12 октомври 1995


София, 12 октомври 1995 година
Брой 200 /1501/

Редактор: Нина Гаврилова


София, 12 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА НЕОКОНСЕРВАТИВНАТА СИНЯ ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯ АТАНАС ЩЕРЕВ ПО БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО.


УВАЖАЕМИ РАДИОСЛУШАТЕЛИ,

Моето явяване в предизборното студио се основава на това, че едни общински избори имат изключително важно значение за всеки един от нас. Кои ще бъдат управниците в общината, в градовете и в селата и по-скоро в София, с каква програма идват те и как ще я изпълнят. Това засяга всички ни. Аз залагам на програмата на Съюза на демократичните сили /СДС/, защото смятам, че с избора на кметове и на общински съветници от тази политическа сила може по най-бърз и ефикасен начин да се преодолеят основни проблеми на обществото, които са беда в момента за всички нас. На първо място с нарастващата престъпност бихме могли да се преборим не само с желание, а с конкретно организирана дейност. Така например с обособяването на общинска полиция, особено в големите градове на страната. Естествено, за това са необходими промени на законите, но само избрано общинско ръководство от СДС би могло да поиска такава промяна, която, отново подчертавам, е в услуга и полза на всички. Не по-малък проблем, с който трябва да се пребори всяка община, това е чистотата на местата, където живеем. За това ефективно почистване, съобразено с парите, които могат да се дадат, е необходима нова организация и подход. В не по-малка степен това важи и за организиране на транспорта, в селищата и между тях. Извеждането на преден план на частника, дори в такива комунални дейности, е ключов момент за разрешаването на тези проблеми. В редица общини в миналото стоеше въпросът за редовното водоснабдяване, като заплахата за прекъсването му, или "режим", и сега е в сила. И тук явно са необходими нови идеи и решения. Не е възможно да се изброят всички намерения, заложени в програмата на СДС, но могат да се отбележат още модернизация на комуникациите, ревизия на архитектурните планове.

В проведените досега избори за СДС гласуваха по-младите българи, по-образованите българи. Не се съмнявам, че и сега ще стане така. Призовавам уважаемите избиратели да гласуват за кандидатите на СДС и обединена опозиция, с което съм уверен, че ще допринесат за повишаване на тяхната собствена сигурност и добруване.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ "НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ", ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЙОЛО ДЕНЕВ.


УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ,
ПОЧИТАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА БЪЛГАРСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ "НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ",
БРАТЯ БЪЛГАРИ,

За първи път в България ще се проведат самостоятелни избори за местни органи на държавна власт. Националното ръководство регистрира партията в 22 общински избирателни комисии, но срещнахме отказ в три-четири за това, че сме изпратили документите с пощенско писмо в законния срок. Българската отечествена партия /БОП/ ще бъде подкрепена по места от Християн-републиканската партия /ХРП/, Българската демократическа партия /БДП/ и Социалдемократическата партия /СДП/.

- БОП като политическа сила има законните основания да се бори за извоюване на политическата власт със законни средства, защото тя, властта, ни принадлежи както на нас, така и на всяка българска партия, която идва на власт по демократичен път и с демократични средства, то следва демократично да управлява.

БОП е дясно центристка националдемократична партия от нов тип - бореща се за революционни промени в посттоталитарното ни общество, за демократично общество с човешки образ, а не с образи на дивия капитализъм, изразен чрез акула.

- Националните предатели, уважаеми български избиратели, нямат край в последните години и ние ги знаем по имена, както в Агенцията за приватизация; външната политика на България и банковото дело, които сега се подготвят за кметове на столицата.

- Ние не обвиняваме в права линия и смисъл Българската социалистическа партия /БСП/, но да се знае, че старата комунистическа номенклатура, която беше съкратена от работа, създаде добре въоръжени военизирани отряди от гардове за охрана на търговско-бандитския им бизнес, които рекетират и крадат организирано леки автомобили и плашат българското общество да не си иска собствеността.

- БСП определено може да спре и да ликвидира растящата престъпност в страната, но не се ангажира с това, защото тя като управляваща партия няма този интерес, визирайки частните банкери и чейндж бюрата, защото ще ликвидира самата себе си.

- Много общонароден капитал потъна и се преля от държавния сектор в частния капиталистически сектор /новата финансово-банкерска олигархия/ с изявени босове в банковото дело и в търговския бизнес.

- Показателен е фактът от IV РПУ в Пловдив за старата комунистическа номенклатура в полицията, която игнорира патриотичния порив ОДА "Отечество Патрия" в своята детективско-охранителна дейност, като умишлено не ни предоставят законното оръжие за борба срещу бандитските, групировки под предлог, че нямат.

- Ние се борим и поддържаме идеята на Куманов за самозащита на селищата в България чрез ДП 2 и 3 и в последствие ДГ отряди и тази необходимост на българското общество ще осъществим в интерес на България.

В своята политика БОП стои на своите позиции така:
1. България за българите.
2. Ограничаване на арабските, турските и гръцките фирми в България чрез пререгистрация и строг визов режим, за да не бъде страната ни люлка на престъпния свят и пералня на мръсни пари.
3. Ние ще ликвидираме престъпността в България само за три месеца; ще ограничим наркотрафика и наркоманията; сектите; проституцията чрез ограничаване на безработицата до минимум с намаляване на работния ден.
4. Борба срещу ромската престъпност, която е 90 % от общата в България.
5. В социалната политика ние сме за народната приватизация и сме против касово-пиратската приватизация. Ратуваме за законната реституция срещу вълчата приватизация.
6. Национално единение на всички българи по света в единен български дух срещу пъклените планове на нашите врагове от близо и далеч.
7. Намаляване на държавната корупция чрез силно законодателство, със строг контрол и наказания.
8. Внимателна поддръжка на указанията на Международния валутен фонд и Световната банка.
9. Засилване на икономическите контакти с Русия, Китай, Япония, Корея, Индия, Латинска Америка и арабския свят.
10. Подпомагане на народното българско производство и търговия с тенденция за създаване на средна заможна класа.
11. Здравно осигуряване на всички българи в социалното и образователното дело.
12. Модернизация на пловдивското летище.
13. Достъпен кредит с преференции за жилищно строителство на социално слабите граждани.
14. Екологично чиста природа в България.

УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ,
Гласувайте за кандидатите на БОП - НС с бяла бюлетина под номер 63.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ "ОБЕДИНЕНИЕ НА НАЦИЯТА - ДВИЖЕНИЕ НА ОНЕПРАВДАНИТЕ", ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ РУМЯН КИРОВ.


ДРАГИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ,
 
29 октомври 1995 г. е ден, в който, ако ние решим, може да стане преломен момент в нашата най-нова история. Но за това трябва да сплотим и обединим онеправданите, които да наложат своята воля за изменение на обществения ни живот. Този живот, който в момента се устройва от личности и групи.

Ще избираме местна изпълнителна власт, а нямаме закон за държавната администрация. Нямаме закон за отговорността, която поемат нашите избраници. А къде са законите за семейството, съжителството и редица други закони за устройство на обществения ни живот?

Докога ще се подиграват властващите, че мислят за нас, докога? Така повече не може да продължи, смятаме ние, онеправданите, защото нацията ни мъчително се е насочила по пътя на своето ликвидиране. Трябва да спрем този процес и това може да стане на 29 октомври 1995 г.

Българската партия "Обединение на нацията - движение на онеправданите" /ОН-ДО/ е за прелом в обществения ни живот, като покажем на 29 октомври 1995 г. на властващите нашата воля за промяна на условията на живота ни.

За да постигнем това, първата ни стъпка е да се обявим за отлагане на изборите на 29 октомври 1995 г. до излизане на закона за държавната администрация, който да бъде приет от нацията.

Затова БП ОН-ДО ви приканва да не гласувате на 29 октомври 1995 г. за кметове и съветници, изисквайки от властниците приемане на закон за държавната администрация, който да бъде приет от нацията. Ако това изискване сегашните партии не могат да осъществят, то с вашата помощ ние се наемаме да осъществим.

Властта трябва да се предаде в ръцете на народа не фиктивно, а реално, защото е дошло време онеправданите да вземат властта в своите ръце и сами да решават съдбата си и колкото по-рано стане това, толкова по-малко мъки ще преживее нацията.

Драги сънародници,
Пет години живеем в задушаващата ни беднота, престъпност, корупция, спекула и какви ли не още прояви на хаос, беззаконие и мизерия. Условия на живот, които не помни нацията. Ликвидират се устоите на обществото, неговият духовен живот, а ние смирено чакаме помощи от някъде. Може ли да приемем, че всички тези злини са неминуемо в този прословут преход. Може ли да приемем, че през тези пет години няма виновен за това, което ни сполетя?

Тогава какво чакаме, отново ли да гласуваме за ангели и да се надяваме, че те ще си останат такива и след четири години властване?

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ПО ПОВОД НА ПРЕДИЗБОРНОТО КОАЛИРАНЕ В ПЛОВДИВ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА.


Иван Амбарев, ръководител на Районния център на Федерация "Царство България" /ФЦБ/ в Пловдив, запозна националното ръководство с обезпокояващата ситуация в този град. Там са били разиграни невероятни маневри, целящи да попречат на взаимодействието между Съюза на демократичните сили /СДС/ и ФЦБ в предстоящите общински избори. Така един пловдивски активист от организацията "Конституционен съюз" се е представил за председател на формация Обединени монархически организации. Такава политическа партия или дружество не е регистрирана и не съществува. Кандидат-кметът от СДС Спас Гърневски бе информиран за това с писмо от 10 юли 1995 г. и бе поканен да подпише споразумение с упълномощения представител на ФЦБ Иван Амбарев. Досега това не е станало и на практика федерация "Царство България" не участва във формираната от СДС коалиция в град Пловдив. Вследствие на това Районният център на ФЦБ - Пловдив, ще вземе произтичащите решения и нашите членове и симпатизанти ще бъдат призовани да гласуват в зависимост от така създадената ситуация.

София, 6 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕГИОНАЛНАТА СТРУКТУРА НА ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗ ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА ВИОЛЕТА АТАНАСОВА, ВОДАЧ НА ЛИСТАТА ЗА РАЙОННИ СЪВЕТНИЦИ НА ДАР В ОБЩИНА "МЛАДОСТ", ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ, ДО БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ДО В. "ДЕМОКРАЦИЯ" ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДАВАНЕ НА ТЕЛЕВИЗИЯТА.


В новините на "По света и у нас" на 5 октомври 1995 г. от 20.00 часа с дикторски текст зад кадър беше заявено, че Демократичната алтернатива за републиката /ДАР/ подкрепя кандидата за кмет на район "Младост", предложен от Българската социалистическа партия. Същото не отговаря на истината и е груба инсинуация. Настояваме съответните органи, направили репортажа, да дадат официално опровержение на казаното.

ДАР - "Младост", не е сключвал споразумение за подкрепа към днешна дата с никоя политическа сила в района и негово суверенно право е да решава с кого ще се съюзи и кого ще подкрепя в изборите за местна власт.

София, 6 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълния текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЪВ ВРЪЗКА С НЯКОИ ПОСЕГАТЕЛСТВА СРЕЩУ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА.


Секретариатът на Съюза на българските журналисти с тревога отбелязва, че отново интелигенция и журналисти стават мишена както на непозволени за цивилизовано общество удари, така и направо на варварски посегателства със средновековен мирис.

Дали в редакцията нахлува предприемач с бабаитско самочувствие, които буквално бие и тъпче вестници в устата на журналист, дали остригани глави истерично трепят известен артист в трамвая - резултатът е показателен за недопустима тенденция на брутално насилие срещу най-беззащитните в обществото.

Етичните отношения в средите на журналистическата колегия и изобщо на интелигенцията не са за съжаление на равнище, което активно би ги сплотило в подобна ситуация.

Смятаме, най-меко казано, за смущаващо взаимното оклепване из разните медии, което едва ли не стана практика, надничането през рамо в портфейлите на колегите, търсеното орезиляване един на друг, неспазването на критерии и правила в трудовите
взаимоотношения помежду им.

Пътят на България към следващия ден на демокрацията не върви по тези пътеки. Тези пътеки водят единствено към джунглите на отдавна отминали и отречени времена.

София, 5 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ПО ПОВОД НА ВОДЕНАТА ПРЕДИЗБОРНА ПРОПАГАНДА.


Обръщаме се към вас, за да изразим протеста си във връзка с извършеното на 5 октомври 1995 г. нарушение от Българската национална телевизия, която в нарушение с установения регламент е излъчила предизборен клип на регистрираната в София Обединена демократична опозиция. Същевременно заявяваме, че това правонарушение е достатъчен повод Партия Либерален конгрес да оспори законността на евентуалния избор на г-н Стефан Софиянски за кмет на София.

Обръщаме се към вас и за да протестираме против друго подобно нарушение на Закона за местните избори. То е извършено от директорката на Регионалния телевизионен център в Пловдив Мария Братанова. Същата е заплашила репортерката от Регионалния телевизионен център в Пловдив Катюша Ангелова с уволнение само поради това, че последната е водила частен разговор в кафене с издигнатия от Партия Либерален конгрес кандидат за кмет на Пловдив инж. Николай Сомлев. Г-жа Братанова си е позволила да употребява непозволени от закона квалификации и неотговарящи на истината фактически твърдения относно същността на партията и на нейните лидери и редови членове. Едно от нейните твърдения е било, че Партия Либерален конгрес е "фашистка партия", поради което предизборните прояви на тази партия няма да бъдат отразявани от Регионалния телевизионен център в Пловдив.

Смятаме, че се касае за грубо нарушение на Закона за местните избори и настояваме за незабавното отстраняване на Мария Братанова от заемания от нея деполитизиран държавен пост.

София, 10 октомври 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Янко Янков

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА ВМРО - СЪЮЗ НА МАКЕДОНСКИТЕ ДРУЖЕСТВА ПО ПОВОД НА ИЗВЪРШЕНИ АРЕСТИ В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ.


На 7 октомври, неделя, 1995 г. в Република Македония бяха извършени арести на редица личности, известни със своите симпатии към България. Сред тях са и някои популярни в републиката политически дейци:
- д-р Димитър Църномаров - председател на ВМРО - Татковинска партия;
- Борис Дуковски - секретар на ВМРО - Татковинска партия, гр. Битоля;
- Григор Цурев - председател на ВМРО - Татковинска партия, гр. Струмица;
- инж. Георги Стоименов и съпругата му Мария Стоименова от гр. Скопие;
- Тодор Петров, бивш независим депутат от гр. Гевгелия.

Разбити и претърсени са централата на ВМРО - Татковинска партия и клубовете й в Битоля и Струмица.

Иззети са книги и друга литература на български език.

На съпругата и на адвоката на д-р Църномаров вече четвърти ден полицията отказва да даде информация относно причините за неговото задържане, както и за състоянието и местонахождението му.

Очевидно е намерението на властите в Скопие да използват ситуацията след атентата срещу президента Киро Глигоров за разправа с политическите си опоненти.

ВМРО-СМД заявява, че за тези репресии и грубо нарушаване на човешките права в Македония ще предприеме необходимите действия, за да предизвика намесата на международните институции и правозащитни организации.

Дестабилизацията на Македония трябва да бъде спряна.

София, 11 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ, ПРИЕТА НА УЧРЕДИТЕЛЕН КОНГРЕС И АДРЕСИРАНА ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ДО КОМИТЕТА ПО ЕНЕРГЕТИКА, ДО ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО ЕНЕРГЕТИКА КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ДО КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ И ДО МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА СВОБОДНИТЕ ПРОФСЪЮЗИ. Третата отчетно-изборна конференция на Националната федерация на енергетиците към КНСБ реши да прерасне в учредителен конгрес /4-6 октомври 1995 г., Варна/.


С тревога констатираме, че за последните пет години състоянието на енергетиката значително се влоши. Свидетели сме на неадекватна политика в условията на пазарните отношения на няколко поредни правителства, пълно бездействие и немощ на парламентаристи и държавни чиновници. С помощта на медиите, основно с цел защита на користни цели и постигане на политически дивиденти, се тиражират некомпетентни становища; по адрес на енергетиците се сипят хули и ни обявяват едва ли не за виновници за цялостната разруха на страната.

В тази обстановка и по този повод заявяваме:

1. Ние сме работили и ще работим с цената на всички усилия в полза на българския народ, осигурявайки жизнено необходимите му електро- и топлоенергия. Ние, енергетиците, сме част от този народ и не желаем да ни определят като негови противници.

2. Ще се борим за даване на реална оценка за ползата и значимостта на нашия труд. Ще работим за издигане на престижа на енергетика както в морален, така и в материален аспект.

Категорично ще се противопоставим на лъжите за нашите доходи и опитите да ни конфронтират с обществото.

3. Ще работим за опазване живота и здравето на енергетика чрез създаване на нормални и безопасни условия за работа. Безспорен е фактът, че нашият труд протича под влиянието на ежедневен стрес, породен от постоянната заплаха от аварии и злополуки при експлоатацията на физически износените машини и съоръжения, от една страна, и изкуствено създаденото негативно отношение на хората към нас, от друга страна.

4. Настояваме пред Министерски съвет и Комитета по енергетика да се определи трайна държавна политика, основаваща се на мнението и разчети на компетентни и некомпрометирани в областта специалисти, осигуряваща перспективи за развитие на енергетиката, възобновяването на производствените мощности и електрическата мрежа, създаване на ефективно действаща структура и гарантиране на необходимите финансови приходи за реализиране на предмета на дейността на енергетиците. Не приемаме и ще се противопоставим на честите смени на ръководни екипи в Комитета по енергетика и Националната електрическа компания - АД по политически причини и корпоративни интереси.

5. Искаме информация, гласност и консултации от държавните институции по разглежданите концепции за развитие на енергетиката и отстояване на държавните и националните интереси в структурното преустройство на отрасъла.

6. Въпросите, свързани с бъдещето на атомната енергетика, трябва да са вътрешно-държавни, отчитащи икономическите интереси на страната.

/Пресслужба "Куриер"/


---------------------------------------------------------------------------


• За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
• За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
• За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
• За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
• За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация

ЧЕТЕТЕ
ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"


        Годишен абонамент 6600 лв.

Шестмесечен абонамент  3500 лв.

---------------------------------------------------------------------------

* * *


ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ’95


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ


РЕШЕНИЕ N 500
София, 9 октомври 1995 г.

ОТНОСНО: Реда и условията за провеждане на предизборната кампания


В допълнение на Решение N 400 от 27 септември 1995 г. на Централната избирателна комисия и във връзка със запитвания относно приложението на глава седма от ЗМИ Централната избирателна комисия


РЕШИ:

1. Българската национална телевизия и Българското национално радио могат да излъчват предавания, мотивиращи участие в предстоящите избори. Тези предавания не следва да съдържат по никакъв начин - нито с текст, нито с картина - внушения в полза на един или друг участник в предстоящите избори. Тези ограничения се отнасят и до излъчваните в периода на избирателната кампания телевизионни реклами както по отношение на тяхното съдържание, така и на техния обем и продължителност.

2. Всички кандидати за съветници и кметове, партии и коалиции, които са регистрирани за участие в местните избори, имат право на еднакъв достъп до източниците на информация за получаване на сведения, които са им необходими в предизборната кампания.

3. Когато Българската национална телевизия и Българското национално радио, регионалните радио- и телевизионни центрове и частните радио- и телевизионни станции включват в своите информационни емисии репортажи, отразяващи шествия, митинги, концерти и други прояви, те трябва да спазват принципа за равнопоставеност по продължителност и време на излъчване на съответната емисия.

При постъпили възражения за нарушаване на посочения по-горе принцип на равнопоставеност за конкретна емисия Българската национална телевизия и Българското национално радио предоставят достъп на посочени от Централната избирателна комисия лица за извършване на проверка преди излъчване на следващото предаване от тази емисия.

4. Уведомява ръководствата на Българската национална телевизия, Българското национално радио и на регионалните радио- и телевизионни центрове и местните и общинските радиовъзли, че следните партии и коалициите не са регистрирани в нито една общинска избирателна комисия за участие в изборите било самостоятелно или в коалиция, съгласно Решение N 400 от 1995 г. на Централната избирателна комисия и нямат право на участие в предизборните предавания:
- Обединение на нацията - движение на онеправданите
- Българска работническа партия
- Работнически младежки съюз
- Движение за Национално възраждане "Подем"
- Християнско женско движение.

5. В периода на предизборната кампания обръщенията, които политическите партии правят по Българската национална телевизия и по Българското национално радио съгласно абзац 13 от Временния статут на радиото и телевизията, не могат да съдържат предизборна пропаганда и да се правят от кандидати, регистрирани за участие в местните избори.

6. Изпраща на Столичната общинска избирателна комисия Решение N 400 от 27 септември 1995 г., писмо на Централната избирателна комисия - изх. N 101 от 4 октомври 1995 г., до Българска национална телевизия, отговора на Българска национална телевизия на горното писмо - изх. N 655 от 6 октомври 1995 г., във връзка с началото на предизборната кампания в националните медии, реда за тегленето на жребий и включването в диспута на 3 октомври 1995 г. на независим кандидат във времето на коалиция, във връзка с приложението на чл. 109, ал. 2 от ЗМИ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *


РЕШЕНИЕ N 500
София, 9 октомври 1995 г.

ОТНОСНО: Отпуските по чл. 47, ал 1 от Закона за местните избори


В допълнение на Решение N 390 от 1995 г. на Централната избирателна комисия и във връзка с големия брой запитвания относно прилагането на чл. 47, ал. 1 от ЗМИ Централната, избирателна комисия


РЕШИ:

Съгласно чл. 47, ал. 1 от ЗМИ право на платен служебен отпуск имат лицата, които работят по трудово правоотношение в държавно или общинско бюджетно учреждение /министерства, комитети, областни и общински администрации, държавни и общински учебни или болнични заведения, и др./ и са регистрирани за участие в местните избори като кандидати за съветници или кметове.

Лицата, които работят по трудово правоотношение с юридически лица, които не са на бюджетна издръжка /включително и едноличните търговски дружества с държавно или с общинско имущество/, нямат право на платен служебен отпуск по чл. 47, ал. 1 от ЗМИ. Те могат да ползват друг вид отпуск за участието си в изборите на 29 октомври 1995 г. при условията и по реда на Кодекса на труда.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


15:30:00
12.10.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Валентина Игнова
Технически изпълнител: Цвета Любомирова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!