10 юни 1991

СОФИЯ, 10 ЮНИ 1991 ГОДИНА                         
        БРОЙ 111 (386)

Ръководител пресслужба "КУРИЕР": Стефан Господинов


СОФИЯ, 10 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА:
ДЕКЛАРАЦИЯ-ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ ОТ СДС ОТ ИМЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ - ДЕПУТАТИ ОТ СДС,

СЪС СТАТУТА, ПУБЛИКУВАН ДНЕС ВЪВ В-К "ДЕМОКРАЦИЯ" И ЗАСЕГА ОСТАНАЛ АНОНИМЕН, СЕ ДОКАЗВА, ЧЕ СЕ ОТХВЪРЛЯ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА РАЗУМЕН ДИАЛОГ. ПО СЪЩЕСТВО ТОЗИ СТАТУТ Е СРЕЩУ ПЛУРАЛИЗМА В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА СТРАНАТА КАТО ЦЯЛО. С ТОВА НЕ МОЖЕМ ДА СЕ СЪГЛАСИМ.

НИЕ БЯХМЕ ИЗБРАНИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЗАЩИТАВАЙКИ ЕДИНСТВОТО И МНОГООБРАЗИЕТО НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ. СЕГА СЕ ЖЕРТВА МНОГООБРАЗИЕТО, НО НЕ Е ЯСНО КЪДЕ Е ЕДИНСТВОТО.

ВЕЧЕ ЗА ВСИЧКИ Е ОЧЕВИДНО, ЧЕ СПОРЪТ ВЪТРЕ В СДС, ПРЕВЪРНАЛ СЕ В РАЗЧИСТВАНЕ НА СМЕТКИ С ОРГАНИЗАЦИИТЕ-УЧРЕДИТЕЛКИ И ТЕХНИТЕ ЛИДЕРИ, СТАНА ВЕЧЕ РЕАЛНА ЗАПЛАХА ЗА УСПЕХА В СМЯНАТА НА СИСТЕМАТА.

АКО ТАКА ПРОДЪЛЖАВА, НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОТНОВО ЩЕ СЕ ОКАЖЕ НАЙ-СИЛНАТА ПАРТИЯ, ПРИ ТОВА БЕЗ ДА СИ МРЪДНЕ ПРЪСТА.

ОТТУК НАТАТЪК НЯМА ДРУГ ПЪТ, ОСВЕН ДА СЕ РАЗБЕРЕМ ПО СЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ПУНКТА.

1. КАК ЩЕ СМЕНЯМЕ СИСТЕМАТА - СЪС ЗАКЛИНАНИЯ ИЛИ СЪС ЗАКОНИ?
2. КАК ЩЕ ПОДКРЕПЯМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО - НА ДУМИ ИЛИ С ДЕЛА?
3. КОЙ ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕСВЪРШЕНОТО ПО ВИНА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, АКО АВАНТЮРИСТИЧНО СЕ РАЗПУСНЕ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ?

ЗА ДА ЗАПОЧНЕ ОБАЧЕ ТОЗИ РАЗГОВОР, СМЯТАМЕ ЗА НАЛОЖИТЕЛНО ДА СПРЕТЕ ПОДСТРЕКАТЕЛСТВАТА СРЕЩУ ПАРЛАМЕНТА И НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ДА СЕ ВЪРНЕТЕ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ВЪВ ВИД НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА, КОЯТО ОБЯВИХТЕ, ДА ПРИЕМЕМ БЮДЖЕТА, НЯКОЛКО ЗАКОНА, НЕОБХОДИМИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО, И ДА СЕ ОПИТАМЕ ДА ЗАВЪРШИМ РАБОТАТА ВЪРХУ НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ.

СОФИЯ, 7 ЮНИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 10 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА:
ОБРЪЩЕНИЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /НСДП/:


 "ДА СПАСИМ СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ"

ГОСПОДА СОЦИАЛДЕМОКРАТИ, СКЪПИ СЪИДЕЙНИЦИ,

СТРАНАТА НИ Е ИЗПАДНАЛА В НЕВИЖДАНА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА. ТАЗИ КРИЗА СЕ ДЪЛЖИ КАКТО НА ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИШНОТО БЕЗОТГОВОРНО И ПРЕСТЪПНО УПРАВЛЕНИЕ НА Т.НАР. БКП, ТАКА И НА НЕЙНИЯ НАСЛЕДНИК БСП, КОЯТО ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА РАЗРУШИ ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА НИ, ЗА ДА ИЗВЛЕЧЕ МАКСИМАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ИЗГОДА.

ТОВА ПОВЕДЕНИЕ НА КОМУНИСТИТЕ НЕ Е НОВО И ИЗНЕНАДВАЩО. ВСИЧКИ ТЕХНИ ДЕЙСТВИЯ, ОТКАКТО СЕ ОПРЕДЕЛИХА КАТО "БОЛШЕВИШКА ПАРТИЯ", СА ДЕЙСТВИЯ, ПРИСЪЩИ НЕ НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ, А НА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ.

КОЛКОТО И ДА НИ Е НЕПРИЯТНО НА НАС, СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ, ЛЕГИТИМИРАНЕТО НА КОМУНИСТИТЕ КАТО ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ СЕ ДЪЛЖИ ИМЕННО НА НАС. ПРИДЪРЖАЙКИ СЕ КЪМ ТЕЗАТА, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ СА НАЛЯВО ОТ СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА, НИЕ НОСИМ ИСТОРИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТАЗИ ЛЕГИТИМНОСТ.

НСДП Е МЛАДА ПАРТИЯ. ТЯ НЕ Е ОБРЕМЕНЕНА НИТО ОТ ГЕРОИЧНО, НИТО ОТ ПОЗОРНО МИНАЛО. НО НСДП СЕ РЪКОВОДИ ОТ ЕДИН ПОСТУЛАТ, ДОКАЗАН ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СЪБИТИЯ ПРЕЗ ДВАДЕСЕТИ ВЕК - ТАМ, КЪДЕТО ИМА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ - НЯМА КОМУНИЗЪМ, ТАМ, КЪДЕТО ИМА КОМУНИЗЪМ - НЯМА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. В ТОЗИ СМИСЪЛ СПАСЯВАНЕТО НА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА Е СПАСЯВАНЕ И НА БЪЛГАРИЯ!

КОМУНИСТИТЕ УСПЯХА ДА НАПИШАТ "СВОЯ" ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ. ТЕ СЕ ОПИТВАТ И СЕГА ДА СКРИЯТ ОТ НАРОДА ИСТИНАТА ЗА СЪДБОНОСНИ ЗА СТРАНАТА НИ СЪБИТИЯ. ОСОБЕНО РЕВНИВО СЕ КРИЕ ТАЗИ ИСТИНА ЗА ПЕРИОДА 1944-1948 Г. ОЧЕВИДНО ТОЗИ ПЕРИОД НЕ Е МНОГО "ЧИСТ" И ЗА НЯКОИ "ЛИДЕРИ" НА ДНЕШНАТА ОПОЗИЦИЯ.

АНАЛИЗЪТ НА ОБСТАНОВКАТА И СЪБИТИЯТА ПРЕЗ ПЕРИОДА 1944-1948 Г. ПОКАЗВА ПОЧТИ ПЪЛНАТА АНАЛОГИЯ С ДНЕШНИТЕ СЪБИТИЯ.

И ТОГАВА, КАКТО И СЕГА, ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ СВЯТ ОЧАКВА В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗВИЕ ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС НА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ, ИЗРАЗЕН В ПЛУРАЛИЗЪМ НА СОБСТВЕНОСТТА, ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ И СЪЗДАВАНЕ НА ОБЩЕСТВО, В КОЕТО ПОНЯТИЯ КАТО "ЧОВЕШКИ ПРАВА" НЕ СА ИЗПРАЗНЕНИ ОТ СЪДЪРЖАНИЕ.

И ТОГАВА, КАКТО И СЕГА, В БЪЛГАРИЯ ИМА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ БОЛШЕВИШКИ ТИП, ГОТОВА НА ВСИЧКО, ЗА ДА ПОПРЕЧИ НА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА НА СТРАНАТА.

И ТОГАВА, КАКТО И СЕГА, ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ ЗАЛАГА НА ВЕЧЕ ПРОВЕРЕНАТА ФОРМУЛА - СЪЗДАВАНЕ НА ПСЕВДООПОЗИЦИЯ.

И ТОГАВА, КАКТО И СЕГА, ТАЗИ ПСЕВДООПОЗИЦИЯ ТРЯБВА ДА УЗАКОНИ КОМБИНАЦИИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ, КАТО "ПРИСЪСТВА" В ИЗЦЯЛО ДИРИЖИРАНОТО ОТ ТЯХ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

И ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ, ЧЕ ДО ТОЗИ МОМЕНТ КОМУНИСТИТЕ ПОТРИВАТ ДОВОЛНО РЪЦЕ. СЪЗДАДЕНАТА И ДИРИЖИРАНАТА ОТ ТЯХ "ОПОЗИЦИЯ", В САМОТО НАЧАЛО ПРОГИЗНАЛА, ОСОБЕНО В РЪКОВОДНИТЕ СФЕРИ, ОТ "РЕПРЕСИРАНИ" КОМУНИСТИ, ПСЕВДОДИСИДЕНТИ, СЪТРУДНИЦИ НА ДС, ГЕНЕРАЛСКИ СИНЧЕТА, КАЗИОННИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ С ПРОВИНЦИАЛЕН МАРКСИСТКИ МИРОГЛЕД, ДОСКОРОШНИ АПОЛОГЕТИ НЕ САМО НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ, НО ЛИЧНО И НА ЖИВКОВ, УСПЯ ДА ПОВЕДЕ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КЪМ НАЙ-МАСОВИЯ И ЦИНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ ОТ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ - "ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ" ЧРЕЗ ВАРИАНТ НА СЪВЕТСКАТА "ПЕРЕСТРОЙКА".

НАЙ-ТЪЖНОТО В ТОЗИ СПЕКТАКЪЛ ЗА НАС Е, ЧЕ ЕДНА ОТ ГЛАВНИТЕ "РОЛИ" БЕ ОТРЕДЕНА НА ЧОВЕКА, КОЙТО В ЕДИН МОМЕНТ СТАНА СИМВОЛ НА ВЪЗРАЖДАЩАТА СЕ СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ. ПОВЕДЕНИЕТО НА ТОЗИ ЧОВЕК ОБЪРКА НЕ САМО МНОГО УБЕДЕНИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ, НО И ВЪЗТОРЖЕНИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА СДС. ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ "ПАМЕТ", ПОВЕДЕНИЕТО НА Г-Н ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ НЕ Е ИЗНЕНАДА. ПОВЕДЕНИЕТО НА Г-Н ДЕРТЛИЕВ ДНЕС Е АНАЛОГИЧНО НА ПОВЕДЕНИЕТО МУ ПРЕЗ 1947 Г.

И ТОГАВА, КАКТО И СЕГА, Г-Н ДЕРТЛИЕВ ЗАЛАГА НА ЕДНА И СЪЩА КАРТА -АКТИВНО УЧАСТИЕ В ПСЕВДООПОЗИЦИЯТА, С КОЕТО СЕ ЛЕГИТИМИРА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ.

ТОГАВА Г-Н ДЕРТЛИЕВ ПРЕДАДЕ ТЕЗИ, КОИТО РАЗКРИХА ЗЛОКОБНИТЕ КОМБИНАЦИИ НА КОМУНИСТИТЕ, ТЕЗИ, КОИТО НАПУСНАХА ОФ, НАПУСНАХА МИНИСТЕРСКИТЕ ПОСТОВЕ И СЪЗДАДОХА ПРЕЗ 1945 Г. АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ОПОЗИЦИЯ.

ВЕЧНА ПРИЗНАТЕЛНОСТ НА ТЕЗИ ГЕРОИ!

ВЕЧНА ПРИЗНАТЕЛНОСТ НА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА КРЪСТЮ ПАСТУХОВ, НИКОЛА ПЕТКОВ, ЦВЕТИ ИВАНОВ, КОСТА ЛУЛЧЕВ И ХИЛЯДИТЕ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ТЕХНИ СЪИДЕЙНИЦИ И ПРИЯТЕЛИ!

СРАМ ЗА ТЕЗИ, КОИТО ОСТАНАХА ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРЕЗ 1947-1948 Г. И С ГЛАСОВЕТЕ СИ УЗАКОНИХА КОМУНИСТИЧЕСКОТО РОБСТВО!

И АКО ТОГАВА ПРИСЪСТВИЕТО НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ В БЪЛГАРИЯ ОПРАВДАВА В ИЗВЕСТНА СТЕПЕН ТОВА ПОЗОРНО ПОВЕДЕНИЕ, ТО ДНЕС, КОГАТО ЦЕЛИЯТ ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ СЕ СТРЕМИ ДА НИ ПОМОГНЕ ДА ИЗВЪРВИМ ПЪТЯ КЪМ НЕГО, ПОДОБНА ПОЗИЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ КВАЛИФИЦИРА САМО КАТО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.

СРАМ ЗА ТЕЗИ, КОИТО И ДНЕС ОСТАНАХА В ЗАЛАТА НА ПАРЛАМЕНТА И С ГЛАСОВЕТЕ УЗАКОНЯВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КОМУНИСТИТЕ!

ПОЗОР ЗА Г-Н ДЕРТЛИЕВ, КОЙТО НЕ СЕ ПОКАЯ ЗА ПРЕДАТЕЛСТВОТО СИ КЪМ ЗАГИНАЛИТЕ АНТИКОМУНИСТИ, А ПО НАЙ-ЦИНИЧЕН НАЧИН ИСКА НЕ САМО ДА СКРИЕ ТОВА ПРЕДАТЕЛСТВО, НО И ДА ИЗВЛЕЧЕ МАКСИМАЛНА ПОЛЗА ОТ НЕГО!

ПОЗОР ЗА Г-Н ДЕРТЛИЕВ, КОЙТО И ДНЕС ПРЕДАВА БЪЛГАРСКАТА ОПОЗИЦИЯ!

ПОВЕДЕНИЕТО НА РЪКОВОДСТВОТО НА БСДП Е ПОЗОР ЗА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ!

СКЪПИ СЪИДЕЙНИЦИ, РЪКОВОДСТВОТО НА НСДП ПРЕДЛАГА НА ВСИЧКИ ВАС, НА КОИТО Е СКЪПА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ИДЕЯ И СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ, ДА ПОДКРЕПИТЕ НАШАТА ПОЗИЦИЯ.

ЗА ТЕЗИ ОТ ВАС, КОИТО ИСКАТ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ НСДП, ПРИЛАГАМЕ НАШАТА ПОЛИТИЧЕСКА ОЦЕНКА.

ПЕРИОДЪТ 1944-1989 Г. НА КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОР В БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-ТЪМНИЯТ ПЕРИОД В НАД 1300-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА СТРАНАТА НИ! АПОКАЛИПСИСЪТ НА ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА И МОРАЛНАТА ДЕГРАДАЦИЯ НА НАЦИЯТА СА СРАВНИМИ САМО С "НАЙ-СЪВЪРШЕНИТЕ" ОБРАЗЦИ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА - БОЛШЕВИШКА РУСИЯ И НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ!

В ТОЗИ СМИСЪЛ ПРИЕМАМЕ:

1. АКТА НА УСТАНОВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ КАТО ВИСШЕ ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СТРАНАТА НИ.

2. НАЛОЖЕНИЯ НА БЪЛГАРИЯ СТАЛИНСКИ МОДЕЛ НА ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО И УПРАВЛЕНИЕ ЗА НЕЗАКОНЕН.

3. ВИСШЕТО РЪКОВОДСТВО НА БКП КАТО ПРЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ОТКРИТА АГЕНТУРА НА РЕЖИМА В МОСКВА.

4. ПРИЕМАНЕТО НА Т.НАР. "ДИМИТРОВСКА КОНСТИТУЦИЯ" И ПОСЛЕДВАЛИТЕ Я ЗАКОНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО СЕГА ДЕЙСТВАЩАТА КОНСТИТУЦИЯ, ЗА НАЙ-ПРЕСТЪПНИЯ ЮРИДИЧЕСКИ АКТ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.

ЕТО ЗАЩО ДНЕС, КОГАТО СТРАНАТА НИ ИМА ШАНС ДА ИЗБЕРЕ НОВ, ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ, Е ПАГУБНО ПРИЕМАНЕТО НА КОНСТИТУЦИЯ И ОСНОВНИ ЗАКОНИ ЗА БЪДЕЩОТО НИ ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ ДА СТАНЕ ОТ ЕДИН ПАРЛАМЕНТ, ЗАДУШАВАН ОТ ДЪХА НА ПОСТКОМУНИЗМА.

ЦЕЛИЯТ НАРОД ВИЖДА КАК ВИСШАТА НОМЕНКЛАТУРА И СВЪРЗАНИТЕ С НЕЯ СРЕДИ С КРИМИНАЛНО И ПОЛИЦЕЙСКО СЪЗНАНИЕ ИСКАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ "НЕЖНАТА РЕВОЛЮЦИЯ" И ВМЕСТО ДА ЗАСТАНАТ ПРЕД ПРОКУРОРА, ЗА ДА ОТГОВАРЯТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ, ДОВЕЛИ СТРАНАТА НИ ДО НЕВИЖДАНА КАТАСТРОФА, СЕ ДОМОГВАТ ДО ОБЩОНАРОДНАТА СОБСТВЕНОСТ С ДОВЕЖДАЩАТА ГИ ДО ОПИЯНЕНИЕ МИСЪЛ - УТРЕ, ДАЖЕ ДНЕС, ДА ВЛЯЗАТ В РОЛЯТА НА НОВОИЗЛЮПЕНИ ЛУМПЕН-БОГАТАШИ.

НАЙ-ЦИНИЧНОТО Е, ЧЕ ТЕЗИ ГОСПОДА ИСКАТ ЛЕГИТИМНОСТТА НА ТОВА НОВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ В ПРИСЪСТВИЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ОПОЗИЦИЯ НА СДС.

В ТОЗИ СМИСЪЛ ВСЕКИ ДЕПУТАТ ОТ СДС С ОСТАВАНЕТО СИ В ПАРЛАМЕНТА СТАВА СЪУЧАСТНИК В ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

АДРЕС НА КС НА НСДП:
СОФИЯ, УЛ. "Г.С. РАКОВСКИ" 134
ТЕЛЕФОНИ ЗА ВРЪЗКА:
ХХ-ХХ-ХХ, Д-Р В. МИХАЙЛОВ
ХХ-ХХ-ХХ, ИВАН ЦЕНОВ
ХХ-ХХ-ХХ, ИВАН ЛАЗАРОВ
ХХ-ХХ-ХХ, СТОЯН ТРЕНДАФИЛОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НСДП
Д-Р ВАСИЛ МИХАЙЛОВ

ГОВОРИТЕЛ НА КС НА НСДП
ИВАН ЦЕНОВ

СОФИЯ, 2 ЮНИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 10 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, ВНЕСЕНА НА ПЛЕНАРНО ЗАСЕДАНИЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ОТ ЛИДЕРА НА ДПС АХМЕД ДОГАН.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

ВСИЧКИ ОТЧИТАМЕ И ОСЪЗНАВАМЕ СЛОЖНОСТТА И ТРУДНОСТТА НА ВРЕМЕТО, В КОЕТО ЖИВЕЕМ. ОБЩА Е КОНСТАТАЦИЯТА, ЧЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЖИВЯВА ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗНАЧИМ ПРЕХОДЕН ЕТАП НА РАЗГРАЖДАНЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ СТРУКТУРИ, ЗАДАДЕНИ ОТ 45-ГОДИШЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ, И НА ИЗГРАЖДАНЕ НА АДЕКВАТНИ ПЛУРАЛИСТИЧНИ СОЦИАЛНИ СТРУКТУРИ, КОИТО ДА ГАРАНТИРАТ НЕОБХОДИМИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН ПРОЦЕС НА СТРАНАТА.

ТОТАЛИТАРНИТЕ СТРУКТУРИ НИ ОСТАВИХА МНОГО ЛОШО НАСЛЕДСТВО ПО ОТНОШЕНИЕ НА СПАЗВАНЕТО НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ НА ЧОВЕКА И НА ЧОВЕШКИТЕ ОБЩНОСТИ, И В ЧАСТНОСТ НА МАЛЦИНСТВАТА В СТРАНАТА. В ТОЗИ КОНТЕКСТ НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ПО СМИСЪЛ И СЪДЪРЖАНИЕ СЛЕДВА ДА ИЗИГРАЕ РОЛЯТА НА ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР, КОЙТО ДА ГАРАНТИРА СТАБИЛИЗИРАНЕТО НИ КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НАРУШЕНИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ НА ЧОВЕКА И НА ЧОВЕШКИТЕ ОБЩНОСТИ СЕ ВЪЗПРИЕМАТ КАТО ДАДЕНОСТ ОТ БИВШИЯ РЕЖИМ. И НАЙ-ЖАЛКОТО Е, ЧЕ ТАЗИ ДАДЕНОСТ ИМА РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НЕПОКЛАТИМО СТАТУКВО, КОЕТО И В БЪДЕЩЕ ЩЕ ЛИМИТИРА ОСНОВНИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРЕНОСТИ, КАСАЕЩИ ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА ЧОВЕКА И НА ЧОВЕШКИТЕ ОБЩНОСТИ, В ТОВА ЧИСЛО И НА МАЛЦИНСТВАТА.

ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ И НЕГОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА ВИНАГИ СА БИЛИ ЗА ТЯСНАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ НЕОБРАТИМИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН ПРОЦЕС И ГАРАНТИРАНИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ НА ЧОВЕКА И ЧОВЕШКИТЕ ОБЩНОСТИ И АКТИВНО СА СЪДЕЙСТВАЛИ ЗА СОЦИАЛНИЯ МИР, СИГУРНОСТ И ПОЛИТИЧЕСКАТА СТАБИЛНОСТ НА СТРАНАТА.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА, КОИТО НАПРАВИХА ДЕПУТАТИ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ПРИ ПЪРВОТО ЧЕТЕНЕ НА ПРОЕКТА ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ, ЦЕЛЯХА УЗАКОНЯВАНЕ ПРИНЦИПИТЕ НА РАВНОПРАВИЕТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕХНИЯ ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД, ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ И ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЗГЛЕДИ. И ТЕЗИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ БЯХА ИЗЦЯЛО СЪОБРАЗЕНИ С ТЕКСТОВЕТЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРЕНОСТИ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА:

- ПРАВО НА ЕТНИЧЕСКА ИДЕНТИФИКАЦИЯ; ПРАВО НА ИЗУЧАВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА СВОЯ ЕЗИК, ВКЛЮЧИТЕЛНО В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ; ПРАВО НА РАЗВИВАНЕ НА САМОБИТНА КУЛТУРА НА МАЛЦИНСТВАТА В БЪЛГАРИЯ; ПРАВО НА ПОЛУЧАВАНЕ И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ НА СВОЯ ЕЗИК; ПРАВО НА СВОБОДНО ИЗПОВЯДВАНЕ НА СВОЯТА РЕЛИГИЯ; ПРАВО НА РАВНОПРАВНО УЧАСТИЕ В ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА СТРАНАТА.

ТЕЗИ ОСНОВНИ ИСКАНИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ИМАТ ЗА ЦЕЛ ЗАЩИТАТА И ГАРАНЦИИТЕ НА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА МАЛЦИНСТВАТА В СТРАНАТА, КОЕТО ЩЕ ИМ ОСИГУРИ РАВНОПОСТАВЕНОСТ СПРЯМО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ГАРАНТИРА ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯТ РЕЦИДИВИТЕ НА ДИСКРИМИНАЦИЯ Й АСИМИЛАЦИЯ.

ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ В ДОСЕГАШНАТА СИ ДЕЙНОСТ ВИНАГИ СЕ Е РЪКОВОДЕЛА ОТ ПРИНЦИПИТЕ НА РАВНОПРАВНИЯ ПАРЛАМЕНТАРЕН ДИАЛОГ. С ТАКАВА НАГЛАСА ПРИСТЪПИХМЕ И КЪМ ИЗГОТВЯНЕТО НА ПРОЕКТА ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НАПРАВЕНИТЕ ОТ НАШИТЕ ДЕПУТАТИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НЕ БЯХА ВКЛЮЧЕНИ В ПРОЕКТА ЗА ВТОРО ЧЕТЕНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА, С КОЕТО БЯХА НАРУШЕНИ ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР.

ИМЕННО ЗА ТОВА ПО-НАТАТЪШНОТО УЧАСТИЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ПРИ ОБСЪЖДАНЕТО И ГЛАСУВАНЕТО НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ НА ПРОЕКТА ЗА КОНСТИТУЦИЯ СЕ ОБЕЗСМИСЛЯ. В ТОЗИ СМИСЪЛ НИЕ СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА НАПУСНЕМ ПЛЕНАРНИТЕ ЗАСЕДАНИЯ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

СОФИЯ, 7 ЮНИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 10 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА:
ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ - ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ, ПРИЕТА С УЧАСТИЕТОНА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЩИНСКИТЕ РЪКОВОДСТВА НА СДС ВБЛАГОЕВГРАД, ПЕТРИЧ, САНДАНСКИ, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, РАЗЛОГ, СИМИТЛИ И КРЕСНА.


НА СВОЕ ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА 4 ЮНИ 1991 Г. СЪВМЕСТНО С ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ ОТ СДС В ОСНОВНИТЕОБЩИНСКИ ЦЕНТРОВЕ ОТ БИВШИЯ БЛАГОЕВГРАДСКИ ОКРЪГ, КАТО ОТЧЕТЕ:

- ЧЕ ДЕЙНОСТТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ В СЕГАШНИЯ МУ СЪСТАВ СПИРА ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС И Е ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ,
- ЧЕ РЕШЕНИЕТО ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ НА 6 ЮЛИ 1991 Г. Е ПОРЕДНОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПОКУШЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА СРЕЩУ НАЦИЯТА,
- ЧЕ СЕ ОТЛАГА ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС,
- ОТСТРАНЯВАНЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ОТ ВЛАСТТА ЧРЕЗ ИЗБОРИ,

РЕГИОНАЛНИЯТ СДС - ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ, РЕШИ:

- ОТЗОВАВА ВСИЧКИ СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ВРЕМЕННИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ ОТ 10 ЮНИ 1991 Г./ПОНЕДЕЛНИК/, ОБЯВЯВАЙКИ НАЧАЛОТО НА РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА СТАЧКА С ЕДИНСТВЕНО ИСКАНЕ - НЕЗАБАВНО САМОРАЗПУСКАНЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И НАСРОЧВАНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ДО 14 ЮЛИ 1991 Г. ПО СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН СЪС СЪКРАЩАВАНЕ НА СРОКА НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ. АКО ТОВА УСЛОВИЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНО, РЕГИОНАЛНИЯТ СДС - ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ ЩЕ ВЪРНЕ СВОИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЗА ПОДГОТОВКА И ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ И ДРУГИ ДЕЙСТВИЯ В РАМКИТЕ НА ЗАКОНА.

СКЪПИ СЕСТРИ И БРАТЯ, КАТО ПРИЗОВАВАМЕ МЕСТНИТЕ КООРДИНАЦИОННИ СЪВЕТИ НА СДС В ЦЯЛАТА СТРАНА ДА НИ ПОДКРЕПЯТ И ОБЯВЯТ НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА СТАЧКА С ГОРНОТО ИСКАНЕ, НИЕ СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ ВАС С НАДЕЖДА, ЧЕ НЯМА ДА ПОВТАРЯТЕ ИСТОРИЧЕСКАТА ГРЕШКА НА НАШИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ, КОИТО СА ГЛЕДАЛИ С НЕДОВЕРИЕ КЪМ БОРБИТЕ НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ ЗА СВОБОДА, ДЕМОКРАЦИЯ И СПРАВЕДЛИВОСТ.

НЕКА ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА ПРЕКРАТИМ ПО ТОЗИ НАЧИН ЗАМИСЛЕНИЯ ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА КОМУНИСТИЧЕСКИ СЦЕНАРИЙ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 10 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА:
ПРИЗИВ НА УЧРЕДИТЕЛИТЕ НА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ КОМИТЕТ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" ДО ВСИЧКИ, КОИТО ОБИЧАТ И ПОЧИТАТ АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА.


ОБЩЕСТВЕНИЦИ, УЧЕНИ И ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА ПОЛОЖИХМЕ НАЧАЛОТО НА ОБЩОБЪЛГАРСКИ КОМИТЕТ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" С ЦЕЛ ДА СЪЗДАДЕ ДВИЖЕНИЕ ЗА ИЗУЧАВАНЕ И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ЖИВОТА И ДЕЛОТО НА ВЕЛИКИЯ АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА, НА НЕГОВИТЕ СПОДВИЖНИЦИ, НА СЕЛИЩАТА И ГРАДОВЕТЕ, СВЪРЗАЛИ СЪДБАТА СИ С БОРЦИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ОСВОБОЖДЕНИЕ И ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ. ДВИЖЕНИЕТО ЩЕ СЕ СТРЕМИ ДА УТВЪРЖДАВА В СЪВРЕМЕННОТО ОБЩЕСТВО ИДЕЙНИТЕ, ДУХОВНИТЕ И ЛИЧНИТЕ ЦЕННОСТИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ И НА НЕГОВИТЕ СЪРАТНИЦИ, ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ТРАДИЦИИ НА ВЪЗРОЖДЕНСКАТА ЕПОХА.

КОМИТЕТЪТ Е НЕПАРТИЙНО, КУЛТУРНО-ПАТРИОТИЧНО ОБЕДИНЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ ПОДПОМАГА ИЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ВЪЗРАЖДАНЕТО И НЕГОВИТЕ ДЕЙЦИ И ИДЕАЛИ, ЩЕ НАСЪРЧАВА ИЗДИРВАНЕТО НА ИСТОРИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИ И ПОДДЪРЖАНЕТО НА КУЛТУРНИТЕ ПАМЕТНИЦИ И МУЗЕИ, ЩЕ ПРОПАГАНДИРА У НАС И В ЧУЖБИНА ДЕЛОТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ И НЕГОВИТЕ СПОДВИЖНИЦИ.

В СВОЯТА ДЕЙНОСТ ТОЙ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА РОДОЛЮБИВИТЕ ТРАДИЦИИ НА НЯКОГАШНИТЕ НАРОДНИ И ЗЕМЛЯЧЕСКИ КОМИТЕТИ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ", КОИТО ПОСТРОИХА ПАМЕТНИЦИ НА АПОСТОЛА В КАРЛОВО И СОФИЯ И ВЪЗСТАНОВИХА РОДНАТА МУ КЪЩА, ОПАЗИХА И СЪХРАНИХА ЗА ПОКОЛЕНИЯТА ДЕСЕТКИ КЪЩИ, СКРИВАЛИЩА И ПАМЕТНИ МЕСТА, СЪБРАХА НАЙ-ЦЕННИТЕ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ЕПОХАТА И ИЗДАДОХА БИОГРАФИЯТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ.

В ТРУДНОТО И ИЗПЪЛНЕНО С ПРОТИВОРЕЧИЯ ВРЕМЕ КОМИТЕТЪТ ЩЕ СЪДЕЙСТВА И ЧРЕЗ ПРИМЕРА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА ВСИЧКИ ВАС, КОИТО ПРИЕМАТЕ ТАЗИ ИДЕЯ, КЪМ РОДОЛЮБИВИТЕ И НРАВСТВЕНИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ НА НАРОДА НИ, КЪМ НЕГОВИТЕ НАЦИОНАЛНИ И ОБЩОЧОВЕШКИ СТРЕМЕЖИ И ИДЕАЛИ.

ДОСТЪПЪТ ДО ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ КОМИТЕТ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" Е ОТКРИТ ЗА СЕЛИЩА, УЧИЛИЩА, ЧИТАЛИЩА, КУЛТУРНИ И ТВОРЧЕСКИ ИНСТИТУТИ, ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ БЕЗ РАЗЛИКА НА ПОЛИТИЧЕСКА, РЕЛИГИОЗНА, ПРОФЕСИОНАЛНА И ДРУГА ПРИНАДЛЕЖНОСТ - ОТКРИТ ЗА ВСИЧКИ, КОИТО ОБИЧАТ И ПОЧИТАТ ЛИЧНОСТТА И ДЕЛОТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ И НА РАДЕТЕЛИТЕ ЗА НАПРЕДЪКА НА
БЪЛГАРИЯ.

АДРЕСИТЕ НА КОМИТЕТА: СОФИЯ, БУЛ. "ВИТОША" 18, КАРЛОВО, КЪЩА-МУЗЕЙ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ".

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВСИЧКИ, НА КОИТО Е СКЪПО ДЕЛОТО И ПРИМЕРА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, НА НЕГОВИТЕ СПОДВИЖНИЦИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛИ ДА ПОДПОМОГНАТ ФОНДА "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" КЪМ ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ КОМИТЕТ, КОЙТО НАБИРА СРЕДСТВА ОТ ДАРЕНИЯ, ЗА ДА РАЗВИВА СВОЯТА ПАТРИОТИЧНА И РОДОЛЮБИВА ДЕЙНОСТ.

СМЕТКАТА, ПО КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ВНЕСАТ СРЕДСТВА, Е: ТЪРГОВСКА БАНКА "БАЛКАНБАНК" 1805472 - ЗА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ КОМИТЕТ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ".

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 10 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА:
РАЗДЕЛА "ВЪНШНОТЪРГОВСКИ СТРУКТУРИ“ /ЧАСТ ВТОРА/ ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТНАТА ПРОГРАМА "РАН-ЪТ"/. ПРОЕКТЪТ КАТО ЦЯЛО Е ПОДГОТВЕН ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. АВТОР НА РАЗДЕЛА Е ИЗВЕСТНИЯТ АМЕРИКАНСКИ ЕКСПЕРТ ЮДЖИЙН Л. СТЮАРТ.


ДЕЙСТВИЯ НА ГРУПАТА НА 24-ТЕ ПО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЗАЕМИ И ПОМОЩИ НА БЪЛГАРИЯ, КАТО НЕЙНОТО ФИНАНСИРАНЕ ТРЯБВА ДА Е СРАВНИМО С ФОНДА ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ОБМЕННИЯ КУРС ОТ ЕДИН МИЛИАРД ЩАТСКИ ДОЛАРА ЗА ПОЛША, СЪС ЗАЕМА ЗА СТРУКТУРНО ОБНОВЛЕНИЕ ОТ ЕДИН МИЛИАРД ЩАТСКИ ДОЛАРА ЗА УНГАРИЯ /СЛЕД СРЕЩАТА НА МИНИСТРИТЕ ПРЕЗ ЮЛИ 1990 Г. ГРУПАТА НА 24-ТЕ ОПОВЕСТИ СВОЕТО РЕШЕНИЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С ЧЕХОСЛОВАКИЯ, ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ И ЮГОСЛАВИЯ ОТГОВАРЯ НА КРИТЕРИИТЕ ЗАПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ РЕФОРМИ В РАМКИТЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА НА 24-ТЕ ЗА ПОМОЩ/ /8/. НЕЩО ПОВЕЧЕ, ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ КОМИТЕТ, СЕКРЕТАРИАТЪТНА ГРУПАТА НА 24-ТЕ ОПОВЕСТИХА ПЛАН ЗА ВКЛЮЧВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В СВОЯТАСХЕМА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ДЕМОКРАТИЗИРАЩИТЕ СЕ ЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ. БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА СЪЩО ТАКА ПРАВО НА ЗАЕМИ, ОТПУСКАНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ /ЕБВР/ /9/. ГРУПАТА НА 24-ТЕ СТРАНИ УСТАНОВИ СЛЕДНИТЕ ПРИОРИТЕТИ ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА БЪЛГАРИЯ: СЕЛСКО СТОПАНСТВО И ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВА ПРОМИШЛЕНОСТ; ОКОЛНА СРЕДА; ИНВЕСТИЦИИ В ТРАНСПОРТА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИТЕ; ОБУЧЕНИЕ НА МЕНИДЖЪРИ, ФИНАНСОВИ УСЛУГИ, НАУЧНА ИТЕХНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ, ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА ХИМИЧЕСКАТА ИНДУСТРИЯ И НА ЛЕКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ; ТУРИЗЪМ; УЛЕСНЯВАНЕ НА ДОСТЪПА ДО СВЕТОВНИЯ ПАЗАР /10/.

БЪЛГАРИЯ ДА УДОВЛЕТВОРИ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОМОЩ ОТ САЩ В РАМКИТЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЕМОКРАЦИИ НА ОСНОВАНИЕ НА ФАКТА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НАПРАВИ СЪЩЕСТВЕНИ КРАЧКИ ПО ПОСОКА НА УСТАНОВЯВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕМОКРАЦИЯ И ИКОНОМИЧЕСКИ ПЛУРАЛИЗЪМ. В РАМКИТЕ НА ТАЗИ ПОМОЩ СЕ ВКЛЮЧВАТ:

- ПОМОЩНИ ЗАЕМИ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ И НЕЙНИТЕ ФИЛИАЛИ КЪМ СВЕТОВНАТА БАНКА, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕНОСТТА, СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ИНФРАСТРУКТУРИТЕ;

- ПРОГРАМИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД, СЪЗДАДЕНИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА НАДЕЖДЕН ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ; ВОДЕЩАТА РОЛЯ НА САЩ В ПОДКРЕПА НА МНОГОСТРАННИТЕ СЪГЛАШЕНИЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА МЕЖДУПРАВИТЕЛСТВЕНИ ЗАЕМИ ЗА ВАЛУТНА СТАБИЛИЗАЦИЯ И НАСОЧЕНИ КЪМ НАМАЛЯВАНЕ И ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ;

- ПОМОЩИ ЗА ПОДДРЪЖКА НА ЧАСТНИ "ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ФОНДОВЕ" С ИДЕАЛНАЦЕЛ, КОИТО ЩЕ ПРЕДОСТАВЯТ ЗАЕМИ, СУБСИДИИ, ИНВЕСТИЦИИ, ПРОЕКТНИ ПРОУЧВАНИЯ, ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ, ОБУЧЕНИЕ И ДРУГИ ФОРМИ НА ПОМОЩ ЗА ДЕЙНОСТИТЕ НА ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА В БЪЛГАРИЯ;

- ПРАВОТО НА ЧЛЕНСТВО В ОБЩАТА СИСТЕМА ЗА МИТНИЧЕСКИ ПРЕФЕРЕНЦИИ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ТЪРГОВСКИ ПРЕДИМСТВА.

- ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СТАТУТ НА НАЙ-ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНА НАЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ СТОКИ В СЪОТВЕТСТВИЕ С КРИТЕРИИТЕ И ПРОЦЕДУРИТЕ, ЗАЛЕГНАЛИ В ЧЛ.402 ОТ ЗАКОНА ЗА ТЪРГОВИЯТА ОТ 1974 Г., ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ПОПРАВКА НА ДЖЕКСЪН-ВЕНИК".

"...ОТКАЗЪТ ДА СЕ ПРЕДОСТАВИ СТАТУТ НА НАЙ-ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНА НАЦИЯ НА ОСНОВАНИЕ НА ФАКТА, ЧЕ ДАДЕНА СТРАНА ОТКАЗВА НА СВОИТЕ ГРАЖДАНИ /i/ ПРАВОТО ИЛИ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЕМИГРИРАТ; /ii/ НАЛАГА С ДАНЪЦИ, ПО-ГОЛЕМИ ОТ НОМИНАЛНИТЕ, ЕМИГРАНТИТЕ ИЛИ ВИЗИТЕ, ИЛИ ДРУГИТЕ ДОКУМЕНТИ, ИЗИСКВАНИ ЗА ЕМИГРАЦИЯ, НЕЗАВИСИМО С КАКВА ЦЕЛ ИЛИ ПО КАКВА ПРИЧИНА; ИЛИ /iii/ ОБЛАГИ С ПО-ГОЛЯМ ОТ НОМИНАЛНИЯ ДАНЪК, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТАКСИТЕ ЗА МЪЖЕТЕ, НА КОИТО ПРЕДСТОИ ВОЕННА СЛУЖБА, ГЛОБИ И ТАКСИ ИЛИ КАКВИТО И ДА Е ОБЛАГАНИЯ КАТО ПОСЛЕДСТВИЕ НА ЖЕЛАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ ДА ЕМИГРИРАТ В СТРАНА ПО СВОЙ ИЗБОР:

- /1/ СТАТУТЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕН ОТ ПРЕЗИДЕНТА С ДОКЛАД ДО КОНГРЕСА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ Е В НАРУШЕНИЕ НА ПОСОЧЕНИТЕ КРИТЕРИИ, ИЛИ

- /2/ АКО ТОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ДОКЛАДВА ПО ТОЗИ НАЧИН, СТАТУТЪТ МОЖЕ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ДА БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕН, АКО КРИТЕРИИТЕ СА ОТМЕНЕНИ ОТ ПРЕЗИДЕНТА, АКО ТОЙ ДОКЛАДВА НА КОНГРЕСА, ЧЕ /А/ ТОЙ Е РЕШИЛ, ЧЕ ТАКОВА ОТМЕНЯНЕ ЩЕ СЪДЕЙСТВА ЗНАЧИТЕЛНО НА ЦЕЛИТЕ НА ТОЗИ РАЗДЕЛ И /Б/ ТОЙ Е ПОЛУЧИЛ УВЕРЕНИЯ, ЧЕ ПОЛИТИКАТА КЪМ ЕМИГРАНТИТЕ В ТАЗИ СТРАНА ЗАНАПРЕД ЩЕ ВОДИ СЪЩЕСТВЕНО КЪМ ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ НА ТОЗИ РАЗДЕЛ /11/.

БЪЛГАРИЯ ДА УДОВЛЕТВОРИ ИЗИСКВАНИЯТА НА РАЗДЕЛ 2 /b/ /2/ НА ЗАКОНА ЗА ВНОСНО-ИЗНОСНАТА БАНКА ОТ 1945 Г., СЪГЛАСНО ПОПРАВКАТА 12 USC AND 635 /b/ /2/, КОЙТО ДАВА ПРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА ДА РЕШИ, ЧЕ Е В ИНТЕРЕСА НА НАЦИЯТА ВНОСНО-ИЗНОСНАТА БАНКА НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ДА ГАРАНТИРА, ЗАСТРАХОВА И ПРЕДОСТАВЯ КРЕДИТИ И ДА УЧАСТВА В ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА КРЕДИТИ, СВЪРЗАНИ С ПОКУПКАТА ИЛИ ДАВАНЕТО ПОД НАЕМ НА ВСИЧКИ ПОДХОДЯЩИ СТОКИ ИЛИ УСЛУГИ С АМЕРИКАНСКИ ПРОИЗХОД ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ, ПРОДАЖБА ИЛИ ДАВАНЕ ПОД НАЕМ ЗА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

ДА БЪДЕ ОДОБРЕНО ПРИЕМАНЕ НА МОЛБАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ПОСТЪПВАНЕТО Й В ГATT /ГЕНЕРАЛНОТО СЪГЛАШЕНИЕ ЗА МИТНИЧЕСКИТЕ ТАРИФИ И ТЪРГОВИЯТА/. МОЛБАТА ЗА ПРИЕМАНЕТО Й Е ПОДЛОЖЕНА НА АНАЛИЗ ОТ СТРАНА НА РАБОТНА ГРУПА, СЪЗДАДЕНА ЗА ТАЗИ ЦЕЛ /12/. ЗАПАДНИ ЕКСПЕРТИ, НАЙ-ВЕЧЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА САЩ, ТВЪРДЯХА В МИНАЛОТО, ЧЕ ЦЕНТРАЛИЗИРАНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ТЪРГОВИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е ТАКОВА, ЧЕ ИЗКЛЮЧВА ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ГАТТ /13/.

ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ Е, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИЗВЪРШИ КОНСТРУКТИВНА СТЪПКА, ПОДПИСВАЙКИ "ВТОРОТО ГЕНЕРАЛНО" СЪГЛАШЕНИЕ ЗА ТЪРГОВИЯ И СЪТРУДНИЧЕСКО С ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ НА 8 МАЙ 1990 Г., КОЕТО ЗАДЪЛЖААВА ЕО ДА ОТМЕНИ ВСИЧКИ КВОТИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ИЗНОС НА ПРОМИШЛЕНИ И СЕЛСКОСТОПАНСКИ СТОКИ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ ДО 1995 Г. И ОТМЕНЯНЕТО НА ВСИЧКИ СПЕЦИФИЧНИ ЗА СТРАНАТА КВОТИ ОТ 1 ОКТОМВРИ 1990 Г. И ОТМЕНЯНЕТО НА НЕСПЕЦИФИЧНИТЕ КВОТИ ЗА ВНОСА ОТ БЪЛГАРИЯ ДО ОКТОМВРИ 1991 г /14/. СЪГЛАШЕНИЕТО ПРЕДОСТАВЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ИЗНОС ПРАВА НА НАЙ-ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНА НАЦИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ /15/.

КОМИСИЯТА КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ СЪЩО ТАКА ПОСТАНОВИ, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ БИ ТРЯБВАЛО ДА РАЗШИРИ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНОТО ТРЕТИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В РАМКИТЕ НА ОБЩАТА СИСТЕМА НА МИТНИЧЕСКИ ПРЕФЕРЕНЦИИ ОТ 1 ЯНУАРИ 1991 Г., УСЪВЪРШЕНСТВАЙКИ ОТСТЪПКИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛСКОСТОПАНСКИ СТОКИ. ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ ВЪЗНАМЕРЯВА СЪЩО ТАКА ДА СКЛЮЧИ С БЪЛГАРИЯ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА АСОЦИИРАНО ЧЛЕНСТВО, КОГАТО ТЯ НАПРАВИ НЕОБХОДИМИТЕ ПРОМЕНИ В ИКОНОМИЧЕСКАТА СИ СИСТЕМА /16/.

РЕЦИПРОЧНОТО ТРЕТИРАНЕ КАТО НАЙ-ОБЛАГОДЕТЕСТВАНА НАЦИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИЗНОСА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ БИ ПОСТАВИЛО ИЗНОСА НАСАЩ ЗА БЪЛГАРИЯ В НЕИЗГОДНИ ПОЗИЦИИ, ТЪЙ КАТО БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ЗАИНТЕРЕСУВАНА ДА ИЗВЪРШВА ИЗНОС СРЕЩУ ТВЪРДА ВАЛУТА ПО-СКОРО В ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ, ОТКОЛКОТО В САЩ. ВЪВ ВРЪЗКА С ТАЗИ ИНИЦИАТИВА СЕО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ КАЗА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ГОТОВА ДА ЗАПОЧНЕ РАЗГОВОРИТЕ С ЕО ЗА ПО-ТЕСНИ ТЪРГОВСКИ ВРЪЗКИ С НЕЯ В КРАЯНА 1990 Г. И ЧЕ ЕВЕНТУАЛНОТО ЧЛЕНСТВО НА БЪЛГАРИЯ В ОБЩНОСТТА Е ЕДНА ПО-ДЪЛГОСРОЧНА ЦЕЛ /17/.

КАТО СЕ ИЗХОЖДА ОТ РАЗГЛЕДАНИТЕ ПО-ГОРЕ ВЪНШНОТЪРГОВСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ, КОИТО СА ВАЖНИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ НА БЪЛГАРИЯ, ПО-НАТАТЪК СЕ СПИРАМЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ И НЕЙНИТЕ СОБСТВЕНИ НАРЕДБИ, КОИТО ВЛИЯЯТ, ОБЛЕКЧАВАТ ИЛИ ОГРАНИЧАВАТ НЕЙНАТА ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ.


ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪРХУ ВАЛУТНИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ

ДО НЕОТДАВНА ВСИЧКИ ВЪНШНОТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ БЯХА ПЛАНИРАНИ КАТО ЧАСТ ОТ ВЪНШНОТЪРГОВСКИЯ ПЛАН НА БЪЛГАРИЯ, ВКЛЮЧЕН В ГОДИШНИЯ ДЪРЖАВЕН ПЛАН. НА ФИРМИТЕ БЯХА ДАВАНИ ЗАДАЧИ ЗА ВНОС И ИЗНОС. ТЕ БЯХА ИЗОЛИРАНИ ОТ ДИРЕКТНИ КОНТАКТИ С ЧУЖДЕСТРАННИ ДОСТАВЧИЦИ И КЛИЕНТИ С ПРИНУДИТЕЛНО ПОСРЕДНИЧЕСТВО НА ВЪНШНОТЪРГОВСКА ОРГАНИЗАЦИЯ. ЧУЖДЕСТРАННАТА ВАЛУТА МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ ПОЛУЧЕНА ЕДИНСТВЕНО ЧРЕЗ ЦЕНТРАЛИЗИРАНО РАЗПРЕДЕЛЯНЕ. ЛИБЕРАЛИЗАЦИОННИТЕ МЕРКИ, ПРЕДПРИЕТИ ПРЕЗ 1987 Г., БЯХА ОСЪЩЕСТВЯВАНИ БАВНО /18/.

В СРЕДАТА НА 1988 Г. БЕ ПОЛОЖЕНО НАЧАЛОТО НА ТЪРГОВЕ НА ЧУЖДЕСТРАННА ВАЛУТА, ПРЕДОСТАВЕНА ОТ ИЗНОСИТЕЛИ И ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ПОД ЕГИДАТА НА БНБ И БЪЛГАРСКАТА ВЪНШНОТЪРГОВСКА БАНКА. ТЪРГОВЕТЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ ПО"ХОЛАНДСКАТА СИСТЕМА" НА НАДДАВАНЕ, ПРИ КОЯТО КАНДИДАТИТЕ КЪСМЕТЛИИ ПЛАЩАТ ЦЕНАТА, ПРЕДЛОЖЕНА ОТ ТЯХ. ОТ СРЕДАТА НА 1988 Г. ТЪРГОВЕТЕ СЕОРГАНИЗИРАХА ВСЕКИ ДВА МЕСЕЦА. ПРЕДЛАГАНАТА НА ТЪРГ ЧУЖДЕСТРАННА ВАЛУТА БЕШЕ МАЛКО И СЕ ПРЕДЛАГАШЕ ПРЕДИМНО НА ПРЕДПРИЯТИЯ, КОИТО МОЖЕХА ДА ПОЛУЧАТ ИЛИ ОБМЕНЯТ ЧУЖДЕСТРАННА ВАЛУТА ОТ ЦЕНТРАЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ /19/.

ОТ 2 МАЙ 1990 Г. ВЛЕЗЕ В СИЛА ПОСТАНОВЛЕНИЕ 32, С КОЕТО СЕ ОСЪЩЕСТВИХА ВАЖНИ ПРОМЕНИ В СИСТЕМАТА НА ВАЛУТНА ОБМЯНА. СТОЙНОСТТА НА ЛЕВА ОТНЕСЕН КЪМ ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ВАЛУТИ, СЕ ОСНОВАВА НА: /i/ ОСНОВНИЯ КУРС, ОБРАЗУВАН СЪЩО НА БАЗАТА НА ОСРЕДНЕНА СТОЙНОСТ ОТ НЯКОЛКО ВАЛУТИ, /ii/ ПАЗАРЕН КУРС, ОПРЕДЕЛЕН ОТ ПЕРИОДИЧНИТЕ ВАЛУТНИ ТЪРГОВЕ И /iii/ КУРСЪТ ПРИ ОБМЯНА В БРОЙ. ОСНОВНИЯТ КУРС СЕ ПРИЛАГА ПРЕДИМНО ПРИ ОФИЦИАЛНИ ПРЕВОДИ И ПРИ ВНОСА НА НЯКОИ ОСНОВНИ СТОКИ. ПАЗАРНИЯТ КУРС ВАРИРА В СЪОТВЕТСТВИЕ С РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПЕРИОДИЧНИТЕ ТЪРГОВЕ: ТОЙ ВАРИРА ОТ 9,9 ЛВ. ЗА 1 ЩАТСКИ ДОЛАР ПРЕЗ МАЙ И ДО 8,56 ЛВ. ПРЕЗ ЮЛИ /ОТ ТОГАВА НЕ СА ОРГАНИЗИРАНИ ТЪРГОВЕ/. ОБМЕННИЯТ КУРС В БРОЙ СЕ ПРИЛАГА ПРИ ОБМЯНАТА НА БАНКНОТИ И ПЪТНИЧЕСКИ ЧЕКОВЕ ОТ ЧАСТНИ ЛИЦА И СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО НА ЧУЖДЕСТРАННИ БАНКНОТИ В БАНКОВАТА СИСТЕМА. ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 1990 Г. ТОЗИ КУРС ЗА ПОКУПКА И ПРОДАЖБА ЗА ЩАТСКИЯ ДОЛАР БЕШЕ 7,35 ПРИ ПОКУПКА НА 1 Щ.ДОЛАР И 7,50 ЛВ. ПРИ ПРОДАЖБА НА ЕДИН Щ.ДОЛАР /20/.

КАКТО ВЕЧЕ БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАНО, БЪЛГАРСКАТА ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ СЕ ИЗВЪРШВА ПРЕДИМНО СЪС СТРАНИТЕ ОТ СИВ. ПРЕЗ 1989 Г. 84,1 % ОТ СТОЙНОСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ ИЗНОС СЕ ПАДА НА СТРАНИТЕ ОТ СИВ, А 73,5 % ОТ СТОЙНОСТТА НА ВНОСА БЕШЕ ОТ СТРАНИТЕ-ЧЛЕНКИ НА СИВ. /21/ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ТЪРГОВИЯТА НА БЪЛГАРИЯ И ФИНАНСОВИТЕ РАЗЧЕТИ ЗА СТРАНИТЕ ОТ СИВ СЕ ИЗВЪРШВАХА В ПРЕВОДНИ РУБЛИ ЧРЕЗ МЕЖДУНАРОДНАТА БАНКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО /МБИС/. ОФИЦИАЛНИЯТ РАЗМЕНЕН КУРС НА ПРЕВОДНАТА РУБЛА Е 1,30 ЛВ. ЗА 1 ПР.РУБЛА, А ТЪРГОВСКИЯТ КУРС Е 1,05 ЛВ. ЗА 1,22 ПР.РУБЛА /22/.

ОТ 2 МАЙ 1990 Г. В РЕЗУЛТАТ НА ПРИЛАГАНЕТО НА 32 ПОСТАНОВЛЕНИЕ ПОВЕЧЕТО ИЗНОСИТЕЛИ НА СТОКИ И УСЛУГИ ТРЯБВА ДА ПРЕДАВАТ 50 % ОТ ТЯХНАТА НЕТНА ПЕЧАЛБА /Т.Е. СПЕЧЕЛЕНОТО ЗАД ГРАНИЦА СЛЕД ПРИСПАДАНЕ НА ВАЛУТНИТЕ РАЗХОДИ, НЕОБХОДИМИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ТАЗИ ПЕЧАЛБА/ НА БЪЛГАРСКА ВЪНШНОТЪРГОВСКА БАНКА ИЛИ НА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ ПО ПАЗАРНИЯКУРС. ИЗНОСИТЕЛИТЕ ЗАДЪРЖАТ ОСТАНАЛИТЕ 50 % ОТ ВАЛУТАТА НА ТЯХНО РАЗПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ВАЛУТНИТЕ СИ СМЕТКИ ЗА БЪДЕЩ ВНОС ИЛИ ЗА УЧАСТИЕ В ТЪРГОВЕ. ОПРЕДЕЛЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ТРЯБВА ДА ПРОДАВАТ ДОСТА ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЕХНИТЕ ВАЛУТНИ ПОСТЪПЛЕНИЯ. НАПРИМЕР ФИРМИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ЧУЖДЕСТРАННА ВАЛУТА ОТ ТУРИЗЪМ, ТРЯБВА ДА ПРОДАВАТ 80 % ОТ ПРИХОДИТЕСИ ПО ПАЗАРЕН КУРС; ВАЛУТНИТЕ МАГАЗИНИ ПРОДАВАТ 90 % ОТ ПЕЧАЛБИТЕ СИПО ПАЗАРЕН КУРС; ФИРМИ, КОИТО ИМАТ ВАЛУТНИ ПОСТЪПЛЕНИЯ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛСКА, ПОСРЕДНИЧЕСКА И АГЕНТСКА ДЕЙНОСТИ ТРЯБВА ДА ПРОДАВАТ90 % ОТ НЕТНАТА СИ ПЕЧАЛБА НА ДЪРЖАВАТА. НЕЩО ПОВЕЧЕ, НА ЕДНА ГРУПА ОТ 24 ПРЕДПРИЯТИЯ /ОСЪЩЕСТВЯВАЩА ОКОЛО ПОЛОВИНАТА ОТ ИЗНОСА НА СТОКИ С КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА ПРЕЗ 1990 Г./ ВСЕ ОЩЕ ПРИНУДИТЕЛНО СЕ СПУСКАТИНДИВИДУАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ, ИЗРАЗЕНИ В АБСОЛЮТНА ВАЛУТА, ПОЛУЧЕНА ОТТЕХНИЯ ВЪНШНОТЪРГОВСКИ ОБМЕН, КОЯТО ТЕ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПРЕДОСТАВЯТ ИЗЦЯЛО НА ДЪРЖАВАТА ПО ПАЗАРЕН КУРС. СУМИТЕ ОТ ВЪНШНОТЪРГОВСКИЯ ОБМЕН, ПРЕДОСТАВЕНИ НА ДЪРЖАВАТА, СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА ПЛАЩАНИЯ ПО ДЪЛГА, ЗА ПРОДАЖБА НА ВАЛУТНИТЕ ТЪРГОВЕ И ЗА ИЗВЪНРЕДЕН ВНОС НА ОСНОВНИ СТОКИ КАТО ЗЪРНЕНИ ХРАНИ ИЛИ МЕДИКАМЕНТИ /23/.

ПРЕДПРИЯТИЯТА И ЧАСТНИТЕ ЛИЦА МОГАТ ДА ОТКРИВАТ БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ ВАЛУТНИ ВЛОГОВЕ В ЩАТСКИ ДОЛАРИ, ГЕРМАНСКИ МАРКИ И ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКОВЕ. ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ, ИЗПЛАЩАНИ ПО ВЛОГОВЕТЕ, СЪОТВЕТСТВАТ НАМЕЖДУНАРОДНИТЕ. ПРОИЗХОДЪТ НА ВАЛУТНИТЕ ДЕПОЗИТИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОДРОБНО ДОКУМЕНТИРАН. МОГАТ СЪЩО ТАКА ДА БЪДАТ ОТКРИВАНИ БАНКОВИ СМЕТКИ И В ПРЕВОДНИ РУБЛИ ЗА РАЗПЛАЩАНИЯ СЪС СТРАНИТЕ ОТ СИВ. ПОСТЪПЛЕНИЯТА ИЗВЪН СТРАНАТА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ СЪХРАНЯВАНИ В ЧУЖДЕСТРАННИ БАНКОВИ СМЕТКИ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕВЕДЕНИ В СТРАНАТА /24/.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


10:10:32
10-06-1991

РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА           
ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПЪЛНИТЕЛ: ЕМИЛИЯ ГЕНАДИЕВА
КОМПЛЕКСНА ОБРАБОТКА: ИЗДАТЕЛСКИ КОМПЛЕКС БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!