13 март 1992

София, 13 март 1992 година
        Брой 51 (581)

Ръководител Пресслужба "Куриер"

Стефан Господинов


София, 13 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ, ПРОЧЕТЕНА ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ КОСТА АНДРЕЕВ НА ЗАСЕДАНИЕТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА 5 МАРТ 1992 Г.


В момента мнозинството на Съюза на демократичните сили (СДС) и Движението за права и свободи (ДПС) приема Закон за изменение и допълнение на Закона за земята. Гласуваните вече текстове показват, че България ще има закон, който нарушава Конституцията, който ще блокира така очакваната и необходима аграрна реформа, закон, който по своя замисъл е антисоциален, който ще нанесе тежък, болезнен удар върху българското земеделие и може да предизвика остро социално напрежение в страната. Ясно е, че той няма да защити реалните интереси на българския селянин, а ще доразсипе националната икономика. Цялата отговорност за това пада върху мнозинството на СДС и ДПС. Ние предупреждавахме и сега отново предупреждаваме, че връщането в реални граници е заблуда и лъжа. То не може да стане. Погромът върху кооперациите, който се подготвя, е престъпление. Пренебрегването на трудовото участие е зачеркване на многогодишния труд на стотици хиляди хора. Този закон ще облагодетелства шепа едри собственици, ще осъди на бедност милиони хора.

Парламентарният съюз за социална демокрация още веднъж изразява категоричен протест срещу този закон. Ние сме сигурни, че всички, милеещи за съдбата на България, ще подкрепят нашия протест.

София, 5 март 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ, ПРОЧЕТЕНА ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ РОСЕН ХУБЕНОВ НА ЗАСЕДАНИЕТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА 6 МАРТ 1992 Г.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА!

Ние сме тук. Ние пак сме тук. Ние пак сме тук, за да участваме в дебатите и в предстоящите решаващи гласувания за промените в Закона за земята.

Депутатите от Парламентарния съюз за социална демокрация ще участват в тях с ясното съзнание, че парламентарното мнозинство на Съюза на демократичните сили (СДС) и Движението за права и свободи (ДПС) е решило да не подпомага аграрната реформа, а да я превърне в един стихиен процес с непредсказуемо развитие и непредсказуеми последици. Затова ние, депутатите от Парламентарния съюз за социална демокрация, заявяваме, че няма да мълчим, когато с механично мнозинство се налагат авантюри, които могат да имат пагубни последствия на българското село.

Ние ще се борим против процедурния произвол на СДС и ДПС и на техните представители в ръководството на Народното събрание. Няма да позволим да бъде запушена устата на опозицията!

Ние не възнамеряваме повече да търпим и да оставяме без последствие обидните квалификации, заплахите и недостойния език, който господата от ръководството на Парламентарната група на СДС твърде дълго си позволяваха от трибуната на парламента при благосклонното бездействие на Председателството.

Ние сме тук, за да се опитаме да обезвредим един взривоопасен закон! Един закон, който би взривил социалния мир на село! Ние докрай ще отстояваме своите предложения, насочени към действителното ускоряване и подпомагане на аграрната реформа. И никой не ще ни накара да станем съучастници на замислената законова разправа с българското земеделие. Отговорността за тази разправа и за нейните последици тежи изцяло върху синьото мнозинство в този парламент.

Ние ще се постараем това да стане ясно на всеки български избирател и на всички истински демократични политически сили в тази страна.

Уверени сме, че самият живот много скоро ще отхвърли налаганите от СДС и ДПС законови авантюри.

Ние сме тук и ние ще бъдем и в следващия парламент с друго мнозинство,когато и формално ще ги отменим!

София, 6 март 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ (БНРП) И БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ - ЦЕНТЪР (БХДП-Ц) ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА. Документът е адресиран до председателя на Народното събрание и до средства за масова информация.


ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Българската национално-радикална партия (БНРП) и Българската християндемократическа партия-център (БХДП-ц) с все по-нарастващо безпокойство и загриженост следят политическата обстановка в страната, която се характеризира с увеличаваща се безработица и организирана престъпност, с все по-голямо сриване на достойнството на българското население в т.нар. "смесени райони", със заплахи и посегателства върху живота, честта и имота на българите от страна на активистите на ДПС. И всичко това се върши на фона на засилващата се мизерия, в която са хвърлени пенсионерите в България, на фона на тежката демографска катастрофа, влечаща след себе си емиграционните процеси.

Изкуствено се засилва политическата поляризация сред обществото, като напоследък се създават условия за конфронтация между ползвателите и собствениците на земята, подлежаща на реституция. Това се прави, за да се улесни подготвяният законопроект за разпродажба на българска земя на чужденци и хора с двойно гражданство в противовес и в нарушение на приетата нова конституция. Такъв законопроект е в полза само на враждебни на българската народност сили, целящи териториалното раздробяване на българската държава.

Ето защо БНРП и БХДП-ц най-отговорно заявяват, че такъв акт е кощунство с паметта и кръвта на 156 хилядите български герои, оставили костите си да се белеят по бранните полета на Родината в петте войни, които България води за своето обединение след освобождението ни от черното турско робство. Никой няма право да търгува и продава свещената българска земя, съхранена до днес с цената на милиони български жертви през тринадесетвековното съществуване на българската държава. Това е още по-малко допустимо за хора, които не са спечелили и педя земя за нашето Отечество.

Поради това БНРП и БХДП-ц апелират към гражданската и националната съвест на всички депутати в българското Народно събрание да не допуснат това престъпно национално предателство.

Ако Вие, г-н председател, и депутатите от Народното събрание не се вслушате в здравия разум и в гласа на българския народ, то БНРП и БХДП-ц си запазват правото да защитят териториалната цялост и единството на българската държава с всички средства и методи, които им предостави историческият момент, съдбата и времето.

БНРП и БХДП-ц разчитат, че при изпълнението на този си дълг ще бъдат подкрепени от всички здрави и патриотични сили на българското население!

ЗА ЦЕЛОКУПНА И ЕДИННА БЪЛГАРИЯ!

София, 11 март 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП: д-р Иван Георгиев

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БХДП-ц: отец Георги Гелеменов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОТЕСТ ОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА НА СЪРДЕЧНО БОЛНИТЕ И СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ - СОФИЯ ПО ПОВОД НА СЪОБЩЕНИЯТА ЗА УЧАСТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА В ШЕСТВИЯ И МИТИНГИ. Документът е адресиран до президента на Републиката, до председателя на Народното събрание, до председателя на Министерския съвет, до министъра на вътрешните работи, до кмета на София и до средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ТЕЛЕВИЗИОННИ ЗРИТЕЛИ И СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

На екрана на Българската телевизия, по радиото на 10 март т.г. бе излъчена ИНФОРМАЦИЯ ка пресцентъра на МВР, че в страната се готви ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ на обстановката, като в столицата ще се проведат на определени дати митинги и шествия, които могат да прераснат в реална заплаха за съществуващия СОЦИАЛЕН МИР.

В съобщението се посочва, че особено активни в подготовката на шествията и митингите са лица от средите на СЪЮЗА НА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ и СЪЮЗА НА СЪРДЕЧНО БОЛНИТЕ!

Във връзка с горното в. "ДУМА" излезе със статия "СЪРДЕЧНО БОЛНИТЕ УПЛАШИХА МВР", в. "ТРУД" - със статия "ПОЛИЦИЯТА СЕ ЗАКАНВА ДА НИ ПАЗИ ОТ ШЕСТВИЯТА НА БЕДНИ И БОЛНИ", в. "ЗЕМЯ" - със статия "СЪОБЩЕНИЕ ИЛИ ЗАПЛАХА".

В отговор на горните ПРОВОКАЦИИ, ние "СЪЮЗЪТ НА СЪРДЕЧНО БОЛНИТЕ И СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ" ПРОТЕСТИРАМЕ и С ПРЕЗРЕНИЕ отхвърляме горните инсинуации, които целят политически дивиденти и създаване на нови напрежения в страната ни. Те са именно дело на тези, които не подбират средствата, за да запазят личните си облаги, даже с цената, страданието и КРЪВТА на собствения си народ.

В нашата страна има над 2 милиона сърдечно болни. Ние сме на първо място по починали от сърдечни заболявания. Нашето здравеопазване се намира в изключително тежко състояние. Този бич не щади нито българи, нито турци, арменци, евреи, цигани и др., независимо дали са сини, червени, оранжеви и пр. НАШАТА УЧАСТ Е ЕДНАКВА!

НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ Е НАДПАРТИЙНА. НИЕ НЕ СЕ БОРИМ ЗА ВЛАСТ И ОБЛАГИ! НИЕ СЕ БОРИМ ЗА ЖИВОТ, ЗДРАВЕ И ЗАВРЪЩАНЕ НА РАБОТНИТЕ МЕСТА! В нашата страна липсват достатъчно годни и съвременни лечебни заведения и апаратура за съвременно диагностициране и лечение. Липсват лекарства, липсва кръв. Отлагат се операции, УМИРАТ ХОРА. Вестник "ТРУД" в бр. 246 от 19 декември 1991 г. писа: "В БОЛНИЦИТЕ МРАТ ХОРА, ЗАЩОТО НЯМА ЛЕКАРСТВА". Не е ли повече от КОЩУНСТВО статията на същия вестник от 11 март 1992 г. "Полицията се заканва да ни пази от шествията на БЕДНИ И БОЛНИ"!?

Ние издигнахме за парламентарните избори наши кандидати за народни представители, но здравият разум задължаваше да се ГЛАСУВА САМО ЗА НОВОТО - ДЕМОКРАЦИЯТА. А достойни за КНИГАТА НА ГИНЕС, нашите избранници гласуваха против себе си!

Бившият председател на БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ г-н ОГНЯН САПАРЕВ обаче не ни допусна до екрана с нашия апел. На своята пресконференция, където ХЛЕНЧЕШЕ за своя пост, той не можа да отговори ЗАЩО! Ние многократно търсихме съдействието на Българската телевизия (БТ): когато се борихме да запазим бившата резиденция на Държавния съвет в Банкя, която експремиерът г-н ДИМИТЪР ПОПОВ искаше от болница да превърне в хотел за народните представители; когато отправихме АПЕЛ чрез бившия председател на Великото народно събрание академик НИКОЛАЙ ТОДОРОВ за РЕАЛНА ПОМОЩ - преди закриването на ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ всеки депутат да стане КРЪВОДАРИТЕЛ, което щеше да е УНИКАЛЕН ПАРЛАМЕНТАРЕН ХУМАНИЗЪМ, непознат досега в света. Но... БТ не излъчи апела ни, а г-н академикът предпочете, вместо да дари кръв, да пие шампанско за приемането на ...една Конституция-инвалид!

Уважаеми телевизионни зрители и сънародници, ние, които всички сме социално слаби, ние НЕ ХЛЕНЧИМ ЗА МИЛОСТ. Макар и болни, ние искаме да работим. Всеки в нашата страна иска, но малцина работят. Как ще подобрим икономиката си - със СТАЧКИ, МИТИНГИ, ШЕСТВИЯ или с труд? Ние порицаваме създателите на дестабилизация, стопански хаос, организаторите на стачки и др. Настояваме да се потърси морална, съдебна и материална ОТГОВОРНОСТ на техните причинители и да заплатят причинените загуби.

В нашите редици имаме десетки хиляди изобретатели и новатори, нашите болни могат и с намален труд ДА ПРОИЗВЕЖДАТ. Ние от дълго време АПЕЛИРАМЕ да ни се даде магазинът и един етаж от сградата на ул. "Екзарх Йосиф" N 23, където проф. КРЪСТЮ ПЕТКОВ прави фирми с профсъюзни пари! АПЕЛИРАМЕ - НЕ МИТИНГИ, а на РАБОТА!

София, 11 март 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: о.з.кап.лейт.инж. Цв. Иванчев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ ОТ ДЕЙЦИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА, КУЛТУРАТА И ОТ ГРАЖДАНИ ОТ СОФИЯ С ПРИЗИВ ДА СЕ СПРАТ СЪКРАЩЕНИЯТА И ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО НА СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И КУЛТУРАТА. Документът е адресиран до Народното събрание.


Дейци на образованието, науката, културата и столичани с възмущение констатираме как безотговорно и безогледно се посяга върху българската култура и наука - закриват се академични звена, катедри и институти, уволняват се преподаватели без научна оценка и критерии за атестирането им.

Свидетели сме на една от най-страшните и разрушителни атаки срещу духовния живот на България. Разгромяват се институциите, които съхраняват нейната памет. Лишават се от средства за съществуване училища, читалища, библиотеки. Това, което става, не е само драма за българската интелигенция и трагедия за духовния живот на страната ни. Това е линия за установяване на тоталитарна диктатура с друг нов цвят и под прикритието на лозунги за демокрация.

Предстои да бъдат изхвърлени на улицата стотици научни и преподавателски кадри, за които държавата е дала огромни средства, за да израснат професионално.

С провежданата реституция надвисва заплаха над материалната база на културата. Засяга се дейността на десетки културни институции - читалища, театри, киносалони, концертни зали и др.

Целта е ясна - чрез завземане на цялата политическа власт, чрез подчиняване на духовния живот на нацията, да се изгради отново системата на тотален контрол над съдбините на народа ни.

Срещу всичко това ние протестираме и настояваме да се спрат веднага съкращенията и преструктурирането на системата на образованието, науката и културата до приемане от Народното събрание на съответните закони и система за атестиране след широко професионално обсъждане.

Поради това ние призоваваме - ЗА ЗАЩИТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И КУЛТУРАТА!

София, 11 март 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕ ЗА РАЗРУШАВАНЕ НА ПАМЕТНИЦИ. Документът е адресиран до Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили, до посолствата на САЩ, Великобритания, Русия и Франция и до средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

С изненада и огорчение научихме за последното решение на Общинския съвет и кмета на столицата Янчулев да се разруши Паметникът на Съветската армия и да се унищожи бившият Мавзолей на Георги Димитров.

На своя редовен пленум на 28 февруари 1992 г. Централният съвет на ветераните от Отечествената война разгледа този проблем и счита, че обявеното намерение представлява кощунство с паметта на загиналите български воини, сражавали се рамо до рамо със съветските воини и Югославската народноосвободителна армия в Македония, Сърбия, Унгария и Австрия за разгрома на хитлерофашизма. Историческият принос на България за постигане на достоен мирен договор беше възможен единствено под ръководството и в състава на Съветската армия.

Всички ли проблеми решихме, че работата стигна до вандалско разрушаване на паметници, каквото не става никъде по света. Та нали ако и другите народи тръгнат по този път, то сърбите могат да разрушат българското военно гробище във Вуковар, а унгарците - българското военно гробище в Харкан и Кишбайом, където са погребани няколко хиляди български воини.

Ние изразяваме възмущението си, че идеята подхваната от Съюза на ветераните от войните, бившият Мавзолей да бъде превърнат в Пантеон на българската бойна слава, идея, подкрепена от много институти, е безцеремонно отхвърлена. Стига "исторически” разрушения и кощунство с паметта на героите.

София, 29 февруари 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: о.з. ген. Ст. Атанасов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА АСОЦИАЦИЯТА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ОБЩИНИ (АДО) ЗА ПРОВЕДЕНО ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕ.


На 25 и 26 февруари във Варна при закрити врати се проведе второто заседание на Асоциацията на демократичните общини (АДО), учредена с подписите на 52-ма сини кметове и председатели на общини от цялата страна на 8 декември 1991 г.

Основните акценти бяха поставени върху възможностите и настояването на ръководствата на общините да поемат по-голяма отговорност и действено участие в подпомагане на правителството за смяната на системата, структурирането на икономиката в глобален и локален мащаб, както и кадровото обновяване в сферите на управлението.

Съвещанието завърши с изработването на конкретни предложения до министър-председателя и правителството за подчиняване на дейностите по данъчния и финансовия контрол на местната власт, за реален контрол върху ръководствата на фирмите с държавно участие от страна на общините, конкретно участие с безвъзмездни дялове в собствеността на приватизирани фирми и определянето на общинската собственост като междинна форма на собственост в етапа на преминаване на държавната в частна и др.

Отделно внимание бе отделено на проблемите на организираната престъпност, незаконното притежаване на оръжие и конкретни предложения към Министерството на вътрешните работи.

АДО извърши избор на регионални координатори и възложи на председателя на Общинския съвет - Варна г-н Пламен Герасков да поеме функцията на координатор на АДО за страната.

Единодушно беше подчертано, че АДО независимо от критичното си отношение към работата на някои министерства ще се противопоставя по най-енергичен и ефективен начин на всеки опит за деструктивни действия срещу правителството и опитите за предизвикване на правителствена криза.

Варна, 11 март 1992 г.

КООРДИНАТОР НА АДО: Пл. Герасков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УСТАВ (ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА) НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ" (ПФП), ПРИЕТ НА 3 ДЕКЕМВРИ 1990 ГОДИНА В СОФИЯ ОТ ВРЕМЕННИЯ НАЦИОНАЛЕН КОМИТЕТ.


ШЕСТО - РЪКОВОДНИ ОРГАНИ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ"

Чл. 34. а) Върховен орган на ПФП е КОНГРЕСЪТ. Редовни конгреси се свикват, както е отбелязано по-горе.
б) Извънреден конгрес се свиква при възникнали сериозни ситуации по решение на Националния комитет или по искане на 1/3 от членовете на ПФП.
в) Свикването на конгрес се обявява публично един месец преди избраната дата.
г) Конгресът се счита за действителен, ако присъстват половината от избраните по места делегати.
д) Нормите за представителство се определят от Националния комитет три месеца преди свикването на конгрес.

Чл. 35. Конгресът:
а) обсъжда доклада на Националния комитет и взима решения по него;
б) приема, допълва и изменя Програмата и Устава на ПФП;
в) избира нов Национален комитет с тайно гласуване;
r) избира Контролна комисия;
д) Националният комитет и Контролната комисия се избират в количество и състав, определен от конгреса.

Чл. 36. За времето между конгресите ПФП се ръководи от Национален комитет. Смяна на членовете в Националния комитет - само на национална конференция при условията на чл. 16 от устава.

Чл. 37. Контролната комисия:
а) разглежда молби, жалби и предложения срещу решенията на местните общински и национални комитети;
б) контролира работата на Оперативния щаб и апарата на Националния комитет и разглежда жалби и възражения, постъпили в Националния комитет;
в) контролната комисия към Националния комитет избира председател и двама членове;
г) контролната комисия свиква заседания при необходимост, но не по-рядко от три месена.


СЕДМО - ОБЩИНСКИ И НАРОДНИ КОМИТЕТИ

Чл. 38. Народните комитети се образуват чрез роене, като всеки техен член привлича нови 4-6 човека (кръжоци) и става техен координатор.

Чл. 39. Народните комитети на територията на всяка община образуват общински организации.

Чл. 40. Общинските и народните комитети подпомагат работата на общинските държавни органи и се стремят към хармонична организация на всички сфери на обществения живот на дадена територия, като действат във взаимодействие с другите политически партии и движения по територия.

Чл. 41. Ръководен орган на общинските организации е общинската конференция, която се свиква всяка година. Може да се свиква и извънредна общинска конференция по желание на 1/3 от членовете на ПФП в общината.

През периода между конференциите общинската организация се управлява от Общински народен комитет, състоящ се от координатор и двама членове, които се избират с болшинство 50 на сто плюс 1.

Чл. 42. Към Общинския комитет се учредява контролна комисия за регулиране на несъответствията на територията на общината от трима членове.

Чл. 43. По хода на разрастване на общинската организация на ПФП се свиква общинска конференция, избира се ръководство и по-разширен състав (пленум) в помощ на ръководството за решаване на важни проблеми в общината.


ОСМО - МЕСТНИ ОРГАНИЗАЦИИ - КРЪЖОЦИ

Чл. 44. Първичната организация - клетка на ПФП, е кръжокът от 4-6 членове, където се участва активно, като:
а) се организира и провежда политиката на ПФП;
б) полагат се грижи за повишаване на участието и активността на всеки член на ПФП в решаването на важните национални въпроси;
в) обсъждат се речи, предложения и материали, изпратени от централните ръководства по веригата;
г) приемат се нови членове при упоменатите по-горе условия;
д) оказва се помощ на местните органи на властта при провеждане на демократични принципи в управлението и социално-пазарен тип икономика;
е) обсъждат се зараждащите се неблагоприятни тенденции и явления по места за отклонениe от набелязаните цели и задачи на ПФП и се вземат мерки за отстраняването им;
ж) особени грижи се полагат за привличане в кръжоците на пенсионерите, младежта и социално слабите категории, които са в центъра на вниманието на ПФП;
з) полагат се грижи за ориентация на средния българин към кръжоците на ПФП с цел взаимно решаване на наболели проблеми;
и) особени грижи за инициативните, творчески ориентираните, интелигенцията за привличането й в кръжоците на ПФП и работата им върху научна и научно-приложна тематика.


ДЕВЕТО - ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 45. Настоящият устав е приет от Временния национален комитет на заседание от 3 декември 1990 г. и ще бъде в сила до първия конгрес на ПФП.

Чл. 46. Временният национален комитет се състои от 11 членове, които са избрали оперативен щаб, който да го представлява, в състав:
- Сийка Петрова Георгиева - съпредседател
- Ангел Димитров Моллов - съпредседател - национален координатор.

Този устав е подписан от членовете на Временния национален комитет на ПФП (виж списъка с подписите).

За съпредседател е избран и Илия Славов Стефанов като учредител на ПФП, но поради местоживеене в чужбина не е включен в представителството на ПФП в страната.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ
РЕГИСТЪР НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ


004. БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ
(БДКП)

Създадена е на 3 януари 1990 г. в Пловдив като Българска демократ-монархическа партия. На 5 февруари 1990 г. по решение на националното ръководство тя се преименува в Българска демократ-конституционна партия. Официално е регистрирана по ЗПП на 18 април 1990 г.

БДКП е дясноцентристка по своята същност. Не е монархическа, макар и да приема монархията като легитимна форма на държавно управление. Партията оспорва законността на конституционните промени, извършени след 9 септември 1944 г., опирайки се на исторически факти и на произтичащи от тях юридически основания. Настоява за изграждането на демократична България без класови, етнически и религиозни противоречия. Запазва си правото да влиза в коалиция с определени политически сили за постигането на общонационални и социални интереси. Сред най-важните задачи, които си поставя Българската демократ-конституционна партия, е възстановяването на гражданските права на бившия монарх Симеон II Търновски като равноправен гражданин на България, а също така и на неговото семейство. Тя се бори и за възстановяването на гражданските права на всички доброволно или принудително напуснали страната български граждани. Партията не е представена в Народното събрание.

Българската демократ-конституционна партия участва в политическата коалиция Съюз за Търновска конституция.

Ръководен орган е Националният оперативен център (10-членно ръководство). Лидер на партията е инж. Иван Амбарев.

Адрес: Българска демократ-конституционна партия, София, ул. "Позитано" 8, ет. I, тел. 65-03-31.
Пловдив - 4002, ул. "Чаталджа" 6, тел. 43-79-01.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ’92

София, 13 март - Следва предоставеният за разпространение изключително от Пресслужба "Куриер" пълен текст на:
РЕШЕНИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ (ЦИК) ОТ N 314 ДО N 318 ВКЛЮЧИТЕЛНО.

Забележка: Навсякъде в текста съкращението ЗИНПОСК да се чете Закон за избиране на народни представители, общински съветници и кметове.


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

 РЕШЕНИЕ N 314

Централната избирателна комисия, назначена от президента на Република България за произвеждане на избори за народни представители, общински съветници и кметове, констатира, че народната представителка Блага Николова Димитрова е избрана за вицепрезидент на Република България в изборите на 19 януари 1992 г., поради което и на основание чл. 95, ал. 2 от Конституцията на Република България, във връзка с чл. 96, ал. 1 от ЗИНПОСК,

РЕШИ:

Обявява за избран за народен представител в 13-ти избирателен район - Пазарджик, Ромил Венциславов Попов - СДС, на мястото на Блага Николова Димитрова - СДС, избрана за вицепрезидент на Република България в изборите на 19 януари 1992 г.

Решението да се обнародва в"Държавен вестник".

22 януари 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Лена Джелепова    

СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ N 315

По повод предложението на заместник-кмета на община Георги Дамяново, обл. Михайловградска и на основание чл. 30, ал. 1 и чл. 39, ал. 1 от ЗИНПОСК, Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

Допуска промяна в Общинската избирателна комисия - община Георги Дамяново, обл. Михайловградска, както следва:

Вместо Сергей Борисов Ненов определя за нов заместник-председател Екатерина Димитрова Христова - СДС.

24 януари 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Лена Джелепова    

СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ N 316

По повод предложението на кмета на община гр. Видин, Михайловградска област, и на основание чл. 30, ал. 1 от ЗИНПОСК, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Допуска промяна в Общинската избирателна комисия - община Видин, Михайловградска област, както следва:

1. Вместо Корнелия Илиева определя за нов член Анета Иванова Цанкова - СДС.

2. Вместо Костадин Тодоров определя за нов член Иван Борисов Ванков - БЗНС (единен).

17 февруари 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Лена Джелепова    

СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ N 317

По повод на предложението на кмета на община Карнобат - Бургаска област, и на основание чл. 30, ал. 1 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Допуска промяна в Общинската избирателна комисия - община Карнобат, Бургаска област, както следва:

1. На мястото на Николай Иванов Станоев - нов заместник-председател, Христо Денев Христов.

2. На мястото на Благо Иванов Иванов нов член - Любомир Добрев Копчев.

3. На мястото на Маргарита Стаматова Стаматова нов член - Петър Цонков Николов.

25 февруари 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Лена Джелепова   

СЕКРЕТАР: Румен Янков

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

РЕШЕНИЕ N 318

С решение N 2 от 26 февруари 1992 г. Конституционният съд на Република България е прекратил предсрочно пълномощията на народния представител Христофор Петков Дочев, избран с листата на Предизборния съюз на БСП в 15-ти избирателен район - Плевен.

На основание чл. 96, ал. 1 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Обявява за народен представител в 15-ти избирателен район - Плевен, Красимир Василев Желязков, ЕГН 570521ХХХХ, Предизборен съюз на Българската социалистическа партия на мястото на Христофор Петков Дочев.

Решението да се обнародва в "Държавен вестник".

5 март 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова    

СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер"/


10:00:37
13.03.1992 г.

Редактори: Нина Гаврилова
                           Любомир Йорданов - деж.ред.
Технически изпълнител: Емилия Генадиева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1992 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер” е задължително!