕТО НА ПАЗАР НА КАПИТАЛА И БАНКИТЕ. /15/ РАЗРУШИТЕЛНИЯТ ЕФЕКТ НА ИНФЛАЦИЯТА Е МЪЧИТЕЛНО ОЧЕВИДЕН ПРИ НАЦИИ КАТО АРЖЕНТИНА, ЧИЙТО ОПИТ МОЖЕ ДА БЪДЕ СРАВНЕН С ТОЗИ НА БЪЛГАРИЯ. НЕОБХОДИМА Е ПАРИЧНА РЕФОРМА, ЗА ДА СЕ ОБЕЗПЕЧИ НАЦИЯТА С ВАЛУТА. КОЯТО ДА СЛУЖИ КАТО РАЗПЛАЩАТЕЛНА ЕДИНИЦА, СРЕДСТВО ЗА ОБМЕН И ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ЦЕННОСТ. БЕЗ ВАЛУТА, ОТГОВАРЯЩА НА ТЕЗИ ИЗИСКВАНИЯ, ХОРАТА НЕ МОГАТ С ГОТОВНОСТ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ЕЖЕДНЕВНИ СДЕЛКИ И ТЪРГОВИЯТА Е ЗАТРУДНЕНА.

СЪЗДАВАЩИЯТ СЕ СЕГА БЪЛГАРСКИ ДРЕБЕН БИЗНЕС НЕ ЩЕ МОЖЕ ДА ИЗЯВИ НАПЪЛНО СВОЯ ПОТЕНЦИАЛ И ДА ПОМОГНЕ НА НАЦИЯТА ПРЕЗ ТЕЖКИЯ ПЕРИОД НА ПРЕХОДА, АКО НЯМА ДОСТЪП ДО КРЕДИТИ ЗА РАЗУМНИ ДЕЛОВИ ИНИЦИАТИВИ. ПОНАСТОЯЩЕМ БЪЛГАРСКАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА Е В РЪЦЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА, КОЯТО ЗАСЕГА КРЕДИТИРА ЕДИНСТВЕНО ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ. НЕ Е ЯСНО ДАЛИ СЪЩЕСТВУВАЩАТА СИСТЕМА ИМА НАМЕРЕНИЕТО ИЛИ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ПРЕДОСТАВИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЧАСТЕН БИЗНЕС НЕОБХОДИМИЯ КРЕДИТ. СЛЕДОВАТЕЛНО СЪЩЕСТВЕНО ВАЖНО Е ДА СЕ РАЗРЕШИ КОЛКОТО МОЖЕ ПО-БЪРЗО СЪЗДАВАНЕТО НА ЧАСТНИ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ, АКО НАТРУПВАНЕТО НА СПЕСТЯВАНИЯ И ДАВАНЕТО НА КРЕДИТ ЗА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ ЩЕ СЛУЖАТ НА НУЖДИТЕ НА ЕДНА МОДЕРНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. ДЪРЖАВНИТЕ БАНКИ, ПРЕДИ ТЯХНАТА ПЪЛНА ПРИВАТИЗАЦИЯ, ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАСЪРЧЕНИ ДА РАЗВИВАТ ПОДХОДЯЩИ ПРОГРАМИ И УМЕНИЯ ЗА КРЕДИТИРАНЕ НА ЧАСТНИ ДЕЛОВИ ИНИЦИАТИВИ.

ВАЖЕН АСПЕКТ НА ШАНСОВЕТЕ ЗА НАПРЕДЪК Е ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА НАТРУПВАНЕ НА СЪСТОЯНИЕ С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО. /16/ БАНКОВАТА РЕФОРМА ТРЯБВА ДА ОСИГУРИ ШИРОК СПЕКТЪР ОТ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СПЕСТЯВАНИЯ. НАТРУПВАНЕТО НА СПЕСТЯВАНИЯ ЩЕ ОСИГУРИ ОТ СВОЯ СТРАНА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ФОНДОВЕ, НЕОБХОДИМИ НА ЧАСТНИЯ БИЗНЕС ЗА НЕГОВОТО РАЗШИРЯВАНЕ. ЧАСТ ОТ ТОЗИ ПРОЦЕС ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕЛИМИНИРАНЕТО НА КРЕДИТНИЯ КОНТРОЛ. КРЕДИТНИЯТ КОНТРОЛ И ИЗКУСТВЕНО НИСКИТЕ ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ НАМАЛЯВАТ ДОСТЪПНОСТТА НА ФОНДОВЕ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ И СЪДЕЙСТВУВАТ НА ПОЯВЯВАНЕТО НА ГОЛЕМИ ПРЕДПРИЯТИЯ В УЩЪРБ НА ДРЕБНИЯ БИЗНЕС. РЕФОРМАТА НА БАНКОВАТА СИСТЕМА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗВЪРШЕНА БЪРЗО И ДА БЪДЕ УСКОРЕНА В ПОСОКА НА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНАТА СИСТЕМА НА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КРЕДИТИ, КЪМ ДОСТЪПНОСТ НА КРЕДИТИТЕ ЗА ВСИЧКИ ПОТЕНЦИАЛНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ.

КОНТРОЛЪТ НА ЦЕНИТЕ И КРЕДИТИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕН, ЗА ДА СЕ ОБЛЕКЧИ СЪЗДАВАНЕТО НА МАЛКИ ПРЕДПРИЯТИЯ. КОНТРОЛЪТ НА ЦЕНИТЕ ДЕФОРМИРА СИГНАЛИТЕ ЗА ОТНОСИТЕЛЕН НЕДОСТИГ НА СТОКИ И ПРАВИ НЕВЪЗМОЖНО ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ДРЕБНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ. ИЗСЛЕДВАНИЯТА НА СВЕТОВНАТА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ ВЪРХУ ВЗАИМООТНОШЕНИЕТО МЕЖДУ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ДЕФОРМАЦИЯТА НА ЦЕНИТЕ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НАЦИИТЕ, КЪДЕТО Е РАЗРЕШЕНО НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР ДА ФУНКЦИОНИРА И ДА ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНИТЕ, ИМАТ ЧУВСТВИТЕЛНО ПО-ВИСОКИ ТЕМПОВЕ НА РАЗВИТИЕ ОТ ТЕЗИ, КЪДЕТО ТОВА НЕ Е ТАКА.

ПРАВИТЕЛСТВАТА ЧЕСТО ПОСТАВЯТ ТАВАНИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОДУКТИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ, ЗА ДА ОСИГУРЯТ НА ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ГИ КУПИ. ВЪПРЕКИ ЧЕ НАМЕРЕНИЯТА СА ДОБРИ, РЕЗУЛТАТИТЕ СА ВИНАГИ ПРОТИВОПОЛОЖНИ НА ЦЕЛИТЕ. СТОКИТЕ, ЧИИТО ЦЕНИ СЕ КОНТРОЛИРАТ, ЧЕСТО СТАВАТ ДЕФИЦИТНИ, ТЪЙ КАТО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ ПЕЧАЛБА ИЛИ ДОРИ ДА ПОКРИЯТ РАЗХОДИТЕ СИ, ОГРАНИЧАВАТ ИЛИ СПИРАТ ПРОИЗВОДСТВОТО ИМ. НАКРАЯ ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО ПЛАЩА ЦЕНАТА ЧРЕЗ ТРУДНОСТИТЕ И ЗАГУБАТА НА ПРИХОДИ, ДЪЛЖАЩА СЕ НА ЧАКАНЕТО ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СТОКИ ПО КУПОН. ТОВА ТЕЖИ НАЙ-БЕЧЕ НА БЕДНИТЕ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, ЗАЩОТО ЗАМОЖНИТЕ СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА КУПУВАТ СЪЩИТЕ ДЕФИЦИТНИ СТОКИ НА ЧЕРНИЯ ПАЗАР ИЛИ ЧРЕЗ НЕЛЕГАЛНА ТЪРГОВИЯ НА ЦЕНИ, КОИТО НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ МНОГО ОТ ПАЗАРНИТЕ ЦЕНИ. КОНТРОЛЪТ НА ЦЕНИТЕ ОБРЕМЕНЯВА МНОГО ДРЕБНИЯ ПРЕДПРИЕМАЧ, ЗАЩОТО ПРАВИ НЕНАДЕЖДНО СНАБДЯВАНЕТО МУ СЪС СУРОВИНИ И МАТЕРИАЛИ. ЗА НЕГО СЪЩО ТАКА СТАВА ТРУДНО ДА ЗАДОВОЛИ ИСКАНИЯТА НА КЛИЕНТИТЕ СИ И ДА ЗАПАЗИ ПЕЧАЛБАТА СИ.

БЪРЗАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, СПЕЦИАЛНО НА МАЛКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ В СЕКТОРА НА ОБСЛУЖВАНЕТО, ЩЕ ПОДПОМОГНЕ ЗНАЧИТЕЛНО РАЗРАСТВАНЕТО НА ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА. /17/ ПРИВАТИЗАЦИЯТА ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ И НА ЕДНА ДРУГА ВАЖНА ПРЕЧКА ПРЕД ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ В БЪЛГАРИЯ - ЛИПСАТА НА ПОДХОДЯЩИ ТЕРЕНИ ЗА НОВ БИЗНЕС. ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ДЪРЖАВНИ РЕСТОРАНТИ, МАГАЗИНИ ЗА ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО И ДР. ПОДОБНИ ЩE РАЗРЕШИ МНОГО ПРОБЛЕМИ НАВЕДНЪЖ: ЩЕ ОГРАНИЧИ УЧАСТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА В ИКОНОМИКАТА И ОТТАМ ЩЕ НАМАЛИ НУЖДАТА ОТ СУБСИДИИ, А, ОТ ДРУГА СТРАНА, ЩЕ ОСИГУРИ НА ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ДРЕБНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ НУЖНИТЕ ИМ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ. РАЗПРОДАВАЙКИ НА ТЪРГ ВСИЧКИ ПОДОБНИ ОБЕКТИ, БЪЛГАРИЯ ИЗВЕДНЪЖ ЩЕ СЪЗДАДЕ ОБШИРНА И ПРОЦЪФТЯВАЩА ОБЩНОСТ ОТ ДРЕБНИ БИЗНЕСМЕНИ И МНОГО ЩЕ ПОВИШИ ЕФЕКТИВНОСТТА НА ЕКСПЛОАТИРАНЕТО НА ТЕЗИ ОБЕКТИ.

МНОГО ТРУДНО Е НА ЧАСТНИЯ БИЗНЕС ДА ФУНКЦИОНИРА И ПЕЧЕЛИ, АКО СИСТЕМАТА НА ТЪРГОВИЯТА НА ЕДРО ОСТАНЕ ПОД КОНТРОЛА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ИМА НЕДОСТИГ НА СУРОВИНИ И МАТЕРИАЛИ. В ЧЕХОСЛОВАКИЯ НАПРИМЕР ИМА ГОЛЯМО ТЪРСЕНЕ НА БОЯДЖИИ, НО ЧАСТНИЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА УДОВЛЕТВОРЯТ ТОВА ТЪРСЕНЕ, ПОНЕЖЕ НЕОБХОДИМИТЕ ИМ БОИ И ЧЕТКИ СА ДЕФИЦИТНИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИЯ МОНОПОЛ. /13/ ЧАСТНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ ЩЕ БЪДАТ ВЪЗПРЕПЯТСТВУВАНИ ОТ ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ КОНТРОЛ НАД РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА МАТЕРИАЛИТЕ. ОТНОВО ПОЯВЯВАНЕТО НА ЧАСТНА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ ПРЕДСТАВЛЯВА РАЗРЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА, ПОНЕЖЕ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НАЛИЧИЕ НА ПРОДУКЦИЯ ОТ МНОЖЕСТВО НОВИ ИЗТОЧНИЦИ. ПРОИЗВОДИТЕЛ, КОЙТО СЕ СТРЕМИ ДА ЗАДОВОЛИ ПОТРЕБИТЕЛСКОТО ТЪРСЕНЕ /Т.Е. ЕДНА ИЗГОДНА ПАЗАРНА СИТУАЦИЯ/, ЩЕ СЪЗДАДЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ДРУГИ ПРЕДПРИЕМАЧИ, КОИТО ЩЕ СТАНАТ НЕГОВИ ДОСТАВЧИЦИ. ТАКА ПРОИЗВОДСТВОТО ЩЕ БЪДЕ НАСЪРЧЕНО ОТ ИЗТОЧНИЦИ, КОИТО СЕГА НЕ УЧАСТВАТ В НЕГО. НА ТОЗИ ЕТАП В РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОЛУЧЕНА ЗНАЧИТЕЛНА ИЗГОДА ОТ ДОГОВАРЯНЕ НА ДРЕБНО. НАПРИМЕР ШИВАШКА ИЛИ ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВА /НАПРИМЕР СЛАДКАРСКА/ ДЕЙНОСТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗВЪРШВАНА С ЛЕКОТА ОТ ХОРА, РАБОТЕЩИ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ, КОИТО ДА СТАНАТ ДОСТАВЧИЦИ НА ТЪРГОВЦИТЕ НА ДРЕБНО. ТОЗИ ПРОЦЕС ЩЕ ПОСЛУЖИ КАТО УСКОРИТЕЛ НА УВЕЛИЧАВАНЕТО НА СТОКИТЕ И ЩЕ СЪЗДАДЕ НОВИ ПРЕДПРИЕМАЧИ, КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПО-ГОЛЯМ БИЗНЕС. ДОРИ В СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ПЛЕТИВАТА, ДРЕХИТЕ И СЛАДКАРСКАТА ПРОДУКЦИЯ ЗА ТЪРГОВСКИ ЦЕЛИ СЕ ИЗГОТВЯТ ПРИ ДОМАШНИ УСЛОВИЯ ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ОГРАНИЧИ ПОДОБНИ ДЕЙНОСТИ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ
РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА

09:47:36    14-02-1991