11 юли 1990

СОФИЯ, 11 ЮЛИ 1990 ГОДИНА                                                       БРОЙ 135 /153/

СОФИЯ, 11 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ "СТИГА НОМЕНКЛАТУРА!" НА НАРОДНИЯ БЛОК - ЦЕНТЪР, ВКЛЮЧВАЩ БЗНС "ВРАБЧА 1", НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ И БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ.


БЕЗПОКОЙСТВО И ТРЕВОГА СА ОБХВАНАЛИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! ТОЙ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДОКАЗА, ЧЕ ЗНАЕ КАКВО Е ДЕМОКРАЦИЯ И ИЗБОРИ!

РАЗПЪВАН НЕВЕДНЪЖ НА КРЪСТ, НОМЕНКЛАТУРНИЯТ ОКТОПОД ДНЕС МУ ГОТВИ НОВА ГОЛГОТА. ПОДГОТВЯ СЕ НОВО КЪСАНЕ ОТ ЖИВОТО ТЯЛО НА БЪЛГАРИЯ.

ОСЕМ МЕСЕЦА ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ТРИУМВИРАТ РАЗИГРАВА ФАРС НА ДЕМОКРАЦИЯ В ОТЕЧЕСТВОТО НИ.

ПАРТИИТЕ ОТ НАРОДНИЯ БЛОК-ЦЕНТЪР ПРЕЗ ЦЯЛОТО ТОВА ВРЕМЕ ПРЕДЛАГАХА СЪТРУДНИЧЕСТВО НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В СТРАНАТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕАЛНИ ДЕМОКРАТИЧНИ РЕФОРМИ И ОЗДРАВЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО НИ ЕДИНСТВО.

ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ОТ НАС ДОКУМЕНТИ ЗА РЕФОРМИ НЕ БЯХА ДОРИ ЧЕТЕНИ ПРЕД ДЕВЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ИЛИ ОБСЪЖДАНИ ОТ ОТГОВОРНИ ОБЩЕСТВЕНИЦИ.

ЗА ТЯХ ПОЛУЧИХМЕ САМО МЪЛЧАНИЕ И БЯХМЕ ПОСТАВЕНИ ПОД ТЕЖКИЯ ПОХЛУПАК НА ИНФОРМАЦИОННА ЗАВЕСА И НАТИСК.

НИЕ, НАРОДНИЯТ БЛОК - ЦЕНТЪР, НА ДВА ПЪТИ СМЕ СВАЛЯНИ С ПРЕВРАТ ОТ ВЛАСТ ОТ АНТИДЕМОКРАТИЧНИТЕ И АНТИНАЦИОНАЛНИТЕ СИЛИ В СТРАНАТА.

НИЕ СТОЯХМЕ, СТОИМ И ЩЕ СТОИМ НА ОТСАМНАТА СТРАНА, НА СТРАНАТА НА НАРОДА! ПОНЕСОХМЕ И ВСЕ ОЩЕ  ПОНАСЯМЕ ВСИЧКИ  УДАРИ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ ОТ 1934 Г. ДО ТОЗИ МИГ И НЯМА ДА ОТСТЪПИМ НИТО КРАЧКА НАЗАД ОТ ПОЗИЦИИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, НИТО ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ.

ТОТАЛИТАРНИТЕ ИЗБОРИ, ПРОВЕДЕНИ НА 10 И 17 ЮНИ 1990 Г. ПОКАЗАХА, ЧЕ СЕГА ЗАПОЧВА ИСТИНСКАТА БИТКА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И ОТСТОЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ.

ДУХОВНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИТЕ СЪЩО БЯХА ПРОИГРАНИ С ОТКАЗА ПРЕЗ 1951 Г. НА ПРИЕТИЯ ОТ ПЪРВИЯ НАРОДЕН СЪБОР ПРЕЗ 1870 Г. ЕКЗАРХИЙСКИ УСТАВ, КОЙТО ДАВА ВСЕСТРАННА ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЛЦИНСТВА В ЕТНИЧЕСКИТЕ ПРЕДЕЛИ НА НАЦИЯТА, ИЗВЪН СЕГАШНИТЕ ГРАНИЦИ НА ДЪРЖАВАТА. И ТЕЗИ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВЪЗСТАНОВЕНИ!

ДНЕС БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛИА ПАРТИЯ ПОДЕ ИНИЦИАТИВАТА ЗА ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА КУЛТУРА, ДЕМОКРАТИЧНИ ТРАДИЦИИ И ЕДИНСТВО, С КОЯТО НАРОДНИЯТ БЛОК-ЦЕНТЪР Е В ЕДИНОМИСЛИЕ.

БИТКАТА Е МЕЖДУ СТАРОТО И НОВОТО. БОРБАТА ИЗИСКВА ЖЕРТВИ И НИЕ ПРИЗОВАВАМЕ ВСЕКИ ДА ИЗПЪЛНИ ДЪЛГА СИ КАТО ЧОВЕК И БЪЛГАРИН.

НЕКА СЕ ЗНАЕ В ТОЗИ МИГ, ЧЕ ВСЕКИ, КОЙТО СЕ ПОДДАДЕ НА ЛИЧНИ, КАРИЕРИСТИЧНИ ПОДБУДИ ИЛИ НАПРАВИ КОМПРОМИС С ПРОТИВНИКА, Е ВРАГ НА
СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, ДОМ, СЕМЕЙСТВО, СВОБОДА И СИГУРНОСТ.

ЗА НАРОДЕН БЛОК - ЦЕНТЪР: СТРАХИЛ ГИЧЕВ, ПЕТЪР ГОГОВ, ДИМИТЪР БРАНКОВ

СОФИЯ, 8 ЮЛИ 1990 Г.                         /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 11 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПИСМО ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА НАРОДНИЯ СЪЮЗ "ЗВЕНО” ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

ВСИЧКИ СМЕ СМЪРТНИ!
ВСИЧКИ СМЕ ГРЕШНИ И НИКОЙ НЕ Е БЕЗПОГРЕШЕН! ДНЕС БЪЛГАРИЯ СЕ НАМИРА В КРИЗИСНА СИТУАЦИЯ. КОНФРОНТАЦИЯТА СРЕД ОБЩЕСТВЕНИТЕ СИЛИ Е НАЛИЦЕ.

НАМИРАМЕ СЕ В СЪСТОЯНИЕ, ГРАНИЧЕЩО С ГРАЖДАНСКА ВОЙНА. ТОВА Е ФАКТ И НЕ БИВА НИКОЙ ДА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ. ЩРАУСОВАТА ТАКТИКА НЕ ЩЕ МИНЕ.

БЪЛГАРИЯ Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД СЪДБОВЕН МОМЕНТ!
ОСНОВНИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ В НАШИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ НЕ СА РЕШЕНИ!
НЕОБХОДИМА Е САМО ЕДНА ИСКРА, ЗА ДА ПЛАМНЕ ОГЪНЯТ НА БРАТОУБИЙСТВЕНАТА ВОЙНА, КОЯТО ЩЕ ОПУСТОШИ ОТЕЧЕСТВОТО НИ! А ИСКРАТА МОЖЕ ДА ДОЙДЕ ОТ ВСЯКЪДЕ.

ИЗПРАВЕНИ СТЕ ПРЕД ДИЛЕМА ДА БЪДЕ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕ ЗАПАЗЕН ГРАЖДАНСКИЯТ МИР В СТРАНАТА - ВСИЧКО ТОВА ЗА МОМЕНТА Е СВЪРЗАНО С ЛИЧНОСТТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/ НА РЕПУБЛИКАТА ПЕТЪР МЛАДЕНОВ.

ЕДНИТЕ ВИКАТ - РАЗПНИ ГО!
ДРУГИТЕ ВИКАТ - ОСАННА!

ПЕТЪР МЛАДЕНОВ Е СИМВОЛЪТ НА 10 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА! ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ, ТОЙ Е СИМВОЛЪТ НА СВОБОДАТА В БЪЛГАРИЯ!

ТОЙ ВЕЧЕ НЕ ПРИНАДЛЕЖИ НА СВОЯТА ПАРТИЯ, ТОЙ ПРИНАДЛЕЖИ НА ЦЕЛИЯ НАРОД. НЕГОВАТА ЛИЧНОСТ В МОМЕНТА ОЛИЦЕТВОРЯВА ЕДИНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ. НЕГОВАТА ЛИЧНОСТ В ТЕЗИ МЕТЕЖНИ ДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ Е ГАРАНЦИЯ  ЗА ГРАЖДАНСКИЯ МИР И ЗА СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА РОДИНАТА.

ОТЕЧЕСТВОТО НИ Е В ОПАСНОСТ И САМО ВИЕ, ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ПРОЯВЯВАЙКИ ВЪРХОВНА ДЪРЖАВНИЧЕСКА МЪДРОСТ, МОЖЕТЕ ДА ЗАПАЗИТЕ ГРАЖДАНСКИЯ МИР В СТРАНАТА, КАТО НЕ ПРИЕМЕТЕ ОСТАВКАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/ НА РЕПУБЛИКАТА ПЕТЪР МЛАДЕНОВ И ГО ЗАДЪЛЖИТЕ В ИМЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ ДА ИЗПЪЛНИ МАНДАТА СИ.

ТОЙ ВЕЧЕ ЩЕ ПРИНАДЛЕЖИ НА ЦЕЛОКУПНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ!

С УВАЖЕНИЕ КЪМ ДЪРЖАВНИЧЕСКАТА ВИ МЪДРОСТ:

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН КОМИТЕТ НА НАРОДЕН СЪЮЗ "ЗВЕНО"
СЕКРЕТАР: ВЕРА ПЕЙЧЕВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ДУНДАРОВ

СОФИЯ, 7 ЮЛИ 1990 ГОДИНА                       /ПРЕССЛУЖБА   "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 11 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ /СДПН/.


НАБЛИЖАВА ОТКРИВАНЕТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. САМО НЯКОЛКО ДНИ НИ ДЕЛЯТ ОТ ДАТАТА, НА КОЯТО ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ ЗАЕМАТ СВОИТЕ МЕСТА В ПАРЛАМЕНТА. С НАБЛИЖАВАНЕТО НА ТАЗИ ДАТА СТРАСТИТЕ НА НЯКОИ "РОДОЛЮБЦИ" И "ПАТРИОТИ" СЕ РАЗГОРЕЩЯВАТ. ВЕЧЕ ДВАНАДЕСЕТИНА ДНИ ЧЛЕНОВЕ И АКТИВИСТИ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ СЪБИРАТ ПОДПИСИ ЗА КАСИРАНЕ НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ МЮСЮЛМАНИ. ЗА 10 ЮЛИ СЕ ЗАМИСЛЯ "ЖИВА ВЕРИГА" ОКОЛО ПАРЛАМЕНТА С ЦЕЛ НЕДОПУСКАНЕТО НА СЪЩИТЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. ПРИЧИНАТА? ТЯ Е САМО ЕДНА - ТЕЗИ ДЕПУТАТИ СА ИЗБРАНИ КАТО КАНДИДАТИ ОТ ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/.

ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯТ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ, БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ, БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ СЧИТАТ ГОРЕСПОМЕНАТОТО ПРАВОЗАПЩТНО ДВИЖЕНИЕ ЗА "СЕПАРАТИСТКО", КАТО ЗА ТОВА ИЗТЪКВАТ ВЕРСКАТА И ЕТНИЧЕСКАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ДПС.

ВСИЧКИ НИЕ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ВАРВАРСКОТО ОТНОШЕНИЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ У НАС ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАШИТЕ БРАТЯ МЮСЮЛМАНИ В РАЗЛИЧНИ ПЕРИОДИ ОТ ВРЕМЕ.

ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА 70-ТЕ ГОДИНИ РЕЖИМЪТ СЕ НАХВЪРЛИ ВЪРХУ ПОМАЦИТЕ И ЦИГАНИТЕ МОХАМЕДАНИ, КАТО НАСИЛА ИМ СМЕНИ ИМЕНАТА. ИМАШЕ МНОГО СБЛЪСЪЦИ И ИНЦИДЕНТИ МЕЖДУ ЗАЩИЩАВАЩОТО СЕ НАСЕЛЕНИЕ И ОРГАНИТЕ ЗА СИГУРНОСТ, СЪПРОВОДЕНИ С ПОБОИ, АРЕСТИ, УБИЙСТВА И БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ. НО ВЪРХЪТ НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС" БЕ ОСЪЩЕСТВЕН ПРЕЗ ЗИМАТА НА 1984 Г. И ПРОЛЕТТА НА 1985 Г.
ПЛАНЪТ НА ПОЛИТБЮРО НА ЦК НА БКП ЗА СМЯНА НА ИМЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ БЕ ОСЪЩЕСТВЕН ПО НАЙ-ГРУБ НАЧИН ОТ РЕПРЕСИВНИТЕ ОРГАНИ. ОТНОВО ПОСЛЕДВАХА НАСИЛИЯ, АРЕСТИ И УБИЙСТВА НА НЕВИННИ ХОРА. СЛЕД ТЕЗИ АКЦИИ ЗА "ПОБЪЛГАРЯВАНЕ" И БЕЗ ТОВА СИЛНО РАЗКЛАТЕНИЯТ В ОЧИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ПРЕСТИЖ НА БЪЛГАРИЯ СПАДНА ДО НУЛА.

ТОГАВА ВСИЧКИ НИЕ СЕ ПИТАХМЕ ЗАЩО Е ВСИЧКО ТОВА, КОМУ СА ТРЪН В ОЧИТЕ НАШИТЕ НАЙ-ОТРУДЕНИ СЪНАРОДНИЦИ, ТЕЗИ, КОИТО СЪБИРАТ ПОД ПАЛЕЩИТЕ ЛЪЧИ НА СЛЪНЦЕТО ТЮТЮНА, ТЕЗИ, КОИТО ИЗПЪЛВАТ МИНИТЕ И НАЙ-ТЕЖКИТЕ СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ, ТЕЗИ, КОИТО ИЗВЪРШВАТ НАЙ-ИЗНУРИТЕЛНИЯ ТРУД? ТОВА БЕ НУЖНО, ЗА ДА СЕ ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ НАСТЪПВАЩИЯ НЕИЗБЕЖЕН КРАХ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА. ЗА ДА СЕ ПРЕНАСОЧИ НАШЕТО ВНИМАНИЕ ОТ ОСТРАТА ПОЛИТИЧЕСКА, ИКОНОМИЧЕСКА, СОЦИАЛНА И ДУХОВНА КРИЗА В СТРАНАТА НИ, НАСТЪПИЛА ПОРАДИ НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ АПАРАТ, ВЛАСТНИЦИТЕ СЕ НУЖДАЕХА ОТ ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА И ТЕ Я НАМЕРИХА В ЛИЦЕТО НА ЕТНИЧЕСКИТЕ И РЕЛИГИОЗНИТЕ МАЛЦИНСТВА В БЪЛГАРИЯ. НА ТУРЦИТЕ СЕ ПРИПИСВАХА АТЕНТАТИ И ЗЛОДЕЙСТВА, ЧЕСТО ИЗВЪРШВАНИ ОТ ДУШЕВНО БОЛНИ ЛИЦА ИЛИ НАЙ-ОБИКНОВЕНИ КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ.

И ТАКА СЕ СТИГНА ДО МЕСЕЦ МАЙ 1989 Г., КОГАТО РЕЖИМЪТ НА Т.ЖИВКОВ РЕШИ ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ ПО ЧИСТО КОМУНИСТИЧЕСКИ, ТРАДИЦИОНЕН НАЧИН СЪС СЪЗДАЛИЯ СЕ ПРОБЛЕМ. ПРИМЕР ЗА ТОВА СА РАЗСЕЛВАНИЯТА, НАПРАВЕНИ ОТ  СТАЛИН НА ЦЕЛИ НАРОДИ И РЕЛИГИОЗНИ ГРУПИ В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ, КОЕТО ДОВЕЖДА ДО ТЯХНОТО ДУХОВНО И ФИЗИЧЕСКО УНИЩОЖЕНИЕ: КРИМСКИ ТАТАРИ, ВОЛЖСКИ НЕМЦИ, ЕВРЕИ, УКРАИНЦИ, КАТОЛИЦИ, ЧЛЕНОВЕ НА РЕЛИГИОЗНИ СЕКТИ И ДР.

НАСИЛСТВЕНО БЯХА ПРОГОНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ НЕЙНИ ПЪЛНОПРАВНИ ГРАЖДАНИ, ЗАПОЧНАХА И ЦИНИЧНИ ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ ТЯХ, ЧЕ ТРЪГНАЛИ НА "ЕКСКУРЗИЯ" В НАЙ-УСИЛНИТЕ ВРЕМЕНА ЗА СЪБИРАНЕ НА
РЕКОЛТАТА. КОГАТО В КРАЯ НА ДЕКЕМВРИ МИНАЛАТА ГОДИНА УПРАВНИЦИТЕ СЕ ВИДЯХА ПРИНУДЕНИ ДА ВЪРНАТ ИМЕНАТА НА МЮСЮЛМАНИТЕ, НАСТЪПИХА БУРНИ НЕДОВОЛСТВА ОТ СТРАНА НА ПРЯКО УЧАСТВУВАЛИТЕ ВЪВ "ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС" МЕСТНИ НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ, ПОЛИЦАИ И МАРОДЕРИ ОТ КЪРДЖАЛИ, ХАСКОВО, СМОЛЯН, ОТ СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ И ДРУГИ КРАИЩА НА СТРАНАТА. МНОГО ОТ ТЯХ БЯХА ИЗНУДВАЛИ СВОИТЕ ТУРСКИ СЪГРАЖДАНИ, ПРОДАВАЙКИ ИМ НА ОГРОМНИ ЦЕНИ ПРЕЗ МИНАЛОТО ЛЯТО ЛЕКИ КОЛИ, ВАЛУТА И ДРУГИ НЕОБХОДИМИ НЕЩА ЗА ПЪТУВАНИЯТА И ИЗКУПУВАЙКИ ОТ ТЯХ НА БЕЗЦЕНИЦА ПОКЪЩНИНАТА ИМ. ДРУГИ ПЪК СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ СЕ НАНАСЯХА В ОПРАЗНЕНИТЕ КЪЩИ. СЕГА ТЕ СЕ ИЗПЛАШИХА, ЧЕ ЩЕ ИМ БЪДЕ ПОТЪРСЕНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗВЪРШЕНИТЕ ОТ ТЯХ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И СЕ ГРУПИРАХА В ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ /ОКЗНИ/, КОЙТО ПО СЪЩЕСТВО Е ЕДНА ЧИСТО КОМУНИСТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ. ПРИМЕР ЗА ПОСЛЕДНОТО Е, ЧЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ОКЗНИ СЕДЯХА НА КРЪГЛАТА МАСА ОТ СТРАНАТА НА БКП.

ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ Е РЪКОВОДЕНА ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, БИВШИ ИЛИ НАСТОЯЩИ, КАТО НЕБЕЗИЗВЕСТНИЯ ПОДПОЛКОВНИК ОТ ДС МИНЧО МИНЧЕВ.

ШОВИНИСТИТЕ ОРГАНИЗИРАХА МИТИНГИ В СОФИЯ И В ДРУГИ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ НА СТРАНАТА, ДОКАРВАЙКИ СВОИТЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИ С ДЪРЖАВНИ РЕЙСОВЕ, С
ДЪРЖАВЕН БЕНЗИН И С КОМАНДИРОВЪЧНИ В ДЖОБА.

ОТ ДРУГА СТРАНА, НЯКОИ ОТКРИТО ФАШИСТКИ И РАСИСТКИ ПАРТИИ КАТО БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ И БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ В СВОИТЕ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ ПРОПОВЯДВАТ ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИ ИДЕИ И ПРИЗОВАВАТ ЗА БОРБА СРЕЩУ ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ И НАСЪСКВАТ СВОИТЕ ПОЧИТАТЕЛИ СРЕЩУ ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА. КАТО ЕСТЕСТВЕНА САМОЗАЩИТА, НЕСИГУРНИ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН И ЗА СЪДБАТА НА СВОИТЕ СЕМЕЙСТВА, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МАЛЦИНСТВАТА СЕ ГРУПИРАХА В ДПС. ПО-КЪСНО В ДВИЖЕНИЕТО ПОСТЪПИХА И ГОЛЯМ БРОЙ БЪЛГАРИ - ОКОЛО 3000 ДУШИ, КОЕТО ПОКАЗВА, ЧЕ ДПС НЕ Е "ПАРТИЯ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА" ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОСОЧЕНИТЕ ПО-ГОРЕ ОКЗНИ, БНРП И БНДП, А ЧИСТО ПРАВОЗАЩИТНО ДВИЖЕНИЕ.

ВСЕКИ, КОЙТО Е ЧЕЛ ПРОГРАМАТА НА ДПС, ЗНАЕ, ЧЕ ТЯ НЕ ИЗЛИЗА ИЗВЪН РАМКИТЕ НА ХАРТАТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И НЕ ПЛЕДИРА ЗА НИКАКВА АВТОНОМИЯ И ЧЕ ОРГАНИЗАЦИЯТА Е РЕГИСТРИРАНА ПО ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ САМО ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ. ПОДОБНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ИМАТ УНГАРЦИТЕ В РУМЪНИЯ, АЛБАНЦИТЕ В ЮГОСЛАВИЯ И МНОГО ДРУГИ МАЛЦИНСТВЕНИ ГРУПИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ.

АКО В БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ НАРУШЕНИЯ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НА МИЛИОН И ПОЛОВИНА НЕЙНИ ГРАЖДАНИ, ТО НЕ БИ И ВЪЗНИКНАЛО ПОДОБНО ДВИЖЕНИЕ.

ВИНАТА Е ИЗЦЯЛО В ТЕРОРИСТИЧНИЯ АПАРАТ НА БКП, КОЙТО ИЗВЪРШВАШЕ ГЕНОЦИД СПРЯМО ЕТНИЧЕСКИТЕ И РЕЛИГИОЗНИТЕ МАЛЦИНСТВА.

НАШАТА СТРАНА Е МАЛКА, НО В НЕЯ ИМА МЯСТО ЗА ВСИЧКИ НЕЙНИ ЧАДА, НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕХНИЯ ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД ИЛИ ИЗПОВЯДВАНА РЕЛИГИЯ.

САМО ЗАЕДНО НИЕ МОЖЕМ ДА ИЗГРАДИМ СВОБОДНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО.

ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ БЕЗ РАЗЛИКА ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАВНОПРАВНИ В СВОЯТА РОДИНА. НЕКА НЕ СЕ ОПИТВАМЕ ДА ОТНЕМЕМ ЧУЖДАТА СВОБОДА, ЗА ДА БЪДЕМ ДОСТОЙНИ ЗА СВОЯТА.

СОФИЯ, 8 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   X    X

СОФИЯ, 11 ЮЛИ - СЛЕДВА. ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПОЛИТИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ /ЧАСТ ТРЕТА/ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ /БРМП/.


СТАНОВИЩЕ НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА

ПРИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА УПРАВЛЯВА БРМП БИ НАПРАВИЛА СЪЩЕСТВЕНИ ПРОМЕНИ В ПРОВЕЖДАНЕТО НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ - ГАРАНТИРАЩИ МИР, НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ; РЕД И СПОКОЙСТВИЕ ВЪТРЕ В ДЪРЖАВАТА.
МЛАДЕЖКАТА ПАРТИЯ Е ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПОЛИТИКА НА СБЛИЖЕНИЕ МЕЖДУ НАРОДИТЕ, НАМИРАЩИ СЕ В РАЗЛИЧЕН ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ СТРОЙ НА РАЗВИТИЕ; НА ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ, ПРИ РАВНИ НАЧАЛА НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И КУЛТУРНИТЕ ВРЪЗКИ ПОМЕЖДУ ИМ.

БРМП Е УБЕДЕНА, ЧЕ ГРЕШКИ ПО НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС ДОВЕДОХА ДО ПРАКТИЧЕСКО ОТСЛАБВАНЕ НА ВОЕННОПОЛИТИЧЕСКИЯ БЛОК ВАРШАВСКИ ДОГОВОР ВЪВ ВРЕМЕ, КОГАТО ПРОТИВНИКОВИЯТ ВОЕНЕН БЛОК НАТО ЗАСИЛВА СВОИТЕ ПОЗИЦИИ В ЕВРОПА /НА БАЛКАНИТЕ/ И В СВЕТА.

УБЕДЕНИ СМЕ ОТ НЕОБХОДИМОСТТА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР ДА БЪДЕ ГАРАНТ НА МИРА И СИГУРНОСТТА В ЕВРОПА, А ЗА БЪЛГАРИЯ - ГАРАНТ НА ТЕРИТОРИАЛНИТЕ НИ ГРАНИЦИ.

ПРИ РАЗВИТИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЦЕС ВАРШАВСКИЯТ ДОГОВОР ДОКАЗВА, ЧЕ ПРАКТИЧЕСКИ НЕ СЪЩЕСТВУВА.

БРМП Е ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР.

СМЯТАМЕ, ЧЕ Е ОПРАВДАНО БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СССР ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ДВУСТРАНЕН ВОЕНЕН ДОГОВОР, КОЙТО ДА ГАРАНТИРА НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА НА ТЕРИТОРИАЛНИТЕ НИ ГРАНИЦИ. ПРИ ОТКАЗ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ РУСКИЯ НАРОД - С НЕГО НИ СВЪРЗВАТ НЕ САМО ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ВРЪЗКИ, НО И НАЙ-СИЛНИТЕ - ИСТОРИЧЕСКИ ДОКАЗАЛИ СИЛА - ДУХОВНИ, БРАТСКИ ВРЪЗКИ.

ЕВРОПА Е РАЗЕДИНЕНА. ПОД ПРИКРИТИЕ ЗА ОБЩ ЕВРОПЕЙСКИ ДОМ ВСЪЩНОСТ ПРОЗИРАТ НАМЕРЕНИЯТА НА ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ ДА ВЛАСТВАТ НАД НАРОДИТЕ С ИКОНОМИЧЕСКО, А ПО-КЪСНО И ПОЛИТИЧЕСКО ЗАРОБВАНЕ.

БРМП СЪС СЪЖАЛЕНИЕ КОНСТАТИРА, ЧЕ ПРОЦЕС НА ОТЧУЖДЕНИЕ СЕ НАБЛЮДАВА И СРЕД СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ.

МЛАДЕЖКАТА ПАРТИЯ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ИДЕЯТА ЗА СЛАВЯНСКО ВДИНСТВО.

ТЯ РАТУВА ЗА ТОВА БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ИНИЦИАТОР ЗА СВИКВАНЕ НА СЛАВЯНСКИ СЪБОР, НА КОЙТО ДА ПРИСЪСТВУВАТ ПРАТЕНИЦИ НА СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ - ПОСЛАНИЦИ НА РАБОТНИЦИ, СЕЛЯНИ, ИНТЕЛИГЕНТИ, УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ И ДЕЦА.

СЛАВЯНСКАТА ОБЩНОСТ - НОСИТЕЛ НА ПРОГРЕСИВНИ КУЛТУРНИ ТРАДИЦИИ ЧРЕЗ СВОЕТО ДУХОВНО ОБЕДИНЕНИЕ, МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЕСТИТЕЛ НА МИРА И ПРОГРЕСА В БЪДЕЩА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА.

БРМП Е УБЕДЕНА, ЧЕ КОРЕНЕН ПОВРАТ ВГРАДЕЖА НА АВТОРИТЕТА СИ НАШАТА  СТРАНА ЩЕ ПОСТИГНЕ С ПРАКТИЧЕСКИ СТЪПКИ ПО ПРЕЧИСТВАНЕ И ПРОЧИСТВАНЕ
НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ НИ СЪСТАВ. МЛАДЕЖКАТА ПАРТИЯ СМЯТА, ЧЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯТ СЪСТАВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪКРАТЕН С 30 ПРОЦЕНТА, КАТО ПАРИЧНИТЕ СРЕДСТВА БЪДАТ ПРЕНАСОЧЕНИ ЗА ПРАКТИЧЕСКА РЕКЛАМА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ЗАД ГРАНИЦА; СЪЩЕВРЕМЕННО ЗА БЪЛГАРСКИ ДИПЛОМАТИ
ДА БЪДАТ НАЗНАЧЕНИ ЧЕСТНИ, НЕКОРУМПИРАНИ, СВОБОДОМИСЛЕЩИ ЛИЧНОСТИ, КОИТО ЩЕ ЗАЩИТАВАТ СВЯТО ИНТЕРЕСИТЕ НА НАШАТА РОДИНА.

НИЕ СМЕ ЗА ЧЕСТНИ МЕЖДУДЪРЖАВНИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ, ЗА ОТНОШЕНИЯ НА ЗАЧИТАНЕ НА СУВЕРЕНИТЕТА И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ, ЗА РАВНОПРАВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ И КУЛТУРНИ ВРЪЗКИ МЕЖДУ СТРАНИТЕ.

НИЕ НЕ ГЛЕДАМЕ АПЕТИТНО НИТО КЪМ БОСФОРА, НИТО КЪМ ЕГЕЯ И НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ СВЯТАТА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ.

ПРЕДИ ДА "ТРЪГНЕМ" КЪМ ЕВРОПА, НИЕ ЖЕЛАЕМ ДА ИЗГРАДИМ ОБЩ МИРЕН БАЛКАНСКИ ДОМ - ОСНОВОПОЛОЖЕН НА ЦИВИЛИЗОВАН ДИАЛОГ, НА СТРЕМЕЖА ПРОТИВОРЕЧИЯТА ДА СЕ РАЗРЕШАВАТ ЧРЕЗ МИРНИ СРЕДСТВА С ЕДНИЧКА ЦЕЛ - МИР НА БАЛКАНИТЕ, МИР НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.

НИЕ СМЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МИРЕН БАЛКАНСКИ ДОМ ЗНАЧИ СЪГРАЖДАНЕ НА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА.

НИЕ СМЕ ЗА ТОВА, ИНТЕРНАЦИОНАЛНАТА ПОМОЩ НА СТРАНАТА НИ ДА СЕ ИЗРАЗЯВА ВЪВ ФИНАНСОВА ПОМОЩ САМО ПО ЛИНИЯ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ, МОРАЛНО-ПОЛИТИЧЕСКА ПОМОЩ НАШАТА ДЪРЖАВА ДА ОКАЗВА НА ВСИЧКИ НАРОДИ, БОРЕЩИ СЕ ЗА СОЦИАЛНОПОЛИТИЧЕСКА СВОБОДА И НАЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМОСТ.

НИЕ СМЕ ЗА ПРЕНАСОЧВАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ СРЕДСТВА, ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ПОМОЩИ ИЗВЪН ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ПО ЧЕРВЕН КРЪСТ, ЗА ПОСТРОЯВАНЕ И ОБЗАВЕЖДАНЕ НА САНАТОРИУМИ ЗА ДЕЦА И БОЛНИЦИ ЗА СТАРЦИ, ОСТАНАЛИ БЕЗ БЛИЗКИ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 11 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА КОМЮНИКЕТО ЗА ЗАСЕДАНИЕТО НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/.


ДНЕС, 9 ЮЛИ 1990 ГОДИНА, В СОФИЯ СЕ ПРОВЕДЕ СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ НА ДВАДЕСЕТ И ТРИМАТА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ОТ ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ.

БЯХА ОБСЪДЕНИ СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ:

1. ИЗБИРАТЕЛНАТА КАМПАНИЯ И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРОВЕДЕНИ НА 10 И 17 ЮНИ 1990 Г.

2. ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ЗАПОЧВАНЕТО НА РАБОТА ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ОТНОШЕНИЕТО НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ С ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ДРУГИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В НЕГО.

3. БЕШЕ СЪЗДАДЕНА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА ОТ ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, БЕШЕ ИЗБРАНО РЪКОВОДСТВОТО НА ГРУПАТА И БЯХА ОБСЪДЕНИ ПРИНЦИПИТЕ И ОСНОВНИТЕ НАСОКИ НА РАБОТА.

ЗА РЪКОВОДИТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА БЕШЕ ИЗБРАН АХМЕД ДОГАН, ЗА ЗАМЕСТНИК-РЪКОВОДИТЕЛ - МИРОСЛАВ ДЪРМОВ И ЗА ГОВОРИТЕЛИ - ЮЛИЙ БАХНЕВ И ЮНАЛ ЛЮТФИЕВ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ: АХМЕД ДОГАН

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 11 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПОЛИТИЧЕСКО СТАНОВИЩЕ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ /СДПН/.


ТЕЗИ ДНИ ПРЕД СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ СЕ ПОЯВИ МНОГОЗНАЧИТЕЛЕН ПЛАКАТ:
"СДС, ДОКОГА ЩЕ МЪЛЧИШ?" ЯВНО БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТИ ПЪРВИ ЩЕ СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ ИЛЮЗИЯТА, ЧЕ СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ Е ПОСЛЕДОВАТЕЛНА И ПРИНЦИПНА ОПОЗИЦИЯ. БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТИ ПОСТЕПЕННО РАЗПЛИТАТ ПАЯЖИНАТА, С КОЯТО ТОЗИ СЪЮЗ ОТ МЕСЕЦИ ОПЛИТА ИЗБИРАТЕЛИТЕ. БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТИ ПРИНУДИХА ПСЕВДООПОЗИЦИОННИТЕ ЛИДЕРИ ДА ПРЕКРАТЯТ СТРАННОТО ЛИКУВАНЕ ОТ НЕСПЕЧЕЛЕНАТА "ИЗБОРНА ПОБЕДА" И ДА ЗАСТАНАТ ПРЕД РЕАЛНОСТТА НА МАСОВИТЕ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ, ИЗОСТАВЯЙКИ СЛАДКИТЕ ПРЕДЧУСТВИЯ ЗА УЮТА НА БЪДЕЩОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

СЪЮЗНО-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ВОЖДОВЕ БЯХА САЩИСАНИ ОТ СПОНТАННИЯ ПРОТЕСТ, ЗАЛЯЛ СТРАНАТА ОЩЕ В ПОНЕДЕЛНИК, СЛЕД КАТО ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ ДЕЙНОСТТА НА КОМУНИСТИТЕ ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИТЕ ОТ 10 ЮНИ 1990 Г. НЯКОИ ОТ ТЯХ, КАТО ПЕТЪР БЕРОН, БЯХА ОСВИРКАНИ НА СОФИЙСКИЯ МИТИНГ ОТ 11 ЮНИ.

ТОГАВА МНОГОСЛОВНИТЕ ОРАТОРИ УМИШЛЕНО НЕ ЧУХА ПРИЗИВА ЗА СТУДЕНТСКА ОКУПАЦИОННА СТАЧКА. ЛИДЕРИ ОТ СДС СЕ ОПИТАХА ДА ИЗПОЛЗВАТ ЛИЧНОТО СИ ВЛИЯНИЕ, ЗА ДА РАЗУБЕДЯТ СТУДЕНТИТЕ. ТЕЗИ "НАРОДНИ" ВОДАЧИ НЕ САМО НЕ УСПЯХА, НО И БЯХА НЕПРИЯТНО ИЗНЕНАДАНИ ОТ МНОЖЕСТВО ГРАЖДАНИ, БЛОКИРАЩИ УЛИЧНОТО ДВИЖЕНИЕ И ПРИЗОВАВАЩИ КЪМ ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ.

ЦЕЛИЯТ ДЕН НА 13 ЮНИ 1990 Г. ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ПОСВЕТИ НА ОПИТИ ДА РАЗКОЛЕБАЕ РЕШИМОСТТА НА ДЕМОНСТРАНТИТЕ. ЕДВА ВЕЧЕРТА ТОЙ УСПЯ - НЕГОВИ ХОРА РАЗТУРИХА ЗАГРАЖДЕНИЯТА НА "ОРЛОВ МОСТ", ИЗПОЛЗУВАЙКИ ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ МНОЗИНСТВОТО СЛУШАШЕ ДЕКЛАРАЦИЯТА НА КТ "ПОДКРЕПА", СОЛИДАРИЗИРАЩА СЕ СЪС СТУДЕНТСКИЯ ПРОТЕСТ, ПРЕД СГРАДАТА НА ТЕЛЕВИЗИЯТА. ТАКА РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА СДС ЛИЧНО СПОМОГНА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ ДА БЪДАТ ИЗОЛИРАНИ, А ПРОТЕСТНИЯТ ГРАЖДАНСКИ ПОРИВ - РАЗКОЛЕБАН И ОБЕЗСИЛЕН.

НА ДРУГИЯ ДЕН, 14 ЮНИ, ПОЛИТИЧЕСКОТО БЕЗОЧИЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ВОДАЧИ СПАСИ РАЗКЛАТЕНИЯ АВТОРИТЕТ НА СДС. В "ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО" БЕ ИЗЛЪЧЕН ВИДЕОЗАПИС НА ПЕТЪР МЛАДЕНОВ, ПРИЗОВОВАЩ ТАНКОВЕ ДА СМАЖАТ МИРНАТА АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ДЕМОНСТРАЦИЯ ОТ 14 ДЕКЕМВРИ 1989 Г. ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. ОБЩЕСТВЕНОСТТА ПРЕХВЪРЛИ СВОЕТО СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМУЩЕНИЕ КЪМ ЛИЧНОСТТА НА ТАНКОЛЮБИВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ /ПРЕЗИДЕНТ/.

ИЗВЛИЧАЙКИ ОПИТ ОТ ПРЕДИШНИ ГРЕШКИ, СДС ПОВЕДЕ ДВОЙСТВЕНА ПОЛИТИКА.

СЪЮЗЪТ НЕОХОТНО ПОДКРЕПИ СТУДЕНТИТЕ, ЗАСТЪПВАЙКИ НАВСЯКЪДЕ ТЕЗАТА, ЧЕ ТЕ СА НЯКАКВА ОТДЕЛНА СПЕЦИФИЧНА СОЦИАЛНА ГРУПА. НЕ БЯХА ПРЕУСТАНОВЕНИ ЗАДКУЛИСНИТЕ ОПИТИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СТАЧКАТА И НА ГРАЖДАНСКИЯ ПРОТЕСТ.

СЛЕД ВСИЧКО ТОВА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ СЪВСЕМ РАЗБИРАЕМО ЗАЯВИ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ НА 2 ЮЛИ 1990 Г., ЧЕ СДС НЕ Е ЗА "НЕЖНА" РЕВОЛЮЦИЯ. ПОСЛЕДВА НЕВЕРОЯТНИЯТ ПРИЗИВ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ, И ТО СЛЕД УНИКАЛНИТЕ ШИКАЛКАВЕНИЯ НА ПЕТЪР МЛАДЕНОВ, КОЙТО ДОСТОЛЕПНО ОБЯСНИ НА СВОЯ НАРОД, ЧЕ ГО ОБИЧА, ВЪПРЕКИ ЧЕ ДЪРЖИ И НА ТАНКОВЕТЕ. МАЛКО ПО-КЪСНО ПРАВОЛИНЕЙНИЯТ ОПОЗИЦИОНЕН ПОЛИТИК ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ЗАСТАНА НА СЪВСЕМ ДРУГА ПОЗИЦИЯ - "ПРИ ПО-ВНИМАТЕЛНО ЗАПОЗНАВАНЕ С ТЕКСТА" НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/ УЧЕНИЯТ МЪЖ СТИГНАЛ ДО ИЗВОДА, ЧЕ Е НЕОБХОДИМА ОСТАВКА.

ПО ТОВА ВРЕМЕ ДРУГИ ОПОЗИЦИОННИ ГОЛЕМЦИ - ПЕТКО СИМЕОНОВ И ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ, СА УЧАСТВАЛИ В СРАМНИЯ ФАРС, ЦЕЛЯЩ ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ НА МИРНИТЕ ГРАЖДАНСКИ БРОЖЕНИЯ. А ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО СРЕДСТВО, ЧРЕЗ КОЕТО КОМУНИЗМЪТ БЕ ПОМЕТЕН В ЧЕХОСЛОВАКИЯ И ГДР. ВЕРНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ УСЕТ СПАСИ СТУДЕНТИТЕ ОТ МАНИПУЛАЦИЯ И ГИ НАКАРА ДА ПРОДЪЛЖАТ СВОЯТА МИРНА БОРБА ДО УСПЕХ.

ОЧЕВИДНО СДС СЕ СТРАХУВА ОТ ПО-РАДИКАЛНО НАСТРОЕНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ СЛОЕВЕ. А ЕДИНСТВЕНО ТЕ МОГАТ ДА СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ НЕОКОМУНИЗМА.

ЗАВЪРШВАЙКИ ТОЗИ ТЕКСТ, НИЕ СЕ ПИТАХМЕ НАКЪДЕ СДС ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ОТКЛОНИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО.

ОТГОВОРЪТ ДОЙДЕ ПО-БЪРЗО, ОТКОЛКОТО ОЧАКВАХМЕ. НА 6 ЮЛИ 1990 Г.

ВЕЧЕРТА КОМУНИСТИ И ПОЛУКАЗИОННА ОПОЗИЦИЯ ПРИЗОВАХА ЗА ОБЩО ГРАЖДАНСКО СПОКОЙСТВИЕ.

СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ - НЕМАРКСИСТИ ОТНОВО ЗАЯВЯВАТ: ГРАЖДАНСКО СПОКОЙСТВИЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАСТЪПИ ТОГАВА, КОГАТО БЪЛГАРИТЕ СЕ НАРЕДЯТ ДО ГОРДИТЕ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИ НАЦИИ, КОИТО СЕ ОТЪРСИХА ОТ КОМУНИЗМА. А ДОТОГАВА МИРНИТЕ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ ЩЕ БЪДАТ ЗАКОНОМЕРНИ.

ДОКОГА СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЩЕ ВЪРВИ СРЕЩУ ЕСТЕСТВЕНИЯ ХОД НА ИСТОРИЯТА?

СОФИЯ, 6 ЮЛИ 1990 Г.

ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО И КОНТРОЛНАТА КОМИСИЯ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКО ЯНКОВ
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д-Р БОЙКО ПРОЙЧЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КК: ЮЛИЯН КОЦЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 11 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕ ДО ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ОТ ГРУПА СЪМИШЛЕНИЦИ НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПРАВОВИЯ РЕД В СТРАНАТА.

ДРАГИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

ТРУЖЕНИЦИ И СТРОИТЕЛИ НА НОВА, ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА БЪЛГАРИЯ!

НИЕ, ДОЛУПОДПИСАНИТЕ СТОТИЦИ ЖИТЕЛИ НА СОФИЯ, ПОКАНЕНИ ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПРАВОВИЯ РЕД В СТРАНАТА,
ВИ ПРИЗОВАВАМЕ
НА ВСЕНАРОДНА БОРБА
СРЕЩУ НАДИГАЩАТА СЕ В СТОЛИЦАТА УЛИЧНА СТИХИЯ. ТЪМНИ И НЕДОБРОСЪВЕСТНИ СИЛИ, ОЗЛОБЕНИ И ОТЧАЯНИ ОТ ПОРАЖЕНИЕТО СИ, КОЕТО ПРЕТЪРПЯХА НА ИЗБОРИТЕ, СЕ МЪЧАТ ДА ТЛАСНАТ СТРАНАТА НИ В ХАОС И БЕЗРЕДИЦИ, В КЪРВАВИ СБЛЪСЪЦИ И НЕПРЕДСКАЗУЕМИ СЪБИТИЯ, ДА ПАРАЛИЗИРАТ ДЕЙНОСТТА НА ЗАКОННО ИЗБРАНОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

ТАКАВА ЦЕЛ ПРЕСЛЕДВА И СТУДЕНТСКАТА СТАЧКА, КОЯТО ВЪЗМУТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ НА СТОЛИЦАТА И ВЕЧЕ ОТКРИТО ИЗЯВЯВАТ СВОЯ ГНЯВ И ВЪЗМУЩЕНИЕ. В ЗНАК НА ПРОТЕСТ ОТ НЯКОЛКО ДНИ РЕДИЦА ХЛЕБОПРОДАВНИЦИ В ГРАДА НИ СА ПРЕСТАНАЛИ ДА ПРОДАВАТ ХЛЯБ, ТРУДЕЩИ СЕ ОТ ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ ОТКРИТО ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ "СТАЧКУВАЩИ СТУДЕНТИ И ПИСАТЕЛИ” НЕ ВОЗЯТ, ЗЕЛЕНЧУКОПРОДАВАЧИ НА ПАЗАРА ОТКАЗВАТ ДА ПРОДАВАТ НА СТАЧНИЦИ, ИМА ПРИЗИВИ НА ГРАЖДАНИ ПО РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА КЪМ ОБЩЕСТВЕНОСТТА ДА БЪДАТ ПРЕКРАТЕНИ СТИПЕНДИИТЕ НА УЧЕЩАТА СЕ МЛАДЕЖ И ПР., И ПР.

ВСИЧКО ТОВА ТЛАСКА РОДИНАТА НИ КЪМ БЕЗРЕДИЕ И БЕЗЗАКОНИЕ. НЕЩО ПОВЕЧЕ: РЕДИЦА МЕСТА В СОФИЯ РАЗРУШИТЕЛНИТЕ СИЛИ ПРЕВЪРНАХА БУКВАЛНО В ЦИГАНСКИ БИВАЦИ. ТЕ ДОРИ НЕ СЪЗНАВАТ, ЧЕ ТОВА Е НАЙ-ЯРКАТА ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТЕХНИЯ МОРАЛЕН ОБЛИК, НА ТЯХНАТА ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА И ЧЕ ВСИЧКИ ПРИЗИВИ, КОИТО ОТРПРАВЯХА КЪМ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ, ЧЕ СА БОРЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗА ПРАВОВ РЕД, СПРАВЕДЛИВОСТ И БЛАГОДЕНСТВИЕ, ИЗЦЯЛО ОПРОВЕРГАХА, ТЕ САМИТЕ ИЗПАДНАХА В АБСОЛЮТЕН МОРАЛЕН ФАЛИТ.

НАРОДЪТ ВЕЧЕ ГИ РАЗБРА КОИ СА, КАКВИ СА И КЪМ КАКВО ТЛАСКАТ БЪЛГАРИЯ. И АКО ВСЕ ПАК ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИТЕ ПОЛУЧИХА МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ 30 ПРОЦЕНТА ОТ ГЛАСОВЕТЕ НИ, МОГАТ ДА БЪДАТ НАПЪЛНО УВЕРЕНИ, ЧЕ НА ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА НЯМА ДА ПОЛУЧАТ И ТОЛКОВА. ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СЪВСЕМ НЕ Е С ГИПСИРАН МОЗЪК. ТАКЪВ НАРОД, КОЙТО Е РОДИЛ БОТЕВ И ЛЕВСКИ, БЛАГОЕВ, САКЪЗОВ И СТАМБОЛИЙСКИ, ВАЗОВ, СМИРНЕНСКИ, ВАПЦАРОВ, ПЕТКО СТАЙНОВ И ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ, ИЛИЯ БЕШКОВ И ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ-МАЙСТОРА, АКАДЕМИЦИ КАТО НАДЖАКОВ И ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ, ТВОРЦИ КАТО ТАЛЕВ И БАГРЯНА, НЕ Е С ГИПСИРАН МОЗЪК, НИКОЙ ЗА НИЩО И С НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГО МАНИПУЛИРА. ТОЙ Е СПОСОБЕН ДА ПРЕЦЕНИ КАКВО СЕ ЦЕЛИ С ТОВА, КОЕТО СТАВА ДНЕС В СТОЛИЦАТА, КОЙ ГО ВЪРШИ И КАКВО ПРЕСЛЕДВА!

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, С ЦЯЛАТА СИ БОЛКА, ТРЕВОГА И ВЪЗМУЩЕНИЕ СЕ ОБРЪЩАМЕ И КЪМ ВАС!

НИЕ СМЕ ВИ ИЗБРАЛИ, ЗА ДА ИЗГРАДИТЕ ЕДНА БЛАГОДЕНСТВУВАЩА ПРАВОВА И ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА! СПРЕТЕ УЛИЧНИТЕ БЕЗРЕДИЦИ И ВАКХАНАЛИИ, КОИТО НИ ОТДАЛЕЧАВАТ ОТ ЦИВИЛИЗОВАНА ЕВРОПА И ТЛАСКАТ СТРАНАТА НИ КЪМ АНАРХИЯ, БЕЗЗАКОНИЕ И КРЪВОПРОЛИТИЯ! ДНЕС ВИЕ НОСИТЕ ОСОБЕНО ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ!

РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ НАРОДЪТ НЕ ПРИЕМА ОСТАВКАТА НА ПРЕЗИДЕНТА - ДЪЛБОКО УВАЖАВАНИЯ ОТ ВСИЧКИ НИ ПЕТЪР МЛАДЕНОВ, НЕ САМО ЗАЩОТО ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ КЪМ НОВА, ДЕМОКРАТИЗИРАЩА СЕ БЪЛГАРИЯ, НО И ЗАЩОТО Е ПРОДИКТУВАНА ОТ НАТИСКА НА УЛИЧНАТА СТИХИЯ! НАРОДЪТ МОЖЕ ДА Я ПРИЗНАЕ САМО АКО ТЯ БЪДЕ УВАЖЕНА ОТ ИЗБРАНОТО ОТ НЕГО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ!

ЗНАЙТЕ, ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЯМА ДА ПОЗВОЛИ РОДИНАТА МУ ДА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ УЛИЦАТА, А ОТ ЗАКОННО ИЗБРАНИЯ ОТ НЕГО ПАРЛАМЕНТ! ЗАТОВА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ КАКТО СМЕ ВИ ИЗБРАЛИ, ТАКА МОЖЕМ И ДА ВИ ОТЗОВЕМ!

ЖЕЛАЕМ ВИ УСПЕХ "НА ПОЛЗУ РОДУ БОЛГАРСКОМУ”!
БЪЛГАРИ, БЪДЕТЕ НА ЩРЕК!
РОДИНАТА НИ Е В ОПАСНОСТ!

СОФИЯ, ЮЛИ 1990 Г.                    /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 11 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРИЗИВ НА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ДВИЖЕНИЕ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ.


ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ,

НИЕ ТРЪГНАХМЕ ПО ПЪТЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА. ПЪРВИТЕ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАСАМ ЗАКОННО И СВОБОДНО ПРОВЕДЕНИ ИЗБОРИ ДОКАЗАХА ТОВА. НО В ДУМИТЕ НИ ИМА ТРЕВОГА, ТРЕВОГА ОТ НАДИГАЩОТО СЕ НАСИЛИЕ, ОПАСЕНИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА. ВЕЧЕ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ЕКСТРЕМИЗЪМ, ЗА КОЙТО НИТО ЕДНА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ НЕ ПОЕ ОФИЦИАЛНО ОТГОВОРНОСТ.

ИСТИНАТА Е СВЯТА ЗА ВСИЧКИ! НИЕ ОБАЧЕ КАЗВАМЕ КАТЕГОРИЧНО "НЕ!" НА КОНФРОНТАЦИЯТА; КАТЕГОРИЧНО "НЕ!" НА ДЕВИЗА "ЦЕЛТА ОПРАВДАВА СРЕДСТВАТА". ЧРЕЗ СИЛОВИ ДЕЙСТВИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГРАДИ ПРАВОВА И ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА. НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА ЕСКАЛАЦИЯ НА НАПРЕЖЕНИЕТО.

КАТО ГРАЖДАНИ И ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА СЪЗДАДЕМ НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА НА ИЗБРАНОТО ОТ НАС ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, С КОЕТО СВЪРЗВАМЕ НАДЕЖДИТЕ СИ ЗА БЪДЕЩАТА СВОБОДНА И ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ.

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ СИЛИ И ГРАЖДАНИ, КОИТО ВИЖДАТ ЗАКОННОСТТА КАТО ВЪРХОВЕН ГАРАНТ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КРИЗАТА НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО, ДА СЕ ОБЕДИНЯТ В ДВИЖЕНИЕ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ. ПЪТЯТ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е ИЗВЪРВЯН ОТ МНОГО СТРАНИ И НАРОДИ. НИЕ ВЕЧЕ ТРЪГНАХМЕ ПО ТОЗИ ПЪТ. РАНО, ТВЪРДЕ РАНО Е ДА ГО НАПУСКАМЕ.

СОФИЯ, ЮЛИ 1990 Г.             /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


X   X   X

СОФИЯ, 11 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ /БДМ/.


ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИЯТА "МАЛОЛЕТНИ РОБИ НА РАЗВИТИЯ СОЦИАЛИЗЪМ" НА ДИМИТРИНА РАЦОВА В ИЗДАНИЕТО "ДИАЛОГ" НА В."НАРОДНА МЛАДЕЖ" ОТ 23 МАРТ 1990 Г. И НА ПОСЛЕДВАЛИТЕ ОТЗИВИ ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ "ТРУД”, "ЗДРАВЕН ФРОНТ", "СОФИЙСКИ ВЕСТИ", "168 ЧАСА" И ОСОБЕНО ДВЕТЕ ПРЕДАВАНИЯ НА "АКТУАЛНА АНТЕНА" НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ОТ М. ЮНИ ОТНОСНО УЧЕБНО-ПРОИЗВОДСТВЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ "ТРУД" ВЪВ ВАРНА ЗАЯВЯВАМЕ:

- КАТО МЛАДЕЖКА НЕПОЛИТИЧЕСТА ОРГАНИЗАЦИЯ, КОЯТО СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ОТСТОЯВАНЕ ПРАВОТО НА СВОБОДНА СОЦИАЛНА ИЗЯВА НА МЛАДИЯ ЧОВЕК И НЕГОВАТА ЗАЩИТА В ОБЩЕСТВОТО, БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ /БДМ/ НЕ Е БЕЗРАЗЛИЧНА КЪМ СЪДБАТА НА ТЕЗИ МЛАДИ ХОРА. СЕРИОЗНО СМЕ РАЗТРЕВОЖЕНИ ОТ ИЗНЕСЕНИТЕ В СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ СВЕДЕНИЯ ЗА ДЕФОРМАЦИИ, НЕСПРАВЕДЛИВОСТИ И ИЗВРАЩЕНИЯ, ЗАД КОИТО Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ КРИЯТ И КОНСУМИРАНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТОВА Т. НАР. УЧЕБНО-ПРОИЗВОДСТВЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ. ВЕРОЯТНО ПОЛОЖЕНИЕТО Е НЕ ПО-РАЗЛИЧНО В ОСТАНАЛИТЕ ОСЕМ УПП "ТРУД" В СТРАНАТА. ОСНОВАНИЕ ЗА ПОДОБНО ТВЪРДЕНИЕ НИ ДАВАТ УВЕРЕНИЯТА НА ОБЩИНСКИТЕ ОРГАНИ ВЪВ ВАРНА, СПОРЕД КОИТО ТОВА ПРЕДПРИЯТИЕ Е НАЙ-ПРЕСТИЖНО СРЕД ПОДОБНИТЕ МУ. БУДИ ТРЕВОГА НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТТА НА КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО НА ПОСТАВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОРГАНИТЕ НА ПРОКУРАТУРАТА. ВЪЗМУТЕНИ СМЕ ОТ ОПИТИТЕ НА НЯКОИ МЕСТНИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ИНСТИТУЦИИ ВЪВ ВАРНА ЗА ДИСКРЕДИТИРАНЕ НА ЖУРНАЛИСТКАТА РАЦОВА ОТ В. "МЛАДЕЖ" - АВТОРКА НА ПЪРВИЯ МАТЕРИАЛ, КАКТО И СТРЕМЕЖЪТ ЗА ОМАЛОВАЖАВАНЕ НА СЛУЧАЯ И ИЗОПАЧАВАНЕ НА ФАКТИТЕ.

ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА СЕЗИРАМЕ ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА ЗА НАКЪРНЕНИТЕ ПРАВА И

ИНТЕРЕСИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА УПП "ТРУД" - ВАРНА, НЕСЪВМЕСТИМИ С ПРЕДСТАВАТА ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО СЪГЛАСНО МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОКУМЕНТИ.

ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ ПО КАКВИ ПРИЧИНИ НЕ Е ОБРАЗУВАНО ПРЕДВАРИТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО ПО СМИСЪЛА НА ЧЛ. 187 ОТ НАКАЗАТЕЛНО-ПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС, ОТНОСНО ИЗНЕСЕНОТО В ПЕЧАТА И ПО БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ.

НАСТОЯВАМЕ ЗА ТЪРСЕНЕ НА НАЙ-СТРОГА ОТГОВОРНОСТ ОТ ВИНОВНИТЕ ЛИЦА И ОРГАНИ ЗА ДОПУСНАТИТЕ НАРУШЕНИЯ, ДЕФОРМАЦИИ, ИЗВРАЩЕНИЯ И ДОРИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, КАТО:

- ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ДЕТСКИ ТРУД ВЪВ ВРЕДНИ И ОПАСНИ ПРОИЗВОДСТВА, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ОПАСНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО ИМ СЪГЛАСНО НАРЕДБИ 3 И 4 ОТ 1987 Г. НА МНЗ;
- БЕЗОТГОВОРНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ДЕЦАТА ПО ВРЕМЕ НА РЕЖИМА НА ПИТЕЙНАТА

ВОДА ВЪВ ВАРНА, ПРИНУЖДАВАНИ ДА КОНСУМИРАТ ЗАМЪРСЕНА С ТЕЖКИ МЕТАЛИ ПИТЕЙНА ВОДА;
- СЛЕДВА ДА БЪДАТ ВЪЗСТАНОВЕНИ УДЪРЖАНИТЕ НЕПРАВОМЕРНО СУМИ ПО СМИСЪЛА НА ЧЛ. 27 ОТ ЗАКОНА ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ.

НЕОБХОДИМА Е ЩАТЕЛНА ПРОВЕРКА И РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВСИЧКИ ПОДОБНИ СЛУЧАИ И В ОСТАНАЛИТЕ УЧЕБНО-ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ "ТРУД" В СТРАНАТА С УЧАСТИЕТО НА КОМПЕТЕНТНИ И БЕЗПРИСТРАСТНИ СПЕЦИАЛИСТИ.

НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ ПОТЪРСИ СТРОГА ОТГОВОРНОСТ И ОТ СИНДИКАЛНИ РЪКОВОДИТЕЛИ, ОРГАНИ И ОБЕДИНЕНИЯ, ДОПУСНАЛИ УЧАСТИЕТО НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ В ПРОИЗВОДСТВЕНА ДЕЙНОСТ, КАТО ДРАСТИЧНО НАРУШЕНИЕ НА КОДЕКСА НА ТРУДА.

ОТКРИТ ОСТАВА ВЪПРОСЪТ ЗА МОРАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ НА ХОРАТА, ДОПУСНАЛИ ФУНКЦИОНИРАНЕТО В ТОЗИ ВИД НА ТЕЗИ ЗАВЕДЕНИЯ.

РАЗБИРАМЕ, ЧЕ УПП "ТРУД" СА СЪЗДАДЕНИ С ЦЕЛ ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ И СОЦИАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ИНВАЛИДИ. НЯКОИ ОТ ТЯХ СА С ДОБРИ БИТОВИ УСЛОВИЯ.

РЕШИТЕЛНО ПРОТЕСТИРАМЕ ОБАЧЕ ЗА ТОВА, ЧЕ СЕРИОЗНО СА НАКЪРНЕНИ ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА ДЕЦАТА И ЮНОШИТЕ В ТЕЗИ ПРЕДПРИЯТИЯ - ТЕ НЯМАТ РАВНИ ПРАВА СЪС СВОИТЕ ВРЪСТНИЦИ, РАБОТЯТ ОЩЕ ОТ 14-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, БЕЗ ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, НЕ ПОЛЗВАТ ПОЛАГАЩИЯ ИМ СЕ РАЗМЕР СОЦИАЛНА ПОМОЩ, РАБОТЯТ ПРИ ВРЕДНОСТИ, НЕ СЕ ЛЕКУВАТ, КАКТО ТРЯБВА, ДЕЦАТА С УВРЕДЕНО ЗДРАВЕ. НАКЪРНЕНИ СА И ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА УЧИТЕЛИТЕ, В ЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ МЛАДИ ХОРА, ЧИЙТО СТАТУТ ПО СЪЩЕСТВО НЕ Е УЧИТЕЛСКИ.

ПАРАДОКСАЛНО Е, ЧЕ В УЧЕБНО ПРЕДПРИЯТИЕ НА ДЪРЖАВНИ ДОТАЦИИ СЕ РЕАЛИЗИРА И ПЕЧАЛБА, РАЗДАВАТ СЕ ПРЕМИИ, И ТО НА ВСИЧКИ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА КУРСИСТИТЕ, КОИТО ИЗВЪРШВАТ ОСНОВНАТА ПРОИЗВОДСТВЕНА РАБОТА.

ИЗХОЖДАЙКИ ОТ ТОВА, БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ НАСТОЯВА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ВЗЕМЕ НЕЗАБАВНО СЪОТВЕТНИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА УРЕГУЛИРАНЕ НА ВЪПРОСИТЕ ПО ЦЯЛОСТНИЯ СТАТУТ И ДЕЙНОСТ НА УПП "ТРУД" В СТРАНАТА.

ПРЕДЛАГАМЕ УПП "ТРУД" ДА БЪДАТ ПРЕОБРАЗУВАНИ В УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ДЕЦА С УМСТВЕНИ УВРЕЖДАНИЯ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ПРОФЕСИЯ, ДОСТЪПНА ДО УМСТВЕНИТЕ ИМ СПОСОБНОСТИ, КАТО БЪДАТ ОСИГУРЕНИ ОСОБЕНИ ГРИЖИ ОТ СТРАНА НА ЗДРАВНИТЕ ОРГАНИ.

ПАРАЛЕЛНО С ТОВА ДА БЪДЕ ПОМИСЛЕНО И ЗА ДИФЕРЕНЦИРАНОТО ОБУЧЕНИЕ НА ОНЕЗИ МЛАДИ ХОРА ОТ ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА ЮНОШИ, КОИТО СЕ НАМИРАТ СЪЩО В ПРЕДПРИЯТИЯТА.

БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ ДЕКЛАРИРА, ЧЕ ЩЕ УПРАЖНЯВА СИСТЕМЕН КОНТРОЛ ВЪВ ВСИЧКИ ЗАВЕДЕНИЯ, В КОИТО РАБОТЯТ МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ, НЕЗАВИСИМО ОТ СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ. БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ И ЗАНАПРЕД ЩЕ ЗАЩИТАВА ПРАВАТА И ИНТЕРЕСИТЕ НА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ МЛАДЕЖИ И ДЕВОЙКИ.

ПРИЗОВАВАМЕ МЛАДЕЖКИТЕ, ОБЩЕСТВЕНИТЕ И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ДА ОКАЖАТ СЪДЕЙСТВИЕ ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО НА ПОСТАВЕНИТЕ ВЪПРОСИ ОКОЛО УПП "ТРУД". КОМИСИЯТА ПО СОЦИАЛНИТЕ ВЪПРОСИ ПРИ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА БДМ РАБОТИ ПО ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ И ЩЕ СЪДЕЙСТВА ЗА НАЙ-СКОРОШНОТО ИМ РЕШАВАНЕ.

ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РАБОТАТА НА КОМИСИЯТА ЩЕ ИНФОРМИРАМЕ СВОЕВРЕМЕННО ЧРЕЗ В. "МЛАДЕЖ" И ДРУГИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА БДМ: Р. КАРАДИМОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/X   X   X

СОФИЯ, 11 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧИТЕЛИТЕ И РОДИТЕЛСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ОТ ОБЩИНА ДУЛОВО, РАЗГРАДСКА ОБЛАСТ.


ГОСПОДА,

СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА ДЪЛБОКИ ПРЕОБРАЗУВАНИЯ В СВЕТОВЕН МАЩАБ.

ВЪРВИ СЕ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ. СВОБОДА И ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ ИМА И СЕ СЪЗДАВА ВЪВ ВСИЧКИ СТРАНИ. ДРУГО Е ВРЕМЕТО. РАЗЛИЧНО Е МИСЛЕНЕТО.

ИМА ПРЕЛОМ В НЕГО. ГОВОРИ СЕ ЗА ПОВЕЧЕ ХУМАННОСТ И ИСТИНСКО ЧОВЕШКО РАЗБИРАНЕ ЗА ВСИЧКО И НАВСЯКЪДЕ.

А ПРИ НАС, В ДУЛОВО? НЕ! ПОДХОДЪТ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ПРОМЕНЕН. НИЕ НЕГОДУВАМЕ СРЕЩУ ПРИЙОМИТЕ, КОИТО СЕ ПРИЛАГАТ ЗА РАЗЕДИНЯВАНЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И НАСЪСКВАНЕТО ИМ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ.

НАШИТЕ ПОДБУДИ СА ОТ СОЦИАЛНО И НРАВСТВЕНО, А НЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКО ЕСТЕСТВО. ЛИШЕНИ СМЕ ОТ ПРАВОТО ДА УПРАЖНЯВАМЕ ПРОФЕСИЯТА СИ И ДА РАБОТИМ КАТО ПЪЛНОЦЕННИ И РАВНОПРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ.

ОБВИНЕНИ СМЕ, ЧЕ СМЕ БИЛИ ЕКСКУРЗИАНТИ ЗА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ. А КОЙ НИ ПРИНУДИ? ИЗГЛЕЖДА, ГОСПОДАТА ВСЕ ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ ПРИЧИНИТЕ.

УБЕДЕНИ СМЕ, ЧЕ ТОВА СЕ ПРАВИ УМИШЛЕНО. НЕОСПОРИМ ФАКТ Е, ЧЕ НАШИТЕ МЕСТА СА ЗАЕТИ ОТ НЕРЕДОВНИ, КОМАНДИРОВАНИ И УЧИТЕЛИ ПЕНСИОНЕРИ.

КАКЪВ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТЕХНИЯТ ПРИНОС ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПЪЛНОЦЕННИ ГРАЖДАНИ В ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. ТЯХ ПОЧТИ НИЩО НЕ ГИ ВЪЛНУВА, ОСВЕН МАТЕРИАЛНИТЕ ОБЛАГИ.

МНОГО НАШИ ВЪЗПИТАНИЦИ И ДЕЦА ОТ ГРАДА СА БЕЗДОМНИ. ОТ СТАРАТА ВЛАСТ ТЕ БЯХА ПРИНУДЕНИ ДА ОСТАВЯТ ДОМОВЕТЕ СИ. ЗАЩО ОТ ЕСЕНТА НА 1989 Г.

ДО СЕГА НЕ СЕ ПРОЯВИ МИЛОСЪРДИЕ И ХУМАННОСТ КЪМ ТЯХ, ЗА ДА ВЛЯЗАТ В ДОМОВЕТЕ СИ И ДА ЖИВЕЯТ, И ДА СЕ ГОТВЯТ ЗА УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ В СОБСТВЕНИТЕ СИ УДОБНИ И УЮТНИ ДОМОВЕ?

НИЕ, НЕУПРАЖНЯВАЩИ ПРОФЕСИЯТА СИ УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ОТ РАЙОНА НА ОБЩИНА ГР.ДУЛОВО РАЗГРАДСКА ОБЛАСТ, ИЗКАЗВАМЕ СВОЕТО
МАСОВО НЕДОВОЛСТВО И ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ.

ОТВРАТЕНИ СМЕ ОТ НОМЕНКЛАТУРНИЯ ПРОИЗВОЛ ПО ВРЕМЕ НА ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС И ОСОБЕНО ОТ МЕСЕЦ МАЙ 1989 ГОДИНА НАСАМ. ДАВАТ НИ СЕ АРОГАНТНИ ОТГОВОРИ. ТАКИВА НИ БЯХА ДАВАНИ ПРИ ИНДИВИДУАЛНИ РАЗГОВОРИ И НА СРЕЩИ НА НАШИ ПРАТЕНИЦИ В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЗА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ. ТОВА Е НОМЕНКЛАТУРЕН МАНЬОВЪР, ПОЗНАТ НИ ТВЪРДЕ ДОБРЕ, И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ ЗАБЛУДИ. КАЗИОННИ ПРЕПОРЪКИ НЕ ЖЕЛАЕМ.

ИСКАМЕ ЗАСЛУЖЕНОТО И ДОСТОЙНОТО СИ МЯСТО. ЗА ЦЕЛТА НАСТОЯВАМЕ:

1. БЕЗУСЛОВНО ДА БЪДАТ ВЪЗСТАНОВЕНИ НА РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ, НЕУПРАЖНЯВАЩИ ПРОФЕСИЯТА СИ.

2. ДА БЪДАТ ПРЕКРАТЕНИ ВСИЧКИ ДОГОВОРИ С КОМАНДИРОВАНИ УЧИТЕЛИ И ДИРЕКТОРИ.

3. ДА БЪДАТ АНУЛИРАНИ ЗАПОВЕДИТЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ, БЕЗ ОГЛЕД НА ТОВА ПО КОЙ ПАРАГРАФ СА ОСВОБОДЕНИ.

4. ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ ДА ПОЛУЧАТ ПОЛАГАЩОТО ИМ СЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ И ПРЕМИАЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ.

5. В КОМИСИЯТА, КОЯТО РАЗГЛЕЖДА МОЛБИТЕ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ, ДА БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДПС /ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ/.

6. ВРЕМЕТО, ПРЕЗ КОЕТО НЕ УПРАЖНЯВАХМЕ ПРОФЕСИЯТА СИ, ДА СЕ СЧИТА ЗА ПЕДАГОГИЧЕСКИ СТАЖ.

АКО НЕ БЪДАТ УДОВЛЕТВОРЕНИ ПОСОЧЕНИТЕ ИСКАНИЯ ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ:

1. СЛЕД ПЪРВИЯ КРЪГ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА КОМИСИЯТА ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ И ДИРЕКТОРИТЕ ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИМ КЪМ ИНИЦИАТИВАТА ЗА ГРАЖДАСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ Е СЛЕДСТВИЕ НА НЕРАЗРЕШЕНИЯ ТРУДОВ СПОР.
2. В СЕЛИЩА, В КОИТО ИМА МЕСТНИ УЧИТЕЛИ И НЕ СА УСТРОЕНИ НА РАБОТА ПО ПРОФЕСИЯТА СИ, УЧИЛИЩАТА НЯМА ДА БЪДАТ ПОСЕТЕНИ ОТ НАШИ УЧЕНИЦИ.
3. ЩЕ ОБЯВИМ СВОЕОБРАЗНА СТАЧКА.
4. НАСТОЯВАМЕ В ЗАКОННИЯ СРОК ДА ПОЛУЧИМ ОТГОВОР НА НАШИТЕ ИСКАНИЯ.

/ДОКУМЕНТЪТ Е ПОДПИСАН ОТ 92-МА НЕУПРАЖНЯВАЩИ ПРОФЕСИЯТА СИ УЧИТЕЛИ/.

ДУЛОВО, 3 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/