11 март 1991

СОФИЯ, 11 МАРТ 1991 ГОДИНА                                                                  БРОЙ 49 /324/

СОФИЯ, 11 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО КЪМ ВСИЧКИ СДРУЖЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ В БЪЛГАРИЯ ОТ ИМЕТО НА 22-МА ДЕПУТАТИ ОТ БЗНС - НИКОЛА ПЕТКОВ И НА ВСИЧКИ 16 ДЕПУТАТИ НА БЗНС ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


БРАТЯ! ЖИВЕЕМ В СЪДБОНОСНО ВРЕМЕ! ПРЕД НАС РЕАЛНО СЕ ОЧЕРТАВА АЛТЕРНАТИВАТА: ИЛИ ДА РАЗСЕЕМ ТЪМНИНАТА НА СОЦИАЛНИЯ МРАК И ДА НАВЛЕЗЕМ В ДЕНЯ НА ТВОРЧЕСКОТО СЪЗИДАНИЕ, ИЛИ ДА СГЪСТИМ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕРНИТЕ БОИ НА РАЗЕДИНЕНИЕТО И ДА СЕ ПОДЛОЖИМ НА САМОЗАЛИЧАВАНЕ КАТО ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА.

БРАТЯ! ДНЕС БЪЛГАРИЯ ОТНОВО ТЪРСИ СВОЕТО СПАСЕНИЕ! КИПЕЖЪТ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОЛЯМ И ТРЕСКАВО СЕ ВОДИ БОРБА ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. НЯМА БЪЛГАРИН, КОИТО ДА НЕ РАЗБИРА, ЧЕ ПРИ ДНЕШНАТА РАЗПОКЪСАНОСТ, ДОРИ ОБЪРКАНОСТ, НА ПОЛИТИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ /СЪЩЕСТВУВАТ ОКОЛО 50 ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, СЪЮЗИ И ДВИЖЕНИЯ!/ ЕДИНСТВЕНА НАДЕЖДА ЗА СМЯНА НА ВЛАСТТА НА БКП /БСП/ Е ЕДИН ОБЕДИНЕН И СИЛЕН БЗНС. НЯМА ДРУГА ОРГАНИЗАЦИЯ В СТРАНАТА НИ, КОЯТО ПО ЧИСЛЕНОСТ, ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕДПОСТАВКИ, ИДЕИ И ПРОГРАМА ДА МОЖЕ ДА ИЗВЕДЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ГОЛЯМАТА ПРОПАСТ. СЪВЪРШЕНО ЯСНО Е, ЧЕ ИЗБАВЛЕНИЕТО МОЖЕ ДА ДОЙДЕ САМО ЧРЕЗ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЖИВОТА И ТРУДА В БЪЛГАРСКОТО СЕЛО.

БРАТЯ! ДНЕС СЕ ВОДИ ТРУДНА БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО НИ КАТО НАРОД. ВСЕКИ, КОЙТО СЕ ЧУВСТВУВА БЪЛГАРИН, УЧАСТВА В БОРБАТА СРЕЩУ СИЛИТЕ НА ТОТАЛИТАРНОТО ЗЛО. А НИЕ, ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ, НАЯСНО ЛИ СМЕ КЪДЕ СЕ HAMИPAME В ТАЗИ БОРБА? НАИСТИНА ЛИ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ ВЪРХУ ПЛЕЩИТЕ СИ СТРАДАНИЯТА НА МНОГОИЗМЪЧЕНОТО НИ ОТЕЧЕСТВО? ЗАЕМАМЕ ЛИ ДОСТОЙНО МЯСТО В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ?

ЗА НЕЩАСТИЕ НАШИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ СИЛИ ВСЕ ОЩЕ СА РАЗДЕЛЕНИ И ВСЕ ОЩЕ БЗНС НЕ МОЖЕ ДА ВИДИ ИСТИНСКИЯ СИ ОБРАЗ В ОГЛЕДАЛОТО НА ПОЛИТИЧЕСКОТО ЕЖЕДНЕВИЕ. ТОЙ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ЛУТА В ЗДРАЧА НА НЕДОВЕРИЕТО, ДРЯЗГИТЕ, ЗЛОЕЗИЧИЕТО И ЛИПСАТА НА ТОЛЕРАНТНОСТ. ЗИГЗАГИТЕ МЕЖДУ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ОБЕДИНЕНИЕ НА ВСИЧКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СИЛИ И ОЖЕСТОЧЕНОТО ТЕСНОГРЪДИЕ НА НЯКОИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ДЕЙЦИ ПОКАЗВАТ САМО ЕДНО: ИЗОСТАВАНЕ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА СТРАНАТА. ЯРКА ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТОВА Е ПОВЕДЕНИЕТО НА РЪКОВОДСТВАТА НА ДВАТА ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗА. ДОКОГА БЗНС САМО ДЕКЛАРАТИВНО ЩЕ ЗАКЛЕЙМЯВА РАЗКОЛНИЧЕСКАТА ДЕЙНОСТ НА ОБОВ-ТРАЙКОВ-ТАНЧЕВ И КОГА ЩЕ СЕ ОСВОБОДИ ОТ ЧУЖДИТЕ ЕЛЕМЕНТИ В СВОЯТА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ ГОРЕ ДО ДОЛУ? ДОКОГА БЗНС - НИКОЛА ПЕТКОВ ЩЕ ПРОЯВЯВА БОЛЕЗНЕНА ПОДОЗРИТЕЛНОСТ СПРЯМО БЗНС И КОГА ВСЕПРИЗНАТИТЕ БОРЦИ ЩЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СТАНАТ И ДОБРИ ПОЛИТИЦИ.

ИЗХОДЪТ ОТ ТОВА ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ Е ЕДИН: ОБЕДИНЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СИЛИ! ЕДИНСТВО - ЕТО ИСТИНСКИЯ И ЧЕСТЕН ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗОВ! ПРОЦЕСЪТ НА ЕДИНЕНИЕ ПО МЕСТА УСКОРЕНО ТЕЧЕ! ОСТАВА ПОСЛЕДНАТА И РЕШИТЕЛНА КРАЧКА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ТАКА МЕЧТАНОТО ЕДИНСТВО НА ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СЪЮЗ! ОТ КОГО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ? - ОТ РЪКОВОДСТВАТА НА ДВАТА СЪЮЗА. КОГА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ? - ВСЕКИ БОЖИ ДЕН.

НО НЕ БИ! СЪВМЕСТНИТЕ ЗАСЕДАНИЯ И СЪВЕЩАНИЯ НА ДВЕТЕ СЪЮЗНИ РЪКОВОДСТВА И КОНТАКТНИТЕ ГРУПИ ДО ДНЕС СЕ ОКАЗАХА БЕЗПЛОДНИ. ЕТО ЗАЩО НИЕ, ПАРЛАМЕНТАРИСТИ НА ДВАТА СЪЮЗА, СЪЗНАВАЙКИ ВИСОКАТА СИ ОТГОВОРНОСТ ПРЕД БЗНС И БЪЛГАРИЯ, ОБЯВЯВАМЕ, ЧЕ ЗАСТАВАМЕ ЕДИННИ ПОД СВЯТОТО ЗНАМЕ НА АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ, НИКОЛА ПЕТКОВ И Д-Р Г. М. ДИМИТРОВ.

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ РЪКОВОДСТВАТА ОТ ВСИЧКИ РАВНИЩА НА ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СЪЮЗ ДА ПОСЛЕДВАТ ПРИМЕРА НИ!

БРАТЯ! ВРЕМЕТО Е НАШЕ - ДА! НО НЕКА И НИЕ ПРИНАДЛЕЖИМ НА ВРЕМЕТО! ДА СИ ПОДАДЕМ РЪЦЕ В ИМЕТО НА ЕДИННИЯ БЗНС, В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

ПОДПИСАЛИ:

НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЧЛЕНОВЕ НА БЗНС-Н.ПЕТКОВ

АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИЧКОВ
ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ЯНЧУЛЕВ
АСЕН РАЙНОВ
АТАНАС МИХАЙЛОВ
АТАНАС МОЧУРОВ
ВАСИЛ ГЬОРЕВ
ВЕНЦИСЛАВ МЕДАРСКИ
ВЛАДИМИР МАНОЛОВ
ГАНЧО ГАНЧЕВ
ГЕОРГИ БУНОВ
ДИМИТЪР БАТАЛОВ
ДОНЧО ДОНЧЕВ
ЙОСИФ ПЕТРОВ
ИВАН ДРАШКОВ
ИВАН СЕМКОВ
ЛАЗАР СТОЙЧЕВ
ПРОФ. КОНСТАНТИН ЦАНЕВ
МЕТОДИ НЕДЯЛКОВ
МИХАИЛ МИХАЙЛОВ
ПЕТКО ОГОЙСКИ
ХРИСТО МАРКОВ
ЦЕНКО ЦВЕТКОВ

НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЧЛЕНОВЕ НА БЗНС:

АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ
АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ
АНДРЕЙ АНДРЕЕВ
АТАНАС УЗУНОВ
БОРИС СПИРОВ
ВЕЛИКО ВЕЛИКОВ
ВИКТОР ВЪЛКОВ
ГЕОРГИ ХИНЧЕВ
ДОНЧО КАРАКАЧАНОВ
ЕЛЕНА КИРЧЕВА
ИВАН ПАНТЕЛЕЕВ
ИВАН ГЛУШКОВ
ИВАН ВЕЛИЧКОВ
РОСЕН МИХАЙЛОВ
СВЕТОСЛАВ ШИВАРОВ
ХРИСТО ХРИСТОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

ПОРАДИ ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЯТ ДОКУМЕНТ ЗАСЯГА ОСОБЕНО ВАЖЕН ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ - ОБЕДИНЯВАНЕТО НА ВСИЧКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ - ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР" ЩЕ СИ ПОЗВОЛИ ДА НАРУШИ ЕДИН СВОЙ ПРИНЦИП - ДА НЕ ДОПЪЛВА ИНФОРМАЦИЯТА В ИЗЛЪЧВАНИТЕ МАТЕРИАЛИ.

СПОРЕД НАС С НАСТОЯЩЕТО ОБРЪЩЕНИЕ СЕ ПРАВИ МОЖЕ БИ НАЙ-СЕРИОЗНИЯТ СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА ОПИТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА СИЛЕН, С ПОДЧЕРТАНА ПОЛИТИЧЕСКА САМОЛИЧНОСТ БЗНС.

НЕ Е СЕГА ВРЕМЕТО ДА ГАДАЕМ В КОЯ ЧАСТ НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА СЦЕНА БИ ЗАСТАНАЛ ЕДИН ТАКЪВ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ /ИНИЦИАТИВАТА ЗА ОБРЪЩЕНИЕТО ПРИНАДЛЕЖИ НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ БЗНС - НИКОЛА ПЕТКОВ/. ЩЕ ОТБЕЛЕЖИМ САМО ЕДИН МОМЕНТ. ЗАСЕГА ВЪРХУ ОБРЪЩЕНИЕТО ЛИПСВАТ ПОДПИСИТЕ НА СЛЕДНИТЕ ДЕПУТАТИ ОТ БЗНС - НИКОЛА ПЕТКОВ: МИЛАН ДРЕНЧЕВ, НИКОДИМ ПОПОВ, ГЕОРГИ ПЕТРОВ, ЙОРДАН КУКУРОВ, ИВАН ГИНЧЕВ, ИВАН НЕВРОКОПСКИ, КРУМ НЕВРОКОПСКИ, КРУМ ХОРОЗОВ, Д-Р СИВО ЧАПАРОВ, СТОЯН СПАСОВ, ТОДОР КАВАЛДЖИЕВ, ДИМИТЪР ПЕНЧЕВ И ВИКТОРИЯ ДИМОВА.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 11 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БДП/ В ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА КЮРДСКИЯ НАРОД. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ /ООН/, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ДО ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА САЩ, ФРАНЦИЯ, СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ, ТУРЦИЯ, ИРАН И ИРАК И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


ВСЕИЗВЕСТНА Е ХАРТАТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА. ТЯ ИГРАЕ ПОЛОЖИТЕЛНА, ПРОГРЕСИВНА РОЛЯ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА МИЛИАРДИ ХОРА ПО СВЕТА.

НО МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ЧОВЕКА, А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА НАРОДИ. ОТ СТОЛЕТИЯ ЕДИН МНОГОСТРАДАЛЕН НАРОД СЕ БОРИ ЗА СВОЯТА СВОБОДА И НАЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМОСТ. ТОВА Е НЕЩАСТНИЯТ КЮРДСКИ НАРОД. ПОЗОРНО ЯВЛЕНИЕ В КРАЯ НА XX ЦИВИЛИЗОВАН ВЕК Е 30 МИЛИОНА ДУШИ ДА БЪДАТ ТРЕТИРАНИ КАТО БЕЗРОПОТНИ ГОВЕДА - ДА НЯМАТ ЧОВЕШКИ ПРАВА, ДА ГЛАДУВАТ, ДА БЪДАТ БИТИ, ХВЪРЛЯНИ В ЗАТВОРИ И УБИВАНИ ПО ПРИЧИНА,
ЧЕ ГОВОРЯТ НА СВОЯ МАЙЧИН ЕЗИК. КЮРДИТЕ СА РАЗДЕЛЕНИ МЕЖДУ ТУРЦИЯ /12 МИЛИОНА/, СССР, ИРАК И ИРАН.

САЩ, ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ И ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СВЕТА СЕ ЗАСТЪПИХА С ОРЪЖИЕ В РЪКА ЗА ЗАЩИТА НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА КУВЕЙТ. ПРИКЛЮЧВА ВОЙНАТА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ И ВОЮВАЩИТЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ СЕДНАТ ОКОЛО МАСАТА НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА МИР, СПОКОЙСТВИЕ И СИГУРНОСТ В ТОЗИ РАЙОН И В ЦЕЛИЯ СВЯТ.

НО БЕЗ РЕШАВАНЕТО НА ТРАГИЧНИЯ ПРОБЛЕМ НА КЮРДИТЕ И ПАЛЕСТИНЦИТЕ ВЕЧНО ЩЕ ТЛЕЕ ОГЪНЯТ НА РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ВОЙНА. АКО ООН И РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ОСНОВНИТЕ СИЛНИ ДЪРЖАВИ НЕ РЕШАТ НЕЗАБАВНО ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ, НЯМА ДА ИМА СВЕТОВЕН МИР И ОТНОВО ЩЕ СЕ ХВЪРЛЯТ МИЛИАРДИ ЗА ВЪОРЪЖАВАНЕ.

БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПОДКРЕПЯ БОРБАТА НА НЕЩАСТНИЯ КЮРДСКИ НАРОД ЗА СВОБОДА И СЪЗДАВАНЕ НА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА "КЮРДИСТАН". БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ НАСТОЯВА ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО ПРЕД РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ПОСОЧЕНИТЕ ДЪРЖАВИ ЗА НЕЗАБАВНО РЕШАВАНЕ НА ТОЗИ ВАЖЕН ПРОБЛЕМ, ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ТРАЕН МИР В РАЙОНА И В СВЕТА. В СВЕТА ТРЯБВА ДА ЦАРУВАТ ДЕМОКРАЦИЯ И СПРАВЕДЛИВОСТ. И ТОГАВА ЩЕ НОСИТЕ С ПРАВО И ЧЕСТ ИМЕТО ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БДП: ЙОЛО ДЕНЕВ

СОФИЯ, 5 МАРТ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 11 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ЧЛЕНОВЕ НА РЪКОВОДСТВАТА НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК /БББ/ ВЪВ ВРЪЗКА С РАЗЦЕПЛЕНИЕТО НА ПАРТИЯТА.


ДОЛУИЗБРОЕНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА РЪКОВОДСТВАТА НА НАЦИОНАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ И МЕСТНИ ОРГАНИ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК /БББ/ ДЕКЛАРИРАМЕ, ЧЕ РАБОТАТА И ВЗЕТИТЕ РЕШЕНИЯ ОТ ВТОРИЯ КОНГРЕС НА БББ, ПРОВЕДЕН НА 23 ФЕВРУАРИ 1991 ГОДИНА, СА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ И ПРОТИВОУСТАВНИ ПО СЛЕДНИТЕ ПРИЧИНИ:

1. КОНГРЕСЪТ БЕШЕ СВИКАН БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО ОБЯВЯВАНЕ НА ДНЕВНИЯ РЕД, БЕЗ РАЗДАВАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ МАТЕРИАЛИ И БЕЗ ИЗБОР НА ДЕЛЕГАТИ. НА НЕГО НЕ БЕШЕ ОБСЪДЕНА И ПРИЕТА ПРОГРАМАТА НА БЛОКА, А БЕШЕ ПРОВЕДЕНА ЧАСТИЧНА РАЗМЯНА НА МНЕНИЯ ПО СЪКРАТЕН ПРОГРАМЕН ВАРИАНТ, НАРЕЧЕН "ПЛАТФОРМА", И РАЗДАДЕН НА ДЕЛЕГАТИТЕ В ДЕНЯ НА КОНГРЕСА.

2. НЕ БЕШЕ ИЗБРАНО НОВО РЪКОВОДСТВО НА БББ, В ТОВА ЧИСЛО И НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЛОКА, А БЕШЕ НАПРАВЕН ОПИТ ЗА ПОДМЯНА САМО НА НЕУГОДНИТЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЛОКА ДО КОНГРЕСА ЛИЦА. АКО ИЗБРАНОТО НА ПЪРВИЯ КОНГРЕС РЪКОВОДСТВО С МАНДАТ ОТ ЧЕТИРИ ГОДИНИ /Т.Е. ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ ПЛЮС ПРЕДСЕДАТЕЛ/ СЕ СЧЕТЕ ЗА ОСВОБОДЕНО, ТО И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БББ В МОМЕНТА НЯМА. АКО Г-Н ЖОРЖ ГАНЧЕВ НАМИРА ОСНОВАНИЯ ДА СЕ САМОПРЕДСТАВЯ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БББ, СЪЩИТЕ ОСНОВАНИЯ ВАЖАТ И ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА МАНДАТИТЕ НА Г-ЖА АНЕЛИЯ СПАСОВА И Г-Н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ КАТО ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛИ И НА Г-Н ИВАН ЦЕКОВ КАТО СЕКРЕТАР НА БББ.

3. ФОРМАЛНАТА СТРАНА НА РАБОТАТА НА ВТОРИЯ КОНГРЕС НА БББ И ПО-СПЕЦИАЛНО ЛИПСАТА НА КВОРУМ НА ЗАКЛЮЧИТЕЛНИЯ ЕТАП И МАНЕВРИТЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИЯ ЗАСЕДАНИЕТО ЗА ВРЕМЕННО ПРОМЕНЯНЕ НА УСТАВА ПО ОТНОШЕНИЕ НА КВОРУМА, ДОВЕЛИ ДО ОСТАВКАТА НА Г-Н ДИМИТЪР ЙОРДАНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ИЗБОРИТЕ, НАЛАГАТ КАТЕГОРИЧНО ПРОВЕЖДАНЕТО НА НОВ КОНГРЕС С НЕОБХОДИМАТА ПОДГОТОВКА ПО СЪЩЕСТВО И ПРИ СПАЗВАНЕ НА ВСИЧКИ ФОРМАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ НА УСТАВА НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК. НА ТОЗИ КОНГРЕС БИ МОГЛО ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕНО ЦЯЛОТО СТАРО РЪКОВОДСТВО И ДА БЪДЕ ИЗБРАНО НОВО, АКО КОНГРЕСЪТ РЕШИ ДА ПРЕКРАТИ НЕГОВИЯ ЧЕТИРИГОДИШЕН МАНДАТ. ЗА ЧЛЕНОВЕ НА РЪКОВОДСТВОТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕДЛАГАНИ САМО ЛИЦА, ЧЛЕНУВАЩИ В БББ ПОНЕ КЪМ МОМЕНТА НА ПРЕДЛАГАНЕТО ИМ.

НАДЯВАМЕ СЕ, ЧЕ С НАСТОЯЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ЩЕ СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА НЕДОСТОЙНАТА ПОЛЕМИКА ОТНОСНО ПРОВЕЖДАНЕТО НА ВТОРИЯ КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК И ЩЕ СЕ ПРИСТЪПИ КЪМ ДЕЙСТВИТЕЛНА РАБОТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ НА БЛОКА.

АНЕЛИЯ СПАСОВА - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ
ИВАН ЦЕКОВ - СЕКРЕТАР
ВЛАДИМИР МИЧЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА СОФИЯ
СИМЕОН ЕНЧЕВ - ЧЛЕН НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА СОФИЯ И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
ОРГАНИЗАЦИЯ "ВЪЗРАЖДАНЕ"
ИВАН ТОДОРОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОРГАНИЗАЦИЯ "ЛЮЛИН"
ДИМИТЪР ЙОРДАНОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ИЗБОРИТЕ НА ВТОРИЯ КОНГРЕС

СОФИЯ, 8 МАРТ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 11 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАБРАНАТА НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЧЕСТВАНЕ НА 3 МАРТ ОТ БНРП. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


ВЪВ ВРЪЗКА С 113-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ /БНРП/ ПОДГОТВИ СВОЙ МИТИНГ В СОФИЯ, ЗА ДА МОГАТ НЕЙНИТЕ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ ДА ОТПРАЗНУВАТ ТЪРЖЕСТВЕНО ТАЗИ НАЙ-СВЕТЛА ДАТА В НОВАТА НИ ИСТОРИЯ. СЪГЛАСНО ЗАКОННИЯ СРОК БНРП ПОИСКА РАЗРЕШЕНИЕ ОТ СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА МИТИНГЪТ ДА БЪДЕ ПРОВЕДЕН ОТ 14 ЧАСА НА ТРЕТИ МАРТ 1991 Г. ПРЕД ХРАМ-ПАМЕТНИКА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ". СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ОТКАЗА ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ ОТ 14 ДО 16 ЧАСА НА СЪЩАТА ДАТА ПЛОЩАДЪТ Е ПРЕДОСТАВЕН НА СДС ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МИТИНГ. ОТ БНРП БЕ ПОИСКАНО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПЛОЩАДА СЛЕД 16 ЧАСА, НО ОТНОВО БЕ ПОЛУЧЕН ОТКАЗ ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ МИТИНГЪТ НА СДС ЩЕ ПРОДЪЛИ И СЛЕД 16 ЧАСА. СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА НЕ ПРЕДЛОЖИ ДРУГО МЯСТО, НА КОЕТО ЧЛЕНОВЕТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ НА БНРП ДА ОТПРАЗНУВАТ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК И ДА ПОЧЕТАТ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ РУСКИ, РУМЪНСКИ И ФИНЛАНДСКИ ВОИНИ И БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ. ТОГАВА БНРП ПОИСКА РАЗРЕШЕНИЕ МИТИНГЪТ ДА СЕ ПРОВЕДЕ НА СЪЩОТО МЯСТО ОТ 18 ЧАСА НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН, КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО БЪДЕ ПОЧЕТЕНА И ПАМЕТТА НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ. НО МАКАР ЧЕ ПЛОЩАДЪТ НЕ БЕШЕ ЗАЕТ В ПОСОЧЕНИЯ ЧАС ОТ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ ИЛИ ОРГАНИЗАЦИЯ, ПОСЛЕДВА ОТНОВО ОТКАЗ, МОТИВИРАН С НЕОБОСНОВАНОТО ТВЪРДЕНИЕ, ЧЕ СЪС СВОИТЕ МИТИНГИ БНРП НАРУШАВАЛА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД!?

КОЙ ВСЪЩНОСТ НАРУШАВА СИСТЕМНО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ГОДИНА В СТОЛИЦАТА Е ИЗВЕСТНО НА ВСИЧКИ. КОЙ БЛОКИРАШЕ УЛИЦИТЕ И ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ, ЛИШАВАЙКИ ГРАЖДАНИТЕ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА УПРАЖНЯВАТ БЕЗ ЗАТРУДНЕНИЯ ПРАВОТО СИ НА ТРУД, ПРОИЗТИЧАЩО ОТ ЧЛ.40, АЛ.1 НА КОНСТИТУЦИЯТА, СЪЩО Е ДОБРЕ ИЗВЕСТНО! КОЙ ЛИШИ НА ДВА ПЪТИ ХИЛЯДИ СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ПРАВАТА ИМ, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ЧЛ.45, АЛ.1 И 6 И ЧЛ.46, АЛ.2, Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА, КАКТО И ТОВА КОЙ СТОЕШЕ ЗАД ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ ГРАД НА "ИСТИНАТА", ПРЕВЪРНАЛ СОФИЯ В АРЕНА НА ОРИЕНТАЛСКА ПОЛИТИКАНЩИНА, ВЪЗРАЖДАЙКИ ЕПОХАТА НА ГЕРОЯ НА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ? КОЙ СТОЕШЕ ЗАД ОРДИТЕ С НАСОЧЕНИ НАДОЛУ ПАЛЦИ, КОИТО НАНАСЯХА ПОБОИЩА СЪС СВЕЩЕНИЯ ХРИСТОВ КРЪСТ И ГРЕХОВНО ГОРЯХА ХЛЯБА БОЖИЙ, ЗНАЯТ ВСИЧКИ ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ! НУЖНО ЛИ Е КЪМ ДЪЛГИЯ СПИСЪК ДА ДОБАВИМ И ГОЛЕМИЯ ПОЖАР В СОФИЯ? И САМО ТОВА ЛИ??? БОЛШЕВИШКИЯТ ДЕВИЗ НА ЖДАНОВ "КОЙТО НЕ Е С НАС, Е ПРОТИВ НАС ДЕЙСТВА И ДНЕС С ПЪЛНА СИЛА, НО ИЗПИСАН ВЪРХУ СИН ТРАНСПАРАНАТ. ЦВЕТОВЕТЕ СЕ МЕНЯТ, НО НАВИЦИТЕ НЕ. СИНОВЕТЕ СЕ ОКАЗАХА ДОСТОЙНИ УЧЕНИЦИ НА БАЩИТЕ СИ!!! АКО ПОТРЯБВА, ЩЕ ИЗВАДЯТ И БАЩИНИТЕ ТОЯГИ! АКО ПОТРЯБВА, ЩЕ НАПЪЛНЯТ И БАЩИНИТЕ ЛАГЕРИ!!! И ЩЕ ИМ СТАНАТ КОМЕДИАНТИ!!! БАЩИ И СИНОВЕ - ЦВЕТОВЕТЕ РАЗЛИЧНИ, СЪЩНОСТТА ЕДНАКВА!

БНРП ПИТА ДОКОГА ЩЕ СЕ ПРИЛАГАТ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ? НИМА ДОРИ И ТАЗИ СКРОМНА ЧАСТ ОТ ДЪЛГИЯ СПИСЪК НА "ПОДВИЗИТЕ" НА СДС НЕ    ПОКАЗВА КОЙ Е ТОТАЛНИЯТ РУШИТЕЛ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД? НО ИМА ЛИ ДОСЕГА ПОНЕ ЕДИН ЗАБРАНЕН МИТИНГ НА СДС???

ВЪВ ВРЪЗКА С ГОРЕИЗЛОЖЕНОТО БНРП ЗАЯВЯВА, ЧЕ СТОЛИЧНАТА    ОБЩИНА, ПРЕВЪРНАЛА СЕ В БАСТИОН НА СИНИЯ НЕОТОТАЛИТАРИЗЪМ, ГРУБО И БЕЗАПЕЛАЦИОННО НАРУШИ ЧЛ.54 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА И ПОМРАЧИ СВЕТЛИЯ ПРАЗНИК НА ЧЛЕНОВЕТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ НА БНРП, ЛИШИ ГИ ОТ СЪВСЕМ ЧОВЕШКОТО ПРАВО ДА ЧЕСТВАТ НАЦИОНАЛНИЯ СИ ПРАЗНИК! КЪДЕ Е ВАШАТА ДЕМОКРАЦИЯ, ГОСПОДА ТОТАЛИТАР ДЕМОКРАТИ, ИЛИ ТЯ Е САМО ВАШ МОНОПОЛ И ВАШЕ ПРАВО?

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ БНРП ДЕКЛАРИРА, ЧЕ СЛЕД 10 ФЕВРУАРИ 1989 Г. В БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СВОБОДИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ НАРУШАВАТ ГРУБО В ТИПИЧЕН ТОТАЛИТАРЕН СТИЛ. ОПОЗИЦИОННИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ СА ПОДЛОЖЕНИ НА ЕЖЕДНЕВНА ДИСКРИМИНАЦИЯ, ЛИШЕНИ СА ОТ РЕАЛЕН ДОСТЪП ДО НАЦИОНАЛНИТЕ ИНФОРМАЦИОННИ СРЕДСТВА, ПОСТАВЕНИ СА В ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ И СА ОБЕКТ НА НЕПРЕКЪСНАТИ СПЕКУЛАЦИИ, КАТО НЕРЯДКО СПРЯМО ТЯХ СЕ ПРИЛАГАТ ДЕЗИНФОРМАЦИОННИ НАПАДКИ И КВАЛИФИКАЦИИ БЕЗ ПРАВО НА ОТГОВОР. ТОТАЛНО СЕ ПРИЛАГА ПОЛИТИКАТА НА ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ. НАПОСЛЕДЪК СЕ ЗАСИЛВА ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА ОТНЕМАНЕТО И НА МАЛКОТО ИМ ПРАВА, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ЧЛ.54 НА КОНСТИТУЦИЯТА.

БНРП КАЗВА ТВЪРДО "НЕ” НА ТОТАЛИТАРИЗМА И НЕОТОТАЛИТАРИЗМА И НЯМА ДА ПОЗВОЛИ БЪЛГАРИЯ ОТНОВО ДА БЪДЕ ОКОВАНА В РОБСКИ ОКОВИ!

БНРП ПРИЗОВАВА ВСИЧКИ ПАРТИИ, ОРГАНИЗАЦИИ И ДВИЖЕНИЯ, ВСИЧКИ РОДОЛЮБИВИ ГРАЖДАНИ, КОИТО МИЛЕЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ, ДА СЕ ОБЕДИНЯТ ПОД
НАЦИОНАЛНИЯ ТРИБАГРЕНИК, ЗА ДА БЪДЕ СПАСЕН НАРОДЪТ ОТ СОЦИАЛНИЯ, ИКОНОМИЧЕСКИЯ, ПОЛИТИЧЕСКИЯ И НАРОДНОСТНИЯ ГЕНОЦИД.

"НЕ" НА РЕЖИСИРАНИЯ ГЛАД, ЦЕЛЯЩ ДА НИ ПРЕВЪРНЕ В ПОСЛУШНО СТАДО, КОЕТО ДА БЪДЕ ПРОДАДЕНО НА БЕЗЦЕНИЦА НА ЧУЖДИ СИЛИ!

"НЕ" НА ТОТАЛНАТА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ, ПРЕВЪРНАЛА СЕ В ЕЖЕДНЕВНА ПРАКТИКА НА УЗУРПИРАЛИТЕ СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ АНТИНАЦИОНАЛНИ СИЛИ!

"НЕ" НА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО!

"НЕ" НА ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
ЕДИНСТВО НА МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП: Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


*  *  *

СОФИЯ, 11 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО НА НАЦИОНАЛНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ ВЪВ ВРЪЗКА С РЕШЕНИЕТО ЗА СПИРАНЕ НА В. "МЛАДЕЖ" И ЗА ИЗДАВАНЕ НА НОВ МЛАДЕЖИ ВЕСТНИК - "ФАКС". ПИСМОТО Е АДРЕСИРАНО ДО РЕДАКЦИИТЕ НА ВЕСТНИЦИТЕ "ДЕМОКРАЦИЯ" И "ДУМА", А ЧРЕЗ БТА - ДО ВСИЧКИ МЛАДИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ.


УВАЖАЕМИ МЛАДИ ХОРА,
ДАМИ И ГОСПОДА,

ДВЕ СА ПРИЧИНИТЕ, КОИТО НАЛАГАТ НАЦИОНАЛНИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ ДА НАПРАВИ ИЗЯВЛЕНИЕ ОТНОСНО РЕШЕНИЕТО СИ ОТ 28 ФЕВРУАРИ 1991 ГОДИНА ЗА ИЗДАВАНЕТО НА НОВ В. "ФАКС" С ГЛАВЕН РЕДАКТОР Г-Н ДИМИТЪР ШУМНАЛИЕВ. НОВИЯТ ВСЕКИДНЕВНИК НА БДМ ПОЕМА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ НА В. "МЛАДЕЖ" И В. "ПУЛС".

1. БУДИ НЕДОУМЕНИЕ ФАКТЪТ, ЗАШО СЛЕД КАТО В. "МЛАДЕЖ" Е ЗАКРИТ, ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗЛИЗА? КОЙ СПОНСОРИРА ИЗДАВАНЕТО НА НЕЗАКОННО ОТПЕЧАТАНИТЕ ТРИ ПОРЕДНИ БРОЯ ОТ ПЕТИ ДО СЕДМИ МАРТ ВКЛЮЧИТЕЛНО? КОЙ И КАКВИ ЦЕЛИ ПРЕСЛЕДВА В ПОРАЖДАНЕТО НА ПОДОБНА СИТУАЦИЯ, ОКОЛО РЕШЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ?

2. ЗА НАС Е ОСОБЕНО ВАЖНО ДА ИЗЛОЖИМ МОТИВИТЕ, КОИТО НИ НАКАРАХА ДА ВЗЕМЕМ ТОВА РЕШЕНИЕ НАЙ-ВЕЧЕ ЗАЩОТО НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ НА БДМ ВСЕКИ ДЕН ПОЛУЧАВА ТЕЛЕГРАМИ И ТЕЛЕФАКСИ ОТ ОБИС НА БДМ И ДЕЛЕГАТИ НА КОНГРЕСА НА БДМ В ПОДКРЕПА НА ВЗЕТОТО РЕШЕНИЕ И НА ИЗДАВАНЕТО НА НОВИЯ В. "ФАКС" /БЛАГОЕВГРАД, КАЗАНЛЪК, ВИДИН, РУСЕ, ПЛОВДИВ, САНДАНСКИ, ВАРНА, ШАБЛА, ВЪЛЧЕДОЛ, ВЕТРИНО, БЕЛОСЛАВ, АКСАКОВО И ДР./

КОИ СА МОТИВИТЕ ЗА НАШЕТО РЕШЕНИЕ:

1. НАМАЛЕЛИЯТ ЧИТАТЕЛСКИ ИНТЕРЕС КЪМ ВЕСТНИК "МЛАДЕЖ" /ЗА 1990 Г. ВЕСТНИКЪТ ИМАШЕ 103 000 АБОНАТИ, А ЗА 1991 Г. ОКОЛО 10 000 АБОНАТИ. ПРАКТИЧЕСКИ ТОВА Е ЕЖЕДНЕВНИКЪТ С НАЙ-НИСЪК ТИРАЖ В БЪЛГАРИЯ/, ПОКАЗВА ДОКОЛКО ВЕСТНИКЪТ Е КОНКУРЕНТОСПОСОБЕН И ДОКОЛКО ОТГОВАРЯ НА МЛАДЕЖКИЯ ИНТЕРЕС И СПОМАГА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ИДЕАЛНИТЕ ЦЕЛИ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НИ.

2. ВЪПРЕКИ МНОГОКРАТНО ВОДЕНИТЕ РАЗГОВОРИ С РЪКОВОДСТВОТО НА ВЕСТНИКА И ПРИЕТИ РЕШЕНИЯ В РЕЗУЛТАТ НА ОТПРАВЕНИ КРИТИКИ ОТ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ НА БДМ, ДЕЛЕГАТИ НА КОНГРЕСА И МЛАДИ ХОРА ЗА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА НА СЪДЪРЖАНИЕТО И ГРАФИКАТА НА ВЕСТНИКА, НЕ БЕ ПОСТИГНАТ ОЧАКВАНИЯТ ПРЕЛОМ.

3. ФИНАНСОВИ И ИКОНОМИЧЕСКИ: ЗА 1990 ГОДИНА В. "ПУЛС" ПРИКЛЮЧИ СЪС ЗАГУБА ОТ 200 000 ЛЕВА.

ИЗДАВАНЕТО НА В. "МЛАДЕЖ" ПРЕЗ 1991 ГОДИНА ИЗИСКВА ПОКРИВАНЕ НА ЗАГУБИ В РАЗМЕР ОТ 500 000 ДО 1 700 000 ЛЕВА, КОЕТО Е НЕПОСИЛНО ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА.

ВСЛЕДСТВИЕ НА ОБЕКТИВНО СТЕКЛИТЕ СЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА И НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА ПРОДЪЛЖИ ИЗДАВАНЕТО НА ДВАТА ВЕСТНИКА, ПОРАДИ ГОРЕИЗЛОЖЕНИТЕ СЪОБРАЖЕНИЯ, НАЦИОНАЛНИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ БЕШЕ ПРИНУДЕН ДА ПРИЕМЕ РАДИКАЛНО И ИЗПРЕВАРВАЩО СЪБИТИЯТА РЕШЕНИЕ.

ЧАСТ ОТ КОЛЕГИЯТА НА В. "МЛАДЕЖ" ПОСТАВЯ ПОД СЪМНЕНИЕ ПРАВОТО НА НИС НА БДМ ДА ВЗЕМЕ ПОДОБНО РЕШЕНИЕ. РЕШЕНИЕТО Е ОСНОВАТЕЛНО ПО СИЛАТА НА ДЕЙСТВАЩИЯ УСТАВ НА БДМ:

1. КОНГРЕСЪТ ВСЕ OЩE НЕ Е ПРИЕЛ НОВ СТАТУТ НА ПЕЧАТНИТЕ ИЗДАНИЯ.

2. ГЛАВНИЯТ РЕДАКТОР НА В. "МЛАДЕЖ" - ВАЛЕНТИН КОЛЕВ, НЕ Е УТВЪРЖДАВАН ОТ КОНГРЕСА, А Е НАЗНАЧАВАН ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО, ЧИЙТО ПРИЕМНИК Е НИС.

3. ВЕСТНИЦИТЕ "МЛАДЕЖ" И "ПУЛС" ИМАТ СТАТУТ НА ПОДЕЛЕНИЕ НА НИС, КОЕТО ДАВА ПРАВО ПО ЧЛ.ЗО И ЧЛ.45 ОТ УСТАВА НА БДМ, НИС ДА ГИ РЪКОВОДИ И РЕОРГАНИЗИРА.

РЕШЕНИЕТО ЗА ИЗДАВАНЕТО НА НОВ ВСЕКИДНЕВНИК "ФАКС" СЕ ОСНОВАВА НА СТРЕМЕЖА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НИ ДА ИМА МОДЕРНО СПИСВАН МЛАДЕЖКИ ВЕСТНИК, КОЙТО ДА ОТГОВАРЯ НА ПОТРЕБНОСТИТЕ НА ШИРОК КРЪГ ЧИТАТЕЛИ И ДА БЪДЕ КОНКУРЕНТОСПОСОБЕН В УСЛОВИЯТА, ПРИ КОИТО ЖИВЕЕМ.

СОФИЯ, 7 МАРТ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 11 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ИМЕТО НА 71 ГРАЖДАНИ - ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБА НА ПЕНСИОНЕРА В СОФИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С НЕИМОВЕРНОТО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ. ПИСМОТО Е АДРЕСИРАНО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДИМИТЪР ПОПОВ С КОПИЕ ДО БЮРОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ,

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВАС, ЗА ДА СПОДЕЛИМ НАШЕТО ОГРОМНО ОГОРЧЕНИЕ И РАЗОЧАРОВАНИЕ ОТ НЕИМОВЕРНО ГОЛЯМОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА СТОКИ И УСЛУГИ ОТ ПЪРВА ЖИЗНЕНА НЕОБХОДИМОСТ, ПРИ ТОВА ДАЛЕЧ НАД ПРОГНОЗИРАНИТЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО. ПО ТЕЛЕВИЗИЯТТА И РАДИОТО И В ПРЕСАТА МНОГОКРАТНО БЯХМЕ УВЕРЯВАНИ, ЧЕ УВЕЛИЧЕНИТЕ РАЗХОДИ В РЕЗУЛТАТ НА ПОВИШЕНИТЕ ЦЕНИ ЩЕ БЪДАТ КОМПЕНСИРАНИ 70 НА СТО, А ЗА ПЕНСИОНЕРИ С НИСКИ ДОХОДИ - ПОЧТИ ИЗЦЯЛО. КАКВО ОБАЧЕ ИЗЛИЗА НА ПРАКТИКА? ВМЕСТО СЪС 182 ЛВ., КОЛКОТО Е КОМПЕНСАЦИЯТА ЗА ПЕНСИОНЕРИ, ИЛИ С 260 ЛЕВА, КОЛКОТО Е УВЕЛИЧЕНИЕТО ПРИ 70 НА СТО КОМПЕНСАЦИЯ, РАЗЛИКАТА ОТ НОВИТЕ ЦЕНИ Е МНОГОКРАТНО ПО-ВИСОКА.

ПРИ ДОСЕГАШНИТЕ ЦЕНИ ЕДИН ПЕНСИОНЕР СЪС 140 ЛЕВА МЕСЕЧНА ПЕНСИЯ, МАКАР И НАЙ-СКРОМНО, МОЖЕШЕ ДА ПРЕЖИВЕЕ. ПРИ НОВИТЕ ЦЕНИ, ПРИ СЪЩАТА ПО КОЛИЧЕСТВО КОНСУМАЦИЯ, ВЕЧЕ СА МУ НЕОБХОДИМИ 831,20 ЛЕВА. НОВИЯТ РАЗМЕР НА ПЕНСИЯТА /ЗАЕДНО С КОМПЕНСАЦИЯТА/ Е 322 ЛВ. НО С ТЕЗИ ПАРИ ДОСЕГАШНАТА СТЕПЕН НА ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ПОТРЕБНОСТИТЕ ЩЕ СЕ СВЕДЕ ЕДВА НА ОКОЛО 38-39 НА СТО. ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ АКО НЕ СЕ ПРЕДПРИЕМАТ СПЕШНИ МЕРКИ, ЩЕ ИМА НЕ ПРОСТО ОБЕДНЯВАНЕ, КАКТО СЕ ОПИТВАТ ДА НИ УБЕДЯТ ИДЕОЛОЗИТЕ НА РЕФОРМАТА, А Е ЗАСТРАШЕНО СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА МНОГО ПЕНСИОНЕРИ. СТРУВА НИ СЕ, ЧЕ ПОДОБНО БЪДЕЩЕ СЕ ОЧЕРТАВА И ЗА БОЛШИНСТВОТО БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА, КОЙТО ИМАТ ПО-НИСКИ ОТ СРЕДНИТЕ ДОХОДИ.

ОСВОБОЖДАВАНЕТО /ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕТО/ НА ЦЕНИТЕ ДОВЕДЕ ДО ЗНАЧИТЕЛНИ РАЗЛИКИ В ЦЕНИТЕ НА ЕДНИ И СЪЩИ СТОКИ. НАПРИМЕР ПРЯСНО МЛЯКО С 2 ПРОЦЕНТА МАСЛЕНОСТ СТРУВА 1,50 ЛВ, В СТ. ЗАГОРА, 2 ЛВ. В СОФИЯ, 2,20 ЛВ. - В БЛАГОЕВГРАД. РАЗЛИЧИЯ В ЦЕНИТЕ ИМА И ТУК В СОФИЯ. НА ПРАКТИКА ИЗЛИЗА, ЧЕ ПЕНСИОНЕРИ С ПРИБЛИЗИТЕЛНО ЕДНАКВИ ПЕНСИИ, МОГАТ ДА ЗАДОВОЛЯВАТ ПОТРЕБНОСТИТЕ СИ В РАЗЛИЧНА СТЕПЕН САМО В ЗАВИСИМОСТ ОТ МЕСТНИТЕ ЦЕНИ.

ПО ДАННИ НА СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ И ПО НАШЕ УБЕЖДЕНИЕ, ЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ СРЕДСТВАТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ОТИВАТ В СПЕКУЛАНТИТЕ И ТЪРГОВЦИТЕ - АРЕНДАТОРИ И ЧАСТНИЦИ. ПО НАШИ ВИЖДАНИЯ, А ПОВЕЧЕТО ОТ НАС ИМАТ СЕРИОЗЕН ОПИТ - ПОЗНАВАТ СВОБОДНИЯ ПАЗАР ОТПРЕДИ 1944 ГОДИНА, ПРОЕКТИРАНИТЕ ФОРМИ ЗА КОНТРОЛ НА ЦЕНИТЕ ЗАСЕГА СА САМО ПОЖЕЛАНИЕ. ПО СЪЩЕСТВО ИНТЕРЕСИТЕ НА НАС, ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, НЕ СЕ ГАРАНТИРАТ, НЕ СЕ ОХРАНЯВАТ СПОЛУЧЛИВО.

ВЪПРЕКИ ПРЕДВИЖДАНИЯТА ВСЕ ОЩЕ НЯМА ПРИЗНАЦИ, ЧЕ ПРОИЗВОДСТВОТО ЗАПОЧВА ДА СЕ АКТИВИЗИРА И ДА СЕ ПЪЛНЯТ МАГАЗИНИТЕ. АКТИВИЗИРАТ СЕ СПЕКУЛАНТИТЕ И ТЪРГОВЦИТЕ. НА ПАЗАРА СЕ ИЗНАСЯ ТОВА, КОЕТО СЕ КРИЕШЕ ПО СКЛАДОВЕ, МАЗЕТА И ТАВАНИ. ОПАШКИТЕ ЗА МЛЯКО ОТНОВО СЕ РАЗРАСНАХА. МЛЯКОТО, ТАЗИ ОСНОВНА ХРАНА ЗА ДЕЦАТА И ПЕНСИОНЕРИТЕ, ОТНОВО Е НА ИЗЧЕЗВАНЕ.

СПОРЕД СПЕЦИАЛИСТИ ИЗМЕЖДУ НАС, ПОГРЕШНА Е И ВЪЗПРИЕТАТА ФОРМА ЗA КОНТРОЛИРАНЕ НА НАРАСТВАНЕТО НА СРЕДСТВАТА ЗА ЗАПЛАТИ - ЧРЕЗ ДАНЪК ВЪРХУ ТОВА НАРАСТВАНЕ. ТЯ ЗАСЯГА САМО ПЕРСОНАЛА ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ФИРМИ И ОРГАНИЗАЦИИ И СЪЗДАВА ПРЯКА ЗАИНТЕРЕСУВАНОСТ НА ТРУДОВИТЕ КОЛЕКТИВИ И ОСОБЕНО НА ТЕХНИТЕ РЪКОВОДСТВА ДА ЗАДЪРЖАТ И ДОРИ ДА НАМАЛЯВАТ ПРОИЗВОДСТВОТО. ОПИТЪТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ В НАШАТА СТРАНА ПОТВЪРЖДАВА ОСНОВАНИЯТА ЗА ТАКОВА ТВЪРДЕНИЕ. ПРИЕТАТА, ОТ ДРУГА СТРАНА, ПОСТАНОВКА ДА СЕ ЗАЧИТА 20 НА СТО ПЕЧАЛБА ВЪРХУ РАЗХОДИТЕ, СЪЗДАВА ЗАИНТЕРЕСУВАНОСТ ЗА РАЗДУВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ, ЗАЩОТО ЧРЕЗ ТЯХ СЕ УЗАКОНЯВАТ И ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ, И ПО-ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ.

ВСИЧКО ТОВА НИ ПРИНУЖДАВА ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ВАС ЛИЧНО И КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ С НАСТОЯТЕЛНА МОЛБА:

1. ДА СЕ УСТАНОВЯТ ТВЪРДИ ЦЕНИ НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ ОТ ПЪРВА ЖИЗНЕНА НЕОБХОДИМОСТ /КАКТО ТОВА СЕ РЕШИ ЗА БЕНЗИНА/ И ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ЕФИКАСЕН КОНТРОЛ ЗА СПАЗВАНЕТО ИМ, КАТО СЕ ПРИЛАГА С ЦЯЛАТА МУ СТРОГОСТ ЗАКОНЪТ ЗА БОРБА СЪС СПЕКУЛАТА.

2. ЗА ХЛЯБА, ФАСУЛА, ЛЕЩАТА, КАРТОФИТЕ И МЛЯКОТО ДА СЕ УСТАНОВЯТ ДОСТЪПНИ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЦЕНИ. ТЕ ДА СЕ ПРОДАВАТ СРЕЩУ ТАЛОНИ.

3. КОМПЕНСАЦИИТЕ ДА СЕ УСТАНОВЯТ ПО ДЕЙСТВИТЕЛНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ.

ОСВЕН ТОВА, ПОЗВОЛЯВАМЕ СИ ДА ПРЕПОРЪЧАМЕ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ОБМЯНА НА ПАРИТЕ, ТАКА ЧЕ НАТРУПАНИТЕ ОТ СПЕКУЛАНТИ, МОНОПОЛИСТИ И БИВШИ НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ /ИЗПОЛЗВАЛИ СЛУЖЕБНОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ ЗА ЛИЧНИ ИЗГОДИ/ СРЕДСТВА ДА БЪДАТ ИЗЗЕТИ ЗА БЮДЖЕТА.

ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ,
НИЕ СМЕ МИРНИ И ДИСЦИПЛИНИРАНИ ГРАЖДАНИ. ПРИВЪРЖЕНИЦИ СМЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ЗА МИРЕН ПРЕХОД ОТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ КЪМ ПРАВОВА ДЪРЖАВА. ЗАТОВА И НЕ ПРЕДПРИЕМАМЕ ДЕМОНСТРАЦИИ ИЛИ ДРУГИ ФОРМИ НА ПРОТЕСТ. НО, УВЕРЯВАМЕ ВИ, ЧЕ АКО ПРОДЪЛЖИ ЗАПЛАХАТА ЗА НАШЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ, НИЕ ЩЕ БЪДЕМ ПРИНУДЕНИ ДА ПРЕМИНЕМ КЪМ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЗАКОННИ ФОРМИ ЗА ОТСТОЯВАНЕ НА НАШИТЕ ЖИЗНЕНИ ИНТЕРЕСИ. НАДЯВАМЕ СЕ, ЧЕ КАКТО ВИЕ, ТАКА И ОСТАНАЛИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, НЕ СТЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА "НОВАТА ТЕХНОЛОГИЯ” ЗА ЖИВЕЕНЕ - СТАВАНЕ СЛЕД ЗАКУСКА, ЛЯГАНЕ ПРЕДИ ВЕЧЕРЯ. НАДЯВАМЕ СЕ, ЧЕ НИКОЙ ОТ ВАС НЕ БИ ЖЕЛАЛ ВИЦЪТ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.

КАТО ВИ ИЗРАЗЯВАМЕ ОЩЕ ЕДИН ПЪТ НАШЕТО УВАЖЕНИЕ, НИЕ ВИ ПОЖЕЛАВАМЕ ЗДРАВЕ, ЗА ДА МОЖЕТЕ УСПЕШНО ДА СЕ СПРАВИТЕ С ПОВЕРЕНИЯ ВИ ВИСОК ПОСТ.

ЧАКАМЕ ВАШИЯ ПОЛОЖИТЕЛЕН ОТГОВОР.

СОФИЯ, 28 ФЕВРУАРИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 11 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗДЕЛА "ИКОНОМИКА НА ПРЕХОДА" /ЧАСТ ШЕСТА/ ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕТНАТА ПРОГРАМА "РАН - ЪТ"/. ПРОЕКТЪТ КАТО ЦЯЛО Е ПОДГОТВЕН ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. АВТОР НА РАЗДЕЛА Е ИЗВЕСТНАТА АМЕРИКАНСКА ИКОНОМИСТКА ГРАЦИЕЛА Д. ТЕСТА.


ОПИТЪТ НА ТАЙВАН

ПРЕЗ 1950 Г. ДОХОДИТЕ НА ТАЙВАНЦИТЕ И КОНТИНЕНТАЛНИТЕ КИТАЙЦИ БЯХА ПОЧТИ ЕДНАКВИ. ДО 1989 Г. БРУТНИЯТ НАЦИОНАЛЕН ПРОДУКТ /БНП/ НА ЧОВЕК В ТАЙВАН БЕШЕ СРЕДНО 7 500 ДОЛАРА, КОЕТО ГО ПРАВЕШЕ СТРАНА С ВИСОК ДОХОД. В КОНТИНЕНТАЛЕН КИТАЙ ОБАЧЕ БРУТНИЯТ НАЦИОНАЛЕН ПРОДУКТ БЕШЕ САМО 350 ДОЛАРА.

ЗА РАЗЛИКА ОТ ХОНКОНГ ТАЙВАНСКАТА ИКОНОМИКА НЕ ВИНАГИ БЕШЕ РЪКОВОДЕНА ОТ ПРИВЪРЗАНОСТ КЪМ ПРИНЦИПИТЕ НА СВОБОДНИТЕ ПАЗАРИ И ЧАСТНИ ПРЕДПРИЯТИЯ. ПРЕЗ ПЕРИОДА 1949-1958 Г. ТАЙВАНСКАТА ИКОНОМИКА БЕШЕ ОБЪРНАТА НАВЪТРЕ, А ТЪРГОВСКИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗАЩИТАВАХА МЕСТНАТА ИНДУСТРИЯ. СТРАНАТА СТРАДАШЕ И ОТ ВИСОКА ИНФЛАЦИЯ, ТЪЙ КАТО БЮДЖЕТНИЯТ ДЕФИЦИТ СЕ ФИНАНСИРАШЕ ЧРЕЗ ПЕЧАТАНЕТО НА ПАРИ. В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ПРЕЗ РАННИЯ СЛЕДВОЕНЕН ПЕРИОД ТАЙВАНСКИТЕ ВЛАСТИ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ СЪЩИТЕ ПРИНЦИПИ, КОИТО УПРАВЛЯВАТ РАЗВИВАЩАТА СЕ ИКОНОМИКА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА, А ИМЕННО - ОГРАНИЧЕНИЯТА ВЪРХУ ВНОСА СА НЕОБХОДИМИ, ЗА ДА ОТГЛЕЖДАТ НЕВРЪСТНИТЕ ИНДУСТРИИ, А НИСКИТЕ РЕАЛНИ ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ - ДА СТИМУЛИРАТ ИНВЕСТИЦИИТЕ. ПРАВИТЕЛСТВОТО "НАЛОЖИ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА ВНОС, ЗАЩИТНИ ТАРИФИ ЗА СВЕЖДАНЕ ДО МИНИМУМ НА ЧУЖДАТА КОНКУРЕНЦИЯ, СХЕМИ ЗА МНОЖЕСТВО ВАЛУТНИ КУРСОВЕ И МЕРКИ ЗА КОНТРОЛ... ТО ОТПУСНА И КРЕДИТ" /47/.

ПЪРВОНАЧАЛНО ТАЙВАН ПРОЦЪФТЯВАШЕ - ГОДИШНИТЕ ТЕМПОВЕ НА РАСТЕЖ БЯХА СРЕДНО 10 ПРОЦЕНТА В ПРОМИШЛЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО И 6 ПРОЦЕНТА В ЗАЕТОСТТА НА РАБОТНАТА СИЛА В НАЧАЛОТО НА 50-ТЕ ГОДИНИ. "ТЕМПОВЕТЕ НА РАЗВИТИЕ ОБАЧЕ НАМАЛЯХА ПРЕЗ ВТОРАТА ИМ ПОЛОВИНА, ТЪЙ КАТО ВЪТРЕШНИЯТ ПАЗАР СЕ НАСИТИ. НАПРЕЖЕНИЕТО ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ВЪТРЕШНИТЕ КАРТЕЛИ, СЪПРОТИВЛЯВАЩИ СЕ СРЕЩУ СПАДАНЕТО НД ЦЕНИТЕ, НАРАСНА, ДОКАТО ДРУГИ ТЪРСЕХА СУБСИДИИ ЗА ИЗНОС.... ТОВА НАПРЕЖЕНИЕ ДОВЕДЕ ДО ОСНОВНИ ПРОМЕНИ В ПОЛИТИКАТА ПРЕЗ 1958 Г."/48/.

НО ВМЕСТО ДА ИМ ОТСТЪПЯТ, ТАЙВАНСКИТЕ ВЛАСТИ СКЪСАХА ИЗЦЯЛО СЪС СВОЯТА ПОЛИТИКА НА ВМЕШАТЕЛСТВО. В НАЧАЛОТО НА 1954 Г. ПРОФЕСОРИТЕ Т.К.ЛЮ И С.К.ЦЯН, СЪВЕТНИЦИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПО ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИТИКА, СЕ ЗАЕХА С ТЕЖКАТА ЗАДАЧА ДА СКЛОНЯТ ВЛАСТИТЕ, ЧЕ ПОЛИТИКАТА НА ВМЕШАТЕЛСТВО Е ВРЕДНА. ДО 1958 Г. ТЕ ПОЧТИ УСПЯХА. ПРЕЗ АПРИЛ СЪЩАТА ГОДИНА... "БЕШЕ ОКОНЧАТЕЛНО ПРИЕТ ПРИНЦИПЪТ НА ДЕВАЛВАЦИЯ, СВЪРЗАНА С ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ТЪРГОВИЯТА КАТО ЯСНА ПОЛИТИЧЕСКА ЦЕЛ, КОЯТО ДА СЕ ДОСТИГНЕ ПОЕТАПНО" /49/. МЕЖДУ 1958 Г. И 1962 Г. БЯХА ГЛАСУВАНИ СЕРИЯ ОТ СВОБОДНО-ПАЗАРНИ РЕФОРМИ, ОБХВАЩАЩИ ТЪРГОВСКОТО, ПРОМИШЛЕНОТО, ИНВЕСТИЦИОННОТО И ДАНЪЧНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. ЕФЕКТЪТ БЕШЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН, ТЪЙ КАТО И ИЗНОСЪТ, И ОБЩИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ РЪСТ СЕ ПОВИШИХА. ЕКСПОРТЪТ НАРАСНА СЪС СРЕДЕН ТЕМП ОТ 6 ПРОЦЕНТА ПРЕЗ 50-ТЕ ГОДИНИ ДО 22 ПРОЦЕНТА ПРЕЗ 60-ТЕ ГОДИНИ, 33 ПРОЦЕНТА ПРЕЗ 70-ТЕ ГОДИНИ И 14 ПРОЦЕНТА ПРЕЗ 1980-1986 Г., РЕАЛНИЯТ БРУТЕН НАЦИОНАЛЕН ПРОДУКТ СЕ УВЕЛИЧИ ПЕТНАДЕСЕТОКРАТНО МЕЖДУ 1952 Г. И 1985 Г. /50/.

ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ТЪРГОВИЯТА ПОЗВОЛИ НА ТАЙВАН ДА ИЗПОЛЗВА ЕФЕКТИВНО СВОЕТО ОТНОСИТЕЛНО ПРЕДИМСТВО В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТРУДОЕМКИ СТОКИ. В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА ДЕЛЪТ НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО В ИЗНОСА СЕ СВИ ЗНАЧИТЕЛНО - ОТ 92 ПРОЦЕНТА ПРЕЗ 1951 Г. САМО ДО 6,5 ПРОЦЕНТА ПРЕЗ 1986 Г., ДОКАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДЕЛЪТ НА ПРОМИШЛЕНИТЕ ПРОДУКТИ НАРАСНА СЪОТВЕТНО ОТ 8 ПРОЦЕНТА НА 94 ПРОЦЕНТА. ТАЗИ СМЯНА В СЪСТАВА НА ЕКСПОРТА ПРЕДИЗВИКА СЪПЪТСТВАЩА СМЯНА В СТРУКТУРАТА НА ТАЙВАНСКАТА ИКОНОМИКА, ТЪЙ КАТО ДЕЛЪТ НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО В БРУТНИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРОДУКТ СПАДНА ОТ 33 ПРОЦЕНТА ПРЕЗ 1951 Г. НА 6 ПРОЦЕНТА ПРЕЗ 1985 Г., ДОКАТО ДЕЛЪТ НА ПРОМИШЛЕНОСТТА НАРАСНА СЪОТВЕТНО ОТ 24 ПРОЦЕНТА НА 50 ПРОЦЕНТА /51/.

ФИНАНСОВАТА ПОЛИТИКА БЕШЕ НАСОЧЕНА КЪМ ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ, СПЕСТОВНИТЕ ВЛОГОВЕ И ИЗНОСА. ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ДАНЪЧНИТЕ СТИМУЛИ ВКЛЮЧИХА "ДАНЪЧНИ ВАКАНЦИИ" ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕКСПОРТНИЯ БИЗНЕС, НАМАЛЯВАНЕ НА МАКСИМАЛНИТЕ ДАНЪЧНИ СТАВКИ ВЪРХУ БИЗНЕСА, БЕЗМИТЕН ВНОС НА ОСНОВНИ СТОКИ, УСТАНОВЯВАНЕ НА ЗОНИ ЗА ОБРАБОТКА НА ИЗНОСА, КРЕДИТ ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ИНВЕСТИЦИИТЕ, МНОГОБРОЙНИ ДАНЪЧНИ ОСВОБОЖДЕНИЯ НА ЛИХВИТЕ И ДИВИДЕНТИТЕ, НАМАЛЕНИ ДАНЪЧНИ СТАВКИ ВЪРХУ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, БЛАГОПРИЯТНИ КЛАУЗИ ЗА ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ НА ВАЛУТАТА И НИКАКВИ ДАНЪЦИ ВЪРХУ КАПИТАЛНИТЕ ПРИХОДИ. ВСИЧКИ ТЕЗИ МЕРКИ ДОВЕДОХА ДО ИЗВЪНРЕДНО ЛЕКОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ НА ТАЙВАНСКИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ.

ФИНАНСОВАТА ПРЕДПАЗЛИВОСТ СЪЩО БЕШЕ ОТЛИЧИТЕЛЕН БЕЛЕГ НА ТАЙВАНСКАТА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА. ВЛАСТИТЕ ОБАЧЕ СЕ ВЪЗДЪРЖАХА ОТ ТЕЖКО ОБЛАГАНЕ С ДАНЪЦИ. ДО 1950 Г. ТАЙВАНЦИТЕ НАУЧИХА СУРОВИЯ УРОК НА ИНФЛАЦИОННИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ФИНАНСИРАНЕ НА ДЕФИЦИТА ЧРЕЗ ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ. ВЪПРЕКИ ЧЕ ПОМОЩТА НА САЩ ИЗИГРА ВАЖНА ФИНАНСОВА РОЛЯ, РАЗХОДИТЕ БЯХА ИЗВЪРШВАНИ БЛАГОРАЗУМНО. МЕЖДУ 1951 Г. И 1961 Г. ТЕ БЯХА СРЕДНО 19 ПРОЦЕНТА ОТ БРУТНИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРОДУКТ, А ДЕЛЪТ НА ДАНЪЦИТЕ В НЕГО БЕШЕ ПОДДЪРЖАН ПРИ ОКОЛО 16 ПРОЦЕНТА МЕЖДУ 1951 Г. И 1985 Г.

ТЪЙ КАТО ЕКСПОРТЪТ СЕ УВЕЛИЧИ, ТАЙВАН СЕ СБЛЪСКА СЪС СЪЩИТЕ ТРУДНОСТИ, КАКТО И ХОНКОНГ, А ИМЕННО НАЛАГАНЕТО НА ТАРИФНИ И НЕТАРИФНИ БАРИЕРИ СРЕЩУ ТАЙВАНСКИТЕ ПРОДУКТИ. "ТЪЙ КАТО, ВЪПРЕКИ ЧЕ ТАЙВАНСКИЯТ ОБЩ ИЗНОС СЕ РАЗШИРИ СТРЕМИТЕЛНО СЛЕД ДЕВАЛВАЦИЯТА И ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА, ВСЯКО ОТДЕЛНО ЕКСПОРТНО ПЕРО СЕ ИЗПРАВЯШЕ ЧЕСТО СРЕЩУ КОЛИЧЕСТВЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ, КОГАТО СЕ УВЕЛИЧАВАШЕ ДО НИВО, КОЕТО ЗАСТРАШАВАШЕ ЧУЖДИТЕ РОИЗВОДИТЕЛИ" /52/.

ПОДОБНО НА ХОНКОНГЦИТЕ ТАЙВАНЦИТЕ ИМАХА ДОСТАТЪЧНО ГЪВКАВА ИКОНОМИКА, КОЯТО БЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА СМЕНЯ ПРОИЗВОДСТВОТО И ДА ОТКРИВА НОВИ ПАЗАРИ И ПРОДУКТИ. ТЪЙ КАТО НАРАСТВАЩАТА ГЪСТОТА НА НАСЕЛЕНИЕТО НАПРАВИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ОРИЗ ЗА ЕКСПОРТ НЕДОХОДНО, ТАЙВАНСКИТЕ ФЕРМЕРИ СЕ ОРИЕНТИРАХА КЪМ ИЗНОСА НА ГЪБИ. ТЕ СКОРО СРЕЩНАХА КАРАНТИННИ ОГРАНИЧЕНИЯ В САЩ И ПОРАДИ ТОВА НАМЕРИХА НОВ ПАЗАР ЗА СВОИТЕ ГЪБИ /ЕВРОПА/ И РАЗРАБОТИХА НОВА ЕКСПОРТНА КУЛТУРА ЗА САЩ /АСПЕРЖИ/. ПОСЛЕ ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ - ФЕРМЕРИТЕ СЕ ОРИЕНТИРАХА КЪМ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЗМИОРКИ И ЛУК ЗА ЯПОНСКИЯ ПАЗАР, ЯДЛИВИ МИДИ ЗА ФРЕНСКИЯ ПАЗАР И Т. Н. ПОДОБЕН ПРОЦЕС ВЪЗНИКНА И В ПРОИЗВОДСТВЕНИЯ ИЗНОС, ТЪЙ КАТО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ СМЕНИХА ПРОИЗВОДСТВОТО СИ ОТ ТЕКСТИЛ НА ОБУВКИ, ЧАДЪРИ, ТЕЛЕВИЗОРИ И МЕХАНИЧНИ И ЕЛЕКТРОННИ ИГРАЧКИ /53/.

ПРЕЗ 50-ТЕ ГОДИНИ ТАЙВАН БЕШЕ ПЪРВАТА РАЗВИВАЩА СЕ СТРАНА, КОЯТО ИЗОСТАВИ ПОЛИТИКАТА НА НИСКИЯ ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ, КОЯТО ПО ТОВА ВРЕМЕ СЕ СМЯТАШЕ НЕОБХОДИМА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ДОСТАТЪЧНИ ЕВТИНИ КРЕДИТИ ЗА ЗАРАЖДАЩИТЕ СЕ ВЪТРЕШНИ ПРОМИШЛЕНОСТИ. "ТАЙВАН УВЕЛИЧИ ЛИХВЕНИЯ ПРОЦЕНТ ВЪРХУ СПЕСТОВНИТЕ ВЛОГОВЕ ДО ПРИБЛИЗИТЕЛНО ПРЕОБЛАДАВАЩИЯ ТЕМП НА ИНФЛАЦИЯ, КОЙТО В НАЧАЛОТО /1950 Г./ БЕШЕ ДОСТА НАД 100 ПРОЦЕНТА /54/. В РЕЗУЛТАТ СЕ ПОЛУЧИ ДРАМАТИЧНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА СРОЧНИТЕ И СПЕСТОВНИТЕ ВЛОГОВЕ И СПАД НА ТЕМПА НА ИНФЛАЦИЯТА. С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО ОПИТЪТ НА ТАЙВАН ДОКАЗА, ЧЕ АДЕКВАТНИТЕ ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ СА НЕОБХОДИМИ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА СПЕСТЯВАНИЯТА И ОСВЕН ТОВА СЛУЖАТ КАТО СРЕДСТВО ЗА БОРБА С ИНФЛАЦИЯТА.

ТАЙВАНСКАТА ПОЛИТИКА НА ПОВИШАВАНЕ НА ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ ДО ПАЗАРНИТЕ НИВА НЕ САМО НАСЪРЧИ ВЪТРЕШНИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ, НО И ДОПРИНЕСЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА РАЗЛИЧИЯТА В ДОХОДИТЕ, ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА И ПОДКРЕПЯНЕ НА ПРОМИШЛЕНА СТРУКТУРА, УПРАВЛЯВАНА ОТ МАЛКИ ФИРМИ. "СПОРЕД НЯКОИ ДАННИ ПОВЕЧЕ ОТ ЧЕТИРИ ПЕТИ ОТ ФИРМИТЕ ПРЕЗ 1981 Г. ИМАХА ПО-МАЛКО ОТ 20 СЛУЖИТЕЛИ" /55/.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА"КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ
РЕДАКТОР:НИНА ГАВРИЛОВА

09:59:21     11-03-1991