12 октомври 1990

СОФИЯ, 12 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА                                       БРОЙ 202 /220/

СОФИЯ, 12 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЗИЦИЯТА "СЪД ЗА РУГАТЕЛИТЕ И ОКЛЕВЕТИТЕЛИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА И НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ", ИЗРАЗЕНА ОТ ФЕДЕРАЦИЯТА НА КЛУБОВЕТЕ ЗА ГЛАСНОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ ВЪВ В."ДЕМОКРАТИЧНА СЕДМИЦА".


НЕ РЯДКО СТРАННИ СУБЕКТИ СЪС СЪМНИТЕЛНИ ФИЗИОНОМИИ СЕ ШЛЯЯТ САМОВОЛНО ИЗ СГРАДИТЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ. НИКОЙ НЕ ГИ Е КАНИЛ, НО ТЕ СА ТУК! ПИЯТ КАФЕ, ГОВОРЯТ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, ИЗПИСВАТ КАБАЛИСТИЧНИ ЗНАЦИ С РЪЦЕ И СЪС СЕБИЧНО СЛАДОСТРАСТИЕ ПАРАДИРАТ, ЧЕ СА СЪОСНОВАТЕЛИ НА НЕФОРМАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ИЛИ НАЙ-ЧЕСТО - НА КЛУБА ЗА ГЛАСНОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ В СОФИЯ. ЗА ЖАЛОСТ КОХОРТАТА ОТ САМОЗВАНИ "ГОВОРИТЕЛИ" И "АРБИТРИ" НА ВКУСА НЕ Е ТОЛКОВА БЕЗОПАСНА. МАКАР И МАЛОБРОЙНА, ТЯ ФАБРИКУВА ВНУШЕНИЯ, ЧЕ НА ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ ЛИДЕР НА СДС МУ "КУЦА" НЕЩО, ЧЕ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ ВЕСТНИК НА ЕДИ-КОЯ СИ ПАРТИЯ ОТ ОПОЗИЦИЯТА Е СЛАБ, НАПРАЗНО СЕ ХАБИ ХАРТИЯ ЗА НЕГО, А В СЛУЧАИТЕ НА СМЪТНИ, МЪГЛЯВИ И КОВАРНО-ДВУСМИСЛЕНИ ПОДМЯТАНИЯ - ЧЕ ЩЕ СТАВА HEЩО ЛОШО В СДС И ВЪОБЩЕ... ЖАЛКО ЗА СДС!?!

КАКВО ПРЕСЛЕДВАТ ТЕЗИ ХЛЕВОУСТИ ОСОБИ НА ПСЕВДОПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОДУМКИ, НА БРЪСНАРСКАТА ИРОНИЯ? ВЪПРОСЪТ НИ НЕ Е НАИВЕН. ЗНАЕ СЕ КАКВО ПРЕСЛЕДВАТ! НЕОСЪЩЕСТВЕНИ ПОРАДИ НЕКАДЪРСТВО И ТЪПОТА, ВЛУДЕНИ ОТ БОЛНИ АМБИЦИИ, ТЕ ИСКАТ ЧРЕЗ КЛЕВЕТА, ОДУМКИ И МАХЛЕНСКО ДВУЛИЧИЕ ДА СЕ ВМЕСТЯТ В ОПРЕДЕЛЕНО ЗДРАВО ЗВЕНО НА ОПОЗИЦИЯТА, В СЪДРУЖИЕ ОТ СКРОМНИ И КАДЪРНИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, ЗА ДА ГИ РАЗЕДИНЯТ И ОБЕЗВЕРЯТ. ОТ ДРУГА СТРАНА ПЪК ПОСРЕДСТВОМ СВОЯТА МНИТЕЛНОСТ НА ЛАИЦИ ГЛЕДАТ ДА ПОСЕЯТ СМУТ И КОЛЕБАНИЯ, А ЗАШО НЕ И СТРАХ В ОКОЛНИТЕ, КОИТО ГИ СЛУШАТ.

НАПОСЛЕДЪК СЛОВЕСНИТЕ БАБАИТИ-ПРОРИЦАТЕЛИ, ДЕБЕЛИ И СЛАБИ ВИТИИ ОТ ДВАТА ПОЛА, ПРЕДСТАВЯТ НОВ "ЕСТРАДЕН" НОМЕР НА СЦЕНАТА: ТЯХНА ХЛЕВОУСТА МИЛОСТ РАЗПРОСТРАНЯВА СЕГА "МНЕНИЯ" И "ПРЕЦЕНКИ", ЧЕ ВЕСТНИК "ДЕМОКРАТИЧНА СЕДМИЦА" ДАВА МЯСТО НА МНОГО МАТЕРИАЛИ, КОИТО - ВИЖДАТЕ ЛИ! - РАЗХВАЛВАТ ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ.
ЕТО, ЗНАЧИ, КЪДЕ ИМ СТИСКА ЧЕПИКЪТ!

МИЛИ ОКЛЕВЕТИТЕЛИ, АМИ КАЖЕТЕ НАПРАВО КЪДЕ ВИ БОЛИ И КЪДЕ ВИ СЪРБИ, ЧЕ ДА СЕ РАЗМИНЕМ НА КРЪСТОВИЩЕТО БЕЗ РУГАТНИ И ЗАКАНИ. ЗАШОТО ИНАЧЕ РАБОТАТА ИЗБИВА НА ЦИНИЗЪМ, А МОЖЕ НЯКОЙ ОТ ВАС ДА СТИГНЕ И ДО КАСАПСКИ ПОПЪРЖНИ, ДЖАНЪМ.

ПЪРВОМ ГОСПОДИН ПРОДЕВ ОБРУГА ПРЕЗИДЕНТА ЖЕЛЕВ ЧАСОВЕ СЛЕД ИЗБИРАНЕТО МУ ЗА ТАКЪВ. СЕТНЕ И ДРУГИМУ ДАДЕ МЯСТО ВЪВ ВЕСТНИКА СИ ДА ЦАПАТ ЖЕЛЕВ С КАЛ. И ПО-НАСЕТНЕ ЗЛОВОННИТЕ ПОДМЯТАНИЯ ПРОДЪЛЖИХА. А СЕГА ВЪПРОСНИЯТ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ХЕРОЙ ПРОДЕВ УЖ ПОМЕСТВА СТАТИЙКИ ЗА ИСТОРИЧЕСКОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА Д-Р ЖЕЛЕВ В САЩ, НО И ТЕ - ХИЛАВИ, ПРЕЦЕДЕНИ ПРЕЗ ЗЪБИ. И СНИМКИТЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО ПОЧТИ ЛИПСВАТ НА СТРАНИЦИТЕ-ЧАРШАФИ НА "ДУМА". ДРЕБНИ СНИМЧИЦИ, ПОСТНИ! ДЕ ДА БЕШЕ ГОСПОДИН ТОДОР ПРАВЕШКИ НА ТОВА ПОСЕЩЕНИЕ, ЧЕ ТОГАВА ДА ВИДИ ЧОВЕК ФОТОСИ-ЧУДО, НАЛИ! И ОЩЕ - ВЪВ В. "МИСЪЛ" ИСКАХА ОСТАВКАТА НА ЗАКОННО ИЗБРАНИЯ НИ ПРЕЗИДЕНТ! ХУЛИХА ГО И ТАМ! СЛЕД МАЛКО ЩЕ СТАНЕ ПРИКАЗКА И ЗА НАЙ-ГНЪСНИТЕ ОКЛЕВЕТЯВАНИЯ ВЪВ В."НОВА ЕРА", НО ПО-НАПРЕД НЕКА ЗАДАДЕМ ВЪПРОСЧЕТО СИ И НИЕ:
- ЗАЩО, ГОСПОДА, СУБЕКТИ СЪС СЪМНИТЕЛНИ ФИЗИОНОМИИ, ДЕТО ШАРИТЕ ИЗ КОРИДОРИТЕ В СГРАДИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА, НИ ВМЕНЯВАТЕ ТЕЖКА ВИНА, ЧЕ ДОСТА ЧЕСТИЧКО ПИШЕМ ЗА ГОЛЕМИЯ ДЕМОКРАТ НА НАШЕТО ВРЕМЕ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ, ЗА ПЪРВИЯ СИ ПРЕЗИДЕНТ НА ПРОМЯНАТА И РЕФОРМИТЕ, СЛЕД КАТО ЦЯЛО ГОВЕЖДО СТАДО ОЧЕРНИТЕЛИ РИЕ С КОПИТА И ПРЪСКА С ТИНЯ И ЛИЦЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ НИ ГЛАВА, И ПАРЛАМЕНТА КАТО ЦЯЛО? ЗНАЧИ РАЗПАСАНИТЕ КАТЪРИ ДА РИЯТ СМРАД ВРЪЗ ПРЕЗИДЕНТ И НАРОДНИ ИЗБРАНИЦИ /400 НА БРОЙ!/, ДА СЕ ИЗКАРВА ТУРЧИН /А С ТОВА СЕ ОБИЖДАТ И ТУРЦИТЕ/ ОНЯ САМОТНИК-БОРЕЦ, КОЙТО 26 ГОДИНИ ДАДЕ ОТ ЖИВОТА СИ В БОРБА СРЕЩУ ТОТАЛИТАРИЗМА И НАПИСА ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА СИ КНИГА "ФАШИЗМЪТ", ПОМИЯ ДА СЕ ПЛИСКА И ВЪРХУ ДРУГИ АКТИВНИ ДЕЙЦИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, КАКЪВТО Е ГОСПОДИН ЛУДЖЕВ НАПРИМЕР, А НАША МИЛОСТ, ШЕПАТА РЕДОВИ ОПОЗИЦИОНЕРИ-ЖУРНАЛИСТИ ОТ ВЕСТНИКА, ДА СЕДИМ СЪС СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ И СУХИ ПЕРА, НЕСМЕЕЩИ ДА ДРАСНЕМ РЕД В ЗАЩИТА НА ЛИДЕРИТЕ СИ!?!

И ТАЗ ДОБРА! АМИ ЧЕ НА ТОВА СЕ ВИКА ПРЕДАТЕЛСТВО, ГОСПОДА СУБЕКТИ СЪС СЪМНИТЕЛНИ ФИЗИОНОМИИ...

ВПРОЧЕМ ЕТО И НАШАТА КРАТКА УВОДНА СТАТИЯ-ПИСМО, КОЯТО ВИ ПРЕДЛАГАМЕ ЗА ПРОЧИТ С ЕДНИЧКАТА НАДЕЖДА, ЧЕ БЕЛКИМ РАЗБЕРЕТЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА, КОГАТО СЕ ПИШЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ - ЗА ДЪРЖАВЕН ГЛАВА, А НЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕНА ЛИЧНОСТ В ЧАСТНОСТ САМО И ПРОЧИЕ.

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКАТА!
СИГУРНО СИ СПОМНЯТЕ, ЧЕ ПРЕДИ САМОРАЗПУЩАНЕТО СИ ПРЕДИШНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ УТВЪРДИ ЗАКОН ЗА ОБИДА НА ДЪРЖАВЕН ГЛАВА И НА НАЙ-ВИДНИТЕ ДЪРЖАВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ КАТО ЦЯЛО. КЪДЕ СЕ ДЯНА ТОЗИ ЗАКОН? В ДЕЙСТВИЕ ЛИ Е? И АКО Е В СИЛАТА СИ, МОЖЕ ЛИ ВИЕ НАЙ-ПОСЛЕ ДА ПОСЕГНЕТЕ С ПРАВНО ДОСТОЛЕПИЕ КЪМ НЕГО И ДА ГО ПРИЛОЖИТЕ НА ДЕЛО?

ЩЕ ВИ КАЖЕМ ЗАЩО!

В БЪЛГАРИЯ СЕ ПОДВИЗАВА И ЕДИН ВЕСТНИК, НАРЕЧЕН "НОВА ЕРА".

ТОЙ ИЗЛИЗА БЛИЗО В 100 000 ТИРАЖ. НЯКАКЪВ НЕЛЕГИТИМЕН ПОЛУАНОНИМЕН И НЕ МНОГОБРОЕН ЛЕГИОН ОТ ПИСАЧИ СТЪКМЯВА ЧЕРНИТЕ РУБРИКИ НА ТОЗИ ВЕСТНИК И ВЕЧЕ ДВА МЕСЕЦА НАРЕД СИПЕ ХУЛИ С ПРЕСТЪПНИ РАЗЦВЕТКИ ПО АДРЕС НА ПРЕЗИДЕНТА НА СТРАНАТА, СРЕЩУ СЪВЕСТТА НА ДЕПУТАТИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КАКТО И СРЕЩУ ВИДНИ ОПОЗИЦИОННИ ДЕЙЦИ ИМЕННО КАТО ГОСПОДИН ЛУДЖЕВ /ЗА КОГОТО СТАНА ДУМА/, КАТО ГОСПОДИН ГАНЕВ, КОРНАЖЕВ И Т.Н. СЪЗАКЛЯТИЕТО ОТ НЕИСТОВИ НАСТАВНИЦИ НА КЛЕВЕТАТА В "НОВА ЕРА", СГОВОР ОТ ВИКАЧИ-КОЛДЖИИ И ВСЯКАКВА ДРУГА ГМЕЖ ПСУВАЧИ, ИЗКАРВА /ИМЕНУВА-ПРЯКОРОСВА/ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ КАТО БАНДИТИ, А ПРЕЗИДЕНТЪТ Е ПРЕСТЪПНИК, ПРИСВОИЛ ПАРИ, НЕНОРМАЛЕН СУБЕКТ Е, ДИКТАТОР КАТО ПИНОЧЕТ. ТАКА НИТО ПОВЕЧЕ, НИТО ПО-МАЛКО В БР.24 НА ТОЗИ ВЕСТНИК, РУПОР НА ФАЙТОНДЖИЙСКАТА РУГАТНЯ, ПИШЕ: "ЖЕЛЕВ И ЛИЛОВ НЕ ОТГОВАРЯТ ЗА ЛИЧНИ НАТРУПВАНИЯ, ЗА ИЗМАМИ НА НАСЕЛЕНИЕТО, ОТ КОЕТО СА СЪБРАНИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ, ПОТЪНАЛИ В ЛИЧНИ КАСИ." ТЪКМО В ТОЗИ БРОЙ НА "НОВА ЕРА" Е КАЗАНО И ТОВА: "БАНДИТИ В ПАРЛАМЕНТА РАЗКЪСВАТ ДЕМОКРАЦИЯТА И ВЪВЕЖДАТ ДИКТАТУРА..." ТУК В ОТДЕЛНИ РУБРИКИ СЕ ВНУШАВА, ЧЕ "ЖЕЛЕВ Е БЕСЕН ЗА ВЛАСТ", А ДЪЩЕРИТЕ МУ СЕ ШИРЯТ В ЕВКСИНОГРАД НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА.

НО... ПО-СПОКОЙНО, ПО-СПОКОЙНО И ДА ПРОДЪЛЖИМ НАТАТЪК, ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКАТА. ЗАЩОТО В ПО-РАНШНИЯ БРОЙ 23 НА ТОЯ ВЕСТНИК-БОРОЗАН ЗА РАЗТРЪБЯВАНЕ И ВМЕНЯВАНЕ НА НАКЛОННОСТИ НА РЕЦИДИВИСТ У ПРЕЗИДБНТА, ЛИЦЕ, ДЕГРАДИРАЛО НАПЪЛНО КАТО ЛИЧНОСТ, ЧЕРНИТЕ НАДЕБЕЛЯВАНИЯ НЕ СЕКВАТ. Д-Р ЖЕЛЕВ Е ОКРАЛ ВСИЧКО И Е СТАНАЛ ПРИТЕЖАТЕЛ НА НЯКОЛКО АПАРТАМЕНТА, "РАЗИГРАЛ СИ Е КОНЯ"; ИМА "КЛИКА” И "ЖЕЛЕВ ПРАВИ ГРОЗНИ СДЕЛКИ", КАКТО И ОБСТРУКЦИЯТА НОВОЕРАДЖИЙСКА, ЧЕ ЖЕЛЕВ СЕ Е КАЧИЛ ПО УНИЗИТЕЛЕН НАЧИН НА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ.

КАКВО ДА ИЗРЕЖДАМЕ ПОВЕЧЕ! ГОСПОДА СУБЕКТИТЕ СЪС СЪМНИТЕЛНИ ФИЗИОНОМИИ, ДЕТО ИДВАТ ДА ПИЯТ КАФЕ ПРИ НАС, НЯМА ДА ЗАКЪСНЕЯТ ДА НИ ОБВИНЯТ, ЧЕ ОТНОВО И ОТНОВО СМЕ В ЗАЩИТА НА ПРЕЗИДЕНТА, НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ОБЩО, А СЕГА ВЕЧЕ И НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКАТА!
В КОЯ ЦИВИЛИЗОВАНА СТРАНА НЕ СЕ ПРИВЛИЧА ПОД ОТГОВОРНОСТ ОНЯ ГРАЖДАНИН, КОЙТО НАЗОВАВА ДЕПУТАТИТЕ БАНДИТИ. ПРЕЗИДЕНТА КРАДЕЦ И НЕНОРМАЛЕН ЧОВЕК, КОЙТО ПРАВИ "ГРОЗНИ СДЕЛКИ", ЧРЕЗ КОИТО, ЗНАЧИ, СЕ Е СДОБИЛ С ПЕТ ЛЕКИ КОЛИ И АПАРТАМЕНТИ.

ЕРАДЖИИТЕ И ЧЕРНОСОТНИЧЕСКАТА ЧЕТА КЛЕВЕТНИЦИ ТАМ ТВЪРДЯТ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ "ЗА ИЗМАМИ НА НАСЕЛЕНИЕТО" И Т.Н., И Т.Н. КРИМИНАЛНИ КВАЛИФИКАЦИИ. ТОЛКОВА! ПИТО-ПЛАТЕНО - ЩЕ РЕЧЕ НЯКОЙ.

ДА, НО... НИТО Е ПИТО, НИТО Е ПЛАТЕНО, ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР. ПОНЕЖЕ СЪЩЕСТВУВА ПРАВО, НАЛИ! И В ТАЗИ "ОБРУЛЕНА" СТРАНА ВСЕ-ТАКИ СЪЩЕСТВУВАТ И ЗАКОНИ, НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС, СЪДИЛИЩА. АКО ПРАВОЗАЩИТНИТЕ ОРГАНИ СИ ЗАПУШВАТ ОЩЕ И ОЩЕ УШИТЕ ПРЕД КРЯСЪЦИТЕ НА ЕРАДЖИИТЕ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ Е ПРЕСТЪПНИК, НЕНОРМАЛНА ОСОБА, ИЗМАМНИК НА НАСЕЛЕНИЕТО, А ПАРЛАМЕНТАРИСТИТЕ - БАНДИТИ, ТОГАВА СЕ СЪЗДАВА ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ ИМА НЕШО ГНИЛО В ДАНИЯ...", КАКТО ГО Е РЕКЪЛ ДАТСКИЯТ ПРИНЦ, ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР - ЧЕ И ОКОЛО И В СЪЩЕСТВОТО НА ПРЕЗИДЕНТА, КАКТО И ОКОЛО И В СЪЩЕСТВАТА НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СЕ ГНЕЗДИ НЯКАКВА КРИМИНАЛНА ИСТОРИЯ, НЕЩО ОТ ОТВРАТИТЕЛНАТА АНОМАЛИЯ НА РЕЦИДИВИЗМА.

ЗАТОВА - НА РАБОТА, ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР!

ЗАБЕЛЕЖКА /ВМЕСТО ПОСЛЕСЛОВ/: А НА ОНЕЗИ СТРАННИ СУБЕКТИ СЪС СЪМНИТЕЛНИ ФИЗИОНОМИИ, КОИТО НИ ОБВИНЯВАТ, ЧЕ СЛАВОСЛОВИМ ПРЕЗИДЕНТА, КАКТО И ДРУГИТЕ ОКОЛО НЕГО, ПЪК И ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, БИХМЕ ОТВЪРНАЛИ - А ЗАЩО НЕ! РИЦАРИТЕ НА КИНЖАЛА, РАЗМАХВАН В ГРЪБ, ОПЛЮВАТ, А АКО ИМ Е "НА СЛУКА" БИХА ПРОСТРЕЛЯЛИ ЕДВА РАЖДАЩАТА НИ СЕ ДЕМОКРАЦИЯ С НЕЙНИТЕ ПРЕДВЕСТИТЕЛИ И ВОДАЧИ. НАША СКРОМНА ЗАДАЧА Е ДА СМЕ СРЕД ВСИЧКИТЕ, КОИТО БРАНЯТ НОВОСЪЗДАДЕНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, КАКТО И ЛИЧНОСТИТЕ, КОИТО ГИ ПРЕДСТАВЯТ, ПОЛУЧИЛИ ВИСОКИЯ ВОТ НА НАРОДА. И ПОРАДИ ТУЙ РАЗГОВОРИТЕ НИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, ЗА ТРУДОЛЮБИВИТЕ МУ ЕКИПИ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ, ЗА ИЗБРАНИЯ СЪС ЗАКОННИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ И С ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИТЕ СИ ОСВЕТЛЯВАНИЯ, И С ПОДКРЕПИТЕ СИ - КАКТО И ЗАНАПРЕД, ТАКА И СЕГА НА ТЕЗИ ВЕСТНИКАРСКИ КОЛОНИ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 12 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПИСМОТО НА ОБЩОНАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА И СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ - ОБЕДИНЕН АНТИФАШИСТКИ ФРОНТ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА.


Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
ЗАЕДНО С БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СМЯТАМЕ ЗА НЕДОПУСТИМО ЕДНА ДЪРЖАВА ДА АНЕКСИРА ДРУГА. ЗАТОВА СЕ СОЛИДАРИЗИРАМЕ С РЕШЕНИЕТО НА ООН ДА БЪДЕ НАЛОЖЕНА БЛОКАДА НА ИРАК, СЛЕД КАТО ОКУПИРА КУВЕЙТ. НО ВИЕ ОТИДОХТЕ ДАЛЕЧ ПО-НАПРЕД. БЕЗ ДА ВЗЕМЕТЕ СЪГЛАСИЕТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ОБЕЩАХТЕ ДА ИЗПРАТИТЕ АВАНГАРДНА САПЬОРСКА ЧАСТ ДА ВОЮВА СРЕЩУ ИРАК. В СЪЩОТО ВРЕМЕ ОСТАВАТЕ БЕЗРАЗЛИЧЕН КЪМ ФАКТА, ЧЕ ИЗРАЕЛ ОТ ДЪЛГИ ГОДИНИ ПРОДЪЛЖАВА ДА ОКУПИРА СЪЩО ТАКА АРАБСКИ ЗЕМИ.

МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО СЛЕДВА ДА СЕ ЗАЩИТАВА СЪС СПРАВЕДЛИВИ И ЧЕСТНИ СРЕДСТВА, А НАШИЯТ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА НЕ МОЖЕ ДА НАРУШАВА ДЕМОКРАЦИЯТА И ДА ПРЕВИШАВА КОНСТИТУЦИОННИТЕ СИ ПРАВОМОЩИЯ.

СОФИЯ, 10 ОКТОМВРИ 1990 Г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д-Р СЛАВЧО ГЕОРГИЕВ


X   X   X

СОФИЯ, 12 ОКТОМВРИ - СЛЕДВАТ ПРЕДОСТАВЕНИТЕ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛНИ ТЕКСТОВЕ НА ОБРЪЩЕНИЕТО НА АСОЦИАЦИЯ "БЪЛГАРИЯ" И НА ОТКРИТОТО ПЕСМО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/ НА РЕПУБЛИКАТА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА АСОЦИАЦИЯ "БЪЛГАРИЯ" РУМЕН ПОПОВ.


В НАШАТА МНОГОВЕКОВНА ИСТОРИЯ ОСОБЕНО И НЕМАЛОВАЖНО МЯСТО ЗАЕМА ПРИСЪСТВИЕТО НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА И ДУХОВНАТА КУЛТУРА.
ТРАГИЧНИЯТ ПОХОД НА ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК, ГЕРОИЗМЪТ И ДРАМАТА НА ЧИПРОВСКОТО ВЪСТАНИЕ, ЗНАЧИТЕЛНИЯТ ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА И КУЛТУРА НА ТАКИВА ПРОСВЕТИТЕЛИ КАТО ПЕТЪР ПАРЧЕВИЧ И ПЕТЪР БОГДАН, ВСЕОТДАЙНОСТТА НА ЕДНА ПРЕДЪЛГА РЕДИЦА ОТ ДУХОВНИЦИ, ПРИЕЛИ СЛУЖЕНЕТО В ИМЕТО НА НАРОДА ЗА НАЙ-ВИСША БЛАГОДАТ, СА СВЕТЛИ СЛЕДИ ПО ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ВЪРХОВЕТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.

ОТ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ ЗАПОЧВА СВОЯТА ВСЕОТДАЙНА И БЛАГОРОДНА ДЕЙНОСТ КАТО АПОСТОЛИЧЕСКИ НАМЕСТНИК ПАПА ЙОАН XXIII. НЕГОВАТА ЧОВЕЧНОСТ И ВСЕОТДАЙНОСТ СА ТРАЙНИТЕ ЗНАЦИ НА ТОВА ПРИСЪСТВИЕ МЕЖДУ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ У НАС.

АСОЦИАЦИЯ "БЪЛГАРИЯ" СЕ ОБРЪЩА КЪМ ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ОТНАСЯТ С УВАЖЕНИЕ КЪМ ТАЗИ ВИСОКА ДУХОВНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, С ПРИЗИВ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ПОДПИСКАТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ДОМА-СЕДАЛИЩЕ НА ПАПА ЙОАН XXIII В СОФИЯ НА УЛ. "11 АВГУСТ". ОТПРАВЯМЕ МОЛБА КЪМ ВСИЧКИ ДА ПОДКРЕПЯТ НАШАТА ИДЕЯ ЗА СЪЗДАВАНЕТО В ДОМА-СЕДАЛИЩЕ НА АПОСТОЛИЧЕСКИЯ НУНЦИЙ НА МУЗЕЙ НА ЧИПРОВСКОТО ВЪСТАНИЕ И НА ПРИНОСА НА КАТОЛИЧЕСКАТА ДУХОВНА КУЛТУРА В ЗАЩИТАТА И ОБОГАТЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО САМОСЪЗНАНИЕ, КАКТО И ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА БИБЛИОТЕКА ЗА АВТЕНТИЧНИ ДОКУМЕНТИ, ПРЕПИСИ, КОПИЯ, СТАРОПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ, ИЗСЛЕДВАНИЯ И ДР., СВЪРЗАНИ С НАШАТА МНОГОВЕКОВНА ИСТОРИЯ И МЯСТОТО НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА В НЕЯ.

НЕКА ЕДНА СГРАДА В СЪРЦЕТО НА СОФИЯ, СВЪРЗАНА СЪС СПОМЕНА ЗА ЕДНА ОТ НАЙ-СВЕТЛИТЕ ЛИЧНОСТИ ОТ СЪВРЕМЕННАТА НИ ИСТОРИЯ, ДА СТАНЕ ЦЕНТЪР ЗА ДУХОВНО ОБЩУВАНЕ, СИМВОЛ НА МИРА И СИГУРНА ПЪТЕКА КЪМ ЕВРОПА.

26 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.               АСОЦИАЦИЯ "БЪЛГАРИЯ"


X    X   X

ПО ТОЗИ ПОВОД ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АСОЦИАЦИЯ "БЪЛГАРИЯ" РУМЕН ПОПОВ Е ИЗПРАТИЛ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА ОТКРИТО ПИСМО, В КОЕТО СЕ КАЗВА:

"ОБРЪЩАЙКИ СЕ КЪМ ВАС, ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ, ОТПРАВЕНО ДО ПРЕДИШНИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ Г-Н ПЕТЪР МЛАДЕНОВ В КРАЯ НА АПРИЛ Т.Г. ТО БЕ ПРИЕТО С РАЗБИРАНЕ, НО ПОРАДИ РЕД НЕЗАВИСЕЩИ НИТО ОТ НАС, НИТО ОТ НЕГО ПРИЧИНИ ИДЕЯТА НА АСОЦИАЦИЯ "БЪЛГАРИЯ”, КОЯТО БЕ ОГЛАСЕНА ПО-КЪСНО НА СТРАНИЦИТЕ НА В. "БЪЛГАРИЯ” ОТ 23 ЮНИ 1990 Г., ОСТАНА ЗАТВОРЕНА В ПРЕЗИДЕНТСКАТА ПАПКА.

АСОЦИАЦИЯ ”БЪЛГАРИЯ" СЕ ОБРЪЩА КЪМ ВАС, УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ, ДА ПОДКРЕПИТЕ НАШАТА ИДЕЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДОМА-СЕДАЛИЩЕ НА ПАПА ЙОАН XXIII И ПРЕВРЪЩАНЕТО МУ В ЦЕНТЪР НА КАТОЛИЧЕСКО-ПРАВОСЛАВНО ДВИЖЕНИЕ ЗА МИР, КУЛТУРНИ ВРЪЗКИ И ЗАЩИТА НА ОБЩОЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ, В СРЕДИЩЕ НА ЕКУМЕНИЗМА. ВЯРВАМЕ, ЧЕ ЩЕ ПРИЕМЕТЕ С РАЗБИРАНЕ ТАЗИ НАША ИДЕЯ И ЧЕ ЩЕ ПОМОГНЕТЕ ЧРЕЗ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНОСТИ, ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ ВЛАСТТА, С КОЯТО РАЗПОЛАГАТЕ, ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ДОМА-СЕДАЛИЩЕ НА ПАПА ЙОАН XXIII И ПРЕВРЪЩАНЕТО МУ В ДЕЙСТВУВАЩ СИМВОЛ НА ДУХОВНОТО ОБЩУВАНЕ И НА МИРА.

/ПРЕССЛУЖБА ”КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 12 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИТЕ ОТ ЦИГАНСКИ ПРОИЗХОД В БЪЛГАРИЯ, НАПРАВЕНО ОТ ДВИЖЕНИЕТО ЗА КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНО И СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ЦИГАНСКИ ПРОИЗХОД.


ДВИЖЕНИЕТО ЗА КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНО И СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ЦИГАНСКИ ПРОИЗХОД ЗАЯВЯВА: НИЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ПРОСВЕТА, КУЛТУРА, ДУХОВНО РАЗВИТИЕ. ИМАМЕ НУЖДА ОТ СОЦИАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ. ЗАТОВА УЧРЕДИХМЕ НАШЕТО ДВИЖЕНИЕ. ЗАСТАВАМЕ ЗАД ПРОМЕНИТЕ, ИЗВЪРШЕНИ В СТРАНАТА НИ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ЗАЕМЕМ С ПЛАНИНИТЕ ОТ НЕРЕШЕНИ ПРОБЛЕМИ.    А ТЕ СА И СЛОЖНИ. КЪДЕ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ТОВА?

НИЕ ГИ ТЪРСИМ ПРЕДИ ВСИЧКО В НАС. В НЕЖЕЛАНИЕТО СРЕД БОЛШИНСТВОТО ДА РАЗБЕРАТ СМИСЪЛА НА ЖИВОТА, А ИМЕННО: НРАВСТВЕНОСТ, КУЛТУРА, ДУХОВНО РАЗВИТИЕ, ТРУД. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЕДНА ЧАСТ ОТ НАС И - ПРЕДИ, И ДНЕС КРИВО РАЗБИРАТ СВОБОДАТА И Я ОБЪРНАХА В СЛОБОДИЯ. В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОННОСТТА ТРЪГНАХА ДА СЕ ЗАНИМАВАТ СЪС СПЕКУЛА, КРАЖБИ, С НАСИЛИЕ, АЛКОХОЛИЗЪМ, БЕЗДЕЛИЕ. ОСОБЕНО СМЕ ВЪЗМУТЕНИ ОТ БЕЗОТГОВОРНОТО ПОВЕДЕНИЕ - НАРУШАВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И ВАНДАЛЩИНАТА НА ЖИВЕЕЩИТЕ В КВ."СТОЛИПИНО" - ГР. ПЛОВДИВ И СИЛИТЕ, КОИТО СТОЯТ ЗАД ТЕЗИ НЕПРИСЪЩИ ЗА НАШИЯ ХАРАКТЕР И ПРИРОДА ДЕЙСТВИЯ.

РЯЗКО СЕ РАЗГРАНИЧАВАМЕ ОТ ТЕЗИ ХОРА.

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ЦИГАНИ В СТРАНАТА: СПРЕТЕ!
ОПОМНЕТЕ СЕ! ПЪТЯТ ЗА ДОБЪР ЖИВОТ Е ТРУДЪТ, А НЕ СПЕКУЛАТА И ЗАКОНОНАРУШЕНИЕТО. ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ СОЦИАЛНОТО ДЪНО. ТОВА ЩЕ НАПРАВИМ САМИ, КАТО СЕ ЗАЕМЕМ ПРЕДИ ВСИЧКО С ЧЕСТЕН ТРУД.

НИЕ ЩЕ РЕШИМ СВОИТЕ ПРОБЛЕМИ С ПОМОЩТА НА ОБЩЕСТВОТО, А НЕ ОБЩЕСТВОТО С НАША ПОМОЩ. ДА СИ ПОМОГНЕМ, ЗА ДА НИ ПОМОГНАТ.
НАЦИОНАЛНИЯТ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПРИЗОВАВА ВСИЧКИ ВАС В ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ, ЧИЙТО ЧЛЕН Е ДВИЖЕНИЕТО ЗА КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНО И СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ЦИГАНСКИ ПРОИЗХОД. С ОБЩИ УСИЛИЯ ДА РЕШАВАМЕ ТРУДНИТЕ ПРОБЛЕМИ.

ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ ВЪЗЛАГАМЕ НА ИЗГРАДЕНАТА ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ КОМИСИЯ ПО ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС.

НАДЯВАМЕ СЕ, УВЕРЕНИ СМЕ, ЧЕ КОЛКОТО И ТРУДНО ДА ИЗГЛЕЖДА ДЕЛОТО, С КОЕТО СМЕ СЕ ЗАХВАНАЛИ, ЩЕ БЪДЕ УВЕНЧАНО С УСПЕХ.

СОФИЯ, ОКТОМВРИ 1990 Г.           ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ: АТАНАС ЗЛАТЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 12 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО НА РЪКОВОДСТВОТО И НА ТРУДОВИЯ КОЛЕКТИВ НА НАРОДНА БИБЛИОТЕКА "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ".


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗЛЪЧЕНОТО ОТ БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ И БЪЛГАРСКО РАДИО ВАШЕ СЪОБЩЕНИЕ НА 8 ОКТОМВРИ Т.Г., ЧЕ ПОРАДИ УДОВЛЕТВОРЯВАНЕ НУЖДИТЕ НА НАРОДНАТА БИБЛИОТЕКА "СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОТМЕНЯ РАЗПОРЕЖДАНЕТО СИ ЗА ДАВАНЕ СГРАДАТА НА УЛ. "ОБОРИЩЕ" 17 НА НАРОДНАТА БИБЛИОТЕКА И С НОВО РАЗПОРЕЖДАНЕ Я ДАВА ТОЗИ ПЪТ НА СРЕДНОТО МУЗИКАЛНО УЧИЛИЩЕ "Л. ПИПКОВ", СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ДАДЕМ НА НАШАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ФАКТИ ЗА ИСТИНСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ:

1. ОТ ЦИТИРАНАТА В ПОСЛЕДНОТО МИНИСТЕРСКО РАЗПОРЕЖДАНЕ СГРАДА НА ЦЕНТЪРА ПО ТРАНСПОРТНА КИБЕРНЕТИКА И ТЕХНОЛОГИИ В ПРОЦЕС НА КУПУВАНЕ Е САМО ЧАСТ, ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА СКЛАДОВИ НУЖДИ /ДЕПОЗИТОРИУМ/ НА КНИГИ, КОИТО В МОМЕНТА СЕ СЪХРАНЯВАТ ПРИ КРАЙНО ЛОШИ УСЛОВИЯ ИЗВЪН БИБЛИОТЕКАТА. ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЧЕРТАЕ, ЧЕ ПРИ НАЙ-ОПТИМИСТИЧНИ ПРОГНОЗИ ТАЗИ СГРАДА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОЛЗУВАНА СЛЕД ДВЕ-ТРИ ГОДИНИ, ТЪЙ КАТО Е В СТРОЕЖ, И ТО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ И С НЕЯ НЕ СЕ СЛУЧИ НЕЩО ПОДОБНО, КАКТО СЪС СГРАДАТА НА УЛ. "ОБОРИЩЕ” 17.

2. ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЦИТИРАНАТА "ЧАСТ ОТ СГРАДАТА НА ДОМА НА БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА”, НАРОДНАТА БИБЛИОТЕКА ИМА ГОРЧИВ ОПИТ ОТ ПОДХВЪРЛЯНИ ПОДАЯНИЯ НА ЧАСТИ ОТ СГРАДИ И НЕПРИГОДНИ ПОМЕЩЕНИЯ ПОД НАЕМ, КОИТО И ДОСЕГА ПОЛЗУВА ПО ПРИНУДА. ОТНОВО СЕ РАЗИГРАВА ПОДОБЕН ВАРИАНТ, КАТО ПРИ ТОВА ДОРИ НЕ БЯХМЕ СВОЕВРЕМЕННО УВЕДОМЕНИ, НИТО НЯКОЙ Е ПОТЪРСИЛ НАШЕТО МНЕНИЕ ОТНОСНО ПРИГОДНОСТТА НА ВЪПРОСНАТА "ЧАСТ" ЗА БИБЛИОТЕЧНИ НУЖДИ.

КОЛЕКТИВЪТ НА НАРОДИАТА БИБЛИОТЕКА ”СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” КАТЕГОРИЧНО ВЪЗРАЗЯВА СРЕЩУ ПОДОБНО БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ВОДЕЩА КУЛТУРНА ИНСТИТУЦИЯ И ОПИТИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ЗАБЛУДИ ОБЩЕСТВЕНОСТТА, ЧЕ Е РЕШИЛО ПРОБЛЕМИТЕ НА НАРОДНАТА БИБЛИОТЕКА. РЕШИТЕЛНО НАСТОЯВАМЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНО РАЗПОРЕЖДАНЕ N 40 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ УВЕДОМЯВАМЕ ВСИЧКИ, КОИТО МИЛЕЯТ ЗА ДУХОВНОТО БОГАТСТВО НА НАЦИЯТА, ЧЕ ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕМ ВСИЧКИ ЗАКОННИ ФОРМИ НА ПРОТЕСТ И БОРБА. ТВЪРДО СМЕ РЕШЕНИ ДА ОТСТОЯВАМЕ КАУЗАТА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА ДОКРАЙ.

СОФИЯ, 10 ОКТОМВРИ 1990 Г.

ЗА КОЛЕКТИВА:
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ЗА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА НА НБКМ -
Н. ВУТОВА

ЗА РЪКОВОДСТВОТО: И.Д. ДИРЕКТОР - ХР. ХАДЖИХРИСТОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   Х

СОФИЯ, 12 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРБДОСАТВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.

ДОСЕГА НЕ СМЕ ПОСТАВЯЛИ ПРЕД ВАС ВЪПРОСА ЗА ПОДСИГУРЯВАНЕ ПРЕОТСТЪПВАНЕ НА ЕДНА ОТ СГРАДИТЕ НА БИВШИЯ ЦК НА БКП, КОИТО ДОСЕГА СЕ ПОЛЗВАТ ОТ ВПС НА БСП. НИЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ ЗАКОННИ НАСЛЕДНИЦИ НА БКП /Т.С./, НА БРП, НА БРП /К/ И НА БКП, РАЗПУСНАТА ОТ ВАС НА 4 АПРИЛ Т.Г., КОЯТО ВЪЗСТАНОВИХМЕ НА 25 АПРИЛ 1990 ГОД. ПОД ИМЕТО ПАРТИЯ НА ТРУДОВИЯ НАРОД, ЗА ДА НЕ НИ ОБВИНИТЕ, ЧЕ СМЕ ВИ ПОПРЕЧИЛИ ДА СПЕЧЕЛИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ. НЕШО ПОВЕЧЕ, АЗ АГИТИРАХ ВЪВ ВАША ПОЛЗА И ПО РАДИОТО, И ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА.

СЛЕД ИЗБОРИТЕ, НА 21 ЮНИ 1990 ГОД., ПРЕИМЕНУВАХМЕ ПАРТИЯТА НА ТРУДОВИЯ НАРОД В БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ЦАРТИЯ, Т.Е. ВЪЗСТАНОВИХМЕ БКП, КОЯТО ОФИЦИАЛНО В ВЕЧЕ РВГИСТРИРАНА ОТ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД ПО ДЕЛО 2809 НА 24 СЕПТЕМВРИ 1990 Г., ЗА КОЕТО ПРИЛАГАМЕ КСЕРОКСНО КОПИЕ ОТ РЕШЕНИЕТО НА СЪДА.

ДОСЕГА БКП РАБОТИ ПРИ ПРИМИТИВНИ, ПОЧТИ, БИХМЕ КАЗАЛИ, ПРИ ПО-ЛОШИ ДАЖЕ ОТ НЕЛЕГАЛНИ УСЛОВИЯ.

НАЛАГА СЕ ПО СПЕШНОСТ НА ПЪРВО ВРЕМЕ ДА НИ ПРЕОТСТЪПИТЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ПАРТИЙНИЯ ДОМ, КОЙТО Е СТРОЕН СЪС СРЕДСТВА САМО НА КОМУНИСТИ, НО НЕ И НА СОЦИАЛИСТИ. ДОКАЗАТЕЛСТВА В ТОВА ОТНОШЕНИЕ ИМА ПРЕДОСТАТЪЧНО. ДО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА СЪЩИЯ БИ НИ ЗАДОВОЛИЛА ЕДНА ОТ СГРАДИТЕ НА БИВШИТЕ РК НА БКП ИЛИ СГРАДАТА НА УЛ. "МОСКОВСКА” N 5. СЪЩО ТАКА МОЛИМ ДА НИ ПРЕДОСТАВИТЕ ВСИЧКИ ПЕЧАТИ НА ЦК НА БКП, ВСИЧКИ БЛАНКИ, БЮРА, ПИШЕЩИ МАШИНИ, СМЕТАЧНИ МАШИНИ, ТЕЛЕФОННИ АПАРАТИ, 4 БРОЯ ЛЕКИ КОЛИ, 5 СТАИ В ПОЛИГРАФИЧЕСКИЯ КОМБИНАТ "Д.БЛАГОВВ”, КОИТО СЕ ЗАЕМАТ ОТ РЕДАКЦИЯТА НА ВЕСТНИК "ДУМА”, КОИТО СА НИ НЕОБХОДИМИ ЗА РЕДАКЦИЯТА НА ВЕСТНИК "КОМУНИСТИЧЕСКО ДЕЛО", ЕДИН КОМПЮТЪР, НАПЪЛНО ОБОРУДВАН, ЕДИН КСЕРОКСЕН АПАРАТ, ВЕСТНИКАРСКА ХАРТИЯ И ПЪРВОНАЧАЛНА СУМА ОТ 100 000 ЛВ. МОЛИМ ДА НИ ПРЕДАДЕТЕ ВСИЧКИ НЕУПОТРЕБЕНИ ЧЛЕНСКИ КНИЖКИ НА БКП, ТЪЙ КАТО НЕ Е НЕОБХОДИМО ТЕ ДА СЕ УНИЩОЖАТ, А НИЕ ДА ОТПЕЧАТВАМЕ ДРУГИ. ИМАМЕ ПРЕТЕНЦИИ ЗА АОНСУ, ИНСТИТУТА ПО ИСТОРИЯ НА БКП, СГРАДИ И КЛУБОВЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ КОМИТЕТИ НА БКП В СТРАНАТА И ППО И ДР., КОИТО ПО ПРАВО И ПО ЗАКОН НИ ПРИНАДЛЕЖАТ.

СОФИЯ, 5 ОКТОМВРИ 1990 Г.

 
/ПРЕССЛУЖБА ”КУРИЕР"/