11 октомври 1995


София, 11 октомври 1995 година
Брой 199 /1500/

Редактор: Нина Гаврилова


София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ "ЗА ПОБЕДАТА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ В СОФИЯ" НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СДС ДО ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С НАБЛИЖАВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА.


УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА СОФИЯ, ПРИЯТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!

До изборите остават броени дни. За гражданите на София предстоящият избор е политически. Той ще има пряко въздействие върху политическата и изборната ситуация в цялата страна. Затова ние отиваме на изборите за кмет на София с твърдото убеждение, че синя София може да победи още на първия тур. Тази победа ще бъде постигната, ако вашите гласове бъдат дадени единствено за кандидата на Съюза на демократичните сили Стефан Софиянски. Всеки друг избор ще доведе до разпиляване на гласове, до напрежение в цялата страна и ще обслужи пряко предизборната стратегия на Българската социалистическа партия.

София с червен кмет ще бъде това, което е България, управлявана от Жан Виденов. Град на хора, забравени от света.

Приятели на демокрацията, гласовете за Ренета Инджова са гласове срещу Съюза на демократичните сили. Реална е опасността тези гласове да доведат до разделение на хората с демократични убеждения и това да подари властта на комунистите в София. Ето защо предстоящите избори не са избори за създаване на нови политически формации и "опозиционни центрове". От нашия избор зависи и бъдещето на демократичните процеси у нас. Ние няма да допуснем София да стане червена столица.

Скъпи приятели, през последните години преживяхме заедно и радост, и разочарование. Днес отново сме заедно пред поредното предизвикателство. Нека общата победа на Съюза на демократичните сили и Стефан Софиянски в столицата бъде първата голяма крачка към завръщането на демократичните сили на власт в България.

София, 10 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ КОАЛИЦИЯ БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ", ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "ЕКОГЛАСНОСТ" ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ПО ПОВОД НА НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

На 5 октомври 1995 г. в емисията "По света и у нас" на Българската национална телевизия в "Предизборна хроника" бе допуснато грубо нарушение на Закона за местните избори /ЗМИ/ глава 7, изразяващо се в следното:

В частта на Съюза на демократичните сили /СДС/ в "Предизборна хроника" беше излъчен портрет на Стефан Софиянски, предхождащ разрешените от ЗМИ репортажи. Материалът за Стефан Софиянски не е репортаж, който да отразява чрез текст или картина проведено вече събитие. На практика той е портрет с характер на рекламен клип, защото:

1. Не носи събитийност, която е същност на репортажа.

2. Не бяха изписани имена на репортер и оператор, което е неотменна част от всеки репортаж. Чрез изписването се спазват авторските права и се обозначава личната отговорност на екипа, реализиращ репортажа.

3. Текстът зад кадър не е репортерски и съществено се отличава по дикция, по ритмика и по интонация от традиционно регламентираното отразяване на предизборните изяви.

4. Монтажът и специалните ефекти - преливане и прелистване не са конвенционални средства за предизборен репортаж, а типични за друг жанр - клип.

Изложеното по-горе, както и редица други, данни ни дават основание да твърдим, че в Българската национална телевизия /БНТ/ влизат външни лица, които:
- участват активно в подготовката и изработването на предизборните хроники на СДС;
- имат достъп до архива на БНТ;
- осигурява им се достъп до апаратните на БНТ, които разполагат със специални визуални ефекти за монтаж.
- намесват се в работата на ангажираните в БНТ служители по отразяването на предизборната кампания;
- оказват влияние и въздействие с ежедневното си присъствие върху работещите в БНТ.

Предизборната коалиция Българска социалистическа партия, Български земеделски народен съюз "Ал.Стамболийски, Политически клуб "Екогласност" решително настоява Централната избирателна комисия да направи необходимото да изясни въпроса и вземе мерки да не бъдат допускани подобни нарушения.

София, 6 октомври 1995 г.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩ КОАЛИЦИЯТА:

Жан Виденов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ФРОНТА НА ПРОГРЕСИВНИТЕ СИЛИ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ИГНАТ ИГНАТОВ.


ДАМИ И ГОСПОДА,
БЪЛГАРИ!

В заключителното си обръщение на изборите през декември’94 г. Фронтът на прогресивните сили в България предупреди: След времето на големите обещания ще настъпи зимата на общото недоволство. Ще бъдем ли поколение, съучастник в националното самоунижение?

Фронтът на прогресивните сили в България продължава в усилията си да обедини и мобилизира за участие в обществено-политическия живот трудовия и интелектуалния потенциал на страната, да обедини всички, които искат, знаят и могат да помогнат.

Нашият символ е Мадарският конник - символът на българската държавност!

Нашият девиз са думите на Левски: "Време за помагане е сега!"

За да се спре стопанската разруха и да се прекрати професионалният и духовният геноцид на нацията в угода на една малка прослойка, домогваща се до политическо и икономическо господство. Новосъздадената финансова олигархия иска да укрепи позициите си, посягайки и към властта.

Кандидатите на фронта са компетентни, знаещи и можещи хора.

Те са надеждата, че заедно можем да намерим разумен изход.

За да не оставим пустиня след себе си!

За да не се срамуваме от децата си!

За да имаме право да се наричаме хора!

Разделям оскъдното ни време с нашия кандидат за кмет на град София - Росица Алексиева. За нашата листа в София ще се гласува с бюлетина N 6.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА КАНДИДАТА ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ОТ ФРОНТА НА ПРОГРЕСИВНИТЕ СИЛИ РОСИЦА АЛЕКСИЕВА.


ДРАГИ СЪГРАЖДАНИ,

Пред вас се появяват познати и непознати лица и вече усещам усмивките, които пълзят по устните ви. Затова и аз искам да ви отговоря с усмивка, преди още да ми е изчезнала, като се захвана с проблемите на София.

Столицата не означава 100 лица, които трябва да забогатеят, да преуспеят и да имат всичко, а лицата трябва да са толкова, колкото са жителите и гостите на града.

Коя съм аз - казвам се Росица Алексиева, имам 2 висши образования /английска филология и право/, 2 деца /син и дъщеря/, знам 4 езика, но знам и 2 и 200.

Не притежавам банка, не съм продавала хотел, не се усмихвам за щяло и нещяло.

Ненавиждам боклука, където и какъвто и да е той /а в София той е най-много/.

Какво мога да Ви обещая: че няма да приличам на нито един кмет не само защото съм жена, че ще гледам на града, в който съм родена и преживяла 50 години, като на мой собствен дом. Ще работя така, че и след изтичане на мандата да мога да ви гледам както сега, без да се срамувам.

Вероятно всеки се пита от кой цвят съм - ето погледнете и преценете - цвета на разума - виолетовия.

Щастлива вечер, госпожи и господа, и на 29 октомври 1995 г. гласувайте така, че после да не трябва да казвате като героинята от разказа на Чудомир: "Де оня глас, де оня глас?!"

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА СЪЮЗА ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ДИМИТЪР ПОПОВ.


Съюзът за Търновска конституция като коалиция от БЗНС "Врабча-1", БЗНС "Врабча-1" /Димитър Гичев/, Български съюз за европейска федерация, Движение за обновление на Българската православна църква, Младежки съюз "Търновска конституция", Земеделски младежки съюз "Димитър Гичев" и Младежки земеделски съюз "Врабча-1" вече шеста година отстоява принципната позиция на традиционната българска демокрация, чиито източници са в историческата приемственост и Търновската конституция.

Съвременното българско общество още дълго време ще носи "родилните петна" на тоталитарния комунистически режим. Старческият реваншизъм на цяло едно поколение комунисти прави забележим опит да окове българските граждани в догмите на едно отминало жестоко време. Това сериозно застрашава прехода ни към свободно гражданско общество и за пореден път би превърнало българската демокрация във фарс. Ето защо Съюзът за Търновска конституция е убеден, че в изборите за кметове и съветници на 29 октомври 1995 г. българските избиратели трябва да дадат решителен отпор на ретроградните тенденции на посткомунизма. В този смисъл единствената реална и крупна политическа сила у нас, която може да стане изразител на националните тежнения за местно самоуправление и демокрация, е Съюзът на демократичните сили /СДС/. Давайки пример за отказ от себични партийни интереси, ние призоваваме всички български граждани без колебание да отхвърлят всякаква друга алтернатива, която може да им се предложи, и да гласуват за кандидатите за кметове и съветници, издигнати с листите на СДС. Спечелването на изборите за местна власт от Съюза на демократичните сили ще създаде едно ново политическо равновесие в българския обществен живот и ще утвърди необратимостта на демократичния процес. В най-голяма степен този вот ще бъде и поощрение за демократичните тежнения и обновление на самата социалистическа партия, в която значителна част от младите й дейци търсят възможност да се освободят от кошмарното си минало.

Драги избиратели, гласувайте за кандидатите на СДС! Гласувайте за сигурността на вашия дом, за собственост, за демокрация!

Съюзът на демократичните сили днес - това е Съюз за Търновска конституция утре!

Време е да тръгнем напред!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ЕДИННА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ Й МИХАИЛ МИХАЙЛОВ.


УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

Обръщам се към вас от името на Българската единна комунистическа партия в едно, както сами знаете, сложно време.

Българското общество днес не е в състояние да идентифицира себе си, да разбере само себе си. Причините за това са дълбоки и аз не се осмелявам да зачеквам тук този въпрос. Ще кажа само, че преди пет години българското общество съблече дрехите, които носеше до момента, и извади от нафталина тези свои стари дрехи, които е носило преди 50 години и повече. То навлече върху снагата си тези свои стари дрехи и те тутакси започнаха да се пукат по шевовете. Тези стари дрехи бяха: пазарната икономика, частната собственост, парламентаризмът, старите финанси, старото право, старите партии, старата обредност, старите наименования, банките, рекламите, силата на парите и т.н. Тези стари дрехи ще продължат да се пукат и късат и занапред, защото материалната снага на българското общество се е променила за 45 години коренно. Тя не търпи и накрая ще махне от себе си неудобното за нея старо облекло.

Българската единна комунистическа партия разбира, че нашият народ преживява един кратък, мъчителен период на идеологическа реставрация на капитализма. Ето защо всички ние неминуемо ще бъдем принудени до края на този период да изстрадваме истината за своето състояние. От друга страна, това е период на наш размисъл и помъдряване. В тези именно условия ще се провеждат изборите на 29 октомври.

Българската единна комунистическа партия разполага засега с ограничен брой подготвени кадри, които тя предлага за кметове и съветници. Тя ще участва в тези избори на отделни места било самостоятелно, било в коалиция, но без грандоманщина и голи обещания. По непълни сведения от името на нашата партия са издигнати вече над 25 кандидати за кметове и значителен брой за съветници. На редица места участието на Българската единна комунистическа партия в изборите се осъществява във вид на местни коалиции с Българската социалистическа партия, Българска комунистическа партия и други леви партии.

Граждани на Република България, гласувайте за кандидатите на Българската единна комунистическа партия!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ ДО БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА.


На 29 октомври 1995 г. ще се произведат избори за общински и районни съветници и за кметове. Тези избори имат изключително значение за по-нататъшното развитие на демокрацията в нашата страна.

Разочаровано от политиката на Съюза на демократичните сили /СДС/, която разруши промишлеността, селското стопанство, културата, националната сигурност, превърна България в разграден двор, мнозинството от народа прояви на парламентарните избори висока политическа зрялост и възложи на Демократичната левица да изведе страната ни от всеобщата разруха.

Обединила в себе си Българската социалистическа партия, Български земеделски народен съюз "Ал. Стамболийски" и Политически клуб "Екогласност", Демократичната левица провежда политика на национално съгласие, спиране на разрухата и съживяване на икономиката. Правителството разшири международните контакти на България, установи разумна и балансирана политика.
Представителите на Демократичната левица в местните органи на управление въпреки трудните условия продължават борбата против разрушителните процеси.

Срещу тази политика на Демократичната левица противодействат крайнодесните сили - Народният съюз и сините кметове. Трудности създават лидерите на Движението за права и свободи, както и президентът, Конституционният съд и някои представители на съдебната власт и прокуратурата.

Централният съвет на Българския антифашистки съюз /ЦС на БАС/ призовава да не допуснем десните сили да вземат превес в изборите за местно управление. Това би създало сериозни трудности за правителството и парламента, ще улесни местните реставраторски сили, ще доведе до увеличаване на престъпността и спекулата.

Централният съвет на БАС призовава своите членове и симпатизанти, всички антифашисти и истински демократи, които обичат България, да гласуват за кандидатите на Демократичната левица. Демократичната левица обединява най-последователните антифашисти. Тя доказа, че е единствено способна да изведе страната от тежката икономическа, политическа и духовна криза.

Ние призоваваме всеки, който милее за България, който желае нейното развитие като демократична, правова и социална държава, нейния икономически разцвет, на 29 октомври да гласува за кандидатите на Демократичната левица!

София, 30 септември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ПО ВЪПРОСА ЗА СЪСТОЯНИЕТО И ТЕНДЕНЦИИТЕ В ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ ПРОЦЕС.


Няма съмнение, че преходът от централизирано ръководство и управление на икономиката към пазарно стопанство е невъзможен без преобразуването на държавната собственост и изграждането на мощен частен сектор. И вече пет години всички правителства декларират приватизацията като своя приоритетна задача. За съжаление резултатите от приватизационния процес досега не потвърждават първоначалните амбиции на политически сили и правителства, включително и на правителството на Демократичната левица. Съществува реална опасност годишната програма за касовата приватизация за 1995 г. да не бъде изпълнена, както и съществено да се забави стартът на масовата приватизация. Нерешени са все още възлови въпроси за съчетаното провеждане на касовата и масовата приватизация. Приватизационният процес допълнително се затормозява от действия /и бездействия/ на политически централи, политически функционери и стопански дейци, търсещи предизборни ефекти. Упоритата съпротива /явна или скрита/ на ръководни фактори в министерства и ведомства срещу приватизацията на водещи производствени единици /Соди-АД, Слънчев бряг АД, Слънчев ден АД и др./, опитите на арендаторите в крупни стопански обекти /особено в туризма/ да приемат решения за отлагане на приватизацията, политическите "воаяжи" на бивши и настоящи политически и стопански дейци в основни туристически и производствени предприятия, са достатъчно настойчиви, за да се подминат без подобаващо политическо внимание.

С приетия през 1992 г. Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, с който се регламентира касовата приватизация и "пришитата" законодателна уредба на масовата приватизация през 1994 г., се заложиха редица противоречия в нормативната база на приватизационния процес. Законово нерешен е например въпросът за правния статут на органа, който ще осъществява касовата и масовата приватизация. Възникват редица принципни въпроси:
- кой е отговорен за цялостния процес на приватизация при отчетливо обособените законодателно два центъра на приватизационната дейност - Агенцията за приватизация и Центъра за масова приватизация;
- кой ще бъде обективният орган, отчитащ най-пълно и безпристрастно общодържавните интереси, при изготвяне на списъците за масовата и касовата приватизация;
- имат ли място в съществуващия нормативен вакуум амбициите на други държавни институции - Министерството на икономическото развитие, Агенцията за чуждестранни инвестиции, Агенцията за икономическо програмиране и развитие - за непосредствено участие в подготовката на обекти за едновременна масова и касова приватизация.

Българска партия Либерали винаги и последователно е отстоявала виждането си за ускорена приватизация, за паралелна пазарна и бонова приватизация. Но анализът на практическото осъществяване на Годишната приватизационна програма на правителството на Демократичната левица и подготовката на списъците на обектите за масова приватизация предизвиква загриженост. Съществуват сериозни трудности не само от нормативно, но и от управленско естество, а именно:
- липсата на яснота за последователността, приоритетите и икономическата изгода от осъществяването на приватизационните сделки /в циментовата и фармацевтичната промишленост, в химията и туризма/;
- нарушаването на последователностите и приоритетите в осъществяването на приватизационните сделки - акцентира се на приватизацията на "най-апетитните" обекти, като се подценява приватизацията на икономически по-несъстоятелните, които умишлено се водят до фалит с цел изкупуване на безценица;
- натискът върху "списъците за приватизация" - "играта на списъци", може да компрометира както масовата, така и касовата приватизация;
- липсата на яснота по управлението на приватизационните инвестиционни фондове.

Обезпокоени сме и от закъсняващата пропаганда и разясняване на масовата приватизация, с което е възможно да се ограничи активността на големи групи от населението.

София, 4 октомври 1995 г.

ГОВОРИТЕЛ: Борислав Цеков

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАРОДНАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА. Документът е адресиран до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка с информационната завеса, която е наложена над политически партии и организации, които не са парламентарно представени в 37-о Народно събрание, ви предоставяме информацията за Народната партия. Тя е единствената партия, регистрирана с център Плевен, и издига свои кандидати за кмет и общински съветници в общини Плевен и Варна.

След сто и една година Народната партия отново излиза на политическата сцена. Завоювала най-висок политически и международен престиж в историята на Третото българско царство, организирала Съединението на княжество България и Източна Румелия през 1885 г., Народната партия е известна със своите велики личности - Иван Вазов, Константин Стоилов, Атанас Буров. През 1919 г. именно председателят на Народната партия и министър-председател на България подаде оставката си, за да не подпише позорния за нас, българите, Ньойски договор.

След 9 септември 1944 г. Народната партия бе забранена, а нейните лидери са подложени на жестоки репресии - в затвора умира нейният символ Атанас Буров, партийният й орган - в-к "Мир", е спрян от печат.

Българската социалистическа партия и Съюза на демократичните сили, чиито амбиции да управляват и да отстояват интересите на България останаха безпредметни.

Водена единствено от интересите на плевенчани, Народната партия издига свои кандидати за кмет и общински съветници в изборите за местна власт на 29 октомври. Д-р Аспарух Георгиев, известен на Плевен лекар и общественик, е безпартийният кандидат за кмет, издигнат от Народната партия. Кореняк плевенчанин, д-р Георгиев не е членувал нито преди, нито след 10 ноември 89-та в политически партии и организации. Той е единствената удачна кандидатура, личност с висок морал и богат професионален опит. Неговата програма е конкретна, точна и ясна, сериозно обвързана със средствата за реализацията й. Д-р Аспарух Георгиев е и водач на листата за общински съветници на Народната партия. Съставена е от утвърдени в своята област специалисти - икономика, образованието, екологията, здравеопазването и социалните дейности.

Единственият ангажимент, чието изпълнение Народната партия ще изисква безусловно от д-р Георгиев, е да работи в интерес на Плевен и хората, които живеят тук.

За кмет на община Варна Народната партия издига кандидатурата на заместник-председателя на Националния политически съвет на Народната партия - к.т.н. инж. Илия Ганчев, личност с доказан управленски опит и висок морал, сегашен заместник-кмет по стопанските въпроси в община Варна.

Плевен, 6 октомври 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Величко Тодоров

/Пресслужба "Куриер"/


--------------------------------------------------------


• За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
• За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
• За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
• За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
• За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация

ЧЕТЕТЕ
ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"

Годишен абонамент 6600 лв.
Шестмесечен абонамент 3500 лв.


-----------------------------------------------------------------------


* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ N 480
София, 6 октомври 1995 г.

ОТНОСНО: Назначаване на експертна група за оценка на програмното осигуряване за компютърна обработка на резултатите от местните избори на 29 октомври 1995 г.


На основание чл.25, ал.1, т.9 от ЗМИ и с цел да даде оценка на създаденото програмно осигуряване от изпълнителите на компютърната обработка на резултатите от местните избори на 29 октомври 1995 г., Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Определя експертна група в състав:

Васил Фурнаджиев /ТУ/ - председател

Николай Манев /ИМИ-БАН/

Димитър Въндев /ИМИ-БАН/

Николай Георгиев /ЮНИСИС/

Емил Божанов

Елена Шойкова /ТУ/

Мария Тонева

Агоп Хачикян

Марин Христов /ТУ/

която да проведе контролни изпитания и да оцени работоспособността на създаденото програмно осигуряване за компютърна обработка от двата колектива изпълнители:

- математически колектив "Избори";

- "Информационно обслужване" - АД и "Избори-консулт"

2. Дейностите по т.1 да се извършат съвместно с изпълнителите на компютърната обработка на 19 и 20 октомври 1995 г. от 9.30 ч. в ЦИК - зала 76А.

3. Групата оформя своите решения в протокол за провеждане на изпитанията, който се предоставя на Централната избирателна комисия най-късно на следващия работен ден до 15.00 часа.

На експертната група се изплаща еднократно възнаграждение, както следва:
- на ръководителя - 7000 лв.
- на членовете по - 6000 лв.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Лена Джелепова

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ: N 484
София, 6 октомври 1995 г.

ОТНОСНО: Възнаграждението на общинските избирателни комисии в общини с брой на населението над 400 000 души.


На основание чл. 33, ал.1 от ЗМИ и във връзка с конкретно предложение от Общинската избирателна комисия - гр. София, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Определя възнаграждение на членовете на общинските избирателни комисии за времето, необходимо за произвеждането на изборите за съветници и кметове, насрочено за 29 октомври 1995 г., както следва:

1. За общини с брой на населението над 400 000 души месечното възнаграждение е:
Председател - 14 000 лв.
Заместник-председател - 12 000 лв.
Секретар - 11 000 лв.
Членове - 10 000 лв.

2. За общини с брой на населението над 800 000 души месечното възнаграждение е:
Председател - 15 000 лв.
Заместник-председател - 14 000 лв.
Секретар - 13 000 лв.
Членове - 12 000 лв.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Л.Джелепова

СЕКРЕТАР:
Х.Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


15:00:00
11.10.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Валентина Игнова
Технически изпълнители: Тинка Христова
                                           Павлина Стефанова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!