12 декември 1996 г.

12.12.1996

- Милчо Димитров от Нациналната служба по заетостта съобщава, че безработицата е достигнала 12%. За м. ноември всеки осми от трудоспособните българи е безработен.

- От "Нефтохим"- Бургас настояват цената на литър бензин да стане 1 DM, в противен случай най-голямата на Балканския полуостров рафинерия щяла да фалира.

- На второ четене парламентът одобрява Закона за изменение на Републиканския бюджет, с който се предвижда увеличаване на бюджетния дефицит със 125 млрд. и 305 млн.лв., с което бюджетният дефицит за 1996 г. ще е 206 млрд.лв.

- В София пристига шефът на техническата мисия на МВФ Чарлс Инок, за да проведе заедно с емисарката Ан Макгърк поредните консултации по техническите аспекти на валутния борд. Според него няма никакви пречки за въвеждането на валутния борд, не се налагат нови банкови фалити, сега банковата ни система била по-стабилна.

- МС отлага разглеждането на проектобюджета за 1997, поради отсъствието на финансовия министър Димитър Костов, който преговаря с мисията на МВФ.

* МС започва дискусия за подготовката на програмата за приватизация за 1997. Разгледан е докладът на финансовият министър за хода на ликвидацията на 64-те губещи държавни предприятия.

- Ричард Ран се среща с Благовест Сендов, Любомир Филипов, Петър Стоянов. Препоръчва данъчна реформа и намаляване на данъците, въвеждане на валутен борд, изчистване на законодателството, относно гаранциите за частната собственост и връщане на земята.

- УС на БНБ се запознава с намеренията на американския финансист Ричард Ран да помогне за оздравяването на Елитбанк. До Нова година УС няма да разглежда случая с тази частна банка. Шефовете на БНБ са поискали от г-н Ран да конкретизира програмата си и тогава ще решат какви действия да предприемат спрямо Елитбанк.

- По повод на слуховете, че ръководството на БНБ е подало оставка, Любомир Филипов съобщава, че нито той, нито Управителният съвет няма да подава оставка в този момент.

- Ричард Ран се среща с Петър Стоянов.

Ричард Ран: "Валутният борд не е най-добрата алтернатива за България. Дойдох да говорим за това." Според Ричард Ран валутният борд е трудно приложим в България поради малкия ни валутен резерв. Той предлага обвързването на националната парична единица със стокова единица.

Петър Стоянов е потвърдил позицията си за необходимостта от въвеждането на борда, но при наличието на национален консенсус.

- Петър Стоянов се среща с Изпълнителното бюро на СДП, за да обсъдят въвеждането на валутния борд и излизането на България от кризата.

- Петър Стоянов се среща със студенти и преподаватели в 65-та аудитория на СУ "Кл. Охридски". Там той заявява, че осъществяването на националния идеал и излизането от кризата минават единствено през пълноправното ни членство в ЕС и НАТО. "От нас се иска ясно да изразим желанието си за членство в европейските и атлантическите структури."

- Тодор Кавалджиев посещава Девинския и Доспатския район, за да се запознае с пораженията от природното бедствие там.

- На среща посланикът на Европейския съюз у нас Томас О Съливан и председателят на парламентарната комисия по външна политика Николай Камов обсъждат оказването на хуманитарна помощ за България, проблемите на нашата икономика, преструктурирането на селското стопанство и приватизацията. Според Съливан тежките проблеми на България са "доста дискутирани в щабквартирата на ЕС в Брюксел".

- Чавдар Кюранов заявява: "На България й е нужно правителство на националното съгласие." Според него една политическа сила в момента не е в състояние сама да се справи с тежкото положение в страната.

- В Конституционния съд е внесен иск от 94 депутати от ПГДЛ и БББ с подписка да се обяви противоконституционността на ДПС. Представените аргументи са, че ДПС е партия, изградена на етническа основа и се бори за признаването на статут на "турско национално малцинство" в България

- В НДК започва 3-дневна конференция за борбата срещу организираната престъпност и корупцията в страните в преход, на която присъстват представители на 16 държави. Форумът е част от проекта "Октопод" за борба с корупцията и организираната престъпност в страните от Централна и Източна Европа по инициатива на Комисията на ЕС и Съвета на Европа. Целта е да се анализират мерките, предприети за ограничаване на корупцията и организираната престъпност.

Свои наблюдатели са изпратили Германия, Франция, Италия, Великобритания, Белгия, Австрия и Турция. Участват представители на Съвета на Европа, на Европейската комисия, Министерство на правосъдието, Главна прокуратура, експерти от 16 страни - България, Албания, Хърватско, Чехия, Естония, Македония, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Румъния, Руската федерация, Словакия, Словения и Украйна.

- Димитър Диманов, съпредседател на обединение "Промяна" съобщава, че на 19.12. формацията организира протестен митинг-шествие от НДК, пред Министерски съвет, площад "Батенберг", Народното събрание и БНТ. Засега официално споразумение за общи действия с КТ "Подкрепа" и КНСБ няма, но "Промяна" се надява те да откликнат на поканата. Това ще е граждански протест и канят премиера Жан Виденов да чуе гласа на улицата и да отговори на въпросите на хората.

- Учителите от 29 СОУ "Дим. Хометиан" започват да стачкуват ефективно и безсрочно до изпълнение на исканията им за 30% увеличение на заплатите си за ноември и декември, както и получаване на 3-процентните компенсации за летните месеци. Просветното министерство е уведомено за исканията на стачкуващите с писмо от 04.12., на което няма отговор. Изпратено е и второ писмо.

- За да подкрепят кандидата на ОДС в община Батак - Иван Кавлаков в града пристигат Иван Костов, Анастасия Мозер, Ахмед Доган и депутати от трите парламентарни групи.

- СЪРБИЯ: Италианският външен министър и бивш премиер Ламберто Дини посещава Сърбия по лична инициатива. Той призовава демонстрантите и опозицията към диалог и приемане като свършен факт манипулираните местни избори.

* Гостува делегация на германския Бундестаг. Тя предлага на президента Милошевич да приеме създаването на международна експертна комисия за проверка на обстоятелствата около анулирането на изборите.

* Партия "Нова демокрация" обявява, че може да напусне управляващата коалиция и призовава за многопартийна парламентарна анкетна комисия.

- РУМЪНИЯ: Новият 28-членен румънски кабинет, начело с Виктор Чорбя /бивш кмет на Букурещ/, полага клетва пред новия президент на страната Емил Константинеску.