13 януари 1993

София, 13 януари 1993 година    
        Брой 8 /795/

Главен редактор: Стефан Господинов


София, 13 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА БЪЛГАРСКА ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА СЪСТАВЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВО С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПРОФ. ЛЮБЕН БЕРОВ.


От няколко месеца в страната ни протичат политически процеси, които ние определяме като:

1. Засилване реалната власт на президента и установяване на президентски контрол върху изпълнителната власт, след като конституцията силно ограничава неговите правомощия.

2. Създаване на президентска либерално-технократична политическа групировка, чрез която да влияе върху парламента, а оттук и на политиката в България.

3. Ограничаване на влиянието на промонархическите групировки /предимно на Демократическата партия на г-н Савов/ в политическия живот на страната ни като реална опасност за президента.

4. Заемане от Движението за права и свободи /ДПС/ на ново политическо пространство, но вече като общонародна партия и подготовка за участие в бъдещи избори, но не самостоятелно, а в политическа групировка с други партии.

5. Ограничаване в бъдеще на участието на Българската социалистическа партия /БСП/ и нейните политически партньори в политиката на България.

Тактически, с много малки изключения, основно участие в тези събития има ДПС.

След посещението на Елцин в България бе осъществен план за промяна на имиджа и повишаване рейтинга на г-н Желев - с имидж на протурски ориентиран политик, президентът стана "спасител на нацията". Повиши се рейтингът му. Правителството на г-н Беров ще продължи да работи в тази посока.

ДПС проведе тактика на елиминиране на монархическата групировка на Стефан Савов чрез отстраняването му от председателския пост на Народното събрание.

Отстранен бе от изпълнителната власт и председателят на НКС на СДС г-н Филип Димитров, който във водената от неговото правителство политика не се влияеше от г-н Желев. Според нас конфликтът е икономически, а не политически.

За отстраняването на г-н Савов и г-н Димитров от заеманите от тях постове интересите ни с ДПС съвпадаха. Ахмед Доган и г-н Желев добре знаеха това.

От близки сътрудници на президента бяха положени максимални усилия Парламентарният съюз за социална демокрация /ПССД/ да не осъществи с успех конституционния мандат за съставяне на правителство.

Става ясно, че правителството на г-н Беров е следствие на отдавна осъществяван план на президента.

ДПС успяха да съставят правителство с помощта на гласовете на народните представители от ПССД, но вече с доверени хора на президента. Така ДПС си осигури време да прерасне в общонародна партия. Не е без значение създаването на крайно дясна националистическа протурска партия под председателството на г-н Кенан, която да отвлече вниманието от ДПС. След време българският гласоподавател ще възкликне: "По-добре ДПС, отколкото тези десни националисти на г-н Кенан". ДПС, в подходящо за тях време, ще поемат курс към избори, но вече като политическа групировка от партии. Достатъчно е обещаното от тях да удовлетвори груповите интереси на тези, които ще ги подкрепят.

Пред нас и в масовите медии г-н Беров заяви, че неговото правителство ще бъде заливано с кал и мръсотия, но той се ангажира да го състави. Това си е негов проблем. Но за нас по-важно е, че ще бъде облята с кал и нашата политическа групировка, която с повече от 63 процента от гласовете си е подкрепила неговото правителство.

На всички е ясно, че е необходимо време както на ДПС, така и на тези, които ще се отделят от СДС, за да оформят своята политическа групировка за едни бъдещи избори. На президента е необходимо време, за да създаде своята президентска либерално-технократична политическа групировка, след което ще бъдат предизвикани нови избори, ако той не установи траен контрол върху изпълнителната власт. След всичко това някои наши колеги от ПССД отново ще възкликнат, че е допусната грешка и отново ще има кампания в масовите медии с призиви за оставки. Така ще бъде нанесен поредният удар върху БСП и нейните политически партньори.

Правителството на проф.Беров не е подкрепено от политическите сили в парламента, а от гласовете на отделни парламентаристи. Никоя парламентарна политическа сила не стана гарант на правителството. Както многократно се изрази г-н Беров, бе създадено едно "приемливо" правителство. Въпросът: "Приемливо, но за кого?" - направо се натрапва. То е правителство от личности, приемливи за президента. А той добре показа със своето поведение, когато ПССД трябваше да състави правителство, кой се ползва с неговото доверие.

Това правителство ще бъде нестабилно, което означава конституционно връщане на мандата на СДС, а след това на нас. Кръгът отново се затваря.

ДПС имат свой представител в правителството. Това е заместник-председателят на Министерския съвет - г-н Матинчев. За ПССД, която има само пет мандата по-малко от СДС и 81 повече от Движението за права и свободи, не бе отредено заслужено място, освен да подкрепи с гласовете си президентското правителство.

Не сме изненадани, че голяма част от членовете на ПССД, може би под влияние на страха, че може да не бъдат включени в листите при едни предстоящи избори и под влияние на лични интереси, подкрепиха с повече от 63 процента президентското правителство.

Обединението за социална демокрация /ОСД/ направи всичко възможно правителството на проф.Беров да бъде избрано. Това не е учудващо за нас, след като познаваме близките им връзки с президента и с политическите кръгове зад граница, които подкрепят президента.

Реакцията на българския гласоподавател в смесените етнически райони, след като ПССД е подкрепил едно правителство /както се изразяват в Европа/ на турската партия, ще бъде остра. Ще бъде нанесен тежък удар върху БСП и върху нейните коалиционни партньори. Отново БСП ще бъде виновна за всичко, което всъщност е и позиция на президента. Добре знаем, че г-н Желев иска власт за себе си чрез народа, където място в политическия живот на страната ни за Българската социалистическа партия и нейните партньори няма.

Искаме да подчертаем, че едно правителство, контролирано от президента, ще направи за електората на ПССД толкова, колкото направи самият президент досега. Това правителство ще укрепва себе си и президента за сметка на всички останали.

Голяма е вероятността да навлезем в един политически коловоз, от който трудно ще излезем.

Ето защо Българска либерална партия не подкрепя политически правителството на проф.Беров. Ние не можем да вземем РИСКОВО ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ, от което зависи както бъдещето на нашите партии, така и бъдещето на всички, които вярват в нас. Те са милиони, а не неколкостотин хиляди български граждани, колкото е електоратът на ДПС.

Българска либерална партия ще направи всичко възможно, за да бъде една разумна, конструктивна и градивна опозиция на правителството на проф.Беров, както в парламента, така и извън него.

София, 12 януари 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ:
        Вълкан Вергиев, народен представител от ПССД

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ИСКАНЕТО ЗА ОТНЕМАНЕ НА ДЕПУТАТСКИЯ ИМУНИТЕТ НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ.


Искането на главния прокурор за снемане на имунитета на народния представител Александър Лилов е политически акт, лишен от правни основания. Това е драстичен опит да се продължи репресивната политика на реваншистките кръгове в Съюза на демократичните сили /СДС/, влизащ в противоречие с усилията да се стабилизира и успокои обстановката у нас. Изпълнявайки политическа поръчка на Националния координационен съвет на СДС, главният прокурор грубо злоупотребява с властта си и демонстрира опасна за обществото обвързаност на определени среди в съдебната система с крайната десница у нас.

Искането на главния прокурор се основава на обвинения, чиято несъстоятелност е вече оценена от най-авторитетни международни институции. Тяхното отношение и препоръки показват, че с такава политика се накърняват доброто име и престижът на България.

Българската социалистическа партия /БСП/ настоява и очаква политическите и парламентарните сили, президентът, министър-председателят и председателят на Народното събрание ясно да изразят позицията си към този репресивен и недемократичен акт. Само така ще проличи дали наистина има желание за национално съгласие и демократични промени, или зад красиви фрази ще продължава същата, отхвърлена от мнозинството от българския народ политика.

В съответствие с конституцията Парламентарният съюз за социална демокрация внесе предложение за свикване на извънредно заседание на Народното събрание. Обръщаме се към народните представители да отхвърлят решително този отчаян опит за дестабилизация.

БСП ще предприеме всички допустими от закона мерки и ще се противопостави най-решително на този и на всеки друг опит за политически репресии и връщане към силовата и конфронтационната политика.

София, 12 януари 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София 13 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И СЪВЕТНИЦИТЕ-СОЦИАЛИСТИ В СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПО ПОВОД ИСКАНЕТО ЗА ОТМЯНА НА ДЕПУТАТСКИЯ ИМУНИТЕТ НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ.


Софийският градски съвет на Българската социалистическа партия /БСП/ и съветниците-социалисти в Столичния общински съвет категорично протестират срещу депозираното искане на главния прокурор за отмяна на имунитета и поставяне под домашен арест на народния представител Александър Лилов.

С този акт г-н Татарчев демонстрира продължение на репресивната политика на крайно десните сили в Съюза на демократичните сили.
Обръщаме се към всички народни представители да поискат незабавно свикване на извънредно заседание на парламента. Неморално е този въпрос да се решава еднолично от председателя на Народното събрание.

Смятаме, че действията на главния прокурор са груба провокация, целяща взривяване на започналия процес на обществена стабилизация.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ГС НА БСП: Александър Маринов, народен представител

РЪКОВОДИТЕЛ НА ГРУПАТА НА СОЦИАЛИСТИТЕ В СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ: Тодор Модев

София, 11 януари 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИТЕТА ПО ГОРИТЕ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ИЗЯВЛЕНИЕ НА ГОВОРИТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ. Документът е адресиран до средствата за масова информация.


По повод изявленията на Българска партия либерали, направени чрез нейния говорител г-н Стелиян Стойчев, за "необоснованите уволнения на професионалисти" в системата на горите, заявявам, че изнесеното не отговаря на истината. В Комитета по горите не е освободен нито един специалист от централното управление. Освободени са петима ръководители в Държавни лесничейства поради финансови и служебни нарушения.

Преписките и делата на двама от тях са заведени още от предишното ръководство.

Всички, които се интересуват от случаите и желаят да получат повече информация, да заповядат в Комитета по горите.


        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ст.н.с. Н.Матаков, KCCH

София, 8 януари 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО ОТ СЪЮЗА НА СИНДИКАТИТЕ ОТ ОТБРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ КЪМ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ДО ВРЕМЕННАТА АНКЕТНА КОМИСИЯ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СЪСТОЯНИЕТО НА ОТБРАНИТЕЛНАТА ИНДУСТРИЯ И ТЪРГОВИЯТА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПРОДУКТИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. Документът е адресиран и до председателя на Министерския съвет, до Министерството на промишлеността и до ръководството на Конфедерацията на независимите синдикати в България.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Съюзът на синдикатите от отбранителната промишленост /ССОП/ още през 1990 година предвиди опасността, надвиснала над предприятията от отбранителния комплекс. Тази опасност, според нас, сега е свързана със следните задълбочаващи се негативни процеси, водещи към унищожаването на комплекса:
- непрекъснато увеличаваща се безработица в бранша /освободени са над 20 000 души/;
- липса на условия за нормално договаряне и изпълнение на колективните трудови договори /КТД/ и редовно изплащане на работните заплати;
- загуба на професионална квалификация от уникални кадри, участвуващи в разработването, внедряването и производството на специални изделия;
- голяма задлъжнялост към банки, предприятия и други организации;
- некомпетентно управление на предприятията поради липса на професионално подготвени мениджъри и държавна конкурсна система за назначаване на управляващите органи /НС, УС, СД, управители/ на държавните търговски дружества;
- дезинтеграция на сложни технологични връзки и кооперации поради непрекъснати и необосновани структурни преобразувания;
- морално и физическо остаряване на продукцията поради липса на държавни поръчки за нови изделия за модернизация и превъоръжаване на армията;
- загуба на наши пазари и неосигуряване на нови пазари за специална продукция;
- липса на мотивация и отговорност на държавните служители и управляващите органи на търговските дружества, причина за създаване на условия за нелоялност към дружествата /държавата/, за "скрита" приватизация, за спекула и корупция.

Наша основна цел беше, е и ще бъде решаването на наболелите проблеми в отбранителната промишленост, имащи пряко и косвено отражение върху социално-икономическото положение на работещите в бранша. От 1990 г. до сега ние непрекъснато сме настоявали пред всички държавни органи за решаването на тези проблеми. С множество материали, писма, обръщения, предложения, декларации, статии, синдикални акции, митинги, шествия, стачки и солидарни акции настоявахме държавните органи да обърнат внимание на бранша и да разрешат проблемите му в интерес на националната сигурност и националната икономика, т.е. в интерес на Република България. От началото на 1992 г. в синдикалните действия за решаване на проблемите в бранша се включиха официално национална синдикална федерация "METAЛ-EЛEKTPO", организациите на КТ "Подкрепа", както и двете синдикални централи. В резултат на тези действия след 3-та синдикална протестна акция в София на 14 октомври 1992 г. депутати от различни парламентарни групи предложиха няколко проекта за решение на Народното събрание /НС/. Едва след последната синдикална протестна акция, проведена на 3 декември 1992 г., като шествие-митинг пред НС, парламентът удовлетвори едно от нашите искания, като състави временна анкетна комисия. Сега, когато комисията трябва да анализира състоянието на търговските дружества от бранша и когато трябва да предложи проект за решение на НС, ние

Н А С Т О Я В А М Е:

1. Да участвуваме пряко /с наши представители/ в предварителните обсъждания на проекта за решение на НС във временната анкетна комисия.

2. Временната анкетна комисия да изрази своето становище по проекта на депутати с вx.N 102.34.507/15 октомври 1992 г. Настоявам този проект да се внесе в пленарната зала за решение.

3. Да получим заключителните материали на комисията /отчет, анализ, проект за решение на НС/.

4. Да се вземе предвид становището на ССОП.

5. Да участвуваме като гости в пленарната зала при обсъждане и вземане на решение по проекта на комисията.

Приложение: Проект за решение на Народното събрание


ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ССОП: инж. Цв.Мирчев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОЕКТ ЗА РЕШЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ВНЕСЕН ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ ОТ ГРУПА ДЕПУТАТИ НА 15 ОКТОМВРИ 1992 ГОДИНА.


Народното събрание на основание чл. 86 от Конституцията на Република България

Р Е Ш И:

1. Военнопромишленият комплекс /ВПК/ е стратегически отрасъл на българската индустрия. Той влияе пряко върху националната сигурност, мобилизационния потенциал и икономиката на Република България. За осигуряване жизнеспособността на ВПК Народното събрание задължава Министерския съвет:

1.1. В срок до 28 февруари 1993 г. да трансформира в държавен дълг задълженията на държавните търговски дружества и предприятия от ВПК към търговските банки, включително и лихвите към същата дата, натрупани в резултат на отпуснати кредити за капитални вложения и за оборотни средства в изпълнение на задължения по създаване и поддържане на държавните мобилизационни мощности и запаси.

Тези дългове да се включат в държавния бюджет на Република България за 1993 г. като държавен дълг. Изплатената на банките част от дълговете, както и изплатените лихви да се върнат на съответните търговски дружества.

1.2. В срок до 28 февруари 1993 г. да предприеме конкретни мерки за изплащане на държавните търговски дружества и предприятия от ВПК левовата равностойност на изнесената за бившия СССР специална продукция на обща стойност 50 млн.долара и лихвите към същата дата.

1.3. В срок до 30 януари 1993 г. да промени състава на Комисията за контрол върху режима за търговия с военна и специална продукция, като повиши нейната компетентност и ефективност, както и да промени статута на комисията и правилата за нейната работа с цел да се осигури максимална експедитивност и гъвкавост на външнотърговските организации при третиране на сделките със специална продукция.

1.4. В срок до 28 февруари 1993 г. да създаде фонд за проучване, развитие, модернизация и превъоръжаване на българската армия, с който да бъде осигурена финансово държавната поръчка към търговските дружества от ВПК. Министерството на отбраната, Министерството на финансите и Министерството на промишлеността да разработят съвместно правилник за набиране и разходване на средствата на този фонд към Министерството.

1.5. В срок до 28 февруари 1993 г. да предложи механизъм за пълно компенсиране на щетите на търговските дружества от ВПК за провалени от правителствената комисия за контрол върху режима за търговия с военна и специална продукция перфектно сключени сделки през 1992 г. и да осигури реализацията на същата специална продукция на външни пазари при същите или по-добри условия.

1.6. Да отпусне безвъзмезден кредит за незабавно изплащане на заработените, но неполучени работни заплати на работещите в търговските дружества от ВПК.

1.7. В срок до 28 февруари 1993 г. да вземе решение относно бъдещата структура на ВПК и неговото държавно управление.

1.8. В срок до 28 февруари 1993 г. да направи постъпки в ООН и други международни организации за компенсиране на загубите на търговските дружества от ВПК вследствие на ембаргото към Либия, Ирак и други държави.

1.9. В срок до 28 февруари 1993 г. да приеме механизъм за незабавно прилагане на ПМС N 234/27 ноември 1992 г. за решаване проблема с "лошите" дългове на търговските дружества от ВПК.

1.10. В срок до 28 февруари 1993 г. да разработи и приеме държавен механизъм за управлението на търговските дружества с държавно имущество, в който категорично да се посочи начинът за смяна и назначаване на управляващите органи на Държавните търговски дружества /Надзорен съвет, Управителен съвет, Съвет на директорите, Изпълнителен директор и Управител/, да се задвижат отговорностите им пред държавата, както и да се регламентират условията за тяхната мотивация и лоялност към държавните интереси.

2. В срок до 28 февруари 1993 г. Комисията за национална сигурност и Съветът за национална сигурност да разработят и внесат в Народното събрание проект за доктрина за национална сигурност, в която ясно и категорично да се определят статутът, ролята и мястото на ВПК.

3. Налага мораториум върху приватизацията на търговските дружества от ВПК за срок от пет години.

М О Т И В И:

Военнопромишленият комплекс е съществена част от системата за национална сигурност и от промишлеността в страната. Той разполага с потенциални възможности, оборудване и кадри, с които би се гордяла всяка страна. Недопустимо е този комплекс, който е държавна собственост, да бъде унищожен само поради бездействието на собственика /държавата/.

Тежката икономическа криза, обхванала страната ни, започна с криза в специалното производство. Това е съвсем естествено, тъй като този бранш в най-добрите си години е осигурявал около 1/2 от валутните постъпления в държавата. Той и сега може да носи значителни валутни приходи, ако собственикът подходи разумно с една целенасочена и преференциална политика спрямо ВПК.

В момента около 80% от търговските дружества на ВПК са в незавидно финансово икономическо състояние. Изключително тежкото положение на дружествата се отразява директно и върху националната сигурност, и върху националната икономика, които са приоритети в политиката на всяка държава. Отразява се пряко и върху социално-икономическото положение на работещите в комплекса и техните семейства и създава остри социални напрежения.

Ето защо предлагаме Народното събрание да вземе положително решение по предложените най-неотложни мерки за спасяването на ВПК.

София, 6 януари 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 13 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ДО КОГА ЩЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С ТЪРПЕНИЕТО НИ НЯКОИ СИНДИКАЛНИ ЛИДЕРИ?" НА НАЦИОНАЛЕН СВОБОДЕН СИНДИКАТ "БИЗНЕС".


На 6 януари 1993 г., в София, на синдикална пресконференция Диана Дамянова - заместник председател на конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/, заяви, че при подновяване работата на Националния съвет за социално партньорство към Министерския съвет в него могат да участват само КНСБ и КТ "Подкрепа", тъй като единствено те са легитимни, т.е. само те имат право да отстояват социалните интереси на роботниците и служителите в страната.

Съществуват ли достатъчно основания за този категоричен извод? Решаващият критерий за числеността на членската маса се оказа несигурен.

През последните години настъпиха чувствителни изменения в броя на членовете поради масовото напускане на профсъюзите, породено от изчерпаното доверие и надежди в тях или поради преминаване в новосъздадени синдикални организации. Затова двете синдикални централи прибягнаха до провалилия се опит чрез анкетни карти да установят броя на своите членове, който и досега остава неустановен и поставя под съмнение с каква членска маса разполагат.

На какви други показатели могат да разчитат? Преждевременни са твърденията, че единствено КТ "Подкрепа" и КНСБ са легитимни, защото в следващите 6 месеца те трябва да доказват пред съда, че уставите им отговарят на чл. 136 /и следващите/ от Закона за лицата и семейството, включително, че преследваните от тях цели и използваните средства са законни. От всички синдикати в България само Национален свободен синдикат "Бизнес" е със съдебна регистрация от 1990 г. и има съдебно потвърдена легитимност.

При сега действащите разпоредби на Кодекса на труда само синдикатите, получили съдебно вписване, са законни. Какво се преследва с привилегията за единствена легитимност? Целите са прозрачни: едната - да се запази монополът на тяхното присъствие в Националния съвет за социално партньорство и другата - да се манипулира общественото мнение за широка подкрепа на ултимативните им искания пред правителството и да им се предостави отнетото синдикално имущество.

Двата синдиката отново по утвърден маниер желаят да диктуват взаимоотношения, като оформят решенията си в подзаконови актове /постановления/ на Министерския съвет, без да са овластени с такива права от конституцията и законите в страната. Не е ли това пореден опит за синдикална диктатура?

Ясно е, че КНСБ и КТ "Подкрепа" преувеличават своите функции, като подценяват и пренебрегват значителната роля на други синдикални организации, отстояващи правата и интересите на широки слоеве от работещите в различните сфери на нашата икономика. Техни представители трябва да заемат полагащото им се място в Националния съвет за социално партньорство, за да внесат своя реален принос при решаването на жизненоважни за страната ни проблеми.

ПРЕЗИДЕНТ НА НАЦИОНАЛНИЯ СВОБОДЕН СИНДИКАТ "БИЗНЕС":
        Асен Чаушев

София, 8 януари 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


10:10:10
13:01:1993 година

Редактори: Нина Гаврилова
                           Любомир Йорданов - деж. ред.
Технически изпълнители: Иванка Тодорова
                                           Маргарита Анева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!