12 март 1994


София, 12 март 1994 година
Брой 49 /1094/


София, 12 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ ДО СВЕТИЯ СИНОД, ПРИЕТА НА НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СВЕЩЕНИЦИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /10 МАРТ 1994 Г, СОФИЯ/. Документът е адресиран и до президента на Републиката, до председателя на Народното събрание и до председателя на Министерския съвет.


Свещеническата конференция, състояла се на 10 март 1994 г. в НДК в гр. София, положи началото на решаване въпросите относно преодоляване разкола в Българската православна църква /БПЦ/.

След продължителни разисквания и след гласуване се прие следната декларация за огласяване пред обществеността:

1. Свещеничеството в бъдеще да не участва и да не служи на политически интереси и партии.

2. Да се прекрати окупацията на Синодалната палата, на митрополии и храмове до края на м. март 1994 г.

3. Също до края на месеца да се освободи Синодалната свещоливница.

4. Да се свика в най-близко време Църковен събор без участието на миряни.

5. Да се отблокират влоговете на БПЦ.

6. Да се направят ревизии във всички епархии, да се изнесат наяве злоупотребите с парични средства за издръжка на бодигардове и др. и да се потърси наказателна отговорност от провинените. В ревизиите да участват и представители на свещеничеството.

7. Да бъдат възстановени в енориите им неправомерно уволнените или преместени свещеници.

8. Да се превеждат редовно заплатите на свещениците, като се индексират според ръста на инфлацията.

9. Извършените по време на разкола хиротонии на епископи да се смятат недействителни, както и ръкоположенията на свещеници, извършени от тях.

10. На 12 май 1994 г. се приканват свещениците да се съберат отново в София и да изберат единно ръководство на Съюза на свещеническите братства, като отпаднат досегашните ръководства на Движението за единение на БПЦ и на Свещеническия съюз.

Огласявайки тази декларация, апелираме към горепосочените институции да съдействат за нейното приложение и така на дело да докажат искрената си загриженост за така наболелия църковен въпрос!

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 12 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ, ПРИЕТО НА ДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ /5 И 6 МАРТ 1994 Г., СОФИЯ/, ПО ПОВОД НА ЧЕСТВАНЕТО НА 150-TA ГОДИШНИНА НА БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА.


През април тази година се навършват 150 години от излизането на първото българско списание "Любословие" на Константин Фотинов - рождена дата на българската журналистика. От нашата колегия зависи дали това значимо събитие от духовната биография на българското общество ще бъде достойно отбелязано.

През 1894 г. в чест на 50-годишнината от излизането на сп. "Любословие" е свикан събор на българските журналисти, в който участва цялата ни тогавашна интелигенция начело с Иван Вазов, Алеко Константинов, Иван Шишманов и много други.

Въпреки тежките военновременни години стогодишният юбилей /1942-1943 г./ също е отбелязан - излиза специално юбилейно издание, подготвено от Петър Динеков.

Организационният комитет за честване на годишнината, изграден във Факултета по журналистика, предложи на нашата общественост национална програма, чрез чиито прояви да бъде почетена паметта на Константин Фотинов и на нашите предходници, създали и отстоявали непреходните ценности на българската журналистика.

Едновременно с това програмата цели и поставянето във фокуса на общественото внимание на днешните проблеми на нашата професия и мястото й в обществото.

Морален и професионален дълг на Съюза на българските журналисти /СБЖ/ като най-голяма журналистическа организация в България, представляваща над 5000 членове, е да участва със свои сили и средства в отбелязването на това събитие.

Във връзка с това Десетият конгрес на СБЖ

РЕШИ:

Подкрепя предложението на Организационния комитет за отбелязване на 150-годишнината на българската журналистика, като СБЖ поема своя дял на съорганизатор в следните прояви:

- Събор на българските журналисти, който да бъде свикан на 22 май 1994 г. в НДК.

- Международна научна конференция на тема "Журналистиката в тоталитарното и в посттоталитарното общество" - през септември 1994 г.

- Издаване на юбилеен лист.

- Уреждане на национална изложба, посветена на съвременния български печат и други медии.

- Издаване на юбилейна пощенска марка.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 12 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА НА ОРГАНИЗАЦИОННИЯ КОМИТЕТ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 150-ГОДИШНИНАТА НА БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

През април 1994 г. се навършват 150 години от началото на българската журналистика.

Излишно е да Ви припомням каква роля е играла и играе тя в нерадостната съдба на нашия народ. И днес българинът, преди да посегне към хляба, протяга ръка към вестника. А това значи много.

За първи път юбилеят на българската журналистика е честван през 1894 г., и то от цялата българска интелигенция, като празник на всебългарската култура. В него участват духовните първенци на нацията Иван Вазов, Алеко Константинов, Стоян Михайловски, Иван Шишманов...

Достойно е отбелязан и стогодишният юбилей на българската журналистика през 1942-1943 г., макар по онова време да е бушувала Втората световна война. Заслуга за това има преди всичко акад. Петър Динеков.

Ето че дойде 150-годишнината на родната журналистика и нашата общественост се готви да я отпразнува както подобава. И би било редно този забележителен юбилей да премине под Вашия почетен патронаж.

Тъкмо в навечерието на тази годишнина обаче главните редактори на основните вестници в България оповестиха, че ще спрат своите издания като протест срещу Данъка за добавъчната стойност.

Господин президент,
Не бих искал да повярвам, че Вие ще допуснете по такъв позорен начин да бъде честван 150-годишният юбилей на българската журналистика.

Това ще бъде нечувано конщунство, което ще остане като черно петно в националната ни история и ще бъде завинаги свързано с Вашето име, защото през 1994 г. Вие сте държавният глава на България.

Искам да вярвам, че Вие сте запазили предишното си отношение към журналистиката и към свободата на словото и ще използвате всичките си права и възможности, за да бъдат спасени от гилотината на Данъка за добавъчната стойност българската журналистика и българското книгоиздаване.

От Вас, господин президент, зависи дали на 22 май 1994 г., когато в НДК се съберат журналисти от цяла България, ще присъстваме на юбилейно тържество за 150-годишнината на българската журналистика, или това ще бъде помен за нейното преднамерено и злоумишлено посичане.

София, 10 март 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОРГАНИЗАЦИОННИЯ КОМИТЕТ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 150-ГОДИШНИНАТА НА БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА: проф. Филип Панайотов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 12 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ДЕЛЕГАЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА В ИРАК.


Десет дни /без трудния и мъчителен преход през пустинята - 1000 км. в едната посока и обратно/ пребивава делегация на българската Либерално-демократическа партия /ЛДП/, водена от председателя й Веселин Кошев, в столицата на Ирак и в южните райони. Поканата на управляващата партия БААС бе за установяване на контакти с най-високопоставените ръководители на партията и държавата, както и да се разменят мнения по проблемите на едно бъдещо широкообхватно общуване и за уреждане на прекъснатото между страните ни взаимноизгодно, ползотворно сътрудничество. Навсякъде делегацията намираше радушен прием и разбиране - от първата й среща с д-р Абдул Резах Ал Хашими - директор на международния отдел на Арабската бааска социалистическа партия, до вицепрезидента Таха Ясин Рамадан и заместник-министър-председателя Тарик Азис. Ползотворни бяха беседите с членовете на Международното бюро, както и с председателя на Националното събрание Сади Махди Салех, с председателя на Националния фронт Абдул Хани Абдул Джафир, с министъра на труда, и социалното дело Латиф Насиф Жасим - вицепрезидент на Международната организация за мир и дружба, с председателя на комисията за международни връзки на парламента д-р Сабах Ал Умари, с министъра на търговията Мохамад Махди Салех, с министъра на здравеопазването д-р Амед Медхат Мубарак, с председателя на генералната федерация за младежта Саиф Ал Маш Хадани. Имаше срещи и с представители на бизнеса, и с ръководството на Съюза на иракските търговци, с председателя на Червения полумесец на Ирак и с главния редактор на официоза "Ал Джумхуриа" /"Република"/. Навсякъде делегацията се радваше на най-радушен, сърдечен прием. От икономическите разговори на експертите стана ясно, че иракският бизнес не е загубил интерес и предпочитание към българските си колеги.

Националната иракска телевизия и багдатските столични вестници широко отразяваха всекидневните срещи и разговорите на българската делегация на Либерално-демократическата партия. Официозът "Ал Джумхуриа" публикува по изключение на първата си страница обширно интервю с г-н Кошев и членове на делегацията, както и в. "Багдат обзървър" - на английски език, предназначен за чужбина.

На 3 март - Националния празник на Република България, се състоя сърдечна среща с ръководството на иракско-българското дружество за приятелство и сътрудничество и неговия председател Садик Ал Хамдани, предишен секретар на Президентската канцелария.

На 7 март бе официално подписан договор за сътрудничество между двете партии, който съдържа и икономически клаузи, способстващи развитието на широка търговска и стопанска дейност след отмяна на ембаргото за Ирак. Между двете партии бяха уговорени дати за размяна на експерти икономисти за подписване на конкретни търговски договори. На 30 април 1994 г. за Ирак ще замине делегация на Младежкия съюз на ЛДП, водена от председателят й Николай Няголов. В групата ще бъдат икономисти и журналисти. А в края на месец май на официално посещение в България ще върнат визитата на ЛДП делегация на БААС, водена от д-р Абдул Разак Ал Хашими, директор на Международния отдел на Арабската бааска социалистическа партия, председателя на иракско-българското дружество за приятелство и сътрудничество г-н Садик Ал Хамдани и др.

София, 11 март 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 12 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ВАРНЕНСКИЯ КЛУБ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ВРЪЩАНЕ НА Н. В. ЦАР СИМЕОН II С ПРЕДСЕДАТЕЛ ТОДОР ВОЙНИКОВ ДО СЕКРЕТАРЯ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ХРИСТО КУРТЕВ ПО ВЪПРОСИ ЗА КОАЛИРАНЕ В БЪДЕЩИ ИЗБОРИ.


УВАЖАЕМИ Г-Н КУРТЕВ,

Със задоволство посрещнах новината за срещата Ви с лидери на СДС, за което много се радвам и приветствам от сърце.

Съгласен съм напълно с това, че сътрудничеството между СДС и монархистите в бъдещите парламентарни предсрочни избори е абсолютно необходимо. Съгласен съм и с това, че съюзници могат да ни бъдат още Християн-аграрната партия и Българският земеделски народен съюз /ХАП и БЗНС/. Приветствам и думите на заместник-председателя на Националния координационен съвет /НКС/ г-н Стефан Софиянски "за насочване на много избиратели да гласуват под някаква форма за монархия". Но аз искам да споделя с Вас и най-болния въпрос: Как и с каква бюлетина ще гласуват монархистите?

Загрижен за съдбата на изстрадала България, аз си позволявам да споделя, г-н Куртев, моето лично мнение по този въпрос и бих се радвал, ако то се споделя и от Вас: ако наистина антикомунистическите сили трябва да гласуват отново със синята бюлетина на СДС, то за монархистите тя трябва да бъде с корона, за да може след изборната победа справедливо и пропорционално да се разпределят депутатските места в парламента. Иначе целта на монархическите организации - възстановяване на Търновската конституция и завръщането на законния суверен на България Н. В. Цар Симеон II, може да бъде провалена по независещи, непредвидими дори и от СДС причини. В противен случай монархическите организации трябва да отидат на избори със залегналата в програмите им бяла бюлетина.

Варна, 8 март 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 12 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УСТАВ /ЧАСТ ВТОРА/ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ДЕЦА "РИЦАРИ НА ПОЗНАНИЕТО", ПРИЕТ НА УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ НА 22 МАРТ 1994 Г. В СОФИЯ.


IV. РЪКОВОДНИ ОРГАНИ

Чл. 14. Ръководни органи на движението са:
1. Общо събрание.
2. Управителен съвет.

Чл. 15. Общото събрание е върховен орган на движението. То се състои от всички членове на движението.

Чл. 16/1/ Общото събрание решава всички въпроси, отнасящи се до дейността и организацията на движението.

/2/ От изключителната компетентност на Общото събрание е:
1. Да прекратява или да слива сдружението.
2. Да изменя устава на движението.
3. Да избира и отзовава Управителния съвет.
4. Да избира председателя на Управителния съвет.

/3/ Общото събрание взема и други решения, непредвидени в настоящия устав и непротиворечащи на закона, както и:
1. Приема планове и програми за дейността на движението.
2. Утвърждава бюджета за годината.
3. Приема отчетите на Управителния съвет.

Чл. 17 /1/ Общото събрание се свиква на редовни и извънредни сесии.

/2/ Общото събрание се свиква на редовна сесия веднъж годишно от Управителния съвет, който уведомява членовете на движението най-малко един месец преди датата на Общото събрание.

/3/ Общото събрание се свиква на извънредна сесия от Управителния съвет или по искане на най-малко една десета част от членовете. Уведомяването се извършва от Управителния съвет най-малко 14 дни преди датата на извънредната сесия.

/4/ При извънредни обстоятелства, възпрепятстващи свикването на Общото събрание, Управителният съвет може да го отложи или да промени датата и мястото. Решение за това Управителният съвет взема на извънредно заседание с тайно гласуване.

/5/ Общото събрание се свиква с писмена покана, изпратена на домашния адрес на всеки член. В нея се вписват въпросите, които ще бъдат разглеждани, денят, часът и мястото на провеждане.

Чл. 18 /1/ Сесиите на Общото събрание се провеждат, ако присъстват най-малко половината плюс един от членовете.

/2/ Ако на обявената сесия не се явят необходимият брой членове, събранието се свиква отново със същия дневен ред след седемдневен срок и се смята за законно, колкото и членове да се явят.

Чл. 19 /1/ В Общото събрание всеки член има право на един глас, включително и юридическите лица.

/2/ Не се допуска гласуване с пълномощия.

/3/ Общото събрание взема решенията си с обикновено мнозинство, освен в случаите, когато в устава е предвидено друго.

/4/ По въпроси, които не са били предварително вписани в дневния ред и оповестени, не могат да се вземат решения.

/5/ Измененията на устава, прекратяването на сдружението или сливането му с друго се приемат, ако за това са гласували 3/4 от членовете на Общото събрание, на което присъстват най-малко 2/3 от всички членове на движението.

Чл. 20. Никой от членовете на движението няма право да гласува при решаване на въпроси, отнасящи се до него, до неговия съпруг, до неговите низходящи или възходящи роднини, както и до роднините му по съребрена линия и по сватовство до втора степен.

Чл. 21. Заседанията на Общото събрание са открити за посещение от представители на други организации и лица по покана на Управителния съвет.

Чл. 22 /1/ Управителният съвет е изпълнителен орган на Общото събрание.

/2/ Управителният съвет се състои от 3-ма души, избрани от Общото събрание с тайно гласуване за срок от две години, като първият мандат от дейността на движението по изключение бъде за срок от три години без право на промяна в състава за посочения срок, освен в случаите, предвидени в чл. 11 /1/, както и при смърт на член на Управителния съвет или други причини, които не му позволяват да участва в работата на Управителния съвет. В такива случаи се свиква извънредна сесия на Общото събрание по установения ред.

/3/ Никой член няма право да бъде избиран за повече от два последователни мандата. Изключения се допускат със специално решение на Общото събрание при доказан професионализъм и организаторски способности на съответния член.

/4/ Управителният съвет се състои от председател, научен ръководител и координатор.

/5/ Председателят на Управителния съвет се избира от Общото събрание с тайно гласуване. Той представлява движението, а в негово отсъствие движението се представлява от упълномощен специално за това член на Управителния съвет.

/6/ Правомощия на председателя са:
1. Да ръководи и отговаря за дейността на движението.
2. Да представлява движението пред трети лица.
3. Да утвърждава приходно-разходните сметки.

Чл. 23 /1/ Управителният съвет заседава най-малко четири пъти годишно.
Заседанията са редовни, ако присъстват всички членове на Управителния съвет. Той може да кани на своите заседания други членове на движението, чието присъствие е наложително за обсъжданите въпроси.

/2/ Управителният съвет има задълженията да осигурява реализирането на целите и задачите на движението, да взема решения в периода между две Общи събрания, да свиква Общото събрание, да организира и контролира научната, образователната и финансовата дейност на движението, да извършва правни действия с недвижимите имоти на движението, да приема и изключва членове, да извършва всички оперативни дейности за изпълнение на програмите и решенията на движението.

/3/ Управителният съвет се отчита пред Общото събрание.

Чл. 24 /1/ Всеки член на Управителния съвет има право да представлява движението за всеки конкретен случай, ако е упълномощен изрично за това от Управителния съвет.

/2/ Всеки член на Управителния съвет може да изразява становището на Управителния съвет пред други организации, след като е съгласувал предварително мнението си с останалите членове на Управителния съвет. В противен случай Управителният съвет не поема отговорност за лично изразено становище на неговия член.

Чл. 25 /1/ Управителният съвет избира и свиква Консултативен съвет на специалисти като свой помощен орган.

/2/ Управителният съвет изгражда клубове по интереси на деца - участници в движението, на възрастов, териториален и тематичен принцип.

/3/ Управителният съвет определя състава и прерогативите на постоянни и/или временни комисии според изискванията на приетите решения, предложения и програми.

Чл. 26. Управителният съвет изпълнява своите функции до избирането на нов Управителен съвет.

/Пресслужба "Куриер”/


15:00:00    
12.03.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Стойчева
Технически изпълнители: Цвета Любомирова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер”, 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба ”Куриер” е задължително!