13 август 1995


София, 13 април 1995 година
Брой 73 /1374/


София, 13 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, ОГЛАСЕНА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 10 АПРИЛ 1995 Г., ПО ПОВОД НА 27-Я КОНГРЕС НА ОРГАНИЗАЦИЯТА.


УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛИ, СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА,

На 8 и 9 април 1995 г. се проведе 27-ят конгрес на Радикалдемократическата партия /РДП/ в България - една от партиите, основателки на Съюза на демократичните сили /СДС/ - най-голямата демократична политическа коалиция в България. РДП е партия с традиции в българския политически живот. Конгресът протече драматично, изпъстрен с дискусии, с различни виждания. И това е нормално, естествено. Няма истина там, където не се спори. РДП до този момент бе единствената партия в България, която се опази от болезнения български синдром - синдрома там, където се появят трима души, веднага да започне разцепление и конфликт между тях. Синдромът на взаимното охулване, на избухването на низки партизански страсти.

РДП трябва да бъде партия, която изгражда мостове на разбирателство в демократичната общност, а не да води до разрушаване на вече създаденото. За съжаление едва днес, един ден след като на конгреса се разрази остър конфликт между част от Националното ръководство, настояващо за излизане от СДС, и практически мнозинството от представените на конгреса делегати от над 41 организации, които са категорично за оставане в коалицията на СДС, така както е според нейните програмни документи, приети по принцип на предходния партиен конгрес, потвърдени от Извънредния конгрес на партията, проведен през миналата година, днес именно, един ден по-късно, след преглеждане на документите на конгреса стана ясно, че мандатната комисия грубо е манипулирала конгресната зала и конгресът е започнал своята работа при нарушение на член 3 от Заключителните разпоредби на устава на партията във връзка с член 4 от устава. Това означава, че на конгреса мандатната комисия просто е скрила от делегатите, че в конгресната зала присъстват и гласуват делегати, които според устава нямат право да бъдат делегати на конгрес. Аз не знам дали това е случаен или съзнателен пропуск. При преглеждането на документите на конгреса той бе установен и е вече факт. Нещо повече - в един момент, след разпадане на кворума на конгреса, бе установено, че една част от делегатите са продължили да гласуват решения на партията - нещо, което също е вече абсолютно нелегитимно.

За голямо разочарование на хората, които уважават РДП и които наистина желаят разбирателство и единство на демократичните сили, една група от конгреса е взела решение партията да излезе от СДС. А истината е, че от 294 делегати на конгреса само 131 гласуват решение за излизане - т.е. по-малко от половината. Това, както и нарушението с присъствието на делегати, които нямат право на това, прави всички решения на конгреса противоуставни и незаконни. В този смисъл като председател на РДП искам да уверя нашите членове и симпатизанти, нашите съмишленици, че партията ще продължи да работи в коалицията на СДС, нейните делегати на Националната конференция на СДС ще вземат пълноценно участие, а народните представители от РДП - това са 9-ма народни представители, избрани със синята бюлетина, ще продължат своята работа в Парламентарната група /ПГ/ на СДС. И специално утре в парламента ще дадат пресконференция, която точно ще демонстрира на присъстващите журналисти нарушенията на конгреса. За мен обаче като човек и просто като гражданин големият въпрос остава - защо винаги, когато се търси разбирателство и единство в духовната общност, в човешката общност на демократичните сили, когато задачата на деня е да се търси обединение на демократичната общност на България срещу настъплението на Българската социалистическа партия /БСП/ във всички структури на държавното управление, точно тогава винаги се намират хора, които, бих казал най-простичко, яхват магарето на лъжата и започват да правят поредната услуга на БСП. Не случайно днес вестник "Дума" на първа страница с огромно заглавие и с огромна радост посреща неслучилия се, нестаналия всъщност факт на разцепление на РДП. Не случайно и други издания, близки до социалистическата партия, също тръбят за това разцепление. Не мога да ги зарадвам - разцепление няма, има опит с нечестни средства да се излъже най-висшият форум на една демократична партия - конгресът. Убеден съм, че колкото и да е сложно, колкото и да е трудно в нашата объркана българска политика, все пак и в нея трябва да има морал. Иначе всичко губи смисъл, изражда се в нещо друго. А в България трябва да има демокрация. И ще я има!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 13 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗА ОБЕДИНЯВАНЕ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ.


СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Всички ние сме не само свидетели на голямата криза, хаос, корупция, спекула, скъпотия и несигурност, в която е изпаднала и се намира страната ни, но сме и непосредствените потърпевши граждани от нея. Досега не само че нито едно от правителствата и Народното събрание не можаха да предотвратят всичко това, но допуснаха тяхното задълбочаване, за което носят цялата отговорност.

Ето защо:

Искате ли с твърда ръка да се пресече корупцията, спекулата, рушветчийството, кражбата, скъпотията, мизерията, убийствата, да се спре хаосът, да се изведе България към възход, присъединете се към Български национален съюз "Нова демокрация!"

Искате ли да възстановим Търновската конституция и да върнем законния ни цар Симеон Втори - подкрепете ни!

Искате ли да извършим прехода към пазарна икономика, като увеличим производството, осигурявайки работа, хляб, жилища и безопасност за всички граждани без разлика - последвайте ни!

Искате ли мир, национално помирение, духовно възраждане, искате ли да се изкоренят финансовите афери, да се защитят националните интереси - доверете ни се!

Искате ли осъвременяване и редовно индексиране на пенсиите и заплатите, безплатно образование и здравеопазване, намаляване на данъците, наемите, таксите, услугите и снижаване цените на продуктите от първа необходимост - присъединете се към Български национален съюз и да тръгнем заедно към дела благородни!

Искате ли защита на частната, кооперативната и държавната собственост?

Искате ли връщането на земята и горите в реални граници, безлихвен заем за селскостопанското и промишлено-занаятчийското производство и приватизация само на губещите предприятия - подайте ни ръка!

Искате ли строги, но справедливи закони срещу престъпността и осигуряване спокоен труд, та България да стане съвременна демократична страна - бъдете с нас и ние ще победим!

За България, скъпи съотечественици!

София, 10 април 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 13 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СВИКВАНЕ НА ЦЪРКОВНО-НАРОДЕН СЪБОР, ПОДПИСАНА ОТ НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ ПИМЕН, ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪЮЗА НА СВЕЩЕНИЦИТЕ ПРОФ. РАДКО ТОДОРОВ И ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪЮЗА НА ЦЪРКОВНИТЕ НАСТОЯТЕЛИ ГЕОРГИ ТОТЕВ.


След съвместна среща ние, архиереи, членове на Светия синод, след разрива на 19 май 1992 г. във връзка с въпроса за обновление на духовния живот, заедно със Съюза на свещениците и със Съюза на църковните настоятели в страната, без бавене, при разумен подход, проявен и от двете синодални течения,

ПРЕДЛАГАМЕ:

- да се подпише декларация за синодалното обединяване,

- да се определи дата за свикване и провеждане на желания от православния народ и родолюбивата общественост църковно-народен събор, върховен орган в живота и делата на Българската православна църква.

София, 11 април 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 13 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА РЕПРЕСИРАНИТЕ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО МАВЗОЛЕЯТ НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ДА БЪДЕ ПРЕВЪРНАТ В МЕМОРИАЛ НА БЪЛГАРСКАТА ВОИНСКА СЛАВА.


Съюзът на репресираните след 9 септември 1944 г. в България от името на хилядите репресирани от комунистическия режим в продължение на 45 години решително се противопоставяме на преустройването на мавзолея в мемориал на българската воинска слава. Това е кощунство с паметта на загиналите по бойните полета за свободата и независимостта на България.

Честта и достойнството на тези воини не може да бъде свързана с място, което е олицетворявало тоталитарната същност на системата, и с лице, което е изиграло най-коварна роля за духовното и физическото унищожаване на българската нация.

Съюзът на репресираните заявява категорично, че ще участва във всички действия за предотвратяване на правителствените намерения на потомците на бившата компартия и внасянето на такова предложение в пленарната зала на Народното събрание.

София, 11 април 1995 г.

                                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Станчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 13 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОМИТЕТ "СЪЕДИНЕНИЕ" ДО ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА ПО ПОВОД НА ВНЕСЕНО В 37-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРОЕКТОРЕШЕНИЕ МАВЗОЛЕЯТ НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ДА БЪДЕ ПРЕУСТРОЕН В МЕМОРИАЛ НА БЪЛГАРСКАТА ВОИНСКА СЛАВА. Документът е адресиран и до парламентарните групи на Съюза на демократичните сили, на Народен съюз - Български земеделски народен съюз, Демократическа партия, и на Българския бизнес блок.


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Във връзка с 50-годишнината от края на Втората световна война в Европа депутатът от Българската социалистическа партия /БСП/ г-н Георги Първанов е внесъл предложение мавзолеят на Георги Димитров да бъде преустроен в мемориал на българската воинска слава.

Очевидната цел на това предложение е да се увековечи един от символите на комунистическия тоталитаризъм.

Комитет "Съединение" обръща внимание на народните представители от Парламентарната група на Демократичната левица, че предложението на г-н Първанов ще противопостави широки слоеве на народа в днешното трудно време.

Ние призоваваме, в името на Отечеството и гражданския мир в страната, предложението на г-н Първанов да бъде оттеглено.

Пантеон на българската воинска слава трябва да се създаде. Но това следва да стане достолепно - по време, място и характер, отговарящ на величието на воинската саможертва, националните традиции и единството на българския народ.

Проявете политически разум и държавна мъдрост! Не подклаждайте стълкновения.

София, 10 април 1995 г.

                                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: проф.д-р Георги Г. Марков

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 13 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ЗАДЪРЖАНИЯ В ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ ХРИСТО ХРИСТОВ. Документът е адресиран до Народното събрание, до президента на Републиката, до Министерския съвет и до средства за масово осведомяване.


Убийството на 22-годишния Христо Христов от шестима полицаи в седмо РПУ - София, накара медиите да публикуват данни за още няколко подобни случая, а министърът на вътрешните работи, вместо незабавно да си подаде оставката, започна по телевизията да развива тези за насилието изобщо; от тях стана ясно, че не би могло да се говори за практика за използване на сила от полицията в нарушение на закона, а имало само отделни случаи, които за съжаление хвърляли сянка върху авторитета на полицията.

Българският хелзинкски комитет /БХК/, като поднася искрените си съболезнования на близките на убития младеж, заявява, че отдавна е информирал обществеността за проявите на полицейска бруталност. /Припомняме, че БХК още през юли 1994 г. проведе специална конференция на същата тема./ Във всеки брой на нашето издание "Обектив", както и в годишните си доклади за състоянието на човешките права у нас, ние изнасяме много случаи на полицейски произвол. Често, за съжаление, вместо да подкрепят усилията ни за обществен контрол върху силовите структури, медиите подминават този проблем, свеждайки полицейските насилия до изолирани случаи.

Като изразява надежда, че още не е късно България да се превърне в правова държава, БХК настоява виновниците за полицейския произвол да понесат заслуженото си наказание.

София, 10 април 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 13 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ГОРИ В БЪЛГАРИЯ, ВНЕСЕНА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. Документът е адресиран и до президента на Републиката и председателя на Министерския съвет.


Ние, бившите горовладелци, както и наследниците на горски имоти, нееднократно сезирахме Великото народно събрание, 36-то Народно събрание, правителствата на господата Филип Димитров, Любен Беров, Ренета Инджова, Комитета по горите и законодателните комисии за липсата на последователност в създаване на законовите актове, които трябва да решат проблемите на населението в планинските райони и да изправят грешките, плод на некомпетентно ръководство на властимащите вече почти век.

Представеният от нас документален материал не предизвика никаква реакция у ръководните инстанции. Не получихме нито един писмен отговор от отговорните за съдбата на страната институции.

Днес, обединени в съюз, ние твърдим: "Национализацията на частните гори, горските площи и горските имоти, предмет на горското стопанство, както и сградите, намиращи се в тях, влязла в сила със Закона за стопанисване на горите от 27 март 1948 г. /"Държавен вестник", брой 270/1948 г./, е грубо посегателство върху неприкосновеността на частната собственост и потъпкване на правата на човека."

Съгласно чл.8 на същия закон бившите частни собственици на горски имоти получават обезщетение от държавата за тези имоти и стопански сгради, които се намират в тях. "Обезщетението се определя на базата на емляческа оценка от 1935 г., умножена 6 пъти, касаеща горските площи и сградите по реда на Закона за държавните имоти. Обезщетението се изплаща в облигации, носещи лихва 2 процента, платима в 15-годишен срок чрез ежегодно тиражиране."

Плащане не е извършено и закон за неговата отмяна няма.

За 50 години нашите деди, респективно ние, сме финансирали държавата в размер на стойността на нашите имоти и начислените върху същата тази стойност лихви, както и с печалбите от незаконната им експлоатация.

Поради тази причина ние искаме незабавен и безусловен въвод във владение чрез необходимите за това реституционни законови актове.

Настояваме паралелно с това парламентът да приеме съответни закони за стопанисване на гората по начин, който ще я съхрани за векове и ще гарантира запазването й като национално богатство.

Ние искаме да бъдем поставени наравно с всички останали собственици на земи и едра градска собственост в България. Противното би задълбочило проблемите с безработицата, миграционните процеси и приватизацията в посочените райони.

Ние заявяваме, че ще упражним всички свои права, регламентирани от Конституцията на България и от ратифицираните от нашата страна международни конвенции и споразумения.

С надежда за конструктивен диалог.

София, 5 април 1995 г.

                                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Костадин Караиванов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 13 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДОКЛАД /ЧАСТ ОСМА - ПОСЛЕДНА/, ПРОЧЕТЕН ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЕДИНЕНИЕ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ ЧАВДАР КЮРАНОВ ПРЕД ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ЗАСЕДАНИЕ /1 АПРИЛ 1995 Г., СОФИЯ/.


XV
ЗАКЛЮЧЕНИЕ

1. Двата плана на политическата позиция на ОСД - вътре в БСП и по отношение на политическия процес в страната - сега е уместно да се разглеждат като един план - докато обстановката се запази, каквато е сега - основната политическа активност е в рамките на БСП.

Поради това съображение можем да преценим като благоприятно за ОСД легитимирането на политическите различия в БСП. Перспективата на ОСД е принципно различна от перспективата на хората, които се обединиха около несъгласието със "стила и метода" на Жан Виденов. Нашата политическа позиция е на съгласие с политическата дискусия в партията и в обществото и на несъгласие с властовите претенции и амбиции на едни или други групи и хора в партията, скривани зад несъгласие със "стила".

2. За ОСД в сегашната обстановка националното съгласие може да се постига, като се преценява характерът на мерките, които взема изпълнителната власт, като се търси възможно най-широка подкрепа за тях, включително и в етапа на подготовката им.

3. ОСД смята, че управлението на БСП трябва да не позволява на преживяващите се като бъдещи президенти политици да спекулират в българския политически живот, като го напрягат и деформират заради незадоволените си властови амбиции. Икономическото стабилизиране е възможно при политическа нормализация. ОСД ще настоява тези два процеса да вървят заедно и да си съдействат, а не да се препятстват взаимно. Политическият календар на страната следва да бъде в помощ на нейното икономическо стабилизиране и оживление, което единствено е предпоставка за разумна социална политика в тежките условия на кризата.

4. ОСД ще трябва да засили своя вътрешен живот, да активизира клубната си дейност, да активира международните контакти. Подходящо е да изпратим поздравителен адрес до новоучредената партия с нашето име в Русия, както и да публикуваме становищата си по основните въпроси в страната и в партията в основните ежедневници и преди всичко в "Дума".

5. Какво означава това, че ОСД не може сега да играе ролята на вътрешнопартийна опозиция?

ОСД дойде в името на социалдемокрацията на БСП. Дълго време това беше ерес - в много отношения продължава да бъде и сега. Но междувременно в част от Изпълнителното бюро социалдемократическите тежнения се засилиха. Израз на това е постановката в доклада на 41-я конгрес, че социалната демокрация е основа на развитието на партията. Тази постановка не намери място в решенията на конгреса, но тя за нас има голямо значение. Съвсем напоследък председателят на БСП постави въпроса за националния характер и националните задачи на БСП.

ОСД няма основание да бъде недоволно от всичко това.

6. Но има и друг нов момент. ОСД с основание критикуваше ръководството на БСП, че в своята политика то не следва социалдемократическа линия. Тази критика остава и досега, но с известна корекция.

Въпросът е там, че политиката, която прогласи в своята програмна декларация правителството, плътно се доближава до една прагматична социалдемократическа политика. Тя и затова среща такава съпротива от страна на представителите на "втория център", вероятно и на "Марксистка платформа". ОСД поне засега няма основание да бъде недоволно от такава политика. Затова и ролята на ОСД засега не може да бъде досегашната роля на вътрешнопартийна опозиция.

7. Но същевременно ОСД няма основание да се идентифицира нито с правителството, нито с Изпълнителното бюро. Вече изтъкнахме нашата критика по отношение политическата линия на ПГДЛ, която не е линия на национален консенсус и диалог. Запазваме и критичния си поглед към отделни действия на правителството.

Засега нашата роля е ролята на критическа корективна подкрепа, а наша цел - определени претенции за социалдемократическото пространство у нас.

8. Поради своята роля и поради характера на изпълнителната власт - властта, която взима непосредствени решения - може да се очаква, че сега водеща структура в обществения процес ще стане правителството. ОСД ще го подкрепя в тази негова роля.

9. Същевременно ОСД няма да приеме отношението към него да бъде инструментално, да бъде използвано за една или друга функция, необходима на Изпълнителното бюро /или част от него/ или на Министерския съвет. Ние разбираме, че е удобно на ръководството на Парламентарната група или за ИБ, когато идват чужди делегации от страни, където е силна социалната демокрация, да демонстрират ОСД, а когато се съставят листите, да се махат видни дейци на ОСД или пък на общинско равнище да продължават дискриминацията на наши членове.

10. Що се отнася до претенцията ни за определено място в социалдемократическото пространство, то се определя от няколко факта: а/ кризата в БСДП се задълбочава и влиянието на БСДП не расте. Същевременно влиянието на ОСД върху политиката на правителството в определен етап се засилва; б/ ГОР не можа да се утвърди като социалдемократическа сила. Това обединение дойде в името на съчетаване на социалдемократически и либерални идеи, което предопредели и неговия еклектичен характер; в/ претенциите на формациите на Куртев и В. Михайлов да бъдат социалдемократически реално не съществуват, а няма и реално осование за това.

11. Разбира се, ОСД си поставя твърде голяма задача и на пръв поглед едва ли сега е най-подходящият момент за ОСД за това. Но ако ние се осмеляваме да поставим така въпроса, то е затова, защото линията, която следвахме, се оказа вярна. И особено политиката, която очертавахме.

АВТОРИ НА ЗАКЛЮЧЕНИЕТО:

Чавдар Кюранов,

Димитър Йончев

/Пресслужба "Куриер"/


13:00:00
13.04.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Валентина Игнова - деж. ред.
Технически изпълнители: Павлина Стефанова
                                           Мария Иванова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!