10 август 1994


София, 10 август 1994 година
Брой 155 /1100 [?]/ [1200]


София, 10 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ОТМЕНЕНОТО ОТ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ИНДЕКСИРАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В МАТЕРИАЛНАТА СФЕРА.


Пресцентърът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ е натоварен да направи следното официално съобщение:

Вчера правителството на г-н Беров едностранно отмени индексациите в материалната сфера. Сега всички работещи, пенсионери, безработни и др. социално слаби групи и бедни българи ще трябва да разчитат на мизерните повишения на заплати, пенсии и социални помощи от януари.

Решенията на правителството за орязване на доходите на населението са грубо нарушение на Закона за бюджета и на собствените му постановления от началото на годината. С тези решения се отправя открито предизвикателство към социалните партньори и към управляващото парламентарно мнозинство. Политиката на кабинета става демонстративно антисоциална, а действията - нагли и безотговорни. Управниците разчитат, че българският народ ще преглътне и този удар върху мизерните му доходи.

Независимите синдикати съзнават своята отговорност и ще предприемат съответните действия за защита на интересите на населението. Във връзка със задаващата се взривоопасна ситуация ръководството на КНСБ свиква на 31 август 1994 г. разширено заседание на Националния стачен комитет. На заседанието ще се разгледа стратегията за есенните синдикални действия, по които на 11 септември ще се произнесе КС на КНСБ.

София, 9 август 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ПО ПОВОД НА ПРОТЕСТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ХРАНИТЕЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ" КЪМ КТ "ПОДКРЕПА" И НА КОЛЕКТИВА НА ВИНПРОМ - ЕООД, ДУПНИЦА.


Днешната протестна акция на Федерация "Хранителна промишленост към Конфедерацията на труда /КТ/ "Подкрепа" и колектива на винпром ЕООД, гр. Дупница, премина при повече от три часа напразни скандирания пред сградата на Министерство на промишлеността. Обитателите на височайшата институция останаха глухи и безмълвни за исканията на работниците. Последните бяха дошли в пълен състав и само този факт би следвало да разтревожи държавните велможи.

Най-сетне те благоволиха да уведомят протестиращите, че министър Биков е наредил на заместника си Бочев да приеме тяхна делегация. За обща изненада приемът щял да бъде избирателен - само няколко души от дупнишкия колектив, с изрична забрана да присъстват представители на КТ "Подкрепа". Срещата е протекла за броени минути и на нея дясната ръка на министъра е ударила твърдо по масата: ведомството остава непреклонно -поддържа безрезервно компрометиралата се управителка на Винпром в града г-жа Невена Костадинова, действията на колектива се считали за незаконни.

Докато работниците протестират пред министерството, управителката Костадинова влиза в предприятието, в което не е допускана от два месеца от работниците, запечатва касата, помещения и складове, издава заповед за инвентаризация.

След всичко това синдикалистите от КТ "Подкрепа" и целият колектив имат пълните основания да подозират, че зад глухотата на Министерството на промишлеността се крият нечии користни интереси. Иначе не можем да си обясним безразличието към факта, че към нещастния потребител тръгва продукция с доказано съдържание на токсични вещества. Или иначе казано, тровенето на населението си остава работа на самото население.

Протестните действия продължават - реакцията на колектива се очаква утре.

София, 9 август 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС ЯНКО ЯНКОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ И НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ, ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ. Документът е адресиран и до посланиците на държавите, подписали Заключителния акт на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа /Хелзинки/, и до средствата за масово информиране.


ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Преди два месеца поисках защита от Централната служба за борба с организираната престъпност за това, че бивши служители на Държавна сигурност и сегашни мафиоти ме заплашиха, че ще избият децата ми, ако не се съобразя с препоръчания ми от тях начин на политическо и гражданско поведение. Уведомих ги, че съм въоръжен с личното разрешение на министър Соколов.

Около един месец след това, на 21 юли 1994 г., четвъртък, бях поканен в Столичната дирекция на вътрешните работи и пистолетът ми бе взет "за технически преглед”. Само половин ден след това, през нощта на 21 срещу 22 юли 1994 г., личната ми лека кола бе разбита така, че се наложи КАТ да смени регистрацията й. В неделя служебната ми кола замина в провинцията и във вторник, 26 юли 1994 г., рано сутринта е била открадната в гр. Шумен. Само няколко часа след този инцидент, в часа, определен ми за среща още на 21 юли 1994 г., лично началникът на Трето районно полицейско управление на МВР ме уведоми, че вземат пистолета, защото нямам нужда от самоохрана, а ако искам охрана, той е готов да разреши на неговите служби да ме охраняват срещу съответното плащане. Държанието му с мен бе такова, каквото бе държанието на кръвопийците, които ме преследваха повече от петнадесет години и които все още никой не е уволнил от Вашето министерство, нито пък е наказал за злодеянията им.

На 26 юли 1994 г. изпратих до Вас телеграма, в която описвах горепосочените събития, но отговор не получих. Междувременно бях потърсен от многократно осъждан криминален престъпник, който се опита да ме постави в шантажна ситуация, а нейният анализ недвусмислено ми показа, че е изпратен от мафията на онези бивши служители на Държавна сигурност, които вече ме бяха предупредили, че ще ме ликвидират.

Господин министър,
Ползвам случая да Ви припомня, че още преди четиринадесет години, през есента на 1982 г., редица зловещи обстоятелства ме бяха принудили да се обърна за закрила към посланиците на държавите, подписали Заключителния акт на съвещанието в Хелзинки.

При едно от посещенията ми в посолството на Франция бях арестуван на излизане и бях обвинен, че съм искал да взривявам посолството, като целта беше да ме накарат да се защитавам от това обвинение и да призная, че пакетът, който съм оставил, е съдържал само "клеветнически твърдения срещу социалистическия строй”. Само няколко часа след като е научила за арестуването ми, баба ми Петкана получила мозъчен кръвоизлив и три дни след това починала. Това арестуване бе само за два месеца, но струваше живота на баба ми. На следващата година бях арестуван и осъден на дванадесет години затвор, дядо ми Янко дълго време не знаеше нищо за това, но когато научи и дойде на свиждане в затвора, седем дни след това е било погребението му. От жестокия тормоз, докато бях в затвора, брат ми Камен получи раково заболяване и почина. Ръководеното от Вас министерство, господин министър, ми е донесло три гроба. Освен това, докато бях в затвора, многократно бях жестоко пребиван от служителите на Вашето министерство, счупена ми е едната ръка и няколко ребра, а от химикалите, давани ми с помията, предназначена за храна, получих тумор на надбъбречната жлеза; военните лекари от затвора винаги обясняваха симптомите на тумора с "невротичност, резултат от многото години затвор”, но лекарите от Мюнхен ме спасиха само няколко месеца след излизането ми от затвора и недвусмислено ми обясниха, че заболяването е резултат на умишленото деяние на служителите от Министерството на вътрешните работи.

Само няколко месеца след като излязох от затвора, където престоях шест години, Върховният съд на България ме призна за невинно осъден. Вече няколко години се опитвам да накарам правосъдието да накаже виновниците, но всичко е безуспешно.

Господин министър,
Както виждате и, естествено, както знаете, имам всичките основания да се считам за познавач по проблемите на "тънките" планове на тайните служби и комунистическата мафия. Днес моето убеждение е абсолютно категорично - полицията умишлено ме е обезоръжила, за да даде възможност на мафията да изпълни заканата си. Уведомявам Ви, че нито по-рано сте могли да ме уплашите, нито сега ще успеете да ме уплашите.

Все пак приканвам Ви да ми отговорите на какви фактически и правни основания сте отменили разрешението, дадено ми лично от министър Соколов и резюлирано от Румен Стоилов, за носене на лично оръжие за самозащита?

София, 8 август 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА НАЦИОНАЛНАТА КАМАРА ЗА РАЗВИТИЕ НА БИЗНЕСА, РЕГИСТРИРАНА КАТО СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ ПРЕЗ ЮЛИ 1993 Г.


Националната камара за развитие на бизнеса е регистрирана през юли 1993 г. като сдружение с нестопанска цел, обединяваща частни и държавни дружества и предприятия, обществени организации, фондации и синдикални организации. Отвореният характер на сдружението е адекватно и на кръга от задачи, които камарата си е поставила, като цели:

- подпомагане на процеса за създаване на малкия и среден бизнес и особено на онези структури с предмет на дейност на производство на конкурентоспособна експортна продукция, стоки, услуги, технологии и проекти;

- съдействие за изграждане на пазарни форми на икономическо сътрудничество между стопански субекти;

- системно и интензивно оползотворяване на националните интелектуални инвестиции и потенциал за развитието на жизнеспособни и конкурентоспособни малки и средни предприятия;

- непосредствено участие в ефективното насочване и използване на чуждестранни инвестиции и кредити на международните финансови фондове и институции и разработване на конкретни проекти и програми на двустранна основа за национално и за регионално развитие на промишлената инфраструктура;

- представяне и защита на лнтересите на бизнеса пред държавните органи и институции и развитие на връзките с други международни икономически организации и неправителствени структури.

В изпълнение на своите цели и задачи камарата съвместно с Националния съюз на юрисконсултите учреди и Институционалния стопански арбитраж /ИСА/. Основният мотив за изграждането на стопанския арбитраж е, че обществените интереси налагат тяхното едновременно съществуване и взаимно допълване с държавните съдилища.

От друга страна, според специалистите по търговско право, стопанският арбитраж има своите безспорни предимства при преодоляване на търговските спорове: висок професионален опит на арбитрите, в т.ч. на включените в състава и специалисти неюристи; предлагания кратък срок за решаване на делата пред ИСА - три месеца; многократно по-ниските арбитражни такси от държавните.

В изграждането на пазарната икономика ние виждаме своето място при решаване на редица проблеми и задачи, като:

1. Осигуряване на необходимата консултантска, финансова и т.н. подкрепа при създаване на малкия и среден бизнес, опитвайки се да запълним отсъствието на необходимата на този етап държавна поддръжка, изразяваща се в осигуряване на данъчни и на кредитни облекчения, на "рисков капитал", на "работещи" държавни фондове за кредитиране на частния бизнес и на редица други.

2. Разработването на интелектуални проекти и използването на интелектуалните продукти и услуги, както и насърчаване на интелектуалните инвестиции в производството на конкурентоспособни експортни изделия, технологии и продукти. Смисълът и значението според нас на провежданата структурна реформа на икономиката ще се прояви само при съхраняване на потенциала от квалифицирани кадри, тяхното навременно пренасочване и подпомагане за създаването на малки и на средни предприятия в сферата на производството и услугите като основна елементна база на пазарната ни икономика.

3. Подкрепа и поддръжка на "мениджърската приватизация" като единствена реална основа при реализирането на приватизационния процес у нас.

4. Подпомагане на процеса на привличане на чуждестранни инвестиции като доверителна организация. Определено считаме, че стабилизиране на икономиката е немислимо без тези инвестиции за разкриване на производства и на дейности, съответстващи на европейските стандарти и конкуретни на техните пазари. През 1993 г. камарата организира за първи път в страната международен форум за привличане на чуждестранните инвестиции, за участие в разработването на съвместни проекти по линия на европейските програми и фондове, за предоставяне на инвестиционни проекти и т.н.

5. Иницииране на изграждането на държавен орган, разработващ, координиращ и контролиращ правителствената стратегия за структурно и технологично преструктуриране на икономиката. Без институционализирането на тази дейност процесът ще остане хаотичен и безконтролен.

Решаването на посочените задачи изисква обединяване на силите и на възможностите на политици, бизнесмени и технократи за налагане на прагматизма в действията при използването на техническата база, на финансовия и кадрови потенциал, естествено, в една среда при наличие на политически и бизнес морал, без които е немислимо придвижването ни напред във времето и като нация.

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР: инж. М. Дойнов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА ЕКОЛОГИЧНА И СТОПАНСКА ЗАЩИТА В КВАРТАЛ "ВРАЖДЕБНА", ТОА - КРЕМИКОВЦИ, ПО ПОВОД НА ЕКОЛОГИЧНАТА ОБСТАНОВКА В РАЙОНА. Документът е адресиран до Комисията по околната среда на Народното събрание, до Министерство на околната среда, до Министерство на земеделието, до Министерство на териториалното развитие и строителството, до Националния съвет по водите към Министерския съвет, до екологични движения и партии в България и до средствата за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

През септември 1993 г. в квартал "Враждебна”, ТОА - Кремиковци, беше учредено Гражданско сдружение за екологическа и стопанска защита. Същото е регистрирано в съда под N 1122/27 декември 1993 г. Целта, която си поставя сдружението, е да работи за опазване и за възстановяване на природната среда в района на квартала, за неговото устойчиво икономическо развитие и за създаване на оптимални условия за живот на неговите жители.

Създаването на сдружението е предизвикано от тежка екологична обстановка в квартала, наложена от редица неблагоприятни фактори. Ето някои от тях:

- безогледен и безконтролен добив на инертни материали, довел до унищожаването на около 2000 дка първокачествена обработваема земя;

- нарушен воден баланс, поради системно обезводняване на района чрез изпомпване на подпочвените води от разработените баластриери;

- насипване на огромни количества негодни земни маси, строителни и други видове отпадъци по поречието на р. Искър и около баластриерите;

- висока степен на запрашеност и на замърсеност на въздуха с газове и пушеци от асфалтовата база и от автомобилите, извозващи инертните материали.

Могат да се изброят още фактори, влошаващи състоянието на околната среда в квартала. Те са известни на специалистите в районите инспекции за опазване на околната среда /РИОС/ - София, и на столичната администрация, но за съжаление не се вземат никакви мерки.

Струпалите се многобройни негативни фактори върху околната среда в квартала се отразяват твърде негативно върху неговата икономика и качеството на живот на гражданите му. Всичко това води до натрупване на остри социални проблеми и силно обществено недоволство.

Като изразител на интересите на гражданите на кв. "Враждебна" сдружението за екологична и стопанска защита си постави за една от първите задачи прекратяването на добива на инертни материали, рекултивация на унищожените земеделски земи, премахване на източниците на замърсяване на въздуха.

В момента в землището на квартала добиват инертни материали следните предприятия:

- ООД "Инжстрой", ООД "Пътища и съоръжения", ОФ "Агроинвестинженеринг", СПЕ "Хидромелиорации", ЕАД "Кариерни материали".

След предприетите действия от кметството за изясняване на правните основания за добив на инертни материали само две от тях /ООД "Инжстрой" и ОФ "Агроинвестинженеринги/ представиха документи, с които им се разрешава такава дейност. Също така няма данни по какъв начин е обезщетено бившето АПК "Средец" за отнетите земи за нуждите на горните предприятия. Единствено за земите на площ от 560 дка, отредени за баластриера - езеро "Ивайло", експлоатирана от ООД "Инжстрой" и ООД "Пътища и съоръжения", са заплатени 5680 лв.

Унищожаването на стотици декари ценна земеделска земя от баластриерите и от насипаните отпадъци лишава земеделските стопани от земи за добив на сено и на зърнени фуражи, както и от пасища.

Рязкото спадане на нивото на подпочвените води направи стотици декари обработваема земя неполивна и принуждава гражданите да поливат дворните си места с питейна вода.

На опитите на кметството да се ограничи добивът на инертни материали поне в границите на сегашните баластриери се отговаря с пренебрежение и с растяща агресия, т.е. заграбване на нови площи. За мащабите на дейността ще приведем само един пример: ООД "Инжстрой" през 1993 г. само от езеро-баластриера "Ивайло" е добило над 53 хил. куб.м инертни материали.

Ние си даваме сметка, че за нуждите на строителството и за благоустрояването на София са нужни огромни количества строителни материали. Но като Гражданско сдружение за екологична и стопанска защита не можем да допуснем това да става за сметка на интересите и здравето на хората от квартала. Ето защо ние се ориентираме към предприемане на активни граждански действия с използване на различни форми и средства в рамките на закона, включително блокиране на пътни участъци, на кариери и др., като ще потърсим съдействие от различни национални и международни организации за защита на нашите права и интереси. Като се обръщаме към Вас с молба за конкретни действия, ние настояваме:

1. Да се преразгледат решенията на Министерския съвет и на Столичната община за предоставяне на обработваеми земи в землището на кв. "Враждебна" за добив на инертни материали и се ограничи до минимум дейността на добиващите ги фирми.

2. Да се спре изпомпването на подпочвените води от езеро-баластриера "Ивайло".

3. Да се извърши почистване на терените около баластриерите и на коритото на р. Искър от строителни и други отпадъци и се рекултивират качествено унищожените земи.

4. Да се направи експертна оценка на въздействието на околната среда в района на кв. "Враждебна" и се предприемат конкретни мерки за обезщетение на потърпевшите граждани.

5. Да се разкрие извънбюджетна сметка към кметството на кв. "Враждебна", като 50% от глобите на фирмите - рушители и замърсители на околната среда се, предоставят в нея за нуждите на инфраструктурата на квартала и за подобряване на качеството на живот на гражданите.

Изразяваме увереност, че в условията на формиращото се гражданско общество и демократични норми на управление нашите интереси ще бъдат зачетени и защитени по подобаващ начин.

София, 8 август 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Г. Тонев

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 10 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДОГОВОР /ЧАСТ ТРЕТА/ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗ "НОВ ИЗБОР", СЪЗДАДЕН ОТ ЦЕНТЪР НОВА ПОЛИТИКА И СБОР ЗА ДЕМОКРАЦИЯ. Документът е подписан на 28 юли 1994 г., София.


2.1. РЕГИОНАЛНИ ИЗБОРНИ ЩАБОВЕ

Чл.26. Действат на територията на бившите окръзи или в избирателни райони по действащия избирателен закон.

Чл.27. Ръководят и подпомагат в тяхната дейност общинските изборни клубове и в населените места, където по необходимост се разкрият допълнителни изборни клубове, поради големината на общината.

Чл.28. Организират срещи на представители на коалицията или кандидати за народни представители и тяхната изява в местните средства за информация.

Чл.29. Организират и разпределят общите предизборни агитационни материали, които се предоставят от Съвета на координаторите.

Чл.30. Организират отпечатване и разпространение на агитационни материали за местните кандидати за народни представители, както и други такива от местно значение от името на съюза.

Чл.31. Ръководят организацията по представителството на съюза в избирателните комисии.

Чл.32. Ръководят се от щатен регионален координатор, назначен от директора на Съвета на координаторите.


2.2. ОБЩИНСКИ ИЗБОРНИ ЩАБОВЕ

Чл.33. Образуват се за времето на избирателна кампания на територията на съответната община.

Чл.34. Общинските изборни щабове изпълняват предизборната стратегия и тактика на съюза по плана на Център за пропаганда и анализ /ЦПА/ и не вземат политически решения.

Чл.35. В общинските изборни щабове участват представители на партиите от съюза, които имат организации на територията на общината.

Чл.36. Могат да дават предложения до ЦПА.

Чл.37. Организират от членовете на партиите доброволни сътрудници и привличат симпатизанти на съюза за участие в избирателни комисии и др. по кампанията.

Чл.38. При възможност избират и предлагат за назначение щатен организатор на изборния щаб, като местните организации на партиите от съюза осигуряват издръжката му.

Чл.39. С провеждането на парламентарните избори тяхната функция е изчерпана и те се саморазпускат.


3. ЦЕНТЪР ЗА ПРОПАГАНДА И АНАЛИЗ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ

Чл.40. Действа чрез щатен персонал и доброволни сътрудници от партньорите в съюза.

Чл.41. Ръководи се от директор, който предлага на ПКС за назначение своите заместници и щатния персонал.

Чл.42. Изготвя общата стратегия и тактика на предизборна кампания по региони, прави анализи и доклади до ПКС за общественото мнение и експертни разработки за общи действия на съюза, общи критерии за кандидати за народни представители, кметове и др. общи за съюза кандидатури.

Чл.43. Формира екипи за участие в отделни организирани прояви на съюза, като осигурява равнопоставеност на партньорите.

Чл.44. Организира и ръководи пресконференции и връзки с масмедиите от името на съюза.

Чл.45. Определя и ръководи тематичното и външното оформление на всички агитационни материали.

Чл.46. Изготвя ежеседмична информационна сводка за Политическия консултативен съвет /ПКС/, а по време на избирателна кампания - ежедневна.

Чл.47. Издава информационен бюлетин.

Чл.48. Приема правилник за своята дейност.


4. КОМИТЕТ ЗА ТЕХНИЧЕСКО И ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ

Чл.49. Води финансовата дейност на съюза, съставя проектобюджет и го представя за одобрение на ПКС.

Чл.50. Изготвя план за техническото и материално осигуряване на съюза и на неговите структури по тяхно предложение.

Чл.51. Осигурява отчетност на придобитите имущества на съюза и тяхното стопанисване.

Чл.52. Отчита се периодично най-малко на три месеца и/или при поискване от ПКС.

Чл.53. Ръководи се от директор, който предлага свои заместници и щатен персонал за назначение от ПКС.

Чл.54. Приема правилник за своята дейност.

/Пресслужба "Куриер”/


14:00:00
10.09.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
Технически изпълнител: Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер” е задължително!