11 октомври 1990

СОФИЯ, 11 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА                                      БРОЙ 201 /219/

СОФИЯ, 11 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАНИФЕСТ "НАШИЯТ ПРАЗНИК” НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.


НА 5 ОКТОМВРИ /22 СЕПТЕМВРИ ПО СТАР СТИЛ/ 1908 Г. ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НАЧЕЛО С НЕЙНИЯ ЛИДЕР АЛЕКСАНДЪР МАЛИНОВ ПРОВЪЗГЛАСЯВА В ЦЪРКВАТА "СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ” НА СТАРОПРЕСТОЛНОТО ТЪРНОВО НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ И КОРОНЯСВА КНЯЗ ФЕРДИНАНД ЗА БЪЛГАРСКИ ЦАР. ОТТОГАВА ТОВА ВЕЛИКО СЪБИТИЕ СЕ ЧЕСТВА И КАТО ДЕН НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ. БЕЛЕЖИТА ДАТА НА БЕЛЕЖИТА ПАРТИЯ!

СЛАВНА Е ИСТОРИЯТА НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ. СЪЗДАДЕНА ПРЕЗ 1896 Г., НАЧЕЛО НА НЕЯ ЗАСТАВА ИМЕНИТИЯТ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИК, СВЕТЛАТА ЛИЧНОСТ ПЕТКО КАРАВЕЛОВ. ОТ 1902 Г. ЛИДЕР НА ПАРТИЯТА Е МОЖЕ БИ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ НАШ ПОЛИТИК АЛЕКСАНДЪР МАЛИНОВ, А СЛЕД СМЪРТТА МУ НАЧЕЛО ЗАСТАВА ДРУГАТА ГОЛЯМА ПОЛИТИЧЕСКА ФИГУРА - НИКОЛА МУШАНОВ. В РЕДИЦИТЕ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ СА МНОГО БЕЛЕЖИТИ БЪЛГАРИ, ОСТАВИЛИ НЕЗАЛИЧИМИ СЛЕДИ В НАШИЯ КУЛТУРЕН, ОБЩЕСТВЕН И ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ: АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ, ТРАЙКО КИТАНЧЕВ, МИХАИЛ ТАКЕВ, АНДРЕЙ ЛЯПЧЕВ, ХР. СЛАВЕЙКОВ, АЛ.ГИРГИНОВ И МНОГО ДРУГИ. В СВОЯТА ПОЧТИ ВЕКОВНА ИСТОРИЯ ПАРТИЯТА НИ Е НЕИЗМЕНЕН ЗАЩИТНИК НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ И ВИНАГИ Е БИЛА В ПЪРВИТЕ РЕДИЦИ В БОРБИТЕ ЗА НЕЙНОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ. НА ВЛАСТ ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ Е ИДВАЛА ВИНАГИ ПО ЗАКОНЕН И НОРМАЛЕН ПЪТ. ТЯ НИКОГА НЕ Е УЧАСТВАЛА В ПРЕВРАТИ, НО Е БИЛА СВАЛЯНА С ПРЕВРАТИ. НЕЙНИ ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ И ЦЕЛИ СА БИЛИ И СИ ОСТАВАТ: СВОБОДНА, ДУХОВНО ИЗДИГНАТА И МАТЕРИАЛНО ОСИГУРЕНА ЛИЧНОСТ, ПРИОРИТЕТ НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ, НА ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА И ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА, ПОДПОМАГАНЕ НА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ, ПЪЛНО РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ, РЕД и ЗАКОННОСТ. В СВОЯТА ПОЛИТИКА ПАРТИЯТА НЕОТКЛОННО СЕ Е РЪКОВОДЕЛА НЕ ОТ ТЯСНОПАРТИЙНИ И КЛАСОВИ, А ОТ ОБЩОНАРОДНИ ИНТЕРЕСИ. ТЯ ВИНАГИ Е ПОСТАВЯЛА НА ПРЕДЕН ПЛАН НАЦИОНАЛНИТЕ ВЪЖДЕЛЕНИЯ И КОПНЕЖА НА БЪЛГАРИНА ЗА СВОБОДНО, НЕЗАВИСИМО, ОБЕДИНЕНО И ЦЕЛОКУПНО ОБЩЕСТВО.

ПОСЛЕДНОТО ДЕМОКРАТИЧНО ПРАВИТЕЛСТВО, ОГЛАВЯВАНО ОТ МАЛИНОВ, А ПО-КЪСНО ОТ Н. МУШАНОВ, БЕ НА НАРОДНИЯ БЛОК. ДОШЛО НА ВЛАСТ СЛЕД СВОБОДНИ И ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ 1931 Г., ТО Е СВАЛЕНО С ПРЕВРАТА НА 19 МАЙ 1934 Г. НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. СЪЩО С ПРЕВРАТ, ПО ЗАПОВЕД НА МОСКВА И Г.ДИМИТРОВ И ПОД ПРИКРИТИЕТО НА СЪВЕТСКИТЕ ТАНКОВЕ, БЕ СВАЛЕНО ДРУГО ЗАКОННО ПРАВИТЕЛСТВО, СЪСТАВЕНО ОТ ЗЕМЕДЕЛЦИ И ДЕМОКРАТИ. ТАКА СЕ НАЛОЖИ ОТЕЧЕСТВЕНОФРОНТОВСКАТА ВЛАСТ В СТРАНАТА. СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНИ УСЛОВИЯ ВЪЗСТАНОВИ СВОЯТА ДЕЙНОСТ. РАБОТАТА Й БЕ СПЪВАНА, А ЧЛЕНОВЕТЕ Й - ПРЕСЛЕДВАНИ, ГОНЕНИ, АРЕСТУВАНИ, МАЛТРЕТИРАНИ. ПЕЧАТНИЯТ ОРГАН В. "ЗНАМЕ" БЕ СПИРАН, АВТОРИ НА СТАТИИ БЯХА АРЕСТУВАНИ, ПРЕЧЕШЕ СЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ВЕСТНИКА. СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ НА УСЛОВНО СВОБОДНО СЪЩЕСТВУВАНЕ ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ БЕ РАЗГРОМЕНА И ПРЕКРАТИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ.

НАСТЪПИ НАЙ-МРАЧНИЯТ ПЕРИОД В НАШАТА НОВА ИСТОРИЯ - ПЕРИОДЪТ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ АБСОЛЮТИЗЪМ, НА ПЪЛНОТО БЕЗЗАКОНИЕ, НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ АПАРТЕЙД. НЕ СЕ СПАЗВАХА НИКАКВИ ЧОВЕШКИ НОРМИ НА ПОВЕДЕНИЕ, ХАРАКТЕРНИ ЗА КОЕТО И ДА БИЛО ЦИВИЛИЗОВАНО ОБЩЕСТВО.

КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НАЛОЖИ НЕОГРАНИЧЕНАТА СИ ВЛАСТ НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО. ВСЯКО НЕСЪГЛАСИЕ, ДОРИ НЕОДОБРЕНИЕ БЕ ЖЕСТОКО НАКАЗВАНО. В МИЛИЦИОНЕРСКИ УЧАСТЪЦИ, ЛАГЕРИ И ЗАТВОРИ ЗАГИНАХА МНОГО ЧЕСТНИ И ДОБЛЕСТНИ ДЕМОКРАТИ НАЧЕЛО С НАШИТЕ ВОДАЧИ, Н.МУШАНОВ И АЛ.ГИРГИНОВ.

СЛЕД БЛИЗО ПОЛУВЕКОВНОТО СИ ЖЕСТОКО УПРАВЛЕНИЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ДОКАРА СТРАНАТА НИ ДО ПЪЛНА РАЗРУХА - ПОЛИТИЧЕСКА, ИКОНОМИЧЕСКА, СОЦИАЛНА, МОРАЛНА И ЕКОЛОГИЧЕСКА. ПОРУГАНИ БЯХА И НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИДЕАЛИ И ЗАВЕТИ, ОСТАВЕНИ ОТ ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ.

НАРОДЪТ НИ Е ОТЧАЯН, ОБЕЗВЕРЕН, МЛАДЕЖТА НАПУСКА МАСОВО РОДИНАТА СИ. ИЗТИЧА МЛАДА КРЪВ, ИЗТИЧА НАШЕТО БЪДЕЩЕ. ОБЩЕСТВОТО Е ПОКРУСЕНО, ЗАПЛАШЕНО Е СЪЩЕСТВУВАНЕТО НИ КАТО НАРОД И НАЦИЯ. НАД ГЛАВИТЕ НИ  НАДВИСВАТ ЧЕРНИ ОБЛАЦИ, ОЧАКВА НИ ТЕЖКА ЗИМА. СПОЛЕТЯ НИ СЪДБАТА НА РУМЪНИЯ ДОПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА.

ВЪПРЕКИ КАТАСТРОФАТА И ТОТАЛНАТА КРИЗА, КОЯТО ИЗЖИВЯВАМЕ, ЕДИНСТВЕНИТЕ ВИНОВНИЦИ - БИВШИТЕ КОМУНИСТИ, СЕГАШНИ СОЦКОМУНИСТИ, ВСЕ ОЩЕ СТОЯТ НА ВЛАСТ, БОРЯТ СЕ ОТЧАЯНО ЗА СВОИТЕ ПРИВИЛЕГИИ, ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ЗАГРАБЕНОТО, ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ НАД НЕЩАСТИЕТО НА НАРОДА НИ. ЧРЕЗ МАНИПУЛИРАНИ, А НА МЕСТА И ФАЛШИФИЦИРАНИ ИЗБОРИ, С ПОМОЩТА НА НБРАЗГРАДЕНИЯ МОЩЕН ПАРТИЕН И КОМАНДНО-АДМИНИСТРАТИВЕН АПАРАТ, ВЪЗПОЛЗВАЙКИ СЕ ОТ ВСЕ ОЩЕ НЕИЗЧЕЗНАЛИЯ СТРАХ У НАСЕЛЕНИЕТО В СЕЛАТА И МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ, КАКТО И ПОРАДИ НЕСЪВЪРШЕНСТВА НА ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА КОМУНИСТИТЕ СПЕЧЕЛИХА СВОЯТА ПИРОВА ИЗБОРНА ПОБЕДА И ПОЛУЧИХА МНОЗИНСТВО ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ Е СЕГА В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ /СДС/. ТЯ Е ТВЪРДО УБЕДЕНА, ЧЕ СТРАНАТА НИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗВЕДЕНА ОТ ТЕЖКАТА КРИЗА САМО И ЕДИНСТВЕНО С ОБЕДИНЕНИТЕ УСИЛИЯ НА ОПОЗИЦИОННИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, УЧАСТВАЩИ В ТАЗИ КОАЛИЦИЯ.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВИНОВНИКЪТ БСП ОТКАЗВА ДА СЛЕЗЕ ОТ ИСТОРИЧЕСКАТА СЦЕНА,    ДА СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ВЛАСТТА И ДА ДАДЕ ПЪТ НА ОНЕЗИ ОПОЗИЦИОННИ СИЛИ, КОИТО МОГАТ ДА СПАСЯТ СТРАНАТА И НАРОДА СИ. В ИМЕТО НА СВОИТЕ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ВЕЛМОЖИ ПРОДЪЛЖАВАТ ЗДРАВО ДА ДЪРЖАТ ВЛАСТТА И С ТОВА УВЕЛИЧАВАТ СТРАДАНИЯТА НА НАРОДА НИ. ИСТОРИЧЕСКИ ОБРЕЧЕНИ, ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ПО ТОЗИ НАЧИН СОБСТВЕНАТА СИ АГОНИЯ.

ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НЕОТМЕННО НАСТОЯВА ЗА ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ ОТ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА, ЗА ВРЪЩАНЕ НА ЗАГРАБЕНИТЕ ИМОТИ И НА "СОБСТВЕНОСТТА" НА БСП, НАСЛЕДНИЦА НА БКП. ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НИКОГА НЕ Е ВЛИЗАЛА В КОАЛИЦИЯ С КОМУНИСТИ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО ЩЕ НАПРАВИ ТОВА СЕГА. СТАРИТЕ ГРЕШНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ОТТЕГЛЯТ. ЕВРОПА И АМЕРИКА НЕ ВЯРВАТ НА КОМУНИСТИТЕ - ДОРИ И СЛЕД ПРЕБОЯДИСВАНЕТО ИМ.

ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ВЪЗСТАНОВИ СВОЯТА ДЕЙНОСТ ПРЕДИ ОКОЛО ГОДИНА. ТЯ НАБИРА ПОСТЕПЕННО СИЛА И СКОРОСТ, ВКЛЮЧВА В РЕДИЦИТЕ СИ И НОВИ, МЛАДИ ХОРА. БЛИЗО ВЕКОВНАТА Й ИСТОРИЯ И ЧЕCTHOTO Й МИНАЛО Я ИЗДИГАТ КАТО ПАРТИЯ НА РЕДА, ЗАКОННОСТТА, TЪРПИMOCTTA И ГРАЖДАНСКИЯ МИР. КАТО ПАРТИЯ НА БЪДЕЩЕТО, НА ВЯРАТА И НАДЕЖДАТА.

ПРЕДСТОИ КОНГРЕСЪТ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, НА КОЙТО ЩЕ БЪДАТ ИЗБРАНИ НОВИ РЪКОВОДНИ ОРГАНИ И ЩЕ СЕ ПРИЕМЕ НОВ УСТАВ И ПРОГРАМА.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ДЕМОКРАТИ! ДАНО СЛЕДВАЩИТЕ ПРАЗНИЦИ ЧЕСТВАМЕ ПРИ ПО-ДОБРИ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТ ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД.

НЕКА СЕ ПОКАЖЕМ ДОСТОЙНИ ЗА МИНАЛОТО НА НАШАТА ПАРТИЯ, ЗА СВЕТЛАТА ПАМЕТ НА НЕЙНИТЕ ВОДАЧИ, ЗАГИНАЛИ В БОРБАТА ЗА ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ! И НЕКА НИКОЙ НЕ ЗАБРАВЯ ЗАВЕТА НА ПЕТКО КАРАВЕЛОВ: "С ПАРТИЯ СЕ ИДВА НА ВЛАСТ, НО ЗА ПАРТИЯ НЕ СЕ УПРАВЛЯВА!“

НАПРЕД, ДЕМОКРАТИ! БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 11 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СЪОБЩЕНИЕТО НА НАРОДНИЯ БЛОК /ЦЕНТЪР/ И НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ /КОС/.


ДНЕС, 10 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА, В 8,30 ЧАСА НА бЗ-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ СКОРОПОСТИЖНО ПОЧИНА НАШИЯТ ПРИЯТЕЛ, СЪЮЗНИК И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХРИСТИЯНСОЦИАЛНИЯ СЪЮЗ /ХСС/ Г-Н СТРАХИЛ ГИЧЕВ.

КАТО СЕКРЕТАР НА БЗНС "ВРАБЧА 1" И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНИЯ БЛOK /ЦЕНТЪР/ ТОЙ НЕУМОРНО РАБОТЕШЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ, ЗА ЧИСТОТАТА НА ИДЕИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКОТО ДВИЖЕНИЕ ЧРЕЗ ОБЕДИНЕНИЕТО НА РАЗДЕЛЕНИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ СИЛИ С БЗНС "ВРАБЧА 1".

ДЕСЕТИЛЕТИЯТА НА ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ, НАЛАГАН НАД ЛИЧНОСТТА МУ, ДОВЕДОХА ДО НЕГОВАТА НЕНАВРЕМЕННА КОНЧИНА.
БАЙ СТРАХИЛЕ, БРАТКО НАШ, ЗАГУБИХМЕ ТЕ, КОГАТО ИМАМЕ НАЙ-ГОЛЯМА НУЖДА ОТ ТЕБ.

САМО КАТО ПРОДЪЛЖИМ ДЕЛОТО ТИ, МОЖЕМ ДОСТОЙНО ДА ОСЪЩЕСТВИМ СЪКРОВЕНАТА ТИ МЕЧТА - НЕЗАВИСИМА И ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ.
 НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ - ПЕТЪР ГОГОВ
БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПАРТИЯ - ДИМИТЪР БРАНКОВ
ПАРТИЯ НА ТРУДА - ИВАН ВЕЛКОВ ХРИСТИЯНРАДИКАЛНА ПАРТИЯ - ОТЕЦ ТОТЮ ПЕТРОВ
БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ - ДИМИТЪР ПОПОВ
БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" - ИВАН ЛАЗАРОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР“/


Х   Х   Х

СОФИЯ, 11 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА МЕМОРАНДУМА НА ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯ СЪЮЗ /ХСС/. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРКИ И БЪЛГАРИ, ДО ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА НА БЪЛГАРИЯ, ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ЙОАН—ПАВЕЛ ВТОРИ - ПАПА РИМСКИ, ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ГОСПОДИН МАКСИМ - ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ, ДО ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА ООН, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА СССР, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РУСИЯ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА ФРАНЦИЯ, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ДО КАНЦЛЕРА НА ГЕРМАНИЯ, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА ИТАЛИЯ, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, ДО ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА НАТО, ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ В БЪЛГАРИЯ: БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ, БЪЛГАРСКО РАДИО, ВЕСТНИЦИТЕ "ДЕМОКРАЦИЯ", "СВОБОДЕН НАРОД", "НАРОДНО ЗЕМЕДЕЛСКО ЗНАМЕ", "ВЕК 21", "ЗНАМЕ”, "ТРУД", "БЪЛГАРСКИ ГЛАС", "БЪЛГАРИЯ", "МАКЕДОНИЯ", "ЕДИНЕНИЕ”, "ДЕН”, "ПОГЛЕД", "АНТЕНИ”, "ДУМА"; ДО СВЕТОВНИТЕ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ: РОЙТЕР,    БИ БИ СИ, ФРАНС ПРЕС, ЮПИ, ЕЙ БИ СИ, ТАСС, СВОБОДНА ЕВРОПА, ДОЙЧЕ BEЛЕ, ГЛАСЪТ НА АМЕРИКА, ПАП И ДРУГИ. МЕМОРАНДУМЪТ БЕШЕ РАЗПРОСТРАНЕН НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ХСС НА 4 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА.


ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯТ СЪЮЗ /ХСС/ В БЪЛГАРИЯ, ПРЕДСТАВЕН ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ БЗНС "ВРАБЧА 1", НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/, ПАРТИЯ НА ТРУДА /ПТ/, ХРИСТИЯНРАДИКАЛНА ПАРТИЯ /ХРП/, БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ /БСЕФ/, БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ", ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ НА ТРУДА /ОПТ/ И БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ /БНРП/, СЕ ОБРЪЩА КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И КЪМ СВЕТОВНАТА ДЕМОКРАТИЧНА ОБЩЕСТВЕНОСТ, ЗА ДА ПРИВЛЕЧЕ ВНИМАНИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ И НА ДЪРЖАВНИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ДЕЙЦИ КЪМ КАТАСТРОФАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, В КОЕТО СЕ НАМИРА ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА - БЪЛГАРИЯ.

В РЕЗУЛТАТ НА ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИШНОТО СИСТЕМАТИЧНО УНИЩОЖАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ, ЦЕННОСТИ И ИКОНОМИКА НА СТРАНАТА И НА ФИЗИЧЕСКИЯ ГЕНОЦИД, НА КОЙТО СТАНАХА ЖЕРТВА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ ОТ ТРИ ПОКОЛЕНИЯ - ИЗБИТИ, ОСАКАТЕНИ, ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗЕНИ, МАТЕРИАЛНО РАЗОРЕНИ, ДНЕС БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И НЕГОВАТА ЗЛОЧЕСТА СТРАНА СА ИЗПРАВЕНИ ПРЕД РЕАЛНАТА ЗАПЛАХА ДА ЗАГУБЯТ СВОЯТА НАЦИОНАЛНА, ПОЛИТИЧЕСКА И СТОПАНСКА САМОЛИЧНОСТ, ДА ПОСЛЕДВАТ ПЕЧАЛНАТА СЪДБА НА МНОГО ИЗЧЕЗНАЛИ НАРОДИ, СТРАНИ И ЦИВИЛИЗАЦИИ.

ЕДНА БЕЗБОЖНА ПАРТИЯ ВСЕ ОЩЕ ПОДДЪРЖА ПРЕСТЪПНОТО СИ ГОСПОДСТВО В НАШАТА СТРАНА С ПОМОЩТА НА НАСАЖДАНИЯ ПОЛОВИНВЕКОВЕН СТРАХ. С ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСИНУАЦИИ, ДИВЕРСИОННИ АКЦИИ И ДИРИЖИРАН ГЛАД. ТАЗИ ПАРТИЯ ТРЯБВА ДА СЛЕЗЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКА СЦЕНА НА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА СЕ ОТКРИЯТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИСТИНСКОТО БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ И ПРИОБЩАВАНЕ ОТНОВО КЪМ ЕВРОПА.

ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯТ СЪЮЗ /ХСС/ ПРЕДУПРЕЖДАВА НАЙ-ОТГОВОРНО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ, ЧЕ ТОТАЛИТАРИСТИТЕ ОТ БСП И СДС В БЪЛГАРИЯ ТЛАСКАТ СЪВЪРШЕНО СЪЗНАТЕЛНО И ПРЕДНАМЕРЕНО СТРАНАТА КЪМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, ЗА КОЕТО ПРИЛАГАТ ВЕЧЕ СЦЕНАРИЯ ЗА ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ЗАЩИТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА". ВНИМАТЕЛНИЯТ АНАЛИЗ НА ЦЯЛАТА ДЕЙНОСТ НА ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ - ОТ ДИВЕРСИЯТА ПО ТАКА НАРЕЧЕНОТО ОПОЖАРЯВАНЕ НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ ДО ПРИЗИВИТЕ НА ПАРТИЙНИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ И ЖУРНАЛИСТИ ЗА ОТПОР СРЕЩУ МНИМИТЕ ЕКСТРЕМИСТКИ СИЛИ - ГОВОРИ ЯСНО И НЕДВУСМИСЛЕНО ЗА ГРИЖЛИВО ПОДГОТВЕНА И ВЕЧЕ ПРИЛАГАНА ПРОВОКАЦИЯ.

ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ НАМЕРИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЕЦ, ОБЩЕСТВЕНИК И РАЗУМЕН ГРАЖДАНИН, КОЙТО ДА НЕ СИ ДАДЕ СМЕТКА, ЧЕ ЕКСТРЕМИЗЪМ, НАСИЛИЕ И    ПРОВОКАЦИЯ В ОБЩОДЪРЖАВНИ МАЩАБИ МОЖЕ ДА ИЗВЪРШВА САМО ПОЛИТИЧЕСКА    СИЛА, КОЯТО ИМА СТРУКТУРИТЕ, ВЛАСТТА, ПАРИТЕ И ВСИЧКИ ЛОСТОВЕ НА    ДЬРЖАВНАТА МАШИНА. ДНЕС С ПЪЛНА СИЛА НИЕ ЧУВАМЕ КРАДЕЦА ДА ВИКА "ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА".

ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯТ СЪЮЗ /ХСС/ Е ДЕМОКРАТИЧНА КОАЛИЦИЯ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ, КОЯТО БЕ ОБРАЗУВАНА, ЗА ДА ЗАЩИТИ    СВОБОДАТА, ДЕМОКРАЦИЯТА И ДОСТОЙНСТВОТО НА 1300-ГОДИШНАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА. НАШИТЕ ОРЪЖИЯ СА ХРИСТИЯНСТВОТО, ИСТИНАТА, ЗАКОНЪТ, СВЯТОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА РЕЧ И ИМЕ, КАКТО И ВОЛЯТА НИ ДА СЛОЖИМ КРАЙ НА ТОТАЛИТАРИЗМА В БЪЛГАРИЯ.

ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯТ СЪЮЗ /ХСС/ ЗАЯВЯВА:

1. КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ УСТАНОВИ ГОСПОДСТВОТО СИ В НАШАТА    СТРАНА С ПОМОЩТА НА ПРЕВРАТ, ДИРИЖИРАН ОТ СТАЛИНОВИЯ ТОТАЛИТАРИЗЪМ.  В ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ТАКАВА ПАРТИЯ НЯМА БЪДЕЩЕ.

2. ДНЕС ВСИЧКИ ОПИТИ И ФОРМИ НА ПАРЛАМЕНТАРНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С  КОМУНИСТИТЕ ОТ СТРАНА НА ДРУГИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМИРОВАНИЯ, ПАРТИИ И СЪЮЗИ САМО ЩЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ НАЦИОНАЛНАТА КРИЗА В СТРАНАТА И ЩЕ ДОВЕДАТ ДО НЕПРЕДВИДИМИ И ВЕРОЯТНО НЕПОПРАВИМИ ПОСЛЕДИЦИ.

3. СЕГАШНОТО ТАКА НАРЕЧЕНО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Е РОЖБА НА ТОТАЛЕН СТРАХ, ЛЪЖИ, МАНИПУЛАЦИИ, ПОЛИТИЧЕСКИ НАСИЛИЯ И ФАЛШИФИКАЦИИ ОТ СТРАНА НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ И НЕЙНИТЕ ДИВЕРСИОННИ ЦЕНТРАЛИ. ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА И ПАРЛАМЕНТАРНАТА БЪЛГАРСКА ОПОЗИЦИЯ ТРЯБВА ДА ГО НАПУСНАТ, КАТО ГО ОБЯВЯТ ЗА НЕЛЕГИТИМНО, КАКВОТО Е.

4. УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА ДА СЕ ПОВЕРИ НА СЛУЖЕБНО ПРАВИTEЛCTBO НА ШИРОКА КОАЛИЦИОННА ОСНОВА, ИЗХОЖДАЩО ИЗ СРЕДАТА НА РЕАЛНАТА ОПОЗИЦИЯ.

5. СЛУЖЕБНОТО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ЗАПОЧНЕ ЦЯЛОСТНО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА СТРАНАТА, СЪЗДАВАНЕ НА НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА ВЛАСТ И УСЛОВИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НОВА КОНСТИТУЦИЯ, КАТО ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА ИЗБОР НА ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО.

6. СЛУЖЕБНОТО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД ПРИЕМАНЕ НА НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ДА ПРОВЕДЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ОБЩИНСКО САМОУПРАВЛЕНИЕ, А СЛЕД ТОВА С ПОМОЩТА НА ОБЩЕСТВЕНИ НЕПОЛИТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И ДВИЖЕНИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА И ПОД КОНТРОЛ НА ООН В HAШATA СТРАНА ТРЯБВА ДА СЕ ПОДГОТВЯТ И ПРОВЕДАТ ДЕЙСТВИТЕЛНО СВОБОДНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

7. СЛУЖЕБНОТО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ВЕДНАГА ДА ЗАПОЧНЕ СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ФИНАНСИТЕ НА СТРАНАТА, ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТОПАНСТВОТО И УНИЩОЖЕНАТА, ХИЩНИЧЕСКИ ЕКСПЛОАТИРАНА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ И ПРИРОДА: ДА НАПРАВИ УСИЛИЯ ЗА БЪРЗО ПОЛУЧАВАНЕ НА ФИНАНСОВА, СТОПАНСКА И ПОЛИТИЧЕСКА ПОМОЩ И ПОДКРЕПА ОТ ЗАПАДНИТЕ СВОБОДНИ ДЕМОКРАТИЧНИ СТРАНИ.

8. СЛУЖЕБНОТО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ВЪВЕДЕ РЕЛИГИОЗНО ОБУЧЕНИЕ В НАЧАЛНИТЕ И В СРЕДНИТЕ УЧИЛИЩА И ДА ВЪРНЕ НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ДУХОВНАТА АКАДЕМИЯ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”, ОТ КОЙТО БОГОСЛОВСКИЯТ ФАКУЛТЕТ БЕ ОТДЕЛЕН ПРЕЗ 1950 ГОДИНА.

9. СЛУЖЕБНОТО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ПОЕМЕ ЗАЩИТАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЛЦИНСТВА В ЧУЖБИНА И ДА СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ ЗА ЗАВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ, ПРОГОНЕНИ ОТ ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ ФРОНТ.

10. ХСС ДА ПОДГОТВИ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ЗЕМЯТА И ИМОТИТЕ НА ПРЕДИШНИТЕ ИМ СОБСТВЕНИЦИ ИЛИ ТЕ ДА БЪДАТ КОМПЕНСИРАНИ, AКO НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ГИ СТОПАНИСВАТ.

ll. ХСС СЕ ОБЯВЯВА СРЕЩУ ТОТАЛИТАРИЗМА НА ЛЪЖЕДЕМОКРАЦИЯТА, НАЛАГАНА ОТ НОВИЯ ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ - СДС. ТОЙ И БСП ЗАБЛУЖДАВАТ СВЕТОВНОТО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ИМА ДЕМОКРАЦИЯ.

12. ХСС НАСТОЯВА ДА СЕ ИЗНЕСЕ ИСТИНАТА И ДА БЪДАТ НАЗОВАНИ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ПОСЛЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.

13. ХСС СЕ ОБЯВЯВА РЕШИТЕЛНО СРЕЩУ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ И ПОЛИТИЧЕСКОТО ОТМЪЩЕНИЕ.

САМО ЧРЕЗ РЕШИТЕЛНИ СТЪПКИ, С ДЕМОКРАТИЧНИ СРЕДСТВА, ТОЛЕРАНТНОСТ И ХРИСТИЯНСКА ЛЮБОВ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЩЕ РАЗРЕШИ НАЦИОНАЛНАТА КРИЗА И ЩЕ ГАРАНТИРА МИРНИЯ ПРЕХОД КЪМ КОНСТИТУЦИОННА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ, ЧРЕЗ РАВЕНСТВО ПРЕД ЗАКОНИТЕ, ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, ЛИЧНА ИНИЦИАТИВА И СИГУРНОСТ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.

ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯТ СЪЮЗ /ХСС/ РАЗПОЛАГА С РАДИКАЛHA ПРОГРАМА ЗА БЪРЗО ПОЛИТИЧЕСКО И СТОПАНСКО ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРИЯ. ДНЕС Е АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМО ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ПРОЦЕС НА СТРАНАТА ДА ЗАПОЧНЕ И ДА БЪДЕ ПРОДЪЛЖЕН ОТТАМ, ОТКЪДЕТО ПРЕДИ 45 ГОДИНИ БE НАСИЛСТВЕНО ПРЕКЪСНАТ ОТ ПРЕВРАТА НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ ФРОНТ /ОФ/ И НЕДАЛНОВИДНИТЕ ИМ СЪЮЗНИЦИ.

БЪЛГАРИЯ, ДЕМОКРАЦИЯТА И ГРАЖДАНСКИЯТ МИР СЕ НУЖДАЯТ НЕЗАБАВНО ОТ ОБРАЗУВАНЕ НА БРЕМЕННО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО, СЪСТАВЕНО ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ЗАКОННИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, НАСИЛСТВЕНО СВАЛЕНИ НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА, И ДНЕШНИТЕ ИМ СЪЮЗНИЦИ.

ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА И ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

СОФИЯ, 28 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.

ПОДПИСАЛИ:

ОТ НАРОДЕН БЛОК /ЦЕНТЪР/ И ПОЛИТИЧЕСКОТО МУ РАЗШИРЕНИЕ КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ /КОС/:

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХСС И СЕКРЕТАР НА БЗНС "ВРАБЧА" 1 - СТРАХИЛ
ГИЧЕВ
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХСС И ЗА НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/ - ПЕТЪР ГОГОВ
ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПАРТИЯ /БНП/ - ДИМИТЪР БРАНКОВ
ЗА ПАРТИЯ НА ТРУДА - ИВАН ВЕЛКОВ
ЗА ХРИСТИЯНРАДИКАЛНА ПАРТИЯ - ОТЕЦ ТОТЮ ПЕТРОВ
ЗА БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ - ДИМИТЪР ПОПОВ
 
ОТ ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ:

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХСС И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХСК,
ЗА БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" - ИВАН ЛАЗАРОВ
ЗА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ НА ТРУДА - ГИНЧО ПАВЛОВ
ЗА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ - Д-Р ИВАН ГБОРГИЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР“/


Х   Х   Х
СОФИЯ,     11 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО РЕАБИЛИТАЦИЯТА НА ВСИЧКИ РЕПРЕСИРАНИ ОТ ТОТАЛИТАРИЗМА БЪЛГАРСКИ ЮРИСТИ. ДОКУМЕНТЪТ Е ПРИЕТ НА РАЗШИРЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА 21 СЕПТЕМВРИ 1990 ГОД.


ГОСПОДСТВОТО НА ТОТАЛИТАРИЗМА В БЪЛГАРИЯ НАНЕСЕ ОГРОМНИ ЩЕТИ НА СТРАНАТА И В ПРАВНАТА ОБЛАСТ. ТЕ СЕ ИЗРАЗИХА И В РЕПРЕСИИ, И В ОТСТРАНЯВАНЕ ОТ АКТИВНА РАБОТА НА ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ЮРИСТИ, КОЕТО САМО ПО СЕБЕ СИ БЕ УДАР ВЪРХУ ПРАВНАТА НИ СИСТЕМА.

ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА 40-ТЕ И ПРЕЗ 50-ТЕ ГОДИНИ В РЕЗУЛТАТ НА РЕПРЕСИИ БЪЛГАРИЯ БЕ ЛИШЕНА ОТ РЕДИЦА ОТЛИЧНО ПОДГОТВЕНИ ЮРИСТИ, КОИТО РАБОТЕХА В ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ /ВКЛЮЧИТЕЛНО СЪДА И ПРОКУРАТУРАТА/, В АДВОКАТУРАТА, В УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И В ПРАВНАТА НАУКА. ДОСТАТЪЧНО Е ДА СПОМЕНЕМ ИМЕНАТА НА ТАКИВА ОТСТРАНЕНИ ОТ РАБОТА, А В МНОГО СЛУЧАИ И РЕПРЕСИРАНИ ЮРИСТИ, КАТО ПРОФЕСОРИТЕ ВЕНЕЛИН ГАНЕВ, ПЕТКО СТОЯНОВ, ПЕТКО ВЕНЕДИКОВ, КОНСТАНТИН КАЦАРОВ, ИВАН АПОСТОЛОВ, ГЕОРГИ П.ГЕНОВ, СТЕФАН БАЛАМЕЗОВ, КРЪСТЮ ЦОНЧЕВ, ГЕОРГИ ДАНАИЛОВ И МНОГО ДРУГИ, ЗА ДА СЕ ПРИДОБИЕ ПРЕДСТАВА ЗА ОГРОMHATA ЗАГУБА, КОЯТО ПОСТИГНА ТОГАВА НАШАТА ПРАВНА СФЕРА. МЯСТОТО НА ТЕЗИ ПОДГОТВЕНИ ХОРА БЕ ЗАЕТО ОТ НОМЕНКЛАТУРНИ ПАРТИЙНИ ДЕЙЦИ, КОИТО ДАЛЕЧ НЯМАХА ТЯХНАТА ПОДГОТОВКА И ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ /КАТО ЯРОСЛАВ РАДЕВ, АЛЕКСАНДЪР ЯНКОВ И ДРУГИ/.

ПРЕЗ 60-ТЕ, 70-ТЕ И 80-ТЕ ГОДИНИ БЯХА ОТСТРАНЕНИ ОТ РАБОТА ИЛИ РЕПРЕСИРАНИ ЦЯЛА ПОРЕДИЦА БЪЛГАРСКИ ЮРИСТИ, КАТО ПРОФ. ВЛАДИМИР КУТИКОВ, ГЛ.АСИСТЕНТ НИКОЛА МУЛЕШКОВ, СЕРАФИМ АЛЕКСИЕВ, ИЛИЯ БАЙЧЕВ, ЕМИЛ АЛЕКСАНДРОВ, ГЕОРГИ МАРЧЕВ, ВАСИЛ РАДОИЛСКИ, СИМЕОН ТАСЕВ И МНОГО ДРУГИ. ХИЛЯДИ БЯХА ЗАЛИЧЕНИТЕ ПО ПОЛИТИЧЕСКИ МОТИВИ АДВОКАТИ, УВОЛНЕНИ ПО СЪЩИТЕ ПРИЧИНИ СЪДИИ, ПРОКУРОРИ, СЛЕДОВАТЕЛИ, ЮРИСКОНСУЛТИ, НАУЧНИ РАБОТНИЦИ И ДРУГИ ЮРИСТИ. СЪЩЕВРЕМЕННО ВЪВ ВИСШИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ, В ПРАВНАТА "НАУКА" МАСОВО НАВЛЯЗОХА КРЕАТУРИ НА ПЕЧАЛНО ИЗВЕСТНИЯ ЯРОСЛАВ РАДЕВ, КАТО ЖИВКО МИЛАНОВ, ВЛАДИМИР ЖИВКОВ, ЕВГЕНИЙ ТАНЧЕВ И Т.П. ВМЕСТО ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИТЕ АДВОКАТИ В АДВОКАТУРАТА НАВЛЯЗОХА СЛЕДОВАТЕЛИ, ПРОКУРОРИ, СЪДИИ ОТ ПАРТИЙНАТА НОМЕНКЛАТУРА.

ВСИЧКИ ТЕЗИ ЧИСТКИ И РЕПРЕСИИ СПРЯМО БЪЛГАРСКИТЕ ЮРИСТИ СЪДЕЙСТВУВАХА ЗА ПРЕВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В НЕПРАВОВА ДЪРЖАВА, ЗА КАТАСТРОФАЛНОТО РАВНИЩЕ НА ЮРИДИЧЕСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ЗА СЛУГИНСКОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ПРАВНАТА "НАУКА".

СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА ЕДИНИЦИ ОТ ОТСТРАНЕНИТЕ И РЕПРЕСИРАНИ ЮРИСТИ БЯХА РЕАБИЛИТИРАНИ И ВЪРНАТИ НА РАБОТА. ПРОЦЕСЪТ СAMO Е ЗАПОЧНАЛ И ТОЙ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДО РЕАБИЛИТИРАНЕТО И ВРЪЩАНЕТО НА РАБОТА НА ВСИЧКИ ЮРИСТИ, КОИТО ИМАТ КАЧЕСТВАТА И ЖЕЛАНИЕТО ДА РАБОТЯТ ЗА ПРЕВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА.

ВЪВ ВРЪЗКА С ГОРЕИЗЛОЖЕНОТО СЪЮЗЪТ НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ, КАТО СЕ ПОЗОВАВА И НА СТАНОВИЩЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА Д-Р ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ОТ 23 СЕПТЕМВРИ 1990 Г. ЗА РЕАБИЛИТИРАНЕ ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ, НАСТОЯВА ПРЕД ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ,  ПРЕД ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА И ЗАСЕГНАТИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ ЗА СЛЕДНОТО:

1 . ДA СЕ СЪЗДАДЕ ПОДКОМИСИЯ КЪМ ЕДНА ОТ КОМИСИИТЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОЯТО СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДРУГИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ВЕДОМСТВА И ОРГАНИ ДА РАЗГЛЕДА В ЕДНОГОДИШЕН СРОК ПОЛОЖЕНИЕТО НА ВСИЧКИ РЕПРЕСИРАНИ И ОТСТРАНЕНИ ОТ РАБОТА ПО ВРЕМЕТО НА ТОТАЛИТАРИЗМА ЮРИСТИ И ДА ПРИЕМЕ РЕШЕНИЯТА. ЗА ТЯХНОТО РЕАБИЛИТИРАНЕ И ВРЪЩАНЕ НА РАБОТА.

2. ПОДКОМИСИЯТА ДА ОБЯВИ ПУБЛИЧНО, ЧЕ ПРИЕМА ОТ ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ГРАЖДАНИ МОЛБИ С ОГЛЕД НА ЗАДАЧИТЕ СИ И ДА ГИ РАЗГЛЕДА ЗАЕДНО СЪС СЛУЖЕБНОТО РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ВСИЧКИ ПРЕПИСКИ ЗА РЕПРЕСИРАНИТЕ ЛИЦА СЪГЛАСНО СПИСЪЦИ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ ОТ СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ.

3. ПОДКОМИСИЯТА ДА СЕ ЗАНИМАЕ И С ОТГОВОРНОСТТА НА ДЛЪЖНОСТНИТЕ ЛИЦА, КОИТО СА ВЗЕЛИ УЧАСТИЕ В РЕПРЕСИРАНЕТО И В ДРУГИ ПРЕСЛЕДВАНИЯ НА БЪЛГАРСКИ ЮРИСТИ, КАКТО И ДА ПРЕДЛОЖИ ПРЕД СЪОТВЕТНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ КАК ДА БЪДЕ РЕАЛИЗИРАНА ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ.

4. ЗА ДЕЙНОСТТА СИ ПОДКОМИСИЯТА ДА ОГЛАСЯВА ПЕРИОДИЧЕСКИ ИНФОРМАЦИИ В СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ.

НАСТОЯЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ Е ОДОБРЕНА ОТ РАЗШИРЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ, СЪСТОЯЛО СЕ НА 21 СЕПТЕМВРИ 1990 Г. В ЗАСЕДАТЕЛНАТА ЗАЛА НА ДОМА НА ПРАВНИЦИТЕ, УЛ. "ТРЕТИ АПРИЛ” HP.7, СОФИЯ.

ЗА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКО ЯНКОВ
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: АСЕН КАНТАРДЖИЕВ
СЕКРЕТАР: НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ

СОФИЯ, 4 ОКТОМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   Х   Х

СОФИЯ, 11 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ НА ТРУДОВИ КОЛЕКТИВИ ОТ "АГРОКОМПЛЕКТ“, "ТРАНСКОМПЛЕКТ" И "ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ" ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

УБЕДЕНИ СМЕ, ЧЕ САМО ПРИСТИГАНЕТО НА БЪЛГАРСКА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ДЕЛЕГАЦИЯ В ИРАК ШЕ РЕШИ СЪДБАТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ ЗАВЪРНАТ В РОДИНАТА.

НЕ ДОПУСКАЙТЕ БЕЗРАЗСЪДСТВОТО ОТ НАШИ СПАСИТЕЛИ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕТЕ В НАШИ ПАЛАЧИ.

ВЪЗМУТЕНИ СМЕ ОТ ВСИЧКИ ИНСТАНЦИИ, КОИТО ПОДКРЕПЯТ ИЗПРАЩАНЕТО НА НАШИ ВОЙСКИ В РАЙОНА НА ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ, И НАСТОЯВАМЕ ЗА ПЪЛЕН МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ТОВА.

ВЕЧЕ 3-ТИ МЕСЕЦ СЛУШАМЕ ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ ПО РАДИОТО, ЖИВЕЕМ В НЕИЗВЕСТНОСТ, УСЛОВИЯТА ЗА ЖИВОТ НИ СЕ ВЛОШАВАТ С ВСЕКИ ИЗМИНАТ ДЕН, ХРАНАТА Е ОСКЪДНА И Е НА ПРИВЪРШВАНЕ, ХОРАТА ПСИХИЧЕСКИ НЕ ИЗДЪРЖАТ НА НАПРЕЖЕНИЕТО, ВЕЧЕ ИМА СЛУЧАИ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ ОТ ВИРУСЕН ХЕПАТИТ.

ГОСПОДА, ПОМИСЛЕТЕ!
ПО СИЛАТА НА ЧИЯ ЛОГИКА МОГАТ ДА СЕ СЪВМЕСТЯТ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, ОБЛЕКЧАВАНЕТО НА УЧАСТТА НИ И БЕЗПРЕПЯТСТВЕНОТО НИ ИЗТЕГЛЯНЕ ОТ ИРАК С ИЗПРАЩАНЕ НА НАШИ ВОЙСКИ В РАЙОНА НА ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ?

УВЕРЕНИ СМЕ, ЧЕ ЧРЕЗ ВАШАТА И БОЖИЯТА ПОМОЩ НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ ПОЛУЧИМ ПОЛОЖИТЕЛЕН ОТГОВОР, ЧЕ РАЗУМЪТ И ХУМАНИЗМЪТ ШЕ НАДДЕЛЯТ И ВЪЗТЪРЖЕСТВУВАТ И ДА БЪДАТ ОЩАСТЛИВЕНИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ И СТОТИЦИ СЕМЕЙСТВА В РОДИНАТА.

10 ОКТОМВРИ 1990 Г.

 

/ПРЕССЛУЖБА “КУРИЕР"/