12 април 1994


София, 12 април 1994 година
Брой 71 /1116/


София, 12 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕЗОЛЮЦИЯ, ПРИЕТА НА СЪВМЕСТЕН СЕМИНАР НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЛАДЕЖ И НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ /9 И 10 АПРИЛ 1994 Г., СОФИЯ/.


Социалистическата идея има нужда от младежта. Ние като младежки социалистически организации и коалиционни партньори на БСП обсъдихме състоянието на младежта в обществото и след проведената дискусия предлагаме:

I. На БСП като наш коалиционен партньор

1. БСП да определи и конкретизира политиката си за работа с младежта, използвайки дискусията и разработките на проекти за Програма на БСП в сферите на:

а/ законодателна власт - законодателни инициативи и гаранции за решаване на неотложни младежки проблеми;

б/ изпълнителна власт на национално ниво

- категорична позиция за създаване на самостоятелен държавен орган за младежта и осъществяването на контрол върху дейността му;

- категорична позиция, контрол и оценка на кадрите, работещи с младежта;

в/ изпълнителна власт на общинско ниво - смятаме за необходимо разработване на политика на ОбС на БСП и общинските съветници с участието на младежките ни формирования за решаване на социални младежки проблеми.

2. Предлагаме създаването на съвети за партньорство на БСП и левите младежки организации на национално и общинско ниво за координация и партньорство в политическата дейност.

3. Федерацията на българската социалистическа младеж и Социалистическият младежки съюз /ФБСМ и СМС/ смятат, че решаването на младежките проблеми изисква концентрация на усилията на всички младежки организации и отстояване на позиции пред държавната власт.

Обръщаме се към всички младежки организации - нека в този тежък момент загърбим тесните политически интереси и заедно да помислим за нашето общо бъдеще в България.

4. Представителите на ФБСМ и CMC на своя съвместен семинар решиха: да предприемат конкретни мерки за създаване на Конфедерация на младите социалисти /КМС/. Обръщаме се към нашите членове и симпатизанти - нашите проблеми са общи, - нека заедно ги решим като млади социалисти.

София, 10 април 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 12 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
МАНИФЕСТ "НИЕ НЕ СМЕ КАТО ТЯХ" НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ НА ДВИЖЕНИЕ "МЛАДИТЕ ЛЕВИ" В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕН НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА 8 АПРИЛ 1994 Г.


Ние, млади членове и симпатизанти на БСП, водени от нашия стремеж за създаване на привлекателно общество и държава, сме възмутени от несправедливостта, загниването и упадъка във всички области на живота в България. Деградиращите процеси обезвериха хората и особено младия човек. Генетично увредената политика от последните четири години захвърли младите в тинята на обществото - към безизходицата на престъпността, сектите и наркоманията. Липсата на привлекателност в българската държава и социалната безизходица прогониха 300 хил.младежи от родината. На излъганото младо поколение умишлено се насажда чувството, че ако ти си млад, можеш да успееш само по нечестен начин - чрез бруталност, самоцелен кариеризъм, сребролюбие и насилие. Тези "ценности" възтържествуваха у нас благодарение на подавляващото мнозинство от новоотгледания корумпиран елит и неговите законови и подзаконови недоносчета. Случайно пръкнали се и подставени мижитурки, парвенюта, комплексари, връзкари, некадърници, национални продажници и прочие недоразумения подложиха народа и младия човек на безпрецедентна психотерапевтична агресия. Те компрометираха и новата униформа от официозни ценности - "демокрация", "пазарна икономика" и т.н. В резултат на това реформата се оказа дефектна в самото си начало. Тя е насочена против мнозинството от хората и националните интереси. Ето защо България трябва да започне отначало!

За да се отърси от окупиралата я върхушка и за да създаде истинска държавност, страната ни се нуждае от чисти хора, друга политика и свежи идеи.

За четири години тезата за миналото и вината се изтърка, настоящето е грубо и грозно. Бъдещето зависи от десетките хиляди хора в БСП, най-отговорната българска политическа сила. Ето защо ние, необременени с минало, с независещи от 10 ноември 1989 г. биографии, съгласно чл.чл.З и 32 от Устава на БСП, приет на нейния 40 конгрес, се обединяваме в движение "Младите леви" в БСП. Под привлекателно общество ние разбираме смяната на отблъскващата реалност, представяна от ненормални хора за "нормална" държава.


І. МЛАДА БЪЛГАРИЯ

1. СОЦИАЛНА ИКОНОМИКА С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ, ДАВАЩА ШАНС НА МЛАДИЯ ЧОВЕК ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ:

- Създаване на държавна политика за трудова заетост и борба срещу безработицата.

- Равно участие на всички в социална приватизация независимо от трудовия стаж и възраст и масово участие в отношенията на собственост, особено на младия човек.

- Отстраняване от предстоящата приватизация на вече участвалите в нея компрадорска буржоазия и едър, спекулативен и реституционен капитал независимо от неговия цвят, мирис и произход.

- Защита на образователния ценз на младите специалисти и предимство при назначаването им на работа.

- Задължително средно и достъпно висше образование с изгодно държавно кредитиране.

- Разширяване на държавната поръчка във ВУЗ за сметка на по-високо платено образование.

- Достъпно държавно здравеопазване и добро заплащане на достойния лекарски и учителски труд.

- Възстановяване на отнетите социални придобивки /безплатни лекарства за бременните и майките с деца до три години, увеличаване на детските надбавки и на срока на отпуск по майчинство до три години с гаранции за запазване на работното място/.

- Държавно подпомагане за създаване на младежки социални предприятия, които на колективен принцип да осигурят работа и достоен живот на младите безработни българи.

- Свобода на селската кооперация и окончателно ликвидиране на крадливите ликвидационни съвети.


* В този манифест няма да посочваме източниците на финансовите средства, с които ще се реализират горепосочените социални и икономически искания, за да предотвратим тяхното изтичане в неизвестно направление.


2. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ

- Възстановяване на българската държава, разградена под ръководната роля на трите поколения СДС и особено на президента Желев и при пасивното овчедушие на останалите политици.

- Търсене на отговорност от виновните за разграждане на българската държава, икономика, култура и национална тъкан.

- Операция "чисти ръце" във всички етажи на корумпирания "джурасик парк" на държавния апарат.

- Цялостна ревизия и подбор на висшите държавни политици и чиновници, психическо освидетелстване на държавните кормчии.

- Прочистване на младежките институции /Комитет за младежта и спорта и Парламентарната комисия за младежта и спорта/ от застаряващи и затлъстяващи чичковци с коремчета.

- Полиция, която да обяви война на престъпността, а не да воюва помежду си. Незабавно приемане на закона за ЦСБОП и останалите закони за службите в МВР.

- Полагане на основите на истинска професионална народна армия, заздравяване на дисциплината, боеспособността и мобилизационната готовност. Строги санкции за извършителите на извращения в армията.


3. ДОСТОЙНИ ХОРА В СВОБОДНА ДЪРЖАВА!

През последните четири години някои станаха по-равни и по-свободни от обикновените хора. Тези някои например могат да се ползват от правото си да пътуват в близки и далечни страни за разлика от простосмъртните, които трудно могат да се придвижват с градския транспорт. За много от последните е опасно да се движат и пеш нощем по улиците. По тези причини ние се обявяваме не за правата на "Човека", бил той държавен глава, финансов магнат или някои друг, а за свобода и равноправие на всички хора и всеки поотделно. Ние сме за:

- Реални и ежедневни и конкретни, а не абстрактни права за всички граждани на републиката чрез гарантиране на основните права на живот и труд.

- Забрана на всички противоконституционни и незаконни секти и партии на етническа и религиозна основа, нарушаващи и потъпкващи правата на милиони българи.

- Свободна именна система с единни български окончания на фамилните имена.

- Смъртна присъда само за особено тежки престъпления.

- Извеждане на националната сигурност като приоритет пред т.нар. колективните "права и свободи" и други подобни привилегии с цел гарантиране равноправието и свободата на всички българи.

Основна цел: освобождение на човека от рекетьора, етническия лидер, милионера-спекулант, разпасания управник и религиозно-сектантския пастор!


4. НИЕ СМЕ ПРОТИВ ПРИВИЛЕГЕНЦИЯТА И КЛЕПТОКРАЦИЯТА В ПОЛИТИКАТА.

- Ние уважаваме институциите, но не подкрепяме някои от институтките, институтьовците и институткащите се, които са обсебили горката демокрация. Наред с това настояваме за оптимизиране на чиновническия, бюрократичен апарат, закриване на ненужните отдели и ведомства във всички държавни органи.

- Принцип на държавника: по-малко пътувания в близки и далечни страни - повече работа в България.

- Деклариране на имуществото на управниците и на техните най-близки роднини преди встъпването им в длъжност и след това. Парламент без депутати с по едно одеяло и два скъсани чорапа и тъщи милионерки!


* Привилегенти и клептократи обещават и до ден-днешен, че ще премахнат привилегиите и ще превърнат резиденциите в социални заведения. За разлика от тях ние ще го направим.


ІІ. МЛАДА БЪЛГАРИЯ И ДРУГИТЕ

Основен принцип: да се харесаме на себе си, а не на чужди второразредни съветници и емисари. Ние сме по-умни от тях!

- Осъществяване на външна политика, базирана на активен неутралитет. Приятелство и добросъседство, особено с близките исторически и духовно нам народи.

- Оказване на материална и духовна помощ на българите, живеещи извън пределите на Родината.


ІІІ. МЛАДИ ХОРА В МЛАДА ПАРТИЯ

Социалистическата партия е единствената сериозна политическа сила в страната, която е способна да извърши националното възстановяване на разградената и разграбена държава.

БСП е нашата партия, но ние няма да останем безучастни към процесите на елитарност и на разделянето й на "външна" и "вътрешна”. Закостенял политически и икономически елит бавно, но сигурно окупира върховете на партийната пирамида, забравяйки "Приказката за стълбата” на Смирненски. Тази върхушка гледа от своята камбанария все по-обедняващия електорат, но в същото време си казва: "Я, колко хубаво живее народът!". Някои хора от "вътрешната" партия заживяха в своя измислен свят, като забравиха какво е това квартална бакалия и тъпканица в градския транспорт. Към тези наши другари ние се отнасяме с уважение и благодарим за тяхната досегашна дейност, като ги съветваме да се завърнат в учрежденията, в които са работили досега. Нека там да се доразвият като специалисти, за да не се превръща понятието "народен представител." в доживотна професия.

Обръщаме се към редовите членове и към Симпатизантите на БСП с надежда за разбиране. Вие, хората от истинската партия, сте представители на автентичната народна левица!

Ние не се стремим да разделяме партията и лявото движение като цяло, а да обединим хората на активна възраст в БСП, които мислят за благополучието на своите връстници, а не само за собствения си просперитет. Ние предлагаме прагматични принципи за обединяване на младите във и извън БСП, а не ненужни схоластични спорове. "Младите леви" е движение на лявата патриотична младеж и е открито за всички, които приемат този манифест.

Млади сме, но не можем повече да чакаме! България трябва да започне отначало! Това е пътят, останалото е лъжа и измама!

ЗАВОЯТ НАДЯСНО - ЗАБРАНЕН!!!

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 12 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ЦЕНТЪРА ЗА НОВА ПОЛИТИКА ПО ПОВОД НА ДОКЛАДА НА ВРЕМЕННАТА ПАРЛАМЕНТАРНА АНКЕТНА КОМИСИЯ, РАЗСЛЕДВАЩА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ПО ИЗНОСА НА ЗЪРНО ПРЕЗ 1992 Г.


По повод излъчения пряко по Българска национална телевизия /БНТ/ доклад на Временната парламентарна анкетна комисия, разследваща обстоятелствата по износа на зърно през 1992 г., в който тенденциозно и извън контекста бе намесено името на Центъра за нова политика, пресцентърът на Центъра за нова политика /ЦНП/ е упълномощен да поясни:

1. През декември 1992 г. между ЦНП и фирма "МИТ 87" е сключен договор за извършване на проучване по проблемите на земеделието и поземлената реформа, резултатите от което са предадени изцяло и в срок на заявителя. Тази дейност е в пълно съответствие с характера на сдружението като експертен и изследователски център, а изводите и прогнозите от проучването са представени и на научен семинар по проблемите на земеделската реформа в Шумен.

2. Лицето Васил Владимиров, споменато неколкократно от проф. Петър Марков, никога не е било и не е служител на Центъра за нова политика. Връзките му с президента на фирма "МИТ 87” са били единствено в качеството му на банков чиновник, а действията му в края на 1992 г. са изцяло в съответствие със законите на страната.

София, 8 април 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 12 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ВЪВ ВРЪЗКА С ПУБЛИКАЦИЯ ВЪВ В."БОРБА" ОТ 6 АПРИЛ 1994 Г.


Членовете на Българска партия Либерали във Велико Търново с учудване и недоумение отбелязват "Протеста на Общинския координационен съвет на Съюза на демократичните сили /ОбКС на СДС/ по повод превземането на митрополията", намерило отражение в брой 59 от 6 април 1994 г. на в. "Борба". От последвали публикации в други медии става ясно, че не е имало никакво превземане на сградите на митрополията. Негово високопреосвещенство митрополит Григорий законно и без нарушаване на обществения ред е въведен в митрополията от свещеници на Търновската епархия.

Категоричното становище на Българска партия Либерали /БПЛ/ във Велико Търново е, че е крайно време Светата православна църква да престане да бъде прицел на политически амбиции и обект на вмешателство от различни държавни институции. БПЛ - Велико Търново, е против всякакви опити на Съюза на демократичните сили /СДС/ да оказва натиск върху местната съдебна и изпълнителна власт.

Българската православна църква трябва да бъде оставена сама да реши своите вътрешни проблеми.

Призоваваме всички православни християни от Великотърновската епархия да подкрепят канонично и демократично избрания Великотърновски владика.

Велико Търново, 9 април 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БПЛ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО: Константин Костов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 12 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОЕКТ ЗА ПРОГРАМА /ЧАСТ СЕДМА/ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПРЕДЛОЖЕН ОТ ОБЕДИНЕНИЕТО ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ.


5. СОЦИАЛНО-ДЕМОГРАФСКИТЕ ГРУПИ

а/ Младежта.

Положението на младежта е може би най-тежкото: тя е в безпътица. През годините на господството на БКП, особено през последните едно-две десетилетия тя реално бе лишена от политически идеали, от политическо мислене - което е невъзможно без разномислие. Тя беше манипулирана и мундщрована, често заблуждавана и лъгана. Надеждите на много младежи в СДС също претърпяха и търпят крушения.

В тази ситуация съществуващите младежки организации не успяват да увлекат мнозинството от младежта. Очевидно младежта трябва да преиживее един период, през който тя сама трябва да направи своите преценки и своя избор.

БСП не трябва да организира младежта по подобие на миналото. Тя не трябва да ”я купува", нито да я примамва с обещания. БСП трябва да предлага ценности, които могат да привлекат младежта, които да бъдат тласък за нейното самоорганизиране.

Голямата част от младежта е застрашена от бедност, от невъзможност да получи желаното образование, от безработица. Тя се изправя почти беззащитна пред тези и други нерешени социални проблеми. Тя сама трябва да почне борба за тяхното преодоляване и решаване. Но младежта в сегашните условия е специфично застрашена от тоталната комерсиализация, която води до нравствено опустошение, до деградиране, което създава условия за пиянство, престъпност и наркомания. Пред нея възникват политически заплахи като шовинизъм и национализъм, ксенофобия и расизъм, неофашизъм. На всичко това младежта става най-лесна плячка. Но опитът е показал, че младежта сама и първа може да въстане, за да се защити и да се бори с тези опасности, да ги отхвърли. В тази самозащита и борба тя ще стигне до ценностите на хуманизма и чрез тях до истинско родолюбие, срещу националния нихилизъм. В тази борба младежта ще изгради своето гражданско съзнание и граждански позиции, другарство и солидарност, съзнание за социална справедливост, критерии за свобода.

б/ Жените.

През последните десетилетия в нашата страна беше постигната висока степен на равноправие между мъжа и жената, високо равнище на образователната и професионалната квалификация и силни професионални позиции на българската жена.

В своето отношение към жената БСП приема т.нар. "триединен модел" за жената: като труженица, като майка и като гражданка.

Но БСП смята, че жената трябва да има условия сама да избира модела на социалната си реализация. Затова трябва да се обвърже юридическото с реалното равноправие на жената и на мъжа.

Не е възможно да се решат проблемите на съвременната жена, ако не се признае майчинството за социална функция на жената. Това е основен компонент на политиката към жената. Само така се създават предпоставките да се съчетава професионалната реализация с майчинството, както и възможности да бъде защитена жената, която е избрала само семейните функции.

БСП стои на позицията, че като признава майчинството за социална функция, обществото поема задължения:

- да осигури работещата майка с отпуски по бременност, раждане и в периода на незаменими майчини грижи, както и с издръжка на майчинството й от фондовете за социално осигуряване;

- да осигури издръжката на майчинството на неработещите жени от фондове за социално подпомагане;

- да признае за трудов стаж на майката времето на бременност, раждане и полагане на необходими родителски грижи, както и да осигурява майката срещу всички социални рискове;

- да регламентира задълженията на всички жени и на работодателите към формирането на фондове за социално осигуряване и социално подпомагане;

- да регламентира задълженията на семейството към социалното осигуряване и подпомагане на жената и задълженията на съпруга към издръжката на съпругата.

БСП приема, че трябва да се признае за социална функция и родителството на бащата, като му се осигуряват еднакви права на социално осигуряване и подпомагане с тези на майката, ако той пожелае или му се наложи да замести майката в отглеждането на децата в периода на необходими родителски грижи.

БСП приема също така, че социалното осигуряване и подпомагане на родителството за майката и за бащата трябва да се урежда по начин, приемлив за работодателите и съвместим с успешното функциониране на икономиката.

БСП:

- ще настоява да се спазва принципът: "За равен труд - равна заплата";

- ще изисква да се регламентира охраната на женския труд в съответствие с реалните производствени вредности;

- ще съдейства да се установи действен контрол върху спазването на законодателството, свързано със социалната защита на жената.

В съвременния свят парадоксално се преплитат мощният социален напредък на жените с нарастващото физическо и сексуално насилие над тях. БСП ще води борба с това насилие.

БСП разглежда като своя важна задача пълноценното включване на жените в обществения и в политическия живот, в управлението на страната, в законотворчеството.

В сегашните условия на тежка криза безработицата все повече удря жените. Все повече за тях започва да важи изстраданият в развитите страни принцип: "Последни наемани, първи уволнявани”. БСП е за специфични мерки, които осигуряват работа на жените. Тя ще сътрудничи с тези организации на жените, които си поставят и такава цел.


в/ Пенсионерите.

Те представляват най-голямата социално-демографска група в БСП и същевременно групата, която е в много тежко икономическо положение. Пенсията не е социална помощ, не е някакво благодеяние, което държавата прави на пенсионера, а отложено заплащане на положения от него труд. И това заплащане сега попада под ударите на инфлацията.

БСП е за отделяне на пенсионните фондове от държавния бюджет, но за стабилност на пенсиите. През периода на кризата обаче по изключение и за кратък срок може да се пристъпи и към една непопулярна мярка: временно спиране или намаляване на пенсиите до минималната на тези хора, които получават доходи от реституцията в размер, надвишаващ високата заплата на висш държавен чиновник /например началник отдел в министерство/. БСП е за политика на откриване на магазини за пенсионери с по-ниски от пазарните цени, за създаване на кооперации от пенсионери. Също така БСП е за политика на три-четиримесечно /в зависимост от природните условия/ еднократно увеличение на пенсиите през зимния период - докато трае кризата и не е започнало оживлението.

Същевременно БСП е за една цялостна програма за социална защита и запазване на социалното достойнство на пенсионерите. Тя трябва да изхожда от принципа, че максималната пенсия следва да има горна граница, че средната пенсия трябва да бъде на равнището на социалния минимум, а минималната за пълен трудов стаж - на равнището на жизнения минимум. Нов закон за пенсиите трябва да предвиди размерът на пенсиите да бъде 70 на сто от брутната работна заплата. Пенсиите да се осъвременяват въз основа на новите заплати по професии и пълния трудов стаж. Да се разработят програми по здравеопазването, по социалното подпомагане, по участието на пенсионерите в приватизацията; по използването на техния трудов потенциал, както и програми на общинско равнище.


г/ Потребителите.

Потреблението е другата страна на производството. Социалният пазар иска защита от отрицателните страни на пазара, от неоправданото с производствени разходи и неконтролирано увеличение на цените, понижението на качеството на производството. Пазарните условия искат защита на производителите вече като потребители.

Затова БСП:

Ще подкрепя исканията на потребителите и на институциите, които защищават законните им и обосновани искания. Ще предлага законопроекти в полза на потребителите. Също така ще положи началото на антимонополно законодателство. Ще подпомага обществения контрол върху качеството на стоките и услугите. Ще оказва съдействие на организациите на потребителите за контрол на цените, преди всичко върху стоките и услугите от първа необходимост, вкл.здравните услуги и услугите в образованието.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 12 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АНАЛИЗ /ЧАСТ ПЪРВА/ "ВЛАСТ" НА РЪКОВОДСТВОТО НА СВОБОДНАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ. Документът е написан и предоставен от председателя на организацията Димитър Димитров.


Живеем в объркана обществено-политическа обстановка, която наричат "преход” или историческа промяна. От 10 ноември 1989 г. България тръгна по пътя на демокрацията. Това беше денят, когато се противопоставиха хората на "сини" и на "червени”. Изразяваше се протест, ненавист, огорчение и злост.

Засега като причина, за да се тръгне по пътя на демокрацията, се сочат "тоталитарният", "административно-командният характер на социализма". У обикновените трудови хора се създаде убеждението, че злоупотребата с властта и бюрюкратщината ще бъде премахната - ликвидирана, и значителна част от населението на страната гласува доверие на СДС - "сините".

Необходимо е да се отбележи фактът, че социалистическата система бе затворена система спрямо капиталистическата, което доведе до изолация и враждебност. Липсата на широкия търговски и технологичен обмен стана причина промишлеността в социалистическата система да изостане по отношение на съвременното техническо оборудване. Произвежданият продукт е неконкурентоспособен на световния пазар. Не се достигна до необходимата инициатива за равнопоставено и взаимноизгодно международно сътрудничество в разделението на труда и пазара, а така също до съвместното производство.

Предлага се демокрация, но каква... Демокрация за кого? Демокрацията бива два вида: буржоазна и социалистическа. Буржоазната демокрация предлага неравнопоставеност между различните слоеве от населението - на бедните, на безимотните и на безработните се предлага унижението и нищетата - несигурност през деня и нощта.

Социализмът не е утопична идея, а беше реалност и може да бъде реалност, защитаващ всички хора и гарантиращ справедливостта. Социализмът доказа на практика в живота, че може да защитава най-главното - социалната справедливост.

В първоначалния си етап - полагането на икономическите и политически основи, той предостави на всички социални слоеве и етнически групи условия за нормален човешки живот.

Нямаше частна собственост и дейност, предназначени за експлоатация на човек от човека. Нямаше бедни, нямаше богати, затова бе отнета земята, затова се иззеха предприятията, за да няма наемни работници. Принаденият продукт, печалбата, добавената стойност отива в държавната хазна и тя разпределяше да има за всеки лекар, учител, работник. Сега, както при капитализма, всичко отива в джоба на формиралата се буржоазия. Цените постоянно растат, но бедните хора си мълчат.

В самото си начало социализмът не допускаше привилегии за едни и ограничения за други. Хората, изпитвали мизерията и нищетата, с ентусиазъм в своята работа промениха облика на изостаналото промишлено и селско стопанство. За всички имаше работа според професионалната квалификация, всички имаха достъп и условия за образование, безплатно образование, безплатна медицинска помощ, достъпност за годишен отпуск и почивка, грижа за майчинството и детството, достъпно и качествено битово обслужване, достижения, с които и до днес капиталистическата система не е достигнала в областта, отнасяща се до грижата за обикновения трудов човек.

Еталонът на социалната справедливост, предлаган от социализма, се наблюдаваше стриктно и отговорно от страната, наречена СССР, ръководена от Й. В. Сталин /бащата на народите/, който защитаваше обикновения трудов човек. Той не позволи да се нарушават човешките права. Той беше деспот и инквизитор на псевдокомунистите. Нямаше по негово време в цялата социалистическа система злоупотреба с предоставена партийна или административна власт. Партия и административна власт не пречеха, а помагаха за решаване на проблемите /социалните/ на обикновения трудов човек. Имаше изобилие от евтини, наши - родни хранителни и промишлени продукти, имахме и пак трябва да имаме родна промишленост и селско стопанство. Трябва само разум ний да проявим и социализмът наш без бавене да го възстановим и по пътя на пазарна икономика също да вървим.

1 май - Денят на трудещите се, се празнуваше от целия народ по села и градове. След митинга имаше банкети, "кьорсофра" - държавата го даваше. Полиция, лекари, учители, служители, архитекти, инженери - целият трудов народ живееше спокойно, нямаше секретни ключове, по селата дори в двора нямаше куче да пази, вратите не се заключваха. Вратите бяха отворени за всеки. Чистота, искреност и доброжелателност имаше в отношенията между хората. Това беше кристалният социализъм - чист, непокварен, неопетнен, защото беше защитаван от "деспота", "терориста”, "инквизитора" - генералисимус Й. В. Сталин. Диктатурата на представителя на КПСС и на Съветския съюз защитаваше "диктатурата на трудовия човек", "на пролетариата" - интелигенцията нямаше власт над него. Тя служеше за всички хора, нямаше потисничество. Затова името на Сталин беше свято, ценно, мило. Съветската страна беше нападната от немския агресор с цел да покори земята, на която цареше, властваше и тържествуваше социалната справедливост, наречена социализъм. Осъзнавайки какво е постигнал самият съветски народ, обичайки своя ръководител "баща", целият народ се вслушваше в неговите думи, убеден, че защитава социализма като обществена икономическа формация.

Независимо че врагът достигна до преддверието на Москва, той не можа да влезне в сърцето на съветската държава. Яви се могъщата сила на съветския човек, знаещ мястото си в обществото, и с оръжието си и с лозунга "За родину, за Сталину" - защитника на социалната справедливост, се стигна до бърлогата на псевдонационалсоциалиста Хитлер в Германия. В победоносната гонка на агресора до Берлин Съветската армия даде възможност да се установи властта на "диктатурата на пролетариата" в страни като Източна Германия, Полша, Чехословакия, Унгария, Югославия, Албания, България, Румъния, където "робът на физическия труд", предопределен от управляващата класа - буржоазията, се освобождава "от оковите си" и се радва на социалната справедливост.

След смъртта на "диктатора" настъпва изменение в съзнанието и поведението на "партията-държава". Няма "диктатор", няма контрол, може да има произвол над беззащитния трудов човек. Произволът започва постепенно:

- за да не бъде обикновеният трудов човек равнопоставен член на обществото, е необходимо да властва вече безотговорният към социализма своеобразен субективизъм: ние, партията, ще решим и ще ви отговорим.

Започва етапът на привилегироваността - устройване на всички "партийни-свои" на управленски и административни и обществени позиции.

Трудовият човек е безпартиен, но може да служи на партията, но партията не служи вече на обикновения народ - трудовите хора. Трудовият народ, когато говори партията за "трудещите се", разбира, че става дума за неговото благосъстояние; партията разбира, че става дума за собственото й благосъстояние. Това довежда до снемане на доверието към партията - народът и партията са чужди помежду си. Привилегиите, които си създават членовете на партията /БКП/, превръщат всички други в неравнопоставени.

Идва времето на 10 ноември 1989 г. Сега е 1994 г. - няма социална справедливост; има нищета, рушат се завоеванията на социализма. Никой не знаеше, че ще се сменява социалистическата система. Говореше се за "тоталитаризъм", но това дело беше работа на единици, злоупотребяващи с партийното си положение и административна власт партийни членове. Посегна се на социализма, като защитник на социалната справедливост. Народът беше излъган. Народът ни е живял 45 г. спокоен, изпълнен с чувство за сигурност живот. Нищетата, галопиращите цени, непоносими данъци за обикновения човек, безработицата тласкат народа ни към порочно поведение.

Обществената обстановка е неконтролируема, гладът и мизерията принуждават хората да крадат, да се лъжат помежду си. Тази обстановка трябва са бъде спряна. Унищожава се народът ни и всеки честен български гражданин трябва да прояви заангажираност към обществената обстановка в страната ни. Липсва отговорността на Българската социалистическа партия /БСП/, на интелигенцията, на държавните служители и на работниците. Трябва да се осъзнае необходимостта за отхвърляне на човеконенавистната политика спрямо обикновените неорганизирани съотечественици, които са оставени на произвола на стечението на обстоятелствата. Стремежът към лично спокойствие и собствена осигуреност е неоправдан.

Както БСП, така и Съюзът на демократичните сили /СДС/ не показват, че защитават трудовия народ, не защитават социалните придобивки, извоювани за 45 години народна власт. БСП заблуждава своите членове, именува се социалистическа, но не защитава социализма и е за преход към капитализъм. Ние считаме, че БСП трябва да приобщи към себе си всички малки партии, поддържащи демократичния социализъм като явление при наличието на пазарната икономика, ако действително желае това. Необходимо е да се включат всички малки партии като равнопоставени, като им бъде предоставена възможност за участие в политическия живот и държавна дейност.

/Пресслужба "Куриер”/


15.00:00    
12.04.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Стойчева
Технически изпълнители: Маргарита Анева
                                           Павлина Стефанова
                                           Галя Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер”, 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!