13 ноември 1995


София, 13 ноември 1995 година
Брой 222 /1523/

Редактор: Нина Гаврилова


София, 13 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ГЛАСУВАНОТО РЕШЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА СЕ ОТМЕНИ ПАРЛАМЕНТАРНИЯТ КОНТРОЛ НА 10 НОЕМВРИ 1995 Г.


Днес мнозинството в Народното събрание гласува отмяна на парламентарния контрол в петък. Причината е ясна - тази седмица правителството трябваше да отговори на поставените от Съюза на демократичните сили /СДС/ изключително важни актуални въпроси, които засягат цялата българска общественост.

В първия актуален въпрос, адресиран до министър-председателя по повод изявленията му срещу вестник "Труд", депутатите Йордан Соколов, Петър Стоянов и Александър Божков настояват премиерът да отговори в качеството си на какъв адвокатства на Първа частна банка - дали в качеството си на министър-председател, или на председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия /БСП/, с което признава връзките на Първа частна банка с ръководството на БСП. При създаването на Първа частна банка участвали ли са държавни фирми, предприятия или търговски дружества, кои и какво е било тяхното участие тогава и след това, изразено с пари. Депутатите питат дали министър-председателят одобрява изявлението на председателя на Българска народна банка Тодор Вълчев, че е добре частни банки да фалират, за да разберат вложителите, че има "добри" и "лоши" банки и да внасят парите си само в "добрите", както и че и Българска народна банка е подпомагала в миналото и ще подпомага в бъдеще Първа частна банка. Може ли министър-председателят да обясни на какво основание Българска народна банка прави тази разлика между различните частни банки? Известно ли е на министър-председателя с какви суми досега Българска народна банка е подпомогнала Първа частна банка за покриване на нейната загуба от 2 милиарда лева към 30 юни 1995 г. и как той се отнася към риска, предвид "ликвидната криза", тя да не може да върне получените от държавата средства, с което косвено се заплашват спестяванията на обикновените български граждани.

Във втория актуален въпрос председателят на СДС Иван Костов пита министъра на финансите на какво се дължи огромната загуба на Първа частна банка, надвишаваща близо два пъти собствения й капитал - факт, който засяга интересите на вложителите, данъкоплатците и държавата. Каква част от тази загуба е вследствие на раздадените безгрижно от ръководството на банката несъбираеми кредити и каква - на безразсъдната му инвестиционна политика? Кои са фирмите и лицата, разхитили най-големи суми, и има ли банката заделени срещу тези несъбираеми кредити провизии и резерви? С какви средства министърът на финансите ще принуди ръководството на Първа частна банка да си събере лошите кредити и да се погрижи за интересите на вложителите си? Ще бъде ли призната загубата на Първа частна банка за данъчното облагане и съответно ще й бъдат ли дадени данъчни облекчения през тази и следващите години? Ще се съгласи ли министърът на финансите да прехвърли върху данъкоплатците загубите на тази частна банка?

В третия актуален въпрос г-н Иван Костов настоява министърът на финансите да отговори на какви основания Българска народна банка предоставя държавните финансови ресурси за спасяването от фалит на Първа частна банка и приемливи ли са те за него. Известна ли му е сумата на овърдрафта, на другото рефинансиране и на останалите начини на подпомагане на Първа частна банка от Българска народна банка и оказват ли те влияние за неизпълнение на вноските на Българска народна банка към републиканския бюджет? Какво ще стане според министъра с употребените за спасяването на Първа частна банка необезпечени държавни парични ресурси в случай на неспасяема ликвидна криза на Първа частна банка? Какви мерки е предприел министърът за намаляване риска за държавата от значителни финансови загуби от рефинасирането на Първа частна банка и за ограничаване на разходването на средства от Управителния съвет на Българска народна банка за нейното спасяване?

За пореден път управляващата партия се опитва да скрие истината от българския народ, поставяйки партийните интереси над националните. Отмяната на парламентарния контрол е грубо нарушение на основните функции на парламента, залегнали в конституцията. Независимо от това Съюзът на демократичните сили ще продължи за отстоява своето задължение да защитава и извоюва накърнените права на българските граждани от управляващата партия.

София, 8 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 13 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ЗАЩИТА НА ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ЗАКОНА ЗА РЕСТИТУЦИЯТА КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПО ПОВОД НА ВТОРИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ.


СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ И СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Известно е, че хиляди са гражданите в страната, засегнати от Закона за реституцията, половината от които живеят в София. Всички изпитваме върху гърба си репресивното и дискриминационно действие на закона. В неравноправно положение са поставени около сто хиляди ваши братя и сестри, приятели, съседи и съграждани, които нямат никаква вина за отчуждаването през 1948 г. на някой жилища, използвани тогава за рентиерство. Държавата даде тези жилища под наем или ги предостави да бъдат купени от нуждаещите се. Законът за реституцията е силно политизиран и облагодетелства една незначителна част заинтересувани граждани, от които и сега има още депутати в Народното събрание. Той не е в унисон с Конституцията на Република България, с Декларацията на ООН и с други международни актове по правата на човека. Никъде по света няма подобен закон, който по такъв брутален и циничен начин да нарушава и погазва неотменни конституционни, човешки, граждански и социални права. Това е български уникат с отрицателен знак.

До този момент единствено коалицията на Демократичната левица - Българска социалистическа партия /БСП/, Български земеделски народен съюз /БЗНС/ "Ал. Стамболийски" и Политически клуб /ПК/ "Екогласност" проявиха разбиране за положението на геноцид, в което сме поставени. Приеха закони, с които се опитаха да облекчат тежкото ни положение и да създадат условия за едно по-справедливо решение на проблемите и за двете страни.

В противовес на това Желю Желев първи използва властта си против разумните закони. Той и неотдавна за пореден път доказа, че е президент само на една част от българския народ, приканвайки гражданите да гласуват за синия политик Софиянски. Примерът на Желев бе последван от Конституционния съд, който, изпълнявайки политическата поръчка на своите работодатели, отмени справедливите поправки на Закона за реституцията. А администрацията на Янчулев реституира множество жилища на обезщетени вече бивши собственици. В този списък са и жилища, одържавени през 1942 г. от царското правителство по Закона за спекулата с недвижими имоти. Освен това Янчулев ни предлага жилища, негодни за обитаване, и се стреми да ни натика в гета. Сами съдете каква политика водят сините избраници.

Скъпи съграждани и съотечественици,
На 12 ноември 1995 г. отново трябва да направим своя избор. Ние не можем да задължаваме кой за коя политическа сила да гласува. Но смятаме, че е дошло времето да оставим политиците да политиканстват в партийните си клубове, а ние да се обърнем и доверим на личностите и професионалистите, които единствено могат да решават проблемите на всички граждани. Мислим, че имаме право да се обърнем и да апелираме към засегнатите от реституцията, както и към гражданите на София, които са съпричастни към нашата жестока и несправедлива съдба на дискредитирани, да ни помогнат, за да не бъдем изхвърлени утре на улицата.

Скъпи столичани! Ние ви молим! Помогнете ни! Помогнете и на самите себе си, като гласувате за единствения независим кандидат за кмет на София, не за политика, а за професионалиста, за човека, ползващ се с доверие и уважение у нас и в чужбина, за доказаната личност на Венцислав Йосифов.

Само той с действията на кметските си права може справедливо и безпристрастно да реши проблемите на всички нас.

Гласувайте и за кандидатите за кметове, подкрепяни от коалицията на Демократичната левица.

Скъпи съотечественици!
Участвайте активно в изборите на 12 ноември 1995 г. и не подминавайте избирателните урни.

Агитирайте и вашите близки, приятели и съседи и те да гласуват. Пасивността е враг на демокрацията. И не забравяйте, че с пуснатата от вас бюлетина за дълъг период от време решавате собствената си съдба, съдбата на децата си, на внуците си, съдбата на София, на населените места, в които живеете, съдбата на България.

Софиянци, гласувайте за професионалиста и личността, гласувайте за независимия кандидат за кмет на столицата Венцислав Йосифов.

Сънародници, гласувайте за кандидатите за кметове във вашите населени места, подкрепяни от коалицията на Демократичната левица.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 13 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА БЪЛГАРИЯ", ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРТИЯТА ИВАН ЛАЗАРОВ.


СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Не ме учудва щедростта на парламентарните сили да определят три минути за изказване на извънпарламентарните партии и движения. Нека обаче сега тези господа да чуят, че ние ще кажем много повече, отколкото те за узурпираните 24 часа без 3 минути. И понеже аз имам само 3 минутки, ще ви разкажа пак една приказка, но вече българска. Дано ме разберете.

Котката и петелът се срещнали на бунището. Котката се припичала на слънце, а петелът търсел зрънца. В този момент се задал стопанинът. Петелът, като го видял, разперил крила и побягнал. Котката се отъркала по ботуша му, стопанинът я подритнал гальовно и подминал. Петелът пак се върнал на бунището. Котката започнала да го подиграва: "Ух, голям герой си, цяло село будиш, а видя господаря и дим да те няма." Петелът се замислил, па рекъл: "Слушай, мазна котко, досега не съм виждал в тавата печена котка, но печени петли много. Мен велики вождове и учители все с тояга и ножове са ме гонили..."

Братя, няма да разгръщам страниците на 50-годишната ни тоталитарна история. Тя е едно мрачно петно в съзнанието ни. И днес обаче някой вождове гласят закон за партиите. Както ги гледам, пак да си пълнят кошницата, като се мотивират, че се правят излишни държавни разходи, а нагло мълчат за техните драстични приходи и далавери. Внимавайте, вие там, другари, прекръстени в господа. Народната памет е силна, а тоягата има два края. Светът се надсмива на вашата лъжедемокрация, а народът ни вече е уморен. Правя голям скок - секундите текат.

Хора от избирателен район "Люлин", подкрепете масово Георги Методиев Григоров, строителен инженер, човек с големи нравствени и професионални възможности. Подкрепете арх. Богомил Колчев за кмет на Лом. Братя, подкрепете д-р Будурков [Будуров?] за кмет на Бургас. Хора, подкрепете д-р Панайотов за кмет на Дупница. Подкрепете за кметове Кристина Секулова от гр. Рила, Кирил Динев - Сапарева баня, Ботьо Ушатов - Кочериново, Марко Тенев - Бобовдол, Петър Лютачки - Мала църква, Самоковско, Емил Гергинов - Бистрица, Софийско.

Български национален съюз "Нова демокрация" ви призовава: Подкрепете ни, братя, няма да сбъркате!

Да живее Търновската конституция, да живее Н.В. цар Симеон Втори!

Бог да пази България!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 13 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ПО ВЪПРОСА ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В НАЦИОНАЛНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ.


Конфедерацията на труда /КТ/ "Подкрепа" следи с нарастваща тревога ограничаването на свободата на словото от страна на националните масмедии. Остро протестираме срещу дискриминационното отношение на Българско национално радио, програма "Христо Ботев", във връзка с участието на вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Д. Манолов в предаването "Добро утро" на 8 ноември 1995 г. Г-н Манолов е бил поканен за участие в предаването заедно със заместник-председателя на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Иван Нейков на тема "Синдикатите и политиката на доходите за 1996 г." Вечерта преди предаването водещата Лидия Ганева се обажда в кабинета на г-н Манолов, за да му съобщи, че по нареждане на директора на програма "Хр. Ботев" Соня Ангелова включване ще има само от Министерски съвет без участие на синдикатите.

Голямо учудване предизвика у нас фактът, че беше предоставен ефир на представителя на КНСБ Иван Нейков, което нарушава принципа на равнопоставеност между синдикатите. За съжаление това не е единичен случай. Явна е тенденцията на правителството да противопоставя синдикатите, използвайки максимата "Разделяй и владей".

Във връзка с този случай, който за съжаление не е изключение, а се превръща в практика за масмедиите, КТ "Подкрепа" ще изпрати протестна декларация до Международната организация на труда, Европейската конфедерация на профсъюзите и Международната конфедерация на свободните профсъюзи за грубо нарушаване на синдикалните права и налагане на информационно затъмнение по отношение дейността на "Подкрепа".

София, 9 ноември 1995 г.

ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ
НА КТ "ПОДКРЕПА": д-р Константин Тренчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 13 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДРУЖЕСТВОТО ЗА БЪЛГАРО-МАКЕДОНСКО ПРИЯТЕЛСТВО ПО ПОВОД НА ПРОВЕДЕНАТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА НЕСТОПАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ.


Дружеството за българо-македонско приятелство, което е надлежно регистрирано в съда, взе участие в Националната среща на нестопанските организации, състояла се в София от 3 до 5 ноември 1995 г., и бе избрано за редовен член на новоучредения Съюз на българските фондации и сдружения.

Начинът, по който проф. Тодор Вълчев /висш държавен служител, неблаговолил изобщо да се появи на националната среща/ бе избран за председател на съюза, е грубо нарушение както на устава на съюза, така и на общоприетите по цял свят демократични правила.

Това, а и редица други драстични процедурни нарушения, манипулирането и режисирането на работата на срещата, които издават тоталитарни рефлекси, принудиха представителя на Дружеството за българо-македонско приятелство да анулира членството му в този съюз.

Предвид на гореизложеното Дружеството за българо-македонско приятелство смята, че претенциите на участниците в националната среща за активно подпомагане процеса на изграждане на гражданското общество в България остават без реално покритие.

София, 6 ноември 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: проф. Иван Калчев

/Пресслужба "Куриер"/


13:15:00
13.11.1995 г.


Технически изпълнител: Галя Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


---------------------------------------


• За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
• За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
• За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
• За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
• За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация


ЧЕТЕТЕ
ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"


Годишен абонамент 6600 лв.
Шестмесечен абонамент 3500 лв.

----------------------------------


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!

 

♦Коментирайте на страницата на Омда във Фейсбук