12 март 1990

СОФИЯ, 12 МАРТ 1990 ГОДИНА                    БРОЙ 50 /68/

     СОФИЯ, 12 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТКРИТО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СИНДИКАЛНАТА МИНЬОРСКА ФЕДЕРАЦИЯ "ПОДКРЕПА" ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНИЯ СЪВЕТ НА НРБ.


                ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНИЯ СЪВЕТ,

     С НАСТОЯЩЕТО ВИ УВЕДОМЯВАМ, ЧЕ ОТ ДНЕС, 8 МАРТ 1990  Г., ТЕЧЕ ДЕВЕТИЯТ ДЕН ОТ СТАЧКАТА  НА  МИНЬОРИ ОТ РАЗЛИЧНИ МИННОДОБИВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ В СТРАНАТА. ЧЕТВЪРТИ  ДЕН ПРЕД СГРАДАТА НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В СТОЛИЦАТА'МИНЬОРИ В РАБОТНО ОБЛЕКЛО ПРОТЕСТИРАТ И ИЗРАЗЯВАТ НЕСЪГЛАСИЕ С РЕШЕНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, КОЙТО ОТКАЗА ДА ПРИЗНАЕ СПОРАЗУМЕНИЯ, ПОДПИСАНИ ОТ НЕГО И СТАЧКУВАЩИТЕ МИНЬОРИ. В ТЕЗИ СПОРАЗУМЕНИЯ СЕ ДАВАХА ГАРАНЦИИ, ЧЕ СТАЧНИЦИТЕ НЯМА ДА БЪДАТ РЕПРЕСИРАНИ И ТЕХНИТЕ ИСКАНИЯ ЩЕ БЪДАТ ЗАДОВОЛЕНИ В СРОКОВЕ, УТВЪРДЕНИ ПАК ОТ СЪЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО. БУДИ НЕДОУМЕНИЕ ФАКТЪТ, ЧЕ ЛИЧНО  ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ Г-Н АНДРЕЙ ЛУКАНОВ ИЗРАЗИ НЕСЪГЛАСИЕ ОТНОСНО СПОРАЗУМИТЕЛНИЯ ПРОТОКОЛ МЕЖДУ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И ЦЕНТРАЛНИЯ СТАЧЕН КОМИТЕТ НА МИНЬОРИТЕ, КАТО ОБВИНИ БИВШИЯ ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МС МИНЧО ЙОВЧЕВ В НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, СЪЩИЯТ УПРЕК БЕ ОТПРАВЕН И КЪМ МИНИСТЪРА НА ИНДУСТРИИТЕ И ТЕХНОЛОГИИТЕ Г-Н КРЪСТЮ СТАНИЛОВ И НЕГОВИЯ ЗАМЕСТНИК ЗЛАТИ КОЛЕВ, КОИТО ВЯХА УПЪЛНОМОЩЕНИ ОТ ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МС ЧУДОМИР АЛЕКСАНДРОВ ДА ПРЕПОДШШАТ СПОРАЗУМИТЕЛНИЯ ПРОТОКОЛ ОТ 29.1.990 Г., С КОЕТО ОЩЕ ЕДИН ПЪТ БЕ ДОКАЗАНО, ЧЕ ИСКАНИЯТА НА МИНЬОРИТЕ СА СПРАВЕДЛИВИ. С ПИСМО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МС ОТ 28.2.1990 Г. СМФ ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ СПОРАЗУМЕНИЯТА НЕ СЕ СПАЗВАТ И СЕ ОЧАКВА НОВА СТАЧНА ВЪЛНА. ВМЕСТО ДА ВЛЕЗЕ В ПРЕГОВОРИ СЪС СТАЧКУВАЩИТЕ, ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОЕ ПЪТЯ КЪМ КОНФРОНТАЦИЯ, КОЙТО НЕ ОБЕЩАВА НИЩО ДОБРО. ВСЕКИ ДЕН СТРАНАТА ПОНАСЯ ОГРОМНИ ЗАГУБИ ОТ НЕРАБОТЕЩИ МИННИ ОБЕКТИ. ОСОБЕНО ФРАПИРАЩО И СЕРИОЗНО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В СМЕК "БОБОВ ДОЛ". ЗАПЛАШЕНИ СА ОТ УНИЩОЖЕНИЕ ТЕХНИКА И РАБОТНИ МЕСТА, СЛЕДСТВИЕ ОТ ЕВЕНТУАЛНИ ПОЖАРИ. СТАЧКУВАЩИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗБЕГНЕ СЪСИПВАНЕ НА СКЪПА ТЕХНИКА ОТ ВТОРО НАПРАВЛЕНИЕ, НО ЕДВА ЛИ НЯКОЙ МОЖЕ ДА ДАДЕ ГАРАНЦИИ, ДОКОГА СЪЩАТА ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПАЗИ. ЗАСТРАШЕНА Е РАБОТАТА НА ТЕЦ "БОБОВ ДОЛ" И НА МЕДОДОБИВНИЯ КОМБИНАТ "Г.ДАМЯНОВ".
     НЕДОСТОЙНА РОЛЯ ИГРАЕ КНСБ. ВМЕСТО ДА ВЛЯЗАТ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СТАЧКУВАЩИТЕ И ДА ПОЕМАТ ТЯХНАТА ЗАЩИТА, "ЕМИСАРИ" НА ПРОФ. КРЪСТЮ ПЕТКОВ И ОСОБЕНО АНТИСИНДИКАЛНИЯТ РАДЕТЕЛ, ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ФПО ОТ МИНИТЕ, МЕТАЛУРГИЯТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ГЕОЛОГИЯТА СА ПЛЪЗНАЛИ ИЗ МИННИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ В СТРАНАТА КАТО С ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ СРЕДСТВА СЕ СТАРАЯТ ДА СПРАТ СТАЧНАТА ВЪЛНА. В ИНТЕРЕС НА ИСТИНАТА ТРЯБВА ДА КАЖА, ЧЕ НА МНОГО МЕСТА ТЕ УСПЯВАТ, НО ЕДВА ЛИ ТОВА Е НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ НАКАРАТ ХОРАТА ДА РАБОТЯТ НОРМАЛНО. ПРИТИСНАТИ ОТ ЗАПЛАХИ, ОБЕЩАНИЯ И ПРОЧИЕ МИНЬОРИ СЕ ВРЪЩАТ ПО РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА, НО ОБЕЗВЕРЕНИ И НА ПРАКТИКА  НИЩО  НЕ ВЪРШАТ. ЦИФРИТЕ, КОИТО СЕ ИЗНАСЯТ ЗА ИЗКОПАНИ КОЛИЧЕСТВА ВЪГЛИЩА И РУДИ НЕ ОТРАЗЯВАТ ДЕЙСТВИТЕЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА НЕЩАТА.
      В ЗАЩИТА НА СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ НА МИНЬОРИТЕ ДИГНАХА ГЛАС МНОГО ДРУЖЕСТВА, ТРУДОВИ КОЛЕКТИВИ, ВИДНИ БЪЛГАРИ. УВЕДОМЕНИ СА ЗАПАДНИ ПРОФСЪЮЗИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ГЕНЕРАЛНИЯТ СЕКРЕТАР НА МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ  НА СВОБОДНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ СЪЮЗИ  - БРЮКСЕЛ. ЕДВА ЛИ  ПОЗИЦИЯТА НА МС НА  НРБ ПРИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ ЩЕ ДОПРИНЕСЕ ЗА ДОБРОТО ИМЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, КАКТО У НАС, ТАКА И В ЧУЖБИНА.
      Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ, ВИЕ КОЙТО С РИСК ЗА ЖИВОТА СИ СЕ ИЗПРАВИХТЕ СРЕЩУ ДИКТАТОРА И ПОВЕДОХТЕ БЪЛГАРИЯ ПО ПЪТЯ НА ОБНОВЛЕНИЕТО И ДЕМОКРАЦИЯТА СИ СПЕЧЕЛИХТЕ УВАЖЕНИЕТО КАКТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ТАКА И НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В СВЕТА. ПРИЗОВАВАМ ЗА ЛИЧНАТА ВИ НАМЕСА. МИНЬОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ОНЕПРАВДАНИ И ОБИДЕНИ ОТ ПОЗИЦИЯТА НА МС.  ВИЕ, КАТО ДЪРЖАВЕН ГЛАВА, СЛЕДВА ДА БЪДЕТЕ АРБИТЪР МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ. ВАШАТА КОМПЕТЕНТНА НАМЕСА ЩЕ ПРЕУСТАНОВИ ПО-НАТАТЪШНИ МАТЕРИАЛНИ ЩЕТИ И СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ, ЩЕ ЗАТВЪРДИ ВАШИЯ ЛИЧЕН АВТОРИТЕТ.

МАРТ 1990 ГОДИНА                          /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

  
                           Х   Х   Х

 СОФИЯ, 12 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ /СДС/.

     ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОВЕЖДАНЕТО НА СТАЧКАТА НА МИНЬОРИТЕ ЗАЯВЯВАМЕ:

    1. ПОДКРЕПЯМЕ СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ НА МИНЬОРИТЕ.
     2. КАТЕГОРИЧНО ОСЪЖДАМЕ БЕЗОТГОВОРНАТА ПОЗИЦИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, КОЕТО СЛЕД ПОДПИСВАНЕТО НА СПОРАЗУМИТЕЛНИЯ ПРОТОКОЛ ОТ 29.1.1990  ГОДИНА, КОЙТО Е ПРЕПОДПИСАН НА 19.2.1990 Г. И НА 6.3.1990 Г., ИЗНЕНАДВАЩО ГО ОБЯВИ ЗА НЕВАЛИДЕН.
     3. КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ НА СДС СЕ ОБРЪЩА С ПРИЗИВ КЪМ СТАЧКУВАЩИТЕ МИНЬОРИ ОТ СМЕК "БОБОВ ДОЛ" ДА ПРЕМИНАТ КЪМ СИМВОЛИЧНА СТАЧКА, ЗА ДА СПАСЯТ ЗАСТРАШЕНИТЕ ОТ САМОЗАПАЛВАНЕ РУДНИЦИ. ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА ЕФЕКТИВНАТА СТАЧКА БИ ДОВЕЛО ДО УНИЩОЖАВАНЕТО НА РУДНИЦИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА ИМ НА СТОЙНОСТ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВА.
     4. НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СПОРАЗУМИТЕЛНИЯ ПРОТОКОЛ ПОСТАВЯ ПОД ВЪПРОС ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА КАКВОТО И ДА Е ПОДПИСАНО ОТ ВЛАСТИТЕ СПОРАЗУМЕНИЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА КРЪГЛАТА МАСА.

СОФИЯ, 8 МАРТ 1990 Г.                      /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


                            Х   Х   Х
     СОФИЯ, 12 МАРТ -  СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ИСКАНЕ НА НЕЗАВИСИМАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ "ЕРА - 3" ДО НАЦИОНАЛНАТА КРЪГЛА МАСА.


     НЕЗАВИСИМАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ "ЕРА - 3" ОТПРАВЯ ОФИЦИАЛНО ИСКАНЕ ДА БЪДЕ ДОПУСНАТА КАТО УЧАСТНИК В НАЦИОНАЛНАТА  КРЪГЛА МАСА. ТОЗИ ВЪПРОС ТЯ ПОСТАВИ НЯКОЛКОКРАТНО ЧРЕЗ СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ И ИЗЛАГА СЛЕДНИТЕ СЕРИОЗНИ АРГУМЕНТИ:
     1/ НЕЗАВИСИМАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ "ЕРА - 3" Е СБОР ОТ ПАРТИИ, ДВИЖЕНИЯ И СЪЮЗИ, КОИТО ИМАТ ЗНАЧИМОСТ И РАЗВИТА ШИРОКА ДЕЙНОСТ.
     2/ ТЯ СЪЗДАДЕ АЛТЕРНАТИВНА КРЪГЛА МАСА ЧРЕЗ КОЯТО РАЗГЛЕЖДА ХИЛЯДИ МОЛБИ НА ГРАЖДАНИ ОТ РАЗЛИЧНИ СОЦИАЛНИ СЛОЕВЕ И КРАИЩА НА СТРАНАТА И ДОВЕДЕ ДО РАЗРЕШАВАНЕ НА СЛЕДНИТЕ СОЦИАЛНИ И НАБОЛЯЛИ ВЪПРОСИ:
     1. ПОДКРЕПИ ИСКАНИЯТА НА 50 000 РАБОТНИЦИ ОТ СЪОБЩЕНИЯТА, ПРЕДСТАВЕНИ ПРЕД НК "ЕРА - 3" КАТО ИЗРАЗ НА ДОВЕРИЕ.
     2. ПРЕДПРИЕ РЕШИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕНА ГЛАСНОСТ НА ПОЛОЖЕНИЕТО В СТАРЧЕСКИТЕ ДОМОВЕ В СТРАНАТА, СЛЕД ОБРЪЩЕНИЕ НА ЛЕКАРСКИ КОЛЕКТИВИ КЪМ НЕЯ, И ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗПРАТИ КОМИСИИ И ВЗЕ БЪРЗИ МЕРКИ, ОТПУСКАЙКИ СРЕДСТВА ЗА ТЯХ.
     3. ПРОВЕДЕ ПОД  СВОЕ РЪКОВОДСТВО ГЛАДНАТА ТРИДНЕВНА СТАЧКА НА ГРАЖДАНИ БЕЗ ЖИЛИЩА И РАБОТА И СЛЕД РАЗГОВОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА "ЕРА - 3" С ПЕТЪР  МЛАДЕНОВ ПРЕКРАТИ СТАЧКАТА. ЕКИП ОТ ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ - ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ЗАМИНА ЗА ОБЛАСТТА РАЗГРАД И ЗАПОЧНА УСПЕШНО РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ, КОЕТО ПРОДЪЛЖАВА.
     4. ПОСТАВИ ПЪРВА ВЪПРОСА ЗА ЛИПСА НА ЕКИПИ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ, РАБОТЕЩИ КЪМ НАЦИОНАЛНАТА КРЪГЛА МАСА И ДАДЕ ЧРЕЗ ПРЕСАТА ИДЕИ, КОИТО СЕ ВЪЗПРИЕХА ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ СИЛИ.
     5. СЪЗДАДЕ КОМИСИИ ОТ ЛЕКАРИ, ДОШЛИ НА АЛТЕРНАТИВНАТА КРЪГЛА МАСА ОТ ИМЕТО НА  ЛЕКАРСКИТЕ КОЛЕКТИВИ, ОТ ЮРИСТИ И ИКОНОМИСТИ И ПРЕГЛЕДА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ. ЧРЕЗ ПРЕСАТА ДАДЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ СРЕДСТВАТА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТ 3  НА 8 ПРОЦЕНТА И ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ИДЕИТЕ Й  БЯХА ВЪЗПРИЕТИ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НОВИЯ ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ.
     6. ЧРЕЗ ПОСТАВЕНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И АКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ДОВЕДЕ ДО МЕРКИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА НЕОТЛОЖНО ЕДРОКОФРАЖНО СТРОИТЕЛСТВО НА ЖИЛИЩА ЗА ГР. РАЗГРАД, И ГР. ХАСКОВО.
     7. ЕКИПИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА РАБОТИХА ДЕН И НОЩ В РАЙОНИТЕ НА ЕЛИН ПЕЛИН, ЗЛАТИЦА, ПИРДОП, СПУСКАХА СЕ В МИНИТЕ НА ЧЕЛОПЕЧ, РАЗГОВАРЯХА, ПОДКРЕПЯХА СТАЧКИ НА "ПОДКРЕПА", РАБОТНИЧЕСКИ ИСКАНИЯ ПРЕД ДИРЕКТОРИ И ГИ  РАЗРЕШАВАХА. ТЕ БЯХА НА МЯСТО И ИЗСЛЕДВАХА НУЖДИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО В РАЗГРАДСКА И ШУМЕНСКА ОБЛАСТ.
     8. НК "ЕРА-3" РАЗВИ СИЛНА ОБЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ, ДЪРЖИ ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНАТА КРЪГЛА МАСА И РАБОТИ ЗА ХОРАТА. ТЯ ИСКА КОНКРЕТЕН ОТГОВОР НА ВЪПРОСА СИ И ДАЛЕЧ НЕ БИ СЕ ЗАДОВОЛИЛА С ДОВОДИ ОТ ПРЕДВАРИТЕЛНИ  КОАЛИЦИОННИ УГОВОРКИ И ТОТАЛИТАРНИ МНЕНИЯ ЗА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ СТРАНИ. ТЯ НЕ СЕ МОЛИ, А ВЪЗ ОСНОВА НА ТРУДА СИ, ИЗИСКВА ДА СЕ ВЗЕМЕ СПРАВЕДЛИВО РЕШЕНИЕ. УЧАСТНИЦИ В НАЦИОНАЛНАТА КРЪГЛА МАСА, БЪДЕТЕ  ОБЕКТИВНИ, ДЕМОКРАТИЧНИ И РАЗУМНИ. РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯ "ЕРА - 3" НЕ ЗАПЛАШВАТ, НО ОПИРАЙКИ СЕ НА ИСТИНАТА ЩЕ ВОДЯТ И РАЗШИРЯТ ДОКРАЙ БОРБАТА СИ. КОНФЕДЕРАЦИЯ "ЕРА - 3" Е СЕРИОЗНА И РЕШИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ. ТЯ НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ДА БЪДЕ РАЗБИТА ОТВЪТРЕ И ЩЕ ИЗВЪРШИ ГЕНЕРАЛНО ПРЕУСТРОЙСТВО И ПРЕОЦЕНКА НА ДЕЙСТВИЯТА СИ ПРИ ОТГОВОР, ПРОДИКТУВАН ОТ ТОТАЛИТАРИЗМА И СТРЕМЕЖ ЗА ВЛАСТ ОТ КОЯТО И ДА Е ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ, КАТО ПРЕХВЪРЛЯ ОТГОВОРНОСТТА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ЕВЕНТУАЛНИ ДЕЙСТВИЯ ВЪРХУ ДВЕТЕ КОАЛИЦИИ.

 СОФИЯ, 9 МАРТ 1990  Г.                     /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

     
                          X   Х   Х

     СОФИЯ, 12 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ПРОГРАМА /ВТОРА ЧАСТ/ НА НЕЗАВИСИМАТА НАРОДНО-ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /ННДП/ -  ПЛОВДИВ.

         РАЗДЕЛ ВТОРИ. ПРОБЛЕМИ НА ИКОНОМИКАТА И НА ПРОМИШЛЕНОСТТА
        
     1. НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ РАЗРАБОТЕНА ПРОГРАМА ЗА ЛИКВИДИРАНЕТО НА ПРЕДПРИЯТИЯ, ЧИЙТО ОТРИЦАТЕЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ БАЛАНС СИСТЕМНО НАНАСЯ ЩЕТИ ЗА БЮДЖЕТА, КАКТО И НА ПРЕДПРИЯТИЯ, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ РАЙОНИТЕ, КЪДЕТО СА ПОСТРОЕНИ, ИЛИ ЗА ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА СТРАНАТА.
     2. ДА СЕ ПРИСТЪПИ КЪМ ЛИКВИДИРАНЕ НА НАУЧНИ ИНСТИТУТИ, КОИТО СА ДОКАЗАЛИ НЕПРОДУКТИВНОСТ В СВОЯТА ДЕЙНОСТ, РАВНЯВАЩА СЕ НА ПЪРВИТЕ СТЪПКИ НА ДРУГИ ТАКИВА В СВЕТОВЕН МАЩАБ И РЕАЛНО НЕ ДОПРИНАСЯТ ЗА ДОСТИГАНЕ НА СВЕТОВНО НИВО НА ПРОДУКЦИЯТА НА ПРЕДПРИЯТИЯТА, КОИТО ОБСЛУЖВАТ.
     3. ДА СЕ АКТИВИЗИРАТ ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ ПРОЦЕСИ В ПРОМИШЛЕНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, ЧРЕЗ НАСОЧВАНЕТО НА УСИЛИЯТА КЪМ ПОВИШАВАНЕТО НА КАЧЕСТВОТО НА ПРОИЗВЕДЕНАТА ПРОДУКЦИЯ И ДОСТИГАНЕТО НА СВЕТОВНО НИВО.
     4. ДА СЕ СЪЗДАДЕ СТАБИЛНА НОРМАТИВНА БАЗА ЗА РАЗВИТИЕ НА ФИРМЕНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОИЗВОДСТВО КАТО:
     А/ БЪДЕ ОСИГУРЕН КОНТИНГЕНТ ОТ СУРОВИНИ И МАТЕРИАЛИ ЗА ЧАСТНИТЕ ЕДНОЛИЧНИ, КОЛЕКТИВНИ И ДРУЖЕСТВЕНИ ФИРМИ НА ГРАЖДАНИТЕ, НЕОБХОДИМИ ЗА ТЯХНОТО ПРОИЗВОДСТВО;
     Б/ ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ВСЯКА ЕДНА ОРГАНИЗАЦИЯ СЪС СТОПАНСКА ЦЕЛ И ФИРМА НА ГРАЖДАНИ ДА ВЛИЗА ВЪВ ВЪНШНОТЪРГОВСКИ КОНТАКТИ С ВСЯКА ФИРМА ИЛИ ОРГАНИЗАЦИЯ В СВЕТА ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА СВОЯТА ПРОДУКЦИЯ ПРИ СЪОТВЕТНАТА РЕГИСТРАЦИЯ НА СДЕЛКАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ВНАСЯНЕ НА ПОЛУЧЕНАТА ВАЛУТА В БЪЛГАРСКА БАНКА;
     В/ ДА СЕ СЪЗДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОРИ НА ФИРМИ НА ГРАЖДАНИ С ЧУЖДЕСТРАННИ ФИРМИ БЕЗ ПОСРЕДНИЧЕСТВО, ДА СКЛЮЧВАТ ДОГОВОРИ С ЧУЖДЕСТРАННИ ФИРМИ ЗА СЪВМЕСТНА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ, КАТО РЕАЛИЗИРАНАТА ПЕЧАЛБА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА БЪДЕ ВНАСЯНА, КОГАТО Е ВЪВ ВАЛУТА, В  БЪЛГАРСКА БАНКА.
    5. ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕНА РЕАЛНА НОРМАТИВНА БАЗА, ПРИ КОЯТО В СТРАНАТА ДА БЪДАТ ВЪВЕДЕНИ ЧУЖДИ КАПИТАЛИ И ТЕХНОЛОГИИ НА ПРОИЗВОДСТВО, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЧРЕЗ ПОСТРОЯВАНЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА HP БЪЛГАРИЯ НА ПРОМИШЛЕНИ ОБЕКТИ, КОИТО СЛЕД ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ ЩЕ ОСТАНАТ В СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И 50 ПРОЦЕНТА ОТ ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТНИЦИ И СПЕЦИАЛИСТИ СЕ ИЗПЛАЩА В КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА, КАКТО И ОПРЕДЕЛЕН ПРОЦЕНТ ПО ДОГОВОРЕНОСТ ОТ ПРОИЗВЕДЕНАТА ПРОДУКЦИЯ ДА БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕНА НА БЪЛГАРСКАТА  СТРАНА ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР.
    6. ЧРЕЗ УСТАНОВЯВАНЕ НА НОРМАТИВНА БАЗА КАДРОВАТА ПОЛИТИКА В УПРАВЛЕНИЕТО НА НАРОДНОТО СТОПАНСТВО ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНА НА КАЧЕСТВЕНО НОВА ОСНОВА, КАТО НЕ СЕ ДОПУСКА НЕКВАЛИФИЦИРАНИ РАБОТНИЦИ И СПЕЦИАЛИСТИ ДА ЗАЕМАТ РЪКОВОДНИ ДЛЪЖНОСТИ ВЪВ ВСИЧКИ ЗВЕНА И ЕШЕЛОНИ НА ПРОМИШЛЕНОСТТА, С ЦЕЛ ЛИКВИДИРАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ПОНАСТОЯЩЕМ КАДРОВИ АНОМАЛИИ В НАШАТА ИКОНОМИКА КАТО ЦЯЛО.
    7. ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕНА НАЦИОНАЛНА УЧЕБНА БАЗА ЗА ПОДГОТОВКА НА КАДРИ ЗА НИСШИЯ И СРЕДНИЯ ЕШЕЛОН НА ВЪТРЕШНАТА И ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПРЕМИНАВАТ И КУРС НА ОБУЧЕНИЕ ПО ПСИХОЛОГИЯ И ЕТИКА.
    8. ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ ДА СЕ ОБЪРНЕ НА ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ, ОТНОСНО МАТЕРИАЛНАТА БАЗА ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЛЕКАРСТВЕНИ СРЕДСТВА, НЕОБХОДИМИ ЗА ЗАДОВОЛЯВАНЕ НУЖДИТЕ НА НАРОДА, С ОГЛЕД И НА ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ПОТРЕБНОСТИТЕ, ЗА КОИТО ДО МОМЕНТА СА БИЛИ ИЗРАЗХОДВАНИ СРЕДСТВА ОТ ВАЛУТНИЯ ФОНД. СРЕДСТВАТА, НЕОБХОДИМИ ЗА ТАЗИ ДЕЙНОСТ ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯТ ОТ НАМАЛЕНИЯ ДЪРЖАВЕН ФОНД ЗА ОТБРАНА И ВЪОРЪЖЕНИЕ, КАКТО И ОТ СРЕДСТВА ЗА ИЗДРЪЖКАТА НА МВР.
    9. ПОСТЕПЕННО И НЕОТКЛОННО ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ КУРС ЗА ИКОНОМИЧЕСКА НЕЗАВИСИМОСТ ЧРЕЗ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПРОДУКЦИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА НАМЕРИ РЕАЛИЗАЦИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР, ЧРЕЗ ПО-ПЪЛНОТО НОРМАТИВНО ОПАЗВАНЕ И ПОДОБРЕНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА РАЦИОНАЛИЗАЦИИТЕ И ИЗОБРЕТЕНИЯТА С ДОКАЗАН ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТ; ПРАВНА ПОДКРЕПА И ЗАЩИТА НА ТАЗИ ДЕЙНОСТ.
               
            РАЗДЕЛ ТРЕТИ. ПРОБЛЕМИ НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО
           
     1. ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОБСТВЕНОСТ НА ЗЕМЯТА НА ТЕЗИ, КОИТО Я ОБРАБОТВАТ И ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ВЪРНАТ НА СЕЛО И ДА СЕ ЗАНИМАВАТ СЪС СЕЛСКОСТОПАНСКА ДЕЙНОСТ СЪС ЗАКОН, КАКТО И ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ГОРСКИ И ПАСИЩЕН ФОНД ЗА НУЖДИТЕ НА ЧАСТНИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ.
     2. РЕВИЗИЯ НА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ПРИТЕЖАВАНАТА ОТ ЧАСТНИ СТОПАНИ ЗЕМЯ И ЗА ПРОИЗВЕДЕНАТА ПРОДУКЦИЯ, ПРИ НАЛИЧИЕ НА ПАЗАРНО ЦЕНООБРАЗУВАНЕ.
     3. ДА СЕ ДАДЕ ПРИОРИТЕТ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВНОТО, КООПЕРАТИВНОТО И ОСОБЕНО НА ЧАСТНОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО, КАТО СЕ ПОДСИГУРЯВА РИТМИЧНО ЗЕМЯ ЗА ПАСИЩА, ФУРАЖНИ И ПАРИЧНИ КРЕДИТИ, КАКТО И ПОДСИГУРЯВАНЕ НА МАТЕРИАЛНА БАЗА, ПОМЕЩЕНИЯ И ИНВЕНТАР, СЛЕД СКЛЮЧВАНЕ НА СЪОТВЕТНИТЕ ДОГОВОРИ ЗА ПРЕДАДЕНА ПРОДУКЦИЯ.
     4. НОРМАТИВНО ДА БЪДЕ УСТАНОВЕН СЕДЕМЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН ЗА КООПЕРАТОРИТЕ-РАБОТНИЦИ, ПОДЛОЖЕНИ НА ТЕЖЪК ФИЗИЧЕСКИ ТРУД И ЛОШИ ПРИРОДНИ УСЛОВИЯ НА РАБОТА ПРИ ТВЪРДО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЕЖЕМЕСЕЧНО, СЪОБРАЗНО ПОЛАГАНИЯ ТРУД ИЛИ НА НАДНИЦА ВАРИРАЩА ОТ 8 ДО 15 ЛЕВА, СЪОБРАЗНО ВИДА И ТЕЖЕСТТА НА ПОЛАГАНИЯ ОТ ТЯХ ТРУД. ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНА ВТОРА КАТЕГОРИЯ ТРУД.
     5. ДА СЕ СЪЗДАДЕ ПРОГРАМА ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВОТО УСТРОЙВАНЕ НА ЛИЦАТА, ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ ЗАВЪРНАТ ПО РОДНИТЕ СИ СЕЛА И ДА УПРАЖНЯВАТ СЕЛСКОСТОПАНСКА ДЕЙНОСТ ПРИ НОРМАЛНИ БИТОВИ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТ.
     6. ДА СЕ ОСИГУРИ ПОСТРОЯВАНЕТО НА КРУПНО ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ИНСТРУМЕНТАЛНА ЕКИПИРОВКА И МАЛОГАБАРИТНА ТЕХНИКА, ОСИГУРЯВАЩО НУЖДИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ ОСОБЕНО ОТ ПЛАНИНСКИТЕ РАЙОНИ.
                                     /ПРЕССЛУЖБА  "КУРИЕР"/

                             Х   Х   Х

      СОФИЯ, 12  МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНА ЗА  РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА НАЦИОНАЛНИТЕ СИЛИ.


      ВЪВ ВРЪЗКА С ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА ИМЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ  ГРАЖДАНИ СЪЮЗЪТ НА НАЦИОНАЛНИТЕ СИЛИ ЗАЯВЯВА:
      1. БЪЛГАРСКОТО ИМЕ Е СВЕЩЕНО И НЕПРИКОСНОВЕНО. ТО Е ОСНОВЕН  БЕЛЕГ ЗА ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ.
      2. МЮСЮЛМАНСКОТО ИМЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО ОСМИВАЩО,  ОПОЗОРЯВАЩО И НЕСЪВМЕСТИМО С НАЦИОНАЛНАТА ЧЕСТ, ИСТОРИЧЕСКОТО МИНАЛО И ДОСТОЙНСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТО Е БЕЛЕГ ЗА ПРИВИЛЕГИЯ ИЛИ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ОТДЕЛНИ ГРУПИ ОТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.
     3. ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА ИМЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ В ОКОНЧАТЕЛНИЯ МУ ВИД Е ПРОЯВА НА ПОРАЖЕНСТВО ПРЕД ВЪТРЕШНИТЕ И ПРЕД ВЪНШНИТЕ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО.
     4. ТРАЙНА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА МОЖЕ ДА СЕ ГРАДИ САМО ВЪРХУ ЕДИННА НАЦИОНАЛНА ИМЕННА СИСТЕМА, КОЯТО ДА ОБХВАНЕ ЛИЧНИТЕ, ФАМИЛНИТЕ И ГЕОГРАФСКИТЕ ИМЕНА.

СОФИЯ,  6.3.1990 Г.                                      /ПРЕССЛУЖБА  "КУРИЕР"/


                          Х   Х   Х

     СОФИЯ,  12 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО  /ЧАСТ ВТОРА/ НА НЕЗАВИСИМИЯ СЪЮЗ ЗА ЗАЩИТА НА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ В БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА И ЗА СОЦИАЛИЗЪМ.


     ОСВЕН ТОВА ОСМАНОТУРСКОТО РОБСТВО НИ ОСТАВИ В НАСЛЕДСТВО И ОКОЛО 500 000 БЪЛГАРИ-МЮСЮЛМАНИ СЪС СРАВНИТЕЛНО ЗАПАЗЕНО СЪЗНАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД. ТЕЗИ БЪЛГАРИ-МЮСЮЛМАНИ ЗАЕДНО С ПОЛУПОТУРЧЕНИТЕ И ПОТУРЧЕНИТЕ БЪЛГАРИ ОЩЕ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ДО ДНЕС СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ОТ ТУРЦИЯ ЗА ОКАЗВАНЕ НА НАТИСК ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ ВСЯКОГА, КОГАТО ИНТЕРЕСИТЕ Й НАЛАГАТ ТОВА: ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ОБЛАГИ, ЗА СЪЗДАВАНЕ НА РАЗМИРИЦИ И СТОПАНСКИ ЗАТРУДНЕНИЯ В СТРАНАТА, ЗА СЪЗДАВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИ НАПРЕЖЕНИЯ ИЛИ ЗА ВСИЧКО ЗАЕДНО, КАКТО ПРАВИ СЕГА, НАСЪРЧАВАНА ОТ СВОИТЕ ЗАПАДНИ СЪЮЗНИЦИ. ВЯРНО Е, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ И НЕМЮСЮЛМАНИ, ПОРАДИ ОБЩИЯ СИ ПРОИЗХОД, ОБИЧАИ, ОБЩНОСТ В НЯКОИ ОТ ОБРЯДИТЕ И ВЕКОВНОТО СЪСЕДСТВО И СЪВМЕСТНО СЪЩЕСТВУВАНЕ, СА ЖИВЕЛИ ДОБРОСЪСЕДСКИ; ПОДДЪРЖАЛИ СА РОДНИНСКИТЕ СИ ВРЪЗКИ, КЪДЕТО СЕ ПОМНЯТ, СТРЕМЕЛИ СА СЕ ДА БЪДАТ ДОБРОЖЕЛАТЕЛНИ ЕДНИ КЪМ ДРУГИ. НО ВЕРНО Е И ТОВА, ЧЕ ТУРСКАТА ПРОПАГАНДА И ТУРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ВИНАГИ СА СЕ СТРЕМЕЛИ ДА НАСЪСКВАТ БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ-НЕМЮСЮЛМАНИ И НЕ РЕДКО СА УСПЯВАЛИ. ЗАТОВА В ОПРЕДЕЛЕНА СТЕПЕН Е СЪДЕЙСТВАЛО ОТСЪСТВИЕТО И НА ИСТИНСКА НАЦИОНАЛНА БЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА. ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО РОБСТВО ДО СЕГА ОТ БЪЛГАРИЯ СА СЕ ИЗСЕЛИЛИ В ТУРЦИЯ ОКОЛО 1 000 000 -  1 500 000 БЪЛГАРИ-МЮСЮЛМАНИ. НАПРИМЕР, ПРЕЗ 1950 Г. ТУРЦИЯ ПРЕДИЗВИКА ГОЛЯМО ИЗСЕЛВАНЕ НА БЪЛГАРИ-МЮСЮЛМАНИ И РЕЗКО ВЛОШИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА СИ С БЪЛГАРИЯ ЛРЕЗ 1951-1953 Г. ПРАВ БЕШЕ МИДХАТ ПАША, КОГАТО ПРЕЗ 1878 Г., УТВЪРЖДАВАЙКИ БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗХОД НА ПОВЕЧЕ ОТ 1 000 000 МЮСЮЛМАНИ В БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ, СЕ ОПИТВАШЕ ДА ГИ ЗАДЪРЖИ ДА НЕ СЕ ИЗСЕЛВАТ В МАЛА АЗИЯ, ЗА ДА ГИ ИМА В БЪДЕЩЕ СУЛТАНСКА ТУРЦИЯ КАТО ОСНОВАНИЕ И СРЕДСТВО ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА СВОИТЕ НАМЕРЕНИЯ ДА СИ ВЪЗВЪРНЕ ВЛАДЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ. - И BЕЧЕ 110 ГОДИНИ ТУРЦИЯ ИЗПОЛЗВА БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ КАТО ДАМОКЛЕВ МЕЧ НАД  БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА СЕ МЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СТРАНАТА НИ. И СЕГА СЕ ОПИТВА ДА ПРАВИ СЪЩОТО.
     НИЕ НАПЪЛНО ВЪЗПРИЕМАМЕ ОЦЕНКАТА В ДОКЛАДА НА А. ЛИЛОВ И В РЕШЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ И НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА НРБ ЗА ЗАКОНОНАРУШЕНИЯТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, ИЗВЪРШЕНИ ОТ Т. ЖИВКОВ И НЕГОВОТО ОБКРЪЖЕНИЕ, КЪМ БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ И РЕШЕНИЕТО ЗА НЕЗАБАВНОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ И ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НА ТОВА НАСЕЛЕНИЕ БЪЛГАРСКО.
     НО НИЕ РЕШИТЕЛНО ОТХВЪРЛЯМЕ НЕНАУЧНИТЕ ПОДХОДИ И СХВАЩАНИЯ, ПРИЕТИ И ПРИЛОЖЕНИ В ДОКЛАДА НА А. ЛИЛОВ И В РЕШЕНИЕТО НА ДС И НА МС НА НРБ, ПРИ РЕШАВАНЕТО НА ТАКЪВ ВАЖЕН НАЦИОНАЛЕН ВЪПРОС, КОИТО НЕ САМО НЕ ОБЛЕГЧИХА ОБСТАНОВКАТА, НО Я ИЗОСТРИХА ОЩЕ ПОВЕЧЕ. ТАКЪВ ВЪПРОС, КОЙТО ЗАСЯГА НАРОДНОСТНИ, ВЕРСКИ, ЕЗИКОВИ, БИТОВИ И ДРУГИ СТРАНИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ ТРЯБВА ДА СЕ РЕШАВА ЗАЕДНО СЪС ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ И НА ОСНОВАТА НА НАУКИТЕ: ИСТОРИЧЕСКА, ЕТНОГРАФСКА, АРХЕОЛОГИЧЕСКА, ЕЗИКОВА И ДРУГИ, КОИТО ИМАТ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ВЪПРОСА, НА ОСНОВАТА НА ТЕХНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ОБОБЩЕНИЯ И ОЦЕНКИ. ПОЗОВАВАНЕТО НА "ИДЕЙНО-ТЕОРЕТИЧНА ОЦЕНКА" И НА "ПОЛИТИЧЕСКА ОЦЕНКА" НИТО МОЖЕ ДА ИЗМЕСТИ, НИТО ДА ЗАМЕНИ РЕШАВАЩАТА ДУМА НА НАУКИТЕ, СВЪРЗАНИ С ТОЗИ ВЪПРОС. ПРИ ТОВА А. ЛИЛОВ ГОВОРИ ЗА "ТЮРКОЕЗИЧНОТО И МЮСЮЛМАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ" В БЪЛГАРИЯ И КАТО ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН СЕ ПАЗИ ДА КАЖЕ ОТ КАКЪВ ПРОИЗХОД Е ТОВА НАСЕЛЕНИЕ. АКО ТОЙ НЕ ИСКА ДА РАЗГЛЕЖДА НЕГОВИЯ ПРОИЗХОД, КОЕТО И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЦЕЛ НА НЕГОВИЯ  ДОКЛАД, ТОГАВА ЗАЩО ЗАСЯГА ТОЗИ ВЪПРОС, ЗАЩО ГОВОРИ, ЧЕ ТОВА НАСЕЛЕНИЕ Е "ТЮРКОЕЗИЧНО"? ТОВА НЕНАУЧНО И НЕОБОСНОВАНО ТВЪРДЕНИЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ И ПОВОД ЗА НАЙ-ЛОШО ТЪЛКУВАНЕ. И ТОВА Е НАЙ-НЕПРОСТИТЕЛНОТО, НАЙ-ВРЕДНОТО В ДОКЛАДА И В РЕШЕНИЕТО НА ДС И МС НА НРБ.
     С ТОВА НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА ПОСТЪПВАМЕ РАЗУМНО, ДОБРОЖЕЛАТЕЛНО И ДОБРОВОЛНО ДА МУ ПОМАГАМЕ ДА ОСЪЗНАЕ СВОЯ ПРОИЗХОД, БЕЗ ДА НАКЪРНЯВАМЕ НЕГОВОТО ДОСТОЙНСТВО.
    ЕДНА МНОГО МАЛКА ЧАСТ  ОТ "ТЮРКОЕЗИЧНОТО" НАСЕЛЕНИЕ Е ОТ ПРАБЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД - ПОТОМЦИ НА ПРАБЪЛГАРИТЕ, КОИТО НЕ СА МЮСЮЛМАНИ. ДРУГА НЕЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ "ТЮРКОЕЗИЧНИТЕ" МЮСЮЛМАНИ ПРОИЗХОЖДА ОТ ПОТОМЦИТЕ НА РАЗЛИЧНИ НОМАДСКИ ПЛЕМЕНА, ПРЕМИНАЛИ Р. ДУНАВ И ЗАСЕЛИЛИ СЕ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ, ПРЕДИ ОСМАНСКИТЕ ТУРЦИ ДА ПОРОБЯТ БЪЛГАРИЯ. И СЪВСЕМ НИЩОЖНА ЧАСТ Е ОТ ПОТОМЦИТЕ НА ПЪЛЧИЩАТА, СЛЕДВАЛИ ОСМАНОТУРСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ. ПОКАЗАТЕЛ ЗА ВСИЧКО ТОВА Е И ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ НЕ ЗНАЯТ ДРУГ ЕЗИК, ОСВЕН БЪЛГАРСКИЯ. ПРИ ТОВА ЗАПАЗВАНЕТО ИЛИ УСВОЯВАНЕТО НА ТЮРКСКИЯ ЕЗИК, НА КОЙТО ГОВОРИ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ, ИЗЦЯЛО НИ Е НАСЛЕДСТВО ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО, КАКТО И САМОТО МЮСЮЛМАНСТВО. ЗАТОВА РЕШИТЕЛНО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ НА ВСЕ ПО-ЗАСИЛВАЩАТА СЕ НАДПРЕВАРА ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ТУРЦИ ОТ БЪЛГАРИТЕ МЮСЮЛМАНИ, ДА СЕ ДЕЛИ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, КАТО БЪЛГАРИТЕ-НЕМЮСЮЛМАНИ СЕ НАРИЧАТ СЪНАРОДНИЦИ, А БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ - СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ, Т.Е. ТЕ НЕ СА СЪНАРОДНИЦИ, НЕ СА БЪЛГАРИ И ДА СЕ ДАВАТ ПО ТОЗИ НАЧИН ПОВОДИ И ОСНОВАНИЯ ЗА ИСКАНИЯ НА ТУРЦИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ И  ПРИЗНАВАНЕ НА ТУРСКО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И УСЛОВИЯ ЗА НЕЙНОТО ПО-НАТАТЪШНО РАЗПОКЪСВАНЕ. ТА НАЛИ НАШАТА МАЛКА СТРАНА Е ОТВСЯКЪДЕ ОГРАБЕНА; ТА КОЙ НАШ СЪСЕД НЕ Е ЗАГРАБИЛ ЧАСТ ОТ ЗЕМИТЕ НИ, НЕ Е ОТКЪСНАЛ ЧАСТ ОТ НАРОДА НИ, ЧЕ НИЕ ДОБРОВОЛНО ДА МУ ДАДЕМ И ТОВА, КОЕТО НИ Е ОСТАНАЛО? ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА СМЯТАМЕ ЗА ПОЗОРНО ЗА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ НЕЙНОТО ПРЕДАВАНЕ ПО НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС, ВОДЕНО ОТ СТЕФАН ЕНЧЕВ, КОЙТО УНИЗИТЕЛНО МОЛЕШЕ МЕДИ ДОГАНОВ И ДРУГАРИТЕ МУ ДА МУ ОБЕЩАЯТ, ЧЕ НЕ ИСКАТ ДА ПРАВЯТ ТУРСКА КУЛТУРНА АВТОНОМНА ОБЛАСТ В БЪЛГАРИЯ, А ДОГАНОВ СНИЗХОДИТЕЛНО МУ ОБЕЩАВАШЕ, ЧЕ "ЗАСЕГА" НЕ МИСЛИ ДА ПРАВИ ТОВА.
    ЗАВЪРШВАЙКИ, ИСКАМЕ ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ДА ЗАЯВИМ, ЧЕ РЕШИТЕЛНО ОТХВЪРЛЯМЕ ТЮРКИЗИРАНЕТО, ТУРЦИЗИРАНЕТО И ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ, ЗАЩОТО ВСИЧКО ТОВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЗАДЪЛБОЧАВА ПРОПАСТТА МЕЖДУ ОТДЕЛНИТЕ ЧАСТИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, МЕЖДУ БЪЛГАРИ-НЕМЮСЮЛМАНИ И БЪЛГАРИ-МЮСЮЛМАНИ, ПРАВИ ОЩЕ ПО-ТРУДНО НЕЙНОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ. ВСИЧКО ТОВА МОЖЕ ДА ИМА ГИБЕЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ.
     НИЕ СМЕ ЗА ДОБРОСЪСЕДСКИ ОТНОШЕНИЯ С ТУРЦИЯ, НО НА РАВНОПРАВНА ОСНОВА, БЕЗ ТЯ ДА СЕ МЕСИ В НАШИТЕ ВЪТРЕШНИ РАБОТИ, БЕЗ ДА СЕ СМЯТА И НАЛАГА ЗА ПОКРОВИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ В СТРАНАТА НИ, БЕЗ ДА СЕ НАКЪРНЯВАТ И В НАЙ-МАЛКА СТЕПЕН НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ.

СОФИЯ, 15 ФЕВРУАРИ 1990 Г.                              /ПРЕССЛУЖБА  "КУРИЕР"/


                              Х   Х   Х
    СОФИЯ, 12 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СЛОВО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /АСП/, ПРОИЗНЕСЕНО НА МИТИНГА НА СДС НА 25 ФЕВРУАРИ 1990 ГОДИНА.

     ПРИЯТЕЛИ,  СЪЮЗНИЦИ, СЪМИШЛЕНИЦИ,

     АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПОДКРЕПЯ ИСКАНИЯТА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЗА УСКОРЯВАНЕ, А НЕ ЗА КОНСЕРВИРАНЕ НА ОБНОВИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕСИ В СТРАНАТА, ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ, А НЕ ЗА ИГРА НА "ДЕМОКРАТИЧНИ" БЛАГОВОЛЕНИЯ.
     САМО ЧЕ ВСЕ ПО-ТРУДНА И ПО-ТРУДНА СТАВА БОРБАТА ЗА ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗА ОТДЕЛЯНЕТО НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ ОТ УПРАВЛЯВАНАТА ДЪРЖАВА, ЗА РАЗПУСКАНЕ НА ПЪРВИЧНИТЕ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО МЕСТОРАБОТА, ЗА РАВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ВСИЧКИ СОЦИАЛНИ СИЛИ, ЗА НОРМАЛНА ПРЕДИЗБОРНА АТМОСФЕРА, ЗА ЦИВИЛИЗОВАН ДИАЛОГ.
     А БОРБАТА СТАВА ВСЕ ПО-ТРУДНА НЕ ЗАЩОТО СРЕЩАМЕ НЯКАКВА СЪПРОТИВА, А ТОЧНО ОБРАТНОТО - ЗАЩОТО НЕ СРЕЩАМЕ НИКАКВА СЪПРОТИВА. ВСИЧКИ СМЕ ТРОГАТЕЛНО ЕДИНОДУШНИ. ДА ТИ СЕ ПРИПЛАЧЕ ОТ УМИЛЕНИЕ!
     НЕЩО ПОВЕЧЕ. ИНИЦИАТИВИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА ПО ПРАВИЛО БИВАТ ПРЕДСТАВЯНИ КАТО ДОБЛЕСТНИ И БЛАГОРОДНИ ИНИЦИАТИВИ НА ВИСШАТА ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА.
     НИЕ ОСЪЖДАМЕ ВЧЕРАШНИТЕ ИМ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. И ТЕ ГИ ОСЪЖДАТ. ОБАЧЕ, ВИДИТЕ  ЛИ, ВЕЧЕ СА СТАНАЛИ ДОБРИ! И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ.
     НИЕ ОСЪЖДАМЕ ИСТОРИЧЕСКАТА АПРИЛСКА ЛИНИЯ И ИСТОРИЧЕСКИТЕ АПРИЛСКИ КОНСТРУКТОРИ И АРХИТЕКТИ НА ТИРАНИЯТА. ОБАЧЕ И ТЕ ГИ ОСЪЖДАТ. И ВЕЧЕ СА ЦЕЛОКУПНО ЗА ДЕМОКРАЦИЯ - ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА НОЕМВРИЙСКА ДЕМОКРАЦИЯ, НОЕМВРИЙСКИТЕ ЗАЗОРЯВАНИЯ, НОЕМВРИЙСКИТЕ КОНСТРУКТОРИ И АРХИТЕКТИ, КОИТО - ЗАЩОТО СА ИЗВЪРШИЛИ "РЕВОЛЮЦИОННАТА" СЕЗОННА ПРОМЯНА - ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ.
     НИЕ ОСЪЖДАМЕ СРАСТВАНЕТО НА БКП С ДЪРЖАВНИТЕ И СТОПАНСКИТЕ СТРУКТУРИ. ОБАЧЕ И ТЕ ГО ОСЪЖДАТ. И ПОНЕЖЕ НИ ОБЕЩАВАТ, ЧЕ ВСЕ НЯКОГА ЩЕ РАЗПУСНАТ ПЪРВИЧНИТЕ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО МЕСТОРАБОТА ИЛИ ПОНЕ ЩЕ ИМ ПРОМЕНЯТ ФУНКЦИИТЕ, КОНСТРУКТОРИТЕ И АРХИТЕКТИТЕ НА ЙЕРАРХИЧНО-ПИРАМИДАЛНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ДИНОЗАВЪР ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ.
     САМО ЧЕ ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ТЕЗИ - СПОЛУЧЛИВО ПОДМЕТНАТИ ОТ ТЕОРЕТИЧНИЯ ГИГАНТ ТОДОР ЖИВКОВ -  ДЕЛА, ДЕЛА И САМО ДУМИ?
     ДОКОГА ЩЕ СЕ БОРИМ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, ИЗПРАВЕНИ СРЕЩУ ЕКИПА ОТ ОЩЕ ПО-ГРАНДИОЗНИ, ДЕСЕТИЛЕТНИ НОМЕНКЛАТУРНИ БОРЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ? ДОКОГА ЩЕ СИ ИГРАЕМ НА ЕДИНОДУШНО СЛОВЕСНО ОСЪЖДАНЕ И ПРИКРИТО ФАКТИЧЕСКО РЕАНИМИРАНЕ НА ЕДИН ОСЪДЕН ОТ ИСТОРИЯТА РЕЖИМ?
      НИЕ ОЦЕНЯВАМЕ ДЕЙСТВИЯТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАТО "ПЪЛЗЯЩА РЕСТАВРАЦИЯ".
     ИЛЮЗИИТЕ ВИНАГИ СА ИМАЛИ ЕДНАКВА СЪДБА. И ТЕЗИ ИЛЮЗИИ ЩЕ Я СПОДЕЛЯТ. ЗАЩОТО НИЕ НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИМ! НИЕ НЯМА ДА СЕ ПРИМИРИМ! НЯМА!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/