10 юли 1990

СОФИЯ, 10 ЮЛИ 1990 ГОЛИНА                                                   БРОЙ 134 /152/

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ НА дЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


ОСТАВКАТА НА ПЕТЪР МЛАДЕНОВ ПРЕДИЗВИКА ОБЪРКВАНЕ В ПАРТИЯТА НА СОЦИАЛИСТИТЕ. НА 6 ЮЛИ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ ПРИЗОВА: "ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОБЩЕСТВЕНИ ДВИЖЕНИЯ ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАТ В ПЕРИОДА МЕЖДУ 7 И 15 ЮЛИ ОТ МИТИНГИ, ШЕСТВИЯ, СТАЧКИ И ДРУГИ ПРОЯВИ, КОИТО БИХА МОГЛИ ДА ПРЕДИЗВИКАТ КОНФРОНТАЦИЯ МЕЖДУ ЕДНИ ИЛИ ДРУГИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ И ЧАСТИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД."

НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН, НА РЪКОВОДЕНОТО ОТ САМИЯ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ ЗАСЕДАНИЕ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ БЕ ПРИЕТО ОБРЪЩЕНИЕ, ЧИЕТО СЪДЪРЖАНИЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕЦЕНЕНО КАТО ПОДСТРЕКАТЕЛСТВО ЗА НАРУШЕНИЯ НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР, КАТО ИНСТРУКЦИЯ НА АПАРАТА ДА БЪДЕ ЗАГЛУШЕН СПРАВЕДЛИВИЯТ ГЛАС НА ОБЩЕСТВЕНОТО НЕДОВОЛСТВО.

В ТОВА ОБРЪЩЕНИЕ, КОЕТО В. "ДУМА" ТЕНДЕНЦИОЗНО ОЗАГЛАВИ "ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА ПРЕСЕЧЕМ ХАОСА", СЕ ПРИЗОВАВА КЪМ ОРГАНИЗИРАНЕ "В ЦЯЛАТА СТРАНА НА ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТИ И ИНИЦИАТИВНИ ПУБЛИЧНИ СЪБРАНИЯ, СЪБИРАНЕ НА ПОДПИСКИ, ТЕЛЕГРАМИ", КОЕТО ВОДИ ДО ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА. ПО СЪЩЕСТВО ТОВА ОЗНАЧАВА сОЛИДАРИЗИРАНЕ С НАРУШЕНИЯТА, РЕАКЦИЯ СРЕЩУ ПРАВОТО НА ХОРАТА ДА ИЗРАЗЯВАТ СПРАВЕДЛИВОТО СИ НЕДОВОЛСТВО.

СЪС СВОЕТО ОБРЪЩЕНИЕ ВИСШИЯТ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ СЕ ОПИТВА ДА СЪЗДАВА ДОБРЕ ПОЗНАТИ ДИРИЖИРАНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ АКЦИИ. РЕЗУЛТАТИТЕ НЕ ЗАКЪСНЯХА: ВИДЯХМЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ГРАЖДАНИ, КОИТО НЕ МОЖЕХА ДА ФОРМУЛИРАТ ИСКАНИЯТА СИ, НО СИ ПОЗВОЛЯВАХА ДА МАЛТРЕТИРАТ ДЕПУТАТИ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ДРУГИ ГРАЖДАНИ.

СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ НЕ ПОДКЛАЖДА НЕДОВОЛСТВОТО НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ, ПРОЯВЯВАНО В РАМКИТЕ НА ЗАКОНА. ТО Е РЕЗУЛТАТ ОТ ДОСЕГАШНАТА ПОЛИТИКА НА УПРАВЛЯВАЩИЯ РЕЖИМ.
СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ КАТЕГОРИЧНО ПОДКРЕПЯ СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ И ЩЕ СЕ СТРЕМИ ДА ГИ ОСЪЩЕСТВЯВА ЧРЕЗ СРЕДСТВАТА НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, ТАКА КАКТО Е В ЦЕЛИЯ ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ.

СОФИЯ, 9 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД ОБРЪЩЕНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БСП.


КАТО ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ СМЯТА ЗА СВОЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ИЗРАЗИ СТАНОВИЩЕ ОТНОСНО ОБРЪЩЕНИЕТО НА ВС НА БСП, ПУБЛИКУВАНО ВЪВ В."ДУМА" НА 8 ЮЛИ 1990 ГОДИНА.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ В СТРАНАТА СЕ РАЗВИВА ПОЛОЖИТЕЛЕН ПРОЦЕС, ПРИ КОЙТО ОСВОБОДЕНИЯТ ЧОВЕШКИ ДУХ И ЕСТЕСТВЕНИЯТ СТРЕМЕЖ КЪМ ИСТИНАТА ВЗЕМАТ ВРЪХ НАД 45-ГОДИШНИЯ СТРАХ. ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА Е ПОРАСНАЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА ЗРЯЛОСТ, С КОЯТО МЛАДИ И СТАРИ, СТУДЕНТИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА И ИЗКУСТВОТО, ЛЕКАРИ, УЧЕНИ, РАБОТНИЦИ И СЕЛЯНИ ВЪРВЯТ ПО ПЪТЯ НА ИСТИНАТА. ТОВА Е ЕДИН СКОК НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ ДУХ, ОСВОБОДЕН ОТ ОКОВИТЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМА.

В РЯЗЪК КОНТРАСТ Е НАПРАВЕНОТО ОТ ВС НА БСП ОБРЪЩЕНИЕ. ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ ВЪЗРАЗЯВА СРЕЩУ:

1. ОПИТА НА КОМПРОМЕТИРАЛАТА СЕ ВЪРХУШКА ОТНОВО ДА ПОСТАВИ ЗАЩИТАТА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ НАД ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДОРИ НАД ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СОБСТВЕНАТА СИ ПАРТИЯ.

2. БЕЗОТГОВОРНИЯТ ОПИТ ДА СЕ ПРЕДСТАВИ НА НАРОДА ИЗОПАЧЕНА КАРТИНА НА РЕАЛНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЦЕСИ. СТРЕМЕЖЪТ ЗА ИСТИНА Е НАРИЧАН "ХАОС", А МОРАЛНОТО РАЗОБЛИЧАВАНЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИ И КОМПРОМЕТИРАНИ ЛИЧНОСТИ - "НАСИЛСТВЕН ПРЕХОД".

3. ОБРЪЩЕНИЕТО НА ВПС НИЕ РАЗБИРАМЕ КАТО СИГНАЛ КЪМ СИЛИТЕ, ПОСТАВЕНИ В УСЛУГА НА ПАРТИЙНО-ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ВЪРХУШКА, КАТО АФИШИРАН ПРИЗИВ ЗА ДЕЙСТВИЯ НА МЕСТНАТА НОМЕНКЛАТУРА И
ПОДБУДИТЕЛСТВО КЪМ НАЦИОНАЛНО РАЗЕДИНЕНИЕ И ВРАЖДА. ТОВА Е БОЛШЕВИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ!

ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ СМЯТА, ЧЕ ВИСШИЯТ СЪВЕТ НА БСП ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНИ НА ТЪРСЕЩИЯ ИСТИНАТА БЪЛГАРСКИ НАРОД ЗА ПОРЕДНАТА ОБИДА, КОЯТО МУ НАНАСЯ НАПРАВЕНОТО ОБРЪЩЕНИЕ.

НИЕ СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ ЧЕСТНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА БСП ДА ПОДПОМОГНАТ ОБЩОНАРОДНИЯ ПРОЦЕС В ПОСОКА КЪМ ДЪЛГО СКРИВАНАТА ИСТИНА. НАИСТИНА "НЕКА ВСИЧКИ ЗАЕДНО ПРЕСЕЧЕМ ХАОСА" - ОНЗИ ХАОС, КОЙТО БКП СЪТВОРИ В ГОДИНИТЕ НА ОТМИНАЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ.

СОФИЯ, 9 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОПЕРАТИВНОТО БЮРО НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА
КЛУБОВЕТЕ ЗА ГЛАСНОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ.


ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪЗДАЛАТА СЕ В ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ ПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА
ЗАЯВЯВАМЕ:

ЦЯЛАТА ВИНА ЗА ВЪЗНИКНАЛОТО ПОЛИТИЧЕСКО И СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ В
СТРАНАТА НОСИ ЕДНОПАРТИЙНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА Г-Н АНДРЕЙ ЛУКАНОВ. ТО Е ВИНОВНО ЗА ВЪЗНИКНАЛИЯ ОРГАНИЗАЦИОНЕН БЕЗПОРЯДЪК ПРИ ПОДГОТОВКАТА И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ, КАКТО И ЗА ХАОСА ПРИ ДОСТАВЯНЕТО И ОБРАБОТВАНЕТО НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ.

НЕГОВА Е ВИНАТА И ЗА ОСКЪДНАТА ИНФОРМАЦИЯ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДНИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ, КОЕТО БЕШЕ ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ГРАЖДАНСКОТО НЕДОВОЛСТВО И ЗА ЗАПОЧВАНЕТО НА СТУДЕНТСКИТЕ СТАЧКИ.

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА Г-Н ЛУКАНОВ ПРОЯВИ ПОЛИТИЧЕСКА БЕЗОТГОВОРНОСТ,
КАТО НЕ СЪДЕЙСТВА С НИЩО ЗА РЕШАВАНЕТО НА КОНФЛИКТА. НАПРОТИВ, ЛИЧНО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ И НЯКОИ ДРУГИ ЧЛЕНОВЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО МНОГОКРАТНО ОСЪДИХА СТУДЕНТСКИТЕ ВЪЛНЕНИЯ И СЕ ОПИТАХА ДА ВНУШАТ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ, ЧЕ СТУДЕНТСКАТА СТАЧКА Е ПРОТИВОЗАКОННА, А ИСКАНИЯТА НА СТУДЕНТИТЕ - НЕПРИЕМЛИВИ.

НЕ ОСТАНА СКРИТ И ОПИТЪТ ДА СЕ ОСУЕТИ ОСТАВКАТА НА Г-Н ПАВЕЛ ПИСАРЕВ.

ОСОБЕНО БЕЗОТГОВОРНА И ПАСИВНА БЕШЕ ПОЗИЦИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИ ИЗЯСНЯВАНЕ НА ИСТИНАТА ОКОЛО РЕПЛИКАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/, ИЗЛЪЧЕНА ОТ ТЕЛЕВИЗИОННОТО СТУДИО НА СДС НА 14 ЮНИ 1990 Г.

ВМЕСТО КОНСТРУКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ПОСЛЕДВАХА ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ ОПОЗИЦИЯТА ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ВИДЕОЗАПИСА И ЗАПЛАХИ СЪС СЪД НА ЕКИПА НА ПРЕДИЗБОРНОТО СТУДИО НА СДС. Г-Н МЛАДЕНОВ ЗЛОУПОТРЕБИ С АВТОРИТЕТА НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВЛАСТ В ИМЕТО НА ЛИЧНИ И ПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ И ГРУБО МАНИПУЛИРА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ИЗБОРИТЕ.

КАТО ПОЗДРАВЯВАМЕ СТУДЕНТИТЕ ЗА УСПЕХА НА ТЯХНАТА СТАЧКА, НИЕ НАСТОЯВАМЕ ЗА ОСТАВКАТА НА Г-Н МЛАДЕНОВ ОТ ПОСТА ПРЕДСЕДАТЕЛ /ПРЕЗИДЕНТ/ НА РЕПУБЛИКАТА.

5 ЮЛИ 1990 Г. , СОФИЯ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СЪВМЕСТНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧАСТВУВАЩИТЕ В СЕДЯЩАТА СТАЧКА ПИСАТЕЛИ И ЧЛЕНОВЕ НА АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /АСП/.

ЧЕТВЪРТО ДЕНОНОЩИЕ ПРОДЪЛЖАВА СЕДЯЩАТА НИ СТАЧКА, ЗАПОЧНАЛА В ПОДКРЕПА НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ. ТЯ ДОПРИНЕСЕ ЗА ПРЕДПРИЕМАНЕ НА ПЪРВИТЕ СТЪПКИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО КЪМ ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ТЕХНИТЕ СПРАВЕДЛИВИ ИСКАНИЯ.


СЕДЯЩАТА СТАЧКА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО ПОЛУЧАВАНЕ НА ПИСМЕНИ УВЕРЕНИЯ ОТ ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В СТРАНАТА, ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ ФОРМУЛИРАНИТЕ В ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СТАЧКУВАЩИТЕ ОТ 6 ЮЛИ ТАЗИ ГОДИНА ИСКАНИЯ /ТОЧНАТА ДАТА НА ПУБЛИЧНИЯ ПРОЦЕС СРЕЩУ Т. ЖИВКОВ, ОТСТРАНЯВАНЕ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ /ВНС/ НА ДЕПУТАТИ, ПРЯКО АНГАЖИРАНИ С ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ, ОБЯВЯВАНЕ НА
ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО НА БКП /БСП/ И ДРУГИ/. ПРОТЕСТЪТ НИ Е НАПЪЛНО ЗАКОНОСЪОБРАЗЕН И НОСИ ПОДЧЕРТАНО МИРЕН ХАРАКТЕР. СТАЧНИЯТ КОМИТЕТ ИМА ЗАДАЧАТА ДА ОСИГУРИ РЕДА И СПОКОЙСТВИЕТО НА СТАЧКАТА И ОКОЛО НЕЯ.

ИЗРАЗЯВАМЕ БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ОРГАНИТЕ НА МВР, БЕЗ ЧИЕТО ПРИСЪСТВИЕ ОБСТАНОВКАТА ТУК МОЖЕ ДА СЕ ДЕСТАБИЛИЗИРА ДО НЕПРЕДВИДИМИ ПОСЛЕДИЦИ.

ПРИЗОВАВАМЕ ГИ ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАТ ОЩЕ ПО-ЕФЕКТИВНО СРЕЩУ ОПИТИТЕ ЗА ПРОВОКАЦИИ И НАСИЛИЕ.

СЪЩЕВРЕМЕННО СИЛНО СМЕ РАЗТРЕВОЖЕНИ ПО ПОВОД РЕДАКЦИОННАТА СТАТИЯ НА В. "ДУМА” /БР.95 ОТ 7 ЮЛИ/ И ОТ ОБРЪЩЕНИЕТО НА ВПС НА БСП, ПУБЛИКУВАНО В СЪЩИЯ ВЕСТНИК /БР.96 ОТ 8 ЮЛИ Т.Г./.

УЧУДВА НИ БЕЗОТГОВОРНОСТТА НА ВИСШЕТО РЪКОВОДСТВО НА УПРАВЛЯВАЩАТА

ПАРТИЯ И НА НЕЙНИЯ ОФИЦИОЗ. ТЕХНИТЕ ФОРМАЛНИ И ДЕМАГОГСКИ ФРАЗИ ЗА "СПАСЯВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА" И "СРЕЩУ НАСИЛИЕТО" НЕ МОГАТ ДА ПРИКРИЯТ ПРОВОКАЦИОННИЯ И ПОДСТРЕКАТЕЛСКИ ХАРАКТЕР НА ПОСОЧЕНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ.

ОЧЕВИДНА Е ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ТЕЗИ "ПРИЗИВИ" И НЕСТИХВАЩИЯ ПОТОК НА "ВЪЗМУТЕНИ ГРАЖДАНИ" /ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ПРОВИНЦИЯТА/, ПРОВОКИРАЩИ НАСИЛИЕ. ТОВА Е РЕЗУЛТАТ НА ДО БОЛКА ПОЗНАТОТО МАНИПУЛИРАНЕ С ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ, ЦЕЛЯЩО "ГРАЖДАНСКА" САМОРАЗПРАВА СЪС СТАЧКУВАЩИТЕ.

ЗАЯВЯВАМЕ НАЙ-КАТЕГОРИЧНО, ЧЕ:
- ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ ВСЯКАКВИ ОПИТИ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БСП И НА НЕЙНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ЕСКАЛИРАТ СОЦИАЛНОТО НАПРЕЖЕНИЕ ОКОЛО МИРНАТА СЕДЯЩА СТАЧКА;
- НЯМА ДА СЕ ПОДДАДЕМ НА НИКАКВИ ПРОВОКАЦИИ;
- ГОТОВИ СМЕ ДА СЕДИМ, ДОКАТО НАШИТЕ ИСКАНИЯ БЪДАТ УДОВЛЕТВОРЕНИ.

ПЛОЩАД ПРЕД ПРЕЗИДЕНСТВОТО, 8 ЮЛИ 1990 Г.

ОТ СТАЧКУВАЩИТЕ ПИСАТЕЛИ: ЕНЧО МУТАФОВ
ОТ АСП - ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПРОФ. Д-Р НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ КОМЮНИКЕ НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ИЗПРАТЕНО ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


НА 7 ЮЛИ 1990 Г. СЕ ПРОВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ. ДЕЛЕГАТИТЕ ОБСЪДИХА РЕДИЦА
ОРГАНИЗАЦИОННИ ВЪПРОСИ. БЕ ИЗБРАН НОВ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ С ПРЕДСЕДАТЕЛ Д-Р ВАСИЛ МИХАЙЛОВ И НОВА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ.

ДЕЙСТВУВАЩИТЕ КООРДИНАЦИОННИ ТЕЛЕФОНИ НА ПАРТИЯТА ОСТАВАТ 44-99-47 И 38-19-93; АДРЕСЪТ Е БУЛ. "ВЛ.ЗАИМОВ" HP.20.

СОФИЯ, 8 ЮЛИ 1990 Г.    ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА НСДП: Д-Р В. МИХАЙЛОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/X   X  X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА
КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БКП/.


ПРЕЗИДЕНТЪТ НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПЕТЪР МЛАДЕНОВ ДОПУСНА МАЛОДУШИЕ, КАКВОТО Е ПРИСЪЩО НА ВСЕКИ ЧОВЕК, ВЪПРЕКИ ЧЕ Е ИНИЦИАТОР
И ОРГАНИЗАТОР НА РАЗГРОМЯВАНЕТО НА АВТОРИТАРНИЯ ЖИВКОВИСТКИ РЕЖИМ.

ТОЙ БЕШЕ ПОДКРЕПЕН ОТ СТУДЕНТИТЕ ПРИ СРЕЩАТА МУ С ТЯХ В НДК В НАВЕЧЕРИЕТО НА СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК ПРЕЗ М. ДЕКЕМВРИ 1989 ГОД., КОИТО БЯХА ОДУХОТВОРЕНИ ОТ НАДЕЖДИТЕ И ОЧАКВАНИЯТА ЗА ДЕМОКРАТИЧНИ ПРОМЕНИ. НА 14 ДЕКЕМВРИ М.Г. ПРИ НЕВЪЗДЪРЖАНОСТ ПЕТЪР МЛАДЕНОВ КАТО
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНИЯ СЪВЕТ НА HP БЪЛГАРИЯ СИ Е ПОЗВОЛИЛ ДА ПРОИЗНЕСЕ РЕПЛИКА, КОЯТО НАПЪЛНО ГО КОМПРОМЕТИРА.

ЕТИЧНО И ЧЕСТНО ЩЕШЕ ДА БЪДЕ, АКО ТОЙ ВЕДНАГА БЕШЕ ОСЪЗНАЛ ГРЕШКАТА СИ И СЕ БЕШЕ ИЗВИНИЛ НА ЦЕЛИЯ НАРОД, ВМЕСТО ДА ПРАВИ ОПИТИ ЗА ЗАБЛУДИ И ДА НАСТОЯВА ДА СЕ СЪЗДАВАТ КОМИСИИ И ДА СЕ ИСКА ОРИГИНАЛНОТО КОПИЕ НА ВИДЕОЗАПИСА И КАМЕРАТА, С КОЯТО Е ЗАСНЕТ СЪЩИЯТ.

ПРИ СЪЗДАДЕНАТА ОБСТАНОВКА ЦК НА БКП ПОДКРЕПЯ СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ НА СТУДЕНТИТЕ, НО СМЕ ПРОТИВ ТЯХНОТО МАНИПУЛИРАНЕ ОТ КОГОТО И ДА
БИЛО.

ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СВОЯ ПРЕЗИДЕНТ.

ПРОМЕНИТЕ В НАСОКА КЪМ ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ В HP БЪЛГАРИЯ СА ФАКТ И СА НАЛИЦЕ.

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЛЕЗЕ ОТ ИСТОРИЧЕСКАТА СЦЕНА ЦЯЛАТА КОМПРОМЕТИРАНА ЖИВКОВИСТКА НОМЕНКЛАТУРА.

НА ПРЕЗИДЕНСКИЯ ПОСТ ТРЯБВА ДА ЗАСТАНЕ ЧЕСТЕН И НЕОПЕТНЕН ЧОВЕК,
ЧИЯТО ДЕЙНОСТ ЩЕ БЪДЕ НАБЛЮДАВАНА И СЛЕДЕНА ОТ ЦЕЛИЯ НАРОД. ТОЙ ТРЯБВА ДА ДАДЕ БЕЗРЕЗЕРВНО И ЧЕСТНО ВСИЧКИ СИЛИ ЗА ИЗДИГАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРИЯ. АКО ТОЙ НАМЕРИ СИЛИ В СЕБЕ СИ И ПОМОЛИ ЗА ПРОШКА ЦЕЛИЯ НИ НАРОД, В ТОВА ЧИСЛО И СТУДЕНТИТЕ, МОЖЕ БИ НАРОДЪТ ЩЕ МУ ПРОСТИ.

В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ПРИ СЪЗДАЛАТА СЕ ОБСТАНОВКА ЩЕ БЪДЕ ЧЕСТНО ПЕТЪР МЛАДЕНОВ ДА ДЕПОЗИРА ОСТАВКАТА СИ ПРЕД ПЪРВАТА СЕСИЯ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

СОФИЯ, 5 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПОЛИТИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ /ЧАСТ ВТОРА/ НА БЪЛГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖА ПАРТИЯ /БРМП/ - ВАРНА.


СТАНОВИЩЕ ПО ИДЕОЛОГИЯТА - ОТ ЛЕВОСЕКТАНСТВО КЪМ ОБЩОДЕЛСТВО МЛАДЕЖКАТА ПАРТИЯ ВЪЗПРИЕМА ИДЕИТЕ НА БЛАГОЕВ И ДИМИТРОВ, КОИТО В БОРБАТА ДОКАЗАХА ПРАВОТАТА И ЖИЗНЕНОСТТА СИ.

ОТЪЖДЕСТВЯВАНЕТО НА "ПАРТИЙЦИ" И "КОМУНИСТИ" Е ПОГРЕШНО - ТО ОТНЕМА МОРАЛНОТО ПРАВО НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ КОМУНИСТИ ДА ЗАЩИТАВАТ ИДЕИ, КОИТО СА ДЪЛБОКО НАУЧНИ И НЕОБОРИМИ.

В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ЛЕВОСЕКТАНТСКИ ТЕЧЕНИЯ ОВЛАДЯХА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В СТРАНАТА. МАСОВОСТТА КАТО РАКОВО ОБРАЗУВАНИЕ СПОСОБСТВУВА ЗА ЗАГНЕЗДВАНЕТО НА БЮРОКРАТИЧНОСТТА, КАРИЕРИЗМА, КОРУПЦИЯТА. ПАГУБНО СЕ ОКАЗА ВСИЧКО ТОВА ВЪРХУ ДЪРЖАВНАТА СТРУКТУРА, В КОЯТО ПРАКТИЧЕСКИ СЕ БЯХА СРАСНАЛИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ.

БОЛЕСТТА СЕ ПРЕДАВАШЕ И НА ДЪРЖАВАТА.

ПОД МАСКАТА НА БОЛШЕВИЗАЦИЯ, НА СПАЗВАНЕ НА ЛЕНИНСКИТЕ ПРИНЦИПИ И НОРМИ ВСЪЩНОСТ ПОДМОЛНО ТЕЧЕНИЕ В БКП ПРОВЕЖДАШЕ ЛЕВОСЕКТАНСКИ КУРС.

ТОЗИ КУРС СЕ ИЗРАЗЯВАШЕ В ПОГАЗВАНЕТО НА ЛЕНИНСКИТЕ ПРИНЦИПИ, В НЕЗАЧИТАНЕ ИСКАНИЯТА ОТДОЛУ, В ДОПУСКАНЕ НА ИДЕОЛОГИЧЕСКИ НЕУБЕДЕНИ ХОРА В РЪКОВОДСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА, МАСКИРАНИ КАТО "КОМУНИСТИ".

ТЕЗИ "КОМУНИСТИ” /ТЕ ЗАСЛУЖАВАТ САМО НАЗВАНИЕТО "ПАРТИЙЦИ"/ ОФОРМЯХА НАЙ-СКРИТОТО ОРЪЖИЕ, КОЕТО В СВОЯТА СТОГОДИШНА ИСТОРИЯ БКП ПОЗНАВА - ЛЕВОСЕКТАНТСКА ФРАКЦИЯ /СКРИТА И НЕЯВНА/ НА "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ" СОЦИАЛИСТИ.

И СЛЕД "ПАМЕТНИЯ" ДЕСЕТИ ДОЙДЕ ОТРИЧАНЕТО. ОТРИЧАНЕ - ПЛОД НА ДЪЛБОКА И ДЪЛГА БОРБА ВЪТРЕ В ПАРТИЯТА. ОТРИЧАНЕ НА КОМУНИЗМА КАТО НЕЩО ТВЪРДЕ НЕЯСНО, ДАЛЕЧНО /СИЯЙНО/ И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА НЕЩО КАЖИ-РЕЧИ ОТ ПРЕДИ СТО ГОДИНИ - ИДЕИТЕ НА Я. САКЪЗОВОТО "ОБЩОДЕЛСТВО". ОБЩОДЕЛСТВОТО, НАРЕЧЕНО "ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ", Е ОБРЕЧЕНО НА ПРОВАЛ.

ПЪРВО, ЕЗИКОВО НЕПРАВИЛНО И, ВТОРО, ФИЛОСОФСКИ НЕЗАЩИТЕНО, ПОНЯТИЕТО "ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ" ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА КАТО ОПИТ ЧРЕЗ НЕГОВОТО ПРОЯВЛЕНИЕ ДА СЕ ЗАДЪРЖИ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКОТО И ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА ДЪРЖАВАТА.

ОТКАЗЪТ ОТ РЪКОВОДНАТА РОЛЯ НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА, ОТРИЧАНЕ НА КЛАСОВАТА БОРБА, ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО ИНТЕРЕСИТЕ НА СЕЛЯНИТЕ СРЕЩУ ТЕЗИ НА РАБОТНИЦИТЕ /КОЕТО ПЪК ПОРАЖДА ИЗКУСТВЕНО КЛАСОВА НЕПРИМИРИМОСТ/ Е ПЪТ КЪМ РАЗЕДИНЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО, ПЪТ КЪМ РУШЕНЕ НА ДЪЛБОКО СРАСНАЛО СЕ ЕДИНСТВО МЕЖДУ РАБОТНИЦИ, СЕЛЯНИ И ИНТЕЛИГЕНТИ.

ДЕКЛАРИРАНЕТО НА ОБРАТНОТО Е САМО МАСКА НА ОПОРТЮНИЗЪМ И ЛЕВОСЕКТАНТСТВО. БЛАГОЕВ ДАДЕ ДОСТОЕН ОТГОВОР НА "ИСТИНСКИЯ, ХУМАННИЯ ДЕМОКРАТИЗЪМ" ОТ "СОЦИАЛИЗМА" НА САКЪЗОВ - ИСТОРИЯТА ДОКАЗА ПРАВОТАТА МУ.

РЕВОЛЮЦИОННОТО ЯДРО НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА ЩЕ НАМЕРИ СИЛИ НАУЧНО ДА ЗАЩИТИ РАЗВИТОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО, ПРАКТИЧЕСКИ ДА ОТХВЪРЛИ ОПИТА ЗА ПОГАЗВАНЕ НА РАБОТНИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО ИМ НА СЕЛСКИТЕ ТРУЖЕНИЦИ.

РАЗВИТ СОЦИАЛИЗЪМ Е ВЪЗМОЖЕН САМО В ОБЕДИНЕН РАВОТНИЧЕСКО-СЕЛСКИ СЪЮЗ, КОГАТО МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЩЕ БЪДЕ ПЛОД НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА - ТЯ Е СИЛАТА, ТЯ Е ЗАИНТЕРЕСОВАНА ОТ КОРЕННА ПРОМЯНА.

МЛАДЕЖКАТА ПАРТИЯ НЕ БИ РАЗГЛЕЖДАЛА, МАКАР И БЕГЛО, ТЕОРЕТИЧЕН ВЪПРОС НА ДРУГА ПАРТИЯ, АКО ТАЗИ ПАРТИЯ НЕ БЕШЕ СЕ СРАСНАЛА С ДЪРЖАВАТА И АКО НЕ ЗАСЯГАШЕ ПРЯКО ИЛИ НЕПРЯКО ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА ОБЩЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО. ПОДОБНО ИЗЯСНЯВАНЕ Е НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ ЗА КРИТИЧНО РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ И ОБЩЕСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ, ВЪЗНИКНАЛИ В БЪЛГАРИЯ И ГОСПОДСТВУВАЩИ В ДНЕШНО
ВРЕМЕ.

МЛАДЕЖКАТА ПАРТИЯ РАТУВА ЗА:

- ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ НА БНА И МВР, СЪЩЕВРЕМЕННО СЕ ПРОТИВОСТАВЯ НА ДЕИДЕОЛОГИЗИРАНЕТО ИМ.
- РАЗДЕЛЯНЕТО И ДЕПОЛИТИЗИРАНЕТО НА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА, ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА И СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, КАТО ЗАЩИТАВА КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ТЕЗИ ВЛАСТИ ДА ЧЛЕНУВАТ В ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ.

БКП НАЛОЖИ МОНОПОЛ ВЪРХУ ВЛАСТТА ПРЕЗ ДЪЛЪГ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ, НО ТЯ НЕ МОЖЕШЕ ДА НАЛОЖИ МОНОПОЛ ВЪРХУ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕИ.
ТВЪРДЕНИЕТО НА НОВОПСЕВДОДЕМОКРАТИТЕ ОТ СДС, НА ЛЕВОСЕКТАНТСКИТЕ И ОПОРТЮНИСТИЧНИТЕ ТЕЧЕНИЯ В БСП, ЧЕ КОМУНИЗМЪТ Е ФИКЦИЯ, Е - НАЙ-МАЛКОТО - ПОЛИТИЧЕСКО КЪСОГЛЕДСТВО.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПЛАТФОРМАТА /ЧАСТ ПОСЛЕДНА/ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИЯ.


ОСНОВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИНЦИПИ

ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ЩЕ СЕ СТРЕМИ В СВОЯТА АКТИВНА ДЕЙНОСТ КЪМ НЕНАСИЛСТВЕНО ПРЕМАХВАНЕ НА ТОТАЛИТАРНИЯ ДЪРЖАВЕН СТРОЙ И ПОСТИГАНЕ НА ИСТИНСКА СЪВРЕМЕННА ДЕМОКРАЦИЯ.

КАТЕГОРИЧНО НЕОБХОДИМИТЕ УСЛОВИЯ
ЗА ТОВА СА:

1. МНОГОПАРТИЙНА СИСТЕМА И ПАРЛАМЕНТАРИЗЪМ;
2. СВОБОДНИ ОПОЗИЦИОННИ СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ;
3. СВОБОДНА ДЕЙНОСТ НА НЕЗАВИСИМИ ПРОФСЪЮЗИ;
4. РАВНОПОСТАВЕНО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ВСИЧКИ ФОРМИ НА СОБСТВЕНОСТ В СТОПАНСКИЯ ЖИВОТ: ЧАСТНА, КОЛЕКТИВНА, КООПЕРАТИВНА, ОБЩЕСТВЕНА, ДЪРЖАВНА, КАКТО И СВОБОДНА КОНКУРЕНЦИЯ МЕЖДУ ТЯХ;
5. ЕФЕКТИВЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА СОЦИАЛНА ЗАЩИТА. ГАРАНТИРАН ЖИЗНЕН МИНИМУМ. СПЕЦИАЛНИ ГРИЖИ НА ДЪРЖАВАТА ЗА ЖЕНИТЕ, ПЕНСИОНЕРИТЕ, ИНВАЛИДИТЕ И СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ;
6. ДЕИДЕОЛОГИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА ПОСРЕДСТВОМ РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА РАЗЛИЧНИ ИДЕОЛОГИИ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ПРИЗОВАВАЩИТЕ КЪМ НАСИЛИЕ,
НАЦИОНАЛНА ИЛИ РЕЛИГИОЗНА ВРАЖДА ИЛИ ОПРАВДАВАЩИ ГИ;
7. РАЗДЕЛЯНЕ НА ВЛАСТИТЕ: ЗАКОНОДАТЕЛНА, ИЗПЪЛНИТЕЛНА И СЪДЕБНА. ВЪВЕЖДАНЕ НА ВЪРХОВЕН КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД;
8. ПРИОРИТЕТ НА ПРАВАТА НА ЛИЧНОСТТА КАТО ОСНОВЕН ПРИНЦИП НА ПРАВОВАТА СИСТЕМА;
9. БЕЗУСЛОВНО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ СВОБОДИ: НА СЪВЕСТТА, СЛОВОТО, ПЕЧАТА, ОРГАНИЗАЦИИТЕ, СДРУЖЕНИЯТА, МИТИНГИТЕ, ШЕСТВИЯТА И ДЕМОНСТРАЦИИТЕ, НА НАУЧНАТА И КУЛТУРНАТА ДЕЙНОСТ;
10. ГАРАНТИРАНЕ ПРАВОТО НА ЕТНИЧЕСКО, ПОЛИТИЧЕСКО И ВЕРСКО САМООПРЕДЕЛЕНИЕ.
11. ПЪЛНА СВОБОДА НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕТО, НА РЕЛИГИОЗНАТА ПРОПАГАНДА, ОБРАЗОВАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ.

ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНО УСТРОЙСТВО НА ОБЩЕСТВОТО

1. ИЗРАБОТВАНЕ И ПРИЕМАНЕ НА НОВА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ В ДУХА НА ТЪРНОВСКАТА И НА ОСНОВАТА НА ВСЕОБЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА. ИЗРАБОТВАНЕ И ПРИЕМАНЕ В СЪЩИЯ ДУХ НА НОВ НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС.

2. ПЪЛНА ОТМЯНА НА ЗАКОНОДАТЕЛНИТЕ ПОЛОЖЕНИЯ И АКТОВЕ, ОГРАНИЧАВАЩИ СВОБОДАТА НА ЛИЧНОСТТА, ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СВОБОДИ, ОБЩЕСТВЕНИТЕ АСОЦИАЦИИ И СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ. ОСВОБОЖДАВАНЕ И РЕАБИЛИТАЦИЯ НА ВСИЧКИ, ОСЪДЕНИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ УВЕЖДЕНИЯ, СЪС СЪОТВЕТНАТА ПОДОБАВАЩА КОМПЕНСАЦИЯ.

3. СНЕМАНЕ НА ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА МЕСТОЖИВЕЕНЕ В СТРАНАТА.

4. ОТКАЗ ОТ ВСЯКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ, ИДЕОЛОГИЧЕСКИ И НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ АСПИРАЦИИ; ОСИГУРЯВАНЕ НА СВОБОДА И ЗАЧИТАНЕ ИДЕНТИЧНОСТТА НА ЕТНИЧЕСКИТЕ И РЕЛИГИОЗНИТЕ МАЛЦИНСТВА.

5. ОТМЕНЯНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛНИТЕ АКТОВЕ, ПРЕСЛЕДВАЩИ ЧАСТНОПРЕДПРИЕМАЧЕСКАТА ДЕЙНОСТ. ПЪЛНА СВОБОДА НА СТОПАНСКАТА ИНИЦИАТИВА.

6. РАДИКАЛНО СЪКРАЩЕНИЕ НА АРМИЯТА И ВОЕННИТЕ РАЗХОДИ ДО ИСТИНСКИТЕ ОТБРАТЕЛНИТЕ НУЖДИ, ИЗПОЛЗУВАНЕ НА ОСВОБОДЕНИТЕ СРЕДСТВА ЗА СОЦИАЛНИ ПРОГРАМИ. ПЪЛНА ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ НА АРМИЯТА И СИЛИТЕ НА РЕДА, ИЗРАЗЯВАЩА СЕ В ЗАБРАНА ЗА ЧЛЕНСТВО НА ТЕХНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В КАКВИТО И ДА БИЛО ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, СЪЧЕТАНО С ОТСЪСТВИЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИ ПРАВА. СВЕЖДАНЕ СРОКА НА РЕДОВНАТА ВОЕННА СЛУЖБА ДО ОПТИМАЛНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ. ВЪВЕЖДАНЕ И НА АЛТЕРНАТИВНА СЛУЖБА.

7. ОКОНЧАТЕЛНО ЛИКВИДИРАНЕ И ЗАБРАНА НА ВСЯКАКВИ ФОРМИ НА ПОЛИТИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ. СЪЗДАВАНЕ НА ПОДЧИНЕНО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВЕДОМСТВО ЗА БОРБА С ТЕРОРИЗМА И ОПИТИТЕ ЗА НАСИЛСТВЕНО ПРОМЕНЯНЕ НА УСТАНОВЕНИЯ ПО КОНСТИТУЦИОНЕН ПЪТ ДЪРЖАВЕН СТРОЙ.

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ:

1. БЕЗУСЛОВНО ОТРИЧАТ НАСИЛИЕТО КАТО МЕТОД НА ПОЛИТИЧЕСКА БОРБА, НЕСЪВМЕСТИМ С ИДЕАЛИТЕ НА СВОБОДАТА, ХУМАНИЗМА И ДЕМОКРАЦИЯТА.

2. ОТРИЧАТ ВСЯКА СИСТЕМА НА ПОЛИТИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО УСТАНОВЕНАТА У НАС НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г., ИСТОРИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА КОИТО СЕ ОСНОВАВА ВЪРХУ ПОСЛЕДОВАТЕЛНОТО И ВСЕСТРАННО НАЛАГАНЕ НА ТОТАЛИТАРИЗЪМ И АВТОРИТАРИЗЪМ.

3. ДИСТАНЦИРАТ СЕ ОТ МАРКСИЗМА В КАЧЕСТВОТО МУ НА УЧЕНИЕ, ПОЗВОЛЯВАЩО ВЪЗНИКВАНЕТО, УСТАНОВЯВАНЕТО И РАЗВИТИЕТО НА ТОТАЛИТАРНИ РЕЖИМИ.

4. ОТРИЧАТ ВСЯКА ПРОЯВА ИЛИ ДОРИ ТЕНДЕНЦИЯ НА НАЦИОНАЛЕН ШОВИНИЗЪМ, РАСИЗЪМ, ЕКСТРЕМИЗЪМ И ПР.

5. НЕ МОГАТ ДА ПРИЕМАТ КАКВИТО И ДА БИЛО НРАВСТВЕНИ ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКИ КОМПРОМИСИ, СВЪРЗАНИ С ОТСТЪПВАНЕ ОТ ПРИНЦИПИТЕ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.

ВЪЗРАЖДАЙКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, ЗАЕМАЙКИ СЕ С НЕЙНОТО ИЗГРАЖДАНЕ СЛЕД ДЕСЕТИЛЕТНОТО Й ОТСЪСТВИЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ, НИЕ СЧИТАМЕ, ЧЕ ПРАВИМ НЕОБХОДИМАТА СТЪПКА КЪМ ОФОРМЯНЕТО НА НОРМАЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА СТРУКТУРА НА ОБЩЕСТВОТО НИ. ДЕМОКРАЦИЯТА ИЗИСКВА ТОВА.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ В СЕДЯЩАТА СТАЧКА ПРЕД
ПРЕЗИДЕНТСТВОТО.


ДНЕС, 6 ЮЛИ 1990 Г., ВОДЕНИ ОТ СВОЯ ГРАЖДАНСКИ И ЧОВЕШКИ ДЪЛГ, НИЕ, СЕДЯЩИТЕ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, ЗАЯВЯВАМЕ СЛЕДНОТО:

1. СЛЕД 8 МЕСЕЦА ТЪРПЕЛИВО ОЧАКВАНЕ НА ПРОЦЕСА СРЕЩУ ТОДОР ЖИВКОВ НАШЕТО ТЪРПЕНИЕ СЕ ИЗЧЕРПА. НАСТОЯВАМЕ В ДНИТЕ ДО ОТКРИВАНЕТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ ОКОНЧАТЕЛНАТА И ТОЧНА ДАТА ЗА ПУБЛИЧЕН СЪД СРЕЩУ БИВШИЯ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА И ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ.

2. НАСТОЯВАМЕ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ПРЕДСТАВЕНИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДА НИ ПРЕДОСТАВЯТ В ДНИТЕ ДО ОТКРИВАНЕТО МУ ПИСМЕНИ УВЕРЕНИЯ, ЧЕ НЕЗАБАВНО ЩЕ РАЗГЛЕДАТ И РЕШАТ СЛЕДНИТЕ ИСКАНИЯ:

- НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ДА НЕ Е БИЛ ОБВЪРЗАН ДО 10 НОЕМВРИ 1989 Г. С ПАРТИЙНИ, ДЪРЖАВНИ, СТОПАНСКИ И ВОЕННИ СТРУКТУРИ, А ТАКА СЪЩО С МВР
И ДС.
- ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ОТСТРАНИ ДЕПУТАТИ, КОИТО СА УЧАСТВУВАЛИ В СЪЗДАВАНЕ НА ЛАГЕРА КРАЙ ЛОВЕЧ И ДРУГИ ЛАГЕРИ, В ИЗПРАЩАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ВОЙСКОВИ ЧАСТИ В ЧЕХОСЛОВАКИЯ ПРЕЗ 1968 Г., В ГЕНОЦИДА НА ТУРСКОТО МАЛЦИНСТВО ПО ВРЕМЕ НА Т.НАР. ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС, В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ПО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПО ВРЕМЕ НА АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ И ДЕПУТАТИ, КОИТО ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН СА ДОПРИНЕСЛИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА РАЗРУХА НА БЪЛГАРИЯ. В ТЕХНИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ РАЙОНИ ДА СЕ ПРОВЕДАТ НОВИ ИЗБОРИ С НОВИ, НЕОПЕТНЕНИ С НИЩО КАНДИДАТИ.
- ДА СЕ ОБЯВИ ПОДРОБНО ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ И СЪОТВЕТНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ИНСТАНЦИИ ДА ПРЕДОСТАВЯТ ОТЧЕТ, ПОДКРЕПЕН С ДОКАЗАТЕЛСТВА И ДОКУМЕНТИ ЗА НЕГОВОТО ИЗРАЗХОДВАНЕ.
- ДА СЕ ОБЯВИ ИСТИНАТА ЗА ИМУЩЕСТВОТО НА ВСИЧКИ БИВШИ И НАСТОЯЩИ ДЪРЖАВНИ, ПОЛИТИЧЕСКИ И СТОПАНСКИ РЪКОВОДИТЕЛИ ОТ ВИСШИЯ ЕШЕЛОН И ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ДОКУМЕНТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НАЧИНА НА ПРИДОБИВАНЕТО МУ.
- ДА СЕ ОБЯВИ ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО НА БКП /БСП/ И ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ДОКУМЕНТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НАЧИНА НА ПРИДОБИВАНЕ.

ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ В МОМЕНТА, В КОЙТО НИ БЪДЕ СЪОБЩЕНА ТОЧНАТА И ОКОНЧАТЕЛНА ДАТА, НА КОЯТО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПУБЛИЧНИЯТ ПРОЦЕС СРЕЩУ ТОДОР ЖИВКОВ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ПРЕДСТАВЯТ ПИСМЕНИ УВЕРЕНИЯ, ЧЕ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЩЕ ЗАПОЧНЕ НЕЗАБАВНО РАЗГЛЕЖДАНЕ И РЕШАВАНЕ НА ИСКАНИЯТА ОТ Т.2, НИЕ ЩЕ ПРЕКРАТИМ СТАЧКАТА, НО ЩЕ БЪДЕМ В СТАЧНА ГОТОВНОСТ, ДОКАТО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ РЕШАВА ИСКАНИЯТА ОТ Т.2.

СОФИЯ, 7 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРИЗИВ НА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ СЪЮЗ "МАКЕДОНИЯ" ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛИСТИ И ДО БИВШИТЕ КОМУНИСТИ, НАМИРАЩИ СЕ В РЕДОВЕТЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


ПРИЗОВАВАМЕ ВИ ДА ОСЪДИТЕ КАТЕГОРИЧНО И ДА СЕ РАЗГРАНИЧИТЕ РЕШИТЕЛНО ОТ РЕШЕНИЯТА НА КОМИНТЕРНА И НА ПЛЕНУМИТЕ НА ЦК НА БИВШАТА БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА "МАКЕДОНСКА НАЦИЯ". ПОВЕДЕТЕ РЕШИТЕЛНА И БЕЗПОЩАДНА БОРБА СРЕЩУ ПОРОЧНИЯ НАЦИОНАЛЕН НИХИЛИЗЪМ, СРЕЩУ ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИТЕ ВЕЛИКОСРЪБСКИ ШОВИНИЗЪМ, МАКЕДОНИЗЪМ, ПАНТЮРКИЗЪМ И ПАНИСЛЯМИЗЪМ.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ АКТИВНО В БОРБАТА ЗА ДУХОВНОТО ЕДИНСТВО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ. ПЪТЯТ НА ДУХОВНОТО ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОПА ПРЕМИНАВА ПРЕЗ СОФИЯ, А НЕ ПРЕЗ БОСФОРА, БЕЛГРАД И ЦЕТИНА!

СОФИЯ, 9 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТАРЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /АСП/.


В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ 20 ДНИ, ПРЕЗ КОИТО ДЪЩЕРИТЕ И СИНОВЕТЕ НА НАРОДА НИ, РИСКУВАЙКИ ЗДРАВЕТО СИ, СЕ БОРЯТ СЪС ЗАКОННИ СРЕДСТВА ЗА МОРАЛ И ИСТИНА, ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА ПОДЛО МЪЛЧИ. С ТОВА ТОЙ ПРЕДИЗВИКА ОПАСНО ЕСКАЛИРАНЕ НА СОЦИАЛНОТО НАПРЕЖЕНИЕ. С БЕЗОЧЛИВОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ И НАГЛАТА СИ КЛЕВЕТА ТОЙ ПРОТИВОЗАКОННО МАНИПУЛИРА ВТОРИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ.

АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /АСП/ БЕ СРЕД ПЪРВИТЕ ДВЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ /ЗАЕДНО С РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ/, КОИТО ВЕДНАГА ПОДКРЕПИХА НЕ САМО НА ДУМИ, НО И НА ДЕЛО СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ. ЛОГИЧЕСКОТО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТЕХНИТЕ ИСКАНИЯ Е ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ПЕТЪР МЛАДЕНОВ ОТ ОТГОВОРНИЯ ДЪРЖАВЕН ПОСТ.

ЕДИН ОТ НЕКАДЪРНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ ЩЕ НАПУСНЕ ДЪРЖАВНОТО РЪКОВОДСТВО. НО ДУХЪТ НА КОМУНИЗМА ОСТАВА. НЕГОВИЯТ ПРИЗРАК ВСЕ ОШЕ БРОДИ ИЗ ИЗТЕРЗАНАТА НИ РОДИНА.

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ НЕГОВИТЕ "ВЕРНИ ДРУГАРИ", КОИТО НОСЯТ ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА ОКАЯНОТО СЪСТОЯНИЕ НА НАРОДА НИ, ДА ПОСЛЕДВАТ СВОЯ НЕДОСТОЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ-ПРЕЗИДЕНТ И ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКАТА.

ЗА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА АСП: ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПРОФ.Д-Р НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОЦ.АСЕН ДАВИДОВ

СОФИЯ, 6 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА АКАДЕМИЧНИЯ КЛУБ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ ПРИ БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ.


ПОВЕДЕНИЕТО И ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/ НА РЕПУБЛИКАТА Г-Н ПЕТЪР МЛАДЕНОВ СЪЗДАДОХА ОТНОВО ОБСТАНОВКА НА ПОЛИТИЧЕСКО И СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ.

ТОВА ИЗИСКВА НЕ САМО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В СТРАНАТА, НО И ОТ ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ЕДНОЗНАЧНА НРАВСТВЕНА ПОЗИЦИЯ.

НЕЗАВИСИМО ОТ ОПИТИТЕ НА ЧЛЕНОВЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЛИЧНО НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ГОСПОДИН АНДРЕЙ ЛУКАНОВ ДА ПОДВЕДАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ, КАТО ОБЯВИХА ИСКАНИЯТА НА СТУДЕНТИТЕ ЗА АБСУРДНИ, А СТАЧКАТА ИМ ЗА НАСИЛСТВЕНА И НЕЗАКОННА, ИСТИНАТА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА.

НЕОЦЕНИМА Е МОРАЛНАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОБЕДА, ИЗВОЮВАНА ОТ СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХНАТА ДОБЛЕСТНА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ СТАНА ЯСНО, ЧЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА РЕПУБЛИКАТА ЖЕРТВА ПРЕСТИЖА НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ ЗА ТЯСНОПАРТИЙНИ И ЛИЧНИ ЦЕЛИ. В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВТОРИЯ ИЗБОРЕН ТУР Г-Н МЛАДЕНОВ ИЗПОЛЗУВА ВИСОКИЯ ДЪРЖАВЕН ПОСТ, ЗА ДА МАНИПУЛИРА ГРУБО ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ. ПРЕД ЛИЦЕТО НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ТОЙ ОБВИНИ ОПОЗИЦИЯТА ВЪВ ФАЛШИФИКАЦИИ И ОТПРАВИ ЗАПЛАХИ ЗА СЪД КЪМ СЪТРУДНИЦИТЕ НА ТЕЛЕВИЗИОННОТО СТУДИО НА СДС.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ /ПРЕЗИДЕНТ/ Г-Н МЛАДЕНОВ НЕ НАМЕРИ В СЕБЕ СИ НРАВСТВЕНИ СИЛИ ДА СЕ ИЗВИНИ ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. НИЕ СЕ СЪМНЯВАМЕ, ЧЕ ТОЙ ЩЕ ВЗЕМЕ ДОСТОЙНО ЛИЧНО РЕШЕНИЕ И ДНЕС.

НИЕ НАСТОЯВАМЕ НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ ПУБЛИКУВАН ПЪЛНИЯТ ОРГИНАЛЕН ТЕКСТ НА ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ЕКСПЕРТИЗАТА, КАКТО И ТОЧНИЯТ ЧАС И ДАТАТА НА НЕГОВОТО ИЗДАВАНЕ.

НЯКОИ "ЗАГРИЖЕНИ МИЛИ ХОРА" И ДНЕС НИ ПРИЗОВАВАТ ДА СЕ АБСТРАХИРАМЕ ОТ ЛИЧНОСТТА И С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО ДА ОПАЗИМ АВТОРИТЕТА НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВЛАСТ.

ИМЕННО В ИМЕТО НА АВТОРИТЕТА НА НОВОСЪЗДАДЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ИНСТИТУЦИИ НИЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ КЪМ ИСКАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТИ ЗА ОСТАВКА НА Г-Н МЛАДЕНОВ ОТ ПОСТА ПРЕДСЕДАТЕЛ /ПРЕЗИДЕНТ/ НА РЕПУБЛИКАТА.

СОФИЯ, 6 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ИНИЦИАТИВА "ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ" - ГР. РУСЕ.


КАТЕГОРИЧНО ВЪЗРАЗЯВАМЕ СРЕЩУ ИЗЛЪЧЕНИЯ МАТЕРИАЛ ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ - ТВЦ - РУСЕ, НА 5 ЮЛИ 1990 Г. В ПРЕДАВАНЕТО "ПО СВЕТА И У НАС" ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ОБСТАНОВКАТА ОКОЛО ГРАНИЦАТА В РУСЕ.

БЕ ЗАЯВЕНО, ЧЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА СДС - РУСЕ, СА ПРЕКРАТИЛИ ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА НА ГРАНИЦАТА В 21.00 Ч. НА 4 ЮЛИ 1990 Г. И СА СЪГЛАСНИ С ПОДПИСАНИТЕ ДОГОВОРЕНОСТИ МЕЖДУ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА НРБ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ И ПЪРВИЯ МИНИСТЪР НА РУМЪНИЯ ПЕТРЕ РОМАН. КАЗАНО БЕ, ЧЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ИНИЦИАТИВА "ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ" - РУСЕ, НЕ СА ТОЛКОВА ДОВЕРЧИВИ КЪМ ПОДПИСАНАТА СПОГОДБА.

ВСИЧКО ТОВА Е АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО И Е АКТ НА ГРУБА ПОЛИТИЧЕСКА ФАЛШИФИКАЦИЯ И МАНИПУЛАЦИЯ, КОЙТО НЕ Е ЕДИНСТВЕН ДО ТОЗИ МОМЕНТ.

ЗАЩОТО ДО 21.00 Ч. НА 4 ЮЛИ 1990 Г., В ПРИСЪСТВИЕТО НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, СДС - РУСЕ ВЪОБЩЕ НЕ Е ПРОВЕЖДАЛ НИКАКВА ОКУПАЦИОННА СТАЧКА. В ДЕКЛАРАЦИЯ НА СДС ОТ 30 ЮНИ 1990 Г. СЕ ЗАЯВЯВА, ЧЕ ПРИСТЪПВАТ КЪМ ОКУПАЦИОННА СТАЧКА НА 4 ЮЛИ 1990 Г. ОТ 19.00, НО ТЕ НЕ Я ОСЪЩЕСТВИХА. ЗА ПЪРВИ И ЕДИНСТВЕН ПЪТ СДС - РУСЕ ИЗВЪРШИ ОКУПАЦИОННА СТАЧКА НА 4 ЮЛИ 1990 Г. ОТ 21.00 Ч. ДО 22.15 Ч., СЛЕД СРЕЩАТА С Г-Н ЛУКАНОВ. ТОВА ЛИ Е ТЯХНОТО ДОВЕРИЕ КЪМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ЗА КОЕТО ПРЕТЕНДИРАТ В ИЗЛЪЧЕНИЯ МАТЕРИАЛ?
ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА ОТ 19.00 Ч. ДО 21.00 Ч. В ДНИТЕ ОТ 1 ЮЛИ ДО 4 ЮЛИ 1990 Г. Е АКТ НА НАДПАРТИЙНАТА ИНИЦИАТИВА НА "ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ" - РУСЕ. СЪЩАТА Е ПОДКРЕПЕНА ОТ 7000 ГРАЖДАНИ НА РУСЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТЯХНАТА ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ. НА 4 ЮЛИ 1990 Г.

ИНИЦИАТИВА "ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ" ЗАЯВИ НА Г-Н ЛУКАНОВ, ЧЕ ПРИЕМА С ДОВЕРИЕ И УДОВЛЕТВОРЕНИЕ НАПРАВЕНОТО ЛИЧНО ОТ НЕГО ПО СПОГОДБАТА, ЗА КОЕТО ОЩЕ ЕДИН ПЪТ МУ БЛАГОДАРИМ. ТОВА НАШЕ ДОВЕРИЕ БЕ ДОКАЗАНО В НЕГОВО ПРИСЪСТВИЕ С ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА ТОЧНО В 21.00 Ч., КАКТО БЕ ЗАЯВЕНО В НАШАТА ДЕКЛАРАЦИЯ.

ПОРАДИ НАПЪЛНО НЕАДЕКВАТНИТЕ И АБСУРДНИ РЕАКЦИИ ОТ СТРАНА НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ НА СДС - РУСЕ НИЕ МУ ГЛАСУВАМЕ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ, СЧИТАНО ОТ 28 ЮНИ 1990 Г. ЗАРАДИ МАНИПУЛАЦИИТЕ И ФАЛШИФИКАЦИИТЕ, ИЗВЪРШЕНИ ОТ НЕГО.

ВЪЗМУТЕНИ СМЕ И ОТ ОТКАЗА НА ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА ОБЩИНСКИЯ ВЕСТНИК В РУСЕ "ДУНАВСКА ПРАВДА" ДА ПУБЛИКУВА ДЕКЛАРАЦИЯТА И ПРИЗИВА НА
ИНИЦИАТИВА "ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ" КЪМ РУСЕНСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ. НЕ ПО-ДОБРИ СА И ПОЗИЦИИТЕ НА РУСЕНСКИЯ РАДИОЦЕНТЪР, КОЙТО ТОЧНО В ТЕЗИ НАПРЕГНАТИ ЗА ГРАДА ДНИ РЕШИ ДА ПРАВИ ПРОФИЛАКТИКА НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ СИ СРЕДСТВА И НЕ ИЗЛЪЧИ НИТО ЕДИН МАТЕРИАЛ ВЪВ ВРЪЗКА С НАШИТЕ ДЕЙСТВИЯ.

МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ ЕДИНСТВЕНО НА ОБЕКТИВНИЯ КОМЕНТАР И КАРТИНАТА НА ЕКИПА НА ЮРИ ЖИРОВ ОТ СТУДИЯ "ЕКРАН" - СОФИЯ, КОЙТО ЕДИНСТВЕН БИ
МОГЪЛ ДА КАЖЕ КАКВО ТОЧНО СЕ СЛУЧИ В РУСЕ В ТЕЗИ ДРАМАТИЧНИ ДНИ.

ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ИНИЦИАТИВА "ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ" ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДЕНОНОЩНОТО СИ ПРИСЪСТВИЕ НА КОЛЕЛОТО НА ДУНАВ МОСТ ДО ОГЛАСЯВАНЕТО НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕКСПЕРТИЗАТА, КАКТО ОБЯВИХМЕ В ДЕКЛАРАЦИЯТА СИ ОТ 30 ЮНИ 1990 Г.

АКО ТАЗИ ЕКСПЕРТИЗА НЕ НИ УДОВЛЕТВОРЯВА, ЩЕ ПОИСКАМЕ МЕЖДУНАРОДНА ЕКСПЕРТИЗА В ДЕСЕТДНЕВЕН СРОК.

ТОВА Е ИСТИНАТА, А НЕ КАКТО ТВЦ-РУСЕ ОПОВЕСТИ, ЧЕ СМЕ НЕДОВОЛНИ ОТ ПОСТИГНАТИТЕ ДОГОВОРЕНОСТИ МЕЖДУ ДВЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВА.

ОТ ВСЕ СЪРЦЕ БЛАГОДАРИМ НА СОФИЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ И СТУДЕНТИТЕ, КАКТО И НА "ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ" - СОФИЯ, КОИТО НИ ПОДКРЕПИХА НЕ САМО СЪС СВОИТЕ ПОДПИСИ И ДЕКЛАРАЦИИ, НО И С ПРОВЕЖДАНИЯ В СОФИЯ МИТИНГ В ЗАЩИТА НА РУСЕНЦИ.

РУСЕ, 5 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СТАНОВИЩЕТО НА СТУДЕНТСКОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ ЗА ПРИКЛЮЧИЛАТА ОКУПАЦИОННА СТАЧКА ВЪВ ВУЗ.


СТАНОВИЩЕ ОТНОСНО ПРИКЛЮЧИЛАТА ОКУПАЦИОННА СТАЧКА ВЪВ ВУЗ ПРИКЛЮЧИ СТУДЕНТСКАТА ОКУПАЦИОННА СТАЧКА, ЗАСЕГНАЛА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ. ПО ТОЗИ ПОВОД СТУДЕНТСКОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ /СДД/ Е ДЛЪЖНО ДА ИЗРАЗИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ СВОЕТО КАТЕГОРИЧНО НЕСЪГЛАСИЕ С ВСЯКАКЪВ ВИД ПОЛИТИЧЕСКО НАСИЛИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВУЗ, А СЪЩО ТАКА И БЕЗПОКОЙСТВОТО СИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА СТАЧКАТА.

ТОВА БИ ЗАДЪЛБОЧИЛО ВЪЗНИКНАЛИЯ ВЕЧЕ КОНФЛИКТ В РАМКИТЕ НА АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ И БИ ПРЕДИЗВИКАЛО ПО-НАТАТЪШНО НАРАСТВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО В СТРАНАТА НИ.

СОФИЯ, 7 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА КОЛЕКТИВА НА ВИСШИЯ МАШИННО-ЕЛЕКТРОТЕХНИЧЕСКИ ИНСТИТУТ - ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ.


СТУДЕНТИТЕ, ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ВМЕИ - ПЛОВДИВ СЕ ОБЯВЯВАТ КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ЗАБАВЯНЕТО НА ОТГОВОРА НА СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА. НИЕ НАСТОЯВАМЕ ЗА
НЕЗАБАВНОТО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ИСТИНАТА ПРЕД ЦЕЛИЯ НАРОД, НЕЗАВИСИМО ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЩЕ БЪДАТ ЗАСЕГНАТИ ОТ ТОВА. СЧИТАМЕ, ЧЕ ПО-НАТАТЪШНОТО ОТЛАГАНЕ НА ОТГОВОРА НА ПОВДИГНАТИТЕ ВЪПРОСИ САМО ДОВЕЖДА ДО ЕСКАЛАЦИЯ НА НАПРЕЖЕНИЕТО В СТРАНАТА И ДО ПОЯВА НА ЕЛЕМЕНТИ НА ХАОС, КОЕТО МОЖЕ ДА ИМА НБОБРАТИМИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА КРЕХКАТА НИ ДЕМОКРАЦИЯ.

НИЕ СЕ ОБЯВЯВАМЕ КАТЕГОРИЧНО И ПРОТИВ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СТАЧКАТА ЗА ЦЕЛИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА БОРБА.

ПРИЗОВАВАМЕ КОМПЕТЕНТНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ НЕЗАБАВНО ДА НАПРАВЯТ НЕОБХОДИМОТО ЗА УДОВЛЕТВОРЯВАНЕ НА СПРАВЕДЛИВИТЕ СТУДЕНТСКИ ИСКАНИЯ, КОЕТО СПОРЕД НАС Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ.

ПЛОВДИВ, 3 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/