13 февруари 1991

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ 1991 ГОДИНА                                                                                  БРОЙ 31 /306/

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА АКТУАЛНОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПОЛОЖЕНИЕ У НАС НА СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ /ССД/, ПРИЕТА НА УЧРЕДИТЕЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СЪЮЗА.


СЪЮЗЪТ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ /ССД/ Е СИЛНО ОБЕЗПОКОЕН ОТ ОЧЕРТАВАЩАТА СЕ СПОНТАННО ИЛИ МОЖЕ БИ НАЛАГАНА СЪЗНАТЕЛНО ТЕНДЕНЦИЯ КЪМ АБСОЛЮТИЗАЦИЯ НА Т.НАР. МИРЕН ПРЕХОД ОТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ, ОТ ФЕТИШИЗИРАНЕТО НА ЕДИН НЕЕФЕКТИВЕН ПАРЛАМЕНТ И НА ЕДНО В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ НАПОСОКИ ДЕЙСТВУВАЩО ПРАВИТЕЛСТВО. ВСИЧКО ТОВА ЗАПЛАШВА СЕРИОЗНО СТОПАНСКАТА РЕФОРМА, КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗРОДИ В АГОНИЯ И ЗАБЛУДА. НИЕ СМЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ НЕ МОЖЕ С ЕДНАТА РЪКА ДА СЕ ПРАВИ ОПЕРАЦИЯ, А С ДРУГАТА ДА СЕ НАПЪХВАТ ОБРАТНО В ОРГАНИЗМА ОПЕРИРАНИТЕ МЕТАСТАЗИ.

СЪЮЗЪТ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ Е ЗА ТАКАВА СТОПАНСКА РЕФОРМА, ПРИ КОЯТО ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ЦЕНИТЕ И ВИСОКИТЕ ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ИДВАТ НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ДЕЙСТВИТЕЛНА И ТОТАЛНА ПРИВАТИЗАЦИЯ /ОСОБЕНО НА ЗЕМЯТА/ И ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ, СЛЕД ЕДНА РАЦИОНАЛНО ОСЪЩЕСТВЕНА ПАРИЧНА РЕФОРМА, С КОЯТО, ОТ ЕДНА СТРАНА, ДА СЕ ЗАЩИТЯТ ТРУДОВИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ, А ОТ ДРУГА - ДА СЕ КОНФИСКУВАТ "МРЪСНИТЕ ПАРИ” НА 45-ГОДИШНИТЕ УПРАВНИЦИ. НИЕ СМЕ ЗА ТАКОВА "РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ" НА ТЕЖЕСТТА НА РЕФОРМАТА, ПРИ КОЕТО УПРАВЛЯВАЛАТА ТОЛКОЗ ВРЕМЕ КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И НЕЙНИТЕ САНОВНИЦИ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯТ ВИНАТА СИ ЗА СЪСИПВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ДА ИЗПЛАТЯТ ВСИЧКИТЕ СИ ДЪЛГОВЕ - ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ, КАТО ВЪРНАТ НЕЗАБАВНО ЗАГРАБЕНОТО НАРОДНО И ДЪРЖАВНО ИМУЩЕСТВО. АКО НЕ СТОРЯТ ТОВА ДОБРОВОЛНО, ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАКОН ЗА НЕГОВОТО КОНФИСКУВАНЕ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩЕСТВОТО. ССД Е ЗА ТОЧНА И СТРОГО ЗАКОНОСЪОБРАЗНА ПРАКТИКА В РЕГИСТРАЦИЯТА И КОНТРОЛА ВЪРХУ ДЕЙНОСТТА НА ПАРТИИТЕ И ДВИЖЕНИЯТА ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ОБЩЕСТВЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ. НИЕ СМЕ ЗА КОНСТИТУЦИОННИ РАЗПОРЕДБИ, КОИТО ДА ПРЕДПАЗВАТ ОБЩЕСТВОТО ОТ ПРЕСТЪПНИ ФАШИСТКИ, КОМУНИСТИЧЕСКИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ИДЕОЛОГИИ И ИЗГРАДЕНИ ВЪРХУ ТЯХ ФОРМАЦИИ.

СЪЮЗЪТ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ Е ЗА ЧАС ПО-СКОРОШНО ПРОВЕЖДАНЕ НА НОВИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ И НА ИЗБОРИ НА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА ЕДНОВРЕМЕННО. НИЕ СМЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ СЕГАШНОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРИЕМЕ ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ, ТЪЙ КАТО В НЕГО МНОЗИНСТВОТО Е НА СТРАНАТА НА ЕДНА ПАРТИЯ ОТ БОЛШЕВИШКИ ТИП, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНЯ. ТАЗИ ПАРТИЯ НЕ МИСЛИ СЕБЕ СИ ИНАЧЕ, ОСВЕН КАТО ВЛАСТВАЩА ПАРТИЯ. ВРЪХ НА НАХАЛСТВОТО Е ТАЗИ ИМЕННО ПАРТИЯ, КОЯТО ДОВЕДЕ НАРОДА, СТРАНАТА И ДЪРЖАВАТА ДО ПЪЛЕН ФАЛИТ, А ЛИЧНОСТТА - ДО ПОСЛЕДНАТА ГРАНИЦА НА УНИЖЕНИЕТО, ДА ПРЕТЕНДИРА СЕГА ЗА АКТИВНО И ЕДВА ЛИ НЕ ВОДЕЩО УЧАСТИЕ В ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС. НИЕ НЕ СМЕ ЗА КОНФРОНТАЦИЯ, НО НЕ СМЕ И ЗА ТАКЪВ МИРЕН ПРЕХОД, КОЙТО СЕ ОСНОВАВА НА МАРКСИСТКАТА ТЕЗА ЗА СТРОГА НАУЧНА ПРЕДВИДИМОСТ, ПЛАНИРАНОСТ И РЕГУЛИРУЕМОСТ НА СЪБИТИЯТА. КОМУ ЩЕ ПРИНАДЛЕЖИ ТАЗИ ПРИВИЛЕГИЯ И НЯМА ЛИ ПО ТОЗИ НАЧИН ОТНОВО ДА СЕ ОТНЕМЕ НАРОДНАТА СВОБОДА И АКТИВНОСТ?

СПОРЕД СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ БСП НЕ Е ПОЛЕЗНА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ И НАЙ-ДОСТОЙНОТО ЗА НЕЯ СЕГА БИ БИЛО ДА НАМЕРИ В СЕБЕ СИ КУРАЖ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ УЧАСТИЕ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ. ТОВА БИ БИЛО ЕДНА НАИСТИНА МОРАЛНА ПОЗИЦИЯ, АКО Е ВЯРНО, ЧЕ ТАЗИ ПАРТИЯ ПОСТАВЯ НАД ВСИЧКО НАЦИОНАЛНИТЕ И НАРОДНИТЕ ИНТЕРЕСИ. ДНЕС ВИСШИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС СЕ АСОЦИИРА ЕДИНСТВЕНО С НАПУСКАНЕТО ОТ БСП НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА. ПОРАДИ ВСЕ ОЩЕ НИСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА КУЛТУРА НА НЯКОИ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И ПОДАТЛИВОСТ НА МАНИПУЛИРАНЕ ТОЗИ БИ БИЛ ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА СЕ ПОМОГНЕ НА ХОРАТА ДА ИЗБЕРАТ ПРОСПЕРИТЕТА НА РОДИНАТА СИ - В СЕГАШНАТА СИТУАЦИЯ СИГУРНИЯТ НАЧИН ДА НЕ СЕ ПУСКА В УРНАТА ЧЕРВЕНАТА БЮЛЕТИНА Е ТАКАВА БЮЛЕТИНА ИЗОБЩО ДА НЯМА. ДУМАТА ИМА БСП. НЕКА ПОНЕ ВЕДНЪЖ В СТОГОДИШНАТА СИ ИСТОРИЯ ТАЗИ ПАРТИЯ СЕ ОКАЖЕ НА ВИСОТАТА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ. ТОВА ЩЕ БЪДЕ И ЕДИНСТВЕНИЯТ ШАНС НА БСП ДА СПЕЧЕЛИ ОТНОВО АВТОРИТЕТ И ДОВЕРИЕ СРЕД СВОИ И ЧУЖДИ.

ОТ ДРУГА СТРАНА, СЪЮЗЪТ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ Е ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ЕДИНСТВОТО НА СДС, НО ПРИ РЕШИТЕЛНО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ЛЕВИТЕ И СЪГЛАШАТЕЛСКИТЕ ТЕЖНЕНИЯ В НЕГОВОТО РЪКОВОДСТВО. НИЕ СМЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ "ЛЯВАТА" ИДЕЯ Е ИЛЮЗОРНА, ПРОТИВОПОКАЗНА НА ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА И В ПОСЛЕДНА СМЕТКА ДЕСТРУКТИВНА ЗА ВСЯКО ОБЩЕСТВО. И НИЕ СМЯТАМЕ, ЧЕ ТОВА МНЕНИЕ СЕ ПОДДЪРЖА ОТ БОЛШИНСТВОТО ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА СДС И ТО ИМЕННО ГИ ИЗВЕДЕ НА УЛИЦАТА. СЪЮЗЪТ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ Е ЗА НОВ ПО СЪЩЕСТВО СДС, ВОДЕЩАТА РОЛЯ В КОЙТО ТРЯБВА ДА ИМАТ РАДИКАЛНИТЕ ДЯСНОЛИБЕРАЛНИ ФОРМАЦИИ. НЕЩО ПОВЕЧЕ, НИЕ СМЕ ЗА ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО НА ТЕЗИ ФОРМАЦИИ В СДС С ВСИЧКИ ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНАТА ОПОЗИЦИЯ. ИСТОРИЧЕСКИЯТ МОМЕНТ НАЛАГА И ШАНСЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ФОРМИРАНЕТО НА СИЛНА ОБЕДИНЕНА ОПОЗИЦИЯ, ОРИЕНТИРАНА КАТЕГОРИЧНО НАДЯСНО.

ЕТО ЗАЩО СЪЮЗЪТ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ СЕ ОБРЪЩА С ПРИЗИВ ЗА ОБЕДИНЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ В ДЯСНАТА ЧАСТ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО. БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ БАЛАНСИРАЩ МЕЖДУ БСП И СДС ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕНТЪР, А ОТ МОЩНА, ПОСЛЕДОВАТЕЛНА И НЕПОДКУПНА ПОЛИТИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ, ВДЪХНОВЯВАНА ОТ ИДЕАЛИТЕ НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА И НА СТОПАНСКИЯ ПРАГМАТИЗЪМ.

СЪЮЗЪТ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ АПЕЛИРА КЪМ РЪКОВОДСТВАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, КОИТО СПОДЕЛЯТ ТЕЗИ РАЗБИРАНИЯ, ДА СЕ СЪБЕРАТ НА СРЕЩА В НАЙ-БЛИЗКО ВРЕМЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА КОАЛИЦИЯ ИЛИ КОНФЕДЕРАЦИЯ, КОЯТО В СЪЮЗ СЪС СДС ДА ОСИГУРИ ПОБЕДАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА НАЙ-СЕТНЕ В ИЗМЪЧЕНА И ПРЕУМОРЕНА ВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ, ПЪЛНАТА И ДЕЙСТВИТЕЛНА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ НА РОДИНАТА.

СЪЮЗЪТ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ Е ЗА НЕЗАВИСИМА И СУВЕРЕННА БЪЛГАРИЯ, ЗАЕЛА ДОСТОЙНО МЯСТОТО СИ НАЙ-ПОСЛЕ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ. НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ ИДЕЯТА ЗА ДУХОВНО ОБЕДИНЯВАНЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПО СВЕТА. НЕКА СЪЩЕВРЕМЕННО ВРАТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ БЪДАТ ОТВОРЕНИ ЗА ВСЕКИ, КОЙТО ПОЖЕЛАЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕ В ЗЕМЯТА НА СВОИТЕ ДЕДИ. БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СТРАНА НА РАВНОПРАВНИ ЕТНИЧЕСКИ ОБЩНОСТИ - САМО ТОВА ЩЕ ГАРАНТИРА НЕЙНАТА НАЦИОНАЛНА МОНОЛИТНОСТ И СИГУРНОСТ.

ВРЕМЕТО, МАКАР И ВСЕ ОЩЕ НАШЕ, ВЕЧЕ ИЗТИЧА! ИСТОРИЯТА НЯМА ДА НИ ПРОСТИ, АКО ПРОИГРАЕМ С ЛЕКА РЪКА НАШЕТО БЪДЕЩЕ И БЪДЕЩЕТО НА НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ. НЕКА С ОБЩИ УСИЛИЯ СЪЗДАДЕМ ТАКАВА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ БЪДЕ НАПУСКАНА С ГНЯВ И ОТЧАЯНИЕ.

СОФИЯ, 9 ФЕВРУАРИ 1991 Г.              /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


X   X   X

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ /БНС/ ПО ВЪПРОСА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ МЕРКИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДИМИТЪР ПОПОВ,ВЪВЕДЕНИ ОТ 1 ФЕВРУАРИ 1991 ГОДИНА.


БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ КАТО ОБЕДИНЕНИЕ НА ПАРТИИ, КОИТО СИ ПОСТАВЯТ ЗА ЦЕЛ ПРЕУСПЯВАНЕТО И БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, НЕ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗУЧАСТЕН В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ НА НАЦИОНАЛНА ИКОНОМИЧЕСКА КАТАСТРОФА И СЧИТА ЗА СВОЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ИЗРАЗИ ОТНОШЕНИЕТО СИ КЪМ ИКОНОМИЧЕСКАТА ПЛАТФОРМА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДИМИТЪР ПОПОВ.

БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ СМЯТА, ЧЕ ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ЦЕНИТЕ", КОЯТО НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ПРОИЗВОЛНА И ЖЕСТОКА ЗА ЦЕЛИЯ НАРОД ИНФЛАЦИЯ, НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЕГАШНАТА ТЕЖКА СИТУАЦИЯ.

ИЗВЕСТНИ СА ПОНЕ ОЩЕ ДВА ПЪТЯ КАТО АЛТЕРНАТИВА - ПАРИЧНА РЕФОРМА И РЕГУЛАТИВЕН ПАЗАРЕН МЕХАНИЗЪМ.

ПО НАШЕ МНЕНИЕ ИЗБРАНИЯТ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ПЪТ Е ПАГУБЕН ЗА БЪЛГАРСКОТО СТОПАНСТВО. НИЕ НЕ ВИЖДАМЕ КАК ПРОИЗВОЛНИТЕ ЦЕНИ, КОИТО ЩЕ УБИЯТ ВСЯКАКВО ЖЕЛАНИЕ У ХОРАТА ДА КУПУВАТ НА ДЕСЕТОКРАТНО ПО-ГОЛЯМА СТОЙНОСТ ТОВА, КОЕТО ВСЕ ОЩЕ СЕ ПРЕДЛАГА НА ПАЗАРА, БИХА СТИМУЛИРАЛИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ. СЪС СЕГАШНИТЕ МЕРКИ СЕ НАНАСЯ ОЩЕ ЕДИН, И ПРИ ТОВА НАЙ-ТЕЖЪК УДАР ВЪРХУ СТОПАНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ.

ОШЕ ПО-ТЕЖКО Е ОТРАЖЕНИЕТО НА ВЪВЕДЕНАТА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ИНФЛАЦИЯ ВЪРХУ ВСИЧКИ СЛОЕВЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. СТАНДАРТЪТ НА ЖИВОТ ЩЕ ПАДНЕ НЕ С 30 НА СТО, КАКТО ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАБЛУЖДАВА ОБЩЕСТВЕНОСТТА, А ПО НАШИ ПРЕСМЯТАНИЯ С 60 ДО 70 НА СТО. ТОВА НА ПРАКТИКА ОБРИЧА ВСИЧКИ НАС, НАШИТЕ ДЕЦА, ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД НА ГЛАДНО СЪЩЕСТВУВАНИЕ.

СЕГАШНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КВАЛИФИЦИРАНА КАТО НИЩО ДРУГО ОСВЕН КАТО "ИКОНОМИЧЕСКИ ГЕНОЦИД" НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА НОСЯТ КАКТО БСП, КОЯТО ОТ ПРОЛЕТТА НА 1990 ГОДИНА СЪЗНАТЕЛНО РАЗБИВА БЪЛГАРСКОТО СТОПАНСТВО, ТАКА И СДС, КОЙТО СЪС СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ ОЩЕ НА КРЪГЛАТА МАСА, А СЛЕД ТОВА И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ДЕЙСТВУВАШЕ НА ПРАКТИКА В УНИСОН С КОМУНИСТИТЕ ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ.

ОТГОВОРНОСТ НОСИ И ПРЕЗИДЕНТЪТ НА СТРАНАТА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ, ЧИЙТО ИКОНОМИЧЕСКИ СЪВЕТНИК ПРОФ. БЕРОВ ЗАЯВИ ПО БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ,
ЧЕ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, ТОЙ ТРЯБВА ДА ИЗКОНСУМИРА ВСИЧКИТЕ СИ ВЛОГОВЕ, КОИТО СЕГА ВЪЗЛИЗАТ НА 27 МИЛИАРДА ЛЕВА. С ТОВА, МЕЖДУ ДРУГОТО, ЩЕ СЕ ЛИКВИДИРА НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА НАША, БЪЛГАРСКА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ПОРАДИ ЛИПСА НА СРЕДСТВА.

ДИРЕКТНА И НАЙ-ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ НОСЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДИМИТЪР ПОПОВ, МИНИСТЪРЪТ НА ФИНАНСИТЕ ИВАН КОСТОВ И МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА, ТЪРГОВИЯТА И УСЛУГИТЕ ИВАН ПУШКАРОВ, КОИТО СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОВОДНИЦИ И ЗАЩИТНИЦИ НА ТАЗИ БЕЗЧОВЕЧНА ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН "РЕФОРМА".

ПОРАДИ ВСИЧКО ТОВА БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ СМЯТА, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДИМИТЪР ПОПОВ ТРЯБВА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА, ТЪЙ КАТО Е НЕСПОСОБНО ДА HAMEРИ ПРАВИЛНИЯ ПЪТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ СТОПАНСКАТА КРИЗА.

ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА БЪДЕ РАЗПУСНАТО КАТО НЕСПОСОБНО ДА ИЗПЪЛНЯВА СВОИТЕ ФУНКЦИИ. НЕГОВОТО ОСНОВНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ БЕ ДА СЪЗДАДЕ НОВАТА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ И ДРУГИ СЪПЪТСТВУВАЩИ ОСНОВНИ ЗАКОНИ, А НЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС СТРАНИЧНИ ПРОБЛЕМИ И ДА СЕ ПРЕВРЪЩА В АРЕНА НА НЕДОСТОЙНИ СПОРОВЕ И СКАНДАЛИ МЕЖДУ ВЛИЗАЩИ В НЕГО СИЛИ.

НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ В СРОК ОТ ДВА МЕСЕЦА ДА БЪДАТ НАСРОЧЕНИ НОВИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, А ПАРАЛЕЛНО С ТЯХ И ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ УПРАВИ И ПРЕКИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ЧРЕЗ ОБЩО И ТАЙНО ГЛАСУВАНЕ.

ЗА ТЕЗИ ИЗБОРИ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОСТАВЕНИ ПРИ АБСОЛЮТНО РАВНИ УСЛОВИЯ ОТНОСНО ПАРИЧНИ СРЕДСТВА, ДОСТЪП ДО ПЕЧАТ, РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ.

ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПРЕД ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СЪС СВОИТЕ КОНЦЕПЦИИ ЗА ИЗВЕЖДАНЕ НА СТРАНАТА ОТ НАЦИОНАЛНАТА И СТОПАНСКАТА КАТАСТРОФА.

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д-Р И. ГЕОРГИЕВ

БЪЛГАРСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: К. КУМАНОВ

БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ"
ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ: К.ГАНЕВ

ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ - ПЕРНИК
ПРЕДСЕДАТЕЛ: К. БОРИСОВ

СЪВЕТ ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
P. АНАТКОВ
ДИМ.РАДЕВ

СОФИЯ, 7 ФЕВРУАРИ 1991 ГОДИНА              /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СЪОБЩЕНИЕ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕИМЕНУВАНЕТО Й В ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКИ СЪЮЗ /ХДС/.


УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ НА ПОРЕДНОТО СИ РАЗШИРЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА 10 ФЕВРУАРИ 1991 Г. С ОГЛЕД БЪДЕЩАТА ДЕЙНОСТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА ЕДИНОДУШНО РЕШИ НАИМЕНОВАНИЕТО ФЕДЕРАЦИЯ НА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРОМЕНИ В ХРЙСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ /ХДС/.

ПРИЕТОТО НОВО ИМЕ ЩЕ ОТГОВАРЯ ПО-ПЪЛНО И ПО-ТОЧНО НА СТАТУТА, СТРУКТУРАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА СТРАТЕГИЯ НА ДОСЕГАШНАТА ФЕДЕРАЦИЯ.


ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХДС: Д-Р ДИМИТЪР КИРОВ

ЗА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ХДС:
 
ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ
ЧЛЕН НА ВКС НА ХДП: ГЕОРГИ ГУГОВ
ЧЛЕН НА ВКС НА ХДП:
/УПЪЛНОМОЩЕН ОТ НЕЯ: ГЕОРГИ ГУГОВ/
ВЕРА МЕЛИОР ШНИТЕР

ХРИСТИЯНРАДИКАЛНА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХРП В БЪЛГАРИЯ: ТОТЮ ПЕТРОВ
СЕКРЕТАР НА ХРП В БЪЛГАРИЯ: ПЕТКО ВЪЛЧКОВ

НОВА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НХДП: ДРАГАН БАЧЕВ
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НХДП: АНТОН БАЛЕВ

СОФИЯ, 12 ФЕВРУАРИ 1991 Г.               /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТКРИТОТО ПИСМО НА ЯНКО ЯНКОВ - НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ИЗБРАН В ОСМИ ЕДНОМАНДАТЕН СУНГУЛАРСКИ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО БЮРОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

СЛЕД ДИПЛОМИРАНЕТО МИ КАТО ЮРИСТ СПЕЧЕЛИХ КОНКУРС И ПОСТЪПИХ НА РАБОТА КАТО НАУЧЕН СЪТРУДНИК В ИНСТИТУТА ПО НАУКИТЕ ЗА ДЪРЖАВАТА И ПРАВОТО ПРИ БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И КАТО АСИСТЕНТ В ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ ПРИ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ". СЪГЛАСНО ТОГАВА ДЕЙСТВУВАЩИТЕ ПРАВНИ НОРМАТИВНИ ПРАВИЛА ИМАХ ПРАВОТО ДА ПОЛУЧА ТАКА НАРЕЧЕНОТО "СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО", НО ТАКОВА НЕ МИ БЕ ДАДЕНО. ОЩЕ ТОГАВА МИЛКО БАЛЕВ БЕ КАЗАЛ НА ПРОФЕСОР ДОКО ДОКОВ, ЧЕ ТОВА Е СТАНАЛО ПО ИСКАНЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, А ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, ПО ВРЕМЕТО НА АРЕСТУВАНЕТО МИ, СЕ ИЗЯСНИ, ЧЕ ТОВА Е СТАНАЛО ПО ИСКАНЕТО НА ЗЛОВЕЩОТО ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ ПРИ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.

БЕЗ СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО НЕ МОЖАХ ДА ПРИДОБИЯ ИЛИ ДА ПОЛУЧА ЖИЛИШЕ И ВИНАГИ СЪМ ЖИВЯЛ НА СВОБОДЕН НАЕМ, А ТРИ ГОДИНИ ПРЕДИ УВОЛНЕНИЕТО МИ ЖИВЯХ В КАБИНЕТА СИ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ.

ПРЕЗ 1984 Г. БЯХ АРЕСТУВАН И ОСЪДЕН, А В ЗАТВОРА ПРЕСТОЯХ ТОЧНО 5 Г. И 7 М., ПРЕЗ КОЕТО ВРЕМЕ ЖИЛИЩНИЯТ МИ ПРОБЛЕМ БЕ РЕШЕН. ОКАЗА СЕ ОБАЧЕ, ЧЕ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НЕ Е ДОВОЛНА ОТ ТОВА "ВРЕМЕННО" РЕШАВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ МИ ПРОБЛЕМ И ТЯХНАТА ГОЛЯМА ГРИЖА Е БИЛА КАК ДА МИ ОСИГУРЯТ "ВЕЧНО ЖИЛИЩЕ". ПОДПОЛКОВНИК МИТЬО ЙОРДАНОВ ОЩЕ ПО ВРЕМЕ НА СЛЕДСТВИЕТО МНОГОКРАТНО МИ КАЗВАШЕ, ЧЕ ОТ ЗАТВОРА НЯМА ДА ИЗЛЯЗА ЖИВ, А АКО СЛУЧАЙНО ИЗЛЯЗА, ТО ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЪМ ЧОВЕК; ПОДПОЛКОВНИК ГИЛЕВ В ПРИСЪСТВИЕТО НА НАД 20 ДУШИ ИЗРИЧНО МИ КАЗА: "ТИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕШ ОТТУК САМО С КРАКАТА НАПРЕД!"; ПОДПОЛКОВНИК АНГЕЛОВ БЕ НАРЕДИЛ НА КРИМИНАЛНИЯ ЗАТВОРНИК АТАНАС ПЕТКОВ ДИМИТРОВ /ОТ СЕЛО ОРЕШАК, ТОПОЛОВГРАДСКА ОБЩИНА, ХАСКОВСКА ОБЛАСТ/ В СРОК ОТ НЯКОЛКО ДНИ ДА НАМЕРИ НАЧИН И ДА МЕ УБИЕ. БЛАГОВОЛЕТЕ ДА ОТБЕЛЕЖИТЕ, ЧЕ И ТРИМАТА ПОДПОЛКОВНИЦИ СА СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ. ОСВЕН ТОВА МАЙОРЪТ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ КИСКИНОВ РЪКОВОДЕШЕ ПЪРВИЯ ПОБОЙ НАД МЕН, ОСЪЩЕСТВЕН ОТ СТАРШИ ЛЕЙТЕНАНТ МИРКО ПАШОВ, СТАРШИНА АТАНАС ТОПКАРОВ, СТАРШИНА МЕДАРСКИ И ОЩЕ НЯКОЛКО СТАРШИНИ. ПОСЛЕ МНОГОКРАТНО БЯХ ЖЕСТОКО БИТ ОТ НАДЗИРАТЕЛИТЕ В ЗАТВОРА И ВСЕКИ ПОБОЙ БЕ ПУБЛИЧЕН, ЗА ДА БЪДАТ СПЛАШВАНИ ОСТАНАЛИТЕ ЗАТВОРНИЦИ. ТЕ ИМЕННО СА СВИДЕТЕЛИ, КОИТО ДОСЕГА НИКОЙ НЕ Е ПОЖЕЛАЛ ДА РАЗПИТА. ЛЯВАТА МИ РЪКА Е СЧУПЕНА, СЧУПЕНИ СА МИ И ДВЕ РЕБРА. В РЕЗУЛТАТ НА ХИМИКАЛИТЕ, КОИТО МИ СЛАГАХА В ХРАНАТА, ПОЛУЧИХ ТУМОР, НО СЛЕД ВСЯКО ОПЛАКВАНЕ МИ ЗАЯВЯВАХА, ЧЕ СИМУЛИРАМ И НИЩО МИ НЯМА. СЛЕД НЯКОЛКО РАДИОПРЕДАВАНИЯ НА ЗАПАДНИ РАДИОСТАНЦИИ, В КОИТО СЕ ПОСТАВЯШЕ ВЪПРОСЪТ ЗА МОЕТО ЗДРАВОСЛОВНО ПОЛОЖЕНИЕ В ЗАТВОРА, БЯХ ОТВЕДЕН В МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ И МИ ДАДОХА ДОКУМЕНТ, ЧЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО НАЛИЧИЕТО НА ТУМОР, А ОПЛАКВАНИЯТА МИ СА РЕЗУЛТАТ НА "НЕВРОТИЧНА ДЕКОМПЕНСАЦИЯ". А ТОЧНО ПО ТОВА ВРЕМЕ ТУМОРЪТ Е БИЛ НАД ТРИ САНТИМЕТРА И ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАЙ ТЕ СА ЗНАЕЛИ, ЧЕ ГО ИМА; ПОНЕ ТАКА МИСЛЯТ ПРОФЕСОРИТЕ ОТ УНИВЕРСИТЕТСКАТА КЛИНИКА В МЮНХЕН, КОИТО МЕ ОПЕРИРАХА ИМЕННО ОТ ТУМОР НА НАДБЪБРЕЧНАТА ЖЛЕЗА /ФЕОХРОМОЦИТОМ/. ОЧЕВИДНО СОФИЙСКИТЕ ПОЛКОВНИЦИ С ЛЕКАРСКИ ПРЕСТИЛКИ СА СЧИТАЛИ, ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ИМАМ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА БЪДА ПРЕГЛЕДАН ОТ ИСТИНСКИ ЛЕКАРИ. НЕКА ПОСОЧА И ТОВА, ЧЕ В ЗАТВОРА БЯХ ПОСЕТЕН ОТ ВОЕННИЯ ЛЕКАР ПОЛКОВНИК МАДЖУНОВ, КОЙТО МИ ДАДЕ "ЛЕКАРСТВА", СЛЕД УПОТРЕБАТА НА КОИТО ОСТАНАХ ЖИВ САМО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЛЕКАРЯ ЗАТВОРНИК Д-Р БЕКЯРОВ /РАБОТЕЩ КАТО САНИТАР В ЗАТВОРНИЧЕСКАТА БОЛНИЦА/ И Д-Р СТОЯНОВА, КОЯТО НЕ УЧАСТВУВАШЕ В ЗЛОВЕЩИТЕ ИГРИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.

ДОКАТО БЯХ В ЗАТВОРА, ЗАПАДНИТЕ РАДИОСТАНЦИИ МНОГОКРАТНО СА КОМЕНТИРАЛИ МОЕТО ПРОТИВОЗАКОННО ОСЪЖДАНЕ И ЖЕСТОКО ТРЕТИРАНЕ, МЕЖДУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ "АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ" ПРЕЗ 1985 И 1986 Г. МЕ ОБЯВИ ЗА ЗАТВОРНИК НР.1 ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗАТВОРНИК НР.З ЗА ЕВРОПА, АСОЦИАЦИЯТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЮРИСТИ ИЗДАДЕ СПЕЦИАЛНА ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ В МОЯ ЗАЩИТА, А ВИЛИ БРАНДТ ОТ ТРИБУНАТА НА 18 КОНГРЕС НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ РЯЗКО Е ОСЪДИЛ ДЕЙСТВИЯТА НАКОМУНИСТИТЕ ВЪВ ВРЪЗКА С МОЕТО ОСЪЖДАНЕ И ЖЕСТОКО ТРЕТИРАНЕ В ЗАТВОРА. ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ТОВА АЗ ИЗТЪРПЯХ НАЛОЖЕНАТА МИ ПРИСЪДА ДО ПОСЛЕДНИЯ ДЕН И ДОРИ ДО ПОСЛЕДНИЯ ЧАС ПРИ СЪОТВЕТНОТО ЗАЧИТАНЕ НА ПОЛОЖЕНИЯ МИ ТРУД КАТО ОБУЩАР.

ОТ ЗАТВОРА ИЗЛЯЗОХ НА 31 ОКТОМВРИ 1989 Г., ТОЕСТ САМО ДЕСЕТ ДНИ ПРЕДИ ДВОРЦОВИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕВРАТ. В РЕЗУЛТАТ НА ЗАСТЪПНИЧЕСТВОТО НА "АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ" И "ХЕЛЗИНКИ УОЧ" ВЪРХОВНИЯТ СЪД ПРЕРАЗГЛЕДА ДЕЛОТО МИ И С РЕШЕНИЕ HP. 10 ОТ 30 МАРТ 1990 Г. МЕ ПРИЗНА ЗА НЕВИННО ОСЪДЕН ПОРАДИ ЛИПСА НА ДОКАЗАТЕЛСТВА. ТАКА ПОРАДИ МАСИРАНАТА АТАКА НА МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ И СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ ПОЛИТИЦИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НЕ МОЖА ДА УСПЕЕ ДА МЕ ИЗПРАТИ ВЪВ "ВЕЧНО ЖИЛИЩЕ". ЗАПАДНОГЕРМАНСКИТЕ ЛЕКАРИ ПЪК ПОПРЕЧИХА НА ИЗПРАЩАНЕТО МИ ВЪВ "ВЕЧНО ЖИЛИЩЕ" ЧРЕЗ ХИМИКАЛИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДОКТОР МЕНГЕЛОВЦИ.

СЛЕД ИЗЛИЗАНЕТО МИ ОТ ЗАТВОРА НАЕХ АПАРТАМЕНТ В СОФИЯ - 1345, НА УЛИЦА "КИРИЛ ПЧЕЛИНСКИ" БЛОК 40, АП.2. СОБСТВЕНИКЪТ НА ЖИЛИЩЕТО ЖИВЕЕ В ЧУЖБИНА, А НЕГОВИЯТ ПЪЛНОМОЩЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ЖИВЕЕ В ГР.
НОВИ ИСКЪР. ВПРОЧЕМ НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО СОБСТВЕНИКЪТ ДА НЕ Е СОБСТВЕНИК, А ДА Е САМО НАЕМАТЕЛ НА ДЪРЖАВНО ЖИЛИЩЕ. МЕСЕЧНИЯТ МИ НАЕМ ДОСКОРО БЕШЕ 250 ЛЕВА.

НЯМА ЛИ ДА МЕ ПОПИТАТЕ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДА, ОТКЪДЕ СЪМ ВЗЕЛ ПАРИ ЗА ПЛАЩАНЕТО НА ТОЗИ НАЕМ, СЛЕД КАТО НЕ СЪМ ПОЛУЧАВАЛ ЗАПЛАТА ТОЧНО ОТ 23 МАРТ 1982 Г., ТОЕСТ ОТПРЕДИ ДЕВЕТ ГОДИНИ? ЗНАЯ, ЧЕ ЗА ТАКИВА "НЕУДОБНИ" ВЪПРОСИ БИХТЕ ПРЕДПОЧЕЛИ ДЕЛИКАТНОТО МЪЛЧАНИЕ, НО АЗ ЩЕ ВИ ПРЕДИЗВИКАМ И ЩЕ ВИ ОТГОВОРЯ, БЕЗ ДА СТЕ МЕ ПИТАЛИ. ПАРИТЕ СЪМ ВЗЕЛ ОТ МОЯ БАЩА, КОЙТО ЖИВЕЕ В СЕЛО КЛИСУРИЦА, МИХАЙЛОВГРАДСКА ОБЛАСТ, И БЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЖЕСТОКО ТОРМОЗЕН ОТ МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ И ПРИ ТОВА БЕ ПОДЛОЖЕЛ НА ЖЕСТОКО БАШИБОЗУШКО ОГРАБВАНЕ. ПАРИТЕ СЪМ ВЗЕЛ И ОТ МОЯ БРАТ, КОЙТО Е ИНВАЛИД, НО НЕ БЕ ПОЩАДЕН ОТ ВЛАСТИТЕ В НИТО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ.

А НЯМА ЛИ ДА МЕ ПОПИТАТЕ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДА, ЗАЩО СЪМ ПОСТЪПИЛ "ТОЛКОВА ЖЕСТОКО" С БАЩА СИ И БРАТ СИ, КАТО СЪМ СЕ СЪГЛАСИЛ ДА ВЗЕМА ТЕЗИ ПАРИ ОТ ТЯХ? ПИТАМ ВИ, ЗАЩОТО ТОЧНО ТАКА ФОРМУЛИРАН ВЪПРОС МИ БЕ ЗАДАДЕН В ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, КЪДЕТО БЕЗУСПЕШНО СЕ ОПИТВАХА ДА НАСТРОЙВАТ РОДИТЕЛИТЕ И БРАТ МИ ПРОТИВ МЕН. ЩЕ ВИ ОТГОВОРЯ, БЕЗ ДА СТЕ МЕ ПИТАЛИ - ТЕЗИ ПАРИ МИ БЯХА НУЖНИ, ЗА ДА МОГА ДА БЪДА В СОФИЯ И ТОВА ДА МИ ПОЗВОЛИ ДА БЪДА ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧЕСКИТЕ СИЛИ /С КРАТКАТА ИЛЮЗОРНА НАДЕЖДА, ЧЕ ТОЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПОЗИЦИЯ/, ДА СТАНА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ, СЕГА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС, ДА СТАНА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ, ДА СТАНА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. А ВСИЧКОТО ТОВА МИ БЕШЕ НЕОБХОДИМО И СЕГА МИ Е НЕОБХОДИМО, УВАЖАЕМИ ГОСПОДА, НЕ ЗА ДА ПОЛУЧАВАМ НЯКАКВИ ОБЛАГИ, А ЗА ДА СТРЯСКАМ СЪНИЩАТА НА КОМУНИСТИТЕ И ДА НАПРАВЯ ТАКА, ЧЕ НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЪЩЕСТВУВА ОНЗИ АД, КОЙТО АЗ СЪМ ВИДЯЛ С ОЧИТЕ СИ И СЪМ ИЗПИТАЛ НА ГЪРБА СИ. НЕКА ВИ КАЖА ОСВЕН ТОВА, ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ НЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ, КОИТО АЗ ИМАМ ДА ВРЪЩАМ, АКО ЕДИН ДЕН ИМАМ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ. КОГАТО БЯХ УВОЛНЕН ОТ РАБОТА И В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ГОДИНИ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НЕ МИ ПОЗВОЛЯВАШЕ ДА РАБОТЯ ДОРИ И КАТО СТРОИТЕЛЕН РАБОТНИК ИЛИ КАТО БОЯДЖИЯ, ЗА ДА НЕ УМРА ОТ ГЛАД И ЗА ДА НЕ ХОДЯ ГОЛ, АЗ НАПРАВИХ ЗАЕМ, КОЙТО ОЩЕ НЕ СЪМ ВЪРНАЛ И НЕ СЕ ЗНАЕ КОГА ЩЕ ИМАМ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ВЪРНА.

НЕ МИ Е ПРИЯТНО ТОВА, ЧЕ ВЕЧЕ СЪМ НА 46 ГОДИНИ И НЯМАМ ДОМ, КЪДЕТО ДА СЕ ПОЧУВСТВУВАМ ЧОВЕК. НЕ МИ Е ПРИЯТНО ТОВА, ЧЕ НЯМАМ АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ИЗГЛЕДИ ДА ИМАМ ДОМ. ЗА ТОВА, ЧЕ НЯМАМ ДОМ, Е ВИНОВНА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ. КАТО ЮРИСТ, СТИГНАЛ ДО ВИСОКАТА ЙЕРАРХИЯ НА ГЛАВЕН АСИСТЕНТ В ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ, ДО НАУЧЕН СЪТРУДНИК ПЪРВА СТЕПЕН В БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И ДО ЗАТВОРНИК HP.1 НА БЪЛГАРИЯ И НР.З НА ЕВРОПА, МОГА КОМПЕТЕНТНО ДА ЗАЯВЯ, ЧЕ НЯМА НИЩО ПО-АНТИЧОВЕШКО ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЗАКОНИ, И ЧЕ В ИМЕТО НА СВОЯТА ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЧЕСКА СЪЩНОСТ КОМУНИСТИТЕ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ НАМЕРЕНИЕ ДА СПАЗВАТ ДАЖЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ ЗАКОНИ КОИТО СА ИМ СЕ СТРУВАЛИ ПРЕКАЛЕНО МЕКУШАВИ. АКО ПО ОТНОШЕНИЕ НА МЕН КОМУНИСТИТЕ БЯХА СПАЗИЛИ СОБСТВЕНИТЕ СИ ЗАКОНИ, АЗ ЩЯХ ДА ПОЛУЧА ТАКА НАРЕЧЕНОТО "СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО", ЩЯХ ДА УСПЕЯ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН ОТДАВНА ДА ПРИДОБИЯ ИЛИ ДА ПОЛУЧА НЯКАКВО МИЗЕРНО ЖИЛИЩЕ, НЯМАШЕ ДА БЪДА БЕЗ ЗАПЛАТА ДВЕ ПЕТИЛЕТКИ, НЯМАШЕ ДА БЪДА В АДА ПОЧТИ ШЕСТ ГОДИНИ. ВПРОЧЕМ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯ, ЧЕ ТОВА МОЕ "АКО" ПРОСТО Е ЛОГИЧЕСКИ НЕСЪСТОЯТЕЛНО, ЗАЩОТО ТОГАВА КОМУНИСТИТЕ НЯМАШЕ ДА СА КОМУНИСТИ.

ВСЕ ПАК НЕКА РЕЗЮМИРАМ: НЯМАМ ЖИЛИЩЕ, НЕ СЪМ ИМАЛ И НЯМАМ НИКАКВИ ИЗГЛЕДИ НЯКОГА ДА ИМАМ; АКО СЕ ПОЗОВА НА ДУМИТЕ НА ГЕНИАЛНИЯ ПРЕСТЪПНИК КАРЛ МАРКС, ТРЯБВА ДА КАЖА, ЧЕ НЯМАМ КАКВО ДРУГО ДА ЗАГУБЯ, ОСВЕН ОКОВИТЕ СИ. А ОКОВИТЕ МИ СА АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ, КАКВИТО БЯХА ПО ВРЕМЕТО НА КЛАСИЧЕСКИЯ КОМУНИЗЪМ.

МАЛКО ПО-ГОРЕ СПОМЕНАХ, ЧЕ ЖИВЕЯ ПОД НАЕМ, ЧЕ МЕСЕЧНИЯТ МИ НАЕМ ДОСКОРО БЕШЕ 250 ЛЕВА И ЧЕ СЪМ ГО ПЛАЩАЛ С ЧУЖДИ ПАРИ. НЕКА СПОМЕНА И ТОВА, ЧЕ ВСЕ ПАК НАСКОРО ПОЛУЧИХ И ЗАПЛАТАТА СИ КАТО ПАРЛАМЕНТАРИСТ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА, ЧЕ ТЯ СЪВСЕМ НЕ Е МАЛКА, НО ... АЗ ПРОСТО Я РАЗДЕЛИХ С ХОРА, КОИТО СА МИ ПОМАГАЛИ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ И ЧИЕТО БИТОВО ПОЛОЖЕНИЕ Е СЪЩОТО КАТО МОЕТО. ОТ ЕДИН МЕСЕЦ ОБАЧЕ МЕСЕЧНИЯТ МИ НАЕМ Е УВЕЛИЧЕН НА 450 ЛЕВА И ТОВА Е НЕСЪМНЕНО ПРАВО НА СОБСТВЕНИЦИТЕ, КОЕТО АЗ НЕ МОГА ДА ОСПОРВАМ. НО АЗ НЯМАМ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ПЛАЩАМ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ.

ПРИ ТОВА ПОЛЖЕНИЕ НЕ ВИЖДАМ НИКАКВА ДРУГА ВЪЗМОЖНОСТ ОСВЕН НЯКОЙ ДЕН ДА ПОЗВЪНЯ НА ВРАТАТА НА НЯКОЙ ОТ ДОСЕГАШНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ УПРАВНИЦИ ИЛИ СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, ДА ГО ИЗХВЪРЛЯ ОТ ЖИЛИШЕТО МУ И ДА СЕ САМОНАСТАНЯ В НЕГО. ВПРОЧЕМ ТАЗИ ЛОГИЧЕСКА ВЪЗМОЖНОСТ НЕ Е ПРИЕМЛИВА ЗА МЕН, ЗАЩОТО НЕ ЖЕЛАЯ ДА ПОСТЪПВАМ ТАКА, КАКТО ТЕ СА ПОСТЪПВАЛИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ.

АМИ ТОГАВА КАКВО МИ ОСТАВА?

ИЗГЛЕЖДА, ИМАМ САМО ЕДИН ЕДИНСТВЕН ИЗХОД - ДА СЕ САМОНАСТАНЯ В СГРАДАТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ!

ТОЧНО ТОВА ЩЕ НАПРАВЯ И С НАСТОЯЩЕТО СИ ПИСМО ВИ УВЕДОМЯВАМ,
ЧЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ В НАЙ-СКОРО БРЕМЕ.

6 ФЕВРУАРИ 1991 Г.              /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА В."РЕФОРМА" - СЕДМИЧНИК НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПО ПОВОД НА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ВЕСТНИКАРСКАТА ХАРТИЯ И ПЕЧАТАРСКИТЕ УСЛУГИ.


В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ НАСТЪПЛЕНИЕТО СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ КАТО ЦЯЛО И В ЧАСТНОСТ СРЕШУ ОПОЗИЦИОННИТЕ ИЗДАНИЯ СТАНА НЕУДЪРЖИМО. НЕПРАВОМЕРНОТО УБИЙСТВЕНО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ВЕСТНИКАРСКАТА ХАРТИЯ И ПЕЧАТАРСКИТЕ УСЛУГИ ПОСТАВИ НА КОЛЕНЕ НЕ САМО МАЛОТИРАЖНИТЕ ВЕСТНИЦИ, НО И ТАКИВА РЕНОМИРАНИ ИЗДАНИЯ КАТО В. "ТРУД", В."ЛИТЕРАТУРЕН ФОРУМ" И ДР.

ЗАЕДНО С ТОВА СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ДРАСТИЧНО УМНОЖАВАНЕ НА ИЗДАНИЯ С ПОРНОГРАФСКО И ЕРОТИЧНО СЪДЪРЖАНИЕ. БЕЗ ДА ПРОЯВЯВАМ ПУРИТАНСКИ ПРИСТРАСТИЯ, СЧИТАМ ПОДОБНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗА НЕДОПУСТИМО И ОБСЛУЖВАЩО ОПРЕДЕЛЕНИ ЗАИНТЕРЕСУВАНИ СРЕДИ. ВИНОВНИК ЗА ТАЗИ ДИСКРИМИНАЦИЯ ИМА И ТОВА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ Е ИКОНОМИЧЕСКАТА ПРОГРАМА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА Г-Н ПОПОВ. ИЗВЕСТНО Е, ЧЕ ВЕСТНИКАРСКАТА ХАРТИЯ СЕ ДОСТАВЯ ОТ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ. ИЗВЕСТНО Е СЪЩО ТАКА, ЧЕ ЕДИНСТВЕН В."ДУМА" БИ МОГЪЛ ДА УСТОИ НА СПЕКУЛАТА С НЕЯ. НЯКЪДЕ ПО СРЕДАТА Е ИСТИНАТА ЗА УПРАЖНЯВАНОТО НАСИЛИЕ.

В МЕСЕЦИТЕ, ПРЕДШЕСТВУВАЩИ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ, ПОСЕГАТЕЛСТВОТО ВЪРХУ ПЕЧАТА /НЕЗАВИСИМО ОТ НЕГОВИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЦВЯТ/ БИ БИЛО УДОБЕН ПОВОД ЗА ЧУЖДИЯ КАПИТАЛ ДА ОТКАЖЕ ПОДКРЕПАТА СИ ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ НЕ СА НАЛИЦЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ДЕМОКРАТИЗИРАНЕТО НА ОБЩЕСТВОТО У НАС. А ВСЯКО СЪМНЕНИЕ ОТНОСНО РАЗВИВАЩИТЕ СЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДЕМОКРАТИЧНИ ПРОЦЕСИ БИ МОГЛО ДА ДОБИЕ И ПОЛИТИЧЕСКИ ИЗМЕНЕНИЯ. ТОВА ЕДВА ЛИ БИ БИЛО ПОДХОДЯЩА РЕКЛАМА ЗА НАЧИНИТЕ, ПО КОИТО СТРАНАТА НИ ТРЪГВА КЪМ ЕВРОПА.

ЕТО ЗАЩО В ЗНАК НА НЕСЪГЛАСИЕ С ЕКЗЕКУЦИЯТА С ДЕСЕТКИТЕ РАВНОПРАВНИ ЧЛЕНОВЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ, СМЯТАНО ОТ 11 ФЕВРУАРИ 1991 Г., СЕ НАМИРАМ В ЕФЕКТИВНА ГЛАДНА СТАЧКА, КОЯТО ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДО ПЪЛНОТО УРЕЖДАНЕ НА ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ, СВЪРЗАНИ С ИЗДАВАНЕТО НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ КЪМ ТАЗИ ДАТА ВЕСТНИЦИ. СЕМЕЕН СЪМ, С ДВЕ ДЕЦА, И КЛЕНОВЕТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО МИ КАТЕГОРИЧНО ПРИЕМАТ ТОЗИ АКТ ЗАЕДНО С ПРОИЗТИЧАЩОТО ОТ НЕГО. КАТО ИМАМ ПРЕДВИД ЗАСИЛВАЩОТО СЕ НЕСЪГЛАСИЕ С ПРЕДПРИЕТИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ СРЕЩУ НЕУСТОЙЧИВАТА ЧАСТ ОТ ПЕЧАТА У НАС, СЕ НАДЯВАМ НА ПОДКРЕПА И ОТ СТРАНА НА ЗАСЕГНАТИТЕ КОЛЕГИ ЖУРНАЛИСТИ.

СОФИЯ, 12 ФЕВРУАРИ 1991 Г.             

БОГДАН МОРФОВ                                     
ГЛ.РЕДАКТОР НА В."РЕФОРМА"
/СЕДМИЧНИК НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ/

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА 11 ФЕДЕРАЦИИ ПО ПРИЛОЖНИ И ТЕХНИЧЕСКИ СПОРТОВЕ КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА СЪДЕЙСТВИЕ НА ОТБРАНАТА /ОСО/.


УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

НИЕ СПОРТИСТИТЕ, ТРЕНЬОРИТЕ, ДЕЯТЕЛИТЕ И ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ПРИЛОЖНИТЕ И ТЕХНИЧЕСКИТЕ СПОРТОВЕ, СМЯТАМЕ, ЧЕ РЕШЕНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ Е ПО ПРИНЦИП ПРАВИЛНО, ПРЕДВИД ДОСЕГАШНАТА ЗАКОСТЕНЯЛА И ОБРЕМЕНЯВАЩА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ СТРУКТУРА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА СЪДЕЙСТВИЕ НА ОТБРАНАТА /ОСО/. РЕДИЦА ПАРАЗИТНИ ЗВЕНА В СИСТЕМАТА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ОПРЕДЕЛЕНО ЗАТОРМОЗИХА ОСНОВНИТЕ Й ДЕЙНОСТИ, А БЮРОКРАЦИЯТА - ОБЕЗЛИЧИ ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН ГЛАВНАТА Й ЦЕЛ, ЗАЛЕГНАЛА ОЩЕ ПРЕЗ 1919 ГОДИНА - ДОБРОВОЛНО СДРУЖЕНИЕ НА СЪЮЗИ В ИМЕТО И САМО В ИМЕТО НА РАЗВИТИЕТО НА СПОРТА.

КАТО ОТЧИТАМЕ, ЧЕ В СВОЯТА СЪЩНОСТ ОСО НЕ Е НЯКАКВА ФИКЦИЯ НА ТОТАЛИТАРИЗМА, А ЖИВ ОРГАНИЗЪМ, В КОЙТО СЪЖИТЕЛСТВУВАТ 16 СПОРТНИ ФЕДЕРАЦИИ, 10 ОТ КОИТО ЧЛЕНУВАТ В СЪОТВЕТНИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ФЕДЕРАЦИИ, И ЧЕ ТЕЗИ ФЕДЕРАЦИИ ГОДИНИ НАРЕД ДОКАЗВАХА СВОЯТА ЖИЗНЕНОСТ И ПЪЛНОЦЕННОСТ КАКТО В СТРАНАТА, ТАКА И В ЧУЖБИНА, КАТО ИМАМЕ ПРЕДВИД, ЧЕ В ТЯХ ЧЛЕНУВАТ НАД СТО ХИЛЯДИ АКТИВНИ СПОРТИСТИ И СЪСТЕЗАТЕЛИ, РЕДИЦА ОТ ТЯХ НА МЕЖДУНАРОДНО РАВНИЩЕ, И ЧЕ ТЕ СА ДАЛИ НЕ МАЛКО ЗА ИЗДИГАНЕ ПРЕСТИЖА НА РОДИНАТА, И НАКРАЯ, КАТО ОТЧИТАМЕ СПЕЦИФИКАТА НА РАЗВИВАНИТЕ ОТ ФЕДЕРАЦИИТЕ СПОРТОВЕ, ПРЕДЛАГАМЕ

ВСИЧКИ СПОРТНИ ФЕДЕРАЦИИ НА ОСО ДА БЪДАТ ОБЕДИНЕНИ В БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА СПОРТ И ТЕХНИКА, КОЙТО ДА СТАНЕ ПРИЕМНИК НА ДОСЕГАШНАТА ОСО С ВСИЧКИ АКТИВИ И ПАСИВИ, КАТО ИЗПЪЛНЯВА И ДЪРЖАВНИ ЗАДАЧИ.

ВЕДНАГА ИСКАМЕ ДА ПОДЧЕРТАЕМ, ЧЕ ТАКЪВ НОВОСЪЗДАДЕН СЪЮЗ СЛЕДВА ДА ИМА НАПЪЛНО РАЗЛИЧНА ОТ ДОСЕГАШНАТА СТРУКТУРА, ОСНОВАВАЩА СЕ НА ДОБРОВОЛНОТО НАЧАЛО И САМОУПРАВЛЕНИЕТО. ИМУЩЕСТВОТО НА ОСО И НАЛИЧНАТА МАТЕРИАЛНА БАЗА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗУВАНИ ЗА РАЗВИВАНИТЕ СПОРТОВЕ И ДЕЙНОСТИ, А НЕ ЗА ДРУГИ ЦЕЛИ! ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ФЕДЕРАЦИИТЕ СЛЕДВА ДА МИНАТ ПОСТЕПЕННО НА САМОИЗДРЪЖКА ДО ИЗЛИЗАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА СПОРТА, КАТО ДОСЕГА ОТПУСКАНИТЕ ПО ЛИНИЯ НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ СРЕДСТВА ЗА БЪДАТ НАМАЛЕНИ ДО РАЗУМЕН МИНИМУМ, ГЛАВНО ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА СПЕЦИФИЧНАТА МАТЕРИАЛНА БАЗА - СТРЕЛБИЩА, ПЛАВАТЕЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ, КОНСТРУКТОРСКИ АТЕЛИЕТА, ЛЕТИЩА, САМОЛЕТИ И ДР. ВСИЧКИ ПАРАЗИТНИ И ВОЕНИЗИРАНИ ЗВЕНА, БРЕМЕ ЗА СПОРТА, ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ И ЗАМЕНЕНИ ОТ НОВА ОПРОСТЕНА СТРУКТУРА С НОВИ ХОРА. ОБЕДИНЯВАЩ ЕЛЕМЕНТ В СЪЮЗНАТА СТРУКТУРА СЛЕДВА ДА БЪДЕ СЪЮЗЕН СЪВЕТ НА СПОРТНИТЕ ФЕДЕРАЦИИ,  КАТО ТОЙ БЪДЕ ИЗБРАН ДЕМОКРАТИЧНО НА УЧРЕДИТЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ.

УЧРЕДИТЕЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ СЪЮЗ ЗА СПОРТ И ТЕХНИКА ШЕ СЕ СЪСТОИ НА 16 ФЕВРУАРИ 1991 Г. /СЪБОТА/ В ЦЕНТРАЛНАТА ШКОЛА НА ОСО - УЛ."ГЕО МИЛЕВ" HP.71 ОТ 10.00 ЧАСА. КАНЯТ СЕ ВСИЧКИ СПОРТИСТИ, ДЕЯТЕЛИ, ТРЕНЬОРИ И СИМПАТИЗАНТИ НА ПРИЛОЖНИТЕ И НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ СПОРТОВЕ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 13 ФЕВРУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗДЕЛА "СТИМУЛИРАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО" /ЧАСТ ВТОРА/ ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТНАТА ПРОГРАМА "РАН-ЪТ"/. ПРОЕКТЪТ КАТО ЦЯЛО Е ПОДГОТВЕН ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. АВТОРКА НА РАЗДЕЛА Е ИЗВЕСТНАТА АМЕРИКАНСКА ИКОНОМИСТКА ГРАЦИЕЛА Д. ТЕСТА.


ЗАКОНОВИ И АДМИНИСТРАТИВНИ ИЗИСКВАНИЯ

ХАРАКТЕРНА ОСОБЕНОСТ В ИКОНОМИКАТА НА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ И НА МНОГО ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИ СТРАНИ Е ОРГАНИЗИРАНЕТО НА ПРОМИШЛЕНОСТТА В ГОЛЕМИ, ПРИТЕЖАВАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ПРЕДПРИЯТИЯ. НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА ПОДОБНА ИНДУСТРИАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ СА МНОГОБРОЙНИ. ТЕ СЕ ДЕМОНСТРИРАТ НАЙ-ДОБРЕ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ, ПРЕД КОИТО Е ИЗПРАВЕНА СЕГА ЮЖНА КОРЕЯ - ДЪРЖАВА, КОЯТО МАКАР И ДА Е ДОСТИГНАЛА ГОЛЕМИ УСПЕХИ, ДНЕС СРЕЩА ИКОНОМИЧЕСКИ ТРУДНОСТИ /МАКАР И ПО-МЕКИ ОТ ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИТЕ ИЛИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ИКОНОМИКИ/, СОЧЕЩИ НАМЕСАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО КАТО ПРИЧИНА И ПАЗАРНИТЕ МЕХАНИЗМИ КАТО РАЗРЕШЕНИЕ /7/. КОРЕЙСКАТА ИКОНОМИКА Е ДОМИНИРАНА ОТ ГОЛЕМИ ИНДУСТРИАЛНИ ГИГАНТИ В УЩЪРБ НАПОТРЕБИТЕЛИТЕ, ЗАЩОТО МНОГО ОТ ТЕХНИТЕ ПРОДУКТИ СЕ РАДВАТ НА МОНОПОЛИСТИЧНИ ИЛИ ОЛИГОПОЛИСТИЧНИ ПАЗАРИ. ТАЙВАН, ОТ СВОЯ СТРАНА, ИМА ИНДУСТРИАЛНА СТРУКТУРА, ДОМИНИРАНА ОТ МАЛКИЯ БИЗНЕС, И НЕ СРЕЩА ПРОБЛЕМИТЕ, ПРЕД КОИТО Е ИЗПРАВЕНА ЮЖНА КОРЕЯ ДНЕС. КАКТО Е НАБЛЮДАВАНО В ЮЖНА КОРЕЯ И СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ, МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ЧЕСТО СТРАДАТ ОТ ИЗЛИШНИ ТРУДОВИ КОНФЛИКТИ, ЗАЩОТО ОТНОШЕНИЯТА РАБОТНИЦИ - АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ ОТКЪСВАТ ОТ ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО.

ПЪРВО УСЛОВИЕ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ИНИЦИАТИВНОСТТА И ДРЕБНИЯ БИЗНЕС Е УСТАНОВЯВАНЕ НА ЗАКОНОВА И АДМИНИСТРАТИВНА УРЕДБА, КОЯТО НЕ ПРЕПЯТСТВУВА ТЯХНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ. В ИЗТОЧНА ЕВРОПА, КАКТО И В МНОГО РАЗВИВАЩИ СЕ СТРАНИ, ВСЯКА ИКОНОМИЧЕСКА ДЕЙНОСТ, КОЯТО НЕ Е СПЕЦИАЛНО РАЗРЕШЕНА, Е ЗАБРАНЕНА. ТОВА Е ТОЧНО ПРОТИВОПОЛОЖНО НА НАЧИНА, ПО КОЙТО СЕ ОРГАНИЗИРА ИКОНОМИЧЕСКАТА ДЕЙНОСТ НА ЗАПАД, КЪДЕТО ВСЯКА ДЕЙНОСТ, КОЯТО НЕ Е ИЗРИЧНО ЗАБРАНЕНА /ПРЕДИМНО ДЕЙНОСТИ КАТО ПРОСТИТУЦИЯ, ТЪРГОВИЯ С НАРКОТИЦИ И ДР./, Е ПОЗВОЛЕНА. ТАЗИ РАЗЛИКА НЕ Е МАЛОВАЖНА, ТЪЙ КАТО Е СВЪРЗАНА С ЛЕКОТАТА, С КОЯТО ВСЕКИ НОВ КАНДИДАТ ПОЛУЧАВА ПРАВОТО ДА СЕ СЪСТЕЗАВА НА ПАЗАРА ЗА СТОКИ И УСЛУГИ.

ПЕРУАНСКИЯТ ИКОНОМИСТ ЕРНАНДО ДЕ СОТО ДЕМОНСТРИРА КАК АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ЕДИН БИЗНЕС МНОГО ОБРЕМЕНИТЕЛНА, ОСОБЕНО ЗА БЕДНИТЕ. НЕГОВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ В ПЕРУ СЪЗДАВАНЕТО НА МАЛКА ФИРМА ИЗИСКВА ЕКВИВАЛЕНТА НА 289 ДНИ И НА РАЗХОДИ МНОГО ПЪТИ НАДВИШАВАЩИ МИНИМАЛНАТА ГОДИШНА ЗАПЛАТА САМО ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА НЕОБХОДИМИТЕ ДОКУМЕНТИ /НЕООБХОДИМИ СА ПОСЕЩЕНИЯ НА 11 РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВНИ КАНЦЕЛАРИИ/ /8/. МЕКСИКО СЕ СБЛЪСКА СЪС СЪЩИТЕ ТРУДНОСТИ И НАПОСЛЕДЪК ЗАЛАГА НА АМБИЦИОЗНА ПРОГРАМА ЗА РЕФОРМИ. НАПРИМЕР АВТОТРАНСПОРТНАТА ДЕЙНОСТ БЕ ОЛИГОПОЛИСТИЧНА СИСТЕМА ОТ ДЕВЕТ МАРШРУТА, ДОМИНИРАНИ ОТ НЯКОЛКО ПРЕВОЗВАЧИ. ЕДНА ОТ МЕРКИТЕ, ПРЕДПРИЕТИ ЗА РЕШАВАНЕ НА ТОЗИ ПРОБЛЕМ, БЕ ОПРОСТЯВАНЕТО НА ПРОЦЕСА НА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНИ. "ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ПРЕДСТАВИ САМО АКТ ЗА РАЖДАНЕ И ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПРИТЕЖАНИЕ НА ТРАНСПОРТНО СРЕДСТВО В КОЯ ДА Е ОТ 31 КАНЦЕЛАРИИ, ИЗВЪРШВАЩИ РЕГИСТРАЦИОННА ДЕЙНОСТ ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА. СЛУЖБИТЕ СА ДЛЪЖНИ НА ОСНОВАНИЕ НА ТЕЗИ ПРОСТИ ДОКУМЕНТИ ДА ИЗДАДАТ РАЗРЕШИТЕЛНО В СРОК ОТ 15 ДНИ." /9/

БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ПРЕДПРИЕЛА ВАЖНИ СТЪПКИ В ТАЗИ НАСОКА, ЛИБЕРАЛИЗИРАЙКИ ЗАКОНИТЕ, СЪГЛАСНО КОИТО СЕ РЕГИСТРИРАТ МАЛКИ ФИРМИ. УСПЕХЪТ Е ОЧЕВИДЕН ОТ БРОЯ НА МАЛКИТЕ ФИРМИ, КОИТО СА РЕГИСТРИРАНИ, НО ОСТАВАЩИТЕ ПРОБЛЕМИ СОЧАТ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПО-НАТАТЪШНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. ЗАКОНЪТ ИЗИСКВА СЪДИЛИЩАТА ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНИ. ТОВА ДОВЕДЕ ДО ЗНАЧИТЕЛЕН ПЕРИОД НА ЧАКАНЕ ЗА РАЗРЕШИТЕЛНО, КОЙТО СЕГА СЕ ОЦЕНЯВА НА ОКОЛО 3 МЕСЕЦА.

БЪЛГАРИЯ БИ ТРЯБВАЛО ДА ПРЕДПРИЕМЕ СЛЕДНИТЕ СТЪПКИ, ЗА ДА ОТПРИЩИ ПРОЦЕСА, ДА НАМАЛИ ЦЕНИТЕ И ДА ОБЛЕКЧИ НАВЛИЗАНЕТО НА НОВИ ДЕЙНОСТИ НА ПАЗАРА.

- ПЪРВО, ОСВЕН В СЛУЧАИ, КОИТО ЗАСЯГАТ ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ И БЕЗОПАСНОСТ, НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ИЗИСКВА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА БИЗНЕС. ТАКА НАПРИМЕР ЧОВЕК, КОЙТО ИМА НАМЕРЕНИЕ ДА ОТКРИЕ РЕСТОРАНТ, БИ ТРЯБВАЛО ДА ДОКАЖЕ ПРЕД ЗДРАВНИТЕ ОРГАНИ, ЧЕ ПОМЕЩЕНИЯТА МУ ОТГОВАРЯТ НА ОПРЕДЕЛЕНИТЕ САНИТАРНИ НОРМИ ЗА ЧИСТОТА И ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ПРОДУКТИТЕ. БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ ИНСПЕКЦИИ, ОСИГУРЯВАЩИ ПОДДЪРЖАНЕТО НА ТЕЗИ СТАНДАРТИ. ДРУГО ВЪЗМОЖНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ СЕ ОТНАСЯ ДО ОПРЕДЕЛЕНИ ПРОФЕСИИ, КАТО ЛЕКАРИ И ЕЛЕКТРОТЕХНИЦИ, КОИТО ПО СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ БИ ТРЯБВАЛО ДА ДОКАЖАТ МИНИМАЛНО ОПРЕДЕЛЕНО РАВНИЩЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНА КОМПЕТЕНТНОСТ, ПРЕДИ ДА ПОЛУЧАТ ПРАВОТО НА СВОБОДНО УПРАЖНЯВАНЕ НА СВОИТЕ ПРОФЕСИИ. А ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПОПРАВЯТ КОЛИ, ДА ШИЯТ ДРЕХИ, ДА ПРАВЯТ МЕБЕЛИ И ДР., НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИСКАТ РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ДЕЙНОСТТА СИ.

- ВТОРО, ДЕЙНОСТТА ПО РЕГИСТРИРАНЕТО НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТГОВОРНОСТ НА И БЕЗ ТОВА ПРЕТОВАРЕНАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА. ТАЗИ ФУНКЦИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕХВЪРЛЕНА КЪМ ДРУГА ПОДХОДЯЩА АДМИНИСТРАТИВНА СТРУКТУРА И ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО УЛЕСНЯВАНЕ НА ПРОЦЕСА РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДЕЛОВАТА ДЕЙНОСТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНА. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАЛАГА ПЪТУВАНЕ ДО ГОЛЯМ ГРАД - АДМИНИСТРАТИВЕН ЦЕНТЪР, ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ФОРМУЛЯРИ; ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОТКРИТИ КАНЦЕЛАРИИ. РАЗБИРА СЕ, НЕ ТРЯБВА ПО ТОЗИ НАЧИН ДА СЕ ДОБАВЯ НОВА БЮРОКРАТИЧНА ФУНКЦИЯ КЪМ ВЕЧЕ ПРЕТОВАРЕНАТА ПРАВИТЕЛСТВЕНА АДМИНИСТРАЦИЯ. ПРОЦЕСЪТ НА РЕГИСТРАЦИЯ БИ МОГЪЛ НАПРИМЕР ДА БЪДЕ ИЗВЪРШВАН ОТ ПОЩЕНСКИ ЧИНОВНИЦИ ИЛИ ДРУГА АДМИНИСТРАТИВНА СЛУЖБА, РАЗПОЛАГАЩА С КАНЦЕЛАРИИ НАВСЯКЪДЕ ИЗ СТРАНАТА.

- ТРЕТО, ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ НЕ ТРЯБВА ДА ЧАКАТ МЕСЕЦИ ЗА РАЗРЕШИТЕЛНО И РЕГИСТРАЦИЯ. БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ УСТАНОВИ ПОДХОДЯЩ СРОК, В КОЙТО СЛУЖБИТЕ ПО РЕГИСТРАЦИЯ ДА ОБРАБОТЯТ ЗАЯВКАТА И СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО НА КОЙТО ДА БЪДЕ ГАРАНТИРАНО АВТОМАТИЧНО ПОЛУЧАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕТО. МЕКСИКО НАПРИМЕР УСПЕШНО ПРИЛАГА ОГРАНИЧЕНИЯ СРОК ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ЗА ДА НАМАЛИ ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА БЮРОКРАЦИЯ И БУМАЩИНА. КАКТО БЕ СПОМЕНАТО, РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ЗА ТРАНСПОРТНА ДЕЙНОСТ СЕ ИЗДАВАТ АВТОМАТИЧНО В РАМКИТЕ НА 15-ДНЕВЕН СРОК, АКО БЪДАТ УДОВЛЕТВОРЕНИ ДВЕ ПРОСТИ ИЗИСКВАНИЯ. ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ БИВАТ АВТОМАТИЧНО РАЗРЕШЕНИ, АКО НЕ БЪДАТ ФОРМАЛНО ОТКАЗАНИ В 45-ДНЕВЕН СРОК ОТ ЗАЯВКАТА /10/.

БЪЛГАРИЯ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ПОДОБНИ ОГРАНИЧЕНИЯ НА СРОКОВЕТЕ, ЗА ДА ОБЛЕКЧИ ПРОЦЕСА. РЕГИСТРАЦИЯТА И ПОЛУЧАВАНЕТО НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПО-ЛЕСНИ И БЪРЗИ. ПЕРИОДЪТ ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВКА ДО ПОЛУЧАВАНЕ НА ОТГОВОР НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПО-ГОЛЯМ ОТ СЕДЕМ ДНИ. АКО АДМИНИСТРАТИВНИТЕ СЛУЖБИ НЕ ОТГОВОРЯТ В ТОЗИ СРОК, КАНДИДАТЪТ ЗА ПРЕДПРИЕМАЧ ТРЯБВА АВТОМАТИЧНО ДА ПОЛУЧИ ПРАВОТО ДА ОПЕРИРА В ОБЛАСТТА НА ЗАЯВЕНИЯ БИЗНЕС. ОСВЕН ТОВА ОТКАЗЪТ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ЖЕЛАНАТА ПРОФЕСИЯ ИЛИ СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЯСНО МОТИВИРАН. ПОТЕНЦИАЛНИЯТ ПРЕДПРИЕМАЧ ТРЯБВА ДА ИМА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА КОРИГИРА ЕВЕНТУАЛНИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ В ЗАЯВКАТА СИ, БЕЗ ДА МУ СЕ НАЛАГА ДА ЗАПОЧНЕ ПРОЦЕСА НА РЕГИСТРАЦИЯ ОТ НАЧАЛОТО. НАКРАЯ ТАМ, КЪДЕТО Е УМЕСТНО, КАНДИДАТЪТ ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВОТО ДА ОБЖАЛВА ОТКАЗА ПРЕД СЪД. ТЕЗИ ПРОМЕНИ В ПРОЦЕДУРАТА ШЕ ДАДАТ НА ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ БЮРОКРАТИ МОЩЕН ТЛАСЪК КЪМ КОНКРЕТНО ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕСА НА РЕГИСТРАЦИЯ.

ДРУГО СЪЩЕСТВУВАЩО ПРЕПЯТСТВИЕ ПРЕД СЪЗДАВАНЕТО НА ЧАСТНИ ПРЕДПРИЯТИЯ Е НЕДОСТЪПНОСТТА НА ТЕХНИЧЕСКИ УЛЕСНЕНИЯ ЗА ТЯХНАТА ДЕЙНОСТ. МНОГО ИЗОСТАВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПОМЕЩЕНИЯ ЗА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ /ПЕРИОДЪТ НА ЧАКАНЕ ЗА АПАРТАМЕНТ Е 9 ГОДИНИ/. ЗА ДА ПОПРАВИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ, БЪЛГАРИЯ БИ ТРЯБВАЛО ДА ПРЕДОСТАВИ НА БИЗНЕСМЕНИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ СВОБОДНИ ПАРЦЕЛИ В ПРЕДГРАДИЯТА И В ГОЛЕМИТЕ ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ. СВОБОДНИТЕ ПАРЦЕЛИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗДЕЛЕНИ И РАЗПРОДАДЕНИ НА ТЪРГ ЗА ЦЕЛИТЕ НА ИЗГРАЖДАНЕ НА УЛЕСНЕНИЯ ЗА ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО И ДРУГИ СТОПАНСКИ ДЕЙНОСТИ. БИЗНЕСМЕНИТЕ, КОИТО ЩЕ КУПЯТ ЗЕМИТЕ, ЩЕ БЪДАТ СЛЕД ТОВА ОТГОВОРНИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НЕОБХОДИМИТЕ ТЪРГОВСКИ СГРАДИ. ТОЗИ ПРОЦЕС НЕ САМО ЩЕ УЛЕСНИ ОБСЛУЖВАНЕТО НА КЛИЕНТИТЕ ЧРЕЗ НОВИТЕ СТОПАНСКИ ДЕЙНОСТИ, НО И ЩЕ СЕ ОТРАЗИ БЛАГОПРЙЯТНО НА ЗАРАЖДАЩАТА СЕ ЧАСТНА СТРОИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ
РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА

10:34:28    13-02-1991